Синдикална демокрация

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2008г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2008г.



Публикуваме текста на Петър Ганев от Института за пазарна икономика (www.ime.bg)


През последните дни синдикалното опълчение в страната започна да извира отвсякъде – не се движат влакове, сипят се заплахи и се готвят протести, а синдикалните лидери са на турне при депутати, министри и, разбира се, премиера. В основата на напрежението е предложението за покачване на пенсионната възраст – тема, която синдикатите считат за своя и не признават правото на други да разсъждават по нея. Нещо повече, с последните си изказвания синдикатите вече публично признаха, че искат да се ограничат законотворческите правомощията на депутатите (избрани от народа) и да се прехвърлят такива към т.нар. тристранка.


През годините поведението на синдикатите неизменно е




в посока на придобиване на повече власт


чрез регламенти в Кодекса на труда, чрез колективни трудови договори и тяхното разпростиране, чрез минимални осигурителни прагове, чрез засилваща се роля на тристранката. По всяко едно от тези направления се наблюдава сериозно движение. Кодексът на труда става все по-дълъг и обхватът му се разширява (с регулиране например на надомната работа), колективните трудови договори се превърнаха в приоритет за синдикатите (липсата на такъв е и официалната причина за стачката в БДЖ) и се постигна тяхното насилствено разпростиране в няколко сектора, осигурителните прагове ежегодно се покачват, тристранката пък вече обсъжда всякакви въпроси (например пакета с антикризистни мерки от 2010 г.) и го играе като второ правителство или парламент.


Всичко това често се представя като нормална европейска практика или диалог между социалните партньори, но всъщност става дума за придобиване на власт по втория начин – не с избори, а чрез законови и процедурни хватки.


Една такава теза е винаги трудно да бъде доказана, особено пред не дотам заинтересуван слушател. В крайна сметка хората имат и по-важна работа (например да работят и да издържат семейство) от това да следят постоянно какво се случва в тристранката или как се разпростират колективните трудови договори. Ето че сега тезата вече няма нужда от доказване, тъй като се доказа сама. Синдикатите стигнаха дотам, че на практика показаха истинското си лице и


разкриха искреното си желание да абсорбират власт


На последното провалено заседание на тристранката, председателствано от министър-председателя, синдикатите официално са представили своите предложения за ограничаване възможностите на депутати да променят закони и за превръщане на тристранните споразумения в норми. Синдикатите са предложили:

 • Да се ограничи законотворческата дейност на депутатите, която засяга трудови и осигурителни проблеми, плюс такива на жизненото равнище, тоест всичко обвързано с доходите. С други думи ,депутатите според предложението няма да имат власт по тези въпроси, а всяко такова решение ще идва от тристранката.
 • Споразуменията между социалните партньори да придобиват стойност на норма, тоест да бъдат закон. С други думи, споразуменията на тристранката да стават автоматично закон, а парламентът да си се занимава с други теми, които нямат общо с труда, осигуряването или жизненото равнище на хората.
Тези предложения могат да бъдат прочетени в по-сух вариант на сайта на КНСБ (виж тук) или да бъдат чути в по-откровен вариант тук (виж видеото). Така направените предложения минават всякаква граница на адекватност. Синдикатите напълно сериозно предлагат да приватизират законотворческата дейност по отношение на трудовите и осигурителните въпроси. Това предложение е толкова противоконституционно, че дори излиза от обхвата на Конституционния съд – то лежи някъде извън конституцията и демокрацията.


Самата изпълнителна власт всяка седмица се разхожда до парламента, за да убеди депутатите за различни законови промени. Дори министър-председателят няма властта да приема закони и е зависим от парламента. Самите депутати пък са в правото си на законодателна инициатива и всъщност властта е изцяло в тях. Утре те могат да гласуват какъвто си решат закон и дори да свалят правителството. Но ето че синдикатите са над тези неща – техните споразумения ще бъдат закон, а депутатите в случая не са толкова важни.


Пример е мечтата на синдикатите укриването на осигуровки да се криминализира и всеки, които не плаща осигуровки, да бъде вкарван в затвора. Тази идея присъстваше в споразумението за пенсионната реформа от миналата година и ако синдикалната демокрация бе просъществувала тогава, то сега тя щеше да е закон – не защото така са решили депутатите, а защото споразумението щеше да е норма.


Така би работила синдикалната демокрация


Самата идея укриването на осигуровки да се криминализира вече бе пробвана преди повече от 10 години и бе обявена за противоконституционна от Конституционния съд. Решението № 14  на КС от 23 ноември 2000 г. е красноречиво: правото на труд стои над правото на обществено осигуряване. В решението на КС пише, че "държавата е длъжна да гарантира това право (бел. ред. - правото на труд и възнаграждение), а не да създава юридически пречки пред съществуването му".


Всъщност конституционните противоречия на синдикатите и различни форми на "социален" диалог са позната тема – преди няколко месеца Конституционният съд обяви за противоконституционно присвояването на лични партиди от професионалните пенсионни фондове. Решението № 7 на КС от 31 май 2011 г. звучи направо обидно за поддръжниците на присвояването – отхвърля не само текстовете, но обявява за несъстоятелни изпратените становища в подкрепа на промените. В решението на КС ясно е записано, че "държавата е излязла извън допустимите граници на императивна регламентация на осигурителните правоотношения...".


Имайки предвид синдикалните неволи с Конституционния съд, нищо чудно скоро да видим ново предложение – КС да не се произнася по трудови и осигурителни въпроси, тъй като това е приоритетно синдикална тематика и не ѝ е работа на демокрацията да се намесва...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Това е истината за синдикалистите.

 2. 2 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Нека има референдум и мнозинството да реши. Така е в демокрацията! Субсидии и дотации за едни богоизбрани или намаление на данъците за всички български граждани. Независимо дали плоският данък или данък ддс! Аз не съм съгласен да субсидирам някого без да ме питат, а вие?
  Някой има ли обяснение защо 90% от българскитя народ не само не е субсидиран и дотиран а трябва да плаща за субсидията на останалите 10%??? И това става с бачкане по 14часа на ден и т.н. а не с мрънкане хленчене протести рекет и заплахи в нарушение на конституция и закони!

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1341 Неутрално
 4. 4 Профил на el_komandante
  el_komandante
  Рейтинг: 434 Гневно

  Само дето тази т.нар "пенсионна реформа", не е никаква реформа, а просто кърпене на бюджета.

  Какво става с инвалидните пенсии? (800 000 бр. - много инвалиди, много нещо)

  Какво стана с привилегиите на ранно пенсиониращите се ? (или нормалните хора ще бачкат до гроб, за да хранят ченгета и военни, дето се пенсионират на по 40 год. , че и с 20 заплати накуп - и всичкото това от джоба ни)

  Какво стана с осигуровките на държавните служители? Докога няма да си ги плащат?

  Какво стана със засилването на ролята на капиталовия принцип в пенсионната система? Докато основната част от осигуровките не започна да влиза по лични и неприкосновени сметки, никой няма да плаща осигуровки в пълен размер, нито работниците ще имат стимул да си ги търсят! Ще си играем на Андрешковци с държавата (препоръчвам на премиера да го прочете, та да навакса малко с образованието си). Освен да национализират ППФ, нищо не е направено по този въпрос! Криза е, ама айде от ГЕРБ да се определят - леви ли са, десни ли са, какви са?

  След триглавата ламя на власт дойде празноглавата!
 5. 5 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Първо поздравление за Петър Ганев второ ЕВАЛА НА НА ДНЕВНИК! ако сега го направите това основна тема шапка ви свалям вие сте десният сайт на Б-я! Моята молба е към ИПИ отворено общество и другите десни и демократични организации да направят анали зи коментар на следната моя идея и да е промотират и предложат на обществото

  ВМЕСТО СУБСИДИИ И ДОТАЦИИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ ХОРА И СЕКТОРИ - НАМАЛЯВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ЗА ВСИЧКИ! НАЙ-ЧЕСТНО Е ПЛОСКИЯ ДАНЪК С 2% ИЛИ НА ДДС С 2% ДА БЪДАТ НАМАЛЕНИ, НО ПАК ПОВТАРЯМ ЗА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ!! ТОВА Е ДЯСНА ПОЛИТИКА.

  Точка №1 от днес нататък за ГЕРБ и всяко дясно правителство трябва да е НЕЗАБАВНО премахване на субсидиите или дотациите на определени сектори и хора с парите на данъкоплатеци и сумата давана до момента от нашия джоб за такива субсидии да ни се връща като всъщност се взима по-малко от нашият джоб тоест от работещите българи. Тоест по-малки данъци за данъкоплатеца. И без това както сатна ясно ние финансираме и пенсиите и образованието и здравето и всичко с нашите данъци. Най-честно е да се намали плоският данък от 10% на 8% или данък ДДС от 20% на 18%! Откъде накъде едни БОГОИЗБРАНИ ще получават субсидии от парите на данъкоплатеца - от нашите пари, а аз не получавам нищо?!?! Не само че не получавам ами аз плащам сметакта напрактика. Нали и аз съм гражданин и те са граждани що те получават, а аз не? И що аз плащам? С какво са повече от мен? Или от продавачката в била? Или от търговеца дето плаща убийствените наеми в моловете? Или от обикновенният продавач в сергията обикновеният бизнесмен дето се бъхти по 12-14часа и т.н.

  А вече ако някой иска да субсидира от джоба си някой сектор да има възможност за ДОБРОВОЛЕН данък или такса и да се субсидира със събраното от тоя доброволен данък! Но всички граждани да бъдат принуждавани да субсидират тоя сектор минимум трябва да има РЕФЕРЕНДУМ за да се види ще подкрепи ли народа или поне мнозинството една такава субсидия и да каже от кого да се вземе и на кого да се даде! В момента никой не е дал МАНДАТ на държавата да преразпределя моите пари за който си поиска. Мен никой не ме е питал искам ли всяка година един милиард лева от моите данъци да отиват за земеделие или искам да се намялат данъците за всички работещи които издържат тая държава!

 6. 6 Профил на Анна Тодорова
  Анна Тодорова
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Хайде сега синдикатите са ни виновни....факт е,че и те правят разни извращения,ама тук говорим за единични и спорадични изяви.
  Истината е,че когато партиите и гражданското общество не са си на мястото идва ред на синдикалистите

  bravy
 7. 7 Профил на прашинка
  прашинка
  Рейтинг: 640 Весело

  Съпругата на синдикалния лидер Пламен Димитров е участвала в екипа, разработил промените за пенсионната възраст.

  Красотата ще спаси света. А злобата ще закопае форумците на "Дневник".
 8. 8 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  БДЖ са българските гърци от Емил Кошлуков

  Защо се стигна дотук?

  Да не споменавам факта, че през миналата година 59 служители на БДЖ са хванати, че са откраднали 2,5 т гориво. С това гориво цяла година може да си кара всеки българин където си иска и колкото си иска. И аз искам да имам 2,5 т гориво безплатно. Само че аз го плащам, както и вие. Когато отидем обаче да си купим билет, пак си плащаме билетчето. Не, не искам да давам поминък и работа на хора.

  Превозът на товари през 2005 г. – 20 млн. т. През 2010 г. – 10 млн. т. Някой не се ли сети от тези синдикати, че ако наполовина е паднала работата, ще трябва евентуално да паднат наполовина и персоналът, и дейността. Очевидно няма работа за толкова.

  Вижте приходите от превоз на товари 2007 г. – 273 млн. лв. От 2010 г. – 146 млн. лв. За три години са паднали също наполовина. През това време някой не предложи ли да седнат на масата и да кажат: "Колеги, очевидно нямаме толкова работа. Очевидно тировете, автобусите, куриерските фирми, спедиторските ни изпреварват. Или трябва да направим нещо да сме конкурентни, или си заминаваме всички вкупом. Не може да искаме от българския народ да ни плаща заплатите само защото сме железничари".

  От 2005 до 2010 г. превозените пътници намаляват с три милиона. Някой не се ли сеща, че на тези три милиона ще трябва съобразно процента намаление и на кондукторите, и на железничарите, и на поддръжката на влаковете. Очевидно няма нужда от толкова. Не. От това нещо – гробно мълчание.

  Когато изчезнаха 1000 вагона си мълчаха. Как така изчезват 1000 вагона? Че това са 25 км, ако ги наредиш един до друг – оттук до Перник само по вагони ще ходим. Нямат ли машинисти, нямат ли кондуктори тези вагони? Този персонал ги е обслужвал, какво прави, ако му изчезне вагонът? Ако това стане в транспортна фирма, да речем, че има 110 автобуси и заминат, няма ли някой да се запита къде са кондукторът на този автобус и шофьорът? Не, такива въпроси и стачки е нямало.

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1984 Неутрално

  Синдикатите в цял свят са мафиоти и рекетьори,стига да намерят меко.У нас са същото,но на квадрат!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Синдикатите са едно социално зло, което трябва да бъде премахнато. И то веднъж завинаги. Това е мафия, оглавявана от свързани с комунистите лица.

 11. 11 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  Статията се опитва да представи синдикатите, като някакво ужасно зло. Синдикатите имат своето място във взаимоотношенията Работодател - Работник. Просто трябва да има баланс. И тук ми прави впечатление следния текст - мечтата на синдикатите укриването на осигуровки да се криминализира и всеки, които не плаща осигуровки, да бъде вкарван в затвора. Дава ли си автора сметка, как се стигна до тук. Дава ли си сметка автора, че не е нормално цели сектори от икономиката да се водят и осигуряват на минимална работна заплата. Дава ли си сметка автора, че точно укриването на данъци и осигуровки е една от причините за дефицитите в здравните и пенсионните фондове ??? Какво предлага автора ???

 12. 12 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Нещо повече, с последните си изказвания синдикатите вече публично признаха, че искат да се ограничат законотворческите правомощията на депутатите (избрани от народа) и да се прехвърлят такива към т. нар. тристранка." Аз пък искам да се въведе граждански контрол върху законотворческите функции на депутатите от всички бг. избиратели чрез система от референдуми/ пряка демокрация/, като има вид референдум, чрез който може да се променя дори закон.Да, това никак не е изгодно за политическите партии и депутатите/ все избирани от бг. избиратели/, но пък е полезно и удобно за самите бг. избиратели

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 13. 13 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Нека си припомним каква е била ролята на синдикатите в първите десетилетия на миналия век в САЩ по време на разцвета на мафията. Мафията в България в момента също е в разцвет( червената мафия).

 14. 14 Профил на kableshkov
  kableshkov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Поредният популист от ИПИ, продаващ България на Сорос. Ура!

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Стачката на синдикатите в БДЖ е БЕЗУМНА, БЕЗОТГОВОРНА и САМОУБИЙСТВЕНА, която може да има само един изход за фирма изпаднала в неплатежоспособност и губеща пари - ФАЛИТ! Закриха 160 влака с по 4-5 пътници, но благодаление на безумната стачка на синдикатите сега има нови влакове които се движат с по 4-5 пътника! Ако стачката продължи още 10 дена вместо 2хиляди ще се съкратят 5-6 хиляди души ако въобще БДЖ оцелее! Но това е демокрацията и при нея хората имат право дори на самоубийство! Синдикатите играха на всичко или нищо, но при 800 милиона лева дългове е нищо. За разлика от Гърция БДЖ НЯМА кой да я спаси.

  Стачката в БДЖ трябва да получи приза "ГЛУПОСТТА НА ГОДИНАТА" за 2011 година! Нали в края на годината раздават подобни призове!?! Една фалирала компания с нед 800 милиона лева дългове вместо 3 хиляди ще си отидат 23 хиляди души благодарение на синдикатите!


  Сега вместо 2000 уволнени ще има 20 000 на улицата! Лошото е че те идват пак на гърба на данъкоплатеца в социалното министерство на помощи от нашите данъци пак и отново. И без да съм Ванга мога да прогнозирам ФАЛИТ на БДЖ до коледа най-късно! За щастие този път няма да се повтори случая КРЕМИКОВЦИ и данъкплатеца няма да пие една студена вода тъй като много малка част от дълговете са държавно гарантирани! БДЖ няма начин да има активи за 800 милиона лева което е кофти за кредиторите! След фалита частните компании ще поемат бизнеса с товарните превози, а автобусите ще поемат пътниците уин-уин всички печелят! Включително данъкоплатеца тъй като тия 200 милиона лева които наливахме на година в БДЖ сега могат да бъдат насочени към сектори с висока добавена стойност като интернет инфраструктура зелена енергия електромобили иновации и т.н.


  пс Това което се прави в БДЖ НЕ е реформа! Те правят план за преструктуриране, който е спасителен план в условия на несъстоятелност. А са в несъстоятелност, защото не могат да плащат по задълженията, които имат и не могат да издържат една постоянно губеща компания. Те трябва да обяснят на синдикатите и на обществеността, че са принудени да приложат този план. И всъщност собственика сам отива към тази процедура, която е защитна, преди да се отиде към фалит. На практика плана е за намаляване на разходите, за намаляване на дейности, за постигане на платежоспособност.

 17. 17 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 979 Неутрално

  "че искат да се ограничат законотворческите правомощията на депутатите (избрани от народа) и да се прехвърлят такива към т. нар. тристранка."

  Брей, брей, брей- "Гладна кокошка просо сънува"
  "Май кокошка им е изпила акъла " , че се правят устата и за заплати от бюжета!
  Тая тристранка ще бъде добре ,когато синдикатите бъдат изритани и заменени с граждански организации.

 18. 18 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Любопитно

  интересно защо ИПИ и Петър Ганев скромно премълчават, че спестените от тази реформа 50 млн. лева едва ли ще напълнят дупката от начислени и непреведени от работодатели осигуровки в размер от 1,9 млрд. лева. Интерсно ми е откъде в момента идват заплатите на ИПИ - от прект, дарител или спестени? Знам,че едва ли ще получа отговор но съм любопитен.

  gorskia
 19. 19 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#11] от "442":

  нищо не предлага. сега му плащат да плюе по синдикатите и той плюе.

  gorskia
 20. 20 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Браво на автора!Браво!
  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много ,много , много правдива и навремена статия, за това какво се случва зад паравана "синдикална организация"

 21. 21 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Истинското синдикално лице. Някой спомня ли си "Хофа"?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 22. 22 Профил на 4i_ta_tel
  4i_ta_tel
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "442":

  Като се укриват доходи на синдикатите им намаляват приходите от членски внос.Затова плачат.

 23. 23 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Наистина се надявам някой от ИПИ отворено общество или журналист от дневник да наложи тезата и идеята че трябва да има намаление на данъците за ВСИЧКИ граждани а не субсидии и дотации за богоизбрани сектори и хора! И ако има референдум 90% от народа ще подкрепи тезата ми защото това са 90% от гласовете! И това е наиситна дясна политика и дясно решение. А не субсидии и то милиарди за определени от някой хора!

 24. 24 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Да се ограничи законотворческата дейност на депутатите, която засяга ..."

  WTF!?!?

 25. 25 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В последните дни и седмици гледам, че разни новоизлюпени икономисти дават постоянно изявление по медиите и пр. как следва да се направи реформата в БДЖ, пенсионната система, МВР, администрацията и т.н. Ей господа младежи на теория всичко е много лесно, но тук става въпрос за човешки събди и техните семейства. Мисля, че хора, които са чели само някакви книжки не трябва да се обръща такова голямо внимание, защото едно е теорията, а друго е практиката и живота. Питам се тези млади симпатични момчеца, дали някога през живота са изкарали с труд и пот парите си, или просто си живеят на издръжката на техните спосори, които ги пускат в публичното пространство да ни облъчват с техните мнения, защитавайки интересите на тези дето им плащат. Безпристрастните медии трябва да дават думата на всички и на миньора, и на шофьора, и на лекаря, и на учителя, и на полицая и т.н. , а не само на тези книжни плъхове !

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Синдикатите забъркаха едни ла*на и ще има да се чудят как да се измъкнат от капана, в които сами се вкараха. Но не съм оптимист. Както всички след избори казват, че са доволни от постигнатото, така и те ще се опитат да докажат, колко успешно са се преборили.
  Десет дни ще се вдига шум, който ще завърши с пат.
  Съчувствие към тези, които ще бъдат уволнени, но в тая държава се изисква и инициатива. Да лежиш на държавна субсидия, може само при социализма. Някак е непочтено да искаш от всички останали, за да живееш.

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Синдикатите са предложили:
  Да се ограничи законотворческата дейност на депутатите, която засяга трудови и осигурителни проблеми, плюс такива на жизненото равнище, тоест всичко обвързано с доходите. С други думи депутатите, според предложението, няма да имат власт по тези въпроси, а всяко такова решение ще идва от тристранката;
  Споразуменията между социалните партньори да придобиват стойност на норма, тоест да бъдат закон. С други думи, споразуменията на тристранката да стават автоматично закон, а парламентът да си се занимава с други теми, които нямат общо с труда, осигуряването или жизненото равнище на хората".
  Аз не съм избирал някакви си там синдикални лидери, всъщност дали изобщо някой ги е избирал...
  Затова и не искам те да изземват функциите на депутатите и правителството. Защото последните носят своята политическа отговорност и ако се провалят си отиват.
  Много добър материал - хубаво е, че започна да се чува и другата среда - несиндикалната...

 30. 31 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 427 Весело

  След статията "Лесно ли е да си майка в България" - http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/11/15/1204735_lesno_li_e_da_si_maika_v_bulgariia/, тия от ИПИ пак "блеснаха" с анализ.

 31. 32 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Гневно

  ДОЛУ АЛЧНИТЕ СИНДИКАТИ! ВЪН ОТ ПРЕДПРИЯТИЯТА!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 32. 33 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Браво на автора!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 33. 34 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Синдикатите търпят много критики, но да бъдат набеждавани за проблемите само те, е несериозно. Едно магаре колкото и да е голямо, и колкото и голям товар да може да носи, то все пак може да носи само собствения си товар, не и чуждия Какво са виновни синдикатите например, че всички плащаме данъци и какво ли още не, а караме колите през дупките, висим с дни и седмици пред гишета и кабинети, дела се точат с години и тн и тн. Протестиращите бяха обвинявани едва ли не в комунизъм и какво ли не. Сякаш в Европа протестиращите са комунисти.
  Е, баневци и черепи не протестират, те са капиталисти.
  И не съм комунист, нито пък съм фен на синдикатите.

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 34. 35 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Весело

  [quote#34:"d2kr"]И не съм комунист, нито пък съм фен на синдикатите. [/quote]

  Сбъркала си форума, кака! Ще те изядат, ако ти видят коментара

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 35. 36 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  БДЖ е държавна компания.Държавата е тази,която е назначавала изпълнителните директори и ръководството и.И хоп,сега иведнъж се оказва ,че БДЖ е във фактически фалит.Къде беше държавата през всичките тези години,та не потърси отговорност за състоянието на железниците,за действията и бездействията на управителните и органи?Прочетох някъде за изчезнали 1000 вагона,за откраднати 2,5 тона гориво.Пак питам,какви действия е предприело ръководството на БДЖ?Защото на всички ни е ясно,че един машинист или механик не може да открадне 1000 вагона.Преди да съкращава работници,БДЖ в лицето на ръководствата през последните 10-12 години трябва да бъдат дадени на прокурор за допуснатите разхищения.Нека се провери имуществото и банковите сметки на тези лица и при констатиране на престъпна небрежност да им се търси наказателна отговорност.А после можем да говорим за реформи и съкращения

 36. 37 Профил на erinka
  erinka
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Впечатляващо как с толкова много думи в крайна сметка не се казва нищо стойностно или конкретно, не се идентифицират проблеми и не се предлагат решения! Как в крайна сметка синдикатите излязоха виновни, че правителството иска да ощети хиляди българи все пак не става ясно!

 37. 38 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Щом видите ИПИ не четете! ИПИ распространява преди всичко краен либерализъм, такъв какъвто е превърнал страните от третия свят в икономически изостанала зона. На ИПИ му се плаща да пише точно такива глупости и не им са плаща от нас, не им се плаща дори от държавата а от чужбина. Иделаът на ИПИ за пенсионна система е да дадем парите си в блокирани за 40 години (или на който колкото му остава) банкови сметки и с нашите пари разни момченца да си играят на борсата. За тази цел ИПИ са мъкнали тук един от кърваите министри на Пиночет http://antipropaganda.comxa.com/SmallWorld.html .
  Синдикатите са си на мястото. Те си играят своята роля, а от ИПИ веорятно съжаляват, че не са достатъчно продажни за да защитават повече работодателите отколкото работниците.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 38. 39 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Весело

  Глупости на търкалета! На мосю Петър Ганев му се привижда призрака на комунизма, който бродел из Европа.
  Ама то как няма да му се привижда, като гледа комшиите как палят кофите за боклук, в най-демократичната демокрация щяха да обърнат борсата наопъки, та ожас го тресе, ако тука изгърми капака на хората.
  И за това, естествено, профсъюзите са виновни, а те са доказано комунистически подлоги. И най-комунистическият комунист от профсъюзите е Константин Тренчев

  Та значи, мосю Ганев - закончета да се приемат без преговори, обсъждания и т.н., а с кихане на парички (пардон, лобиране с парички). Ми става, защо да не става Но след едно такова приемане на лобистко законче - следва стачка, протестче, все законни неща, вето, конституционен съд, и следващ закон за изменение и допълнение, да разкара малоумията, които не са в интерес на хората. Най-малкото защото Народните представители представляват не само своите избиратели, а и целия народ (чл.67 ал.1), а не само работодателите или НОИ.

 39. 40 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#25:"Гражданин"]В последните дни и седмици гледам, че разни новоизлюпени икономисти дават постоянно изявление по медиите и пр. как следва да се направи реформата в БДЖ, пенсионната система, МВР, администрацията и т.н. [/quote]

  Не са новоизлюпени. ИПИ, както и другите (без)мозъчни тръстове (ЦИД, ЦЛС, ИРМИ и т.н.) съществува повече от десетилетие и е издънка на Соросовото "Отворено общество". Всичките тия центрове са мозъчни промивчици. Дейността им тък е изключително вредна. За тях има една интересна книга, която съм резюмирал тук http://antipropaganda.comxa.com/Ekspertite.html
  Капитал, Дневник и Дарик са медиите които са най-близо до (без)мозъчните тръстове, затова публикуват тук глупостите на ИПИ. Но и по БНТ сутрин като пуснеш все се появява някой "експерт" от рода на Грорги Ангелов, Петър Ганев, Огнян Минчев, Лъчезар Богданов и т.н. все нахакани идиотчета на които ти се иска да им размажеш физиономията.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 40. 41 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1119 Весело

  ИПИ отново заобикаля истината. Алооо, икономистите, точно вие ли не знаете, че там където няма желание от никой друг да се нагълта с власт, все ще се намери някой. В случая синдикатите са намерили дамара, а къде спят "главните реформатори". Или когато ви скачат по свирката са добри, а когато не успявате вие да се преборите за "височайшето" внимание - не става, така ли?

 41. 42 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Едностранчивото разглеждане на който и да било проблем, винаги води до такива изводи, на база на които се вземат и грешни управленски решения! В зависимост от това този който взема тези решения на какво стъпало от йерархичната стълбица се намира, те засягат различен брой хора! Колкото по-високо стои в йерахията, толкова повече хора са засегнати от неадекватно взетите решения! Тази статия е пример за едностранчив подход при информиране на читателите! Не съм адвокат на синдикатите, но надали са мислили, това, което авторът се опитва да ни втълпи чрез своите изводи, че искат да изземат на нечии права! Независимо кои!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 42. 43 Профил на janni
  janni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Абсолютно тъпа статия.Ако се обосновем с основната теория на капитализма,че който плаща,той поръчва музиката ще се окаже ,че всъщност работещите българи/повечето все пак членуват в синдикати,а не в политически партии/ , трябва да кажат кое да се субсидира.Защо трябва да се плаща субсидия на парламентарно представена партия,а на синдикат не.Ами по същата логика партиите да се издържат от членски внос,а синдикатите от държавни субсидии,защото партиите не произвеждат нищо и не е сигурно кого преставляват,и този когото представляват дали плаща данъци.Защо се дава субсидия на партия,която си купува гласове-данъкоплатците им връщаме инвестицията?Българите не са роби.Как човек да устрои живота си когато му казват ,че след два месеца променят правилата.Това прилича на комунистическата казарма-трябва да служиш две години,но новия набор не е комплектован и ще служиш още 4 месеца.Тази реформа е абсолютно комунистическа-политбюро решава така.

 43. 44 Профил на lily_valeva
  lily_valeva
  Рейтинг: 5 Неутрално

  А платената ганева демокрация е много хубава!

 44. 45 Профил на janni
  janni
  Рейтинг: 381 Неутрално

  1 милиард и 200 милиона лева за осигуровки държавата не си е събрала от работодателите,а преговоря с тях.После синдикатите били лоши.Плащат се 800 000 инвалидни пенсии,а истинските инвалиди изнемогват. Военни и полицаи събаряли системата с ранното си пенсиониране,а мургавите майки и татковци трябва да получават помощи,детски,но не им се плащат данъци.Ганев,ти от колко години плащаш данъци?

 45. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 47 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  До коментар [#45] от "janni":

  Съжалявам че не мога да Ви поставя повече от един ,,+". Много добро попадение.
  Този Ганев сигурно и лев не е внесъл в осигурителната система! Те точно такива като него най-много милеят и защитават тази т.н. реформа! Защо? Защото не ги засяга никак, ама съвсем никак!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 47. 48 Профил на Спеакер
  Спеакер
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Абе баш синдикалистите проверяват ли ги за агентурно минало.

 48. 49 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Весело

  Ихаааааа ...!
  Ганев е един перфектен специалист. Не в икономиката /злите езици твърдят, че даже бил посредствен икономист, ама може и вероятно е да се заблуждават /Той е перфектен в демагогията. Жалко, че не е станал проповедник на някоя религия. Щеше да е неотразим и религията щеше да спечели огромно количество последователи. Без шега. Но това поне е поправимо.
  Българските манастири се нуждаят от такива монаси.
  Четох го и се сетих за великолепното доказателство на Свети Апостол Павел за възкресението Христово. По памет то звучеше така : " Нито един човек не може да възкръсне от мъртвите. Божият син, човекът Христос също не може да възкръсне. Но ако Христос не е възкръснал, какво остава от Вярата Ви?". Сетих се за този библейски прийом, когато прочетох изречението :
  $$$ Ето че сега тезата вече няма нужда от доказване, тъй като се доказа сама. $$$
  Изводът е директен - Синдикатите са ВИНОВНИ и това не подлежи нито на доказване нито на съмнение. Иначе казано ХОРАТА са ВИНОВИН, че преследват интересите си и тази вина е неоспорима!
  Направих си труда да прочета статията като заменя синдикати с РАБОТОДАТЕЛИ и трудови права с право на ПЕЧАЛБА и употреба на човешки ресурси. Оказа се пак същото. Бизнесът е ВИНОВЕН защото преследва интересите си.
  Перфектно!
  Явно зависи от коя страна стоиш и, на кого защитаваш интереса срещу заплащане. Явно зависи и къде ти внасят осигуровките. Неговите едва ли в НОИ. Работодателите му са много по-платежоспособни от хората на наемния труд. И банковите им сметки едва ли са в България. На работодателите му разбира се. Но интересите им явно са в противоречие с тези на работещите за една заплата и за една пенсия.
  Класическо противоречие - БИЗНЕС v.s. НАЕМЕН ТРУД.
  Но противоречие, без което свободното общество и пазарната икономика не може. Защото ще станат НЕсвободно и НЕ пазарна. Ще стане най-обикновен феодализъм. Противоречие, което е основополагащо. А демагогът Ганев изпълнява поръчка.
  Колко ли се плаща за такъв професионализъм?

 49. 50 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Всички говорят за реформи! Ето ви едно предложение за реформа! Лично аз смятам, че пенсионна реформа трябва да има! Но само тя не стига! Трябва да има една нова СОЦИАЛНА реформа! Тази реформа трябва да промени сегашната несправедлива такава, която е " Едни работят и внасят данъци и осигуровки, а други мързелуват, паразитстват и потребяват!"
  Всичко това може да се промени много бързо, елегантно и най-вече справедливо!
  Съжалявам, че ще ви досадя, но ще ви я представя, белким някой ме чуе и реши да промени нещо!
  Всички знаете какво представляват картите за разплащания.
  Въвеждат се три вида такива карти! Първи вид-- Обикновена карта за лица осигуряващи се на една минимална работна заплата! Какво дава тя-При постъпване в болнично заведение нормално отношение от медицинския персонал, стая с 5-6 легла и всичко необходимо за оздравяването на пациента.
  Сребърна карта-За лица осигуряващи се на две- три минимални заплати. Какво получаваш в болнично заведение?- Стая с две легла и собствен санитарен възел и засилено внимание от болничния персонал до пълното ти излекуване.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 50. 51 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съжалявам но ще го пиша на части, защото си е доста дълго, а вие ако имате желание и търпение го прочетете!
  Златна карта. За хора осигуряващи се на 4 и по-вече минимални заплати!Какво получават при постъпване в болнично заведение? Самостоятелна стая, с персонална и денонощна сестра и с пряко ангажиран лекуващ лекар.
  Когато пациента се изписва? Има към всяка болница лице, което защитава интересите на пациента и държавата, като платци на лечението и е посредник между тях и болничното заведение, за да се намалят или изобщо премахнат злоупотребите и надписванията по всякакъв вид пътеки. Та при изписване, на пациента му се обяснява какво е извършено за него, какви манипулации и процедури и т.н. и той, ако е съгласен с това просто прави цък на пост терминала, въвежда си кода и парите се превеждат на болницата или другите здравни заведения. Ако не е съгласен парите не се превеждат, докато не се постигне консенсус. По същия начин се обсъжда и поведението на помощния медицински персонал и ако пациента е доволен от тях също им превежда необходимите суми!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 51. 52 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да продължа! По принцип каквато и да е спешна и неотложна медицинска помощ, без значение за кого е предназначена е безплатна. Но, ако някои иска да се лекува или му се налага това, но не е осигурен, просто плаща яко, ама яко! Тези които все нямат пари, а и не желаят да се осигуряват, или изобщо да работят да се лекуват при необходимост извън България, щом не мислят за нея или в разните Червен кръст, Червен полумесец или Армията на спасението или къдет намерят за добре!
  Тези карти могат и би трябвало да се използват при всякакъв вид социални ситуации. Примерно при плащане за ясли, детски градини, или средни училища или особено висши такива. Тези които имат карти ще плащат по-малки такси или никакви, а и ще са с предимсво, щот не са паразити, а са нормални и почтени люде! По същия начин и в общините и всякакъв вид други държавни и общински институции, защото тези хора изкарват парите и заплатите на служителите в тази държава, а и самата тя я има благодарение на техните вноски!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 52. 53 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Още малко да ви досадя!
  Това ще доведе и до рязко изсветляване на икономиката и до реални осигурителни вноски върху получаваните заплати. Та хората,които до сега са избягвали да се осигуряват, ще трябва доста да се замислят и да видят кое им изнася. Със сигурност, богатите бизнесмени няма да се скъпят и ще са за най- високото ниво.
  Ще се стигне до парадокса, че при постъпване на работа няма да се обсъжда само размера на заплатата, а и големината на осигуровката. А парадокса ще е когато по-възрастни лица ще предпочетат по високата осигуровка, нищо че ще получават по-малка заплата, защото переспективите за болничните заведеня ще е много близка и реална за тях, както и за бъдещите майки.
  Всичко това ще доведе до по-големи постъпления, а и до по правилното им и справедливо разпределение.
  Знам, че много от нещата са си спорни! Подлежат на дискусии и обсъждания, но е важна насоката и целта, а всичко останало може да се доработи!
  Това, което сега също е належащото и не търпящо отлагане е Детски да се дават само за 2-3 деца, максимум, а който иска по-вече да си ги ражда ,но и да си ги гледа! Детски трябва да се дават на всички независимо от доходите! Освободените средства да се насочват за инвитро процедури, за тези 200- 300 хиляди бездетни двойки,които също имат право на семейно щастие, а и те ще отгледат здрави прави, добре образовани и възпитани деца, които след 20-тина години да се трудят, че да има някакви пенсии и за нас!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 53. 54 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Няма по мрачна, нагла, назадничава, пропита от соц. смрад публична организация от българските синдикати. Кои са тия самозвани комуноиди които имат амбицията да управляват държавата от името на един файтон насилствено вкарани в общия кюп работници и служители???

  Нагли крадливи мизерници!

  Още по-лошо е че лидерите на тези организации са на хранилката на големите работодатели - корумпирани до мозъка на костите си.

  Тези театрални действия с националните протести са само с оглед доказване на безмисленото си съществуване за пред българското общество.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 54. 55 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#21] от "ПАВЛА":

  Хофа е дал на шофьрите в САЩ : договори, отпуски, пенсии и осигуровки.

  Та какво му е лошото на Хофа?

 55. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#50] от "zlatco33":

  Като пораснеш ще разбереш, че предложенията ти са пълни безмислици!
  Стоян се е осигурявал 4д години на минимална заплата и е внесъл много повече осигуровки от някой с твоята златна карта за 4 години. По твоята "справедлива" логика този с картата трябва да го изкарат от единичната стая с шутове, барбар с инфаркта му, за да настанят някой с порязан пръст, който се е осигурявал на минимална заплата, но го е правил 20 години.
  Чаткаш ли пиниза?

  Във почти всички държави се додава от бюджета към пенсиите, защото иначе трябва да се работи 40-45 години на 35% осигуровки, за да получаваш пенсия в размер на 80% от последната си заплата. И след като косвените данъци формират 60-70% от приходите в бюджета, който пък от своя страна дава половината от пенсиите, защо да не получават пенсии и тези, които не са правили вноски, т.н. социални пенсии? Нали и от техните косвени данъци се изплащат голям процент от пенсиите?
  Единственото правилно е да се върне пенсионната и здравна системата от времето на Тодор Велики, каквато е в повечето страни в света.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 56. 57 Профил на coffee
  coffee
  Рейтинг: 701 Неутрално

  О не! Поредното избълване на пошлост от страна на ИПИ!
  Първо майките бяха представени като някакъв цирей в обществото, а сега синдикатите са ужасът на държавността!
  Хората в ИПИ не са българи.

 57. 58 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1491 Весело

  Мед ми капе от сърцето като гледам как хора с основно , средно или най-много някое безполезно хуманитарно висше образование станаха специалисти по икономика. ИПИ са събрали едни от най-грамотните хора в България мизерници ,а вашето джавкане само забавлява и означава ,че са уцелили в 10-ката

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 59 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#54] от "mastikata":Ха, пийни още една мастичка, пък сабаале, като се освестиш, седни да пишеш!

  Sic transit..
 59. 60 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#56] от "др. Иванов":

  Не се притеснявай, отдавна ми е пораснал! Добър пример, но неудачен! Защо изобщо трябва да вадят някой от стаята, след като и сега болниците са полупразни?? А и не си видял главното! Та един пример и от мен, белким разбереш! По действителен случай е!!
  На мой познат дъщеря му отива да ражда! Като идеалист и млад човек, не очукан от живота, се е осигурявала на 1500 лв. /говоря за преди време/, когато това си бяха доста пари. На съседното легло е циганка, която ражда 10-то чааве. На кого смяташ, че лекарите са обърнали по-вече внимание?? Не позна- На циганката! На тази която никога не е внесла и няма да внесе и лев осигуровки, да не говорим и за това, че ние ще и изгледаме децата, а тя само ще си се размножава и създава паразити като нея. Това става, защото в предверието на родилното има тумба цигани викащи и заплашващи медицинския персонал и налитащи на бой! Същите паразити, които никога не са се осигурявали и няма да се осигуряват и живеещи от нашите вноски, но претендиращи да са център на вселената.
  Та в твоя пример най важното е, че и двамата пациенти са се осигурявали, но ти и това не си прозрял!
  Не се ли промени сегашният модел,ще стане така, че след 15-20 години всеки ще продава кой колкото има и каквото му дадат и ще бяга от тази райска земя, превърната в циганландия! Това, което не можаха да направят 200 год. византийско, 500 год. турско, 50 год. немско и 50 год. руско робство, ще успее да направи, една паразитна етническа група за по-малко от 40 години неуправляемо и умишлено паразитно размножение и протекциониране!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 60. 61 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Карелсон, всеки глупак намира още по-голям глупак, който да го акламира!

  Тези примери са също така глупави, защото утре пенсията на твоя познат ще я плащат 8-те деца на циганката, а не едното негово.
  Не може на базата на по-големи вноски да искаш екстри от основната система, защото болестта не е една. Може да внасяш с пъти по-големи вноски от друг и с едно влизане в болницата да ги изгърмиш всички, докато този сминималните да не стъпи в болница до умирачка. Аз съм редовен платец и до скоро нямах личен лекар, никога не ми се е налагало да ползвам услуги. Видях един познат, който ми каза, че е джи-пи в района и отидох да се запиша при него и още не съм си взел книжката, а един хвърчащ документ. Нали схващаш, че веднага ще извадя предните зъби на цялото болнично отделение, ако се гътна за операция и ме изпревари някой хитрец на 25 години, внесъл точно 7 големи осигуровки, срещу над 200 мои, макар и по-малки, а когато същия се изпружи, ще им извадя и задните зъби, защото си е позволил да пукяса само със 7 осигуровки, а аз съм останал жив и ще се гърбя да плащам още 20 години.
  Когато си платиш и ползваш общата система, може допълнително да се си внесеш застраховка или вноска за екстри, напр. самостоятелна стая, превоз с хеликоптер и др. такива.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 61. 62 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#59] от "antropos":

  Аз не съм имал възможност да ги уча тези основни глави от тезисите на БКП където се посочва ролята на синдикатите като естествен съюзник на комунистическите партии в борбата им с империалистическия капиталистически режим.

  На оръжие другари! Синдикатите са на барикадите вече!

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 62. 63 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#58] от "Karelson":

  колко грамотни са ИПИ? Грамотния икономист прави обикновен анализ на приходи и разходи в системата и анализира предложената мярка. Какво да видим за 2012 г - почти 7 млр. разходи, 3,5 милиарда приходи, задължения към НОИ от минали отчетни периоди - 1,9 млр. Предложената мярка ще намали разходите с 27 млн или по-малко от 1% от недостига. Супер експерти и супер решения.

  gorskia
 63. 64 Профил на Krassen Stanchev
  Krassen Stanchev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Една от причините за опита за паралелна и нелегитимна „демокрация” е решението на г-н Бойко Борисов да състави правителство без парламентарно мнозинство, разчитайки на желанието на малките партии са запазят местата си в законодателното събрание, поради страх от по-голям неуспех при едни следващи избори.
  Както и се очакваше, комфортът на такова управление можеше да трае до първия сериозен проблем, който дойде с т.нар. криза, „незабелязаният” бюджетен дефицит и нарастващото данъчното финансиране на НОИ. Тогава бе възстановено обсъждането на политика с неучаствали в изборите организации, каквито са тези на работодателите и синдикатите. Смисълът на това занимание е, че правителството търсеше и намираше допълнителна легитимност (на чиято хронична липса само се обрече).
  Тристранният диалог е измислен именно като механизъм за успоредна легитимност в края ня царуването на Леополд Втори в Белгия. Постепенно той се превръща в популярен начин за корумпиране на избирателите корумпиране на избирателите навсякъде по света. България е не повече от типичен случай: сегашните проблеми на разходно-покривната система в пенсионното дело са плод на купуване на гласове чрез „социални придобивки”, отпускани са чужда сметка от последните три правителства по настояване на синдикатите и с одобрението на работодателите.
  Поддържането на придобивките не е възможно без нови дългове от 2009 г. насам. Сегашното правителство да замъгли тази очевидност докато минат избори.

 64. 65 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 629 Неутрално

  държавата е лош стопанин, всичко да се приватизира веднага, иначе умираме, все по-бързо

  BG e мини империя на злото.
 65. 66 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#49] от "AzDebil":
  религията е нео-либерастия, Гражданин и kihano са изкристализирали нещата, лошото е, че този път имаме откровенно правителство на другаря сорос, зам-министри, министри, министър-председатели та и президентин...
  тия неща се оправят само по гръцката метода, ама трябва и ъкъл...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 66. 67 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#62] от "mastikata":Хайде, почна да говори изпитото. Апропо, щом така добре цитираш, не може да не си го учил, ама не щеш да си признаеш Пък и синдикатите не са измислени от комунистите! Друг е въпросът, че ги използваха за масово манипулиране, и превърнаха синдикализма в синекурна длъжност. Нещо, което и до днес продължава. Иначе без синдикати не може - то и писалият статията много иска да ги разкара и онези, които му плащат да си развяват байрака. Не му се връзвай....

  Sic transit..
 67. 68 Профил на ivo_isa
  ivo_isa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "...Самата идея укриването на осигуровки да се криминализира вече бе пробвана преди повече от 10 години и бе обявена за противоконституционна от Конституционния съд..."
  Не си разбрал правилно За противоконституционен е обявен запорът върху трудовите възнаграждения при неизплатени предварително осигуровки върху тях. Схващаш ли?
  А укриването на осигуровки със сигурност трябва да се счита за престъпление, ако не е обявено още. Но ти не мислиш така, нали?
  А интересно, че не си забелязал отхвърлянето на искането за отмяна на чл.254а. А то се поддържа от Националното сдружение на общините в Република България и Съюза на работодателите в България. Интересна избирателна способност проявяваш.
  Изобщо, хич те няма като анализатор щото ти липсва инструмента за анализиране

 68. 69 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1788 Весело

  До коментар [#66] от "NWO":

  Те затова и ме развличат. Истинско забавление е да им четеш и слушаш манипулациите. Навързани с бели конци. Заклинания, а не аргументи. Някои от тези са добри, други не толкова, има един наистина голяма работа.
  Личи им как от "Отворено общество" искат да направят Българско Затворено общество. В крайна сметка да върнат нещата там където бяха преди двадесет и две години. Само другарите да са заменени с господа-другари. Самата замяна обаче е привидна.Замяна във изображението не във съдържанието. Оборот на капитала!
  А накои, които си мислят, че така ще са десни, бизнесмени, господари самоизмамно им се връзват. Наивници. Както с кредитиране. Както с дрогата. Първо е зарибяването, после идва източването.Накрая писъците ... при събуждането от манипулацията.
  Забавно е разбира се.

 69. 70 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#61] от "др. Иванов":

  Май си сбъркал с отговора, до кого е адресиран?
  Не виждам 8-те чаавета на циганката,как ще ми плащат осигуровките? То за да плащаш трябва, ако не знаеш и да работиш! Аз работещи цигани не съм видял, като цяло. Изключения има и те потвърждават правилото. Ако те работеха и плащаха осигуровки, то сега нямаше да има такъв генерален и трудно овладяем проблем! Не виждам хора без никакво образование и паразитен манталитет, кога и какво биха работили?-------------------------------------------------"Когато си платиш и ползваш общата система, може допълнително да се си внесеш застраховка или вноска за екстри, напр. самостоятелна стая, превоз с хеликоптер и др. такива." ---------------- А по високата вноска не е ли допълнително заплащане за екстри, или ти искаш 5 звезден хотел ,но да му плащаш за еднозвезден, щот тъй ти изнася!
  Освен това даването на следващия по- висок статус на осигуряване може да става спокойно след 5 или 10 години плащане или си плащал осигуровки, за да се постигне липсата на несправедливост. Важен е принципът и посоката ,всичко останало може да се променя и дискутира до приемливи за всички вариант!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 70. 71 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#70] от "zlatco33":

  Абе ти да не си някой от института? Каква по-висока вноска ще ти дава предимство, като системата е солидарна и е за цял живот? На едно юпи или зает в комп.технологии заплатата му е голяма до 35-40 години и след това шута, докато тогава започват да растат заплатите на редовите специалисти и работници. Ти да не реши, че Господ ти става гарант за висаката заплата? Имам приятел от металургията, дето като работи взема по 12-15 хил. на месец, бил е директор вкл. на предприятие в Македония с по 20-30 хил. заплати, но работи по 2-3 години, после няколко години аут. Като дойде едната групировка го назначава, другата го уволнява. И как ще го третират него в болницата, 2 години в супер лукс, 2 години ще го оперират в будката на портиера.
  Този с високите вноски ако изкара някоя рядка болест, която иска лечение от стотици хиляди, дали ще му стигнат?
  Затова е казано: Има обща солидарна вноска, която е 8% от заплатата, без значение каква е тя. Тя осигурява на всички, които я плащат еднакво лечение. Допълнително може да се осигуряваш в частни здравни фовдове или да се застраховаш, като срещу тези пари вповече получаваш екстра услуги, които са само за плащащите допълнително.
  А сега се съберете под портрета на Сорос и хубаво обмислете написаното, защото не можете на две магарета сламата да разделите!
  Проблемът на Здравната каса е Здравната каса, не е кой какво внася. Тя е една напълно ненужна, неефиктивна структура, създадена за да се правят делавери с парите на всички.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 71. 72 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 705 Гневно

  [quote#6:"Анна Тодорова"]Истината е,че когато партиите и гражданското общество не са си на мястото идва ред на синдикалистите [/quote]
  Нищо подобно. Синдикатите подобно на БСП търсят всеки повод за недоволство за да извлекат дивиденти и си увеличат повяхналата популярност. Това е определящо в действията им, отсъства икономическата логика и адекватност. Това е най-голямата пречка за реформиране на държавата и премахване на задушаващото социалистическо статукво. Така много предприятия се декапитализираха и ликвидираха задушени от синдикалните "грижи". Припомни си колко поразии причиниха на времето, когато сменяха стопанските ръководители по тяхно усмотрение и изгода!

 72. 73 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 705 Гневно

  [quote#11:"442"]Дава ли си сметка автора, че точно укриването на данъци и осигуровки е една от причините за дефицитите в здравните и пенсионните фондове ??? Какво предлага автора ??? [/quote]
  А ти даваш ли си сметка, че у нас шепата създаваща Брутен вътрешен продукт трябва да хрантути с данъците си всички останали. Мнозина от тях са на ръба на оцеляването и ако не се поприкрият от данъчните съвсем ще изчезнат. Драстичното изцеждане на доходите им ще ги ликвидира или прати по затворите и тогава няма кой да ви храни. Прекалено много чиновници станахте! Не случайно сме на последно място по създаване на БВП на глава от население и по конкурентоспособност.

 73. 74 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Чудесна статия, браво на автора и Дневник!
  Очаквам, че сегашната синдикална намеса с техен девиз "Борба до пълна победа!", в който не откривам капчица разум, а комунистическа школовка, ще доведе до ликвидация на БДЖ. Това ще потвърди написаното от г-н Ганев, жалко за потърпевшите работници. Положителното ще бъде помъдряването на хората и шута, който ще теглят на паразитиращите на всеобщ гръб синдикати.
  п.п. Ако поискаш нещо да не се свърши покани синдикатите в тристранка!

 74. 75 Профил на plamen1989
  plamen1989
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Ега забранят Константин Тренчев със закон !!!

 75. 76 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Петър Ганев, смешен дръвник! Когато извършиш някакво усилие състоящо се в повече от вдигане на химикалка, местена на лист и зарваряне на екселска таблица в тоя живот, тогава давай акъл на останалите как и колко трябва да се работи! Нещастен калъф!!

 76. 77 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#69] от "AzDebil":
  от няколко седмици насам, след фалша на изборите хептен си повярваха - или им дръпнаха каишката да си повярват...
  ако украсим дърветата около БАН с храненици на ОО може и да има лъч надежда, другото е тиквокрация от ромски тип...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 77. 78 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Браво на Петър Ганев!
  Крайно време беше да се освети фашистката същност на трипартитното партньорство и органичната му несъвместимост с принципите на представителната демокрация.

 78. 79 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 488 Неутрално

  В една известна част съм съгласен с авторя, а именно- синдикатите не стават за ни-щич-ко! НО! В момента техните и моите интереси съвпадат, там е разликата! Решение има в ребуса и то е елементарно- всеки работещ плаща данъци и осигуровки, без значение дали е държавен служител или не е и всички сме доволни! Когато това стане, ще видим и действителния брой държавни служители (понеже ще излязат да протестират под МЪДРОТО ръководство на синдикатите) и ще видим колко реално работещи хора издържат България, елементарно е

 79. 80 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 705 Неутрално

  [quote#79:"Инспектор Гаджет"]синдикатите не стават за ни-щич-ко! НО! В момента техните и моите интереси съвпадат, там е разликата![/quote]
  За това в Бг тъпчем на едно място. Никой не иска промени, а само да му се решат личните проблеми и дадат повече пари.

 80. 81 Профил на Инспектор Гаджет
  Инспектор Гаджет
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "4i4oti":

  Не, не искам промени по този начин, искам ИСТИНСКИ промени и тогава положението (даже и международното, с което се обясняваха и продължават да се обясняват) ще е малко по-ясно, т.е. кой кой е в тази държава и кой изкарва парите по дяволите!
  P.S. Ако в резултат на гореизписаните предложения ми се вдигне заплатката няма да протестирам

 81. 82 Профил на NewRe
  NewRe
  Рейтинг: 488 Неутрално

  поръчкова статия на поръчково момченце от някаква организация, наричаща себе си "институт"
  Питайте го кой им плаща!

 82. 83 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Статията е по-скоро глупава. Истинското лице на ББ, Дянков и умянията да управляват (вкл. БДЖ) се вижда в думите му, обясняващи, защо са излъгали зърнопроизводителите (цитирам от същия брой на Дневник).

  Дянков не е, и никога не е бил държавник. Той няма никакви качества на такъв. Просто партийните връзки на ГЕРБ и бройката на гласовете им за ЕНП (т.е. чиста корупция) са причина за повечето им "успехи". Дянков има умения на добър счетоводител, нищо повече. А когато трябва да излъже, ЩЕ ИЗЛЪЖЕ.

  Дневник:"Дянков: Извинявам се. Ето, на всички зърнопроизводители се извинявам. Ако темата не е за пари, а за извинение - извинявам им се". На въпрос дали не ги ли е подвел предизборно, отговори, че ситуацията се е е изменила сериозно след изборите. Мислехме, че тъкмо сме направили спасителния пакет за Гърция, а сега - Италия има нужда от трилион и половина, Франция - от два, допълни той"

 83. 84 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#71] от "др. Иванов":

  Бил съм в институт, ама преди 20 год. и доста по различен. Пред името ми пише инж. но не парадирам с него като ти с твойто д-р.
  Казваш системата е социална? Не е ли време да се промени? Винаги може, от нова система да се заделя някаква сума/ процент/ за социалност. Но по важното е да има справедливост и стимул за осигуряване! А него го няма! Ако се запази това статукво, ще стане така, както каза един колега тук.Паразита ще изяде гостоприемника! Въпроса се премества от социалност, към оцеляване и то на нашата нация и държава! Тези тенденции се наблюдават и в Европа. Май на много европейци им писна от социалност и паразити от арабски и негърски произход, а сега за капак и цигани, та си ни ги връщат. Явно и на тях им писна да се скъсват от работа, а другите да си живеят, щот има социалност. И аз искам така! Нека всички да спрем да работим и да чакаме друг да ни издържа-да видим тогава, колко е социална системата? Или едни трябва да умират по работните си места и да се правят на социални, а други да си живеят живота и да ни се подиграват ,че сме глупаци!
  С този начин на мислене и бягане от сериозни проблеми, пари в касата няма да постъпват, а само ще намаляват, щот безработицата и сивия сектор ще се увеличават, ако ще и да искат да се пенсионираме на 100 год.

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 84. 85 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 870 Любопитно

  До коментар [#64] от "krassenstanchev":

  Г-н Станчев, трябва ли да ни пляснат от Световната тристранка, със седалище - Женева, че да дойде акъла на Института за пазарна икономика? Предполагам се сещате за коя "тристранка" говоря - МОТ. И сигурно се сещате, че сме ратифицирали една конвенция №35 "За осигуровката за старост" от 1933 г. Ратифицирана е от правителството на уважаваният тук г-н Иван Костов, през 1997-ма.
  Бихте ли обърнали внимание какво пише в нея, специално в чл.4?
  Не съм чувал въпросната Конвенция да е денонсирана, или да има изменение. Както не съм чувал мастър Дянков да е предупредил хората в Швейцария преди година за поръчаните "реформи"
  Пък ако имате проблеми със сегашният вид на капитализъма - моля, вземете мерки в ООН или където трябва, да се забрани тази тристранка като вредна Конвенции ще ми мислят за осигуряването, ръйш ли!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK