Атака: повече "селска", отколкото "чест"

Карикутура на Иван Кутузов от февруари 2011г.

© Иван Кутузов

Карикутура на Иван Кутузов от февруари 2011г.Младият селянин Туриду с песен разкрива любовта си към Лола. Преди двамата са се обичали, но когато той отишъл войник, лекомислената девойка се омъжила за коларя Алфио. След това Туриду се влюбил в Сантуца и се e сгодил за нея. Младежът обаче не е успял да забрави Лола. Зазорява се. Весели и празнично облечени девойки се отправят към църквата. Само Сантуца стои самотна и тъжна. Тя е измъчвана от лоши предчувствия — годеникът й все повече я отбягва. (...) Приближава се Туриду. Като вижда Сантуца, той се опитва да влезе незабелязано в къщи. Девойката обаче го спира. Изпълнените й с мъка думи не му правят никакво впечатление. В този момент край тях минава Лола. Тя предизвикателно подхвърля цветето си на Туриду и влиза в църквата. Младежът веднага се спуска след нея. Съвсем отчаяна, Сантуца се опитва да го спре. Тя го моли да се опомни, но Туриду грубо я отблъсква и влиза в църквата. Унизената девойка решава да си отмъсти. Идва мъжът на Лола — Алфио.(...) Разбрал истината, Алфио се заканва жестоко — Туриду няма да доживее до утрешния ден. (Следва оркестрово интермецо.)*


Докато вървяха репетициите за премиерата на "Селска чест" (25 ноември), по върховете на партията, чиято централа се помещава в сградата на Софийската опера, се разигра сюжет, достоен за подобно либрето.


Регистрация на героите
Лидерът Туриду с песен разкрива любовта си към Лола, млада депутатка, която преди това е била любима на доведения му син Алфио. След като Алфио разбира това, той веднага докладва на майка си Сантуца – законна съпруга на Туриду и, пее се, негова прима с диригентски функции в партията. Следва ария, в която Сантуца стои самотна и тъжна, измъчвана от лоши предчувствия — далаверата на семейното политическо ООД върви към приключване. Измамникът Туриду изхвърля сина й Алфио от поста на зам.-председател и го изключва от партията, а нея самата изгонва от поверения й вестник. Алфио се опитва да му поиска оставката, но изпълнените му с гняв думи не правят никакво впечатление на влюбения Туриду (като изключим съмнението му, че зад Алфио стои не Сантуца, а премиерът – б.а.). Той дотам е обезумял от любов по доста по-младата от него Лола, че – изпява един бивш негов депутат – й купува апартамент на бул. "Витоша" с пари от държавната субсидия за партията. Съвсем отчаяна, Сантуца изключва мобилния си телефон, но жълтата преса смело я цитира: "Съсипана съм!". За да отмъсти за предателството спрямо майка си, Алфио обикаля всички сутрешни блокове на телевизиите и се заканва жестоко — Туриду няма да доживее като политически лидер до утрешния ден. (Следва оркестрово интермецо.)


В нашия вариант на "Селска чест" обаче селското преобладава над честта, а композицията на талантливия Маскани е заменена от скърцане със зъби и грозни словесни тиради, които се изсипват от устите на маскари. Всичко е толкова пошло и жалко, колкото пошъл и жалък е животът на излъчилите (себе)подобни политически представители. Съвсем "българска работа", която "сякаш по задължение свършва със скандал, за да послужи за позорна регистрация на печалните си герои" (по Иван Хаджийски)...


Водевил и бутафория


Че проектът "Атака" ще приключи водевилно, беше ясно от самото начало – преди всичко от фигурата, избрана от задкулисието да го олицетворява. Онова дребно дуче с черна кожена тужурка изглеждаше особено бутафорно, а жестовете му с високо вдигнатата ръка бяха като копирани от громящите фашизма кинопрегледи за парадите на Мусолини и Хитлер, които се прожектираха в някогашното кино "Дружба", сега "Одеон".


Впоследствие "Атака" - тръгнала от едно телевизионно предаване, което изплагиатства името на вестника, издаван от българските фашисти през 30-те години на ХХ век; продължила като коалиция с ултралеви маргинали като Съюза на патриотичните сили и воините от запаса "Защита", политически кръг "Зора"; и редуцирана в крайна сметка до Дучето и неговите роднини, Българска националпатриотична партия и Национално движение за спасение за отечеството, - съумя да имитира звучна плесница срещу "оядената политическа класа".


Така тя помогна на "врага" ДПС да подкара под строй ромите и традиционния си електорат. "Удари" по опозицията, като я принуди да гласува в един отбор с "неофашисти". Още на следващата година мобилизира и колебаещите се гласоподаватели да се разходят до урните, за да попречат на "Фюрера" да стане президент, и по този начин улесни Георги Първанов да спечели втори мандат.


В края на краищата на фона "Атака" българската политическа класа, която отдавна предизвикваше у "обикновените хора" тежко омерзение, започна да изглежда някак по-приемливо.


"Има нещо гнило"


Но онези 297 000 българи, които я вкараха в 40-ото Народно събрание, за да се сбори с "мафията" и "грухтящите прасета", трябваше да усетят измамата още през юли 2005 г., когато Петър Берон стана заместник-председател на парламента и веднага се разположи зад бронираните стъкла на служебното БМВ. Или малко по-късно - когато Туриду си почиваше в най-скъпата стая на най-скъпия комплекс на българското Черноморие - "Хелена ризортс", след което, по негова молба(!), получи мерцедес и бодигард от НСО. Ако не тогава, те пак имаха възможност да се уверят, че "има нещо гнило", след като обръщението към "прасетата" в Народното събрание постепенно стана "колега", а парламентарната група започна да се дърля за държавната субсидия от 40 хиляди лева.


Постепенно се накупиха служебни коли, роди се и вестник "Атака", който надали разчиташе само на абонамент. Пищните мероприятия срещу "мафията" - митинги, шествия и тържества с докарани от цялата страна симпатизанти, пък удариха в земята дори "автобусите" на ДПС. И ако с времето съмненията, че "Атака" играе алтернатива на врага да не получаваха железни доказателства (особено за подпомагането й от Москва), защитниците на "унизените и оскърбените" започнаха  да изглеждат тъкмо като онези воеводи след Освобождението, за които Захарий Стоянов беше написал: "Вратовете им дебели, рубли да броиш на тях"...


Но думата ми не е за политическия промискуитет – неведнъж съм писала как Туриду сменя убежденията си; нито е за Сантуца и Алфио – класически пример как майка урежда сина си, надарен, ако не с друго, с обилен Едипов комплекс.


Тях не ги мисля.


Днес страдающата Сантуца е общински съветник в Столичния общински съвет, а Алфио получава завидна заплата като евродепутат. Туриду пък се е понесъл на вълните на страстта, обзавеждайки с имоти на Лазурния бряг любимата си Лола. Своевременно запасил се с пари, прехвърлени по банкови сметки в офшорни зони, той вече не свиква митинги, нито иска да сваля новините на турски език. Даже и едно молитвено килимче не запалва пред софийската джамия!


Внимавайте с билетите!


Това, което ме интересува обаче, е как тези редки плетки определяха и все още определят нашия живот. Защо фантомите в операта ни подмамиха да си купим билети за най-жалкото им представление? Дали България не е разделена на няколко Българии – малка територия, в която са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи. За социално разпадане ли става дума или за трайни социокултурни несъвместимости?


Докато купувам билети за премиерата на "Селска чест", си спомням какво казваше един герой на Уди Алън след опера на Вагнер: "Иде ми да нападна Полша!"


И тъй като именно Вагнер служеше за фон на предаването "Атака", веднага вадя листовка с либретото на "Залезът на боговете":


Скалата на валкюрите край Рейн. Трите порни (орисници) вършат своята безкрайна работа — плетат нишката на съдбата. Те загрижено говорят за наближилия край на властта на боговете.


След това вадя листовката за "Рейнско злато":


На дъното на Рейн. На Воглинда, Велгунда и Флосхилда е поверено да пазят златното съкровище на Рейн, което притежава вълшебна сила — власт над света. Увлечени в безгрижната си игра, русалките не са и забелязали, че са следени от нибелунга Алберих. Злобното джудже е обхванато от любовна страст и се опитва да прелъсти веселите девойки.


- Ще купувате ли билети или ще се смеете? - пита ме уморената касиерка.


-  Ще купя.


-  Къде?


-  Ако може в оркестъра – казвам.


*Всички цитати в курсив са от "Книга за операта" на Любомир Сагаев


Публикуваме текста на Любослава Русева, публикуван вчера от "Дойче веле".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  "Дали България не е разделена на няколко Българии – малка територия, в която са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи. За социално разпадане ли става дума или за трайни социокултурни несъвместимости?"

  Добре казано.

  Реално, България се намира на три континента: около 3-5% в Европа, около 60% в Средна Азия, останалото (но постепенно нарастващо) - в субекваториална Африка.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Браво! Отново аплодисменти за г-жа Русева!

  PHILIP
 3. 3 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Бутафория, изиграла вече своята роля, и логично преминаваща в историята.
  На ход е нова, с друг образ, но пак бутафория...

 4. 4 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Браво за статията! Нямам какво да добавя - достатъчно карикатури си имаме на политическата сцена и този жалък нещастник "Туриду" няма да ми липсва, когато изпадне от нея... Но не би било зле Прокуратурата да се погрижи за него и да провери произхода на средствата, с които той разполага.

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 5. 5 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Много приятно поднесено. Отново поздравления за Люба Русева!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 6. 6 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "И ако с времето съмненията, че "Атака" играе алтернатива на врага да не получаваха железни доказателства (особено за подпомагането й от Москва), "

  Е тук само не съм съгласен с г-жа Русева. Според мен Москва подпомага ДПС, а Турция Атака. Просто така заради симетрията. Касим Дал е официално човека на Ердоган. Агентът Ахмет Доган - на Путин.

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 7. 7 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Не е виновен Волен, че се е родил хитрец и кариерист. Виновна е неграмотната паплач, която го издигна.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 8. 8 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Най-голямите щети, които нанесе Атака, не са нито похарчените пари, нито поднесеният ни водевил. Атака разби всякакво доверие в политическия национализъм отне отхората желанието да гласуват за подобен род партии.

 9. 9 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1148 Неутрално
 10. 10 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Блестящо, госпожо Русева !
  Повечето коментари са точни, но не мога да се съглася с определението ПАПЛАЧ за избирателите на АТАКА. Повечето от тях са онези хора с промити мозъци от времето на соца, които тотално не разбират какво и защо им се случва, защото нямат с какво да разберат, то им беше отнемано 45 години официално, след това - демократично.
  Иначе, АТАКА никога не е била националистическа, камо ли патриотична партия, за да разбие нечие просветено доверие. Напротив, случващото се освобождава терена за истинска такава партия. Човек се учи, докато е прост

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 11. 11 Профил на d2kr
  d2kr
  Рейтинг: 726 Неутрално

  http://www.168chasa.bg/Images/Collage/1.gif

  "Чашата е пълна поне наполовина" - казал оптимистът. "Чашата е пълна само наполовина" - казал песимистът. "В чашата има отрова" - казал реалистът."
 12. 12 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Защо пак се представя някаква история и се опитва ЛР да направи паралел с нещо злободневно? Каква е тая страст към оригиналниченето, не мога да разбера. Или толкова може? Туридовци, Алфиовци, малко нимфи и елфи и бъркоча е готов. Ако иска да направи анализ на станалото, може да го направи далеч по-професионално. Верно, може да не е толкова забавно и пикантно, но ако сика да пише приказки да не е ставала журналист.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 13. 13 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Браво, Люба! Поздравления за статията и най-вече за начина, по който е написана. С доста голяма доза ирония (на което доста се посмях, признавам си), но пък съвсем точен анализ на нещата. Лошото е, че "селянията" е в пъти повече от "честта" не само при Атака, но въобще в България. "И от нийде взорът надежда не види", както е казал дядо Вазов.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 14. 14 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2053 Неутрално

  Отлична статия! Темата вече малко доскучаваше, но и аз се посмях (насаме с компютъра) и се присъединявам към идеята, че колкото повече загърбим селското, толкова повече ще придобием честта.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 15 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Дали България не е разделена на няколко Българии – малка територия, в която са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи. За социално разпадане ли става дума или за трайни социокултурни несъвместимости?"

  този въпрос започнаха да си го задават всички мислещи българи откак се видя, че на тазгодишните избори вместо звучен шамар бойко ще получи погалване по главицата.

  веднъж всеки може да се излъже - така подарихме всичката власт на царя през 2001-а.

  но два пъти поред един и същи да ни излъже?! досега само жан виденов беше получавал двоен вот на доверие. нима вместо напред политическата ни култура върви назад? е как тогава да не се зачудиш що за разумен човек би настъпил два пъти едно и също гребло в рамките на само 2 години? нима той е човек като теб? българин като теб? или ви свързва само общото местожителство.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 16. 16 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  опитите за спасяване на неспасяемите трябва да приключат, защото повлякоха надолу и спасяващите.

  спрямо матряла -> изгорена земя

  те така си го избраха.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 17. 17 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "...политическия промискуитет..." +++++++

  За съжаление, такова поведение е характерно и за избирателите (за онези от тях, които не са политически фригидни)

 18. 18 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Тази статия ми дойде като глътка свеж въздух

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#12] от "donchoquihote":

  Просто има хора, които харесват препратките към познати персонажи и паралела със стари истории. Това, разбира се изключва хора, чиито познания се изчерпват с Винету, та те разбирам.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#19] от "Тони!":

  И аз те разбирам. Между другото беше хванал бас, че няма да пишеш 6 месеца. Ама и това разбирам, толкова ти е "мъжеството".

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#20] от "donchoquihote":

  Дали не помниш условията на тоя бас? И дали участниците в него не се скриха като мишки?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Аплодисменти за тази статия. Иска ми се да видя подобен изчерпателен анализ и за водача в класирането за футболист на годината.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 23. 23 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Супер!!!

  Къде е Туриду, бе...

 24. 24 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#12] от "donchoquihote":

  Защото присмехът е винаги отлично средство срещу примитивните павиани описани горе. Не случайно 45 години се преследваха вицовете...
  А че хора с нулева обща култура даже няма и да разберат как им се подиграват си е ясно, но тази статия не е за тях. Някой четат Винету и ще стават футболисти на годината...
  Но както си пише горе, тук "са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи. "

 25. 25 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Жълтото си е жълто. Уж всички се пишат естети, бърчат гнусливо носове, но падне ли им нещо жълтичко, само се оглеждат наоколо, дали ги наблюдава някой, и ако не ги гледат - изгълтват жълтичкото докато е топло още. Като светия човек са. Светият човек не ядял лук и се гнусял от него, ама един ден, като го намерил на пътя, го изял с люспите.

  Показателна е насладата, с която всички се нагълтаха с тази жълта история. Под "всички" се разбира именно всички, поголовно. Отношение по темата взеха и политици (които иначе много държат да оставят впечатлението, че не ядат лук), и журналисти от всички медии и всякаква порода, и жадната за жълтевинки публика, и коментиращите по форумите.

  Това обяснява защо в България жълтото е на почит. Става дума за всички малки Българии, в която са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи. Всички тези напълно различни човешки породи, вонйствено и шумно отричащи се взаимно, като патета и с удоволствие изгълтаха тази топла жълтевина, заоблизваха се и потърсиха още. За социално разпадане ли става дума или за трайни социокултурни несъвместимости? За дръжки става дума. Става дума за маниерно лицемерие. Или, как да обясним иначе поголовният кеф, с който социокултурните несъвместимости погълнаха една и съща помия?

  Това е, дами и господа. Всички сме облъчени. Всички светим в тъмното, едни повече, други по-малко, ама Гайгеровите броячи цъкат до всеки един от нас. До всеки един. По форумите и пред хора можем да клеймим гневно жълтата преса, но ако я намерим я ядем с люспите. Безсмислено е да отричаме този факт, по-добре е да си го признаем, да измерим щетите и да помислим как да ги ограничим и как да се излекуваме.

  Всичко друго ще е лицемерие.

 26. 26 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Г-жо Русева, Любослава, докато интелигенцията гледа отстрани и участието й в обществено-политическия живот се изчерпва с това да пише статии, така ще е...!

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 27. 27 Профил на Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Югозомби. Безсрочен бан след модераторски произвол
  Рейтинг: 1024 Любопитно

  Съдържателната част на този текст би могла да се вмести в около три абзаца. Останалите думи са понатежаваща словесна декорация, допълваща оскъдния анализ.

  Модерацията системно трие критични към политиката на изданията коментари и налага бан на авторите им. Тази несвобода обезсмисля коментирането в "Икономедиа“.
 28. 28 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 719 Весело

  Аплодисменти и аплаузи + ръкопляскания - браво, любослава, както винаги великолепна!

 29. 29 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да, но какво от това? На умряло куче - нож.

 30. 30 Профил на rali.germanov_86
  rali.germanov_86
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да станеш "интересен" си има много форми и приьоми, ето и този похват на госпожата си намира мястото днес в тази бръщолевщина по "оригинален" похват да се "изявиш". Вместо пряко , ясно , точно , и верно интерпретиране на нещата в гадното време в което света /и най-вече българите/ се терзаят, и не намират верен изход от ада.. тя си оргиналничи с разни безсмислени /косвиноподобни/ осъвременявания на глупави нищо не полезни писаания..

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ..."Че проектът "Атака" ще приключи водевилно, беше ясно от самото начало"...

  Добър ден!

  Ми той и проектът СДС завърши водевилно!
  И проектът НДСВ!
  И проектът РЗС!И проектът БЗНС!И проектът БСДП!И проектът Екогласност!

  Не остана читаво синьо,зелено,жълто,оранжев,черно...

  Само червеното и турскосиньото останаха!
  Ама дали щот са читави?А.Любослава?Нещо мълчиш по въпроса?

  Лесно се вдига ръка срещу паднал!

 33. 33 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#29] от "bobop77":

  Каза същото,което и аз по-горе,но в пъти по-съдържателно!

  Поздравления!

 34. 34 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Едно просто голямо браво !

 35. 35 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Огромно БРАВО за статията!Глътка чист въздух!

  4itatel
 36. 36 Профил на Кептн
  Кептн
  Рейтинг: 643 Любопитно

  ех жълтините и пикантериите настрана, но с човешките породи ли си обясняваме безумието около нас. може би висшата порода трябва да грабне камшика и да облагороди нечистата с кърваво насилие или дори да изтреби напълно - но тогава какво ни различава по същество от идеолозите на омразата? да разливаме фрустрацията си в публичното пространство без никакъв конструктивен ефект разграничава интелектуалеца от надарения сладкодумец-шоумен, защото първият осъзнава отговорността му пред обществото, която носят думите му.

 37. 37 Профил на Baron Samedi
  Baron Samedi
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Браво, г-жо Русева, като Ваш дългогодишен фен бих казал, че последните месеци имахте една не дотам силна серия, но това последното е от много висока класа. Поздравления!

 38. 38 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 624 Неутрално

  А стига ни занимавахте с Боленчо, Деничка, Калинка, Капка, Митко и сие.
  Песента им е изпята. Време е да отидат там от където са се пръкнали.

  ура и да живей!!!
 39. 39 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Това е каша от персонажи - Маскани, Мусолини, Вагнер, Захари Стоянов, касиерка и т. н., легенди, далечни истории, киносалони и какво ли не. В съжителство са извадки от образователни книги и жълтата преса. Някои хора не могат да си подредят мислите в главата.

 40. 40 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 675 Любопитно

  В дъното на Атака стои СКАТ, а уреденото финансиране на националистическата/?/ тв СКАТ , чиито шеф е ДС-кумът на Сидеров познайте от коя посока идва?


  Не е нито от северозапад, нито от запад нито от югозапад, нито от юг...

 41. 41 Профил на PlamenVarna
  PlamenVarna
  Рейтинг: 1291 Весело

  В поредното ЛюбославоРусево “тра-ля-ляя, тра-ля-ляяяя, деца” , този път освен стандартните измишльотки по розавки кильотки има и “курсив”.
  Бря. И три пъти “Нцъ”.
  “Всички цитати в курсив са от "Книга за операта" на Любомир Сагаев”
  И в останалия текст на “регулар” Русева вкарала същите нибелунги, които меко казано се прескачат с кофти джуджета, прелъстяващи весели девойки, русалки и друга речна фауна, живуща в Рейн и околията.
  И така всред цялата вакханалия от изсмукани от пръстите паралели и меридиани между човешки породи, офшорки и страсти по Лазурния бряг, авторката не се сдържала тъънинко да промуши, както винаги и свойта малка, сладка (такова) ... болка:
  - митингите срещу новините на турски език (в България, авторке, по Българската обществена телевизия са тия турски новини)
  - митингите и протестите срещу турци и араби, вирнали задниците си към преминаващите по улицата, и ОО Аллах - запаленото молитвено килимче пред софийската (софийската молявиса) джамия! – това изпълнено с трагизъм аутодафе на произведенията на турската тъкачна индустрия.
  Авторката Любослава, която дни след бруталното убийство на едно момче от любословните й цигани, изригна гороломно със "НЪВ ЕТИНАГИЦ" на джама на националистическия “Голф” с пластмасовия череп на скоростния лост – този танк, мачкащ циганите по улуците Български. И нито дума обелена от авторката за нарочно бавно-премазания от циганския бус младеж и виковете на бащата – “Стойте. Премазвате ми детето !!!
  Който не си спомня да чете:
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/10/02/1167534_obshtestvo_na_bolkata/

  Ашколсун Любослава и вечна слава.
  Ама как само звучи накрая на писанийцето:
  “ПУБЛИКУВАМЕ текста на Любослава Русева, ПУБЛИКУВАН вчера от "Дойче веле".
  Сиречъ славата на Любославата стигнала и до “велето’ на “Дойчето” чак.
  И го “публикуват” първо те, а че от по-сетне го публикуваме ний - Дневник. Нонстоп публикуване демек.
  Ех, защо не си поет като Пишурката, та да напишеш песен на баба ти за хурката ?!!
  В курсив.
  Любке.

  ДОНОСНИК, ИЗПЯ ЛИ СИ "КРАТКИЯ ДОКЛАД" НА МОДЕРАТОРА ? НАТЕГАЧ, НАТЕГНА ЛИ СЕ ПО СТАР КОМУНДЕРСКИ НАВИК ? ЦЕНЗОРЕ, И БАН-а НЕ МОЖЕ ДА ВИ ПРИКРИЕ ИЗЛАГАЦИИТЕ
 42. 42 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 726 Любопитно

  е хубава статията, ама що момчето да има Едипов комплекс, нали Волен му открадва неговото гадже, а не обратното?

 43. 43 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Огромни комплименти за #41 - по точно не е възможно!
  А към смешниците, аплодиращи подобна полюция-проверете си мозъка!

 44. 44 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#24] от "enterfornone":

  Дрън-дрън ярина. Поредния ентелегент се изказа. Пишеш "някой четат Винету" и се изживяваш за елит едва ли не. Писанието е от псевдоинтелигент за псевдоинтелигенти... нищо... кефете се и за вас трябват забавления .

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 45. 45 Профил на s_bozhilov
  s_bozhilov
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До "faeton" от [#32] и "PlamenVarna" [#41]: Казахте всичко, което бих казал аз. Благодаря ви!

  Пишещата Любослава и говорещата Миролюба са едно от проявленията на жълтеещата ни журналистика - вече с претенции да се "естетизира" -, която хич не обича да се рови в причините за случващото се.

  Какво сърцераздирателно съчинение би написала Л.Р. и с какъв покъртителен репортаж би описала М.Б. историята с "кървавото" писмо? Що сълзи за убитото заптие и какви клетви срещу лумпена-въстаник щяха да се излеят...

  Да си останем БЪЛГАРИ, каквото и да ни струва това!
 46. 46 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Пореден претненциозен галагоч от родната ни действителност. Хайде някой от подмокрилите се почитатели да ми сподели какво разбра от словестната купчина по-горе, откри ли нещо ново и неочаквано в нея. Темата за щуротиите и демагогията на Волен е благодатна за чудесен анализ, но явно не е по силите на авторката. Каквито са ни "политиците", такива са ни и списувателите. Напълно естествено, двете са диалектически свръзани.

 47. 47 Профил на Трудно е да бъдеш бг
  Трудно е да бъдеш бг
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#41] от "PlamenVarna": И що не мога да видя къде да ти щракна плюса?

 48. 48 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Весело

  Блестящо заглавие, великолепен текст - бях се загрижил сериозно дали Любослава Русева ще продължи да коментира в този сайт, и сега съм щастлив, че го прави по-най добрия начин, и то в неподражаемия си ангажиран обществено брилянтен стил, браво...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 49. 49 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#8] от "peshkata":
  [quote#8:"peshkata"] Най-голямите щети, които нанесе Атака, не са нито похарчените пари, нито поднесеният ни водевил. Атака разби всякакво доверие в политическия национализъм отне отхората желанието да гласуват за подобен род партии.
  [/quote]

  Казали сте една истина, браво...
  +++ +++ +++

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 50. 50 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#22] от "DrAvalanche":
  [quote#22:"DrAvalanche"]Аплодисменти за тази статия. Иска ми се да видя подобен изчерпателен анализ и за водача в класирането за футболист на годината. [/quote]

  И аз, и аз...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 51. 51 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 523 Неутрално

  мнооо добро,направо хирургическо

  поручик Т.
 52. 52 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Брех, ами какво ще правим сега без новият Левски и Ботев взети заедно? Зер такъв патриотонационалистродолюбец на хилядо години се ражда?
  Но не се косете! В България будалите с тарпан да сечеш, не свършват. Ще го видите отново и в следващия парламент, удобно седнал до новия месия - НФСБ (Валери Симеонов), който се опитва да се вмъкне в тази роля.

  *тарпан - инструмент за почистване на драки, изключително остър. С него живиотновъдите почистват пасищата от храсти, които разбира се на следващата година отново се появяват.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 53. 53 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4474 Неутрално

  Честта не може да ти бъде отнета - или я имаш, или не!

 54. 54 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Джодж Сорос-човекът ,който спечели от кризата 96-97-ма година.Сорошчета -чикията,който се прави на анализатор,никето,който се прави на външен мин и разбира се Томислав-5-тата гума на Сорос в България.
  като дава интервюта великият икономист е редно да направи две неща-да изтрезнее и да вземе един душ.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  "В нашия вариант на "Селска чест" обаче селското преобладава над честта, а композицията на талантливия Маскани е заменена от скърцане със зъби и грозни словесни тиради, които се изсипват от устите на маскари"

  Благодаря, едва ли може по- точно да се напише, а който не е разбрал, вероятно поради преобладаващото селско само е загубил!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Ама много ви моля, LESS IS MORE, бе мили сънародници - другото е банално многословие и пуста суета !

  Тъй и ще си остана с копнежа за силни, изчистени, стилни и етични статии/анализи дори когато става дума за Атака и Сидеров, ееех....

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 57. 57 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Дали България не е разделена на няколко Българии – малка територия, в която са принудени да съжителстват напълно различни човешки породи."

  Коментиращите до тук, го потвърждават.
  И разликата е смайваща.

 58. 58 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 572 Любопитно

  [quote#56:"Варна"]Тъй и ще си остана с копнежа за силни, изчистени, стилни и етични статии/анализи [/quote]

  Това не е нито статия, нито анализ. Това е фейлетон, пародия.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 59. 59 Профил на Варна
  Варна
  Рейтинг: 880 Неутрално

  58 Хари

  Уви...!

  " Бъдете промяната, която искате да видите в света" М.Ганди
 60. 60 Профил на Posting Canter
  Posting Canter
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  До коментар [#1] от "dodge_ram":

  трудно е човек да не се съгласи, макар и аз да бях сложил фигурите за европейците измежду нас на около 10% (като голяма част от тях в момента живеят извън българия), а 60-те на сто бих прехвърлил в близкия изток (поради природните им фатализъм, липса на инициатива, декадентност и робска/робовладелска психика).

  qui desiderat pacem praeparet bellum
 61. 61 Профил на jess
  jess
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#39:"valbe"]Това е каша от персонажи - Маскани, Мусолини, Вагнер, Захари Стоянов, касиерка и т. н., легенди, далечни истории, киносалони и какво ли не. В съжителство са извадки от образователни книги и жълтата преса. Някои хора не могат да си подредят мислите в главата.
  [/quote]

  Мда, някои не могат, други нямат какво да подреждат... И на първите, и на вторите е препоръчително да не си затормозяват това на раменете. Недей и ти!

  Материалът е страхотен, както винаги. Дай Боже повече такива като г-жа Русева.

 62. 62 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#61:"jess"]Материалът е страхотен, както винаги. Дай Боже повече такива като г-жа Русева. [/quote]

  Едната от двете най-добри авторки на Дневник, просто невероятна, чета я с огромно удоволствие, и очаквам всяка нейна публикация с нетърпение, и както виждам, не само аз...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 63. 63 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#7] от "NnT":

  Ти сигурно знаеше що за стока е Волен, в самото начало ?
  Арестига дръкахте простоти. То много лесно веднъж като е посочен някой с пръст, после всички да го плюят. Типично по български. Нямаме собствено мнение, а чакаме някой друг да каже "дръж" и да се втурнем.

  Да живее България и българският народ.
 64. 64 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 675 Неутрално

  [quote#39:"valbe"]Някои хора не могат да си подредят мислите в главата. [/quote]
  Там е проблемът. При ясна мисъл авторката щеше да изкаже много повече с по-малко думи.

 65. 65 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Всичко е толкова пошло и жалко, колкото пошъл и жалък е животът на излъчилите (себе)подобни политически представители."
  Предполагам, че повечето от тия 297 000 души не четат "Дневник", но въпреки това няма нужда някой да им окачествява живота като пошъл и жалък.

 66. 66 Профил на nikolaaay
  nikolaaay
  Рейтинг: 411 Гневно

  Вярно ли е че Любослава Русева е изгонена от Дневник???

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK