Теория и практика на самоограбването

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  О, Боже... поредния напън на ЛР. И пак врещене за Гочоолу, Дочоолу и Бай Ганьо. И колко сме сле и каква е милиционерщината и какъв страх има. Въобще всички червени партенки са кредо за ЛР. Пак някакви препратки в миналото и "иносказателен език". Щях да се учудя, ако не се беше изцвъкала предизборно. Айде почитателите, вие сте на ход, почвайте с блеенето.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 2. 2 Профил на жана 1100
  жана 1100
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Е да ,така е. Но малко оптимизъм все пак не е излишен.Защото ако няма малко надежда -то българският народ следва да вземе пример от братския японски народ и да извърши масово сепуко. За щастие идеалисти или просто умни хора в България все пак има и се появяват ,когато е нужно.Явно този момент просто не е настъпил.

  "Аз съм българче..." -Я стига си се жалвал бе...
 3. 3 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 3062 Весело

  Да пророним сълза....

  Люба, не е проблемът ни че има хора готови да продадат гласовете си. Проблемът е че все няма кой да прави нещо с тези гласове дори и да не са купени.

  За първи път някой опитва нещо ама вие всички врещите и се дърпате като прасе по Коледа. Тъй като вече е ясно че хората къде с желание, къде резервирано пак ще гласуват доверие на "звездочелия юнак" та гледате пак да поразбъркате тестето с разни интелигентски евфемизми. А целта е ясна - объркване, разделение, недоверие, униние сред хората защото такива хора по-лесно се примиряват с участта си. Покорни и на всичко съгласни.

  Да бяхте казали един път в прав текст защо страната стигна до това дередже.

  ПРОКЛЕТА ДА Е РУСИЯ!
 4. 4 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Г-жо/г-це Русева, вместо за продаващите се избиратели, не е ли по-добре да понапишем нещо за продаващите се политици? Защото те са вдъхновителят на продаващите се избиратели.

  П.П.
  Хубава инициатива за поетапно припомняне на родния читател на българската литературна класика, но добре е да се прави без грешки. Прототип на Иваница Граматиков не е Цветан Ангелов, а самият Алеко Константинов.

 5. 5 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 627 Неутрално

  собственото си унищожение ли ??

  че нали точно това е целта на политиката на имперска русия - твърде умело провеждана както по времето на Щастливеца така и днес от верните й подлоги - БСП, Атака, донякъде ВМРО и всички останали "политически" формации на ченгетата от тоталитаризма !

 6. 6 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#4:"Митридат"]Прототип на Иваница Граматиков не е Цветан Ангелов, а самият Алеко Константинов.[/quote]

  Моя грешка. Цветан Радославов, лапсус калеми.

 7. 7 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хубава статия, лесна за четене. Утре ще си купя книжната версия на вестника, за да я прочета отново.
  По темата - много има продавачи на гласове, дали има купувачи на дребно? Защото купувачите предпочитат да минат по-тънко и да купят гласовете на едро - направо от тарторите. "Бедните" роми, много от тях няма да вземат някой друг лев.

  Миша
 8. 8 Профил на nikito74
  nikito74
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Честно казано ми писна от това колко сме зле,абе като на някои не им харесва да хващат пътя,гората каквото искат
  .Разбира се че изборите са купени ако някой си мисли че това е само тук дълбоко се лъжете.

 9. 9 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До ден днешен не съм убеден, че ЛР съществува, а не е само редакционен аватар. Силно ми прилича на друг аватар, но по добре изобразен в по платежни медии - М.Кар...... Ако все пак е човешко същество, я поздравявам за "дръжката за ослонване"- вероятно добиваш слон ако се хванеш? Иначе текстът не заслужава коментар.

 10. 10 Профил на Vv
  Vv
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Така е - човек трябва или да Е или да НЕ Е, но никога не трябва да допуска и да Е и да НЕ Е.

  Проблема не е само в правенето на избора - добър или лош, но и в отстояването му, в следването му, в търпението да се извърви пътя. Проблема е, че дори стъпил на твърда почва, той човека трудно устоява на малките изкушения, за да може да извърви трънливия път до Голямото, до края. В случая не 50-те лева, не хаотичният подбор(в поредния месия), не "всичко е ясно", ни дърпа назад, а нашата лична невъзможност да имаме търпението, твърдостта да изберем обосновано и да не се откажем утре от избора си... въпреки трудността или изкушението.

  Поздрави... и почитания.

 11. 11 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1525 Неутрално

  До коментар [#6] от "Митридат":

  Да, и ние така сме учили, че самият Алеко е прототип на Иваница Граматиков.

  Но според мен (както в историята с почетното членство на ББ в съюза на художниците), за да стане работата, трябват 2 страни. Едната страна унижава, а другата приема да бъде унижавана, че даже си и измисля оправдания. И двете страни са виновни, но унизената се чувства гузна и никак не обича да и напомнят за нейното положение.

 12. 12 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Социолъзите, както винаги лъжат.
  Не 25%, а около 85% са готови да продадат гласа си срещу подходяща оферта.
  Поне 2/3 от тях няма да гласуват, за този, от когото са взели пари.
  Много от даващите се удавиха и в момента има повече желаещи да си продадат гласа, отколкото желаещи да купят.

 13. 13 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1022 Весело

  Гъбите се хранят несамостойно, т.е. вземат наготово органични вещества от околната среда. Някои видове се хранят от живи организми — те са паразити (главова ръжда, мораво рогче, лозова мана). Други вземат хранителни вещества от хранителни продукти, умрели животни, гниещи вещества и са сапрофитни (хлебен мухъл). Между паразитите и сапрофитите няма рязка граница. Често пъти взаимоотношенията между паразита и гостоприемника са симбиотични. Микоризните гъби, които се развиват по корените на дърветата, подпомагат всмукването на вода и минерални соли. Така действат като коренови власинки, срещу която услуга те получават храна, витамини и други вещества.

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 14. 14 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  ...предупреждението "Купуването и продаването на гласове е престъпление" все повече заприличва на надписите върху цигарените кутии, на които никой заклет пушач не обръща внимание.
  Само че тази покупко-продажба също може "да убива"...

  Добро попадение Дали пък не трябваше посланието да е "Продажбата на глас вреди сериозно на Вас и на другите около вас"? Или - още по-точно - "Надеждите на гласопРодавателите умират млади"?...

  П.П.
  "Не оставай да изстине
  буйно сърце на чужбина,
  и ГЛАСЪТ ми да премине
  тихо като през пустиня!..."

 15. 15 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Да го беше направила, бе, Любослава, да го беше направила...
  Вместо да се оправдаваш тук колко късно ти хрумнала поредната гениална идея.

  Имало е и тогава, има и сега - и Дочоолу, и Гочоолу, и инж. Ганев. Имало е и Радославовци, върнали се не защото не са знаели каква нищета е, а защото са вярвали, че могат да я променят, при все предупрежденията на Алековци, които са вярвали в същото.
  Но ти, Любослава, не си и няма да станеш нито Алеко, нито Цветан, защото не вярваш в нищо. Защото нито Цветан, нито Алеко биха нарекли горяните наивни "странни птици" само и само, за да прозвучи по-пикантно поредната им суетна злободневна филипика.

  И защото, разказвайки за Бай Ганьо, Алеко никога не написа, че всички в тая страна са байганьовци, а междувременно написа и "Какво, Швейцария ли", защото Цветан никога не се подигра на обичащите родината си братя, че веят байраци, а написа за "земния рай", та да има с какво да се подигравкаш ти сега.

 16. 16 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#15] от "forza":

  Много добър коментар. Аз от Любослава Русева досега освен плюене и вайкане друго не съм чел. Има и верна дружинка от седем-осем човека, които споделят нейното виждане, че България е кочина, а българите са до един Бай Ганьовци. С единствено изключение Любослава Русева и почитателите й. Но всички, които цитират Алеко под път и над път, не са стигнали още до откритието, че Алеко е обичал Родината си и не е смятал всички за маскари. За тях плюенето и вайкането е естествена среда и дори им носи наслада.

  Няма шики-мики.
 17. 17 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#15] от "forza":
  Форца, сложих ти плюсче, защото ми хареса написаното, но би ли ми казал ти лично какво си направил, че плюеш от толкова високо?

 18. 18 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 938 Неутрално

  1944 -1989. Г.Димитров, Коларов, Червенков, Живков. Бедна му е фантазията на Алеко и на всичките като него. Ако беше живял след 44 г. изобщо нямаше да има "Бай Ганьо". Опустошението не е икономическо, даже забравих какво е да си бършеш задника с вестник. Тотално затъпяване, бездуховност, липса на ориентири и ценностна система или казано накратко - комунизъм в душата - това се лекува бавно, за съжаление, ние чисто физически ще трябва да се изтрием от живота , за да може нещо да потръгне.

 19. 19 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "daniel_defoe":
  Точно затова не съм съгласен със статията - Алеко не е казал всички са маскари. Бай Балкански го е казал.

 20. 20 Профил на nicky_christoff
  nicky_christoff
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Един белгийски министър  Алеко Константинов  М н о г о у в а ж а е м и й г о с п о д и н р е д а к т о р е,
  Ако счетете, че не ще бъде злоупотребление с гостоприемството на уважаемий ви в. "Знаме" поместванието на приложений тук превод, имайте добрината да го напечатате като подлистник. Дългите нощи на дълбоката есен в нашата глуха провинция ни карат, макар и по неволя, да търсим разтуха в запрашените томове на нашата бедна библиотека. Стремлението на почитаемото правителство да направи от нашето отечество една втора Белгия е възбудило у мене до такава степен силно желание да се запозная с тази страна, щото от някое време насам, аз с жажда поглъщам всичко, което ме запознава с Белгия. И смея да ви уверя, господин редакторе, че трудът ми не пропада даром. Аз открих едно във висша степен оригинално предписание, писано в края на миналото столетие от известния белгийски министър Труве Бенуа до супрефекта на град Peroppe. Думата ми е за знаменития картоиграч Бенуа, който в младините си, както е известно от белгийската история, беше си съставил значително състояние чрез картоиграние, с недотам чистата помощ на известната куртизанка Стазон Пияде, същата онази Пияде, която според историята е била причина за умственото разстройство на Жорж Мано ( Georges Maneaux ), но не картоиграча Жорж Мано, а другия Мано, законоведеца. За Труве Бенуа историята говори само това, че той, страстно увлечен от хазартни игри в карти, е отслабнал умствено до такава степен, щото не е бил в състояние да изкаже някоя мисъл или да напише нещо, освен с езика на термините на кортоиграчите. Бурните политически събития издигнаха този белгиец до министерски пост. Във време на една криза за белгийския кабинет президент-министърът се обръща един ден към Бенуа с въпрос:
  - Я ми кажи, Бенуа, ако те направя министър, можеш ли да спечелиш предстоящите избори, наемаш ли се да обезсилиш опозицията?
  - Аз ли? Аз ще ги натъпча всичките с о л о, с д в а т а к р а к а, няма да им дам ни една в з я т к а да вземат - отговаря Бенуа със светнали очи, като че въпросът се е касаел не до избори, а до една партия преферанс.
  - Браво, Бенуа - извиква възторжено президентът и го потупва по гърба. - Такива хора ни трябват сега. Но кажи ми, Бенуа, на какви средства разчиташ ти, като говориш с такава увереност? Кажи ми, по какъв начин смяташ да съсипеш опозицията?
  - Всичко зависи от умението да си приготвиш с н о п ч е т а и да ги ш и б н е ш в к о л о д а т а.
  - Какво? Какво?! - пита президентът, готов да прихне от смях, като слуша своеобразната терминология на разпаления Бенуа.
  - Как к а к в о ? Приготви с н о п ч е т а с бюлетини, па ш и б а й в урната. Ще накарам Пияде... Ах, пардон, ще накараме разна наемна сволоч да извърши тая работа.
  - Ах, Бенуа, какви некрасиви думи изговаряш - казва шокиращият президент с престорено недоволство. - Може ли един бъдущ министър да говори така?
  - Ни-и-що, нищо, нищо - успокоява го Бенуа и продължава да развива своя план на избирателната борба: - Като наблъскам урните с г о л е м и я ш л а г е р...
  - Какво?!
  - С наши бюлетини, искам да кажа. Сетне, като ги т а с у в а щ, ш и б н и и от м а л к и я, па, колкото за очи, дай и на х а м с и и т е по нещо...
  - Боже мой, Бенуа, на какъв езки говориш ти?
  - Как на какъв език? Думата ми е, че трябва от кумова срама да се оставят и няколко опозиционни бюлетини в к о л о д а т а. Не може инак, ще дигнат гюрултия п а р т н ь о р и те.
  - Кои?
  - Опозицията. Сетне ще си имаме в д р у г а т а с т а я готови с н о п ч е т а в запас, та като дойде време да г у с т и р а м е бюлетините, ако бъдат малко, можем да отидем на п а р о л, а в краен случай ще ш и б н е м и едно м а з о...
  - Говори човешки, драгий Бенуа, аз преставам да те разбирам.
  - Искам да кажа, че бюлетини можеш да наблъскаш колкото обичаш, особено ако бъде д ь о т а б л о, защото при ш м е н-д е ф е р...
  - Ще оставиш ли най-сетне този жаргон...
  - Пардон. Но аз мисля, че вий ме разбирате, господин президенте: думата ми е, че там, гдето ще има само една урна, не може да правиш шмекерии, освен ако духнещ свещта...
  - Но недей забравя, Бенуа, че всичките партии са се опълчили против нас.
  - Ни-и-щ-о, н и щ о, н и щ о! Б е з у п л а ш е н и е! Щом излязат трите т у з а, ще им ш и б н а по един к о з и р.
  - Разбрах те, Бенуа; това добре, ами ако излезе четвъртият, т у з К а р о!
  - Щ е г о ц а к н а, а ако не стигнат к о з и р и, ще р а з в а л я и г р а т а.
  - Доста, драгий Бенуа, аз се убедих вече, че ти си усвоил основателно изкуството на конституционното управление. Поздравявам те с министерски пост!... A propos, Бенуа, ти в кой университет получи учената си титла? - попита случайно президентът.
  - Аз ли? Аз, да... аз свърших курса на науките в колегията на Kopristice, а всъщност моята специалност дължа на столичната академия.  *** *** ***


  Ето по какъв начин Труве Бенуа е станал министър. Аз счетох за нужно да ви цитирам горния пасаж из историята на Белгия, за да полаская патриотическото чувство на вашите читатели, които ще видят твърде ясно, че в много отношения нашата България е надминала своята съперница Белгия: както щете, господин редакторе, но ще се съгласите с мене, че подобен министър като Труве Бенуа у нас е невъзможен.


  И тъй, да живее България!

  Б я л а С л а т и н а, 2 ноемврий 1896 г.

  С почитание Б е н ь о Н а й д е н о в

  P.S. Употребените тука термини представляват жаргона на Брюкселската академия.

 21. 21 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "Бъдещето е предварително уговорено в задкулисието. То е ясно. Бъдещето е като миналото и като настоящето, в него няма надежда."
  Истината е във вота.Нека да гласуваме всички, да гласуваме така, че да си замине тази политическа класа.
  Тя е отживяла времето си, тя е негодна да управлява България.
  Гласуване, нов парламент, ново правителство, дотогава докато цялата нечистотия наречена политици и политическа класа, доказала негодността си, не се отмие в канализацията на историята. Може да има пет, десет и повече нови правителства, но това е алтернативата.
  Червен картон на всички!
  Да се започне с тези избори, след това предсрочни парламентарни и дотогава докато мръсотията, която докара българите и България до просешка тояга и отчаяние изчезне завинаги!
  Нека всеки си зададе въпроса какви политики има България, как се провеждат, какви производителни сили има, как са териториално разпределени, какъв принаден продукт се произвежда и по какъв начин и с какво, как се разпределя този продукт.
  Доколко България отговаря на критериите на Лисабонската стратегия и на Европа 2020 и защо двуличните клакьори от ЕП, ЕНП, ЕК и сие ни убеждават колко сме добре и как черното е бяло!
  Затова протестен вот срещу всички, за ново начало и ново бъдеще.

  apoloniy
 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#17] от "Станишко":

  Т.е. защо бия негрите ли?

  За да мога въобще да отговоря на въпроса, първо моля за уточнение на условието му.
  Защо пък да е "от толкова високо"?
  От доста ниско е, от форума изпод статията.
  И защо да е "плюене"?
  Умерено аргументирано критикарстване, малко по-емоционално от това, което поводът заслужава, но чак пък "плюене"???
  Озадачен съм, признавам.
  След уточнение на условието, моля за указание къде да пратя автобиография с мотивационно писмо, препоръки и копия от данъчните декларации.

  Инак, съм изцяло съгласен с изключително прецизното ти разграничение, направено в коментар № 19 - кратко и ясно!

 23. 23 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#15:"forza"]И защото, разказвайки за Бай Ганьо, Алеко никога не написа, че всички в тая страна са байганьовци, а междувременно написа и "Какво, Швейцария ли", защото Цветан никога не се подигра на обичащите родината си братя, че веят байраци, а написа за "земния рай", та да има с какво да се подигравкаш ти сега.[/quote]

  ++++++++++++++++++++++++

 24. 24 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#22] от "forza":
  "Да го беше направила, бе, Любослава, да го беше направила...
  Вместо да се оправдаваш тук колко късно ти хрумнала поредната гениална идея. "
  Ето това не ми хареса. И си позволявам да пиша за кой ли път простичкото правило да атакуваш някой друг за нещо, само ако ти самият правиш това нещо по-добре. Тогава може да се нарече "критика". Иначе е "плюене". А от високо, щото повечето критикуващи Русева не може и 3 изречения да вържат на кръст, но пък плюят стила и претенциозността й.

  Сори, не ми беше целта да те обидя Ако все държиш, ще ти пратя адрес за данъчните декларации...

 25. 25 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  "...И когато слисаните минувачи ме попитат: "Но защо тук не пише нищо?", ще се оправдая: "Че то всичко е ясно!", и ще продължа по пътя си."
  Този път уцели в десетката. Напиши заглавието и се подпиши. Без да те четем замисълът ни е ясен. Ефектът му е като надписите върху цигарените кутии и припевът: "Купуването и продаването на гласове...", и платното опънато зад опашките на конете, от които фъшкиите им безпрепятствено веднага падат на улицата.
  Позицията е удобна: взехме мерки и предупредихме, но никой не хае. Банализмът употребяван непрекъснато изхабява и най-святото, шедьоврите се превръщат във висша досада.
  Уважаема госпожо. Продължавате да сте един век назад. Онези, които помним "Бай Ганьо" останахме малцина и мислим другояче. Останалите нито са го чели, нито ги е еня. Доловихте ли, че и по нашите земи има промени? Надникнете извън пещерата!

 26. 26 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#24] от "Станишко":

  Оценявам градивния подход (мерси!), но имаме определени различия в дефинициите:
  - бих откроил палитра нюанси между крайните термини "критика" и "плюене";
  - логиката за критиката е разбираема, но ако беше напълно вярна, на този свят нямаше да има критици, вкл. и ЛР нямаше да има никакво право да пише каквото пише

  Ще се въздържа от влизане в подробности относно обстоятелствата около пораждането на конкретните ми думи, защото ги намирам за ясни, а и ще задълбаем наистина излишно.

  С най-добри впечатления и пожелания пожелавам "Лека"!

 27. 27 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1416 Весело

  [quote#1:"donchoquihote"]О, Боже... поредния напън на ЛР. И пак врещене за Гочоолу, Дочоолу и Бай Ганьо. И колко сме сле и каква е милиционерщината и какъв страх има. [/quote]

  Ех, колко е гадно когато като платен гербав писач се разпознаеш в написаното и дапочнеш да врещиш ли врещиш....

  Аре споко, няма да спечелите изборите. А ко ги спечелите, ще има революция.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 28. 28 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 684 Любопитно

  трагична констатация и изкусно поднесена както обикновено от талантливата авторка, но по темата какво може да се направи, за да се променят хората (защото хората се променят - справка вижте историята, допреди няколко стотин години в сърцето на европа са горили вещици например...подозирам, че дори ние българите не сме изляти от олово) няма нищо ново.

  а има какво да се каже. може би отчайващите процените цитирани в статията биха били по-нормални ако например на тези отчаяни хора им се поднасяше нормална неманипулирана информация за събитията. примерно ако в англия политиците си позволяваха някоя от дивотиите, които правят сегашните управляващи, всички медии (включително държавната ББС) щяха да ги заклеймят тежко и без колебание...

 29. 29 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Гневно

  До коментар [#1] от "donchoquihote":

  Хората, които мота да четат - мислят, тези, които се припознават - блеят.

 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Самоограбването има много форми, но самоограбване със сигурност е съучастието в манипулирането на избори. Такова е и примирението, че другояче не може. Да влезеш в схемата не с директната продажба на гласа си, а като "търпиш всичко това", също е форма на самоограбване."

  не е едно и също човек да откаже да участва в този фарс, и да иде там, било срещу заплащане, било с отвращение и ли от страх че ако не иде ще стане по-лошо, защото в първия случай го отрича, във втория го легитимира!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на msp
  msp
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#6] от "Митридат":

  Алеко е замесен в друг фейлетон - "По изборите в Свищов", когато губи вота.

 32. 32 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  илюзията, че в безизходицата каквото и да направиш е по-добре отколкото просто да се отдръпнеш настрана, е опасна и неведнъж е изполвана от статуквото, за да предизвика хората към "отрицателен вот" или избор на "по-малкото зло".

  страха, че ако не идем да гласуваме ще стане още по-зле, е обръщан вече няколко пъти срещу нас. не го ли преодолеем статуквото винаги ще го ползва като резервен вариант в арсенала си от манипулации.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 33. 33 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#26] от "forza":
  лека )

 34. 34 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 743 Весело

  Добре е,че не съм от приближените психоаналитици на автора.
  Нямаше да мога да намеря толкова добър художник,който да смесва тоновете, отразяващи тъмните страни с от съзнанието и с думи.
  Всъщност,доста от психиатрите са прекрасни художници.
  Защо ли не се допитам до тях?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 35. 35 Профил на e_mc2
  e_mc2
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#15] от "forza":

  Абсолютно вярно ! Нищо, че идеалистите са малко -- те не бяха много и през 1876, но БГ я има заради тях......явно авторката се дразни от тази малка група идеалисти, но who cares.

 36. 36 Профил на Ники Михайлов
  Ники Михайлов
  Рейтинг: 515 Любопитно

  Демокрацията, та демокрацията... Важна е, наистина.
  Пък и що се отнася до пускане на бюлетини е достатъчно представителна. Дава ясна представа за масовата култура. И Граматиковци все още има. Просто рядко са избирани.
  Наистина, Люба, отговорността е първо към себе си и после към социума. Ценности, Люба, ценности.
  Аз викам, нека разпространяваме нашите. Има кой да чете и слуша. За другите има ракийка, футбол и насъщен...
  А да, деконструкцията и изваждането на мръсното социално пране са готини похвати, но поне за мен са само първа стъпка.

  Нека говорим. ... И после да действаме!
 37. 37 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Според данните, цитирани от Любослава Русева, 20% от сънародниците ни, имащи право да гласуват, се самоопределят като овце. Не видях как преведохте "20% овце" във "всички са маскари." Явно емил, дон кихот и пр. са просто компютърни програми, които се включват да плюят всеки път, когато "Дневник" публкува статия на Л. Русева.

  Иначе за бодряците с конструктивното мислене: направо хващайте по едно томче на Фройд и ходете да го тълкувате на някой от двайсетте процента.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 38. 38 Профил на ║▌│█║█║║▌│█│║
  ║▌│█║█║║▌│█│║
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Браво Русева! Отлично казано и написано.

  Be all you can be.
 39. 39 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#24:"Станишко"]повечто критикуващи Русева не може и 3 изречения да вържат на кръст, но пък плюят стила и претенциозността й. [/quote]
  Влез ни в положението, преди не бяхме такива. Но Любослава даде тон да се плюе по всеки, който се опитва да направи нещо. Така хем се чувстваме, че стоим по-високо от този наивник ако ще и Господ да е, хем нищо не рискуваме. Та с нейните камъни по нейната глава, голям кеф.

 40. 40 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#27:"epoc"]Аре споко, няма да спечелите изборите. А ко ги спечелите, ще има революция. [/quote]
  Балкански - ти ли ще я направиш революцията бе?
  [quote#32:"Pavlik Morozov"]страха, че ако не идем да гласуваме ще стане още по-зле, е обръщан вече няколко пъти срещу нас.[/quote]
  Не точно, дори невярно, ако правилно те разбирам. Гоце така спечели втория си мандат. Внушено беше, че е все едно кой ще бъде и оттам никаква изборна активност. И те ти на втори тур гоце и Сидеров на балотаж.
  ТРЯБВА да се гласува. Това първо. Второто - българин рядко си продава гласа - това е специалитет на един етнос само.

  И аз като по-простичък не разбрах Л. Русева дава ли всъщност някакво решение или ей тъй си пише - предизборно (антиизборно) някак си, че и закъсняло дори и според нея.
  Целта на статията става въпрос някой, ако може да ми я разясни.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  [quote#666:"Публикация"]"Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразено в представителите му"...[/quote]
  Любослава Русев в типичния си интелигентен и критичен стил, ни напомня колко актуално е все още състоянието на българския народ от "Бай Ганьо прави избори" - от тогава насам все едно и също, и никаква положителна промяна, дори обратното...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#41] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  В моя пост имам предвид Ганю Балкански, а не "Майстора" - нали става ясно?

  Относно това какво ни напомня Русева - ами ние си го знаем. Решение обаче не дава, а пък щом се повдига тема трябва да се предложи и решение, а не само да се хлипа.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Самотата е единственото истинско усещане за съществуване.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 45. 45 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Любослава съвсем се сдухала, ама вярно трябва повече оптимизъм. Ей на днес приключиха 42 години терор на лудия камилар, демек хората и с далеч по- големи проблеми се преборват...

 46. 46 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#44] от "Белия(т) Негър":

  Самотния човек все едно не съществува. Не говоря за усамотението с книга в ръка или като мен за риба - любимото хоби демек.
  [quote#45:"lol"]Ей на днес приключиха 42 години терор на лудия камилар[/quote]
  Да, случват се вече много положителни неща.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 47. 47 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#43] от "Руслан 21":
  [quote#43:"Руслан 21"]Решение обаче не дава, а пък щом се повдига тема трябва да се предложи и решение, а не само да се хлипа.[/quote]

  Ама Любослава е журналист, не е управленец, нейната работа е да поставя проблемите, а не да ги решава, с това се занимават други "органи"...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 48. 48 Профил на Круммм
  Круммм
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Долу милиционерите!

  zakonitenakrummm
 49. 49 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Какво става, къде са Любославещите да възкликнат: "ах колко смело и гениално!"? Да не би да са отлетяли в топлите страни заради зимата? Ще вземе Люба да си издаде есетата в томче и няма да има кой да ги купи.

 50. 50 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  От 10 американеца-9 ще си продадат гласовете,ако им предложат!

  Кой ще се откаже от такива лесни пари!
  За кого ще гласуват после е друг въпрос!
  За това е "кръстчето" в бюлетината-задължително!

  Ма Любослава нищо не казва за това!

 51. 51 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Много сте минорни, Съграждани днес ! Може би сте имали лошо храносмилане ,а?....Позволете, моля да Ви предложа един ОПТИМИСТИЧЕН ИЗХОД от Това състояние, когато отидете до Урната да гласувате за натрапеният от другите "фаворит", описан прекрасно в разказ от Писателят- хуморист,моят съгражданин Чудомир: в този разказ, Лирическият Герой, обикновен селски труженик, ден преди изборите , като се връщал към дома, последователно срещнал Попа, Полицаят и Горският , които на свой ред се опитали да Го вербуват да гласува за техните Партии и съответните им там фаворити. Съответно, всеки от Тях предлагал "морков и тояга": Попът, съответно: ако гласува за неговият кандидат- Благословия, а ако не- Анатема; Полицаят, съответно: ако гласува за Неговият кандидат- защита от лошите анти държавните "елементи", а ако не - да хване в крачка Неговият поразлудял се син ; и на краят Горският, съответно: ако гласува за Неговият кандидат- да Му опрости всичките Актове за глоби, за пасене на Неговото магаре в Общинската мера... Горкият,Човечец, през цялата нощ ,преди изборите не спал и се блещил в тавана. Но, на сутринта, го обзело прозрение, усмихнал се, облякъл най-новата си риза и бодро отишъл да гласува. Жена Му уплашено си казала: "Боже, моят мъж се чална, от Тези пусти избори"!....След като гласувал, първо срещнал Полицаят, който строго го попитал:"за кого гласува, Гражданино"?-"За Вашият кандидат, господин Полицай"!- отвърнал Му Този гласоподавател. След това, срещнал Попът и Горският, и на Тях отговорил по същият начин....и се прибрал бодро в дома си. Жена Му със свито сърце Го очаквала и Го попитала на свой ред:"За кого гласува"?-"За всичките, защото Аз съм почтен Човек"!....за разлика от КАНДИДАТИТЕ ЗА СЛАВА.....СПОКО, СЪГРАЖДАНИ, НИЩО НОВО ПОД СЛЪНЦЕТО!! Да! /с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 52. 52 Профил на Росен  съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#47:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]нейната работа е да поставя проблемите, а не да ги решава, с това се занимават други "органи"... [/quote]
  Тя не поставя проблем реално. Просто ни припомня Алеко и "Бай Ганю", което е хубаво, че не съм го чел от малък, но преди избори такава статия предизвиква/внушава апатия, поради което е вредна.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 53. 53 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1416 Весело

  Любче, вече само като видя статия от теб, прелиствам страницата преди още да съм зачел и първото изречение. Пропуснах да прочета и тази и съм сигурен, че не съм изпуснал нищо. Може би дори съм спечелил... при това не само време.
  Пиши си, не ми пречиш!

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 54. 54 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 627 Неутрално

  А ето какво казва по въпроса един велик българин:

  “Народът ни, наследил от робството дух на мнителност и отрицание, с охота възприемаха злоезичието. Острите партизански борби и личните съперничества създадоха благоприятни условия, за да вирее то и да заразява все повече народната душа. Между големите наши държавници, а такива сме имали в миналото, не остана ни един неохулен. Те всички си отидоха очернени приживе, без да чуят благите отзиви след смъртта им.
  Без да се спираме върху личната страна на тези жестоки нрави, нека разгледаме последствията им върху нашия политически живот.
  Клеветата обезсърчава ценните хора и ги отблъсва от обществената работа. Малцината, които имат нравствената смелост да се предадат на обществена служба, изхабяват нервите си в борба срещу злоезичието, на което често пъти стават жертва. Обществените служби постепенно стават поприще на нравствената и умствена посредственост, вместо да бъдат достояние на най-издигнатите нравствено и умствено люде.
  У народа, от друга страна, се създава убеждението, че всички обществени деятели са “от един дол дренки”, че всички си приличат и че обществената служба неизбежно е свързана със злоупотребление на обществени средства и с най-безчестната себичност. А когато един народ изпадне в такова еднакво безразлично отнасяне към обществените деятели – той става лесна плячка на всички авантюристи и на всички демагози...”

  Атанас БУРОВ (“Едно обществено зло”) в.Мир, бр. 10 964, 6.02.1937


 55. 55 Профил на npeev
  npeev
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#3] от "emil":

  Да. Звездочел е юнакът, дето се бори с ламята (по Искра Фидосова ). Но май е с "ярка червена звезда", избродирана на челото му от неговия любим учител - Тодор Живков. Твърде много общи неща се оказва , че има между тях.

 56. 56 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Русева пак е разлаяла герберите. Този път са го докарали до вой. Оглеждат се в Ганю Балкански, Филю Гочоолу, Танас Дочоолу, познават се и вият.
  Във форума - какафония от звуци и стонове. "Музика! Да описвам ли тази музика, която цяла нощ се е подвизавала в кръчмата на Топачоолу, пред която самият кръчмар се е кълчил и пял: "Вангелито чевре шило, на чеврето съгрешило, я гръмни, боже, удари ме и по-скоро прибери ме." Да описвам ли на крака заспалия цигулар с цигулка, лениво опряна едва ли не на корема му ? Да ви казвам ли за кларнетиста, който или съвсем не свири, или пък като бесен ще надуе кларнето, ще надуе лицето си, ще изпъкнат жилите на шията му, ще изпъкнат кръвясалите му очи и струва ти се, че още малко напън, и една страшна епилепсия ще смае слушателите? Не, няма да ви описвам музиката, защото мисля за достатъчно да ви кажа само, че тези музиканти бяха à la бай Ганьо."
  Мустафанка не чела, но знаела, Русланчо от дете не чел, но било хубаво, чичоти приглася на зурните.. "С камъните по главата."
  Гербериада. Вият зурни, мангалите форумни кършат тела и се готвят за избори.
  Браво Русева. Нищо, че е тъжно, та чак страшно. Ония горните си чакат петдесетолевките.

  Ecrasez l’infâme
 57. 57 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 571 Разстроено

  Как няма да се продават!? Нима не виждате, че първите 3-ма кандидат-президенти са комунисти по минало и душа... КАКЪВ Е ТОГАВА СМИСЪЛЪТ да се гласува и за някой от останалите (без шанс), като и от тях повечето са втори рубеж на комунягите.... По места кандидат-кметовете са АБСОЛЮТНО КОПИЕ на горната подредба............

 58. 58 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 515 Разстроено

  "Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразено в представителите му."

  Леле, това до кога ще е вярно......

 59. 59 Профил на kh
  kh
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Бъдещето е предварително уговорено в задкулисието. То е ясно. Бъдещето е като миналото и като настоящето, в него няма надежда.
  Но със съучастието си във фалшифицирането на изборите една пета от българските граждани правят още нещо - фалшифицират същинския проблем, който поражда покупката на гласове."

  Щръкна ми в съзнанието неизбежно, нещо писано от Оруел - който владее настоящето владее миналото, който ладее миналото владее бъдещето.

 60. 60 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Няма какво да се заблуждаваме, не сме народ, а мърша. Цялата ни история е изпълнена с примери за това, как предаваме най-светлите и чисти хора, единствените които са имали шанса и възможностите да ни поведат към нещо по-добро. И на тези избори няма да е по-различно.

 61. 61 Профил на hobbitbg
  hobbitbg
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#57] от "Коки":

  Продажниците винаги могат да намерят оправдание за действията си! Дали и самите те си вярват, не знам?

 62. 62 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Много добра статия. Като гледам скоро ще се простим с красивата българска природа, заради която Алеко е написал "Какво, Швейцария ли?". Обаче начинът, по който Бай Ганьо прави избори, винаги ще е на дневен ред.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 63. 63 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1727 Разстроено

  Квичене до небесата, понеже Авторката си е позволила да изкаже неудобни истини в прав текст. И когато истината лъсне безжалостно пред прасетата, вместо да се опитат да си поразтребят кочинката (това би изисквало усилие, пот и сълзи) те започват да търсят косъм в супата, която им е поднесена...
  За тези които пенявят че Авторката не давала ре6ение - диагнозата е много важна, преди нея няма начин да се започне успе6но лечение...
  "Всички тези хора обаче са обединени в нагласата, че от тях не зависи абсолютно нищо
  Бъдещето е предварително уговорено в задкулисието. То е ясно. Бъдещето е като миналото и като настоящето, в него няма надежда."
  "За общества, които са недружелюбни към себе си до степен да изпитват желание за самонараняване, важи това, което се отнася за всеки човек в тежка депресия: не им се става от леглото, бъдещето им е безразлично. Те не са мъртви, но не са и съвсем живи. Не са безнадеждно болни, но са болезнено безнадеждни."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 64. 64 Профил на GRUBO
  GRUBO
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Госпожицата Русева е гаден нихилист и умре да оплюе българите. По-лошото е, че има много душици, които й пригласят. Пише ли, пише за продажните 1/5, а няма думица за останалите 4/5, които могат да неутрализират вота на "лошите"... Не ми се говори - гнъс ...

 65. 65 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Гневно

  Не мога да разбера, журналистите не учат ли математика?

  Данните бяха 12%, което не е 1/5. 20% = 1/5, 12% е около 1/8.

  Как е възможно така да се злоупотребява. Да бяха казали всеки трети продава гласа си, щеше да звучи още по гръмко и също толкова невярно.

  Иначе статията както обикновено е боза. Не успях да я дочета.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 66. 66 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  Много вода ще изтече, докато отмие наслояваните с деситилетия пластове от медиатори идеалисти, отглеждани и възпитавани с грижа в онова кофти време.
  В главите им живият живот е красив като гоблен. 100% от народонаселението трябва да гласува възпитано, под строй и в срок за правата линия, като всеки е длъжен да обявява пред социолози навсякъде където го засекат за анкета за кого точно и защо ще гласува.
  И да не си е помислил да лъже, защото проваля меренето пулса на нацията, а от това знайно е следват катастрофични последствия за обществотол
  Колкото е по-голям делът на държавата в разпределението на обществените блага, толкова по-голяма е политическата корупция.
  По принцип няма разлика дали ще отделиш средства да пазариш тарторите в махалата и ти осигурят достъп до общински фондове в Горно Нанадолнище или ще спонсорираш президентска кампания за Белия Дом и новоизбрания президент ще назначи твой финансов министър да ди спаси банката от фалит с няколко десетки милиарда долара суха народна пара.
  Най-голямата политическа корупция е там където държавата е окупирала на 100% икономическия живот на обществото. В момента Сев Корея, Куба, Китай и Изт. Европа преди 20г.
  Със засилването на социалната държава в Европа политическата корупция също доби уродливи размери.
  Всеки производител на ламбени шишета отделил малко средства за подслаждане живота на брюкселски тарикати може да наложи своите ламби и отстрани конкуренцията защото нам-си-кво-си ставало със световната температура.
  В актуалната Гърция политическата корупция е стигнала до такива висоти, които нашите Гочоолу, Дочоолу и Хайрсъзина просто нямат капацитет да осмислят с въшливите си кратуни.
  Единствено т.н. "модел Софиянски" в столичния съвет бе започнал да се доближава идейно до гръцките си колеги:
  Балансирано раздаване мръвки от обществената баница на всички, като постоянно се разширява базата на получаващите, докато след десетина години повечето от населението е в играта и тогава няма връщане назад, докато не дойде кръчмаря.
  За щастие това ни се размина.
  Да напомним на авторката, че в момента всички (едри или дребни) от политическите играчи на сцената у нас са корумпирани и винаги в една или друга степен са ползвали
  нередни начини да се задържат на хорото.
  Дали е лошо или добро това?
  Нормално е.
  И затова има избори пред определен времеви хоризонт и този който е прекалил, напуща играта. Следващите трупат опит, но в никакъв случай не мислят да се отказват от порочни мисли и планове за следващиь тур.
  Това е демокрацията - не е перфектна, но нищо по-добро не е измислено за увластяване на "домоуправители" за решаване на обществените дела.
  Другото е тояги, камъни, ножове и калашници, което е пробвано да реши проблемите от раз "веднъж за винаги".

 67. 67 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1727 Любопитно

  [quote#65:"lazy_and_sleepy"]Не мога да разбера, журналистите не учат ли математика?
  Данните бяха 12%, което не е 1/5. 20% = 1/5, 12% е около 1/8.
  Как е възможно така да се злоупотребява[/quote]

  А може би мисленето Ви затруднява, освен математиката...?
  12% продават, 7% не продават, понеже не се пла6та "достатъчно" = 19% според елементарна математика...
  [quote#65:"lazy_and_sleepy"]Иначе статията както обикновено е боза. Не успях да я дочета[/quote]
  Графът Ви го е казал най-добре, мисленето и четенето трудно Ви се отдава... Какво да се прави, бозаджии!
  [quote#56:"Graf"]Гербериада. Вият зурни, мангалите форумни кършат тела и се готвят за избори. [/quote]

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 68. 68 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "donchoquihote
  Може би трябва първо да прочетете статията... Аз никъде не прочетох и ред за външен натиск и милиционерщина. Става въпрос за народопсихологията. Тя явно е вълнувала хората още от времето на Алеко. И един личен въпрос: Четете ли статиите на Любослава или чакате само нещо да се публикува, за да копи-пейстнете злобничък коментар? Аз не чета автори, чиито статии не харесвам, но и не пиша отрицателни коментари за нещо, което не съм чел.

 69. 69 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Какъв избор да направи човек след като повечето заслужават да им отрежат ръцете ако живеехме по други закони? Повечето са крали от държавата по всевъзможни схеми. Какъв избор да направя за кмет или общински съветник? Да избера някой крадец? Защо да го правя?

  Като направят кампания в която да докажат как някой НЕ Е крал тогава ще гласувам за него.

  Отделете време навреме.
 70. 70 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В соца беше ясно,че ако се появи Алеко и иска да публикува "Бай Ганьо" за първи път,няма да му мине номера. Сега си мисля,че в последните 10-тина години също няма да му мине номера.Мотивите ще са различни,но резултата ще е един и същ.
  Сега вече Звездочелия Юнак е тук и медиите не напускат позата"партер" Проекта "Хвали се сам,докато започнат да те хвалят всички" сработи и все едно сме в колело на хамстер. Тичаме колкото си искаме,а за изборите дават пари на циганите.
  Най -справедливата система при която няма да е възможно да се купуват гласове е следната: Пред всяка секция стои по един държавен касиер и дава на всеки гласуващ по 50 лв ,а гласуващия ги пуска в урната на партия или кандидат,който иска.Може и да се въздържи от гласуване.Парите остават за него.Броят от "въздържалите" се ще е около 90%
  И на края,листовките които бих раздавал, биха били прозрачни.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
 71. 71 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  За огромно съжаление, Алеко е ужасяващо актуален и днес.
  Благодаря на Любослава, че ни го напомни. Би трябвало да е настолната ни книга.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 72. 72 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#16] от "daniel_defoe":
  Не, това не плюене и вайкане. Това е да погледнеш истината в очите. без диагноза няма лечение. Само като разберем и назовем проблемите и недостатъците си с истинските им имена ще можем да се преборим с тях. Останалото е бошлаф!

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 73. 73 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#68] от "petermann":
  Точно обобщенията на тема "народопсихология" на българите са най-дразнещите при Люба и другите подобни.
  За съжаление в обществото ни все още е бъкано от възпитаници на Марко Семов, оня същия дето през соца ЦК па БКП го прати в Япония и написа няколко книжлета за японците(уж "дисидентски" дето те как работили и се кланели по пет пъти при среща с шефа, а наште българе се помайвали и немали респект към началнико. По това време Иван Хаджийски беше полунелегален и омерзан от официалната власт.
  Двайсе години минаха от онова време, а Любките и подобните им седнат станат все "българите таквиз, българите онаквиз".
  Рядко излизат извън София, камо ли извън държавата и в редките моменти когато им се случи не ти пожелавам да си с тях в една група. Като започнат да се пулят и хълцукат "Ауу, колко готино, ауу ама как сте го направили това?", "Пък у нас това никога няма да стане. У нас знайте ли ква е простотия, избират, моля ви се, тъпи политици, продават се за педесе лева и няма оправия."
  Хората ги гледат с почуда и удивление, друг път не видели таквоз чудо. Ха, някой българин се опитал да каже нещо да смекчи картинката Любките моментално му се нахвърлят и го правят на мати маскара.
  Верно, трябва да минат 40г възпитаничките на Марко Семов да се пенсионират и ни отръват от безплодните си мрънкосвания и омерзителни обощения на тема българска народопсихология.
  Хаджийски, явно няма да го прочетат, защото не им пасва на прошляшкия манталитет.

 74. 74 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Доста объркана и противоречива статия примесена с безизходица и обреченост. Сигурно авторката сънува кошмари и като се събуди ги описва. Все пак не всичко е черно и проблемите имат решения. Депресията също се лекува. Дали пък статиите на г-жата не са част от терапията и?

 75. 75 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#67] от "B52":

  До сега те харесвах, но май на теб логиката ти куца и математиката ти наистина е елементарна: "една пета от сънародниците на Граматиков са готови да продадат гласа си"
  =20%

  малко след това:
  "седем на сто от онези, които смятат, че не бива да се гласува срещу заплащане, не обясняват причината със съвестта си или закона. "

  = 7% от (100% - 20%) = 5.6%

  20% + 5% = 25% = всеки четвърти

  Съжелявам, но, поне според цитираното проучване, това не е вярно. Проучването гласи, че 12% са склонни, а 88% не са склонни да продават гласа си, поради различни причини.

  Държа цифрите да не се изопъчават, това според железната ти логика ме прави избирател на ГЕРБ? Трудно ще ти е да се изкараш, по-десен от мен.

  И да, статията, както и всички статии от тази жена, която не мога да нарека журналист, защото стилът и е на подрастващ драскач, са пълна боза. Това което казва, колкото и да е вярно, се губи из цялата боза. Статията няма структура, няма аргументи, аз дори не мога да разбера каква е тезата?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 76. 76 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"Руслан 21"]И аз като по-простичък не разбрах Л. Русева дава ли всъщност някакво решение или ей тъй си пише - предизборно (антиизборно) някак си, че и закъсняло дори и според нея.
  Целта на статията става въпрос някой, ако може да ми я разясни. [/quote]
  Защо очакват всички Любослава да напише статия, пълна с предложения как да се промени психологическия профил на нацията ни? Даже не го задавам този въпрос, защото отговора е ясен...
  Не очаквайте решения от Л.Русева, защото никой, абсолютно никой не може да ни ги даде. Но харесвам статиите й точно заради това, че обръща внимание на гадната страна от живота ни. Защото ако слушам /чета/ официозните медии и глупостите на управляващите ни, току виж съм си помислил, че България е "земен рай" /без да иронизираме Радославов/

 77. 77 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#49] от "4i4oti":

  А ти как ще си пишеш заядливите коментари под томчето?

 78. 78 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мустафанка":

  Страшен коментар!!! Как ги измисляте тия чудеса на словото???

 79. 79 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#73] от "k_":

  "Възпитаничките на Марко Семов..."...хахахахахаххаааа,не ми беше хрумвало!

 80. 80 Профил на petermann
  petermann
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#73:"k_"]Точно обобщенията на тема "народопсихология" на българите са най-дразнещите при Люба и другите подобни. [/quote]
  ОК, Любослава е дразнеща... ама и Алеко ли е ученик на Марко Семов, та е писал такива лоши работи за българската действителност?

 81. 81 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#52] от "Руслан 21":
  Браво за точните и аналитични коментари. Ще стигнеш далеч. Успех!

 82. 82 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#80] от "petermann":
  Извинявай. Не мисля, че сравнението е много уместно.

 83. 83 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2467 Неутрално

  До коментар [#80] от "petermann":
  Е, хайде сега!
  Нерде Любка, нерде Алеко.
  Щастливеца и многопластов. У него може да се види симпатия дори към Бай Ганьо. И това го прави голям.
  В същия разказ образът на Граматиков не точно това което е необходимо на българите:
  "...Той като че беше поверил целия свой интелект на окръжающия го щаб приятели! Те му казаха, че трябва да държи реч, и той държа реч. Те му казваха, че трябва да приеме селските кметове и да им говори любезно, и той приемаше в къщата си кметовете и писарите и им говореше тъй любезно, щото селяните си навеждаха очите и едва ли го разбираха. Те си изказваха нуждите, той държеше бележки и чистосърдечно казваше кое може да се удовлетвори, кое не за крайно неудоволствие на селяните, привикнали да им се обещават златни гори. Той трябваше да участвува в събранията на видните граждани, в които събрания се определяха и разпределяха агитаторите за селата и за градските махали. Гражданите спорят, шумят, той седи настрана и мълчи, като че това не се касае до него. Тази глупава пасивност го тревожи, той отвори уста да каже нещо, да възрази, но някой от щаба ще го хване за ръката и ще му каже с бащински покровителствен тон: "Ти мълчи, стой си настрана, ти още не разбираш тия работи." И той млъкваше покорно и се вслушваше в солидните и самоуверени разговори на почтените граждани. "Нима винаги така стават изборите - мисли той - или това може би сега почва, от новата епоха." Той побутва едного от спорещите и му шепне на ухото: "Моля ви се, винаги ли така стават изборите?" Спорещият, залисан в друг разговор, погледва го като през мъгла и му каже засмян, наставнически: "Остави сега това друг път; ти не разбираш от тия работи, стой си настрана: работата е наред."
  Тая част авторката, я е прескочила щото не се пасва някак си на тезата и.
  И въобще играта с извадки от българските класици е опасна работа, особено ако въобще не си вдянал какво са искали да кажат и ставаш за смях.

 84. 84 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Статията е страхотна браво Люба!А на тези ,които искат така по оптимистично да го даваме забравете ,критичния глас винаги носи истината докато öптимистичния "-популизъм и лицемерие ...

  "Който не работи 'той и да не яде"
 85. 85 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#41] от "Майстор Балкански (00:00–24:00)":

  +++++++++++++++

  Поздравления на Люба за статията.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 86. 86 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#56] от "Graf":

  ++++++++++++++++

  Евалла за поста ти, Графе! Абсолютно си прав!

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 87. 87 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Весело

  [quote#14:"Twinston Myth"]Добро попадение Дали пък не трябваше посланието да е "Продажбата на глас вреди сериозно на Вас и на другите около вас"? Или - още по-точно - "Надеждите на гласопРодавателите умират млади"?... [/quote]

  Можеше и:

  "Тези, които купуват и продават гласове, умират по-млади".

 88. 88 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Ако умните и способните чакат народа да ги избере има да чакат. Народа избира средностатистическия си представител, и дори не бих казал че това е погрешно поведение - погледнете на запад и ще видите че това е така.

  Умните и способните успяват на свободния пазар и именно като високоплатени специалисти и бизнесмени развиват държавата, не като хора на избираеми длъжности. А способностите се доказват не като искаш шанс, а като сам си го създаваш.

 89. 89 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#73] от "k_":
  До коментар [#83] от "k_":

  Изключително точно, изцяло съм съгласен и с двата коментара!

  Удивителна е склонността на чешещите суетата си из българското обществено пространство да правят народопсихологически обобщения и покъртителни заключения ангро.

  Кисели, надменни и самовлюбени маркосемовци (да прощават близките му!), които цитирайки Хаджийски, забравят, че същият този Хаджийски обичаше народа си и не се гнусеше от него.
  Да не забравяме - Хаджийски загива във война, за участие в която се записва доброволец (прав или не).
  Не ще да го е направил от презрение към народа си.

 90. 90 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 711 Весело

  До коментар [#88] от "Skydiver":

  Това едно на ръка. Но не само...

  Умните и способните, ако са толкова умни и способни, ще убедят "простия народ" да ги избере, а не да му се цупят, че е толкова прост, та не ги е разбрал, колко са умни и способни, поради което е избрал други, по-малко умни и способни.

  Нали затова са умни и способни - един прост народ ако не излъжат, за къде са тръгнали...
  Освен ако умните и способните не са толкова умни и способни, колкото си мислят или пък са повече мързеливи отколкото умни, от което следва, че са съмнително способни.

 91. 91 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1727 Любопитно

  [quote#75:"lazy_and_sleepy"]Статията няма структура, няма аргументи, аз дори не мога да разбера каква е тезата? [/quote]

  Понеже като в момента изпитва6 затруднения в четенето (или осмислянето му) - за какво става дума:
  -----
  12.3% от българите биха се съгласили да продадат гласа си за който и да е кандидат срещу 30 до 50 лева. 6.8% от запитаните биха го направили за 100-150 лева.
  Transparency International отбелязва, че купуването на гласова с пари, храна или опрощаване на дългове е обичайна практика от падането на комунизма насам, особено сред ромското население.
  ----
  Математиката нека да помогне там с 1/5, 1/4 или...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 92. 92 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#90] от "forza":

  Има го и момента с цупенето. То и него го има масово в бизнеса/пазара на труда. Всеки се цупи, че е недооценен от работодателите. Но опцията да бъде по-настоятелен - не е за него. Ако му кажеш да отвори бизнес, да отиде диретно пред клиентите и да ги убеди в способностите си вика "а, това не е за мен". Чужбина - и това не е за него.

  Ако не можеш да убедиш ПОНЕ ЕДИН човек в света че се нуждае от теб достатъчно за да ти плати - това е много по-голям провал от това да не успееш да убедиш цяла държава да ти гласува доверие.

 93. 93 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Впрочем думите на Алеко, дори и верни:

  "А народът какво ще каже, какво ще прави? Любопитен въпрос! Ти ми казваше едно време, че вярваш още в българския народ. Хайде де! Не се подигравай! В кого вярваш ти ? В това ли рабско племе, което търпи всичко това? Виж го изобразен в представителите му.

  Народа, в когото ти вярваш, е роб, казвам ти, роб; робуването е за него блаженство, тиранията благодеяние, роболепието геройство, презрителното хъркане отгоре - музика! "

  Всъщност казват едно. Нашият народ е прост, а аз съм по-зрял от него...И се е опитал чрез писанието си да стори нещо...Успял ли е да постигне нещо чрез "Бай Ганьо"? По-скоро "не"...

  Което означава че пътят е искаш или не чрез властта. Да "вкараш" децата в училище и поне да ги научиш на:

  - какво знача елементарна чистота
  - да спортуват и учат какво значи тим
  - да ги научиш на 5 правила за качество
  - да ги научиш на 5 правила за ред

  И колкото и да се пъчат и фъчат умните и автентичните, колкото и да обвиняват "брадясалия" ръпон, че и той е едната страна на същата монета, той ще бъде, който най-вероятно ще започне да върши таза работа. Работа, която трябваше да я захванем още преди 100 години. Колкото и цивилизован и нормален да е Алеко.

 94. 94 Профил на Slex
  Slex
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Минусите на forza 90 и Skydiver 92 са от мен. Понеже не съм фен на лепенето на минуси заради спорта, ще се опитам да обясня защо не съм съгласен с тях.

  Първо, различни са качествата, които те правят добър специалист от една страна и те правят убедителен, от друга. Освен ако не си специалист продажби или нещо от сорта.

  Второ, това че някой е умен и способен може да се оцени в много случаи само от някой който е поне малко умен и способен.

  Трето, освен че хората предпочитат да гласуват за политици, които приличат на тях, в политическите среди има елемент на автоселекция и много често тя е поле за изява на особен вид кариеристи и слагачи, които може и да не успеят на друго място, но естеството на политическата среда е много подходяща за разгръщането на техните способности.

  Това са или някакви бесни популисти, които успяват (или просто не се свенят) да казват на хората това, което хората искат да чуят и излъчват някаква странна харизма; или са някакви партийни функционери, без харизма, които са постни и скучни в очите на средностатистическия избирател, обаче имат таланта да лавират във вътрешнополитическите борби и да се задържат на върха на партийните структури, което им осигурява място на избираеми позиции, стига самата партия да има достатъчно електорат.

 95. 95 Профил на Ivan Kovashki
  Ivan Kovashki
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#1:"donchoquihote"]О, Боже... поредния напън на ЛР. И пак врещене за Гочоолу, Дочоолу и Бай Ганьо.[/quote]
  Малеееййй, не бях виждал досега толкова много минуси на един коментар ! Сигурно това е рекорд в историята на "Дневник"...
  Браво на "donchoquihote", как е успял с пет приказки да обедини толкова много форумци !

 96. 96 Профил на shiriru
  shiriru
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Браво! Много вярно и валидно е проникновението за опорната точка, дето все я няма.

  Само че статията трябва да стигне до една друга аудитория, не до тази на Дневник.

 97. 97 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Уважавам много Любослава и я чета с огромен интерес, но защо толкова кисело и черно трябва да е всичко? Да ви кажа, освен гореизброените, едно от най-неприятните качества на българите е песимизмът, черногледството и самоомразата. На нас никога нищо добро не може да ни се случи, хубавото не е на хубаво, днес сме по-зле от вчера, утре ще сме по-зле от днес, като сме най-зле, така да сме, всички сме обречени... И какво става - всички седим и взаимно се убеждаваме един друг колко е безнадеждно всичко и как няма оправия, и колко е гаден народът и т.н. Моля, сменете малко плочата, че започва да ми става наистина скучно. Напънете се да намерите нещо позитивно около себе си, и в следващата колона ни го съобщете. Благодаря от името на всичките ви почитатели!

 98. 98 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 853 Неутрално

  По въпроса за умните, способните и тяхното (не)избиране от народа забравяте нещо много важно: тоталното промиване на мозъци. Медиите с това си изкарват парите, те отдавна са средства за антиосведомяване. Виждаме и слушаме само това, което някой иска да видим и чуем и е платил за тая цел. Нещо като при социализма, но цензурата обслужва други цели. (Изключвам интернет.)
  А тия, които се цупят на хирургически точния анализ на Русева, ми напомнят стария ерген от "Михал Мишкоед", който счупва огледалото, понеже не си харесва образа в него и е решава, че то му е криво.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 99. 99 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Престъпление вършат тези, които докараха хората да си продават гласовете. Тези, които създадоха пазара на гласове и отвориха сергията, тези, които създадоха дефицит на демокрация! Това са истинските престъпници!

  apoloniy
 100. 100 Профил на д-р Петроff
  д-р Петроff
  Рейтинг: 515 Весело

  И аз не знам вече кое е първо, Бай Ганьо или Крали Марко, Андрешко или Баба Илийца, Хитър Петър или Моканина. Знам,че мръсната пяна все е изплувала отгоре.Компилацията между Бай Ганьо,Хитър Петър и Андрешко винаги е от двете страни на барикадата и винаги зад първите редове. В първите редове са неспокойните,тревожните,загрижените и обезпокоените.Те си отиват и първи.Те още разказват приказки на децата си,как доброто побеждава злото,вярват в това. Искрено се надяват да е така и в живота.

  ПРАВИ КАКВОТО ТРЯБВА ЗА ДА НЕ СТАВА КАКВОТО СИ ИСКАТ
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK