Циганите са бъдещето на България

Както искате разбирайте това заглавие. Все ще е вярно. Много ще го прочетат като заплаха. И ако подобно бъдеще ги плаши, тогава ще трябва да си останат уплашени. Циганското население расте, българското намалява. Сега са 10%, ще станат 20%, после може и 30%. Българите ще избягат от България и циганите ще се превърнат в нейно бъдеще. Какво могат да направят българите?


Нищо. Да се крият, заключат или да напуснат страната, което не е никак трудно в днешно време, Европа е отворен свят. Може би наследникът на Саркози дори ще даде политическо убежище на онези българи с доказана древна чиста тангреста кръв.


Това, че циганите са бъдещето на България, може да се разбере и по друг начин. В България има около 10% цигани. Те са млади, енергични и необразовани за разлика от българите, които са все по-стари, все по-неенергични и, както върви, все по-необразовани. Поне тези, които остават в България.
Какъв е логичният извод от това уравнение? Прост. Ако младите цигани се образоват, те могат да изхранват старите българи. Звучи просто, но, както знаят всички образовани и необразовани българи, задачата никак не е проста, защото ние всички, от Саркози, през Бойко Борисов до всеки шофьор на такси, гледаме казуса през максимата, че от всяко дърво свирка не става.


И няма да е никак просто. Защо обаче, ако стават едни чудеса, като това една от нациите с високи образователни стандарти (българската) да загуби базовата си образованост до степен на 1/3 неграмотност, да не стават и други чудеса. Като това циганската общност от необразована да стане образована? Един глупав професор и депутат беше писал преди време, че циганите били генетично различни.


Ако му повярваме, както впрочем много хора скрито му вярват, то може да се окаже, че индийският ген на циганите по-скоро им дава предимство в образоваността и предприемчивостта - двата фактора, които много наблюдатели смятат, че са единственият ни шанс да излезем от блатото.


Нека обаче не се осланяме на гени. Надежда може да открием и другаде. Ако приемем, че циганите са бъдещето на България, тогава ние трябва да инвестираме в това бъдеще. Как инвестира човек в бъдещето си? Главно като се грижиш за хората, които ще ти го осигурят. Като ги образоваш по начин, който ще им помогне да се грижат за бъдещето ти и като им помогнеш да заемат позиции на растеж и влияние.


Това, че циганинът не подлежи на ред и образование, е малограмотен предразсъдък. Проблемът е, че постоянното обезграмотяване на българското население постоянно ще задълбочава този предразсъдък. Това ще рече, че колкото по-неграмотен става българинът, толкова по-неграмотен ще му се струва циганинът. Затова България трябва да действа много бързо, преди усещането на българина за тоталната необразоваемост на циганина да е стигнало критична точка.


Въпросът с образоваността на циганите не бива да се разглежда единствено като тяхно право. Той е също и въпрос за националното благоденствие, икономическото развитие, пенсионната система и демографските трусове. Когато някой изхарчи 1000 лева за каквото и да било циганско нещо, се надига вой. Откъде накъде ще дават повече пари на циганите, отколкото на българите. Това е обаче все едно да се бунтуваш, че някой е дал пари за път към село, в което нямаш роднини.


Инвестицията в образованието на циганите е национална инвестиция. Тя не е месечна дажба. Само ако се гледа като дългосрочна национална инвестиция, тогава ще е възможно тези пари да се харчат интелигентно. Вярно е, че много пари, изхарчени за цигански дела, са като вода, излята в пясъка. Това е така, защото ние ги даваме (а често и вземаме) тези пари, за да се отървем от проблема, а не да го решим. И за да се отчетем - пред Европа, пред съвестта си или пред нещо друго неясно и отвлечено.


Разбира се, с повече безплатни учебници или с по-скъпа дограма за самосегрегиралите се цигански училища няма да променим нищо. Най-много да засилим собствения си гняв, че пак сме хвърлили пари на циганския вятър. Циганите имат нужда от граждански лидери и примери, с които да се гордеят не само в затворената си среда, но и в отворената национална и международна среда.


По-време на последната президентска американска кампания една женица на спирката ми каза по повод на Обама: "Ами то и нас скоро цигани ще ни управляват." Казах си: "Дали това не е прекалено оптимистично твърдение? Дали сме направили достатъчно, за да може синдромът "Обама" да ни се случи и на нас?"


Не, не сме. България има нужда от цигани лейтенанти, полковници и генерали. България има нужда от цигани сестри и лекари. От цигани полицаи и полицейски началници. От цигани учители и директори на училища. От цигани началници на отдели и министри. От цигани футболисти и тенисисти.


За онези, които са увлечени от идеите за равноправие и човешки права, това е естествено поведение. За останалите, по-егоистично настроените, това е въпрос на интерес. Защото така или иначе циганите са бъдещето на България. Въпросът е не как да се примирим с този факт, а как да го използваме.


*Още текстове от автора - на блога му www.julianpopov.com


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bobby8033
  bobby8033
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Така си е още от сега се забелязва как в някой градове те са повече от българите.Да му мислят нашите деца!!!Но на там отиват нещата!!!

 2. 2 Профил на JPJ
  JPJ
  Рейтинг: 605 Неутрално

  България има нужда от цигани началници на отдели и министри.

  Че то имаше един такъв министър и после премиер.... Ама файда от тая работа видях само той, роднините му и любовницата му.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на Дарин Георгиев
  Дарин Георгиев
  Рейтинг: 442 Весело

  Всичко е много добре казано, но като ни пуснат в шенген десетте процента дали няма да се стопят

  Дарин Георгиев
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4642 Любопитно

  авторът не вижда, че циганите пътуват доста по-често на гурбет при това организирано от определени групи, които в европа квалифицират като организирани !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Ми те и турците са така, ходжата по татово време им казваше: Правете всичко каквото ви казват, от вас искам само едни нещо - повече деца!!

 7. 7 Профил на Todor
  Todor
  Рейтинг: 442 Неутрално
 8. 8 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  абсолютно съм съгласен с автора...
  но дали знай какво големо омерзение ще се излей тука отдолу в следващите 3-4 часа..?

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 9. 9 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1682 Неутрално

  Аз съм писал и преди и потвърждавам мнението си - мен не ме притесняват циганите, които не се интегрират и живеят на социални помощи. Като паразити, те оцеляват само там където има жива икономика. Когато гостоприемника започне да има проблеми, те се пренасят на друг. И факт - емиграцията сред циганите е доста по-висока от тази на българите в момента. Колкото и да се опитва да ни ги връща Саркози, той не може да компенсира наплива. От тези, които паразитират, и емигрират заради паразитиране, мен не ме е страх. Те никога няма да бъдат повече от работещите. За другите определено има нужда да се положат усилия. Познавам такива и съм впечатлен от тях. Но за съжаление са изключения, а не правило. За сега. Но нито циганите, нито българите, ще ни изхранят. Циганите не могат да компенсират демографският срив. Ако можеха населението нямаше да намалява. Съотношението данъкоплатци към потрбители на социални помощи от бюджета се влошава, вече 30 години. Единственото решение, което няма да заработи след 30 години е внасянето на данъкоплатци (дали чрез ниски данъци или насърчаване на пришълци, но това е единственото решение). Така че ето това е, което ме плаши - образованите и млади данъкоплатци напускащи България. Те трябва да се задържат и такива трябва да се внесат. Правенето на по 10 деца днес ще ни реши демографският проблем след 30 години (а до тогава ще натовари системата още повече), образоването на циганите само ще повиши производителността на труда частично, измествайки ги от строителство и земеделие, но ефекта ще бъде под 1, максимум 2% от БВП. Не съм против, това трябва да се направи. Но не решава истинският проблем.

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Хахахах г-н Попов от статията Ви лъха на прикрит нихилизъм.

  Циганите не са нашето (лично) бъдеще, а са си тяхно, но вписано в общото.

  Безусловно пътят към интеграцията минава през образованието.
  Но и през еднаквото прилагане на закона. До сега всички управляващи всячески се стремяха да изолират циганите още повече.
  Не случайно от една година на сам има подготвителни групи в детските градини, защото циганчетата не знаят български и са обречени на неграмотност.
  Не случайно се въвежда целодневно обучение от 1 до 3 клас.
  За да могат циганетата да бъдат откъснати от средата на мизерията и неграмотността !!!
  А иначе Вашето твърдение, че бъдещето на България са циганите, налива вода в мелницата на Атака и ДПС, не и в мелницата на разума и взаимното благоденствие според приноса в едно общество.
  Статията Ви е слаба, като аргументи, изложени факти, а изводите са меко казано странни.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на polipavl
  polipavl
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тодоре ти да не си от циганите та да се радваш????А този който е писал тази статия е циганин.Ама когато стане Б-я циганска ,тогава бьлгарите ще лежат и мьрзелуват и ще взимат помощи,а мангалите ще работят и заради нас.

 12. 12 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До 1987г. В България нямаше бедност, нямаше разлика от вероизповедание, никой не си позволяваше да нагруби някого. Замислете се, кой създаде бедността в България ? Кой раздели българската нация на малцинстава, за да има конфликти ?Америкаския посланик прави у нас това, което са правили в Африка. Американските сателити ни шпионират. Американските и немските фирми ни обират заедно с мафията, която поставиха у нас. Вместо да излезнем на протести заедно с Гърция, в България се правят конфликти, за да затъпят нашето мислене.

  IVONIV
 13. 13 Профил на nikolov1905
  nikolov1905
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да Ама да отгледат един Чирков сигурно ще им трябват 1000 години още . И това че българите 30% били неграмотни не е коректно защото в тези % влизат всички цигани. За мене изхода е един. Всички млади спасявай се по единично на запад щото няма управия

 14. 14 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Чудесно написана статия. Само коренът на злото се губи, и то не е в расовите и прочее предрасъдъци.

  Първо да станат равни за бога И по задължения с не-циганите - евреи, турци, арменци, българи.

  Нещата тръгват от прилагането на законите.

  Незаконен катун се бута, всяка кражба се наказва, всяко сношение с дете се преследва със затвор, всяко изоставяне на дете, всяко групиране да малтретират хората...
  Ликвидират се гетата.

  Псевдокултурелни особености не могат да стоят над закона.
  Щото хората ще си върнат прабългарската култура на рязане на глави.

  Тогава. Иначе сме в пожелателно-условни наклонения.

  Народът не е прост, разберете го. Хората фокусират много точно гнева си - държавата не си е на мястото и не въздава законност справедливо. Не налагайте друг тон, няма да мине.
  Само ставаме за резил в Европа.

 15. 15 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От фотоса автора на статията по боята май си е баш циганин.

 16. 16 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#12:"ivailo sergiev"]До 1987г. В България нямаше бедност, нямаше разлика от вероизповедание, никой не си позволяваше да нагруби някого. [/quote]

  То и Иранския президент каза, че смъртното наказание за хомосексуализъм не е актуална тема, защото в Иран няма хомосексуалисти.

 17. 17 Профил на tirius
  tirius
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Така е, не давайте пари за младите българи,те да бягат по чужбина.

 18. 18 Профил на spiro2000
  spiro2000
  Рейтинг: 451 Гневно

  Няма спор, че единственият начин за интеграцията на циганите, минава през образованието, но автора май не е разбрал за какво бяха протестите през последните дни. Не защо се дават пари за дограма на циганските училища и тем подобни глупости, а защо законите не важат за някои, защо трябва мангалите да живеят само от социални помощи, защо не си плащат сметките, данъци, а ние плащаме, защо постоянно някой им търси правата и ги защитава. В крайна сметка нали уж живеем в правова държава, нали уж всички сме равни, нали статуята на Темида е с правръзка - уж. Да ги интегрират, но да не са по - равни от равните. А автора да вземе да се гръмне, циганска държава - "да ама НЕ"...

 19. 19 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Любопитно

  До коментар [#8] от "tucker case":

  ...какво големо омерзение ще се излей тука отдолу в следващите 3-4 часа..?

  и на какво отгоре да е любов? че ни кани сами да си изкопаем гроба ли/ за сега - символично.../?

 20. 20 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Обясни това на циганите, авторе, и тогава ще те призная.

 21. 21 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  Ако младите цигани се образоват, те могат да изхранват старите българи.

  ======

  Ако и кравата можеше да суче от телето...

 22. 22 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Че интеграцията минава през образованието е така. Но също така минава и чрез възпитание чрез закон и ред. А точно това е най-голямата грешка на всички управляващи досега - че оставиха циганите да се чувстват безнаказани. Когато научиш някого на ред и законност и твърдо му покажеш, че за кражба и т.н. отива в затвора той няма да има какво друго да прави освен да тръгне да търси пътя на работата и образованието (или пък да се пробва на друго място).

 23. 23 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  прав е макар че се е изразил малко провокативно, както обикновено. реалноста е че циганите са български граждани и като такива в интерес на всички е да са образовани и интегрирани в обществото.

  Истината ни прави свободни.
 24. 24 Профил на ombre
  ombre
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Не е възможно България да стане циганска д-ва,просто няма да има кой да изхранва циганите,т.е те ще се изнесат на пожар при друга д-ва за да и цоцат социалните помощи

 25. 25 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  До коментар [#20] от "Тиква Кратунка": Би било първо НИЕ,БЪЛГАРИТЕ да го научим. Че от правене на сапун и гонене на турците, не ни остана време да си подредим държавата. И все избираме едни,дето ни ОПРАВЯТ ВЕРВАЙТЕ ИМ

  и най-умният си е малко прост....
 26. 26 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Юлиян Попов е чел форума на Дневник и по специално - постовете на Мунчо. Написаното от него се припокрива на 100% с мнението на форумния идиот.
  Не, Юлиянчо, няма как циганите да са бъдещето на България. Просто защото един паразит няма как да бъде бъдещето на организма, в който се е впил и му смуче кръвта. Когато този организъм умре, паразита просто се премества на друг приемник. Същото ще стане и с България. Ако, недай Боже, изчезнат всички българи, циганите няма да останат тук, да се грижат за държавата, а ще си потърсят друга държава, която да изпълнява ролята на приемник!

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 27. 27 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 605 Неутрално

  За да останат образованите българи тук, трябва да получават толкова доходи, колкото биха получавали в напредналите страни. Как ще стане това, щом чакаме инвеститори, които идват заради евтината работна ръка?

 28. 28 Профил на Тони
  Тони
  Рейтинг: 388 Гневно

  Какви са тези глупости? Какъв е тоя малоумен хомосексуалист дето ги е писал? Ми да взима в дома си мангали, да си ги отглежда, да им се радва и да им лапа немитите ......!

 29. 29 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Образование? Прекрасна идея. Ето, обаче, как се реализира тази идея на практика: http://www.vestnikataka.bg/show_news.php?id=214228&cat=7
  И няма изгледи за подобряване на положението.

 30. 30 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  До коментар [#9] от "Делян Делчев":

  Хах. Много ми хареса това за гостоприемника и се радвам на това, че автора на статията е идеален такъв.

 31. 31 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "kalistrat":

  Много добър анализ на г-жа Ташева. И единственият изход от това положение, както аз виждам нещата, е пълна сеграгация на циганчетата през задължителните 8 години начално образование. Те трябва да се обучават отделно, от учители специализирани в "особеностите" на циганските манталитет и разбиране за света и тяхното място в него. Само така може да се постигне някакъв краен резултат.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 32. 32
  mironz
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 33. 33 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#26] от "Искандер":

  Аз бих ти предложил друга хипотеза:
  Юлиян Попов е Мунчо.

 34. 34 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  Странно защо "Дневник" дава трибуна на толкова аматьорски написан текст? Простичката идея "Абе, дайте да направим нещо и да ги образоваме тея цигани!" е гарнирана напълно ненужно с несъстоятелни представи за демографската структура на населението и градските легенди за неизбежното изчезване на българите. Авторът може и да иска да привлече внимание с подобно заостряне на говоренето, но... Сериозните анализи не се пишат с похватите на разговорите от кръчмите.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 35. 35 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  аз съм циганин.и съм доста образован,това което пишете за циганите никак не е вярно.такива цигани необразовани,крадци,просяци,лъжци и др.те може да са 7 или 8%.
  вси4ки други са културни и образовани.
  днес гледам по телевизията за продаване на гласовете на изборите.аз досега не съм продавал или купувал глас.
  искам да уто4ня. бях 4лен на СДС през 1995-1996г. ама като видях 4е не са хората дет си вършат работата се отказах.
  2003г. бях кандидат кмет от ДПС ,ама слу4айно сядам в едно кафене,няма да спомена къде.слушам съседна маса един кмет с втори мандат от ДПС имало и друг кандидат бивш депесар които се отказал от дпс,4е щели да го накажат.
  и като 4ух това се отказах от дпс.
  сега съм без партиен и не гласувам.
  работя в холандия , имам хубава заплата и ми е добре.
  децата у4ат.вси4ки сме добре...

 36. 36 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "Искандер":

  [quote#31:"Искандер"]единсвеният изход от това положение, както аз виждам нещата, е пълна сеграгация на циганчетата през задължителните 8 години начално образование.[/quote]

  И аз така виждам нещата. Даже от първи клас е прекалено късно. Трябва да бъдат откъсвани от социзлната си среда възможно най-рано.
  Но изобщо не виждам кой би направил това..

 37. 37 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Какъв е логичният извод от това уравнение? Прост. Ако младите цигани се образоват, те могат да изхранват старите българи.
  ======================
  Юлка, братле
  Като те гледам, до пенсия не ти остават кой знае колко много петилетки.
  Циганите имат хилядолетна история и досега няма случай някъде и някого да са изхранвали, освен себе си.
  Шансовете тази хилядолетна традиция да се промени в оставащите години до твоята пенсия клонят към нула.
  Затова, ако питаш мен, не разчитай те да те хранят, па ако ще да ги запишеш да следват в Станфорд или Сорбоната.
  Който не се е пробвал да ги ограмотява и интегрира, той не се е провалил.
  Те самите не искат.
  И знаеш ли защо ?
  Защото така им е по-добре.
  Защото, ако се интегрират, ще трябва да спазват закони и правила. А , това най-не им се харесва.
  Ако се интегрират, ще трябва да носят грижи и отговорности, а такъв товар широката циганска душа не понася.
  Ако се интегрират, ще загубят привилегията на малцинствата и ще загубят подпирането от многобройните хелзинкски комитети, амнести интернешънъли, отворени общества, хюман райтс уочове и другите хюмнета.

 38. 38 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "j.watt":

  Ами прекрасно. Значи си се интегрирал успешно. Би могъл да споделиш положителния си опит с други цигани.

 39. 39 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1564 Весело

  До коментар [#38] от "kalistrat":

  Ха-ха, ми нали ако заведе родата ще го дезинтегрират мигновено

 40. 40 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Бъдещето на България:

  1. Качествено и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО (с драконовски санкции за неизпълнение) образование
  2. Мотивиране (добра заплата и гаранции за кадърните, а не за послушниците и децата на Мама и Тати) на младите кадри да НЕ напускат страната.
  3. Обръщане на демографската политика наопаки - многото деца да бъдат признак на висок жизнен стандарт, а не на ниска полова култура.
  4. Жестоки наказания за родители неполагащи грижи за децата си, включващи отнемане и незабавно осиновяване от по-отговорни родители.
  5. Стимулиране на икономиката на ВСИЧКИ населени места. От столицата до села и паланки и разсредоточване на бизнеса.
  6. Премахване на местния феодализъм.
  7. Премахване професията "безработен".
  8. Получаване на каквито и да било помощи с изключение тези за доказана инвалидност срещу трудова повинност.
  9. Премахване на каквито и да било преференции по етнически признак.
  10. Затвор за секс с малолетни и непълнолетни без право на обжалване.

  Това е бъдещето на Бълагрия. Утопия?
  Според мен - крайно належащи мерки.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 41. 41 Профил на Искандер
  Искандер
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#33:"kalistrat"]Юлиян Попов е Мунчо. [/quote]

  Едва ли. Юлианчо, може и да не става джурналя от него, ама поне се изразява културно и цивилизовано, а мунчо... е, знаеш той как приказва.

  ISLAMOPHOBIC AND PROUD OF IT
 42. 42 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#40] от "rapidfire":
  [quote#40:"rapidfire"] Затвор за секс с малолетни и непълнолетни без право на обжалване. [/quote]
  Според теб затворите ще поберат ли само бащите на децата, чиито майки са заченали като малолетни и непълнолетни?

 43. 43 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Четох,четох и не разбрах...какво ,все пак,ще правим с циганите?!И авторът не е много сигурен!

 44. 44 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#39] от "ju.li":

  много се лъжеш.по4ти цялата фамилия е тука и нема проблем
  братко.

 45. 45 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "rapidfire":

  много правилно

 46. 46 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Добре е един журналист да се стреми да бъде оригинален,ама се иска талант за това.Да напипаш нещо,което другите не са ,да изкажеш мнение,което никой друг не се е сетил-такива работи!

  И журналистиката трябва да бъде и да звучи реално,като живота!

 47. 47 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Весело

  Ето ,че се появи втори феномен ясновидец, конкуриращ баба Ванга /лека й пръст на жената/, който твърди "Циганите са бъдещето на България" Г-н автор на статията, Опън Юнивърсити обикновено подготвя отлични кадри. Да не сте бил прецакан от някое китайче, та така да ви се е отворила чакрата и следствие на понесеният вреден стрес да си въобразявате, че провиждате бъдещето Предлагам Ви просто да се прегледате при специалист- психотерапията не е евтина услуга- нито в Лондон, нито въвБългария, но ще Ви помогне да преодолеете екзистенциалните проблеми и фрустрираното "его"

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 48. 48 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  Ако наистина "Циганите са бъдещето на България", то България няма никакво бъдеще. Публикацията ме отврати, не вярвам че истински българин би написал подобна гнусотия.

  Има вече пример с Южна Африка, в която държавата отслабва пропорционално на изтеглянето на бялото население от власта и икономиката. За съжаление Европа бива заливана от вълни неевропейци, които като циганите с висока раждаемост ще накарат местното население да търси спасение навън.

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 49. 49 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#35] от "j.watt":

  .такива цигани необразовани,крадци,просяци,лъжци и др.те може да са 7 или 8%...

  поздрави за бляскавото чувство за хумор, братко...!

 50. 50 Профил на tam17540965
  tam17540965
  Рейтинг: 660 Любопитно

  "България има нужда от цигани лейтенанти, полковници и генерали. България има нужда от цигани сестри и лекари. От цигани полицаи и полицейски началници. От цигани учители и директори на училища. От цигани началници на отдели и министри. От цигани футболисти и тенисисти."

  А дали светът ще има нужда от тази България?

 51. 51 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "marrad":

  не е хумор ,а истината на която нещат да вярват

 52. 52 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Приятна хипотеза. Безспорно вековните предрасъдаци предопределят разпределение на ролите: циганите да паразитират, нециганите по цял свят да не ги щат. Така че интегрирането на циганите към местното население става императив, колкото и да не ни се ще. Похвално е, че Юлиан в статията лансира логична мотивация. Проблемът е как да повярваме, че ако инвестираш в циганите няма да съжаляваш, не се забравят руините в които се превърнаха жилищата, които им бяха предоставени.

 53. 53 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#34] от "Югозомби":
  [quote#34:"Югозомби"]Страно защо "Дневник" дава трибуна на толкова аматьорски написан текст? [/quote]
  Мислех си същото, вие сте го формулирали най-точно...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 55. 55 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  До коментар [#51] от "j.watt":

  не е хумор ,а истината на която нещат да вярват.

  ами тогаз...големи сме били куцузлии туй българите...все на тез 7-8% налитаме...другите в майка Индия ли останаха навремето?

 56. 56 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#55] от "marrad":

  ами мога ли да те питам колко цигани познаваш.

 57. 57 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#56] от "j.watt":
  А Вие колко необразовани, безработни и неуки българи познавате?
  Но не от Холандия, а от България?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 58. 58 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Разстроено

  "разстроено"

  До коментар [#56] от "j.watt":

  правилно питаш...с 1 /един/ циганин съм се запознавал лично - той беше шивач, запозна ни един православен отец...за това запознанство не съжалявам...преди 2 и кусур години ми се налагаше да се прехранвам пазейки една вододайна зона из околния кър.един ден засякох 10-ина от "легендарните" 7-8% да свиват коловете от телената ограда на един каптаж...секунди след като вдигнах радиостанцията към устата си, тия зарязаха извадени и неизвадени колове /зер, да не ги спипат с тях.../, метнаха се на двете каляски и отпрашиха...
  съжалявам, нямах време да им се представя, а те хич пък нямаха желание...
  туй то, нямам късмет и това сие...

 59. 59 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Аз преди няколко седмици бях там и съм израснал там.
  аз не съм казал нещо против българите.
  а ако искаш да знаеш бих ти дал адреси на необразовани, безработни и неуки българи.
  а ако искаш и да знаеш имам приятели българи пове4е от теб,
  из цялата страна.и тук в холандия имам.и не те да ме у4ат ,
  аз ги у4а.на език на работа как да се обръщат към хората и др.

 60. 60 Профил на ХФБ
  ХФБ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#25] от "kardinalat":

  Не! Ние БЪЛГАРИТЕ трябва 1) да се научим да се уважаваме повече едни други, 2) да отличаваме предателите и най-вече 3) да спазваме правилата и да следим всички да ги спазват.

  А когато определени хора в страната не спазват правилата и това им се разминава защото принадлежат към определен етнос (цигани), трябва да има НУЛЕВА ТОЛЕРАНТНОСТ - ТОВА Е ЕТНИЧЕСКА КОРУПЦИЯ.

  Поздрави

 61. 61 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#58] от "marrad":

  зна4и не познаваш по4ти никого.
  а бълваш огън към 4уто от хорски приказки.
  браво.осъждаш без да си свидетел.
  а как се нари4ат тези хора като теб.
  клеветници.
  ако ти кажа лъжец, зна4и си циганин.
  ама не си .
  затова не верваяте докато не си видял.

 62. 62 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Весело

  До коментар [#60] от "Тиква Кратунка": Когато имам СЪЩИТЕ права и възможностти - ТОГАВА може да имаме СЪЩИТЕ претенции

  а с търсенето на предатели - УСПЕХ явно нацизма ти е по сърце

  и най-умният си е малко прост....
 63. 63 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#61] от "j.watt":

  демек, твърдиш. че писаното съм го сънувал... ама ти ще се изкараш ясновидец май? еди-кой си имал по-малко приятели- българи от тебе -това на боб ли го видя или на дъното на някоя кафяна чаша? к'во да се прави ... "културни особености"
  ...или ако не съм го сънувал - аз съм крив за нежеланието на съплеменниците ти да се запознаем?
  не виждам смисъл да ти тълкувам предните си писания ;който иска, ще ги разбере по-различно от рогатия, дето чел Библията...

 64. 64 Профил на j.watt
  j.watt
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#63] от "marrad":

  не съм писал 4е си сънувал.пиша 4е не познаваш циганите.
  видял си неколко.
  а общувал ли си????????????

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#62:"kardinalat"]Когато имам СЪЩИТЕ права и възможностти - ТОГАВА може да имаме СЪЩИТЕ претенции [/quote]
  Ако сте бг. гражданин, от кога виждате етническо неравноправие в Конституцията на Р. България? Посочете къде пише, че ако не сте бг. гражданин от не бг. етнически произход, разполагате с по-малко права и сте ограничен напр. да кандидатствате в университет? ПРАВАТА СА ЕДНИ И СЪЩИ ЗА ВСИЧКИ БГ. ГРАЖДАНИ, НО ЗАДЪЛЖЕНИЯТА - СЪЩО! Къде, кога, казвате сте бил дискриминиран заради етноса си????

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Поставих не случайно въпроса си в пост № 66 , защото през 1993г. аз бях дискриминирана като българка от непривилигирован район на България от девойче от "привилегирования район"-Кърджали -естествено, туркинче При еднакъв бал за кандидатстване в специалността "журналистика' в СУ, при еднакви оценки- до стотните включително по кандидатстудентските изпити, предпочетоха нея, защото съществуваше такова правило при кандидатстване в тази специалност на СУ

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 68. 68 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Авторе, нужно е жена ти с циганин да я завариш в тоя ред на мисли.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 69. 69 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1371 Неутрално

  Циганите са бъдещето на България,
  .......
  докато позволяваме на ДС - мошенниците да определят настоящето ни.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 70. 70 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#42] от "kalistrat":

  Това дали е причина да бъде поощрявано такова деяние?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 71. 71 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1366 Весело

  Аз както я чета статията, излиза, че България има нужда от млади и добре образовани граждани с българско национално самосъзнание или както там му викате тия дни.

  Защо е необходимо авторът да проявява предпочитания на етническа основа и да им вика "цигани" обаче не става ясно.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 72. 72 Профил на точка
  точка
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#70] от "rapidfire":

  Разбиеа се, че не.
  Но досега не съм чул някой циганин да е осъден за такова нещо.

 73. 73 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Добре би било циганите да изхранват застаряващото БГ население, но е много малко вероятно. По-вероятно е да си потърсят нов приемник, върху който да паразитират.

 74. 74 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Дори да не стане както казва авторът и българите с някакво странно волунтаристично усилие се запънат да раждат и да остават тук, да си опазят високата култура и красивата природа, тоест дори ако тенденцията се обърне, интеграцията на циганите пак минава само и единствено през образованието. Иначе си остават затворени в оцеляването чрез дребни и по-едри престъпления, превърнати в занаят, на който се учат в общността.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 75. 75 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Да интегрираме ромите - ми то много хубво, ама точно как да стане - лично на мен ми е много любопитно. Сутринта пет от интегрираните ромки, накипрени в оранжеви жилетки, яростно размахваха проскубани метли по бул."Мария Луиза" и преместваха купища окапали листа и фасове от единия до другия край на тротоара. Освен облаците прахоляк, не видях някакъв друг ефект от сутрешния им фитнес. Ако ще им се плаща да почистват - нека да го правят, иначе и вятърът върши същата работа като тяхната.... и то безплатно!

  IVONIV
 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  цИГАНИТЕ У НАС НЕ СА 10%, А ПО МАЛКО ОТ 5% АВТОРЕ, ПРЕДИ ГОДИНА СЕ БРОИХМЕ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#69:"СДС"]Циганите са бъдещето на България, [/quote]
  Само до появата на следващият бат Тошо, той знаеше как да се оправя с циганите, и не само с тях...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 78. 78 Профил на napalmoff
  napalmoff
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе човеко ти нормален ли си????
  Къде я тази държава в която стопани са циганите и са се образовали. Циганите са паразити, те живеят и виреят само върху гостоприемник. Заедно с българите ще изчезнат циганите. Просто ще потърсят друг гостоприемник. Защо не напишеш за образованите 300 000 цигани в УК където живееш. И как там не могат да се справят с 300 000 а ние да се справим с двойно повече при пъти по малко население. То е ясно защо нито теб нито жена ти са избрали за общински съветник.
  Поразрови се за начина на живот на паразитите в УК и тогава драскай глупости.

 79. 79 Профил на bulgarchee
  bulgarchee
  Рейтинг: 225 Неутрално

  С каква цел се обръща толкова голямо внимание на циганите в България? Ако приемем факта, че циганите са се настанили най-нагло в България през 11 век, сега сме 21 век - това са 1000 години интеграция....за 1000 години това племе не можа да се адаптира и вчовечи, а вие ми говорите са цигани генерали....500 г. са предавали българите на турците, даже има документи за цигани палачи на българи, а вие ми говорите за цигани лекари....и сега още 500 г. глозгат, мародерстват и безчинстват из България, а вие ми говорите за цигани учители и директори на училища.....и след 1000 години циганите няма да мръднат в развитието си, остават си примитивни независимо, от толерантността и помощта за интеграция на целият свят....обиждате българите с такава фантастика, а най много обидихте мен с това - циганите те са млади, енергични и необразовани за разлика от българите, които са все по-стари, все по-неенергични и, както върви, все по-необразовани. И НЯМА ДА ВИ ГО ПРОСТЯ НИКОГА!

 80. 80 Профил на finnif
  finnif
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя който му я дава! Трябва да се въведат нови документи за самоличност със старата графа "националност"! Тези които не са етнически българи НЕ трябва да получават каквито и да било помощи и привилегии от държавата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK