Подари книга за Коледа. Отново

Снимката e от старо издание на "Пипи дългото чорапче"

© Анелия Николова

Снимката e от старо издание на "Пипи дългото чорапче"Писателят Георги Господинов ни припомни в интервюто за "Дневник" преди седмица едно послание от 2007 г., когато като колумнист на вестника прикани хората да подаряват книги за Коледа и им обясни защо това е... безценно.


"Напук на целия кич около Коледа, да проявим вкус и да подарим книга. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели. Подаряваш на другия история. Не примерно дезодорант. Това ми се струва важно. Особено днес. Самият роман (последната му книга - "Физика на тъгата" - бел.ред.) изследва как се живее във време, в което смисълът се изплъзва, нещата вървят по-бързо, отколкото можеш да ги усетиш. Мисля, че един от възможните отговори на всяка криза, била тя и икономическа, е културата и литературата в частност. Защото тя е една по-бавна медия, кара те да мислиш за разлика от другите, които разчитат точно на обратното", сподели преди седмица Господинов.


В "Дневник" решихме, че си заслужава да възродим посланието му и да ви напомним "Подари книга за Коледа. Отново".
Защото, както написа преди 4 години Георги Господинов: "Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук."През следващите дни ще публикуваме традиционните годишни класации за книгите на 2011, очакванията какви ще са събитията в литературата за 2012, ще говорим с издатели и писатели за техните избори, включително и каква книга биха подарили. Вашите идеи - защо бихте или не бихте подарили книга, на кого, каква, коя е вашата книга - откритие за годината, какво препрочетохте - споделете във форума или на internet@dnevnik.bg.

Публикуваме отново и текстовете на Георги Господинов за идеята му от 2007 и 2008г. и които са актуални и сега.


Подари книга за Коледа,
29 ноември 2007 г.


Влизаме в декември. В дъното на месеца хипнотизиращо свети Коледа. Всеки момент ще се отприщи предпразничната лудост. Кротките довчера граждани ще се превърнат в бесни купувачи. Търговците вече пресмятат печалбите и търкат доволно ръце. Коледата все повече заприличва на огромен мол, на коледен базар в НДК, на претъпкани от хора "Метро", "Била"… Коледата като браншови празник на работещите в търговията. Ден на промоцията.


Затова бързам още в началото на този месец да обявя своята малка лична кампания. Тя не е под нечий патронаж и зад нея не стои никоя институция. Не е свързана с пращане на SMS-и. Всеки десети не печели лек автомобил или екскурзия за двама до турски курорт. Не е част от промоционален пакет. Нека я наречем просто "Подари книга за Коледа".


Защото подаряването на книга е хубав жест. В това има вкус и една особена естетика. Има екология на духа. Не знам как да го обясня. Не е като да подариш дезодорант или лек автомобил.


Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш.


Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка. (То също е част от екологията.)


А това да подариш книга на Коледа е нещо съвсем специално. В него има стил, ретро. Защото Коледите са направени от книгите, които сме чели, от историите, които са ни разказвали. Спомням си много ясно "Малката кибритопродавачка", която получих като дете, и скришната сълза, през която я препрочитах. Как би изглеждала Коледата без тази история. Или без "Даровете на влъхвите" на О'Хенри. Или без Дикенс, в който можеш да потъваш до безкрай. Или без "Коледната история на Оги Рен" от Пол Остър.


Подарявам тази малка лична кампания на тези, които вече се чудят как да не подарят същия парфюм, шал, бижу от миналата година.


Надявам се да я прочетат и тези, които разгръщат предимно икономическите страници, управителите на банки, шефовете на фирми. Изненадайте вашите служители за Коледа, подарете им книга. Или прибавете книга към всички офис джунджурии, които ще раздадете покрай празника.


Когато едно общество е в дълга и тежка криза, то първо изхвърля онова, което му се струва излишно и ненужно. Книгите, и изобщо културата, бяха лесно припознати като излишния харч. Като нещо, което не е стока от първа необходимост. Струва ми се, че бавно започваме да осъзнаваме обратното. Книгите и културата са стока от първа необходимост за всяко нормално общество.


Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук.


Подари пак книга за Коледа,
11 декември 2008


Точно преди година от този ъгъл на вестника един петък тръгна "Подари книга за Коледа". Щеше да си остане просто един текст, малка провокация срещу Коледата като мол, кич и търговски бяс. От 8 години пиша тук и знам, че не книгите и културата са онова, което ще възпламени читателя (дори на "Дневник"). Фитилът се подпалва от друго, от друга злоба на деня, това е ясно. Но понякога чудото става.


Благодарение тъкмо на тези читатели на вестника, на които нещо им хареса и щедро умножиха идеята в блогове, форуми, сайтове, медии, казаха на приятели или просто направиха най-важното, подариха книги за Коледа. На всички тези непознати хора и малки общества искам да благодаря много лично една година по-късно. И да кажа, че е време да го направим отново. Да подарим пак книга за Коледа.


Най-хубавото, което научих, е, че за да се случи нещо смислено, невинаги се опира до въздесъщите пари (любимото ни извинение). Невинаги е необходима държавата, с нейните институции, и това узнаване си е наистина облекчение. Не е необходим патронажът на Президент, Премиер или министър, за мен лично това също е облекчение. Не са необходими дори специални "посланици на книгата", ако си спомняте за такъв беше нарочен тази година самият Ковачки. Понякога стига една малко наивна, малко обречена идея и минимум критична маса от хора, които нещо са видели в нея.


Коледата пак се задава с цялата си машинария. Изглежда, световната финансова криза и консумеризмът не са в пропорционално отношение.


Да подарим книга за Коледа и тази година. Ако сме направили вече веднъж този жест миналата, защо да не опитаме отново. Няма да е повторение на подаръка, а повторение на жеста. Което вече е стил. Някаква наша си лична традиция. Да подарим книги за Коледа не само на приятелите си. Тъкмо от приятели и от форумите около "Подари книга за Коледа" става ясно, че в много домове за деца без родители липсват всякакви книги. Дори там, където вече има дрехи, храна и телевизори. Затова е хубаво, ако започнем от Коледа (и продължим през годината), да носим и книги за тези деца. Техните сълзи над "Малката кибритопродавачка" със сигурност ще са по-горчиви от нашите. И по-пречистващи, надявам се, по-утешителни.


Онзи текст преди година свършваше така (и сега не бих променил нищо): "Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук."


Особено днес. Особено тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Весело

  Преди един час купих четири книги, които ще подаря на Коледа, напълно съм съгласна с Георги Господинов. Много ми е неудобно от грозните неща, които се изписаха във форума по повод излизането на новия му роман. Той е културен и добър човек и не заслужава такова отношение. Радвам се на успеха на книгата!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на омбре
  омбре
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Хм..хм пиша първни коментар ,нека да бъда искрен.Колкото и да е тъжно хартиените носители на човешката мисъл постепенно отиват в миналото.А беше време когато книгите бяха единственният начин да предадеш това което мислиш.Електронните носители във всичките им разновидности ще заменят книгите от сегашният им вид,Подари книга е отчаян вопъл които показва колко много е верно това което пиша.Това е вопъла не толкова на писатели а и на издатели.

  НЯКОЙ НЕ ГИ БИВА ЗА НИЩО...НО СА СПОСОБНИ НА ВСИЧКО
 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1394 Любопитно

  Най-хубавият подарък, особено за децата - богато илюстрирани книжки с ценна информация, игри, идеи за празнуване на Коледа и Нова година!

 4. 4 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#2] от "омбре":

  Искрено, но не съвсем вярно. Зависи от вкуса и нагласите. Чисто технически - помислете каква е продължителността на живота на едно електронно устройство. Има книги на стотици години. Да се отпишат хартиените носители е като да се откажем от концертите и театъра на живо, от живописта и всички изкуства. Удоволствието да притежаваш библиотека за някои от нас е несравнимо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 5. 5 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 653 Неутрално

  "Ще редуцира общото количество кич"

  Ми да, казало Радио Ереван, щото кичовски книги няма. Няма. И в склада няма. И от Съюза не внасят.


  Winora forever
 6. 6 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 750 Неутрално

  И все пак не всичко оформено като книга е книга...Бъдете внимателни, римляните са казали "Пази се от човека прочел една книга", което е по-страшно от това да не си прочел нито една, като си помисля в книжарниците кои книги са изтипосани "най-отпред" - Коелю-Муелю, разни булевардни издания от рода на Как да бъдем богати, умни, красиви....., Букай-Мукай, Гришамовци, Дан-Брауновци и други подобни величия...до една да ги изчетеш - все едно си прочел само една единствена книга....

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  До #6 /Stavrogin/
  Все отнякъде трябва да започнеш. А когато като малък си пропуснал Алиса и Малкия Принц, не е лошо да скочиш на ...
  [quote#6:"Stavrogin"]Коелю-Муелю[/quote]
  стига да се запалиш и да минеш на Мураками и по-напред.

 8. 8 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Идеята да се чете повече и както и да се намали комерсиализацията на празниците е прекрасна. Аз съм с двете ръце "за"!
  Но статията е блудкава, а стилът на Господинов (особено в цитата от 2007-ма), д'ма прощава авторът, но с нищо не е по-различен от Нора Робъртс... сълзлив, мелодраматичен и много шаблонно-патетичен.
  Не е само важно, въобще да четеш, но има и значение, какво четеш, а и как го четеш...
  Иначе можем да кажем, че и трабантът и ролс-ройсът са все автомобили, но интуитивно всеки усеща, че не са равностойни...

 9. 9 Профил на morchagan
  morchagan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  О. Хенри, без апостроф, не че е толкова важно, но след като съм го гледала грешно и по корици на книги, вече много ме дразни.
  Но иначе подкрепям идеята. Преди няколко дни подарих една вълшебна книга, която четох преди време, дано я харесат...

 10. 10 Профил на toveren
  toveren
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нищо няма да ме отучи да държа хартиена книга в ръце

 11. 11 Профил на Оскар Уайлд
  Оскар Уайлд
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително вдъхновяваща статия, няма по-ценно от книгата и това което искаме да предадем на другия чрез един такъв подарък.
  До коментар [#9] от "morchagan":
  Какви книги бихте препоръчали като подарък за Коледа?

  До коментар [#2] от "омбре":

  Какви книги бихте препоръчали като подарък за Коледа?

 12. 12 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#4] от "etty1":

  Книгите на хартия са супер изживяване, но ако си по мобилен в една микро сд карта можеш да носиш със себе си цялата си библиотека ... 2500 книги са около 1т не е много практично за носене/местене

 13. 13 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Няма какво да си говорим - т.нар. българин не обича да чете.
  Дай му чашката, салатката, туршийката, да лупа кьофтаци и пържоли, да дръти и дебелей и накрая да се гътне в холестеролен делириум пред телевизора с шоуто на слави и на магърдич.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 14. 14 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Жоро Господинов е качествен човек. Призивът му е достоен за уважение. И за съчувствие, защото - боя се - ще остане глас в пустиня.

  Свобода за Надежда Савченко!
 15. 15 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Весело

  [quote#4:"etty1"]Да се отпишат хартиените носители е като да се откажем от концертите и театъра на живо, от живописта и всички изкуства. Удоволствието да притежаваш библиотека за някои от нас е несравнимо.[/quote]

  А и можеш блажено да се изтегнеш на кревата с книга в ръка след като си похапнал благо преди това. Да не говорим, че нищо общо като преживяване няма задремването с книга в ръка със задремването с лаптоп на корема.

 16. 16 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 428 Весело

  А също можете да подарите книга на SOS Детска библиотека! Дори и да не е нова, децата пак ще се радват - подаръкът си е подарък, когато е от сърце.
  Какво, къде и защо за SOS Детска библиотека ще намерите във Facebook - не знам дали тук разрешават линкове.

 17. 17 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#6] от "Stavrogin":

  +++++++++++++++

 18. 18 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Любопитно

  До коментар [#8] от "monacensis":

  Добър познавач ли сте на Нора Робъртс?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 19. 19 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#18] от "etty1":

  Не, признавам си, че не познавам трудовете ѝ. Може и да съм я обидил с това сравнение, не знам...

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#11] от "Оскар Уайлд":

  В това е част от магията на подаръка - да се избере книга, която би била по вкуса на получаващия подаръка ... Значи си мислил/а за него, познаваш вкусовете му/й ...

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на it
  it
  Рейтинг: 440 Неутрално

  На всички любители на доброто четиво горещо препоръчвам "Това не е краят на книгата" на Умберто Еко и Жан-Клод Кариер (сценаристът на Бунюел). Излезе наскоро и е уникално произведение за всички, които обичат да четат.

 22. 22 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#16] от "3.14":

  Давай линк! Може.
  Тъкмо бях решил да подаря книги от моята библиотека на местното Читалище които ги събирам от 70-80 и 90-те години и които вече ми "отесняват". Пораснал съм
  С радост бих ги подарил на деца, които биха им се зарадвали и прочели!
  Явно половината за Читалището, другата за децата.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 23. 23 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 428 Весело

  До коментар [#22] от "drakar65":
  Заповядай
  http://facebook.com/sos.library.bg
  Ако си от София, най-лесно е да ги оставиш в офиса на SOS Детски селища - има адрес и телефони.

 24. 24 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#23] от "3.14":
  Абе нещо съм скаран с Фейсбук-а...
  Макар, че имам профил
  Не съм от София.
  Просто ме интересува на какъв адрес и до кого да пратя пратката по куриерска фирма?
  Мотах се из Фейса и така и не го намерих... Проблема е мой...

  П.С. Само за детски книги с приказки ли става въпрос?
  Или може и други, атласи, енциклопедии за деца и друга тематика за деца.
  И от колко до колко години?
  Има ли значение? Не че съм специалист по темата
  Ама горе-долу...

  Ако искаш пиши на Л.С. и ми ги дай за да не "разгневиме" и "разлаяме" модераторите Заяждане....
  Поздрави! И на модераторите и дежурния екип също!
  Заради чудесната инициатива на "Дневник"!


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 25. 25 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз не си падам по четенето на книги и ще ви обясня защо, защото и най-умната книга не е направила никой по-умен. От много четене най-много да станеш начетен, като една адвокатка от форума, която си ляга и става с параграфите, които е назубрила.
  Не съм и такава мазохистка за да прахосвам живота си за нещо, което няма да промени нито мен, нито света, а ако е за убиване на време има далеч повече и по-приятни начини.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 26. 26 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#15:"Митридат"]А и можеш блажено да се изтегнеш на кревата с книга в ръка след като си похапнал благо преди това. [/quote]

  Господине, харесва ми иронията ви! За много хора, четенето е част от храносмилателния процес, както и дрямката след втората страница. А колко по-здравословна е една разходка в парка след ядене, която ако не те прави по-умен, то поне те прави по-жив.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 27. 27 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 687 Неутрално

  До коментар [#2] от "омбре":

  Омбре, никой не е казал, че книгата трябва да е хартиена Което, впрочем, я прави още по-екологична. Чéти малко между редовете.

  Защо "Титаник", а не "Аврора" ?!
 28. 28 Профил на laveol
  laveol
  Рейтинг: 602 Весело

  [quote#25:"Мерилин"] за да прахосвам живота си за нещо, което няма да промени нито мен, нито света[/quote]

  Жалко, че нито една книга не е променила света...ама всъщност, то като не си прочел и една, как да знаеш.

 29. 29 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 654 Весело

  [quote#25:"Мерилин"]Не съм и такава мазохистка за да прахосвам живота си за нещо, което няма да промени нито мен, нито света[/quote]

  Защо тогава пишете по форуми? Живейте, не си прахосвайте времето, защото вашите коментари нищо няма да променят.

  Нито пък моите, но пък аз често намирам свободно време за такива безсмислени занимания като четенето Явно живота ми е вече прахосан, но какво да се прави...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 30. 30 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#29:"greebo"]Защо тогава пишете по форуми?[/quote]

  Забавлявам се, тук е пълно с претенциозни хора, един от друг по-велики. Категоричното мнение по който и да е въпрос и недопускането на съмнение са белег на полуинтелигентност.
  Опростяването на проблемите, както и опростачването на взаимоотношенията са доста характерни за този форум, в който съм отскоро. Язък ви за прочетените книги, само сте си загубили времето

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 31. 31 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 654 Любопитно

  До коментар [#30] от "Мерилин":

  А правенето на изводи от два поста какво е според вас? Признак за високо интелектуално ниво? Не се излагайте повече И не, не сте ми оригинална, съжалявам. Нито сте ми забавна.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 32. 32 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 726 Разстроено

  До коментар [#31] от "greebo":

  Нямах предвид конкретно вас, а общата картина на форума. Искрено съжалявам, ако съм ви обидила.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 33. 33 Профил на Zhelyazkov
  Zhelyazkov
  Рейтинг: 529 Весело

  Напълно подкрепям идеята. На себе си подарих Биографията на Стив Джобс, Фондацията на Айзък Азимов и няколко криминални романа. На сестра ми ще подаря готварската книга на Жак Пепен, а за племенниците ми на 5 и 1 год. съм приготвил приказки Общо взето използвам всеки празник да подаря книга. Весела Коледа и приятно четене на всички.

  Цената на тока се определя от ДЪРЖАВАТА!!!
 34. 34 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш."

  +++ Напълно подкрепям !!!

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 35. 35 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1348 Весело

  До коментар [#15] от "Митридат":

  Сравнимо с усещането за дрямка с книга на корема е с ipad на корема.

 36. 36 Профил на Ekaterina Subeva
  Ekaterina Subeva
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "Митридат":

  Браво на теб! Няма друго такова удоволствие, но колко хора го изживяват?

 37. 37 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  От години подарявам книга за Коледа. И тази година ще го направя с огромно удоволствие, тъй като знам, че ще оценят подаръка ми, а това е част от изживяването на една щастлива Коледа.

  Отделете време навреме.
 38. 38 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 624 Весело

  [quote#25:"Мерилин"]защото и най-умната книга не е направила никой по-умен[/quote]
  [quote#30:"Мерилин"]Язък ви за прочетените книги, само сте си загубили времето [/quote]

  Ама много сте права! Няма по-добро съчетание от визия и идеи!

 39. 39 Профил на minchombg
  minchombg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По повод на тази статия, бих си пожелал да перефразирам: Подари Електронна Книга.

 40. 40 Профил на norm
  norm
  Рейтинг: 521 Неутрално

  коледа не е за пазаруване.
  нека си напомним това
  като си купим книга.
  за предпочитане моята.
  г.г.

 41. 41 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#35] от "mimi_pmi":

  Пробвала съм да чета и от нетбук, от айпад, от смартфон, от голям монитор, с всякакви приложения, програмки и дивотии, които целят да докарат що-годе "хартиен" изглед. И пак не ми е удобно - болят ме очите, натоварват се от светлината. Единствено киндъла ми се стори приятен и удобен за четене, защото няма подсветка. Което пък губи предимството на останалите електронни носители да четеш на тъмно, за да не пречиш на някой спящ. За пътуване насам-натам разбира се е по-лесно да не мъкнеш 100 книги, но хайде - кой пък има нужда от цялата си библиотека докато пътува?!
  Аз лично не бих се отказала от хартията (или неин еквивалент) за нищо на света.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 42. 42 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#8] от "monacensis":

  "Вярвам, че ако повече хора си подарят книги за Коледа, това ще намали малко разомагьосването на празника. Ще редуцира общото количество кич, ще приглуши с един тон истерията. Ще разграничи празнуващия от пазаруващия човек. Защото Коледата не е промоция, а дар и чудо. А без чудеса не се живее. Особено днес, особено тук."

  Уверявам Ви, че този текст няма нищо общо с романите на Нора Робъртс. И много ми харесва, за разлика от тях. По-добре препоръчайте на аудиторията автори, които отговарят на представата Ви за висш смисъл, облечен в изящна словестност и така включването Ви ще бъде полезно.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 43. 43 Профил на Алекс
  Алекс
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#5] от "_plamen_":

  +++++ мислех да коментирам, ама вече е казано ИДЕАЛНО

  Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
 44. 44 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#42] от "etty1":

  Смятам, че в случая става дума за феномена "непокрити претенции" при господина Господинова...
  Нора Робъртс не претендира да е арбитър на изтънчения вкус, напротив, нейните романи са един вид сериен продукт и тя не го крие или отрича. Целевата аудитория на г-жа Робъртс са отегчените домакини, желаещи да се пренесат посредством книгите ѝ в един по-различен от ежедневието им романтично-еротичен свят. Така романите ѝ са практически по-скоро терапевтична отколкото художествена литература.
  Господинов в журналистическите си текстове претендира да е интелектуален колос, но всъщност стилът му е "мъртъв" - той ползва копирани от други автори "есеистични" похвати, поради което текстовето му звучат изкуствено, кухо, безлично.
  Всеки автор със собствен, винаги разпознаваем, стил според мен е достоен за уважение.
  Сравнете стила на големите публицисти на 19-ти век - Ботев, Стоянов и Константинов с цитираните по-горе статии от началото на 21-вия век.

 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Весело

  Няма как да сравня несъпоставимото. Аз по-скоро аплодирах идеята (авторска или не) да подаряваш книги и преживявания, вместо вещи. Не се сърдете, разбирате, че не е лично. Просто темата предполага повече толерантност. Аз вярвам, че четенето облагородява и не съдя толкова строго читателите на по-повърхностни книги.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абсолютно за и подкрепям!
  Не може да се отрече, обаче, че сред книгите също настъпи неимоверен кич, дори и сред по-сериозните такива.
  Апропо, детските книги също въобще не са пощадени...

 47. 47 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "etty1":

  О, не съм приемал нищо лично... напротив, добре е, когато се води дискусия! Аз също съм далеч от мисълта да осъждам когото и да било - нито Вас, нито Нора Робъртс, нито пък читател(к)ите ѝ!
  Винаги е имало и ще има литература за всеки вкус.
  Аз също приветствам идеята по принцип (както споменах още в първия си коментар тук), просто стилът на статиите на Георги Господинов не отговаря на собствените му претенции за едва ли не най-велик български автор на последните десетилетия. Смятам, че истински големите творци (за разлика от него) са скромни реалисти с автентично звучене....

 48. 48 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 881 Любопитно

  Много обичам да подарявам книги, както и да ми подаряват такива.
  За съжаление, ценностите дотолкова се изродиха в милата ни родина, че дори и когато си поръчам книга по повод, получавам всякакъв друг боклук, но не и книга (говоря за хора не толкова близки, като колеги например)! Втора поредна година намеквам и казвам в прав текст, но не и не - хората явно си мислят, че парцалак за 12 лева е много по-шик от книга на същата цена.
  От друга страна, обаче, са ми подарявали и книги, които са леко...не мой стил. И също съм подарявала, като не съм улучвала целта.
  Та въпросът ми е: как избирате книга за човек, който не ви е от най-близкото обкръжение?

 49. 49 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  До коментар [#48] от "oror":

  Класика и ако бюджетът позволява задължително с твърди корици. Само на много близки хора подарявам нови и полемични заглавия, обикновено нещо, което на мен ми е харесало.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 50. 50 Профил на sonchik
  sonchik
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Много емоционално и красиво е приподнесено посланието!

 51. 51 Профил на sunlight
  sunlight
  Рейтинг: 675 Неутрално

  "
  Защото книгата е много личен подарък. Защото подаряваш думи, подаряваш история. И казваш нещо през нея на този, комуто я подаряваш.

  Защото книгата е бавен подарък, подарък, който трае. Не го изхарчваш, изпиваш, изпръскваш и не изхвърляш празната му опаковка." - Много хубаво казано! Браво! Аз вече намерих подарък на любимите хора!

  Size the day, trust as little as possible in tomorrow.
 52. 52 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Книгата е много рискован подарък, освен ако не познаваш много добре вкусовете на човека, за който си я купил. Книгите, които са ми подарявали, никога не са ми харесвали и никога не съм ги чел. Предпочитам сам да си я избера и да я заобичам преди да я купя.

  malart.blog.bg
 53. 53 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Пардон, сега да не излезе като реклама, ама жена ми ми подари книга на Господинов(с автограф даже), която прочетох с удоволствие. Но имах си аз тя да не ме познава.

  malart.blog.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK