Български недомислици

Български недомислици

© Иван КутузовСлучаят "Доктор Стоичков" е поредният епизод от институционалните недомислици в България, пише в коментар за "Дойче веле" Еми Барух.  Ето размислите й по темата:


Въпреки очакванията на мнозина, че Бойко Борисов ще вземе отношение по избухналия скандал около удостояването на неговия приятел Христо Стоичков с почетната титла Доктор хонорис кауза, засега това не се е случило.


Вероятно интуицията на министър-председателя и неговият феноменален усет за медийно поведение играят в случая някаква възпираща роля. Борисов не обича да не го обичат. А реакцията на хиляди възмутени българи и техните коментари във всички форуми са еднозначни.
Еднозначна е и реакцията на онази част от академичната общност, която послушно се зае да обслужва приятелските кръгове на властта:


Кой кого манипулира?


В изявление до медиите, разпространено в началото на седмицата ръководството на "автономния" Пловдивски университет изрази своята убеденост, че спорът около връчването на почетното звание издава "неумението ни да се предпазваме от манипулации и различни видове социални експерименти". Очевидно, според авторите на текста, манипулатори са възмутените граждани, а пловдивските академици са жертва на социалната мрежа....


Този прочит на събитията напомня на класическото "Крадецът вика: "Дръжте крадеца!".... и прилича на някакво обърнато огледало, което размества посоките, знаците и смисъла на случващото се.


Защото последните години наистина изобилстват от доказателства за неумението ни да се предпазваме от манипулации. (Приключилите избори, например, са щедро доказателство за това.) Последните години изобилстват и от различни видове социални експерименти. Не виртуални, а реални. Изглежда на хората им писна. Стоичков е просто "черешката на сладоледа". И сякаш това обяснява лавинообразната реакция срещу награждаването на този футболен любимец. 


Защото "пловдивският академичен епизод" нито е прецедент, нито е върхът на институционалните недомислици в България. Почетни звания, назначения на близки и роднини, кариерни реверанси към послушните, преданите и покорните съпровождат всички правителства през всичките години в най-новата българска история. Онова, което преля чашата, е както безпардонността в режисьорския почерк на овластените идеолози, така и липсата на каквото и да е приличие в размаха на социалното инженерство, предприето от този кабинет.


Докога ще търпим?


Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече няма какво да губят и вече не се страхуват? Достигнат ли е пределът на търпимост на населението към утвърдената от десетилетия българска норма да бъдат издигани и "коронясвани" приятелите на "нашите приятели" ? Или енергията ще се излее във виртуалното пространство и ще умре?


Цветозар Томов депозира своята оставка в знак на протест срещу унижаването на академичната общност. Оставката бе приета и разписана от ректора на Пловдивския университет.


Гражданите на страната няма къде да депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени. Но България ще остане родина включително и на тези, които са решили да я напуснат.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  За съжаление май сме далеч от критичната маса. По скоро ситуацият е е "Една птичка пролет не прави"

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на Politemoose
  Politemoose
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Явна хората, които гледат отстрани какво се случва в България, имат много по-обективна и точна преценка за нещата. Тъжно!

 3. 3 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Този, който го предложи Стоичков за удостояване с този приз, си направи лоша шега с него. Даже се и изгаври с Камата. Пък и не трябваше толкова да се прекспонира случая, нито да хвърчат оставки. Ясно е, че Стоичков нито е доктор, нито спада към интелигенцията на България.....обаче той също е Силен в неговия си коридор . Така, че той не биваше да бъде подлаган на това унижение. Факт.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 4. 4 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  Нищо не се е натрупало. Нищо не е достигнато. А изливането на енергията..., много-много още енергия трябва да се излива, за да се промени нещо.
  Имаше в техническите вузове една дисциплина съпромат. "Съпротивление на материала". Поне поколение трябва, за да се модифицира що-годе прилично наличният матрял.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "Гражданите на страната няма къде да депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени"

  Дали наистина нямат къде да депозират оставка. А еднопосочния билет какво е?!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 6. 6 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 605 Разстроено

  "Гражданите на страната няма къде да депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени."

  Има, има. Като престанат да създават среда, в която да вирее простотията и шуро-баджанащината. Ние сме тези, които им даваме карт-бланш. Хората издигнаха в култ простащината, създадоха си мнозинство. Също както чалгата е резултат от изпростяването на нацията, така и такива аномалии като Стоичков-Борисов-Трифонов и т.н. В нормално общество с баланс м/у интелекта и глупащината, подобни личности дори не биха били известни със съществуването си.
  Докато ги гледаме, слушаме, избираме - така ще е.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 7. 7 Профил на bravo_vn
  bravo_vn
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Критичната маса българи, на които им е писнало е в чужбина.

 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Българският народ е свикнал да търпи. Отвреме на време изцвилва и подобно на кученце притиснато в ъгъла се озъбва за малко, но съвсем малко, за да не яде по-голям бой...

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Трябва да има остра реакция от обществото ни,но от истинската интелигенция,която сладко дреме,а не от такива съмнителни червени подлоги като Томов!

 10. 10 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Абе хайде стига сте правили тази титла предмет на денонощно обсъждане навсякъде! Това НЕ Е НАУЧНА докторска титла. Награденият не става доцент, професор или доктор на науките. Дава се, какво знаете, за някакви доситижения, принос в някаква сфера, това е почетно звание. Пък и има достатъно примери в чужбина на спорни присъждания на подобни титли (http://en.wikipedia.org/wiki/Honorary_degree).
  Стоичков че е мушморок - мушморок е, но не смятам присъждането на Доктор хонорис кауза за чак такъв проблем, та да се занимаваме вече половин месец с него по сайтове, телевизии и вестници.

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 11. 11 Профил на Mechanosaurus
  Mechanosaurus
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Вижте, простотията на Пловдивския университет е резултат от мизерното им материално положение. Цветозар Томов си прави реклама обаче, защото му трябва за политическа кариера (и аз го подкрепям за такава кариера). Но като цяло мисля, че няма смисъл повече да се занимаваме с целия случай, има къде по-важни неща в държавата

 12. 12 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Недомислици във всичко. Корупцията води до много от тях.
  Пример.

  Спирките на Софииското метро са с различна дължина..
  това е едниственото метро в света с различни по дължина спирки. Явно по старите са били предвидени за по дълъг влак (какъвто явно е необходим) а по-новите (НЕДОМИСЛЕНО) са орязани и са по къси. Така старите спирки сме ги платили излишно и сега на К.Величков тичаме след влака
  По един ескалатор на горе и тесните стълби са без коментар. Когато ескалатора му трябва подръжка или е повреден, дано мелето от хора остане без жертви.
  Но хей виновни няма... просто се правиме на глупави и не забелязваме недомислиците.

 13. 13 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#0:"статията"]Стоичков е просто "черешката на сладоледа"[/quote]

  Не на сладоледа (поне в българския идиом не фигурира такъв), но иначе "грешката е вярна"...

 14. 14 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#8] от "issunboshi":
  Да не цитираш Боко. Или пък той ползва твоя НИК.
  Или си Боко Рапона?

  apoloniy
 15. 15 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Неутрално

  "Гражданите на страната няма къде да депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени. Но България ще остане родина включително и на тези, които са решили да я напуснат".
  Има, Има и е крайно време да го направим!Ако искаме да имаме родина, държава и държавност, а не територия заселена с плазмодии и мачкана от мутри!

  apoloniy
 16. 16 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До коментар [#7] от "bravo_vn":


  До коментар [#8] от "issunboshi":

  Май, май ..... за жалост е така.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3163 Неутрално

  До коментар [#10] от "борко":

  Борко,
  не се прави самият ти на "мушмурок"

  Вертолейшъна, дет' спИчели въпросната титла, наистина е черешката върху тортата. Тортата, която българите кусат от 70 години насам, когато подобни "почетни", но добре, макар и неявано, подплатени титли се раздават ... ъъъъ .... по-скоро "дупедават".

 18. 18 Профил на Зора Чернева
  Зора Чернева
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Да не забравяме, че Кристалина Георгиева е човекът, който пръв се "срещна" със Стоичков, за да ни уведоми, че е подходящ за дипломат.

 19. 19 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Гражданите на страната няма къде да депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени."

  Аз лично си депозирах оставката пред посолството на Канада в Букурещ в момента в който изпратих документите за имиграционна виза.....

 20. 20 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Поздравления за статията.

  Дано да се е натрупала, дано:
  "...Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече няма какво да губят и вече не се страхуват? Достигнат ли е пределът на търпимост на населението към утвърдената от десетилетия българска норма да бъдат издигани и "коронясвани" приятелите на "нашите приятели" ? Или енергията ще се излее във виртуалното пространство и ще умре?"

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 21. 21 Профил на dragalevski
  dragalevski
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Случай като този със Стоичков е показателен за манталитета на голямата част от академичната общност да правят наколенки и св..ки на властимащите и техните протежета. И е важен, защото все още има хора като Цв. Томов, които не са съгласни да се подложат по този начин. Тази позиция трябва да бъде адмирирана, защитена и продължена. Защото иначе гражданското общество съвсем ще изчезне....

 22. 22 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Неутрално

  [quote#10:"борко"]Абе хайде стига сте правили тази титла предмет на денонощно обсъждане навсякъде[/quote]
  Прав сте, че само по себе си глупавият факт не е нещо особено. Основният български проблем в човешките ресурси не е гениалният футболист и същевременно тарикат-простак Стоичков. Както в академичната оБласт не е подмазваческата постъпка на Пловдивския университет.
  Обаче свръхреакцията на образованите и интелигентни хора в Интернет е знак, че се трупа много негативизъм към политиката на управление на ГЕРБ (според мен, основателно).
  Казусът "д-р хонорис кауза Стоичков" е като парата, която излиза, проблемът не е тя, а налягането в котела.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 23. 23 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1518 Разстроено

  "Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече няма какво да губят и вече не се страхуват? "

  Съмнявам си... Има твърде много, които все о6те имат това което смятат за екзистенц-минимум (пърцуца, лЕб, кебапче) и което явно им стига.

  "Или енергията ще се излее във виртуалното пространство и ще умре?"
  За съжаление по-вероятния сценарий...

  Изходите от това блато, добре описано от Авторката, са два: Терминал 1 & Терминал 2. Вярно си е "България ще остане родина включително и на тези, които са решили да я напуснат"

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 24. 24 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  [quote#10:"борко"]Стоичков че е мушморок - мушморок е, но не смятам присъждането на Доктор хонорис кауза за чак такъв проблем, та да се занимаваме вече половин месец с него по сайтове, телевизии и вестници. [/quote]

  Драги ми борко, именно липсата на гражданска позиция у българина е една от чертите (заедно със завистта, например) която ни тегли надолу, позволява на всякакви шмекери да си пробиват с лакти път постоянно и навсякъде а другите (като теб) да си трайкат, защото не им дреме (мързи ги да се напънат да разберат проблема), но което не пречи впоследствие да мрънкат за управляващата шайка или дупките по улиците.
  Когато величаем примати, и не се бунтуваме срещу пълни изродщини, нямаме право да оплакваме дереджето си и да виним за всичко другите /комунисти, цигани, европата, мюсулманите и т.н./.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1087 Весело

  До коментар [#13] от "Twinston Myth":

  Смесени са два идиома - "черешката на тортата" и "върха на сладоледа"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1366 Весело

  Откакто Христо Стоичков стана доктор на науките, учените се поздравяват с: "Алма ти матерна!", и отговарят: "Хонорис ти на каузата!".

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 27. 27 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#24] от "Г.": Не ме познаваш, нямаш и представа колко, кога и срещу какво съм протестирал.

  Но друга ми беше идеята - това ли е най-важното събитие? Ами намеренията за добив на шистов газ - 100ина души. Акция на движението "Окюпай" (не че подкрепям, но поне става дума за глобални и много по-важни неща) - 50 души. Флашмоб срещу застрояването на Пирин и Рила - 60 души. Акция срещу ксенофобията и расовата омраза - 20 души. А ние сме седнали да обсъждаме някаква титла на един футболист...

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  А защо забравяте Архонт Бинев? Или професорската титла на Борисов?

 29. 29 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 855 Неутрално

  [quote#27:"борко"]Ами намеренията за добив на шистов газ - 100ина души[/quote]
  Скоро в това движение ще се включат и Атакистите на Сидеров. Те паричките на Газпром не миришат на газ!

 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Весело

  До коментар [#23] от "B52":

  Е не така де! Къде забрави Варна и Бургас, Фрапорт сега ги разширява, пък и от Пловдив вече има полети.
  И Цвъки работи по въпроса, първо да "отворят" Шенген по въздуха.- Изразът не е мой.

  apoloniy
 31. 31 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  За съжаление след този случай Пловдивският университет стана за смях не само в България, а и по света.

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 32. 32 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#29] от "shumkar":
  До коментар [#27] от "борко":
  http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc&feature=BFa&list=PL1099725F48385304&index=1
  Вижте това, много е ясно! И го препращайте, може пък повече да станат!
  Поне да стане ясно на кой дявол служат Боко, Цеко, Дянков и сие!


  apoloniy
 33. 33 Профил на manfred
  manfred
  Рейтинг: 89 Неутрално

  Ц. Томов + В. Минеков = 2 птички

 34. 34 Профил на Quebecer
  Quebecer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Достигнат ли е пределът на търпимост на населението към утвърдената от десетилетия българска норма да бъдат издигани и "коронясвани" приятелите на "нашите приятели" ?"

  "По-лошо от това не може да стане" - казал песимистът.
  "А, може, може" - отвърнал оптимистът

 35. 35 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Страх и пари това са инструментите на мафията да има своя държава наречена България.Чудно е ... толкова ли е робска душата на българина за да се остави да го мачкат тикви и компири?Да се гаврят с пенсионери , млади майки,да сме на последно място в Европа по всички показатели,да има тотална корупция и узаконена контрабанда ,тотална липса на държавност и върховенство на закона.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Или енергията ще се излее във виртуалното пространство и ще умре?"

  не, енергията се излива през терминал 1 и терминал 2.

  и когато тук не остане достатъчно енергия да издържа всичките крадливи плутократи и техните свити, всички самообслужващи се и корумпирани политикани, всички безделни чиновници, всички милиционери пенсиониращи се преди да навършат 50, всички телкаджии с фалшиви удостоверения, и всички доброволно безработни, живеещи съзнателно на чужд гръб - тогава ще има смисъл енергията да се завърне.

  защото преди да е настъпил този момент тя ще продължи да бъде впрягана в посока вредна за своите носители.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  "Докога ще търпим?
  Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? "

  Абе и да се е натрупала, веднага ще й мине меракът, като види какви хора се пенявят - плювачи по България като госпо'ица Барух и екоталибани като обиденото доцентче.

  Разберете най-накрая, че колкото и да е добра една кауза, ако защитниците й са неприятни, всичко отива по дяволите.
  Хора като Антонинчето Желязкова и соросоидите, с българофобията си, успяха да направят и невъзможното, та хората да се отвратят от дясната идея и някои дори да си спомнят с носталгия за Тодор Живков.

  Когато болни от либерастия и толерастия журналисти, политолози, социални антрополози и обикновени отрицатели на Баташкото клане, турското робство и героичния подвиг на българите, спасили българските евреи, които са успели, започнат да се асоциират с дясното, е повече от нормално да отвратят нормалните десни хора, които инстинктивно да си зададат въпроса: "Щом такива защитават тази и тази кауза, значи може би нещо не е наред с нея" и да се отдръпнат, преосмисляйки досегашните си възгледи.

  Много журналисти, в това число и госпо'ицата, вместо да извадят очите на комунизма, му изписаха веждите и заклеймявайки нелепици като званието на д-р Стоичков, започнаха да го кара да изглежда в реда на нещата.

  Млъкнете най-накрая, за бога! Всичко, което заклеймите, започва да изгледа симпатично, не защото е такова, а просто защото вие сте несимпатични.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 38. 38 Профил на VaKY
  VaKY
  Рейтинг: 670 Весело

  Та, влизат в един бар д-р Джекил, д-р Тайс и д-р Стоичков.....

  Pro bono publicum with a bit more gusto
 39. 39 Профил на stitch
  stitch
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Тази статия звучи направо остро в сравнение с всички други отразявания на този комфликт. Бг медиите на фльонга се вързаха, за да не заемат позиция при такова очевадно смехотворно събитие. В БТВ например се опитаха да обобщят, че всичко в този "спор" опирало до личността на Стоичков сякаш, да раздаваш звания на някой без основателна причина не е достатъчно скандално. Ние едва ли не от завист към успехите на Стоичков пишем по форумите, а доцента който си подаде оставката от желание да се покаже по телевизора си напуснал работата...
  Статията не е поглед отстрани, както писа някой по-горе, това е просто независим поглед. Така трябва да реагират нормалните медии и хора.

 40. 40 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#10:"борко"]Пък и има достатъно примери в чужбина на спорни присъждания на подобни титли [/quote]
  Точно така. Има примери, в които ако човекът не заслужава хората протестират! Освен това титлата е в областта, в която човекът е изявен. Това е НАУЧНА титла.

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#28] от "shumkar":

  Борисов има ли професорска титла? Кой му я е дал?

 42. 42 Профил на Raging
  Raging
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Неадекватното в случая е, че народът се хвана за една титла на Стоичков, която изобщо не му трябва, защото той е заслужил и спечелил много по-големи и престижни отличия, а изобщо не роптае срещу онези мутро-министри на прехода, които се явяват ежеседмично в УНСС и Софийския. Кое е по-големия проблем, питам се аз? Един известен футболист с титла или крадци, които преподават икономика и право? Медиите май за пореден път са обгърнали покорния народ в топла прегръдка.

 43. 43 Профил на pezar
  pezar
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? Амии Еми , да се натрупа критична маса. На масовият Българин тези новини му причиняват същия психически дискомфорт като да разбере че в килера три бурканя са станали на бомбаш.

 44. 44 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#41] от "luda_krava":

  не е професор, само доктор хонорис кауза на П.У.*.К.А.

  получи званието като откри това ново АОНСУ

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 45. 45 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#27:"борко"]Но друга ми беше идеята - това ли е най-важното събитие? [/quote] определено не е, но андрешко обича да са възмущава и да подскача.... кво да го правим?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 46. 46 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  като споменах АОНСУ - някой да намира разлика между бойковите фокуси и бесепарските трикове от 2009-а, описани в тази статия от блога на Златина Коева:

  " Това престижно навремето заведение, наред с редица партийни школи, летни пионерски лагери, а за по-равните - университетите на братския Съветски съюз изковаха желязната идеологическа настройка на повечето от днешните правителствени лидери. В нея влиза явно и умението за справяне с кризисни ситуации, възникнали в резултат на подлата идеологическа диверсия на империалистите.

  Наблюденията върху протестите от последните години очертават следните тактики на противодействие и манипулация:

  - Настройване на обществените слоеве и групи едни срещу други. Напр. протестират ли учителите, веднага в „общественото мнение” се пуска мухата за ниското ниво на образованието и за това, че лекарите вземат по-малко, а имат повече отговорности. Протестират ли лекарите – за подкупи, лекарска небрежност и т.н. Наскоро прочетохме и за заплатите на чистачките в съда. С една дума тактиката „разделяй и владей”. Вероятно Станишев днес покрай преговорите за газа в Москва си опресни и тези знания. Наскоро например, когато руската опозиция се опита да протестира, лидерите й отново бяха арестувани, понеже явно доволни от властта минувачи подали жалба, че им пречат да си минават спокойно.

  - Медийно затъмнение. Медиите всъщност са може би първия фактор за осъществяване на останалите методи. Съществен елемент от играта на власт е тяхното пълно подчинение. Това го наблюдавахме напоследък под всякакви форми - от най-груба бруталност до дискредитиране уж в интерес на обективността. Затова, когато трябва да дадат картина от протест или митинг, те снимат само от празния ъгъл или пък изобщо ги няма. А може и да бъдат абсолютно недопуснати. В интерес на общественото спокойствие. Затова имаше опити за завладяване и контрол и на интернет пространството, уж в името да се борим срещу интернет пиратството и педофилията. Иначе винаги се намират благородни цели.

  - Друг един метод също е свързан с манипулацията на общественото мнение. А именно – пуска се слух, че се раздават пари на митингуващите. Тази идея съвсем не е чак толкова проникновена, като се има предвид как някъде се печелят избори, но пък върши работа. Изгладнелият народ се връзва. Интересно обаче как така никой лично не е видял протестиращ, който да е купен. Този слух се пусна и преди тези протести, което е пълен абсурд. Уж се твърди, че са организирани от интернет -познавачи, а те все пак не са от гладните.

  - Има и редица други подмолни стратегии, които даже не усещаме, погълнати от ежедневието и от потока на псевдо- информация. Но за всеки случай, ако се стигне до най-лошото, а именно тълпите се поддадат на империалистическите влияния и се съберат, завладени от първични инстинкти, е време да се упражни т.нар. „диктатура на пролетариата”. Въпросът за терминологията в случая не стои. Важното е да „не изпуснем нещата от контрол”. В конкретния случай, пуска се тълпа почерпени провокатори, вероятно с присъди за футболно хулиганство, които сега ще се заличат, и ето ти повод да защитиш професионалната си милиционерска чест - поступваш някой друг от въпросната група, та да няма съмнение, покрай него някой друг досаден журналист и оттам нататък вече другите да си правят сметката.

  Положението е овладяно. В момента на жестоката криза за газ, мас и оцет не му е времето да се разцепва така единното ни общество и да се разклаща държавността.

  Демокрацията както каза Станишев на последния конгрес на БСП, означава че „решенията трябва да се изпълняват, а не да се коментират”. Странно, с ушите си чух почти дословно същата мисъл от служебния си вожд. Явно са учили едни и същи уроци.

  Read more: http://zkoeva.blogspot.com/2009/01/blog-post_14.html#ixzz1e4CSvBVm "

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 47. 47 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3049 Неутрално

  Не изпитвам (по други причини) особено уважение към авторката, но в случая не мога да не се съглася с нея: България се превръща в държава на тупащите се един друг по раменете тулупи. Къде в тази задушлива пошлост е мястото на немногобройните хора с европейско мислене, става все по-трудно да се отговори.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 48. 48 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? "

  Не, не е.

  Мнозина не виждат нищо лошо в този акт, щото Ицето бил голяма работа, направил бил толкова много за България (врочем, в какво се състои това "многото" така и никой не ми обясни).

  Други виждат, но се чувстват просто длъжни да защитят кретенията, защото са привърженици на ГЕРБ.

  Трети смятат, че случката е маловажна и недоумяват защо и се придава толкова голяма гласност...

 49. 49 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 778 Любопитно

  Според мен проблемът не е единствено в това, че подобна титла се връчва на недоучил и откровено прост човек. Вярвам, че има много недоучили и семпли хора, които искрено биха имали траен и искрен интерес да подпомогнат академизма по начин достоен, съществен и смислен.

  За мен проблемът се състои в това, че е достатъчно да мобилизираш връзките си и чуждите пари за едно стадионче и подмазвачеството и умилкването издига този добронамерен, но дребен жест, в нещо уникално по своята природа. С което девалвира стойността на приносите, на социалното участие, на щедростта и благородството и отблъсква истинските жестове на щедрост.

  А иначе, аз вярвам, че човек без образование, но с буден ум и вяра в мисията на университета, може да допринесе за академизма повече, отколкото много титуловани експерти. Просто Стоичков не е от тези хора.

 50. 50 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  До коментар [#44] от "Pavlik Morozov":

  Борисов пък с какво е заслужил тази титла? Впрочем, какво ли питам, той почетен член на задругата на художниците ще става и не му е неудобно от това...

  Ама какъвто "университета" такива и "докторите" му.

 51. 51 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  относно критичната маса - някой спомня ли си кога точно в България имаше истинска голяма стачка - един своебразен лакмус за тази критична маса - аз мисля, че това беше преди около поне десетина години.

  По-рано тази година когато гръцките фермери казаха,че ще затворят границата направиха ли го наистина? Да, и ние яко го отнесохме откъм загуби. По същото време нашите фермери решиха да правят подобен протест и да затварят Дунав мост - и какво успяха да направят - символично затваряне за по 2 часа - ха ха ха. Тъжно е.

  Процеса на натрупване на критична маса у нас май е в критично състояние, защото очакваните участници в него са като че ли в будна кома, гласуват първосигнално и забравят, че и в Библията даже е писано да не си правиш идоли и кумири

  Ама нейсе, методът проба-грешка е емпирично доказан. Въпросът е колко БГ поколения ще попаднат в интервала на грешката?

 52. 52 Профил на reality
  reality
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Гражданите на България имаха възможност да "депозират своята оставка в знак на протест срещу социалния експеримент, в който са въвлечени" преди месец. Не го направиха.

  Stupidity should be painful
 53. 53 Профил на just
  just
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е тази ДС-сътрудничка беше позабравена и сега излпува отново.
  Кой седнал да проповяда морал. Разчита на това че 90% от
  хората не са чували дори името и и нямат понятие че е ченге на ДС. Писна ми от парцали.
  Иначе на всеки нормален човек е ясно, че ситуацията със
  Стоичков е смехотворна, дори той самия се чувстваше неудобно
  когато му даваха званието, а това е рядко срещано при него.

 54. 54 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1295 Любопитно

  "...Питам се: Натрупала ли се е критична маса от хора, които вече не искат да мълчат? ..."

  Ама те не мълчат. Те блеят. Щастливо...

 55. 55 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#53] от "just":

  т.е. одобряваш статията й но и казваш, че няма морално право да я напише? Сори ама ми даде малко circular reference поста ти

 56. 56 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Доктор хонорис кауза (на латински doctor honoris causa, „доктор по заслуги“, понякога съкращавано като д-р хон. кауза) или почетен доктор е звание, което се присъжда от висше училище за заслуги към развитието на науката, образованието и изобщо на културата или като жест на добра воля при посещения на високопоставени политици, навършвания на кръгли юбилеи на изтъкнати общественици и под".
  Най-добронамерено се опитах да приобщя г-н Стоичков към някоя от изброените категории...
  Не успях...

 57. 57 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  „Г-жа Барух, изгрява с МНОГО ТОЧЕН ФРАГМЕНТЕН анализ!
  Тя ви представя фактите, а то си е ВАШЕ ПРАВО, дали да ги ОТКАЖЕТЕ или ПРИЕМИТЕ.
  Титлата на Стоичков Доктор е СРАМ и по-нататъшно опростачване на българската интелигенция.
  Той символизира и Айсберга, който ще потопи българската ПРЕДСТАВА за наука и култура.
  Главата ЗАГУБИ ЛИ контрол на сърцето, ТЯ СТАВА КРИМЕНАЛЕН ПАРТНЬОР НА АВАНТЮРИ!
  Търпение, обаче има и начин за обрат. НАСТОЯЩЕТО УЧЕНИЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДИФРАГМИРА, ЗИПИРА и 99% ЕЛИМЕНИРА, което ще на спаси от 100%-ва РАЗРУХА!
  Или в противен случай ние МАРШИРУВАМЕ ДИРИКТНО КЪМ ПРОПАСТА на своето унищожение.
  Младите трябва да се раждат с 2 две глави и 2 два живота, ЗА ДА ПРЕОДОЛЕЯТ компютъризацията която ни РАЗВИВА мозъците но ОТНЕМА работата.
  „По три метода се става МЪДЪР;
  ПЪРВО, от рефлексия, което е смело.
  ВТОРО, от имитация, което е лесно.
  ТРЕТО, от опит, който огорчава”.
  ---------- Конфюций

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 58. 58 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#40:"kkk_20"]Това е НАУЧНА титла. [/quote]
  Не е вярно: http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%BE%D0%BA%D1%82%D0%BE%D1%80_%D1%85%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%81_%D0%BA%D0%B0%D1%83%D0%B7%D0%B0

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 59. 59 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 997 Неутрално

  До коментар [#47] от "dodge_ram":

  Мястото им според тулупите е на standby, готови да им избършат гъзовете след всяко обилно насиране, както и да влеят своите бол пари в икономиката на страната, грижейки се за семействата и близките си.

 60. 60 Профил на just
  just
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#55] от "Yomega":

  Точно така, нарича се лицемерие.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Понеже не намирам постинга си, ще се повторя.
  Намирам заглавието "Български недомислици" за неподходящо,
  както и някои народопсихологични обобщения на Барух за"българската норма" и подобни.
  Ще добавя, че на линка в "Дойче Веле " забелязвам далеч по
  позитивното "послание":
  "...Ромите през моите очи
  Пъстри, весели и любопитни. Така ги видях
  . В циганската махала на един южен български град"

 62. 62 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 716 Весело

  [quote#33:"manfred"]Ц. Томов + В. Минеков = 2 птички[/quote]
  Червенодупести червенношийки. Партията им възложи да създават проблеми при всеки повод и на този фон Станишев да вика "България пропада без БСП"

 63. 63 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 605 Неутрално

  [quote#4:"Вени Г."]Поне поколение трябва, за да се модифицира що-годе прилично наличният матрял. [/quote] Дано... ама надали...
  Моля ви, не питайте защо смятам така! Не ми се говори, просто ми е тъжно.
  =====
  Някога запитали някой-си философ, който бил известен скептик, защо вече гледа на света през "розови очила". Той отговорил, че вече няма време да бъде черногледец.
  Аз надхвърлих 60-те, направих и преживях това-онова и може би не ми остава много, но с годините ставам все по-тъжен... не заради самотата, а заради бъдещето на България...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 64. 64 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  Въпреки очакванията на мнозина, че Бойко Борисов ще вземе отношение по избухналия скандал около удостояването на неговия приятел Христо Стоичков с почетната титла Доктор хонорис кауза, засега това не се е случило.
  =================
  Борисов е играч...колкото и да го подценяват някои...остави всички червени балъци да плюят по Стоичков,а през това време ще ви натресе нова пенсионна реформа...ама вие си продължавайте със Стоичков... и на двамата им е през ...

  الرجل الكبير
 65. 65 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#64] от "bigman1":

  през какво им е? на кого нас ще натресе пенсионна реформа? как така се изключи, че ти не си от засефнатите от пенсионната реформа? каква е връзката между пенсионнат реформа и титлата на Стоичков

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#12] от "rumenvl":Тая глупост от къде я извади за еднаквата дължина на метростанциите ? Правят се горе-долу еднакви , но според характера на града над тях. Градовете не са застроени хомогенно, равномерно, значи и спирките зависят от това , какво има над тях. Какво ще търси спирка по средата на Борисовата градина ? Разбира се , че спирките ще бъдат преди и след нея.

 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#40] от "kkk_20":Е, там е работата ,че не е научна , а почетна. Един вид уважение.

 68. 68 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  До коментар [#56] от "theanalyser":Да ти помогна. Част от учебната дейност на висшето училище е и спортът. Някога до втори курс имаше дисциплина спорт с изпити и в Софийския университет. Практикувахме на стадиона на ЦСКА и в т.н.яйце, което тогава беше спортна зала. Е, Стоичков издействал необходимите средства за построяване на собствен стадион на вуза. Тук бъркотията идва от това, че наградата е от университет за един човек, който може и да няма средно образование. Смущава и титлата "доктор", но не четат нататък - " ... на благородна кауза ". Значи не става дума за наука.
  Мен повече ме ядоса, когато един военен министър удостои Лили Иванова с чин "полковник ". Дамата е завършила медицински техникум, следователно е била военно задължена с чин "редник ". Значи за заслуги може да я повдигне до "ефрейтор". За всички останали чинове се иска образование -сержантска школа, офицерска школа или висше у-ще и т.н. Това беше подигравка с много офицери , които не можаха да стигнат до този чин поради съкращенията в армията.

 69. 69 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Недомислици е меката дума. Според мен става дума за оскотяването на нацията.
  Макар и силно посредствен, след като се идентифицира със Стоичков, ректорът на Пловдивския университет трабва да знае поне от кумова срама по предмета, който преподава, че символните награди са още по-обвързващи, защото символът, както учи теорията, тази, която Козлуджов преподава, но никога не е разбирал, свързва две по-малко съвместими неща, "символизирайки" нещо трето. Работата в науката и второ, личната заслуга, символизират една кауза. Която се нарича достойна. В религията на ортодокса се казва "Достойно ест".
  Привържениците на футболиста твърдят, че той имал "заслуги" в "прославянето на Родината". Дори и това да е вярно, за "прославянето на родината" се дават орени от Президента или парични награди от Нове холдинг.
  Липсва символният характер на кузата, няма как това да се случи точно с този фалшив персонаж.
  Да обобщим. Да почетна е титлата, но тя се дава за наука, култура и образование и за заслуги, но заслугите са в името на каузата на науката, културата и образованието.
  Това, което прави този Пловдивския университет с печалния си вече ректор, се нарича апостазис, символна замяна на някоя духовна кауза с театрализирана профанна бутафория.
  Накратко, Пловдивският университет се прави на синдикат, раздаващ титли без повод и на Сламенни хора.
  В списъка на получилите това звание са и двама, които се предполага, че разбират от символи - Никола Георгиев и Радосвет Коларов, но те не са явно обидени.
  Лошото е, че никой от преподавателите освен този достоен човек Томов, не протестира срещу това ректорът му да се идентифицира с толкова профанна личност, без дори да подозират тези преподаватели, че за студентите си те вече са без авторитет и са се превърнали в хора, които "само си подават топката" и вършат неща, чийто смисъл не разбират.

 70. 70 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#65] от "bobop77":

  Помисли малко...или ти е трудно...

  الرجل الكبير
 71. 71 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#67] от "ahasver":
  ...........
  Струва ми се, че Стоичков е направил (и ще направи..)повече за спортното обучение в Пловдивския университет, отколкото експрезидента Буш за родния му Йелски университет(присъдил му доктор хонорис кауза..)
  "..In 2001, George W. Bush received an honorary degree from Yale University where he had earned his bachelor's degree in history in 1968.
  Some students and faculty chose to boycott the university's 300th commencement."
  В списъка на получилите титлата виждам освен Стоичков ,
  футболиста и треньора Карло Анчелото, футболния деятел Енгелверт Неле ,а също така з.м.с Хр.Бонев.
  Май всички ще са предложени от Педагогическия факултет.
  Големи спортяги са те май

 72. 72 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1365 Весело

  До коментар [#67] от "ahasver":
  Един университет се занимава с наука и почита хората с принос към нея. Дори и да нямат формално образованието, постиженията им в дадена научна област се почитат и уважават и без да са свързани с академична кариера.

  Какъв е приносът на Стойчков? За коя точно наука? Може да рита с двата крака и да улучва една врата? Много научно.

 73. 73 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Да, футболът е "религия" за мнозина, но при определени обстоятелства. Той изпълнява общностни цели, но освен това е и зрелище на шутове, които показват физическа издържливост за даден период от време. Извън тази символна страна на издържливостта, футболът си остава единствено машина за пари.
  Да се свързва ритането на топка и прославянето на родината е смешно, нелепо, цинично и бутафорно.
  Издържливостта и оцеляването са целите на друг вид също не толкова висок жанр.
  Ритуалният жест на този Университет е пълно фиаско за каузата, с която би трябвало да се отъждествяват преподавателите му.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 598 Разстроено

  Тук е моментът да си припомним, че сиромашка България издържа 50+ университета, при нормално съотношение 1 университет на 700-800 хиляди души население. Т.е. 10 са ни предостатъчни.

  Кой управленец обаче ще е толкова смел да закрие 40 университета+БАН?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 76. 76 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#74] от "Starsky":

  Толкова си може женицата.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 77. 77 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#75] от "прелетна птица":

  Защо да се закриват, просто да се субсидират пропорционално на рейтинга си, който да се оформя според относителното им място в световните класации - първият получава най - голям процент, вторият по - малко и така до някакъв праг на финансиране

  Истината е висша ценност
 78. 78 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тези чудовищни аномалии станаха възможни откакто Бойко Борисов (знаете какъв е той) влезе във властта с рогата напред и стана министър-председател. Това уродство на прехода изхвърли всички нормални критерии на боклука. Погледнете лицата и интелектуалната недостатъчност на Борисов, Цветанов, Фандъкова, Цачева... списъкът включва почти всички от ГЕРБ, които яхнаха държавата за собствена изгода. Случаят "Стоичков" е закономерен акт в едно общество, в което моралът и интелектът са стъпкани от мутренския ботуш.

 79. 79 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#27] от "борко":

  Имаш право, но проблема най-добре е формулиран в пост
  [#39] от "stitch":

  Просто Стоичков се оказа капката преляла чашата. Затова и реакцията се забави. Хората са си мислели, че след Зума и Анчелоти !? ще се спрат. Обаче примера започна да добива размерите на епидемия. Големите държавни награди, които би трябвало да се дават само за изключителни заслуги, се раздават като сватбени сувенири. Дори "Стара Планина" заприлича на тенеке от 2 лева (Според Борисов) след като бе връчено на хора като Т.Батков и А. Доган

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 80. 80 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2228 Неутрално

  До коментар [#66] от "ahasver":Сложих ти плюс по грешка. Не исках да ти оценявам мнението. Говори се, че по-късите станции са направени за да се улесни закупуването на Руските влакчета. Това съм го виждал в профилиран форум. Факт е, че сегашния шеф на метрото е обявен за Гуру. И той си прави каквото пожелае. В случая е решил да се подсигури, ако на някой му хрумне да го махне от поста да има проблем с патресените му влакчета.
  Все пак този спор е за друга тема.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 81. 81 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1147 Весело

  Кой каквото си няма, това търси. Камата явно си е мечтал поне веднъж, горкият да застане наравно с тези, дето са с тогите. Иска му се на човека да изглежда поне за малко Ентелигентен. Е, мечтата му се изпълни! Прелива от щастие, като го гледам Наздраве и на тебе, бат Ицо, важното е да си пич. Тегли им по една и на "хонорите" и на "каузите". Така най-ти прилича, щото всяка жаба трябва да си знае гьола. Вземай пример от бате ти Бойка - от акула сега се превърна в шаран, който гълта безпомощно въздух на сухото..

 82. 82 Профил на Алесис
  Алесис
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Като чуя или прочета : "Абе , айде стига ...! Какво толкоз е станало ...! Заварено положение ...! Нали знаеш как е... ? "и ми става някак уютно . Знам , че съм си в къщи . Тази титла не била научна , а почетна ?! Ами , точно защото е почетна не бива да се дава под път и над път . То и "Нобел" или " Оскар" е почетна награда , ама едва ли световната Кама ще го забележат там , че и да го удостоят . Колкото и да е забележителен . С такива почести се свалят критериите . Чудя се кога ли Азис ще го провъзгласят за "будител" , а после и с "обединител" и "доктор" , а накрая и генерал от БА , че Лили Иванова е само полковник ! Нали знаеш как е ?
  Когато светинята на няколко поколения - Г . Димитров го удостояват с професура от Московския университет , той умрял от смях и наредил на всички " съратници" да забравят , че е с 4-то отделение .

 83. 83 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 875 Любопитно

  Защо сте се заяли със Стоичков, не мога да разбера!
  Всеки университет си заслужава доктора!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 84. 84 Профил на kalcho_krivija
  kalcho_krivija
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#83] от "charlyb":

  Така е!
  Какъвто университета - такива му и докторите!

 85. 85 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2166 Весело

  Ама госпожа Барух, моля елате на себе си. В тая държава президент е ченге-комунист, премиер е нечленоразделна мутра, в парламента звънеца бие цецка, прокурор е шумкарски внук, а в конституционния съд заседават апологети на народния съд. При туй положение Стоичков направо да оглави БАН, а не да го баламосват в някакъв провинциален университет. Иновации требват в тази изстрадала страна.

 86. 86 Профил на m.msii
  m.msii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Със толкова измислени университети в България, нормално е да има и измислени титли и преподаватели в тях! 6 милиона - 60 университета, В някои от най-развитите страни за 6 милиона има един или два университета! НИщо! хайде да открием още няколко

 87. 87 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1902 Весело

  [quote#35:"омбре"]Чудно е ... толкова ли е робска душата на българина за да се остави да го мачкат тикви и компири?[/quote]
  66 години!

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 88. 88 Профил на drago_senior
  drago_senior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Драга ми Еми,
  Историята със Стоичков е по-скоро смешна. Решил някой си Мунчо от Пловдивския университет да се отблагодари, Камата не загрял, че са го качили на шейната и без да се усети стана за кашмер на лефскарите, които докато са живи, няма да му простят и най-малкото залитане.
  Защо ли обаче, не видях същото бурно възмущение, когато правителството предлагаше, а държавният глава свойски закичваше ордените Стара планина на такива гиганти като Петър Манджуков, Тошо Тошев, Тодор Батков. Само не знам, как пропуснаха да декорират и Майкъл Чорни...

 89. 89 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#74] от "Starsky":


  До коментар [#76] от "Мустафанка":

  И ДВАМАТА сте ТЪПИ КАТО ГАЛОШИ.
  Причината която спасява България от БУНТОВЕ и РАЗМИРИЦИ до сега, НЕ Е храната и НЕ Е страха или духа. Не си мислете, че това което го виждат НАШИТЕ СЪСЕДИ и по света и което го коментират, НЕ Е ТАКА. Да то е ТОЧНО ТАКА. Но самата истина е, „ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ”! „ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ”! „ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ”! Повторете си го няколко пъти и ще ви светне в кой край на бомбата България седите. Под заплахата „ЗАСТРАШЕНА Е ДЪРЖАВНАТА СИГУРНОСТ”, бяха спасени много правителства от прехода 1989 г. насам! Ето кое подчинява ВСИЧКИ МЕДИИ и АСОЦИАЦИИ и ги ПРЕНУЖДАВА ДА МАСКИРАТ, ДА ЛЪЖАТ и българина НИКОГА ДА НЕ ВИДИ „ЧЕСТНИ ИЗБОРИ”!

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  До коментар [#84] от "kalcho_krivija":

  .....
  Калчо,
  а ти прегледа ли списъка на другите доктори хонорис кауза?
  Няколко от тях познавам лично от времето на следването си в СУ или съм работил с или под ръководството на други, извън България.
  Известни специалисти в своята научна област( не са социолози
  като вдигналия рейтинга си бунтовник Томов) и напълно порядъчни и далеч от управляващите хора.
  Понеже моето мнение едва ли ще те впечатли особено, все пак да отбележа, че например Жорес Алфьоров е нобелов лауреат....
  Не за мир като Ясер Арафат , а по физика.

 91. 91 Профил на Imigrant
  Imigrant
  Рейтинг: 489 Неутрално

  http://en.wikipedia.org/wiki/Honorary_degree е линк към значението на то ва признание. Ако се прочете внимателно ще разберете че е практика по света това което се призна на Стоичков. Друг е въпроса че това призвание се дава на много заслужили хора за държавата. А Стоичков освен със спортни постижения и псуване на обществени места с друго не известен. Стоичков не е виновен,виновна е университетската комисия която е приела това и се е съгласила да го разгледа и издаде признанието на Стоичков. Това поведение на Университета и неговото управление показва колко е нисък стандарта на нашите академични заведения, а от там и нивото на култура в България.

  Imigrant
 92. 92 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дневник пропусна да заяви своята позиция по въпроса с БАН и сега преразказва Дойче Веле.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 93. 93 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 768 Неутрално

  другарката барух що не коментира 500-те милиона оито тиквата иска да прекара през доктора хонорис кауза??? това жалко коментарче не заслужава вимание - къде сте бе медиии - къде са кинтите - ??? кажте де, или е готино да преписваме мислите на някаква измисленя героиня оттатък берлинската стена вместо да направим истинска журналистика...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 94. 94 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Според мен , има един начин, позорът относно казуса "Доктор Стоичков" от ПУ да бъде по-приемлив за Образованата Европа : ПУ да накара Христо Стоичков да защити Докторат по Тема свързана със спорта /софтуер и хардуер/ : тренъорска дейност,спортна медицина,педагогика или други актуални за България научни направления ...И когато, Той успешно защити публично своят Докторат,тогава цялата медийна пропаганда,и НЕТА също, да се активира и да Го посочи за пример на младите . В момента , Господин Стоичков е лош пример за подражание дори и за циганският етнос, към когото принадлежи...Да на излезе накрая цялата работа "шменти-капели":"сега Ти на мене,а утре аз на Тебе"./с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 95. 95 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#666:"Публикация"]Борисов не обича да не го обичат [/quote]

  Цялата работа е, че държавата в момента се управлява от приятелския кръг, в който влизат почитатели на чалгата - Борисов, Цветанов, Стоичков, Фидосова и прочие политически недоразумения...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 96. 96 Профил на соня иванова
  соня иванова
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#3] от "ARRI":

  Знаете ли, този глупак въобще не е съзнавал, че си прави лоша шега със Стоичков. Действал е под диктата на най-простия балкански синдром, че ще му върне жеста с "жест", който няма да му струва нищо. Но е сгрешил! А ние вместо да насочим прожекторите и изразим възмущението си от него и академичния му съвет започнахме да изясняваме качествата на Стоичков, които са ясни.

 97. 97 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Ето ви и един материал на Калин Руменов:
  "Книжовният български език е големият губещ от невероятните приключения на Стоичков в света на науката. Понеже щеше да е сериозно обогатен, ако Голямата уста и този път беше говорила естествено. Обзалагам се на месец от живота си какво щеше да се случи на всекиго, ако преди месец беше нарекъл Стоичков „впечатляващо неук и необразован”. Щеше да се случи нещо толкова впечатляващо и с такава образователна цел, че бих затрил още един месец, за да присъствам на живо на вербалното парти.

  Какво толкова стана със Стоичков – такъв, какъвто го познаваме, че с гнева му се размина човекът, изкарал го не обикновен, а впечатляващ тъпанар. Тъпанар на тъпанарите – та това си заслужава не лайняна буря, а цял ураган от спонтанни ругатни, които обаче не чухме от Голямата уста. Тя вероятно се е засегнала от квалификациите, но го направи прекалено леко и необичайно тихо. Сякаш леко се срамува да ни запознае с новия си възпитан имидж и затова говори в децибели по-тихо. А можеше да се разприказва, да се разкрещи, да глътне мегафон, тъй като обидата позволява да й бъде отговорено и с най-крайната каруцарска сеч на най-висок глас. Понеже е толкова вбесяваща, колкото вбесяващи могат да бъдат само местните псевдо интелектуални елити с техните претенции за превъзходство.

  В какво точно се състои скапаното им превъзходство - никой не разбира, но всички трябва да го приемат като даденост. Трябва също всеки път да се става на крака в присъствието на елитите, но и да не бъдат доближавани много, защото липсата на ясна дистанция ще оскърби аристократичното им достойнство. И те могат да се почувстват като истински барони, заварили в любимия клуб собствения си градинар със смокинг под наем. Така, както се почувства един доцент при гледката на Стоичков с тога.

  Трябва да приемем, че доцентът Цветозар Томов е от висшето интелектуално общество и точка. Въпреки че можем да попитаме – как човек, произвел в последно време повече субективни политически оценки, отколкото обективни социологически проучвания, все още успява да запази титлата си на социолог точно заради която му се полага и запазеното VIP място. Можем да попитаме, но не е сигурно, че ще получим отговор – аристокрацията намира под достойнството си да обяснява защо е аристокрация. И отново трябва да приемем, че й е крайно обидно да попада в компанията на впечатляващо неука и необразована пасмина.

  Какъвто и да е интелектът, каквото и да е образованието, какъвто и да е дори характерът му – Стоичков заслужава повече колективна охрана на достойнството си. Освен, разбира се, в случаите, когато той не накърни нечие. Голямата уста е предизвиквала и забърквала толкова големи каши, че е цяло смотано чудо как никой досега не намери повод да се засегне на чест. И когато нещата изглеждаха поовладени, когато Стоичков облече новите си докторски дрехи – точно тогава се появиха оскърбени и унижени от него. Но не от друго, а от самото му присъствие. И това, ако не са псевдоаристократични клубни комплекси – трябва да са топли селски чувства към случайно наминал другоселец през нашата кръчма.

  Дори в действителност Стоичков да е впечатляващ случай в историята на науката, трябва да пазим разкритието в най-голяма тайна и възможно най-дълго време. Защото, ако е вярно клишето за най-разпознаваемото рекламно bg лице – нямаме никакъв интерес това лице да е с тъпи черти. И за да го осъзнаеш, не е нужно да членуваш в измисленото интелектуално общество. Направената от него мозъчна ревизия съвсем не е най-големият грях към колективно неопазеното достойнство на Стоичков. Далеч по-свинско е да му вменяваш, че е получил някакво почетно звание единствено защото е близък с властта. Сякаш не става въпрос за същия човек, за когото говорим, а за обикновен партиен кариерист и натегач. Това вече дори не е псевдоаристократично, а е само крайно вбесяващо.

  Като най-голям късмет за местните превзети елити трябва да минава стечението, че не са се завъдили в стара монархия със стари традиции. И затова никога не са преживели унижението да видят как кралицата раздава благороднически титли „сър” на червендалести докерски синове.

  Чийто речник съдържа достатъчен езиков запас с хамалски корени, за да не умира никой от лингвистично удоволствие, когато се наложи да го чуе след слабо първо полувреме. Бих опропастил още един месец от живота си, за да воайорствам как английският Цветозар Томов държи благородническо рицарска сметка на току-що произведения в „сър” Алекс Фъргюсън. И как зачервеният шотландец включва прословутия си сешоар – така неговите футболисти наричат състоянието му на грандиозен яд, когато се приближава на сантиметри от лицата им, за да усетят отблизо комбинацията от мили думи, слюнка и движение на мокри въздушни маси. Нещо подобно в посока към измислените елити се очакваше и от Стоичков, но старият разбойник най-неочаквано се оказа с нови академични обноски. Ще ми липсва Голямата уста, която бих заменил срещу всички досадници с досадни аристократични претенции за превъзходство."

  Ала, бала!
 98. 98 Профил на germaine
  germaine
  Рейтинг: 442 Неутрално
 99. 99 Профил на tomi600
  tomi600
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе щом един охранител с неговата другарка са на 3 място по богатство в държавата защо ицо да не стане интелектуалец.
  А вие и аз да го духаме.

 100. 100 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  До коментар [#14] от "Apolon ot Tiana":

  Незнам кой е рапон и кой раполон, ама да не би това, което казвам да не е вярно, бе, Аполоне?

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK