Демоните на Максуел и гражданската сигурност

Карикатура на Иван Кутузов от ноември 2010г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от ноември 2010г.Какво е демонът на Максуел?


Това е теоретична мисловна конструкция, създадена от Джеймс Кларк Максуел, която разглежда обмена на молекули от два съда – топъл и студен – през отвор, пазен от демон с висока скорост на реакциите. Той пропуска само бързите (горещи) молекули от студения съд в топлия, защото е сръчен, бърз и наблюдателен. Вследствие на това топлият съд повишава температурата си, а студеният я понижава. Мисловният експеримент е несъвместим със законите на термодинамиката.


Демонът, заедно с отвора за обмен, представлява своего рода мисловен полупроводник.
Идеята, като че е преоткрита и се използва активно от ръководството на сектор "Сигурност", за да пропуска от пространството на ежедневния живот на гражданите малкото останали молекули на реално противодействие на престъпността към медийното пространство, "горещо" от илюзия за ежедневни подвизи, победи и дори ликвидиране на криминализираната действителност.


За ролята на демона има множество кандидати, така че оставям на читателя сам да си избере подходяща персона.


Подходът е прост – от общото гърне, в което киснат гражданите в бульон от престъпност, се пропуска към гърнето на PR-пространството молекулата на конкретна успешна операция. Тя, колкото и да е незначителна, повишава температурата на медийния успех. В същото време в другото гърне гражданите зъзнат (само когато не се греят край поредния запален автомобил!).


Демонът, макар и сръчен, ловък и бърз, се уморява. Той е недоволен, защото:


Много престъпления се извършват професионално (според видни полицейски говорители), което затруднява сериозно разкриването им. От тук се налага мисълта, че или ще се разкриват само аматьорските престъпления, или трябва да бъде забранено на професионалисти да вършат престъпления, както на боксьорите аматьори не се разрешава да се качват на професионалния ринг, а на професионалистите не се разрешава да участват в олимпиади.


Като илюстрация може да бъде посочена т. нар. люлинска банда. Според медиите "легендарната група топкрадци от "Люлин" и ученици на покойния мафиот Йордан Цонков – Джиджи, са престъпниците, извършили супер наглия обир на златарски магазин в "Младост" 2 в София... Те бяха задържани в момент на обир на трезор в центъра на столицата, но в момента се разхождат на свобода."


Ето това е майсторството да пропуснеш нужната молекула!


Първо – участието на групата е само предположение, което не се основава на никакъв факт, а на вътрешно усещане и ловкост на демона;


Второ – групата не е била задържана по време на обир на трезор, защото такъв така и не бе извършен. Установените факти показват само вандалстване, трошене на камери. Въпреки че бандата е следена, според МВР от месеци, нито бе заловена на местопрестъплението, нито дори в близост до трезора. Така че съдът няма как да ги държи под стража за мисли и намерения, които не са доказано техни.


Подлите престъпници, когато ги хванат, нагло отричат и наемат хитрите и най-добри адвокати, които оборват доказателствата. Това разбира се е наглост – тези адвокати трябва да бъдат забранени, наказани, глобени от финансовия министър, а висшият съдебен съвет, министерство на правосъдието и адвокатурата да ги порицаят и анатемосат. Добра идея е да се промени НПК, така че добрите адвокати да се ползват само от честните граждани, а за престъпниците да останат само лошите и некадърните! Необяснимо е това държание на задържаните – та нали вече има нещо като традиция на гостолюбие - в ДАНС да бъдат канени на кафе, а в районните управления черпени с бира...


Промените на НПК и НК са съвременния "ОМ"(мантра) на управляващите. Палежите на автомобили продължават, но единствената идея която се пропуска от демона на Максуел е за криминализирането на носенето на запалителни течности. Това след опита да се забрани пушенето дали не е коварен и подмолен опит за забрана и на алкохола?


Съдът също трябва да бъде порицан! Как така иска доказателства, когато са му предадени по 20 папки за всеки обвиняем? (Какво има в тях е друг въпрос). Освен всичко друго е и неинформиран – нима не е гледал последното сутрешно предаване по телевизията, в което ясно е казано кой е престъпник?


Гражданите също са виновни. Има такава наука – "Виктимология", според която с поведението си жертвата провокира престъпника. Логично е да се развие отделен раздел в нея от новите и най-компетентни юристи в ръководството на сектора – "Гражданска виктимология".


Една от най-новите версии пропуснати от сръчния демон за палежите на автомобили е, че те се дължат на съседски недоразумения и модни течения в криминалните среди. "Винаги има единични случаи на палежи на автомобили, например за разрешаване на някакви неуредени взаимоотношения – както между организираната престъпност, така и на чисто битова основа. Не смятам, че има разрастване на подобни палежи в страната", казва министърът на вътрешните работи.


Всъщност тези граждани откъде-накъде искат сега да им се осигурява спокойствие и безопасност? Защо не излязоха като един да протестират при: тройната, двойната и единичната коалиция, срещу престъпността, ами недоволстват сега. Голяма работа, че избухват единични пожари на автомобили (масовите палежи – вече над 60, не се ли състоят от множество единични случаи?) Спасението на давещите се е дело на самите давещи се! (същото се отнася, разбира се и до протестиращите учители, лекари, железничари, полицаи, военни и пр. несъзнателни граждани). Като не излязоха при Станишев нека сега мръзнат в мъглата и да видят лесно ли е да си охранител и пожарникар!


Някои медии (ама не всичките!) също не спазват правата линия (която е успоредна знаете на коя друга...). Позволяват си да критикуват, журналистите задават въпроси, че и отговор се иска. На такива трябва да им се обърне внимание. Бащински, строго но справедливо да им се обърне внимание за правилното мислене и интерпретиране. А най-добре е да не им се пристава на акъла, а да се издекламира предварително наизустената блага вест, която и каквато е актуална в съответния ден. Ако не вдяват, да им се повиши заплашително тон, белким мирясат. Ясно като бял ден е, че продължаващите аутодафета на автомобили се дирижират от тях. Може да има и последствия...


Няма организирана престъпност (какво са някакви си 200-300 организирани групички)! Няма неразкрити поръкови убийства (те са разкрити – това са престъпления с неизвестен извършител, а убитият е установен – вж. застреляния насред София Боби Цанков). Няма отвличания, а ако има това са самоотвличания или провокации. Няма купени изборни гласове! Ако има, те са купени от другите. Няма етническо напрежение! Няма терористични акции! Няма масови опожарявания на автомобили! Има някакви си взривчета, които дори не си заслужва да се споменават. Те най вероятно са заложени или запалени от потърпевшите. Конвенционалната престъпност е нещо с което гражданите трябва да се примирят, нали за това са конвенциите.


Демонът на Максеул, клекнал пред поредния запален автомобил, замислено си подсвирква "Maxwells Silver Hammer" на Бийтълс, демократ е този демон, но в главата му натрапчиво се върти крилатата мисъл на почти реабилитирания тези дни Живков"Тази година полупроводници, догодина цели!"


** Авторът е доцент в НБУ, бивш секретар на МВP в правителството на ОДС


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вени Марковски
  Вени Марковски
  Рейтинг: 740 Любопитно

  Николай Радулов пише на такъв език, който е понятен само на четящите статията в "Дневник", но не и на управляващите, които не четат подобни издания. Но по повод бирата и кафето: чух, че в арестите на милицията вече щяло да има килии за извършителите на тежки и леки престъпления, за пушачи и непушачи, а поради големия брой арести щели да осигурят килии за виновни и за невинни.

  Автор съм на статиите "Интернет трол" и "Атака Ad hominem" в БГ-Уикипедия. С други думи - номерата на троловете от този форум при мен не минават.
 2. 2 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тая година "мисловен полупроводник", а другата... ами каквото става при дифузия между "стражарите" и "апашите"!

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Браво, г-н Радулов! Отлична статия! Благодаря и на "Дневник", че я публикуват! Що се отнася до сарказмът- той си е точно на място- особено тук "Има такава наука – "Виктимология", според която с поведението си жертвата провокира престъпника. Логично е да се развие отделен раздел в нея от новите и най-компетентни юристи в ръководството на сектора – "Гражданска виктимология"." Поздравления за точният анализ! Дано повече хора не само прочетат, но и осмислят статията- тогава ефекта о нея ще е наистина пълен!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Отлична статия! Но за съжаление "мъдрият" български народ не заслужава по-добро.

 5. 5 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 575 Неутрално
 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1318 Весело

  Какво е демонът на Максуел?
  .................
  Това е "преходът" от партийна власт, в капитално-финансова. Демонът Максуел тогава ни помогна да изнесем парите в Лихтанщайн, където той имаше фундации.
  "През 1970 г. Максуел създава своя фондация в Лихтенщайн, а цялостната ѝ дейност остава до голяма степен забулена в тайна.
  В България лично Тодор Живков го афишира като свой доверен бизнесмен и дори приятел. През 1983 г. е награден от Милко Балев с орден "Стара планина" - I степен. В независими медии се прокрадват версии за обвързаността му с митичните т.нар. "червени пари", за изнасянето и препирането на които младата тогава комунистическа номенклатура разчитала на неговите бизнес контакти и активна помощ. Той пада зад борда на луксозната си яхта близо до Канарските острови."

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Статията е отлична!Който си го може,си го може.

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1421 Разстроено

  БРАВО на Автора, статия-анализ която прави на пух и прах митовете за "борбата" с престъпността - организирана или не.

  Споменаването на думите демон & Максуел е изли6но, по простата причина че не са познати на Пожарната Команда, поради отсъствието им в трудовете на Карл Май - примерно Винету.
  Не са чели и Илф и Петров, поради това не разбират и "Спасението на давещите се е дело на самите давещи се!".
  С проводниците и полупроводниците пак не се справят, поради "непреодолими вътре6ни липси" - нали това бе "обяснението" за6то набеденият човечец (когото почерпиха с бира и ракия в районното преди да си "призае" е палил колите.
  Толкова НЕ могат!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  нека всички статии тук са на това ниво, само това искам

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 10. 10 Профил на customize
  customize
  Рейтинг: 479 Неутрално

  накратко- "не можеш да лъжеш много хора, дълго време време"

 11. 11 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално
 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Ами добре казано. Скоро един приятел ми казваше колко е прав Бойко да не допуска критика и неудобни въпроси от журналистите и че е подхванал магистралите. Само, че този стремеж към възхваляване ни отдалечава от очакванията, които имахме за него. И пак ще ни натресе някоя коалиция с участието на Доган.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 832 Неутрално

  Рядко умна статия.Явно човекът черпи информация отвътре.Предлагам да се забрани въобще съдът като съд и когото покажат по телевизията за извършите,особено след като си е признал веднага да заминава за затвора.Ако е писано и във вестника присъдата да се удвоява.Ако го има и в някоя разработка то той никога да не излиза от затвора.

 14. 14 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1098 Разстроено

  "Авторът е доцент в НБУ, бивш секретар на МВP в правителството на ОДС"

  Ето един пример за пропаста в качествата на хора изпълнявали една и съща длъжност . За разлика от г-н Радулов , главния секретар на МВР при правителството на НДСВ не само че не може да напише нещо толкова стилно , грамотно и компетентно , но дори ще има проблеми с прочитането му . Да го осмисли и разбере въобще дума да не става

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 15. 15 Профил на petiav
  petiav
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Прекрасен анализ на Николай Радулов! Верен и безпощаден!

 16. 16 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Статията е чудесна, с едно малко изключение. Виктимологията изучава психологията и поведението на хора, които са станали жертва на насилие. Било от единични насилници, било по време на война.
  Някои типове поведение наистина привличат насилниците, но самата наука съвсем не застъпва тезата, че жертвите сами са виновни, както са провокирали престъпника.
  С всичко друго се съгласявам с сдве ръце и безусловно.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#16:"rapidfire"]Виктимологията изучава психологията и поведението на хора, които са станали жертва на насилие. [/quote]
  Позволи ми да те коригирам- виктимологията изучава точно психологията на жертвата в едно престъпление -
  "...Жертвата – това е човек или определена общност от хора, на които пряко или косвено престъплението е причинило вреда.
  Повишеният риск едно лице да стане жертва на престъпление се нарича виктимност. Виктимността има само спомагателно значение"
  http://www.bg-pravo.com/2009/11/23_29.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Добра статия и анализ! Това което забелязвам, лично за мене е, че автора, като бивш полицай не е написал основното! А именно, че на дъното на цялата сериозна и организирана престъпност са бивши или настоящи служители на полицията и всякаквите служби за сигурност.
  Знам, че мноето мнение ще предизвика неодобрение, но ако някой иска мога да си развия тезата!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 19. 19 Профил на mailer_deamon
  mailer_deamon
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Подозирам, че след прочитане на статията, в главата Му ще се прокрадне едно единствено "А, тоз па Джеймс Максуел щот много убав...", с което въпросът ще се брои за приключен.

  "Невежеството е сила!" - Джордж Оруел
 20. 20 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 445 Весело

  [quote#14:"crime_pays"]Ето един пример за пропаста в качествата на хора изпълнявали една и съща длъжност . За разлика от г-н Радулов , главния секретар на МВР при правителството на НДСВ не само че не може да напише нещо толкова стилно , грамотно и компетентно , но дори ще има проблеми с прочитането му . Да го осмисли и разбере въобще дума да не става [/quote]


  Ей Богу, ти изкърти целата баня......

 21. 21 Профил на Коста Атанасов
  Коста Атанасов
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Анализът е добър,не съм специалист,но мога да усетя кога някой си върши работата и кога не.

  За Боко и Цеко работата е свършена като се надуе силно свирката та да ни чуят всички какви сме работни. А когато началникът наложи такъв стил на работа всички надолу по веригата започват да се "скатават".

 22. 22 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Статията е само за избрани!!!! Кой ще напише статя за нугдите на цилокупния български народ (матрияла)???? Трудно се влива акъл в главата на матрияла!!!!

 23. 23 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Присъединявам се към всички, които мислят статията за много вярна и аналитична. Ето такива материали се има предвид, когато се говореше за обективна оценка и анализ в медията. А за Б.Б. и Ц.Ц., които се визират тук, ще кажа само, че има какво да учат още от опита на професионалистите преди тях, но дълбоко се съмнявам, че егото им ще позволи да го направят.

 24. 24 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 445 Любопитно

  До коментар [#18] от "zlatco33":

  гарван гарвану...
  наивно е да смятаме, че авторът ще признае наличието на гнили ябълки в полицията. а да признае, че расипването на системата започна още при Беров и по негово време започна срастването й с престъпността, е невъзможно. назначаването на отковена мутра за глаДен секретар на МВР щеше да е невъзможно в една чиста система, така че той всъщност е патрон на Мутрьо Мутрисов.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 25. 25 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Който е писал тази статия става за управник - за жалост не и в БГ...

 26. 26 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Чудесно написана статия!
  "Какво е демонът на Максуел?"
  Анализа на демонът на Максуел пресъздаден със средствата на думите и изразите.
  Направо страхотно!

  Явно в силовите структури има и мислещи хора! Може и да са бивши, но поне казват истината, ако искате да я разберете!
  За разлика от тези сега заемащи такива.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 27. 27 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 843 Неутрално

  [quote#1:"Вени Марковски"]управляващит, които не четат подобни издания[/quote]
  Това са глупости - предполага се че управляващите, макар и избирателно, но все пак четат.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 28. 28 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да, това е тъжната истина. Много добра статия. Не че ще има какъвто и да е ефект, разбира се, но авторът няма никаква вина за това.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 29. 29 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално

  [quote#6:"СДС"]Какво е демонът на Максуел?
  .................
  Това е "преходът" от партийна власт, в капитално-финансова. [/quote]
  Това е завършеният преход към мутроолигархията!

  apoloniy
 30. 30 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 785 Неутрално  [quote#23:"danailov"]но дълбоко се съмнявам, че егото им ще позволи да го направят.
  [/quote]
  За какво его говорим, то егото им пречи да се научат да четат, за мислене е кощунство да се помисли.
  Тяхната мисловна карта няма изобати, има само една максимум две прави линии!

  apoloniy
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Gopeто":
  Приятелю,какви очаквания имаше към него? Мен много ме приближава към очакванията, които имах към него (за съжаление)

 33. 33 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "charlyb":

  От теб ли се предполага? От мен не се предполага. Имаше една статия за БАМването... е тази статия ще бъде БАМмата ако изобщо демона на Максуел я пропусне към тези, за които се предполага че четат

 34. 34 Профил на Demokrat
  Demokrat
  Рейтинг: 838 Неутрално


  Браво за автора.
  Отлични тези, прекрасно претворени в слово!

  Браво и на "Дневник", че след, според мен, затишие отново ни зарадва с прекрасен анализ.

  Само платени и/или умствено увредени лица могат да пишат в подкрепа на БКП и нейните производни Атака/ДпС/ГЕРБ. Ще дойде ден и... всекиму според заслугите!
 35. 35 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Към#14+20. Не дърпайте лъва за опашката, че още утре Бившия МВР секретар ще отпечата не статия а трилогия "как ги фащаха а други ги пущаха", иначе за Радулов 6+.

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1751 Любопитно

  И в термодинамиката и в живота, демона на Максуел, се плаши от информацията. Скритата камера (дори и записа с мобилен телефон) трябва да стане нормално доказателство, и повечето дребни демончета ще изчезнат веднага...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  [quote#27:"charlyb"]Това са глупости - предполага се че управляващите, макар и избирателно, но все пак четат. [/quote]

  четат бе, кой спори ама тая статия няма да могат да разберат дори заглавието

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 38. 38 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#6] от "СДС":има съвпадение на имената. Демонът на Максуел няма нищо общо с въпросния богаташ. Това е от друга опера. Не си разбрал за какво става дума. Прочети внимателно.

 39. 39 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  Ами да продължим по термодинамиката на процеса. Топлото и студеното гърне. Топлината е мярка за енергийното състояние на системата. Вътре в гърнетата топлината е разпределена съгласно кривата на Гаус - случайно разпределение. Значи, ако в студеното гърне има молекули с анамална енергия ,която да им позволи да преминат в по-топлото гърне , то студеното ще става все по-студено, а топлото - още по -топло. Така в студеното гърне кривата на Гаус представяща топлината на студеното гърне ще се придвижва към по-студено. Съответно , броят на аномалните молекули ,които имат достатъчно енергия да преминат в топлото ще намалява непрекъсното. Студеното гърне ще се стреми да достигне абсолютната нула и вече никаква частица няма да може да премине в топлото. В замяна толото гърне ще се нагрее до толкова ,че ще гръмне. Да доразвием хипотезатал

 40. 40 Профил на john_doe
  john_doe
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Прекрасен материал, но за съжаление почти няма да има ефект в публичното пространство!
  Защото:
  1. Няма да бъде достатъчно публичен - т.е. достъпен е само в Интернет и то в ограничен брой слабо посещавани сайтове! Резултат - няма да го прочетат достатъчно голям брой хора!
  2. Сложен е за възприятие - т.е. значително надхвърля обществения праг на сложност на възприемане. Всеки човек има индивидуален праг на сложност на възприемане, а общественият е съвкупност от индивидуалните.
  3. Обяснението на всяко събитие или явление има максимален праг на опростяване, при който може да се запази истината за същността му. Когато максимално простото обяснение, надхвърля обществения или индивидуалния праг на сложност на възприемане, обществото или отделния човек отказват да го възприемат като обективна истина! Това е все едно да преподаваш висша математика на ученици от 5-ти клас - няма да има никакъв ефект!

 41. 41 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 426 Весело

  Хубав материал, ...но за съжаление си остава само поредната душевна чекия ( автора да ме извинява, не искам да го обидя ). Приличаме на човек който се скитайки се се е загубил и спира и си казва " ХМ, май съм се загубил..." и продължава безцелно ...

 42. 42 Профил на oto
  oto
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново чудесен анализ от г-н Радулов, изпълнен с верни изводи!
  Би ми се искало г-н Радулов да анализира "Какво става с молекулите пуснати от демона и попаднали в " топлото гърне ".

 43. 43 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#4] от "lordcris":Наистина не заслужава, след като ги е избрал, но лошото е, че страдаме и ние, другите, които гласувахме по различен начин. Градацията е: Тъп, по-тъп, най-тъп, Цветанов, Борисов.

 44. 44 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Любопитно  Чудесна статия. Е и ...... ?!??

  Молекулите при операция "Комар" ... ??!!  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 45. 45 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Неутрално


  пак питам:

  - БЯХА ЛИ ПРОПУСНАТИ МОЛЕКУЛИ ПРИ АКЦИЯ "КОМАР" ..... или беше смазана "Мутригруп" .... или просто молекули .... или всъщчност проверяваха регистрационните талони на лимузините на мутрите ... дали са истински ... !!?

  Тези талони
  в средното училище по-истински ги правят !

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 46. 46 Профил на pauld
  pauld
  Рейтинг: 8 Неутрално

  барцелонски, акцията, за която говориш свали мутрите от мерцедесите им. Това им беше единственото основание за самочувствие. Нямаше я сегашната наглост. След това беше ликвидиран и рекета, ако помниш добре онова време, а не си от антуража на "тиквата", която го практикуваше. Тогава успешно бяха премахнати и визите, а не, както е сега с шенген. Изобщо много неща, но на мутрите точно Максуел им е в главата, когато стане дума за миналото им.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  Чеде, Радуле ...


  за операция "Кóмар", баби - иде реч ...

  > най-важната у'перация на другара костов.

  Проверявахте талоните >


  на лимузините на Мутри-груп >
  докатос'а мръкне .. баби ...............

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 49. 49 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 473 Неутрално

  всеки знае какво трябва да се направи когато не е на власт и никой не го прави когато е на власт

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 50. 50 Профил на keko2
  keko2
  Рейтинг: 445 Весело

  [quote#18:"zlatco33"]Това което забелязвам, лично за мене е, че автора, като бивш полицай не е написал основното! А именно, че на дъното на цялата сериозна и организирана престъпност са бивши или настоящи служители на полицията и всякаквите служби за сигурност. [/quote]

  Да, дааа ..... а може би и най-високо управляващи персони, бивши /а що не и настоящи/ специалисти в занаята....

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 52. 52 Профил на kanti
  kanti
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Един много свестен българин някога беше казал,,свестните ги мислят за луди,, и днес пак това е вярно.Дали ще дойде време,когато свестните ще ги мислят за свестни?

 53. 53 Профил на LZ3
  LZ3
  Рейтинг: 426 Неутрално
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK