За войната между екраните и други динозаври

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2008г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от януари 2008г.На отминалите избори сякаш имаше две паралелни медийни кампании – едната в радиото и телевизията, другата в интернет, който определено вече е фактор във формирането на вота. Като кампанията в него естествено течеше далеч повече черно-бяло, полемично, негативно, безмилостно от тази в традиционните медии, особено националните, които поне на повърхността спазват добър тон.


Така е, защото в първия случай има регулация, във втория няма; в първия случай пазарът е от решаващо значение, във втория той едва сега се създава; в първия случай аудиторията е обект на влияние, във втория тя самата влияе.


Всичко това е добре известно, по-интересното е къде спрямо по тази ос на предизборната страстност се позиционираха вестниците. Повечето, предвождани от таблоидните и жълтите издания, въпреки хартиените си одежди смело минаха на страната на новите медии. В лагера на умерените гледаха да стоят само няколко утвърдени през прехода марки.
Този "интернет колаборационизъм" на пресата обаче едва ли е толкова търсена редакционна политика, колкото принуда на обстоятелства от различен порядък. Първо, защото в медийната кампания като цяло разпределението на ролите зависеше много повече от движението на партийните пари, отколкото от волята на журналистите (това е сериозна тема за размисъл на законодателя преди следващите избори).


Но второ, по-дългосрочно, а оттам и по-важно, защото хартиената преса (и по света е така) е първата традиционна медия, която интернет видимо започва да поглъща (изглежда, че ще ги кара по възраст). И тя възприема самозащитна стратегия на вечния принцип: "Използвай срещу врага неговите средства." Което в случая значи по-агресивно, по-сърдито, по-прямо, по-безгрижно към източниците на информация и към личната неприкосновеност говорене, каквото е то в социалните мрежи, форумите, блоговете, виртуалните издания и агенции… Още повече че и за печата подобно на интернет няма специализиран закон, който да налага външни задръжки. Така пресата дружно започна да се оттегля в нишата, разработена от жълтите издания – тези роднини по темперамент на интернет. И това се видя не само в стила, а и в появата на заглавия.


Преди изборите в остра конкуренция помежду си тръгнаха два нови таблоида на стари медийни играчи, а една от емблемите на качествената журналистика у нас – вестник "Дневник", доброволно слезе от хартиената сцена, за да се предаде изцяло на новите медии.


Вярно е, че жълтите издания в България продължават да одържат масов интерес, което значи и масови тиражи, но това едва ли генерално ще спаси хартиените вестници от редуцирането им до малък брой бутикови заглавия само за ценители. Несъмнено обаче ще забави процеса поне с няколко години и ще му даде следната последователност: първо ще си отидат (във виртуалния свят) сериозните издания, доколкото имаме такива, и едва след това и жълтите… Тоест, чака ни период без високи стандарти в пресжурналистиката. Разбира се, докато интернет не ги създаде на собствената си територия и ако жълтите не решат, останали сами в края на пресата, да влязат в героична професионална роля.


Въобще, за пресата става все по-ясно, че я чака главно интернет бъдеще, независимо дали това ни харесва или не и независимо дали вече ще имаме основанията да я наричаме преса. Но какво се случва с другите две традиционни медии и преди всичко с телевизията, доколкото радиото е "фонова медиа" и съдбата й по-малко зависи от това как точно стига до слушателите си.


Сега засега телевизията стои далеч по-стабилно на старото си място и е с далеч по-голяма перспектива по-дълго да остане там. Атаката на интернет може би й отмъква аудитория – основно от идващите поколения, но трудно засяга формите, в които сме свикнали да я гледаме.


Първо, защото и тя като пресата се опитва да използва "средствата на врага". В нейния случай това е тъй нар. реална телевизия с включването на "обикновени хора" в екранните сюжети и в определянето с гласуване на изходите от тях. Което е къде търсена, къде интуитивна реплика на интерактивността и "собственоръчното" произвеждане на съдържание в интернет.


Второ, без да е изрично заявено, телевизията очевидно се е превърнала в част от европейската културна идентичност, подобно да книгата, Християнството, гръцката античност и пр., и в този смисъл е обект на защита. Като такава може да се приеме възприетия в ЕС модел на цифровизация с мултиплекси. Защото, ако държавите членки бяха изчакали интернет да се развие технологично достатъчно, за да поеме и цифровото разпространение на телевизионното съдържание, това от само себе си би предрешило спора между "двата екрана". Компютърът "служебно" щеше да победи телевизора.


Трето, има и една чисто психологическа, нашироко коментирана от изследователите причина за запазването на двата екрана. Компютърът е източник на забавление, но, като изключим децата, много повече е и инструмент за делова активност, пред неговия екран вършиш работа. Докато телевизорът принадлежи изцяло на свободното време и само пред неговия екран удоволствието с чаша в ръка и в компания на приятели може да се пълно. Да гледаш телевизия на екрана на компютъра, та на всичкото отгоре и "сам да си й програмен директор", е нещо като Коледа в офиса.


Разбира се, някога (вероятно не много далеч) двата екрана също ще отпаднат, но то ще е, защото всичко ще е станало екран. Тогава холограми на героите от "Дързост и красота" (трудно ми е да преценя кой точно епизод) ще се карат и обичат в центъра на хола ти, а ти от време на време ще проверяваш дали все пак, като затваряш очи, продължават да изчезват.


*Авторът е медиен експерт, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ)


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1316 Весело

  Защо ли се сетих за култовия въпрос - "правите ли метранпаж"?

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 2. 2 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От председател на СЕМ бих очаквал не толкова отвлечена статия на тема "Защо и БНТ е толкова "обществена", "качествена" и "информативна", колкото и останалите частни телевизии". Не трябва ли поне обществената телевизия да не излъчва реклами и да не бъде зависима от парите на рекламодателя.

 3. 3 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Много по-просто е. Телевизорът остава и все повече ще остава за тези, за които даже написването на адрес в браузъра е неимоверно усилие. Това са тези, които натискат едно копче на дистанционното, зяпват на дивана и не помръдват, освен да обършат някоя лига.
  Тези хора че останат единствената твърда аудитория на телевизията, а и няма къде другаде да отидат - останалото изисква или (не дай боже) четене или поне избиране на адрес.

 4. 4 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Нужна ни е конкретика по проблемите г-н Лозанов:
  лъжите, платените медии, цинизмите и клозетния хумор, лошото говорене, безкрайните реклами, нагласените репортажи, обидите - докъде ще се стигне и има ли край това.
  ( може ли един журналист да каже на колегата си: лифтинг с лифтиг, в ефир????)
  А фантазиите, това можем и сами.

 5. 5 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  хартиения вестник и телевизора остават главен комуникационен канал с мат'ряла. затова обслужващите властта медийни групи доган-хабер и пъпка-нюз ги изкупиха и ги ползват за медиен ибрикчилък, с който да си издействат благоволението на бащицата.

  а интернет е средата на хората, които са повече или по-малко в крак с времето, които са актуални, които имат някакъв избор в живота, които са по-трудни за приклещване и манипулиране.

  колко ли го е яд бойко, че не може да купи интернета, за да се пише и онлайн само хубаво за него

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 6. 6 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#3:"enterfornone"]написването на адрес в браузъра е неимоверно усилие[/quote]
  А следващото еволюционно стъпало е употребата на търсачки, след което остава един неимоверно малък процент от настоящото човечество...естествен отбор : evolve || die

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 7. 7 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 398 Любопитно

  Печатното слово е статично, а телевизията - динамична. Интернет е и двете заедно - и затова ще измести всичко останало рано или късно - и всички ще се озовем там, където няма "цензура" и "автоцензура", а само "достъп". До какво пък ще доведе това е твърде обширна тема.

 8. 8 Профил на Горбачов
  Горбачов
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Вместо да давате трибуна на, да го бяхте попитали какво се мардосва, че не е свалил бареков от екран.
  Аман от безпринципни чиновници. Влезе в СЕм, хареса му службата и се превърна в послушко.
  На такива Балзак им казва "благородни евнуси". Таланти в някоя област, които нямат кураж или просто ги мързи и в резултат само си плямпат, но не допринасят с нищо

  Горбачов
 9. 9 Профил на vladoivankov
  vladoivankov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-ла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла-бла.... георги лозанов отново филосовски анализира медийния процес и очевидно е забравил отдавна, че има отговорности като влиятелен член на сем, експерт, потребител на медийно съдържание и гражданин. Ама пък с тази "позиция" сигурно е поканен на по 4 коледни партита на вечер от 1 декември до Ивановден. Така се живее 100 години.

 10. 10 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#9:"vladoivankov"]Ама пък с тази "позиция" сигурно е поканен на по 4 коледни партита на вечер от 1 декември до Ивановден. Така се живее 100 години.[/quote]

  Единствената позиция на доц. Дрънкьо Плямпанов е да се задържи колкото може по-дълго да папа на яслата, наречена СЕМ. Ама и за това се иска изкуството да редиш думи, но да не казваш нищо.

 11. 11 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Любопитно


  Аз се присъединявам към предните, които намират написаното от Г. Лозанов за пустословие. От председателя на СЕМ се очакват позиции по други теми, не лекция за необратимостта на Мрежата.
  Но използвам случая, че споменава "Дневник" да споделя нещо, което мен лично ме тревожи, след като вестникът "слезе от хартиената сцена".

  Дневник.бг имаше две рубрики "Колумнисти" и "Редакционен", които ми бяха любими, заради възможността да прочета не просто новини, а осмислени журналистически коментари - на отделни лица, като Любослава Русева и на редакцията на вестника.

  Обичах Дневник заради журналистиката. Заради това, че не ме лъжеха и заради усилието да осветява тъмните ъгли на битието. Новините мога да ги науча от всякъде, но истинска журналистика, за мен, НЕ СЕ НАМИРА другаде.

  Тия любими ми рубрики сега ги няма!
  Замениха ги "коментари" и "избора на редактора", което е уж същото, ама не съвсем.
  Дали не е възможно едно леко връщане към "по-предишна версия на продукта"?

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 12. 12 Профил на lim
  lim
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Тази госпожица (авторът), губи повече време в избор на папионка, и интелектуална ниша, в която да намести д-то си, отколкото в позиция по някой проблем, касаещ медиите, на които е "регулатор". Мила родна картинка.

 13. 13 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Абе не мога да разбера защо притопляте тема отпреди два месеца като изборите, и изтъркани мнения за смисъла на медиите и ах колко си е готина БНТ... Отиде си "Анализи" и това си е.

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 14. 14 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  Не можеше да го кажеш по-добре!

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 15. 15 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ...Предстои в медийното пространство ВЕЛИКОТО МЕДИЙНО ОБЕДИНЕНИЕ:в главите на всеки един Европейски гражданин ,в частност и в главите на Българите,ще имаме инплантиран ЧИП , може би като този,за който мечтаеше Господин Сакскобургота /???/. Медиите ще представляват "Приемо-предавателни колонки"/може би като бензино- колонките или автоматите за продажба/,които ще са разположени на атрактивни места в града или в домовете ни /в портативен вид/,и когато преминем край тях,и платим за определен пакет "медийни услуги",то автоматично,платеният обем от "медийна информация" ще се запиши директно в Чипа ,в мозъка ни. В допълнение,ще има опция само за богатите Баровци, "Медийна информация с вживяване на потребителят на информация": с други думи, когато "потребяваме" даден пакет информация, ние с Вас ще изпитваме "реални" /виртуални усещания , ще изпитваме "чувства" /положителни или отрицателни/ към онова, което Ни се предоставя като "Медийна информация"....По този начин Човечеството ще се приближи към Доктрината за "Големият Брат"/ Тотален контрол върху съзнанието на населението ... Колкото до глупостите, които тук е понаписал Господин Гого Лозанов , може би иска да ни се извини , че благодарение на така нареченият СЕМ , от 20 години , Българското Общество е "опаковано" /умишлено,?/ в постоянна МЕДИЙНА МЪГЛА, относно случващото се около Нас , с цел Българското Общество да се държи в постоянна медийна наркоза....Може би ,според въпросният "Господин", Държавата ни по-лесно ще се управлява ,..,а може би се командва,а???/с почит:инж.Бъчваров,Казанлъ /

 16. 16 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Не съм съгласен. Вижте в домовете - до скоро имаше един компютър за цялото семейство , но телевизор трябваше да има във всяка стая. Сега много семейства купуват само по един телевизор, но компютрите и таблетите са вече по един за всеки член на семейството. В щатите вече най бедните само гледат телевизия в реално време. Всички останали вече гледат on demand

 17. 17 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  "+"! Напълно съм съгласен и споделям мнението ви!
  И за написаното от Лозанов и за промените в "Дневник"!
  Нека се замислят! Както са тръгнали собствениците, или редакционен екип или както там му казват, нещата не вървят на добре...

  http://www.reduta.bg/
  [quote#11:"Demokrat"]на отделни лица, като Любослава Русева [/quote]

  Аз там я чета, например. А и има и още свестни журналисти, пишещи там. Има и други сайтове на които има качествена журналистика, да не изброявам, просто трябва повече да се "ровиш" в "мрежата".

  Нямат алтернатива хартиените вестници пред Интернет! В 21н. новините да пристигат с 12часово закъснение!?
  По добре медиите да преосмислят поведението си в "мрежата"!

  За българските телевизии, същата история. "Следете ни в сайта на...", фейсбук страница на всяко предаване, ел. поща, лаптопи във всяко студио, Skype...

  Медиите вече не са това което бяха! Колкото по-бързо го разберат, толкова по-добре за тях. А и да внимават! Цензурата и манипулацията в Интернет, не са толкова лесни както бяха

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 18. 18 Профил на chaosfire
  chaosfire
  Рейтинг: 380 Весело

  Първо си помислих, че съм попаднал на някаква статия от миналия век. Нещо като рубирка "старите ленти говорят". Ама погледнах и... не. Сега го е писал - през 2011. Уникално!

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1929 Любопитно

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  Съгласен съм с твоя коментар, но за съжаление на теб, на мен и на всички други, които мислят така ще трябва да кажа : СВИКВАЙТЕ!
  Това са реалностите. Дилемата е пари или много пари.
  Ако не искаме да свикваме трябва да създадем собствени медии. Да инвестираме свои пари и да се преборим с конкуренцията на чуждите ни пари. Това е реалният свят. Естествено е, че дори в този вестник, където коментираме /и където по-принцип уж се интересуват от броя на коментарите и на четящите/ собствениците действат с такива средства като отстраняване на неудобни журналисти или премълчаване на определени теми или скриване и изтриване на определени теми ... Те съвсем реалистично оценяват факта, че ако някой от четящите и коментиращите се оттегли, друг ще дойде на това място. И трафик, а съответно рекламен рейтинг и печалба пак ще се генерира. Дори и в този вестник никой не се е замислил за теб, за мен и т.н. от позицията на някакъв хуманистичен алтруизъм.

 20. 20 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Не съм специалист по медиино -незнам си какво,/в България измислени професии колкото щещ/- ама журналята от БНТ,БТВ,БНР/Хоризонт/са изнесени кореспонденти на в.Дума.Иначе тази смес от словосъчетания,приличаща на съдържанието на вместимоста на селски кенеф много ме кефи.Евала на тоя журналя.Пак публикувай.В днешно време малко умнини могат да ме размеят.

  Ръй! Ръй!
 21. 21 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Този великан - експерт отново задръства пространството с нищоказване , но според него изтънчено и великомислено . Това ме ойънаведе на мисълта за още една паризитна структура - СЕМ , издържана с нашите пари . А полза ? Измерима само в новите папиойнки на др. Лозанов .

 22. 22 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Цветанов и Дянков срещат премиера умислен и разтревожен. Питат:
  - Г-н премиер, проблеми ли имате?
  - Всъщност, да - отвръща той.
  - И какви са те?
  - Чудя се какво да избера: от една страна ме канят на мястото на Бербатов в "Юнайтед", от друга Илиана Раева - в нейния ансамбъл.
  - Че там какво?
  - Това, дето го мога - ленти и бухалки.

  От в. "Новинар"

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 23. 23 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Лозанов е един самопровъзгласил се експерт намърдан поживотно в една институцийка колкото да докара заплатката то 2800 на месец, заедно с още 2-3.
  Както и да е, не е това най-важното.
  По-важното е че тоя мошеник не изпълни ролята да си устновия яснота в собствеността на печатните издания. То и това е следствие от друго негово неизпълнено задължение - да бди над свободата на слвото и практиките нарушаващи го.
  Въобще същия продъняк като всички останали шушумиги из вестниците размахващи пръст или просто ретранслиращи готови новини и отново самопровъзгласили се за уж журналисти.
  Я кажи бе Лозанов - я кажи нещо за Любослава Русева и защо я изгониха от Дневника. А кажи де, шушумиго.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 24. 24 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Лозанов наистина нищо не е казал този път. Тривиални неща, на които сме свидетели, но той бърчи недоволно нос от несъответстващата на високото му ниво мрежова среда. Което и показва, че изобщо не я познава. Има толкова много кътчета, за които дори не е чувал. Включително с качествени журналистически коментари, пък и не само. Просто тази среда е невероятно богата и на много нива. Има за всички, включително и за любителите на чалгата и кючека. Отиваш там, където ти харесва. По този повод не мога да не споделя опасенията на някои по-горе, че Дневник се мени в посока, която не го прави по-привлекателен, поне за мен. Впрочем тяхна си работа. Както вече споменах, има много места, които си струват.

 25. 25 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1316 Весело

  "На отминалите избори сякаш имаше две паралелни медийни кампании – едната в радиото и телевизията, другата в интернет"

  Около отминалите избори - ако трябва да бъдем честни - не беше проведена и кьорава предизборна кампания. Нито в радиата, телевизиите и печата, нито в Интернет.

  Кампания - това предполага поне интелект, замисъл изобретателност и логична последователност.

  Да не говорим, че за да спретнеш читава кампания са ти необходими поне чули за свободата на медиите журналисти и реципиенти, които да не са отдавна привикнали да гледат сеир.

  Свобода за Надежда Савченко!
 26. 26 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 866 Неутрално

  Бля - бля!
  От началото до края. Много думи, нула мисъл. А да не говорим за анализ.
  Затова път тук всичко е казано точно:
  http://ivoberov.blog.bg/politika/2011/12/06/vlastta-na-prostacite-s-ichkata-im-maichine-i-s-almata-im-ma.862465
  Лошото е, че господинът с папионката се хвана да ги обслужва (простаците, де).

 27. 27 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Разстроено

  До коментар [#19] от "AzDebil":

  Натиснах + на коментара.

  Ще повторя нещо, което написах, когато обявиха, че ще убият "Дневник" за да създадат "невероятния" като "българско" словосъчетание Капитал Daily.
  Не се интересувам от 'задоволяването на рекламодателския интерес".
  Четях dnevnik.bg заради журналистиката, не заради възможността да ме облъчат с реклами. Е, признавам си, че гледах и рекламите - нещо като "пожертвувание" в името на бизнеса !

  Но при борбата на пари с пари има значение и целевата група на потенциалните купувачи.
  Със сигурност посещенията в сайта dnevnik.bg ще "скочат" ако го направят "по-атрактивен" с много цици, с обяснения къде е квичала Цицана и как се е любила Креслава!

  Ако бях на мястото на редакцията и собствениците бих помислил КОГО ТЪРСЯ ЗА ЧИТЕТЕЛ.

  Мразя чалгата, любимо ми питие е "Jim Beam", обичам хиперавтомобилите като Koenigsegg, нямам работодател!
  С този"профил" бях читател на сайта от началото, а преди 2 години се регистрирах.
  "Дневник" беше "моят" вестник и го показах на всички, които уважавам.

  Но ако не сме (си) нужни ще се разделим. Мрежата е огромна.

  За новата 2011 г. пожелах на "Дневник" от сърце да стане най-четения български вестник. Заради журналистиката и честността, не заради следването на масовия "вкус", който В НАЙ-ДОБРИЯ случай се "извисява" до нивата на "възпитание" ( т.е. простащина) на 'премиера" ( МУТРАТА).

  Заради "кризата и спада" ще се поправя и за 2012 ще (си) пожелая поне да не намаляваме "старите" читатели.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 28. 28 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Авторитетно заявени банални истини, познати и предвидими за "всяко хлапе"! Близкото бъдеще е следното: Радиото остава за шофьорите и домакините в кухнята. Телевизията за вечерните компании и друга отмора късно вечер. Истинската журналистика, новините и коментарите - в Интернет. Вестниците Бог да ги прости! Хартия е нужна за принтерите и водене на бележки само. Все пак книгите и учебниците си остават, тъй като най-лесно и бързо се отварят на точната страница и помагат за ровенето в Интернет, коео отнема много втреме!

 29. 29 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 837 Неутрално


  Във връзка с широчината на мрежата, за тези, който желаят да четат Любослава Русева публикувам линк- http://www.reduta.bg.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 30. 30 Профил на mi4o
  mi4o
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Защо автора не анализира радиото като медиия. Би било интересно.

 31. 31 Профил на Lyubomir Hristov
  Lyubomir Hristov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Може ли някой, да ми каже какво се случва с електронното издание Медия пул? Каква е причината за рязкото му "почервеняване" ?

 32. 32 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  спокойно, скоро интернета и телевизията ще станат едно. Апъл и гугъл вече работят над това. За тъпия и мързелив човек няма спасение, дори и в нета пак ще го манипулират!

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 33. 33 Профил на Frank Zappa
  Frank Zappa
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  па(ПИОНКАТА) много говори, малко мляко дава!

  Кандидат за член на ПП Четвърти километър
 34. 34 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  До коментар [#11] от "Demokrat":

  Все едно сте написали това, което и аз мисля. Липсват ми колумнистите, много добри бяха (точно тза Любослава Русева се сещам).

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно


  Хубава статия.

  Въпросът остава:

  - Осветване на задкулисната
  помиярска игра на олигарсите
  и бесепарските им покровотели.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK