Ако искаш да няма стачки, реформирай

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 889 Неутрално

  От умрял писмо, че и от ГЕРБ реформи...

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2135 Весело

  Дрън-дрън!

  Може би защото господина Дайнов се е изхвърлил не по тясната си специалност, ама горното си е на ниво раздумка на по бира в Хоремага на Миндя.

  А и как кореспондира това му "прозрение" с това, пак на господина и само от преди седмица: http://www.dnevnik.bg/analizi/2011/11/22/1209330_politikata_sega_e_stiskai_za_gushata/?

  Блъскай, мама му стара, както беше казал един известен херой.
  Харията търпи всичко!
  И мат'рялът - тоже!

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  ГЕРБ и реформа, е като дете с граната. За да извършваш реформи трябва да си наясно не само, какво искаш, а и как до го постигнеш. Вземам пример с ЖП-то. Тези дето се опитват да го реформират виждат само съкращения. След като съкратят хората, влаковете няма да станат нито по-чисти нито по-бързи. Като спрат влаковете хората няма да спрат да се придвижват, ще продължат, но на по-висока цена. Ще се задръстят пътищата и улиците. За да се намали трафика Бойко строи метро, а спира влакове. Няма логика, но от хора без идеи и въображение толкова.

 4. 4 Профил на red_rose
  red_rose
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Хубав анализ, обаче на гробаджиите не им стиска да направят нещо смислено, защото всички са омотани като свински черва и с картелите, и с монополите, и с мафията. Затова, единственото, което ще направят е да се смачкат още повече и без това смачкания дребен човечец. Единствено бедните ще понесат бремето на гербаджийските реформи, богатите ще си останат недосегаеми, по всяка вероятност държавните чиновници, фуражките и зелените чорапки - също.

  Да пишеш на български с латиница е като да пишеш с лайна по стената - чете се, но не е красиво!
 5. 5 Профил на Боян Магесник
  Боян Магесник
  Рейтинг: 627 Весело

  "Реформирай трудно". Само, че коя част? И не стана ли вече прекалено банален самият сюжет?

  Potestatem obscuri lateris nescis!
 6. 6 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  дрън-дрън. не минава даже и наблизо до истинските проблеми на обществото. докато не е ясно какво включват обществените услуги за обществото и колко струва всяка от тях всички приказки за реформи са напразни. не може всички пари за отбрана и полиция да се включват под темата - обществена услуга "сигурност" и да липсва яснота какво означава тази сигурност и в какво се измерва - в килограми ли, километри или в брой разкрити престъпления. същото е и в здравеопазване, образованието. След като е ясно какво ще получи гражданина от една услуга трябва да е ясно и кой и как ще го измерва - защото сигурността я осигурява МВР, тя си е измерва по свои си начини и всичко е ОК, ама дето нас ни крадат поне веднъж годишно и за мен не е ОК.
  Това е истинска реформа - яснота в услугата което се оказва срещу публични средства, в начина и отговорността за измерването и. всичко друго е преливане от пусто в празно.

  gorskia
 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Според мен "реформа" означава някакво движение направено с мисъл, както за самото движение, така и за крайната му цел..., но това сякаш е невъзможно упражнение за съвременните "управители".

 8. 8 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Дет' се казва "убава работа ама...българска". Нито един от споменатите проблеми не е пръкнал вчера, или от както ГЕРБ са на власт. Което не оправдава ГЕРБ че не са се заели да ги решат. Е, все някой трябва да започне тези "реформи", ха дано ГЕРБ ги започнат.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 9. 9 Профил на saseff
  saseff
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Много вярно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  saseff
 10. 10 Профил на ТОТО
  ТОТО
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Много точен коментар. Дано някой от управляващите, пък и от тези дето искат да управляват, да го прочете.
  За съжаление реформите в България се правят не заради хората, а за да могат да се спечелят следващите избори.
  Това не са реформи, а отбиване на номера.

 11. 11 Профил на karni
  karni
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#2] от "xm...":

  Дрън-дрън! Празни приказки е вашия коментар драги/драга!
  Нищо конкретно бла бала. Сакън някой да не обиди вашата любима партия и бащицата.....

  "на ниво раздумка на по бира в Хоремага на Миндя."
  щото толкова ви могат мозъците и се опитва да го обясни и на такива като вас та барем схванете нещо.

 12. 12 Профил на Христомир Йорданов
  Христомир Йорданов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Туй с повишаването на заплатата на чиновника ми напомня за стария виц:
  -- Ти как си, добри пари ли вземаш?
  -- Не се оплаквам, вземам 700, ама пада по нещо и отгоре. А ти?
  -- Аз съм зле. Вземам 2000, ама нищо отгоре.

 13. 13 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Положението – слушайте внимателно, уважаеми – е следното. Вие, читателят, вземате нето 1000 лева, а бруто – 700. Защото си плащате осигуровките за разлика от чиновниците. Логично е тогава в техния случай нето и бруто да съвпадат. Не е така обаче. От едно ниво нагоре, и при тях има разминаване между нетна и брутна заплата – само че в крайно неочаквана посока. При нетна заплата 1000 лева брутната се оказва 3500.

  Господин професора да научи разликата между нето и бруто. Това не е просто грешка по невнимание, на 2 пъти ги бърка. Защото не върви да даваш акъли за реформи и дали ГЕРБ са в състояния на реформи, а да не знае елементарни неща.

 14. 14 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Г-н Дайнов е използвал точната дума: "заявка" за реформа. А аз като един Тома Неверни, когато видя самата реформа, тогава ще повярвам. Отделен въпрос е, че тези неща трябва да се правят в началото на мандата, а не по средата. Макар че е факт, че властта на ГЕРБ сега е доста по-стабилна - нито в парламента, нито в президентството остана някой, който да пречи на Борисов, а както е тръгнало, и съдебната власт ще вземе да обсеби. Това, разбира се, може да има много неприятни последици, но може пък и да доведе до довършването на прословутите реформи!...

  Damnant quod non intellegunt.
 15. 15 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  И тука пак комунистическата ти глава не може да вдене как се управлява една компания - влаковете по-нови може да не станат, защото за това за момента няма никакви пари, но за по-чисти може и да станат. Защото, ако компанията започне да се управлява както трябва и съответно се вкарат оценки за работата на служителите и на база на тези оценки се правят бъдещи съкращения, да видиш как всеки бързо-бързо всеки ще почне да си върши работата, както трябва.
  А иначе искрено се надявам този път да няма компромиси с реформите - компромисът е отлагане на проблема във времето, а все пак ГЕРБ са дали заявка за следващ мандат - тоест няма за къде да отлагат, защото все в един момент ще трябва да го направят. И ако прокарат реформите в следващите 6 месеца (за голяма част от тях е възможен срок), ще имат 1 година, в която да утихнат стачки и недоволство и пак да спечелят изборите след това. Дано използват това време правилно.

 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 943 Любопитно

  В Миндя стачка има ли? Или там са реформирани DDD

 17. 17 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Реформи??? Ха дано!!! Но надали....

  пу Тин - големият победител на наградите Дарвин
 18. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Ти дай пари, аз влакове ще ти пусна. Аз не искам от моите данъци да плащам за нещо, което е на загуба и вместо парите ми да се увеличават да потъват безхаберно.
  А специално БДЖ се източва от кой ли не. Е, да продължаваме да пълним гушките на тарикати, които заслужават по-скоро пребиване с камъни - не! Това се отнася за всяко държавно предприятие. Стига социализъм, той води до мизерия и разруха!

  Благодаря на Дайнов, че каза доста верни неща относно мотивациите, реалната властта на чиновниците и прочие.

  Отделете време навреме.
 19. 19 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Реформите, които правителството (трябва да) прави се отнасят за държавния и обществения сектор. Най-ефективната реформа е приватизацията и концесията. Да сте виждали в частна фирма излишен персонал и плащания за несвършена работа? Има нещо но в границата на 1-2%. Не както в държавния и обществен сектор над 80%! А с новото навлизане на компютърните технологии господата чиновници на 90% трябва да се изметат на боклука. А останалите 10% ттрябва да бъдат подбирани с тест за компютърна грамотност. Само така реформите биха успяли!

 20. 20 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Реформите се провеждат в името на по-добрият живот на обикновенните хора Г-н Дайнов.Това,което беше лансирано в страната ни от "чуждестранни експерти"като реформи,а именно неолибелалният модел доведе народа ни до невиждана мизерия и обогатяването на една малка група хора владеещи днес целият национален капитал.Ако това Вие наричате реформи,аз го наричам грабеж господине.Неоконсерватизмт облагодетелства големи и силни икономически държави а не малките страни като нашата.Вижте страните в Латинска Америка.Като слушам мантрите на разни добре платени мекерета на международният аферист и мошенник Джордж Сорос,направо ми се повръща.Да не цитирам имена,които Вие знаете по-добре от мен.Резултата от такива реформи е на лице.Мизерията надничаща от всеки ъгъл.

 21. 21 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 458 Разстроено

  21 последни места за България
  Според данни на Евростат България е на последно място в ЕС по минимална работна заплата и на последно място по кредитиране на малки и средни предприятия; според доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на отделните страни-членки България е на последно място по производителност на труда. А ако човек попита Гугъл кои са другите последни места, извоювани от страната, ще се окаже, че списъкът е позорно дълъг:
  България е на последно място по донори на органи в Европа (според директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите); България е на последно място по износ на иновативни стоки; България е на последно място по ползване на противогрипни ваксини (според националния консултант по епидемиология); България е на последно място по управление на отпадъците (според министъра на околната среда и водите); България е на последно място по качествено лечение на болните от диабет (според председателя на Националната асоциация на децата с диабет).
  България е на последно място и по усвояване на средства от ЕС, според проучване на KPMG; България е на последно място по качество на здравните услуги; на последно място по продажба на музика в Европа и на последно място в ЕС по свобода на словото (според международната организация “Репортери без граници”). България е освен това на последно място по енергийна ефективност и използване на зелена енергия (според изследване на фондация “Фридрих Еберт”); на последно място в ЕС по конкурентоспособност на висшето образование и на последно място по интернет достъп в ЕС, според проучване на Евростат.
  България е на последно място и в квалификационната група за Европейското първенство по футбол, а българите, според проучване на Евробарометър, са на последно място по спортуване. Според “Мудис” пък България е с най-голяма мизерия – значи пак последно място; тя е и на последно място по жизнен стандарт и на последно място по човешко развитие.
  От вчера още едно позорно последно място в европейското семейство ще се свързва с името на България: според годишния доклад „Индекс за възприятието на корупцията“, изготвен от неправителствената организация „Прозрачност без граници“, който бе огласен на 1 декември в целия свят, България достигна дъното на Европейския съюз по ниво на корупцията.

 22. 22 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1247 Весело

  "Положението – слушайте внимателно, уважаеми – е следното. Вие, читателят, вземате нето 1000 лева, а бруто – 700. "
  Абе Дайнов, ти изобщо нормален ли си, за да говориш такива откровени глупости!?!?!?!

  Ала, бала!
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Добре е министрите да се поучат повече от поведението на Даниел Вълчев. Той беше един от малкото министри в тройная, който си вършеше добре работата и се водеше от интересите на обществото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1247 Неутрално

  Дайнов, ако изобщо четеш коментарите, прочети и това!
  1. Никой в България не иска реформи - още по-малко родните университети и училищата. Пазят си ППЗНП-то като майка-хранителница. Нали пробвахме промяна, но всички изреваха. Всяка година унитата бълват по около 22000 излишни бройки. Това са наши пари!
  2. България винаги е била, е и ще си остане ВО ВЕКИ ВЕКОВ чиновническа държава. Образованието е факт!
  3. ББ допуска същата грешка, която допусна и Костов - не реформира ДОКРАЙ сума ти сектори. А някои дори се и забатачват. Та ЕС говори за края на еврото, ние, умниците, циклим още темите за ДС доносниците.
  Е, ти какво очакваш от дегенериращата паплач и пасмина, наливаща се с пърцуца?

  Ала, бала!
 25. 25 Профил на Postmodern Reality
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Не ми харесва,че статията е от Дайнов,но е като добро пророчество.Дано да се сбъдне!А ние ще пробием още дупки на коланите!

 27. 27 Профил на nikito74
  nikito74
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Нищо няма да се направи или ако нещо се направи ще е в ущърб на малкото работещи че нямат си те лобисти.
  Две години и половина вече минаха,отначало беше тройната виновна след това международното положение и все приказки за реформи,ама само приказки.Ден да мине друг да дойде и така до изборите.

 28. 28 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1424 Разстроено

  Дайнов?
  Пак ли вечната Амбър дава съвети между две мастики?
  Ей, няма отърване от комуноидни "демократи", дето измекярстват навред из медиите, мразейки всичко около тях..

  Ecrasez l’infâme
 29. 29 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 513 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivohammer": Да, съгласен съм, но ще добавя:
  "Трябва да се прави системна промяна – въвеждане на пенсионен модел, близък до американския (с неговото ударение върху личния избор и отговорност), с остатъчни елементи от умиращата "европейска социална държава"
  Е това в БГ няма да стане никога, ние искаме друг да отговаря за нас, па макар и Царя ил ББ, па даже и Станишката.
  Само да не е НАША ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТТА. 30. 30 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Нищо че бърка бруто с нето. Някои професии имат алергия към елементарната аритметика. Снощо по новините снесоха, че 20 тонния телескоп на Рожен, се задвижвал от 150 ватов мотор.

  Иначе Дайнов ги описва нещата доста точно.
  Да започнеш да правиш реформи, означава да имаш представа, как трябва да изглежда даден сектор след 15 г, да си направил план, да си начертал стъпки, да почнеш да ги правиш.
  Как аджеба, ГЕРБ тепърва ще ги стартира тия неща, като си бърка 2 г в носа? Само началните етапи няма да му стигнат до края на мандата.

 31. 31 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 902 Неутрално


  "Затова, ако искаш да няма стачки – реформирай."

  Изводът е абсолютно верен и затова трябва да се наблегне на най-естественото развитие на България към пълна разсипия.
  Първо от липсата на промени.
  Второ от неизбежните стачки.

  Национална трагедия е, че в такъв кризисен момент властта се упражнява от една...МУТРА!

  Да чакаме промени от МУТРАТА е наивно.
  От момента, в който "царя" целенасочено постави в светлината на "неподкупните медии" МУТРАТА, основната цел на последния е била докопване до официална ( не подземна) власт.
  Защото властта позволява да се провеждат "икономически политики" - да се дават имоти с 'фалшиви" подписи, да се разб(в)иват канали за дрога ( на конкурентите), да се покровителстват незаконни пивовари и т.н..

  МУТРАТА няма за цел полижителна, народополезна промяна в България, не!
  МУТРАТА има за цел ДОнатъпкване на джобовете, Черепа да "усвоява средства" за магистрали, "големият член" на Русия да не се разсъхне и лили-Путин да е доволен.

  За МУТРАТА "шибаните българи" са "лош мат'риял" - "кучета за вързване".

  Реформи няма да има!
  НЕ МОЖЕ ДА ИМА, защото няма кой да ги планира разумно, да ги проведе смислено и да понесе тежестта политически.
  "Дългата скамейка" ма ГееРБ (бее) е пълна с мутри-ченгета-ДСари.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 32. 32 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Избори 2011 били недостатъчно демократични и с непрозрачно финансиране
  Двата избора в България през есента на 2011 г. бяха недостатъчно демократични, нечестни, с манипулирана информация и в голяма част на самите резултати, а и с непрозрачно финансиране. Това е един от изводите от мониторинг на Института за социална интеграция.
  На вота медиите постигнали влияние, „аналогично на купуването на гласове”
  Депутати на ГЕРБ „създавали ред” от ключови позиции в ОИК-София
  За 39 дни печатните медии споменали името на Борисов 872 пъти
  Управляващата партия използвала държавната машина, за да реализира надмощие в изборната надпревара на президентския и местния вот през октомври, сочат анализите от мониторинг на изборния процес, представен от Института за социална интеграция /ИСИ/ "За демократични, прозрачни и честни избори".
  Според наблюдателите демократичността на процеса е била нарушена, качеството на изборното законодателство - влошено, а предизборната кампания е била нечестна, манипулативна и неравностойна.
  От института обясниха, че след разочароващите резултати от мониторинга на изборния процес е необходимо преосмисляне на част от текстовете в Изборния кодекс.
  "Стана ясно, че част от визираните разпоредби са противоконституционни, а друга част от тях бяха обявени от Конституционния съд като отстъпление от процеса на демократизация на местната власт и намаляване на демократичната легитимност на общинските органи", коментира Вероника Дерибалтова, от екипа юристи, които са анализирали изборното законодателство.
  В тази връзка от института предлагат "да се премахне правомощието на ЦИК да не допуска до участие в изборите политически партии въз основа на субективни критерии".
  Появи се съмнение и за нова форма за купуване на гласове, при която самите застъпници играят ролята на брокери, обясни председателят на управителния съвет на института Катя Колева: "Случай, който направи много лошо впечатление, не само на нас, но и на европейските ни партньори, беше фрапиращото присъствие на двама депутати от ГЕРБ Иван Божилов и Станислав Иванов, които присъстваха в софийската общинска избирателна комисия по време на въвеждането на секционните протоколи и отчитането на изборните резултати".
  Сред някои от основните нарушения, които наблюдателите са представили в своите доклади, са хаос и самоуправство в изборния ден, за присъствие на "яки момчета", които респектирали избиратели в Благоевград, за посочване на "правилния номер" в бюлетината в Перник, както и за раздаване на предварително попълнени бюлетини във Варненско.
  В рамките на изследването - от 1 юли до 31 октомври, са регистрирани 389 новини, статии, анализи и интервюта, които са свързани с недемократични актове, нарушаващи действащата правна рамка или пораждащи съмнение за нарушаване на общоприетите принципи за демокрация. 109 с свързани с възможни манипулации от страна на основни политически "актьори", а 114 - с възможни манипулации от страна на наблюдаваните медии.
  Често се наблюдава прикрито или явно толериране на един кандидат и съответно пренебрегване или игнориране на друг. Най-често споменаваното име на политик в изследвания период е било това на премиера Бойко Борисов - 1164 пъти в наблюдаваните печатни издания и 63 пъти във водещите новини на централните телевизионни емисии. Вторият е лидерът на БСП Сергей Станишев, който е споменаван 297 пъти в печата и 10 пъти в телевизиите.

 33. 33 Профил на Павел Вълев
  Павел Вълев
  Рейтинг: 235 Неутрално

  Г-н Дайнов,

  Моля разменете местата на бруто и нето, че заради тази грешка пада доверието на читателите към цялата статия.

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Когато говорим за необходимост от Реформа , без да съзнаваме дори , ние имаме предвид Реформата на реформите , тази на Политическият модел , който практикуваме . Системата на общия ни живот се нуждае от нов Обществен договор , който да легитимира Капиталистическият ни начин на общуване в нея . Днес само се надлъгваме , че живеем в модерно Общество ...

 35. 35 Профил на asoto
  asoto
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В днешното си писмо титана на мисълта и футб 1 ББ отбелязва ,че след като е оправил всичко друго, сега ще РЕФОРМИРА футбола. Малиииииииииии!

 36. 36 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2045 Весело

  И без да сменям местата на брутото и нетото разбирам и одобрявам

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 37. 37 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 515 Неутрално

  А защо впрочем да няма стачки?! Защо да няма протести?!
  Съвсем не са реторични въпроси. Въпросите са фундаментални. Протестите и стачките са възможни само и единствено в едно свободно, гражданско общество. Те са неговият естествен първодвигател. Не са заплаха, нито са опасност. Протестите и стачките са изява на гражданските интереси на свободните хора. Едно от средствата за изявата им. Протестите и стачките са опасност само за тези, които не желаят да се разделят с привилегията да разполагат със собствената си свобода до степен на унищожение на чуждата свобода. Но такова абсолютно разрастване на личната свобода се нарича лична абсолютна власт. Да, такава власт се страхува от ограничението си. Разбира се такава абсолютна власт се домогва до унищожаването на всяка форма на гражданска изява на свобода и лични интереси. Разбира се също така, че една абсолютна власт панически ще се стреми да ограничава, забранява или буквално да смазва всякаква форма на граждански протести или стачки. А ако не може директно да ограничава свободата, по политически или временни идеологически причини, властта може да извършва такова ограничаване на граждански състояния чрез завоалираните форми на пропагандните внушения. Директно – стачките и протестите нарушават спокойствието на овчедушните / но предани на властта/ „граждани”; индиректно – чрез обещаване на „реформи”, които изпреварващо „решават” проблемите и обезсмислят самите протестни действия. Действителността е разбира се различна. Една абсолютна власт не прави реформи, за да задоволява интересите на гражданите. За нея граждани няма, има само поданици / в най-добрия случай/. Абсолютната власт прави реформи само, за да задоволява собственото си съществуване като абсолютна власт.
  В този контекст дори примерът на господин Дайнов с „реформите” на министър Вълчев е некоректен. Тогавашните „реформи” в средното образование бяха осъществени като контрапункт на най-грандиозната стачка на учителите и на интелигенцията в България изобщо. Тогавашните „реформи” прехвърлиха абсолютното право за разпореждане с публични средства от един среден управленски ешелон в ръцете на друг среден управленски ешелон, но като цяло запазиха принципите на абсолютната власт в употребата и „усвояването” на тези средства. А учителите, които протестираха и стачкуваха, послужиха за инструмент на тези „реформи”. Те не бяха тяхната цел.
  Още по-учудваща е лъчезарната радост на господин Дайнов от смазаната учителска стачка и използването на този факт като еталон за действие срещу всеки протест и всяка стачка. Това вероятно е своеобразно разбиране за демокрация от един своеобразен „демократ”.

 38. 38 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  М-да! Доста засукани изрази и изказ! Някой демонстрира знания и компетентности!
  По отношение на промените и реформите-Няма кой да ги направи, или дори да тръгне да прави нещо, му трябва сиво вещество, а на сегашните господа им липсва подчертано!
  Това, което липсва на цялата държава е план за развитие и цели за постигане! Със срокове! Но план който да гледа десетилетия напред, ако не и столетия.
  Прост пример. Северна държава, малък град, общински съвет и план за развитие на града. Добър план, но не е приет! Защо? Защото бил само за 90 /ДЕВЕТДЕСЕТ/ години напред??
  Когато и нашите политици почнат да мислят по този начин не само за отделните градове, а и за цялата държава и започне някаква приемственост между тях, тогава можем и да очакваме, а и да се промени нещо в тази държава. До тогава ще си бъдем на последно място не само в Евросъюза но и в цяла Европа!!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 39. 39 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Браво, Дайнов:
  "Моделът изглежда така. Върхушката – средната и висша администрация – краде. Колкото по-нависоко се намира човекът, толкова повече краде. "Долу" са зле платените редови изпълнители, които не работят, защото имат една цел – да се включат към тия "горе", които крадат. А начинът това да стане в никакъв случай не е например да работиш много добре. Затова гражданите, контактуващи с редовите служители, се натъкват на пренебрежение и агресия. Не те – данъкоплатците – определят бъдещето на служителя."

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 40. 40 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 909 Весело

  Доживях да прочета нещо хубаво за кабинета 'Станишев' написано от Дайнов При това на 100 % обективно и вярно.

  Оценявам загрижеността му за политическата переспектива на ГЕРБ прикрита зад грижа за общото благо Нормално е, всеки от нас си има политически предпочитания.

  Изразявам надежда успеха на модернизацията да стане факт,макар че се притеснявам дали силите на Дянков, Трайков и Московски ще наделеят над тези на Цветанов и Тотю Младенов. Левичарският популизъм е родилен дефект на уж 'десният' ГЕРБ

  и най-умният си е малко прост....
 41. 41 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  ..."правителството трябва да бъде подкрепяно, защото вече прави нещо"... – Правителството не трябва да бъде подкрепяно, защото все още нищо не е направило?! Когато почне да прави реформите, всички, без отлагане, безкомпромисно – тогава да го продкрепим! Имам усещането, че Б.Б. искаше да се спотаи и да изкара мандата си без да прави реформи? Както направиха царчока и хамстера....Но сега външния натиск налага май, да се правят промени?

 42. 42 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Кой протестира - нереформираните, фалиралите и субсидираните! А къде е гласа на обикновнетият българин - данъкоплатец от който се очаква да им плати масрафа? Защо него го няма в медиите?

  Само и единствено Евгени Дайнов направи сносен анализ кой всъщност протестира. Забележете.

  Протестират синдикатите за нереформираната и закъсняла поне с 10 години пенсионна реформа.

  Протестират служителите на фалиралата БДЖ!

  Протестират субсидираните зърнени рекетьори!

  Какво е общото между всички тях? Че масрафа се плаща от един - не, не е Бойко Борисов, а обикновеният българин данъкоплатец!

  И тези са медийните герои вече цяла седмица! А къде сме ние които се очаква да извадиме парите и да им платиме? Особено на наглите зърнени милионери като совен данъкоплатците и пенсионерите с мизерните си пенсии се очаква да ги субсидират!? Не я разбирам тази демокрация? Трактористите имат право да блокират пътищата и ДА МЕ ЛИШАТ ОТ ПРАВОТО ДА СЕ ПРЕДВИЖВАМ НОРМАЛНО ПО ТЯХ. Кой има повече права в тази държава и къде е демокрацията? Защо нашият глас го няма по телевизиите защо ние за разлика от зърнениет рекетьори не им плащаме ли?

  Предлагам да направим специално издание БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА за зърнените рекетьори. Заедно с болните дечица да събираме и на зърнените рекетьори да даваме директни субсидии на техните банкови сметки!

  Накрая кой НЕ протестира? Частният сектор и реформираните - например учителите където Дани Вълчев направи реформата с характер и мъжество!

 43. 43 Профил на doktorkata
  doktorkata
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дайнов да се произнесе как да се реформира здравеопазването , понеже засега , ако се разболее казва ,че ,,няма да им легна на лекарите,,Да помисли все пак за здравето си , че никой не знае...

 44. 44 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Автора често е повърхностен и не заслужава доверие.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 45. 45 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1285 Гневно

  До коментар [#42] от "merkel":

  ...."Дани Вълчев направи реформата с характер и мъжество"....Много си далече от истината! Въвеждането на делегираните бюджети в образованието не значи, че е правена реформа!? Затова ли сме последни и по този показател???? Щото била направена реформа.....Глупости!

 46. 46 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  До коментар [#45] от "dobrich":

  Той много добре го знае. Просто словоблудства. Надсмива се. Все пак "госпожата" merkel е една подлога за манипулации.

 47. 47 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Стачката не беше спечелена от Даниел Вълчев. Неговото поведение само помогна за краха на НДСВ. Учителите извлякоха едно оптимално увеличение на заплатите от нея. Само за един месец с 20 %. В крайна сметка, ако се сравни ноември 2007 спрямо ноември 2008, увеличението е общо 35 %. Ако се сравни ноември 2007 спрямо януари 2010 увеличението е общо 65 %. Говоря от личен опит. Ако я нямаше стачката, за цялата 2008 година ръстът щеше да е не повече от 10 %. Хората спечелиха, защото стачкуваха. И ми е чудно как г-н Дайнов не е убеден в смисъла от синдикализма, след като води дистанционен курс към проекта "За достоен труд" на КТ "Подкрепа".

 48. 48 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Към трите точки на Дайнов бих прибавил и обясняване на съответната реформа. Ама не само с общи приказки от рода на "Ами така правят в ЕС", а с ясна и конкретна обосновка! "Вижте сега, имаме толкова пари. В организация Х работят толкова хора, а реално трябват толкова, които да вършат еди каква-си работа. Затова трябва да направим 1, 2 и 3."

  If you want to kiss the sky, better learn how to kneel.
 49. 49 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Както Дяволът тълкува Евангелето ,така и другарят Дайнов коментира обстановката в територията ,наричана България!

 50. 50 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Няма реформи в здравеопазването
  Няма реформи в НОИ (вдигането на възрастта не е реформа)
  Няма реформа в държавната администрация
  Няма в полицията
  Няма в образованието

  Въпреки КРЕЩЯЩАТА нужда от реформи в тези мнооооооого по-важни сектори там НЯМА реформа

  Реформата в БДЖ се състои в съкращения и свиване на дейността...... е///га ти реформата.
  Някой журналист доста се е олял в хвалби по грешна тема

 51. 51 Профил на hunin
  hunin
  Рейтинг: 458 Весело

  Ох какво да чета статията, като автора бърка бруто и нето . Но за съжаления такава е картинката в милата ни татковина, куцо и сакато, дялано и недодялано дава акъл. И ако тръгнете да ме убеждавате, че е техническа грешка...ами два пъти една и съща . Не съм почитател на ГЕРБ, но с такива евтини разсъждения да се правим на велики е меко казано несериозно.

 52. 52 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 738 Неутрално

  В, това правителство нито има хора способни да обяснят дадена реформа, нито да я обмислят,а камо ли да я направят.

  ГЕРБ вече доказаха пълната си некомпетентност по всички въпроси.

 53. 53 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Слабоумен кретен.
  Дневник- още повече може да се надупите.
  И защо сте разтурили отдела си за анализи и ни пускате ментета....?

 54. 54 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Гена, ...бате Ваньо го каза, ....реформи у втората половина на мандата не могат да станат, ....неква бутафория ша е, ...Помпиера ша вее байряка, Весо ша пее, журналист ша дуе свирката, ....у трюма никой нема да черпи водата, ....корабът ша потъва неотклонно.
  пп: Гена, как беше, ....ените не могат вече да управляват по старому, ...другите не желаят вече да бъдат управлявани по старому, .... а първите не могат и по новому, ....ситуацията съвсем революсион става!?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 55. 55 Профил на mr4i4o
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Весело

  До коментар [#49] от "radioham":
  "Както Дяволът тълкува Евангелето ,така и другарят Дайнов коментира обстановката в територията ,наричана България!"
  ...
  Аааа, ...недей така, ...дрогара Гена дълго е наблюдавал в Миндя системата "кон-каруца". Стигнал е до извода, че има нещо дълбоко сбъркано в начина, по който я композират селяните.


  Свобода за СЛАВЕНА!
 57. 57 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  И ГЕРБ ще могат да кажат: "Да, тежко беше, ама ето как нещата се подобриха. Ние можем и пр."
  ...
  Те и сега си го казват, ....гледайки банковите си извлечения.
  пп: Пази ни, Боже, от можещи некадърници!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 58. 58 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Реформа, реформа, реформа!
  От постояната употреба на думата, тя изгуби своето значение.
  Реформа означава коренна промяна на системата. Промяна на методите и средствата за постигане на определена цел, както се изрази колега по-горе - да се предвиди резултата след 15 години.
  В момента всяко действие на управляващите е под егидата на РЕФОРМА.
  Нищо реформистко не виждам в пенсионата система. По нищо предлаганите промени не ми гарантират след 15-20 години достоен живот. Плащай на голи обещания. Нищо по-вече от нагаждане на едни пари.
  В здравеопазването сменихме 3 министри и сме до "под кривата круша".
  Реформата в БДЖ е да бъде фалирано предприятието и основано друго без задължения.
  Реформата в земеделието е да се отметнем от постигнатото споразумение поради международното положение. Кой да предположи? Кой можеше да предвиди? Може и да направим няколко стандарта, които няма как да контролираме.
  Реформата в МВР за борба с корупцията е да се сменят ловните полета на катаджиите.
  Реформата в съдебната система е да направим отделен съд с наши съдии, които да осъждат тези, които посочим.
  Днес чета за започващата реформа във ВиК сектора - промяна на ценообразуването на водата над 3 кубика. Грандиозна реформа!! Чак запълни цялата снимка.
  Изобщо има ли си някой от управляващите гербаджии, какво значи реформа? Имам чувството, че ако ги попиташ, какво искате да постигнете - ще отговорят с общи лафове за светлото бъдеще?
  Изобщо не вярвам да се направят някакви реформи някъде.
  За да се правят реформи е необходима ясна цел, добре подбран метод, разяснени политики и финансиране. Нито едно от тези неща не е на бял свят.
  Реформи се правят в началото на мандата с цел резултатите да са видни преди следващите избори. Необходима е и добра обществена подкрепа, която ГЕРБ изтърва. Две години и половина в търсене на виновни. Остават 18 месеца. По правило последните 4 месеца се употребяват в законови промени за запазване на властта и замитане на следи. Каквито и реформи да се направят, резултатите ще са след изборите.
  Боко няма да рискува да загуби следващите. Така, че ще слушаме глупости. Дянков е предвидил заем 4,5 млд. за завършване на мандата. Вярно не е от МВФ, ама има ли значение? Следващите да му мислят.
  Реформа се прави в определен сектор, като останалите са привидно подкрепящи. Реформа във всички едновремено е самоубийство. За незнаещите и самоуверените не се отнася.
  Да му мислят тези на каишка.

 59. 59 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#47] от "dorko":

  Бреййй, цялото Вълчево войнство ...... Нищо чудно, имате какво да опазвате. Казваш 65 % увеличение! Но не казваш на кои заплати. Истина е само за заплатите на ДИРЕКТОРИТЕ. Разбирам те. Но много смаляваш. Директорите на училища станаха еднолични управляващи на ЦЕЛИЯ бюджет. Това е около 700-800 000 лв. на училище. Абе, няма как да не получаваш поне десет % от управлението на тази сума. Да не говорим за управлението на имуществото. От това също печелят директорите. От министерските проекти също. От парите на настоятелствата също. От спонсори ...
  РЕФОРМА не означава само промяна на заплатите. Не ни подценявай. Освен това помисли колко е инфлацията с натрупване. Колко по-голяма е станала средната работна заплатаза страната, с колко се е увеличила издръжката на човек... С колко % Вирусът Дянков намалява бюджетните преводи. С колко беше ... 10 или 20 % ?

 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3340 Неутрално

  От "реформи" се нуждаят обществата в които няма достатъчно вътрешна функционална свобода, позволяваща им да се адаптират сравнително безболезнено към вечно променящия се свят.
  Колкото по-голяма е вътрешната свобода, толкова по-малко е нуждата от реформи и обратното.
  В закостенелите тоталитарни общества "реформата" се случва скокобразно и болезнено след деситилетия натрупване на вътрешни напрежения.
  Независимо от всички клетви и шаманоподобни заклинания на т.н. български политически "елит" нашето общество е много далеч от средните европейски стандарти за свобода и конкуренция в обществото.
  "Свободният" пазар е картелиран по браншове.
  В МВР и службите нищо в основата не е пипнато. Там дори ченге на улицата не можеш да станеш, ако нямаш препоръка от дълбоки партизански корени.
  В правосъдната система положението стана още по-мазало след прогласяването на "независимостта" й, без необходимата лустрация. Никой невижда нищо странно,например, че в момента на зам-председателите на парламента е човек завършил ДС факултета на Симеоново и е бил председател на провинциален окръжен съд - факти достатъчно скандални за претендираща за доверие европейска държава.
  Така, че не реформи, предстои ни продължаване на процеса на разграждане на тоталитарните системи из основи.
  Колкото и на някои да им се иска "преходът да е свършил".

 61. 61 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Да ,подкрепям статията,анализът ми харесва.Ремформата наистина означава,да управляваш парите на данъкоплатеца разумно,справедливо и ефективно.Така е при всяка дейност,стремежът е да се вършат нещата така,че да се постига резултат по-бързо и с по-малко средства.Струва ми се,че и трите условия за успешни реформи куцат .Мотивацията им е недостатъчна,съобразяват се единствено с мнението на големите от вън.нителектуалните възможности на премиера са толкова.До вчера се говореше за магистрали,направи се една пародия на пенсионна реформа,подписа се някакво лъжливо споразумение със зърнопроизводителите,днес, изведваж се засилиха да се правят реформи.Всичко това говори за повърхностно мислене,така,че анализ от това правителство е "мисия невъзможна"и да наравят нещо ще е полувенчат

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1398 Весело

  До коментар [#48] от "борко":
  До коментар [#61] от "Чико":

  "Пичове", РЕФОРМА не означава само управляване на пари или съкращаване на хора. Нито непременно съкращаване на разходи. То и Дайнов го знае, но го "изпуска", а вие се опитвате да му пригласяте по инерция.
  Реформа директно означава промяна на ФОРМАТА. По инерция в съзнанието ни изплува убеждението и за промяна на съдържанието. НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ПРОМЯНАТА НА СЪДЪРЖАНИЕТО при ре-форма. Само е предполагаема. Там се състои "гвоздеят" на политическите послания. Затова получаваме заклинания през ден-два ...
  Обаче да не се задълбочаваме толкова в логиката. Очевидно всички искаме промяна на Съдържанието. Ако така се разбира една реформа, то това означава формулиране на цел и постигаеми Способности или Ползи. Това не винаги е възможно чрез просто рязане на хора или пари. Може да се окаже обратното. ТОВА ТРЯБВА да формулират и да предложат политиците и техните рупори като Дайнов. А те не го казват, а може и целенасочено да го крият. Във втория случай единственият извод е, че ОСВОБОДЕНИЯТ РЕСУРС от рязането ГО УПОТРЕБЯВАТ ЗА НЯКАКВИ ДРУГИ СВОИ ЦЕЛИ. А заклинанията са за употреба от зомбирания мат"риал.
  Та вие си решете дали сте мислещи или мат"риал.


 63. 63 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#42] от "merkel":
  "Протестират синдикатите за нереформираната и закъсняла поне с 10 години пенсионна реформа."
  ...
  Брее, ...поне с 10 години била закъсняла!? Че тя почна преди 12 години при социален министър Иван Нейков, .... и един Премиер, ....пак Иван май беше, ма не моа са сета фамилията Му, ...па сеа била закъсняла с барем 10, ....Меркель, ...фани са поясни, а!? Да знаем кой мързелувал и кой просто ритал мачле мързеливо, а!?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 64. 64 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Генааа, ....светът наистина щеше да е доста по-добро място за живеене, ако политолозите не огладняваха, ....нали!?!?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 65. 65 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 833 Неутрално

  въпреки объркването на две понятия, анализът като цяло е много точен. Срещу промените са тези, които получават незаслужени пари и привилегии. Това е съвсем нормално, те отдавна считат незаслужените пари и привилегии като полагащи им се по право. И ще се съпротивляват по всякакъв възможен начин на всякаква идея за промяна. Затова реформите трябва да се правят бързо и наведнъж, след сериозен анализ, но след като веднъж е взето решение - без никаква възможност за пазарлъци със засегнатите. От утре държавните служители сами си внасят осигуровките, като всички други. Точка. Полицаи се пенсионират по-рано единствено след поне 15 години на улицата.Точка. Военни се пенсионират по-рано след 2 години в зоната на въоръжен конфликт. Всякакви полицейски и военни писарушки няма никаква причина да се пенсионират по-рано, и не-писарушките в тия професии първи ще подкрепят подобна промяна, защото съвсем заслужено ще се облагодетелстват от нея.

 66. 66 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ало, редакторите в Дневник, спите ли? Човекът очевидно е объркал бруто с нето, оправете го!

 67. 67 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 853 Неутрално

  ШОКИРАЩИ, ПЛАШЕЩИ И БРУТАЛНИ ПРЕДУПРЕЖДЕНИЯ!!! ЧЕТЕТЕ.

  Социолози: Без радикални реформи идва катастрофа

  Проф. Михаил Константинов: Ако правителството продължи да се огъва и отстъпва има опасност от повторение на виденовата криза с нова хиперинфлация!

  Мишо Константинов: Проблемът е, че пари няма. Скоро ще се види, че или пенсиите и заплатите ще трябва да се орежат, или някой ще трябва да пусне печатницата за пари и тогава парите ще загубят покупателната си сила. Това сме го виждали по Жан Виденово време само преди 14-15 години. Когато хиперинфлацията се случи, парите престават да имат стойност. Това ли искаме? В момента единствено валутният борд ни пази от това. Ако правителството обаче смята да отстъпва на всеки натиск, както отстъпи на синдикатите, съвсем скоро просто ще рухнем. Тогава всички ще ревнат и ще задават сакралния български въпрос “К’ва я мислихме, а тя к’ва стана?”. Ама ще бъде много късно, както обикновено се случва у нас.


  Социологът Цветозар Томов: Пенсионната система в страната е рухнала, правителството върви в правилната посока, но не се действа достатъчно радикално. ГЕРБ прилагат за първи път дясна политика и правилни мерки, но не са достатъчно радикални. Според него протестиращите не се борят за права, а за привилегии и това трябва да се осъзнае.

  Андрей Райчев пък подчерта, че като нация трябва да сме готови за това, че нещата в живота и в държавата ще се влошават. Затова според него трябва да бъде направено правилно разпределение на ресурсите. Той е категоричен, че пенсионната възраст трябва да бъде вдигната на 65-7 години, за да издържи държавата.

  Евгений Дайнов: кой протестира - нереформираните, фалиралите и субсидираните!

 68. 68 Профил на Анастасия Петрова
  Анастасия Петрова
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Дет вика Графа, Дайнов пак дава съвети между две мастики. Тоя мръсник - Дайнов имам предвид, само преди седмица беше написал най-отвратителното дадзибао срещу лекарското съсловие. Оттогава би ме било срам да публикувам и ред от това говедо.

  Анастасия Петрова
 69. 69 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#19] от "gibi":

  Естествено че приватизацията е най-доброто решение. Приватизация през борсата, открито. Няма друго решение.

  Отделете време навреме.
 70. 70 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Хайде стига сте се правили на интересни, статията е точна ясна и конкретна. Всяко правителство, което направи изброените мерки ще има не втори, но и трети мандат.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 71. 71 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  За брутото и нетото: може би по-скоро е имал предвид основна заплата и реална, която е плюс бонусите. Както и да е. Анализът ми изглежда напълно правилен с едно малко изключение.
  Възрастта за пенсиониране у нас била ниска. В абсолютен смисъл може и да е, но ние сме страната с НАЙ-НИСКО КАЧЕСТВО на живот в Европа. Т.е. по-просто казано тялото ни на 70 години е доста по-старо и болно от тялото на един западняк на същата възраст.

 72. 72 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Държавен служител със заплата 3 500лв, при средна 600лв за страната !?
  Ето защо андрешковщината е национална черта у българина! Тази черта се култивира от крадливата ни държава!

 73. 73 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#71:"Мондиана"]Възратта за пенсиониране у нас била ниска. В абсолютен смисъл може и да е, но ние сме страната с НАЙ-НИСКО КАЧЕСТВО на живот в Европа.[/quote]
  Вероятно е имал в предвид І и ІІ категория труд.
  Но има и друго - форумът си е форум, и може би добра основа за проучване на общественото мнение. но не сме ние, които трябва да даваме акъл на т.нар. "експерти-държавни служители". Като не знаят как и какво да направят, да си отиват в къщи, а ние да приложим някой готов модел - напр. американския - с лична песионната сметка.

 74. 74 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1926 Весело

  Няма друго обяснение за четивото на Миндята, освен да пързаля герберазите към окончателно фиаско. Как иначе смислен човек като Дайнов би наричал мутро-милиционерската шайка - правителство, и не стига това, ами подтиква малоумниците от Герб към анализ(!?) и мотивираност. Дайнов, ще те съдят за склоняване към самоубийство, да знаеш.

 75. 75 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ех Дайнооооввввв, ми нали 22г. само преходи и реформи бе аланкоолу. И какво се получава на практика от прословутите реформи: изхвърлят обикновения човек на улицата ,докато армията от чиновници близки до властта се увеличава лавинообразно. Е това ли е кадърно управление бе г-н пишман демократ. И не ми ги хвали ГЕРБ ако обичаш, това е партия с болшевишки уклон и култ към личността, това ли е дясна реформаторска партия. Много жалко ,че такива като тебе е.ахте м.йката на истински демократично мислещите хора в България!!!!

 76. 76 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#75:"jerry68"]Ех Дайнооооввввв, ми нали 22г. само преходи и реформи бе аланкоолу. И какво се получава на практика от прословутите реформи: изхвърлят обикновения човек на улицата ,докато армията от чиновници близки до властта се увеличава лавинообразно.[/quote] Прав си, точно това се получава от рИформи, заради рИформите......
  Държавата иска адекватно управление, а не рефорими, които по същество са обещания за неясното бъдеще...
  Какво полза донесе широко разпър.яната рИформа на Лостов+Нейков на пенсионната система 2000 година? Ами никаква, нещата станаха още по зле....
  Какво стана от рИформите в МВР на меките китки от 1991-92, ами нищо полезно, просто се "образува" престъпният свят в България.... от 1993 насам....
  Но ако попиташ рИформаторите, ще кажат е да, ама ни свалихте от власт и не си довършихме работата... но ако пак ни изберете ще продължим с рИформите....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 77. 77 Профил на fribble
  fribble
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Ако Тодор Живков ти е еталон, какви реформи ще направиш?

 78. 78 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Дайнов е невероятен глупак. Толкова жлъч е изсипал на толкова малко място. Мирогледа му е крайно мизантропски, сякаш хората са само лъжци и крадци. Трябва само "реформа", без самия Дайнов да знае какво е това, която по магичен начин да ги оправи или по-точно окове. Нека припомним на неуважаемия Дайнов, че България доста я реформираха и то из основи. Реформираха промишлеността, така че от нея почти нишо не остана. Реформираха земеделието, но земеделците, противно на простотиите на Дайнов, са вкарали тракторите в София и протестират. Здравеопазването вече е РЕФОРМИРАНО и благодарение на умните реформи е на това дередже. След тази поредица от реформи всеки нормален човек би казал СТИГА! Стига безумни реформи! Дайнов и прочее "експерти", разкарайте се! Некадърни сте! Не ставате за нищо! Провалихте страната ни!
  Дайнов дори не си дава сметка какво представлява подмяната на пенсионната система, колко време отнема и че ГЕРБ въобще няма да спечели от такава "реформа". Подмяната на солидарната система с частна означава преливане на осигуряващи се от солидарната в частната пенсионна ситема. При това дефицитът на солидарната система ще стане огромен. В частност, ако всички осигуряващи се преминат към частната система то солидарната система ше остане без приход. Сегашните пенсионери ше останат без пенсии и държавата ше трябва да ги издържа докато последния от тях умре. Това е безумие равносилно на връщането на земята в реални граници от по 5-10 декара на семейство във века на механизираното селско стопанство.
  После, частния пенсионен фонд не е нищо повече от бликирана банкова сметка. Давате си парите на разни момченца да си играят с тях на борсата. Утре ще пак ще дойде криза, щото са циклични, ще ги попилеят и ще кажат Оппа. А вие ще опъвате уши от глад.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 79. 79 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#72:"shumkar"]Държавен служител със заплата 3 500лв, при средна 600лв за страната !? [/quote]зависи с какво се занимава този държавен служител, ако е секретар бирник или управлява проект от ЕС може и да е добре, за да не крадне като батко и братко, ако е писар в общината на Горно нанадолнище, е многовато....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#78:"kihano"]После, частния пенсионен фонд не е нищо повече от бликирана банкова сметка. Давате си парите на разни момченца да си играят с тях на борсата. Утре ще пак ще дойде криза, щото са циклични, ще ги попилеят и ще кажат Оппа. А вие ще опъвате уши от глад.[/quote]
  А кризите у нас идват поне на всеки 20 години.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 81. 81 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Герб и Бойко са"изпята" песен. С този финансов министър направо се "загроби"! От тук нататък му остава утешението, че ще може да чете неадекватните си мисли в различни сборници като пример на човек с големи амбиции и никакво покритие. Вицове, бъзици, забавление във вечерите с кебапчета и пелин. И това си е знак в историята

 82. 82 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  Къде е екипността или как пръстите на една ръка образуват длан.Или гледаме нещата с главата надолу,както подчертава холандската принцеса,и виждаме... фууд.Кой ще ми отнеме топчето?

 83. 83 Профил на riseandshine
  riseandshine
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Анализът на г-н Дайнов е компрометиран от елементарните грешки, които е направил в бруто/нето частта на заплащането, което цитира ... Колкото до реформите, авгиевите обори тепърва предстоят да бъдат почистени. Само дали Бойко ще има Херкулесовата сила, воля и креативност да го направи, предстои да видим. И ако го направи, се надявам да вземе повече от 1/10 (от вота на) стадото

 84. 84 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Разстроено

  Ми навремето ми беше интересен този, като се появяваше по ТВ в рокерски дрехи и говореше доста cool, ама сега този текст честно казано, нещо не ми идва да го прочета с лекота на един дъх, нещо му куца...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 85. 85 Профил на Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Майстор Балкански (00:00–24:00)
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  [quote#81:"mik2"]Герб и Бойко са "изпята" песен.[/quote]

  Ми на изборите се видя точно обратното, не знам откъде идва тази категоричност...

  "И ний сме европейци, ама не чак дотам..."
 86. 86 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Истината е, че никой не тръгва да прави реформи по нормалния начин (след анализ, поставяне на цели, очаквани дългосрочни резултати и т.н.). До някакви спасителни действия от немайкъде, които странно защо всички наричат "реформи", всички управляващи достигат при нужда и само в краен случай. Причината е много проста: "защо да си разваляме спокойствието в момента с някакви дългосрочни мерки, които евентуално ще дадат резултат, когато нас вече ни няма на власт?" И от друга страна: "възникне ли криза в някаква област трябва да реагираме веднага , защото сега сме на власт." Доказателства: БДЖ - катастрофа, пенсионните изцепки - породени от недостиг в бюджета.
  Пак казвам, че няма значение кой управлява. Всички участват в това театро - веднъж в опозиция ("управляващите не правят "реформи" и веднъж в управлението ("ние правим "реформи", но другите ни пречат". Реално в България реформи се направиха в периода 1990 - 2000, когато икономиката и обществото се превърнаха от социалистически в капиталистически. Но и тогава нямаше накъде... От 2000г. насам, дори при много по-добри условия, нито царя, нито Станишев направиха нещо сериозно. И сегашните нямаше да пипнат нищо, ако имаха излишъци в бюджета...

  Who Is John Galt?
 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#85:"Майстор Балкански (00:00–24:00)"]Ми на изборите се видя точно обратното, не знам откъде идва тази категоричност...[/quote]
  Точно това се видя, само след 2.5 години управление, бидейки на власт, едва организират 160 000 гласа предимство за свестният по моему млад технократ Плевналиев срещу партийният чиновник Калфин....
  Вярно Ламбо удари едно силно рамо...
  Но е вярно, че властта изхабява.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на rosen
  rosen
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Поредния автор, който си мисли,че от него би излязъл чудесен премиер или президент...Как само ги чатка нещата..Че то било мноооогоо просто бре...

  Свободата е на върха на копието...
 89. 89 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "При нетна заплата 1000 лева брутната се оказва 3500."-при това очаквате "чиновническата орда",да иска реформи?Но г-н Дайнов-защо няма абзац и за полицейската и военната орда?Те тия хрантутници,мисля,са доста допринасящи да не се случват реформи и най-вече, гербаджиите да не искат да ги извършват-тия хем ги пазят,хем ги плашат.Лоша работа,когато си избираш за премиер -пожарникар,а за заместник-ченге/или нещо такова/,с една дума-служители от системата на МВР,които ни управляват, не може да се очаква нищо друго освен -милиционерска държава и ред по милиционерски.!Честито на наивните,както и на не наивните, но принудени да участват в живота на абсурда.

 90. 90 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 593 Весело

  До коментар [#69] от "dreamer":
  Как така през борсата?
  Ами комисионите? Ами консултантските?
  То не стига, че Е-ОН продава без да пита, ами сега и държавното, което е под управление на правителството да се продаде без допир до парите.

  pastor
 91. 91 Профил на Евгени Василев
  Евгени Василев
  Рейтинг: 458 Неутрално

  За съжаление ГЕРБ изтърваха възможността за реформи на всички сектори веднага след изборите, а се впуснаха да укрепват властта си. Сега ще бъде много по-трудно ... ако все пак се опитат наистина.

 92. 92 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  Браво на Евгений Дайнов !

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 93. 93 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#90] от "pastor":

  Така е, а Е.ОН нагледно показаха как се прави. Договаряш се и продаваш.
  Като си представя в България колко милиарди неправомерно са потънали в няколко частни джобове за последните 20 години точно благодарение на усилията на депутати, министри и кметове просто свят ми се завива. Най-печелившия бизнес в света е политическия.

  Отделете време навреме.
 94. 94 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#80:"boby1945"]А кризите у нас идват поне на всеки 20 години......[/quote]

  На 8-10. Или забравихте вече виденовата зима. Е ще си я припомните скоро.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 95. 95 Профил на Jazzprom
  Jazzprom
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Чета тук обидни неща за Дайов и ме учудва, че главната обида е, че бил от Миндя. Аз, напротив, се възхищавам, че Евгени не крие, а се гордее с Миндя, за разлика от повечето пишещи тук. Сигурен съм, че 99% от вас са първо поколение с обувки, ама искате това да се забрави. Неее, то си личи от коментарите ви. После, друго, хващате се за думички като бруто и нето, след като много добре разбирате за какво става дума, ама нали трябва да се плюе, давай...А за реформите, който прави реформи, си навлича гнева на реформираните и минава в опозиция. Имаме много добър пример с Костича, сега половината го обвиняват, че не е стигнал до край с реформите, а другите, че е правил реформи. Иди, че ги разбери! Маркуча се гласи да кара още един мандат и затова много ме съмнява какви реформи ще захване, особено като се има интелектуалния потенциал покрай него. Много преди Дайнов Синята коалиция призоваваше сегашното правителство да започне реформи и в името на реформите подкрепяше ГЕРБ. За съжаление започна едно безвремие, един популизъм, едни тъпи лафове, на които се кефеха лумпените. Сега и Дайнов ги казва тия неща и гледам как наскача цялото червено и герберско войнство. За мен неправенето на реформи води към едно бавно и даже не толкова бавно затъване на държавата, но май вече няма накъде.

  Това е положението...
 96. 96 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Не ви ли изглежда всичко случващо се сега , като зле режисирана репетиция или спектакъл? На сцената щуращи се артисти / министри/ не знаещи си репликите и действията, щот сценария се променя в движение и хаотично от много "сценаристи-професионалсти" но не знаещи за какво иде реч, в оркестъра /всякакви профсъюзи и организации, селскостопански, пенсионерски, здравни и фондации/ надуващи всеки колкото може неговия си инструмент и целящи да привличат внимание и да са центъра на вселената, диригент / финансово вице, незнаещ как да си организира подчинените/, забравил и изобщо на каква постановка е и незнаещ какво да прави, глуха предимно пенсионерска публика гледаща тъпо и неразбиращо и седяща там, щот навън е по-студено, а и представлението е безплатно, режисЪр след поредно мачле или рязане на лентички, пресмятащ колко ще са постъпленията в неговото джобче и на ортаците му и очакващ всичко да се оправи от само себеси, с постоянни реплики, че предните режисЪри са виновни за всичко, директор на театъра, с подписана заповед за уволнение след двоен мандат, подсигурил си спокойни старини и не свършил нищо за 10 години/ но с много сафарита, круизи и обмяна на ОБЕДИ/, готвещ се за нов лидер на публиката, както и нов директор, чудещ се как да се отблагодарява за новия пост и предстоящия охолен живот!
  Тъжно нали?

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 97. 97 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2045 Любопитно

  Дебатът за брутото и нетото е добра илюстрация колко загубени сме в превода на родния си език. Като няма какво друго да кажеш на светулката, обвини я, че свети.
  Абсолютно точен анализ на г-н Дайнов!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 98. 98 Профил на kostadyn
  kostadyn
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Бих повярвал на Дянков и Московски че искат да спасят БДЖ от фалит, ако мерките, които предлагат имаха смисъл. Ако спорът и стачката бяха за неща, които наистина имат голяма финансова обосновка.
  НО!
  Това, което се предлага като реформа НЯМА дори и финансов потенциал 10% от необходимо за пред кредиторите.
  Синдикатите не стачкуват против съкращенията. Стачкуват за КТД -колективен трудов договор.Спорът там е за някакви пари за храна, дрехи......... незначителни от финансова гледна точка неща.
  Ясно е че целта на тая история е друга и тя не е реформа

 99. 99 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1317 Любопитно

  В БГ реформа няма как да се случи по следните причини:
  -- Чиновници, милиционери и управляващи нямат полза от нея
  -- няма анализ, визия и консенсус какво целим с реформата и как да е направим. Поне 3-4 правителства трябва да следват една посока за реформата и да обяснят на хората за какво се борят и как и кога ще го постигнат.
  В момента кипи безмислен социалистически труд, но всяко ново правителство има совя собствена идея за реформите и рестартира всичко след всеки избори ...
  хората се умориха от безмилено лутане и правене на "реформи" на парче тип да закьрпим положението пак тези след нас да му мислят
  -- управляващите явно нямат потенциал и желание да направят анализ и да изградят стратегия за реформа, която да се следва и от следващите правителства
  и т.н.

 100. 100 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#94] от "kihano": Виденовата зима беше преди 14 години.... а и ние тепърва навлизаме в криза, още има 4.5 млрд. фискален резерв.... (Бог да поживи Ан Мак Гърк, ако и не хабилитирана)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK