Ами ако астероид удари американските банки?

Карикатурата е публикувана за първи път на <a href="http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/05/08/1086010_arogantnost_i_avtoritet/" target="_blank">8 май 2011г</a>

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път на 8 май 2011гЧудех се как ли би изглеждала американската икономика, ако се случи друг колапс, подобен на този с "Лемън брадърс" (Lehman Brothers)? Е, това със сигурност няма да е красива гледка.


Безработицата може да скочи до 13%, припомняйки ни 30-те години на ХХ век. Индексът "Дау Джоунс" (Dow Jones) може да падне с 50% до 5668 пункта - ниво, последно постигнато преди дотком бума в средата на 90-те години. В една брутална рецесия, продължаваща цяла година, производството може да се свие с 8 на сто на годишна база, заличавайки стойността на растежа за две години.


Всеки, който е имал достатъчно късмет да не си изгуби работата и да спести малко пари по време касапницата, ще може да си купи дом на цени от ноември 2000 г.
Това е картината на отчаянието, която Федералният резерв иска от американските банки да си представят, докато тестват своите баланси за устойчивост срещу подобен шок.


Тестът е толкова труден, че както се пошегува Карен Петру, управляващ партньор във  Федералната служба за финансови анализи, "единственото нежелано събитие, което Фед не постави като условие, е директен удар на астероид върху основен банков център".


Звучи шокиращо


Но всъщност това е сценарий за нещо, подобно на бурята, която помете САЩ след фалита на инвестиционната банка "Лемън брадърс" през септември 2008 г., поставил началото на най-лошата рецесия от 1930 г. насам.


Следващия път обаче пораженията може да са далеч по-големи, защото икономиката на САЩ ще навлезе отслабена в трудния период. Тя все още не е успяла да оздравее достатъчно от последната рецесия и втори удар може да бъде пагубен.


Малко икономисти прогнозират рецесия в САЩ въпреки несигурността, пред която е изправена икономиката им. Анкета, направена от "Ройтерс" сред анализатори по-рано този месец, показа, че според тях рискът е спаднал на 25%, сравнено с 30% преди месец,  а и последните икономическите данни за САЩ показват подобрение.


Миналата година Федералният резерв започна да провежда сред най-големите американски  банки годишни "стрес тестове". Тяхната цел е да измери доколко текущите им баланси и капиталови буфери биха били устойчиви в условията на икономическите перспективи, очертавани от експертите като валидни за повечето държави, плюс голям шок. Във вторник Фед обяви подробности за това как ще бъдат провеждани тестовете за 2012 г.


Най-новият стрес тест е много по-труден спрямо предходния - и в това няма нищо чудно, както отбелязват от анализаторския отдел на Nomura, като се има предвид плъзгащата се отново към рецесия Европа, забавянето в растежа на Китай, нестабилните финансови пазари, бурно реагиращи на кризата с държавните дългове в еврозоната и несигурността около фискална политика на САЩ.


Но Ричард Боув, банков анализатор в Rochdale Securities, твърди, че е безотговорно да бъдат поставени 31 американски банки  пред най-лошия сценарий, защото тези трудни стрес тестове ги принуждават да се подготвят за най-лошото - вероятно това, от което по-скоро регулаторите се страхуват.


"Те ще спрат да заемат помежду си, ще прекратят кредитирането и това именно ще ни доведе до рецесията, в рамките на която правителството иска да знае как те ще функционират. Това е наистина глупав стрес тест" каза Бове пред "Ройтерс".


Джером Леви, шефът на Jerome Levy Forecasting Center, обаче не е съгласен. Той приветства тежките стрес тестове на Фед, твърдейки, че те ще накарат банките да ускорят свиването на балансите си, което е наистина необходимо, за да съответстват те на по-бавно развиващата се икономика.


Не са прогнози, а сценарии


Федералният резерв на няколко пъти заяви с удебелени букви в своето съобщение до пресата във вторник, че неблагоприятните условия "не са прогнози, а хипотетични сценарии".


Но дълбоката рецесия, която Фед се опитва да внуши, се основава на действителен опит от  тежките рецесии през 1973-1975, 1981-1982 и 2007-2009. В действителност заложените показатели мащабно са огледални на щетите от фалита на "Лемън брадърс", но при по-ниско изходно ниво.


Федералният резерв също така отбелязва високите рискове от чужбина, заявявайки: "Подобен тежък стрес сценарий, макар и малко вероятен, е възможен, ако икономиката на САЩ навлезе в рецесия, докато в същото време икономическата активност в други големи икономики се е свила значително."


Ако САЩ пропаднат в дълбока рецесия в последното тримесечие на тази година, това ще е най-лошият сценарий на Фед, предвиждащ сериозен удар, идващ от към еврозоната. Свиването ще продължи почти две години до средата на 2013 г., като производството ще спадне с повече от 6% на годишна база.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 983 Весело

  Доста реалистична и едновременно мрачна "шегичка",...така де, сценарий...

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2827 Весело

  Де толко късмет !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 886 Весело

  Когато астероид удари
  как ехото заглъхва...

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Чак астероид. Бен Ладен 2 им стига....

 5. 5 Профил на владимир бояджиев
  владимир бояджиев
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Точно така трябва да се действа. И да се принудят банките и фондовете да не инвестират в деривати повече от разумен (малък) процент.

 6. 6 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 427 Неутрално

  и всичкото това от пуста лакомия...

  keep calm and carry on
 7. 7 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Цитат:..."Това е наистина глупав стрес тест" каза Бове пред "Ройтерс" "....?!
  А когато неоправдано рискувахте само и само да получите по-тлъсти бонуси, това беше умно, така ли бе?!
  Алчни-добре, глупави-лошо, управляващи чужди пари-много опасно.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 8. 8 Профил на prim
  prim
  Рейтинг: 367 Неутрално

  ЕИ.Голяма работа.Като ги удари ,удари.Ще си напечатат долари и готово.Само празни глупости говорят.Аиде свърши се с Америка.

 9. 9 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 916 Неутрално

  По принцип съм за Анализиране на състоянието и последващи действия.Но напоследък оставам с горчивото усещане ,че тази говорилня и анализ на какво ли не започва повече да пречи.
  Все повече е ясно ,че новия ред /всички сме равни / е дошъл предварително и всеки се оглежда за лидер ,който да поеме цялата отговорност и тежест.НО няма да се върне /гледането в очите и радостното ръкопляскане/разрушихме доста от мостовете към миналото и затова връщане на зад няма .Просто време е за споделяне и създаване на обща цел с няколко хоризонта за изпълнение.
  Пъченето/ дори и само на думи /и то вече не е шик..всеки анализира,но никой не произвежда идеи /от това/.
  Доста!!
  п.с. Военните да не се месят!Много ми се ще вече да няма нужда от тази услуга ,но... нали сме Хора...

 10. 10 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 916 Весело

  Да не забравяме ,че и ние /лично/сме не по малко алчни...просто не ни е....

 11. 11 Профил на б_еко - върнете стария Дневник
  б_еко - върнете стария Дневник
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Докато си правят стрес тестове на банките може някоя голяма корпорация като GM да фалира. Тя ще завлече банките с които работи и ето го поредното потъване на света. Може би и на големите корпорации трябва да се правят стрес тестове. И ако не ги минат да се вземат мерки навреме.

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 12. 12 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#2] от "EREBUS":

  Да, страхотен късмет би било да ни завладеят китайците, които още разстрелват хора без съд и затварят журналисти до живот.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 13. 13 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#8:"prim"]Аиде свърши се с Америка[/quote]
  Въпросът е кой идва след тях. Американците са най-малкото зло и аз силно се надявам това да не е техния край, както мисля би трябвало да се надява всеки здраво мислещ бял човек.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 14. 14 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#10:"id_1"]Да не забравяме ,че и ние /лично/сме не по малко алчни...просто не ни е....[/quote]

  Най-накрая някой да го каже на масата от алтруистични антиматериалисти!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 15. 15 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1242 Неутрално

  Това е финансовата гледна точка на нефинансов проблем. Пикът в добива на петрол. Всеки опит на икономиката да се върне към растеж удря във физическата граница на добива. Цената му се покачва и икономиката замира на предишното ниво. Е, хубаво де, докога така ще попитате ? до 2015 година. Тогава добива ще почне да намалява. Сами си правете изводите. Какво е решението ? нов източник на енергия способен да замести петрола.

 16. 16 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  фед, мед, рецесии, мрецесии......мерцедеси и файтони......
  Проблемът е, че няма работа....хората не бачкат.....набълбукаха се с кредити и сега и едните(кредитополучателит) и другите(кредиторите) се чудят как да се оправят . Няма работа, няма кинти, няма потребление....няма икономика ......1/3 от населението на Света е от т.нар. ''ИЗЛИШНИ'' ! Те нямат бъдеще, понеже от тях няма нужда. Технологиите напредват и работата се извършва все повече от машини и компютри, което свежда нуждата от хора към неочаквано ниски нива. Излишните бурно приветстваха научно-техническият прогрес, който ги избави от редица тежки задължения и увеличи неимоверно свободното им време. Сега вече те притежават всичкото време, което господ им е отредил, но не могат да му се наслаждават, защото за това са им необходими пари. А пари няма кой да им даде, понеже никой не иска да купи свободното им време. Трудът вече не е търсена стока. Засега се котира само мисловният труд и то само на определени места по света. Излишните имат образование, но не знаят за какво им е. Те са забравили да мислят, не им се е налагало. Излишните се бунтуват, те са много, но са безсилни. Защо ли? Защото са делeгирали правата си на други. Другите са малцина и им е омръзнало да се занимават с излишните. Другите са използвали труда на излишните, залъгвайки ги, предлагайки им временно добър стандарт на живот, докато излишните са копаели собствения си гроб. Излишните са получили образование дотолкова, долколкото им е било необходимо за да служат на другите. Техните мозъци са моделирани внимателно, а знанията им са ограничени. Другите разчитат на техният мързел. Нa това, че няма да потърсят истинското познание, разчитат на тяхната необоснована вяра, че утре нещо ще се случи и ще живеят по-добре, че и те ще станат част от другите. Излишните са много и са разделени. Те изповядват различни философии, което позволява на другите да ги настройват внимателно едни срещу други. Другите са малко и са обединени. Те имат обща философия, стратегия и добре предначертан план. Излишните се бунтуват , но не виждат врага си. Излишните не знаят какво да правят, понеже са свикнали да им казват какво да правят. Излишните нямат собствено мнение, те са подвластни на общественото мнение, което всъщност се контролира от другите, а обществото всъщност е една илюзия. Обществото е термин, използван от другите, за да накарат излишните да се чувстват част от нещо, унищожавайки тяхната индивидуалност, правейки ги всъщност част от едно нищо. На ИЗЛИШНИТЕ мястото е при дядо Господ, ако съществува!!! Тъжно, но факт. Останалото е бля...бля...мецедеси и файтони......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 17. 17 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 983 Неутрално

  150 икономически субекта управляват света!Запомнете това!Въпроса е каква кординация и до какви нива и параметри се стига!Това простосмъртните никога няма да научат!Несъмнено кординацията между тях е възможна и почти сигурно го правят!

 18. 18 Профил на Power +
  Power +
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Да стрес тестовете са много по реални от смешните проведени в Европа ,където някои банки ги минаха и след това фалираха.Обаче въпроса е счетоводен какво дават като баланси банките и какво е реалното им състояние ...

  "Който не работи 'той и да не яде"
 19. 19 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Да запалим свещ за предсказанието

  In debt we trust
 20. 20 Профил на tonywolf
  tonywolf
  Рейтинг: 367 Весело

  Тя и европечатницата скоро трябва да тръгва- щото иначе капут!!
  Засега братята шваби се дърпат, но пак те ще трябва да изтеглят каруцата - това е....

  По-добре да премълчиш и да те смятат за тъп, отколкото да си отвориш устата и да разсееш всички съмнения....
 21. 21 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1320 Любопитно

  От цялата статия интересни са само последните 2 абзаца.
  Гърците, референдума, общи еврооблигации, грешката с рейтинга на Франция, дори вече ми се струва, че е много под въпрос и фиаското около Строс Кан, че има общо с президентската кампания и рейтинга на Саркози.

  "Ако САЩ пропаднат в дълбока рецесия в последното тримесечие на тази година, това ще е най-лошият сценарий на Фед, предвиждащ сериозен удар, идващ от към еврозоната. Свиването ще продължи почти две години до средата на 2013 г., като производството ще спадне с повече от 6% на годишна база."

  Жената е покана за щастие
 22. 22 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Кой твърди,че американците не са наясно с реалността?

  Това е. Това ни чака.

  и най-умният си е малко прост....
 23. 23 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Как им се иска на Побратимите Американци да завъртят отново ПЕЧАТНИЦАТА ЗА ДОЛАРИ , несъобразено с реалната икономика на САЩ , както са Го правили многократно през миналият Век...И така да прехвърлят проблемите си отново върху останалата част от Човечеството..../с почит:инж.Бъчваров , Казанлък /

 24. 24 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Весело

  ХАХ! Много "сладурско" заглавие!

  Ала, бала!
 25. 25 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Аз бих ви задала въпроса:Как смятате не се ли променя масата на Слънцето( в случая Федералния резерв)вследствие на излъчването?Отначало е нищожно влиянието, но то отслабва притеглянето и има за последица отдалечаване.А нас фактически ни интересува Абсолютната величина на подобно отклонение.

 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Ако пренесем теорията и по отношение на двойните звезди
  а на Вашето знаме те са повече от две

 27. 27 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "...че е безотговорно да бъдат поставени 31 американски банки пред най-лошия сценарий, защото тези трудни стрес тестове ги принуждават да се подготвят за най-лошото. Те ще спрат да заемат помежду си, ще прекратят кредитирането и това именно ще ни доведе до рецесията, в рамките на която правителството иска да знае как те ще функционират. Това е наистина глупав стрес тест" каза Бове пред "Ройтерс".

  Бахти наглеца - значи нека всички си свиркат и се правят, че няма никакви проблеми, щото ако се огледаме и си дадем сметка за реалното положение, ще стане страшно, ама ако си караме нормално, далаверата на банкерите е подсигурена. Ето това е наистина безотговорно.

 28. 28 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Астероидът може да се казва единствено Европейски съюз...

  Все пак да се надяваме, че няма да се уцелят...

 29. 29 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 983 Неутрално

  повечето от хората тук май просто обичат да гледат как светът гори...

  РЕФОРМИ !
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Разстроено

  [quote#15:"Симо"]Пикът в добива на петрол... Е, хубаво де, докога така ще попитате ? до 2015 година. Тогава добива ще почне да намалява. [/quote]

  А в една книжка пишеше че 2008 щял да е пикът. Хайде моля без голословие. Като говорите за такива сериозни неща, цитирайте източник, дайте адрес в интернет и кажете ±? години е грешката в изчислението!

  Говорим за ресурсите на цяла планета (!) и това предполага че "пикът" може би ще е всъщност плато (не непременно плоско) широко може би 1-2 десетилетия. Т.е. трябва да говорим не за "върха на планината", а за "ръба на платото", началото на "ски шанцата."

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 32. 32 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Весело

  До коментар [#21] от "bgpainter":

  Муцка, къде се изгуби?

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 33. 33 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Весело

  [quote#24:"ivohammer"]ХАХ! Много "сладурско" заглавие! [/quote]

  Мдам. Горкичкият астероид. Пък знае ли човек, някъде дам горе може да се реят астероиди от чисто злато. ))

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 34. 34 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Любопитно

  [quote#25:"xalikarans"]Как смятате не се ли променя масата на Слънцето( в случая Федералния резерв)вследствие на излъчването?Отначало е нищожно влиянието, но то отслабва притеглянето и има за последица отдалечаване.[/quote]

  Едно пиленце ми каза, че всъщност паралелно се случва и противоположен процес. А именно, Земята като се върти-върти-обикаля около Слънцето, излъчва гравитационни вълни, които имат нищожна, но все пак ненулева енергия която "изтича". Вследствие на което, при постоянна маса на Слънцето Земята би паднала върху същото. За щастие, Слънцето едва забележимо олеква. Освен това, слунчевата светлина оказва налягане върху Земята, има импулс (наистина, нищожен), но я го умножи по голямата площ на Земята?! Това налягане леееекичко побутва Земята встрани от слънцето. Та така...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 35. 35 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 578 Любопитно

  [quote#26:"xalikarans"]Ако пренесем теорията и по отношение на двойните звезди[/quote]

  Миличка, питай чичко Google за "black hole binaries" или "black hole - neutron star binary" или "black hole merger" - наблягам на merger, т.е. накрая се блъсват и...

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK