Грубата действителност за гърците в Европа

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Дневник,
  малко множко станаха статиите за Гърция. Дайте да си гледаме нашата паница, вярно много са крали, но на нас няма да ни позволят.
  Защото и Ние сме страна с МРЗ равна на 135 евро на месец и текат луди преговори да се вдигне с 10 евро. ЕС е възможност и там трябва да е големия дебат, защото при добро управление, ясни политики и добра бизнес среда малка държава като нашата спокойно може да реализира ръст от 10% годишно. Просто базата ни е много ниска.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  "Въпросът е дали може да издържи на задълженията, свързани с еврото"

  Много силно се съмнявам!!!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#1:"stoiank"]добра бизнес среда[/quote]

  Ей точно това е мираж, а всъщност оттук се тръгва и това е основата.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 4. 4 Профил на Иван Петров
  Иван Петров
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Това, което "Европа" не знае, че дори и да хванеш циганин, да му приклещиш главата и да го попиташ право в очите, за каквото и да е, не можеш да си сигурен, че ще каже истината.
  Гърците са по-лоши и от циганите.

 5. 5 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Гневно

  До коментар [#1] от "stoiank":

  Абсолютно си прав! При нас реални реформи не са правени от 2001 г. насам, ние бълваме на конвейр статиии за кризата в Гърция!?

 6. 6 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#1] от "stoiank":

  Ти гледай, какво става у нас. На един предприемач ще му се наложи, да съкрати половината от персонала си, поради нови изисквания на ЕС и тотална немърливост на министерство на земеделието: http://bnt.bg/bg/productions/25/edition/17488/brazdi_29_oktomvri_2011 (първия репортаж).

  Чудно ми е тези работници в гр. Козлодуй каква алтернатива имат? Това е направо разбиване на производството.

 7. 7 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "stoiank":

  Статиите са малко дори.

  Без преувеличение, моментът и ситуацията са исторически. И ще им бъдат отделени сигурно цели глави от историците.

  Не ми се беше случвало да гледам новини по българска телевизия от години - тия дни пускам Нова и 25 минути ни занимават с глупости в стил "баба Пенка наръга циганин" или "пиян нахапа куче" . За Гърция бяха отделени точно 2 минути на края на емисията и то в деня в който Папандреу беше обявил намерението си за референдум. Ще ме извините но се превръщаме в "македонци" за които по важно от тяхната копаня няма.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 8. 8 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Гърция е първата държава в ЕС, която трябва да бъде управлявана от генерал-губерантор, избран от Франция и Германия. Тя не може да бъде суверенна държава поради невменяемост, изразяваща се в патологична крадливост.

 9. 9 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хареса ми логиката на Мурутис.
  И за да не си мислим, че ние българите сме чак толкова далече от гръцките проблеми ще цитирам икономиста Георги Ангелов, който беше гост в предаването на Асен Григоров по БНТ тази сутрин. Та той каза, че Гърция е фалирала, защото е била прекалено голяма тежестта на държавната администрация там, а ние не сме стигнали до тяхната ситуация, защото издържаме само едно МВР...

  Като добавка от него разбрахме, че в МВР пенсионирали служители след като достигнат необходимия от закона стаж, след това обаче пак ги връщали на работа и забележете... след няколко години същите отново са били пенсионирани и пак получавали няколкото си заплати накуп като обезщетение...
  Обяснението било, че това са много ценни кадри и няма как да ги заместят. Каза също, че Дянков е поискал тази практика да бъде прекратена, но засега това не става.
  Падна ми шапката като го чух, дето се вика...
  И ако това е наистина така започвам да разбирам каква е била и явно все още е до някаква степен ситуацията с държавните служители в Гърция!
  Ясно е, че не само това са причините за тежкото положение на съседката ни, разбира се.

 10. 10 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Гневно

  До коментар [#9] от "theanalyser":

  Ние издържаме не само МВР, но и армията, ордата държавни чиновници, пожарникарите, даскалите по селата, че и в градовете вече с по 4-8 паралелки в училище, поощряваме мързела на мангалите и техния разплод на "висококачествен матриал"!?

 11. 11 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 847 Неутрално

  "Не с думи и референдуми. А с трудното икономическо преструктуриране на Гърция."
  Спокойно можем да заменим Гърция с България. Важи на 100%.
  Ако продължаваме да се движим по същия наклон ни чакат подобни "исторически" гръцки времена.... И тогава дали раздутия щат на МВР ще ни извади от блатото?

 12. 12 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#7:"NPaine"]Не ми се беше случвало да гледам новини по българска телевизия от години - тия дни пускам Нова и 25 минути ни занимават с глупости в стил "баба Пенка наръга циганин" или "пиян нахапа куче" . За Гърция бяха отделени точно 2 минути на края на емисията и то в деня в който Папандреу беше обявил намерението си за референдум. Ще ме извините но се превръщаме в "македонци" за които по важно от тяхната копаня няма.[/quote]

  Явно наистина не гледаш "български" "национални" телевизии, особено БТВ и Нова. При тях традиционната стратегия е да занимават зрителя с маловажни глупости, а сериозните неща биват замитани под килима.

 13. 13 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#10] от "dobrich":

  Извинявай, но армията е оптимизирана сериозно. Там нещата дори започват да стават отчайващи, тотална разруха и изостаналост.

  Държавния сектор ни е огромен, но армията не е проблема. Като махнем администрацията, военна полиция и цивилните дори е смешна.

 14. 14 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  Много добре написан текст. Намеква, а дори направо казва, че балканския манталитет е засега доста несъвместим с "европейските ценности". Няма начин вековни традииции и един вече формиран национален характер и облик на балкански страни като Гърция, България, или Сърбия да съвпадне 100% с европейските изисквания. Със сигурност европейците са го знаели много добре, преди да се решат да поемат риска тези стани да бъдат допуснати в клуба на богатите. Няма сега какво да се правят на изненадани, че прошляка си е останал прошляк, независимо от оказаното му в аванс незаслужено доверие...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 15. 15 Профил на just
  just
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Хубава статия. А каква е действителноста за българите?

 16. 16 Профил на pourquoi
  pourquoi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#10:"dobrich"]даскалите по селата, че и в градовете вече с по 4-8 паралелки в училище, [/quote]

  Къде намеси учителите при МВР? Видях, че някой е опонирла и за армията. Не може да казваме една истина (МВР) и при нея да слагаме други неистини. Учителите формират бъдещите работници, работодатели и изобщо цялото ни общество, а то не може да си позволи необразовани индивиди! Някои неща не са толкова прости, че да премерим дали СЕГА губим някакви пари от тях. Не схващам как може да се сложат учителите в кюпа с МВР.

  Ако има път към рая, то има магистрала към ада.
 17. 17 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Любопитно

  До коментар [#15] от "just": все още не го осъзнаваме. Въпросът.

  и най-умният си е малко прост....
 18. 18 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  До коментар [#13] от "Finland":

  Аз не съм казал, че армията ни не е оптимизирана! Просто посочих, че и армията ни колкото и да е малка тежи на данъкоплатците ни...

 19. 19 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Саркози се е учил от наш Митре
  и му е задал въпроса като как
  Митре го задава :

  Не те молам , не те изнасилвам !
  Ке те питам нещо ,
  но отговора гребе да биде - ДА !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#18] от "dobrich":

  Е то абсолютно всичко тежи. Няма как бюджета ни да е 0 млрд. лв. или да е само за пенсии, здравеопазване и образование.

 21. 21 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Любопитно

  До коментар [#16] от "pourquoi":

  Ако в едно село е оправдано съществуването на училище под 100 деца, в един областен център подобни учебни заведения са абсолютна глупост! Това имах в пред вид - професионални гимназии с по 5, 6, 8 паралелки, основни училища с по една паралелка 1-8 клас - в различни сгради!? Не е ли по добре да се обединят, за да спестяват от администрация, парно, поддръжка?...

 22. 22 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Може би ще разберат най-накрая всички гърци, това което толкова време не искаха да чуят. Че всичко придобито, ...не се защитава с крясъци, а с работа и производство."
  Eто я простата истина.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 23. 23 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Берлин. Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер призова за сформиране на правителство на ЕС заедно със съответните изменения на основното законодателство, пише „Ди Велт”. Предишният германски канцлер същевременно недвусмислено застана зад гръцкия премиер Георгиос Папандреу и защити идеята му за провеждане на референдум за спасителния курс за задлъжнялата страна.
  http://www.focus-news.net/?id=n1587589

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 24. 24 Профил на phillipov
  phillipov
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  Разбира се!

  Освен това не трябва да гледаме и злорадстваме само, аз също не съм фен на гърците именно заради описаното им качество да не правят нищо и да се смятат за създатели на света, и че света им е задължен за това. Но ще е наивно да кажем, че с фалирането на Гърция Българите ще станем по-богати - силно наивно. Освен това чрез шопския лаф "Я не сакам на мен да ми е добре - нека на Вуте му е зле" не ни прави много по-различни. защото национален спорт е в България да се оплакваме, кое ни пречи да не сме добре... а какво направихме, какво направи ТИ лично за да си по-добре? Масата отговарят "Ами то тук какво да направиш - нищо не става, скапана държава" - А какво е държава без народ?
  Нека всеки, който си мисли, че му е много зле да подреди проблемите си на един лист и всяка сутрин като стане да си каже: Я да погледна тоя лист, какво мога да направя днес по него? Какво да направя за да ми се случи това, което искам да ми се случи утре?

 25. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много реален анализ и то от грък!Адмирации!!!

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 26. 26 Профил на ivils
  ivils
  Рейтинг: 217 Неутрално

  в едно не бива да се сьмняваме един ден и за нас ще доиде този ден да решим ние европеици ли сме или не

 27. 27 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  ГЪРЦИТЕ СА ЖЕРТВА НА МНОГОГОДИШЕН ЗАДКУЛИСЕН ПОЛИТИЧЕСКИ И ФИНАНСОВ ШАНТАЖ, ЖЕРТВА НА ЕГОТО СИ, ЧЕ ГИ ВЗИМАТ ЗА РАВНИ И МНОГО НУЖНИ

  ЗАБЛУДИТЕ СА МНОГО ГОЛЕМИ КАКТО И ПРЕДОСТАВЕНИТЕ ИМ СЪБЛАЗНИ И РОЛЯТА ИМ НА МАРИОНЕТКА

  МНОГО ГОЛЯМА Е ВИНАТА НА ПОЛИТИЦИТЕ НА ГЪРЦИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 - 30 ГОДИНИ, ТЕ ПОДВЕДОХА СТРАНАТА СИ С ПРЕЗУМПЦИЯТА ЗА ОПРОЩАВАНЕ НА ВЗЕМАНИЯТА ПО ПОЛИТИчЕСКИ ПРИЧИНИ, НО СЪБИТИЯТА ИЗПРЕВАРИХА НЕДАЛНОВИДНОСТА ИМ НАРОЧНА, КУПЕНА ИЛИ ИНЕРТНА

  ЖАЛКО ЗА ОПОРОЧАВАНЕТО НА ЕДНО ВЗАИМОИЗГОДНО ДОБРОСЪСЕДСТВО, КОЕТО ТРУДНО БИ ДОБИЛО НОВИ ИЗМЕРЕНИЯ В БИЗНЕС СЕКТОРА.

  БАЛКАНИТЕ ПО ТРАДИЦИЯ СЕ ДЕСТАБИЛИЗИРАТ СИСТЕМНО И НАРОЧНО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА ВЕКА, ЗА ДА НЕ БЪДАТ КОНКУРЕНТНО СПОСОБНИ НА ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА. ТУК РОЛЯТА НА ЩАТИТЕ И ДЪЛГОВРЕМЕНИТЕ ПЛАНИРАНИЯ ИМАТ СВОИТЕ ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ.

 28. 28 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  ЦЕНАТА НА ВСЕКИ ДЪЛГ СЕ ПЛАЩА ОТ МНОЗИНСТВОТО, А НЕ ОТ ПОЛИТИЦИТЕ ИЛИ ТОЗИ ИЛИ ОНЗИ БИЛ ТОЙ БОГАТ, СПЕКУЛАНТ, ПРЕСТЪПНИК ИЛИ МИЛИОНЕР, ЗАЩОТО ПАРИТЕ СЕ СЪБИРАТ ПО-БЪРЗО И ПО-ЛЕСНО ОТ НАСЕЛЕНИЕТО.

 29. 29 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Гърците са циганите на Балканите. Искат само права,без да поемат задължения.

 30. 30 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  И Венезелос и Папандреу са потомствени политици от поколения и отговорностите им са максимално големи.

  Както и на "партиите" ПАСОК и НЕА ДЕМОКРАТИЯ.

 31. 31 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#29] от "kimba3":

  Да де, сигурно и нашите цигани са гърци, щом го казваш.

 32. 32 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Кризата, нарочно е инфилтрирана в Европа за да бъде оставен Китай без възможност да избира и да продаде колкото може по-ефтино правата си върху световното икономическо лидерство след 10 - 15 години.

  Докато това не стане поколенията ще бъдат нарочно притискани да живеят с минимума за оцеляване.

 33. 33 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#21] от "dobrich": Спри да се обясняваш , защото показваш все по - голям нихилизъм - особенно за образованието !

 34. 34 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Дo # 27convince - Ако аз ти дам 100 евро , ти няма ли да ме попиташ, какво ще искам в замяна??? Славяните са гостоприемни хора, но ако непознат от улицата ме хване за ревера и ме замъкне на софра без повод, е елементарно да се запитам:
  -А бе, този не ми ли дава сега маслинката , за да ми вземе утре толумчето???
  Мои познати каракачани работещи в Гърция , се бяха изразили така за гърците:
  - Не ги ща комшии на гроба си! Ако заровят грък до мене, ще си взема кръста и ще избягам!!!
  И това са хора родеещи се с гърците. Разказваха ми как са посрещнали в България гръцки гости /една седмица не ги оставили да стъпят на земята/ и как след като са върнали визитата в Гърция , малаките ги завели в сладкарница и ги почерпили с паста и кафе, без да изпитат някакво неудобство!!!
  Така , че не на нас с номера за "излъганите" гърци!!! Кога ядоха и пиха, пяха и се смяха, кола им донесоха сметката - реваха!!!

 35. 35 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#34] от "kimba3":

  Гърците не са излъгани, те просто са позволили да ги лъжат доверявайки се на политическата конюнктура, дълго и прелюбодеятелно, тук е ключето за истината и вината.

  Контролът не е по силите на отделният индивид, а на поредицата от купени правителства.

  ПАПАНДРЕУ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗА РЕФЕРЕНДУМА САМО ЗАРАДИ СОБСТВЕНОТО СИ ОЦЕЛЯВАНЕ, А НЕ Е Е ВЯРВАЛ ЧЕ ТОЙ ЩЕ СЕ СЪСТОИ.

 36. 36 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Статията е хубава и освен всичко друго - този въпрос важи с пълна сила за България: "дали всъщност искаме да бъдем в ЕС?". По действията на мнозинството от нашенците и на държавното управление изглежда, че отговорът по-скоро е: "не". Защото да бъдем там означава да зачитаме закона, а не да караме по балканското - "заключена врата у равно поле".

 37. 37 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#33] от "do":

  хехехехехе....До-сче, ти знаеш ли какво е това нихилизъм? Яде ли се, пие ли се?........Айде да не се занимаваш с неща, които не разбираш! Съпругата ми е учителка и познавам системата в подробности от нея и от други в гилдията....

 38. 38 Профил на didi_56
  didi_56
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Статията е откровена и има ясни послания и за България.
  Можем ли да понесем и ние в бъдеще отговорността за Еврото.
  Ще отговоря с въпрос - А защо сме в паричен съвет вече почти 15 лета? Защо го въведоха? Работата е там , че заради Гърция няма да видим евро още 10 години. И 10 години ще кретаме по дъното.

 39. 39 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#38] от "didi_56":

  ПОВЕЧЕ, МОЙТО МОМИЧЕ, ТВОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ЩЕ Е ПЪРВОТО, КОЕТО НЯМА ДА ВИДИ ПЕНСИЯ НИКОГА.

 40. 40 Профил на Делян Делчев
  Делян Делчев
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#7] от "NPaine":

  И аз искам да кажа точно това. Ние трябва да се поучим от това какво се случва в Гърция. Защото днес синдикатите ни обясняваха по телевизията, че държавата имала един резерв от 500 милиона, в бюджета и трябвало да го използвала за да не уволнявала хора в БДЖ, и да се поддържала структурата както си е била до сега, и на същата загуба. Няма принципна разлика, тъй като има желание да се убиват малкото останали буфери в бюджета, затваряйки си очите паралелно, за грубо оптимистичното предположение за икономически растеж, което е балансирано с този буфер, и реално тези пари ги няма.

 41. 41 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Някои са се разчуствали и чак харесали логиката на Мурутис...
  Сънародници, не ви ли се струва, че ЕС все повече започва да прилича на "Коминтерн". Който има икономическата мощ и парите (Германия, Франция и някои други), той поставя условията - с една дума налага своята воля и командва. По-бедните и нови членове са слугите в общия европейски дом. Помислете, в коя чорбаджийска къща или чифлик слугите и работниците са станали богати и равноправни с чифликчията. Той ти подава, колкото сам реши. Той дори не ти заплаща, помага ти, прави ти подаяние да си купиш напр. нови цървули, днес - използваната му кола...?! Не е ли по-добре макар и по-беден днес, но трудолюбив и предприемчив да си живея и работя отделно, да се стремя към собствен успех и благополучие, но не в чифлика, а отделно, макар и в по-малка къща и с по-малък имот, но да бъда свободен. Да имам не само права, но и собствена воля. Кога работещите и слугите в чифлика ще имат собствена воля, независимо че имат на хартия равни права с чифликчията?! Никога! Затова е по-добре да предпочетем да зависим от собствената си воля.
  То на българските политици не им е мила толкова собствената ни кожа, камо ли на европейските?! Ясно е, че всеки гледа първо собствения си интерес и интереса на собствения си народ, доколкото зависи и от него. Първо са роднинските връзки и общи черти, а след това международните, което не е същото...
  Искам сам да си паля и гася лампата!!! Не желая европейско правителство, европейско м-во на финансите и пр. Довчера на немски и други кредитори гърците им бяха любимци, утре - някой други.
  Затова по-добре собствена валута, а не евро! По-добре да изискваме от собствените ни политици, а не от европейските...
  По-добре по-свободни и със собствена воля!

 42. 42 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#37] от "dobrich": Най - вероятно съпругата ти работи в езикова гимназия ,а да ти кажа, можех да напиша за твоят коментар( за образованието ) много по реални и подходящи изрази(и сега си служа с ефимизми ) но избрах нихилизма като подходящо за тона на форума определение , като позиция на отделния индивид , която в крайна сметка води до пълно разпадане на една система - така че бай Добрич недей да завиждаш за парите на учителите в по малките училища. Според стандартите за качествено образование оптималните за децата училища са за 300-400 ученици ,учещи на една смяна - нашите мастодонти по съветски модел са рожба на мизерията !

 43. 43 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#41] от "savsemnov":

  Този пост в коя централа го написаха???Много трогателно, дрОгарю

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 44. 44 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#6] от "Finland":

  Интересен репортаж. Очевидно държавата е пълна скръб, но явно БГ бизнесмените (както и всички останали граждани) чакат последния момент, за да направят нещо, което е трябвало да свършат по-рано. Същото беше и с паспортите, и с регистрациите на фирмите в ТР и т.н. И най-интересното е, че на въпросния бизнесмен му пречи "нелегален внос, който не е внос, защото е от ЕС" - полските и гръцки яйца в търговската мрежа?! Ами той пък да продава в Гърция, Австрия, Германия - хем ще им вземе по-добра цена, отколкото в БГ ако наистина са качествени.

  Жизнь или Life - избор има.
 45. 45 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1572 Любопитно

  До коментар [#41] от "savsemnov": И какво искаш - Да плащаш музиката а циганите да свирят каквото искат !

 46. 46 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#41] от "savsemnov": бих казал ,че сте Хептен нов какъв коминтерн сънуваш.Ядеш и плащаш ако нямаш.... няма да ядеш , а ще работиш за да има какво да ядеш.Жалкото е друго че гърците са се оакали до ушите,а нещат да го разберат....с една дума яли ,пили и сега като трябва да плащат стачкуват...ромейска му работа.  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 47. 47 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#7:"NPaine"]но се превръщаме в "македонци" за които по важно от тяхната копаня няма.[/quote]
  Е, дали ние - в македонци или македонците - в Българи, сега и за това ли ще спорим? Едно и също сме, само дето колелото на историята ни е разрязало на две части... малки, комплексирани, с претенции за величие, но винаги живеещи с миналото и в миналото. Със съмнително бъдеще и неособено приятно настояще...

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 48. 48 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дразнител":

  Това че ни е национална черта е ясно, но от репортажа се разбра, че администрацията е можела да облекчи администрацията, а сега половината работници остават без работа.

  Вече в Столицата безработицата се превръща в проблем, в гр. Козлодуй не знам какво ще правят.

 49. 49 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "rodos":
  До коментар [#45] от "do":

  Никакви "централи"...
  Така казваше дядо ми: "А_ал съм му майката, някой да ми пали и да ми гаси лампата!" Вземаш кредит - връщаш, пиеш - плащаш...
  Но ако нямаш собствена воля, ще пиеш каквото ти дадат... Не става въпрос само за музика и кеф. Можеш, работиш, изкарваш, искаш кеф, плащаш си... За това ставя въпрос. Но за да стане, трябва да имаш и собствена воля и решение, а не друг да ти налага неговата. Който иска, да ходи в чифлик "Европа"! Чуждото не искам, но и моето не си давам!!!

 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#49] от "savsemnov": Сбъркал си форума !

 51. 51 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#43] от "rodos":
  До коментар [#45] от "do":
  До коментар [#46] от "омбре":

  Не четете до край, не изслушвате и рипате да отговаряте - типично по нашенски. Едно мислим..

 52. 52 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#49] от "savsemnov":

  Прочети коментар #50.Нямам какво да добавя.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 53. 53 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#50] от "do":

  по-важно е да не бъркате тона...

 54. 54 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#52] от "rodos":

  щом не можете, не сте длъжни...

 55. 55 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Референдумът за еврото нямаше да има никакъв смисъл"

  С други думи, ОТ ЕДНА СТРАНА СЕ БОРИМ ЗА ИСТИНАТА, а от друга страна, СЕ ПАЗИМ ДА НЕ Я СРЕЩНЕМ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 56. 56 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1422 Разстроено

  Това важи поне 101% в страната на Пожарната Команда, ама пак никой от матрЯла на иска да го чуе...
  ------
  Че всичко придобито, заедно с европейското законодателство и идентичност, не се защитават с крясъци, а с работа и производство. Че нищо не се дава даром, само защото са добри деца или вдигат шум, затваряйки пътища и граници. Че преговорите и дебатите имат граници, две страни на масата и място за пазарлъци до някаква точка. Че европейският път на страната носи много печалби, но заедно с това и задължения. Че успехът идва след работата, дори и в най-първичния смисъл на думата.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 57. 57 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  "Референдумът за еврото нямаше да има никакъв смисъл

  Щеше да бъде положителен и по всяка вероятност със съкрушаващо мнозинство."

  А кой всъщност реши това и защо настана паника в ЕС и на борсите, ако е било ясно? Защо за дни трябваше да се покаже, че страната се управлява отвън и не може да си позволява решения за бъдещето си сама? Защо Папандреу беше натирен? Гърците си носят вина за това, че са избрали да получават и да не питат как ги крадат, докато се трупат дългове, ама евробюрократите защо си мислят, че знаят какво точно иска всеки народ? Досега референдумите в ЕС са минавали с проблеми и показано нежелание на отделни нации да ги подкрепят въпреки тръбенето, че всички скачат от радост за поредното общоевропейско решение. И, да, практиката е повтаряне на вота до "правилното" решение.
  Най-доброто за самите гърци щеше да е референдум- избират бъдеще без евро и инфлация или евро и лишения, но вече знаят, че не могат да протестират(Без общо ясно решение какво да се прави винаги ще има някой да излезе на улицата и да каже, че се върви не по волята на народа.), а вървят по избрания път, но можеше да е страшен за кредиторите и лидерите на ЕС- народ показва, че на първо място е собственият му интерес, а чак на второ- този на евробюрократа.

 58. 58 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#13:"Finland"]Като махнем администрацията, военна полиция и цивилните дори е смешна. [/quote]
  Е, значи не е оптимизирана. Оптимизацията е да има минимум администрация и свързани звена- почивни бази примерно, и броят на униформените да е нужният. Ние махаме изтребители, ама задържаме 10 чиновника, не знам дали още не сме с прекалено голям брой висши офицери, но примерно едва ли са нужни 100 човека с чин генерал на 50000 войника(Не знам бройката на ге). То и в МВР униформените са най-малкото за съкращаване, макар че са множко, но администрацията е към 40% от всички щатове, т.е. към всеки полицай има по 1 чиновник(0.8 чиновника, да сме по-точни).

 59. 59 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Ех, това инцидентно записване...
  "(Не знам бройката на ге)"
  Не знам бройката на генералите в МО, но на нашия брой военни сигурно съотвестват 2-3 генерала и 10ина полковника в нормална армия.

 60. 60 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#57:"атанас"]интроветност[/quote]

  Драги ми Атанасе,

  Пазарите СЪВСЕМ НЕ СЕ СГРОМОЛЯСАХА! Гърция,съвсем не е важна за пазарите! На ден през пазарите се въртят по 2-3 трилиона долара,така че целият дълг на гърция минава за секунди.

  Проблема е в доверието на банките кредиторки,и във възможността и други държави да се възползват от фалита и за си отпишат дълговете.

  Но и на това се намери цяр-Изритването от еврозоната да бъде така силно и необратимо,съпроводено с изгонване от общия пазар на пари и стоки,че други и да не помислят за това.

  Впрочем,как ще изгонят Гърция от ЕС и ЕЗ,ще можем да видим в съвсем скоро време-по-малко от година!Ще е доста атракнивно!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#44] от "Дразнител":

  Абе, българинът не може да изнесе по-евтина стока. Той няма равни субсидии с другите фермери от ЕС на първо място(И да се плаща нещо, а за птицевъдство даже си го казва човекът, че не се.), а сме в период на изравняване и с в пъти по-ниски суми. Тук картоф ти излиза на примерно левче от полето, ако има субсидия, държавата ти плаща 0.10лв и крайната ти цена, за да не си на загуба, е 0.90лв. Вън Франция заради по-скъпия труд картофът излиза на 1.50лв, субсидията е примерно 1лв и крайната цена е 0.50лв за купувача. Нещо подобно е ситуацията и в нея сме тотално неконкурентноспособни, та затова и по магазините ни всичко е само внос.
  Човекът говори и за нещо много важно- ЕС убива дребния и среден бизнес в името на толерирането на големия. Всички изисквания като това за кокошките тръгват от идеята да не произвежда някой дребен, а само големите. Защо ли? Почнахме в началото на 90те с дребния си бизнес- кафенета в гаражи след купуване на 1-2 маси и кафе машина, такситата бяха просто да сложиш табела на колата, можеше да купиш 100 пилета и да почнеш бизнес с яйца. Сега за тези неща само за разрешителни и напасване към изисквания ти трябват десетки или стотици хиляди. Как точно ЕС помага на местния малък бизнес? Къде точно е либералният пазар? Да, возим се в по-лъскави таксита, но нямаме избора на половин цена да ни вози някой с по-стара кола, който иска да изкара за един хляб. Той пък има само един избор- да работи за някой голям, който има парите за започване. В тази посока е цялото законодателство на ЕС- на първо място са големите корпорации, на второ- големите държави, а малките имат само един избор- да работят за тях и да им дават пазарите си. А пък скапването на местния бизнес в малките държави води до гръцкия случай- харчил си, но си нямал как да произведеш, затъваш в кредити, за да плащаш на Германия и Франция, в замяна на това политиците ти получават шанса да крадат безнаказано, защото все ще е от комисионни от пари, които ще идат към големите, а и само така ще толерират съсипията на местно ниво, след това идва моментът на истината. Лошото за големите е, че не са се усетили, че заемите от тях са взимани и може да се окаже, че не могат да бъдат изплащани.

 62. 62 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#60:"lz2"]

  интроветност- цитат на коментар #57 от “атанас”


  Драги ми Атанасе,

  Пазарите СЪВСЕМ НЕ СЕ СГРОМОЛЯСАХА! Гърция,съвсем не е важна за пазарите! На ден през пазарите се въртят по 2-3 трилиона долара,така че целият дълг на гърция минава за секунди. [/quote]

  Първо да ти обясня разликата между стойност и оборот. Ако имаме стока за 100лв и я продадем 10 пъти, то оборотът е 1000лв, но въртим все реално едни 100. При борсите с всичките им типове операции и динамиката на самия пазар сумите се въртят хиляди пъти за един ден(При форекс често се прехвърлят едни пари всеки час, че и по-често.). Така няколко десетки милиарда са огромна сума, която бързо може да се мултиплицира до трилиони. Това първо. Второ, паниката кой ти каза, че е за самата Гърция? Ако тя беше самостоятелна единица някъде в пространството, проблем нямаше да има. Но тя дължи на Германия и Франция луди пари, немските и френските банки губят доверие, ама идва страх да не гръмнат и Итария, Испания и Португалия, при толкова гърмежи какво става с цялата еврозона? Китай държи и европейски дълг и ДЦК, той какво ще прави, ако има загуби или пък му спадне рязко износът? Какво става с икономиката на ЕС, ако гръцката гръмне и тръгнат след нея гръцките инвестиции? В България се закриват гръцки производства, спират и фирмите, които произвеждат за износ към Гърция, от там спираме да купуваме внос, гърмят фирми и в Централна Европа и т.н.
  Та паниката идва от свързаността на пазарите. И не е да я няма. Борсовите индекси затова и падат, а не вървят нагоре при новини за проблеми.

 63. 63 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  [quote#62:"атанас"]Но тя дължи на Германия и Франция луди пари, немските и френските банки губят доверие, ама идва страх да не гръмнат и Итария, Испания и Португалия, при толкова гърмежи какво става с цялата еврозона?[/quote]

  Затова изгонването на Гърция от ЕС и ЕЗ ще толкова шумно,зрелищно и назидателно,че останалите няма и да си помислят да го направят!ПРосто,Германия и Франция нямат друга възможност! Пък 300 мрд,бълха го ухапала ЕС!Както бях писал по-рано,ще се размине с ДО 10 % СПАД НА ИНДЕКСИТЕ И ЕВРОТО,за не-повече от 6 месеца,което ще компенсира загубите от увеличен износ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 64. 64 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "dobrich":

  Досега правим политически реформи. Борим се да изхвърлим комунистите ,а с тях и две вражески разузнавания от власта.Успеем ли започваме с икономическите реформи.Не успеем ли,чака ни съдбата на Гърция-източване от турция и русия.

 65. 65 Профил на pentcho
  pentcho
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Чудесна статия ! С две думи: живееш така, както работиш. Балкански и апенински гяволии не вървят.
  Германци и французи се оказаха най-глупави да повярват на мързеливци. Скандинавците си познават стоката нефелна и сега не им пука за еврото, те си останаха на кроните.
  За съжаление манталитетът на балканци, апенинци и пиринейци не може да се промени, климатът ги прави мързеливи, а мързела си те искат да компенсират с андрешковски гяволии, защото искат да живеят като работливите. Така е било, така ще бъде.

 66. 66 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#61] от "атанас": Точно за това се говори в последно време. Пазарът в България е картелиран. Какъвто и бизнес да захванеш, не можеш да разчиташ на собствените си умения и способности. След броени дни ти се изпращат редица "комисии", започват проверки на "високо ниво" от"авторитетни" инаституции и накрая се отказваш, смазан от месомелачката на бандитизма. Контролирането на всички ключови дейности се извършва от "помазани" групировки, свързани дълбоко с властта.

 67. 67 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#41:"savsemnov"]Искам сам да си паля и гася лампата!!! Не желая европейско правителство, европейско м-во на финансите и пр.[/quote]
  Хе-хе-хе...това е мечтата на селския темерут, с дълбоки провинциални комплекси, който не е разбрал, че сам и изолиран от света няма начин да прокопса и да живее по-добре.
  Да си част от ЕС и света е възможност, от която умните се възползват, а тъпанарите-губят.
  Това е въпросът-ние какви искаме да сме- част от Европа и света или захлупени селяндури.

 68. 68 Профил на marsena
  marsena
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Проблемите с Гърция нямаше да ги има ако имаше строг финансов контрол в еврозоната, който да следи кой колко харчи, какво произвежда и има ли пари да си плаща дълговете.
  Това е въпросът- защо никой не е следил за финансовата дисциплина и не е ударил гърците през ръцете, когато са се протягали за нови и нови заеми.
  Защо се е допуснало гърците да лъжат и мажат пред ЕС, фалшифицирайки своето финансово дередже?

 69. 69 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Референдумът за еврото нямаше да има никакъв смисъл

  Щеше да бъде положителен и по всяка вероятност със съкрушаващо мнозинство. "

  -Лъжец !

  За какво е тази истерия от ЕС от референдума ......... !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 70. 70 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#34:"kimba3"]И това са хора родеещи се с гърците. Разказваха ми как са посрещнали в България гръцки гости /една седмица не ги оставили да стъпят на земята/ и как след като са върнали визитата в Гърция , малаките ги завели в сладкарница и ги почерпили с паста и кафе, без да изпитат някакво неудобство!!! [/quote]
  Хахаха, прекарали са се.
  Както си постелеш - при мен е на обратно. Гърция ми е борса и безплатен курорт
  Е, в началото имаше трудности - докато ги убедя че са по-тъпи, и като не учат български - няма да се разберем, но свикнаха

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 71. 71 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Гърците крадоха благоденствие "колективно" . Сега им предстои и "колективно" връщане назад . Авторът е прав , че техният казус е поучителен за българите . Не бива да се самозабравяме ...

 72. 72 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ще ни бъде безкрайно полезно, ако възприемем сега критиките към Гърция в стил "Тебе думам дъще, сещай се снахо!"

 73. 73 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#69:"USSR"]"Референдмът за еврото нямаше да има никакъв смисъл
  [/quote]
  Ей Съветчик, Референдумите са вредни! Доказателство - референдумите във Франция и Белгия за Европейската конституция!

 74. 74 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Весело

  До коментар [#73] от "gibi":

  Еми то по твоята логика и изборите трябва да са вредни !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 75. 75 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#74] от "USSR":
  [quote#74:"USSR"]Еми то по твоята логика и изборите трябва да са вредни ! [/quote]
  Колкото и парадоксално да ти звучи изборите не са вредни! Реферндумите са утопия - "пряка власт" на """народа"""! Слагам го три пъти в кавички за да разберещ по-добре! Изборите са непряка власт и затова са реално нещо. В смисул, че по-има шанс да се изберат компететнтни, които да взимат решенията по--нагоре. И двукамерен парламент е много по-добре от еднокамерен по същите причини. Ако четеш "Строителиуте на съвременна България" от С. Радев много неща ще ти станат по-ясни относно популизма на пет6ата колона на Русия у нас, която заради чуждите руски интереси е бламирала и осуетила двукамерния парламент у нас и с това постига в дългосрочен план днешната бълвоч в политическия ни живот. Та по-опосредствената власт е по-голяма гаранция за по-добро управление, но далеч не е достатъчна. Иска си и качество на "мтряла", а в резултат на дългите години на популизъм у нас такова качество не е налично, поне не сега.

 76. 76 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#75] от "gibi":

  Смисъла на коментара ми в # 69 , че Христос Мурутис лъже че гърка за РЕФЕРЕНДУМА щял е да каже ДА на оставане на еврото в Гърция , а не правилно ли е или е неправилно да се провежда референдум за това !
  а за коментара ти # 75 за двукамерният парлмент , не съм запознат и нищо не мога да ти отговоря .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 77. 77 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Майната им на гърците, ние тях си ги знаем отдавна. Големият въпрос е НИЕ какво правим в собствената си страна.

 78. 78 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Разстроено

  До коментар [#64] от "k73":

  В новия проектобюджет няма намерения за икономически и социални реформи? Има запазване на тежката администрация, въпреки обещанията на Б.Б. за електронно правителство? Запазване на привилегиите за милицЮнерите, което си е жива подигравка с тежкото финансово положение на голяма част от работещите, да не говорим за безработните. Няма и намек за смяна на социалния модел подпомагащ мързела и разплода на циганора?..

 79. 79 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Весело

  До коментар [#42] от "do":

  Аз му пиша, че има основни и професионални училища с по 60-150 човека в градовете, той ми пише оптималния вариант за училище бил 400 деца!?

 80. 80 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дали го обичаме или не, но бай ти שורוש в случая е доста прав. Рекапитализацията ще доведе до нов стимул за банките да работят на риск. А той е доста хитра лисица... иска да смука парички, а не системата да колабира, щото тогава и неговите извори ще пресъхнат... та в случая интересът му по случайност съвпада с обществения...

 81. 81 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  ".........в МВР пенсионирали служители след като достигнат необходимия от закона стаж, след това обаче пак ги връщали на работа и забележете... след няколко години същите отново са били пенсионирани и пак получавали няколкото си заплати накуп като обезщетение... "- не го вярвам! Чл.222/3/ от КТ

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 82. 82 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Разстроено

  До коментар [#81] от "etkata":

  Не е е за вЕрване, но е факт! Опитите на Дянков да промени статуквото се провалиха през миналата седмица?!..

 83. 83 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#75:"gibi"]която заради чуждите руски интереси е бламирала и осуетила двукамерния парламент у нас и с това постига в дългосрочен план днешната бълвоч в политическия ни живот[/quote] А пак идеята за дембелхане, още Каравелов е схванал идеята на дембелите да се търкалят от една на друга кълка в кулуарите на властта -1878 година още, аде няма нужда мерси....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 84. 84 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#82:"dobrich"] Опитите на Дянков да промени статуквото се провалиха през миналата седмица?!.. [/quote] Ще се провалят и следващите седчици..... да си прост и нахален не едостатъчно за да успееш в политиката, необходимо е, но е крайно недостатъчно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 85. 85 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 838 Весело

  [quote#69:"USSR"]Щеше да бъде положителен и по всяка вероятност със съкрушаващо мнозинство. " [/quote] така смятаха и хитлеристите 1941, ама гърците им казаха "ОХИ".... което би трябвало да бъде с малка вероятност... бедна Гърция срещу Италия и Германия... да, де , ама се получи НЕ....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 86
  Иван Иванов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 87. 87 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#61] от "атанас":

  Много смело пишеш за Франция и Германия, ама изглежда не знаеш, че субсидиите са за количество произведена стока и продадена на едро. Яйцата, продавани на петъчния пазар не се субсидират. Всеки селянин може да си продава собствената продукция във фермата и дори на някои места общините осигуряват безплатни сергии в пазарните дни за местните производители. Но стоките на тези пазари са доста по-скъпи от храните в големите супермаркети и една от причините е именно че за тях няма субсидия.

  Жизнь или Life - избор има.
 88. 88 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Съграждани, моя Ви , стига толкова с тези Балкански комплекси за малоценност и "садо-мазо" ! Погледнете по-внимателно на Европа и Тя ще ви заприлича на една черга закърпена набързо след Втората световна война от така наречените "Велики сили" , по принципа "разделяй и владей" , с цел през отминалите 60 години на миналия век , Европа да бъде "стригана и доена" от САЩ /чрез Плана "Маршал"/ и от СССР /чрез "Петилетките - в съкратени срокове"/. За Това служеше и Доктрината на Студената война и "Желязната завеса", която уж "обективно", държеше Европа ,технологично разделена на две : Източна и Западна...В момента , Европа отново е разпокъсана : Белгия /езиково и култуно/ , Германия /технологично/ , Ителия /на Северна-технологична и Южна-бедна,"циганска" , Испания /Технологичната Баския и "Останалата Испания"/,...,и така нататък все в този дух , можете да обиколите цялата Европа и ще намерите подобни непреодолими за сега противоречия вътре в отделните страни или между Тях.....А Те се подиграват на Нас , дето живеем Тук, на Балканите, че не сме се били достатъчно цивилизовани за Тяхното "равнище"....А, сега накъде : ако най-лошият сценарии ,че Европейският съюз се разпадне , се сбъдне , за малка България ,а може би и за малка Гърция /?/, остава да почакаме предстоящите /кога??/преговори между Русия и Турция , да се разберат "мирно" по между си , в зоната на чии интереси ще попаднем , през сладващите 100 години?....Защото САЩ и Китай са дълече и не бихме могли да се интегрираме с Техните империи...Сори,Такава ни е Нашата Българска карма...Този "исторически филм" , май вече сме Го гледали с Вас Българи, вече няколко пъти, а ? /с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 89. 89 Профил на plamen2299
  plamen2299
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Едно е абсолютно сигурно-това е краят на династията Папандреу.

  Кенефа е място, дето мухите се аргасват.
 90. 90 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#34] от "kimba3":

  Това е нашето традиоционно гостоприемство - храним Сульо и Пульо по една седмица, правим ремонти преди гостите да додат, сакън да се изложим нещо, после се сърдим що с по едно кафе минават тънко.
  Ми хората си имат самочувствие и не са длъжни на никого. А обидата си остава ... за нас

 91. 91 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 2344 Весело

  До коментар [#77] от "jerry68":

  Ето какво казва гъркът за нас:
  "И така, каква участ са ни приготвили нашите спасители? Отговорът е близо, по-близо отколкото предполагате, а именно ние трябва да споделим участта на българите, нашите северни съседи. Българите са най-бедният народ в Европа и това не е тайна дори за самите тях, но видели ли сте ги да протестират? Не, няма и да ги видите защото не могат да си го позволят. Целенасочената политика по-обедняване на българският народ се ръководи чрез различни уж европейски директиви. Забележете въпреки, че българите са признато най-бедни, голяма част от стоките и услугите са с по-високи цени от средноевропейските. За да оцеляват, те са принудени да работят непрекъснато при ужасни условия на труд, при масово погазване на всякакви трудови норми, без да смеят да се оплакват, без да смеят да си потърсят правата. Техните синдикални лидери, ако могат вобще да се нарекат така, ще видите сред редиците на управляващите, окичени с най-високите държавни отличия, но не и сред работниците, не и на прощадите, не и в първите редици на протестите, защото протести няма.

  И ние като гръцки граждани свикнали да търсим и отстояваме прават си задаваме въпроса, как е възможно това? Как при този стандарт на живот, при тези условия на труд, при това нагло и безочливо отношение към тях, как те стоят тихо и безропотно? Отговора е един – те са бедни, толкова бедни, че дори и един ден да не са на работа, а да излязат на протест, това ще бъде пагубно за тяхното оцеляване. Те няма да успеят да си платят сметките, или да си купят храна, или необходими лекарства, или дрешки за децата. Да, те са толкова бедни, че ходят болни на работа, че по скоро биха умрели на работното си място, отколкото да си вземат почивка нужна на всеки жив организъм. За тях няма почивка, заробени веднъж от банките, втори път от работодателите си и трети път от политиците си, те са изгубили всяка надежда и живеят ден за ден в постоянен страх и стрес да не изгубят работата си, надника си, да не се разболеят. Всяко едно по-сериозно заболяване ги обрича на почти сигурна смърт, защото са бедни. Техните предприятия произвеждат инвалиди, българите биват използвани, изстисквани и изхвърлени на улицата. Без защита , без надежда.

  Тяхната държава, тяхната индустрия бе разпродадена и разграбена на безценица. В България няма истински чуждестранни инвестиции. Това което е продадено на чужденци на безценица или е унищожено, за да не се произвеждат конкурентни на вносните стоки или се използва за ограбване на българите и изнасяне на спечелените пари в чужбина. На българите им набиват в главите, че заплатите им трябва да са ниски, защото така били конкурентно способни и така забележете привличали чуждестранните инвеститори. Няма по-смехотворно твърдение от това. Как можеш да твърдиш, след като уж си член на Обединена Европа, че ще привличаш инвеститори с ниското ниво на заплащане? В кой век живеят българите? Не разбират ли, че днес истинските инвеститори търсят не проста маса работеща за без пари, а работници образовани, специалисти, притежаващи творческа мисъл и креативност, откриватели и способни да предугаждат бъдещето. Явно някой има интерес да ги кара да се конкурират по заплащане със страните от третия свят, а не по знания с развитите Европейски държави.

  В България правителството инвестира най-много в полицията, която е един процент от цялото население на страната. Но не мислете, че тази полиция се бори с престъпността, не, самата полиция е корумпирана, съдебната им власт също, за политиците им да не говорим. Полицията им е гарант за сигурността на корумпираната върхушка, за това, че всеки дори и плах опит за протест и търсене на отговорност, ще бъде смазан и потушен. Благодарение целенасочената политика на потъпкване и опростачване на българският народ, той е почти обречен на изчезване. По-голямата част от знаещото и можещо население е емигрирала, циганите са оставени сами на себе си като безнаказаността им е пословична, а страхът у българите неописуем.

  Ето какво са ни приготвили нашите „спасители“, те искат да изкупят нашата държава на безценица, да унищожат това което конкурира техният бизнес, да заграбят това което носи сигурни печалби, да ни превърнат в роби страхуващи се да не загубят робовладелците си, страхуващи се дори да не бъдат низвергнати и от робското си положение – те искат да ни превърнат в българи. Защото ако роби можеше да се степенува, то българи би била най-голямата степен. И те искат ние да приемем тази участ доброволно и с благодарност. Те искат дори да купят и земята ни, нашите острови, където да се радват на живота и да се забавляват, докато ние работиме за да изплащаме дългове които никой не ни е питал дали желаем да вземем. Но ние не сме българи, ние сме свободни, ние не се страхуваме, ние не се предаваме, ние знаем що е истинска демокрация.

  Отговорете си на въпроса – Защо европейските управници подскочиха, като чуха за готвения референдум? Не е ли това едно завоевание на демокрацията, един нормален демократичен инструмент, една възможност народа пряко да говори? Разбира се, че е и именно затова не се нрави на иначе уж ортодоксалните европейски демократи. Ето как бързо си пролича двуличието, псевдодемократизма и недоверието в демократичните механизми от страна на Брюксел. Те така разбират демокрацията – народа има право на глас, но не бива да го използва, освен да го делегира на избрани политици. Политици, които лесно могат да бъдат купени и заставени да служат на частните финансови интереси в Европейският съюз, така както се случва и в България.

  Но ние не сме българи, ние сме свободни и сме готови да браним нашата свобода и я браним вече три години в непрестнанни протести, нещо нечувано и невиждано в съвременната световна история, именно защото знаем що е демокрация. И ще я браним, ако трябва още 30 години,ако се наложи ще я изгладуваме, ще мизеруваме, но свободни, а не българи. Нас не ни е страх, страхливите да ходят в България. Това е избора драги сънародници, не дали да бъдем в еврозоната или не, не дали да сме в Обединена Европа или не, не дали да банкрутираме или не, а ДАЛИ ДА СМЕ СВОБОДНИ ИЛИ БЪЛГАРИ?"

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 92. 92 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  [quote#87:"Дразнител"]Мног смело пишеш за Франция и Германия, ама изглежда не знаеш, че субсидиите са за количество произведена стока и продадена на едро.[/quote]
  Само дето точно продажбата на едро е тази, която прави крайната цена на клиента на супера или кара мениджърите му да купят определена стока. Не знам дали за производството на една страна е по-важно това колко кила домати може да продаде една баба на пазара или колко тона се купуват и продават в супермаркетите и от търговци като цяло. Ако си мислиш, че решението дали Била да купи картофи от Смолян или от Франция не зависи от субсидията, отиди в кварталната и виж дали картофите не са полски или френски. Отиди на пазара, където са прекупвачи, и виж дали ще намериш българска продукция, ама не да те лъжат, а да е наистина такава.
  Смяташ ли, че селско стопанство се развива в условия на адски евтин внос? Дали на пазара на дребно може да има ниска цена, конкурентна на суперите, и тя да храни селяните и да има производство? Сметни едно излизане на софийски пазар на човек от централна България- горивото му само за кола продукция е 100-150лв, трябва да хапне нещо, иска да си изплати тор, семена, да спечели нещо за труда си. Така 500 кила домати като себестойност от пътя не може да ги продаде на цената на кварталния магазин, който познай какво е заредил- субсидирана вносна продукция, която явно е купена на едро.
  Представи си и френски фермер- субсидията му позволява даже да произведе над субсидираното, но да плати в нея заплати и много от общите си разходи- заплати, торове, семена, препарати за защита, транспорт, механизация, след нея може да продава излишъка произведено на същата цена като субсидираното, но да не му пука кой знае колко, защото все му е в плюс.
  Каквото и да си говорим, не само в селското стопанство всичко е до толериране на големите. Земя не може да садиш и да продаваш без куп разходи за програми на ЕС, сертифициране на стоката и фермата, да имаш много земя(За 5дка субсидия няма да видиш.). При по-ниската субсидия тук си и бая притиснат да имаш много ниска печалба. При опит да направиш каквото и да е друго пак е същото- без куп начален капитал не може да излезеш на пазара освен в сравнително малко нерегулирани сектори услуги. Сега даже и фризьорски салон малък се прави след куп разрешителни, които не са безплатни. Евробюрокрацията буквално убива почти всяка дребна инициатива. Всичко се покрива с приказки за стандарти(ама са за вид управление на процеси или примерно как ще влизат и излизат работници в хранителен цех, какви бани имат, но не и за качество на продукцията- ядем по всички евростандарти мляко на прах с растителни мазнини за сирене), грижа за здравето, права при обслужване и т.н., но всъщност просто спира конкуренцията, която би дошла от нови малки фирми в нишата на големите, и създава работа на бюрократите, защото иначе те как да оправдаят щатовете си. Едва ли на някой в Брюксел наистина му пука как живее едно пиле и как ще го заколят. Целта е просто да няма птицеферми на хора, които примерно са останали без работа в града и са решили да отидат на село в къщата на баба и дядо да гледат пилета и да си изкарат по някой лев за оцеляване. Знаеш, че бабите с бутилките мляко примерно са извън закона и ги гонят, в ЕС е забранено да продаваш мляко извън супера(Е, мислят някакви автомати за дребни стопани да продават през тях, ама не знам кога го четох това, че го има като идея.), а те продават истинско мляко. Знаеш ли примерно кога се трупат резерви от сухо мляко? Най-много се прави във време с висока радиация- съхранява се и не се хвърля заразеното, а с времето минава част от полуразпада на елементите и радиацията става в нормите, но това си се приема за нормално и няма за него никой бюрократ да каже нищо. Важното е да печели голямата ферма и да има бумащина за 2-3 чиновника в отдел "защита на правата на добитъка".

 93. 93 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#91] от "zuk_trombon": Пич, ти направо "ми разказа играта", честно.. Винаги съм си ги мислил тези неша, ама като се появи някой и ти ги "натресе" 1:1, направо ми се "смазва" самочувствието, на сега спря да ми се живее - отивам да си налея едно.. и да си удавя мъката.

 94. 94 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1176 Разстроено

  До коментар [#91] от "zuk_trombon":

  За съжаление безпощадно точен анализ за нашето плачевно състояние като нация и управление!…

 95. 95 Профил на l_stefanovv
  l_stefanovv
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#91:"zuk_trombon"]Ето какво казва гъркът за нас: [/quote]
  Уважаеми,
  Не е важно какво "гъркът" казва за нас - ние сме последната му утеха.
  Европейските банки не биха приели "българският аргумент" на гърците, колкото и патетично да звучи в стил Аврора и Роза Люксембург. Люксембург е просперираща държава, точно защото няма нищо общо с Роза Люксембург. Но Гърция има много общо с България - цяла една южна граница и цял един Балкански манталитет - да пиеш на вересия.
  В Германия също няма протести. И не виждам от това, да са закъсали. Немците или работят, или губят войни. И след всяка изгубена война им се налага, да работят все по-усилено. За да си плащат репарациите. Германия мислеше, че "мирът" е спасението. Гърция им доказа, че спасение за Германия няма - пак ще плащат.

 96. 96 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И Сорос е разколебан за бъдещето.
  В интервю за "Ройтерс",той споделя своите опасения,че Европа се намират на важен кръстопът и сегашните им планове почти не помагат за измъкването на континента от дълговата криза. Затова те трябва да започнат да гарантират банките си, а не да ги рекапитализират.Пред Централноевропейския университет в Будапеща, Сорос допълва, че подходящото средство в кризата е Европейският фонд за финансова стабилност, стига той да бъде използван правилно.
  http://yphalachev.blogspot.com/2011/11/20.html

 97. 97 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#65] от "pentcho":Още един ,дето не е чел разказа за Андрешко. Андрешко е положителен герой, Пенчо ! Бирникът е отрицателният . Пенчо бре , чети !

 98. 98 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  Хъмпти-Дъмпти седял на една стена и паднал и цялото кралско войнство не могло да го събере....

 99. 99 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Грубата действителност за ПРОСТОСМЪРТНИТЕ в Европа може да се сумира в едно изтъркано комунистическо клише - "Другари (или господа, или говеда), дайте да дадем!" Работете повече за по-малко, за да може елита да има повече, и то гратис.

  Цялата тая шашма с референдума беше ход на Папандреу за малко повече предимство при пазарлъците с банкстерите външнополитически, и борба за кокала вътрешнополитически, ама май нещо не мина номера. Както всеки политик, Папандреу го е еня за подвластното му население, толкова, колкото за ланския сняг.

  Демокрация отгоре и отвън няма. Докато не излезеш на улицата да си искаш твоето, банкстерите и продажните им слуги по парламентите и правителствата ще ти изпразват джоба.

 100. 100 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 848 Неутрално

  До коментар [#91] от "zuk_trombon":Така е ! Евтини политици ни управляват. Купуват ги лесно. Уж българи ги избират за да служат на България, а излиза ,че работят за Великите и не толкова великите, но чуждите. Комунистите ги знаехме ,че ни продават на СССР , но се оказа ,че демократите ни продават на който и да е. Западните продължават да ни третират като най-верния съюзник на Русия, макар че Русия вече не е същата , България уж също се промени, но на тях им харесва да ни третират така. Разграбването и съсипването на страната продължава. В Америка ,например, Бойко и неговата шайка ще ги намажат с катран, ще ги овъргалят в перушина и ще ги пренесат през града. А нашите песове са толкова шашардисани от промиването на мозъците , че гласуваха за тях. Какво самочувствие да имаме , като основната грижа за западните винаги е била България да е смачкана. Още от Берлинския договор, Ньойския , Потсдамския и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK