Лесно ли е да си майка в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (253)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Нелсън Мандела
  Нелсън Мандела
  Рейтинг: 1605 Весело

  Уесно нема!

  Чехов е Толстой, а Братя Карамазови са Три Сестри!
 2. 2 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Оф, Зорничке, пожелавам ти да ти се роди живо и здраво детенце, да си расте и да ви радва. Само че знаеш ли колко жени отглеждат децата си сами в София, бабите, ако за живи и здрави, а места за тях в детските градини няма! А и, според мен, си е тежка дилема дали да си дадеш детето на ясла на 1 година....

 3. 3 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Раждаемостта в България е показателна-затова се топим като нация,но недейте да мислите че,българката не иска да ражда-не просто не може да си отгледа детето нормално.

  IVONIV
 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  ............родителите внасят 5 000 лв. в НОИ за обезщетения за майчинство (през целия си осигурителен стаж), а при отглеждане на две деца за по две години майките, осигуряващи се на средна заплата, ще получат майчински в размер на 22 000 лева............
  ------------------------------------
  Грешни са ти сметките.
  Внасят 20000,полчават 18000.

 5. 5 Профил на Vladimir Todorakov
  Vladimir Todorakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Съгласен съм, че трябва да се насърчи връщането на пазара на труда на майките, но преди това трябва да има добра система за целодневна грижа за децата, защото както няма места в яслите в София, много родители са принудени да ползват частни ясли или детегледачки, а това опъва до краен предел и без това изтънелите семейни бюджети на средностатистическите семейства

 6. 6 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Напълно съм съгласен!

 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#6] от "fras":
  С кое?

 8. 8 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Я ИПИ можели и да смята.
  Невероятно. Имаме новина драги читатели.
  Можели веднъж да кажат и истината - че майките получават много повече отколкото семействата им дават в бюджета.
  Само си пропуснала Зорница едно такова нещо - повечето майки правят втора бременност по време на отпуската и така държавата се получава че взема от хорнично недоплатени работници за да изплаща болнични и майчински на хронично бременни.
  Време е за ревизия на социалните програми на нои защото досега къдетои да ръчнеш - само нарушения на социалното равенство виждаш.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 9. 9 Профил на Georgi Halachev
  Georgi Halachev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Невъзможно е да се справите с проблема, ползвайки същия тип мислене, който ви е докарал този проблем."
  Алберт Айнщайн

  Ако искаме нещо да се промени, то трябва да можем да погледнем на нещата по адекватния начин.
  Поздравление за статията...

 10. 10 Профил на fras
  fras
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#7] от "nemeria":

  С изложеното в статията.

 11. 11 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 877 Гневно

  Препоръчвам на авторката да се застреля бързо и несимволично.
  Не може да се съкращават двете години майчинство,защото държавата не е изградила ясли,които биха поели бебето,за да се върне майката на работа.Кой ще го гледа? Или тя си мисли,че всички получават по 2-3 хилки заплата като нея?В провинцията масовите заплати са по 300-400 лв,откъде пари за детегледачка?Проблемът не са работещите майки,а огромния брой мургави ,раждащи всяка година заради майчинство и детски. Просто е - след първите 9 мес. до 2 години майката получава майчинствов размер,равен на осигурителния принос-нейния и на таткото-изразено в години и умножено по коефициент.Така майчинство ще получават на практика само родители,които до този момент са внасяли в този фонд.А Айшиту и Асанко без ден трудов стаж ще получат едно голямо НИЩО.Това се нарича СПРАВЕДЛИВОСТ.

 12. 12 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Разстроено

  Някой е тъп в това интервю-статия.
  Ако изхождаме от идеята, че здравето на децата и осигуряването на най-добро начало в тяхното развитие са приоритетни, то тогава за връщане на работа преди 1г. не трябва да става и дума. Кърменето като храна и като физическа близост не могат да бъдат заместени от адаптираните млека. Друг е въпроса, че шокът за децата когато бъдат оставяни твърде рано в детски ясли и градини е смазващ за психиката им. Практиките в детските гадини детето да се оставя да реве с месеци докато се "адаптира" са добър пример. Има редица изследвания, че причините за асоциалното поведение и сериозниоте проблеми в пубертета аи вживота като цяло дължат на огромния стрес именно в тази възраст и липсата на близост с родителите. Ще посъветвам г-жа Славова да не мисли за детето си като за нещо което бави кариерата и, а като за човек, за когото тя ще е всичко през първите поне 2 години... За съжаление консуматорското общество е убедило хората че ако нямаш пачка и кариера в "уважавана" професия не можеш да си щастлив. Е не е така. Обичайте си децата и им се радвайте и не ги оставяйте да ги пречупват разни институции за да влязат в някакъв измислен пролетарски модел на живеене...

 13. 13 Профил на Vladimir Todorakov
  Vladimir Todorakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "нервна":

  Нервна, успокой се...

 14. 14 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Скъпа бъдеща майко,

  1. Ти все още нямаш представа дали е лесно да си майка в Бг. Отгледай си детето в Бг и ни пиши след 20-тина години лесно ли ти е било.

  2. Не всички бременни злоупотребяват и се осигуряват на максимални доходи преди раждането. Преди да коментираш, виж данните на НОИ (аз ги нямам, но много майки получават смешни суми по време на отглеждането на детето си).

  3. Точно поради това, повечето бременни не могат да си позволят болнични по време на бременността, за да не им падне осигурителния доход. А им се налага. Загледай се и сама ще ги видиш.

  4. Повечето работни места не са благоприятни за бременните в 9-тия месец. Твоето може би е, но ти не си като всички. 45 дена преди раждане не са лоши.Права си, че все пак, ако някой иска да не ги ползва, не трябва да бъде насилван да го прави. Въпреки това, ако много ти се работи, прави си го от вкъщи и получавай пари по граждански договори. (те обаче няма да ти вдигнат осигурителния доход за майчинството!!!)

  5. Кога да се върнеш на работа? Нека да имаме икономическата свобода всяка жена да си реши сама. В момента, повечето майки се връщат на работа след 3-тия месец. Поради финансови причини предимно. И поради фактът, че за разлика от западните страни, заплатата на таткото не стига за издръжка на семейство.

  Отпуската тук настина е дълга, но пък доходите са смешно ниски. Така че, недей да сравняваш Бг и ЕС.

  6. Да си майка не е престъпление на пазара на труда. Но в Бг е. Всяка образована жена на възраст между 20 и 45 години е дискриминирана от бизнеса за това. В ИПИ може да не усетиш натиска и безизходицата да си перманентно разкъсан между детето, разходите по него и детемразещия работодател.

  7. Успешно раждане! За тези проблеми ще очаквам да пишеш след като всичко при теб приклчи успешно.

 15. 15 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 986 Весело

  6 седмици платена отпуска и голем букет... е сичко което получава работеща в солидна корпорация американска майка когато роди...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 16. 16 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Доста едностранчива статия.
  Авторката е анализирала 1 или 2 неща които в България са що годе нормални, но не си е направила труда да анализира нищо от другите фактори - например състоянието на медицинската помощ - "хубаво е да си направите и това иззследване, но то не се поема от здравната каса", факта че ако не искаш жена ти да ражда в стая с хлебарки трабва да платиш 1000 лева за "ВИП" условия, недостатъчното места в ясли и детски градини и други, и други....
  Непрофесионално и едностранчиво, това е.

  „Егати и държавата, дето Костя Копейкин може да се чувства герой”
 17. 17 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Любопитно

  А,за бащите замисляли сте се?

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Имайки предвид идеите на Института за пазарна икономика, ако авторката не се върне на работа след седмица, могат да я уволнят за предаване на духа на безпощаден капитализъм. Може да си носи и лаптопа в родилния дом и оттам да бачка.

  Или пък може да се влюби в детето и да види защо някои жени губят перспективи и възможности...

  И аз така мислех, преди да родя. След това се намират начини да се компенсира.

 19. 19 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Тук изведнъж се разлетяха емоциите - така се и очакваше. Според мен авторката е права за посоката на мислене.

  Време е да си променим виждането по някои въпроси.

  Горе скочиха някакви хора, според които бебето трябвало да кърми цялата първа година, а яслата била шок - животът да не е шок и той ?

  Ако продължаваме с това мислене ще има да се чудим защо продължава да има толкова 30 годишни, които живеят с мама и тате и нито се опитват да намерят квартира, нито по-добра работа...

 20. 20 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#4] от "xmm":

  Няма такова нещо. Недей да лъжеш.
  Няма и таван на изплащаните обезщетения.
  това за теб нормално ли е?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 21. 21 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Не е лесно, но е прекрасно! И наистина нека има възможности и привилегии за майките на застаряващата ни нация, а изборът от кои ще се възползваме е нещо лично.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 22. 22 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  Зорничке, за да се върне майката на работа, някой някак трябва да гледа детето. Затова трябва да има ясли. Според мен би трябвало да са частни, но така и така не са, и достъпа до тях е труден. Това пречи на майката да се върне. Междувременно, забравяш, че и бащата внася същите осигуровки като майката, но обикновенно не ражда. Та внесената сума е редно да увеличиш по две.
  И като последно, не забравяй, че всяко едно дете е инвестиция, особенно, за държава със застаряващо население. Защото след 30 години теб ще те издържат децата ти, а не родителите ти. И колкото повече са децата ти, толкова по-малко ще им бъдеш ти в тежест.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 23. 23 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Винаги съм приветствала справедливостта, само че в този случай имам някои несъгласия. Удължаването на осигурителния стаж, който се предлага е ОК. Наистина, това е стимул за реално осигуряване. С намаляването на платената отпуска също мога да се съглася. Но намаляването на срока на платеното майчинство е убийствено на този етап. Авторката съвсем скоро ще разбере какво представлява едно дете на една година, че то си е абсолютно бебе, все още, също така ще разбере, че ако няма неработеща майка / свекърва, в добро здраве, желание и сходни разбирания за гледане на дете, ще се чуди какво да прави. Дори като по чудо да се намери място в ясла, това е голям стрес за толкова малко дете. В добрия случай, то още се кърми по това време. У нас една средна заплата не стига за издръжката на семейство. Дори две средни не стигат, но това е друга тема. Частна ясла или детегледачка е опция, когата заплатата на майката, която тя ще взима, оставяйки детето си, е минимум 1500 лв нето. Колко процента от работещите жени в българия се радват на подобна заплата? Не знам, но може лесно да се провери.

  Така че, уважаема авторке, предлагам след една година отново да изложите вижданията си. Като преди това добре помислите, ако вие можете да си позволите частно отглеждане на детето си, без да давате цялата си заплата за това, колко от останалите майки имат тази възможност.

  Леко раждане, здраво бебе и много радости!

 24. 24 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#20] от "Десен":

  ......По данни на НСИ средната работна заплата за третото тримесечие на 2011 г. е 693 лева........
  ---------------------------------
  Колко време е била,е и ще бъде тази средна работна заплата?
  Въз основа на нея са тези фундаментални изчисления.
  Не пиша тук,за да "лъжа",ясно?

 25. 25 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  На теб [#24] "xmm" и на останалите хора нацвъкали ми минуси първосигнално, нека да обясня с пример:

  Сега се иска 18 месеца осигуряване за отпускане на болнични и за отглеждане на дете които се изплащат в размер 90% от средното брутно възнаграждение за 45 дена преди раждането и след нето до общо 410 дена.
  Да кажем в месец 1 до месец 17 се осигуряваш на 240 лв.
  Удръжките ти са 51.86 за данъци и осигуровки от служителя, и още 42.96 от работодателя, или общ разход от 94.82.
  Това по 17 месеца е 1612.01 лв.
  В месец 18-ти се осигуряваш на заплата да кажем 24,000, за които плащаш удръжки 2632.20 и за сметка на работодател още 358 лв или общо - 2990.20.
  Така става за общо 18 месеца че си платил 2,990+1,612= 4,602 разход при средно осигурителен доход(17*240+1*24,000) = 28,080 лв.
  Т.е. ако ти разпределиш тия 28,080 на 18 месеца се получава по 1,560 на месец, а при тая сума разходите са 337+279 или 616 на месец или 11,088 за всичките 18 месеца.
  11,088 срещу 4,602! Ето го къде е неравенството.
  90% от 1,560 са 1,404 по 12 месеца = 16,848
  Така евентуалната майка има основанието да се замисли дали за получаването на 16,848 обезщетения да плати 4,602 лв или 11,088. Вие как мислите, кое тя би избрала?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 26. 26 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Мисля че мненията се разделиха в две посоки:
  1. Съгласни със статията (предполагам хора, които все още нямат деца, или отдавна са ги "изгледали"
  2. Несъгласни със статията, хора които се сблъскват в момента със трудностите в гледането на малко дете.
  Авторката предполагам скоро ще мине във втората група.
  Иначе, браво за идеите. На теория са добри, но на практика .....нещата не могат да се оправят с магическа пръчка като се намали майчинството и като цяло като се "утежнят" условията на майчинство.
  Пожелавам здраво бебче!

 27. 27 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Няма такъв филм осигуряване на заплата 24 000. Има осигурителен праг и той е 2000 лв. Ако бъркам, поправете ме, но аз така знам.

 28. 28 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И не на последно място - моля посочете ми държава в която се плащат по 410 дена 90% от заплатата за това че една жена е решила да роди.
  Предварително благодаря и приятно ровене ви пожелавам.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 29. 29 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Десен, имате ли деца? Щото и аз съм дясна.

 30. 30 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да, права съм за осигурителния праг. Сметките горе отиват на кино: http://www.manager.bg/news/maksimalniyat-osiguritelen-prag-ostava-2000-lv-minimalnata-zaplata-skacha-ot-april-2012-g

 31. 31 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 585 Любопитно

  До коментар [#25] от "Десен":
  Моля, обясни ми как изведнъж почвам да се осигурявам на 24 бона?

 32. 32 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "София":
  Може би визираш чл 41, ал. 4 от КСО според която Сумата, от която се изчисляват паричните обезщетения, не може да бъде по-голяма от максималния месечен размер на осигурителния доход или тия 2000 лв за които говориш.
  Обезщетението при бременност и раждане е по друг раздел обаче, а и пак средния ти осигурителен доход ти е пак под максималния. Прочети по-задълбочено.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 33. 33 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Зорница първо да отгледа детето си до годинка-годинка и половина, и тогава да дава акъл.
  Като отгледала дете (което вече е студент) в тая безумна държава, съзирам маса несъстоятелни идеи и предложения в анализа.
  Първо, текста като че ли е писан от служител, който работи на 4 часа в НОИ и на 4 часа в някоя друга безсмислена институция (по ваш избор). Назидателния тон, милиционерската логика и изводи (виновен до доказване на противното) не правят чест на авторката.
  Второ, много бъдещи майки се нуждаят от повече почивка и 45 дена болнични преди раждане имат своя здравно-медицински смисъл.От висотата на своята първа бременност е комична увереността на авторката, че тези дни "пречат" някак си. Да не говорим,че има много професии, в които чисто организационно и практически една бъдеща майка в последния месец няма как да работи. И хайде да не се връщаме на идеята за раждането на нивата, щото на такова ми прилича.
  Трето, каквото и желание да имаш да се върнеш на работа скоро след раждането, много ми е интересно КОЙ ще гледа детенцето. Бавачка? Авторката разполага с надеждна, квалифицирана бавачка и неограничени средства, за да плаща? Или бабите? Ааа, мила ми Зорница, не така. А когато детето се разболее, което е често? А емоционалната връзка с родителите и важността на първите седем години? В никакъв случай не говорим за стоене у дома на майките, но един период от 1 до 1,5 години се явяват необходими по множество реални причини и средата, в която живеем. След като работим за смешни заплати, и е невъзможно реално да плащаме за всичките си разходи, така се получава, млада ми специалистке по пазарни... каквото там.
  Дневник, що публикувате мисловните напъни на недорасли "анализатори" ?!?

 34. 34 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#19] от "flisk":
  Всеки сам си решава. Ако искаш детето ти да не се кърми и един ден, изборът е твой(или на жена ти). После като има алергия от 50% от храните ще ви благодари за родителската грижа и за прогресивното мислене. Замисли се ти как си отгледан/а и кое не ти е харесвало и тогава решавай дали искаш да го причиняваш същото на детето си. С тези англо-саксонски подходи детето да се отглежда като някакво куче за дресиране, резултата е предвидим. Неслучайно в скандинавските страни, където, освен че хората са най-щастливи и децата са им с най-висока средна интелигентност, просто не прилагат тези лоши практики. В Англия децата тръгват на училище на 4-5г, както всъщност стана и тук. Тази практика е общопризнато грешна именно поради неготовността на децата на тази възраст да ходят на училище и лошите резултати в бъдеще. Възпитанието през първите 7 е задължение на родителя. Ако той е твърде зает, детето му се възпитава от улицата и телевизията. Това ли е твоята идея. Хвърляме ги в морето пък да се учат да плуват. Който не успее, сори.. има психиатри.

 35. 35 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#28] от "Десен":

  Има демографски срив.
  Като няма деца,които ще пораснат и ще станат потребители,за къв.....ти е икономика?Която няма за какво и за кого да се развива?

 36. 36 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#29] от "София":

  Независимо от това дали сте лява, дясна, центриска, комунистка или каквато и да е, раждането или не раждането на деца следва да бъде ваш семеен или личен проблем, а не държавен така че да се налага всички осигуряващи се да ви плащат на вас за да си седите в къщи и да гледате деца.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 37. 37 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#35:"xmm"]Има демографски срив.[/quote]
  Аман от извинения бе!
  Имало срив в демографията.
  На тия фатмаци им била вредна професията, можело да ги застрелят, та затова - I-ва категория и пенсия на по 45 г. с 20 заплати. На други -друго. Всеки си има извинения. Ама те тия пари не извират от Тунджа, а ги внасяме всички останали ние които встъщност работим нещо.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 38. 38 Профил на КГ
  КГ
  Рейтинг: 225 Весело

  Наистина не може да смята госпожата - осигуровките за майчинство по трудов договор се плащат и след като жената роди и се върне на работа. Но няма нищо, те в ИПИ все така смятат, въртят, сучат, но все от личната си камбанария гледат - на тях да им е добре, а ако може на другите, дето не получават пари от американски донори, да им е поне ееееей толкоз мъничко по-зле. За детските градини не коментирам - повечето майки, за разлика от нея, не могат да си позволят 600+ лв. на месец за частно детско заведение.

 39. 39 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Весело

  "Лесно ли е да си майка в България"...

  Хич не е лесно, струва ми се. Още повече, че значителна част от мъжкото население (особено след една-две ракии) е склонна да те споменава под път и над път, при това в доста специфичен контекст.

  Свобода за Надежда Савченко!
 40. 40 Профил на borianap
  borianap
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първо, за тези, които ще побързат да контрират, имам две деца, на 2 и на 5 години. И в двата случая съм се върнала на работа, когато те са били на по 2 месеца, но съм ги кърмила до 10-11 месеца (напълно възможно с добра помпа).
  45-дневния болничен е напълно абсурден, факт е, че се злоупотребява масово и с болнични, и с фалшиви осигуровъчни данни. Втората година на майчинството е за хора, които нямат по-добра перспектива (да не ги наричам по друг начин). За кого е по-добре да взима 270 лева, отколкото пълната си заплата?
  После на 3 години първото в градина, още едно бебе, и така след 6 години системата е отгледала напълно неадекватна за трудовия пазар майка. А това не е в интереса на никого.

 41. 41 Профил на flisk
  flisk
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#34] от "Добре Облечен Бизнесмен":

  Първо, доста твърдения, малко статистика - а говориш за конкретни неща - скандинавците, които са най-необщителните хора в Европа и имат най-високи проценти на самоубийства и депресии ли говорим ?

  Или трябва да не се възползваме от опита на лошата западна система - която явно произвежда по-лоши граждани и за това хората се справят сами и нивата на престъпност и стандарта на живот са по-ниски от при нас ли говорим ?

 42. 42 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Дефинирайте "адекватен за трудовия пазар". Ако жената е неврохирург, и два месеца без работа могат да се отразят. Ако е касиерка в Метро?

  Едно майчинство може да пренареди приоритети, да даде способности, които не се учат ни в училище, ни от непрекъснато бачкане. За някои професии може дори да е полезно. Следва да се замислим- какъв е този трудов пазар, който иска роби и не може да приеме, че развитие на служители може да се случи и моментално, и да компенсира години. Мозъкът не изтича през майчинството.

 43. 43 Профил на Либерал
  Либерал
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Голяма война ще избухне тук...

  Опитайте малко по-трезво да осмислите нещата. Статията е полезна, защото показва другата гледна точка - че колкото и да си мислим, че е хубаво да подпомагаме майките, това си има и негативни ефекти (и то за тях най-вече).
  По-добре ли е според вас една майка да е примерно 3-4 години в майчинство (все пак колкото повече родителски грижи получава детето в ранна възраст толкова по-добре) и след това да остане безработна и въпросното семейство да не може да свърже двата края?

  Относно изчисляването на заплатата 24 месеца назад - от една страна, след като се прави май има наистина злоупотреби с това. Едва ли политиците ей така ще решат да вземат непопулярни решения, особено популисти като ГЕРБ. От друга страна, не ощетява ли това младите майки, които имат малко трудов стаж? Какво става ако жената няма дори 2 години стаж?

 44. 44 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  Ти да не си Георги Ангелов, който преди време се изказа, че било социално несправедливо едни индивиди с матки да злоупотребяват с парите на другите, които работят (или нещо такова...) ???

 45. 45 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#40] от "borianap":

  Първо, 45 дена за теб са абсурдни! Но за приятелите ми бременни-жени хирурзи в западна Европа са крайно необходими, но никой не им ги дава!!! Ти би ли искала да те оперира 4-6 часа бременна в 9-ти месец??? А докторската професия не е единствената, която не е лека в последните месеци на бременността... една от многото е.

  Второ, втората година отпуск е за тези, които нямат достъп до ясла, нямат собствена баба на разположение, и чиято заплата е не повече от 700-800 лв чисто на месец (за да покрива частната детска градина или частната бавачка и да остава мъничко отгоре). Ти мислиш ли, че има такива жени в Бг? Може би не си от тях, но ти не си като повечето.

 46. 46 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":
  Това винаги съм го твърдяла. Така е. Само че първо други условия у нас трябва да се променят, преди да се намалява майчинството. И тогава една жена да има избора дали да работи или да си гледа децата в зависимост от своите амбиции и възможности. Или един баща. Защото колкото и странно да звучи, все повече бащи се възползват от отпуск за гледане на дете, особено когато доходът им е по-малък от този на майката. А че държавата не е длъжна да ни гледа децата, съм твърдяла винаги категорично. Но е длъжна да осигури нормален климат за бизнеса, от който зависят и преките доходи на семействата.

 47. 47 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#44] от "kinche":

  А може ли да не ме обижаш на член на ИПИ и Ангелов? Нито Ангелов е единствения с калкулатор, нито майките са единствените дето са чели КСО.
  Инак добре го е казал - редно е да има равнопоставеност между тия с матките и тия с тестикулите. Нали за еманципация се бореха. Ето им я еманципацията дето Свинчугата горе го е казала - 6 седмици платена отпуска и голем букет. За всичко останало - който си има брада да си намери бръснач.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 48. 48 Профил на borianap
  borianap
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#45] от "kinche":

  Става въпрос, че при НУЖДА, жената винаги може да си вземе болничен по време на бременност. Ако работата ти пречи, няма лекар, който да не даде болничен. Но ей така, само защото ти се лежи, е абсурдно.

  Я кажи обаче, "приятелите ти бременни жени-хирурзи" в пустата лоша чужбина как се справят, след като там го няма този 45 дневен болничен феномен. Не раждат? Или са намерили разумен начин, от гледна точка на организацията, в която работят, а не просто лежане на едни (смешни) пари.

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#46] от "София":
  Е той климатса с това започва - равнопоставеност на социалните групи. Чак след това идва законовата норма.

  До коментар [#40] от "borianap":
  Да кажем след изтичането на 410 дена още едно раждане и си кале - 2 х 410 дена плюс още една година на 270 докато си търсиш работа. Така планират мнозинството служителки гледам.Не че има нещо лошо да се планира една бременност и раждане, даже напротив.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 50. 50 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Десен, и това е така, но, все пак, тук нещата са доста различни. И обезщетенията на майките не са първата несправедливост, която трябва да се реши. Хайде първо да се затегне контрола на осигуровките, хайде да се извади сивата икономика на светло, хайде да се махнат 20 те заплати на шапките, споменати от теб, по-горе, да се направи истинска пенсионна реформа, да се справим с монопола, с конфликта на интереси във всеки бизнес, и чак тогава да се хващаме за парите за майчинство, ок?

 51. 51 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#50:"София"]да се затегне контрола на осигуровките[/quote]
  Нищо против, но приоритетите в бюджета ги определя избраната партия. А избраната не сме ние, а ГЕРБерастите, които вече доказаха че нито са десни политици, нито реформи искат да провеждат. Само се говори тъпизми на килограм които ретранслиращите органи като достопочтаемата медия в която си хортуваме и накрая като дойде времето за други избори - ще кажат че НОИ се е кльофнал. Ами ще се кльофне я, защото всеки вика - мен последен, ок.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 52. 52 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  За ГЕРБерастите си стискаме ръцете!

 53. 53 Профил на Monika LOVEinsky
  Monika LOVEinsky
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "но от икономическа гледна точка продължителността и размерът на платеното майчинство в България съвсем не са оправдани нито за държавата, нито за работодателите, нито за самите майки"

  Направо не мога да повярвам. Не било оправдано! най-естественото нещо на света - майчинството, нормалните условия за протичане на бременността и отглеждането на бебе. Що за анти-логика? Може би хората са на този свят само за да работят и отдават труда си, човешките неща не са никак оправдани от икономическа гледна точка. Всъщност никак не е изгодно изобщо да се ползва отуск, почивки, изобщо това трудово законодателство и права са пълен бошлаф, а?

 54. 54 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Зорничке, извинявам се, ама въпросът е "Лесно ли е да си майка", а не "Лесно ли е да си бремена". Та ти душичко все още си само леко бременна и имаш късмет и хубава работа, че явно не се налага да се лашкаш по строежи с огромен корем, а имаш уютен офис, удобно столче и нормален транспорт. така като гледам, сигурно имаш и баба и дядо, които да се грижат за бебето ти, въпреки че за мен не е нормално баба и дядо да се грижат за бебе. Ще дойде време и в най-лекия случай ще се сблъскаш със самото раждане, разходите там, тичането, после отглеждането, после ясла, неизбежните болести, после гардина и т.н. Да ти е живо и здраво детенцето и дано те радва много, но не е нормално да даваш толкова категорично мнение БЕЗ ДОРИ ДА СИ СТАНАЛА МАЙКА. Твоето ИПИ и топлият офис е частен случай.
  Казвам го като родител на ДВЕ деца. Които си нямат баби и дядовци да помагат. И имат двама родители, които получават бруто 1000 лв заплата.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 55. 55 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ще се опитам да коментирам само болднатия от авторката текст :
  1.Можеш да стоиш в болнични през цялата си бременност. - Ако се налага е съвсем естествено.Ако искаш да си в болнични не е нужно да си бременна.Доста мъже на сладки държавни длъжности си взимат продължителни болнични когато им предстои съкращение или уволнение.
  2.Нямаш стимул да се върнеш на работа поне една година. - Това не се дължи на нежелание да работиш,а по-скоро на факта,че българите по-принцип се трудят за доста мизерни средства.По-заможните са в състояние да си осигурят и частна ясла и бавачка.Само,че колко са ?
  3.Можеш да получаваш пари по фалшиви договори. - Този въпрос е от компетенциите на правораздавателните органи,не на социалните.
  4.Няма как да не си вземеш болничния. - Не съм лекар.Вие също.Нека оставим на медиците да коментират кои дейности са допустими за вършене от бременна в 9-я месец.
  5.Бюджетът на НОИ не стига и се налага данъкоплатците да доплащат. - Бременните не са единсвените ползващи пари от НОИ.Доста хора точат НОИ,а все по-малко са тези които внасят.
  6.Най-ефективната политика хората да решат да имат деца е да усещат,че могат да им дадат по-добър живот. - 100% вярно.Ако едно българско семейство може да си позволи да избира начина по който да отгледа децата си статията ви щеше да бъде излишна!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 56. 56 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "София":

  Абре кви ръце бе драга, ние сме различни групи. Аз съм бизнесмен и имам интерес да платя по-малко или 0.00 лв данъци. Ти си майка, част от т.нар. общество и имаш интерес да преследващ обществен интерес - по-усмихнати хора, по-комфортна за живеене среда, спокойствие, чистота и здраве.
  Нашите интереси за присъщо разнопосочни, а тука е ролята на държавата в лицето на герберастите да създадат и поддържат баланса. ИПИ просто казват че баланс никога не е имал. Аз ти казвам че не само че не е имал, ами че хората които аз осигурявам са ощетявани заради удобството на майки, пенсионери, фуражкаджии, фатмаци и прочее народ който може би създава а може би не създава обществен продукт или услуга. Това демотивира моите работници и служители и те не искат да работят под тая схема и да плащат суха пара за нещо което не ползват те.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 57. 57 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#12] от "Добре Облечен Бизнесмен":
  Малко си преувеличил. По независещи от мен обстоятелства и двете ни деца тръгнаха на ясла на 2 месеца и половина ( извън България), пък и не бяха единствените. Просто трябваше да се върна на работа. Не съм забелязала чак такива отклонения в децата тръгнали рано на ясла.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 58. 58 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#48] от "borianap":

  По първия въпрос: ти малко смени темата и няма какво да коментирам.

  По втория въпрос: да взема да ти кажа. Приятелите ми бременни жени трябваше да работят, дежурят (24 часа) и оперират наравно с всички други доктори. Не се оправиха разумно в организацията си, ами получиха сериозни усложнения е влезнаха в болниците си като пециенти в интензивното,
  но да не плашим авторката на тази статия.

  Не че е лоша чужбината. У нас е лошото. Но някои неща са хубави. Все още. Може би не всичко, свързано с подпомагането на отглеждането на деца е добро. Но тези 45 дена са си ок. Стига да не насилват бременните като Зорница да ги ползват

 59. 59 Профил на blue_apollo
  blue_apollo
  Рейтинг: 407 Неутрално

  Тази тема има много аспекти. Ето още един. Ами какво правим когато единия родител (най-вече майката) е чужденец и живее постоянно в България. Хаосът е пълен. Много ми е интересно какви насоки могат да се дадат в това отношение.

 60. 60 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Че твоите работници, десен, нямат ли деца? Много странно разсъждаваш, слагайки майките, които работят и внасят осигуровки на равна нога с фатмаците и прочее. Или твоите работници не са част от обществото и не ползват социални услуги, или пък самият ти? Разсъжденията ти са сбъркани като концепция. Спирам всякакъв опит за диалог.

  п.п. Да съм майка далеч не е единствената роля в живота ми. Отдавна и не ползвам майчинство.

 61. 61 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#47] от "Десен":

  Ох, обидих Ви, г-н или г-жо Десен!
  Ама и Вие така обиждате наред хората с матки! Да се пита човек, защо ли, защо... си мислите така?

 62. 62 Профил на София
  София
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Г-н Десен просто има ултра десни възгледи, които даже партията му няма. Аз съм привърженик на същата, впрочем.

 63. 63 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Поздравления за статията.

  Изисква се смелост да се предложи такава непопулярна гледна точка.

 64. 64 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#63] от "dggm":

  Смелост и специфична хормонална атака

 65. 65 Профил на kinche
  kinche
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":

  Хе, хе, хе!
  Чак да им завиди човек на удобствата на пенсионерите и майките като те слуша!
  Да ти се връщат тези удобства (двукратно, поне) !
  Скоро току виж се сбъднало това пожелание, като гледам как пишеш по форуми вместо да си гледаш бизнеса.

 66. 66 Профил на NK /имигрант в родната страна/
  NK /имигрант в родната страна/
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Между другото авторката на колко години е?

  Разсъжденията и са твърде едностранчиви и показват категоричност характерна за млади хора докъм 25-27 години, тъкмо когато са "набрали скорост в кариерата" и "всичко им е ясно".

  Посоката е вярна, но... за да се случи са необходими някои условия, като първото и най-важното е да стане ясно КАКВО СЕ СЛУЧВА С ДЕТЕТО в момента, в който майката се върне към работата. Опцията "баба" не е решение в национален мащаб и не може да бъде вкарана в нормативен акт. Докато държавата не гарантира на 100% възможността на всяко дете да бъде осигурено място в съответната институция... ситуацията ще остане патова.

  А ограничения със сигурност трябва да има, след като злоупотребите са публична тайна. Тук дори не говорим само за просто неравенство между осигуровки и социални придобивки, а по-важното според мен е липсата на добавена стойност към БВП от съответното лице. Пропуснатите ползи вероятно са огромни.

  П.С. Тези, които твърдят, че майките са такива "заради далаверата" бих запитал защо тогава страната ни е с най-лошите демографски показатели в Европа.

  Правителството ОЛИГАРСКИ призовава: "ПЛУВАЙ, БЪЛГАРИНО... НЕ Е РИБА!"
 67. 67 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За някои неща от статията съм съгласна, но не и с това майката да има стимули да се връща по-рано от 1 година на работа. Реално ако толкова иска може и веднага след раждането да си върне, това си е неин избор. Но не е ли най-добре бебето да бъде отгледано поне първите месеци от собствената си майка, да бъде кърмено и обградено от обич и грижа, които са незаменими.

 68. 68 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Тази статия щеше да бъде излишна (точно както ИПИ), ако имахме лични осигурителни партиди или свободата да решаваме дали и къде да се осигуряваме.

 69. 69 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Първо с уговорката,че не съм мама,ами "едно"тати.Авторката е улучила доста от нещата.Гледали сме деца в продължение на 20 години и сега с трети номер се втрещихме,когато открихме,че съпругата ще получава 1500-1600 лв месечно в продължение на година само като си седи вкъщи.Приятна изненада за мен,като се има предвид,че с другите деца на края на втория месец изфуча на работа.И сега се получи пак нещо подобно,щото тя е от хората,които сами си бият камшика и като тегли чертата пак почна да работи.Лошото е само,че може би е единствената жена в БГ,която е отгледала 3 деца и не е взела 1 ден болнични за гледане на дете.А пък аз си светя с отразена светлина...Така че,гледането на дете е логистика и средства,ако сме честни,държавата не дава малко,ако и ти си и дал нещо.Не ми се вярва,ама този най-дребния ми го гледат на топло,хранят,забавляват,и т.н.в общинска ясла срещу 90 стотинки на ден!!!!На бялото черно трудно ще кажеш.

 70. 70 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#69] от "kukuf":

  Срещу 18 лв????
  Ай стига бе!Къде това?

 71. 71 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бургас,третото е на половин такса.

 72. 72 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#70] от "xmm":

  В Пловдив пък тази година яслите са безплатни, но лично аз не желая да ползвам тази "екстра" от държавата по ред причини.

 73. 73 Профил на Василена Доткова
  Василена Доткова
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#69] от "kukuf":

  А сигурни ли сте, че ще получава толкова? Аз бях последно в отпуск по майчинство преди няколко години и доста се изненадах като открих, че съвсем не получавам 90% от заплатата си преди раждането, а 90% от максималната възможна сума, върху която човек може да се осигурява и която беше чувствително по-малка от заплатата ми.

  Затова е важно да се отбележи, че тези 90% са леко подвеждащи - верни са само за заплата около и под средната. Има таван на сумата, която една майка може да получава по време на отпуск по майчинство. Не знам точно колко е той в момента, но е доста под добрите заплати.

  За платения отпуск по време на майчинство съм съгласна с авторката, но не и с аргументите й за прекалено щедрото майчинство в България. В много държави в ЕС майките имат право на 50% или 75% заетост след връщането си на работа, което е можи би оптималният вариант, и то само при условие, че се реши проблемът с недостига на места в детските градини.

  Крайно време е също да започнем да говорим за майчинство/бащинство, защото всички тези социални придобивки, с изключение на болничните при бременност и раждане, могат да се ползват и от бащите.

 74. 74 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#71] от "kukuf":

  Хммм,в София градината е 60 лв,плюс купуване на тоал.хартия,вода,салфетки,помагала.......и тн  Чудя се....

 75. 75 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тъй като и ние имаме детенце отскоро, бих споделил следното:

  - Да, жена ми си взимаше болнични по време на бременноста. На два пъти. И това й намали майчинските после. Но просто е подигравка за една бременна жена да пътува час и половина до бизнес парка в претъпкани рейсове и трамваи, където пък некадърния й шеф да й трови живота и да се прави на великия мениджър. Тъй че като искате да имаме същия майчински срок като в западна европа, първо нека да имаме същия транспорт, социална защита, паркове и медицинско обслужване.

  - В нашата болница 9 от 10 родилки раждаха секцио. Просто това се прави в момента в българските болници. От секциото жената трудно се възстановява, и хич не е хубаво да бърза да се връща да работи. Причините по които се злоупотребява масово със секциото - ще ги говорим друг път.

  - Най ужасното нещо за мен е да си оставиш детето на ясли за да ходиш на работа. Ясно, че ако физическото ти оцеляване го изисква, но то в честите случаи не е приоритет. Не си зарязвайте децата - те ви обичат

  - Гледането на бебета и деца от баби е ужасно вредно. За децата и за майките.

  - Имам едно усещане в последните години, че тези големи майчински в България ги приеха неслучайно. Сещате ли се защо? Ами иначе кой е луд да се заробва в грозна гадна панелка в грозно гадно панелно гето с кредит за 30 години?

 76. 76 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 442 Неутрално

  И до авторката в отговор на заглавието на статията:

  Не, изобщо не е лесно да си майка в България! Ще го разберете много скоро... Успежно раждане и много щастие с бебчето!

 77. 77 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#73] от "Василена Доткова":

  Според закона е или 90% от брутното или 100% от нетната заплата, зависи кое е по-ниско - това дават.

 78. 78 Профил на kukuf
  kukuf
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#73] от "Василена Доткова":

  Сигурен съм,в малко минало време,щото човекът гони трите годинки,Максималният осигурителен доход е 2000 лв и ако си самоосигуряващ се нищо не ти пречи да си правиш вноските.

  До Хмм:без никаква политика-кметът ни също е татко на 3 хлапета и през 3 месеца прави отворени срещи на родители,журналисти, директори на детски заведения и съответните служители от общината.Всеки е поканен,водят се записки,правят се отчети на свършеното.Хайде да не правя реклама...

 79. 79 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Нямаш никакъв стимул да се върнеш на работа поне една година."
  А ако с една заплата у нас можеше спокойно да се гледа семейство, аз не бих имала стимул да се върна на работа още доста години (пък и при тази стагнация), ако алтернативата е да гледам отблизо как расте детето ми. В САЩ майчинството е 6 седмици, но за жените, които са ИЗБРАЛИ да работят.

 80. 80 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#56] от "Десен":
  Като майка на две деца и очакваща трето, бих искала да дам моето мнение. Десен е абсолютно прав в позицията си на работодател, плащащ осигуровки и данъци. По неговата логика обаче, трябва да се дискриминират изцяло жените в детеродна възраст, защото това води до загуби за компанията и се отразява негативно върху мотивацията на останалите служители. Което само по себе си е абсурдно и невъзможно. Дори и в България. Също така, въпреки че държавата е доста щедра към майките, тя трябва да има и контролираща функция при изплащането на тези обезщетения - затова напълно подкрепям предстоящи промени в контрола, продължителността на осигурителния стаж и майчинството. Но и работодателите трябва да стимулират майките да се върнат по-бързо на работа и да им създадат условия да отглеждат нормално своите деца (напр. фирмени детски градини, гъвкаво работно време и място на работа и др.) Инвестициите в това винаги се връщат, казвам го от собствен опит, и като работодател, и като служител. Видяла съм го в чужбина, както и в България. Така служителите-майки ще са далеч по-мотивирани, по-отдадени и по-лоялни към работодателя, който инвестира в дески градини, детски партита или семейни събирания на екипа, подкрепя ги по време на бременността и майчинството и т.н. А това не може да се измери с платените осигуровки и данъци и дългосрочно винаги е печелившо, както за фирмата, така и за семейството. И като работодател, съм абсолютно убедена, че всяка компания има ангажимент и към обществото, не само към собственика си. Жалко че малко бизнесмени в България го разбират. Колкото до сметките със осигурителния доход върху 24000 лв заплата, те са напълно погрешни, тъй като осигурителния доход се изчислява върху максимум 2000 лв, независимо от заплатата на служителя. Така че месечния разход за осигуровки на служителя е максимум 258 лв, а този на работодателя - максимум 356 лв, независимо от заплатата на служителя. Или общо 614 лв. месечно. В цитирания пример с осигуровки върху 240 лв за първите 17 месеца и върху 24000 лв за 18-тия месец, осигурителния доход е 17х240 + 1х2000 или 6080 лв. Платените осигуровки за 18-месечния период са 1139,62 лв за служителя + 1082,24 за работодателя, или общо 2221,86 лв. Майчинството за 18 месеца ще бъде в размер 218,97 лв средно на месец или общо 5219,42 лв. В случай, че осигурителния доход на служителя е 2000 лв на месец, разходът за осигуровки на служителя и на работотдателя за 18-месечния период ще е общо 11052 лв, а обезщетението да майчинство - 23133 лв общо за 18-месечния период.


 81. 81 Профил на kopili
  kopili
  Рейтинг: 449 Неутрално

  Като цяло съм абсолютно НЕсъгласен с авторката, но й е простено, тъй като все още не знае отговора на въпроса който е задала, а се опитва да прави догадки на "икономическа основа" ... ще се оправи след като й се роди бебчето ... Но това което не виждам в коментарите е следното: какво става ако искаме да си имаме 2ро или 3то бебе? (само да напомня, че ако всички семейства имат по едно бебе -> за едно поколение хората ще се съкратят на половина) Та да речем че сме събрали необходимите осигуровки за първото бебе и жена ми си излиза в нормално майчинство (такова, при което да получава достатъчно пари за да може комбинирани с моята заплата да се издържаме). По време на майчинството на каква заплата се осигурява? Тоест, ако решим да си имаме второ бебче, но имаме нужда от пълните осигуровки (а не само 270 лева), трябва ли отново жена ми да ходи на работа 18 месеца (вече 24) докато пак натрупа необходимите осигуровки? Това пък би означавало, че не би било разумно да имаме деца с разлика по-малка от 3 години (1 година майчинство за първото и след това 2 години работа за осигуровки) ...

  An eye for an eye makes the whole world blind
 82. 82
  lvm
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  [quote#36:"Десен"]ражданет или не раждането на деца следва да бъде ваш семеен или личен проблем, а не държавен така че да се налага всички осигуряващи се да ви плащат на вас за да си седите в къщи и да гледате деца. [/quote]
  От тези деца зависи качеството на икономиката и следователно качеството на собствения ти живот, когато остарееш.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1758 Весело

  До коментар [#15] от "tucker case":
  Чудно, защо ли американките не бягат към България?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 85. 85 Профил на dani31
  dani31
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#45] от "kinche":къде в Западна Европа моля???Във Франция за 1во и 2ро дете май4енството запо4ва 45дни преди датата за раждане за 3то-60 дни преди тази дата...вие за коя "ужасна" държава говорите?

 86. 86 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Института за продажба на интересите на България сработва добре. Предатели от всички тинктанкове, обединявайте се!

 87. 87 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  [quote#84:"gost22"]Чудно, защо ли американките не бягат към България?[/quote]
  Защото като родят деца, или си остават вкъщи, или наемат гледачка на пълно рабптно време.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 88. 88 Профил на mimi.prokopova
  mimi.prokopova
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ех, колко много мнения - и на татковци и на майки...на работодатели и служители...Само че повечето сметки се правят за идеални хора в идеални условия - бременност без усложнения, здрави деца, всеотдайни и здрави баби. И сега си представете трудна бременност (след 1-2 неуспешни), секцио и боледуващо дете, сами родители, без подкрепа отникъде...за съжаление тази тъжна картина се случва с много двойки и тогава тези условия са глътка въздух за тях. И понеже НОИ изнемогва да плаща разни привилегии (криза е...), да почнат с измислените инвалиди, шапкарите, държ. служители и те да си внасят осигуровките ( а не държавата, т.е. пак ние). И не разбирам как може да се икономизира по този начин приноса да родиш дете - приходи/разходи за държавата, а да си крием главата в пясъка и не поставим етническия проблем, ама няма да е политияески коректно да смятаме цифрите умножени по 7 или 8, или 10, нали?

 89. 89 Профил на dani31
  dani31
  Рейтинг: 225 Разстроено

  До коментар [#40] от "borianap":позволете ми госпожо да ви кажа 4е това вашето не може да се наре4е"кърмене":
  1во - кърмата по време на сукането мени постоянно състава си и природата не го е направила без при4ина(затова не се препоръ4ва смяна на гърдата преди свършване на кърмата в нея,защото бебето ще е сукало само"първи4на кърма"от което следват-колики,разтройство и малко наддаване на теглото му и последици върху изграждането на храносмилателната му система).
  2ро-бебето не су4е а сму4е един биберон(като оставим настрани вредните хими4ески съставки на бирона и на пласмасовата бутилка-водещи до ранен пубертет и др...),сму4енето на биберон е много по лесно от сукането от което следва-слабо развита 4елюст.И да не говорим че горкото сладко бебче е съвсем объркано-не знае кого да идентифицира с тази течност,за да почуства любовта му и да му отдаде своята благодарност...
  И безкрайно много безвратно изгубени безценни неща и моменти от 4иста любов.Като си помислим че тези крехки,беззащитни и безкрайно чувствителни дарения-човешките бебета идват на този свят давайки ни цялото си доверие...Ние сме престъпници...

 90. 90 Профил на dani31
  dani31
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "- Нямаш никакъв стимул да се върнеш на работа поне една година. Българската държава е най-щедра към майките сред 161 страни от целия свят. Българските майки получават 90% от осигурителния си доход през първата година и 240 лв. (предстои увеличение до 270 лв.)"- Тука ве4е умрях от смях!Моля българският народ да не бъде лъган!Няма аз да ви казвам,проверете вие как стоят нещата във Франция,Канада...и във всички останали самонадеяно обявени 161страни в света(които според ООН е 191,и според други повече...т.е.дори това"161"е невярно)...щедрите 270 лева!какво безо4ие...Май4енсвото във Франция не е 20 седмици,Ако майката има три години трудов стаж през последните 5години,след тези средно 20седмици(платени от здравната каса,от които в НИКАКЪВ слу4ай не се вадят болни4ните!)може да излезе в май4енство до 3 години на детето!Един месец преди раждане семейната каса дава 903,07евро за закупуването на вси4ко необходимо за бебето...
  ПП: не можах да се въздържа...казах ви го..

 91. 91 Профил на dani31
  dani31
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "- Различни изследвания показват, че колкото по-дълго майчинство се ползва над 1 година, толкова повече намаляват шансовете на жените да намерят добре платена работа след това." Не разбрах(извинявам се- отдавна напуснах България),зна4и губят работният си пост,така ли?

 92. 92 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1418 Любопитно

  От цялата статия, единственото, което не разбрах е: а, за какво въобще ще го ражда това дете, авторката, щом няма намерение да го отглежда и да му отделя цялото си внимание поне в началото на живота му. Аман от дистанционни родители и разлигавени и невъзпитани деца!

 93. 93 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 712 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен":

  Във всички други държави хората получават достатъчно за да не разчитат на "майчинство". Аз имам дете, което сега стана на годинка. Чисто вземам около 600 лв. , съпругата ми взема " майчинство" , ти си направи сметка как се изкарва с тези пари,а доста хора са още по-зле.

  Мислете преди да сравнявате България с държавите от ЕС и ли със САЩ.

 94. 94 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Системата в България действа така, че създава дългосрочни стимули за възпроизводство на най-необразованите хора. Колкото е по-образована една жена, толкова по-малки са шансовете тя да се ожени млада и да роди повече от две деца. Има изключения, разбира се, но аз говоря за тенденцията. Ако искате дългосрочен и качествен растеж на нацията, трябва да се намали икономическия натиск върху жените да оставят децата си по ясли, за да се връщат на работа колкото се може по-скоро. Малко повече уважение към майчинството също няма да е излишно, тъй като все още е масово разпространена представата, че то е отстъпление от житейската реализация на жената. Трябва да работим не за увеличаване или намаляване на някакви социални плащания за майките, а за намаляването на вземанията на държавата от всички ни и за намаляването на преразпределението. А дали майката да се върне на пазара на труда или да остане при децата си да бъде единствено въпрос на личен избор в самото семейство, а не икономическа необходимост.

 95. 95 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#85] от "dani31": Нека не забравяме, че Франция е най-социалната държава в света! Освен всички други екстри, тя дава 900 евро за всяко новородено + ежемесечни суми за всяко друго дете + помощ за жилище + помощ за отглеждане на дете и т.н. Дори и на хора, които никога не са се осигурявали във Франция, но които са се преместили там и са решили да родят деца в страната. Но нека не забравяме също, че Франция е и една от най-богатите и силно развити икономики в света. Която обаче, към днешна дата не може да продължава с тази щедрост и смятам, че на предстоящите избори Саркози ще спечели срещу Оланд, именно заради реформите, които подготвя, за да спаси икономиката на страната.

 96. 96 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "Десен": Отново груба неточност във Вашия коментар - България изплаща 90% от осигурителния доход (максимум 2000 лева), а не от заплатата. Това важи само за първата година от майчинството. След 12-тия месец, обезщетението е в размер на 240 лв, независимо, че майката може да е осигурявала на 2000 лв години преди това. Колкото до годините майчинство, Франция е страната, в която майката може да отглежда детето си години наред без проблем. Но не виждам защо трябва да сравняваме круши с ябълки - най-бедната страна в Европа очевидно не може да си позволи това, което си позволява една от най-мощните икономики в света. И отново с уговорката, че и там предстоят промени, защото дори и страна като Франция, не може да си позволи да харчи повече от това, което произвежда.

 97. 97 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#33] от "tily_lily":

  Те тези същите недомислени парвенюта го списват Дневник и Капитал! Не го ли разбрахте това?!
  Това е още един пирон в ковчега на българската нация! Едно нещо имаме почти като хората и скочиха веднага да ни го вземат и него! Като ви казвам, че Економедия има анти-българска пропагандаторска политика, ето ви сега!

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 98. 98 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 714 Любопитно

  И понеже всички са уж загрижени за "просперитета" на родителското тяло и са загрижени за левовете, които се трошат по ненаситните и алчни майки, нека се запитаме какво стана със семейното подоходно облагане? Или то не отърваше на "брачедите"?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 99. 99 Профил на Rossi Marinova
  Rossi Marinova
  Рейтинг: 660 Гневно

  Пожелавам на Зорница Славова леко и безпрепядствено разждане на здраво бебе!
  Но, искам да я питам, какво ще прави тя след 1 година, ако трябва да се върне на работа, няма на разположение баби, не намери места в ясла и няма излишни най-малко 500 лв. месечно в семейния бюджет, колкото в най-добрия случай струват детегледачка или частна детска градина. Що се касае до натрупаните отпуски, нека се поинтересува как се пуска едногодишно дете на ясла - адаптивния период е от 2 седмици до 2 месеца, през които детето ходи само за по 2-3 часа в заведението. По закон, от момента, в който е записано на ясла, майката трябва да прекъсне майчинските си. Питам аз, в периода на адаптация майката в неплатен отпуск ли трябва да бъде? Също питам, как се гледа едногодишно дете с 270 лв. месечно? И това ще й дойде до главата! И да не сравнява законодателството със "средноевропейското", защото: а) българският стандарт на живот е далеч под "средноевропейския"; б) най-силните икономики в ЕС имат най-застаряващото население и най-тежките проблеми с имиграцията, поради дългогодишна политика на внос на млада работна ръка, чиито политически и икономически последствия всички знаем. Проблемът хич не е толкова едностраннен, за да бъде гледан само от икономическа гледна точка!
  Като млада майка на 6-годишен син мога да говоря още много за това колко ми коства да си гледам детето и за това, че не смея да си позволя "лукса" да забременея отново! Мога и разбивка на месечните си разходи да направя, мисля ще бъде полезна на Зорница за бъдещ период!
  А съм живяла и във Франция и знам и там как се гледа дете!

  "The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it." TP
 100. 100 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#36] от "Десен":

  Раждането на деца в никой случай не трябва да се разглежда като проблем.
  В случая, аз, ти и всички осигуряващи се "осигуряваме" (абсолютно недостатъчно) някаква "нормална" среда, в която да се раждат деца и правим така, че след 50 години все още да има българско население.
  Ако смяташ това за проблем, или за прекалено тежко, нечестно и т.н. моля... не го прави. Махни се нанякъде в чужбина и толкова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK