"Шпигел": Папандреу е прав да остави гърците да решат

Карикатурата на Иван Кутузов е от днешния брой на "Капитал daily"

© Иван Кутузов

Карикатурата на Иван Кутузов е от днешния брой на "Капитал daily"Европа е стъписана. Гръцкият премиер иска да остави народът да гласува плана за спасяване на страната. Георгиос Папандреу поставя всичките си яйца в една кошница, но това е правилното решение", коментира Свен Бьол от германското списание "Шпигел".


"На първо място трябва да заявим: Гърците сами трябва да решат посоката, в която да се движи страната им.


От известно време насам те нямат такава възможност. От около година и половина тази някога горда страна е управлявана от чуждестранни администратори; де факто тя вече не е суверенна държава. Най-важната работа на правителството е да се бори да прокарва антикризисните програми и структурни реформи през парламента и да се опитва да ги прилага. Всичко това се диктува от тройката - представителите на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд. В противен случай няма да се отпускат пари и държавата ще банкрутира.
Да не могат да управляват собствените си финанси, да просят пари и да трябва да правят какво ли не в замяна - това е унизително за една безпарична страна и за бедния й народ. Обижда ги, поражда гняв и сее отчаяние. Имайки предвид, че те сами си причиниха всичко това, ситуацията става още по-лоша.


Искането на премиера Папандреу да се консултира с народа си по финансовото преструктуриране на държавата "изглежда като акт на отчаяние и напомня на драматичния принцип "да се самоубиеш пред лицето на смъртта". Избирателите ще решат дали да се приложат или не решенията, взети в Брюксел."


В коментара си Свен Бьол посочва три основателни причини премиерът да прибегне до тази мярка.


"Без значение как ще бъде формулиран въпросът за референдума, гърците ще гласуват дали страната им да остане в еврозоната. Правителството може да ги попита директно: "Искате ли да продължите да използвате еврото, или да се върнем към драхмата?"


Първите реакции са от типа на "Как Папандреу може да си позволи това - да пита същите хора, които се бунтуват срещу политиката му" и "Вече е ясно какъв ще бъде отговорът". Най-големият страх на другите в еврозоната е, че първо ще отпадне Гърция, после - Португалия и Испания и накрая - Италия, което ще доведе единната валута до ръба на пропастта. Ако извадят късмет, накрая ще се оформи една северноевропейска миниеврозона.


Но Папандреу е прав по няколко причини.


Първо, той се нуждае от незабавна легитимност на действията си. Папандреу дойде на власт преди дълговата криза, а политиката му изисква крайни стъпки. В Германия партиите спорят за още малко пари от хазната, за облагането на мотористите или затварянето на няколко военни бази. В Гърция трябва да решават най-бруталните съкращения, виждани някога от развита държава.


Второ, опозицията в Гърция е пречка. След година и половина те така и не успяха да разберат, че държавата им не може да си позволи каквито и да е политически антики. С референдума поне има надежда опозицията да се осъзнае. Най-малкото ще трябва максимално да изяснят как по-точно си представят бъдещето на страната.


Трето, Гърция пропада в спирала. Почти всичките й граждани са жертви на антикризисни мерки, мнозина се чувстват отчаяни и стачкуват. Но когато изгубят работата си и онези, които днес все още я имат, икономиката ще затъне още повече. Порочният кръг продължава. Нужни са нови и нови мерки и т.н. Ако мнозинството от населението се ангажира с измъкването от кризата, тази ужасна ситуация най-вероятно ще приключи. Стачките вече няма да са легитимни."


Според автора все още има признаци, че когато се свалят картите, гърците все пак ще подкрепят своя премиер и няма да торпилират директивите от Брюксел. Повечето от тях вярват, че все пак има някакъв път за измъкване от тази десетилетна каша - те са удавени от темпото на промяната, но и разбират, че не могат да вървят срещу течението, допълва Бьол.


"До референдума в Гърция ще има оживен спор за двете алтернативи - брутално възстановяване в еврозоната или банкрутирала държава и връщане към драхмата.


Той ще демонстрира, че изборът не е между рая и ада.


И двата пътя са тежки и всеки гражданин трябва сам да реши по кой вярва, че трябва да се върви. Ако напуснат еврото, активите им няма да струват практически нищо, силно девалвиралата драхма няма да издържи дълго и накрая държавата пак ще рухне в дългове и то още по-големи.


Но трябва да спре и оплакването, че правителството се предава пред международните искания."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  И ако гърците кажат Οχι, αι γαμησου? Tогава какво правим?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 2. 2 Профил на smok
  smok
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Хубаво де, но защо чак сега?
  Длъжник да си ейййй.....

 3. 3 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Най-после едно разумно и балансирано мнение за Гърция и референдума...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 4. 4 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Най сетне казано в прав текст.

  Да,браво на Папандреу за този ход. А коментарът на Дянков показва как се предпочита да се управлява: от името,но без гражданите.

  и най-умният си е малко прост....
 5. 5 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Весело

  @№1

  Окупационен корпус ли ще им пратят!??

 6. 6 Профил на prokopi
  prokopi
  Рейтинг: 395 Неутрално

  ами ако Меркел попита германците дали да продължат да ги хрантутят и дали да им дадат 100млрд, ако Саркози вземе да пита французите, или ФЕД-а американците за 1.3 трилиона, Коя нация сега има лукса да решава глобалните проблеми та гърците да го имат???

 7. 7 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  не е тъп дава им право сами да се закопат , каквото и да решът все ще е болезнено ,но ако не вземат заем ще е много болезнено.

 8. 8 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Добра статия на Шпигел ,но въпросът е защо ЕС се бавиха цели две години с плана за спасяване на Гърция.

 9. 9 Профил на 00222
  00222
  Рейтинг: 450 Весело

  @№6

  „Лукс имат“, тези които са изпапали парата, другите подсмърчат отстрани!!!

 10. 10 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Знам, знам, за българските "демократи" няма угодия. Когато не се плащат заплати- лошо. Когато се плаща 13-та, че и 14-та заплата- пак лошо. Когато лидерът решава сам- лошо. Когато лидерът поиска референдум- отново лошо. Вие изобщо знаете ли какво искате?!!!

 11. 11 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Статията на Шпигел представя вярна и честна картина за ситуацията в Гърция. Нека гръцкият народ да реши по демократичен път. Последното няма връзка с другите факти, а именно, че
  - правителствата на Италия , Франция, Испания и Германия с трилионните си дългове са практически банкрутирали

  - че развитите страни в Еврозоната имат стагниращи и неконкурентноспособни икономики от години

  - че институциите в Брюксел са анти-демократични и корумпирани

  - че европейците по принцип са достя ляво ориентирани и нощем в сънищата си бълнуват ''Das Kapital'' на брадатия немец Карл

 12. 12 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 616 Неутрално

  .. еми то е ясно ако Саркози каже едно, Шпигел ще каже друго на 180 градуса.. )

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 13. 13 Профил на sasvirco
  sasvirco
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Никой не казва колко струва един референдум. Да не се окаже, че и за референдум нямат пари....

 14. 14 Профил на petromaks
  petromaks
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Правилно решение. Каквото си надробиш това ще сърбаш. Каквото и да решат няма да е в тяхна полза.Спасение дебне от всякъде но изход няма. Да са мислили по рано.

 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  До коментар [#8] от "nicoleta":

  Защото Ники,бизнеса със държавните дълговете е огромен !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "Гръцкият премиер иска да остави народът да гласува плана за спасяване на страната. "
  ...............
  План за спасяване на страната ли?
  Тук става дума за друго:
  "The Greek prime minister wants to allow the people to vote on the euro rescue plan for their country."
  "Der griechische Premier will sein Volk über den Euro-Rettungsplan für sein Land abstimmen lassen."
  Euro-Rettungsplan,euro rescue plan,
  плана е за спасяване на ЕВРОТО, а не на страната. Въпросът за ЕС е , дали да продължава да харчи ресурси в РЕАНИМИРАНЕТО на Гърция, в името на Еврото или да й дръпне кабела от системата с последвала малка ефтаназия. И чао.
  И от тук произлизат нелепиците на и около Папандреу. Ако гърците решат да спасят еврото, трябва да приемат реформите, ако - не, то трябва да излязат от Еврозоната. Тогава обаче няма да могат да Шантажират Брюксел, че ще ни наплюе в казана със супата. Всичко се върти ОКОЛО ЕВРОТО, а не около Гърция, която просто РЕКЕТИРА ЕС.
  За Гърция вече на никого не му пука, тя е като 5-колело на автомобила. За Еврото става въпрос.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 17. 17 Профил на aardvark
  aardvark
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не вярвам гърците да са чак толкова глупави, че да се върнат към драхмата. Този ход вероятно се оказа не толкова безумен, колкото си мислех в началото. Хубава статия.
  И все пак, проблемът, който изниква е, че наистина ще се изгуби много време. Като вземем в предвид двете години вече изгубени, това може да се окаже без значение, или пък съвсем да преобърне колата. Ще се види.

 18. 18 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1277 Весело

  В притурката на списанието "Защото сме социалисти" винаги е пълно с полуистини. По-интересното е:

  1.) Защо Пападреев чак сега реши да се допита до народа?
  2.) Защо мосю Жан Клод Трише се пенсионира, вместо да е на съдбната скамейка?
  3.) Защо общественот мнение се насочва към проблемите на Гърция, със или без която Еврото и Еврозонота може спокойно да съществъват, ако Испания и Италия нямат проблеми с дефицита?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 19. 19 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 463 Неутрално

  What do you expect from a nation that invented both the tragedy and the democracy!!!
  Europeans have the rights to lend them money and Greeks have the rights not to pay them back…..

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Прав е Папандреу да разчита на народа си. Само да не стане после политически-удобно измиване на ръце...

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Никой няма против гърците да си правят референдуми, но са против да се изгубят 3 месеца за тези референдуми, когато времето е жизнено важно за този план да подейства. И още повече това е нагло - до единия ден се молиш, на другия се правиш ербап и горд.

 24. 24 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#5] от "00222":

  и едно превратче може да свърши работа

  Моралът не е порок!
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4437 Любопитно

  До коментар [#4] от "kardinalat":

  И аз мисля така..... ако гърците искат да фалират държавата си и да започнат от нулата, то нека гласуват против плана за спасяване на страната! Ако искат да подкрепят премиера си и правителството си то трябва да гласуват ЗА на референдума! От тях зависи накъде ще тръгне Гърция!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#23] от "ugi":

  ти ли ги спасавяш гърците? нормално е всяка общност да си взима решенията.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 27. 27 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 506 Весело

  Даммм, като взимаха пари от ЕС и вървеше партито няма никакъв проблем...ама като дойде време да се плаща сметката ще гласуват на референдум. Защо не гласуваха на референдум безумните си заплати и социални придобивки? Ако Гърция се измъкне "по терлици" кой ще плаща за сиртакито и средиземноморската кухня? Защо Гърция отказва да понесе последиците от безумното си поведение? Интересни въпроси, които имат очевидни отговори и които още по-очевидно няма да получим

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 506 Любопитно

  "...Имайки предвид, че те [демек гърците] сами си причиниха всичко това, ситуацията става още по-лоша..." - не съм чел оригиналния текст, но това е доста йезуитско изявление. Нито дума за разюзданата спекулантщина от страна на банкстерското съсловие, не на последно място Голдман-Закс, естествено.

  И нито дума за исландската "криза" преди известно време. Но там исландците се оказаха на висота, катурнаха продажното си правителство, тикнаха някои от местните си банкови мошеници в пандиза и показаха среден пръст на холандските и английските банкстери. Това е и което гърците се опитват да направят, но ходът на Папандреу като че ли обезврежда временно гнева на данъкоплатците.

 30. 30 Профил на Режисьор на Дублажа
  Режисьор на Дублажа
  Рейтинг: 782 Неутрално

  предполагам , че знаете израза don't leave money on the table. повече от нормално е да си харчат кинтите. ами плана маршал не беще ли същото. едно наливане на пари в германия.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 31. 32 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  Да ,то е ясно че в дъното на цялата история са банките на Германия и Франция,нагушили се с лихви по Гръцките заеми.А сега не им стиска да си кажат е ние доведохме нещата до там защото сме лакоми.

 32. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Най-доброто написано за гръцката криза до сега!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 33. 34 Профил на jubal harshaw
  jubal harshaw
  Рейтинг: 1391 Весело

  Оценката на Шпигел е съвсем правилна. Де да ни беше попитал Луканов нас с един референдум през 1989-та какво да правим с валутния резерв, още щеше да е жив завалията.

  http://jubalharshaw.wordpress.com
 34. 35 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Откъдето и да го погледнеш този референдум е пълна глупост. Това е все едно да те питат, кой крак да ти отрежат левият или десният. Голям избор няма що!

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 35. 36 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#6] от "prokopi":

  За въпросните глобални проблеми, нито една цяла нация не е отговорна, напротив, отговорни са една шепа хора - политиците!! И тъй като те (политиците) не са способни на нищо градивно, трябва да се намесят нациите, капиш??

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 36. 37 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 983 Неутрално

  the euro rescue plan for their
  country = спасителният план чрез Еуро(заема) за тяхната страна.
  Country е последно - начи става дума страната!
  Английският го мела като циганин българския!
  :)

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 37. 38 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  На Иван Кутузов за карикатурата - +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 40 Профил на Nick Tsekov
  Nick Tsekov
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ами естествено, че Жоро е прав! Гръцките политици по принцип добре си играят играта! А тя се казва "Десет години лайф в Еврозоната, а сметката ще я платят останалите!". Вече постигна 50-процентно съкращение. С референдума вече се заговори за 75-процентно! До края на годината Гърция е без дългове - вервайте ми! В Атина отлично разбират, че ако големите не им платят борчовете, ще имат стократно по-жестоки загуби в сравнение с 500 милиарда дълг. Освен това гърците имат най-високия стандарт на Балканите. И ще продължават да го имат десетилетия още!

 40. 41 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#39] от "о. Павел":
  Тази статия да не е превеждана от английски?
  ..............
  Разбира се, дори линкът е посочен по горе.
  Затова и пуснах поста, изгубени в превода.
  "Георгиос Папандреу поставя всичките си яйца в една кошница, но това е правилното решение". На нас, българите, този израз какво ни говори? Че Папандреу ще ходи на Олимп на пикнк и ще играе гол сиртаки, замезвайки узото си с яйца?
  В немският оригинал е:
  "Георгиос Папандреу залага всичко на една карта".

  nemo malus felix, minime corruptor.
 41. 42 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 450 Гневно

  Не мога да не се очудя на хората, които мислят,че референдума бил разумно решение и още повече,че тази статия била разумна и балансирана. Преди седмица беше постигнато споразумение, а сега - референдум. И за слепец би трябвало да е видно,че това се прави с чисто политическа цел!

 42. 43 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 992 Весело

  Наивниците от Шпигел си мислят, че референдума ще накара гърците да поемат отоворност за съдбата си и после няма да има на кого да се сърдят, ще заработят по-здраво и ще бъдат вечно благодарни за 50%-тното опрощаване на дълга им. Нищо подобно няма да се случи...

 43. 44 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#30] от "NO2ID":

  Я сега седни и виж какво точно е плана "Маршал" и следващия път не пиши наизуст.

  Всичките пари, които Германия е получила оттам не са стигнали за издръжката на окупационната армия само за една година.

 44. 45 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Браво на автора! Отличен анализ!

  Факирите изплуват като чуят референдум, защото референдум е най-лошата дума, ПОТОП, която факирите желаят да чуят!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 45. 46 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Бъдете сигурни, че накрая ще бъдат опростени 100% от задълженията на Гърция. Иначе става страшно - гърмят Испания, Португалия, Италия, оттам Франция, немците ще си останат без еврото, покрай което се пооядоха през последните десетина години и покрай което се надяват да папат и след кризата. Затова и Папандреу ги плъзга по улея на референдума евротарикатите (ама тарикати като свраката с двата крака).

 46. 47 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#43] от "Петър Иванов":

  Шпигелският коментар наивно анализира, сякаш референдумът ще се проведе в... Германия
  Явно и идея си няма, че гръцките лапачи знаят само "дай", а от тях дори "благодаря" не можеш да очакваш

 47. 48 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 450 Гневно

  Късно е за този референдум.Много по-рано трябваше да се прави.Вече въпросът не е само до гърците,а до всички европейци.Меркел и Саркози да вземат мерки и да ги натиснат здравата да отменят този референдум докато още може, иначе вотът е ясен-гърците не искат това споразумение.
  И ако някой каже това е демокрацията-да се пита народът,ми да ги бяха питали преди 10 години искате ли сега да харчите и след 10 години да фалирате...Аман от лицемерие!

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 48. 49 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#48] от "Любен":

  Прав си... много е жалко, че евролидерите вече доста време не могат да проумеят,че гърците завличат цяла Европа на дъното и изобщо не им пука за последиците от това.... не мога да си обясня тази фрапираща политическа недалновидност на Меркози.
  Ако гръцкият тумор не бъде опериран радикално и решително в най-скоро време - мегастазите му ще унищожат всичко постигнато от евроинтеграцията досега

 49. 50 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А нима има смислено обяснение за стачките? От кого какво искат? Щом стачкуваш, значи имаш нещо по-добро предвид и изискваш да го направят. Те ти булка спасовден - даваме ти думата. Изкажи се на референдум. Не мое хем да си до шията затънал, хем претенции да имаш към тия, дето те дърпат.
  Папандреу иска вот на доверие и е готов да хвърли властта на отворковците.

 50. 51 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#50] от "onufrij":

  Този референдум ще изяде около три месеца изгубено време за решителни действия в еврозоната. Какъвто и да е резултата от него - това време ще е фатално за Европа. Нещата в европейската икономика започнаха да се приближават към неконтролируемо развитие и всяко забавяне е безумие. Ако дори до месец няма общ и строго спазван европейски план за справяне с дълговата зараза - после и гениален план да измисли някой, няма да има какво да спаси.
  Гърция с 8-10% продължаващ бюджетен дефицит е чиста подигравка с усилията за нейното спасение

 51. 52 Профил на Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Анализатор - ДЕМОКРАЦИЯТА Е КАЧЕСТВО НА ИЗБОРА!
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#28] от "Щирлиц":

  Абе нещастник, какво общо има Белене с гръцкия дълг? За какъв референдум става въпрос, когато си длъжник? Да плащаш дълга си или не?!? Нима не ти е ясно, че дълг не умира? В случая е коректно длъжника да пита кредиторите си как да се постигне разплащането. А не да пита гърците, които са консумирали повече, отколкото са създавали. Кога длъжника ще каже "да, искам да си платя дълга"? Решението на Папандреу за референдум е пилатпонтийско измиване на ръцете от историческа отговорност. Ако гърците кажат "не", това ще е КРАЖБА. Или за теб кражбата е акт на комунистическа експроприация. Съветско-азиатски варварин!

  Банването в Дневник противоречи на текстове от Конституцията и Хартата за правата на човека
 52. 53 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 449 Разстроено

  Византийски номера ...дали някой ще се хване на тяхната въдица ?

 53. 54 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Дори и да кажат "да" на референдума, комунестите и ситдикатите пак ще изкарат масови стачки. Гърция се нуждае от една няколкогодишна диктатурка.

 54. 55 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 666 Неутрално

  според мен е правилно гърците да си кажат думата. в крайна сметка за какво са тези пари: за да продължи да съществува една раздута и неефективна администрация, банков сектор който не произвежда нищо (в най-лошия случай инфлация) и шайка от международни "инвеститори" които се издържат предимно с тлъсти държавни поръчки за скъпи, но некачествени и често излишни инфраструктурни и строителни проекти...ами нормално е да не искат и те и децата им да плащат за това!

  Нормално би било да се проведе референдум и в целия ЕС за тези "спасителни" пакети. вероятно хората които произвеждат тези пари ще искат да се изхарчат за нещо друго, а не за каквото са решили обвързани в каква ли не интереси висши политици и шефове на банки !

  Във всички случаи малко повече пряка демокрация за вземането на решенията, ще подейства оздравително на целия процес !

 55. 56 Профил на dnewnik
  dnewnik
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "kotrag":

  Пич ти си препил нещо. Остави ги питиетата на цар Киро ще се отровиш.
  От кога Германия е банкутирала?

 56. 57 Профил на debutant
  debutant
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Мда, чудесни оправдания за действията на Папандреу. Убеден съм, че не срина световните борси, за да осигури собственото си политическо оцеляване, не и стара лисица като Папандреу, все пак гърците ама грам не са нагли хора... Пфф

 57. 58 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#11:"kotrag"]правителстата на Италия , Франция, Испания и Германия с трилионните си дългове са практически банкрутирали [/quote]
  Пич, да не би базата ти за сравнение да са Русия или Китай?
  Байгън от булгаристанци - макроикономисти!

 58. 59 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#16:"СДС"]За Гърция вече на никого не му пука, тя е като 5-колело на автомобила. За Еврото става въпрос. [/quote]
  Много интересно, щом никоме не пука за Гърция, втрещен в еврото, защо на Гърция трябва да й пука за еврото?
  Всяка коза за свой крак......
  Но гръцкият дълг е около 390 млрд.ЕВРА, а Италиянският 1 900 млрд.ЕВРА, кво праим играем си на ЕНРО или нсеки си връща валутата и се оправя както знае?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 59. 60 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Дяволът винаги е в детайлите. Ако има референдум, то тогава Папандреу ще формулира въпроса не като вот за сделката, а като вот за бъдещето на Гърция в еврозоната и ЕС т.е: всичко или нищо. И се надява ,че гърците няма да са толкова слабоумни ,че да гласуват против. А ако гласуват против: следва банкрут и Гърция трябва незабавно да балансира бюджета, което пък значи хуманитарна катастрофа. И пак ще започнат молби за спасяване, пари назаем, приказки за приноса на Гърция към европейската цивилизация и т.н. и т.н.
  А референдумът е глупост каквото и да си говорим за демокрация. Когато колата се е насочила стремително към пропастта едва ли е време пътниците вътре да гласуват дали дали да направят ляв или десен завой. Просто няма време за подобни луксове. Аз мисля ,че този безкраен цирк вече трябва да спре , а ако е с фалит още по-хубаво. По-добре ужасен край отколкото ужас без край.

 60. 61 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#56] от "dnewnik":

  По-горе писах, че правителствата на тези държави са практически банкрутирали. Ето ти линк към The Economist - за да се увериш сам - Германия включително - виж съотношение Дълг per capita.

  http://www.economist.com/content/global_debt_clock

 61. 62 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#58] от "shumkar":

  Ей, шумкар - външните дългове на Китай и Русия са пренебрежими... И да четеш по-често Financial Times през следващите месеци...да следиш какво ще се случва... в любимата ти Европа

  Остави малко Голфа в гаража...Чети повече...

 62. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 64 Профил на suburban
  suburban
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#35] от "VIVA_BG":

  Именно - ако няма реререндум ще протестират и бунтуват защото Папандреу им е отрязал, примерно, левия крак. А така: Е, ви сега избор, каквото кажете какво и това ще режем За властта в Гърция това вероятно е най-доброто решение. А ако това излага на риск и други хора (държави), то те сами са си виновни: все едно дали ще зависят от решенията на гърците като цяло или само от гръцкото правилелство - те така или иначе са се оставили в ситуация да завсят от независими от тях процеси и съответно са сгрешили някъде.

 64. 65 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#1] от "Десен":

  Та паме ,педи му сто дяволо.

  Не мога да пиша с гръцката азбука. Но сигурно ще ме разбереш.

 65. 66 Профил на VIVA_BG
  VIVA_BG
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#64] от "Aldo":

  с референдума май ще им отрежат и двата крака. Без него поне един може да оцелее.

  БОГ ДА БЛАГОСЛОВИ БЪЛГАРИЯ !
 66. 67 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ех стига и всички гърци да бяха икономисти и финансисти и да можеха да взема информирано решение.

  www.economistbg.com/
 67. 68 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Говори се сериозно за възстановяване на кльона на турската граница. Най-новото развитие ни кара да се питаме, дали не трябва да се запланува същото съоръжение и на гръцката граница. Май отива на масова бедност и напускане на ЕС. Глас народен - глас божи, ама ако един народ или мнозинството от него се заблуждава, последствията могат да бъдат страшни за този народ и за съседите му. Справка Германия 1933 година, Австрия 1938 година, и други.

  heruvim
 68. 69 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 974 Неутрално

  [quote#46:"Митридат"]Бъдет сигурни, че накрая ще бъдат опростени 100% от задълженията на Гърция. [/quote]

  Да, натам отива! Това не е под въпрос. Въпросът е, дали след това ще се намерят инвеститори, които да дават заеми на Гърция. Колко години ще трябва да издържат гърците без кредитиране и как ще се отрази това на жизнениея им стандарт.

  heruvim
 69. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Защо сега са на улиците ? Защото искат да им отрежат малко от високия стандарт. На референдума ще стане въпрос дали искат стандарта да се отреже наполовина, че и повече. Естествено , че няма да искат. В резултат ще загубят всичко.
  В Африка ловели маймуни с големи глинени кюпове , на дъното на които слагат сушени сливи. Гърлото на кюпа, обаче , е толкова тясно, че маймуната като хване сливите не може да си измъкне ръката. Идват ловците и я хващат. Маймуната реве и се тръшка , но не пуска сливите ! Гърците са в това положение. Иначе , фалитът им като държава няма да е първият. През войната ги е тресла такава инфлация, че са ходили за заплатите си с ръчни колички. През 1945 година правят обмяна : една нова драхма за 50 млд стари. През 1954 отново : една за 1000 предишни.
  А кога е трябвало да ги запрат 2 Още като са разбрали ,че са влезли в ЕС с фалшифицирани финансови данни. Но и западняците ще го отнесат. Така ли се дава 350 млд кредит ? И гърците луди ли са били да ги вземат ?

 70. 71 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  [quote#45:"Polusa"]Браво на автора! Отличен анализ! [/quote]

  Единственото възражение срещу референдума, е че неговото организиране и провеждане евентуално ще загуби още време преди да започнат "решителните действия". Всъщност съвсем не е така, защото пришпорването за "бързо решение" няма да допринесе нищо, освен нагнетяване на допълнителен хаос и паника. Ако сега гръцкото правителство реши самостоятелно каквото и да било, и народа не го приеме, именно тогава вече ще стане още по-лошо. Така че, обратния вариант е правилния - референдум, и правителството изпълнява вече народната воля. Оттам нататък вече нещата са в ръцете на самите гърци, и те няма да има от кого да се оплакват, ами ще повигат "неволята" на помощ, както в българската народна приказка...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 71. 72 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2391 Неутрално

  До коментар [#6] от "prokopi":
  +++++

  Не "ако" ами направо Меркел и Саркози да попитат народите си "Искате ли да продължаваме да хрантутим тези гърци?". Пък гърците да си правят референдуми ако искат. Не е лошо и Дянков да ни попита дали да отрежем парче от постната ни пица за гърците защото както усещам и това ще ни сервират.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 72. 73 Профил на drago
  drago
  Рейтинг: 450 Неутрално

  За да стане Европа силна иска як трус след който ще се вземат правилните решения. Сега са като слепци гледат проблемите а не ги виждат. Нека гърците кажат не та да измислят правиния начин Европа да тръгне напред. А те са си прави да си искат независимоста обратно.

  drago
 73. 74 Профил на Mickey
  Mickey
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ха сега да се направя на Нострадамус!

  Верно е че "тройката - представителите на Европейската комисия, на Европейската централна банка и на Международния валутен фонд." искат да им налят акъл на гърците!
  Но да не забравяме и Православната Дъга, която има в Гърция не по малко влияние от това в БГ! Тая "Православна Дъга" какъв и е интереса и какво и е влиянието в този процес - можем само да гадаем, щом не можем да надникнем зад стените на Кремъл! Като нищо да направят така че народа каже "НЕ" и Гърция да рухне ! Тогава да дойде там Дядо Иван и срещу собственост на няколко острова и собственост на тръби през Гърция да плати борчовете- и Гърция пак да заиграе сиртаки и замбеки и да се лее пак узо!

  Изгони КомуноЧенгесарския ГЕРБ - спаси България !!! (Ама, не ни натрисай другарите им от БСП пак ! )
 74. 75 Профил на Щирлиц
  Щирлиц
  Рейтинг: 395 Неутрално

  По-блажено е да имаш да даваш пари, нежели да имаш да вземаш. )))...

 75. 76 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  И малкото камъче обръща претоварената със снопи кола! Колко й е на 10-милионна Гърция да обърне 500-милионния ЕС, Когато колата му е претоварена и когато се движи в коловоза на една безперспективна световна финансово-политическа система!

 76. 77 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Проблемът в Гърция е в това, че народът е търпял управляващите да го крадат срещу подхвърляне на привилегии. Сега идва моментът на истината- дължат се куп пари и няма как да се плаща постарому, народът почва да пищи, че е краден и трябва да плаща за далаверите. Не знам какво да кажа. Мнението ми е между двата полюса- краденето не трябва да се поощрява чрез плащане на масрафа от народа, а трябва да се съдят забогателите от него, но в същото време обикновеният грък е продал правото си да търси отговорност за държавна работа с малко работно време и висока заплата и е търпял, защото му се е струвало по-трудно да работи по 12 часа на ден и да се бори за по-малко пари, но да не се трупа дълг. Каквото и да се реши на референдума, вече е ясно едно- ЕС с целия си популизъм трябва сериозно да се реформира и да тръгне по пътя на дясното управление, което се изгуби след времето на Тачър(Дясното е ограничени харчове на държавата, но създаване на условия да работиш и така трупа резерви, лявото обикновено увеличава харчовете и харчи резервите?, като по пътя си скапва дребния бизнес с данъци, та нормално винаги има цикъл на избор между двете, който остана в лявото прекалено дълго.), или да се разпадне, като това вкара държавите в борба за вдигане на икономиките чрез дясна политика. Либерален пазар? Къде го? За започване на бизнес с квартално кафене са ти нужни десетки хиляди за лицензи и спазване на изисквания, което е просто направено, за да може големият да си открие обект и да не го е страх, че отсреща ще има някой в гараж, който да продава кафето не по 2лв, а по .50лв. Всичко останало е мъгла от приказки, които да оправдаят ситуацията и див популизъм, с който да се купи мълчанието на масите по въпроса.

 77. 78 Профил на n3tm0nk
  n3tm0nk
  Рейтинг: 611 Неутрално

  Доста фенове на "безплатния обяд" се подписали под тази статия... Ето няколко закъснели референдума за Гърция:
  1. Да продължим ли да работим веднъж на две седмици и да получаваме минимум 1000 евро?
  2. Да продължим ли да наемаме 5 човека, които да вършат работа на един?
  3. Да продължим ли да лъжем туристите с надежда, че няма да ни хванат?

 78. 79 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Весело

  Мисля, че ако гърците гласуват с "не" и излязат от еврозоната, то всички, които имат кредити към гръцки банки в БГ трябва да спрат да ги обслужват

  generator
 79. 80 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Дали не разказват играта на все още цепещото се от Католицизма и новия световен ред Православие?

 80. 81 Профил на Manol Peykov
  Manol Peykov
  Рейтинг: 506 Весело

  Ехоо, преводачите на Дневниик!

  Английското "antics" (в изречението "След година и половина те така и не успяха да разберат, че държавата им не може да си позволи каквито и да е политически антики" не означава "антики". Антиките, най-общо казано, са предмети от древността (antiques). "Antics" означава "A ludicrous or extravagant act or gesture" (Free Online Dictionary). На български в случая -- "номера", "мурафети", "дивотии", ако щете.

  Моля, поправете и отбележете в тефтерчето.

 81. 82 Профил на Ekaterina Subeva
  Ekaterina Subeva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#30] от "NO2ID":

  Сравнението, което си направил е изключително неадекватно! Планът Маршал е целял да помогне на страните от западна Европа да се възстанови, след Втората световна война и е постигнал целите си, а Гърция просто е изплюскала едни много милиарди евра.

 82. 83 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 992 Любопитно

  Гърция бе приета през 1980 г. в тогавашната ЕИО с чисто политическо решение: Причината беше че след 6 годишната "диктатура на полковниците" -1970-76 /ако се не лъжа/ , Гърция беше вече оревала орталъка. Цял свят им пращаха помощи, /вкл. и България с надежда да стане комунистическа страна.../

  Показателен е един пътепис на Николай Хайтов до Атон по това време/придружен от Андрей Луканов/. Та в желанието си да ни отврати от диктатурата, Хайтов свидетелства как таверните в Гърция е трябвало да затворят в 3 ч през нощта /!/ , но това ставало само под дулото на оръжието, ако мине военен патрул ...

 83. 84 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Обективен и издържан коментар.

 84. 85 Профил на leti_at
  leti_at
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много точна и обективна гледна точка за кризата в Гърция.
  Браво на автора..
  Иначе, те гърците, още при навлизането на еврото бяха категорично против- не го искаха...Просто им го наложиха.
  Имам роднина в Гърция и тя само това разправяше-как всичко скочило и как самите гърци били против въвеждането на еврото..
  Казваше ми...дано не го приемат и в България,че съвсем ще закъсате...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK