Ще изненадат ли гражданите Бойко Борисов, или само ще се оплакват

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2007 г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2007 г.Прав е премиерът Бойко Борисов - свикнали сме да се оплакваме. Тук наистина е прав. Иначе как да си обясним, че нашенският модел на демокрация не работи, след като има законова рамка, позволяваща да упражняваме гражданските си права и да контролираме институциите.  


Цял низ от назрели, направо презрели проблеми в обществото говорят, че имаме


български парадокс
- демократичните механизми не се задействат, но не защото няма условия това да стане, а въпреки условията.  


При все че България е нещо като шампион по брой на граждански организации на глава от населението, които разполагат с широка гама права за публичен контрол над институциите и управлението, контролът или отсъства, или от него няма никакъв съществен резултат.


А както знаем, демокрацията по света се разви дотам, че неправителственият сектор пое съществени функции в контрола върху властта. Т.нар. двустепенна система на управление предвижда избор на настоятелство. Точно то осъществява контрол върху целите, мисията и изразходването на средства в дадено учреждение или организация.


Настоятелствата се избират от нас


гражданите, за да проверяват какво става в детските градини, училищата, университетите и БАН. Също в читалищата, църквите, джамиите, спортните клубове и самите неправителствени организации.


Както се досещаме, проверката основно е за ефективното използване на отпуснатите пари.


Как става или как би могло да става това на практика? Според правилника за устройството и дейността на училищните настоятелства например родителите избират настоятелства в училищата и детските градини. Уставът на Българската православна църква дава изключителни права на гражданите от епархията за избор на настоятелство. Законът за народните читалища също регламентира избора на настоятелство и т.н. И за болниците е предвидена възможността да имат настоятелства още от 1999 г.


Но нямат


Може би обяснението е в разбирането на здравния министър: "Ако има корупция в обществото, може да я има и в болничните настоятелства.'. Да, но нали злоупотреби стават и без настоятелства.


В БАН обаче имаме новосъздаден съвет на настоятелите. И в държавните университетите може да има, но при висшите училища проблемът се усложнява от академичната автономия, разбирана като неприкосновено право за развихряне на недотам академични и контролни практики.


Правилникът на Софийския университет например предвижда съвет на настоятелите от седем членове, петима от които се избират от академичния съвет по предложение на ректора. Получава се така, че ректорът се самоконтролира, което е условие за неефективно управление на средства, не поради липсата, а въпреки наличието на контролен орган. Никой не се съмнява в ректора, който както повечето хора на науката се ръководи от безкористни идеали и милее за развитието на университета. Просто има условия.


Работата е там, че изборът на членове по препоръка на ректора представлява идеален пример за сливане на власт и за сблъсък на интереси.


Как научното ръководство ще се самоконтролира, когато то е заинтересовано науката да се развива, а това развитие става с пари, а не само с приказки за значението на науката. А финансовият министър казва, че няма пари. Ами ако учените решат, че е жизненоважно да изследват планетата Марс? Може наистина да е много важно, ама ако няма пари за парно? Пък и колкото човек да е учен, какъвто и интелектуалец да е, все ще прояви интерес и към размера на заплатата си. Може и по-голям, отколкото към това дали средствата се изразходват ефективно.


Някои може би си мислят, че всъщност настоятелствата не са това което са, че няма полза от тях и управленските екипи така или иначе правят каквото искат. Не е така. Но не е така в модерните общества. Не е така там, където гражданите са убедени, че нещата зависят от тях.


Проблемът у нас е, че


от малки ни повтарят "няма смисъл"


и следователно няма смисъл от намесата на нас, гражданите, в управлението на публичните дела. И защо да ни учат да сме граждани, когато опитът сочи, че безхаберието и незаинтересоваността излизат на далавера. Според едно проучване едва 15% от незавършилите и 30% от завършилите студенти по право и политология са наясно с темата за избор на настоятелство и ролята на този избор за развитието и управлението на демокрацията. Какво остава за другите, които са далеч от правото и политологията.


Остава съпричастността на повечето от нас към изграждането на нещо, което е демокрация, но не съвсем. И отказът да вземем нещата в свои ръце с оправданието "няма смисъл". Този отказ е и последствие, и причина на нашата не съвсем демокрация. 


Това е


темата за нас, не съвсем гражданите


Дали ще спрем да гледаме безучастно наоколо, или ще започнем да оказваме съдействие и активно да участваме в управлението на нашите църкви, училища, читалища и университети. Дали пък най-сетне няма да вземем решение да се намесим в контрола по разходването на средства в нашите партии, фондации и спортни клубове. Най-малкото поне да се позаинтересуваме следващия път кога, как и защо ще избират настоятелства в организациите, с които имаме отношения.


Защото тези, които подлежат на наблюдение, най-често си траят. Светият синод  засега не проявява усърдие в разгласяването на изборите за настоятели. В културата и образованието, когато дойде някой читав министър, трудно намира подкрепа да се въведе граждански контрол върху управлението. Причината е в страха по стъпалата на йерархията да не би да се разоре нечий двор. Ние обаче точно за този двор ли най-много сме загрижени?


Така че: Има ли смисъл?


* Авторът е политолог

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на interesen1
  interesen1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  ЛЪЖИТЕ НА ГЕРБ СА ДО момента, в който ще се окаже, че нито има пари в бюджета, нито резерви за валутния борд.
  Какво оплакване, хората искат да знаят истината за икономикаата???

 2. 2 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Добра статия. Бойко Борисов има нужда от градивна и конструктивна критика и натиск от страна на информирано гражданско общество, а не от синдикати и земеделци, които го изнудват за облаги.

 3. 3 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много истини има тука.

 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2624 Неутрално

  [quote#2:"normandy"]Бойко Борисов има нужда от градивна и конструктивна критика и натиск от страна на информирано гражданско общество, а не от синдикати и земеделци, които го изнудват за облаги. [/quote]

  Облаги,но не за истинските земеделци и работници,а за босовете на БСП и синдикатите,което си е все същото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Нямаме Гражданско общество. Това е, защото сивата икономка е много, ама много голяма. Гражданско общество ще имаме тогава, когато всеки отиде и си плати данъците, ама върху пълните доходи, и като не получи нищо срещу тези пари, излиза да протестира с цялата си гордост и самочувствие на данъкоплатец. Данъци върху пълните доходи сега плащат много малко сектори. Цели сектори в икономиката се осигуряват и плащат на минимум. Те не смеят да излязат на протест, защото ако ги натиснат с проверки от НАП ще изгорят, и затова съществуващото положение ги устройва. Е това е причината да няма протести, и да няма подкрепа за тези, които са се осмелили да протестират, според мен.

 6. 6 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1440 Разстроено

  "Проблемът у нас е, че от малки ни повтарят "няма смисъл" и следователно няма смисъл от намесата на нас, гражданите, в управлението на публичните дела."

  Или да перифразираме че "преклонената главица сабя не я сече"...

  Проблемът е в мисленето, в "чипа" (единственото смислено твърдение на т.нар. "цар", в това че българите се възпитават и са всикнали да са поданници, а не ГРАЖДАНИ!!

  Всички атрибути за които говори автора са характерни предимно за гражданските об6тества, а в БГ такова по съ6тество няма!! С всичките изкривявание които следват от това!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 7. 7 Профил на exile
  exile
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#3] от "bta":
  Ама май 'няма смисъл', а? =)

 8. 8 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Когато обществото упражнява конструктивен натиск и критикува разумно изпълнителната власт,тогава имаме гражданско общество което иска да и може да променя някои решения на таз власт.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  Уважаема редакция, какво стана с Гражданката Любослава Русева във вашия вестник ??? :).
  От гражданското общество нямат интерес полутоталитарните държави и общества..Комунисти , бойкоборисовци, потомството на червената номеклатура,полудиктаторчта, вифаджии и сие 'управляващи", мачкат ВСЯКА поява на граждани ..Първо, по стар навик- те мачкат ФИНАНСОВО и не позволяват появата на средна класа-хора с добри доходи , независимо от ВЛАСТТА ..) После те мачкат с подслушвания , с бюджет на КГБ или МВР, след това внимават да оставят БЕЗРАБОТНИ всеки появил се ГРАЖДАНИН в страната на абсурдите и т.н. ..Между временно се "грижат" да произвеждат безропотни подрастващи и студенти, напомняйки им - за хомота на крепостния ...Като прибавим и липсата на ТРАДИЦИИ в България, липсата на 'Колт" в задния джоб , умелото посаждане на отрочетата на БКП-ДС- в управлението на държавата и т.н..
  Цяла наука е : КАК да попречим на появата на граждани в нещастна България..) Голяма тема ..:0
  П.с. Да не забравя да ПОЗДРАВЯ първата дама , сменящият памперси мазен комсомолец, който ще "издевателства" в ефира 5 години , "точкуващите" в Дневник , спада на нивото на Дневник , червената бойкоборисовщина на мода във вестника ..))
  Доколкото зная , сте получили 3 милиона лева от фондацията ' Америка за България " , виждам и банерите на най-почтената банкерка в България- 'Българо американската банка "-- какво ли изобщо има общо с Америка - Цветито ,
  ТАКА ЧЕ , спокойно можете да сте ГРАЖДАНИ, а не редакция от технократи , с бедна обща култура и прислужваща на сегашните управляващи :)) Финансово поне , сте добре ...

  BIG AL
 11. 11 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1316 Весело

  Общество на мрънкачи...

  Все за нещо ще намери да се начумери.
  Ту му млякото горещо,
  ту пък друго нещо.
  И задето Ваньо вкъщи винаги се мръщи,
  Николинка, Петко, Митко
  викат му сърдитко.

  الرجل الكبير
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "exile":

  Във всичко има мисъл както и в всяко нещо има доза истина.

 14. 14 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 2797 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Ахъ. В Бг всичко се прави така - полвинчато и непрофесионално. Така се мете улица, така се строят магистрали, такива са ни политиците, такива са ни учителите, такива са ни лекарите, такива са ни футболистите....

  Ганьовска му работа. И не са виновни тия отгоре. Старчока с имотите и Тиквата поне за това са прави - чипа е сбъркан, кофти матрял.

  Та на такъв прост народ - прости управници. Какво гражданско общество, какви пет лева. Всеки народ си е заслужил управлението

 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "BIG AL":

  Какво общо има Русева с гражданското общество. Префърцунените и пасквили дотегнаха на аудиторията, а и беше се самопровъзгласила за някакъв морален стожер и все към чалгата я дърпаше, да не говорим, че отстраняването и позакъсня, защото тя няма място в медия, която се числи към дясното. Все едно Уолстрийт Джърнъл да наеме Ноам Чомски на работа.

 16. 16 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Как се става член на насятоятелство и къде мога да кандидатствам? Без проблем бих отделил от свобоното си време и напълно безплатно да преглеждам и ревизирам изразходването и оползотворяването на средства на някоя държавна институция или дружество. Обещавам сериозна активност.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 19. 19 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  ще ме извинява автора, но смисъл наистина няма, и то не защото гражданите са безсилни да променят нещо, а защото това вече не е тяхната държава, и нейните проблеми ги засягат, но не са техни проблеми.

  абсурдистан не е родина, не е държава, не е общество - това е един мафиотски тумор. нека бандитите и лапачите, които го отглеждат и съществуват благодарение на него, да си решават проблемите, защото ако тази кочина се провали с гръм и трясък, както вече се очертава, те ще са най-потърпевшите.

  да се оправят!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 20. 20 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията не ми хареса. Написана е при липса на елементарно познаване на обективната действителност."Проблемт у нас е, че от малки ни повтарят "няма смисъл" и следователно няма смисъл от намесата на нас, гражданите, в управлението на публичните дела." Нищо подобно! Проблемът е, че е налице срастване между всяка една управляваща политическа прослойка и икономиката на България. Автора на статията пробвал ли е като независим кандидат да стане кмет на населеното си място, пробвал ли е като политически неутрално лице, но признат експерт в професията си, да се кандидатира за конкурс на средно управленско ниво в държавната администрация и да е спечелил по законосъобразен начин? Нека не забравяме и това- Договор за ЕС
  Член 10
  1. Функционирането на Съюза се основава на представителната демокрация.
  Хайде сега да видим кога ЕС ще допусне нарушение на този основен договор на ЕС и позволи във Бг. да има пряка демокрация?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "Pavlik Morozov":

  А кога е била.

 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Договор за ЕС
  Член 10
  1. Функционирането на Съюза се основава на представителната демокрация.
  Хайде сега да видим кога ЕС ще допусне нарушение на този основен договор на ЕС и ще позволи във Бг. да има пряка демокрация?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  България е като скапана заплашена от фалит фирма, която се опитва да убеди своите работници, че е тяхна работа да я спасят. а всъщност най-заинтересовани от оцеляването и са собствениците, директорите, и техните семейства и антураж. защото фирми много, но там не се търсят некадърни началници, докато един работник винаги ще си намери място под слънцето.

  та крокодилските сълзи, с които паразитите ни призовават "другари, дайте да дадем", никак не отиват на арогантното самодоволство с което лапаха кифтетата.

  п.п. не казвам, че автора нарочно обслужва интереса на паразитите със статията си - просто не си дава сметка колко е закъснял призива му. защото българите на няколо пъти се вдигаха и се опитваха да вземат нещата в свои ръце, и ежедневно стотици и хиляди ентусиасти се опитват да си търсят правата в съда и на чиновническите гишета и да се опитват да накарат системата да заработи, но на това политическата върхушка, престъпната олигархия и връзкарите чиновници отговарят всеки път с дружен отпор, и сами се осъдиха на отложена, но сигурна гладна смърт.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#16] от "lol":

  Обещавам сериозна активност. ...:)))
  ...................
  За съжаление - нямаш данни ..)))

  BIG AL
 26. 26 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "bta":

  била е когато емиграцията не е била опция. харесва ти или не България е била твоя дом, и ако искаш нещо по-добро единствения начин е бил да се бориш за него тук и сега.

  към днешна дата изправен пред избора да стане мъченик в несигурната борба за гражданско общество и нормализация на абсурдистан, или да постигне бърз и сигурен успех в чужбина, амбициозният и способен българин избира второто.

  затова 97'а никога няма да се повтори - защото капака на тенджерата под налягане беше махнат с отварянето на границите. сега чорбата може много да ври, да пръска и прелива, но няма шанс да стресне статуквото със заплахата от експлозия. най-способните заминаха и продължават да замианват, а тука мат'рялеца ще си къкри, ту по-тихо, ту по-шумно, докато не се появи нов освободител (ЕС? мултинационалките?) който да ни пренареди битието по нов тертип.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на zavoi1
  zavoi1
  Рейтинг: 426 Разстроено

  * Авторът е политолог
  Взехте да жълтеете "Дневник"!

 29. 29 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 374 Неутрално

  [quote#16:"lol"]Как се става член на насятоятелство и къде мога да кандидатствам?[/quote]
  Ако напр. имаш деца и близки отношения с директора на училището или поне с класната, те посочват като достоен кандидат и си избран без гласуване . Ако, евентуално, някак се промъкнеш във въпросното настоятелство без протекции, откриваш едно сборище от протектирани, които имат доста различна от твоята визия (ако изобщо може да се нарече визия) за нормалната работа на учереждението, както и липса на представа за нормално протичане на събрание. Можеш да пробваш да кажеш нещо - говори си, няма да пречиш. А междувременно мисли къде да си преместиш децата, ако решиш да питаш къде са похарчените събрани от родителите пари.

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "Остава съпричастността на повечето от нас към изграждането на нещо, което е демокрация, но не съвсем. И отказът да вземем нещата в свои ръце с оправданието "няма смисъл". Този отказ е и последствие, и причина на нашата не съвсем демокрация. "

  доказателаство, че не всички българи са неспособни да мислят демократично и да бъдат проактивни в определянето на съдбата си, са продължаващите опити за създаване на някаква средна класа у нас, и успешното интегриране на много българи в чуждите пазарни общества.

  всъщност политически най-активен у нас е мат'ряла, който не вижда никакъв шанс за подобряване на положението си, освен подаянията на един благосклонен Бащица.

  а способните са взели живота си в ръце и се развиват без да се интересуват прекалено от това кой е на власт, защото виждат че това е нещо като сушата, кишата и международното положение - влияе ни, трябва да се съобразяваме с него, но не можем да го контролираме.

  и един ден когато установената чрез платени медии и гласове родна ОХЛОКРАЦИЯ се разклати средната класа няма да се нуждае от подканяния и насърчения - тя ще е готова да издигне свои водачи и да се пребори за властта.

  а междувременно нека мат'ряла и неговите селски вождове продължат да се умаломощават взаимно в налудничавата си връзка на шеметно менящи се любов и омраза.

  този път помощ няма да има - ни отвън, ни отвътре!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#25] от "BIG AL":

  какво се иска? както е модерно да се казва сега "силно съм мотивиран да се развивам"....

 33. 33 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#17] от "lol":

  "Бедата идва оттам, че издателите на „Дневник” не са издатели. Това не са хора, които печелят парите си от медии. Те имат друг бизнес. И поради това превръщат вестника си в инструмент за другия бизнес. Щом трябва, ще се подмазват на властта. "

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "Pavlik Morozov":

  Сори ,но емиграцията винаги е била цел на Българина.

 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak":

  аз откъм хората дето внасят пари в бюджета не чувам мрънкане, чувам ропот.

  бойко редува хленч в ефир с пълно медийно отсъствие. герберчетата пък мълчат като риби.

  не си представях така живота на 42-ия ден от пълната победа на здравите сили в абсурдистан. мислех, че уличните лампи ще се огъват под бремето на избесени комунисти и ченгета, че мафиотите ще са в затвора, а с конфискуваното им имущество ще е попълнена хазната. ех, каква я мислехме, а каква стана ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 941 Неутрално

  До коментар [#6] от "B52":

  Ще има кой да напише където и когато е необходимо що е свършил Симеон...Определено трябва дистанция, свършеното да влезе в кадър. Но това, което ти вършиш е толкова елементарно и микроскопично, че и сега може да се дефинира - бръмчене на мушица в ефира.

 38. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Независимо от случая, „Дневник” пак е най-четеният вестник в интернет, пак се опитва да прави професионално новини. Но навеждането е очевидно и това го прави още по-коварен вестник."
  Пак от там...

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#23] от "dqdomart":

  Колега, все пак, пряка демокрация и гражданско общество са различни работи, и няма нужда да те допускат ...
  Колкото до проблема ... няма народ /поне не съм чувал/ с такава поговорка като за сабята и главицата. Стара работа е, но дълбоко вкоренена, и, не че обяснява всичко, но докато е актуална, е голям проблем. За мен истината е, че всеки трябва да реши личните си проблеми /колкото е възможно/, и на тази база да поставя и изисква за решаване общите. Без самокритичност е наистина бла бла ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "lz2":

  абе, другарю, герб сами признаха че те 2 години са хранили това куче дето днес ги лае.

  кой им е виновен, че дойдоха с обещания да унищожат червените чорбаджии, а само ги охраниха?

  нима и парите дето се наливат в зали и магистрали не отиват пак в джобовете на червените строителни фирми?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 42. 42 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Силвърмен: ""Икономедия" е доказателство, че когато в медиите трябва да се срежат разходите, човешкият фактор си губи значението. Това е така, защото финансово сме по-зависими от издателите, отколкото от читателите.
  "

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 43. 43 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всъщност българите май мрънкаме не толкова защото сме мрънкала, ами повече защото сме родени нарушители и ако нещата започнат да стават както трябва то и ние самите ще трябва да действаме по правилата. А тази опция много много не ни допада и за това по-добре да си мрънкаме и да си я караме както си знаем...

 44. 44 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 479 Весело

  За да прояви гражданската си активност, на човек са му необходими следните неща:
  1. да е осъзнал, че има някакъв проблем,
  2. да е направил хипотеза за решаването му, т.е. да знае какво ще реализира,
  3. да е достатъчно стимулиран, че да запретне ръкави и създаде "от нищо-нещо", най-малкото да е разбрал, че и от него зависи нещо,
  4. да има непоклатима вяра в смисъла на усилието и в собствените си възможности,
  5. да има умения да търси и учи непрекъснато, да опитва, бърка, поправя се, опитва, и т.н. повече пъти (колкото трябва, толкова),
  6. да е открил мъдростта, че е по-добре да вършиш нещо правилно дори нескопосано, отколкото да вършиш перфектно нещо фундаментално сбъркано...
  7. да различава ясно горните 2 дейности,
  8. да може да работи заедно с други добронамерени "търсещи",
  9. да може да парира в зародиш обвиненията на всеки кисел (обикновено малотраен) "сподвижник",
  10. да не е притиснат от ежедневна борба за физическото си оцеляване (своето и на семейството си),
  11. да не гледа телевизия .
  Както виждате, комбинацията е сложна.
  Но там където я има, се случват фантастични работи
  Уверете се сами --> http://www.novoobrazovanie.org/

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 426 Неутрално

  ..........................
  Правилникът на Софийския университет например предвижда съвет на настоятелите от седем членове, петима от които се избират от академичния съвет по предложение на ректора
  .....................

  Докато тенденцията е бъдещите лидери в западните училища да имат курсове по етика, защото ценностите и етиката са единствения гарант за поведение на човек, не толкова пралилата, то явно в алма матер подготяме идеалните кадри за Българската Съдебна Система. ( с ярките примери от весниците)

 47. 47 Профил на Господин Никой
  Господин Никой
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#20] от "dqdomart":

  Много точно казано:

  Статията е написана при липса на елементарно познаване на обективната действителност."Проблемт у нас е, че от малки ни повтарят "няма смисъл" и следователно няма смисъл от намесата на нас, гражданите, в управлението на публичните дела." Нищо подобно! Проблемът е, че е налице срастване между всяка една управляваща политическа прослойка и икономиката на България...

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 49. 49 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#48] от "Wornoxmaniak":

  айде кажи си - защо още киснеш тук?

  защо не си гледаш бюреков, защо не си прелистваш телеграф и шоу?

  защо зорлем се тикаш при малкото останали хора, които не само са недоволни от бойко, а и могат да формулират в завършени и смислени изречения причините за недоволството си (и за което ти естествено ги громиш както хунвейбин громи гнилата интелигенция) ?

  победихте бе! само футболист на годината не можа да стане бойко, и то от свян, щото всички знаем че банкянския ритнитопковец заслужава тоя приз. всичко друго вече е негово. ми заживейте си най-после живота! градете България! какво се занимавате със заблудени и кулаци като нас?

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#32] от "lol":

  какво се иска? както е модерно да се казва сега "силно съм мотивиран да се развивам"....:)))))
  ..............................
  Виж сега..Тези неща се знаят..Пътят е дълъг , но "славен" ..)
  Първо се свързваш с "''почтения, ""безукорно честен"" местен гербаджия"- този с 45-те имота , ако си в София, тези около ДС- кадъра, ако си в Русе или направо с другарите тимаджии-слугите им , във Варна , ако си :))
  Ставаш член, малък и къс ,и последен..После започваш редовно да посещаваш мачовете на 'Витоша" Бистрица и бурно да аплодираш всяко докосване на топката -от 'магьосника " във футбола ..После- те забелязват и те питат- доколко си готов да НЕ споменаваш името на Гоце, например , - без разрешение на шефа :) И ти дават "правилна" насока - на мотивите ти - да се развиваш..
  След това е нужно често и публично - да цитираш Цецка , фидоска или Мента- само с положителни и вдъхновени слова ..След това изваждаш някои стари ДС- доноси - ако си правил / оправяш си правописа- да не е такъв , като моя в Дневник//..
  Още малко "мъки" и накрая ти се предлага- да си направиш 'гражданско сдружение" , за което мангизите ще идват от бюджета- милиони за всяка година , но САМО на правилните сдружения :) А , ако те мързи , но си виден вече гербаджия -те слагат да 'контролираш" НЕЩО, някъде - за което ще получава ,ПОНЕ, малкото вънаграждения от 1000 лева , като начало..На теб ще се разчита , вече , по всяко време на денонощието - във всяка медия, и пред жена си дори - да защитаващ всяка "мисъл" , ход или шут на футболния терен - на светиня му ..
  При спазване на горните правила , пътят за развитието ви , в партията на слепите, мълчащите и не мислещите - пред вас - ще бъде , открит :::)))))
  Успех ви желая ....::)))))

  BIG AL
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#49] от "Pavlik Morozov":

  Защото съм и въпреки вас. Защото съм много по-отдавна и винаги ще защитавам иделите на този капиталистически вестник. Защото знам че след 20-годишно лутане, сега пред България се откриват нови хоризонти. Защото сега у нас има свобода и гражданско общество. Защото виждам неща, които вие не виждате. Защото знам, че животът е такъв какъвто сам си го направиш. Защото никога не съм бил и няма да бъда мрънкалник. Приятен ден.
  Моят вече е!

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 54. 54 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Когато чуя думата политолог веднага си представям човек получаващ парите си от някоя партия чийто интереси се мъчи да защищава,т.е. или прави внушения или манипулира.Така е в случая..бих казал -всичко мара втасала само настоятелствата ще оправят България.Бе ей аланкоолу не видиш ли кой стои начело на държавата и какви глупости върши колко е примитивен и неподходящ за тази работа ..ха ако ти стиска критикувай .

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 55. 55 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "Wornoxmaniak":

  няма как да ти повярвам.

  силният, увереният, победителят е великодушен и добронамерен.

  а герберастчетата даже след "решителната победа" на последните избори си останахте озлобени, настървени, подплашени. значи знаете, че не сте никакви победители, и че тая победа може да си я впишете в графа "пирови".

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 56. 56 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "Wornoxmaniak":

  герб е популистка партия. тези партии са инструмент на мошениците да експлоатират наивността на глупаците. ако ти претендираш че си постигнал нещо в този живот и не си глупак, и въпреки това подкрепяш герб, то какво излиза - че си от тарикатите!

  с какво те захраниха милиционерчетата че да ги обикнеш толкова? с някоя службичка? или с проектче?

  още преди години на форума на "СЕГА" видях как интереса килва феса на 180 градуса, когато един бивш седесар лапна някакво проектче при тройната коалиция и след много-годишно клеймене на комунистите изведнъж припозна тройната като най-просветното, полезно и родолюбиво управление в новата ни история.

  та лови си водата в мътна риба, но избери по-добре мястото - тука шараните са малко. дори "дневник" да продължи курса на помирение с бойко тука пак няма да се нароят шарани, защото другаде има къде-къде по-застояли и мазни блата, най-вече в спонсорираните и толерирани от бойко медии на пеевски.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 57. 57 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "омбре":

  на мен тая работа с настоятелствата ми прилича на призив към герберастите да щурмуват настоятелствата на болници, училища и детски градини, та властта да се сдобие с още един инструмент за натиск над лекарите, учителите и научните и академични институции.

  то ще се чуе. едва ли някой изведнъж съвсем случайно се е присетил за настоятелствата. герберите може би готвят някое законче и опипват почвата.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 58. 58 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  колкото насила създадените по спуснати отгоре правила "етажни собствености" оправиха битовите ни проблеми толкова и настоятелствата могат да оправят публичните ни проблеми.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 60. 60 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#31] от "Pavlik Morozov":

  Не става въпрос за страх. А, че поне аз лично не виждам нищо конструктивно в критиките на подобни хора като Русева, а и тя рядко критикува правителството, тя се отдала на хулене на българите и колко са изостанали и как слушат чалга . Борисов има нужда от по рафинирана и целенасочена критика, защото има потенциал в него.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 62. 62 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#60] от "normandy":

  бойко е човек който дори като го плюят мисли че дъждец го вали.

  а ти ми разправяш, че имал нужда от "рафинирана" критика?!

  човека дето първо не вдява от нищо рафинирано, и второ не само не търпи критика под никаква форма и повод, а и ако не се обърнеш към него с някоя похвала го приема като обида?

  да бе да! вЕрваш ли си?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 63. 63 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#40:"deepdp"]За мен истината е, че всеки трябва да реши личните си проблеми /колкото е възможно/, и на тази база да поставя и изисква за решаване общите.[/quote]
  И ако нямате реално действащи правни механизми освен един закон за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление; нямате реален граждански контрол върху решенията на посредниците -политици и депутатите не могат да носят наказателна отговорност за начина си на гласуване в НС - вижте КРБ - чл.69 , както и да сте си решили личните проблеми, не притежавате власт, за да решите обществените проблеми. Останалото е мълчание.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 64. 64 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Кой има право на законодателна инициатива в НС- подписката, подписана от група граждани, може ли да влезе за разглеждане от съответната комисия в НС, ако тази група граждани не е идентична с лицата, имащи право на законодателна инициатива???? "Законодателният процес в Народното събрание се осъществява въз основа на Конституцията и на приет от него правилник. Право да внасят законопроекти имат народните представители и Министерския съвет. Това право се нарича право на законодателна инициатива."
  http://www.parliament.bg/bg/billbecomeact

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 65. 65 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#64:"dqdomart"]подпискат, подписана от група граждани, може ли да влезе [/quote] като законопроект на ЗИД на еди-кой си закон

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално
 68. 68 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Спокойно, приятели! Доста време вече Европарламентът, а и по-важните европравителства са в ръцете на ЕНП. Същата тя е с Бойковите табиети да обвинява на собствените си неудачи левите управления. Сякаш кризата е предизвикаха левите?! Сега панически Меркози се опитват да скърпят дясната политика със заклинания и рестрикции, без да посегнат на най-важното - на спекулативния и банковия капитали, на военните разходи, на големите богатства и излишния лукс, на ниските данъци върху хазарта. Да увеличат дела на преките и намалят дела на косвените данъци! Хаотичните им действия ще доведат до още по-голяма концентрация на капитали, до свиване на социалния сектор - здравеопазване, пенсионно дело, образование, до обедняване на широки слоеве от населението, а след това ... ще видим!

 69. 69 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Най лесно се манипулира бедният човек. Затова в България няма и няма да има скоро средна класа.Това е национална политика. А за това ,че ни яздят като чужди магарета разни Мутри, Помпиери,Милиционери ,Шлифери и всякаква сган сме си виновни ние. Ми кой си избира управляващите,а? А и освен това българина предпочита да псува пред телевизора, и след това да си избира същите тупани да го управляват. Вместо да хванем тоягата и да ги почваме. НИКОЙ не ни е виновен. Време да си извадим главите от задниците. А на омазаните от кеф с л.йна милиционерчета във форума ще кажа едно: не се кефете за това че Тиквондера докара до просешка тояга народа си, че битовата престъпност е като през 96г., че благодарение на здравната ви реформа, родилки умират постоянно, а оставки няма, също и виновни!!!! То всички знаем кой е виновен!!!!!

 70. 70 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Демокрацията е интегрална "сума" от разбирането ни за реално Общество и реална Политика , Авторе . Викни направо , За повече Общество в собствено Политиката !!! и съответно , дай своето предложение за начина , по който да сторим налагащата се дълбока Промяна . Защото виж , и Комисията " Тодор Коларов" иска да се разпусне , поради Структурна неможност да си върши задължението . Като се взреш по-нататък , ще се увериш , че и Парламентът ни страда от необратимо "плоскогъзие", сиреч , плаче за Двукамарна структура , и т.н. , та до Нова Конституция . Диагнозата е , Изчерпана структура на универсалното ни /политическо/ общуване в модерно Общество ...

 71. 71 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Българинът никого няма да изненада.
  По стар обичай ще си мрънка, а може и след 2-3 чашки ракия и да повика, но ще продължават мазохистично да си избира управници, които няма да го ръководят и управляват, а просто онождат.
  И ще викаме - "по-лека и не с рог".

  ура и да живей!!!
 72. 72 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Може да не е точно така,но ми се струва,че при нас има нещо изначално грешно.Като че ли ни липсва способност да мислим обективно,трезво да търсим истината и и да я отстояваме.Всеки си има своя истина и счита ,че е длъжен да я отстоява до край.Ние не умеем да слушаме другия,да чуем аргументи,да ги осмислим и трезво да преценим кое е правилното и да се откажем от своето ако е необходимо.Ние сме винаги предубедени,твърде много емоционално ангажирани.Ние просто не ценим истината и справедливостта.Всички тези твърдения ги правя на основание на това което слушам по радиа и тв-та,тези така наречени публични дебати и личности.А напоследък,дори отказват изобщо да се слушат и стана модерно спорещите страни да говорят едновременно.Ето защо според мен няма полза от нашите граждански образования,те не могат да осъществат контрол,не могат да постигнат ефективни общи действия,в един момент всичко се размива.Народопсихология!!

 73. 73 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#64] от "dqdomart":

  Има възможност. И каво от това?
  Вече има внесени няколко законопроекта, които трябваше да се гледат в срок от 3 месеца. Но те отлежават почти година, а може би повече.
  Въпрос - на кого и за каво да се се оплакваш, като нищоправенето от администрацията, парламента и от правителството са ненаказуеми?

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#73:"focusnik"]Въпрос - на кого и за каво да се се оплакваш, като нищоправенето от администрацията, парламента и от правителството са ненаказуеми? [/quote]
  Въпрос- задълженията на администрацията , парламента и правителството се уреждат със правила, наречени закони. Ако те се променят, за да отговарят на настоящите нужди на обществото, ще е добре. Но пък законите се приемат в НС от депутатите - е, нима те ще приемат закони, с които поемат реални задължения и които законно ще им отсичат финансовите приходи и ще ограничават реализирането на лобистки възможности?! Аз не го вярвам. А Вие?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на drakolina
  drakolina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Доста обща и нъбразо написана статийка.
  ИСТИНАТА Е ЕДНА. ВЛАСТТА СЕ СЪОБРАЗЯВА С АРГУМЕНТИТЕ НА ХОРАТА САМО КОГАТО ДИРЕКТНО Е ЗАПЛАШЕН ТАКА НАРЕЧЕНИЯТ ЕЛИТ ОТ ЗАГУБА НА ВЛАСТ. По тези географски ширини е така.
  Колкото и разумни да са аргументите ми срещу дадено правителство, практиката в България е такава, че нито едно доброволно не е слязло от власт. Изключение прави Филип Димитров. Правителството на Виденов бе свалено с огромни протести и натиск. Колкото и градивно да кртикувам един самодоволен глупак, винаги ще съм неправа за него, именно защото е глупак и няма капацитет да ме разбере.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 77. 77 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Весело

  Царе сме на мрънкането - спор няма...

 78. 78 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#10:"BIG AL"]Уважаема редакция, какво стана с Гражданката Любослава Русева във вашия вестник ??? :[/quote]


  http://www.reduta.bg/?category_name=%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%B5%D0%B2%D0%B0

 79. 79 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 479 Неутрално

  мрън, мрън - при неработеща съдебна система гражданите даже и да са хиперактивни нищо бързо не могат да променят - изискват се големи усилия много дълго време за да се промени и най-малкото.

  gorskia
 80. 80 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Три години се оправдават. Системата нещо не работи. Няма резултати. Икономиката е в задънена улица. Сега даже и "великият" им износ западна. Когато нещо не работи, нормално е да го изхвурлиш като непотребна вещ. Правителството не работи ефективно. Какво следва?

 81. 81 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Добре го казваш , mik2 ...

 82. 82 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Мдааа, всичките тези недомислици, което се пробутват като реформи , имат само една цел- да предизвикат недоволство. Ако умореният до смърт от прехода българин не отреагира адекватно и масово и " реформите" минат, тиквата , вече в ролята на Реформаторът, ще разполага с още поне година време да глозга държавата ни чрез цялата пасмина на мутроолигарсите.
  Ако не минат, напълнил гушата, ще избяга от горещия стол с :" АЗ исках да оправя нещата , но вие не ми позволихте !!!"

  Основание за подобен извод дава както показната картина на внезапно втвърдените позиции на правителството/премиера, което за предходните две и половина години само отстъпваше винаги и по всичко. Основание са и очевидната недомисленост на предлаганите промени, както и това, че се правят в разрез със закони, с подписани споразумения и дори да преодолеят ветото на президента чрез машината за гласуване на герб в НС, няма да минат през КС.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 83. 83 Профил на drakolina
  drakolina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Българите ще изненадат Бойко ако поумнеят. Както и той тях ще изненада приятно, ако почне и да мисли. Така че изненадата ще е взаимна. Дотогава ще си живеем така. Те ще паразитират върху нас, а ще ни обясняват, че било симбиоза. И така докато не прекалят. Предвид народопсихологията ни и овчедушното ни търпение, дъъълго време изненади няма да има.

 84. 84 Профил на moreni
  moreni
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Дневник, вярно ли е това за Русева? Позор! Искаме си я!
  По темата: организациите със съвест, на които съм благодарен, че защитават националното богатство - природата, моментално са очерняни и натиквани в ъгъла, че са продажни и не знам какво си, не им се дава трибуна никъде по медиите и т.н. Защото в момента в който някой засегне теми табу като разсипването на природата, продажността на медиите и съда, или нечестните хватки на властта, точно това го чака. Питайте Любослава Русева.

  SOS Витоша! Не позволявай да унищожат 1000 дка от най-стария парк на Балканите!
 85. 85 Профил на mr4i4o
  mr4i4o
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#18:"joreto0o"]

  Ако на някой друг му липсва в последно време оригиналният есеистичен стил на Любослава Русева -вижте как любимия ни сайт "Дневник" е почнал да се справя с небойкоугодните коментатори http://e-vestnik.bg/13324/dnevnik-izgoni-nay-dobrata-si-komentatorka-lyuboslava-ruseva-zashto[/quote]
  Не разбирам защо ти липсва. Нали на посоченият адрес ще можеш да четеш претенциозните кухи есета на Любослава, неадекватните антиправителствени анализи на Цв. Томов. Истината е, че на теб ти липсва хорово да се плюе Бойко. Нямаш проблем, чети Галерия, гледай по канал 3 Сашо Диковите политически предавания, слушай по националното радио "Хоризонт" куп водещи като Волгин, Маринкова, Янкулова... В блестящо организираните форуми на Дневник можеш да плюеш колкото си искаш ако не нарушаваш елементарното възпитание, ще откриваш съидейници и получаваш плюсове. Издавай вестник, лепи позиви, дръж речи по площадите, присъедини се към клубовете по интереси на Позитано. Сега не е като едно време, колкото и да се стремите да го изкарате.

 86. 86 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  До коментар [#27] от "Pavlik Morozov":

  Благодарен съм за информацията!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 87. 87 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1305 Неутрално

  [quote#59:"Wornoxmaniak"]Охлюв, казал съм ти поне 100 пъти:[/quote]

  Това "охлюв" аргумент някакъв ли е,що ли?

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 88. 88 Профил на kilgoretrout
  kilgoretrout
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Дали гражданите ще изненадат властта ? Едва ли!
  Както и властта не изненадва гражданите. Чувствата са взаимни....Матрицата е една. Характеристиките на придобиване и употреба на властта - също. Властта в нашата държава не се печели - тя се преоставя на тепсия. На поредният месия. Той я поема в атмосфера на овче, масово одобрение и свръхочакване, подрежда бързата си далавера, хвърля сметката на плебса за плащане и отива богат в неизвестното. Плебса бързо забравя, обсебен от поредната силиконав драма и жълто поръчана медйна пропаганда. Гражданско общество? Моля, ресто, не струва..... Поръчкови журналисти, платени социолози, клакьори на държавни постове, Красьочерна съдебна система, контролнодържавни шпицкоманди, платени форумци,бутафорна политическа опозиция - И НИТО ЕДИН КРАДЕЦ В ЗАТВОРА. Сделката е желязна - ние идваме на власт, взимаме това, което е останало от предишните (и понеже те се на се осмелили да го откраднат, ще го гепим ние - те ще чакат, властта сега е наша). Прави ли ви впечатление, че никой не говори за властта , която произтича от народа и е за народа. Някой да говори за обществен договор? Правилно-няма и да чуете. Нямаме време за това. Мандатът приключва, а има толкова още за крадене. За да оставим все по-малко на следващите, които ще изградим планово, ще наложим медийно в сбърканите глави на народа, и ще посрещнем с френетически възгласи и напразни надежди. Та за какво говорехме , за гражданско общество ли? А, да, разсеяхе се малко, простете...................... Случва се, знаете............

 89. 89 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Тежкият ни проблем днес , но не от вчера е , че бягаме от точното знание за Технологията на Реформата , от която се нуждаем . Смешно е да си помислим дори , че сме очаквали , ГЕРБ да ни "замята" със секторни реформи , без да е решил Реформата на реформите , на Политическата система , от която и темелно се нуждае националното ни Общество . Тук ще добавя , че пътят към нея е като всеки Път в историята . Той не ебава Олигархията , която и от няма като как , сам поражда . Сами си сторете изводите , за Общественото ни отношение към тарикатите от Олигархията и нейният стремеж да се крие за мита за Капитализма в съзнанието на хораята , които приемат модерният му вариант , а не този от 1934 г. , който ни беше натрапен от "познавача" РанЪт и неговите привърженици сред тъдявашните първенци-аборигени ...

 90. 90 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 873 Любопитно

  До Цъ.Вь.Господине/надявам се да не се обидиш,че не те наричам другарю/,тази статия е пишеш сега защото не те страх.Къде беше по времето на симо горския,аамед ,серго и гоце.Много плужяци,изпълзяха от последно време- когато има демокрация-личи си по следите.

  Ръй! Ръй!
 91. 91 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ами то, г-н Вълков, по-голяма "оплаквачка" от Бойко Борисов едва ли може да се намери! Той освен да се оплаква, че все някой му е виновен, друго не прави! Така че, не е ясно, за какво иде реч?!

 92. 92 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Да, тази посстановка, че "няма смисъл", е основният проблем в България.

  В резултат на нея никой нищо не се опитва да направи и вички очакват Бойко и правителството без чужда помощ с магическа пръчка за един ден да свършат всичко. И на всичкото отгоре, се възмущават ако нещата се забавят.

 93. 93 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За съжаление е много трудно да има автономни групи в една институция. Настоятелството рядко може да е наистина гражданско. Малкото изключения като родителските настоятелства пък реално нямат участие в бюджетните решения.

  http://antiideas.wordpress.com/
 94. 94 Профил на Димитров
  Димитров
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Който има желание действа, оказва натиск. Аз съм църковен настоятел. Не е вярно, че църковни настоятелства няма.

 95. 95 Профил на bytesize
  bytesize
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прекалено тромаво е всичко, въпреки условията ... И хората са с дебели кратунки де, но ако нямаше такава сложна бюрокрация гражданите щяха да вярват в системата, защото щяха да виждат реалните резултати от действята си.
  Целия държавен апарт трябва да е като марионетка в ръцете на хората. И всеки да може лесно да кара марионетката да бачка за него, а не през 17 инстанции. Държавата трябва да е интерактивна ИНТЕРНЕТ може да помогне, и ще! В някой момент... просто в момента ако се дигитализира всичко в бързи темпове, това ще значи още куп съкращения на бюрократи...
  което би било супер

  Да не говорим че дигилизирана държава не е толкова корумпирана, защото роботите не приемат почерпки

 96. 96 Профил на poshbook
  poshbook
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#5] от "442":

  Аз си плащам 100% данъците. Но депутати, министри, банкери и всякакви подобни имат таван 2000лв. Значи един, който взима 5000 - 6000 лв на месец плаща колкото мен. И? Какво правим тогава? После нямало пари в бюджета. Ама точно депутати, министри, прафсъюзи си трайкат.

 97. 97 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2314 Весело

  До коментар [#23] от "dqdomart": Я, баба Марта изказва марксистко-анархистки възгледи, в притурка към общоизвестните й националистически!! Остава да ни се похвали, че е член на някоя "национал-социалистичеса" партия!

 98. 98 Профил на velkotod
  velkotod
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#6] от "B52":

  Така е. Освен "Няма смисъл" много често се използва - "Няма алтернатива". Така беше с Костов, после и с царя, а сега и с Боко. Нямало кой да избереме. Брей да му се невиди

 99. 99 Профил на dakl
  dakl
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Не знам колко е прав автора , но пане аз не познавам човек , който повече да се оплаква от Б.Б.Твърде трудно е да се определи кръгът от "виновници" за неблагополучията Бокови!

 100. 100 Профил на greco_jlt
  greco_jlt
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Фактите са:
  Според данни на Евростат България е на последно място в ЕС по минимална работна заплата и на последно място по кредитиране на малки и средни предприятия; според доклад на Еврокомисията за конкурентоспособността на отделните страни-членки България е на последно място по производителност на труда. България е на последно място по донори на органи в Европа (според директора на Изпълнителната агенция по трансплантациите); България е на последно място по износ на иновативни стоки; България е на последно място по ползване на противогрипни ваксини (според националния консултант по епидемиология); България е на последно място по управление на отпадъците (според министъра на околната среда и водите); България е на последно място по качествено лечение на болните от диабет (според председателя на Националната асоциация на децата с диабет). България е на последно място и по усвояване на средства от ЕС, според проучване на KPMG; България е на последно място по качество на здравните услуги; на последно място по продажба на музика в Европа и на последно място в ЕС по свобода на словото (според международната организация “Репортери без граници”). България е освен това на последно място по енергийна ефективност и използване на зелена енергия (според изследване на фондация “Фридрих Еберт”); на последно място в ЕС по конкурентоспособност на висшето образование и на последно място по интернет достъп в ЕС, според проучване на Евростат.
  Според годишния доклад „Индекс за възприятието на корупцията“, изготвен от неправителствената организация „Прозрачност без граници“, който бе огласен на 1 декември в целия свят, България достигна дъното на Европейския съюз по ниво на корупцията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK