"Ройтерс": 4 седмици обратно броене до спасяването на еврозоната

"Ройтерс": 4 седмици обратно броене до спасяването на еврозоната

© ReutersЕвропейските лидери имат по-малко от месец, за да договорят друга голяма сделка за спасяването на еврозоната. Заразата на финансовите пазари може да се наложи да се влоши, за да им помогне да се концентрират. Това коментира в свой анализ "Ройтерс".


В това кратко време германският канцлер Ангела Меркел трябва да обедини нейната коалиция зад възможни непопулярни решения, а френският президент Никола Саркози  да действа, за да защити крехката стабилност на първокласния рейтинг на страната от ААА.


Новите лидери на Италия и Гърция трябва да дадат начало на още финансови рестрикции и икономически реформи въпреки липсата на политическа подкрепа за тях и протестите. Новите управляващи в Испания, които ще стана ясни на изборите в неделя, трябва да убедят инвеститорите, че ще вземат всички мерки, за да върнат конкурентоспособността на икономиката.
А Европейската централна банка може да се наложи да вземе предвид факта, че най-голямата заплаха пред еврозоната са рецесията и рискът от дефлация, отколкото инфлация.


Ако всички тези условия бъдат изпълнени, тогава Меркел, Саркози и лидерите на европейските институции и МВФ може да са в състояние да представят по-убедителен от последния план за справяне с дълговата криза и овладяването на заразата.


Крайъгълните камъни


Няколко са важните неща, за които трябва да се следи до 9 декември, за когато е насрочена срещата на ЕС на върха – последната за тази година. Очаква се на нея да се оформят шансовете за успех при решаването на проблема.


Изглежда, Меркел излезе по-силна от конгреса на своята партия тази седмица без завързани ръце от страна на евроскептиците. 


Като призова за "повече Европа" като решение за кризата, без да уточнява какво конкретно има предвид, тя си остави пространство за маневриране. Опитите от страна на нейни съпартийци да я ограничат, като например поискат изхвърляне от еврозоната на финансовите нарушители, бяха осуетени.


Коалиционните партньори на Меркел в правителството – Свободните демократи - остават несигурен фактор с пословичния си евроскептицизъм, но политически анализатори казват, че те нямат избор.


Ситуацията на Саркози е по-трудна на фона на изборите, които предстоят след 6 месеца.


Неговото правителство миналата седмица прие втори пакет с мерки за орязване на дефицита през следващата година, но Европейската комисия каза, че са нужни още действия в светлината на прогнозите са отслабване на растежа. Франция отговори, че вече е направила достатъчно.


Пазарите реагираха негативно - частично, защото се очаква увеличаване на данъците, а не орязване на разходите, но също и заради неблагоприятните икономически прогнози. Френските банки имат огромна експозиция към италиански дълг, а над цялата ситуация тегне и несигурността в очакване на резултатите от изборите.


Меркели и Саркози се очаква да се срещнат на 7-8 декември в Марсилия по време на конгреса на Европейската народна партия, която доминира в европейските правителства.


Преди това обаче през следващата седмица от страна на ЕК се очаква да се оформят предложения за по-строго управление на икономиката в еврозоната и да се публикува документ за обсъждане по ожесточено атакуваната идея за емитирането на общи европейски облигации.


Европейските финансови министри се срещат отново на 29 и 30 ноември, за да се опитат да довършат плановете за стабилизиране на европейския спасителен фонд (EFSF), за да се осигури гаранция за облигациите на задлъжнелите държави и да се привлекат чуждите инвеститори да купуват европейски дълг.


Обаче този план се изправя пред юридически проблеми и неодобрение от страна на пазарите и, изглежда, не особено вероятно да се осигури желаната защита срещу пазарния негативизъм в кратък срок.


Набор от икономически индикатори, които ще станат известни по-късно през месеца – бизнес климат, потребителско доверие и индустриални поръчки, – би трябвало да дадат по-ясна картина за това колко сериозен е икономическият спад.


Това оформя фона, на който ръководството на Европейската централна банка на 8 декември ще трябва да вземе ключово решение дали отново да намали водещата лихва в еврозоната от сегашното й равнище от 1.25 на сто и дали да вземе по-смели мерки за стабилизиране на пазара на облигации в европейския валутен съюз.


ЕЦБ е подложена на масиран международен и пазарен натиск да интервенира по-решително, за да предпази Италия и Испания, но засега институцията дава отпор на тези призиви, пренасочвайки ги към отговорността на националните правителства за фискалната политика.


Политиците от ЕС казват, че всяка по-голяма сделка е вероятно да включва по-дръзко поведение от страна на ЕЦБ в отговор на по-активно прилагане на ограничителни мерки и реформи от страна на Рим и Мадрид.


Възможностите


Политическите възможности, сложени на масата, са широкоизвестни:


- Втори спасителен пакет за Гърция за 130 млрд. евро, който включва 50% доброволно отписване на гръцки дълг от страна на частния сектор. Това зависи от способността на Атина да изпълни поетите фискални ангажименти, да приложи по-строги реформи и да напредне с приватизационната си програма. Алтернативата е тежък фалит на страната, който може да нанесе големи щети и извън нейните граници.


- На Италия може да се наложи да поиска помощ от МВФ освен ако икономическият екип от технократи на новия премиер Марио Монти не убеди инвеститорите, че страната е на правилния път на устойчива фискална консолидация и ще се прилагат осигуряващи растеж реформи в пенсионната система, пазара на труда и регулациите.


- Френското предложение Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF) да действа като банка и да може да заема пари от ЕЦБ остава на дневен ред въпреки отхвърлянето на идеята от страна на Германия и ЕЦБ миналия месец. Париж е много вероятно да поднови това си предложение през следващите седмици.


- Още няколко промени, които включват EFSF, ЕЦБ и МВФ, бяха отхвърлени от Берлин и Франкфурт. Те изискват или да се използват правата на еврозоната за заемане от МВФ, за да се осигури капитал за спасителния фонд, за да може той да купува с него облигации, или да се разреши на ЕЦБ да кредитира МВФ със същата цел. "Пуристите" в ЕЦБ декларираха, че всички тези опции са незаконни.


- ЕЦБ може да смени курса и да спре "замразяването" на всички покупки на държавен дълг, като заеме еквивалентна сума от пазара. Това ще й позволи да купува повече облигации, като на практика печата пари – европейската версия на така нареченото количествено улеснение (QE), практикувано от Федералния резерв на САЩ и от Bank of England.


- Основното несъгласие за печатането на пари от пазителите на банковото "правоверие" е, че това може да доведе до инфлация. Обаче, ако еврозоната рискува да изпадне в дефлация заради рецесията и балансите на банките се свият, може това несъгласие да изгуби тежестта си.


- Еврозоната може да направи първата стъпка към емитирането на общи гарантирани облигации, след като постигне малко повече икономическа интеграция, когато членките на ЕС приемат ограничения върху суверенитета на националните си бюджети. Засега Германия твърдо е несъгласна с емитирането на общи европейски облигации.


- Някои стъпки към по-стриктна финансова дисциплина в еврозоната се очаква да бъдат част от всяка нова сделка. Холандското предложение за европейски бюджетен комисар с право да се меси в националните финансови политики на редовните нарушители може да стане ключов елемент в успокояването на кредиторите на северно европейските държави.


Така или иначе някои от тези, които най-много настояват за по-стриктен контрол, са най-резервирани към всякакви промени в европейския договор, които биха изисквали референдум. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  АЗ имам план как да се спасим всички....и държави и народи.... Нужно е само да се зачеркнат дълговете . И държавните, и нашите борчове към банките. След това започваме всички на чисто ! И разбира се, вече с едно на ум ! Друг изход от батака НЯМА ! А тези, които раздаваха заемите са около 45-50 човека......лошо няма да ги закърпим, както се казва на жаргон......Ние сме милиарди все пак......ще ни простят.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Не мога да разбера настойчивостта, с която публикувате открито враждебни статии що се отнася до ЕС и еврото. Избирате все крайно негативни и апокалиптични "статии" със силно манипулативно съдържание, раздухвате паника и недоверие.

  Учудвам се също на неразбирането Ви на факта, че ако ЕС и/или Еврозоната изпитат сериозни трудности, за БГ НЯМА бъдеще извън ЕС и единната валута. Ако мислите бедната "татковина" за "икономически рай на стабилност и растеж"- много сте заблудени. И четете много Г-на Дянкова... . Бг си остава най-бедната държава в ЕС, без перспективи за устойчив растеж, на база мощна вътрешна индустриална база.

 3. 3 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Дано оцелее!
  Но мудното действие на политиците може да попречи.

 4. 4 Профил на bag
  bag
  Рейтинг: 488 Любопитно

  До коментар [#2] от "panzerino":
  Странно!
  След като сме в кюпа, дай баданарката и всичко в розово.
  Кажи ми понастящем един, само един положителен икономически факт отнасящ се до Еврозоната/Еврото?

 5. 5 Профил на permanent
  permanent
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Добре, че не решаваш ти в такъв случай ...

 6. 6 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  единствения път е твърд курс на никакви интервенции. едно малцинство от 0,5% от населението на света се опитва да запази навика на си напечалби без труд и злоупотребява с търпението ни. ако пазарите и играчите в тях разберат, че натиска върху еврото е безмислен и единствените загубили ще са кредиторите, проблема ще е решен. нека заради техните печалби не поствяме развитието ни в грешна посока, а децата и внуците с дългове преди да са родени. всички спасителни инциативи до момента са въртят само и единствено как да дадем повече публични средства на кредиторите, което те и очакват.

  gorskia
 7. 7 Профил на OMUNVINGE
  OMUNVINGE
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Предлагаш значи добре да закърпя преялите италианци, испанци и гърци с моите пари в банката, които съм изкарал с под на челото. Интересно предложение ще ми трябва малко време да помисля.

 8. 8 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 761 Весело

  т. нар. еврозона и ес все повече заприличват на СССР в последните му дни - неспособност, липса на визия, дребни лични сметки и разбира се, по нахалните успяват да живеят на гърба на останалите. а сега ханс и жан да бачкат, за да може костас да си пие узото на сянка. повече европа - кво, значи това - някакъв олигофрен като ромпьой и баронесата, ковчежник на жените от гринъм комън? Пази Боже! прави са ингилизите - общ пазар, но нищо повече.

 9. 9 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1733 Неутрално

  До коментар [#2] от "panzerino":
  Статии за Еврозоната се публикуват, защото нерешителните политици в Европа, докараха нещата до ръба и така разклатиха всички пазари. Действията на ЕС вече станаха основно световно събитие, засега с негативен привкус.


 10. 10 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#9:"oziris7"]Статии за Еврозоната се публикуват, защото нерешителните политици в Европа, докараха нещата до ръба и така разклатиха всички пазари.[/quote]
  Нищо подобно. Играта е твърд покер за здрави нерви. На карта са много неща- вкл и дали ще си под ботуша на Америкосите/Англичарите, докато умреш, независимо че живееш в Европа.
  Ако те е страх от мечка- не влизай в гората.

  Огледай нещата сферично, и ще разбереш колко си грешен в оценката.

 11. 11 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#7:"OMUNVINGE"]Предлагаш значи добре да закърпя преялите италианци, испанци[/quote]
  Италия е 3 или 4 икономика в света.
  Нищо не са "преяли". Сами всичко си произвеждат.
  Гледай сферично, и не покзвай колко са ти промили мозъка в Бг Дянков, Уорик и Сие.

 12. 12 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  Орел, рак и щука. Дано нещо се споразумеят, но надали.

 13. 13 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#8:"aceton"]неспособност, липса на визия, дребни лични сметки[/quote]
  Нищо подобно.
  Такива неща не се решават "на крак".
  Нито паническият начин на вземане на решения е "решение".

  Нещо ти убягна решението от вчера да се забрани в Европа търговията на СДС от тези, реално не притежаващи ДЦК на държавата, срещу която играят. За това е и днешната бясна атака от отвъд океана.

  Чети и мисли... .
  Чети и мисли пак.

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#7] от "OMUNVINGE":

  Брейййй , изобщо не предполагах, че из сайта на Дневник се ''разхожда'' някой от тези(45-50) , които са стиснали Света за топките ...... ...... До колкото съм запознат, от тях няма българи, но явно съм се объркал .....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  "...Нужно е само да се зачеркнат дълговете . И държавните, и нашите борчове към банките..."


  Ако зачеркнем кредитите, какво правим с депозитите?

  Не само хората дължат пари на банките, банките също дължат пари - пак на хората.


 16. 16 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#11] от "panzerino":
  "Италия е 3 или 4 икономика в света."
  Извинявай, малко нещо се поувлече, предполагам от дискусионните емоции....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 17. 17 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#16] от "appen13":

  Сигурно е искал да каже 4-та в Европа. В света е 8-ма. А това съвсем не е малко.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Еволюцията на планетата Земя се движи с по-бавна скорост от добрите идеи, уви.

  Сиреч, едва ли ще се навият.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#15] от "k":

  Първо, ясно е че се бъзиках. Второ, кредитозаемодателите , онези 45-50 човека, никога няма да се съгласят да отпишат СИКСТИЛИОНИ от своите пачки, които раздават под формата на държавни и банкови заеми на населението на планетата. И кви пари има офффчестадото в банките ? Ти колко имаш ??? 100 000 , 200 000 ....максимум да си скатал 300 000 евра ..... А знаеш ли колко ще им се наложи те да отпишат.....??? Аре смятай задлъжнялоста на всички държави и на хората към тях....Ей тук е врътката . Ние им дължим мноооогооооо повече, от колкото те на нас ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#4:"bag"]Кажи ми понастящем един, само един положителен икономически факт отнасящ се до Еврозоната/Еврото? [/quote]
  Защита на Европейските икономики от висока цена на нефта чрез валутният курс на еврото към долара, което е особено изразено за страните със слаба валута.

 21. 21 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#19:"ARRI"]Ние им дължим мноооогооооо повече, от колкото те на нас[/quote]
  Ти като играеш в казино, и загубиш, казиното ли ти е виновно? ти сам си си виновен.
  Да не са купували ДЦК, ако са ги смятали за толкова рискови.
  Купуват и папкат, когато обаче зарчето не падне, където им се иска- друг да го поеме горчивия хап... хе хе хе.
  Бедни Америкоси, бедна нация... .
  Много слушаш Уорик- кръсти си го за себе си - "шут", и престани да му обръщаш внимание.

 22. 22 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#10] от "panzerino":


  +++++++++++++++

  Голяма част от кризата се поражда от медиите които пригласят в хор колко е зле еврото.
  То че е зле е зле ама чак пък толкова!!!За Гърция всички знаем но защо не се каже че Италия има работеща икономика и доста възможности за маневриране, а Франция ........ една "грешка" на спецовете и айдеее и тя в кюпа.А и от кога Ройтерс станаха спецове!?! Или е по лесно да наличаш масло в огъня и да се надяваш че предсказанието е самозбъдващо се !
  Е а пък и ако не е нали има свобода на мнението ............ "Сгрешихме ама не сме спецове а само журналисти ."

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#21] от "panzerino":

  Ама ти изобщо не можеш да мислиш глобално. АЗ ти пресъздавам как стоят нещата на високо ниво. Казвам, че държавите и народите дължат пари на няколко човека . И колкото и да не ти се вярва, АЗ хазарт не играя. Също така и на борсата .

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на k
  k
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "...Казвам, че държавите и народите дължат пари на няколко човека ..."

  Прекалено опростено, за да е вярно! 25. 25 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Няма спор , положението не е никак розово.
  Но човек остава с неприятното усещане, че в общата олелия някой нарочно пищи доста по-силно, отколкото се налага.
  И си задава въпроса : "Защо ?"
  Вярно е, има проблем. Европа е болна.
  Но някой упорито , щом види наоколо тълпа от зяпачи, започва да скубе коси и да вие печално.
  "Ройтерс" ни дава сега ултиматум. Каунтдаун то зироу.
  10, 9, 8, 7 .... и така до нула. Като в боксов мач преди нокдаун.
  Същият този "Ройтерс" - медиен рупор на администрацията отвъд окена наскоро пусна изключително долна партенка за "сговор между Франция и Германия" за собствен съюз, а другите да останат в миманса. При това в ключов момент. Нямаше как да бъде случайно.
  Бек вокалисти и други от хора на оплаквачите като Сорос, Рубини и други такива не пропускат ни ден да ни кажат, че нещата са непоправими.
  "Кажете на еврото : Сбогом !"
  Толкова са "загрижени" и усърдни, че отново се питам : "Защо ли ?"

 26. 26 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 381 Весело

  отношенията между саркози и меркел вървят на скарване ...

  единия излиза с предложения с които другия не е съгласен
  така всеки почва да дърпа "чергата"' към своя страна ...също както започне да става студено.
  решенията трябва да се вземат бързо - време няма и пазрите не чакат

 27. 27 Профил на ec
  ec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това обратно броене вече го гледахме няколко пъти. Айде стига глупости.

 28. 28 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  На всички в Бг трябва да им са ясни няколко неща:

  * БГ бе приета в ЕС "по милост". И с жертвите на Бг население, но не на БГ политици. ЕС не очаква НИЩО от БГ, освен да не и създава допълнително проблеми. Напротив- БГ може да вземе от ЕС всичко, нужно и за да се преструктурира и за да поеме път нагоре.
  * БГ НЯМА бъдеще без ЕС, без финансовата подкрепа и ресурси и знание на европейската цивилизация. Без ЕС БГ е осъдена да си остане малка, периферна държавица, управлявана от "Чорапчето", "Другарката" и "Вратлето". И да става за смях на всички, с поредните си улични мафиотски убийства, като че ли е Меделин и Колумбия, а не държава с 1300 годишна история.
  *Бг няма нищо общо с Американската/Англосаксонката културни и национални ценности. БГ е държава от ядрото на ЕС. Следователно, всичките тези опити да приличаме на Америксоите, надянали каубойски шапки и говорейки като Г-на Уорик, ни правят само за посмешище. Лоша или добра, националната ни идентичност е единствената, които ни "приляга".

 29. 29 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#24] от "k":

  Естествено, че тези 45-50 човека не ги раздават директно те парите. М/у държавите и тях стоят мвф, ецб, сб, фед....и пр. институции . Ся разбра ли ме ? Тези хора са почти на върха на пирамидата ......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 30. 30 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Еврото ще оцелее,просто "дребна шарка"!Задокеанските соровци чакат като хиени за мърша,ама в Европа вече им знаят номерата!А и Китай няма интерес от слабо евро,нали ЕС му е най-големия пазар.Просто Северна европа ще трябва да направи своя план"Маршал" за Южна европа.

 31. 31 Профил на greenwich,ct
  greenwich,ct
  Рейтинг: 381 Весело

  До коментар [#30] от "Лодка в гората":
  никой няма интерес еврото да изчезне или се стопи спрямо долара , уана или еана... и точно това опасява другите че ако ецб почне да печата еврос то и федерал резерв трябва да почне а йена трябва да се държи ниско както и юана
  вижда се че далеч си от тези 'игри"
  просто те е страх да не ти се превърнат спестяванията в хартиики но и това е далеч да стане ...
  спи спокойно

 32. 32 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  [quote#31:"greenwich,ct"]просто те е страх да не ти се превърнат спестяванията в хартиики [/quote]
  Де да имах такива,щях поне да се образовам като вас и да не пиша глупости!Имаш плюс,разбира се,нали ме открехнахте...

 33. 33 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  айде пак, поредния фатален срок
  Всъщност голяма част от кризата се създава именно от медиите, които непрекъснато бълват разни предположения и сценарии с бомбастични заглавия, и се занимават с това какво ставало по борсите все едно там се водят военни действия.

 34. 34 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "...европейски бюджетен комисар..." е последното нещо което може да даде резултат.
  Няма как проблема да се реши с повече бюрокрация.

 35. 35 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino":-------------" БГ бе приета в ЕС "по милост". И с жертвите на Бг население, но не на БГ политици. ЕС не очаква НИЩО от БГ, освен да не и създава допълнително проблеми."-------------
  Абсолютно несъгласен! Че България не бе готова за членство в Евросъюза си е факт, но на запада му трябваха нашите и румънските пазари и за това макар и не готови ни приеха! Все пак това са едни 32-34 милиона потенциални клиенти. Както винаги ние си събухме гащите и те си построиха веригите и си печелят доста добре на наш гръб. Това което очакват и то много е това да продължи до безкрай и държавата да не предприеме никакви мерки срещу това букувално разграбване на държавата и износ на капитали. Резултатът си го имаме и той се казва българска икономика. Задъхана и все повече намаляваща, вследствие на масовата инвазия от запад на нискокачествени и силно дотирани западни стоки с неприемливо ниски цени, получени вследствие на нелоялната конкуренция и неработещата ни правосъдна система за защита.
  Другото доказателство, че това е така е неприемането ни в Шенген, въпреки нашата всеобщо обявена готовност. Това е така, защото западняците нямат никакъв ИКОНОМИЧЕСКИ интерес за да го направят и това може да продължи доста дълго, като нежеланията им се прехвърлят от страна на страна. Сиреч, първо бяха Германия и Франция, днеска са Холандия и Финландия, утре ще бъдат примерно Белгия или Испания. Толкова ли е трудно да се проумее това от нашите политици и журналисти, че само се пишат и говорят глупости?
  Дали България няма бъдеще без Евросъюза?? Доста спорен въпрос. България трябва да мине на принципа-"България няма приятели, България има интереси". Ако това се реализира, доста неща ще се променят и уважението към страната ще нарастне рязко. Смятам, че и от страните на бившия СССР има какво много да се вземе или да им се продаде. Това важи с не по-малка сила и за азиатските тигри.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 36. 36 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#35:"zlatco33"]Дали България няма бъдеще без Евросъюза?? [/quote]
  Какво ти/ и ние произвеждаме, от което да има нужда ЕС?
  Какъв индустриален или селскостопански потенциал имаме, за да имаме равностойно на тях производство? Никакъв.
  Какъв интелектуален и научен потенциал имаме, за да се сравняваме с тях? никакъв.

  Тогава? На кого си нужен? На кого ще продаваш произведеното в Бг и с кого то е конкурентноспособно?

 37. 37 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#36] от "panzerino":
  Точно тук е въпросът. Къде бяха 22 години българските правителства, че направиха България разграден двор. Кой им потърси отговорност за това? Кой подписа присъеденителният договор с клаузите за дотации на селскостопанските производители няколко пъти по-ниски от аналогичните за западняците? Кой му потърси отговорност, че направи нашата селскостопанска продукция по този начин неконкурентноспособна? Къде бяха правителствата да подпомогнат дребния и среден бизнес през тези години за да имаме конкурентни стоки? Имахме и машиностроене, което бе умишлено изкупувано от конкурентни западни фирми, ликвидирано, нарязани машините на скраб, разрушени сградите и разпродадени парцелите за молове. Защо не се инвестира в лека промишленост-шивашка, обувна и т.н. То и сега има такава, но тя работи само на ишлеме, а не под собствени марки. Къде бе държавата да ги подкрепи?
  Има и светлина в тунела. Явно някои оценява екологичната чистота, щом има износ, а и тази година дойдоха италианци да изкупуват българско грозде.
  А българите винаги са били ценени като специалисти. Имаше и все още има голям научен потенциал, който умишлено се убива, за да не е конкуренция. Не се инвестира в наука, образование и БАН, а в полиция и магистрали. Колко западни фирми си направиха офиси в България и местни младежи им правят софтуерни продукти. Просто държавата бе оставена на самотек и политиците единственото което ги интересуваше бяха далавери, не че сега не е така. То и ефекта е видим!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  "Европейските лидери имат по-малко от месец, за да договорят друга голяма сделка за спасяването на еврозоната. "

  А до следващата сделка колко време ще има? Пазарите няма да се спасят еврозоната. Те не се интересуват от хората, така както природата не се интересува от тях - студове, горещини, дъждове, наводнения, земетресенея... На пазарите е същото.

 39. 39 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  Ще има нови сеири по оста Север-Юг!Богатите северняци ще направят всичко възможно,за да запазят еврото с цената на много силен натиск за нормализирането на държавите потънали в дългове чрез финансови рестрикции!Южняците ще се правят,че правят реформи ,но винаги ще се опитват да излъжат и да стопират реалните реформи!НЕОБХОДИМ Е СТРИКТЕН И СИЛЕН КОНТРОЛ,ЗА ДА СЕ НОРМАЛИЗИРАТ НЕЩАТА СЛЕД НЯКОЯ И ДРУГА ГОДИНА!

 40. 40 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI": приемам поста ти като социологическо проучване -ако одобрението (+) беше повече ,тая страна няма никакво бъдеще. Но все пак форума е малко различен от средното ниво в БГ .

 41. 41 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "zlatco33":
  правителствата си бяха тука,задачата им беше да направят от България разграден двор,запада им плати за това,продадоха България за жълти стинки,продажниците БСП СДС НДСВ,добре че се роди ГЕРБ,направи добри неща и най важното е че спря ограбването на БГ от запада,преди малко проверих външния брутен дълг на България в момента 2011г. е по-малко от 37милиона евро ,повтарям 37милиона евро,почти сме го изплатили,те затва сия оня Саркози и унъз Ангелина Меркел не ги свърта на едно място от завист,и искат да ни вкарат еврото и да на вкарат в дългове кът Гърция,да ама не,ние не щем еврото,да са маха

 42. 42 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 750 Неутрално

  До коментар [#33] от "Ментор":

  Не от медиите,а от тия,който поръчват и съответно плащат хубава сумичка за такива публикации.А на финансовия пазар атовете се ритат вече не скрито и на тъмно,а вече кой като намери за добре и по всяко време.Хайде върви прави финансови прогнози дори за къс период от време,опитвайсе да правиш бюджет за нова финансова година.....

 43. 43 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело

  Цирковите номера на брюкселските социалисти в Гърция и Италия приключиха.
  Пазарите, разбира се не паднаха жертви на внушенията на трупата клоуни, поели историческото бреме на ''спасяването'' на един обречен политически проект.
  Булото падна. Пари няма. Следват фалити - връщане на националните валути и в Гърция и в Италия.
  После базов капитализъм... Без социални програми и ''тирамису''.

  Да се готви Франция.

 44. 44 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Обратното броене е най-вече за новосформираните правителства на Гърция и Италия.
  А останалите дано са разбрали, че ако не вземат сериозни мерки сега - следващата Коледа вече ще бъдат на тяхното място...

 45. 45 Профил на plb234
  plb234
  Рейтинг: 381 Неутрално

  А наште колко време имат? Така както се назобаха с толкова много власт , да не им приседне.

 46. 46 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За всички тук също трябва да е пределно ясно, че осмиването на Европа, нейните ценности, осмиването на ЕС ( с всичките му недостатъци, които съществуват), осмиването на опитите да се създаде и поддържа едно приемливо бизнес обкръжение и култура в Европейското пространство, са всъщност гласуване със "за" за следните неща:

  * Бг примитивна и терторазрядна държава, управляваща се от комунисти и нискокултурни примитиви, продаващи на нацията ни "боклуци" за ценности, и проповядващи неприсъщата на нас Англо/Саксонска "култура" на религизно двуличие, съчетано със социален непукизъм. Облечени във фразеология на "проспериращ индивид с пазарна ориентация".
  * връщане към ужасният Дарвинизъм на комунистите и Америкосните апологети, за които държавата е джунгла, и всеки, който и както може - сам да се оправя. Връщане към манталитета на сегашните управляващи, които кръщават "стабилност на държавата" фактически липсата на каквото и да е било пенсионно и зравно осигуряване.

  Единствено Европа може да гарантира че, Бг няма да се върне по добре познатият ни път от годините 1989-2007, когато мафията "си сменяше обувките" във властта. И когато Ви яхаха така, както им се искаше. И доведоха до просешка тояга и посмешище за Европа със "заплати" от по 200-300 Е, "избори на екипи" в държавни болници ( моля??) и мъкнене на чаршафи и храна и лекарства.

 47. 47 Профил на anmah
  anmah
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Общи еврооблигации не могат да се издават, ако няма общоевропейски финанси! Само Европейски Съединени Щати могат да продължат успешно обединението на Европа! Това още от началото се опитваха да им обяснят ония, които са минали по този път, но напразно! Германия и Франция искат да си останат господари на Европа, като си запазят суверенитета. Но всъщност съсипват нациите си като са отворили широко вратите за демографската и религиозна експанзия на третия свет и Ислама! Като се прибави и задлъжнялостта към арабски и китайски държатели на дълговите им книжа, възможните сценарии за бъдещето са ужасяващи...

 48. 48 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "panzerino": За всички тук също трябва да е пределно ясно, че осмиването на Европа, нейните ценности, осмиването на ЕС...

  ето ти пример за Европейски ценности на "тогавашния" ЕС 1939-1945 http://youtu.be/KuZSXMfToyk , спомни си и Наполеон колко невинни хора е избил,жалко че е нямало камери тогава

 49. 49 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino": A бе прав си, ама забравяме нещо. Като ще сме европейци и не щем да сме англосаксонци, да вземем да си направим собствена система за сигурност, която сами да издържаме и въоръжаваме със собствени (европейски) въоръжения. За 30-40 г. по време на Студената война в Европа си правеха социални политики, а лошите американци издъжаха НАТО и пазеха Западна Европа от съветските танкове и ракети.
  То процеса на създаване на Европейски сили за сигурност аха да стартира, но кризата го отвя...

 50. 50 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Дамяне,

  Едно е да имаш уши и очи, отворени към всичко, което може да ти е от полза, и желание да се учиш, и друго да подражаваш, както сега Грузинците искат да стават Американци. Може ли Грузинеца Американец да стане?

  Да си видял немец или швейцарец да крещят по площади->> "USA, USA"? ... няма и да видиш. Това е белег на ниско развитите страни.

  Да си чул Уорик, и всеки "Уорик", да "съветва" Немското или Швейцарското правителство, как да си управляват собствената страна? ще го изритат с "партенките" за ден, два. Но в аборигенски Булгаристан всичко може, и всеки тъпак е "добре дошъл"-така или иначе имаме традиция в поклоните към вечния "господар".

 51. 51 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#48:"da_ama_ne"]ето ти пример за Европейски ценности на "тогавашния" ЕС 1939-1945[/quote]
  От Комунистическата Руска кланница, примери и картинки искаш ли? Същите, че и по-ужасни. От милионите жертви през време на ВСВ, плод на Сталинските "реформи и чистки", картинки искаш ли? има и от тях... .
  Така че... в престъпленията никой няма "монопол". Всички са едни и същи.

 52. 52 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#46] от "panzerino":---------------"-Единствено Европа може да гарантира че, Бг няма да се върне по добре познатият ни път от годините 1989-2007, когато мафията "си сменяше обувките" във властта."_-------------------------------
  Сори пич, но пак не съм съгласен с тебе. Европа не може нищо да ни гарантира! Европа си гледа нейните интереси. И то някой точно определени държави. Сети се и за Шенген. Отговори си сам на въпроса, кой, кога и защо създаде тази Европа. Какви му бяха всъщност скритите цели? Елементарното доказателство е Гърция. Готови са съвсем спокойно да я отпишат и да я изкарат извън Еврозоната и да си я върнат при драхмата. Ако е необходимо ще го направят със всяка друга страна, примерно дори и с Италия, да не говорим за нас, Румъния или Испания, Португалия, и т.н.. Щом се касае за МНОГО пари, европейските ценности престават да са актуални!
  Та оставанито ни в Европа и приемането на нейните ценности е преди всичко наша работа и само ние можем да го направим това. Но трябва и някой да защитава нашата културна идентичност, нашите традиции и обичаи, но както винаги такива няма и пак сме си със събути гащи пред Европа.
  По принцип с другото написано от теб съм съгласен.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 53. 53 Профил на savsemnov
  savsemnov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "panzerino":

  Не се надявайте данайците от ЕС, които наричате "европейска цивилизация" да оправят държавата ни, проблемът е най-вече наш - "родните" ни политици. Ако те бяха на място, т.е. ако ние си избирахме онези, които не са крадци и инородци, а БЪЛГАРИ... Уви! Същото важи и спрямо американосите...
  Затова управията ни е малко вероятна, защото освен, че социализма отчужди народа ни от земята, труда и уменията си като източник на благоденствие, преходът го довърши.
  Изходът е един - да разберем най-накрая забогателите от кражби, вкл. от "политиката на прехода" да бъдат вкарани в дрънголника. Ако не проумеем и не заработим, никаква "евроциливилизация" няма да ни помогне...

 54. 54 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#1] от "ARRI":

  Харесвам сарказма...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 55. 55 Профил на ВинетУУУ
  ВинетУУУ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ако някой мисли , че еврото ще бъде премахнато или ще му се срине курса няма идея за нещата.Ама никаква.Останалото кръчмарски приказки за разбирачи.

 56. 56 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Още през 2007 година , в НЕТА ми попадна един спорен материал , в който се казваше , че водещи европейски учени /специалисти/ в икономиката , са провели/проиграли определен брой симулации/делови игри , за да си изяснят каква би била оптималната структура на управление /и на икономиката също/ на Европейският съюз при различни смущаващи въздействия върху системата: природни бедствия, продоволствен /глад/ и суровинен недостиг / на горива,метали,енергия и др./ , широко мащабна военна агресия спрямо Е.С. /Световна война/ , може би и нашествие от "извънземни" /?/, и така нататък в този дух... Оказало се е , че най-добра симулация/ печеливша игра , се получавала , ако Е.С. се управлява ТРИПАРТИДНО . Но какво означава това? Да не би да е това,че напоследък се заговори,че управлението трябва да бъде НА ТРИ СКОРОСТИ ? Или всичките държави , които членуваме ще ни обособят на три Области / нещо като отделните Щати в САЩ / , със своя специфична законодателна уредба , а може би и самостоятелни , синхронизирани бюджети ? Или се отнася само до управлението на Икономиката на Е.С. /банкиране,пазари и др./ , без да се пипа суверенитетът на отделните Държави ? Усещате ли ,че вече е започнало изпълнението на някакъв предварително приет и съгласуван общо Европейски План?А, Ние, Нациите от Е.С. ,все още ни държат в не видение относно замисълът Им ! Да! / с почит:инж.Бъчваров ,Казанлък /

 57. 57 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#41] от "da_ama_ne":

  Ми дай тогава 37 милиона делено на 7 милиона идва някъде около 5,28, хайде тури го 6 евро на човек. Да ги съберем и да счупим оковите! Затвяряме границите и сме си самодостатъчни. Чувате ли се въобще какви ги говорите?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 58. 58 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#53:"savsemnov"]Не се надявайте данайците от ЕС, които наричате "европейска цивилизация" да оправят държавата ни[/quote]
  Така си е.
  Но без дори и този мъничък контрол и коректив от Брюксел, местните гаулайтери съвсем ще си рзпашат поясите.

  Това имам пред вид- никой в Европа не се интересува от нашата "оправия", така или иначе.

 59. 59 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#57] от "serafin":
  аз кво съм написал ве,чакай малко,ъ,аз съм написал милионааааа ве,сори,милиарда ве,милиарда,ей,мноо ма обърквате с тез коментари,вижте,написал съм грешно зарад вас,ей,няма да мирясати -_-

 60. 60 Профил на da_ama_ne
  da_ama_ne
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#51] от "panzerino":
  ари дай да ги видим тез снимки,то ако имаше ти щеше да ги пуснеш

 61. 61 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#7] от "OMUNVINGE":

  Изкарал си пари с "поТ" на челото, а ходиш по поД.

 62. 63 Профил на k73
  k73
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Двете германии се бяха разбрали,реваншизъм за бившата източна срещу спокойствие за западна.Всичко започва от Меркел.Ние не сме руснаци госпожа.Предайте власта меркел и Европейският съюз ще се нормализира .

 63. 64 Профил на Urkobozambo
  Urkobozambo
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Какво пък, хората просто са решили ...и са се събрали. При такава бъркотия ,може ли да се отгатне какво ще се случи. Не може така, - трябва хората да се съберат, да се видят и почерпят... Ами нали може да е и ... за последно.,какво ще разказват после... Създаването на ЕС.преди 12 години докара луди пари във сметките на определени хора, при закриването му ще е същото, само сметките на хората ще са други.

  urkobozambo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK