Съседите на Русия не са във възторг от идеята за Евразийски съюз

Добро настроени за пред камерите - президентите (от ляво надясно) Назърбаев на Казахстан, Емомали Рахмонов на Таджикистан, Дмитрий Медведев, Алмазбек Атамбаев на Киргизстан, Александър Лукашенко и Ислам Каремов на Узбекистан по време на срещата тази седмица в Москва на обединяващата ги Организация за колективна сигурност.

© Reuters

Добро настроени за пред камерите - президентите (от ляво надясно) Назърбаев на Казахстан, Емомали Рахмонов на Таджикистан, Дмитрий Медведев, Алмазбек Атамбаев на Киргизстан, Александър Лукашенко и Ислам Каремов на Узбекистан по време на срещата тази седмица в Москва на обединяващата ги Организация за колективна сигурност.Владимир Путин го нарече икономически съюз, който може да конкурира Китай и САЩ и да се простира от полската граница до бреговете на Тихия океан, като обедини поне част от републиките на бившия СССР.


Евразийският съюз според руския премиер би могъл да възстанови потенциала, изгубен с рухването на съветската империя преди 20 години, както и да донесе повече сигурност срещу намесата на Запада или Китай на обединени сходно мислещи режими.


Подробностите за какво точно става дума обаче са оскъдни и досега само Русия, Казахстан и Беларус са сложили подписите си под идеята. Проектът е отхвърлян от критиците му като поредната "голяма идея" за кампанията преди руските президентски избори през март, на които този път на Путин няма да му е толкова лесно да победи още на първия тур.
"Макар Путин да изтъква, че това не е СССР, идеята за голямо правителство, от което всички се страхуват и поради това го уважават, е много популярна сред значителна част от избирателите", обяснява Дмитрий Орешкин, независим политически анализатор. "Евразийският съюз е една много добра предизборна приказка, която никога няма да се сбъдне."


Путин търси как да обедини бившите съветски републики още откакто стана премиер през 1999 г. и президент на следващата година, като осребрява носталгията по "добрите стари дни" на стабилни цени и предвидимо управление.


През 2005 г. той нарече изчезването на СССР "най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век" и не се притеснява да демонстрира желанието си да възстанови руското имперско доминиране в "близката чужбина".


Преди 12 години той предложи съюз със съседна Беларус, която Русия често нарича свой по-малък брат. И това е само един от опитите на руските лидери да съединят отново държавите, които споделяха преди време обща командна икономика.


"Съвсем очевидно е, че интересите на Русия, нейното минало и на миналото на всички останали държави в района изискват обединяване на силите им в съюз", казва Константин Затулин, директор на Инситута за държавите от Организацията на независимите държави - слабовата структура, известна още със съкращението си ОНД. "Неотдавна бяхме една икономика и след това изгубихме огромна част от развитата индустрия, много технологично ноу-хау... Би било странно, ако страните не искат да си припомнят какво ни свързва."


Разпадането на СССР наистина разкъса икономиката и живота на много хора, оказали се изведнъж от двете страни на появилите се граници. Предприятия бяха откъснати от доставчиците си, попаднали в нови независими държави.


Една стара идея


Самата идея за Еврозийски съюз не е нова. Преди повече от 10 години за нещо такова мечтаеше казахстанският президент Нурсултан Назърбаев. Сегашното й прераждане е продължение на Митническия сюз (прокарван от Путин) между Русия, Беларус и Казахстан, към който засега отказва да се присъедини Украйна, третата по големина икономика на територията на бившия СССР.


Путин твърди, че новата структура следва тази на Европейския съюз и обещава свободно придвижване на хора и свободна търговия за развитие на местната промишленост. Предвижда се и евентуалното приемане на единна валута и създаването на централна администрация в Москва, за която основно ще плаща Русия.


Киргизстан желае да се присъедини, съобщава се, че Таджикистан мисли по въпроса... Това като че ли гарантира, че източният фланг на Русия е покрит, но в икономически план ползите не са кой знае какви.


"В действителност няма нищо ново в подобни стремежи и малко основание да се вярва, че всичко ще се окаже по-успешно от предишни опити от ОНД да се развие по-сплотен съюз", писа наскоро в свой анализ Economist Intelligence Unit. "За отбелязване е обаче, че Путин направи засилването на връзките в ОНД свой приоритет, макар в същото време да твърди, че не възстановява СССР."


Путин даде тласък на идеята, но тласък от икономика за 1.48 трилиона долара БВП годишно (по данни на Световната банка) към страни като Казахстан (149 млрд. долара БВП) и командното стопанство на Беларус (17 млрд. долара БВП). Киргизстан и Таджикистан са още по-малки.


Без Украйна, която предпочита да съхрани възможността един ден да стане член на ЕС, съюзът губи по-големия дял от европейската част на планирания алианс.


"Беларус е необходима, защото е на западния фланг. Ако искаме да си част от Европа, трябва да открием подходящ начин да сътрудничим с Беларус и Украйна", продължава Затулин. "И да не забравяме, че Беларус и Украйна са наша кръв, нашите най-близки роднини във всеки смисъл на тази дума."


Наследството


След обявяването на идеята в статия през октомври Путин я направи своя предизборна платформа и я прокарва на партийния конгрес на управляващата партия "Единна Русия". Според някои политически експерти тя се е превърнала в една от неговите "големи идеи" - нещо, което може да се пробутва за отвличане на вниманието от вътрешните проблеми, докато Путин е изправен пред протести и призиви за оставката му заради парламентарните избори.


Популярността му намаля след изборите и расте съмнението, че още на първия тур ще си осигури над 50% от гласовете на президентския вот на 4 март.


Президентът на Казахстан също има проблеми. Бунтовете в един от центровете за добив на петрол след вълна от уволнения повдигнаха въпроси за стабилността на авторитарния му режим преди парламентарните избори през януари.


"Това е инстиктивен опит да се спаси общото наследство от СССР и може би да се вкара то в някаква организация с неясни перспективи за бъдеще", коментира Лилит Геворгян, анализаторка по въпросите на Русия и ОНД, в лондонския IHS Global Insight. "И Путин, и Назърбаев се смятат за исторически фигури, осигурили си място в историята на своите страни, но все още смятащи, че са велики мислители, способни да сглобят един по-голям проект. Силата им е слабото място на тази инициатива. Тя е движена от визията за засилване на собственото им държавническо завещание, отколкото за съвместното икономически и политическ объдеще на техните страни."


Путин, който в момента е на 59 години, иска да влезе в историята като решителен и активен лидер на все по-силна държава и поради това внимава с имиджа си. Миналата седмица в отговор на въпроси към него той отвърна на предложение Русия да стане мост между Изтока и Запада: "Русия не е мост. Тя е независима, самостоятелна световна сила, а не някаква си връзка".


"Тя, разбира се, има известни елементи на евразийски характер. Те са допълнителни фактори за нашата конкурентоспособност и със сигурност ще ги използваме. Затова повдигаме въпроса за създаване на Евразийски съюз."


Притисната


Русия отдавна се опасява да не бъде притисната между разширяващия се Европейския съюз на запад и евентуално по-агресивен Китай на изток. В момента за Китай заминават 18.2% от износа на Казахстан, докато руският дял е 8.5%.


Заради кризата програмата на ЕС за "Източно партньорство" е, общо взето, в застой и Путин успя да придърпа Беларус, но срещу определена цена.


Русия получи контрола над беларуската тръбопроводна мрежа, но в същото време намали цената на природния газ, когато тази година Беларус едва не фалира. За известно време Москва ще трябва да продължи да налива пари в тази страна.


"Символично погледнато, идеята има широка подкрепа, но в действителност руснаците не вярват в нея, не са готови за сериозни разходи", обяснява Алексей Левинсон, ръководител на отдела за обществено-културни изследвания в социологическата агенция "Левада център" в Москва. "Продажбата на газ с отстъпка за Украйна и Беларус не се радва на много одобрение. При всичките разговори за славянското братство, парите са си пари."


За Казахстан може би е по-важно да поддържа добри добросъседски отношения и може би да намали заплахата от един непредвидим Китай. "Смятам, че една от причините правителството да се реши на тази интеграция, е глобалният свят с растящи икономики като САЩ и Китай. Китайците са много силен съсед и ние никога не можем да кажем какво точно си мислят", обяснява Андрей Ершов, вицепрезидент по търговските и външноикономическите въпроси в завод за локомотиви край казахстанската столица Астана. "Един ден може да отправят някакви претенции и в такава ситуация Казахсатн ще е по-добре защитен в съюза."


Без детайли, без подкрепа


Предприятието на Ершов е в авангарда на усилията на Назърбаев да разнообрази икономиката отвъд традиционния износ на природни ресурси. Бизнесменът казва, че не знае дали новият съюз ще помогне на компанията, зависима от внос извън региона. Всъщност, той изобщо не знае какво може да последва.


"Като бизнесмен не съм получил никаква информация от властите, от която да разбера какви са промените и ползите. Тези инициативи се обсъждаха от много време в правителството, но доколкото знам и други бизнесмени не са информирани."


Това е характерно за Путин, който - според някои руски медии - не се е консултирал с колегите си от ОНД за плановете да предложи Евразийски съюз. Сякаш двамата с Назърбаев си мислят, че могат да привлекат другите държави само с личностите си, казва Геворгян. "Тези лидери вече оставиха своя следа, но вместо да напуснат политиката, излязоха с тази нова идея. Щом техните собствени избиратели вече са уморени, въпросът е защо другите държави да се присъединят. Как да ги вдъхновиш?", допълва тя.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Щом техните собствени избиратели вече са уморени, въпросът е защо другите държави да се присъединят. Как да ги вдъхновиш?''

  Както е присъщо на Кремъл: чрез подставени лица, подкупи, изнудване, също така с танкове и автомати. Да живее комунистическия интернационал.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 2. 2 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 616 Весело

  Мечтата на Гоцье, Гея и Доганя се осъществява...

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 3. 3 Профил на cucing
  cucing
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Не мирясва Путя. Иска си империята и това е!

  ура и да живей!!!
 4. 4 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  "Евразийският съюз е една много добра предизборна приказка, която никога няма да се сбъдне."

  Иииих, тука некои безродни другари вече туриха наколенките и започнаха да бият чела в земята пред петфутовия "император".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 5. 5 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 735 Весело

  "Съседите на Русия не са във възторг от идеята за Евразийски съюз" - Че тях пък кой ги пита

 6. 6 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  Това е толкова глупаво,колкото да се мисли, може да бъде възстановена Британската империя или Испанската Колониална Империя...И резултатът ще е същия-нулев

 7. 7 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#5:"pavelsilistra"]Че тях пък кой ги пита [/quote]
  Що трябва някой да ги пита.Теб и мен пита ли ни някой дали искаме да бъдеме във Ес-ССР и Нафто?....
  ПП!Беларус получи от Руснаците 50 млд зелени за 10 годинки суха пара и поне още толкова под формата на ефтин нефт,газ и дългосрочни кредити.За останалото да не говорим.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 8. 8 Профил на kaun_meloner
  kaun_meloner
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Просто куха носталгична риторика за отклоняване на вниманието от вътр. проблеми.
  Малко повече подробности по идеята:
  www.euinside.eu/bg/analyses/Eurasia-Union-Putin-Kazakhstan-Belarus

 9. 9 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Само Лукашенко и Назърбаев са готови да участват, но в Беларус и Казахстан назряват революции и двамцата ще отидат на бунището на историята. Те и за това са готови да клякат пред Путя. Който пък на свой ред също не го чака добро бъдеще. Така че новината за Евразийския съюз е силно преувеличена.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 10. 10 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 506 Неутрално

  След проблемите в ЕС руснаците едва ли ще се вържат на сладките приказки. Всъщност те отавна разбраха, че сиренето е с пари и едва ли биха приели да хрантутят съседите. А и от другата страна са наясно, че без пари е само сиренето в капана за мишки. С една дума основното нещо необходимо за осъществяването на идеята, доверието го няма.

 11. 11 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Само не разбирам това с "Евр" в наименованието? Руснаците да не би да се имат за Европейци? Или таджиките и киргизите?

  Да си го нарекат Съюз на западналите азиатски държавици (сзАД) и туй то!

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 12. 12 Профил на polovtsian
  polovtsian
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Идеята за такъв съюз не е лоша, но за да има смисъл е необходимо да включва държави с икономически потенциал. А такива са единствено Русия и Казахстан. Останалите само ще скубят златната кокошка. И за какъв единен пазар може да става дума, след като съюза ще включва страни като Беларус, на който не случайно му викат "последната съветска република"?

  Хората не действат рационално, а рационализират действията си.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#7:"xxxxl"]Теб и мен пита ли ни някой дали искаме да бъдеме във Ес-ССР и Нафто?.... [/quote]

  Ми сега си свободен човек, винаги можеш да се изселиш я в Минск, а в Астана. Само дето обратният път е значително по-труден.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Как няма да са притеснени, нали знаят как са се "присъединявали" в СССР и Варшавския договор. И няма излизане.

 15. 15 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#7] от "xxxxl":Ами отивай в Беларус.Щом там
  "давали"...

 16. 16 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 900 Любопитно


  По-малкия брат на Русия-Беларус,демократичният свят нарича диктатура.
  А,ако по-малкият ти брат е диктатор ти какъв ли си?

  the devil is in the data
 17. 17 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Весело

  До коментар [#9] от "Ian Smith":
  Само Лукашенко и Назърбаев са готови да участват............
  .......................................................................................................
  Пак излъга мазно-мазно.И Киргизстан е подал заявка.Има го във всички масмедии у страната...
  Апропо,ей тука задмина драгалевския гуру по лъжи..
  **Те и за това са готови да клякат пред Путя**
  Идеята за Евразийски съюз даже не е на Путя.Тя е на Назърбаев........
  Мъка,мъкааа....
  Защо сме още член на ЕСССР?
 18. 18 Профил на ala_bala
  ala_bala
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#14:"Yard"]Как няма да са притеснени, нали знаят как са се "присъединявали" в СССР и Варшавския договор. И няма излизане.[/quote]
  Има, има... Преди 20 години стана. И аз видях.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#18] от "ala_bala":

  Стана, наистина, ама след половин век. Иначе преди това се влизаше с танковете ако решиш да напуснеш комунистическия рай.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 735 Неутрално

  [quote#7:"xxxxl"]Що трябва някой да ги пита[/quote]

  Разбира се моят коментар е под формата на шега Колкото до питането, те руснаците такива въпроси задават на съседите си като им отидат на гости с танка
  - Искаш ли в Евразийския съюз ?
  - Не искам.
  - Няма не искам! Ще участваш

 23. 23 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#22] от "pavelsilistra":

  Като в Кръстника - правят им предложение на което не могат да откажат Той Дон Корлеоне в сравнение с Путя е невинно бебешорче.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Дневник, и нашите съседи не бяха във възторг като решихме да правим ремонт.

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  До коментар [#17] от "xxxxl":

  Дреме ми на кого е идеята. Путя и буден сънува СССР 2, пък да се намери подмазвач измежду сатрапчетата да "поеме инициативата" не е проблем.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  До коментар [#24] от "xxxxl":

  Не, вашето вкъщи е на североизток, защото не спирате да подкрепяте Москва, дори когато това е в против интересите на България (което всъщност е 99,99% от случаите). Безродници се наричате такива, а родината на всички безродници е СССР/Русия.

 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#24] от "xxxxl":

  Твоята къща пък е в НАТО и в ЕС, така че марш в ъгъла и повече да не си се обадил. Тук Евразийски съюзи вече не минават.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Любопитно

  [quote#26:"Ian Smith"]Дреме ми на кого е идеята.[/quote]
  Дреме ми на кого е идеята............................................
  То и на Путя не му дреме много-много кво си мисли световната седерастия(в това число и българската) за него.Обикновено си го мести от левия в десния.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 30. 30 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 672 Весело

  [quote#27:"Yard"]Не, вашето вкъщи е на североизток, защото не спирате да подкрепяте Москва, дори когато това е в против интересите на България (което всъщност е 99,99% от случаите). Безродници се наричате такива, а родината на всички безродници е СССР/Русия..........................................................................................
  Внимавай да не си докараш някой инфаркт с тая злоба...
  ПП!По същия начин,по който някой НЕ е съгласен с политиката на Лукашенко и Путин(респ. с руските бази на своя територия),по същия и аз не съм съгласен с политиката на ЕС-ССР и Пиндостан спрямо татковината ми.
  Ако не ти харесва,иди се оплачи на дежурния ти офицер от ЦРУ или на Уорлик.

  Защо сме още член на ЕСССР?
 31. 31 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Човек трябва много да е спал в часовете по история за да се върже на нещо подобно

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 32. 32 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 1399 Весело

  До коментар [#30] от "xxxxl":

  И защо да се оплакваме ?! Ние с Ярда сме там където искаме - в НАТО и ЕС. Ти си недоволен - беж да се оплачеш на Путя I Евразиеца

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2777 Весело

  До коментар [#25] от "vasiliyk":Ти на Евразийския сОюз "ремонт" ли му викаш?Аз му викам "недоразумение".

 35. 35 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#34] от "yanne":

  Не ми пука.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ресурсите на Русия са неограничени, всички ще се съобразят с нея. Познайте от първи път касъв ще е резултатът.
  Моето мнение, е че интереса на всички ще надскочи всички негативни действия. Защо ли у нас има толкова много русофоби, при положение,е сега точно кризата дойде от щатите и Европа.
  Европа - застой, Щатите в известна неопределеност.

  yustal
 38. 38 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  Лилипутин докъде го докара с проекта на 21 век?

  ще има ли скоро ССЕР (съюз на съвеЦките евразийски республики)?

  РЕФОРМИ !
 39. 39 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Нов савецки съюз че има! Епа че има! Пукнете се от яд! Путин е бог!

  Марс е изконна Американска територия!
 40. 40
  ARRI
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 41. 41 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1090 Разстроено

  Всичко това намирисва на Ленин, Сталин, ГУЛАГ, Брежнев, Андропов.... След време ще им трябва друг Горбачов. Ще го намерят ли навреме????? хБоже , пази ни от нов се се сере!!!!

 42. 42 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1090 Гневно

  До коментар [#40] от "ARRI":

  ARRI, забрави ли ,че те ще счупят и НАШИТЕ ГЛАВИ!!! Това им е целта!!!!

 43. 43 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Евразийският съюз според руския премиер би могъл да възстанови потенциала, изгубен с рухването на съветската империя преди 20 години, както и да донесе повече сигурност срещу намесата на Запада или Китай на обединени сходно мислещи режими."
  и когато се събуди,краката му бяха на печката...

 44. 44 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 893 Весело

  Колкото повече гладни гърла като Беларус храни Русия, толкова повече ще си го забива. Едно време СССР потдържаше световния комунизъм и носеше на гръб десетки държави. Тези разходи съчетани с парите за превъоръжаване докараха страната до колапс. Сега са на път да направят същата грешка - той Путя нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил.

 45. 45 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Една прогноза:Евразийски СОЮЗ няма да има!Ще има само азийски союз.Но там официален език ще бъде китайският.
  А на бас!

 46. 46 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Недоволните съседи на Русия да водят битката си с нея , но не и да ни занимават с липсата на варианти на Сътрудничеството от нов тип , което върви в Големият Регион . Някой иска , всичките да влязат в ЕС или където си искат , но не и в Съюз с нея . Такива "мислители" ще падат от бъдещото ни време ...

 47. 47 Профил на Мушморок
  Мушморок
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  [quote#27:"Yard"]Не, вашето вкъщи е на североизток, защото не спирате да подкрепяте Москва, дори когато това е в против интересите на България (което всъщност е 99,99% от случаите). Безродници се наричате такива, а родината на всички безродници е СССР/Русия.[/quote]
  Истината е в подписа ми.

  "Най-голямото неравенство е да изравняваш неравните неща" - Аристотел
 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  "..Самата идея за Евроазийски съюз не е нова. Преди повече от 10 години за нещо такова мечтаеше казахстанският президент.."
  Неосведомена ли са някои хора или искат да заблудят
  читатели от някакви си свои съображения?
  Да се абстрахираме от идеите на дореволюционни руски философи и да си спомним за провалената от Горбачев и сие идея на академик Сахаров за мека федерация(през 1989):
  А.Д.Сахаров
  КОНСТИТУЦИЯ СОЮЗА СОВЕТСКИХ РЕСПУБЛИК ЕВРОПЫ И АЗИИ(ПРОЕКТ)
  1. Союз Советских Республик Европы и Азии (сокращенно - Европейско-Азиатский Союз, Советский Союз) - добровольное объединение суверенных республик Европы и Азии.
  2. Цель народа Союза Советских Республик Европы и Азии и его органов власти - счастливая, полная смысла жизнь, свобода материальная и духовная, благосостояние, мир и безопасность для граждан страны, для всех людей на Земле независимо от их расы, национальности, пола, возраста и социального положения.
  3. Европейско-Азиатский Союз опирается в своем развитии на нравственные и культурные традиции Европы и Азии и всего человечества, всех рас и народов.
  http://www.sakharov-archive.ru/Raboty/Constitution.htm

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#43:"eurogi"]и когато се събуди,краката му бяха на печката... [/quote]

  Хубаво е, че куцо, кьораво и сакато е тръгнало да дава акъл на Русия! Похвално даже, но ще припомня историята, според която преди 500 г. Полша е била 5-6 пъти по-голяма от Русия, Литовското княжество тоже, допреди 50 г. най-голямата дължава не беше СССР, а Великобритария от 44 млн. кв. км. Тази Великобритания, която векове се разпореждаше с Русия, а сега съществува от подаянията на руските олигарси и арабски шейхове.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 347 Весело

  Искат всички да играят казачок по тяхната свирка ли ?!

  Да живее България и българският народ.
 51. 51 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1934 Любопитно

  До коментар [#49] от "др. Иванов":
  "Похвално даже, но ще припомня историята, според която преди 500 г. Полша е била 5-6 пъти по-голяма от Русия, Литовското княжество тоже"

  А кой твърди, че сегашна Русия не е империя, изградена върху заграбени територии? Още повече, ти сам определяш времето, когато е станало това- през последните 500 години. Сам наблягаш върху съдбата на Британската империя. Сам припомняш и историята, а аз ще ти припомня, че в нея няма случай някоя империя да е оцеляла! В такъв случай бъди добър да приемеш, че същото ще се случи и с руската империя!

 52. 52 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Бе знам, че нищо няма да излезе от тупурдията Евразийски съюз, на едно е сигурно:
  Свещен Съюз на Сатрапите вече има и очаква нови попълнения от Киргизия и Туркмения

  И тримцата от досегашния съюз имат идентичен опит на разправа със недоволството!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 53. 53 Профил на Славена
  Славена
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Последното, което се разбира от тази статия е, че съседите на Русия не са във възторг от идеята за Евразийски съюз. Не, че на някой му пука за тяхното мнение, особено пък на тези, които въобще не се предвижда да участват в съюза, но все пак заглавието би трябвало да има връзка с текста...

  "Има много налудничави неща, които могат да се направят, но ние няма да ги направим и все пак е приятно да си ги мислим." Кърт Вонегът
 54. 54 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1934 Весело

  До коментар [#37] от "yustal":

  "Ресурсите на Русия са неограничени, всички ще се съобразят с нея."

  Мисъл като "неограничени ресурси" на която и да е държава върху малката планета Земя може да бъде генерирана само от крайно ограничен мозък!

 55. 55 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 616 Любопитно

  [quote#51:"Дон Кихот"]Сам припомняш и историята, а аз ще ти припомня, че в нея няма случай някоя империя да е оцеляла![/quote]

  Това отнася ли се за империята в северна Америка, създадена на земите на ИЗБИТИ народи с РОБСКИ труд??

 56. 56 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#51] от "Дон Кихот":

  В Панчатранта, наръчника на Ким Ир Сен за отглеждане на марули, се описва историята на езин гладен чакал, дето вървял след един бивол и чакал да му паднат детеродните органи! Та накрая си умрял от глад, заради което се разтопило не помня какво и двама седерунгели поумнели! Такива невероятни неща стават в астрономията!

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 57. 57 Профил на 4i4ok
  4i4ok
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А бе др.Иваноф.Толкова ме е смях ,че чак трудно пиша.
  Може да съм седерунгел,може да съм гербераст,но ти си уникат
  смешен уникат.
  Кажи бе,уникат.Колко пъти прочете тоя наръчник на "великият вожд" Ким,та стана такава съвършенна маруля?

 58. 58 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Вижте пак снимката: руска /евразийска/ тройка?! Предпочитам 2 рускини.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  "Предпочитам 2 рускини.."
  Предполагам, че те също ще.. те предпочитат
  Ама не се пресилвай много.

 60. 60 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 782 Весело

  И аз мисля, че решението дали да има Евразийски съюз ще бъде взето в Пекин от ръководството на Китайската компартия, а не в Кремъл, защото Азия това е преди всичко Китай.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 61. 61 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#49:"др. Иванов"]а сега съществува от подаянията на руските олигарси и арабски шейхове. [/quote]
  Глупости.
  Просто всичко западно (в случая английско) е качествено, атрактивно (коли, футболни отбори, сгради), и много дават луди пари (петродолари), за да го притежават.
  Преди 2 дни една рускиня дала 88 000 000 долара за 1, вярно голям, апартамент в Ню Йорк. Е и? Милионите, които взема Русия за своя петрол и газ се връщат там, откъдето са тръгнали.
  Никой не плаща такива пари за имоти в Москва или в Питер! Даже и Гоце купи апартамент на сина си в Париж, а не в Москва.

 62. 62 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#44:"newcastle"]Едно време СССР потдържаше световния комунизъм и носеше на гръб десетки държави. [/quote]
  Не е съвсем така. Всичките ни огурци отиваха там за по 304 копейки кг. А руските туристи като скакалци изпразваха магазините ни, и митничарите не смееха и дума да им кажат на границите ни.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3281 Неутрално

  До коментар [#61] от "shumkar":
  .......
  "една рускиня дала 88 000 000 долара .."
  Нека да уточним.
  От кого го купи рускинята този апартамент?
  Май беше (...http://en.wikipedia.org/wiki/Sandy_Weill)
  този хубав човек и известен филантроп , бивш шеф на СИТИ ГРУП Санди Уелс ?
  Толкова скандали покрай този човек и спекулации...
  п.п.Да не говорим, че бащата на купувачката ...на 22 годдни е руски милиардер, ама от тези..положителните,бивш лекар и мераклия за футболния тим Монако.

 64. 64 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 782 Неутрално

  „Нация, която изпитва към друга нация омраза или любов, е до известна степен роб на другата нация. Тя е роб на нейната враждебност или любов, като и двете са напълно достатъчни, за да я отклонят от нейния върховен дълг и от нейните интереси.”

  Джордж Вашингтон

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 67. 67 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 229 Неутрално

  [quote#62:"shumkar"]Всичките ни огурци отиваха там за по 304 копейки кг.[/quote]

  ))))))))))))))))))))))))))))...

  Е та по колко да ни плащат за кило дъждовна вода? По колко мислиш идват дините от Гърция в България сега? Да те открехна- за същата цена! Не огурци, а дини! Да, от Гърция!

  ))))))))))))))))))))))))))))))))...

 68. 68 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Таксиметровите шофьорчета пак са напитили форума, докато чакат някой западен посетител да ги наеме. Те също имат своите мечти. Нека ги открехна: руснаците ще им платят повече. А и бакшиш ще им оставят. За скучаещите сервитьорки във форума това също се отнася в пълна сила.

 69. 69 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 514 Неутрално

  от кога само чакат да се размъти водата рушначетата, те най-добре знаят, че в мътна вода се лови риба най-добре.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 70. 70 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Съветският съюз се възражда и това трябва да е ясно на всички без каквито и да било уговорки и съмнения. Възраженията тук са неуместни. България и тя ще възстанови смачканото си достойнство и национален просперитет. Връщайте руския в училищата.

 71. 71 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 782 Весело

  [quote#70:"kvark"]Връщайте руския в училищата. [/quote]

  Господине, в дългосрочен план, китайският е по-перспективен, не е лошо да започне да се изучава в Русия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 72. 72 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Мьi " хотим мир - мьi хотим весь мир!!! Га- га - га - га - га"
  Цитата из материалов очередного съезда ЦК КПСС.
  Едни мои познати от Естония наскоро ми казаха "Имате късмет все пак, че нямате обща граница с руснаците".

 73. 73 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#37] от "yustal": Защото в мътни времена боклукът изплува на повърхността!

 74. 74 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Весело

  Гитлер посьiлает шифрограмму в Москву: "Товарищи, я больше терпеть не могу - очень тяжело стало."

  Ответ "Надо товарищ Гитлер - потерпите еще немножко !"

 75. 75 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Йодата отново се е превъплътил в поредния нискорейтингов поцелуйковец-челобитник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 76. 76 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#63:"тулса"]"една рускиня дала 88 000 000 долара .." [/quote]

  Мааалийййй, що тайга е изсечена за тия пари...
  ... преди да отидат в джоба на някой американски дивелъпър...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 77. 77 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Извинявайте, ама някой чувал ли е нещо за въпросната авторка Елизабет Пайпър ? Не ми прилича на руско име ? Аха, от Ройтерс била. Това да не е псевдоним ? Кога е правила анкетата сред съседите на Русия ? Представителна ли анкетата ?
  Някой от коментиращите гледа ли ОРТ ? Вчерашната реч на Медведев гледахте и слушахте ли ? Аха, чакате някоя пайпър да ви я прочете. Нали ползвате интернет , намерете си я , гуглето ще ви я преведе.
  Някои хора не са разбрали, че Берлинската стена падна, че на Кремъл се вее знамето на белогвардейците, СИВ бе разтурено, Варшавският договор също.Студената война свири отбой. Но доста хора се държат като японските войници във Филипините и Индонезия дето 30 години не бяха разбрали ,че войната е свършила. Айнщайн бил казал ,че човешката глупост е безкрайна като Вселената.

 78. 78 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Весело

  Гитлер сказал Гимлеру: "Гимлер, тьi гуй - га-га-га-га-га!!!"
  Потом сфотографировались....

 79. 79 Профил на onufrij
  onufrij
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Ако числата са верни, става интересно. БВП на огромен Казахстан с нефт и газ, е колкото на 5 милионна Словакия, а тоя на Беларус - наполовина на нашия!!!

 80. 80 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Весело

  Г-н Иванов,
  Уредил съм с Дед Мароз да ти донесе армаган - нова фуражка.

  Майтап бе. Карай със старата...

 81. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 727 Разстроено

  Исках да кажа, " др. Иванов"...

 82. 82 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Весело

  Тодор Батков и Вальо Златев получават шифрограма от Центъра: "Вьi педерастьi"
  На очите им се появяват сълзи от вълнение - те разбират, че са станали герои на Съветския съюз.

 83. 83 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  [quote#80:"Петър Иванов"]Уредил съм с Дед Мароз да ти донесе армаган - нова фуражка.[/quote]

  Ако има нещо по-противно от нагъл руснак, който си мисли, че с нещо сме му длъжни - това е русофилът, който СЪЩО си мисли, че с нещо сме длъжни на руснака.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 84. 84 Профил на danielson
  danielson
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":
  "Россия - тюрьма народов"
  В. И. Ленин

 85. 85 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#83] от "dodge_ram":

  +++ Точно така е.
  Гледам русофилите и форумните ченгета са се активизирали)

 86. 86 Профил на umoren
  umoren
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това да не би да са среднощните п*ции на русофилите?Много нещо порно сте гледали бе другари,да не би Москвъй да произвежда порно,като по здрав,за бъдещия соЮз.Ама,то нали идва коледа,трябва да си заработите бонусите.Да си правят съюзите,пък да видим кога ще се провалят отново,нали трябва и цирк да има за развлечение.То май само сАветските човеци и българските им последователи не си правят изводи от грешките и ги повтарят.

 87. 87 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#51:"Дон Кихот"]Сам припомняш и историята, а аз ще ти припомня, че в нея няма случай някоя империя да е оцеляла![/quote] бъркаш, има, ......това е руската империя съществува от 1200 години

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 88. 88 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#77:"ahasver"]някой чувал ли е нещо за въпросната авторка Елизабет Пайпър ? [/quote] колкото беше чувал за Клеър Стърлинг преди 30 години ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 89. 89 Профил на kvark
  kvark
  Рейтинг: 8 Неутрално
 90. 90 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#84:"danielson"]До коментар [#83] от "dodge_ram":
  "Россия - тюрьма народов"
  В. И. Ленин [/quote] Вярно, ама това важеше за царя, при Сталин 1936 вече беше "жить стало легче, жить стало веселей..."

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 91. 91 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 886 Весело

  [quote#79:"onufrij"]БВП на огромен Казахстан с нефт и газ[/quote]
  Казахстан е огромен по територия, по население е едва 16 млн. ... а хората са дето правят БВП-то, наред с другите неща...

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 92. 92 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Като гледам снимката как всички съседи на Русия са доволни и ни се усмихват, и заглавието как съседите не били доволни оставам с мисълта, че или автора или преводача на материала нещо не са на ясно какво искат да кажат.

 93. 93 Профил на Deep Red Sun
  Deep Red Sun
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "lazy_and_sleepy":

  Има само един континент той е Евразия!

  Не ми обръщайте внимание! Аз съм тъп и прост!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK