Сурогатното бащинство на църквата

Тази карикатура е публикувана в "Дневник" за първи път на 18 май 2008 г.

© Иван Кутузов

Тази карикатура е публикувана в "Дневник" за първи път на 18 май 2008 г.На Богоявление варненският владика Кирил бе мрачен, както винаги, но видимо приповдигнат. Току-що бе приключил с официалностите около ритуала по ваденето на кръста от морските вълни и неформалното общуване с паството явно го ободряваше. Поръсваше го със светена вода, въртеше се чевръсто ту наляво, ту надясно, за да не пропусне никого, поднасяше за целувка кръста, а после и ръката си. Уж не обръщаше кой знае какво внимание на интереса към пищната си бледосиня одежда и златовезана корона.  


След гламурната премиера навръх Никулден сега черният владишки линкълн е градска забележителност във Варна. Той е част от скандалната слава на митрополита, но и категоричен знак за принадлежността му към обществото на елита. Първият факт вдигна вълна от обществено възмущение и едва не свали светиня му от луксозната кола само дни след както се бе качил в нея. Аргументите на втория факт обаче се оказаха по-силни. Затова на Богоявление, като седна в колата си, владиката свали стъклото и хвърли навън строг, но покоряващ поглед. После за изумление на паството си вдигна във въздуха чемширената си китка и продължи да благославя миряните в движение, докато линкълнът бавно набра скорост и тихо изчезна от погледа им.


Всички беди
Тази история е само пъстър епизод в комикса на синодалния фарс, с който изпратихме старата и посрещнахме новата година. Основен сюжет в него не бе суетнята около автопарка на митрополитите. По-важен беше внезапният им порив към публичност, който за пореден път вместо обществен ефект произведе обществен скандал.


Само за няколко седмици клирът успя да си навлече всички беди, които бе пропуснал за цяла година. Най-напред варненският владика обяви, че е подал оставка като член на Св. синод заради несъгласие с начина му на работа. После отрече, като за пореден път вкара колегите си в режим на мълчаливо недоумение. След това синодалният сайт публикува двадесет и петте страници срещу технологията ин витро и сурогатното майчинство, в които обърка асистираната бременност с генното инженерство. Част от митрополитите разкриха, че са гласували важния текст неприсъствено и по тази причина не са били запознати с детайлите му. Така те пробваха да се дистанцират поединично от полуглупостите в декларацията, но влязоха в капана на колективните полуизвинения за тях.


Междувременно Агенцията за приходите обяви, че започва проверка за начина, по който църквата харчи парите, отпускани и от държавата като помощ и субсидия. Току-що отшумяла, тази новина бе изместена от друга. Опитът на клириците да скрият миналото си от проверката на т.нар. Комисия по досиетата претърпя бърз и пълен провал (поне засега). Той обаче привлече вниманието на Националната асоциация "Сигурност" и Асоциацията на разузнавачите от запаса, които светкавично организираха мечешка услуга за бившите си колеги от синода. "Дори да има контакти на отделни архиереи с органите за сигурност, тези контакти са били насочени против проникването на секти и ереси, чужди и вредни за християнската религия. И са служили само на истината", написаха те. Така на практика бившата Държавна сигурност изпревари комисията "Костадинов" и сама предприе "опитите за дискредитиране на определени архиереи".


Фабрични дефекти


Черната серия на БПЦ от последните седмици за пореден път прояви фабричните дефекти на висшия клир. Опитът му да покаже носа си извън вратите на Св. синод пак се оказаха спънати от непреодолимия дефицит на интелигентност и липсата на мисионерска мъдрост, от празни аргументи и декоративен консерватизъм.


Черните лимузини са само знак на представителния имидж, от който митрополитите не могат, а и няма защо да бягат. Но той влиза във все по-драматични колизии с философията на прибеднения бит, който православието продължава да налага като модел за примерно практикуване на вярата. Висшите духовници изглеждат все "по-off" и все по-непохватни в опитите си за "цивилни" контакти, които необходимостта им налага, за да не изглежда синодалната палата съвсем като музей на восъчните фигури. Резултатът е, че вместо маниерите на овладяната елитарност архиереите усвоиха защитните тактики на арогантността и жестикулацията на хора от подземието. Контактът им с тях се оказа лесен и ползотворен, владиците схванаха представителността като недосегаемост и объркаха позицията на обществен коректив с позата на последна инстанция. Това им даде дори сили да се превърнат в сурогатни бащи на някакво ново благородничество, като възродят архонтството.


Защитната агресивност на църквата срещу публичния интерес към делата й има и друго обяснение. Макар и съвсем не така приказно богати, както често са привиждани, през последните години членове на висшия клир, или поне част от тях, съсредоточиха в ръцете си сериозен, неясен като произход и съвършено безотчетен финансов ресурс. В началото на миналата година стана ясно, че със спорни и трудно защитими аргументи като "волята на Началника" само за пет месеца правителството е отпуснало на няколко църкви и манастири над 1.5 млн. лв. Отделно от държавните субсидии строящите се храмове се оказаха привлекателни и за частни дарители с противоречива слава.


Само преди няколко години Варненският и Великопреславски митрополит Кирил се озова в центъра на финансови и имотни операции, чиято стойност в крайна сметка бе изчислена на около 15 млн. лв. Какво и дали църквата изобщо спечели от тях така и не стана ясно, тъй като на всеки въпрос по темата Кирил отговаряше така: "Нямате право да питате за това!" Опора за надменността му беше двуличното, но универсално обяснение: "Църквата е отделена от държавата!"


Енергията на лицемерието


Както е известно, съвременната концепция за разделение на църквата и държавата е родена от Великата френска революция, а изграждането й продължава почти два века. Тя се изразява в т.нар. икономическа секуларизация, подчинява се на идеята за свободата на личността, съвестта и религията и завършва със законодателното разделяне на църква и държава. То носи гаранции за взаимно уважение, ненамеса в делата и в никакъв случай автономия на църквата по отношение на действащото законодателство. Но защото е най-удобен, точно този принцип се оказва най-често изопачаван както от клириците, така и от самата държава. Въпреки това обществената тайна гласи, че немалка част от свещениците на БПЦ работят с нередовни договори, без здравно и социално осигуряване, че разплащанията на митрополиите минават през черни каси, че нарушаването на дарителската воля при разпореждане с църковни имоти е практика.


Бягство от законите на държавата са и опитите за скриване на доносниците сред владиците. За това публикуването на досиетата им би трябвало да отнеме най-напред от енергията на лицемерието в църквата, а после да разкрие както мотивите за арогантността й, така и причините за перманентната й сенилност.


Липсващите аргументи


По ирония на обстоятелствата становището на Българската православна църква срещу зачеването ин витро и сурогатното майчинство се превърна в скандал не защото беше глупаво, а заради обидата на засегнатите. Проблем се оказаха не абсурдите на текста, а абсолютната неподготвеност, невъзможност и нежелание на владиците да участват в какъвто и да било обществен дебат. Затова и реакцията им, когато трябваше да отговорят на обвиненията в неадекватност, липса на хуманност и ретроградност, беше по-скоро паническа и самообругаваща вместо обясняваща и търсеща аргументи. Друг е въпросът дали те изобщо можеха да бъдат намерени! Затова синодът побърза да вдигне бяло знаме и не успя да реагира дори когато му подхвърлиха, че Девата май също е била сурогатна майка.


Църквата няма как да премълчи или да приеме унищожаването на ембриони. Това й е работата – ревностно и непримиримо да брани живота от първия миг на зачатието до последното причастие. Дълбокият консерватизъм е нейна функционална характеристика. Той оправдава съществуването й като институция. Това трябваше да обяснят митрополитите, ако имаха намерение да разсейват усещането за собствената си празнота, излишност и безполезност. Вместо това те отново и публично припомниха, че консерватизмът на църквата отдавна е деградирал до неадекватност, която я превръща в посмешище. И по-лошо - къса връзките й с интелектуалния елит на нацията.

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  Вържи попа - да е мирно селото!

  Вържете БПЦ - да миряса България.

  Тия лицемери!

 2. 2 Профил на alex_bucephalus
  alex_bucephalus
  Рейтинг: 594 Весело

  "Църквата няма как да премълчи или да приеме унищожаването на ембриони. Това й е работата – ревностно и непримиримо да брани живота от първия миг на зачатието до последното причастие. Дълбокият консерватизъм е нейна функционална характеристика."

  Понеже така е най-лесно за БПЦ...

  Далеч по-трудно е да отделиш малко от безсрамно огромното си богатство, за да отвориш домове за бедни, сираци, за наркозависими, за серопозитивни, да купуваш лекарства, да се грижиш за тях, да плащаш на медицински персонал, който да им помага, да им готивш и дава топла храна, ет сетера...

  Далеч по-трудно е...

  По-лесно е да бичиш изцепки и да забраняваш на хората (същите тези хора, които ти плащат за хилавите свещи из храмовете, и от които пак трупаш пара), да имат, или нямат ... деца!

  Или да джиткаш джипове и Линкълни, да проклетисваш концерти, да се влачиш с хоругвите по литийни шествия заедно с неонацистите срещу гейовете, да мяташ камъни и да сипеш "анатеми"...

  Повръща ми се от лицемерието на БПЦ!

 3. 3 Профил на Yankee
  Yankee
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Още едно гнездо на комунисти и ченгета. Лошото е, че покрай тях горят и честните, отдадени Богу попове. Но те ще надживеят този катарзис!

 4. 4 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  какво ги обсъждаме все едно на някой му дреме какво казват от църквата. да не сме Иран? кофти е че се излагат ама то си е за тяхна сметка. на хората които са истински вярващи едва ли това ще им повлияе а на другите още по малко.

 5. 5 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 648 Неутрално

  само да се следи да не грабят държавни кинти

 6. 6 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#0:"статията"]гламурната премиера[/quote]
  Гламур енд глитър

  [quote#0:"статията"]консерватизмът на църквата отдавна е деградирал до неадекватност, която я превръща в посмешище[/quote]
  Това добре... Не е задължително в БПЦ да бъдат "по-католици от папата", за да почерпята малко от ноу-хау-то на католиците, да речем!

  [quote#0:"статията"]връзките й с интелектуалния елит на нацията[/quote]
  Кой елит, казвате? С "елитарстващите" някои калимявки не само никога не са късали връзки, а са ги оплели на гордиев възел направо!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1424 Весело

  "Дори да има контакти на отделни архиереи с органите за сигурност, тези контакти са били насочени против проникването на секти и ереси, чужди и вредни за християнската религия."

  Сладури!!! И това си позволяват да го кажат сякаш всички не знаем колко беше религиозно ДС-то и силовите структури, колко преследваше хората, когато и защото искаха да си почитат обичаите.

  Вярно, че освен "не в час" са и големи лицемери.

  Жената е покана за щастие
 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 846 Неутрално

  Тия така здраво са се окопали в Синода, че скоро няма да си отидат. А и приказките едва ли ще ги трогнат, толкова са дебелокожи. По-добре свиквайте с тях. Още години ще лазят по нервите на хората.

 10. 10 Профил на Kish
  Kish
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Девата май също е била сурогатна майка".

  ‎"Ако свободата изобщо означава нещо, тя означава правото да казваш на хората онова, което те не искат да чуят." Джордж Оруел http://news.maars.net
 11. 11 Профил на kollin
  kollin
  Рейтинг: 488 Весело

  "Черната серия на БПЦ от последните седмици за пореден път прояви фабричните дефекти на висшия клир. Опитът му да покаже носа си извън вратите на Св. синод пак се оказаха спънати от непреодолимия дефицит на интелигентност и липсата на мисионерска мъдрост, от празни аргументи и декоративен консерватизъм."

  Чудесно казано!

  How to tell Heretics from Catholics?Papal legate Arnaud Amalric:Caedite eos. Novit enim Dominus qui sunt eius.(Kill them all, the Lord will recognise His own.)
 12. 12 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Чиста спекула и пропаганден номер е , че БПЦ е спасила народа по време на робството, а е точно обратното- народа спасява църквата.

 13. 13 Профил на valkiry
  valkiry
  Рейтинг: 434 Неутрално

  нинджите-да не са един вид психолози ???

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До автора на статията:
  Г-н Спасов, Света Богородица не е сурогатна майка, тъй като никой не й е вкарвал готов ембрион.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Евалата за статията! На световно ниво - чудесно написана, и което е по-важно от човек, местен, очевидец на проблемите.
  Не съм съгласен с кампанията срещу Кирил понеже прозират белите конци съшили я, но пък и автора както е нанизал фактите - кой ще се наеме да ги оспори. А? Ами никой. И с право.
  От друга страна, трябва да се подхожда със скептицизъм на номерата за клепане между представители на клира, защото там е цяла една друга вселена друга държава и други хора, със собствени порядки, закони и неряко свой собствен морал.
  Въпреки всичко статията е уникално добра на българската журналистика по тая тема.
  Евалата!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Църквата - това сме ние

  Много хора коментираха дейността на Светия синод във връзка с решението му за инвитрото, отварянето на досиетата, колите на архиереите и митрополитите. Чудесно е, когато коментираме Църквата. Ние сме православна държава, хубаво е да знаем традициите и вярата си. За съжаление, православието у нас е по-скоро културно-историческо наследство, отколкото вяра. Все пак поводът да се сетим, че има Църква, че ни касае по някакъв начин, че можем да обсъдим нещата, е чудесен.  Това, което ме притеснява е, че в хода на тези разговори чухме много хули и обиди, а напоследък с една декларация на т.нар. леви интелектуалци, тази група не се различава много-много от тази, която издига Георги Първанов или подобни инициативи, разбрахме, че е застрашена и самата Църква, самото православие.  Само да си припомним. Църквата е създадена на Петдесетница и от тогава досега тя продължава да съществува. Минала е през далеч по-тежки периоди от днешните и някакси е оцеляла. По времето на 50-ия ден след Възкресението, Светият дух слиза и апостол Петър произнася първата християнска проповед. Думите му са чути от около 3 хил. човека и това е началото на самата Църква.  Разбира се, в Евангелието от Матея е казано много ясно, че портите адови няма да й надделеят, че където са двама, там е и Христос. Църквата - това сме всички ние. Аз не съм притеснен за самата нея, независимо какви архиереи имаме днес или какви интелектуалци пишат и подкрепят нея. Рано или късно Църквата ще вземе своите решения, ще върви напред, както го е правила тези 10 хил. години. Това обаче, което трябва да знаем, е, че Църквата забранява осъждането, един от най-тежките грехове е този - не съдете, за да не бъдете съдени, е казано в Евангелието от Матея, неслучайно. И днес, когато бързаме да осъждаме една или друга дейност или поведение на Църквата и митрополитите и когато се опитваме да коментираме със злоба и с гняв не правим никаква услуга, напротив. Осъждането е един от най-тежките грехове!  Единственото, което Църквата позволява да осъждаме, са ересите. Затова нека внимателно да коментираме тази тема, нека когато говорим за православието не смятаме, че е толкова лесно и елементарно и всеки има мнение по него като българската политика и българския футбол.  Нека да се замислим, че човек дори и да иска да се научи да кара колело, му трябва някой, който да му покаже как. А пък за познаването на православието и Църквата нямаме нужда от нищо, ей така сядаме и пишем статии и коментираме и имаме мнение. Нека бъдем по-въздържани в гнева си, както ни учи апостол Павел.  Не е моя работа, аз не съм теолог и не искам да давам акъли и съвети, но знам, че ако наистина смятаме, че сме християни и вярваме в Светата православна църква, а тя е света, апостолска, няма да рухне, каквито и да са драмите сега, не бива да преувеличаваме. И ако смятаме, че нещо е нередно, първо трябва да видим гредата в своето око, преди да видим съчката в очите на ближния. Преди да започнем да възлагаме ангажименти, отговорности, хули и критики към Църквата, не казвам, че всичко е наред там, напротив аз самият имам своите забележки и своето недоволство, нека помислим ние какво сме направили за нея, защото, пак казвам, Църквата - това сме всички ние, не е клирът, не е духовенството. Днес всички тези архиереи са тук, утре ще има други, така както е имало хиляди в историята на България, но Църквата ще остане.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#19] от "bolgaroliub":

  ++++++++++++++++++++

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Само утехата с бога е НАЙ-ИСТИНСКОТО РАВЕНСТВО и СВОБОДА, укрепваща физическата и духовна свобода на човечеството, независимо кой как си го представя.
  За да има ИСТИНА, ДУХ, УСПЕХ и СПРАВЕДЛИВОСТ, НАУКАТА и РЕЛИГИЯТА трябва да работят ЗАЕДНО.
  Както децата обичат СВОИТЕ СЪЗДАТЕЛИ, техните родители, така и религията павира ВЯРАТА и ОБИЧТА НИ към СЪЗДАТЕЛЯ на СВЕТА, БОГ. С това, да не вярваш, че Бог ти е създал, ти просто си неграмотен и ДОПУСКАШ, че може и аз да съм те създал.

  На всички религии и атеисти трябва да напомним, че след науката идва философията, която ОБЕДИНЯВА. Философията има три раздела: Епистемология, метафизика и етика - естетика. Първата се занимава с природата и границите на познанията. Втората с реалността на битието. Третата с ценностната система, етика и естетика. Християнството има много врагове и ВЪТРЕШНИ и ВЪНШНИ, но и много ЧЕСТНИ служители и почитатели.
  Пророците Мойсей – Даниел - Езикел, бяха провъзгласени за "Верни", но не преди да са обявени за фалшиви.
  Мохамед дойде късно VI век Н.Е., Първо бе фалшив, преди да го признаят за верен. Учението на пророците триумфира след смъртта им. Преди да си заложиш доверието в пророк, трябва да си помислиш двойно.
  Френският поет - лауреат Ламартен в 1854 г. обяснява защо Мохамед е спасител на християните. Също и английския писател G.B. Shaw в книгата "Гениалния Ислям", описва как мюсюлманите са спасители на света.

  Всички Библии, Гаспели и Корани са майсторски изпипани или зле преведени.

  Юдизма и Исляма са монотеистични религии.
  Според английския професор Монтгомери, "Нито един от великите фигури на запад, не му се отдава така безкористна благодарност, като на пророка Мохамед". Екстремистите го доведоха исляма до върха на сабята и най-фантастичния абсурд, лъжа на историята, която историците никога не са повтаряли. Това не е просто вътрешно разместване а една криминална измама. Но Исляма ИМА ПРАВО да съществува, така както всички достойни религии. ЗАЩОТО, ако една лъжа е лъжа, НЕКА е ЛЪЖА, но НЕ и без нея. Безбожните ТРЯБВА ДА СПРАТ, да си въобразяват, че с един куп лъжи ще успеят да ИЗГРАДЯТ една „ИСТИНА”, в противоречие с науката на които дори АРГОМЕНТИТЕ им са ФАЛШИВИ. Най-голямата заблуда за човечеството е да се категоризират, "Майстори", "Учители" и "Богове" под един знаменател.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Към списъка може да се добави и съсипването на църквата "Св. Марина" в Пловдив.

 26. 26 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#14] от "bolgaroliub":
  До коментар [#21] от "Глас на викащ в пустинята":

  Хайде по-кротко. Това е само едната гледна точка. В тази твърде деликатна тема няма истина от последна инстанция. Всяка религия си има върховете и паденията, така че кой е по-най-свят и единствен е нещо като спора колко дявола могат да се съберат на върха на една игла. И да напомня две неща:
  1. Не всеки, който не е религиозен е сатана.
  2. Не всеки свещенослужител е жвете за мирисане.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#15:"Глас на викащ в пустинята"]Света Богородица не е сурогатна майка, тъй като никой не й е вкарвал готов ембрион. [/quote]

  Технически погледнато е вкарано нещо - Свети дух, от което след 9 месеца се е родил Исус. Така поне казва Библията

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#28] от "Вени Г.":

  Ами то при всяко нормално зачеване се вкарва нещо - семенна течност на бащата. Но при сурогатното майчинство се вкарва готов ембрион. А Богочовекът Господ Иисус Христос не е вкаран като готов ембрион, а Пресвета Богородица Го е заченала от Светия ДуХ. Нищо, ама нищо общо със сурогатното майчинство! Затова казах, че г-н Спас Спасов (жалко, че и той, и фамилията носят името на Спасителя) е сурогатен журналист, защото търси под вола теле.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 31. 31 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#26] от "serafin":

  По всяка една тема, колкото и
  [quote#26:"serafin"]деликатна[/quote] да е, има
  [quote#26:"serafin"]истина от последна инстанция[/quote] и това е Божията истина. Тъкмо в тази връзка за мен е неприемливо нецърковни и невярващи хора, чийто тесен кръгозор не преминава отвъд материалното, да поставят диагнози, и то с язвителен език, на събития и явления, които не познават.
  Иначе съм съгласен с Вас, че
  [quote#26:"serafin"]не всеки свещенослужител е цвете за мирисане. [/quote]
  Нещо повече, и аз имам сериозни забележки по дейността на свещеноначалието на Църквата, но те са в съвсем друга посока и няма да ги коментирам в този безбожен и богоборчески форум.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 32. 32 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Чудесно написано, г-н Спасов! Поздравления и пожелания да продължите по темата! Имате подкрепата и разбирането на мнозинството читатели. Жалко, но това е реалната картина в нашата църква, а следователно и в държавата. Църквата и държавата съществуват благодарение вярата и послушанието на хората - пред писани и неписани закони. Тоталното им неспазване произведе Великата френска революция. Днес разчитаме на "революция" в съзнанието и волята да съобразим законовите правила и спазването им с постигнатото в Европа. Въпросът е "Те нас или ние тях" ще научим на своите си правила!?

 33. 33 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Статията не е за религията, а за човешките дела на свещениците. Всеки, който е с разума си, може и сам да преценява разума, честността и убедителността в делата на някои църковни служители. За съжаление нивото на аргументацията, което показаха висшите архиереи в позицията си относно "ин витро оплождането" и "сурогатното майчинство", не е онова, което подобаваше на висшисти по теология. Дори и да са намерили Божията истина в позицията си (лично аз се съмнявам, че е така), становището на Светия синод беше така изразено, че вместо да убеждава в ценностите на вярата, се получи по-скоро обратното. Миряните може и да не са специалисти по теология, но имат умове и сърца, които също им позволяват да усещат истинските ценности. По-добре човек да защищава позицията си с жив разум (както напр. авторът на тази статия), отколкото с неубедителни клишета...

 34. 34 Профил на zuckersusser
  zuckersusser
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Защо повечето български граждани, които водят нормален модерен живот, се чувстват длъжни да кажат, че са православни християни? Някак си въпрос на приличие, като да почиташ Левски и баба Ванга. Църквата е напълно права да си повтаря средновековните абсурди, въпросът е защо непрекъснато се занимаваме с нея.

 35. 35 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Защо такива сложни и комплексни атаки срещу църквата целящи да уронят престижът й?

  Просто ги питайте имат ли касови апарати, издават ли касови бележки, работят ли на трудов договор, осигурени ли са?

  Направете име една финансова ревизия за укриване на доходи и данъци и тогава ще им лъснат спатиите.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 36. 36 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Айдеее, пак комунистите виновни! През 2012-та!? И още нещо: др. Иванов, тези, избягалите от страаната заради кредиторите си, за които говорите, от година и половина не са собственици на вестника.

 37. 37 Профил на Petar Pountchev
  Petar Pountchev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Чудесна статия, впрочем!

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Разстроено

  До коментар [#28] от "Вени Г.":

  който е заместил мъжа в семейството, щото тя е заченала от него, което значи че просто е било божествено оплождане, а не божествена интервенция по инсталиране на плод, щото ако беше така по-лесно щеше да бъде просто да се материализира светия дух и да мине без раждането

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#33] от "inn":
  [quote#33:"inn"]Миряните може и да не са специалисти по теология, но имат умове и сърца, които също им позволяват да усещат истинските ценности.[/quote]
  Съвсем вярно съждение.Само че ми се струва, че е нужно да уточним кой е мирянин.
  Защото според мнозина мирянин (в БПЦ) е всеки гражданин на Република България, самоопределящ се като източно-православен. Дори и в тълковния речник пише, че мирянинът е човек, който не е духовно лице; светски човек. И според статистиката на НСИ това са някъде около 65% от населението на България. Според църковното разбиране, обаче, мирянин е само въцърковеният християнин, който участва в светотайнствения живот на църквата, тоест черкува се редовно, изповядва се, причастява се, води духовен живот. А такива са може би не повече от 6-7% от населението. Тъй че ако под мирянин разбираме втория вариант, да, напълно подкрепям казаното от вас, че
  [quote#33:"inn"]Миряните може и да не са специалисти по теология, но имат умове и сърца, които също им позволяват да усещат истинските ценности. [/quote]
  Но ако разбираме първия вариант, мисля че тук е развит по-силно усетът към други ценности.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "bette":
  Точно така, това е
  [quote#39:"bette"]божествено оплождане[/quote], нямащо нищо общо със сурогатното майчинство.
  До коментар [#40] от "bette":
  [quote#40:"bette"]чудно ми е нашите малоумни вярващи как ще преведат на езика на науката "и Бог направи Ева от реброто на Адам", това трансплантация ли е, изкуствено развит в неестествени условия зародиш или какво? чакам нАучни обяснения [/quote]
  Когато науката бъде в състояние да създаде от реброто на мъж жена, тогава и
  [quote#40:"bette"]"и Бог направи Ева от реброто на Адам"[/quote]
  ше бъде преведено
  [quote#40:"bette"]на езика на науката[/quote]
  А дотогава не може да бъде преведено просто защото в науката не съществува такава възможност.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 45. 45 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#34] от "zuckersusser":
  И аз това питам! Защо обикновените безбожници начело с неуважаемият автор Спас Спасов ("атеисти" е "модерният" термин) се чувстват длъжни да плюят една "закостеняла иституция", която по никакъв начин не засяга живота им и НЕ ИМ НАЛАГА НИЩО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО? Защо ви е нужно да се мислите за православни християни, след като не влизате в църква, не знаете как да се прекръстите, да не говорим пък дали знаете и една молитва.

  Една българка
 46. 46 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#39] от "bette":

  Горното обаче не важи за сурогатното майчинство, тъй като науката (между другото, според международния класификатор медицината спада към изкуствата, а не към науката, но това е друга тема) е открила начина, по който да го извършва. И не е никакъв проблем да се каже за всеки отделен случай това сурогатно майчинство ли е или не е.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 47. 47
  Hedger
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 48. 48 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Моля форуммодераторът да бъде така добър да разкара всички "мнения" с обиди на верска и религиозна основа като "брадати църковни козли" и "брадати дяволи в попски дрехи" и призоваващите към насилие срещу християните, както е изтрил мненията, демонстриращи справедливия гняв на противниците им.
  Иначе форуммодераторът за пореден път ще докаже, че упражнява правата си да цензурира с двоен стандарт.
  Добре е "Дневник" също така, ако претендира да е толерантна и либерална медия, да се замисли доколко да позволява на дописниците си да изпадат оргиастично в елементарни словоблудства.
  Благодаря.

  Една българка
 49. 49 Профил на mart
  mart
  Рейтинг: 1128 Весело

  До коментар [#40] от "bette":

  Само простите хора приемат написаното в Библията буквално. Това ти е обяснението .

  Тъмен балкански субект
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 51. 51 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#41] от "Глас на викащ в пустинята":

  Според мен има и една трета категория миряни - попадат в дефинираната от теб първа категория (изповядват източноправославна християнска религия - по цитираните от теб данни около 65% от българските граждани), едновременно с това не попадат във втората (не се "черкуват" редовно, не се изповядват и т.н.), обаче са свестни хора с живи умове. И аз твърдя, че те спокойно могат да имат мнение по човешките дела на хората - свещеници. Могат и да имат свое мнение по становищата на Светия синод - представителството на Българската православна църква. Мисля, че авторът вероятно е от тази трета категория и е казал верни неща, осланяйки се на ума и сърцето си.

 52. 52 Профил на ба'Йван
  ба'Йван
  Рейтинг: 541 Весело
 53. 53
  dreamer
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Моите адмирации за господин Спасов.

  Напълно съм съгласен с неговата статия, която намирам за изчерпателна, премерена и аргументирана.

 55. 55 Профил на ot4eto
  ot4eto
  Рейтинг: 488 Неутрално
 56. 56 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#34] от "zuckersusser":

  Въпрос на приличие е да почиташ Левски и баба Ванга ли? Какво невежество и простотия струи тук.......

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 59. 59 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 782 Гневно

  Браво за анализа! Както е модерно да се казва, кърти миФки, а в частния случай - и килимяФки.

  Ролята на родната църква от доста време се изчерпва с песничката на поп Стайко от ТВ варианта на "Вражалец" (текст Миряна Башева):
  - Я да види дядо поп
  има ли в гърнето боб?

  Има. И го хапват здраво. С 'юти чушлета. И после правят едно, дето мирише.... (да ме прощавате)

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#57] от "flagellumdei":
  "Жалки глупаци" е вулгарна, нецензурна квалификация. Ако не го разбирате, значи и вие попадате под обобщението на епитета, който сте използвали. А отричането, че сме православна държава, е обида към православните християни във форума и посегателство над историята на България.

  Една българка
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#61] от "Тояга":

  Как точно това е посегателство към България и историята на България? България е основана преди 7517 години и определено не е била християнска тогава.
  Но както казах тънете в невежество.
  Мога да цитирам и Джордж Карлин относно фундаменталните, религиозни фанатици. Не истината пречи на вярата ви, а вие пречите на вярата на мислещите хора.

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1567 Весело

  До коментар [#15] от "Глас на викащ в пустинята":

  Абе те и други хора разправят, че без .... не е минало, ама от църквата отричат

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#19] от "bolgaroliub":

  Статията е приятна и добре написана.

  Уважаеми "Българолюб",

  Хубаво е да се мисли преди да се пишат абсурди.

  Може би ще останете учуден, но Република България е светска, а не "Православна" държава. Нейните граждани биват, атеисти, християни, членове на пъстър букет от християнски деноминаций, изповядващи други вероизповедания, а както напоследък това си личи и не малък брой сатанисти, националисти и прочие карнавален народ.

  Ако да не беше конституционното недоразумение с "Традиционната вяра на българите", препирнята ни би приключила до тук.

  Претенциите Ви БПЦ да произлиза от педесятница са колкото основателни дважди по толкова смехотворни. Същата претенция имат и останалите (малко над 2000) християнски деноминации.

  Скудоумният псевдо български национализъм е все по-актуален напоследък. Но това, уважаеми, Българолюбе, е интелектуална чалга от най-пошъл вид. Моля, Ви да си я слушате насаме в къщи.

  С най-добри пожелания!

 67. 67 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#66] от "mgmst":

  Надявам се, че не бъркате националистите с религиозните фанатици.

  България е древна и заслужава много повече!
 68. 68
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 69. 69 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#68] от "luda_krava":

  Разликата е огромна. Светлинни години.
  Не че няма и луди националисти като Расате или Боленчо, но това е друга тема. Те са си лаладжии.

  България е древна и заслужава много повече!
 70. 70 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#67] от "flagellumdei":

  Бих искал да не ги бъркам. Но за целта следва да видя повече разлики между двете групи.

 71. 71 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#44] от "Глас на викащ в пустинята":

  искам да ти кажа, че дори и науката да го направи това те не говорят един и същи език и преводът е невъзможен, науката казва

  - търсете знание, учете, изследвайте

  религията (християнската) казва
  -вервайте, смирете се, приемете

 72. 72 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 754 Весело

  До коментар [#46] от "Глас на викащ в пустинята":

  според международния класификатор медицината спада към изкуствата

  --
  глупости

 73. 73 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#71] от "bette":

  Глупости.
  До коментар [#72] от "bette":

  А това за изкуството го чух на пресконференция на БЛС - 2.12.2011 г. от устата на водещ медик в България: http://www.blsbg.com/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=54&Itemid=263&lang=bg
  Нямам основания да не му вярвам, още по-малко пък имам основание да му кажа, че приказва глупости.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 74. 74 Профил на Глас на викащ в пустинята
  Глас на викащ в пустинята
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Уважаеми модератори, значи да наречеш някой журналист сурогатен за това, че е нарекъл Божията Майка сурогатна майка, е обида, а да наречеш Божията Майка в статията си сурогатна майка не е обида?
  Ами значи и вие сте сурогатни модератори.
  Май много се застоях в сурогатния ви сайт.

  Добрият човек от доброто съкровище на сърцето си изнася добро; а лошият човек от лошото съкровище изнася лошо (Mat. 12:35).
 75. 75 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#66] от "mgmst":

  Много писане и много глупости....че и неграмотност.
  Първо - не се пише "деноминаций", а деноминации.
  Второ - малко повече знания по история не са излишни.

  Българската православна църква е под юрисдикцията на Вселенската патриаршия от покръстването през 864 г. до въздигането ѝ в патриаршеско достойнство - 927 г.
  След падането на Цариград под османска власт (1453 г.) на цариградския патриарх е признато правото да бъде духовен глава на всички източни (православни) християни в пределите на империята.
  ...
  След края на Втората световна война 1939-1945 г. Вселенската патриаршия признава не само автокефалността на Българската православна църква, но и въздигането и в патриаршеско достойнство (през май 1953 г.)

  С други думи - Българската православна църква не се е отделяла никога, като отделна "християнска деноминация".

 76. 76 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Допълнение:

  Цариградската патриаршия е произлязла от Антиохийската патриаршия (официално название в документите Православна патриаршия на Антиохия и целия Изток.), която е автокефална поместна православна църква, заемаща трето място в диптиха на автокефалните поместни Църкви. Антиохийската църква е една от 4-те древни източни патриаршии. Тя е основана през около 37 година в Антиохия от апостолите Петър и Павел. От 451 година има статут на патриаршия.

 77. 77 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#66] от "mgmst":

  МГМСТ каквото и да означава това странно буквенно съчетание.Няма да ви обеснявам че липсата на национално самосъзнание и особенно неприязненото чуство към хората с изразено такова е психологична патология и компенсаторна реакция породена от лично чуство за малоценност.Ще наблегна на факта че ви липсва най основно познание по история и църкова и духовност за да поставяте знак на равенство между Първата и автентична единственно спасителна света православна църква и останалите 2000 деноминации между които и много опасни за физическото здраве и живот не само за духа.Да България е била и ще бъде ПРАВОСЛАВНА държава колкото и да не желаете това.Православната църква е спасила българския народ православната църква ще спаси и нашите души.Има православие има български народ и България......казал го е писателя Васил Друмев претседател на първото велико народно събрание ако въобще нещо ви говори това име...

 78. 78 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Статията е страхотна! Както се казва "в десетката"!

 79. 79 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Не бива да се плюе църквата.

  Има ли живот след демокрацията ?
 80. 80 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#77] от "bolgaroliub":

  Благодаря Ви. Беше забавно да се чете .

  Аз невежия си мислех, че БОГ спасява души.

  За национализма, особено българският такъв, Ви оставям без друг коментар освен този, че и като тема и като практика е жалък.

  Между другото що е национализъм?

 81. 81 Профил на mgmst
  mgmst
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#75] от "alex_ks":

  Благодаря за забележката. Прав сте. Пише се с И. Но платформата тук е крайно неудобна за писане, камо ли за корекции.

  Смятате ли, че и католическата такава (християнска деноминация) също не се е отделяла като "Отделна Християнска деноминация". Ако поразровите аналите, на които се базирате, вярвам ще откриете не по-малко основания за католическата християнска деноминация да твърди, че е апостолическа .

  Бихте ли дал освен това дефиниция на понятието деноминация, за да видим в заключение къде точно е глупостта, която сте намерил (се намира).

  Ако и двете деноминации да са апостолически, то библейски ли са? Може би братята христиени протестанти имат да кажат нещо по въпроса. Или смятате, че една елементарна историческа обосновка доказва тезата Ви. А каква е тезата Ви, че БПЦ не е хорстиянска деноминаця? Че нещо не разбрах . Или, че не е ОТДЕЛНА християнска деноминация. Какво значи това за Вас.

  С най-добри пожелания!

 82. 82 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До коментар [#31] от "Глас на викащ в пустинята":

  Не виждам колко по-тесен е кръгозорът ми в сравнение с аргументите основаващи се на вярването.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 83. 83 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#63] от "flagellumdei":
  Преди 7517 години по чие летоброене? И коя точно България?Аз ползвам официално признатото в целия свят в момента, което се дели на ПРЕДИ ХРИСТА и СЛЕД ХРИСТА (след рождението му се има предвид). Според него днешната европейска държава България води началото си от 680 или 681 г. (има различни мнения) и е покръстена от Св. цар Борис І Михаил Покръстител през 865 или 866 г. след Христа. И вие ми твърдите, че това не е християнска държава? Любопитно!

  Една българка
 84. 84 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#80] от "mgmst":

  Бог спасява чрез църквата си!Извън църквата Му няма спасение.Няма спасение по единично а само чрез причастнос към трапезата Му което няма как да стане извън църквата Му.
  А що се отнася до национализма и родолюбието в български вариянт какво представлявали това наистина е смайващ въпрос.Ами попитайте един първолак който рецитира "Аз съм българче"Или попитайте един петокласник какво е написъл св паисий Хиляндарски за да разберете.Явно не сте учили в българско училище и не сте живяла сред българи...

 85. 85 Профил на alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  alex_ks- Обект на модерасистка дискриминация
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#81] от "mgmst":

  Протестантите се отделят от Католическата църква. Те са нещо съвсем различно. Ако темата за отделянето на католиците ти е интересна, потърси да прочетеш повече за Източно-западната схизма.
  Също с най-добри пожелания

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 87. 87 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#2] от "alex_bucephalus":
  До коментар [#3] от "Yankee":
  До коментар [#8] от "bgpainter":
  До коментар [#11] от "kollin":

  Много верни цитати и неща сте отбелязали!

  Аз не искам "висшите" духовници , да живеят моя живот , аз искам да помагат на бедните , нуждаещите се ,на хората останали без вяра и опора.

  Много , много малко са останали тези духовници от които ние имаме нужда.

  И за това паля свещичките си под небосвода!

 88. 88 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Вижте, без църковния клир всички можем, тези свине, с цялото ми уважение към това прекрасно животно са долни типове, но без християнството не можем! И това ВИ го казва невярващ!

  Ала, бала!
 89. 89 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Затова синодът побърза да вдигне бяло знаме и не успя да реагира дори когато му подхвърлиха, че Девата май също е била сурогатна майка."

  Затова се учи богословие в теологическия, за да може да се участва адекватно в спорове. Само че аз познавах няколко човека, които го бяха завършили защото не бяха влезли никъде другаде - пренебрежението, с което се отнасяха към обучението ясно показваше качеството му.

  А църквата с нейните синекурни назначавания стил "бай Тошо" няма да издържи дълго. И индулгенциите не са гаранция за дълъг живот или спасение от затвора, така че и "съмнителните бизнесмени" рани или късно ще се ориентират към по-адекватни мерки, отколкото дарения на църквата.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 90. 90 Профил на Don Octavio del Flores
  Don Octavio del Flores
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Статията е слаба и преднамерено обидна. Ако знаехме и кой и какъв е авторът, щяха да са още по-ясни нещата. Наистина, има нужда от по-малко квалификации и повече мисъл и дискусия по същество. Такава тук няма.

 91. 91 Профил на AMOR FATI
  AMOR FATI
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Какво значение има изобщо мнението на църквата ?! Да не живееме през Средновековието,че да се влияем от нея ? Е да .. вярно е,че има и прекалено набожни,за които мнението на "Светата Христова Църква" е най-важно,но това са заблудените хорица ...

  „За да живееш в самота, трябва да си животно или бог.“
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  [quote#83:"Тояга"]Преди 7517 години по чие летоброене? И коя точно България?Аз ползвам официално признатото в целия свят в момента, което се дели на ПРЕДИ ХРИСТА и СЛЕД ХРИСТА (след рождението му се има предвид). Според него днешната европейска държава България води началото си от 680 или 681 г. (има различни мнения) и е покръстена от Св. цар Борис І Михаил Покръстител през 865 или 866 г. след Христа. И вие ми твърдите, че това не е християнска държава? Любопитно! [/quote]

  Самият факт, че познавате само едно летоброене говори прекалено много. Или че всичко се върти около християнството. Колкото до България, за една и съща говорим.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":

  аз познавам летоброенето на богинята Аматерасу. Ама наистина го познавам - мога да ви преведа годините, островите и хората на български ако желаете чрез това летоброене. Не по-лошо владея и летоброенето на Жълтия Император /мръднах малко на запад/. Да споменавам ли това на Чингиз Хан? Или пък на Гилгамеш /тук мръднах малко назад във времето/? Или на Пророка? Или на великата революция? Или на великата октомврийска? ... Пиша това през 2012 ГОДИНА СЛЕД РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО

 94. 94 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#93] от "stokn":

  Едно летоброене, което се основава на един култ за слънчев месия, копирал египетски, еврейски и какви ли не друго по-древни от него традиции, използван като пропаганда от римски и гръцки манипулатори, не заслужава да има такова огромно значение. Особено че няма никакви исторически доказателства, че личността, за която говорим, изобщо някога да е съществувала.
  Колкото до тази цифра - 7517, то тя се отнася до годината, в която сме се преместили от Балканите след колосалния потоп опустошил езерето превръщайки го в Черно море. И така основаваме шумерската цивилизация. Но може би за вас е по-важна християнската доктрина отколкото първите хора построили градове, канализация и използвали земеделие >?!

  България е древна и заслужава много повече!
 95. 95 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#94] от "flagellumdei":
  Ти изучавал ли си задълбочено Трендафил Акациев? Май не. Ще ти приведа само два цитата /аргумента/.
  "Ала-бала, смърт на капитала"! "Котка бара из контакта. Цък-цък, язък"
  /П.С. Майка, поне малко научи за запетаите

 96. 96 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#95] от "stokn":

  Изпуснал си няколко точки. Оправи си пунктуацията.

  България е древна и заслужава много повече!
 97. 97 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#96] от "flagellumdei":

  Майка, ти почна от историята на българската цивилизация, пътьом поясни механизмите на човешкото летоброене, разбира се мимоходом разказа играта на християнството и накрая се приземи в пунктуацията ми. Само на тебе и само под пълна тайна ще призная, че имам бенка на лявата половина от задника си. Айде сега занимай форума два-три дена и с тази важна тема

 98. 98 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 701 Любопитно

  До коментар [#97] от "stokn":

  Това че нямаш никакви аргументи да спориш с мен не означава, че трябва да използваш логически грешки, нали?
  Защо не защитиш християнството? Мимоходом може да обидиш българското минало и всички, които са се жертвали за него.
  Нека ти помогна. Обясни ми как така християнската религия успя да затрие няколко континента? Как така испанци, португалци, англичани, французи, белгийци, холандци и немци колонизираха и почти напълно избиха Америките, Африка, Австралия и голяма част от Азия? Ако си забравил да ти припомня, че в момента Америките говорят само на четери езика- испански, португалски, английски и френски, а Австралия само на английски?
  И как така инквизицията оперира 8 века, все пак официално е отменена през 1834 г. ? И защо Рим още не е отменил благоволението си да се търси истина чрез мъчение?

  България е древна и заслужава много повече!
 99. 99 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#98] от "flagellumdei":
  Майка, със стройния си ред на мисли ме нокаутира изотвсякъде. Най-вече изотзадзе. Признавам си, повален съм. Затова повече тук няма да ти отговарям, то няма какво и да добавя към вселенската ти всеобхватност. Ако много ти липсвам - в момента се гъбаркам с един като тебе в днешния брой, влез и ме разгроми и там

 100. 100 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":
  Не твърдя, че "познавам", а че ползвам едно летоброене - това, което официално ползва в момента и ЦЕЛИЯТ СЪВРЕМЕНЕН ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ. Доста неумело изопачавате думите ми, след като и сам сте ги цитирал. А иначе, не виждам причина, при положение, че, повтарям, ЦЕЛИЯТ СЪВРЕМЕНЕН ЦИВИЛИЗОВАН СВЯТ ползва християнското летоброене, аз да ползвам староеврейското или тюрко-алтайското. Очевидно говорим за различни Българии.

  Една българка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK