В сянката на Кобург-Гота

В сянката на Кобург-Гота

© Иван КутузовВяла предизборна кампания, жалки опити за дебат по Би Ти Ви... Сякаш на 23-ти няма да има избори, а досадно подписване на анекс към договор, чиито основни параметри вече са зададени. Това е положението и причината не е в кандидатите. Продължаваме да


берем плодовете на онзи разпад на политическото


започнал с възшествието на Симеон Сакскуборгготски преди 10 години. Дори чисто биографично повечето лица по предизборните плакати са пряк или страничен продукт от връщането на царя.
Като се започне с Бойко Борисов, когото го няма на плакатите, но всячески се мъчи да прелее от изветряващата си харизма на кандидатите на ГЕРБ, мине се през емблематичния НДСВ продукт Меглена Кунева и се стигне до Волен Сидеров, който се възползва от появилия се вакуум в политическото пространство, за да призове бесовете на национализма.


Не става дума за персонални обвързаности, каквито може да има или да няма – а за структурно наследство. Да напомним, че Симеон Сакскобургготски дойде на власт с обещанието, че ще "спре конфронтацията" и ще "обедини нацията".


Резултатът беше, че процесите на избистряне вляво и вдясно спряха, а политическият живот изпадна в безтегловност. И понеже цялото това обединителство, прагматизъм и експертщина са възможни единствено на ниво риторика – потече безпоследственото, измамно говорене.


С времето надпартийното говорене разви две свои разновидности –


брюкселско експертно и правешко народно


Първото го практикуват мнозина, а наследникът на "човека от народа" е един. На брюкселско експертно се хваща публиката с повече културни претенции, а на правешкото – "народът". Различни стилистики с обща основа – схващането, че проблемите са решими без необходимост от жертви и труд. Има едни пари някъде, които трябва да се вземат. Чуждите инвеститори само чакат на вратата, ама предишните управляващи не са ги пуснали... Изобщо благоденствието се представя като технологичен проблем.


Големият грях на политическия режим, възцарил се след 2001 г., е, че подхранва наивността на българина. Впрочем българинът обича да бъде лъган, обича и да се оплаква след това, че са го излъгали. Не е изненада, че в постсоциалистическото объркано съзнание бяха успешно инсталирани два нови мита.


1. Митът за единний светъл капитализъм, поправител на недъзите на обществото. Схващането, че "невидимата ръка на пазара" ще оправи всичко, извади политическото жило от прото десния електорат, който се разпиля и оттегли, повярвал, че отук нататък бизнесът и пазарът ще работят за трансформирането ни в проспериращо общество. Световната криза отрезви тези надежди, но консолидирането на нова, ненаивна десница още не се вижда на хоризонта.


2. Митът за Великия европейски социалистически съюз, чиито фондове ще усвояваме. Този мит пък изпразни енергията вляво. Социализмът вече се мисли като възможен единствено на наднационално, европейско ниво.


Разбира се, "ляво" и "дясно" са теоретични конструкции, които в главите на хората могат да съществуват и заедно. Общото между двата мита е, че представят


процесите в обществото като обективни и слабо зависещи от политиката


или пък като зависещи единствено от честността/крадливостта на политиците. При тези правила на играта от публиката не се иска да избира между програми и визии - такива няма, а и не може да има в деполитизираната каша, в каквато се е превърнало публичното пространство.


На публиката е разрешено да избира по симпатия – кой е по-приятен, кой говори по-гладко, кой има по-честни очи... Гражданите са приканени да участват в нещо като "Гласът на България", което обаче на хартия се води "Президентски и местни избори 2011".


(Между другото, самоопределението на Меглена Кунева като "Гражданският кандидат на България" е възмутително. Някои граждани на България са избрали да бъдат представяни от партии и партийни кандидати и това е най-нормалното нещо в една демокрация.


Други граждани пък не се виждат представени и даже няма да гласуват – което също е нормално. Меглена Кунева просто си присвоява определението "граждански", за да я мисли електоратът като "непартийна" кандидатура, макар да дължи кариерата си на министър и еврокомисар на партията НДСВ.)


Кампанията е скучна и такава ще си остане. Всъщност кандидатите правят каквото могат. Някои са по-добри в празнословието, други – по-слаби. Има и друго. Медиите, вместо да задават въпроси, които ще прояснят политическия профил на кандидата, се чудят колко да му вземат, за да информират публиката за мнението или програмата му.


Десет години след връщането на Симеон Сакскобургготски в политиката ние сме точно


тук, където сме - най-вече благодарение на медиите


Не е тайна, че медиите се купуват - къде тайно, къде явно. Самите те са се обявили за продан, превръщайки жълтеникавата разводненост в норма. Качеството на политиката е в зависимост от качеството на публичното пространство, а когато публичното пространство предлага единствено сеир и реклами, политиката започва да прави същото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (168)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1181 Разстроено

  "Всъщност кандидатите правят каквото могат. Някои са по-добри в празнословието, други – по-слаби"...Точен анализ, за съжаление....

 2. 2 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Статията е повече от страхотна.
  Поздравления за г-н Бойко Пенчев.
  Жалко, че няма повече такива журналисти в България.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  "... самоопределението на Меглена Кунева като "Гражданският кандидат на България"..."

  Възмутителното е, че на това състезание Първанов играе с два коня, а досега никой не е посочил такъв очевиден факт.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  поздрави за чудесната статия, приятно ме изненада сред изборното празнодумие

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "С времето надпартийното говорене разви две свои разновидности – брюкселско експертно и правешко народно"

  Бойко Пенчев +++

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Поредната добра статия на г-н Бойко Пенчев.

  Ще си позволя все пак една техническа корекция - Ивайло Калфин е по млад от Росен Плевнелиев. Първият е роден на 30.5.1964, а вторият на 14.5.1964.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 7. 7 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Общо взето, добър анализ. Авторът обаче сам не е успял да избяга от това, в което обвинява политиците. Твърде опростенчески звучи обяснението: "Това е положението и причината не е в кандидатите. Продължаваме да берем плодовете на онзи разпад на политическото започнал с възшествието на Симеон Сакскуборгготски преди 10 години.". Ами причината е точно в кандидатите и тяхната немощ няма как да бъде оправдана със старческия маразъм на Дедо Симо... Въобще "политическото" се разпадна "отвътре", а не "отвън". "Външното" обяснение обаче е по-лесно и авторът не е успял да избяга от него.

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 8. 8 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Разстроено

  [quote#666:"Публикация"]Бойко Борисов, когото го няма на плакатите, но всячески се мъчи да прелее от изветряващата си харизма...[/quote]
  Добре написан текст, казва някои истини, които за съжаление са верни, и естествено не посочва надежда за положителна промяна, защото такава всъщност и няма...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво Бойко !

  '' На публиката е разрешено да избира по симпатия – кой е по-приятен, кой говори по-гладко, кой има по-честни очи... Гражданите са приканени да участват в нещо като "Гласът на България", което обаче на хартия се води "Президентски и местни избори 2011". ''

  На онези от горе им е все едно кой ще е на поста. Целия зеленчук на политическата сергийка е отглеждан в тяхната градинка . И това е от 1944г. насам. И снощи дебата го доказа .
  И от ляво и от уж дясно , зеленчуците все еднакви.

  Ето и нагледно как стоят нещата :

  http://www.bg.yosif.net/images/problem.png

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Най-после от страниците на "Дневник" се появи едно заключение, за което ми треиха постингите - за сегашното ни плачевно състояние носят вина службите, но най-вече медиите! Медиите-проститутки! Начело на които бяха застанали 24-ЧАСА, Труд и бТВ! Чакащи кой ще им плати.
  Дори и от "Дневник" позалитнаха натам, с някои колебания.
  Бях ги нарекъл лайняни! Е, може и да съм прекалил, но и те са си част от турския клозет!

 11. 11 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Гневно

  "тук, където сме - най-вече благодарение на медиите"

  Има решение. Пътят на истината обикновено започва с извършването на дребни и на пръв поглед незабележителни геройства. Например: спирането на кабелна и всякаква друга телевизия. Защото нашите канали не са медии - това са филтри. Но трябва всеки да е педупреден - истината е грозна и шокираща. Ако досега е била плод на интуиция и догадки, след момента на отрезвяване е стоварваща се и безмилостна.

  И въпреки, че съм убеден, че вчера повечето са гледали "дебата", все пак има надежда за хората. Но ако лицемерните евфемизми по канали и програми не подлежат на промяна, то реципиентите на блудкавата действителност - могат.
  Всичко зависи от нас, не от пионките по плакатите. Те са резултат на нашето бездействие, което не рядко се окачествява от жреците на статуквото с негласуване. Щом не гласуваш нямаш право на възражение, каканижат като папагали крупиетата на ситемата. Канската лъжа! Ако в нормална държава е нормално да се гласува - какво се прави в ненормалната? Как не мислят хората е учудващо и стряскащо. И много добре обяснява факта, че шепа мафия върти на пръста си 7 милионно стадо.
  Интересно още колко аеона трябва да минат, за да проумее нашего неандерталец, че щом действие "А" не води до резултат "Б", то значи може би действие "С" ще.
  И все пак мерси за статията.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 12. 12 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  От Дневник казаха "А".
  Да кажат и "Б"!
  КОЙ ДОКАРА СИМЕОН?
  Българските или руските служби?

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Тодор Живков, Симеон Борисов и Бойко Борисов са едни посредствени хитреци с рефлекс към власта, недостойни и неспособни да управляват България, но тъпото простолюдие си ги харесва - тогава да не роптае защо сме на този жалък хал...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 15. 15 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#12:"shumkar"]КОЙ ДОКАРА СИМЕОН?
  Българските или руските служби? [/quote]
  Първите по партийно поръчение на вторите...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 16. 16 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Много добър анализ! Хубаво е публично да започне да се говори и за нематериалните вреди, които нанесе НДСВ с идването си на власт преди 10 години. Последният смислен и интересен дебат, който аз си спомням беше по БНТ през 2001 г., в който участваха "икономическия екип"на НДСВ - Каролев, Милен Велчев, Любка Качакова , Никито Василев срещу икономистите на СДС. Водещ беши Асен Григоров.

 17. 17 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Авторът гледа доста повърхностно, този разпад дойде съвсем естествено и Царо беше катализатор на процеса, а не причина защото ляво-дясно нямаха фундамент във България. Електората на десните беше по скоро ляв, а в електората на БСП нямаше нищо ляво тях ги обединява носталгията по миналото и любовта към Русия.

 18. 18 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#7] от "Славена":

  Не мисля, че едното изключва другото. Външния и вътрешния разпад, липсата на качествени политически фигури с ясни идеи са част от порочния кръг. Причина и следствие на гражданския нихилизъм и медийната проституция.
  Нужно е само едно звено от веригата да се промени, за да тръгнат нещата в правилна посока.

 19. 19 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  Поздрави от царистите на Кире,

 20. 20 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "Големият грях на политическия режим, възцарил се след 2001 г., е, че подхранва наивността на българина. Впрочем българинът обича да бъде лъган, обича и да се оплаква след това, че са го излъгали."
  Примерите пред очите ми всеки ден са стотици.

  Защо ако не да?!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#17:"normandy"]Електорат на десните беше по скоро ляв, а в електората на БСП нямаше нищо ляво [/quote]
  Много опростенчиски го казваш. Електоратът на Костов бяха образовани хора, а от тях само младите могат да са леви. Левите очакват справедливост в разпределението, но образованите знаят, че от празното няма какво да се разпределя, освен нищо.
  Електоратът на десните бе в средния и дребен бизнес, а иначе правилно го казваш, че електоратът на БСП е едрия капитал, който дебне върху обществените поръчки, и никого не допуща до тях, дори и силни чужди фирми.

 23. 23 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#21:"laundromat"]Не че искам да обидя животното ..... [/quote]
  Извинявай, животното си ти.

 24. 24 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Плевнелиев, Калфин, да не говорим за Кунева са се издигнали и замогнали при правителствата на Луканов, БСП, ДпС и разбира се на НДСВ. Никой от тримата не може да представлява десните хора. Богатите - да, но в България няма десен и богат. Първо ставаха богати с помощта на държавната ДС и след това едните останаха в червения отбор, а другите откраднаха синия цвят и станаха "десни". До 1997 г. и тримата са били червени.

 25. 25 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  [quote#12:"shumkar"]Българските или руските служби? [/quote]

  смяташ че това са отделни служби ли ?

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  Истината трудно се аплодира. Добра статия, както винаги!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...берем плодовете на онзи разпад на политическото..."
  Дааа....Така си е.
  Така, че не се чудете какво има на 23.10.2011г. В всеки случай не са политически избори. Всичко друго има на тези избори, но не и политика!

  П.С. Чудесна статия! Дано повече журналисти да се опитват да казват нещата с истинските им имена, вместо да ни баламосват с "мултикултурно" говорене!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 28. 28 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Продължаваме да

  берем плодовете на онзи разпад на политическото

  започнал с възшествието на Симеон Сакскуборгготски преди 10 години."

  Егати политическото е било щом се е разпаднало след като един човек е спечелил властта по демократичен път.
  Кое е точно политическото на онези 53 процента, които получиха ОДС на изборите през 1997 г. ? Нима 53 процента си били десни ?! Та това са хора, чиято заплата бе станала 5 долара. Нима те са десни ? И тогава нямаше политическо, а имаше емоции.Че колко сериозно е едно СДС пълно с бивши комунисти и техните лакеи като напр. Иван Костов - обслужвал БКП като преподавател по идеологическа дисциплина) ? Авторът е взел нещата прекалено насериозно.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Супер статия,много ми хареса.
  Г-н Пенчев,смятам че за такава статия се изисква много смела журналистика !
  От мен...БРАВО !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Имаше една фраза от Мишле: "О вий, чувствителни хора, които оплаквате злините на революцията, пролейте неколко сълзи и за злините, които я докараха!"

  Сетих се за нея, след като автора реши да ми внуши, че единствената причина да сме сега тук, където сме, било "възшествието" на Симеон на премиерския стол.

  И да забравя, че преди това с пълен мандат се изредиха не едно и две правителства. Като се почне от това на Беров и се стигне до тоталното разочарование, което донесе на доверчивия избирател разбойническото правителство на Костов. (В "доверчивия избирател" включвам и себе си).

  На народеца му беше писнало от клиентелизъм, разбойническо-ментраджийса приватизация (РМД) и всекакъв вид грабеж, с който това управление ще се запомни.

  И с тоталното разочарование, което дойде след нечуваното дотогава доверие, което получи.

  Така че, авторчето (изглежда доста късопаметно - спомените са му само от десетина години) да направи справка, да опресни знанията си и тогава да струпва всичките злини на главата на Симеон. Не, че той също не оплеска нещата, но затова си има причина и тя е на "Позитано" 20. (Справка - Любен Гоцев, Бриго Аспарухов и Ко.).

  Проклета да е Русия!
 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  [quote#28:"chiko"]...Иван Костов - обслужвал БКП...[/quote]

  Абе знаех си, че накрая пак Костов ще е крив за всичко.

  Ами като е обслужвал БКП, защо комунистите толкова много го мразят бе, алоу? Защо го свалиха от власт с безкръвен преврат, мобилизирайки цялата продажна преса, за да го изкара убиец на малки деца и да разчисти пътя на мадридското плашило?!

  Иначе е вярно че средният български избирател има акъл и манталитет на 5-годишно дете: излъжеш го, че царчето ще го оправи, и той гласува, връща се в къщи с чувство на изпълнен граждански дълг и зачаква да бъде оправен. След което се "разочарова" и на следващите избори си гласува пак за червената клептокрация, която го дооправя.

  След още четири години процедурата се повтаря, но с обещанието, че Боко Тиквата ще оправи "ония". Разбира се, Боко Тиквата никакви "ония" не може да оправи, понеже е техен продукт и те го държат за сиджимка около дебелия врат, но върви обяснявай прости истини на електората.

  А през цялото това време разни простаци пишат по форумите, че Костов (не царо, не примерният редови партиец Боко - именно Костов) бил обслужвал БКП...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Приятно изненадан съм от тази статия на Бойко Пенчев. За първи път той казва нещата такива каквито са, кратко, ясно, и без литературни витиеватства или обикаляне около проблема заради нашийника на политическата коректност.

 33. 33 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#28:"chiko"]Та това са хора, чиято заплата бе станала 5 долара. Нима те са десни ? [/quote]
  Ще ти обясня. За България всеки, който сам се захване да работи, регистрира някава фирма, и рискува свои пари, свой имот е десен.
  А всеки, който чака да му падне нещо от небето, или да му дадат, щото бил правил нещо - е ляв, с ляво мислене. За него дори и пиенето на кафе на работното му място е работа.

 34. 34 Профил на plamen1989
  plamen1989
  Рейтинг: 624 Неутрално
 35. 35 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До Шумкар № 23:
  Вярно е, че съм животно, но не и кон с капаци!

 36. 36 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#31:"dodge_ram"]След още четири години процедурата се повтаря, но с обещанието, че Боко Тиквата ще оправи "ония". [/quote]
  Фактът, че се появи тази статия за мен е сиптоматичен. Една медия (Дневник), вече се е развълнувала, че времето на медийната проституция отминава. Скоро и други медии ще се усетят, особено ако Витков открадне 2-3%. Защото идва и зимата, и не се знае докога ще стигнат компотите и туршиите. Инерцията от 2001г. почти е затихнала, а очакваните еврофондове нещо се позабавиха. А дупката на Белене продължава да поглъща по 100 млн месечно.

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Статията е, както се казва, в 10-ката. Имам само една забележка. Българския политическия хермафродизъм не започва със Симеон. У нас никога не е имало ясно разграничение между ляво и дясно. Един пример - плоския данък е класическа дясна политика, но Костов не го въведе, въпреки, че имаше възможност. Въведе го "лявото" управление на Станишев.

  Финансовия борд е също дясна политика (в Германия това е инициатива на ХДС на Меркел), а у нас се предлага от ГЕРБ (която е центристка партия), докато ДСБ, която е, уж, дясна е против.

  Изобщо в българските партии никога не са имали избистрени идейни платформи. Политическите програми са просто пожелателни пустословици. Респективно, в политически ни живот никога не е имало борба на идеи, а само на "кръгове по интереси".

 38. 38 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#35:"laundromat"]Вярно е, че съм животно[/quote]
  Добро признание.

 39. 39 Профил на sawa_hr
  sawa_hr
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "normandy":
  Абсолютно. По броя на минусите може да познаеш разгневените, които са се познали в мнението

 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  [quote#22:"shumkar"]...електораът на БСП е едрия капитал...[/quote]

  А как станаха едри капиталисти? С крадените пари, които Огнян Дойнов и Луканов раздаваха на проверени хора още преди падането на комунизма. Кой сектор на българската икономика бе приватизиран най-напред? Банките. Откъде "частните" банки взеха пари? От трезора. Какво направиха с парите? Раздадоха ги като необезпечени кредити и фалираха, т.е. изпълниха предназначението си. Кога се появи понятието "кредитен милионер"? Може би при Костов?!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#37:"Nikolay UK"]докато ДСБ, която е, уж, дясна е против. [/quote]
  В България обичат да ситуират партиите в център,леко вдясно или ляво отцентъра ,повече, по-малко, силно вдясно.
  Според мен ДСБ е партия на дребния и среден бизнес, т.е. би могло да ги ситуираме леко вдясно

 42. 42 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 976 Любопитно

  [quote#35:"laundromat"]До Шумкар № 23:
  Вярно е, че съм животно, но не и кон с капаци! [/quote]

  ленивец?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Навремето Борис III унищожи партиите, за да се възцари личния му режим (на което народът всъщност тогава се е радвал), но се съмнявам, че Симеон е имал толкова задни мисли, при идването си на власт преди 10 години. Видя се, че той чисто и просто дойде, за де си "вземе своето" от присъствието във властта. Както впрочем постъпват 90% от политиците у нас. На власт у нас идват хора без имуществен и професионален ценз (Станишев не беше работил нищо друго преди да стане министър-председател), с една дума - голтаци, които с досада изкарват по един мандат, след което бързо се оттеглят оттеглят от властта в новопостроените си палати, за да карат новозакупените бентлита и мазератита и да ходят на екскурзии по екзотични места в компанията на скъпоплатени миски.
  Лично аз не виждам спасение от тази ситуация, освен това поколение политици да си отиде по естествен път.

 44. 44 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#31:"dodge_ram"]Ами като е обслужвал БКП[/quote]

  Явно не си бил студент по времето на комунизма и не знаеш що е това идеологическа дисциплина.

 45. 45 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#33:"shumkar"]Ще ти обясня. За България всеки, който сам се захване да работи, регистрира някава фирма, и рискува свои пари, свой имот е десен.
  [/quote]


  Прекрасно ! Следователно Костов, двете Михалови и т.н. не са десни защото през живота си никога не са правили това, което си писал.
  И един въпрос - искаш да кажеш, че ония 53 процента са такива ? Направили фирми и рискували свои пари ????

 46. 46 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  За някои хора медиите имат влияние, но за други с повече мозък и собствен анализ - не. Въпроса е кои са повечето, със или без. Май......? Иначе щяхме да живеем по-добре.

 47. 47 Профил на query
  query
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#43:"emils"]Видя се, че той чисто и просто дойде, за де си "вземе своето" от присъствието във властта. Както впрочем постъпват 90% от политиците у нас.[/quote]
  Не че не е вярно, но е твърде наивно. Алчен до патологичност, Кобурга взе това, което му е било бещано, сега съди държавата си за още.
  Но има и нещо друго, за което малко хора се замислят. Той се върна, за да се опита да реабилитира династията, която беше донесла толкова беди на България. И това му беше позволено и го получи, както се казва на тепсия от болшевишките безродници - подписа договора за ЕС. А за да бъде унижението още по-пълно, там се подписа и зализаният граовски кадесар Гоце.

 48. 48 Профил на faq
  faq
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Елементарно, Уотсън!
  Направо ги втресе от Кунева и се чудят как да намалят ефекта от доброто й представяне!
  Какво е виновна жената, че превъзхожда конкурентите си?!

 49. 49 Профил на El Chuncho
  El Chuncho
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Добра статия,
  отдавна не бях чел нещо добро от журналист.
  Приемете Моите поздравления господин Пенчев.

  Никъде по света борсите не са определящи за икономиката.- цитат на коментар #70 от “др. Иванов
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  "На публиката е разрешено да избира по симпатия"
  ..............
  Голям процент хора не го осъзнават. НДСВ, Атака бяха създадени от Мултигруп, РЗС - от Алексей Петров, като контрапункт на СДС.
  Червените капиталисти станаха такива в периода 2001 - 2011г.
  През периода 1997 - 2001, имаше също далавери, но сигнала масовото обезкостяване на България беше даден през 2001г.
  Номенклатурата се храни, та чак ушите й пращят, пък апетитът идвал с яденто...

  nemo malus felix, minime corruptor.
 52. 52 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Ей, понятията ляво и дясно са били актуални в терминологията до края на по-миналия век. Време е да наречем нещата с истинските им имена. Едно управление или е ефективно, или не е.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 53. 53 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Поне във Великобритания, според класическите определения от 19 век, всяко управление на консерваторите е много по "ляво" от което и да е такова на лейбъристите. И обратно. Затова и нормално, в днешно време понятията ляво-дясно се употребяват само в исторически план или за определения на крайни течения.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 54. 54 Профил на query
  query
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#51:"СДС"]НДСВ, Атака бяха създадени от Мултигруп, РЗС - от Алексей Петров, като контрапункт на СДС. [/quote]
  Да не забравяме "Лидер" на Ковачки! Колко ли хора помнят, че от тая сбирщина се яви на парламентарните избори в качеството си на зам. председател на друга партия/сбирщина бившият председател на парламента от трета партия ндсв Борислав Великов!

 55. 55 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Иначе по темата. Сакса дойде с десни и леви идеи. Първоначално наблегна на левите, осъществявайки ги по дясному. После хлътна по десни, и ги осъществяваше по лявому. И изобщо се луташе ту на ляво, ту надясно, ту наляво, ту надясно, и накрая се получи.... тройната коалиция, а после - ГЕРБ.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  [quote#55:"Гилгамеш"]После хлътна по десни, и ги осъществяваше по лявому. И изобщо се луташе ту на ляво, ту надясно, ту наляво, ту надясно, и накрая се получи.... тройната коалиция, а после - ГЕРБ.[/quote]Нито едното нито другото е вярно, Сакса дойде да си вземе имотите и да тафне още нещо, концесията на магистрала Тракия, преоформянето на дълга от долари в евро и подобни.... като цяло успя.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Аз не ти говоря за мотивите, а за прокламираната политика.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 58. 58 Профил на query
  query
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#56:"boby1945"]Сакса дойде да си вземе имотите и да тафне още нещо[/quote]
  И ти си наивен. Чети какво съм писал по-горе.
  Алчността е нищо в сравнение с патологичното чувство за династичност.

 59. 59 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#58] от "query":

  Оставам с впечатлението, че ти не четеш.

  Първо, за всички е ясно, че кингът дойде тук да си вземе това, което според него му е бащиния.

  Но второ - и по-важно. Той не дойде като обикнтовен реституиращ гражданин. Той влезе в политиката. Първо с обещания за 800 дни, после - промяна на данъци, промяна във фискалната политика и т-н.

  Ти говориш за първото, а аз - за второто.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 60. 60 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво за хубавата статия на Бойко!!!
  Но не Симеон е виновен,виновни сме ние че се превръщаме в зрители,а не в участници.За което вина имат и медийте които са готови да се продадат на всеки който идва на власт.

 61. 61 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Повърхностна и слаба статия. Статия, която търси заровеното куче в двора на съседа и оплаква "нероден Петко" (разпадналото се "политическо". Авторът прилича на човек, чиято къща гори, а той вместо да я гаси и да търси помощ и подкрепа от съседа си отива при него и започва да го гълчи защо е ритнал кучето му лани... Главната задача днес е ДА ИЗГАСИМ ПОЖАРА, не да се караме за кучето, което междувременно е умряло... И едните и другите имаме вина за ЯВЛЕНИЕТО БОРИСОВ. Медиите също имат вина, но главната вина е в нас - избирателите, които през 1990 г. искахме промяна. Които наивно вярвахме в "синята идея" навремето и които скачахме по площадите по време на "виденовата зима". Не Царят е виновен за появата на Борисов, Сидеров и Яне Янев. Не НДСВ и не Кунева легитимираха Борисов пред ЕНП. Не НДСВ гласува подкрепа на това правителство за бюджетите на министър Дянков от 2010 и 2001 г. Не НДСВ превърна обществено-политическия и медиен климат в България в копие на този в Путинова Русия. Хайде нека не бъдем късопаметни! НДСВ изигра своята роля и в резултат на това България стана член на ЕС и НАТО. НДСВ забави появата на Борисов и отложи идването му на власт до 2009 г. Обърнете внимание на думите на Кунева от дебата по бТВ, споменати и в днешното интервю по Нова ТВ! Там тя ясно изобличи задкулисния тандем "Първанов-Борисов". Същия тандем, който съзнателно я игнорираше от досегашната кампания. С думите и действията тя категорично опроверга ЛЪЖИТЕ ПО НЕИН АДРЕС, че е втория кон на Първанов, че е кандидатът на АБВ, че разчита на подкрепата на Доган. Разберете Първанов, Борисов, Доган и Сидеров са ЕДНО и не НДСВ, а други сили ги наложиха във властта в България. Този пожар трябва да се гаси, а не да се хвърлят камъни по тези които носят водата.

 62. 62 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#56] от "boby1945":

  Отговорил съм ти с пост 58

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 63. 63 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всичко точно и превъзходно написано, само че
  Защо Бойко ти реши че десницата е наивна?
  Защо загърби да посочиш с пръстче и ЕНП която мълчеше като пръднал заек в люцерна относно очевидната борба на три нейни партии в България?
  Инак великолепна статия, но на мен горното ми липсваше в това което прочетох.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 64. 64 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Къде е стария плъх- кобурготевски ? Няма ли някое деренце , или горичка да зарадваме стария скелетон ?

 65. 65 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#40:"dodge_ram"]А как станаха едри капиталисти? С крадените пари, които Огнян Дойнов и Луканов раздаваха на проверени хора още преди падането на комунизма. [/quote]

  Това е практиката на КГБ, усвоена от нашите десари.
  Назначаваш група верни олигарси и трансформираш властта си в икономическа. При подходящо лоша правна система, никой реален външен инвеститор не пречи, само твойте влизат от далечни офшорки.
  Та така нежните революции и еволюцията им.

 66. 66 Профил на kyphacah71
  kyphacah71
  Рейтинг: 521 Неутрално

  КАКТО при Стамболов- всички щатни кръвопийци от БКП да запеят песен- " Вятър ма вее мамо , на сухо дрЪво , на въже " !!

 67. 67 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#61] от "Памет българска":
  [quote#61:"Памет българска"]Хайде нека не бъдем късопаметни! НДСВ изигра своята роля и в резултат на това България стана член на ЕС и НАТО. НДСВ забави появата на Борисов и отложи идването му на власт до 2009 г.[/quote]
  Точно защото не сме късопаметни, затова поне на мен ми е ясно, че написаното от Вас са пълни глупости! Първо, България получи покана за членство в ЕС и НАТО по време на правителството на ОДС. Заради определени политически действия, които извърши това правителство. Въпрос на процедура беше приемането ни в тези две организации след това. То съвпадна по време с царуването на Симеон, но само толкова. Точно Меглена Кунева беше човека, който редовно мрънкаше, че покойният Александър Божков бил договорил датата за приемането ни през 2007 г. Щото според нея сме можели да влезем в ЕС още 2004 (!?!). Второ, точно НДСВ вкара Борисов в политиката - от охранител на Сакскобурготски той стана главен секретар на МВР. Оттам тръгна неговата популярност. Преди това ако някой въобще беше чувал нещо за него, то се отнасяше до криминалното му минало. Трето, когато НДСВ спечели изборите, не им достигаше точно един глас, за да имат пълно мнозинство в парламента. Тогава Надежда Михайлова (като председател на СДС) заяви, че НДСВ винаги може да разчита на нейният един глас и ги призова да съставят самостоятелно правителство. НДСВ обаче предпочете да се коалира с ДПС! И така вкара задълго ДПС в политиката. Нещо повече, ВИЦЕПРЕМИЕРИ на правителството на Сакскобурготски бяха двама видни червени комуняги - Костадин Паскалев (м-р на регионалното развитие - едно от най-важните министерства) и Димитър Калчев (Министър на държавната администрация и виден мултак). Така, че много добре съм наясно кой и защо докара Сакскобурготски в България, както и каква беше връзката на НДСВ с ДПС и БСП(к)

 68. 68 Профил на mechopuh
  mechopuh
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#67] от "katiya":
  100+
  Добра памет, Катя.
  И преди НДСВ имаше разни работи, проследими досами десети ноември.
  Съучредители на СДС - десари и т.н.

 69. 69 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Статията анализира външната страна на проблема - дойде си царят да си събира имотите, с чувството, че "по наследство" му принадлежи и това, което никога не е било на семйството му. За целта използва носталгията и наивността на хората, вярващи че може да ги "оправи" за 800 дни и други подобни простотии.
  Царят получи карт-бланш за гореказаното от БСП (к) и съответно си подели властта с тях и техни мекерета.
  Мисля, че все пак основната вина е на политически неграмотния електорат - без гласове няма как да стане това при демократични избори.
  Така че за мен посланието на статията е ясно - опичайте си акъла какви бюлетини пускате и как гласувате. Лошото е, че изборът не е особено добър. За съжаление на тези избори няма да гласувам - няма да съм в Прага.

  E PLVRIBVS VNVM
 70. 70 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Няколко пъти по медиите се появиха едни съобщения за Симеон-след референдума от 1946г. той си заминава заедно със семейството си, и с пенсия от НРБ отпусната като на бивш държавен ръководител. Само той, нито на майка му, нито на сестрите му. но през 1973, или 1978г. издръжката му е поето от съветските служби, от КГБ. За да го използват в един момент. И този момент дойде, слез като през 1999г. Костов не даде небе на руските самолети за Косово. Точно това нещо руснаците, а и местните им подлоги никога няма да простят на Костов.

 71. 71 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 418 Весело
 72. 72 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 752 Неутрално

  "Самите те са се обявили за продан, превръщайки жълтеникавата разводненост в норма." - Всички сме в л....та!
  А илюстрацията показва най-точно, какво излиза от нашето ежедневие.Добре че не е 4D, че каква воня щеше да ни обгърне!

  apoloniy
 73. 73 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Мисля че въпроса защо дойде Симеон е напълно излишен .Дойде за да опрви финансовото си положене и го направи. Истинския въпрос е, кой го доведе .През 2001 година НДСВ спечели изборите само и еднствено защото лидер беше Симеон Сакскобурготски яхнал вълната на носталгията и популизма. Втората политическа сила беше СДС.Ако Симеон не беше дошъл Костов правеше втори мандат.Елементарно Уотсън.Червените номенклатурчици станаха крупни капиталсти именно през периода 2001-2008г. Елементарно Уотсън.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 75. 75 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  До коментар [#12] от "shumkar":
  Кой докара Сиемон, питаш?
  Набедения за "десен" Костов.
  До последната минута на управлението си събираше по 40% данък общо доход за суми над 800лв. месечен доход.
  С което отврати десните избиратели, отделно че женкя му бе влязла във филма и почна да си играе на Майка Тереза и ченгетата и скроиха шапка по най-лесния начин.

 76. 76 Профил на Сиромахъ Ведъръ
  Сиромахъ Ведъръ
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#67] от "katiya":

  Извинявам се много Катя, но с повечето от нещата които сте написали не мога да се съглася. Да започнем с прословутия "обещан" глас на "Хубавото Наде"... Въпросът ми е "Ама вие вярно ли? Вярвате ли си като ги пишете тия работи!?"... Това звучи толкова несериозно, инфантилно и направо "смешно", че просто нямам думи... Когато имаш прламентарна група в насипно състояние с внедрени в нея къртици откъде ли не, когато ти предстоят важни преговори за ЕС и НАТО, когато срещаш враждебност от единствената политическа сила, на която си разчитал, че може и трябва да ти бъде съюзник. Когато тази политическа сила заради честолюбието и късогледството на своите лидери предаде на Първанов на тепсия такава стратегическа позиция в държавата, каквато е президентството. Когато трябва да провеждаш с години забавяни непопулярни реформи (приватизация, външен дълг, данъчна, осигурителна, административна, повишение на цените на ток, парно, акцизи и пр.) с цел стабилизиране на икономиката и финансите на страната. Когато имаш усложнена външнополитическа обстановка с атентатите в САЩ, а путинова Русия вече е пуснала пипала в икономиката (Нефтохим, АЕЦ, газови договори, енергийна зависимост и пр.) и политиката ти (Първанов, Борисов, Сидеров) и т.н. и т.н. и да разчиташ на символичния глас на Надежда Нейнски (тогава Михайлова)??? Несериозно драга Катя, много несериозно!! Относно Борисов. Други сили доведоха Борисов до мястото, което заема в момента. Вероятно Царят не е имал избор с назначаването му. Ами ако е трябвало да избира между Борисов и Алексей Петров? Какво точно и как е станало се надявам един ден наистина да разберем. Сигурен съм, че "като му дойде времето" ще научим цялата истина около назначаването на г-н Борисов за гл.секретар на МВР. И после... Не царя избра Борисов на два пъти за кмет и не царя гласува за него през 2009 г. Напротив, точно Симеон през 2005 г. се противопостави твърдо и категорично на опитите на Борисов и Цветенов да му диктуват дневния ред в НДСВ и да го направят страничен наблюдател на ставащото в парламента, партията и правителството. Царят винаги тихо, но неотклонно и последователно е бил срещу "борисовщината", "първановщината" и "партизанщината" в политиката. Той пръв започна борба срещу пълзящата "путинизация" на България, но никой не го подкрепи и никой не му призна заслугите по удържането на България на европейска орбита до 2009 г. въпреки интригите на Първанов и Борисов, въпреки пасивите, които трупаше заради Доган (или по-скоро с Доган на шията), въпреки истеричните крясъци на Сидеров и Янев, въпреки постоянните атаки отляво и отдясно, въпреки кариеристките борби и ерозията вътре в НДСВ. Нека припомним, че по негово време Русия не успя да прокара нито един от енергийните си проекти през България, а също така, че по негово време бяха затворени 4 руски реактора, а стратегически инвеститор в "Белене" бе немската RWE. И накрая да не забравя... Царят направи така, че комунистите и Доган да гласуват за разкриване ДОСИЕТАТА на ДС, а сините при цялата власт, която народът им даде през периода 1997-2001 дори това не направиха.

 77. 77 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#75:"k_"]Кой докара Сиемон, питаш?
  Набедения за "десен" Костов.[/quote]
  Нищо подобно. Царчока го докара Мултигруп, т.е. ДС, т.е. БСП.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 79. 79 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  [quote#52:"Гилгамеш"]Едно управление или е ефективно, или не е. [/quote]
  Зависи от гледната точка! От тяхна гледна точка, ефективно е колко са откраднали.

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 80. 80 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 1530 Весело

  [quote#64:"kyphacah71"]Къде е стария плъх- кобурготевски ? Няма ли някое деренце , или горичка да зарадваме стария скелетон ? [/quote]
  Тоя плъх, от малък има афинитет към горите.

  http://www.lostbulgaria.com/pic2/3447.jpg

  ☭ "Если у вас начинается дрожь негодования при каждой несправедливости, то вы мой товарищ" ☭ — Эрнесто Че Гевара ✭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 81. 81 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  ТОВА НЕ Е СЯНКАТА НА КОБУРГОТА, А СЯНКАТА НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ, КОЯТО ВЕРБУВА НАСЛЕДНИКА НА БОРИС ТРЕТИ МНОООООГО ОТДАВНА ПОЛЗВАЙКИ НЕГОВИТЕ ИНТЕРЕСИ.

  ТАЗИ ЗАДАЧА СЕ РАЗРАБОТО МНОГО ПРЕДИ 1989, НО СЛЕД ТОВА КОГАТО МУ ДОЙДЕ ВРЕМЕТО ТОЗИ ПЛАН БЕ ЗАДЕЙСТВАН УСПЕшНО С ПРОСМУКАНОТО ОТ АГЕНТУРА СДС МЕЖДУ КОИТО ЯРКО СЕ ПРОЯВИХА НЕГОВИТЕ АГЕНТИ ДОГАН- ДПС, ПАСИ -НДСВ И Т. Н.

  СИМЕОН ПРОСТО БЕ ИЗПОЛЗВАН, КАКТО БЕ ПОЛЗВАН И ЖЕЛЕВ ПРЕДИ ТОВА.

 82. 82 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#3] от "dodge_ram":

  НЕ Е ВЕРНО, ЧЕ ПЪРВАНОВ ИГРАЕ С ДВА КОНЯ, А ДС ИГРАЕ С ТРИ КОНЯ.

  НАЙ-МАЛКО!

 83. 83 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#7] от "Славена":

  Кандидат президентската немощ е добре програмирана, а не случайно базирана на нечий характер, Тя (немоща) им е търсено качество.

 84. 84 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#24] от "ck":

  А СЕГА ВЕЧЕ, МНОГО ПО-ЧЕРВЕНИ - МОРАВО ЧЕРВНИ!

 85. 85 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#43] от "emils":

  Какви бентлита, какви екскурзии, какви миски - те унищожиха икономиката и се подиграха с доверието, ти ми говориш за миски.

 86. 86 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 726 Любопитно

  [quote#10:"shumkar"]за сегашното ни плачевно състояние носят вина службите, но най-вече медиите![/quote]
  За състоянието ни носят вина преди всичко хората, които не мислят, а предпочитат да прочетат/видят/чуят това, което трябва да мислят по нашите медии. "Не е луд този, който яде зелника, а този, който не го яде." Работещите в медиите са същите хора като тези, които работят навсякъде другаде. Корупцията е станала норма в страната, а вие искате медиите да са с някаква устойчивост, но на какво основание го искате? Да не би пазарът ни да е голям, та да може да имаме сериозни издания като "Ню Йорк таймс" или "Уол Стрийт джърнал"? Да не би издателите ни да са хора независими, без връзки с властта и поставящи на преден план само интересите на читателите и журналистите? И т.н., и т.н.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 87. 87 Профил на LK
  LK
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Браво! Напълно достоен отговор!
  До коментар [#31] от "dodge_ram":

  Mt
 88. 88 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  БСП, НДСВ, ДПС, ГЕРБ - глави на все същата ЧЕРВЕНА ХИДРА.
  От която не можем да се отървем вече 22 години.
  Защото ни се появява във все нови и нови форми.
  А най-вече, защото използваме собствените си глави основно да носим шапките си върху тях. Ако изобщо има нещо в тях.

 89. 89 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  Браво за статията!!!!! Само че, и тук е казана половината истина: разпадът не е в обществото като цяло, разпадът е в полето на политиеските противници на БСП!!! хРазпас в БСП няма и не може да има. Това просто не е планирано- електоратът на БСП + ДПС винаги ще е константен и при необходиост чрез него ще се спрат всякакви отклонения от "правия, верния път" на обществото ни и държавата ни!!! "Така рече Заратуста"!!!! Една държава се управлява изключително лесно, когато "имунната и система е умъртвена".Преведено на общонароден език - когато липса гражданско общество, които да може да се съпротивлява, на-малкото чрез организирани прояви на протести . Последните се "тушират" елементарно - вкарваш 10- 20 души отвън ,предимно лади хора, не е зъдалжително да са с остригани глави ,чият задача е да провалят протеста чрез екстремнно действия, които пък отсвоя стана "отключват" силови дейстия на полиция и предимно жандармерия и с протеста се приключва! Приключва се най-вече със самата идея, за която се протестира. Тук задължително се включват медиите, от чиито дълбина искача една или повече Ромолюби Бенатови и допълнително идеята се оплюва от главата до петите - най вече протестиращите, защото даже и да има един или двама пияти или дрогирани, то Ромолюбите ще обяват всички за такива. Ха сега протестирайте, да ви видим....
  Подобно нещо не се случва с електоратите на БСП или ДПС - да сте ги видели да протестират???? Не съм видял през последните 21 години да бъде лити от полицията именно тези електорати. Иначе "инакомислещите" перманентно си го отнасяха боя ( блъснаха на земята и ритаха председател на НС Стефан Савов, радцепиха гравата на бивш министър председател - Филип Димитров, биха депутати от десни политечески формации)! Всичко това не е случайно!!! Така освен "идването на царО", и със спомагателни средства БГ народа ще се държи в подчинение и послушание. За другото ще се грижат разните му там Дянковци, Цветановци царКировци и прочие. А пропо - един бандит и крадец, Ковачки заяви че не плаща данъци на държавата, защото щели да ги откраднат.... Само не го питаха, на кого дава парите за неплатените данъци!!!!!

 90. 90 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#86] от "Вени Марковски":

  От мен : +++++++

 91. 91 Профил на zapp
  zapp
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Добра статия ... разбира се не може да се опишат всички причини от един дълъг период(към Славена , която добавя важни и верни неща).Причината не е персонално в никой от познатите ни политици , те са само носители на определени идеи(или липсата им).За какви политически партии става дума -за клонинги на БКП , за каква идейност се борят- за кокала.Докато не узреем всички ние ( не знам дали е възможно след толкова пропиляно време)няма да има никакъв напредък в която и да е област. И друг абсурд... очаква се движещи сили да бъдат ,,само ,, едни или други групи.Няма такава пиеса , всички сме въвълечени в крайния резултат.Кой ще плаща накрая?

 92. 92 Профил на katiya
  katiya
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#76] от "Памет българска":
  Вие сте нагледен пример за вината, която имат медиите за днешното състояние на политиката в България. Нищо от написаното от Вас не съответства на фактите. Това са медийните интерпретации на истината, манипулациите, с които последователно и упорито 10 години внушават на хората, че най-доброто правителство през последните 65 години е най-лошото! И че нямало лявица и десница, а всички са маскари! Особено автентичната десница! Помня много добре събитията от 2001 г., въпреки че бях на малко повече от 20 години. За мен изборите 2001 бяха съдбоносни и впоследствие това се оказа вярно.
  Затова знам, че долното е абсолютна манипулация:
  [quote#76:"Памет българска"]Когато тази политическа сила заради честолюбието и късогледството на своите лидери предаде на Първанов на тепсия такава стратегическа позиция в държавата, каквато е президентството. [/quote]
  Петър Стоянов се кандидатира като независим кандидат и с действията си сам отблъсна много от десните хора. Защото отиде да проси подкрепа от Сакскобурготски, който му я даде с половин уста. И НЕ ОТИДЕ ДА ГЛАСУВА. Чак когато стана скандал в медиите, той се завлече с кисела физиономия до избирателната си секция в Баня. За кого всъщност гласува, не се знае, но посланието до избирателите беше пределно явно. Така, че ако някой докара Гоце за президент, НДСВ има не малка роля и в тая мръсотия.
  [quote#76:"Памет българска"]Когато трябва да провеждаш с години забавяни непопулярни реформи (приватизация, външен дълг, данъчна, осигурителна, административна, повишение на цените на ток, парно, акцизи и пр.) [/quote]
  Работата с реформите я свърши правителството на Иван Костов. Правителството на Сакскобурготски има "заслуги" в предоговарянето на външния дълг, което е доказано във вреда на България. Друга "заслуга" е и приватизацията на монополите - енергоразпределителните дружества, няколко топлофикации и БТК.
  [quote#76:"Памет българска"]да разчиташ на символичния глас на Надежда Нейнски (тогава Михайлова)??? Несериозно драга Катя, много несериозно!![/quote]
  Разбира се, далеч по-сериозно е да разчиташ на ДПС.
  А колкото до разсъжденията Ви за "съпротивата" на НДСВ срещу Борисов и Цветанов, те са смехотворни. НДСВ беше в тройната коалиция с БСП и ДПС и УПРАВЛЯВАШЕ заедно с тях. Ако е имало някаква съпротива, то тя е била на хората срещу НДСВ и техните партньори. Борисов и Цветанов само канализираха недоволството на хората в правилната посока. НДСВ по принцип са част от тази игра, която в последната си фаза никак не беше изгодна за тях и затова толкова много се съпротивляват сега. НДСВ обаче толкова се амортизира, че нямаше как да продължи да участва. Затова ги смениха с ГЕРБ. Нормално е да са недоволни, но в това няма никакви принципи. Аз лично разглеждам и НДСВ и ГЕРБ като проекти на едни и същи хора с една и съща цел.
  Мога още да Ви опровергавам, но няма смисъл. Просто прочетете пак статията по-горе.

 93. 93 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Евалла на автора.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 94. 94 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 946 Неутрално

  "... на онзи разпад на политическото започнал с възшествието на Симеон Сакскуборгготски..."

  Разпадъд не започна, а приключи със Симеон. Започването беше 98, 99 и 2000, когато наблюдавахме как седесарите бият по точки бесепарите (по корупция, непотизъм и шуробаджанащина).
  Сакскуборгота е завършек или следвствие, но в никакъв случай не и начало.

  "Да, България"
 95. 95 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  Чудесно написано с неприятна (но правилна!) диагноза - нивовни сме си сами!
  Толкоз може матрЯлът, който обича да му повтарят приспивната песничка за "пословичното трудолюбие" и други басни...
  ......
  Различни стилистики с обща основа – схващането, че проблемите са решими без необходимост от жертви и труд. Изобщо благоденствието се представя като технологичен проблем.
  Големият грях на политическия режим, възцарил се след 2001 г., е, че подхранва наивността на българина. Впрочем българинът обича да бъде лъган, обича и да се оплаква след това, че са го излъгали.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 97 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1467 Разстроено

  Трагедията че че има толкова много ментета.
  Задача с неповишена трудност е да се досетим кой има интерес всичко, ама почти всичко, да е една бутафория.
  Не спете спокойно деца, нищо не си е отишло, като че ли. Все сме си облечени - в "тия"!

  При тези правила на играта от публиката не се иска да избира между програми и визии - такива няма, а и не може да има в деполитизираната каша, в каквато се е превърнало публичното пространство. На публиката е разрешено да избира по симпатия...
  в политиката ние сме точно тук, където сме - най-вече благодарение на медиите. Не е тайна, че медиите се купуват - къде тайно, къде явно.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 98. 98 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#16] от "katiya":
  Това,че икономическият дебат беше добър е едната страна.Друго беше по-интересното,практическото приложение на дебата,справка продажбата на БТК и други много интересни икономически фокуси, на които се нагледахме през "царското" време

 99. 99 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#11:"nnt"]Пътят на истината обикновено започва с извършването на дребни и на пръв поглед незабележителни геройства. Например: спирането на кабелна и всякаква друга телевизия.[/quote]

  ++++

  Аз вече го прилагам на практика.
  Първо спрях да гледам сутрешните блокове на Босфор ТВ и Нова. След 4-5 дена почувствах рязък спад на чувството за безнадеждност. Продължих експериментът като зарязах и вечерните новини. След около 2 седмици започнах да забелязвам, че се събъждам с усмивка на уста и всъщност животът е приятен. Реших да рискувам докрай и отидох на "Славейков", където си закупих няклко книжлета ....

  В момента телевизорът е най-безполезната вещ в къщи а любимото занимание на семейството ми е: четенето. Точно статии като тази го осмислят най-много.

  Весел ден на всички!

  Моралът не е порок!
 100. 100 Профил на maka
  maka
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Статията е пълна с абсурди, противоречия, и нормални умишлени недоглеждания за да може автора да си напасне иначе не много свързаните тези.

  Първо, вярно е, че някои от лицата на политиката от последните 10 години са продукт на връщането на цатя, и като такива някои от тях са част и от кандидат президентската напревара. Става въпрос за Бойко Борисов и Меглена Кунева, за Калфин не е ясно как/защо е причислен там, въпреки че е бил министър в кабинета Станишев.

  Второ, двата "типа говорене" на надпартийно ниво са нещо абсурдно - "брюкселското експертно", разбираш ли, което внушавало, че нямало нужда от жертви, а имало пари които трябвало да се вземат - това е характерно за г-н Борисов. В първото си изявление царя, колкото и да се провали, говореше за жертви, работа, и българското трудолюбие. Изобщо "брюкселското експертно", което видиш ли не споменавало нищо за работа и жертви си е обикновено "българско претенциозно" словоблудство.

  Трето, според мит номер 1 на автора убеждениет, че пазара и капитализма ще развие благосъстоянието на обществото, отнело "политическото жило" на десния електорат. А какво точно, в такъв случай, е "политическото жило" на една истинска дясна партия, ако не работа за свободен пазар, и в подкрепа на капитализма - може би повече държавна намеса, и работа за възможно най-много регулация!?!? Ако действително има някакъв дори отдалечено подобен "мит", то той е глобален, и далеч не е създаден от връщането на царя, или от някоя конкретна партия. Всъщност, създаден е най-вече именно от "политическото жило" на десните партии.

  Четвърто - вторият "мит" - този за великият европейски социалистически съюз, не става ясно как точно е свързан с царя, освен може би защото неговата партия участваше в управлението когато България се включи в ЕС. А всъщност какво твърди авторът - че социализъм на национално ниво, е по-доброто решение от текущия модел на разпределение на квоти и фондове в ЕС? (Не, че не може да твърди такова нещо, но трябва да е ясно, и за това "вина" няма нито царя, нито която и да е друга партия - това е убеждение.)

  Общо взето единственото вярно нещо е принципната идея изложена във втората половина на статията, но тя е по-скоро за липсата на политическа култура в електората, и няма много общо с останалата част на материала. И да, медиите са много виновни. Ако не задаваш правилните въпроси, няма да имаш правилни отговори.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK