Правене на бизнес 2012: Защо Македония напредва, а България изостава

Правене на бизнес 2012: Защо Македония напредва, а България изостава

© Иван КутузовБългария е на 59-то място по лекота на правене на бизнес сред 183 държави от целия свят, както показва последното издание на Световната банка – Индекс правене на бизнес 2012.


На първо място в класацията за поредна година е Сингапур, като страната продължава да затвърждава позициите си като лидер - основно с повсеместното прилагане на електронни услуги при взаимодействието на гражданите с администрацията и в самата администрация.


Сред страните от ЕС има три в топ 10 на световната класация – Дания (5), Великобритания (7) и Ирландия (10). България попада на 22-о място в ЕС, нареждайки се преди Полша, Чехия, Румъния, Италия и Гърция.
В сравнение с миналата година България се отдалечава от първенеца с две позиции. Основните причини за този резултат са влошаването на  показателите "започване на бизнес" (-6 места), "издаване на разрешително за строеж" (-3 места) и "регистриране на собственост" (-3 места). Този спад донякъде се компенсира от положителното преместване при показателите "международна търговия" (+6 места), "плащане на данъци" (+3 места) и "изпълнение на договорите" (+3 места). 


Прави впечатление


липсата на особено развитие през годините


За последните четири години България е изостанала с 14 места, докато съседна Македония се изкачва с 47 позиции и в тазгодишното издание е на 22-о място в общата класация, като е обявена за един от топ реформаторите при улесняването на бизнеса. И докато Македония продължава да създава по-добра среда за бизнес, съкращавайки всички срокове, разходи и трудности пред предприемачите си, проблемните области в България продължават да създават сериозни пречки пред всеки, захванал се с бизнес.


Правене на бизнес 2012: Защо Македония напредва, а България изостава

© Дневник


Източник: Световна банка


Както се вижда и от тазгодишното класиране, най-сериозни са трудностите, когато на бизнеса му се наложи пряко да контактува с администрацията.


Издаването на разрешително за строеж в България вече стана


нарицателно за тромава процедура и множество подкупи


Това е и показателят, по който България се нарежда едва на 128-о място в индекса. Резултатите показват, че издаването на разрешително за строеж е свързано с високи разходи (317% от дохода на глава от населението), голяма продължителност (цели 120 дни) и тромави процедури (23 на брой).


За сравнение, за една година Македония се покачва с 86 места по този показател – от 147-о до 61-о място, намалявайки необходимите процедури до 10 и осигурявайки ясни и прозрачни правила в процеса на издаване на разрешителното.


Друг проблемен показател за България е "свързването с електричество". Този индикатор се включва за пръв път в изследването и измерва броя на процедурите, свързани с подаването на всички документи, осъществяването на проверките, инсталационните работи и в крайна сметка получаването на електричество; необходимото за това време и официалните разходи, съпътстващи цялата процедура.


В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6% от дохода на глава от населението, което отрежда на страната незавидното 133-о място в общата класация. Най-скъпата и бавна процедура е при външното свързване, което се прави средно за 37 календарни дни и струва над 30 хиляди лева. В Сингапур например процедурите са четири и отнемат едва 36 дни и 31% от дохода на глава от населението.


Има и показатели, при които България се e придвижила по-напред в класацията. При "достъп до кредит" страната запазва миналогодишното си 8-о място заради сравнително лесния достъп до заеми. Второто най-високо място е при  "започване на бизнес" - но чак на 49-о място. Причините за сравнително доброто представяне тук са намаляването на изискуемия минимален капитал за започване на бизнес през 2009 г. и изнасянето на Търговския регистър извън съдебната система през 2008 г.


Ако използваме пак примера на Македония, ще видим, че там също няма минимален изискуем капитал за започване на бизнес, а услугите на администрацията масово се предлагат на "едно гише", което нарежда Македония на 6-о място в световната класация.


Тазгодишното издание на Индекс правене на бизнес отново показва, че


администрацията, а не кризата е най-голямата спънка


на бизнеса в България. Сравнението с Македония не е случайно и примерът, който ни дава западната ни съседка, ясно показва, че със смели реформи и политическа воля България също би могла да върви бързо напред.


Най-належащите промени, които трябва да се предприемат и доказано работят, са развитието на електронното правителство, намаляването на регистрационните, лицензионните и разрешителнте режими, въвеждането на прозрачни правила и въвеждане на мълчаливото съгласие.


Разбира се, трябва силна политическа воля за истинските реформи. В крайна сметка обаче всичко това ще доведе до по-лесно правене на бизнес, по-висока конкурентоспособност на българската икономика, повече инвестиции, по-голям икономически растеж и просперитет. 


Авторът е от Института за пазарна икономика http://ime.bg/


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Защото наще в Министерски Съвет не са реформатори.

  Дянков, действай!

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Така е напреднала Македония, че не е истина. Ама то щото идентитетот е някъде много напред и бързат да го стигнат.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Мои клиенти са отишли в Търговския регистър и са подали заявление А4 и всичко както си го пише с искането Търговския регистър да отрази промяната на седалището и адреса за управление на тяхното ООД. В качеството си на управители и собственици на дяловия капитал разписват анекс към дружествения договор на ООД-то.
  само това е единствена промяна. Плащт си таксата надлежно.
  Отказват им с довода че трябва да вкарат нов дружествен договор, а не само анекс към вече съществуващия.
  Еми това е - затова няма оправия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 4. 4 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Разстроено

  "Най-належащите промени, които трябва да се предприемат и доказано работят, са развитието на електронното правителство, намаляването на регистрационните, лицензионните и разрешителнте режими, въвеждането на прозрачни правила и въвеждане на мълчаливото съгласие."

  Не е вярно!

  НАЙ-НАЛЕЖАщАТА промяна е да се махне от властта МУТРАТА и неговата "Група за Експресно разграбване на България"!
  С МУТРИ, доносници на ДС и ченгета НЕ МОЖЕ да има каквото и да е развитие и бизнес.

  Може да има измами, закрила на незаконни пивоварни, наркотрафик, изнудвания, фалшификации на избори, НО НЕ и развитие.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 5. 5 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3042 Неутрално

  Г-жа Славова,забравихте да споменете че Многодревнодония е една почти тоталитарна държава все още !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 6. 6 Профил на jackthefish
  jackthefish
  Рейтинг: 8 Весело

  То сметката вкъщи и на пазара не е същтата. Заповядаите развийте бизнес в Македония. Световната банка като да е гледала само правителствения канал с рекламите им. и писала доклада.. Положението е кисело-весело.

 7. 7 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1504 Весело

  ".....В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6% от дохода на глава от населението, което отрежда на страната незавидното 133-о място в общата класация....."

  А може би това е Великата шаячена правда? А може би така трябва?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  Дали може авторът на този дръзновен текст да ни осведоми и за действителните последствия на революционното македонско подобряване на условията за правене на бизнес? Да не се окаже, че на хартия (и из класациите) става едно, а на практика друго?

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 10. 10 Профил на Добрия войник Швейк
  Добрия войник Швейк
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  дневник, статии като тази са несериозни. македония е дупка, не че е българия е рай, но там наистина са критично зле, иначе нямаше да идват при нас. положението с безработицата напомня за перманентно военно положение, да не говорим, че половината население е албанско-српско-циганьорско, което не е сред обнадеждаващите факти при правенето на бизнес.

  Fast überall wo es Glück gibt, gibt es Freude am Unsinn. ~Friedrich Nietzsche
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#4] от "Demokrat":
  Ако само Борисов бе виновен, защо преди него ситуацията не само, че не се подобряваше а се влошаваше?
  Не оправдавам ГЕРб. Просто твърдя, че вината е на не едно и две правителства преди него.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на birdman
  birdman
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Между другото по производителност на труда Македония ни изпреварва - 57% срещу 41% (за 2010г.) от средно европейската производителност .

 13. 13 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 740 Неутрално

  България стоеше добре в тази класация и дори напредваше, но . . . дойде човекът който уж създал класацията. И когато очаквахме че поне в тази област ще имаме напредък - последва срив. Колкото и некадърен да е Дянков, причината за мен е личността на премиера - авторитарен, некомпетентен, популист. С такъв човек начело на държавата трябва да забравим за реформи и за ясни правила в правенето на бизнес.
  С реформи избори не се печелят. Дори да са манипулирани.

 14. 14 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  България изостава,
  защото от тъпи политици
  се управлява!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 15. 15 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  '' В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6% от дохода на глава от населението, което отрежда на страната незавидното 133-о място в общата класация. Най-скъпата и бавна процедура е при външното свързване, което се прави средно за 37 календарни дни и струва над 30 хиляди лева. В Сингапур например процедурите са четири и отнемат едва 36 дни и 31% от дохода на глава от населението.''

  Бас**и мамата ...... ми то още преди да си започнал да работиш, може и да фалираш.....

  ''Тазгодишното издание на Индекс правене на бизнес отново показва, че администрацията, а не кризата е най-голямата спънка на бизнеса в България. ''

  Факт !!! Така са написани наще закони, че вместо да те улесняват, те ти връзват ръцете ......

  П.П. Дневник, пратете я на феномена дянков тази статия, за да не се чуди, защо другата година може и да не си върже бюджета .............ми то няма работещ бизнес у нас ...... Така че, направо да гласуват резерва да е 1 лв., а не 3 000 000 000 .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 16. 16 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":
  Ако само Борисов бе виновен, защо преди него ситуацията не само, че не се подобряваше а се влошаваше?

  Такаааа...
  Значи, чу се как МУТРАТА закриля незаконни пивоварни!
  И как се разбра за това?
  Разбра се, защото "някой" го записал как дава нареждания по телефона по молба на, кого..., на Гоце ( доносникът на ДС)!

  Сега да уточним - МУТРАТА си говори с Гоце(доносникът на ДС) за това как да се предпази незаконна пивоварна.
  Аз написах ,че С МУТРИ, доносници на ДС и ченгета НЕ МОЖЕ да има каквото и да е развитие и бизнес.

  Какъв бизнес, какви облекчения, какви закони щом МУТРАТА и доносникът на ДС - ГОЦЕ решават кой да плаща данъци, кой да работи и кой не?!

  За щастие най-накрая и без участието на българите ГОце ( доносникът на ДС) си отива!
  Но остават МУТРАТА И неговата Група за разграбване на България, които са, а какво чудо, ....основно ченгета, доносници на ДС и МУТРИ.

  И какво ако облекчат процедурите и опростят закона.
  Ако утре МУТРАТА реши, че не му харесва ние да имаме бизнес и ни затвори, то ние можем само да се оплачем на МВР, което се управлява от "некорумпираното" ченге Цветанов.
  Можем и да съдим държавата в съда, където са назначени приятелки на МУТРАТА и на "некорумпираното" ченге Цветанов.


  Можем и да пикаем срещу вятъра - резулатът ще е същия!

  Докато България се "управлява" от МУТРИ, то НИКАКВО развитие не е възможно!  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 17. 17 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да си внесем Македонски политици или да поискаме да ни присъединят към Македония??
  Нашата АДМИНИСТРАЦИЯ мирише от към ГЛАВАТА като РИБАТА. А ком няма мотивация и желания за рформи а само корупция, не бих се учудил да гледаме нашите Македонски съседи със завист след дест години и да се редиме за македоснко гражданство.
  В това няма нищо срамно, след като тук неможем да намерим добър "МАТЕРИАЛ" на ди управлява а само да се курумпира и да поддържа статуквото на ДС на власт.

 18. 18 Профил на (ЦЕНЗУРИРАН ПРОФИЛ) (за 12-ти път, хехе) JO TA KE THE BEST!!!
  (ЦЕНЗУРИРАН ПРОФИЛ) (за 12-ти път, хехе) JO TA KE THE BEST!!!
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "България продължават да създават сериозни пречки пред всеки, захванал се с бизнес." ( истина )

  1.Kато всичко се прави в името на “ДЪРЖАВАТА“ и принадлежащата към нея ОЛИГАРХИЯ

  като резултат - “ДЪРЖАВАТА“ е с най-бедният народ страничка в Европа и последна почти по всички икономически показатели и само се чуди какъв “фокус” да направи с “бюджета“ и кой да анатемоса, дали това да бъдат армията, учЕните, младитехора, пенсионерите, лекарите, учителите, циганите, или жалкият “бизнес”.

  2. В МАКЕДОНИЯ , през 90-те, нямаше мутри и рекет МАКЕДОНИЯ си води самостоятелна политика и не е ВАСАЛ нито на Русия, нито на САЩ.

  3. За БЪЛГАРИЯ важи с пълна сила приказката “aко си ГЛУПАВ, то е задълго“, при нас 45г. - по принуда
  и 22г. – доброволно.

 19. 19 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 773 Любопитно

  [quote#4:"Demokrat"]НАЙ-НАЛЕЖААТА промяна е да се махне от властта МУТРАТА и неговата "Група за Експресно разграбване на България"! [/quote]

  Какво предлагаш в замяна? Що за десен се пишеш като очевидно работиш за станишеФ, сигурно и той ти е казал за "Група за Експресно разграбване на България"! Твоите съпартийци го правят по-завоалирано.

 20. 20 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Лесният достъп до кредит - 8-мо място за България.Това не е добре, доколкото лесния достъп до кредит води до проблеми(води до лоши кредити), ако всичко останало е трудно.
  Нека сме на по-задни места в достъпа до кредит, а на по-челни в другите процедури. След тях и кредита ще дойде.

 21. 21 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 773 Разстроено

  [quote#16:"Demokrat"]Докато България се "управлява" от МУТРИ, то НИКАКВО развитие не е възможно!
  [/quote]
  До като България е населлена с демократи като теб няма никакъв шанс за развитие.

 22. 22 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#9] от "Югозомби":

  Ами Сингапур? Те са първи в класацията и имат изумителен БВП на глава от населението.

  Като цяло сред първите 10 в класацията бедни няма.

 23. 23 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ами не знам в Македония как е, ама знам тука как стават нещата. С голяма мъка. А и освен това ако питате мъдрото хипофизно джудже Дянков, ще ви каже как ние сме на първо място по всички показатели (това човече наистина е за доктор), а Тиквоча как западняците трябва да взимат български заплати и пенсии. В резултат по цивилизования свят някак си се оправя, докато ние затъваме. Същото важи и за започване на бизнес, откак ГРОБАДЖИЙТЕ са на власт, а тръгнеш да завъртиш нещо и тия койоти те налазват със страшна сила и почват да се чудят какви спънки да ти правят. Иначе сме държава за чудо и приказ, ако питате въпросните Тикви и компания.

 24. 24 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Намирам статията за недоразумение. Като се започне от заглавната карикатура на Кутузов, грижата не е за родния бизнес. Критиката по инерция е насочена към кабинета и за да бъде унижен страната ни едностранчиво е сравнена с Македония /до сега ни бъзикаха с Румъния/. В цивилизования свят нациите се сплотяват по време на криза, тук за съжаление се доунищожават създадени цености.

 25. 25 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Десен - направи справка в ЗТР, как се правят промени и стига си лющил глупости по форумите. Такова понятие "анекси" към дружествени договори - няма. Аман .
  Към авторката - твърде атрактивно заглавие и слаба статия, изсмукана от пръстите. И за непредудения е ясно, че ако ще Македония да се нареди на първо място, няма как да изпревари, която и да е страна в ЕС по свобода на правене на бизнес. Не всичко в икономиката е числа - има голям процент политика. А сега, сложи този процент политика - несигурната от всяка гледна точка етническа и политическа Македония, не член на НАТО, не член на ЕС с тъпата си външна политика относно две пълноправни членки - България и Гърция и тогава слагай на везната БГ и МК. Другото е търсене на евтина популярност в издания , които се четат не от малоумни , а от интелигентни хора.

 26. 26 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 742 Неутрално

  Македония напредва, България изостава! Вервайте си Дневник, вервайте си!

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 27. 27 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 742 Неутрално

  [quote#5:"EREBUS"]Г-жа Славова,забравихте да споменете че Многодревнодония е една почти тоталитарна държава все още ![/quote]

  Е, не е забравила, просто го е пропуснала. Както е пропуснато да се каже КОЛКО са инвестициите в Македония и колко в България и това, че Македония взима кредити за да строи фашизоидни паметници, а България без кредити строи магистрали. Ама карай да върви ...

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 28. 28 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 458 Неутрално

  България за жалост става държава на разрешителни,лицензи и глоби и това правителство особено разчита на глобите за да си попълни бюджета.Пример Тотю от къде събра пари за повишение на минималната заплата - от глоби и да не си виновен те ще ти намерят вина

 29. 29 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1629 Неутрално

  Боко се грижи за конкуренцията, като пуска гювеч на хора като Мишо Бирата. Поне това е официално записано /никой не каза, че не е така/

 30. 30 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Сравнението с Македония не знам дали е удачно, това е една сбъркана анкета по принцип, като доста време Грузия беше реформатор номер 1. Знаем кой е събирал статистическа информация и продаваше анкетата като амбулантен търговец по света. Проблемът е, че сега е вицепремиер, отговаря за административна и всякаква реформа, но ние изоставаме, когато трябва да е точно обратното. Нали той е правил анкетата и я познава в детайли - къде са ни успехите тогава?

 31. 31 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Колкото до разрешителното за строеж, даже сме твърде напред! Трябва да сме на 200-но място от 200 държави, поне в София, Пловдив, Варна, на морето и в планините. Белким намалее презастрояването !!!

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Uсещам, че повечето сте прочели само заглавието, а не статията. Или сте мастити назначени капиталисти и за вас спънките и неволите на обикновените хора, които се опитват да правят бизнес тук са далечни и не понятни. Защо се хванахте за македония, а не коментирате това :

  *****************

  '' Прави впечатление липсата на особено развитие през годините.
  За последните четири години България е изостанала с 14 места, докато съседна Македония се изкачва с 47 позиции и в тазгодишното издание е на 22-о място в общата класация, като е обявена за един от топ реформаторите при улесняването на бизнеса. И докато Македония продължава да създава по-добра среда за бизнес, съкращавайки всички срокове, разходи и трудности пред предприемачите си, проблемните области в България продължават да създават сериозни пречки пред всеки, захванал се с бизнес.''

  И това :

  '' Както се вижда и от тазгодишното класиране, най-сериозни са трудностите, когато на бизнеса му се наложи пряко да контактува с администрацията.

  Издаването на разрешително за строеж в България вече стана

  нарицателно за тромава процедура и множество подкупи

  Това е и показателят, по който България се нарежда едва на 128-о място в индекса. Резултатите показват, че издаването на разрешително за строеж е свързано с високи разходи (317% от дохода на глава от населението), голяма продължителност (цели 120 дни) и тромави процедури (23 на брой).''

  И това :

  '' Друг проблемен показател за България е "свързването с електричество". Този индикатор се включва за пръв път в изследването и измерва броя на процедурите, свързани с подаването на всички документи, осъществяването на проверките, инсталационните работи и в крайна сметка получаването на електричество; необходимото за това време и официалните разходи, съпътстващи цялата процедура.''

  И това :

  '' Най-належащите промени, които трябва да се предприемат и доказано работят, са развитието на електронното правителство, намаляването на регистрационните, лицензионните и разрешителнте режими, въвеждането на прозрачни правила и въвеждане на мълчаливото съгласие.

  Разбира се, трябва силна политическа воля за истинските реформи. В крайна сметка обаче всичко това ще доведе до по-лесно правене на бизнес, по-висока конкурентоспособност на българската икономика, повече инвестиции, по-голям икономически растеж и просперитет. ''

  ***************

  Ето това коментирайте . Разсъждавайте в/у нас***те ни задници, а не плюйте по македония . Тва е........не виждаме гредата в окото си, но скачаме да вадим сламката у на съседа окото. И това сравнение с македония е за да се засрамим, че сме ударили дъното. Значи една измислена и буквално съчинена държава с формата на картоф, ни удря у земята . Мислете нация, мислете ....... до кога ще се примиряваме с обяснението , че '' У тиквостан е така'' ...... ???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 34. 34 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  КОЛЕГИ, ЧЕТА ВНИМАТЕЛНО НАПИСАНОТО, ЗАЩОТО ТЕМАТА Е ПРОФЕСИОНАЛНА ... И, БЕЗ ДА СЕ УЧУДВАМ, КОНСТАТИРАМ, ЧЕ НАЙ-МНОГО ВРЯКАТ АВТОРИ, КОИТО ОЧЕВИДНО И ИДЕЯ НЯМАТ ЗА ПРОБЛЕМА, НО ИМАТ МНЕНИЕ, КОЕТО Е НОНСЕНС, НО НА КОГО МУ ПУКА ... СИГУРНО ПОДОБНИ КЛАСАЦИИ СА ФОРМАЛНИ, НЕ ОТЧИТАТ МНОГО /И ВАЖНИ/ ОБСТОЯТЕЛСТВА, НО, ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ, ВЛИЯЯТ НА ИНВЕСТИТОРИТЕ. ЗЛЕ СМЕ В МНОГО ОТНОШЕНИЯ, ОСОБЕНО НА НИВО СРЕДНА /НО ОПЕРАТИВНА/ БЮРОКРАЦИЯ, НА НИВО ВИСША /ГОТВЕЩА ПОДЗАКОНОВИТЕ НОРМАТИВНИ АКТОВЕ/ АДМИНИСТРАЦИЯ, СЪЗДАВАЩИ ХАОС В ПРАКТИКАТА, ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР Е УЖАСЕН, ТЪРГОВСКОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ Е УЖАСНО /МУДНО, С ПРОТИВОРЕЧИВА ПРАКТИКА/, И Т.Н.
  ТОВА, КОЕТО СЕ Е ТРУПАЛО 20 ГОДИНИ, ДА СЕ РЕМОНТИРА ЗА ДВЕ Е ЯСНО, ЧЕ НЕ МОЖЕ, ДАНО ВСЕ ПАК ЗАПОЧНЕ ...
  И ТУК, МИСЛЯ, ТАНДЕМЪТ БОРИСОВ - ДЯНКОВ Е УНИКАЛЕН ШАНС ЗА БИЗНЕСА, И БИЗНЕСЪТ ГО ЗНАЕ, А ОСТАНАЛИТЕ ... НЯМА НИКОГА ДА РАЗБЕРАТ ЗА КАКВО СТАВА ДУМА.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 35. 35 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#12] от "ямболия":

  Те ако им гледаш статистиката македонска могат догодина да преварят и Сингапур,колко му е да преместят две три десетични запетаи.Както направиха гърците неколкократно през последните 10 години.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 36. 36 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#24] от "4i4oti":

  И кое точно те ''унижи'' в статията? Истината винаги остава "някъде там"...........Недостъпна за масовото, стадното мислене и за всички Избрани отроци на тази самодоволна и унищожителна система.
  Не ти ли стана ясно, до къде ни доведе стартирането на проекта "ГЕРБ", и как за няколко години тази ''партия'' натрупа обществено доверие, сравнимо с това на тъ.жъ., и как бяха използвани най-старите вкоренени в психиката на това поколение "идеали", и как те бяха впрегнати в една невъзможна и неприложима социално-политическа матрица.
  Мутрите вече са легални Бизнесмени, фолкпевиците са Звезди, а милиционерско-администратвната машина вече регламентирано събира ''комисионна'' от всяка, дори не толкова тлъста сделка.
  Ето от това требе да те е срам. А не от статията и Кутузов .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 37. 37 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1190 Весело

  Ахахаха! Ми като в мацедония е толкоз лесно що макетата се избиват да идват да учат и живеят у нас а никой българин не иска и да чуе да отиде при тях?!
  Айде молим ви, стига лицемерие!

 38. 38 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 903 Неутрално

  До коментар [#34] от "deepdp":

  Да, зле сме в много отношения, но истината е , че МК най - малко може да бъде мерило в това отношение. Преди няколко години бяха на прага на тотален етнически конфликт ала Сърбия, а и сега положението не е розово. В статията се правят такива внушения, абсолютно лаишки. А това, че сме зле и има какво още да се прави е ясно.

 39. 39 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Източника е световната банка. Източник който не подлежи на съмнение.
  А иначе...."съмнения" са позволени!!!!!

  сократ1
 40. 40 Профил на марулко
  марулко
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не съм сигурен доколко сравнението с Македония е уместно, но дали ни харесва или не ситуацията при нас е - тромави и сложни процедури, създадени да защитават работните места на държавната администрация.

 41. 41 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#3] от "Десен":

  Ако ти си ги посъветвал да пробват с анекс, веднага им връщай хонорара. Търговският закон не предвижда такова нещо като анекс към Дружествен договор, а изисква за всяка промяна да се сключва нов дружествен договор.

 42. 42 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 527 Любопитно

  От коментарите човек може да попие доста повече информация отколкото от самата статия!

  Чудя се как може толкова много хора да виждат хилядите проблеми докато тия ка*ути горе пет пари не дават.

 43. 43 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Защо Македония напредва, а България изостава". Ами, много просто. Македония е обвързвана с неутрална шовинистична Сърбия, докато България е зависима от КГБ начело Путинката. Зорница, сравненията по този проблем са неуместни.

 44. 44 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#41] от "vendome":

  Абсолютно уместна забележка. Ама то става така щото България се напълни с "правни факултети".... който бълват "юристи" като въпросния №3....

  сократ1
 45. 45 Профил на caliostro
  caliostro
  Рейтинг: 507 Весело

  примера с македония е някаква шега.

 46. 46 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Весело

  До коментар [#44] от "сократ1":

  Надценяваш ситуацията.
  Залагам минималния капитал за ООД за това, че тук въобще не е имало юрист в схемата.
  Счетоводителят (напр.) им е написал анекса, никой нищо не прочел, но после мутрофашизмът е виновен.

 47. 47 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 794 Весело

  И заглавието на статията, и сравнението в нея са безумни, като възможните обяснения са три:
  а) авторката е от ИПИ;
  б) авторката няма никаква идея какво реално се случва в Македония и не следи тамошните медии;
  в) статията е евтина манипулация;
  г) всички отговори са верни.

  Избирам отговор г).

 48. 48 Профил на Косьо
  Косьо
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Статията е пълен майтап! Македония е в такава икономическа дупка, че не е за описване. Политически авторитаризъм с елементи на баш тоталитаризъм; пълен медиен контрол (закриване на неудобни медии); 40% официална безработица; 30% от населението под прага на супер мизерията; етническо и административно разделение (капсулиране) на цели региони от страната и т.н. Държава в която не може да се проведе едно нормално преброяване на населението (прекратено на 7 ден) не може да бъде пример за сравнение с България!
  Кой нормален инвеститор ще рискува парите си в ФИРОМ?

 49. 49 Профил на muad
  muad
  Рейтинг: 500 Неутрално

  за пръв път съм 100% съгласен с ИПИ. В България официалната власт, що се отнася до обикновените хора, все още е Бюрокрацията, както си беше и при соца.

  ALL IS WELL
 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#41] от "vendome":
  До коментар [#44] от "сократ1":


  Eто ги мишоците се обадиха. Значи според вас се предполага че някой трябва да ги посъветва задължително ли? Срещу необходимия хонорар нали?
  В Германия фирма се отваря за 2 часа с един единствен нотариус а промяната на адреса се прави от България без да се явяваш дори.
  В САЩ фирма се регистърира с $35 в джоба, химикалка и паспорт или шофьорска книжка.
  В Англия - с лична карта, 10 паунда и местен адрес който се променя и онлайн без такса.
  Само вие - представителите на адвокатско-бюрократичната шайка лапате тука такси и таксички за абсолютно малоумни неща.
  Нарочно дадох горния пример - да видя кои мръсници ще се обадят. Ха сега драги изтрещели огладнели адвокатчета, кажете закона дали е и дух или е само буква и практика?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 51. 51 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Дневник, ако искате хората които разбират от икономика, включително моя милост, да ви уважават моля да бъдете професионалисти и да не сравнявате несравними във всякакво отношение държави и пазари!!! Като е толкова добре ФИРОМ защо не привличат и една троха от инвестициите които БГ е превлякла и продължава да прави??? Дайте малко по сериозно, ставате за смях...

 52. 52 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 458 Неутрално

  "администрацията, а не кризата е най-голямата спънка"

  уважение - супер статия!

 53. 53 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Правенето на честен бял бизнес в България не се толерира от законите, от чиновниците и от нормативните документи!

  Например такса смет за фирмите - най-рекетиращия държавен рекет! На база по високата стойност от данъчната и балансовата стойност! Уловката - от къде на къде такса смет ще бъде във функция от данъчната оценка? Още повече след като ти увеличат административно пет пъти данъчната оценка! Данъчната оценка ли цапа и отделя отпадъци или живите същества вътре?

  Втори основен проблем:

  Удостоверениета за въвеждане в експлоатация които се изискват при започване на бизнес разлилечен от този преди теб се превръщат в годишните кошмари на честните бизнесмени! Особено на тези които искат да бъдат коректни! Колкото си по коректен толкова по е невъзможно да си изкараш всички документи.... Трябва да отговаряш на купища изисквания,купища проекти,измервания. И така до кога бизнесът ще бъде по ЗУТ , а не по Търговския закон? Много често фирмите фалират преди да си изкарат такова Удостоверение за въвеждане в експлоатация и така загубват и няколко хиляди лева за документи?
  Това е част от хаоса, който никой не желае да разрешава!

 54. 54 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2425 Неутрално  [quote#0:"Дневник"]В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6% от дохода на глава от населението, което отрежда на страната незавидното 133-о място в общата класация. Най-скъпата и бавна процедура е при външното свързване, което се прави средно за 37 календарни дни и струва над 30 хиляди лева. В Сингапур например процедурите са четири и отнемат едва 36 дни и 31% от дохода на глава от населението."[/quote]
  Така написано се обърках и си помислих, че външното свързване в Сингапур отнема "само" 36 дни, срещу "цели" 37 в България. Вероятно аз трябва да чета по-внимателно, но все пак мисля, че първо трябваше да се сравнят еднаквите процедури, а после да се пише за някои от тях. Иначе извън дребнавостта, добре е политиците и най вече хората от следващото управленско ниво да прочетат това и да се засрамят. Това вече изобщо не е дребнавост. Нека администрацията да обслужва по-лесно хората и да не им пречи, пък тогава където и ще да сме в тази класация.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 55. 55 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 796 Разстроено

  [quote#7:"aldy"]В България свързването с електричество е в 6 отделни процедури, отнема 130 дни и струва 366.6%[/quote]

  Преди години ни се наложи да пуснем алтернативно захранване на техническия център на моята фирма, БОЛ.БГ. Изискванията бяха да е от друг трафопост, за да може да имаме резервно захранване, ако има повреда в основния. Ех, де да беше 130 дни само и да струваше 366 % - щяхме и повече да платим, само да стане по-бързо!

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 56. 56 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 773 Неутрално

  [quote#36:"ARRI"]Не ти ли стана ясно, до къде ни доведе стартирането на проекта "ГЕРБ", и как за няколко години тази ''партия'' натрупа обществено доверие[/quote]

  Нито си прочел поста ми, нито си вникнал в написаното от мен а го ползваш за да държиш политически речи. Храни ме частния ми бизнес, такива сме в най-голяма степен и останалите частници така че е смешно точно ти да ни акълиш. Жалкото е, че медиите се препълниха от политически комисари и политикани. Заради тях не може да се проведе смислен разговор. Защото и при тато, и сега ще едни и същи.
  Настрана от бойките ти лозунги трябва да си наясно с гентезиса на мутромилионерите - те не се легализираха последните 2 години.

 57. 57 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#51:"kilmer"]Дневник, ако искате хората които разбират от икономика, включително моя милост, да ви уважават моля да бъдете професионалисти и да не сравнявате несравними във всякакво отношение държави и пазари!!! Като е толкова добре ФИРОМ защо не привличат и една троха от инвестициите които БГ е превлякла и продължава да прави??? Дайте малко по сериозно, ставате за смях... [/quote]

  Тази класация не можеш да я провериш, понеже тук се работи с относителни стойности, дори не знаем по каква методика при Македония е "измерено" покачването с 47 места, а България била паднала с еди колко си!

  Много по-лесно е от икономическата изостаналост на Македония да си подобриш мястото, отколкото други страни напред в нея да го запазят!

  Тази статия е поредната от атаката на всички нездрави политически сили в България, отговорни за ужасно дългия преход в България! Които сега треперят от страх и се оплакват от опитите да се наложи ред в държавата, наричайки този процес "полицейщина"!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 58. 58 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#50:"Десен"]В Германия фирма се отваря за 2 часа с един единствен нотариус а промяната на адреса се прави от България без да се явяваш дори. [/quote]

  Какво фирма визираш за Германия, сигурно едноличен търговец? За ООД около месец/два ти трябват , може и повече, докато излезе в Бундесанцайгер и вече можеш да работиш като ООД/GmbH! А ако името на фирмата има някъде дублаж, ще се наложи смяна на фирмения договор, тогава отиде коня в реката ....

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK