За пенсионната възраст – да бъдем честни

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (277)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "трябва максималният осигурителен доход да се увеличи от две на близо три хиляди лева. На практика това изобщо не е решение, защото пенсиите, които ще трябва да се изплащат на високо осигурените, ще са допълнително непосилни за системата. Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински. Последицата от подобна политика е рухването на доверието в пенсионната система и на нейните финанси."

  Да се съсредоточим върху последното изречение - доверието в пенсионната система

  Това доверие е рухнало отдавна. Не може да се възстанови и няма как, като осигуровките ни потъват в каца без дъно и срещу тях нямаме никаква сигурност кога и как ще получаваме пенсии

 2. 2 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Кажете кой е, пускате статии като в. "Уикенд" без автори.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1521 Любопитно

  "Възрастта за пенсиониране

  ще трябва да се вдига без значение колко дълго или кратко живеят хората"

  Ми не е ли по-лесно да се забрани пенсионирането въобще! - Хем лесно, хем евтино, хем някои ще гушнат това което е останало по НОИтата.
  Също така не е лошо да се забрани и здравеопазването - по същите причини...
  Какво от това, че ще се валят трупове по сокаците?

 4. 4 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Симеон Дянков може да е добър финансист, но не е достатъчно добър политик. Това недвусмислено личи от слабия му рейтинг вътре в страната и подобряващото се мнение за България навън. Реформа в сблъсък със синдикатите е достатъчно трудно занимание само по себе си, че да бъде допълнително усложнявано с неочаквани виражи в последния момент и липса на необходимата обществена подкрепа.

  Дянков умишлено постъпва по този начин. За него "добър политик" е празнословие

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Гневно

  Стигнах до тук:
  ----------------------------------------------------------------------------------
  ""Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински.""
  ----------------------------------------------------------------------------------
  и се отказвам.Какво точене на майчински,колко деца се раждат,за да се говори за това прословуто точене?
  Да живее малцинството,то се задоволява с минимума!
  Успех!

 6. 6 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  "Че пенсионната възраст ще трябва да се вдига – ще трябва. Иначе или пенсиите ще стават все по-мизерни, което ще обезсмисли цялата система, или системата ще рухне сама под натиска на увеличаващите се разходи..."

  Прощавай ама тук не съм съгласен. Според мен приоритет трябва да е увеличаването на приходите в хазната. Увеличавайки възрастта само се отлага плащането -нищо друго.
  Ако на държавните служители спират пари от осигуровки, на "военните" и полицаите се увеличи възрастта за пенсиониране и се намалят тия 20 заплати при пенсиониране. Ако НАП си събира вземанията от по-заможните българи, а не да им ги опрощава, защото били познати на този или онзи ....
  Митниците и те ако си събират всичко. Ще стане работата
  така само се обезсмисля пенсионния модел и избуява сивия сектор. А .... за пример в Турция мъжете се пенсионират много преди 60 г.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 7. 7 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Браво на автора !

  и най-умният си е малко прост....
 8. 8 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Къде са парите на хората внасяли вноски за пенсии до 1989г...коя червена хиена ги гушна...червените куфарчета които ги раздаваха на червените бизнесмени от там ли са...

  الرجل الكبير
 9. 9 Профил на m.msii
  m.msii
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Министри трябва да са експерти, не политици! Ако се провежда само популистка политика ще сме много дори след Гърция. Дянков често се дъни, но в случая с пенсионната реформа колкото и да я обсъждаме, тя е необходима и наложителна.
  В други страни за министри са назначавани дори хора от опозицията или външни специалисти. В България разбира се на този етап няма как да стане.

 10. 10 Профил на mijqtovic
  mijqtovic
  Рейтинг: 367 Неутрално

  '' Нека да не забравяме и че въпросният праг съществува и за да се затрудни източването на НОИ с майчински. ''

  А бе палячо кого залъгваш???? ти луд ли си НОИ се източваше някога когато се взимаха последните шест месеца осигурителен стаж и тогава имаше продавачки на кафе с по 3-4 хиляди лева заплата.Имаше достатъчно време хората да си плануват бебе ,жената да влезне в третия месец и тогава да почне да работи изведнъж за милиони.А ти палячокого залъгваш бе като сега се взимат 2 год назад тая жена да няма да го носи като слоница че да знае кога да почне да се осигурява!!!И стига сте ревали от тая криза и тая стегнация Гърция фалирваше всеки ден в последната година а сега Пападимос е на прага да уреди опрощаване на още около 50 млрд евраСРАМ ЗА ВСИЧКИНИ НИЕ С ЖЕЛЯЗНАТА ДИСЦИПЛИНА ПАК ЩЕ ГО ЯДЕМ!!!!!!!!Но така е не е важно колко работиш в съвременната европа важно е кой лобира за теб!!!!!!

 11. 11 Профил на Sinergy
  Sinergy
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До автора:

  Не ми е ясно как очаквате Дянков да координира това със синдикатите, когато последните за всяко дребно нещо подскачат като ощипани госпожици и не позволяват абсолютно никакви промени. В този случай напълно подкрепям Дянков - нека си протестират, нека реват - така е и във Франция и в Гърция (и не им минава номера), но тези мерки трябва да се въведат!

 12. 12 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1291 Гневно

  "Според Емилия Масларова трябва

  да се създадат стимули работещите да остават на работа

  и след навършването на пенсионна възраст. В това има резон поне по няколко причини – преките разходи за системата ще намалеят, а работникът ще остане икономически по-активен за по-дълго време. Статистиката също подсказва, че това е практически възможно – в последните години бъдещите пенсионери са напускали работа със средно 8 - месечно закъснение спрямо необходимите им години за получаване на право на пенсия. "

  Остава ли са на работа, или са работили след пенсия защото иначе ще тънат в мизерия г-жо Масларова.
  Повечето от тия, които са останали да работят след пенсиониране са чистачки и пазачи назначени на половин ден а работят цял. А след като е приоритетно за държавата да се стимулира да работят пенсионерите, какво ще правим с младите? Повечето, от които имат деца! Тях на просия ли ги обричате ?!?
  Бабите и дядовците да си гледат внуците!
  Да се даде път на младите да развият своя потенциал!

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 13. 13 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Средната продължителност на живота на мъжете в България е 67 години. Това означава, че мъжете получават пенсия средно 4 години преди да умрат. Да плащаш осигуровки 40 години за 4 години пенсия е пълна идиотщина. Ако увеличат възрастта и тия 4 години ще станат по-малко. Както искат да вдигнат възрастта за пенсиониране на 65 г. това означава,че мъжете ще получават пенсия средно в продължение на 2 години !!!

 14. 14 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Любопитно

  Ще удържи ли Дянков на напъна?

  Дано. Иначе НОИ фалира.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Синдикатите правилно отбелязват, че не може да се гледат само демографските и икономическите показатели без да се вземе предвид средната продължителност на живота. За България тя е 73 г. и въпреки че в Западна Европа клони към 80 г., в Румъния, Латвия, Естония и други държави е под 73 г. Въпреки това последните три държави са заложили или планирали увеличаване на минималната пенсионна възраст, защото във всяка от тях демографският тренд на застаряване тежи много повече от другите фактори.


  Синдикатите са палячовци. Средната продължителност на живота няма пряка корелация с възрастта за пенсионирана, ако имаше значение жените нямаше да се пенсионират 3 години по рано от мъжете, защото при жените средната продължителност е по голяма.

 16. 16 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Когато един военен се пенсионира на 40 годи, той получава пенсия средно 27 години!

 17. 17 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#13] от "4i_ta_tel":

  Боравиш неправилно със статистическите термини. В случая не се гледа средната продължителност на живота на мъжете и жените, а се гледа средната продължителност на предстоящия живот, което е нещо съвсем различно.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 18. 18 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#16] от "4i_ta_tel":

  Знаеш ли кои военни могат да се пенсионират на 40 г. ?

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 19. 19 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#17] от "точка 1":

  В момента средната продължителност 67 и възрастта 63г. Първата няма изгледи да се увеличи , а втората ще я вдигнат. Къде е грешката ?

 20. 20 Профил на Бърши Моди , хартия бол
  Бърши Моди , хартия бол
  Рейтинг: 418 Любопитно

  "Късно е либе за китка!!! Когато мутрите и олигарсите ограбиха и разсипаха икономиката на България,къде спаха??? Когато "честните" капиталисти и бизнесмени прогониха с безработица и ниски заплати елита на нацията в емиграция,къде спаха???
  Сега търсят пари за пенсии. 1,500,000 милиона прогонени българи работят за икономиките и пенсионните и социални системи на други държави.От къде да дойдат тези пари, от мързеливите цигани ли???
  Да изкарат на стачка циганите, да протестират,че ги карат да работят, срещу малките им социални осигуровки подарени от малкото останали в България трудолюбиви българи!!! "

  коментар на "kimba3" № 33

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/11/17/1206596_sindikatite_plashat_sus_stachka_zaradi_otlaganeto_na/

  1+
  c
 21. 21 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 367 Гневно

  НОИ щял да рухне........ ами да си подобри събираемостта на задълженията НОИ, за да не рухне! Реформа плюс сива икономика с размер на нашата - равно на какво?! На пълен цинизъм!

 22. 22 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Трябва хората които се пенсионират 1 категория труд да намалеят наполовина и отделно пенсионният им праг да се вдигне минимум с 5 години, а също така и да се премахне бонуса от 20 заплати които ги получават при пенсиониране и да ги направят като на другите ако съществуват още 6. Какво е това мъж в разцвета на силите си да се пенсионира на 50год. с 47год. трудов стаж приравнен към 3 категория труд и получаващ 500-600 и да макс. размер пенсия и всички останали които са 3 категория труд да хайдакат за богопомазаните от 1 категория държавни служители, които и лев не са внесли в осигурителната система.

 23. 23 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 521 Гневно

  Престанете с глупавите съждения може ли един човек да плаща осигуровки 40 години и да не получи пенсия това е пълна измама за да може глупавия министър да вържел бюджета ама не мислеше за бюджета когато опука резерва че и на здравната каса опука резерва . Не бъдете офце за да измъкнете некадърника от блатото което сам се вкара .До кога ще Ви доят бе нямате ли съвест да кажете НЕ .

 24. 24 Профил на vse_o6te_jiv
  vse_o6te_jiv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много се лае за повишаване на пенсионната възраст и стажа за пенсия, но никой не говори за стагнацията на пазара на труда. Аз например 10 години активно търсих работа и не ме взеха никъде поради скромния факт, че съм над 50. А иначе отговарям на всички останали изисквания. Сега съм пенсионер и съм готов да се откажа от получаваната мизерна пенсия, при условие, че ми се предложи подходяща работа като машинен инженер. Здрав съм и мога да работя. Иначе, ако слушате Дянков ни очакват мерки като за менекенки 90 - 60 - 90 (90 години минимална възраст-60 години трудов стаж и 90 лева пенсия) Много здраве на всички Герберасти!

 25. 25 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Повишаването на възрастта не може да стабилизира пенсионната система,защото тя като математически модел може да съществува само на принципа на пирамидата.Много внасящи на входа-малко получаващи на изхода.В момента пирамидата бавно и сигурно се обръща с върха надолу.А това е началото на края и.Защото балъците ще се усетят,че осигурителния стаж и възраст ще прехвърлят евентуалната продължителност на живота им.И 4 десетилетия тръскат джоба им за алилуя.И ще спрат да плащат.Или ще трябва да обявят осигуровките за данъци,каквито са те всъщност.
  И не мисля,че демографският срив е основен проблем.Основен проблем е липсата на икономика,респ.на работни места.НОИ се пълни от заетите,а не от броя на хората в работоспособна възраст.И сега те са към 4 млн.Какво от това,като само за 2 млн.има работни места?

 26. 26 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 367 Гневно

  Освен това авторът (политолог) разглежда въпроса само и единствено от ракурс възраст! А МИНИМАЛЕН ОСИГУРИТЕЛЕН, ТРУДОВ СТАЖ, необходим за пенсиониране, който Дянков предложи да нарастне на 40 ГОДИНИ???!!! Спрямо средната възраст за БГ - 73 години. Това ми говори за: започваш работа директно след гимназия (техникум), работиш, ако можеш, без прекъсване 40 години, осигуряваш се 40 години, а получаваш пенсия, примерно 5 год. Или по-малко. Понякога - повече.

  Плюс - ракурса за максималния ПРАГ на пенсия! КЪДЕ Е този ракурс в материала?!? Системата борави сумарно с няколко показателя, не само с един - възраст.

  Много слаб материал. Намирисва чак на платен.

 27. 27 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#18] от "точка 1":

  Не претендирам цифрата 40 да е точна.Така беше преди време. Мисля,че имаше някаква промяна или само идея, но не съм сигурен.Дори и да има промяна разликата остава огромна. Излиза, че един военен има по-малко години стаж отколкото години като пенсионер. След навършване на определена възраст биха могли да преминават на някаква административна работа в същото министерство. Все пак държавата е в затруднено положение.

 28. 28 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Който е пред пенсия и всяка година в която може да се пенсионира, му избягва с още една и после още и още една, едва ли ще се радва на такава реформа!
  Тази реформа трябва да е плавна.
  Иначе доста хора ще останат без пенсия изобщо.
  Т.е. ще умрат преди да стигнат такава възраст.
  Но май това е целта на занятието-да се прочисти дъжавата от пенсионери.
  Но както важи за едни така трябва и да е за МВР и МНО.
  Сега се чака голямото източване с пенсионирането на 7000 души от военните.
  По 20 заплати за всеки + после пенсия.

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 29. 29 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  При изчисляване на средната продължителност на живота се вземат данни за всички починали лица, вкл. и новородени. Примерно, имаш един дядо, починал на 90 г. и едно починало пеленаче. Средната им продължителност на живота е 45 г. Следователно, по твоята система, никой от тях не би трябвало да е доживял до пенсия. Да, ама не. Дядото е получавал пенсия 27 г. (ако не е бил военен или полицай; тогава - още повече). Затова пак ти казвам, че не се гледа средната продължителност на живота, а средната продължителност на предстоящия живот.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 30. 30 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  Ами нека тогава да бъдем честни - ако ще се борим с кризата то и искаме пенсионния фонд да бъдат солидарен ,то нека тогава и всички да поемем солидарно тежестите и предизвикателствата на кризата .
  1. ВСИЧКИ да се пенсионират на една и съща възраст ( за жените минус 3 години ) работа при трудни,опасни и др ,условия да бъде компенсирана с по висока заплата а не със скрити привилегии .
  2. Твърди и равни обезщетения при пенсиониране (например екзистенц минимума за шест месеца)
  3. Самоосигуряване (чрез отчисления от заплатата) на всички държавни служители.
  Нали сега положението е извънредно - тогава извънредни мерки - а като се подобрим, пак ще върнем привилегиите на нашите особено скъпи първа категория сънародници
  А пък , ако всеки си има индивидуална пенсионна партида , и пенсия според нея ,то тогава всички написано по горе е излишно .

 31. 31 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "4i_ta_tel":

  В масовия случай сега най-рано могат да направят това на 45, а от догодина - на 47. Наистина, има и такива, които биха могли да направят това на 40. Става въпрос за летци-пилоти, парашутисти, подводничари. Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 32. 32 Профил на The 8
  The 8
  Рейтинг: 829 Гневно

  Статията съдържа както истини, така и недомислици и заблуди:

  "Демографски България влиза в челната петица ... засега съотношението между работещи и пенсионери е близо до средното за Европа – на един пенсионер се падат четирима осигуряващи се." - ЩО ЗА ПРОСТОТИЯ ?!

  Я авторът да сметне - при 2,2 млн пенсионери и съотношение 1 към 4 -->> колко излиза, че са работещите у нас? А я сега сравнете и с общия брой на населението ...

  Събуди се, българино! В противен случай ще изчезнеш безславно ...и то сравнително скоро :( НАУЧИ СЕ ЗАДРУЖНО И ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ДА ОТСТОЯВАШ ПРАВДАТА!
 33. 33 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#29] от "точка 1":
  И така да е , цифрите няма да се променят значително.

 34. 34 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#27] от "4i_ta_tel":

  Вж. # 29.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 35. 35 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#31:"точка 1"]. Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г.[/quote]
  Но може да седне пред някое бюро и да върши нещо в армията до 63 г. вместо да получава пенсия и да работи някъде като охрана примерно.

 36. 36 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Не вижда полза да плащам пенсионни осигуровки.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 37. 37 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "4i_ta_tel":

  Напротив. Вж. таблицата в сайта на НСИ: 3.2. Средна продължителност на предстоящия живот по пол и възраст, при хипотези за изключване на основните класове причини за умиране – Данни http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=19&a1=297&a2=299
  Примерно, за жени, ако си новородена жена, средната продължителност на предстоящия живот е 73 г., но ако си жена на 65 г. , средната продължителност на предстоящия живот е още 15 г., т.е. 65+15=80г.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 38. 38 Профил на dalilan
  dalilan
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#31] от "точка 1":
  Наскоро имаше публикация как един дъртак се разби на демонстрация.
  Но нали всички всичко знаят.
  А за 60+ хирург?

  Интересен народ е българският - добитъка брои на глави, а правителството - на членове.
 39. 39 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Изключително слаба и популистка статиял, лреко гарнирана с политически привкус.
  Не е издънена пенсионната система, а пенсионния фонд. Причината е неправилното разходване и обединяване в общ кюп на държавния бюджет - т.е. фонд няма.
  Съветвам автора преди да започне да пише за реформа да добре да осъзнае съдържанието на тази дума. Нейното използуване на щяло и нещяло довежда до невежество и на тези, които го четат.
  Пенсионата система не е само пари до което се довежда всеки един дебат. Зад нея стоят труда на работещите 40 години, достойните старини след отдаване в полжа на обществото и в крайна сметка стои договора между работещите и държавата.
  Ето този договор държавата в момента къса и се стреми да убеди обществото, че то е виновно.
  Да реформа е необходима, но тя не се заключава в промяната на коефициентите за уравноовесяване на уравнението. Това не е като да махнем главата и сложим краката за да уравновесим везната.
  Един от елементите на започнала преди време реформа е създаването на Сребърен фонд, който трябваше да се пълни за да замени фонда, който го няма.
  Да ми се разправя, че Дянков е реформатор е или простотия или нагла лъжа за непросветените.
  Постъпиха ли парите от Булгартабак във фонда, както е по закон?
  Дянков национализира ли парите по индивидуалните партиди за което дори се произнесе КС?
  Посяга ли Дянков към Сребърния фонд?
  Опапа ли Дянков резерва на НЗОК?

  Деиността на тази система си е просто рекет - работиш 40 години и може да не получиш нищо за сметка на някои които са работили 20 и получават за още 20 без дори да внасят.
  Мутрогенско управление - взема се дневния рекет от магазина и вечерта се гуляе. Виждате ли? Ние ви пазим и без нас ще вие по-лошо.
  Пожелавам на автора да работи 40 години и да внася по20% от заплатата си за да има възможност 4-5 години да мизерства с 40 % от това върху което е внасял.

 40. 40 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всички приказки са излишни в условия на криза. Не се ли увеличи заетостта, каквато и система да се избере, изход няма. Всеобща истина е че работещите "хранят" пенсионерите. Смисалът на случващото се в момента е в отказ и/или невъзмозност на работещи и работодатели да издържат сегашните пенсионери.

 41. 41 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Никой не отрича, че взигането на границата за пенсиониране е необходимо и неизбежно.
  Проблемът е в необосновените с нищо гигански привилегии на силовите министерства и държавните служители.
  Държавата начислява, но реално не изплаща дължимите суми по осигуровките, а при полицията и армията си е направо вакханалия - високите пенсии се взимат по 25-30 години...
  Е как да стане ?!? Как да вържем бюджета?
  Изходът е - еднакви условия за всички и държавата да си спазва задълженията..
  И без това на силоваците им се изплащат куп бонуси за "опасната" работа, дето вършат и не е необходимо всички работещи да им плащаме и данъците....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 42. 42 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#37] от "точка 1":

  Доживелите до 65 г. средно ще живеят до 80. А къде оставяш тия които десетки год. са внасяли осигуровки, но не са доживели до пенсия ? Те никак не са малко !

 43. 43 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 367 Весело

  Пасторе, за да говориш за фонд - първо трябва да го има...
  А него го няма от десетки години /ако въобще го е имало/...
  Винаги пенсиите са се плащали от текущите осигуровки и доплащали от общия кюп ...
  Проблемът е, че напоследък /разбирай от 10-на години/ това вече е невъзможно - тази система е обречена и се влошава с всяка година..
  Отде да дойде тоя теоритичен фонд, за когото говориш???

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 44. 44 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Всяка мярка, която се предприема единствено с цел да ИЗМАМИ действително внасящите осигуровки от джоба си, за сметка на друга част от наслението винаги е водела до плачевни резултати. Хората още по-малко ще виждат смисъл да се осигуряват, още по-малко ще виждат смисъл да декларират истинските си заплати и още повече ще търсят пробойни в системата/ТЕЛК, болнични, фиктивни неплатени и т.н./.
  Но Дянков така и не схвана или умишлено не иска да схване, а гледам Икономедиа се включва в "правилните" медии вече.
  Тази мярка и да спести 20 млн. за бюджета, ще донесе 200млн. загуба от невнасяне на осигуровки. Но така беше и с цигарите, така е и с митницата, така ще стане и с касовите апарати/просто 5-10%/ от дребните ще фалират. Поне има оправдание за глупостите световната криза, макар че как не дръпнахме, когато Германия тръгна нагоре, а сега продължаваме да дълбаем.

 45. 45 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#42] от "4i_ta_tel":

  Никъде ! Те никога не са се събирали, а са били харчени текущо за пенсиите на настоящите пенсионери...
  Ето в това е несправедливостта, но за съжаление не може да бъде ликвидирана отведнъж...
  Пък и като гледам никой няма желание за болезнените мерки и само ги отлага на следващите...
  Ей затова сме на тоя хал..

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 46. 46 Профил на jpg40613650
  jpg40613650
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "Дива селянка":
  Ти май въобще не виждаш . Трябва да ходиш на доктор.
  А за автора на статията - много си честен ,че чак си си скрил името изглеждаш смешник дори да казваш най-големите истини .

 47. 47 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#31] от "точка 1": Недей да ги мислиш мъжете над 40 за немощни - напротив , основната група от съветски космонавти преди 1990 година бяха над 40 години ,а скоро един американски пилот (набор 1951) на "Еърбъс А 320" успя при аварийна ситуация да го приводни в река Хъдзън и да спаси всичките 155 пътника . Това го напомням по скоро за да се види че компании и организации изискващи върхови психически и физически качества на персонала си нямат проблеми да използват хора далеч над нашите критерии за пределна възраст.

 48. 48 Профил на titan2011
  titan2011
  Рейтинг: 367 Весело

  Аз пък да ви кажа един виц, ей така за разнообразие: Дянков пита случаен гражданин на улицата :
  - Доволен ли си от пенсионната ми реформа и от повишаването на цените ?
  - Много съм доволен ! - отвърнал гражданина
  - А ако вдигна цените двойно ?
  - Идеално ! Ще мога да си позволя отпуска на Мармарис !
  - Найстина ли - изненадал се Дянков - а ако направя цените тройни ?
  - Супер ! Ще отида на околосветско пътешествие !!!
  - Ти си идеалния гражданин - зарадвал се Дянков - А какво работиш ???
  - Собственик съм на "ПОГРЕБАЛНА АГЕНЦИЯ" - отвърнал му гражданина.

 49. 49 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "За пенсионната възраст – да бъдем честни"
  ...
  Когато нещата се случат, честен е всеки бакалин с мазен тефтер, ...взел Генчо, дал Генчо, ...тоталът е на минус, ...ко ша праим са, парите ги нема, квото и да си бърборим. Ама на България й трябват не честни бакали, а компетентни и отговорни икономисти. Щото преди седем месеца Христина Димитрова говореше за оптимистични макрорамки в бюджета и розови приходи в НОИ, ....ма тогава Моню и Тотю ведро кудкудякаха, .... е те сега дойде времето на бакалите, ....догодина пак ша им дойде, ...да бъдем честни!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 50. 50 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Да работим до 65/63 г., но къде е работата която да се работи ?
  Дянков и Б.Б. първо спешно да преразгледат "приватизираните" фирми и заводи защо са унищожени, а не силно работещи както беше концепцията за приватизация - "нови успешни менажери и отговорни собственици" ?
  Къде са ? Назначените "бизнесмени" от милиционери и комунета партийни функционери, окрадоха и изнесоха всичко. Унищожиха над 1 000 000 работни места, а това което "работи" е само една жалка имитация на манифактура от средните векове и заплащане такова.
  При необходими 520 лева чисти пари на месец на един човек да оцелее се работи за по 300 до 500 лева. Още по 532 лева на човек за да издържа едно дете какво се получава ?
  Спешен съд за крадците на държавни активи и техните помощници и след това да се говори изобщо за пенсии и години за РАБОТА !!!

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 51. 51 Профил на Вождът Бял Полуовес
  Вождът Бял Полуовес
  Рейтинг: 521 Гневно

  Защото много „разбира“ авторът на статията относно пенсионирането на Запад...знае ли какви данъци се плащат в Дания,например?Колкото повече получаваш,толкова повече плащаш!На всяка спечелена крона се плаща данък,а не набутани всички под общ знаменател-милионери и работници!
  ...Как е в България?!Да „погалим“ богаташите с 10-процентов данък и да смъкваме кожата на хората с ниски заплати!Защо не се помисли в тази посока?!Значи-този,дето печели милиони-знаем кави са те в повечето случаи-ще бъде привилегирован с нисък данък?!?!?!Защо?!?!Хайде холан!Трябвало да се вдига пенсионната възраст,независимо колко живеели хората...докато сложат памперси ли?!И младите в това време „ще трупат“ трудов стаж,който е необходим при всяко кандидатстване за работа....По какъв начин?!Като бягат в чужбина?
  Преди да направите „анализ“,вземете и проучете нещата както трябва,вместо да пишете глупости!Иначе-да живее „свободното слово“ и „независимата журналистика“!

 52. 52 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#50] от "Gouverneur général":
  "Да работим до 65/63 г., но къде е работата която да се работи ?"
  ...
  Ъхъ, ....Христина Митрева говори тогава и за истинското състояние на пазара на труда, ....ма Тотю мааше светли данни за перспективите в заетостта.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 53. 53 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В постинг 49 Христина е Митрева, ...естествено, ....извинявам се!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 54. 54 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  По данни на НСИ 2011 г:
  под трудоспособна възраст 0-17 г 1 172 208 души
  В трудоспособна възраст- 18 - 64 г 4 789 967 души
  Над трудоспособна възраст- 65 г.+ 1 389 059 души
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5_%D0%BD%D0%B0_%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Любопитно как авторът е нагазил в една материя, от която няма понятие. Още по-любопитно е, че като политолог той всячески избягва да зачеква политически въпроси. Какво означава една партия да се кълне, че няма да вдига осигурителната тежест, а след 3 месеца да я вдигне значително. Защо управляващите преди по-малко от година се наведоха на синдикатите за пенсионната реформа, а днес така спешно търсят пари. Защо приходите в бюджета намаляват при растящо БВП - България не е нито в бюджетна, нито в дългова криза? Защо 2 милиона не се осигуряват? Кой изкара 30% от икономиката в сивия сектор? Докога некадърници?

 56. 56 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Весело

  До коментар [#37] от "точка 1":

  Браво!
  Като изключим, че можеш да умреш прогнозирам вечен живот!

 57. 57 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#42] от "4i_ta_tel":

  [quote#42:"4i_ta_tel"]А къде оставяш тия които десетки год. са внасяли осигуровки, но не са доживели до пенсия ?[/quote]
  В досегашните постове не коментирах тях. Опитвах се да ти обясня несъстоятелността на твърдението ти в коментар #13
  [quote#13:"4i_ta_tel"]Средната продължителност на живота на мъжете в България е 67 години. Това означава, че мъжете получават пенсия средно 4 години преди да умрат[/quote]
  А както виждам от плюсовете и минусите, това невярно и несъстоятелно твърдение се радва на голямо одобрение.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 58. 58 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#35] от "4i_ta_tel": Виж тук си много прав - просто си нямаш представа колко много бивши овенни се скатават на някое местенце за което се иска само физическо присъствие или понякога ( за седмица ) да натиснат някой бутон , без да се разсъждава ( напр. включване на аварийна система при спиране на различни захранвания ) и т. н нооооооо.........след като вече са се пенсионирали !

 59. 59 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#56] от "ПАСТОРА":

  Вечният живот и вечната смърт действително са неизмеримо по-важни от обсъжданата в момента от нас тема. Но... това е друга тема.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 60. 60 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#31] от "точка 1":
  "Не знам как си представяте военен летец да прави лупинги с боен самолет на 60 г."
  ...
  А как си представяш монтажник на отговорни съоръжения на 60 г. да виси на колан на кота +60,00 с маска и ръкохватка на електрожен в ръка?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 61. 61 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Пенсионната възраст НЯМА НИЩО общо с размера на пенсиите.
  По простата причина че увеличената възраст служи само да плаща пенсиите на вече пенсиониралите се, поради нежеланието държавата сама да го прави това.

  Всъщност в Бг се разиграва следният цирк- под предлог на "финансова стабилност", няма държава. И пенсионното и здравното осигуряване е оставено на "самотек"- който и както може. Пример? л-во струващо в Гърция 1.5Е, в Бг струва 3.5Е.
  Дянков & Сие не ги интересуват социалните теми, освен ако не приближават избори- тогава незнайно как намират пари. Дянков и Сие са "деца" на "пазарните икономисти". Те за социални теми изобщо не говорят и такава материя тях не ги интересува- не са предмет на техния "научен интерес". Защото за тях самите, те си са си построили "рая"- другите? кучета ги яли. Да сте чули или видели Америкосен икономист да пише на социални теми? осигуряване? пенсии? това за тях са пренебрежителни "темички".

  За това НС там, и този цирк вътре, плащате десетки милиони, но за фонда за лечение на Бг деца в чужбина? пари няма. И който както може - сам да си се спасява. Но не се учудвам- в Бг апологети на Америкосите- колкото искаш. Виж апологети на Европейските Здравни системи- няма.

 62. 62 Профил на KL
  KL
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Да се вдигне възрастта за пенсиониране за чиновниците и всички други, които не се занимават с физическа дейност, защото именно те натоварват най-много пенсионната система, след получаването на сравнително високи по размер възнаграждения, заплащането на осигуровките им от държавата и множество други привилегии, с ранното си пенсиониране и разбираемото им желание за продължителен срок на работа след това. За разлика от тях, повечето от тези, чиято трудова дейност е свързана основно с извършване на физически труд, ако доживеят до някаква пенсия, я получават за сравнително не дълъг период от време.

 63. 63 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  Така големи са заплатите на германските работници
  работниците на пълен работен ден бруто (без бонуси)
  Източник: Федерална статистическа служба, към 2 Тримесечие на 2010 г.
  В сравнение с предходното тримесечие година
  Скоби стойности са относително сигурни в статистическите.
  1.Енергийните доставки
  4281 €
  Промяна: 4,5%
  2.Предоставяне на финансови и застрахователни услуги
  4260 €
  Промяна: 7,4%
  3Информация и комуникация
  4249 €
  Промяна: 3,2%
  4.Други професионални, научни и технически услуги
  4039 €
  Промяна: 2,0%
  5.Образование
  3884 €
  Промяна: 0,3 процента
  6.Минно дело и каменодобив
  3572 €
  Промяна: 3,5%
  7.Култура, спорт и отдих
  (3562) €
  Промяна: 0,5%
  8.Земи и жилищно строителство
  3390 €
  Промяна: 0,2%
  9.Производство
  3318 €
  Промяна: 5,7%
  10.Здравеопазване и социални дейности
  3156 €
  Промяна: 1,6%
  11.Публична администрация, отбраната, социалната сигурност
  3124 €
  Промяна: 1,7%
  12.Търговия, техническо обслужване и ремонт на моторни превозни средства
  3000 €
  Промяна: 2,3%
  13.Други услуги
  2906 €
  Промяна: 1,9%
  14.Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване
  2900 €
  Промяна: 1,8%
  15.Транспорт и съхранение
  2743 €
  Промяна: -0,4%
  16.Строителство
  2727 €
  Промяна: 1,5%
  17.Други икономически услуги
  2084 €
  Промяна: 2,9%
  18.Гостоприемство
  1910 €
  Промяна: 0,9%
  19. производство и сектора на услугите ...
  3229 €
  Промяна: 3,4%
  20.От което: производствен ...
  3256 €
  Промяна: 5,2%
  21.... И: услуги
  3211 €
  Промяна: 2,3%
  Източник: Федерална статистическа служба, към 2 Тримесечие на 2010 г.
  Германия осигуровките са както следва:
  1. Krankenversicherung - 14.6 % + 0.9 % - здравни
  2. Pflegeversicherung - 1.95 % + 0.25 % (ако нямаш деца)
  3. Rentenversicherung - 19.9 % - ДОО
  4. Arbeitslosenversicherung - 3.0 % - ПКБ
  Данъка е 14% но без да се приспадат отчисленията както е у нас.
  здравните са 14.6% осигуровките са .6
  В момента възрастта за пенсиониране в Германия е 65 години. От 2012 започва плавно покачване на възрастта за пенсиониране до 67 г, като хората родени през 1964 ще бъдат първите, които ще се пенсионират на 67 г – през 2031г. Ако искаш да се пенсионираш по-рано за всеки един от месеците пенсията ти се намалява с 0.3%. Който се е осигурявал мин. 35 г. може да се пенсионира на 63 г. Изключение се прави за хора, които са били безработни като в случая това се решава от профсъюзите. Процента на осигурителната вноска до 2020 г ще бъде 20% от брутното възнаграждение, а от 2020 до 2030 – 22%. За да придобиеш право на пенсия в Германия на 67 г е необходимо да имаш цели 10 г стаж като осигурено лице – по трудово правоотношение. Ако си самоосигуряващо се лице сам определяш кога да се пенсионираш според размера на пенсията, която би получавал. Т.е. на 45 г ти е писнало да се самоосигуряваш, изчисляваш каква пенсия би получавал, ако се пенсионираш на момента, и решаваш дали да напуснеш бизнеса или не. Осигуровките са върху реално получени доходи, а не върху измислени от някой си МОД.
  За всяко дете, родено преди 1992 г един от родителите по избор получава една година допълнителен стаж за пенсиониране, а за всяко дете, родено през или след 1992 – 3 години.
  Нещо, в което до сега сме били преди германците – вдовишката добавка при тях от тази година е и за мъжете. До сега само жените са имали право на такава.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 64. 64 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#60] от "Мани":

  Отговарям ти с пост #35 на 4i_ta_tel:
  [quote#35:"4i_ta_tel"]Но може да седне пред някое бюро и да върши нещо. [/quote]

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 65. 65 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#64] от "точка 1":
  Т.е. ще искате от работодателите да преквалифицират и трудоустрояват монтажник в писар?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 66. 66 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#46] от "loshdancho":

  Нищо не ти разбрах.Просто казвам ,4е не вярвам нито на пенсионни фондове ,нито на държава. В буркани да ги затварям тези около 30% пенсионни осигуровки може и да ми послужат някога на възраст по мое усмотрение,а не когато държава казала. Ако пък пукна по-рано ще останат на наследници

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 67. 67 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#57] от "точка 1":
  В голяма степен съм съгласен с теб. Мисля, че при определяне възрастта за пенсиониране е най реално да се вземе в предвид ( ако има такава статистика ) в продължение колко години средно получават пенсия съответно мъжете и жените, но като се изключат по-рано пенсиониращите се като военни, полицаи и т.н. , защото те не са никак малко и резултатът се изкривява много.

 68. 68 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#66] от "Дива селянка":
  Нема са пуашиш, Диво, ....пенсионирана орлица нема, .... и пенсиониран орел нема, ....ша си фъркаме до последно!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 69. 69 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Любопитно

  До коментар [#65] от "Мани":

  Ами щом се иска да речем военният пилот да бъде трудоустроен като писар, какъв е проблемът за монтажника? Нали това е повикът - всички да бъдат равни, без привилегии за никого?

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 70. 70 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#41] от "tonywolf":

  Напротив! Аз отричам!
  Отричам, че след 20 години служба (не работа) трябва да се пенсионират. Нормално е да получат компенсация и преминаване на друг вид служба. Може да се запазят няколко години ранно пенсиониране но не 25.
  Отричам, че всички години служба са за първа категория. Само годините в поделение с постоянна бойна готовност с по 7-10 дежурства са за първа. Същото се отнася и за полицията и подземния труд.
  Отричам, че на майките трябва да се плаща 2 години високи дотации на база осигуровки правени след като са разбрали, че са забременяли.
  Отричам, че на циганите, които дори не плащат такса смет (защото копторите са незаконни) и само мърсят трябва да се плащат социални. Да правиш деца на които не можеш да осигуриш прехраната си е животинско, а не човешко.
  Отричам, че довчерашни рекетьотчета на по 35 са болни за пенсия.
  Отричам, че когато тубата е пробита е необходимо да увеличим дебита на пълнене вместо да запушим дупката.
  По-добре да сменим тубата вместо да продължаваме да я пълним.
  Отричам, че тези действия са РЕФОРМА.

 71. 71 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Абсолютна манипулация. Отново фокуса се измества върху военни и полицаи. Истината е, че бизнеса мами в осигуряването на наетите и от там приходите в пенсионната система са малки. Правителството е назначено, за да защитава интересите именно на този бизнес и затова мерките са в друга посока - ликвидиране на пенсионерите.
  Нека не забравяме и друг факт - откакто започна демокрацията действително осигурените хора са намалели драстично и след 10г имащите право на пенсия ще намалеят доста.

 72. 72 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Любопитно

  [quote#63:"Gouverneur général"]В момента възрастта за пенсиониране в Германия е 65 години. От 2012 започва плавно покачване на възрастта за пенсиониране до 67 г, като хората родени през 1964 ще бъдат първите, които ще се пенсионират на 67 г – през 2031г. Ако искаш да се пенсионираш по-рано за всеки един от месеците пенсията ти се намалява с 0.3%. Който се е осигурявал мин. 35 г. може да се пенсионира на 63 г. Изключение се прави за хора, които са били безработни като в случая това се решава от профсъюзите. Процента на осигурителната вноска до 2020 г ще бъде 20% от брутното възнаграждение, а от 2020 до 2030 – 22%. За да придобиеш право на пенсия в Германия на 67 г е необходимо да имаш цели 10 г стаж като осигурено лице – по трудово правоотношение. Ако си самоосигуряващо се лице сам определяш кога да се пенсионираш според размера на пенсията, която би получавал. Т.е. на 45 г ти е писнало да се самоосигуряваш, изчисляваш каква пенсия би получавал, ако се пенсионираш на момента, и решаваш дали да напуснеш бизнеса или не. Осигуровките са върху реално получени доходи, а не върху измислени от някой си МОД.
  За всяко дете, родено преди 1992 г един от родителите по избор получава една година допълнителен стаж за пенсиониране, а за всяко дете, родено през или след 1992 – 3 години.
  Нещо, в което до сега сме били преди германците – вдовишката добавка при тях от тази година е и за мъжете. До сега само жените са имали право на такава.[/quote]

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 73. 73 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#69] от "точка 1":
  Военният пилот е учил доста неща, които биха му позволили да се преквалифицира лесно. А и освен това не може да се сравнява степента на износване на монтажник и военен пилот, ....освен ако последният не е изкарал във въздуха Корейската, Виетнамската и две Афганистански войни.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 74. 74 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#67] от "4i_ta_tel":

  Има такава статистика и пенсионно-осигурителните компании и дружества работят с нея. От това им зависи бизнеса. А и нали си представяш душевния смут, който собственикът на една такава компания би изживял, ако, мислейки си, че, както ти казваш в коментар #13, мъжете, пенсионирали се на 63 г., ще получават пенсия средно само 4 г., изведнъж установява на практика, че те живеят доста повече? Ами че той би фалирал.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 75. 75 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#74] от "точка 1":
  "изведнъж установява на практика, че те живеят доста повече? Ами че той би фалирал."
  ...
  Нема такава опасност, ...тия гадове са като застрахователите и банкерите, ....ша наемат килъри ако требе!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 76. 76 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#55] от "Lemmy":

  Правилни въпроси с неприятни отговори.
  Всеки югист ще го каже, че всеки договор завършва с неустойки и санкции.
  В договора между плащащите работници и акумулиращата пари държава неизправната страна е държавата.
  Преди десетилетия имаше едно мнение, че не можеш да осъдиш държавата. Държавата действаше дерибейски. Чувството за безнаказаност се просмуква и сега в лицето на нейните управляващи.
  Е! Нещата се променят!

 77. 77 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#72] от "Gouverneur général":
  "вдовишката добавка при тях от тази година е и за мъжете. До сега само жените са имали право на такава."
  ...
  Е те тва не е редно, ....не му стига на дедо Ханс радостта, че са е отървал от баба Гудрюн и в последните години на живота си е пак на свобода, та и пари ша му дават за тая работа.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 78. 78 Профил на d24
  d24
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Всички пишман експерти търсят решение с вдигане на пенсионната възраст, а никой не се замисля, че дефицитът на НОИ в голяма степен се сформира от високите нива на безработица в страната. Има толкова много безработни. Ако тези хора работят и плащат осигуровки няма да има дефицит, няма да има и толкова ниски пенсии. Ще държим старите на работа до изнемога, а младите ще стоят безработни.
  Отделен е въпросът, че трябва да се повиши осигурителният праг, най-малкото защото е по-справедливо. Хората с ниски и средни доходи ще се осигуряват върху цялата си заплата, а тези които получават над 2000 лв. за горницата от тази сума няма да плащат нищо. Къде е справедливостта тук?

 79. 79 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Доста от коментиращите искат "всички да бъдат равни, без привилегии за никого". И за военни пилоти, и за полицаи, и за монтажници, и за писари. С тази политика на правителството скоро това ще бъде факт. Всички ще бъдат "неосигурени".
  PS: Доста хора разбират от работата на пилоти, полицаи, монтажисти. Какво работите?

 80. 80 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "Разликата в правилата за пенсиониране на някои професии е практика в почти цяла Европа, но отново на Запад не е толкова фрапираща, колкото в наследилите социалистическия социален модел източни държави. В Германия е нормално един полицай да работи с 2-3 години по-малко от диспечера си, но рядко се случва полицейският диспечер да се ползва с многократно по-големи облаги при пенсиониране от свой колега, имащ нещастието да работи не за вътрешното министерство, а за таксиметрова компания."

  Това някой коментира ли го? Тук служителите на МВР(и секретарките) се пенсионират с 15 години по-рано, а не 2-3. Ако оправим тази несправедливост, ще можем спокойно да имаме по-високи пенсии и бая дълго да не вдигаме възрастта на останалите. Защо?
  - пенсиите на служителите на МВР и МО са от най-високите в страната
  - пенсионерите от тези ведомства доста често след пенсионна възраст започват работа и се увеличава безработицата при по-младите(Нормално, на 45 са трудоспособни.)
  - 20те заплати ще се изплащат след повече изработено от човека, а в годините ще има дупка от примерно 10 без нужда да се изплаща такова обезщетение- хората на 45 след 10г ще са на 55, което пак е възраст, каквато в ЕС няма за ранно пенсиониране. НАЙ-РАННАТА ВЪЗРАСТ В ЕС БЕЗ БЪЛГАРИЯ Е 57 В ГЪРЦИЯ, ВЪВ ФРАНЦИЯ Е 60 ПРИ 63 ЗА ОСТАНАЛИТЕ, ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ НЯМА РАННО ПЕНСИОНИРАНЕ, т.е. нашите полицаи съвсем няма да са ощетени и с 10г да им вдигнат пенсионната възраст.
  - НОИ ще получава най-накрая нещо подобно на това, което се получава от всички останали работещи и няма да има нужда да се източват парите на едни, за да се плаща на други.
  Ако се преосвидетелстват и хората с инвалидни пенсии(Знае се публично колко много от тях са купени.), намалеят помощите за ромите, то всичко ще се оправи и няма да има нужда след примерно 5г пак да говорим за поредна нова възраст от примерно 80. Никой не иска да прави реформа, а се гони просто да се замаже фалита временно, но да няма сътресения, при които може да се изгуби властта. На кой му пука за хората дали могат да работят на 70 и да се издържат, дали се вярва в системата и всичко все повече ще посивява в икономиката?
  Заради рахата на 100000 полицаи(от които поне 20-30000 излишна администрация), 100-200000 роми, които не е да нямат доходи, но им е по-лесно да не работят, а да просят, крадат или да се занимават с амбулантна търговия, 100-200000 мними инвалиди, т.е. примерно 500000, плащаме всички останали 2-3 милиона и мизерстваме(Ако включим и мизерията на нормалните пенсионери с по 150-200лв пенсия, които не получават нормални доходи, за да има да се плаща на пенсионираните търтеи, то страдащите без са поне 3-4 милиона.). При това ни уверяват, че трябва да търпим "реформи", защото заради нас и това, че бъхтим да има какво да ни прибират търтеите, е всичко. Пусто на 60 искал да не работи човек, а то можело да реже примерно хора и на 70 по време на пристъпи на Алцхаймер или с притичване до тоалетната през 5мин, може пък да има сестра на място за смяна на памперси...

 81. 81 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#66] от "Дива селянка":

  +
  Това е зародиша на пенсионната система.
  Който работи, заделя и трупа винаги ще се оправи.
  Рекета в момента - от мене работещия на циганина можеш само да прави деца води до отказа от плашане и сива икономика.
  Колкото и да се борят бивши, настоящи и бъдещи управници срещу логиката който върви - винаги се спъва.

 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#4] от "forumer":

  Някой трябва да обере негативите. Борисов се крие зад него като лисугер.

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на на курьих ножках
  на курьих ножках
  Рейтинг: 1034 Весело

  Министър Дянков сподели идеала си за жена: "90-60-90"...

  Пенсионира се на 90 години,
  след минимум 60 години трудов стаж
  и с максимум 90 лв. пенсия.

  http://vitalykuzmin.net/
 84. 84 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  Ако дадена професия е прекалено опасна, ще се компенсира с висока заплата и да се ограничи с брой години, които да я практикуваш. Не трябва да има изобщо ранно пенсиониране. Като няма желаещи заплатата се вдига, и спира на нивото на което има кандидати. Какви са тези балерини, дето видите ли не могат да упражняват професията си до 60 години, ами ще си намерят друга работа.

  Любовта ще спаси света!!!
 85. 85 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#68] от "Мани":

  По-добре си е казваш да фър4им Ами то другия вариант с пенсиите в ръцете на държавата си е 4иста евтаназия. Доброволна.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 86. 86 Профил на kiselo_mliako
  kiselo_mliako
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#80] от "атанас":

  Това за секретарките в МВР е точно като за секретарките в бившият Кремиковци.
  Имам една позната която се пенсионира на 45 години.
  700 лв. пенсия , нека и е зле.
  А и на 45 имаш ехееее години терен за работа.
  Ох, ми тя не е само една.
  Живея в квалтал в който повечето са бивши Кремиковчани.
  И нека да не се опитва някой да ме заблуждава ,че те живеели по малко, били с увредено здраве е и умирали.Няма такова нещо!Взимат пенсии по 30 и повече години.
  Така се източва НОИ.

  Не е страшно да си прилеп-нещата обичайно са с главата надолу.Страшно е да си прилеп с разтройство!
 87. 87 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Политолози - ИДИОТОЛОЗИ , който не мислят с мозъчетата си ще оправдват всякакви престъпни решения на управниците днес във всичко, което е явно недобро за народа, /в случая с проблемите около пенсиите / При днешния капитализъм е така. Изхода е в ЛИКВИДИРАНЕТО НА КАПИТАЛИЗМА. Колкото и да е уж невъзможно да се премахне този строй , истината си е тази. Ликвидирайки крадците натрупали лари и имоти чрез експлоатация на народа и държавата... ВСИЧКО ЩЕ СЕ ПОДРЕДИ...

 88. 88 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Професия Think-Tank … ?

  Показателна статия в много отношения. Претендираща за ”дясна”, според общата насоченост срещу левите и синдикатите.
  Уважаемият колега дали си задава въпроса за кого работят хората? Нима хората работят за левите, за десните, за синдикатите, за ”любимото” правителство?
  Умопомрачителното твърдение, че каквото и да става трябва да се увеличава пенсионната възраст е уникално. По тази логика може да се направи пенсионна възраст равна на сто години.
  Тогава с какво политическо решение ще заставите хората да живеят сто години, колега? За да не падне някакво правителство или любим премиер?
  Хората не работят за НОИ. Хората не работят за Държавата.
  Държавата и НОИ работят за хората!
  Когато Държавата и НОИ не работят за хората, техните работодатели – гражданите имат властта да ги накарат, включително и чрез действията на своите граждански общности – партии, синдикати, сдружения ... В интерес на гражданите.
  Държавата дължи пари на НОИ за осигуровките на държавните служители, за осигуровките на офицерите и войниците от армията, за осигуровките на гигантската полиция. От името на държавата отговаря премиерът и депутатите му. Да си носят отговорността! Да намерят нормално човешко, политическо решение. Или да се отказват от властта.
  Криенето зад числа или извинението с това, че хората протестират не е дясна политика. Десницата също има социална политика. Десницата не е антисоциална. Поне в модерните демократични държави.

 89. 89 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 777 Неутрално

  В общи линии статията е доста добра. Два са ключовите момента:
  1. "Разликата в правилата за пенсиониране на някои професии е практика в почти цяла Европа, но отново на Запад не е толкова фрапираща, колкото в наследилите социалистическия социален модел източни държави"
  2."Истинският проблем идва, когато към това се добави ниската производителност на труда в България и ширещата се сива икономика."

  Кой е виновен, че разликата в правилата е толкова фрапираща? - Законодателят!
  Кой е виновен за сивата икономика? - Изпълнителят!

  Тъй като Законодателят и Изпълнителя са една и съща партия, да вземат и да си направят реформите и контрола там дето трябва, а не където е най-лесно. Писна ми вече 20 години капитализъм, а още не са научени да пускат фискални бонове, да си плащат осигуровките и данъците и т.н.

  Но какво се чудите: "Сивата икономика е по-добра от никаква" Това са думи на Тотю Младенов, подкрепен от Трайчо Трайков...

  За такива думи Волфганг Шойбле щеше да лежи в затвора, а Джордж Озбърн публично линчуван.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 90. 90 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 833 Любопитно

  "....Затова въпросът е не дали, а кога и как ще се увеличи минималната пенсионна възраст...."

  Да увеличават, да увеличават, колко да увеличават? Ами те стигат вече границата на средната продължителност на живот за мъжете в България. А сега ми кажете кой нормален човек ще се осигурява ЗА ОНЯ СВЯТ? И ще е абсолютно прав. Системата е направена така, че да облагодетелства търтеите, необразованите, неработещите, тарикат-инвалидите и т.н. и бие през ръцете онези наивници, които се осигуряват на максимална ставка с надежда, че в светлото бъдеще ще падне таванът на пенсиите. Ама по-скоро ще падне таванът на НОИ и ще удари някоя умна глава, за да вдене, че с номерата на лъжливото овчарче далече няма да се стигне...

 91. 91 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 677 Неутрално

  #намерението си да увеличи възрастта за пенсиониране с година за общия случай и с две за сега облагодетелстваните служители в армията и полицията#
  Авторът е показал с едно изречение желанието си да приказва за неща които не познава

 92. 92 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Гневно

  Не реформа, а революция е необходима в пенсионната система.
  Примерно: 1/3 от сумата за осигуряване в лична партида, 1/3 втори стълб и 1/3 солидарна вноска. Пенсионната възраст да се вдигне незабавно на 64 г. за мъже и жени, като се има предвид, че жените живеят средно 3-4 г. повече от мъжете. Полицаи и военни да се излизат в пенсия, на не по-малко от 55 г., при 30 г. минимум в системата (20 заплати да взема само този, който е бил 30 г. в системата и то не на чиновнически пост.). Незабавна реформа на администрацията - 30% ВЪН!
  Циганите до 30 г. задължително на ограмотяване, иначе БЕЗ помощи и детски. Детски да се вземат само при минимум 1 г. трудов стаж. В СОФИЯ, ВАРНА и БУРГАС - да няма осигурени на под 500 лв. за 8 ч. работен ден. Общините, който немогат да осигурят поне 50 % от собствени приходи разходите си - сливане и окрупняване.... ЕЙ, това е реформа, а не от БОКО на ЧОКО и обратно...

 93. 93 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#59] от "точка 1":

  Явно не си схванал иронията! Коментара не е за темата на вечния живот, а затова, че твърденията ти се базират на прогнози при определени изключения. Ако ги нямаше изключенията щяха да се наричат предсказания.
  Изключенията се правят с цел да се избистри определен въпрос. Използуването обаче на резултатите по друг въпрос може да дадат коренно различна картина.
  Отделен е въпроса доколко точни са статистиките в зависимост от начина на събиране на информацията и методиките за синтезиране.
  Конкретно погледни графиката за популацията и може да не ти направи впечетление, но през 1985(6) г. почти няма промяна.
  За сведение по "Възродителния процес" от България се изселиха в Турция 380 000, които би трябвало да окажат влияние на графиката. Ще ти дам и отговора защо не е така - защото те са с двойно гражданство и нашата статистика ги води! Попитай обаче някой преживял това време, дали не се отрази на икономиката и ще получиш дори някои шокиращи резултати. Например млеконадоят се увеличил а кравите хванали мастит, което от своя страна ще те доведе до други изводи - кражби и разхищения.
  Та по темата: Статистиката е полезна, но и вредна при неправилно тълкуване или използване дори при положение, че резултатите са верни.

 94. 94 Профил на Венко
  Венко
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Няма как глупав политилог да заеме умна позиция.

  Жить стало лучше, жить стало веселее!
 95. 95 Профил на pagan
  pagan
  Рейтинг: 470 Любопитно  [quote#32:"The 8"]
  "The 8"
  Статията съдържа както истини, така и недомислици и заблуди:
  Я авторът да сметне - при 2,2 млн пенсионери и съотношение 1 към 4 -->> колко излиза, че са работещите у нас? А я сега сравнете и с общия брой на населението ... [/quote]

  Цифрите говорят по-добре от хората!

  Обществен сектор 582 041
  Частен сектор 1 606 708
  Общо заети 2 188 749 (данни за 09 2011)*

  БРОЙ ПЕНСИОНЕРИ 2 200 595 (данните са за 2008)**

  Съотношение 1 към 4 ?!!!

  Истинското съотношение е почти 1:1!!!
  (2 200 595/2 188 749)

  Истинската картина е още по-зле.
  Дори да вземем предвид работещите в държавния (обществен) сектор, пак излиза, че пенсионерите са повече от работещите.

  *
  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=26&a1=705&a2=706&a3=707&a4=905#cont

  **
  http://www.nsi.bg/otrasal.php?otr=27&a1=420&a2=421#cont

 96. 96 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#81] от "ПАСТОРА":

  10++++++++++++++

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 97. 97 Профил на valtel12
  valtel12
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Западна Европа старите поколения ,чрез големи и ранни пенсии са набълбукали държавите с кредити.Особено политическия елит.Така са прехвърлил всичко върху младите.Добре че в бг пенсиите са ниски и младите поколения все още имат бъдеще ,ако се решат на време въпросите.

 98. 98 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#93] от "ПАСТОРА":

  Съгласен! С този хубав коментар може би си спечели малко по-добри позиции във вечния живот!

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 99. 99 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Този който е писал статията цитира избирателно кой кога се пенсионира? Защо не каже кога се пенсионират във Франция. Демократите плямпотят, че при т.н. социализъм ДОО-то отивало в бюджета и после в строителството. Защо тогава при приватизацията парите не отидоха в НОИ? Знаете ли колко получават пенсионерите на Запад. Мога да ви кажа от първа ръка. моите сватове са обикновени хора-

 100. 100 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#95] от "pagan":

  За сетен път се убеждавам, че многото информация предоставена по неправилен начин води до грешни заключения.
  Нищо лично към коментиращите. В груби цифри:
  Пенсионери поради навършили години и стаж - 1,8 млн.
  пенсионери по болест и социални (без право на пенсия но в напреднала възраст) - 0,4 млн.
  общо - 2.2 млн
  Осигурители:
  обществен сектор - о,6 млн
  производствен сектор - 1,6 млн.
  Самоосигуряващи се - 0,5 млн. Съотношение приблизително 22:27.
  Изкривяване се получава от осигуряването на намален работен ден, за което статистиката и АЗ мълчат.
  В трудоспособна възраст - 4,5 млн.
  Осигурители - 2,7 млн.
  Разлика 1,8 млн . - какво правят? От какво се хранят? Нали не са умрели?
  Страшно е когато хора, които не могат да четат данни си правят заключения върху тях, и още по-страшно е когато се опитват да убедят други в тях - политолози, журналисти.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK