Ще трябва ли скиорите и тази зима "да си намерят друга планина"?

Снимката е архивна.

© Юлия Лазарова

Снимката е архивна.Получихме писмото на адвокат Полина Стаменова преди време, след това проверихме описаната случка и през "Витоша ски" АД, за да имаме и тяхната позиция. Изчаквахме старта на сезона, за да го публикуваме в контекст и да знаете, ако попаднете в такава ситуация - как да реагирате. Междувременно в началото на ноември излезе и решението на Върховния административен съд (ВАС), че практиката на "Витоша ски" да продава четири пъти по-скъпи карти на инструкторите е незаконна и искахме да разберем и как то ще бъде приложено от фирмата на практика.


В петък  компанията, която е собственик на лифтовете обаче, съобщи, че туристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима. От дружеството съобщиха, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в приетия през пролетта Закон за горите. През идната седмица ще се търси решение на проблема.


Ето и писмото на софийския адвокат Полина Стаменова, майка на три деца, за проблема при ползване на лифта:
"На 1 април 2011 г. имах конфликт със ски патрула на Витоша, който настояваше, че следва да ми отнеме купената от мен карта за съоръженията, защото съм с три деца и най-вероятно извършвам стопанска дейност. Това беше първият ден от пролетната ученическа ваканция, а на Витоша имаше не повече от десетина деца. Въпреки това на служителите на "Витоша ски" им се видя ужасно правилно да изгонят три от тези десет деца, като на мен ми отнемат картата, а тях не ги допускат сами до лифтовете. Обясниха ми, ако не ми харесва, "да си намеря друга планина".


Е, аз не искам да си намеря друга планина, защото това си е моята планина. И така, на 4 април подадох молба до "Витоша ски" да ми изяснят каква е официалната фирмена политика (входящ номер 287/04.04.2011). Първите два месеца ме убеждаваха по телефона, че, разбира се, това не е фирмената политика на "Витоша ски" АД и съвсем скоро ще получа отговор на писмото си, а виновните служители ще бъдат санкционирани. След втория месец ми заявиха, че такъв отговор няма да получа, защото очевидно обслужвам нечии интереси. Прилагам и текста на запитването ми, депозирано в офиса на дружеството от името на адвоката ми.


Въпроси до управителя на "Витоша ски" АД от адвоката на Полина Стаменова


На 1 април 2011 г. ски патрулът на писта "Витошко лале" ме информира, че политиката на "Витоша ски" АД е да не допуска един възрастен с повече от две деца на пистата поради липса на сигурност, че същия този възрастен не извършва стопанска дейност. На място, на лифтената станция, се опитах да говоря с някой от началниците на лифта, за да съм сигурен, че това е официалната политика на "Витоша ски" АД, а не израз на лошо настроение на патрула или първоаприлска шега. Получих потвърждение от човек, представящ се за "шефа на лифта".


Един час по-късно получих и устно потвърждение от един господин, който беше посочен като един от "шефовете" на "Витоша ски" АД. Никой от двамата не си каза името, а това, което посочиха като довод защо би следвало да отнемат картата на лице, което е с повече от две деца, звучи толкова нелогично, че цялата ситуация буди съмнение, че именно това е официалната политика на "Витоша ски" АД. В тази връзка моля да получа писмен и конкретен отговор на следните въпроси:

 1. Има ли ограничение възрастно лице с колко деца може да кара ски на Витоша и да ползва съоръженията?
   
 2. Има ли изискване до каква възраст децата следва да са с придружител на лифта?
   
 3. Има ли ограничение до каква възраст деца не могат сами да карат ски на Витоша?
   
 4. Ако формално липсват такива ограничения, има ли право ски патрулът да отнема картата за ползване на съоръженията поради съмнения, че упражняваш дейност като ски учител, защото си с повече от едно ли две деца на Витоша?                                                                                               
Моля да получа конкретен отговор на запитването си, за да съм сигурен, че "Витоша ски" АД насърчава спорта на децата, не поставя ограничение за броя на децата, които ние, възрастните, можем да заведем в планината, за да карат ски, и няма опасност да станем жертва на произволно отнемане на картите само поради съмнение, че ако си с повече от две деца на Витоша, си нелицензиран ски учител."


Отговорът на "Витоша ски" за конкретния случай


Адвокат Петър Петров даде следния устен отговор пред "Дневник": "Знаем за случая. С въпросната дама сме провели среща и считаме случая за решен. Предполагаме, че неговото възкресяване е дело на една немалка група от хора, които използват природен парк "Витоша" като тяхна бащиния и с цел извличане на определена търговска печалба."


Той добави, че била станала грешка и дори имало наказан служител. От дружеството отказали да дадат писмен отговор, да не би то да бъде ползвано от ски учители, които качват нелегално ученици на Витоша.


Коментар на "Витоша ски" каква ще бъде практиката след решението на ВАС:


На въпрос на "Дневник"  за уеднаквяване на цените на картите и решението на ВАС адвокат Петър Петров в петък отговори така: "Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година."


Следете темата "Ще работи ли ски зоната на Витоша тази зима и какви ще са цените на картите" на dnevnik.bg и през следващите дни.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 778 Неутрално

  "...използват природен парк "Витоша" като тяхна бащиния и с цел извличане на определена търговска печалба." - каза той, гледайки се в огледалото.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 2. 2 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 572 Неутрално

  то ние друга държава трябва да си намерим, не само планина

 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  В петък комранията, която е собственик на лифтовете обаче, съобщи, че туристическата и ски зона "Алеко" на Витоша спира работа и няма да функционира тази зима. От дружеството съобщиха, че до крайната мярка се е стигнало заради "обективна невъзможност зоната да работи законово" заради проблеми в приетия през пролетта Закон за горите. През идната седмица ще се търси решене на проблема."Витоша ски" АД? Една "Витоша ски" извиват ръцете на Върховния административен съд (ВАС) и на бъргарските граждани? Кои сте вие или "Quo Vadis, DOMINE?"Отговорът на Исус е следният: "Отивам в Рим, за да бъда отново разпнат" (лат. Eo Romam iterum crucifigi)- Отивам в Рим, за да бъда отново разпнат или отивам на Витоша, за да бъда отново разпнат от "Витоша ски" АД?

 4. 4 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 961 Неутрално

  На изборите гласувате за мутрите, после се жалвате. Защо?

 5. 5 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  С действията си "Витоша ски" АД е осъществил обективните и субективни признаци на престъпленията по чл. 296, ал. 1 вр. чл. 26. Поведението на "Витоша ски" АД е насочено към осуетяване изпълнението на съдебно решение и прави деянието му съставомерно в престъпление по чл. 296, ал. 1 НК. Който попречи или осуети по какъвто и да е начин изпълнението на съдебно решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба до пет хиляди лева. Който с цел да попречи или да осуети изпълнението на съдебно решение унищожи, повреди, укрие или отчужди вещ, за която се отнася това решение, се наказва с лишаване от свобода до три години или глоба от хиляда до десет хиляди лева, ако извършеното не съставлява по-тежко престъпление. Който наруши забрана за посещение на спортни мероприятия в страната или в чужбина, в срока на забраната, наложена по реда на Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, след като е наказан за същото деяние по административен ред, се наказва с лишаване от свобода до три години или с пробация.

 6. 6 Профил на liion44
  liion44
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#2] от "kr":

  Държавата не е хубава .Това ,че управниците ни са калпави .вина имаме всички ние ,и .и другото,че няма гражданско общество .когато не си съгласен с управлението .да търсим начини за да покажем несъгласие ..има доста форми ..

 7. 7 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "kr":
  Некадърни, прости и алчни хора нахлуха на всички нива в управлението. Партията на управленската немощ и мениджърската несъстоятелност се изроди в Партия на простотията и арогантността.

 8. 8 Профил на vicada
  vicada
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#4] от "yavooor":

  Ти за кой гласува, понеже бързаш да сочиш?

 9. 9 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват".

  Едно изречение, което показва манталитета на хората, изживяващи се като инвеститори в ски-зоните на Банско и Витоша

 10. 10 Профил на Comandante Marques
  Comandante Marques
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  адвокат Петров няма ли кой да го прегази с ратрак?

  low riders team
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Време е да се смени концесионера на съоръженията във Витоша, пък после може и да сменим и "концесионера" на държавата.

 14. 14 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година."
  Ааааааааа.
  Къде бил ключът от палатката.
  "Я че си подпалим къщата, че да изгОри на Вуте плевнико."
  Ама:
  "Отдека и да се въртиш, гА.о ти все че е отзад".

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 15. 15 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 318 Неутрално

  То май целия български народ е време да си намери друга държава, че тая кочина не се трае

  Да живее България и българският народ.
 16. 16 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Сега основния въпрос е да се види по разписания договор за приватизация между ВС и СОАП може ли изобщо да прекратяват дейност дори и само за един сезон.
  Дневник, поискайте му копието, на вас няма да ви откажат.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 17. 17 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами, предвид обществения интерес и предвид неспособността на Витоша ски АД да оперира ски съоръженията на Витоша, считам, че правилното решение е национализация. Като се има предвид, че не са в състояние да функционират, значи трябва да се национализират на цената на старо желязо за скрап.

 18. 18 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Това, че ски зоната няма да работи е много добър повод да се намери друг и по възможност по свестен концесионер. Същото би могло да се направи и в Банско. Бойко Борисов има невероятен шанс да наложи правила в един много важен сектор. От успеха ще имат полза всички, които искат да правят бизнес по правилата. И премиера вместо да търси спонсори на ЦСКА и Левски по добре да вложи малко повече усилие и воля и да въведе ред в планините.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 19. 19 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 434 Весело

  ..."Ски училищата имат едно съдебно решение, което могат да си сложат в рамка и да му се радват. Още не е ясно дали въобще ще работим и ще издаваме някакви карти тази година.".... - ГЛУПАК!!!

 20. 20 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#7] от "latcho59"

  Прощавай, това да не ти е римейк от 09.09.1944 г. ???

 21. 21 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Някакви мафиоти не могат да управляват имота си като нормални хора и рекетират държавата.

  ЛАПАЧИТЕ И ЧЕНГЕТАТА ОТ ГЕРБ НЕ МОГАТ ДА УПРАВЛЯВАТ ДЪРЖАВАТА КАТО НОРМАЛНИ ХОРА И РЕКЕТИРАТ ЦЯЛ НАРОД.

 22. 22 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Ако лифтовете на Витоша не работят тая зима, ще си умра от щастие. Ще се качвам поне веднъж седмично с пантите до Черни връх и ще си се пускам сам по свободните писти. Единение с планината, какво друго?

 23. 23 Профил на София
  София
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Това е политика на унищожаване на конкуренцията с всякакви, само не и законни средства .
  Автоцензурата не ми позволява да напиша и дума повече.

 24. 24 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 565 Неутрално

  малко като мутри се изразяват тези господа от Витоша Ски.
  Да си закачат лиценза те на стената и да му се радват.

 25. 25 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#4:"yavooor"]На изборите гласувате за мутрите, после се жалвате. Защо?[/quote]

  Ми и аз няколко пъти питах същото, обаче само събрах 108 минуса и няколко традиционни балкански благословии, обаче изглежда, че май в крайна сметка съм бил прав...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на Милен Минчев
  Милен Минчев
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Скиорите според мен ,мноого одавна сме си намерили друга планина ,както и други морета сме си намерили и накрая и друга държава ще си намерим и толкоз!!!

 28. 28 Профил на drago_senior
  drago_senior
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, сега вече Андрей Райчев има убедително доказателство, че преходът към капитализъм в България е приключил - преди 9 септември на Витоша не е имало лифтове! След като за 22 години един пирон не беше забит на Витоша от предприемчивите инвеститори, ето че този сезон се върнахме на изходната позиция. Не е чак толкова зле. Карането на ски с колани е прекрасен спорт за свободни хора...
  Ако трябва да говорим сериозно, има един много прост и лесен начин да се излезе от батака - НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ. Не се плашете, правено е и в най-капиталистическите държави, когато трябва обществото да постави шмекерите на мястото им...

 29. 29 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 924 Любопитно

  До коментар [#18] от "Gopeто":

  Ама какво говориш?! Футбалерът на гАдината ще продължи да се занимава със спонсорите на ритнитопковците. Все пак футбола е социален феномен. А с Цеко Минев, той няма да посмее да се разправя. Фактите до сега говорят, че ако собственика на ПИБ е в нарушение на закона, се променя закона (ски-аферата "Юлен" и пистите по Банско), а не се накзва нарушителя. Тъй като "Витоша ски" е на същото лице (то пък едно лице, същинский ...) - ББ няма въобще да го докосне. Все пак Цеко е спонсор, не на футбола, а на една партия.

  PHILIP
 30. 30 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  В момента прокурист на дружеството (Булстат
  175230799) е МЕРИ ДЖОЙ МАГПАНТАЙ ГУЪРИНГ - женица от Филипините. Кой е казал че българския бизнес е без връзка със света?

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Между другото относно "другата планина" - днес получих по мейла една оферта за едноседмична ски-ваканция на Доломитите - от 644 лева в тризвезден хотел с включени закуски и вечери.
  Само че го имам момента с транспорта - до там ти е поне още 300 лв разход.
  http://www.motivi.bg/ski/view.html?oid=2822

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на u2h2
  u2h2
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Нещастници!

  Как не ги е срам да вземат картата на майка на три деца?!!!!

  Обслужвала била нечии интереси майката - всеки селяндур-търговец като му покажеш кирливите ризи на показ почва да се оправдава, че било поръчка, че било за да му се вреди на имиджа.

  МНОГО ЯСНО, че им е такава фирмената политика!

 33. 33 Профил на unhappy
  unhappy
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Така е с монополите. До кога стеги търпим?

  .*.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK