Пред нас са блеснали заменки ...

Пред нас са блеснали заменки ...

© Иван КутузовСъдия-изпълнител продава на втора продан заменен терен за голф игрище до Балчик за около 9 млн. лв. Негов колега е обявил втори търг за продан на заменени парцели в къмпинг на Южното Черноморие... В сайтовете за имоти напоследък зачестиха подобни оферти. Продават се хубави парцели на атрактивни места, получени от държавата по схемата на прочутите заменки.


Освен кризата, която замрази немалко амбициозни строителни проекти, двигател на раздвижване на "горския" пазар може да се окаже и започналото още през юни, както се разбра, разследване на Европейската комисия дали скандалните сделки у нас през последните години, в които апетитни горски терени от държавния и общинския фонд по курортите и морския бряг бяха заменяни с "редови" от вътрешността като равностойни, са непозволена държавна помощ. 


Брюксел очаква в кратък срок и всички страни в ЕС да се произнесат по замените на българските власти, ако се чувстват засегнати от нелоялна практика в единния пазар. От българската държава като основно засегната Еврокомисията е изискала становище в едномесечен срок от получаването на съобщението за разследването, което управляващите са изпратили с около два месеца закъснени и с мнение, че замените не са непозволена държавна помощ.
Ако се докаже такава помощ обаче,


ЕК ще задължи държавата да си върне терените или помощта


от облагодетелстваните заедно с лихвите за целия период на нарушението. При неизпълнение ще бъде сезиран Съдът на ЕС в Люксембург, който може да постанови глоба в зависимост от размера на нарушението.


Поради съзнателното замъгляване на разразилия се основно при тройната коалиция проблем, както и поради твърдия отказ на сегашното правителство на ГЕРБ да му намери справедливо решение в общественото пространство витаят всякакви възможни сценарии и развръзки. Но едно е сигурно - облагодетелстваните от неравностойни замени частни лица търсят начини да не изгубят чистата печалба, с която са се сдобили за сметка на данъкоплатците.


Най-просто и ефикасно е да успеят да "шитнат" получените атрактивни терени за кеш, от който биха могли да върнат разликата в цените, когато са сключвани сделките, ако евентуално се стигне до такъв етап. По-смелите ще изчакат спокойно заключението на Брюксел с убеждението, че то няма да ги засегне, тъй като горите са получени на валидно правно основание – действащият Закон за горите, който е дал зелената светлина за замените, забранява продажба от националния фонд.


Това формално узаконяване на ограбването беше използвано "до дупка" от предишните две правителства, при чието управление се състоя бумът в цените на имотите. И няма как експертите на ЕК да не се впечатлят от възмутителния факт, че през 2007-8 г. примерно терени на брега на морето са заменяни по "държавни" цени от 2004 г.


ГЕРБ дойде на власт през 2009 г. със страстни и шумни закани да въздаде справедливост по отношение на скандалните сделки, но вместо това


потъна в глуха съпротива срещу собствените си обещания


Може би защото повечето от облагодетелстваните са наследявани от правителство на правителство като фаворити на властта, а някои от тях са и в парламентарната група на управляващата днес партия.
Трудно би могло да се оспори очевидното - че замените бяха правени непрозрачно, с политически протекции, намирисващи на корупция, и с единствената цел терените да бъдат застроени.


Но правителството в лицето на земеделския министър Мирослав Найденов твърди странни неща - че Европейската комисия е започнала наказателно дело, каквото на практика няма, и че България може да възстанови между 2 и 8 млрд. лв., ако бъде осъдена по същото липсващо дело. Тези послания трябва да уплашат и убедят обществеността да приеме правителствената защита на замените - изпратеното в Брюксел становище, че те не са непозволена държавна помощ, а административно нарушение и престъпление. Кое е престъпление обаче може да каже само съдът.


"Със сигурност ще има осъдени за замените на гори, които са ощетили държавата", обяви премиерът Борисов през есента на 2009 г. по повод повдигнатото от прокуратурата обвинение срещу бившия шеф на агенцията по горите Стефан Юруков за нанесени щети на държавата. През май миналата година му беше повдигнато още едно, но до днес присъда няма. Затова тезата за престъплението е по-скоро за


печелене на още време, но не за интересите на държавата


Колкото до споменатите милиарди, които България щяла да възстановява на Брюксел - подобна заплаха може да надвисне само ако държавата откаже да си поиска сумите, равняващи се на предоставената помощ. За доплащането на справедливата цена Еврокомисията казва, че възстановяването се извършва незабавно според процедурите на националното законодателство, при условие че то позволява това.


В нашия закон пък за държавната помощ се казва, че "когато Европейската комисия постанови решение за прекратяване на помощ или за възстановяване на неправомерно предоставена помощ в областта на земеделието и рибарството, министърът на земеделието и продоволствието предприема действия за изпълнение на решението или съответно изисква от Държавен фонд "Земеделие" да предприеме действия за възстановяването на неправомерно предоставената държавна помощ в 7-дневен срок".


Засега


няма интерес и към възможностите сделките да се развалят


Ясно е, че ще има куп усложнения, защото върху много от тези терени вече стърчат хотели, построени са голф игрища. Тогава собствениците на сградите и съоръженията ще се явят наематели на земята под тях, а за самите постройки ще настанат съдебни спорове.


Освен това за мнозина може да се окаже, че са я застроили, без да имат разрешение за смяна на предназначението й. Но дори да имат, за да се сдобият отново със същата земя, ще трябва да се явят на търг на равни начала с всички останали желаещи. Разбира се, ако държавата поиска да обяви такива търгове.


Собствениците на препродадените имоти, т.нар. добросъвестни лица, ако бъдат ощетени, също би трябвало да си искат парите от тези, които са им ги продали.


Като познаваме обаче управленските традиции, всичко това изглежда в сферата на утопията. Бегъл поглед върху политиката на България, откакто е член на Европейския съюз, ще покаже, че същинската й цел не е да изпълнява нормите и изискванията му, а да се опитва да опази жалоните на статуквото отпреди членството.


При това положение като най-вероятен наистина се очертава сценарият с глобата, която ще "отнесат" отново данъкоплатците. Те и без това не познават друго развитие на нещата.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Уви. Много точна статия. Това ни чака. А ГЕРБ-ерастите само обещаваха и ни правеха и правят на глупаци.

 2. 2 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 648 Разстроено

  Не е утопия ще има доплащане и за подарените "приватизирани" заводи и предприятия и сгради които също са непозволена държавна помощ. И съдебните дела са на етап съдия изпълнител.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 3. 3 Профил на Величка Маринова
  Величка Маринова
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Най-после коректно представен проблема с държаната помощ при замените на горите.
  VelMar
 4. 4 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 854 Любопитно


  Отличен и много навременен анализ на Светлана!

  Трябва да погледнем трезво фактите - до момента МУТРАТА и подопечните му направиха всичко необходим за да НЕ ЗАщИТЯТ държавния интерес и ДА НЕ засегнат интересите на "почтените" заменители.

  Наглостта на ГеееРБ (бее) естествено ще ги отведе до идеята България да плати за "незаконните заменки" - все пак основният "принцип" на "политиката" на МУТРАТА е да дрънка срещу БСП, но да прави същото.

  Както казва Федооосова: "Нали и Вие правехте така, г-жо Манолова?"

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 5. 5 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 447 Гневно

  И ГЕРБ излязоха мошеници като другите преди тях ей тая България не можа да случи на управници,

 6. 6 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  "Поради съзнателното замъгляване на разразилия се основно при тройната коалиция проблем, както и поради твърдия отказ на сегашното правителство на ГЕРБ да му намери справедливо решение в общественото пространство витаят всякакви възможни сценарии и развръзки"

  Твърдия отказ дрън-дрън. Толкова започнахте да се излагате предизборно, че няма на къде повече. Правите се на малоумни и само въртите и сучете за да изкарате, че ГЕРБ са виновни, а не тройната ламя. Какъв твърд отказ на правителството, след като заменките са напълно законни и няма как да бъдат отменени по законов или по какъвто и да било ред. Айде дайте идея как да се развалят заменките вместо да плюете напосоки с тайната надежда да падне нещо и върху сегашното правителство.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 7. 7 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#5] от "makendji":

  Е то това е целта на такива дунанми. Такива като тебе (дали прости, дали платени) да кажат " Ето и ГЕРБ са маскари"

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#5] от "makendji":Те си бяха мошеници ощи преди изборите. Само кьоравите не го видяха,ама те са мнозинството. Само мажоритарни парламентарни избори и то до дупка ,за очистване от политпроститутките във властта.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#7] от "donchoquihote": Ти си кьорав,а "makendji" е едноок,който много късно е прогледнал с едното око. А иначе всички ни лашкат в един обор пълен с куци крави и кони да избираме нещо за разплод. Всичките предлагани ни за пропорционален избор са недъгави. Искаме избор като в магазина- един по един - да ги огледаш,да ги пипнеш, и нещо ако не ти хареса- - в коша за изхвърляне.

 11. 11 Профил на nikoia
  nikoia
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  Герб са в парламента, могат да променят старите и внасят нови закони, така че да решат проблема.
  Да закон с обратна сила се приема по изключение, но и ситуацията е лоша.

  nikoia
 12. 12 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 648 Любопитно

  Едва ли е известно, че още през юли 2010 е внесен от граждански сдружение проект на Закон за връщане на заграбените чрез замени гори и земи (http://www.referendum.in/)
  Съгласно Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, този проект трябваше да бъде гледан в пленарна зала в срок от 3 месеца след неговото внасяне.
  Сега сме октомври 2011. Да сте чули нещо?
  Така, че ГЕРБ да не се правят на ощипани. Те дори са нарушили закон, за да защитят заменките! Това е проверим факт!

 13. 13 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Отново Светлана Георгиева с будна гражданска съвест и остро журналистическо перо. Обаче едва ли някой вярва, че поставения проблем има положително решение в полза на общесгвото. Практиката е доказала многократно обратното. Може би вече идва момента на бунтарите срещу подобни несправедливости да улегнат, и да ги приемат като неизбежна даденост на географското положение на България - едни "тъмни Балкани", и толкова...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Не бе, няма как тази статия да е вярна, видите ли? Под една статия за дянков цялото гербаво войнство се изреди да цъка минуси (преброих между 20 и 30), а под тази статия си траят.

  Извод: статията не е вярна. По тази причина няма нужда да се скача на амбразурата и да се пишат гневни послания от типа "мачкай бойко, ние сме с теб!" и подобни.

  ЕС ще ни глобява? Да идва. И без друго досега глобен политик не съм видял. Вместо това има "доказано некорумпирани". А на данъкоплатците им пука за бюджета....Пари нито за заплати има, нито за помощи. По-лошо май вече наистина няма как да стане.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1341 Гневно

  "Колкото до споменатите милиарди, които България щяла да възстановява на Брюксел - подобна заплаха може да надвисне само ако държавата откаже да си поиска сумите, равняващи се на предоставената помощ."

  тъй де - миро дупето е казал да се молим да не поиска Европа парте, защото герб няма никакво намерение да си ги иска от облагодетелстваните партийци и спонсори.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 549 Неутрално

  Вариантите са:
  1. Европейците ни глобяват, че са правени заменки
  2. Правителството обявява всички сделки за нищожни, но съда ги връща, защото са законни към датата на осъществяването им
  3. Горното, но съда отсъжда в полза на държавата, при което Европейският съд за правата на човека (и незнам кои още) отсъждат обезщетение за сегашните собственици за отнемане на часна собственост придобита по законен начин (нека не забравяме, че е приет закон, които разрешава тези неща)

  Както се казва - да сме мислили кого избираме сега и да плюем и да викаме кервана си върви. Или пък беше да лаеме...

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 17. 17 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Весело

  казуса
  "Заменки на гори и имоти
  при Ибан Костов (Софийски имоти), Царат и СерГей-ят
  има едно логично разрешение:

  Всичко отива на Съд
  (българското Мешере)
  и се разрешава справедливо и честно.

  Съдийките слагат "вързанките" на очите; настройват "кантарчето" и започва "тегленето":
  пачки - доводи
  пачки' - доводи'
  пачки" - отлагане на делата
  пачки '" - условна присъда и мъмрене.

  Единственият осъден ->
  България осъдена в Страсбург от добросъвестни ползватели, Цара, Сер-Гей-ят.

  Започвайте да се радвате
  и да Ви става още по-хубаво !??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 18. 18 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Старите курви издокарани в нови тоалети,гримирани,напарфюмирани и напурени подобаващо,отново се натискат за власт.Мат,ряла обаче не удева,че от 22 години яде вкисната манджа.

 19. 19 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 553 Весело

  Явно има някакъв смисъл да сме в евросъюза , дори да укроти малко крадливите апетити на политиците ни все е от полза

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 20. 20 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 798 Неутрално

  ЕС много добре знаят, че заменките са вид държавна помощ за олигарсите у нас, т.н. капиталисти. За всички, които са наблюдавали процеса на създаване на капиталисти в посткомунистическа България е ясно, че те са създадени с решаващата дейност на държавата. Според комуниетата българската икономика трябваше да отиде в ръцете на верни на Русия хора, без значение дали имат предприемачески способности или не. Това ще ни осигури за десетилетия напред ниски доходи и ниски пенсии. Защото бизнесът е с ниска добавена стойност и способни предприемачи да променят това в българската икономика няма.

 21. 21 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 440 Разстроено

  Е, за съжаление точно такъв сценарии ни предстои. Остава ни едниствено да се молим на отговорните за тези престъпления да им се случат много гадни неща - болести, инциденти, семейни нещастия и др. подобни.

 22. 22 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Кефят ме форумните фуражки - като не могат да възразят с аргументи на нещо, почват да громят "поръчковата" журналистика. И от кого е поръчана статия хахаха?

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  Истината е една - на улицата. Но Боко и ЦЦ, пазейки партията-майка, държат най-многобройното МВР на глава от населението и го въоръжават и с хеликоптери, под предлог, че ще гасят пожари /зимно време/....

 24. 24 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#5] от "makendji":

  България случи на управници 1997-2001, но дойде един никому неизвестен с делата си човек, обеща да я оправи за 800 дни и го избраха. От тогава вървим надолу

  Истината е висша ценност
 25. 25 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До наивно вярващите в Партията.

  Създадена и крепена от част от действащи номенклатурни/администратвани кадри партия не може да преследва и разтуря такива сдлеки просто защото част от самата нея пряко или КОСВЕНО се е облагодетелствала.

  Затова и се е опитала да ги прикрие.

  Чиновниците са едни и същи и при ГЕРБ и при Ламята. Уточнението е, че ГЕРБ стана възможна заради част от тях.

 26. 26 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Точно сте го описали. За съжаление нещата стоят така...
  А такива като Георги Юруков да не забравяме все пак, че са били изпълнители на партийни повели - и решенията за заменките са били вземани със знанието и съгласието на Кобурготски, Станишев, Доган и т.н. и т.н. Това не значи,че оправдавам действията на Юруков, но предполагам, че според закона най-вероятно и той ще се окаже невинен...
  Както някой някъде беше казал:
  Добре дошли в България - държавата на невинните...

 27. 27 Профил на Dimitri Damianov
  Dimitri Damianov
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Статията е точна и премерена, но... каква полза?!

 28. 28 Профил на makca
  makca
  Рейтинг: 480 Неутрално

  България е система от турски кенефи свързани посредством тръби и мръсотията прелива от един в друг и така до безкрайност!

  София=мъдрост(превод от древногръцки) "Тъй града се казва ( ирония жестока) гдето глупостта е най-евтината стока" Проф. Иван ШиШманов преди 110
 29. 29 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Много добра статия в предизборно време-лампичка за хората със съвест ,добре да помислят, как трябва да гласуват и за кого.Проблема е ,че съвестните и мислещите са малцинство.Мислете как ,за кого и за какво ще гласувате!Но най вазното-отидете да гласувате!

 30. 30 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Поредното ограбване на тъпото българско говедо, наречено свободен избирател, което за кой ли път поставя отново и отново бившите комунисти на власт. Хак му е на говедото.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 31. 31 Профил на goshkata
  goshkata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поздрав на всички читатели. Прочетох статията и коментарите ви до един... не мога да кажа, нито че анализите на дневник са обективни (все пак като всяка медия в България, обслужват нечии интереси), нито че съм изненадан от коментарите вариращи от да ви е.. майката до ...ами да така е прецакаха ни отново! Остава впечатлението, че много или малко не ви интересува - просто си псувате на воля! За да се променят нещата както всеки от нас иска не трябва да колим и да бесим и всеки днешен политик да бъде тикнат в панделата...(не, че повечето не заслужават) ами да се изгради едно логично и критично мислене! Всъщност трябват идеи и предложения да се реши проблема! Давайте предложения, а не неточни догадки за роднините на някой министър! И... естествено по-ефективно би било не само редактора на вестника да разбира за мненията ни, а и хората към които е насочен коментара!

 32. 32 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#24:"raylight"]но дойде един никому неизвестен с делата си човек, обеща да я оправи за 800 дни [/quote] напротив, много си е известен и у нас, действащ цар, и по Света и наистина ни оправи и нас като цяло и себе си в частност.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "boby1945":

  Никой не е правил неприлични предложения да оправя някого за 800 дни. Царят(Бог да го поживи) обеща, че за 800 дни положението на бъргарина чуствително ще се подобри и това стана. И не просто стана, а стана в мащаби, които никой не е очаквал. Аз по това време бях в чужбина и при всяко идване заварвах напълно различна държава. За първите 3 години при царя България измина път за който при Боце и Костов щяха да й трябват поне 15.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1125 Любопитно

  Сега е моментът да си прибере паричките държавата! Комунистите и турците се налапаха, сега да "повърнат" малко, че преядоха, завалиите

 35. 35 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  До коментар [#23] от "Хи-хи": Златни ти уста, но..как беше: "Моят дом е моята крепост!". Не сме узрели за демокрация, май?

 36. 36 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Съзнателна Законотворческа бъркотия с цел използване на обществените блага в личен интерес на властимащите и техни марионетки, приближени и т.н.- все в конфликт на интереси. Ето това е извода от горските заменки. Дори и Брюксел да не може да осъди България(т.е нас данъкоплатците), срамът от потъпкването на обществената справедливост е факг. И какво от това? Може и да ни приемат в Шенген, но дали ще приемат да сложат ред и правила в законотворчеството ни?

 37. 37 Профил на uporit1914
  uporit1914
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Уж ГЕРБ пък то същото....

 38. 38 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Анализът си го бива, повечето коментари - също, но остава основен въпрос, поставен в статията: ЗАЩО РАБОТИТЕ НЕ СЕ ОПРАВЯТ от реформаторското ГЕРБ-управление? Какви и кои сили му забраняват това?

 39. 39 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":

  Това, което си написал човече си е наистина тотална глупост. Симеон абсолютно нищо друго добро не свърши освен това, че довърши почти приключения преговорен процес от Костов. Всичкото останало беше кражби и далавери. Ако не се сещаш ще ти напомня. Неговите брокерчета показаха че и като икономисти са си голо вода. Видяхме как оттъргуваха външният ни дълг, като нанесоха милиарди загуби за България и взеха едни смешни 20 млн. лири комисионна. Освен това тръбяха, че изкуствена трябва да се повишава потреблението и ни навираха Ирландия, Испания и Гърция като пример за подръжание. Производството беше натикано в миша дупка и се даде превес на еднократни удари - спекула, строителство, туризъм... В резултат на тази недълновидна политика брутният външен дълг на България нарастна от 9,5 млд долара оставени от Костов през 2001г, на 14,5 млд евро през 2005г и на 37 млд евро през 2008г. при Станишев. Тези пари днес производството трябва да ги изкара, банките да му ги вземат под формата на такси и лихви, и изнесат извън страната. Да не забравим, че и поправката в закона за горите, с която се стартира най-голямата кражба - заменките на гори по схемата кон за кокошка беше направена през 2003г. Изобщо не говоря за заграбените от Симеон държавни земи и гори собственост на военно интенданство. А тия хайдути дойдоха на власт с фланелки с надпис "СРАМ НИ Е ОТ ВАС". Но пак доказаха старата поговорка, че именно крадеца вика- ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА". А това, което Иван Костов завари и свърши може да се нарече с една дума - "ГЕРОЙСТВО". За това ние просто трябва да му благодарим, а не да ръсим гнусни лъжи и тъпотии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK