Социални инженери планират довършването на семейството

Карикатурата е публикувана за първи път в "Дневник" на 26 юли т.г.

© Иван Кутузов

Карикатурата е публикувана за първи път в "Дневник" на 26 юли т.г.През ноември в парламента се проведе обсъждане на новия проект за Закона за детето. Авторката на проекта доц. Велина Тодорова в отговор на въпрос от присъстващите заявява, че родителите нямат права, а само задължения. Това изказване илюстрира духа, който стои зад законопроекта. Под предлог за защита на "правата на детето", правата на родителите се отнемат и се дават на държавата.


Без да влизаме в подробни анализи на това творение от над 80 страници, които сами по себе си са вече залог за хаос и правна неяснота, ще споменем само най-драстичните опасности, които ще бъдат въведени за родители и деца, ако този проект се превърне в закон.


Опасностите
1. Материята е вече уредена повече от подробно в следните закони, повечето от тях в сила от 2000 година: Семеен кодекс, Закон за закрила на детето, Закон за защита от домашно насилие, Закон за народната просвета и т.н. Приемането на нов закон е излишно усложняване и на без друго сложната и объркана правна система.


2. Законопроектът предвижда допълнителни бюджетни разходи чрез създаването на ненужни звена и на без друго раздутата държавна администрация. Това е поредното натоварване на българския данъкоплатец с издръжката на държавни органи чиято полза е не само съмнителна, а напротив – има основания да се смята, че ще навреди на родителите - данъкоплатци и на техните деца сериозно. В условията на икономически срив не е достатъчна Агенция за закрила на детето, та нови чиновници ще създават проблеми на семействата с деца, за да оправдаят заплатите си.


Неясната терминология е предпоставка за административен произвол и държавна принуда в нарушение на правата на родителите, а и на техните деца

3. Законопроектът съдържа терминология, която е толкова неясна, че административният произвол и държавната принуда в нарушение на правата на родителите, а и на техните деца е неминуем. Например в идеята за защита на "най-добрите интереси" на детето интересите са дефинирани така че включват "чувствата и желанията на детето". Съвсем естествено по-разтеглива категория от чувства и желания няма, дори и вън от правото, и дори при възрастните, какво да говорим за деца? Тази абсурдна житейска и правна логика щеше да е само смешна, ако законопроектът не предвиждаше строги санкции, за родители, които не полагат грижи за детето съгласно неговия "най-добър интерес". Яденето на пица и шоколад и компютърни игри са изцяло в "чувствата и желанията на детето".


Ако родителят не дава на детето цял ден да яде шоколад и да играе на компютъра, ще подлежи на строги санкции

Друго нововъведение в правото е дефиницията на термина "насилие". Тя включва измислените категории "психическо насилие" и "друго насилие", непознати в никакъв закон, писан от мислещи човеци. Насилието за закона е само едно, и то е физическо. Психическото е много тясно дефинирано в Наказателния кодекс и то е свързано единствено със "склоняване към самоубийство" и дори не се  нарича "психическо насилие".

Психе
е гръцката дума за душа. Душевното насилие е в сферата на недоказуемото, в сферата на духовното, на невидимата реалност на идеите и човешката съвест. Как да се установи такова насилие, особено когато проектозаконът за детето предвижда отнемане на родителски права при "насилие над детето"!? В интерес на истината проектът дава дефиниция на "психическо насилие", но от това здравият разум никак не се ползва. В категорията спадат " подценяване, подигравателно отношение, заплаха, дискриминация, отхвърляне или други форми на отрицателно отношение ". Не смейте да забранявате на детето си да играе целодневно компютърни игри, защото ще ви отнемат родителските права за "психическо насилие чрез друга форма на отрицателно отношение".


Още по-безотговорно, звучи въвеждането на термина "друго насилие". Тук давате полет на фантазията си – "насилие чрез телепатия" може би? Изглежда екстрасенси ще решават въпросите по родителските права.


В дефиницията за "насилие" авторите на проекта са предвидили не само нанасянето на телесна вреда на детето, но причиняването на всяка болка или страдание.


Всеки родител може да стане жертва на недобросъвестни свои близки или неприятели, както и на незрелостта и бунта на собствените си деца.

Според проекта, ако майката плесне тригодишната си дъщеря по задните части или ръката поради непокорството на детето, и това се случи на детската площадка, някой може да подаде анонимен(!) сигнал до социалните. Майката може да загуби родителските права над чадото си поради "насилие над него". Проектът не предвижда прокарване на границата между "насилие" и легитимното право на родителите да причиняват премерена физическа болка с цел дисциплиниране. Така всеки родител може да стане жертва на недобросъвестни свои близки или неприятели, както и на незрелостта и бунта на собствените си деца.


4. Философията на законопроекта е антихуманна, антисемейна и ще разруши разбирането за ролята и ценността на семейството като основна градивна единица на обществото. Пример за това е налагането на "сексуално образование в училищна и ПРЕДУЧИЛИЩНА възраст" от чл. 29 от този проект. На кое дете в предучилищна възраст е нужно да получава "сексуално образование"!? Вместо да си играе с играчки и да слуша за Мечо Пух, детето ще бъде изложено на всякакви занимания, отнасящи се до пола, които нямат нищо общо с това, което е подходящо за възрастта му? Кой освен социалните инженери, които искат да наложат нов морал, включително този на свободната "сексуална ориентация" биха имали интерес от подобно "обучение"? Колко далеч от узаконената и държавно-наложена педофилия е една подобна разпоредба?


Пример


Владимир Буковски, руски дисидент, оплаквайки се от тиранията на политическата коректност в Обединеното кралство, дава следния пример:


В часовете по сексуално образование в училищата в Англия, тъй като имаме равенство, пропагандират хомосексуализъм. Обясняват на 6-7-годишни деца, че това е нормално. Ако детето възрази: Мама и татко казват, че е лошо, те му отвръщат: така мислят майка ти и баща ти, а ти опитай.


По Оруел


Ако трябва да обобщим замисъла на новия проект за Закон за детето, той е връщане на времето на социалистическия реализъм, по Оруел, в който децата родени от майка и баща, и възпитавани от идеологическата държава, ставаха врагове на родителите си. Изправени сме пред поредния социален експеримент със семейството. Без противопоставяне на законопроекта, радетелите на групи със специални интереси тихомълком ще го превърнат в закон. Залогът е спасяването на свещеното и законно право на майката и бащата на грижа, възпитание и семейна обич към собствените си деца.Адв. д.ф.н. Виктор Костов е издател на сайт за свободата, религията на съвестта и словото "Свобода за всеки" – www.svobodazavseki.com . Автор на критичен анализ на настоящият проект за Закон за детето, внесен в Министерски съвет, ресорни министерства и Народното събрание. http://svobodazavseki.com/images/stories/pdf/analysis_child_draft_law_bg.pdf


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (196)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Хареса ми илюстрацията. Нарочно не казвам карикатура

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 2. 2 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3862 Весело

  Че за какво е нужно семейството в нехристиянска Европа?

 3. 3 Профил на skrita_sila_m
  skrita_sila_m
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Евала за статията, тия случайно хванати от улицата олигоГЕРБери съвсем се забравиха.

 4. 4 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  С няколко прости думи, хуманистката-доцент ни предлага децата да ни се качат на главата.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Е, кво стана сЯ ??? Ами шефе много искахме този път да стане както трябва, ама стана както винаги. ДОКОГА бе ??? Това е характерно за цялото това управление. Като не разбирате от материята, поне наемете специалисти да Ви направят нещо хубаво, не издевателствувайте над хората. НЕКАДЪРНИЦИ.

 6. 6 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Много малоумие блика от този законопроект!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 7. 7 Профил на Кирил Кирилов
  Кирил Кирилов
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  Държавата се опитва със закон да ни внуши, че децата са държавна собственост и тя най-великодушно ни позволява да се грижим за тях, естествено с много бюрократични ограничения и задължения.

  Кирил Кирилов
 8. 8 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Че законът е глупав е факт, но не виждам защо да не се споменава в училище, че хомосексуализмът не е болест?

 9. 9 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#0:"статията"]ако майката плесне тригодишната си дъщеря по задните части или ръката поради непокорството на детето, и това се случи на детската площадка, някой може да подаде анонимен(!) сигнал до социалните[/quote]
  А ако аз плесна нечия майка така, някой може да подаде сигнал в Бърза помощ - ще ми е от полза...

  [quote#0:"статията"]връщане на времето на социалистическия реализъм, по Оруел, в който децата родени от майка и баща, и възпитавани от идеологическата държава, ставаха врагове на родителите си[/quote]
  Пък аз се замислих за "Прекрасният нов свят" на Хъксли, в който "майка" и "баща" са мръсни думи...

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на tanuco
  tanuco
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Проектът не предвижда прокарване на границата между "насилие" и легитимното право на родителите да причиняват премерена физическа болка с цел дисциплиниране."

  Кой го легитимира това право?!?!?! Откъде да е легитимно, или това, че авторът са го шамарили с възпитателна цел е достатъчно основание да се легитимира този възпитателен подход ???
  Каква е дозата на "премерена физическа болка" кой я мери ?!
  Направо да се легитимира и носенето на електрически нашийници за малките деца, за да има премерена болка с цел дисциплиниране!?
  Това е най-малкия проблем на статията, авторът трябваше да преброи до 20, да я прочете пак и тогава да я публикува...а какво прави в Дневник е друг въпрос.

  Не коментирам излишеството на още агенции за закрила на детето и т.н., защото и настоящите не си вършат работата, ама това с премереното насилие е фрапираща глупост!

 12. 12 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  "Изправени сме пред поредния социален експеримент със семейството. Без противопоставяне на законопроекта, радетелите на групи със специални интереси тихомълком ще го превърнат в закон. Залогът е спасяването на свещеното и законно право на майката и бащата на грижа, възпитание и семейна обич към собствените си деца."
  Сега остава да постановят и 2 коректни към закона пози с които може да създават деца и перверзията ще е завършена ...ама нема да пушите,щото е признак на лошо възпитание,което си наложете някак сами..

 13. 13 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#4] от "кинти":
  "С няколко прости думи, хуманистката-доцент ни предлага децата да ни се качат на главата."

  Да, това е т.нар. ПРОГРЕСИВНА тенденция дори и в разумна Германия.......

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 14. 14 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Тъй наречената "политическа коректност" наистина напомня за "новоговора" на Оруел. Някакви болни либерални мозъци в Щатите и Европа се опитват да унифицират мисленето на хората по своя извратен модел, пренебрегвайки всички вековни традиции, утвърдения християнски морал и най-вече здравия разум. Може да прозвучи малко крайно, но в България, за разлика от католическите страни, липсва една дясно-клерикална партия, която, ако дойде на власт, би могла да плюе под опашката на всички отвратителни неправителствени организации, които повтарят като папагали либерастките западни идеи и се облагодетелстват доста добре от това. В политиката трябва да има морал (какъвто сега липсва), а моралът в християнска Европа може да бъде само един - християнският. Той трябва да лежи в основата на всяко законодателство и всеки народен представител трябва да се съветва със Светата Книга преди да подготви или предложи някакъв законопроект.

 15. 15 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Кой освен социалните инженери, които искат да наложат нов морал, включително този на свободната "сексуална ориентация" биха имали интерес от подобно "обучение"?
  ...............
  Семейството, в традиционният, български смисъл, го разбиха шумкарините, още през 70-те години.
  Бараките за аборти в двора на всяка по-голяма Окръжна болница бяха винаги пълни.
  Разводите бяха стимулирани, а изневярата се превърна в спорт.
  Това, до 1944г. не е било така.
  Общество със скапани смейни ценности се манипулира по-лесно. Тенденцията е валидна за Европа, а корените й са в 60-те години , Ел Ей, Ню Йорк и прочие центрове на нови течения.
  Бащите на тези насоки са до един марксисти - емигранти от Германия през 1933г.Някои се връщат обратно и там координират действията довеки до 1968г., други остават в САЩ. Поименно мога да ги цитирам.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 16. 16 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Властта от забрави християнския морал. Реши да отдалечи децата от здравия начин на живот. Изкорени детските лагери, отне родителския авторитет, окарикатури Църквата. Отгледаха си демокрацията като свещена крава и не смеят да я докоснат с пръст.

  http://www.lostbulgaria.com/pic/610.jpg

  От 65 години съсипват ето тази Прекрасна България.

 17. 17 Профил на Sniper
  Sniper
  Рейтинг: 1212 Гневно

  Какви са тия дебили дето се опитват да си наврат некадърните гаги и в семейството бе? Кой олигофрен ще идва да ми дава тон кое е най-добро за МОЕТО дете?!? От всезнаещи боклуци на заплата наместени в безброй измислени агенцийки и комисийки сме на тоя хал. Тая доцентка като си няма друга работа да си прави опити с нейните деца. " Творението " и на първо четене не е нищо повече от един зле стъкмен буламач на мисълта. Да си сменя попрището, щото видно това не и се отдава. Наплющяла едни мъглявини, дето сигурно и тя не си ги разбира и готово, работата свършена. Навсякъде компетенти по всичко, гледащи как да си напълнят търбусите. Ай сиктир.

  "Какъвто човекът, такава и речта му." - "Qualis vir, talis et oratio." Луций Аней Сенека
 18. 18 Профил на mick
  mick
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Че законът е глупав явно няма нужда да се убеждаваме. Но и автора има доста трески за дялане в главата...

 19. 19 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "mimi_pmi":

  Аз пък винаги се учудвам как германките успяват със съскане, повтаряне или железен тон да учат хлапетата на ред и дисциплина, без дори да ги пипват с ръка или да им викат. С децата се разговаря, но не и вика.

 20. 20 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Неутрално

  А на мен този материал ми се струва твърде раздут и патетичен. Твърде изкривено-моралистичен. Не знам кое е странното в термина "психически тормоз" - с уговорката, че нямам текста на закона пред себе си и е възможно да е описано зле. Но аргументацията на г-н Костов е никаква. Няма такова животно? Сериозно? То и нашия митрополит не кара елитна кола, ами пести пари на църквата за гориво...
  Под сексуално обучение в предучилищна възраст сигурно се разбира гледане на порно? А нима малките деца не питат откъде идват бебетата? И кое му е лошото по адекватен начин да им се обясни, вместо да се викат на помощ разни щъркели и всякакви бабини деветини? А хомосексуализма е болест или аморалност последно?
  Пълни глупости... Дайте и жените да не си показват глезените и лицата на обществени места...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  ...Друго нововъведение в правото е дефиницията на термина "насилие". Тя включва измислените категории "психическо насилие" и "друго насилие", непознати в никакъв закон, писан от мислещи човеци. Насилието за закона е само едно, и то е физическо. Психическото е много тясно дефинирано в Наказателния кодекс и то е свързано единствено със "склоняване към самоубийство" и дори не се нарича "психическо насилие"...

  Хм, това за "другото насилие" като правна квалификация е същото безумие, гарантиращо административен произвол и хаос, респективно терор над родителите, като любимото ми понятие "несъобразена скорост" при катаджийските дела.
  Това обаче в случая с отношенията родител-дете е абсолютно недопустимо!

  Колкото до "психическото насилие" - че било достатъчна квалификацията по НК - това просто не е вярно и всеки го знае. Често и на собствен гръб.
  Проблемът е, че пак дефиницията е административно удобно хлъзгава.
  А има един куп "специалисти", които се занимават с проблема.
  Има и чуждестранни модели.
  Ама кой да се интересува, да чете и да мисли?
  Не и дебелогъзата администрация и симбиозните и като доценЗката!

 22. 22 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Не по-различно е в пост-Сапатерова Испания, където обществото чака с надежда новопостъпващото дясноцентристко правителство да въведе ред и да върне нещата по правилните им места! Аман от псевдо-прогресивност и от отворковците, които превърнаха понятието "прогрес" в неприлична дума.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 23. 23 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#20:"greebo"]Под сексуално обучение в предучилищна възраст сигурно се разбира гледане на порно?[/quote]
  По-лошо ще е, ако решат да им пускат записи от пленарни заседания на Народното събрание, май...

 24. 24 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  До коментар [#19] от "plumpschi":

  Да, въз основа на личния си опит и сравнявайки мамите в България, Германия и Испания, мечтая със задна дата да съм била като германките-)

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 25. 25 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "plumpschi":

  Е не може да си отрасъл в държава, където всичко е под прав ъгъл и по конец и всички спазват правилата и листата падат на обозначените места и да не следваш логиката на нещата. И обратното - да си кратунко - как няма да ти дойде отвътре да изпердашиш един закон, ей тъй, да се запишеш.

 26. 26 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "mick":

  кои по- точно са треските на автора?

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#25] от "customize":

  Абе може, може ... ако питаш мойто дете. Що пердах е отнесло по дупето докато го направя човек. Аз нали съм си от българско и не са ме възпитавали по немски ...

 29. 29 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#24] от "mimi_pmi":

  Затова се учим от грешките си. Родител застрахован от грешки няма.

 30. 30 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Любопитно

  До коментар [#20] от "greebo":

  Много добре си спомням онзи първи момент в който се опитаха да ми обяснят какво е секс - бях на 6 години и съвсем нищо не вденах. То беше като обяснението защо човек яде или спи, с малката разлика, че разбирах тогава защо трябва да се яде и защо трябва да се спи - усещах и глада и умората... но сексуални щения от къде, че да му стане на детето ясно това действие защо се прави???
  Тогава...????

  Жената е покана за щастие
 31. 31 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#27] от "doncorleone":

  Ох, недей с тая тема, че веднага ми идва наум дядо Митрополит Варненски с последните новини. Да не вземе да стане обратното. Пу-пу, да не дава господ!

 32. 32 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#27] от "doncorleone":
  Вместо да се въведе Православието като учебен предмет и да се върнем към традиционните ценности
  ................
  От кого да се върне Православието, като владиките вчера скочиха да молят Гоце да не им отварят доситата от ДС !
  От кого, като целият държавен апарат е подставен и заменен с агенти на ДС - мафията и останалите марксисти-терористи т.е. партизански изчадия пръкнали се от кремълската клоака.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 33. 33 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Весело

  [quote#30:"bgpainter"]Тогава...???? [/quote]

  Еми дочита в "Мъжът и жената интимно".

 34. 34 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Любопитно

  До коментар [#30] от "bgpainter":

  Не говоря за сексуални щения, то остана да обясняваш защо големите гръдни обиколки и русите глави преуспяват в живота. Но съвсем обикновени неща като например защо хората се женят, защо се целуват и как мама и тати не могат да купят бебето от супермаркета не са някакви толкова срамни и ужасни теми-табу. Аз съм майка и съм отговаряла на подобни въпроси - вие какво лошо виждате?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 35. 35 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#33] от "plumpschi":
  Еми дочита в "Мъжът и жената интимно"
  ............
  Ха-ха, имам я и на български, и на немски , в оригинал.
  ГДР беше същото като у нас. Свобода, секс без ограничения, нудизъм, аборти и смърт на семейството, като анти - марксическа обществена концепция с "ретроградни" християнски традиции и ценности и дребмо - буржоазен характер, където децата се експлоатират от родителите си като безплатни селскостопански работници на полето или старогледачи.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 36. 36 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#34] от "greebo":

  Това ми напомни за мойто дете, което цъфна един ден и заяви гордо: "Аз знам как се прави секс!". Като го питах как се прави, ми отговори: "Ами мъжа ляга върху жената!". Питам - и после какво става. А отговора" Е после не знам!". Похвалих го с едно браво!

 37. 37 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#32] от "СДС":
  Православието не са свещениците, не са миряните, не е Църквата. Православието е идеята, моралът, вярата. И то ще се върне от онези, които хранят у себе си тази Вяра, изповядват този Морал и носят тази Идея.

 38. 38 Профил на evolutionbabe
  evolutionbabe
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Залогът е спасяването на свещеното и законно право на майката и бащата..." да бият децата си и да ги възпитават като хомофоби, ксенофоби и креационисти.
  Не коментирам закона, не съм го чела, коментирам аргументацията на автора. За мене това е последната капка след поредицата безумни статии в "Дневник" напоследък и просто забравям за съществуването на този вестник. Та така.

 39. 39 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#31] от "plumpschi":

  Е каква връзка имат тия новини с това което казах? Митрополитите ли ще преподават в училищата? Това за което говорите със СДС е само по горните етажи, нема връзка с преподаване на Православие в училищата.

 40. 40 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#37] от "dimitar1961":
  И то ще се върне от онези, които хранят у себе си тази Вяра, изповядват този Морал и носят тази Идея.
  ............
  Деца по на 6-7 години, за тях говорим.
  Православието може да се върне от Апостоли, от попове не очаквай връщане на нещо, в което те самите не вярват, понеже под възглавниците си държат книжките за членство в БКП.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 41. 41 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#35] от "СДС":

  Нали, беше много поучителна литература! И у нас я имахме на български. За последно чух за нея от новия сериал по Нова ТВ. Бая се посмяхме като се сетих каква литература беше.

 42. 42 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Този е само поредния закон(проектозакон), който освен че е съвсем недомислен, потвърждава един крайно порочен път, по който разсъждава нашата чиновническа мисъл.

  Схемата е следната:
  Нещо не е наред --> да забраним ----> да наложим глоби ---> работата ще се оправи.
  Че няма как да се изпълнява глупавия закон, че няма как да се приложи, че няма кой да го приложи, че работа няма да се оправи, че има хиляди подобни недействащи - бимааму!

  Важното е да кипи безмислен труд. Което е пак по-приемливо, отколкото ако се юрнат да ги прилагат тия недомислици.
  Не ми се дават примери за подобни закони, които никой не изпълнява и стоят на хартия. Ще трябва да напиша Война и Мир.

 43. 43 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#28] от "plumpschi":

  Все си мисля че атмосферата помага, няма начин да му обясниш на детето как се пресича правилно на зелено като тук пешеходците и милицията го правят на червено. И като вижда че 99% от простъпките се наказват в Германия (елементарен пример да паркираш на място за инвалиди на полупразен паркинг в мол), за разлика оттук- където я 1% я хич, и бандитизма е издигнат в красив герой от вестниците.

 44. 44 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  Ако тоя законопроект беше нещо пръкнало се на местна почва едва ли си струва да го коментираме. Ясно като бял ден, че няма как да мине през Парламента.
  Обаче, положението е съвсем сериозно.
  Идва от Брюксел, а там в момента е гнездото на най-изявените социални инженери в Европа. Европейската социална инженерия неведнъж е предизвиквала световни катастрофи, обладана от налудничави идеологии за обществото.
  И най-опасното е, че в момента маса народ (уж образован в топ универистети с купища дипломи) не вижда нищо лошо в "социалната инженерия" и са готови да спорят, дискутират и доказват колко е добро за обществото като цяло една или друга щуротия, откъдето и да я погледнеш.
  Ако нормалните жители на Европа не се вземат в ръце един ден ще се събудим с поредните чудовища, качили се на главите ни.

 45. 45 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#8] от "pi314_":

  А защо е нужно на децата в училище да се говори изобщо за хомосексуализъм?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 46. 46 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#39] от "doncorleone":

  Проблема е, че каквото е горе, едва ли ще е по-добро и долу. Не можеш да знаеш що за птица ще цъфне да учи детето ти на морал. Но като цяло си прав, трябва да се почне някак си.

 47. 47 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#43] от "customize":

  Тогава ти остава личния пример и обяснението на детето, че така не се прави. Децата гледат и копират най-много родителите си.

 48. 48 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#15:"СДС"]Бащите на тези насоки са до един марксисти - емигранти от Германия през 1933г.Някои се връщат обратно и там координират действията довеки до 1968г., други остават в САЩ. Поименно мога да ги цитирам.[/quote]

  +++++++++++++++++

  Взе ми думата от устата.

 49. 49 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 465 Неутрално

  На нашето общество не му трябва "закрила на детето", ами образователна система, която да възпитава социално отговорни и (колкото се може по-) зрели индивиди. Деца има не от вчера или завчера, все пак. Учете ги от малки на труд, изграждайте у тях способност за социализация чрез индивидуални и групови игри, поощрявайте естествения им стремеж за добиване на нови знания... рецептите за това са написани много отдавна - не е нужно да откриваме колелото.

  А относно християнския морал - като оставим настрана факта, че той е въпрос на многовековна традиция и не може да се наложи ей така, с някакъв закон - много преди това възрастните трябва да изградят за децата среда, лишена от излишна тревожност, излишна информация, която не е за техните очи и уши, нездравословни за детската психика и физика дразнители и др.п. И ето ви "закрила на детето", която не е предмет на нарочна законодателна инициатива, а на национална политика, която има изражение в широк спектър от закони.

 50. 50 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  До коментар [#34] от "greebo":

  Нищо лошо не виждам, но ми се струва, че мозъчето на детето не е дорасло все още на тази възраст, за да се занимава с такива неща.
  Обясних го най-просто - гладен си - знаеш какво да правиш със сандвича. Спи ти се - заспиваш. Боли те - плачеш... и т.н... тези усещания ги имаме и аз и ти като зрели хора, имат ги и децата, като живи същества... и тях ги разбират. А сексуалността как ще я обясниш щом мозъчето му не е израстнало все още до тази фаза?
  И след като няма нищо срамно, значи всички в къщи е необходимо да си обяснят на децата какво що, ако им се задават въпроси и КОГАТО им се зададът... в това число и дали съществува дядо Коледа.
  Екстра си е сега да се учи първо за зелената еуглена и след това да се обяснява другото.

  Жената е покана за щастие
 51. 51 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Весело

  До коментар [#36] от "plumpschi":

  В тази връзка: http://www.laughness.com/media/images/h/headache.808f943e231b067ac7f7166acb18cf63.jpg

  Основната ми мисъл е, че когато темата се избягва или се реагира остро, детето остава с впечатлението, че това е нещо лошо и срамно. Че трябва да се пази в тайна от мама и тати и не бива да се говори изобщо за него по никакъв повод. Така информацията се свежда до "една приятелка ми каза" и неизбежните безумни въпроси - мога ли да забременея от фелацио... Аз предпочитам дъщеря ми да не си набавя сексуалното образование в дискотеката, за вас не знам. Отделно съм и против всякакво православие в училище - изборът на религия (или отказът от нея) е право на всеки човек и е абсолютно погрешно да има задължителен характер. Който иска - да си възпитава детето по този начин - не е наказуемо. Но някакъв мазньо с линкълн да ми е пример за морал? Я пак?

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 52. 52 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  [quote#42:"onufrij"]Този е само поредния закон(проектозакон), който освен че е съвсем недомислен, потвърждава един крайно порочен път, по който разсъждава нашата чиновническа мисъл.
  [/quote]


  Тия мисли, приятелю, не са на нашите кухи чиновнически глави, а се прошепнати отвън. Поинтересувай се коя организация никога не издава преки заповеди, а действа само с внушения върху членовете си.

 53. 53 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#30:"bgpainter"]...опитаха да ми обяснят какво е секс - бях на 6 години и съвсем нищо не вденах...Тогава...???? [/quote]

  Тогава прилагаме академичния подход:

  - А сега, деца, ще учим за пениса... знае ли някой какво е пенис? Не тенис, Тошко... Не си помисляй да се обаждаш, Иванчо!... Така-а-а... Пенис, мили деца, е това, дето го имат момченцата ей там... Питаш защо ти си нямаш, Марийке? Ами, като пораснеш, ако си послушна, ще имаш един, а ако си непослушна - ще имаш много... Така-а-а сега - знаете ли, деца, защо точно момченцата имат пенис? Ами защото Адам предредил Ева при раздаването на опциите за пишкане, та за нея останал множественият оргазъм... А, не знаете какво е оргазъм? Ами, представете си Лъчо Тъпото, хванал в ръка Верту на аванта... Но да се върнем на пениса... Значи, за да може да отидете в мола с тати, а да си тръгнете от тоалетната с мама, ще ви е крайно необходим... Каква промоция, бе, Миме? П-р-о-м-и-с-к-у-и-т-е-т, за последен път повтарям - и е по-нататък в учебната програма...

 54. 54 Профил на yabalka
  yabalka
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Добре де, не съм съгласна да има хиляди институции, нито съм съгласна да те следят денонощно какво правиш вкъщи, нито пък ми харесва в закона да има недомислици. Ама не виждам нищо лошо в сексуалното възпитание от най-ранна възраст. Разбира се, трябва да е съобразено с възрастта - на тригодишните просто им се обяснява, че бебетата идват от корема на мама например. Едва ли някой е решил да обяснява кама сутра на децата. Крайно време е да се отърсим от разбиранията, че сексът е нещо лошо или срамно, той е просто част от живота, важна при това. Иначе какво предлага автора - да разправяме на децата в детската градина, че ги е донесъл щъркелът и като децата попитат защо момченцата пикаят прави, а момиченцата - не, да им кажем, че е неприлично да се задават такива въпроси? Хайде стига с тия средновековни разбирания.
  И не смятам, че е редно да се отделя прекалено внимание на хомосексуализма, но какво пречи да се обясни, че всъщност има и такива хора и всеки си избира как да живее?

 55. 55 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Владимир Буковски, руски дисидент, оплаквайки се от тиранията на политическата коректност в Обединеното кралство, дава следния пример:

  В часовете по сексуално образование в училищата в Англия, тъй като имаме равенство, пропагандират хомосексуализъм. Обясняват на 6-7-годишни деца, че това е нормално. Ако детето възрази: Мама и татко казват, че е лошо, те му отвръщат: така мислят майка ти и баща ти, а ти опитай.

  ==============

  Ето нещо от Буковски:

  Владимир Буковски: Педерасти и феминистки превзеха властта


  Надеждите от 1989 година – а те бяха много големи – не се оправдаха по никакъв начин. Промените бяха по-скоро козметични. Едни персонажи изчезнаха, но дойдоха други, произлезли от предишните комунистически величия.

  Властта пак беше обвързана с бившата комунистическа номенклатура, а разпадането на соц. държавите съвпадна с появата на нови утопични идеологии на Запад.

  Кога се появи политическата коректност?

  Като международно явление това се случи в началото на 90-те години. Като движение тя съществуваше и преди.

  Моята първа среща с това явление беше, докато работех в Станфордския университет през 1983-84 година. Прибирах се в лабораторията си, а отсреща по стълбите слизаха две момичета. Отворих вратата и я задържах да минат, както бих направил пред всеки – мъж, жена, стар или млад. Те ме погледнаха с презрение и ми казаха: „Мъжко шовинистично прасе“.

  Учудих се много и не разбрах за какво става въпрос. Влезнах в лабораторията, разказах на хората там, а те започнаха да се смеят: „Това са хора от близкия университет „Бъркли“ – ми казаха. Там се раждат всички ляворадикални идеи и движения. От „Бъркли“ тръгна философията на студентската революция от 60-те години. Сега има някакво ново движение на феминистките, които смятат, че ние, мъжете, ги потискаме, като се държим с тях като с жени“.

  После разбрах, че според концепцията на феминистките, жената е социална конструкция.

  Те са убедени, че ако всички мъже се държат с жените като с мъже, жените също няма да са жени, а мъже. Тоест, нашето поведение към тях ги прави жени.

  И колкото и да е странно, в този водещ университет на САЩ в края на 20-и век беше извършен следният експеримент (не знам кой им е позволил): взимали бебета от нулева възраст и ги отглеждали и възпитавали по еднакъв начин, независимо от пола им. Същата храна, игри, дрехи.

  Този опит, разбира се, не довел до позитивни резултати. На момченцата нищо не им паднало, а на момиченцата нищо не им пораснало. Както момчетата ги привличало оръжието, а момичетата – куклите, така си и останало.

  Но това не спря тези жени, а напротив – още повече ги увлече да си мислят, че нашето поведение към тях като към жени, този стереотип, ги прави такива, каквито са, а именно – жертви на всичко мъжко.

  Тази концепция, възникнала в недрата на университета в Бъркли, потресаващо бързо се разпространи по цял свят. Приятелите ми от Станфордската лаборатория можеха и да се смеят през 1984 година, но буквално след 10 години тази безумна концепция, която няма никакво основание, стана доминираща в цял свят.

  Във всички университети бяха открити отдели за джендър изследвания. Според мен междуполовите отношения съществуват от милиони години и нищо ново не се случва там, но тези псевдонауки се разплодиха ужасно много и започнаха да изследват нашите мъжки грехове – ние не гледаме както трябва жените, не се държим добре с тях и т.н.

  И нещата започнаха да наподобяват Оруел – не трябва да ги наричаме „мис“ и „мисис“, защото с това определяме съпружеския им статус. Появи се невероятното за английския език „miz“. Не трябвало да се казва „history” (история), защото това било „his story” (негова история).

  Новите езиковеди започнаха да се чудят как да нарекат жените, защото в думата „woman” (жена) се съдържа думата „man” (мъж).

  Измислиха някакви нови думи и ако не ги наричаш така, те обявяват за мъжка шовинистична свиня. Стигна се до абсурдното пренаписване на Библията, в която Бог е жена.

  Аз едно време съм лежал в затвора с много луди и съм свикнал с тяхната компания. Проблемът е, че американското общество поема всяка нова глупост и я прави едва ли не задължителна за всички.

  В Америка конкретно, но и в Европа не по-малко, населението е невероятно конформистко. Трябва да се възприема за нормално всичко, което някой ти натрапва. За да бъдеш успешен в работата си, задължително трябва да си конформист.

  Това е един американски шаблон, който започна да се разпространява по целия свят много бързо като задължителна парадигма. Дори влезе в законодателството.

  Феминистките движения заявиха, че мъжете са сексисти, че гледат на жените единствено като на сексуални обекти и следователно всичко, което може да има отношение към секса, трябва да бъде изключено от всекидневното общуване между мъже и жени.

  Флиртът беше наречен агресивно действие, насочено към угнетяване на жените. Затова сега в САЩ никой работодател не смее да разговаря насаме със своя служителка – задължително го прави в присъствието на поне един свидетел, в противен случай може да бъде съден за сексуален тормоз, да му пропадне кариерата и да му пострада имиджът в обществото.

  По същия модел започнаха да налагат исканията си и други малцинствени групи – хомосексуалисти, цветнокожи, сектанти и др. Появиха се закони за т.нар. hate speech – език на омразата.

  Нещо, което много ми напомня за член 70 от Наказателния кодекс на Съветския съюз, защото дефинициите са неустойчиви. Аз бях съден по този член.

  Езикът на омразата може да се прилага към всяка проява на признаване на расови разлики или сексуална ориентация. Вие нямате право да признаете съществуващ факт. Ако публично го обявявате, ставате виновен за извършване на престъпление.

  В Англия отмениха всички обществени прояви, свързани с Коледа, защото знамето на Великобритания съдържа кръста на Св. Георги (б.а. – червен кръст на бял фон) и това щяло да обиди мюсюлманите. Напомняло им за кръстоносните походи. Любопитното е, че самите мюсюлмани изобщо не изискват тези промени.

  Наблизо до моята къща има магазинче, в което продава мюсюлманин. Той беше изтипосал на витрината си знамето с кръста на Св. Георги, за да демонстрира, че няма нищо общо с това кретенско искане. „Аз нямам нищо против Коледа и флага с кръста на Св. Георги“, тръбеше той, но кой да го чуе…

  Нещата стигнаха до такава цензура, че според мен в наши дни не би могъл да живее и да твори Шекспир. Повечето му произведения няма да могат да се поставят. „Венецианският търговец“ е антисемитизъм. „Отело“ – тук става въпрос за расизъм. „Укротяване на опърничавата“ – това е сексизъм.

  Дори една учителка в Лондон отказа да заведе учениците си на „Ромео и Жулиета“, защото според нея това било отвратително хетеросексуално шоу.

  Започва да се налага масова цензура, подкрепена от наказателното законодателство. За шега с хомосексуалисти може да те вкарат в затвора. Във Франция налагат огромни глоби. Наскоро имаше случай – член на националната асамблея се пошегувал за хомосексуализма на неформална среща и го осъдиха на 20 000 евро глоба. При следващо провинение, предстои вкарване в затвора.

  Забележете колко бързо се развиват нещата в полза на репресиите.

  Дали не става въпрос за хора, които натрапчиво карат целият свят да живее според техните идиотски идеи? Не – става въпрос за нещо много по-сложно.

  Имаше един философ – Херберт Маркузе от Франкфуртската школа. Неговите идеи сега се въплъщават в света. А те бяха много прости. Маркузе е ревизионист-марскист. Несъгласието му с Маркс е само в една точка – че Маркс смята за революционна класа пролетариата (това се видя, че не е вярно), а според Маркузе истинската революционна класа са различни малцинства.

  Изолираните случаи – това е истинският революционен елемент. Според Маркузе цялата патология трябва да бъде определена за норма, а цялата норма – за патология. „Едва тогава – пише Маркузе – най-после ще разрушим буржоазното общество“.

  Тези активисти, които сега уж защитават правата на малцинствата – хомосексуалистите, феминистките и др. – изобщо не се грижат за своите малцинства. Също като Ленин, те ги използват като инструмент за натиск и контрол върху обществото. И разбира се, им причиняват много повече вреди и зло, отколкото на всички нас.

  В Америка жената на мой приятел основа движението „Жените на Америка срещу феминизма“. Започна с приятелки, а сега вече издават списание в тираж 2 милиона. Жените разбират, че феминизмът е срещу тях, той разрушава живота им, пречи им да изберат това, което им харесва, а не онова, което им натрапват разни активистки.

  Тоест, ние имаме работа със сериозна идеология, която, под формата на политическа коректност, се опитва да разруши нашето общество. Активистите не се грижат за малцинствата, не мислят за правата им. Колкото са по-зле малцинства, толкова по-добре ще бъдат лидерите им – по-активно ще ги защитават. Но тяхната задача е да унищожат нашето общество и това е по-злобната версия на Марксизма.

  Защо всичко това започна да изниква като от пробита бъчва с края на комунизма? Защо не се започна обратното движение? Много просто – за съжаление, не ни позволиха. Пред 1990-91 година аз бях в Русия и се опитвах да обясня на всички, че не трябва просто да приключим с комунизма – той сам ще свърши. Ние трябва да го осъдим.

  Необходим е Нюрнбергски процес в Москва, който да доразкрие всички причини и престъпления, да разобличи философските основи на това страшно явление, което е унищожило десетки милиони наши съотечественици и стотици милиони по цял свят. Бяхме длъжни пред историята да го направим.

  Но не можахме да убедим тогавашните руски власти. От една страна върхушката разбра какво ще загуби с подобен процес, но в по-голяма степен – против това беше Западът.

  Стотици телеграми бяха изпратени до Елцин от цял свят, в които се настояваше по никакъв начин да не прави такива процеси, да не отваря архивите, да не разкрива тези престъпления. Не само, защото целият свят беше обвързан с Москва (а това бе факт в много по-голяма степен, отколкото си мислехме), но и по идеологически причини.

  Един от лидерите на социалистите на Запад пише на Горбачов: „Крахът на социализма на изток ще доведе до криза на тази идея на запад, а ние не искаме това да се случва“. Затова през последните години от агонията на Съветския съюз Западът помагаше с всички сили империята да се задържи. Елцин получи 45 милиарда долара от Запад. Всички лидери го подкрепяха до 1991 година и ако си спомняте, той отиде в Киев да кандърдисва украинците да не се отделят от Русия. Това е пълен абсурд.

  Целият Запад спасяваше Съветския съюз.

  И затова, когато рухна, въпреки усилията им, а ние имахме възможност да съдим тази система и да отворим всички доказателства за престъпления, Западът се изправи на задни крака. Натиснаха Елцин и той не го направи.

  Какво можехме да кажем на съда? Много прости неща. Че цялата мечта на интелигенцията за свръхсправедливост и равенство неизбежно приключва с празни магазини, с дълги опашки и с лагери. Не е възможна никаква утопия. Тя винаги води до лагери, защото утопистите за нищо на света не признават своите поражения.

  Натрапването на идеология на човека без неговото съгласие трябваше да бъде признато за престъпление. А това не стана. Затова сега ние плащаме и ще плащаме и в бъдеще. Стигнахме дотам, че в Америка избраха политически коректен президент, не защото има страхотен мозък или някакви невероятни идеи, а защото е негър.

  Застъпниците на политическата коректност наложиха цензура. Те не ни удостояват с диалог. Аз бих спорил с тях и бих ги сразил за минути. Но не ме допускат. Въпреки че съм пълноправен гражданин на Великобритания, аз не мога да напиша статия или да публикувам книга, нито да участвам в обществен дебат, посветен на тази тема, защото такива дебати изобщо няма.

  Вие няма да научите от телевизията оправдана или неоправдана е политическата коректност.

  Идеологията ни се натрапва.

  Аз нямам нищо против лудите, толерантен човек съм. Изкарал съм много години в лудница и единственото ми условие е да не ми се натрапват чужди идеи.

  Спомням си първия си спор със следовател от КГБ. Бях на 16 години. Той ме попита: „Защо така ни ненавиждате?“, а аз му отговорих: „Не ви ненавиждам. Аз не ви вярвам. Вие искате да изграждате комунизъм – добре, правете го. Но аз не искам. Мога ли да имам 2 квадратни метра, където да няма комунизъм?“

  ИЗТОЧНИК:
  http://bg.altermedia.info/?p=16464

 56. 56 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#50] от "bgpainter":

  Да, аз разбрах какво имате предвид и не е лишено от смисъл, разбира се. Но пак всичко зависи от контекст и от начин - като нямам конкретен пример, който да коментирам, ми е малко трудно да съм ЗА или ПРОТИВ. Просто не съм готова тотално да го отхвърля като лоша идея, без да съм го видяла на практика. Псевдо-моралистичния подход на автора, заедно с некомпетентните му изказвания и нескритата хомофобия ми идват в повече.

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 57. 57 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#46] от "plumpschi":
  До коментар [#39] от "doncorleone":
  Това за което говорите със СДС е само по горните етажи, нема връзка с преподаване на Православие в училищата.
  ............
  Рибата мирише от главата...
  Не може Натанаил и Кирил Варненски да си сменят памперсите само като чуят за разсекретяване на досиета, а на долу, обикновенните им сподвижници да не са лизнали по нещо от гнойната воня разнасяща се из палатите владикови.
  За педофилията темата няма да я подхващаме, да не слагаме в един куп всички.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 58. 58 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Дневник, вие подигравате ли се с нас вече? Ще за безумни статии и що за безумни автори?!

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 59. 59 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#19] от "plumpschi": Това може го правят на обществени места, за в къщи трудно ще се убедя.
  Аз също съм на мнение, че с децата се говори и насилието им вреди. Но клетвите, че "никога няма да удрям шамар" са до момента на появяането на човечето.
  Много съм слушал (а и при мен беше така), че "дядо никога не ме е удрял". Само, че когато станеш родител си даваш сметката, че на дядо основното задължение е било да носи хляба в къщи и е седял далеч от детето.
  Истината е, че не трябва да се прекалява. Не трябва да пребиваш децата си, ама нте трябва да ги оставяш да ти се качат на главата. Това обаче си е майсторлък, който може приживе и да не разбереш дали си го постигнал.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 60. 60 Профил на Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Böse plumpschi/ w ban do 06.01
  Рейтинг: 696 Весело

  До коментар [#53] от "Twinston Myth":

  +++++++++++++++++++++++

 61. 61 Профил на mike_s
  mike_s
  Рейтинг: 516 Весело

  Тази авторка къде твори безценните си творби, при "феодалните старци" май?
  И, словосъчетанието социален инженер какво всъщност означава?

 62. 62 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  До коментар [#53] от "Twinston Myth":

  А-ха-ха-ха... то това на повечето възрастни ще е трудно да го обясниш, каквито сме неандарталци по нашите ширини, та на деца ли...!?!?!

  Как ще обясниш на 6-токласник интеграла още преди да е разбрал що е равнобедрен триъгълник...?

  Жената е покана за щастие
 63. 63 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Всичко това може да звучи много лошо или много добре, зависи от гледната точка и т.н., но е на практика без значение, защото у нас законите не се пишат с идеята след това да се спазват, нито се гледат от тази позиция - дали е възможно въобще да се спазват. Така че те създават от една страна още разслоение (кой ще принуди да спазват закона някои специфични малцинства?), а от друга - още възможности за натиск от страна на държавата срещу обикновения, законопослушен човек. Превръщайки го по този начин в изчезващ вид.
  Затова, според мен, нямаме нужда от каквито и да е закони в повече, на законодателната дейност трябва да се сложи поне временно пълна спирачка, а вместо това трябва да се помисли кои от съществуващите закони могат да бъдат спазвани, а кои - не. Наличието на закон, който няма как да бъде спазван създава условия за корупция, бандитизъм и произвол от страна на държавните институции над обикновения гражданин.

 64. 64 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#55] от "Митридат":
  Точно този откъс , прочетен преди около година , ме подтикна да си купя една негова книга - "Judgement in Moscow".
  Буковски можеше и да е руски президент, вместо Путя, ама на 28.12.2007 му спретват една процедура по стопиране на домументите - познато е и у нас, нали сме едно по-малко, но никак не по-икривено огледало на Кремлин.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  До коментар [#53] от "Twinston Myth":

  Силно и стилно. Респект!

  Що не се хванеш на доброволни начала да пооправиш проектозакона?
  При всички случаи ще е много по-смислен и ... човешки

 66. 66 Профил на Ники Михайлов
  Ники Михайлов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#15] от "СДС":

  Франкфуртското училище?
  Препоръчвам Ерих Фром, един от тях... докато не ги разбира що за стока са.

  Що се отнася до закона, общите неща с Хъксли и "Прекрасен Нов Свят" верно са плашещо много.

  Нека говорим. ... И после да действаме!
 67. 67 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  До коментар [#56] от "greebo":

  Аз съм ЗА да се обяснява и то всичко и при това подробно, но съм твърдо против изкукали даскаля със съмнителна квалификация и виждане за живота да обясняват на деца фази които са жизненоважни за живота им в последствие. Това е работа на родителите.

  Жената е покана за щастие
 68. 68 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Разстроено

  До коментар [#67] от "bgpainter":

  За съжаление като гледам масовото изпростяване, се чудя дали и родителите са способни... :/

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 69. 69 Профил на Margarita Borisova
  Margarita Borisova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не става въпрос дали децата получават сексуално възпитание, а кой им го дава.

  Сайт на "Гражданска инициатива за семейството" - http://bg4family.org - неформално обединение на 12 НПО и над 500 родители. Повече от 10 становища и анализи на проекта за Закон за детето. Гражданска подписка против проекта. Присъединете се, ако и вие сте съгласни, че:
  1. Семейството и родителите са тези, които носят първостепенна отговорност за децата.
  2. Държавата трябва да се оттегли от всички места, където не и е мястото, най-вече от семейството.

 70. 70 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#54] от "yabalka":Според мен има разлика между това да отговаряш адекватно на детските въпроси и да им пълниш главите с глупости. А според теб?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 71. 71 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 810 Весело

  До коментар [#55] от "Митридат":

  Съгласен съм много с Буковски.

  Проблемът в България обаче е, че много семейства така гледат децата си, че чак на мен ми иде да им ги взема... Разбира се, чиновническият мозък не може да роди друго, а ние, гражданите, си избрахме пак Картоф Слънце.

 72. 72 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#62:"bgpainter"]Как ще обясниш на 6-токласник интеграла още преди да е разбрал що е равнобедрен триъгълник...? [/quote]
  Той за да разбере що е "равнобедрен" поначало, първо трябва да разбере що е то "бедро" - баджак, както би го нарекъл оня от менте-корицата на Тайм за "личност на годината"...

  От друга страна, с правилно уга-буга-обучение могат да се избегнат конфузни ситуации, както следва:

  А) Прибира се Марийка, наднича през вратата... и вижда майката да, хм, "обяздва" таткото! Отива си в стаята тихо, после пита майка си уаз-ъп... Ами, обяснява майката зачервена, на тати тумбакът се е понадул, затова му изпускам въздуха... След ден-два отива Марийка при майка си и вика - маме, не се хаби да изпускаш тумбака на тати, щото леля Верче от вход Б вчера беше тука и пак му го надуваше...

  Б) Прибира се Иванчо, наднича през вратата... и вижда мама и тати с пълна програма! Гледа замислено и вика - а на мен не ми дават да си бъркам в носа...

 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Гневно

  До коментар [#42] от "onufrij":

  Напълно съм съгласна с Вас. Само у нас имаме поговорката: "Залудо работи, залудо не стой!", от която се срамувам от години. Толкова недоправени закони, насилие в училище, детски домове на ужасите, чиновнически произвол и полицейско безсилие, те намерили в парламента с какви опасни идеи да се заиграват!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  До коментар [#71] от "Знам и Мога":

  Здравият разум обаче е доказал за хилядолетия, че децата трябва да са подчинените, не само защото като разум са още незряли, но и защото родителите им ги създали и ги отглеждат.

 75. 75 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  [quote#65:"xm..."]Що не се хванеш на доброволни начала да пооправиш проектозакона?[/quote]
  На доброволни начала ми стига и единият съпружески дълг, но благодаря за доверието...

 76. 76 Профил на doncorleone
  doncorleone
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#57] от "СДС":

  Какво да са лизнали, каква педофилия, пишеш с некакви недомлъвки, а така се пише когато човек нема какво да каже. Не виждам каква връзка има всичко това с преподаване на Православие в училищата, как го свързахте с ДС, "педофилията" (каквото и да имаш предвид) и т.н.

 77. 77 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Всяка монета си има две страни. Като казвате "децата", не забравяйте и децата, които убиха други деца, децата, които не могат да четат и да пишат, но имат деца, децата, при които нещо се е объркало. И тогава се питаме - кой е виновен? Защо никой не е взел мерки това да не се случва? Като казвате "семейство", помислете и за бащата, който насилва дъщеря си, за семейството с ежедневните скандали и дивотии, за майката, която проси с бебето си навън и няма социална сила, която да я махне оттам... Аз не си представям как някой соц. работник ще дойде да ми брои вкъщи колко пъти и с какъв натиск шляпвам детето по дупето - не бъдете наивни!

  Пак казвам - не коментирам конкретно този законопроект, тъй като нямам текста пред себе си и не съм го чела.. Но нищо не е просто и нищо не е само черно или бяло!

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 78. 78 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1444 Весело

  До коментар [#66] от "Ники Михайлов":

  Имах предвид Маркузе, фройдомарксистите и да, Фрнакфуртската школа. Ето някои заглавия, книги инструктажи за полит.комисари:
  Authority and the Family (1936) - Хоркхаймер
  A Study on Authority (1936) - Маркузе
  Eros and Civilization - Маркузе
  Dialectical Materialism and Psychoanalysis - Wilhelm Reich
  Маркузе обаче е по ранг и значение над всички. Не смо е бил официален офицер в Office of Strategic Services - прекурссор на ЦРУ, но и в годините след 1945г е бил съветник на комисия от американски социални инженери, която е имала за цел да манипулира манталитета на немците така, че да ги разбие отвътре и направи послушни консуматори - с америакнски лайфстайл. Marcuse was employed by the US Department of State as head of the Central European section.
  Същото се случва и у нас, но с интеранционално - фройдомарксическа окраска.
  Резултатите са налице.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 79. 79 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1477 Весело

  До коментар [#72] от "Twinston Myth":

  А-ха-ха-ха...

  +

  Жената е покана за щастие
 80. 80 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#73] от "etty1":

  Абе тя поговорката си е много хубава, само дето сега я следват по такъв начин, какъвто почтените нявгашни еснафи и занаятчии не са и сънували.

 81. 81 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#55] от "Митридат":
  Страшно интересен материал, благодарности, че сте си направил труда да го публикувате във форума! За съжаление хора като Буковски винаги ще звучат дисидентски , защото човешката глупост непрекъснато сътворява безумни постулати , срещу които здравият разум е почти безсилен.

 82. 82 Профил на afx
  afx
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Само не разбрах какво лошо има в сексуалното образование от рано. Децата днес разбират за тия неща доста по бързо от нас така че е редно да сме честни с тях още от началото.

  Нас като ни залъгваха с илюзии като мечо пух ... сега имаме грешни очаквания от реалността... и виждате до къде я докарахме

 83. 83 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Весело

  [quote#81:"Gabrielle"]За съжаление хора като Буковски винаги ще звучат дисидентски , защото човешката глупост непрекъснато сътворява безумни постулати , срещу които здравият разум е почти безсилен. [/quote]


  ++++++++++

  А иначе трудът ми беше един контрол + А, един контрол + В и още един контрол + В за линка.

 84. 84 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#80] от "tibaramov":

  Какво е хубавото?! Истинска история от студентско време: отива на стаж девойката Х в едно голямо учреждение и още на втория ден свършва възложената работа за два часа. На третия ден възрастна и добронамерена чиновничка благо я поучава: "Не така, миличка, ние вършим това за осем часа."
  Затова сме на този хал!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 85. 85 Профил на uzur
  uzur
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Задълбочаване демографската криза в България и чрез Бюджет 2012.
  Със средно 1,4 деца на жена България отново е на европейското и световно дъно.
  От ГЕРБ обясняват, че българите застаряват и поради това трябва да се вдигне пенсионната възраст без никаква идея за спиране на демографската катастрофа.
  Застаряването се схваща единствено като следствие, от което трябва да намалим пораженията, но няма и идея за подмладяване.
  Нито глас не съм чул от ГЕРБ за стимулиране на раждаемостта, за по-добри условия за отглеждане на деца.
  Какво друго освен безумие,бе измисленият проблем с млади майки,обвинени от властта е ,че са вземали по една минимална заплата, но са дали детето си за отглеждане в заведение “на пълна държавна издръжка”.
  http://yphalachev8.blogspot.com/2011/12/2012.html

 86. 86 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Законопроектът предвижда допълнителни бюджетни разходи чрез създаването на ненужни звена и на без друго раздутата държавна администрация.

  Ако политиците бъдат задължени да дават половината от доходите си за издръжка на администрацията, те ще я съкратят не с 10, а със 100%-та

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 87. 87 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "премерена физическа болка с цел дисциплиниране"

  Неам думи...той автора май не са му прилагали много премерено дисциплинирането, щото са му избили всичкия акъл от тиквата.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 88. 88 Профил на Gabrielle
  Gabrielle
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  До коментар [#17] от "Sniper":
  Обикновено в подобни начинания целта не е да се постигне някакъв полезен резултат , а са замесени финансови интереси. Подозирам , че и в случая става въпрос за усвояване на средства , за експерти от странство , които не могат да пробутат своите "гениални" концепции в собствените си страни и търсят лековерни реципиенти като въпросната госпожа. Тъжното е , че ние постоянно и напълно безкритично приемаме всичко това , а после се чудим защо нещо не ни е наред....

 89. 89 Профил на Ники Михайлов
  Ники Михайлов
  Рейтинг: 524 Весело

  До коментар [#78] от "СДС":

  Хах Човече, не ти знам историята, ама умееш да грабваш вниманието.

  Да ти дам и аз нещичко:
  Свръх-леко за четене. Тип 'Manipulation for Dummies' - Камерън й е голям фен

  Thaler and Sunstein - Nudge е книгата

  Thaler в момента е главен съветник в т.нар. Nudge unit чиято официална роля е да оправя проблемите на хората... като им променя поведението :P

  https://update.cabinetoffice.gov.uk/resource-library/behavioural-insight-team-annual-update

  Sunstein пък е в администрацията на Обама...

  Liberal Paternalism е най-модерното нещо по моите ширини сега Аз в момента се опитвам да си ориентирам курса към 'Choice Architecture Engineering'... Това е 'политиката' на бъдещето. Трябва да сме подготвени все пак...

  Нека говорим. ... И после да действаме!
 90. 90 Профил на Тиберий Баръмов
  Тиберий Баръмов
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#84] от "etty1":

  Не забравяй, че пословицата е ставала във време, когато е нямало такива работи, когато принципът е "хиляда бода за пара" и всяко безделие те удря в душата, в кесията, в името дори. Тоест идеята е не да се занимаваш с безцелна работа, а да избягваш да "стоиш празен". В това отношение горещо препоръчвам "Бит и душевност на нашия народ" на Иван Хаджийски.

 91. 91 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  [quote#78:"СДС"]фройдомаркистите и да, Фрнакфуртската школа[/quote]

  Предполагам и че са били обрязани?

 92. 92 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2339 Неутрално

  До коментар [#90] от "tibaramov":

  Разбирам добре идеята, но е прекалено нравоучително за 21 век и се тълкува така, както дяволът чете евангелието.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 93. 93 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2895 Неутрално

  До коментар [#54] от "yabalka":
  А какво лошо има родителите да просвещават децата си относно сексуалните проблеми по начин и време според собствените си разбирания за тия неща?
  Защо си мислиш, че родителите не обръщат внимание на тия неща? Възможно е да има и редки изключения, но струва ли си заради тях да допускаме държавата да се меси в сексуалния живот на обществото?
  Ти самата как би приела ако живееш в различна от твоята традиционна среда, децата ти да бъдат "сексуално образовани" според местните разбирания, които в общия случай са различни от твоите?

 94. 94 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  децата са на родителите си, и са тяхна отговорност. Чиновници и агенцийки няма какво да си пъхат носовете там. Абсурдно е отношенията в семейството да се 'регулират' от 80 страници предписания и купчина никому ненужни бюрократи.
  Идиотите сътворили тоя пасквил по-добре да бяха помислили как да подпомогнат родителите при отглеждането на децата им. Ако с парите за още чиновници и агенцийки се направят няколко детски градини, ползата ще е по-голяма.

 95. 95 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1445 Разстроено

  Поздравления за статията! Крайно време е нормалните граждани да се противопоставят на безсмислената намеса на държавата в семейството и самовъзпроизвеждащата се бюрокрация.

 96. 96 Профил на Иван Гавазов
  Иван Гавазов
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Браво, страхотен анализ на поредния боклучав законопроект, който има цел да се облажат определен кръг от хора, както казва и самия автор.

  Better to reign in Hell than to serve in Heaven
 97. 97 Профил на monacensis
  monacensis
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Добре, законопроектът може да е гаден и абсолютно неадекватен. Но тази статия не е обективна, а представя гледната точка на автора и то в изключително полемична форма!
  Откога такива агитпроп-материали се броят за журналистика???

 98. 98 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ей това изречение "новия проект за Закон за детето, той е връщане на времето на социалистическия реализъм," развали изцяло иначе много добре написаната статия. Това изречение превръща една много добра статия в евтина пропаганда тъй като сред куп верни неща мята една дълбока лъжа. Жалко. По соца такива закони нямаше, имаше 3 годишно майчинство, чудесни детски градини и училища. Образованието и здравеопазването бяха на много добро ниво. Но най-важното за отглеждането на децата беше, че родителите не бяха подложени нито на стрес, нито на бедност. Днес мизерията на родителите се пренася върху децата. Качеството на телевизията се срина до помийно ниво. Детските площадки бяха застроени. Допуснаха се наркотици сред децата. Това са истинските проблеми и те са следствие на сбърканата либерална политика на всички правителства след Тодор Живков.
  И накрая, почти сигурно е, че този закон е написан от някои еврозубрачи в някой от (без)мозъчните тръстове които 20 години прокарват упадъчната (нео)либерална пазарна демагогия.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 99. 99 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  До коментар [#97] от "monacensis":

  Я прочети какво е написано под статията!

  Това е както точно си го описал - лично критично мнение с издея за полемика по въпроса. Това е и целта.
  Авторът не е журналист, а ангажиран правист, прав или неправ е без значение, защото повдига пред обществото завесата по въпрос, който съвсем скоро може да ви се стовари върху главата. Като една доста яка административна и почти безконтролна бухалка. И не само върху главата, а и в душата. И вашата, и на детето ви.
  Т.е. квалификациите "агитпроп" е неуместна и дълбоко погрешна.
  По-скоро благодарете на г-н Костов, че ви е обърнал вниманието върху това, което ви се готви.

 100. 100 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3739 Весело

  [quote#88:"Gabrielle"]Подозирам , че и в случая става въпрос за усвояване на средства , за експерти от странство[/quote]

  Не подозирай, а бъди сигурна.
  И не само на експертите от странство, а и на родните "присъдружни" тарикати покрай хранилките.
  Като госпожата доцентка в случая, например ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK