"Атака" - преврат или власт по рецепта

Карикутура на Иван Кутузов от февруари 2011г.

© Иван Кутузов

Карикутура на Иван Кутузов от февруари 2011г.Атака" отново успя да завладее медийно пространство. Този път нафталинът от националистическата партия беше изтръскан с помощта на събития, които жанрово могат да се опишат едновременно като екшън, семейна драма, комедия...


Избледнелият лидерски ореол на Волен Сидеров


който се провали във втория си опит като кандидат-президент, като че само подсилва ефекта от революционния образ на младия Димитър Стоянов, доведения му син и до неотдавна верен сподвижник. А нали в авторитарно-популистски партии като "Атака" властта като правило се взима насила, по революционен път.  Това ли гледаме - революция, преврат? Или сме свидетели на симулирана схватка, нещо, чийто жанр вече определено е цирк?
Ако наистина има борба, то резултатът й най-вероятно ще е поредно разцепване на "Атака". Поредно, но този път на ядрото. Случи ли се това, нито Сидеров ще е депутат в следващото Народно събрание, нито пък Стоянов ще се разхожда до Страсбург и Брюксел. Вероятно и двамата, а и останалите по-скрити участници в действието, като Капка Сидерова например, са си направили тази сметка. За това нека изключим този сценарий.  


По нищо не личи обаче Сидеров да е склонен мирно и кротко да се откаже от властта. Значи изключваме и този вариант. Какво остава тогава?


Сидеров не се отказва от властта, просто завещава видимата й част на доведения син. Но тъй като в "Атака" нещата трябва да стават революционно, пред публиката се разиграва революция.


Синдромът "Атака"


От самото си учредяване партията зае позиции в крайно левия и същевременно в крайно десния електорален спектър. Такива партии са популистки, защото успяват да приемат функцията на  електорален отдушник с неореволюционни лозунги за съдбата и бъдещето на нацията (или класата). Не е случайна приликата между "Атака" и младите комунистически партии от началото на XX век, които също залагат на революционни послания. Ако пък анализираме националистическите й лозунги, ще намерим прилика с южноамериканските фашистко–социалистически партии. Въпреки това "Атака" не е нито комунистическа, нито фашистка. Не е, но като паралелите си е майстор на пропагандни акции.


Изпълнението може да е сложно, конспиративно, интригуващо електората, но крайната цел е простичка - подкрепа от електората за още един мандат в Народното събрание. Да проверим,като първо си отговорим на няколко въпроса:


1. Ако цялата постановка не е добре обмислена политическа кампания, какво прави Димитър Стоянов в България през изминалата седмица, когато имаше пленарни заседания на Европейския парламент?


2. Случайна ли е появата на Димитър Стоянов в предаването "Горещо" на Венета Райкова? Как така точно в седмицата преди новината за исканата оставка на Волен Сидеров Стоянов реши да сподели личния си живот и между другото да се похвали за това, че си бил отдал младините на политиката и партията? Може и съвпадение да е, но по рецепта политическите кампании започват с подгрявка.


3. Защо Волен Сидеров и Димитър Стоянов разиграват този цирк, след като има вътрешнопартийни процедури за подмяна на лидера, което също би предизвикало не по-малък медиен интерес? Защо търсят скандал и показват мускули, ако не им трябва демонстрация на пламенен революционен характер. Дали това не е добре замислена подготовка за изграждането на лидерски образ на Стоянов?


А такова изграждане в организации като "Атака"  не е лесна задача и отнема години. За авторитарните организации лидерът е на пиедестал, а вождизмът е правило, поради което захранването на  мистицизъм около фигурата на водача отнема време. Смяната на лидера при популистките партии не се различава съществено от смяната на лидерите в авторитарните системи.


Френският крайно десен популист Жан-Мари льо Пен оглавяваше своята партия близо 40 години и едва тази година предаде властта на дъщеря си Мари. При това след години подготовка за този акт и множество маневри. Поучила ли се е "Атака" от примера на уважавания Льо Пен? А и какво да се направи, когато избирателите се разбягват?


Усещане за опасност


Макар да имат всички характеристики на модерни партии – устав, колективен орган на управление, програма, платформа и пр., подобни популистки организации са единствено изборно мотивирани и нямат намерения да навлизат в централната изпълнителна власт. Поради факта, че се залага на краткосрочни предизборни и по-скоро скандални послания в неясната програма за социална или национална справедливост популистките партии губят инерция за набиране на твърдо електорално ядро, което постепенно прераства в загуба на идентичност.


Усещайки тенденциите към загуба на идентичност, в "Атака" отчаяно се борят за възвръщане на стария образ или за изграждане на нов, което не може да стане без участието на медиите. И за това - зрелище. Не е случайност, че драмата, която се разиграва, на всички ни прилича на постановка.


А дали пък накрая няма да видим как Димитър Стоянов като добър християнин дава или приема прошка и пада в бащинската прегръдка на Волен Сидеров?


* Авторът е политолог.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Oven
  Oven
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Абе в СъвеЦкото посолство сигурно много се смеят . . .

  "Българската работа е работа не обмислена, или зле обмислена, лошо ръководена, или оставена без ръководство и като правило завършва със скандал"
 2. 2 Профил на sonjgosrngswr
  sonjgosrngswr
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Авторът е политолог и търси под вола теле. Българските политици нямат интелектуален ресурс за инсценировки, сапунката е истинска.

 3. 3 Профил на Мартин Аргиров
  Мартин Аргиров
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Авторът прекалено задълбава в ролята си на сценарист.
  Това е войната на Волен срещу медиите.

 4. 4 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#2] от "sonjgosrngswr":

  Напълно съм съгласен !
  В момента в "Атака" се развива точно семейно-политическа драма свързана с борба за власт, интриги, секс и изневяра, желание за отмъщение, пари и разпределяне на държавната субсидия !

  Доведеният син Димитърчо действа прибързано (синовно младежки порив) и придизвика буря в семейното гнездо ... а твърдението, че си е отдал най-хубавите години на Сидеров, много ме развесели .. такива думи използва обикновенно зарязаната любовница, когато мъжът си намери нещо различно. Сигурно ги е чул от майка си, като са коментирали похожденията на Болен Сидеров !

 5. 5 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Един голям ........кръст на Атака, лидерите и наивните им последователи

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 6. 6 Профил на еuroГаньо
  еuroГаньо
  Рейтинг: 426 Любопитно
 7. 7 Профил на slavi81bg
  slavi81bg
  Рейтинг: 426 Неутрално

  доста слаб коментар..

  S.
 8. 8 Профил на ck
  ck
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Комунистическите остатъци от ДС (подделение на КГБ) създадоха първо ДПС за да контролират турските гласове в полза на стратегически интереси на Русия към България. Впоследствие, като реакция се появи Атака. Така че авторът не е много прав като твърди, че Атака е само популистка и еднолична партия. По-вероятно е да е антиДПС партия. Не е сигурно и дали е за или против руските интереси в България, поради обстоятелството, че Атака и СКАТ (НФСБ) се скараха преди 2 - 3 години неизвестно защо. Тъй като СКАТ (НФСБ) е проруско формирование, може Атака да не е. Не знаем, за сега.

 9. 9 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 942 Весело

  Ето още една конспиративна теория. Скандарът в АТАКА, трябва да отклони вниманието на електората от важни неща - Бюджет 2012, напъните за пенсионна реформа, трагичното икономическо положение в страната, растящата безработица и т.н.
  Тоест, котерийно - семейната драма в АТАКА е кьорфишек за наивници и отклоняване на вниманието от делата на ГЕРБ. Забележете, в какво удобно, за ББ, време този скандал се завихри.
  Та така, с конспиративните теории...

  PHILIP
 10. 10 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  [quote#666:"Публикация"]Този път нафталинът от националистическата партия беше изтръскан с помощта на събития, които жанрово могат да се опишат едновременно като екшън, семейна драма, комедия...[/quote]

  Прочетох го "националсоциалистическата" партия и почти се зарадвах, ама то било нещо друго...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 11. 11 Профил на БОНГО
  БОНГО
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Твърде конспиративно за моя вкус, но не е изключено с тази акция да се цели запазването на Сидеров на поста като пресече опитите на други хора (извън семейството) да претендират за лидерството. Имаме и изграждане на имиджа на Стоянов като "алтернатива". Възможно е на следващите избори, "Атака" да не влезе в НС и тогава положението на Сидеров като лидер няма да е вече никак сигурно, а в резултат на сегашния скандал ще има готов "алтернативен" претендент в лицето на Стоянов.

  Malo periculosam, libertatem quam quietam servitutem
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1352 Весело

  НДСВ изчезна от политическата сцена без Симеон.
  Атака се очаква да изчезне малко по малко без Волен... неизбежно е.

  Какво ще стане с ДПС, ако Ахмед Доган го няма...???

  Жената е покана за щастие
 14. 14 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Не знам защо толкова време и думи отделяме да се занимаваме с маргинали.
  Каква партия е Атака - семеен клан, ръководен от един не-дотам нормален човек!
  Да сте чули в Атака да има борба за идеи, борба за постигане на принципни неща. До сега бяха само безумни националистически крясъци и подклаждане на скандали, за да се осребри наивността на народа!
  Особено пък като се подложи на Боко и сие, Боленчо съвсем спихна балона!
  И когато кланът се рападна, мишките взеха да напускат потъващия кораб, а лешоядите кръжат да оберат мършата.
  Жалка родна картинка, достойна за презрение!

  ура и да живей!!!
 15. 15 Профил на bravo
  bravo
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#2] от "sonjgosrngswr":

  Много точно казано. На тези двамата малоумници не им стига акъла да изпълнят такъв сценарий, камо ли да го измислят. Ама лошото е, че и тези, които ни занимават с тази сапунка не са по-стока.

  Българските политици не са раждани - те са изходени.
 16. 16 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Нали трябва да има време да си харчи спечеленото с политически труд

 17. 17 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Без Волен Атака зелето претака.Време му е за последно сбогом.

 18. 18 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Този път художникът Кутузов не си е направил вярно картинката си. Вместо Сидеров да размахва сабя редно беше да му сложат дамски прашки в ръчичката. Семейният патриотичен бизнес заприлича на фройдистка сага. Явно това човече има респект от доста по-високи от него жени. Вероятно следващата кобила ще е вече баскетболистка-тийнеджърк, ако се съди по градацията във възрастта и ръста по тегела Капка - Гаджева...

 19. 19 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 426 Весело

  До коментар [#8] от "ck":

  Атака изобщо не е анти-ДПС партия.

 20. 20 Профил на ctamat
  ctamat
  Рейтинг: 22 Неутрално

  Може. Ама и да не може - не е фатално! Не може ли просто някой да си хване младо гадже и да мисли, че ще му се размине? Липсата на конспирация и политическите игри не се изключват взаимно. Това скандалът да е непредвиден, не пречи на потърпевшите да се възползват от него в медиите...

 21. 21 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#9] от "Philip":

  Вие очевидно ги пляскате тези коментари с презумцията, че значителна част от обществото изобщо дава шит за Атака и изтрещелите им лидери? Дълбоко се съмнявам че Болния може да задържи нечие внимание за повече от 5 мин. наравно с рубриката за куриози по света и у нас.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 22. 22 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#19] от "Георгиев":

  Атака се финансира и отглежда от Ахмед Доган - от самото начало.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 23. 23 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Няма сензация нито конспирация. За пореден път лайното се размириса.

 24. 24 Профил на Георгиев
  Георгиев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "mastikata":

  Точно това имах предвид и аз.

 25. 25 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Има логика да е постановка.

 26. 26 Профил на bally
  bally
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Глупости на търкалета. Тиквата им спря хранилката. Ще я пренасочи към Янето. После ще е някоя друга "независима" депутатска глутница

 27. 27 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"sonjgosrngswr"]Авторът е политолог и търси под вола теле. Българските политици нямат интелектуален ресурс за инсценировки, сапунката е истинска.[/quote]

  ++++

 28. 28 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 817 Неутрално

  [quote#2:"sonjgosrngswr"]Авторът е политолог и търси под вола теле. Българските политици нямат интелектуален ресурс за инсценировки, сапунката е истинска.[/quote]

  Съгласен съм! Реално погледнато по-скоро безизходицата е довела до този сценарий отколкото някакви супер конспирации... Партията се е изчерпала, а и основният приток на електорат идваше от телевизия "Скат" и 24 часовата пропаганда там. СОбственикът обаче си учереди собствена партия и осребри електоралната подкрепа, а на "Атака" останаха конспирацииите и скандалите...
  Без телевизия "Скат", "Атака" е изпразнена от съдържание...

 29. 29 Профил на ZeroOne
  ZeroOne
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#14] от "пуц муц":
  А ти да си чул за борба за идеи в БСП, ДПС или СДС, НДСВ?Аз не.Чул съм само за далавери.

  ZeroOne
 30. 30 Профил на parche
  parche
  Рейтинг: 374 Неутрално

  коя партия се различава по вътрешен ред или организация от "атака"

 31. 31 Профил на longfellow
  longfellow
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Автора по-добре да не беше казвал, че е политолог...Много слаб и повърхостен анализ, изпълнен с елементарни асоциации... Поне си е погалил егото...

 32. 32 Профил на poshbook
  poshbook
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#9] от "Philip":

  Много правилно сте забелязали, че е сценарий за отклоняване на вниманието. Държавата се тресе от кризи, а медиите по цял ден ни занимават със проблемите на някаква партия на семейни начала. Ясно е, че борбата е за милионите държавна субсидия, която Сидеров успешно прибира. Големия "патриот" стана милионер за сметка на все по-обедняващото население. Браво на такава "патриотична" партия и още повече на техния "лидер".

 33. 33 Профил на Moisey
  Moisey
  Рейтинг: 419 Гневно

  Нема начин в цялата сага да няма и четвърти , това е крокодила от Варна Цвета Алипиева Георгиева .Наистина браво на таквиз като "тях", браво на таквоз "семейство", браво и на семейната им "партия ".

 34. 34 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  Забавно е как се търсят някакви нормални доводи за излизането на светло на епикризата на Волен, П.Шопов, Чукаров и тн. Нема сценатрий, нема актьори в политически спектакъл! Има само една банда празночашковци дошли от кварталната кръчма на които им отнеха "народното говорене" по линия на свинско-братски сценки!. Пък "национализъма" им беше бегал още по времето на симбиозата със СКАТ. Хубавото е , че процентът на увредените е намалял дрстично и се е пренасочил към следващия "спасител в кризата", "говорещия с магистрали", "Танцуващия с човешки резервни части", художник и футболист намер 1.... Абе дълъг е списъка Боко, не моим да то ги иизредим титулите!
  Така, че като обичайно си чакаме Годо, да вземем да почакаме и следващият скандал из небесните въжделения на средностатистическото природонаселение..а въй, въй, въй...

 35. 35 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 995 Неутрално

  [quote#13:"bgpainter"]Какво ще стане с ДПС, ако Ахмед Доган го няма...??? [/quote]

  едва ли квото с ГЕРБ без Вожда Тиквичко също известен кат генерал Бойко Борисов... да му мисли недоразумението Плевнелиев останало сам-самичко тогаз

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK