От блоговете: Една снимка струва повече от хиляда думи

От блоговете: Една снимка струва повече от хиляда думи

© Ирина Катеринска, Help-Portrait GermanyСветът е многообразен, а стойностните неща в него - безчет. И тъй като една редакция не стига, за да "отрази" всичко, което си заслужава да се види, чуе и прочете, "Дневник" предлага на читателите си избрани теми от блоговете, които намира за ценни.


Този текст е публикуван в блога на Ирина Катеринска и разказва за една все още нова, но вълнуваща инициатива - Help Portrait. В какво се състои инициативата, на кого помага, какво чувстват участниците - прочетете в репортажа*.


Ще ви разкажа една изпитана рецепта за бързо, неподправено и искрено щастие.
Help-Portrait е световна инициатива, която се случва обичайно през декември. Неин създател е американецът Джереми Кауърд, около който през годините се обединяват все повече и повече фотографи, доброволци, гримьори, фризьори, дарители, благотворители и…


Идеята? Много е проста: любители и професионални фотографи срещат хора в нужда – страдащи от тежки заболявания, инвалиди, бездомни хора, жени, жертви на насилие, сираци, социално слаби семейства. След това ги снимат, отпечатват един портрет, поставят го в рамка и им го даряват.


Някои от тези хора никога не са имали своя снимка или такава с децата си. Други от години не са били поглеждани в очите, не са се забавлявали истински, не са се гордели със себе си.


Всички те имат истории, които понякога разказват, а понякога просто оставят снимките им да говорят много повече от хиляда изречени думи.


Фотографи в действие

© Ирина Катеринска

Фотографи в действие


Тук не е важен фотографът - всеки притежател на фотоапарат може да се включи. Не се търси перфектното качество или съвършени кадри - важни са онези, на които моделът се харесва най-много. Няма нищо общо с техника, суета или желание за собствена изява. А най-доброто, което получаваш, е радостта в очите им.


Именно затова нямаме право да ви покажем и снимките на хората, които срещнахме, а те бяха толкова красиви! И щастливи, наистина щастливи! Жена със синдрома на Даун, болно от рак момче, мълчалива руса жена, която се усмихва така, сякаш това й причинява болка, красиво момиче от Афганистан, с което се сприятелихме за минути, малко прекрасно момченце от Гана, с което ядохме мандарини до пръсване, смутен мъж, борещ се с алкохола и вълшебни сини очи.


Не мога да ви покажа много снимки – съвсем малко от залата или в общ план, но мога да ви разкажа за тях.


Когато Димитър (съпругът на Ирина, който е любител-фотограф - бел.ред.) ми разказа за инициативата и ме попита дали искам да се включим – той като фотограф, а аз като доброволец, се съгласих веднага, макар и да не разбрах в този момент напълно идеята.


След това осъзнах, че не става въпрос просто за снимката. Става въпрос за това някой да види другия истински, да запомни името му, да му каже, че е красив, когато толкова често се чувстваме невидими, безлични, сами, невзрачни и изгубени.


В Германия Help-Portrait се случва за трета поредна година във Франкфурт и този път инициативата беше набрала сериозна сила, с подкрепата на много спонсори, които осигуриха храна, дрехи, принтери, рамки за снимките, зала, напитки.В събота (10 декември) дойдоха 114 модели, а бройката на фотографите, доброволците, обработващите снимки, гримьорите и фризьорите ми се губи, но беше страхотна! На първата снимка, в началото на поста, сме събрани всички, в началото на деня. А това е видеото от събитието, което разказва много и да си призная, когато го гледам, очите ми се пълнят със сълзи:


Защо тази благотворителна инициатива ми се струва толкова специална? Защото несъмнено има много благотворителни каузи, събиращи средства, помощ, протегната ръка, но малко са онези, които даряват щастие на мига.


Защото една снимка не струва нещо кой знае какво, но блясъкът в очите на получаващия сякаш запалва някъде свещичка за благодарност и радост.


В петък следобед тръгнахме от Нюрнберг, малко притеснени, много развълнувани, натоварени с два куфара, пълни с техниката на Димитър. На следващия ден, преливащи от вълнение, открихме мястото на срещата – спортния салон на едно училище, пренесохме всичкия багаж и се захванахме с монтиране, подреждане и разпределяне.


Първите пристигащи и готовата зала в очакване

© Димитър Катерински

Първите пристигащи и готовата зала в очакване


Хареса ми, че в началото беше обяснено какво и къде да се прави в общи линии и след това никой не беше надзираван, а нещата се случваха перфектно. Освен липсата на течен сапун и недостиг на пластмасови чашки май други проблеми нямаше.


Имаше го и сериозното притеснение от езиковата бариера, но за моя радост знанията ми по немски достигнаха за основните разговори, част от хората говореха английски, но всъщност установих и че за добрите думи няма нужда от речник.


Прегръщах, хващах за ръката, посочвах, усмихвахме се, повтарях на няколко езика "Изглеждаш страхотно! Ти си красив/красива!" и някак чудото се случваше. И всички правехме това в продължение на няколко часа, играхме с децата, водихме уж незначителни разговори, а те всъщност бяха ужасно важни, пихме кафе, похапвахме, бяхме заедно.


Димитър, разбира се, беше натоварен с много по-тежка задача от мен, но повярвайте ми, ако можехте да видите хората, когато идваха да му покажат готовия портрет, усмивките им, прегръдките и благодарността им, щяхте да разберете колко страхотно се е справил в това ги накара да се гордеят със себе си, да повярват, че лицето в рамката е тяхното и те са наистина специални.


Запомнихме всеки един човек, който остана пред обектива му, питахме се какво ли се крие зад скованите рамене и смутената усмивка, разказвахме си малките случки, които са минали покрай нас. А когато денят свърши и трябваше да прибираме оборудването, единствената мисъл в главата ми беше: "Никога до днес не бях виждала толкова много щастливи и прекрасни хора на едно място!"


* Текстът и снимките са предоставени на "Дневник" от авторите им

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на melinda
  melinda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Една дума струва повече от хиляди снимки, поне народните приказки да бяхте прочели!

 2. 2 Профил на Георги Грънчаров
  Георги Грънчаров
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Изумително! Страхотна инициатива, разказана така добре от Ирина! Подобни неща връщат позабравената вяра в доброто и в хората...

  ПС: "Дневник", можете да публикувате по-често "от блоговете"

  "Извращавайки миналото, ние извращаваме настоящето"
 3. 3 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 893 Весело

  Разкошно е! Не знаех,че е публикувано в Дневник, и дадох линк към блога във форума под друга статия! Хубаво е повече хора да го прочетат!

 4. 4 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Алтруизма стана задължителна и неразделна част от капитализма. Всяка публична дейност неизменно трябва да е обвързана с някаква "благотворителна" кауза. Тази тенденция, постоянното просене за СМСи и призиви за дарения неминуемо водят до втълпяване на чувство за вина у средния, нормален гражданин. Това чувство води до позорни извращения като описаното по-горе. Пълна гавра с нещастието на хората. За съжаление чуждата болка най-лесно се експлоатира за получаване на материални или емоционални облаги.

  Is there no standard anymore?
 5. 5 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  Нищо, ние пък си палим колите, възмутени от "Българската коледа" и отвратени от децата, спасени чрез СМС-и. Нали е модерно да си езичник, атеист - пали коли и псувай алтруизма на капитализма, щото уважава хората с недъзи повече от мутрите и фолкпевиците...

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 6. 6 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#4:"Eric Cartman"]Това чувство води до позорни извращения като описаното по-горе. Пълна гавра с нещастието на хората.[/quote]

  И кое му е лошото да дариш малко радост на хората? Или и това е гавра?

 7. 7 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 541 Неутрално

  това е цивилизация - там, не тук
  тук само можем да претендираме - като гърците, че били дали културата на света, като нас, че сме дали на вси славяни книга да четат и сме спрели турците да не достигнат до Европата - като завладеят нас, като арабите - че били измислили цифрите и алгебрата... били, били, били - все в минало време
  а тези хора правят нещо СЕГА

 8. 8 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#5] от "Black_Hole":

  Не виждам връзка между българската реалност и проблема, за който говоря. Абстрахирайте се от емоциите си и кривото си ежедневие и се замислете дали даряването на тонове храна, която се разваля и изхвърля (бил съм свидетел), стари дрехи и нова боя на старата килия са нещата, от които тези хора имат нужда.


  До коментар [#6] от "plumpschi":

  Да, огромна гавра е. Защото след като им дадат снимка (самото произнасяне на факта ме погнусява) животът на тези хора няма да бъде и една йота по-добър. Само още веднъж ще им бъде напомнено, че те не са като красавците от кориците и нямат шанс и да бъдат.

  Is there no standard anymore?
 9. 9 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 488 Весело

  Страхотно заглавие - много е вярно

  http://siankata-borisov.com/44/masonska-vrazka-i-lyubopitni-snimki-i-dokumenti-2/

  Простщината победи с ИПОН
 10. 10 Профил на tony d'amato
  tony d'amato
  Рейтинг: 389 Неутрално

  колко малко, а колко хубаво

  keep calm and carry on
 11. 11 Профил на kukuband
  kukuband
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "По-добре една картина, отколкото хиляди думи"...древна източна поговорка (японска или китайска)...

 12. 12 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Е, щом им върши работа... лично аз не си се представям ако съм изпаднал в някаква лична драма това някой си да ме гримира/подстригва/снима да ми помогне с нещо... че и да ми вика: "Ау, колко си красив! - Ето ти една твоя снимка в рамка - Довиждане". Не си се представям и от другата страна също. Това е нещо дълбоко неадекватно и префърцунено... и често срещано в наши дни.

 13. 13 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#10] от "tony d'amato":

  Колко"хубаво" и колко малко...

 14. 14 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До плювачите по-горе - психолог може дисертация да направи с вашата злоба и ненавист. Като не ви харесва, не ходете да се снимате или да снимате. Или покажете, че може да направите нещо по-добро.

 15. 15 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Весело

  Що "плювачи" бе, Станишко? Сакън някой да се не изкаже малко по-рязко и - хайде - "диктатура на толерантността". Само безусловно "хубави" и "правилни" работи ли стават на тоя свят бе, драги ми господине? Не може ли да изкажа недоумението си от общество, което я е докарало дотам, че снимането на някакви нагиздени несретници се счита за някакъв оригинален вид cool благотворителност? Е, щом им върши работа...

 16. 16 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3072 Неутрално

  До коментар [#11] от "kukuband":

  "По-добре една картина, отколкото хиляди думи"
  Така си е.
  Важи и за тукашния форум.
  Чудя се, дали не е възможно да се постват и тук снимки, както в някои други български форуми?

 17. 17 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#15] от "mrtoyaga":

  Като ще изказваш недоумението си от такова общество, първо напиши ти какво си направил, за да го направиш по-добро.

  Същото като на избори - като не гласуваш, недей критикува.

 18. 18 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Кой какво бил направил... вие да не сте от Тимуровската команда или що? Трябва ли да се обозначавам какви добри дела съм направил на този или онзи, за да изкажа мнение във форум пред напълно непознати? Кой го интересува... хайде моля ви се; то човек да не каже нещо по-напреко...

 19. 19 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  До коментар [#8] от "Eric Cartman":

  Даряването и благотворителността се изграждат със столетия - ние правим първи стъпки след катастрофата през 1944 г. Естествено ще има и фалове - важното е да се върви напред, дори и с грешки. Лично аз съм намерил добър начин и го правя. Поне в това отношение спя спокойно.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 20. 20 Профил на Станишко
  Станишко
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#18] от "mrtoyaga":

  Няма нужда от тимуровска команда, просто спазвай простия принцип да критикуваш нещо, само ако може да предложиш от себе си по-добра алтернатива. Ще се учудиш колко по-спокоен би бил собствения ти живот тогава. След като си решил в случая да плюеш по благотворителност, покажи каква по-добра си направил.

  Между впрочем, забелязал съм, че плювачите винаги настръхват, като ги наречеш плювачи...

 21. 21 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#1:"melinda"]Една дума струва повече от хиляди снимки, поне народните приказки да бяхте прочели! [/quote]

  Не сте прав. Английска/Американска поговорка е:

  "А picture is worth a thousand words".

 22. 22 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Извинете, но това е благотворителност толкова, колкото и раздаването на дрехи от ревюта в Сомалия.

 23. 23 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#19] от "Black_Hole":

  Отново подчертавам, аз не говоря за България, а като цяло. Даряването и благотворителността са неморални. Те само удължават агонията на страдащите и влошават съществуващите проблеми. Единствената полза от тях е именно спокойната съвест на гузните. Аз също съм намерил начин да помагам - не участвам в корпоративни социални кампании, никога не дарявам пари или стари вещи. Когато почувствам за редно и необходимо, отивам и лично участвам и спомагам за разрешаването на конкретен проблем. Връчването на блага създава неадекватни социални паразити, което вече е доста популярна професия по целия свят. Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

  Is there no standard anymore?
 24. 24 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Разликата между благотвортелност и цинизъм е тънка...от публикуването на тези снимки може и да се печели ,и то доста.Виждал съм такива снимки на хора измъчени,на лицата на които са набраздени и красноречиво говорят за тежък живот.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 25. 25 Профил на veselin_univ
  veselin_univ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  $Тази тенденция, постоянното просене за СМСи и призиви за дарения неминуемо водят до втълпяване на чувство за вина у средния, нормален гражданин.$

  Вината я има, независимо дали е "среден нормален гражданин" или други. Не става въпрос за втълпяване, а за откриване на вината в този отдавна не особено нормален човек...

 26. 26 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#25] от "veselin_univ":

  Нищо подобно. Обикновените граждани нямат абсолютно никаква вина за съществуването на хора "страдащи от тежки заболявания, инвалиди, бездомни хора, жени, жертви на насилие, сираци, социално слаби семейства", но точно те понасят цялата тежест на издръжката им. На всичкото отгоре се появява някой мазник или се пуска някакво нагло безочие като рекламата на УНИЦЕФ, която ми обяснява как трябва да издържам изоставени цигански деца, вместо да вечерям спокойно със семейството си.

  Is there no standard anymore?
 27. 27 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Когато хората узнаха красотата на красивото, разбраха грозното.
  Когато хората узнаха добротата на доброто, разбраха злото."

  Лао Дзъ

 28. 28 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#26] от "Eric Cartman":

  Става дума за социализация и психологическа взаимопомощ, не за развалени сандвици и за ваш'те 2 лв. от СМС-и.

 29. 29 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 594 Неутрално
 30. 30 Профил на jamm
  jamm
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#26:"Eric Cartman"]Обикновените граждани ... точно те понасят цялата тежест на издръжката им.[/quote]

  Кой да я понесе - Чък Норис ли? хахахахаха

 31. 31 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  "They [people] find themselves surrounded by hideous poverty, by hideous ugliness, by hideous starvation. It is inevitable that they should be strongly moved by all this. The emotions of man are stirred more quickly than man's intelligence; and, as I pointed out some time ago in an article on the function of criticism, it is much more easy to have sympathy with suffering than it is to have sympathy with thought. Accordingly, with admirable, though misdirected intentions, they very seriously and very sentimentally set themselves to the task of remedying the evils that they see. But their remedies do not cure the disease: they merely prolong it. Indeed, their remedies are part of the disease."
  The Soul of Man under Socialism
  Oscar Wilde

  Is there no standard anymore?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK