"Братята Супер Марио" ще спасяват Италия и еврозоната

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.Дори Марио Монти да успее да изгради силно правителство в Италия, еврозоната остава уязвима от масово теглене на депозити и дефлационна спирала. Тези рискове трябва да предотврати Марио Драги – шефът на Европейската централна банка (ЕЦБ). Зоната се нуждае от мощна реформа на предлагането на пари, но и от олекотена парична политика. След като Силвио Берлускони си тръгна, двамата Марио и канцлерът на Германия Ангела Меркел трябва да се опитат да постигнат нова широка сделка.


Миналата седмица италианците и гърците бяха изтикани на ръба, погледнаха в пропастта и не харесаха видяното. Двете страни имат или са в процес на формиране на правителства на национално обединение, водени от технократи. Това е стъпка в правилната посока. Опасностите обаче дебнат.


Най-големият риск е голямо теглене на депозити
Такова вече имаше в Гърция, защото спестителите се притесняват, че страната може да бъде изтикана от еврозоната – сценарий, който все още стои, въпреки назначението на Лукас Пападемос за премиер. Засега опашки пред клоновете на банките няма, за разлика от ситуацията с британската Northern Rock през 2007 г. Ако това се случи обаче, снимките моментално ще бъдат разпространени в Европа и ще провокират подобни ситуации и в други страни.


Дори и без видими масови тегления, банките от еврозоната са омаломощени. Много вече пострадаха от липса на доверие от пазарите на едро: Фондовете от САЩ рязко отрязаха доставянето на краткосрочни средства; освен това, почти никоя банка не е успяла да издаде необезпечени облигации от лятото насам. Банките могат да взимат пари от ЕЦБ, но само за срок до една година. Проблемите им с финансирането биха могли да задушат индустрията при на ново кредитно свиване.


Трудностите на банките влошават и проблемите с правителственото финансиране. Френската банка BNP обяви този месец, че е намалила резервите си в италиански дълг с 40% в последните четири месеца. Други банки могат да последват този пример с идеята, че е по-добре да понесат малки загуби сега, отколкото да бъдат повлечени в преструктуриране на дълга по-късно, както стана с Гърция. Това означава, че дори и Монти да получи мандат за налагане на структурни реформи – които трябва да са по-радикални от планираните от Берлускони – Рим може да не успее да се самофинансира при приемливи условия. Доходността по десетгодишните облигации, която миналата седмица затвори на 6.5% след скок до 7.6%, трябва да спадне до 5%, за да бъде устойчив дългът в страната.


Еврозоната може вече да е влязла в рецесия с двойно дъноМного европейски държави са живели по-широко, отколкото са можели да си позволят в продължение на години. Те са се радвали на твърде щедри социални държави и не са позволявали на свободните пазари да работят правилно.

Повторен кредитен срив, подкрепен от допълнителната строгост, изисквана от правителствата – Франция бе поредната страна, която затегна колана си миналата седмица – може да направи рецесията доста дълбока. Проблемът е, че колкото повече правителствата вдигат данъците, толкова по-бързо икономиките ще се свият. Това на свой ред ще затрудни балансирането на бюджетите им, което допълнително ще натежи върху тях.


Много европейски държави са живели по-широко, отколкото са можели да си позволят в продължение на години. Те са се радвали на твърде щедри социални държави и не са позволявали на свободните пазари да работят правилно. Затова сега се налагат големи промени. Настоящата политическа стратегия не работи. Трябва да има ново отношение, което да сложи ударение на дългосрочните реформи – увеличаване на пенсионната възраст, улесняване на процесите на наемане и уволнение на персонал, реформа на раздутите държавни услуги и приватизация – и да не се съсредоточава толкова върху краткосрочните мерки.


Такава нова стратегия изисква действия не само от страна на правителствата, но и от ЕЦБ. Централната банка в момента е единственият реалистичен източник на голямо финансиране, след като на срещата на Г-20 в Кан по-рано този месец много страни извън еврозоната ясно показаха, че зоната сама трябва да разреши проблемите си. Междувременно Китай даде знак, че ще помогне в замяна на доста неприятни условия като допълнителна власт в Международния валутен фонд.


Марио Драги и колегите му в консервативната централна банка трябва да направят три радикални промени. Германия, консервативният основен източник на средства в еврозоната, трябва да подкрепи промените, за да им осигури политическа сигурност.


Първо: ЕЦБ трябва да предложи на банките дългосрочни заеми, за да предотврати надвисналото свиване в кредитирането. Едновременно с това правителствата трябва да изискат от банките да държат повече капитал, за да имат достатъчно предпазни средства за справяне в идващите тежки времена. Капиталовите инжекции за 106 млрд. евро, съгласувани на последната среща миналия месец, трябва да бъдат удвоени според препоръката на МВФ. Това може да увери ЕЦБ, че тя не дава пари на евентуално неплатежоспособни банки.


Второ, централната банка трябва да е готова да поеме ролята на заемодател от последна инстанция за правителства, които имат отговорни политики. Лисабонският договор забранява на ЕЦБ директно да кредитира държави, но това не трябва да я спира да увеличи средствата на Европейския фонд за финансова стабилност – спасителният фонд на еврозоната. Тогава ЕФФС ще има силата да помогне на Италия и Испания, ако това се наложи. Докато Берлускони управляваше едно нефункционално правителство, беше разумно страната да не бъде спасявана. Като се има предвид Монти, това вече не е проблем.


И накрая, ЕЦБ трябва да е готова да пусне "количествено улеснение". В момента инфлацията в еврозоната е около 3%. Скоро обаче тя ще падне под нивото от 2%, което ЕЦБ дефинира като ценова стабилност. Като се има предвид, че сега лихвените проценти са 1.25%, няма място за още много намаление в тях. ЕЦБ обаче може да печата пари, за да купи държавни ценни книжа и други активи по примера на щатския Федерален резерв и Bank of England.


Все пак, ЕЦБ вече има програма за изкупуване на държавни облигации. Тя обаче е доста далеч от количествено улеснение. Първо, програмата е малка – 0.8% от БВП, докато в САЩ и Великобритания програмите са съответно 16 и 18% от БВП. Освен това, ЕЦБ изтрива всички създадени пари, когато купува облигации. Фед и британският централен регулатор директно ги вкарват в икономиката. Основният плюс на подобна операция ще е възстановяване конкурентноспособността на задъхващите се икономики, като се обезцени еврото. То, въпреки кризата, е учудващо силно – 1.38 долара за евро.


Такава огромна сделка звучи рационална. Възможно ли е обаче да се постигне сделка между 17 различни страни и една яростно независима централна банка? Все още не. Но точно както натискът от пазарите и европартньорите на Италия накараха Рим да върши неща, които дори не обмисляше преди няколко седмици, натискът от пазарите и останалия свят може да принуди и еврозоната да стане по-изобретателна.


И "братята супер Марио" трябва да се захващат за работа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  "Много европейски държави са живели по-широко, отколкото са можели да си позволят в продължение на години. Те са се радвали на твърде щедри социални държави и не са позволявали на свободните пазари да работят правилно".
  С други думи - либерастия и популиски залитания и лево.
  Резултата е налице.
  Добрата новина е, че малко по малко дебелите европейску тикви започват да се осъзнават, че не леващината, а едно умерено дясно управление може да ги извади от тинята.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 2. 2 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Много истини има в този анализ.
  Устойчив във времето растеж нямаше в ЕС. Имаше временно оживление, заради напечатаните пари. Сега идва по-сериозна рецесия и от предходната. Трябват структурни реформи, за част от тях е загатнато. Растежът не е автоматично гарантиран, както в последните няколко десетилетия.
  Централната банка не трябва да е кредитор от последна инстанция на правителството, не трябва да се разчита, че парите са готови напечатани и само чакат да бъдат похарчени.
  Рецесията идва и в България и този път ще се задържи по-дълго

 3. 3 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 532 Неутрално
 4. 4 Профил на kalin_m
  kalin_m
  Рейтинг: 571 Весело

  "Освен това, ЕЦБ изтрива всички създадени пари, когато купува облигации. Фед и британският централен регулатор директно ги вкарват в икономиката. Основният плюс на подобна операция ще е възстановяване конкурентноспособността на задъхващите се икономики, като се обезцени еврото. То, въпреки кризата, е учудващо силно – 1.38 долара за евро."

  Я виж ти какви финансови фокуси. Тя работата била много проста, как до сега не са се сетили. Превода ли не е наред или е цитиран поредният евроидиот?!

 5. 5 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 571 Весело

  До коментар [#1] от "dgd":

  да се скриеш с десните ти приятели нейде, че идва социална революция!! може да ви оставим на едно островче да си играете на, аз съм ти шефа и ти си ми подчинения, колкото си пожелаете

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 6. 6 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  [quote#5:"forum_terrorist"]да се скриеш с десните ти приятели нейде[/quote]
  Не може, ние сме на всеки километър

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 7. 7 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 782 Гневно

  Изтеглете си парите от банките и убийте тая перверзна система!

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 8. 8 Профил на drakkar1196
  drakkar1196
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Братята Супер Марио" и Лукас Пападимос.

  Никой не е избран .. Всички те са в играта за федерална Европа.
  И демокрацията във всичко това? За какви ги представяме тези господа? Спасители? И кого предполагаме че ще спасяват? Народите? Хората? Те са за еврото, но също така и за финансовите структури на еврото, банки и други големи групи ..
  За доста кратко време Ирландия, Португалия, Испания, Гърция и сега Италия, под натиска на финасовите структури, се разделиха с премиерите си и назначиха други, без да се допитат до народа разбира се.
  Мисля, че робството започва постепенно да се налага ...

  “If you don't read the newspaper you are uninformed; if you do read the newspaper you are misinformed.” - Mark Twain
 9. 9 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Напред Италия!!! Вземайте се по- бързо в ръце!!!

 10. 10 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#8] от "drakkar1196": Който обича 'лесното папкане' сега ще научи как идва сметката.

  ИзбоРЪТ е конфедерация или иконимическо самоубийство - РЕшЕТЕ САМИ !

  и най-умният си е малко прост....
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#8:"drakkar1196"]Мисля, че робството започва постепенно да се налага ... [/quote]
  При положение ,че в целия свят във властта се имплантират лица с кариера свързана с МВФ, ЕЦБ или други финансови институции ...робството отдавна е започнало !
  Идва най-деликатния момент в който политическата и финансова криза може да прерасне в хуманитарна за цивилизования свят. Тогава на банкерите ще им види тесен света ...

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#7] от "Kaspar":

  Да, трябва да се действа докато е време! Защото като направят парите да са само електронни.... просто няма да има какво да се изтегля

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 13. 13 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Опаланкааа!
  От Уикипедия: Monti is an international adviser to Goldman Sachs.

  Draghi was then vice chairman and managing director of Goldman Sachs International and a member of the firm-wide management committee (2002–2005).

  За Италия не знам дали ще я спасят, но Голдман Сакс ги чакат добри времена!

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 14. 14 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  И все още,не мога да си представя,как толкова балъшка идея(Обединена Европа),взе акъла на толкова умни народи.
  Даже им го изкара от главите.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 15. 15 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 782 Весело

  Може би,някой изгаря от желание,неговите данъци да отидат за погасяване на Гръцкия ,Италианския,или Жотемския дълг?
  Има ли такива?
  При кой ще отидат парите?
  Ако имам 20 живота,бих го направил на 8-ят.
  45 години комунизъм,22 години глупости и псевдо живот.
  Това ли е продължението?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 16. 16 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Ако някоя страна се реши да излезе от ЕЗ ,ще се види ,след една година ,че е по добре и ще се затичат останалите....

  "Който не работи 'той и да не яде"
 17. 17 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#3] от "dasho":

  Тук има задявка с Марио Брос, те реално не са братя.

 18. 18 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#17] от "Делян Делчев":

  да де, като братя галеви

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK