Джеймс Пардю: Невиждано политическо изнудване на всички нива

Джеймс Пардю: Когато свободната и обективна преса е в упадък и политическият натиск стане норма в система, заразена със сериозна организирана престъпност и корупция при отсъствието на адекватно върховенство на закона, губещият е демокрацията.

© Юлия Лазарова

Джеймс Пардю: Когато свободната и обективна преса е в упадък и политическият натиск стане норма в система, заразена със сериозна организирана престъпност и корупция при отсъствието на адекватно върховенство на закона, губещият е демокрацията.Джеймс Пардю беше посланик на САЩ в България от 2002 до 2005 г., когато страната беше приета в НАТО. Престоят му ще се запомни с откровеното посочване на основните проблеми на България, свързани най-вече със силната организирана престъпност и неефикасната съдебна система. В седмиците около изборите тази есен той бе в страната на частно посещение - за среща с настоятелството на Американския университет в Благоевград и говори пред Американския изследователски център.
В днешния брой на англоезичния седмичник The Sofia Echo бившият американски посланик коментира ситуацията в страната в статия със заглавие Democracy in Bulgaria.
(преводът е на dnevnik.bg)


Демокрацията направи крачка назад на последните президентски и местни избори в България. Предизборната кампания в тази страна член на НАТО и ЕС извади на показ тревожно намаляване на свободата и независимостта на печатните и електронни медии, както и политическо изнудване на всички нива, каквото не е виждано тук от десетилетия насам.


На балотажа и на изборите седмица по-рано партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов спечели президенството и кметски постове в мнозинството от големите градове, включително в столицата София. Резултатът е допълнително консолидиране на политическата власт в България. Партията на Борисов вече доминира в българския парламент и правителство.
Българските печатни и електронни медии си имат своята сенчеста страна още от освобождаването от комунизма, но днес ситуацията издигна корупцията в тях и политическото въздействие върху тях до размери, които практически заличават всякакво доверие в обективността или независимостта на репортажите във водещите медии.


По време на избори да се поръчва музиката е бизнес модел в повечето новинарски редакции. Днес е станало политика на много от големите национални вестници да взимат пари за новинарско отразяване по време на политически кампании - пари не за реклами, а за новини и анализи. Въпрос единствено на пари е, ако някой щаб иска благоприятни за него новинарски истории, коментари и позитивни статии за кандидата си или пък иска медията да критикува съперниците. Кандидати, които не плащат или не могат да платят за отразяване, получават много малко или почти никакви публикации за себе си.Много по-ефективно е да се купят новини, интервюта или репортажи, иначе излъчвани като обективни материали. Масово онези, които плащат на телевизионните канали, получават благоприятно за тях отразяване на пресконференциите им и участие в други новинарски предавания.

Телевизиите са също толкова виновни. Кандидатите могат да си купят време за политическа реклама. Но обикновено много по-ефективно е да се купят новини, интервюта или репортажи, иначе излъчвани като обективни материали. Масово онези, които плащат на телевизионните канали, получават благоприятно за тях отразяване на пресконференциите им и участие в други новинарски предавания.


Докато вестниците в САЩ се консолидират или спират, броят на вестниците в България остава стабилен. Това, което се променя, са собствениците. Големи западни медийни инвеститори се изтеглят от българския пазар и собствеността преминава към български инвеститори, които не се интересуват толкова много от журналистическата етика. Вместо това медиите станаха средство за подмазване на правителството с цел спечелване на апетитни договори или средства от бюджетите за медии на отделните министерства.Както един бивш високопоставен български служител ми каза, консолидирането на медиите в България е "мръсна симбиоза" между медиите, бизнес интересите и правителствения контрол над публичната информация.

Доминиращата култура в българските медии днес е да се използа пресата за политическо и бизнес влияние, а не за обективно отразяване на политически събития или за разследвания, които да държат управляващите отговорни пред народа. Както един бивш високопоставен български служител ми каза, консолидирането на медиите в България е "мръсна симбиоза" между медиите, бизнес интересите и правителствения контрол над публичната информация.


Разрастването на таблоидната преса в България е друго от новите явления. Но вместо папарашки снимки на хора от шоубизнеса и слухове за известни личности, тези издания публикуват непрекъснати и измислени скандали и яростни нападки срещу политици и кандидати за постове. Отново, парите и влиянието определят коя ще е мишената на скандала.


Политическото сплашване и страхът също се увеличават в България. В този район твърдите политически сигнали не се прикриват. Назначаването на вътрешния министър начело на предизборната кампания на управляващата партия ГЕРБ е все едно президентът Барак Обама да назначи директорите на ФБР и ЦРУ да ръководят кампанията му за преизбиране. Из цялата страна българите споделят в частни разговори за политическо сплашване и страх от изразяване на несъгласие със сегашното правителство.Назначаването на вътрешния министър начело на предизборната кампания на управляващата партия ГЕРБ е все едно президентът Барак Обама да назначи директорите на ФБР и ЦРУ да ръководят кампанията му за преизбиране. Из цялата страна българите споделят в частни разговори за политическо сплашване и страх от изразяване на несъгласие със сегашното правителство.

В най-новата си история българите гласуваха за нов лидер, който да отърве България от корупция, неадекватно спазване на законите и всепроникващо влияние на организираната престъпност, които пречат на развитието на страната. Правителството на Борисов дойде на власт с такива обещания. Засега кабинетът се справя добре с трупането на власт. Но не е ясно кога и дали управляващата партия ще изпълни обещанията си към българите.


За да се развие още демокрацията в България, трябва повече осветляване и политическа прозрачност. Освен че е най-малкото въпрос на журналистическа етика, на българите би трябвало да се казва, кога статии и репортажи са платени и особено да се отбелязва ясно кой плаща всеки път, когато се купува отразяване на събитие с политически ефект. Излагането на политически заплахи ще изисква сериозен мониторинг от международни организации и подобряване на българските закони.


В България все още живеят и работят много компетентни и честни журналисти, но те са разочаровани и са попаднали в капана на една система, която е корумпирана от големите пари и политическите заплахи. Когато свободната и обективна преса е в упадък и политическият натиск стане норма в система, заразена със сериозна организирана престъпност и корупция при отсъствието на адекватно върховенство на закона, губещият е демокрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (250)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Съгласен съм с написаното. Губи народът. Когато всички власти са в едни ръце, народът излиза в опозиция. Да видим дали и кога това ще се случи.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Стига свободни съчинения!Кажи,кой е изнудения и касирайте изборите!Станишката повтаря измислици и нищо съществено!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Когато критика идва не от обективен наблюдател, а от чиновник на друга държава, тя няма особена стойност. Когато този американски чиновник стане независим от своите работодатели, които му формират тезите чрез политиката, одобрявана от Конгреса и президента на САЩ - ще го изслушам с по-голямо внимание. Единственото, което мога да разбера от изказванията на бившия и сегашен посланик на САЩ в България е, че отново сме раздразнили с нещо американците.

 4. 4 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1666 Любопитно

  А беше времето на :
  "Конграджулейшън Борисов" !

  Идва видов ден.

 5. 5 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  И аз съм съгласен!
  [quote#1:"forumer"]Когато всички власти са в едни ръце, народът излиза в опозиция.[/quote]
  Много точно казано, много точно!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 6. 6 Профил на Цезар
  Цезар
  Рейтинг: 576 Любопитно

  Абсолютно е прав , но без помощ и намеса от негова страна ние Българите НЕ можем да се справим със милионерите мутри олигарси на престъпни групировки .

 7. 7 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#3] от "smej":

  Той е независим от нас и сигурно затова си казва "право куме в очи". Ако беше зависим едва ли щеше да четем гореизложеното.

 8. 8 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "smej":

  А всички датски, немски и други наблюдатели дето го казаха и те ли по партиина линия??

 9. 9 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Евала америка.много добре и много вярно написано.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 10. 10 Профил на коколино
  коколино
  Рейтинг: 426 Весело

  Защо САЩ почнаха да пукат Балалайката?

  кому е изгодно?
 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#3] от "smej":

  Ако работодателите на Пардю му формулрат тезите, то това е още по-страшно, щото тогава не са тези на някакъв изкукал чиновник, а на по-високо ниво. При предишното му изкавзане, герберската теза беше, че са си само негови и не са ангажирани тезите с работодателите му. Синхронизирайте се малко там, на оперативките.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Интервюто повтаря в голяма степен застъпените тези в предишните изказвания на бившия американски посланик.
  Нещата наистина са такива - не че и ние самите не си ги знаем...

  Като че ли има опит да се наложи впечатление, че САЩ имат някакви резерви към това правителство, нещо, което обаче не се усеща от отношението на европейските лидери - поне засега.
  Въпрос на интереси, би възкликнал някой...
  Нищо лично...

 13. 13 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  В събота, 13 ноември 2010г., премиерът на Русия Владимир Путин беше в София и се срещна с българския министър-председател Бойко Борисов. В този ден най-накрая бяха подписани документите за създаването на общо дружество относно тръбопровода „Южен поток”, които в България чакат не от една година.
  http://argumenti-bg.com/486/kato-kutre-pribraha-balgariya-v-yuzhen-potok/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 14. 14 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Тони, какви оперативки. Не съм привърженик на нито една партия в България и се гнуся от политическа дейност. Но чуждите чиновници не могад да са обективни наблюдатели. Пардю получава заплата, за да представлява американските интереси в България, а не за да търси истината. Ако не си съгласен с това, си наивник.

 15. 15 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Помислете си кой е най-големият съперник на ЕС. Разбира се, че е САЩ. И ако сега заблее хор овчици, че Кумчо Вълчо е добър, ще ме развеселите за деня.

 16. 16 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#3] от "smej":
  Smej, на тебе не ти ли обясниха че, 10.11.989 мина и вече положението: "Америка=империалист=лошо", "СССР=пролетариат=добро", не е актуално. И да Роналд Рейгън отдавна не е враг номер 1 на тутраканската селищна система.

 17. 17 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Не забелязвате ли странна зависимост, където е Пардю, там има: ": Невиждано политическо изнудване на всички нива" Той явно е специалист по такива държави! Добре е, че все още има някой-не у нас-но на тази планета който нарича случващото се у нас с истинските им имена

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 18. 18 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ти smej кажи кое е не е вярно!
  кой го е казал е второстепенен казус.

 19. 19 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Ако бившият посланик беше написал хвалебствена статия, тутакси щеше да бъде коментирана от Говорителя на правителството. Ама сега Му трият сол на главата и си мълчи като пр.днал.
  И последният извод от статията е красноречив:
  "Когато свободната и обективна преса е в упадък и политическият натиск стане норма в система, заразена със сериозна организирана престъпност и корупция при отсъствието на адекватно върховенство на закона, губещият е демокрацията."

 20. 20 Профил на obiknoven
  obiknoven
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Та нима не ви беше това планът, господа американци! Е, вече сте го изпълнили на 100%. Сега можете да добивате шифтов газ ...

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#14] от "smej":

  Ми не, не съм съгласен с това. Пардю отдавна не е посланник в България и съответно тезата ти рухва. Дай пак...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добре - няма да споря хаотично. Само ще отбележа, че радостта от СССР и нейната непогрешимост и радостта от САЩ и нейната непогрешимост са една и съща радост. Тя не съществува в държави като Германия и Франция. Някой погали българчетата по главичките и те писукат щастливи.

 23. 23 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 531 Неутрално

  всички забравят за Андрешко.

  Андрешко е във всеки от нас и както днес всички бюджетни служители имат знаме на герб и (или) снимка на Бойко на бюрата си, на следващите избори ще го зарежат и ще гласуват за следващия месия...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  ЧЕСТНО КАЗАНО, НЕ ВИЖДАМ ВРЪЗКА МЕЖДУ ЗАГЛАВИЕТО И СЪДЪРЖАНИЕТО НА СТАТИЯТА.
  НЕ ЗНАЯ /И НЕ ВИЖДАМ ОТ АВТОРИТЕ НЯКОЙ ДА ЗНАЕ/ КАКЪВ ГО ИГРАЕ В МОМЕНТА ПАРДЮ, И ОТ КАКЪВ ЗОР СЕ ИЗКАЗВА ПО ВЪПРОСА ... АКО Е КОНСУЛТАНТ НА СВОБОДНА ПРАКТИКА, КОЙ МУ Е ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ ?
  ДАЛЕЧ НЕ ХАРЕСВАМ ВСИЧКО В СТРАНАТА НИ, НО, ПОСОЧЕТЕ МИ, МОЛЯ, АЛТЕРНАТИВАТА НА ГЕРБ, НО СЪЩЕСТВУВАЩА, НЕ ИМАГИНЕРНА /НЕ СЪМ ЧЛЕН НА НИКОЯ ПАРТИЯ/. АЗ НЕ Я ВИЖДАМ, ИЗГЛЕЖДА, И НАРОДА СЪЩО. ЗАЩОТО НЕ ПРИЕМАМ ЛАМБО ЗА АЛТЕРНАТИВА, А ТОЙ ДОКАРА НАЙ-МНОГО ГЛАСОВЕ ЗА БСП.

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 26. 26 Профил на smehur_co
  smehur_co
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Защо не обявят Пърдлю за персона нон грата?
  С какво помага неговото вмешателство? Кой изпрати този НУРС на мисия тук? Очевидно, че когато политическият елит на една държава се консолидира и държавата започва да прилича отново на държава, това пречи някак си на американците. Или чакай, решило правителството да даде зелена светлина на Бургас-Александрупулус, след като руснаците се съгласили да построят нефетепо пристанище, и ето я първата топка кал от хамериканците. Нещастници!
  Хайде, Пърдлю, да си поговорим за вашите медии в САЩ. Колко са свободни и независими те? Колко от тях се обявиха против войната в Ирак през далечната 2002 г. Ха ми кажи къде са атомните бомби на Садам? Може би Иран има толкова ядрено оръжие, колкото и Ирак.
  Съвет от мен - не вярвайте на американците!

  Вяра. Надежда. Любов.
 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Разбира се , че Пардю е прав :политически натиск НЕ само върху пресата, а и върху избиратели; заплахи за уволнение ; чорапи и лелки от герб ; прозрачни бюлетини - за да си сплашен ; ЦИК и общинските -ЗНАЕЩИ какво да правят , за да е сигурна властта в СВОЯТА бъдеща власт ;хаос-подреждан от депутати в общ.комисия !!?? ; да не говорим за ПАРИТЕ хвърлени за избори ;милиция и шефа им - в предизборна агитация !!?? ;.......
  Но , най- важното - аборигени, дори не кроманьонци , а неандертаци - на власт, в Европа, в 21- вия век ...))))

  BIG AL
 28. 28 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Любопитно

  И отново - защо трябва това да се казва от чужд човек, а не от български журналист?! Или самият факт потвърждава думите му. Всички знаем, че централните медии са под чехъл и флиртуват - понякога без причина - с власт имащите. Хората искат имена. Искаме поемане на отговорност.
  Дневник, щом сте решили, че изказването на бившия посланик е от значение, това не ви ли накара поне малко да се почувствате предизвикани да напишете статия за произхода и възхода на всички български медии от 89-та насам? Но с конкретни имена, дати и числа! А не общи положения.
  Ето Ви тон за песен: Дарик!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 29. 29 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#22] от "smej":

  "Радостта" от ссср- и агентите като Златев например , я знаем и днес :)
  Когато американците ТИ управляват България - 45-50 години , ТОГАВА ги слагай на едно НИВО ...)))

  BIG AL
 30. 30 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "...броят на вестниците в България остава стабилен. Това, което се променя, са собствениците. Големи западни медийни инвеститори се изтеглят от българския пазар и собствеността преминава към български инвеститори..."

  "Големи западни медийни инвеститори" (ВАЦ) помогнаха на червените гадове да завладеят печата и после се изнесоха по терлици.

  Започвам да се убеждавам, че Германия е проклятие за България.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 31. 31 Профил на johnny.kay
  johnny.kay
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Винаги съм казвал че мястото на България е между Русия, Беларус, Украйна и Сърбия, каква Европа, какви САЩ. На българите им трябва голяма армия, голяма полиция които да изглеждат че могат да опазят някои от някого, безумно бедни хора и Тодор Живко опаа Б.Б.

 32. 32 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Отговорът трябва да е некупуване на вестници списания, негледане на конвенционални ТВ облъчвания и информиране от алтернативни източници.

 33. 33 Профил на mitote
  mitote
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  Пак ли ще се обиждаме когато ни казват нещата "право куме в очи"?

  Доказано е, че сит народ е патриот. Гладният заминава надалече и оттам обича родината…
 34. 34 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До Големия Ал. Американците управляват България вече 22 години. Не е малък срок, нали си съгласен.

 35. 35 Профил на johnny.kay
  johnny.kay
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А и тъй като всички вестници пишат едно и също колко сме добре и колко ни е добро правителството няма смисъл да се харчат пари да се направи както си беше един вестник Червено знаме или Жълто знаме и да се спестяват пари от избори като напишем в конституцията че ГРОБ е единствената партия.

 36. 36 Профил на chiko
  chiko
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тоя веднага да подаде молба за членство в БСП. Само общи приказки и нито едно име.

 37. 37 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 494 Неутрално

  Най-показателно е колко медии ще излъчат подобен репортаж.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 38. 38 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  В борбата с "червената чума" всички средства са допустими и полезни!
  Пардю,забрави ли какво беше маккартизма в твоята страна!?И какво правеше Хувър?!

 39. 39 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#34] от "smej":

  Е как така американците управляват България двадесет години пък никой не смее да бутне паметника на Съветската армия на центъра на София ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#3:"smej"]Когато този американски чиновник стане независим от своите работодатели, които му формират тезите чрез политиката, одобрявана от Конгреса и президента на САЩ - ще го изслушам с по-голямо внимание. [/quote]

  Пардю вече е частно лице.
  Даже Уорлик ви до каза веднага след първото му интервю за изборите и отказа да коментира точно с аргумента, че Пардю .... цитирам по памет ... е частно лице и не отразява становища и политика на Конгреса и Президента на САЩ.

  Сега можеш да прочетеш пак статията му.
  И не забравяй, че въпросният беше 4 години посланик в България и има бекграунда, контактите и познанията да се изкаже по въпроса.

 41. 41 Профил на kirilrz
  kirilrz
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ето становището не само на Пардю но и на публиката по стадионите към управлението на държавата гледайте и слушайте внимателно от 20 снекунда до към 30-тата секунда.

  http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=zs21hbunk8A

 42. 42 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":

  Полковник Пардю е частно лице?
  Може би, де да знам.

  Интересно защо Уорлик промени тона към гербавите след частната визита на Пардю?

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 43. 43 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В заформилия се форум има ясна граница - дали човек харесва или не харесва управлението на Герб. Твърде скромна тема, за да се нагласят към нея много по-големи и стойностни неща. Аз харесвам САЩ, от което не следва, че всеки американец е прав и не харесвам управлението на Герб, въпреки че то е много по-ефективно от това на тройната коалиция. Истински мразя комунистите. Но последно от мен тук - всичко е много по-сложно и нюанирано и в никакъв случай не може да се изрази с плюс или минус.

 44. 44 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Много хора знаят, че Царят е гол. Част от тях го казват, но това не се разпространява. Политическото му ла.но все още е опаковано в здрав медиен целофан.
  Просто е използван Пардю за да може да се каже нещо и то да се чуе. Нормално е. Той не е на служба и неговите думи не ангажират правителството.
  Но ние си знаем - "казвам ти дъще, сещай се снахо"

 45. 45 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#43:"smej"]В заформилия се форум има ясна граница - дали човек харесва или не харесва управлението на Герб.[/quote]
  --------------
  има граница и тя е ценностна, клоняща към цивилизационна.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 46. 46 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#42:"wreck"]Интересно защо Уорлик промени тона към гербавите след частната визита на Пардю?[/quote]

  Защото, приятелю, стана безпощадно ясно, че герберите все пак планират да строят петролопровода "Бургас-Александруполис", а по всяка вероятност и АЕЦ "Белене". Аз продължавам да стоя на позицията си от миналата седмица, че американците са снели доверието си от "най-верния си човек" в България, ъъъъ от пожарникаря и съимператора му от ВИФ. Мисля, че ще трябва да очакваме интересни изявления от стана на Дянков по въпроса за финансирането на строителството на петролотръбата и на АЕЦ-а.

 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#31] от "johnny.kay":

  Добре казано , но така ни виждат другарите- и от герб, и от бкп-бсп..)
  Това им е мечтата:))

  BIG AL
 48. 48 Профил на bilito05
  bilito05
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичко е казано в прав текст само лошото е,че последиците са за нас! И щем не щем трява да търпим тези които ни ги налагат от горе.

 49. 49 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#34] от "smej":

  Знаеш ли , със слепи хора , не споря..Нямам време ..)
  Американци не са нито Цветита , черепи , Р.Овч. , тимаджиите или златевци , Рапони и други от Симеоново..6-то и любен гоцевци , Гоцета и ДЕЦАТА н атези , за които Компирът се грижи...- да ни управляват :)))
  Колкото НИЕ управляване ШриЛанка-толкова и те ни управляват..:)))))))

  BIG AL
 50. 50 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#46] от "Митридат":

  Възможно е. Аз лично предпочитам да се задоволя с буквалния прочит на думите на г-н Пардю.

  Когато някой отвън говори същото, което говорим ние дето сме вътре, се чувствам по-спокоен за целостта на разсъдъка на българите.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 51. 51 Профил на gogoggggggg
  gogoggggggg
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Пардю съм го признал за Българин одавна !Този мъж с главно М има способността да се намесва винаги, когато нещата излязат извън контрол.Противно на някои ченгесарски схващания за лошата Америка смея да твърдя ,че на този презокеански Българин му пука повече за България от цялата политическа класа.Всичко ,което казва той, го мисли всеки Български гражданин !Цъкайте колкото си искате минуси, но няма да сте прави!

 52. 52 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  управлението на Герб. Твърде скромна тема,..)))))))))))))
  .......................................
  Кажи го на гражданите , населението , народа...данъкоплатците , безработните , учените , и т.н. ..в БЪЛГАРИЯ !! :)
  В Британска Колумбия- Канада- може и да е скромна тема ..))

  BIG AL
 53. 53 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Пардю - президент.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 54. 54 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Весело

  [quote#50:"wreck"]Когато някой отвън говори същото, което говорим ние дето сме вътре, се чувствам по-спокоен за целостта на разсъдъка на българите.[/quote]

  Бъди сигурен, че ако политиката на правителството устройваше американците, гласчето на Пардю нямаше да се чуе.

 55. 55 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Вероятно привържениците на ГЕРБ ще обяснят, че Пардю е бивш член на БКП и фен на тройната коалиция. И тъй като е отявлен комунист се стреми да провали най-доброто управление, което България е имала от хан Аспарух насам. Що не го експулсираха незабавно още в дена на изборите. Така да злослови за най-честните и прозрачни избори в демократична Европа и да очерня най-независимите и неподкупни медии в света. Да вземе Цецко да спретне една акция "Посланиците", че напоследък май и актуалния посланик на Щатите нещо се изказва неподготвен.

 56. 56 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#26] от "smehur_co":

  Консолидирането в една държава е твърде, твърде опасно, когато е свързано с мафиотски структури. Аз лично ги предпочитам неконсолидирани.
  И да, кой го казва е от второстепенно значение, ако това което казва е вярно. А ние всички си знаем, че всяка дума тук е вярна .

 57. 57 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#54] от "Митридат":


  До коментар [#52] от "BIG AL":

  Всичко това дето го пишете може и да стане, ако не бяхте го написали ние откъде да го знаем. Аз цяла нощ да гледам на кафе пак не мога го измисля.А на вас явно ви се дава,по заслуги.

 58. 58 Профил на wreck
  wreck
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#54] от "Митридат":
  [quote#54:"Митридат"]Бъди сигурен, че ако политиката на правителството устройваше американците, гласчето на Пардю нямаше да се чуе. [/quote]
  ------------------
  сигурен съм в това. За мен е по-важно, че аргументите му в подкрепа на хипотезата, че гербавите са вредни за Щатите, подкрепят и тезата, че ГЕРБ са вредни за България.

  You should never underestimate the predictability of stupidity .
 59. 59 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Докога този вече "независим консултант" ще ни занимава с внушенията си? Отявлено платен от някъде си (нямам идея откъде, ама ми звучи като да е от "Позитано", Пардю се появи и се включи изключително активно в предизборната кампания СРЕЩУ ГЕРБ. Интервюта, "Шоуто на СИлви", материали и шум... Като какъв се изказва навсякъде? Защо само него публикуват? Така е, прав е - няма свободни и демократични медии в България. Има само подчинени на олигарсите писачи. Уви, "Дневник". Но явно кампанията по "очернянето" на сегашното правителство още и тепърва ще продължава. ДС са живи, активни и подобаващо продуктивни. Остава да разберем българите дали са будали, че да им повярват.

  :)
 60. 60 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#54] от "Митридат":

  Да не би Пардю да е пратил депутатите в ЦИК дето "помагаха" на бременна жена с билютините? Да не би Делян Пеевски да е подставено лице на Обама? Или прозрачните билютини да са били отпечатани от ФЕД?

 61. 61 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#60] от "DIDI8"

  Че аз да съм казал, че Пардю не е изговорил верни неща. Казвам, че ако пожарникаро устройваше към настоящия момент САЩ, Пардю щеше да се направи на приятно разсеян.

 62. 62 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#59:"kakawida"]Защо само него публикуват? Така е, прав е - няма свободни и демократични медии в България. Има само подчинени на олигарсите писачи. Уви, "Дневник". Но явно кампанията по "очернянето" на сегашното правителство още и тепърва ще продължава.[/quote]

  Препоръчвам ти да не ориентираш към хартиите на Ирена Кръстева и Дилян Пеевски (КГБ-ДС-ДПС). Там лоша дума за правителството на негово светейшество Б.Б. няма да чуеш.

 63. 63 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#59:"kakawida"]Докога този вече "независим консултант" ще ни занимава с внушенията си? Отявлено платен от някъде си (нямам идея откъде, ама ми звучи като да е от "Позитано"[/quote]
  Прав си. От сигурен източник (централата на ГЕРБ) знам, че Пардю си тананика Интернационала преди всяко интервю.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#3:"smej"]Когато критика идва не от обективен наблюдател, а от чиновник на друга държава, тя няма особена стойност.[/quote]

  Не ми се вярва, да не симпатизирате на някаква партия.От оценките ви по повод интервюто на Джеймс Пардю, се очертава вашият левичарски профил гарниран с ненавист към най-великата демокрация в света, което автоматически означава,че сте или привърженик на БСП или на ГЕРБ, или пък сте преминал от първия лагер към втория, както преобладаващото мнозинство българи.
  Когато американските посланници потупваха по рамото Борисов и му демонстрираха открито подкрепата си, бяха добри. Сега 2,5 години след идването му на власт му напомнят, че не е изпълнил нито едноот основните си обещания към българските избиратели - станаха лоши.
  Освен това понастоящем Пардю не е американски посланник в София и не виждам причина да не сподели впечатленията си върху настоящата политическа обстановка в страната. Лошото е,че хората от вън виждат и оценяват много по-добре ситуацията в България, от колкото мнозинството от българските избиратели които си нататрузиха на главата поредния неокомунистически проект на БКП/ДС, наречен Бойко Борисов.

  [quote#3:"smej"] че отново сме раздразнили с нещо американците. [/quote]

  Крайно време,ние българите е да престанем да се вглеждаме в пъпа си тъй като това ни пречи да възприемем незначителния си ръст. Трябва да си давате ясна сметка,че нямаме нито ресурса нито капацитете да "раздразним" най-великата сила в света - САЩ. Пък и по-редно е да се поучим от тях как се правят истинска пазарна икономика и демокрация, а не такава от Путинско-Лукашенковски тип.

 66. 66 Профил на pangalaxy.145
  pangalaxy.145
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това, което казва Пардю е истина, макар и част от нея.
  Но друго е по-интересното, как така екс посланик на америка мъти водата на гербарите, какво стана с "любовта " между гербарите и америката???

  Истината е някъде там

 67. 67 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело

  Джеймс Пардю Премиер на Бг - най-достоен

 68. 68 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#62] от "Митридат":

  Няма нужда да ме "съветвате". Нито съм ви искал мнението, нито тръпна да го чуя. Ако сте поредния, който се блазни от идеята да си завре главата в пясъка и възприема всеки "х'американец" за Делфийския оракул, то тогава е нормално да не виждате внушенията в думите н този "консултант". Мисля че задавам правилните въпроси: Защо този човек се включи толкова активно в предизборнат кампания? Като какъв? Защо точно сега се появи? Кому е изгоден? А, че тук си има платените писачи, това е ясно и отявлено. Идете си в Сибир! Може и в Аляска.

  :)
 69. 69 Профил на lisco
  lisco
  Рейтинг: 501 Неутрално

  посланикът е като скенер.
  ...тумор, разсейки, а то вика нищо ми нема, айде, че сме пред Германия

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 71. 71 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#61:"Митридат"]Че аз да съм казал, че Пардю не е изговорил верни неща. Казвам, че ако пожарникаро устройваше към настоящия момент САЩ, Пардю щеше да се направи на приятно разсеян. [/quote]
  Съгласен съм. Щатите пречупват всичко през собствения интерес. Всичко, което Пардю казва е вярно и го виждаме всички. Отделен въпрос е какви са причините да го каже. Те никога не са имали илюзии за това какво представлява Борисов. Щатите имат съперничество с Русия и който си мисли, че студената война е приключила се заблуждава. САЩ продължават да се стремят да изтласкат Русия на изток и ще пречат на реализацията на всеки руски проект в Източна Европа. Не знам какви точно са параметрите на договорите по енергийните проекти, но съм сигурен, че са изгодни за България, по простата причина, че Русия е готова на всичко, за да ги реализира. Ако Бойко Борисов все пак е дал някакъв сигнал (може би екологичната оценка за Бургас-Александруполис, или положителната финансова оценка за Белене) то точно това е провокирало активността на Пардю. Ако Борисов работеше в посока американските интереси щяха да кажат - да, той е кучи син, ама наш кучи син.

 72. 72 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  До коментар [#68] от "kakawida":

  Ето и аз ще ти задам въпроси.
  Защо коментираш?
  Кому е изгодно да коментираш?
  Защо точно сега коментираш?
  Ето и аз задавам правилните въпроси.

 73. 73 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Анализът на Пардю е точен. Може би американците вече схванаха, че ББ е воден на въженце от Първанов и общите им кукловоди, което означава реализиране на руските интереси в България. Снощи гледах филма Последният лов по БТВ - абсолютна реабилитация на Тодор Живков, изкараха го голям реформатор и поборник на ЕС. Очаквах филма да завърши с: "Тодор Живков - създател и основател на ГЕРБ"

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 74. 74 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  [quote#71:"teridan"] Не знам какви точно са параметрите на договорите по енергийните проекти, но съм сигурен, че са изгодни за България, по простата причина, че Русия е готова на всичко, за да ги реализира.[/quote]
  Значи понеже са изгодни за България, Русия е готова на всяка цена да ги реализира? Че те големи алтруисти?

 75. 75 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#72] от "DIDI8":

  А така. Лаф да става. Да си контактуваме по "хамерикански". Коментирам статията. Правя го във форум, отявлено окупиран от комуноиди, ръсещи едни и същи клишета, лъжи и "позитановски" мантри. Правя го заради въпроса "Кому е изгоден този Пардю и защо толква често го публикуват???". В рекламата и PR-а всяка публична изява се прави с цел. А разликата между този и мен, е че мен не ме публикуват. Нали?! Аз и вие имаме еднакви права тук. Или бъркам??? Вие с връзки ли сте тук? И все пак - никой не отговаря на моите въпроси. А вижте аз как отговорих на вашите... Сибир!

  :)
 76. 76 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#25] от "deepdp":

  [quote#25:"deepdp"]НО, ПОСОЧЕТЕ МИ, МОЛЯ, АЛТЕРНАТИВАТА НА ГЕРБ, [/quote]

  Огромната грешка на нас българите е,че все чакаме някой да ни посочи алтернативата вместо да си я създадем сами. По тази причина има едни хора,които винаги ни я посочват и които след 22 години напълно провален преход към демокрация, ни оставихме да избираме между три отрочета на БКП/ДС. Квазилявото - БСП, квазидясното - ГЕРБ и квазилибералното - ДПС. Ако ДПС не е подходящо за център, са ни приготвили др.Кунева.
  На мен лично тази алтернатива не ми харесва. А на вас?

 77. 77 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#74:"DIDI8"]Значи понеже са изгодни за България, Русия е готова на всяка цена да ги реализира? Че те големи алтруисти?[/quote]
  Иронията ти е неуместна. Разбира се, че не става дума за алтруизъм. Просто не преследват икономическа изгода, а политическа изгода. Вероятно искат да запазят част от влиянието си и контакта с Европа, а не да се окажат в изолация.

 78. 78 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Събудете се! Възмутете се! Присъединете се!

  На 11.11.2011 г. народите от всички континенти ще излязат на мирен протест показвайки своето възмущение от посоката, в която парламентарния и икономическия елит ни тласкат. Политическите системи се провалиха, настъпи времето на хората, настъпи времето за пряка демокрация! Заедно ще изкажем недоволството от пътя, по който ни водиха шепа хора, облагодетелстващи себе си и своите семейства, самозабравяйки се в алчността си! Ние сме българската следа в това глобално възмущение. Ние нямаме готови решения на проблемите, нямаме конкретни искания. Ние сме хората и решихме да се съберем и да поговорим! Ние сме 99-те процента, ние сме легион! Ние сме анонимни, провокативни и мислещи хора! Няма да се конфронтираме с полицията, няма да се поддадем на цивилни провокатори в редиците ни. Ние ще говорим, ще обсъждаме, ще крещим – защото имаме глас и той излезе от урните! Присъединете се към нас! Окупираме площадите! Връщаме си правото да бъдем чути! На 11.11.2011 г. светът ще бъде разтърсен от нашия глас, защото изкуствено наложените граници и предразсъдъци ще паднат.

  Любовта ще възтържествува и заедно ще променим посоката!

  Време е за революция! Време е за еволюция!!!

  А когато след време ни питат децата ни: "Ти къде беше на 11.11.2011?" – Ние ще отговорим: "Аз бях там! Аз бях там на площадите! Аз взех съдбата в ръцете си, аз не се примирих! Аз се възмутих!"

  Как ще отговориш ТИ на този въпрос, зависи изцяло от ТЕБ!

  Ние хората ще бъдем там… и ще те очакваме.

 79. 79 Профил на gerotheone
  gerotheone
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Интересно изкаване на Пардю. Определено то е в пълен резонанс с изкаванията на Кунева, което вече ме кара много сериозно дас е замисля - дали не правят "артилерийска подготовка" за излизането на сцената на новия месия , който ще трябва да вземе изборите след три години.
  И той, като много опитен политик, успява да покаже "неговата си истина" - хареса ми изречението за Барак Обама и шефовете на ЦРУ и ФБР. Това почти така, но не съвсем - първо Цветанов не шеф на НРС или ДАНС, а е политическа фигура, която по стечение на обстоятелствата е министър, но е и един от най-добрите организатори в ГЕРБ. Тук виждаме подхода на Гьобелс , който е уникално добър - от една полуистина да се прави перфектната лъжа.
  Освен това вече не сме 1980 година, когато вестниците бяха много по-важни. Днес има и интернет , от който може да се набави нужната информация - за всеки който иска. Така че, факта че вестниците стават все по-малко значими е факт навсякъде по-света. Просто света се променя и това е необратим процес. Чуждите фирми, най-вероятно се изтеглят защото тези глобални тенденции и гледат да застанат на позиции, по-удобни за тях за в бъдеще.

 80. 80 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#71] от "teridan":
  Така си е - я го виж Уорлик как глътна бастуна за Лукойл и даже ходи на посещение в Нефтохима - нито дума за датчици и прочие досадни подробности. Защо ли? Защото Лукойл е един от най-големите доставчици на петролни продукти в САЩ и има там разни западни акционерчета дето нямат интерес от раздухване даже и в България. Въобще напоследък тоя Уорлик нещо позаглъхна, видях го и на пресконференцията на ГЕРБ след изборите-гледаше като Тодор Живков на 10-ти ноември. Затова се налага Пардю да помага...

 81. 81 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#59] от "kakawida":

  Очевидно е,че следизборния таймаут е свършил,както и днешната ви оперативка. Знате ли колко приятно беше във форума без вас?

 82. 82 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Весело

  До коментар [#71] от "teridan":

  Ти това за съвпадането на интересите на Русия и Бг сигурно ли го мислиш? А някога да ти е минавало през ум, че на Русия и е безкрайно удобно да строи Белене, просто защото според договара НЕК е длъжна да изкупува тока на каквато и цена да се произведе той? На кой луд няма да му се услади тази баница? Или някаква лампичка да ти светна, когато безапелационно се обяви повишение на цената на газа, след като газификацията на Бг напредна? На това по света му жикат монополна позиция и се старашт всячески да го избегнат чрез диферсификация, но ние не та не, искаме си руския монопол.

 83. 83 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#79:"gerotheone"] вземе изборите след три години. [/quote]

  Кога са изборите според ГЕРБ?
  След 3 години ли?
  А изобщо ще има ли избори?
  Що не вземем да обявим вечна и окончателна победа на ГЕРБ и стига сме харчили народна пара за излишни избори!

 84. 84 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До големите демократи и разбирачи във форума. На изборите първа сила беше Герб, втора БСП и трета ДПС. Оставете ученическите възторзи - всеки знае, че САЩ е най-развитата държава в света - отговорете как виждате картинката на следващите избори. БСП, ГЕРБ, ДПС или ДПС, БСП, ГЕРБ. Много говорите, но ситуацията в България е такава, каквато е. Ако ГЕРБ изчезне, идва направо БСП. В България останаха само КОМУНИСТИЧЕСКИ партии. И какво квичите от радост, че пенсиониран служител на американските тайни служби казал същото.

 85. 85 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  [quote#82:"heliana"]А някога да ти е минавало през ум, че на Русия и е безкрайно удобно да строи Белене, просто защото според договара НЕК е длъжна да изкупува тока на каквато и цена да се произведе той?[/quote]
  А някога да ти е минавало през ум, че руска компания е само строител, а не собственик и за нея няма значение дали НЕК изкупува или не електроенергията. България искаше 51 % от собствеността и за остатъка търсеше западни инвеститори. Отделен въпрос е, че нямаме пари за да платим такъв дял.

 86. 86 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":
  До коментар [#75] от "kakawida":

  мисля, че ако извършите следните действия
  - да си извадите главата от пясъка
  - да свалите розовите очила
  - да си пуснете лампата да ви е светло
  - да си отпушите ушите

  може да има шанс да прогледнете и осъзнаете какво се случва в тази страна...

  далеч не смятам че съм един от малкото, които гласуваха за герб преди 2 години и не им отне много дълго време, за да им се повдига вече от изказванията на хора като Цецка, Цвъцко, Лъчо и тн

  и бай дъ уей - детски градини и хубави магистрали имаше и в Либия на Кадафи и в КНДР също...

 87. 87 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Пардю-то не казва нищо, или поне нищо ново. Слугинската роля на българските медии и липсата на обективна журналистика не е от вчера, процесите на смяна на собственост не текат от вчера, не знам даже дали не започнаха да стават масови именно пповреме на пребиваването на господина у нас. Т.е. целта на изявлението е не да се каже нещо по темата, а да се покаже отношение /промененото отношение на САщ?/ към управляващите. Става нещо, янките нещо са настъпени и недоволни, от какво ли?

 88. 88 Профил на bate_Ventzi
  bate_Ventzi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#43:"smej"]не харесвам управлението на Герб, въпреки че то е много по-ефективно от това на тройната коалиция.[/quote]

  Ефективно е само на приказки, на които за жалост има кой да вярва.
  Едва ли в този форум има много привърженици на тройната коалиция, но истината е,че по тяхно време икономическата конюнктура беше изключително благоприятна и се формираха бюджетни излишъци , а инвестициите достигнаха невиждани мащаби,макар и преобладаващо в строителството. Така,че няма как управлението на ГЕРБ да е по-ефективно, след 2,5 годишно и продължаващо неизвестно до кога, замразяване на доходите на населението,което автоматически означава и намаляване на жизнения ни стандарт, който и без това е най-нисък в Европа.

 89. 89 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До Дрън-дрън. Добро фокусиране на темата.

 90. 90 Профил на smej
  smej
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Айд, бате Венци - навлязахме в политическата шизофрения. Сега ще излезе, че социалистите на мижитурката Станишев, обградени от зловещо-крадливия башибозук на Доган и подкрепяни от социопата Сакс-Кобургготски са по-добри. Ето затова в България няма управия. И затова казвам, че като не харесвате Герб, пак ще получите тройната коалиция, но освежена с Пръмова-Кунева.

 91. 91 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#86] от "Yomega":

  Спри да мечтаеш, за феновете на СуперБи тези действия са невъзможни.

 92. 92 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Назначаването на вътрешния министър начело на предизборната кампания на управляващата партия ГЕРБ е все едно президентът Барак Обама да назначи директорите на ФБР и ЦРУ да ръководят кампанията му за преизбиране".

  МОМЧЕТАаааа, радвайте се, че все пак ИМА и хора като Пардю да го кажат. Вижте какво каза кандидата за президент на Америка, билионера Доналд Трамп, „АКО БЪДА ИЗБРАН ЗА ПРЕЗИДЕНТ ЩЕ ЗАТВОРЯ ОПЕК”. „Защо държат цените така високи”. „Петрол има на света много повече от колкото е нужно”. Не мина и месец той се оттегли. Защо мислите?
  Снощи по БТВ имаше 1 час филм от 20:00 часа за „Незнайния Тодор Живков”. Интересна ЛИЧНОСТ беше той. За да бъде уважаван от всички, ТОЙ СПЕКУЛИРАШЕ С ДУХЪТ, СЪЗНАНИЕТО и МЕЧТИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 93. 93 Профил на kakawida
  kakawida
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#86] от "Yomega":

  Сега е момента да си идете в КНДР. Нямам идея в коя детска градина ще ви приемат, ама все ще се намери нещо. Важното е да имате вяра и да упорствате. Защото... сте юнак!

  :)
 94. 94 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 500 Неутрално

  38 - ако още не си разбрал - днес, 2011 г.

  "червената чума" = ГЕРБ

  отръскай мухъла от мозъка си...

 95. 95 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  [quote#68:"kakawida"]задавам правилните въпроси: Защо този човек се включи толкова активно в предизборнат кампания? Като какъв? Защо точно сега се появи? Кому е изгоден[/quote]

  Аз не зная. Какви са отговорите според вас?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 96. 96 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1047 Весело

  [quote#80:"danielson"]Лукойл е един от най-големите доставчици на петролни продукти в САЩ [/quote]
  Това откъде го знаете?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 97. 97 Профил на ugz411068663
  ugz411068663
  Рейтинг: 740 Неутрално

  нещата от 1985 са извън релси . ясно е , че важни решения не могат да се взимат без допитване до батко (преди също). просто трябва да е по-малко болезнено за аборигените.

  Обществото на бъдещето: робство без господари. "Н.Давила"
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на renegat
  renegat
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Д.Пардю да беше си направил трда да коментира малко и морала на журналистите ни.Хей така за настроение!А той знае... по тази тема доста предполагам!

 100. 100 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  До коментар [#85] от "teridan":

  Руснаците ни предлагат руски кредити за да финансираме изграждането на руска АЕЦ захранвана с руски суровини по технология отпреди сто години в сеизмичноопасна зона Какво благородство! Ами да си я направят тази АЕЦ в Русия, като е толкова изгодна.
  В енергетиката се играят най-мръсните игри, защото това е едно от най-мощните средства да владееш една страна или регион. Само храната и водата са по-мощни средства, но там кризата е по-отдалечена във времето, и на пазара на храни играчите са други (Монсанто напр. както и други монополисти на семена). Ние се джафкаме за какво ли не, а големите сили в това време се чудят как да ни направят зависими, без натиска да е прекалено очевиден и груб.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK