За ромската престъпност: не особено оптимистично

За ромската престъпност: не особено оптимистично

© Иван КутузовДебатът за ромската престъпност е отново тема на деня, но както и при предишни инциденти се лута между истеричните реакции на крайнодесните и правозащитниците и мълчаливото присъствие на МВР. И няма как да бъде по-различно, след като темата за "циганската престъпност" остава табу за международни и местни неправителствени организации, които иначе произвеждат безброй изследвания за интеграция на ромите.


Те продължават да заобикалят или цензурират всеки опит темата да бъде поставена на масата от страх да не засили негативните стереотипи спрямо ромите. МВР си мисли че пази етническия мир, като не търси решение на проблема. Реалността обаче е, че негативните стереотипи няма къде повече да бъдат засилени и е време да се погледне истината в очите и да се мисли за реални решения.


Има ли ромска престъпност?
Една от основните критики на различните правозащитници е, че специфична ромска престъпност не съществува. Криминологичният анализ обаче показва нещо по-различно. Вярно е, че има множество престъпления като грабежи, кражби, убийства, където няма етническа специфика на престъплението. Множество други обаче - поради социално-икономически и културни фактори - или се извършват предимно от роми, или се извършват по специфичен ромски начин.


Примерите с организираните джебчии и участието и контрол на цели ромски родове и мешерета е може би най-лесният. Дори ромските мрежи за трафик на хора и проституция, където родово-семейните принципи са в основата на организацията, са различни от начина, по който българските мрежи за трафик на хора работят. Друг пример са лихварите, които засягат и работят в ромските махали далеч повече, отколкото в българските.


Търговията с гласове е също най-вече ромски феномен. Не на последно място е организацията на различни видове масови кражби като тези на метали или дървесина, където отново организацията на ниско/средно ниво е в махалите.


Хероинът също е на път да се превърне в специфично ромски проблем, тъй като говорещите турски роми са сред основните трафиканти, а ромските гета id сред основните депа за продажба на хероин. Разбира се, от всички тези организирани престъпни дейности често, но все по-рядко по най-високите нива печелят не роми от типа на Цар Киро, а български бизнесмени, олигарси и политици.


Останалото – диспропорционално по-голямото участие на роми в различни видове конвенционални престъпления е факт, който МВР се опитва всячески да прикрие, отказвайки да води сериозна статистика за извършители на престъпления и жертви по етнос.


Този факт обаче е всекидневен опит за много българи и роми (последните стават по-често жертва на например на убийства) и ясно прозира от изследванията на жертви на престъпления, които Центърът за изследване на демокрацията провежда ежегодно.


Причините за тази тъжна реалност са социално-икономически: безработица, липса на специален подход в образованието, липсващата инфраструктура на гетата. Културният елемент (напр. силните семейно-родови отношения) не е причина за престъпната дейност, а по-скоро фактор, който спомага престъпната дейност да бъде организирана по специфичен начин или да бъде организирана масово.


Масовостта, т.е. случаите, когато няколко десетки души извършват престъпление, разграбвайки изоставено предприятие или влакова композиция или изсичайки гора, също е специфика, която не намира паралел сред българските престъпници.


Какви са решенията?


Когато "Атака" иска да й дадат МВР, едва ли има реален план какво точно ще прави с него по отношение на ромската престъпност. (Иначе кадрите на ДС сигурно имат далеч по интересни идеи за развитието на МВР.) Риториката на Волен Сидеров предполага да се построят още 5-6 затвора - всеки за по стотина милиона лв., и те да бъдат напълнени с роми. Това едва ли ще реши проблема обаче.


Най-вероятно е в средносрочна и дългосрочна перспектива даже да го влоши, освен ако планът на г-н Сидеров не е да се строят постоянно затвори и постепенно значителна част от ромското население да бъде затворено там.


Има вариант и със "засилено полицейско присъствие" във и около ромските махали и села – т.е. някаква химерична форма на тотален (а ла тоталитарен) контрол и вербуване на множество информатори, може би също е част от пакета "антициганска престъпност" на Сидеров.


Този подход вероятно ще има известен ефект, но може да има и просто ефекта на дислоциране: т.е. махалите, които са особено репресирани, постепенно да се изпразнят или преместят към селата или по-малко репресирани махали.


Сценариите, които се чертаят от крайнодесните, така и остават неясни и не особено перспективни, а и сигурно ще срещнат отпор от различни институции в ЕС, тъй като ще са със сигурност дискриминационни. Затворите пък остават начин за известно време престъпниците да бъдат спрени, но най-вече те са място, където престъпниците повишават квалификацията си, изграждат социални мрежи, които след това им помагат да бъдат още по-ефективни престъпници.


Разбира се, поводът за сегашните брожения е не толкова конвенционалната престъпност, колкото неефективността и корупцията в разследването и наказването на организираната престъпност, която Цар Киро донякъде символизира. Решенията за това са отделна тема.


Какво ни остава като алтернатива? В Западна Европа и САЩ проблеми с престъпността в имигрантски/малцинствени общности съществуват и правителствата и неправителствените организации признават проблема и работят за решаването му.


Като се започне от най-различни програми за превенция на престъпността и програми, обхващащи бивши затворници или деца и младежи в рискова среда (семейна или общностна), и се стигне до множество програми за социално-икономическо и образователно развитие, които обаче са съобразени и се водят от сериозен криминологичен анализ.


Т.е. програмите за намаляване на безработицата например се насочват приоритетно към райони, които генерират престъпност. Работата в училищата с деца в риск върви паралелно.


Има ли светлина в тунела?


До каква степен има шанс нещо реално да бъде направено с ромската престъпност в близко бъдеще в България? Една реалистична прогноза по-скоро е песимистична. Сегашното правителство, както и всички предходни, няма визия за решаване на "ромския проблем".


По-горе споменатите програми не са от типа "магистрала", където след две години можеш да я "пипнеш". Това са дългосрочни инвестиции, чийто ефект може да е след 5 или 10 години и които изискват някаква форма на безкористно стратегическо мислене, което не е познато като феномен в българската политика.


Въпреки че МВР няма да е единственият играч в едно такова дългосрочно решение, то може би трябва да е активен участник и да дава типа криминологични анализи, които да насочват политики за превенция на престъпността на другите министерства.


Отново в краткосрочен план това звучи невероятно, защото просто в МВР такива анализи не се правят, особено с цел изработване на политики. Не на последно място, тези програми са и скъпи удоволствия, които богати държави могат да си позволят.


България пак има шанса да има достъп до европейски средства, които могат да се насочват и в тази посока. Мълчанието, в което е обгърната темата и от МВР, и от неправителствения сектор обаче, няма да продължи твърде дълго, защото ще трябва да се търси отговор на обществения натиск.


Единственото, на което можем да се надяваме, е в периодите на икономически растеж да се създават работни места и по-високи доходи за част от ромското население и това да тушира проблема с престъпността до следващия цикъл на рецесия.


* Авторът е научен сътрудник към Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (109)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Интересно, изненадващо смислен (естествено не перфектен и частичен анализ) на проблем и то от неправителствена организация

 2. 2 Профил на ggogggo
  ggogggo
  Рейтинг: 458 Неутрално

  за начало, всеки който нарушава закона трябва да носи своята отговорност. това ще реши много проблеми, както с ромската, така и с всяка друга престъпност, по най-простия възможен начин
  - He who breaks the law goes back to the House Of Pain

  следващата стъпка, която може да бъде насочена по-специално към ромите е просто да им се даде "друга опция" - нещо като американския affirmative action, който да им даде перспективата,че ако учиш и се стараеш, можеш да постигнеш успех и благополучие по ЗАКОНЕН НАЧИН.
  ( защото сега единствените успели* хора, които младите роми виждат са престъпници )

  след като те имат ясно разграничени двата модела
  - ставаш бандит, и, рано или късно свършваш в затвора
  - стараеш се, и , рано или късно успяваш
  вече можем да ги оставим да се оправят всеки както може

  *успели, естествено означава "много по-богати от общата маса"

 3. 3 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Гледах последното предаване на Люба Кулезич по ТВ7. Беше поканила куп народ да "бистрят" проблема в Катуница: Илия Илиев, шеф на една от циганските партии, ген. Атанасов, бивш шеф на НСС по времето на Костов, Леа Коен, бивш посланик в Швейцария, Красимир Райдовски, и той някакъв бивш в БСП, фюрера на агитката на ЦСКА със звучния прякор Дучето и режисьора и оператор Евгени Михайлов, известен с кадъра за танковете, с който свали Петър Младенов. Всеки повтаряше своята мантра - Илиев, че ги биели и че ако те почнат да бият, ще стане страшно, Атанасов и Михайлов, че било преизборен сценарий, Райдовски в общи линии мълчеше и се подсмихваше с характерната си вълчо-сатанинска усмивка, Леа Коен го изби на емоционални тревоги от расизма у нас, а пък Дучето, щото акълът му явно не е много, а нервите - обратнопропорционално на акъла изобилни - показа, че са му сбъркали прякора и той трябва да е Фюрера. Всеки от присъстващите обаче бягаше от 2 истини за родната действителност:

  1.Българите наистина сме расисти. Ако се направи анонимна анкета с детектор на лъжата, 80% ще се окажем такива. Причини за това - много и различни.
  2. Никой не обели дума, че етническите българи са бесни за това, че циганите получават куп привилегии. Всеки въртеше около това, че МВР и съдебната система не си вършели работата, но никой не посмя да заговори за привилегиите на това малцинство и за това, че то вече гледа на тях като на нещо естествено и неотменимо право.

  Това във връзка с горната статия, която звучи добронамерено, но отчайващо утопично. Авторът заявява например: "България пак има шанса да има достъп до европейски средства, които могат да се насочват и в тази посока." Ами че нали още тече Десетилетие на ромското включване и за него са предвидени средства! Какво става с тях, къде потъват? Кой ще даде още пари, като сегашните изчезват по магически начин като в мелстрьом в Норвежко море.
  За съжаление и програмите за осигуряване на работа на циганите са неефективни и то нерядко по вина на самите цигани. Ще дам пример. Преди десетина години може би в едно новозагорско село кметът събира местните цигански старейшини и им казва: "Тъй и тъй, имаме много пустеещи държавни земи, предлагам да оземлим вашите хора и така ще могат поне да се прехранват." Циганските първенци се повъртяли малко на столовете, почесали се дето ги сърби или не ги сърби и рекли: "Господин кмете, абе тя тая работа с оземляването няма да я бъде, нашите хора не са за това."

 4. 4 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ...Единственото, на което можем да се надяваме, е в периодите на икономически растеж да се създават работни места и по-високи доходи за част от ромското население и това да тушира проблема с престъпността...

  Проблема е, че голяма част от ромското население просто я мързи да работи и ефекта от създаване на работни места ще е никакъв...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  "Единственото, на което можем да се надяваме, е в периодите на икономически растеж да се създават работни места и по-високи доходи за част от ромското население и това да тушира проблема с престъпността до следващия цикъл на рецесия."

  А това ще тушира ли проблема, че НА НАС ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НИ ПИСНА да изплащаме разходите, дадени за добруването на ромите?

  "* Авторът е научен сътрудник към Европейската програма на Центъра за изследване на демокрацията"

  Без лицемерие - авторът е завършен глупак.

 6. 6 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Доста смислено звучи, но всичко предложено може да се пробва СЛЕД КАТО се изпълнят основните неща.
  1. Равнопоставеност пред закона за всички.
  2. РЕАЛНА борба с престъпността изобщо.
  Това се опитват да ни казват от години в докладите от мониторинга. Това ни казаха и когато ни хлопнаха вратата за Шенген. ПОСЛЕ може и специални програми да се изпълняват. Иначе е преливане от пусто в празно. Нещо, на което отново бяхме свидетели например при последния КСНС.

 7. 7 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Доста смислено, за съжаление и доста песимистично. Определено от МВР не водят НИКАКВА РЕАЛНА статистика, като причините съвсем не са стремеж към "етническа чистота". Причините са далеч по-прости - обикновена мърлящина, която обаче струва скъпо на данъкоплатците. Иначе мърлячите си взимат заплатите, пенсионират се рано, получават относително по-високи пенсии (за категория) и т.н.

  Тази мърлящина не е само в резултат на мързел и незнание, а на това, което му викат "липса на политическа воля". Нещо повече - това е начин населението да бъде тероризирано от властниците, да бъде държано в ежедневен страх и по този начин да бъде манипулирано по-лесно. Отделно са скритите приходи от поддържането на престъпниците от най-ниско до най-високо ниво.

  Все пак е полезно, че в статията дори и част от проблема е назован директно, без заобикалки и "политкоректно" нищо неказване.

  Имам езикова (?) забележка:

  Атака е крайно лява партия, никаква дясна партия не е!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 8. 8 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Иначе добре описваща циганската престъпност, статията показва колко са прави онези, които протестират серщу това определение. Защото тя не дава никакво решение, а пак се върти около решаването на "ромския проблем". Циганска престъпност наистина има, но "ромски проблем" няма. Имаме проблем с държавата си. Имаме циганска държава, гето, в което владее закона на джунглата, властват безскрупулните, отношенията се крепят на кръвното или ДС-родството, в което собствеността не е защитена, а за младите очевидните модели за преуспяване са престъпните или неморалните.

 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чудесно написана и много задълбочена статия!
  Въпросът е много по-сложен, отколкото изглежда на повърхността и е нужда дългосрочна държавна стратегия, за да очакваме реални резултати след поне 10-15 години. Защото 1-2 от тези поколения са вече изпуснати...Хубаво е да се помисли доста преди да се заложат целите и съответно мерките на подобна стратегия - надяваме се, че политиците ни вече са достатъчно узрели за това...

 10. 10 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 515 Весело

  Ta каква е целта на този текст? Да повтори всеизвестни факти ли? :|

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 11. 11 Профил на jack_bauer
  jack_bauer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митридат":

  Ама и ти си един умник, ши знаиш!
  Расизъм е когато представители на една раса мразят представители на друга раса, само защото са от друга раса!

  Разбира се, че съм параноик! Всички тук са параноици!
 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#11] от "jack_bauer":

  Само като теоретична постановка не би могло да има антицигански расизъм, доколкото циганите също спадат към европеидната раса. Реалността е различна. Така че ми спести "учените" си определения какъв съм и какъв не съм.

 13. 13 Профил на om
  om
  Рейтинг: 440 Неутрално

  ''Има ли светлина в тунела?''
  Да, гетата да се преместят в погранични градчета за да се чувстват по-конфортно езиково и да почувстват пословичната южняшка толерантност и човеколюбие.

 14. 14 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Циганската престъпност се базира на групови нападения (не индивидуални) и на безотговорност към подрастващите им деца. Затова две неща трябва да се направят според мене най-напред: 1. да се промени наказателния кодекс така, че когато група от хора нападат с цел побой на хора, грабеж или кражба на чужда на тях собственост това да се наказва за установените хора от групата със затвор и трудово превъзпитание за придобиване на занаят; и 2. Тъй като част от тази общност е безотговорна към бъдещето на хората си, последните да се вкарват принудително в училища за придобиване на професия или занаят.

 15. 15 Профил на Malama
  Malama
  Рейтинг: 527 Неутрално

  От едната страна на кантара са правата, които са равни за всички. От другата страна са ЗАДЪЛЖЕНИЯТА, които СЪЩО трябва да са РАВНИ за ВСИЧКИ. Защо това убягва от всички коментари, анализи, обсъждания и пр. като е съвсем ясно и близко до ума?! Защо циганите имат само права и никакви задължения?

  Искам РАВНИ ПРАВА с ЦИГАНИТЕ!

 16. 16 Профил на Веселин Василев
  Веселин Василев
  Рейтинг: 499 Неутрално


  Не само българското правителство, но и никое европейско правителство няма реална представа как може да се реши проблема с циганите - и не заради друго, а защото няма такова нещо като някой друг да ти решава проблемите - ЦИГАНИТЕ САМИ ТРЯБВА ДА ИМАТ ИНИЦИАТИВАТА ДА СЕ ПРОМЕНЯТ КЪМ ПО-ДОБРО, а те на практика са на светлинни години от цивилизованите начини да живееш. Вината за това е в мисленето им, в живеенето ден за ден... няма да предъвквам известни истини. Изключенията са малко и затова към тях като цяло има предубеждение всред българите, а и всички не-роми.
  Тая нагласа трудно ще се промени, но и циганите да покажат нещо - да покажат самодисциплина, да почистят кварталите си - ако и бедни да са, да покажат все пак, че искат да живеят според някакви правила... Тогава може би и останалата част от обществото ще ги приеме. Важи за България, а и за останалите европейски страни, където ги приемат па абсолютно същия начин, очевидно заради меко казано странния им начин на живот и обичаи.

 17. 17 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  [quote#15:"Malama"]Искам РАВНИ ПРАВА с ЦИГАНИТЕ! [/quote]

  А именно:

  "Като се замисля не искам толкова да им намаляват привилегиите, а и аз да имам такива, каквито имат и ромите. Знам, че съм алчен, но помислете само:
  Хващам четири кола (забрани от някоя градинка, били предназначени за домати), и ги забивам в четирите края на пет декара земя – и хоп тя става моя. После отивам да си „набера” тухли, желязо и всичко, което ми трябва и почвам да строя палат. А за тока и водата мрънкам на някои организации, че и аз съм човек и без ток и вода не мога, те трябва да ми прекарат, но аз не трябва да плащам нищо. Ако нещо ми харесва, е мое. Имам десет лични карти и за всяка една получавам помощи. Регистрирал съм половината деца от махалата, че са мои, та и детски ми дават – някъде докарвам около два бона месечно. Ако не ми стигат, работя нощна смяна – защото дневната хората ми ми пречат да крада, а за мен краденето да е морална и законна професия, и то от престижните."

  Моя мисъл отпреди години.

 18. 18 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Оптимистична трагедия, или песимистичен оптимизъм?

  Иначе съм съгласен с написаното!
  НПО-тата май са по в час със случващото се! Абе за какво съществува държавата тогава, питам се и отговор не искам!
  Това не означава, че въпроса е риторичен!

  [quote#1:"skrita_sila_m"]Интересо, изненадващо смислен (естествено не перфектен и частичен анализ) [/quote]

  [quote#6:"zg"]Доста смислено звучи, [/quote]

  [quote#9:"theanalyser"]Чудесно написана и много задълбочена статия! [/quote]

  Без коментар... "+"!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 19. 19 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Браво, но малко позакъсняхте. защото това е първият анализ в Дневник, който реално се опитва да дефинира проблема без предразсъдъци и криворазбрана политическа коректност

 20. 20 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 458 Весело

  Това ме потресе ... "безкористно стратегическо мислене, което не е познато като феномен в българската политика" - точна еманация на нашия политически "елит" или по скоро на липсата й. Извинявам се за оф-топика

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2889 Неутрално

  Никоя държава не е успяла да се справи културно с циганите.
  Страните които днес нямат този проблем,са ползвали методи които днес не са приети.Много чужди за европейския манталитет ! Мисля че отговора трябва да се търси в сплотеното,добре организирано и образовано гражданско общевство.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#3] от "Митридат":
  Абсолютно съгласен с: Българите са расисти, но сме расисти само спрямо циганите. Освен това сме прекалено страхливи и егоисти, за да изразим расизма си към циганите.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 23. 23 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Първа стъпка е премахване на привилегиите за циганите, която за сегашната българска политическа класа е обективно невъзможна!

 24. 24 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  [quote#10:"kollin"]Ta каква е целта на този текст? Да повтори всеизвестни факти ли? :| [/quote]

  За съжаление, днес се налага да се повтарят азбучни истини. Защото огромна част от населението като че ли са ги забравили. С нови затвори няма да стане, с бой - също.

  Във всеки американски филм може да се види, че голяма част от полицаите са чернокожи. Защо в гетата не патрулират смесени патрули от българи и роми? Ефектът ще е много по-голям.

  Браво за смислената статия!

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 25. 25 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  нека започнем отначало, първо да наричаме нещата с истинските им имена а не да заобикаляме всяко нещо което евентуално би могло да бъде проблем, няма ромска престъпност и няма роми, такава дума в българския език не съществува, има цигани, ако някой смята че думата звучи обидно значи е расист

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 26. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 908 Гневно

  На фона на другата статия - за пребитите собственици в СОБСТВЕНИЯ им двор в защита на МАЙКА си,всички писания по-горе са безсмислени.В България,госпожи и господа,НЯМА *роми*,има ЦИГАНИ,и докато не започнете да назоваваме нещата с истинските им имена,просто забравете за всичко останало.
  И за кой ли път ще напомня невъзможните трансформации от Долно Уйно до края на Вселената:
  - от комунист - нормален човек;
  - от селянин - гражданин;
  - от циганин - българин;
  - от цървул - трандафор.

 27. 27 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Не познавам лично Филип Гунев, но съм чел негови неща и те са били написани на същото добро ниво като статията. Написано е кратко, ясно точно и за жалост вярно. Просто образования човек си личи, Гунев е завършил една от най-добрите програми в света по въпросите на сигурността: тази в Кълъмбия Юнивърсити. Има смислени аргументи и не е милиционер-доцент , с каквито експерти е пълно в МВР.

 28. 28 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 805 Неутрално

  В Чехия по време на граденето на социализма се прилагала следната мярка за ограничване на раждаемостта сред ромите. Родилката идва в болницата да роди и без нейното знание се стерилизира. Нашите соц тиквеници, когато имаха цялата власт в ръцете, освен за любовници, авджилък и свирки на съветските другари, май за нищо друго не са мислели.

  malart.blog.bg
 29. 29 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Въпрос, който никога не е бил поставян за решаване. Както преди 1989 г., така и сега. особенно сега - не поставяйте на ЦвЦв такива сложни въпроси и не искайте от него повече от "стртатегически" операции. Не искайте още повече правне на политики. От край време тази общност се експлоатира политически по най-безобразен начин. Най вече със сговори с тарторите, които срещу привилегии пазят "спокойствието" я на партийния секретар, я на кмета, я на началника на полицията. Спекулациите с тези хора водят до сегашното положение. Да се създаде у тях чувство, че държавата, всички са им длъжни

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Доста приплъзващ текст, със сигурност повечето четящи са много по-радикални, а нечетящите биха го оценили като пазещ статуквото.

 31. 31 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Не вярвам на очите си - подобен текст от НПО?! И то от ЦИД?

  Като неверен Тома отивам на страницата на авторитетната НПО. Там темата за конвенционалната престъпност е наистина застъпена - само , че няма и следа от фактите и твърденията в настоящия текст... Така, в 76-страничния текст - в съавторство и на автора на днешната статия - няма и следа от специфичната ромска престъпност , освен беглото споменаване във връзка с джебчийството на роми-кардараши. Нищо за това не се споменава и в обсъждането, организирано от ЦИД, на което са присъствали Цветанов и други държавни мъже.


  С други думи, за едни неща печелим и изпълняваме "проекти", други неща пишем по медиите...

 32. 32 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 515 Неутрално

  76 стр текст е озаглавен:
  Тенденции на престъпността в България 2000-2010,
  по повод конвенционалната престъпност...

 33. 33 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#22:"biss Mark"]Освен това сме прекалено страхливи и егоисти, за да изразим расизма си към циганите.[/quote]

  И аз напълно съгласен. Ще добавя и още нещо. Расисти сме си, но ни мързи да се занимаваме. Явно и тук чакаме някой да ни свърши работата.

 34. 34 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#111:"Публикация"]По-олямото участие на роми в различни видове конвенционални престъпления е факт, който МВР се опитва всячески да прикрие.[/quote] Не е вярно, че циганския проблем няма решение, точно обратното. Първо, спиране на всякакви видове помощи. Второ, разрушаване на незаконните постройки. Трето, плащане тока и водата. Четвърто, принудително административно заселване. Пето, принудително трудоустройване. Шесто, връщане на смъртното наказание. Седмо, безкомпромисност към циганската престъпност.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 35. 35 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  “кадрите на ДС и крайнодесни”
  това е някаква шега и противоречие.

 36. 36 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  кадрите на ДС са крайнолеви.

 37. 37 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  До коментар [#34] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  И осмо - желязна и решителна полиция ш и правителство, които да се справят безапелационно с гарантирано избухналия цигански бунт след точки 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

 38. 38 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#37] от "Митридат":

  Ако точките 1-7 се проведат както трябва, до бунт няма да се стигне. И няма основание някой да се бунтува, защото му налагат да спазва закона. Но в краен случай, можем да се поучим от опита на Израел в подобни ситуации, те имат ноу-хау, само се прилага творчески в РБ...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 39. 39 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  1. работни места могат да се създават в комунистическо общество. при пазарна икономика държавата трябва само да бъде регулатор.

  2. работни места не се създават, защото държавата пречи. за това тя е - бедна. Естествени процеси се подтискат изкуствено.

  3. в примитивна икономика и общество, каквото е българското, проблемът не може да бъде решен – по никакъв начин. Това е утопия.

  4. Това, което ще се стане – случаят ще отшуми, а проблемите ще продължат да се задълбочават.

  5. Извода е: пийте само "Швепс" !

 40. 40 Профил на JO TA KE THE BEST!!!
  JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За мен основният проблем не са циганите, а това че Европа мисли българите за цигани и хора втора ръка. В Европа има явен и прикрит расизъм и това всеки средноинтелигентен го знае.
  Истината е, че нашите политици нямат аналог в Европа – изключително посредствено евро ниво.
  След 3-4 години картинката ще е още по-гротескна и плачевна.

 41. 41 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ...Сегашното правителство, както и всички предходни, няма визия за решаване на "ромския проблем"...

  ...защото за кое да е правителство няма "ромски проблем"! Не може и да има проблем с гласове на нискообразовани, живеещи ден за ден "бройлери във ферма за гласове", купувани за порция кебапче или чифт обувки на принципа "първо лява - после дясна"! Ако има проблем, той е с българите, чието пословично търпение все пак е далеч от безгранично...

 42. 42 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#38:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Но в краен случай, можем да се поучим от опита на Израел в подобни ситуации, те имат ноу-хау, само се прилага творчески в РБ...[/quote]

  Очаквай сега серия от политкоректни минуси по тоя твой пост....

 43. 43 Профил на liuba
  liuba
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Тезата е секси, но тъпкана с общи приказки и прехвърляне на характеристики върху цяла група. Част от примерите за циганска престъпност издъхват. Незаконната сеч се организира от фирми, които наемат за работници роми. Не можеш да твърдиш, че продаването на гласове е чисто цигански феномен и да спестяваш клиентите, без които няма да има престъпление - политици, и всички с изключение на ДПС - от български етнически произход. Лихварите в махалите са били повече отколкото в българските - заложни къщи има в почти всеки град. В махалите рядко са повече от 2 лихвари. Спорно е твърдението за турско говорящи роми - това са хора, които се самоопределят за турци, а останалите ги наричат роми.

  Текстът не обяснява какво е ромското в престъпността - мириз, похвати... Тезата, че престъпността е социална и е присъща за общността, може да се приложи и за България. Корумпираните Лечков, братя Галеви, кметът на Царево, проблемните съдии и прокурори - определено е проблемна системата, която им позволява да правят корупция и престъпления. Това е отделно от характеристиките на нацията, ако има изобщо такива. И не може да се пренася върху всички хора. Защото по тази логика, аналогично на Лечков, Софиянски, кметът на Несебър, ние всички българи сме престъпници. Жалко за европа, факт

 44. 44 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 812 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaddark":

  Като цяло, статията е опит да се признае, че проблем с циганската общност в страната съществува и че той се разраства колкото по-енергично се преструваме, че подобен не съществува.

  Идеята за разкриване на работни места и така повешаване на благосъстоянието обаче ми се струва много наивна. Боя се, че в момента също се разкриват работни места и не защото икономиката се нуждае от тях, а за да се овладява социалното напрежение. Сутрин, когато гледам жълтите жилетки сред паркираните из центъра коли, се чудя колко безсмислени животи са това - хора, които се издържат от абсолятно измислена и безсмислена работа. Пропилени съдби.

  За да не бъде така е необходима обаче първо добра квалификация, а освен това и авнетнична предприемчивост като характеристика на общността (имам предвид наистина предприемчивост, а не далавераджийство и тарикатлък).

  Циганите трудно се вписват сред потенциалните кандидати зда нещо различно от ниско квалифицирана работа. А икономиката не се развива и не трупа съществена принадена стойност от подобен тип труд. Докато изкуствено се завищават приходите на ниско квалифицираните труженици, по същия начин ще се занижават тези на високо квалифицираните. Те ще напускат страната, а новите няма да имат средствата и желанието, които да се инвестират в професионалното развитие.

  Получава се порочен кръг, от който аз лично не виждам как ще се излезе. Окобено като се има предвид, че тъкмо най-необразованите прослойки в най-голяма степен не са научени да отлагат удоволствието и искат всичко веднага на момента.

 45. 45 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Eтнически аспекти на престъпността: http://www.balkans21.org/2002_1/mantarova2.html

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 46. 46 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Карикатурата е страхотна!

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 47. 47 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Много интересно! Авторът от години работи по аспектите на престъпността в Бг и още не е в състояние да представи кратка и логична хипотеза що е то ЦИГАНСКА ПРЕСТЪПНОСТ! Ами Гунев, чети бре Батка! Да си чувал за Съвета по криминологични изследвания?? Да си хванал поне един от неговите годишници?? Ами пише Батка, циганската престъпност - това е хиперактивното и масово криминално поведение на цяло едно малцинство! Средно криминалната проявеност сред циганите е 22 пъти! /двадесет и два пъти/ по висока, от тази сред българите. Това означава батка, че взечаш криминално проявени на 100 000 души от един етнос и ги съотнасяш спрямо аналогичния контингент от друг етнос - но чувал ли си за елементарна криминална статистика? Друга много важна отлика на циганската престъпност е абсолютната несъпостъвимост на целта на престъплението и крайния резултат от него. А това накратко означава ПРОЯВИ НА ЖИВОТИНСКА ЖЕСТОКОСТ при придобиване или прикриване на престъпления с нищожно малка спрямо човешкия живот и здраве криминална придобивка. Например убиваш пенсионер заради пенсията му или просто заради 5 лева! Или пък изнасилваш и убиваш деца и старци заради кефа на няколкодневен запой. Немалък дял в жестокостта и крайната бруталност на циганското престъпление се крие в комплексираността на малцинството спрямо мнозинството - така представителите му отмъщават заради съдбата си на по-добре живеещите в очите им българи....

 48. 48 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Всъщност римляните са обречени на тъмен бизнес за да могат да изкарват насъщния, което при всички случаи представлява много зла участ. Това разбира се не оправдава развилнелите се ромски лумпени да вършат престъпления. Дали има изход за тях, освен да ги преследват като дивеч? Както се е случвало неведнъж през вековете. Някой замисля ли се сериозно как всъщност римляните могат да бъдат приобщении и да се разтворят в съвременото общество.

  Yet another blue planet.
 49. 49 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#15] от "Malama":

  Вече на поне три места го поствам, но продължавам, защото мисля, че е много точно:

  "Този модел е наследство на политиката на ДС по отношение на малцинствата, категоричен е Костов. По думите му корумпирането на лидерите на малцинствата, гарантирането на безнаказаност при извършването на наказание е част от българския етнически модел. Лидерите държат малцинствата в гетото, а властта се занимава с лидерите. Това е т.нар. български етнически модел. Купува се етнически мир с пари, което е довело до драматични последици. В момента българският етнос е основният платец на данъци. Гигантски преразпределителни процеси насочват тези данъци в общините със смесено население. Системата за социално подпомагане пък е насочена изцяло към ромски и турски семейства. Тази политика придоби огромни мащаби след влизането на ДПС във властта. Започна политика на отстъпки, а това нажежи напрежението между етносите."

  От: http://frognews.bg/news_39150/Kostov_Korumpiraneto_na_maltsinstvenite_lideri_i/

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 50. 50 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1428 Любопитно

  Циганията в последните две десетилетия се научи да лапа държавни средства от бюджета за какво ли не, без да плаща стотинка данъци, осигуровки, а често и вода, електроенергия и т.н. И после се чудим защо няма пари в бюджета за нашите клети пенсионери, забравени от Бога и правителството. Тотално сбъркана държава, това сме ние. И няма нормален и разумен държавник, който да направи нещо полезно за народа, освен да го стриже с тъпи ножици...

 51. 51 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Ще направя и малък разбор на думите на Костов, специално за провалилите се на изпита PISA (четат, но не разбират написаното):

  1. НИЕ не сме хората, които избираме властващите. Те ни се самоналагат чрез измама.

  Стига със самобичуването.

  2. "Етнически модел" е идеологема - насадена в публичното пространство, но измамна.

  Има етнически проблеми.

  3. Проблемите не са САМО между етносите заради тях самите, а са изкуствено култивирани, за да се могат измамниците от точка Първа да си разиграват коня връз нашите (на всички етноси) глави.

  Който може - да мисли. За действия - пак който както може!

  Акъл можеш да дадеш на конкретен човек, дори на няколко. На цели общности акъл не може да се даде! Но тези, които успеят да съберат умните, можещите и действащите, те печелят. Особено необходими са последните. БГ-поговорка: Докато умните се наумуват, лудите се налудуват.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 52. 52 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#49:"Музар"]В момента българският етнос е основният платец на данъци. Гигантски преразпределителни процеси насочват тези данъци в общините със смесено население.[/quote]

  Най-вече на това обърнете внимание!

  Но това се прави от представители на българския етност! Поне по документи!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 53. 53 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#48:"uran"]Дали има изход за тях, освен да ги преследват като дивеч?[/quote]

  Не е сложно: преследване на "развилнялите се". Ама истинско!

  Забелязваш ли, че точно тези банди никак, ама никак не са се стреснали от "погромите на пияни и дрогирани..." (по Бенатова), а напротив - съвсем са се разпищолили.

  В същото време има някакви писмени плакати в циганска махала, дето със свещ не можеш да намериш грамотен!

  И пак в това време едни бедни, потиснати и буквално мачкани цигани (Ихтиман) най-наивно повярвали, че ще се чуе И за тяхното робство от собствените им феодали и взели, та възстанали...

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 54. 54 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#12:"Митридат"]Циганте също спадат към европеидната раса. [/quote]
  Винаги съм си мислил, че циганите приличат на индийците, и спадат към тамошната раса, не към европеидната...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Според мен автора откровено лъже и демонстрира явно непознаване не само на проблематиката а и на това как е по другите страни.
  Например - той твърди че "има множество престъпления като грабежи, кражби, убийства, където няма етническа специфика на престъплението."
  ЗА убийства може и да е прав, но има публикувани данни от съдебната система в България според които около 80% от кражбите се извършват от ромската общност.

  В същото време пък пръв разчупва табуто на темата наркотици-ромски гета. Нещо което Тренчев каза преди време, като се изказа че престъпността сред циганите е вече организиран бизнес. Според мен автора трябваше по-смело да продължи мисълта на Тренчев, а именно да каже че това вече не е бизнес а организирана престъпност.

  Огромно непознаване на материята се демонстрира особено с намесването на САЩ където помощи базирани на етнос не само няма, а и малкото наченки на такива които са били правени, са бли винаги преследвани с методичната жестокост и тъпа упоритост на питбул от тяхната прокуратура. Помощи за конкретни региони там няма, поне не и други извън помощите под форма на целево финансиране за инфраструктура. Инак всяка община сама си финансира сигурността, че дори и съдебната система. Европа в тая схема би се разпаднала точно за 2 седмици, ако не и по-малко.
  Въпреки всичко в ЕС също не може да се намерят примери за интеграционни политики на определени етнически групи. Такава е практиката с фламандската общност и с баските и каталунците. Дават им се определени правомощия в рамките на широка политическа автномия, но от там на сетне - всичко се управлява от централизиран бюджет и извън веенето на знамена малко се позволява.

  Автора ще ми е интерсно дали знае за друг пример някъде? Противно на очакванията - МВР действа точно така както действа полицията навскяъде в други райони - бавно но методично малтретиране и налагане на волята на закона.
  Те друг начин нямат и това е лесно да се види.
  Има много какво да се каже, но няма смисъл.
  В работеща европейска страна нямаше да съществуват такива проблеми с каквито се сблъскваме сега. Всичките цигани щяха да са в затвора, и за още щяха да питат там, гетата щяха да са отдавна сринати с будозери, а единствените им форми на протест щяха да са валидните както за всички останали граждани - мирни и цивилизовани, както подобава на общество в една евроепйска цивилизаована страна.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 56. 56 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #49: "Този модел е наследство на политиката на ДС по отношение на малцинствата, категоричен е Костов."

  Отново поредните въздухарски приказки на Костов. За всичко е виновна ДС ( нищо, че ДС не съществува от близо 22 години), нищо, че ДС бе просто маша в ръцете на ЦК на БКП и неговото Полибюро . Защото така, чрез митичното ДС, лесно се оневиняват провалите на т.н. "демократи", които просто осребриха присъствието си във властта, а сега, отново чрез демагогия, се опитват да избутат в политиката още някоя и друга година до пенсия. Впрочем, той, Костов, навремето предложи същия интеграционен подход, който сега критикува. В ОДС ( обединените демократични сили), лидер на които бе самия той и които спечелиха изборите през 1997, също имаше ромска съдружна партия и наложени в парламента като депутати ромски лидери-посредници. Именно ОДС със широка ръка предлагаше на едни от изборите кебапчета в Лом ( документиран случай) срещу ромски гласове.

 57. 57 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #55: "Според мен автора откровено лъже и демонстрира явно непознаване не само на проблематиката а и на това как е по другите страни. Например - той твърди че има множество престъпления като грабежи, кражби, убийства, където няма етническа специфика на престъплението."

  Авторът е пояснил:
  "Останалото – диспропорционално по-голямото участие на роми в различни видове конвенционални престъпления е факт, който МВР се опитва всячески да прикрие, отказвайки да води сериозна статистика за извършители на престъпления и жертви по етнос." 58. 58 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Всички осъдени, принудително да работят в мините и по полетата !

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 59. 59 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  [quote#12:"Митридат"]Само като теоретична постановка не би могло да има антицигански расизъм, доколкото циганите също спадат към европеидната раса.[/quote]
  Технически спадат към европеидната раса, но като цяло не ги възприемаме като бели. Илюстрират го безкрайно много коментари.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 60. 60 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Има изход!
  Перманентна операция "респект" сред циганските гета.
  Действане на македонския принцип - "Со ктотце, со благо, со малко кютек"! (Е, кютека може и да не е малко!)
  ------------
  Но определено изход от ситуацията не е зариване глава в пясъка и отричане на съществуване на проблема. Определено циганина се респектира само с бой. (За съжаление!)

  Да разлая троловете!!
 61. 61 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Бай Груев хем е прав, хем много иска от една кочина. Прав е за статистиките и анализите, ама кой ще ги направи. Цвръко ли или Рапона? Хеле пък за стратегическото мислене авторът изби рибата.

  В мое село се знаят и кътните зъби на разбойниците. И вярно е, бели мъже в затворите лежат 736 на 100 000, при черните рейтингът е 4789 на 100 000, а латиното са 1862 на 100 хил. население. Който се интересува, ето:

  http://bjs.ojp.usdoj.gov/index.cfm?ty=pbse&sid=38

 62. 62 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  До коментар [#44] от "ridiculous":

  Много си прав. И евала, че го каза така сдържано.
  Че на мен вече ми писна от две, пет и прочие годишни планове, подобни на предлаганите в статията, които уж ще решат ромския проблем.
  Едно трябва да е ясно на колегите съфорумници - ромите не са негри - двете раси имат доста различни културни особеностти. Подходи към Ромите, както към негрите в САЩ, са били вече прилагани неефективно. Имам чувството, че автора на статията иска да подтисне народното искане за справедливост, с това че признава очевадния проблем и има план да го реши за дълъг период - 15-тина години, а дотогава я камилата, я камиларя... а народа отново да потърпи малко.

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  [quote#45:"Dehumanizer"]Eтническ аспекти на престъпността: http://www.balkans21.org/2002_1/mantarova2.html[/quote]

  Когато фактите говорят...  ... и НПО-тата трябва да мълчат.

 64. 64 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Този постинг обира точките по човекол#бие и проникновено тълкуване на българската държавна политика от Втората световна война насам. Голямата простъпка на тоталитарната власт била, че не СТЕРИЛИЗИРАЛА ромките в родилното! Пишещият трябва да е бил осенен свише! Аналогът, който ми идва на ум, е с портиера на тъста на д-р Живаго, който обвинил бившите си господари след револ#цията, че умишлено криели от него. че човекът е произлязъл от маймуната! До коментар [#28] от "malart":

  Mt
 65. 65 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 907 Любопитно

  Ако изобщо съществуват държави в света, които имат положителен опит в решаване наболелите въпроси с , нека условно ги наречем, проблемни малцинства, това е САЩ. Защо не видим те какво и как правят и да приложим опитът им у нас. Да, нямаме техните финансови възможности, но и средата към която ще правим интеграцията, е далеч от нивото на тяхната.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 66. 66 Профил на kpacupl
  kpacupl
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Циганина разбира само от лошо, и каквито и програми да правят за интеграция ще са обречени на неуспех.

 67. 67 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Основната грешка на всички е,че разсъждават за циганите като за нормални хора.А циганите,индианците,негрите,аборигените ,ескимосите ит.н. са хора със слабо развити горни енергиини центрове-чакри,където е разума и духовността.Те са силни като дивите животни в първичното - първите три чакри,на отделителната система,на секса и храносмилателната система.За тях трябва да се разсъждава по този начин и да се правят съответните изводи,т.е.първото,което се прави е ограничаването на раждаемоста им.Глупостта на европейската наука (и политика) по тези въпроси е гениална ,само вижте как Европа се напълни с чернилки от цял свят,негодни за каквато и да е разумна дейност,освен спорт,продаване на дрога,дребна търговия и криминални прояви.Време е крайно десни политици да заемат ключови позиции във властта.Като спасители.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#22] от "biss Mark":Ти не си даваш сметка доколко циганите са расисти спрямо българите ! България е единствената страна в Европа, където малцинството тероризира болшинството. И последният неграмотен циганин може да има чувство на превъзходство спрямо българите. Отделно е мекушавата , да не я нарека к...ска политика на всички правителства. По какви задължания им смениха името ? Те са били цигани 1000 години. Сега ,за да угодим на някакви тъпаци от Брюксел ,трябва да си кривим устата и да ги наричаме "римляни "!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 70. 70 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1440 Весело

  България също може да си позволи скъпи анализи - все пак родното МВР е с най-сериозен бюджет от всички ведомства. И от тук можем и да започнем решаването на циганския проблем, а тоест да се инвестира бюджета на министерството по предназначение. Първото което могат да направят е да редуцират всичкото малограмотен и полуграмотен идиот в униформа. Като ги видя тия пешаците скупчени на по групи от по 5-6 да чоплят семки в градинките и ми се повръща. Аз не бих имала респект от тези та камо ли някой безкрупулен индивид с шарено досие.

  Да започнем от институциите... от там...

  Жената е покана за щастие
 71. 71 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#48] от "uran":

  Римляните са в Италия. С този иносказателен и метафоричен език загатваш за своите комлекси по циганският въпрос.

  ZeroOne
 72. 72 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#28] от "malart":Не е необходимо. Аз работих в една арабска страна, която искаше да ограничи раждаемостта. Във всяко село , откъдето и да влезеш, първата табела ,която виждаш , е " Семейно планиране ". Всички контрацептиви са напълно безплатни, заедно с консултациите. Скоро гледах по някаква телевизия разговор с една образована циганка , говореща от името на фондация. Имат програма за ограничаване на раждаемостта , но я прилагат от 7-8 деца нагоре и по субективната преценка на фондацията. А това трябва да стане ДЪРЖАВНА ПОЛИТИКА ! На българките няма да се отрази особено, да речем при ученичките , но при циганките ще има решаващ ефект.
  В съседната арабска страна политиците не смеят да говорят по въпроса , защото ще ги изкарат лоши мюсюлмани и край на кариерата. Резултат - прираст от 3.2 % на година. Удвояване на населението на 21-22 години. Всяко следеващо поколение живее при удвоено население !

 73. 73 Профил на далекоглед
  далекоглед
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Гетата са територии на престъпността. Те са създадени незаконно, съществуват незаконно и генерират престъпност. Тези, чиято основна дейност е да контролират ромската общност и да организират, насочват и експлоатират престъпното поведение на общността се нуждаят точно от така фунциониращи територии. Ако държавата иска да овладее циганския проблем, трябва да ликвидира гетата. Дори един ром в гетото да не желае да е престъпник, той ще бъде подчинен на неписаните му закони. Всичко там се контролира от определени фамилии и престъпни ромски фигури/групи, които скрити зад анонимността на гетото остават безнаказани. САЩ и Бразилия има същите проблеми в големите градове с дуги етноси.
  Ето защо на тези гета трябва да се сложи край и да не се допуска поява на нови. Да бъдат разрушени, циганите да бъдат постепенно социализирани, образовани в някаква степен и да се спре тяхната сагрегация. Тези роми, които са напуснали гетото сами, получили образование и работещи като всички останали българи, са приемани като равни от всички етноси в БГ. Процесът е труден, дълъг, но няма алтернатива.

 74. 74 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#34] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":Ей, човече ! Ти искаш да върнеш социализма !

 75. 75 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1440 Любопитно

  До коментар [#55] от "Десен":

  Десен, коментара ти е безумно изчерпателен. Моите адмирации...

  Жената е покана за щастие
 76. 76 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#40] от "Colonel": А бе , и аз това се чудя ! Уж българският народ ги избира , а се оказва ,че ни управляват все чужди подлоги ! Кога ги купуват е въпросът ? Преди или след изборите ?

 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#54] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)": Расата се води "индо-европейска". Комбинацията става 1500 години п.х. когато арийците нахлуват в Индустан.

 78. 78 Профил на Левскар
  Левскар
  Рейтинг: 650 Гневно

  До коментар [#9] от "theanalyser": Кое и е чудесното, бе анализаторе? Това е типичен пример за изкривено разбиране на проблема - ясно защо. Все пак автора е от "правозащитна" организация. Те имат чудесното свойство да говорят глупости по темата, за да съдават допълнителна мъгла, нали вече имахме десетиление на ромското включване. И стига с тия ромеи - цигани са. Така, коментира В. Сидеров, но всъщност единственото смислено, ясно, точно и ефективно решение го дава именно той. И то от поне 15 години го говори. Да можеш да защитиш дома си с оръжие е панацеята на проблема с набезите-колега анал-р, я виж какво стана оня ден. А иначе равнопоставеност пред закона. Какво по-ясно и лесно.

 79. 79 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#58] от "kanasubigi":Че то мини не останаха ! Нали същите "демократи" затриха минното дело с изключение на няколко открити рудника.

 80. 80 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#77] от "ahasver":

  Това го знаем, че на теория е така, но все ми се струва между циганите и индийците да има повече общо, отколкото между европейците и циганите. Те са дошли в Европа през 16-ти век, и по външни белези изобщо не приличат на "европейци", а на чисти индийци...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 81. 81 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  До коментар [#74] от "ahasver":
  [quote#74:"ahasver"]Ей, човече ! Ти искаш да върнеш социализма ! [/quote]
  Не съм забелязал да си е отивал някога социализЪма, има продължение във власта дори по чисто роднинска линия...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 82. 82 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#64] от "Martina":остап Бендер казва пък на един " Вие гражданино, не сте произлезли от маймуна , а от крава. Твърде бавно разсъждавате " . Нашите политици май са от този сорт.

 83. 83 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#65] от "charlyb": Ами да го приложим ,бе ! Ще затворим индианците в резервати и останалите ще се рахатясаме.! Да седят там и да правят шарени одеала за туристите.

 84. 84 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#80] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":Тцъ! Десети век. Преди турците.

 85. 85 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#84] от "ahasver":

  Попадна ми това по въпроса:

  ЦИГАНИТЕ И ЗАПАДНА ЕВРОПА.

  През XIV в. в централна Европа, а след това и в цяла западна Европа проникват цигански вълни. Те се превръщат в постоянна грижа и заплаха за установения обществен ред. От непрестанните набези на бездомните пришълци страдат не само феодалните владетели, но и крепостните селяни и градски еснафи. Спонтанно възникналите изстъпления станали повсеместни, като в тях се включила и католическата църква. През цялата си история циганите , проникнали в западната половина на Европа, са подлагани на жестоки гонения, експулсиране и съпътстващите ги наказания и мъчения - от убийства, каторга до разпъване.

  Средновековните хроникьори списват циганите като най-долни същества, по-скоро животни. Това убеждение в съзнанието на обществото се превръщат по-късно в закони, които остават непроменени дори до средата на XX столетие. Свиканият през 1496, 1497 н 1498 г. в Ландау и Фрибург, Райхстаг обявява всички цигани за престъпници, турски шпиони, и приносители на чумата. Обвинени са в грабителство, магьосничество, отвличане на деца. Император Максимилян І наредил те да не бъдат търпяни на германска земя и разрешава избиването им. В Саксония, електорът Георг ІІ издава декрет за смъртно наказание на всеки заловен циганин. През 1721 г. император Фридрих Вилхелм І наредил всеки хванат да бъде обесен. Обесването през ХVІІ век било популярно в чешките земи, Бохемия и на други места.

  В 1504 г.Луи ХІІ заповядва изгонването им от Франция. През 1539 г. Франсоа І отсъжда да бъдат обесвани, а след 1647 то се замени с каторга. От 1716 до 1721 г. циганите в Лотарингия са подложена на опозоряване, жигосване и изгонване. В Холандия през 1525 г. Карл V издава едикт за бичуване, жигосване, изгонване и изпращането им в каторга. По-късно (ХVІІ-ХVІІІ в.) войската е извършила ужасна сеч, а и на всеки друг е разрешено да ги убива. Това довело до пълното им изчезване. В Австрия ловците на цигани са получавали парични и материални награди. В Швеция след 1637 г. с кралска заповед циганите са изгонени, а ако някой е останал - разстрелван. Чак до 1954 г. са били в сила разпоредбите на Крнстиян V (от 1687 г.,) за изгонването им, а главатарите - екзкекутирани.

  В Дания Кристиян ІІІ издава през 1563 г. заповед ца изгонването от кралството на циганите, а при залавяне на главатарите - екзекутиране. Заповедта се повтаря през 1643 г. В Швейцария от началото на ХVІ до края на ХVІІ в е организиран лов на цигани по територията на цялата конфедерация. В 1723 г. управителят на Берн нарежда на населението залавяните цигани да се осъждат на смърт. От втората половина на XVI до началото на ХVІІІ в. католическата църква се откроява с особена активност срещу циганите - най-вече в Италия.В резултат на гоненията и убийствата вършени съвсем"законно и официално",по-голямата част от оцелелите цигани се връщат на изток в граничните райони между християнските държави и Турската империя.

  В завладените през Втората световна война от Германия страни вермахтът, СС и Гестапо предприемаха системно изтребване на циганското население. Далеч преди това обаче през 1905 г. в Бавария е проведено преброяване на циганите и номадите. С твърдението, че те представляват “напаст”, за проявите на която следвало да се информира създденото в Мюнхен прз 1899 г. специално бюро. В 1926 г баварският парламент приема закон за борба срещу циганите, номадите и лентяите, а от 1928 г. те са поставени под строг полицейки контрол. В лагерите в Дахау, Аушвиц, Биркенау, Бухенвалд са ликвидирани повече от 500 хиляди цигани.
  Депортирането на българските цигани в германските лагери на смъртта - наред с това на евреите, е предотвратено от мащабното противодействие на обществеността. Това днес е напълно пренебрегнато и не само неоценено, но използвано срещу българите.

  Европейският съюз поглежда встрани, когато различни страни от Европа провеждат масови експулсирания и въвеждат ново законодателство, насочено срещу циганите.Критики се появиха, след като Франция обяви, че ще задържи и депортира нелегалните цигани и ще унищожи стотици техни лагери. Градските власти на Копенхаген са потърсили помощ от датското правителство за депортирането на около 400 цигани, а шведската полиция е изгонила доста цигани в нарушение на законодателството на страната и това на ЕС. В Белгия 700 цигани бяха прогонени от Фландрия и принудени да се установят във френскоговорящата Валония. Италия, която през 2008 г. обяви извънредно положение заради циганите и изгони хиляди от тях, главно румънски и български цигани, продължава да прилага тази политика и до днес.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 86. 86 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами каквото и да си говорим ромите никога няма да се променят. Те са си живели по тоя начин откак свят светува. И няма да почнат да си плащат данъците, тока и водата ей така изведнъж. Няма да почнат да работят защото не са много по бачкането, или казано по друг начин тая работа не е като оная. Е, има и изключения разбира се , но са много малко. Масата се интересуват само как да откраднат нещо, това е истината. И никакво десетилетие на ромското включване или други програми няма да променят нещата. А проблема може да бъде решен с крути мерки, но няма как да стане. Лошото е, че през последните 22г. се извършва своеобразен геноцид срещу българския етнос, в резултат на което раждаемостта сред българите намалява, с някои малки изключения. Така след около 50г. познайте от първия път какво ще стане.

 87. 87 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  До коментар [#73] от "vperfanov":
  Считам, че за да се реши един проблем, към него трябва да се подходи хладнокръвно, без лозунги, без емоции. От тази гледна точка, едно от първите действия за решаване на дискутирания проблем трябва да бъде това, което предлагате Вие - постепенно ликвидиране на гетата. Гетата действително са язви и тумори, които възпроизвеждат ужасяваща среда и населяващо я все по-оскотяващо поселение. Не на сегрегацията, не и на циганската авто-сегрегация. Защото това, което днес е гето, утре ще обхване цялата държава. Камбаната бие за България. Като добавя и болните мозъци, не тези на "сапунджиите", а тези на търсещите територия за първа циганска държава, където Европа да се отърве от циганския си инсект, проблема съвсем не е за решаване от черноризци и словоблудстващи лентаджии. Затова, трябва да следват мерки по регулация на раждаемостта, прекратяване практиката на паразитиране от цигански царици-майки, край на привилегиите след трето дете, дори отнемане на "точки", да се спомним, че т.н. трудови войски даваха професия и учеха на четмо и писмо, ако и европейските егоисти се възпротивят на такъв подход и т.н. Защото интеграцията се поддържа освен от всичко друго и от ефективни силови мерки, нещо, което ще разсърди лицемерните борци за права, но е безспорен факт. Защото... Защото камбаната бие за България!

 88. 88 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 965 Неутрално

  "Разбира се, от всички тези организирани престъпни дейности често, но все по-рядко по най-високите нива печелят не роми от типа на Цар Киро, а български бизнесмени, олигарси и политици."

  Не мога да разбера, защо твърдението, че политици се обогатяват от организирани престъпни дейности, може да се остави без коментар. Това твърдение трябва да се подкрепи с факти и имена, а не да се говорят просто глупости. Ясно е, че всички си го мислим, но ако просто си го говорим, всички ние се гетоизираме. Аз изисквам решения, защото само въоръжаването няма да е достатъчно.

 89. 89 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 458 Неутрално


  До коментар [#34] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  Съгласен съм напълно. Звучи грубо но е напълно постижимо с приемането на правилните разпоредби. Желание трябва да има, но както се казва в статията "Това са дългосрочни инвестиции, чийто ефект може да е след 5 или 10 години и които изискват някаква форма на безкористно стратегическо мислене, което не е познато като феномен в българската политика."
  Никои управленци не са гледали толкова напред по този въпрос, а и не само по него.Всичко е псевдо.

 90. 90 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Вижте, оствете го този Сидеров. Това е някакъв латентен хомосексуалист, а от такива аз акъл не ща. Или има хора, дето да смятат, че не бил такъв? Вижте само снимките му, дето си показва онзи работа и е захапал цвете, а после пак си задайте този въпрос.

  Без нови затвори обаче няма да няма да минем, категорично. Защото, прав е автора: ключът е в образованието. Ако циганите започнат още от малки да се учат да ум и труд, ако им се изградят едни устойчиви критерии за добро и за лошо, то - да, нещата ще се подобрят. Но, какво ще правим, ако циганите не искат нито да се учат, нито да се ограмотяват, нито да пращат децата си на училище? Как ще ги склоняваме, с блага дума и с Ленинова правда? Очевидно е (направо си е задължително), че без насилие няма да се мине. А щом ще има принуда, щом ще има насилие, то затворите са просто неизбежни - там ще се пращат особено злостните противници на принудителното ограмотяване.

  Решението на проблемите, които създават циганите е невъзможно без насилие. Тази мисъл може да е стряскаща, но съм готов да изслушам всяка една друга рецепта за решаването им.

  И неусетно стигаме до по-важния въпрос: а защо да се ограничаваме само с циганите?

  По мои наблюдения съществуват огромни маси от етнически българи, които правят същите неща, като циганите. И елементарната справедливост изисква насилията да се разпрострат и върху тях.

  Нашата държава е така болна, че без терапия няма да се оправи, самолечението е невъзможно. И нещата отиват натам, че тази терапия трябва да е принудителна.

 91. 91 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 741 Разстроено

  Хм , я ми кажете драги форумци че и автора на статията ...имало ли го е това явление през соца?Не разбира ! и защо отговора е ясен защото имаше работа и препитание за всички .Никой не си лягаше гладен,и второ имаше държава и закон еднакъв за всички бих казал безпощаден за престъпниците.В два през ноща сама жена можеше да се разхожда спокойно навсякъде.На това се учудваха всички западняци.Това не е жал за онова време.Извод:липсата на държавност,безработицата която докара до беднос маса хора доведе престъпноста.Всички управници отгоре надолу мислят само за едно как да си напълнят гушите като банатски гъски.Това е голата истина тази "демокрация"се оказа нещо по лошо от соца.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 92. 92 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Ами крайно време е да се говори откровено по проблема, така че браво за статията.
  Ромската престъпност е свързана с техния тип култура, а културата е нещо, което много трудно се променя. Преди време гледах интервю с един циганин писател. Разказваше за детството си: израсъл в колониален Алжир, където не че искал да ходи на училище, обаче ако не ходел, техните не получавали съответната дажба брашно. Училище срещу брашно. И се изучил, ще не ще. Както се казва, на зла круша - зъл прът. Има и друго: ако по някакъв начин се хванат бароните на общността и те заработят в тая посока. С какви лостове - не знам.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 93. 93 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 458 Любопитно

  До коментар [#25] от "stg":

  Между другото, да, винаги съм се чудил кое и е обидното на тази дума. Доколкото си спомням идва от гръцката дума за "гадател".

 94. 94 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 809 Неутрално

  крайно време е да зарежем либералните глупости и да видим реалностите. Циганите не са нормални хора в по-голямата си част, и по собствено желание няма да станат нормална част от обществото. Затова към тях могат да се прилагат единствено принудителни мерки. Основните са извеждане на тия които не работят далеч от населени места и ограничаване на раждаемостта до 1 дете. Отнемане на избирателните права чрез въвеждане на данъчен или образователен ценз за гласуване.

 95. 95 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#91] от "омбре":Що пишеш глупости? Нямало циганска престъпност през соца! И още как! Ти ако си с Алцхаймер аз отлично си спомням джебчиите и крадльовците с мургав цвят! И тогава циганите бяха голямото болшинство от криминалните престъпници по затворите. Виж, политически затворник циганин никога не е имало! Все едно да видиш циганин на ски...Ами нали баш през соца на Цар Киро му бяха конфискували 2 милиона лева! Тях сигурно от баничките си е спестил?? А а

 96. 96 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#90:"newraven"]И неусетно стигаме до по-важния въпрос: а защо да се ограничаваме само с циганите? [/quote]
  Абсолютно, ++++++++ и да ги махнеш циганите, ще останат нашите хайдуци, защото сме разграден двор. Тъй че да не изместваме темата, но и да не забравяме, че циганите въобще не са ни единственият проблем на нас българите.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 97. 97 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  [quote#93:"aardvark"]Между другото, да, винаги съм се чудил кое и е обидното на тази дума. Доколкото си спомням идва от гръцката дума за "гадател".
  [/quote]
  най смешното е че циганите си викат по межди си цигани и не приемат и не позлват думата ром, която някой напушен член на хелзинския комитет е измислил

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 98. 98 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Не знам дали аудиторията е на ясно но около 60-70% от контингента който излежава присъди са роми. Т.е. правосъдието ги застига циганите много по-често и по-лесно отколкото българите. Има и известни случаи когато буквално за кражба на кокошки циганин (защото е рецидив и е циганин) получава 5-6 години затвор.

  Истината е обаче че ако няма работни места и още 15 затвора да се построят - резултат никакъв. Само ще се постигне ефекта на по-добре обучените престъпници които от кокошки минават на жица и други много по-неприятни престъпления.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 99. 99 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 582 Неутрално

  [quote#16:"Веселин Василев"]но и циганите да покажат нещо - да покажат самодисциплина, да почистят кварталите си[/quote]

  Аз си мечтая и българите да почистим кварталите си

 100. 100 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Няма и как да се намери нещо оптимистично в циганската престъпност. В условията на демокрация няма начин проблемът да се реши ефикасно. Обаче може да се приведе в по-поносими граници, ако има политическа воля.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK