Всички сме виновни за обругаването на враговете си

Всички сме виновни за обругаването на враговете си

© YouTubeПреди седмица се появи видеозапис, показващ американски морски пехотинци да уринират върху телата на няколко убити талибани, и ядоса много хора в САЩ. Държавният секретар Хилари Клинтън и министърът на отбраната Лиън Панета осъдиха този акт, военните обещаха разследване, а някои експерти дори запитаха дали това не е военно престъпление.


Повечето хора не го разбират

Защо американски войници и защо който и да било би уринирал върху мъртво тяло?


В рамките на около година на няколко пъти бях с взвод американски войници в Източен Афганистан. Имаше много сражения, много жертви и огромен стрес. Никога не съм виждал някой да прави нещо като на видеото, но и никога не съм виждал мъртви талибански бойци - врагът винаги прибираше телата на своите, преди да стигнем до тях.
Въпреки това нещата, които войници крещяха по време на битка, много добре разкриваха как войната променя начина на мислене на хората. (Сигурен съм, че и талибаните крещят същите неща по наш адрес.) В един момент талибан бе прострелян в крака и умирайки, започна да пълзи обратно около една височина. Мъжете, с които бях, започнаха да ликуват. Радостта им бе скъпа - аз страшно много харесвах тези момчета, но тържеството им беше толкова грозно. Не исках да бъдат такива.


По-късно попитах един от тях за случилото се и той обясни, че те са били щастливи, защото то с още малко ги е приближило да завръщането у дома живи.


Те не ликуваха от смъртта на врага, те ликуваха, че са живи


Точно този боец никога повече няма да може да убива американски войници.


В изявлението си от тези дни ген. Джим Еймъс, командващ морската пехота, каза, че "поведението, запечатано на видеото, е напълно несъвместимо с високите стандарти на поведение и войнска етика, която сме демонстрирали в нашата история".


Само че не си представям в човешката история да е имало момент, когато мъртви врагове да не са били поругавани. Ахил влачи трупа на Хектор около стените на Троя, закачен на колесницата му, защото се разгневил, че Хектор убил най-добрия му приятел. Три хилядолетия по-късно сомалийски бойци влачиха тялото на американски войник по улиците на Могадишу след свалянето на хеликоптер Black Hawk и застрелването на 17 други американци. По време на войните в Дивия запад бели американци рутинно са скалпирали индианци (и обратното) чак до 70-те години на ХІХ век.


Американската армия би трябвало да поддържа по-високи стандарти от тези, но е важно да се разбере и контекстът на поведението на това видео. Очевидно импулсът да се оскверни врагът идва от едно много примитивно и мрачно място в човешката психика. Тези импулси ще избиват отново и отново.


В това поведение обаче има и друг контекст - много по-съвременен. Като общество може да се отвращаваме от това наши пехотинци да уринират върху мъртви талибани, но странно продължава да не ни впечатлява фактът, че тези същите пехотинци най-вероятно малко преди това са пуснали няколко куршума в гърдите на бойците.


Американските военни не са слепи за тази ирония


Те много добре знаят, че обществото ги тренира да убиват, заповядва им да убиват и след това се отдръпва от всичко, което би могло да изглежда като обругаване на враговете, които те са убили.


Ама, разбира се, че те отнемат всичко човешко у врага - иначе биха били изправени пред огромна вина и съпротива да убиват други човешки същества. Вместо демонстрация на бездушие към врага този грозен инцидент може да разкрие нещо друго - един отчаян опит на объркани млади хора да убедят самите себе си, че не са извършили току-що първото си убийство, а че просто са гръмнали няколко койота.


Разбира се, че това не върши работа, но им помага на момента, помага им да продължат с патрула си.За последните 10 години американските деца възприеха като нещо нормално тези морални противоречия и тези деца днес водят нашите войни. Видеото не ме изненада, но много ме натъжи  не само заради момчетата, но и заради всички нас. Може да изправим пред съда тези мъже заради обругаване на мъртви и в същото време да твърдим, че е ОК да изтезаваме живите.

Накрая


има контекст на този акт, в който всички ние сме отговорни, всички сме виновни


Един 19-годишен морски пехотинец много трудно може да помири в мислите си факта, че е ОК да давиш при изтезания жив талибан, но не е ОК да уринираш върху мъртъв.


Когато започна войната с терора, морските пехотинци на това видео вероятно са били 9-10-годишни. Като деца те са чували как възрастните - и политиците - говорят за враговете ни с най-нечовешки определения. Интернет и новините са пълни със смятащи се за много важни мъже и жени, наричащи враговете ни животни, които не заслужават за тях да важат закон и морал. Изпращали сме вражески бойци в страни като Сирия и Либия, където местните режими да ги изтезават, а после обвинихме същите тези режими в извършване на военни престъпления и жестокости. Тези хора са били изтезавани да признаят престъпленията си и са били държани зад решетките без процес, понеже самопризнанията им, изтръгнати с насилие, не биха издържали пред съда.


За последните 10 години американските деца възприеха като нещо нормално тези морални противоречия и тези деца днес водят нашите войни. Видеото не ме изненада, но много ме натъжи - не само заради момчетата, но и заради всички нас. Може да изправим пред съда тези мъже заради обругаване на мъртви и в същото време да твърдим, че е ОК да изтезаваме живите.


Надявам се, че някой друг може да обясни това на нашите войници, защото аз нямам и най-малката идея как да го направя.


Себастиян Юнгер работи за Vanity Fair, автор е на книгата "War" и режисьор на филма "Restrepo" (2010), които разказват за преживяното от американските войници в Афганистан.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Много добра статия!

  TAKE THE RED PILL!
 2. 2 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Един приятел беше работил в Гърция и разправяше как Египтяните като чуели камбанен звън си запушвали ушите и почвали да буйстват.Не трябва да има милост към такива.
  Постъпката на америанците не е от най-приятните,но такива фанатици трябва да бъдат мачкани иначе ние ще си запушваме ушите от виенето на ходжите.

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1733 Разстроено

  На воина като на воина които не е бил там да не съди.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Изпращали сме вражески бойци в страни като Сирия и Либия, където местните режими да ги изтезават, а после обвинихме същите тези режими в извършване на военни престъпления и жестокости. Тези хора са били изтезавани да признаят престъпленията си и са били държани зад решетките без процес, понеже самопризнанията им, изтръгнати с насилие, не биха издържали пред съда.
  -----------------------------------
  Последиците ги за тия държави знаем. Ами що ги дават?! Не знаят какво ще ги правят ли?! Не са ли присъствали агенти на ЦРУ на тия изтезания? Двуличие!!! Ами за Гуантанамо кой ще обвинява за извършване на военни престъпления?!

 5. 5 Профил на т
  т
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До всички, които си мислят, че войната е решение и до всички, които си мислят, че военна мисия в Афганистан или Ирак е шансът на живота им: Войната никога не свършва - тя си отива със смъртта. Веднъж преживееш ли война, тя остава с теб цял живот.

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Аз не съм съгласен с американците,но напълно ги разбирам!Във Виетнам са се случвали къде по-лоши неща!ВСяко действие на тези момчета е резултат от ситуацията!Нецо не променя така съзнанието,както реалните бойни действия!НЕ Е РЕДНО ДА СЕ СЪДЯТ!ТЕ СА БОЛНИ В ТОЗИ МОМЕНТ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Това е задължението на професионалните войници - да убиват а не да съжаляват.

  подпис
 8. 8 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  PS Извинявам се за първото изречение.Да се чете: Знаем последиците за тия държави

 9. 9 Профил на т
  т
  Рейтинг: 507 Весело

  [quote#2:"Любен"]такива фанатици[/quote]

  Трябва да те вземат на работа в армията. От една размазана снимка реши, че убитите са фанатици, осъди ги и даде акъл на цялото човечество как да се държи. Освен това си расист. Мисля, че пасваш идеално за работа в армията.

 10. 10 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Абе,да не дава господ.

 11. 11 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"lz2"]!Във Виетнам са се случвали къде по-лоши неща!ВСяко действие на тези момчета е резултат от ситуацията!Нецо не променя така съзнанието,както реалните бойни действия!НЕ Е РЕДНО ДА СЕ СЪДЯТ!ТЕ СА БОЛНИ В ТОЗИ МОМЕНТ!
  [/quote]
  ---------------------------
  Какво търсят по тия места?! Отиват да се разболяват ли?! Ами след като се върнат?! В цивилния живот се държат по същия начин!

 12. 12 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 505 Неутрално

  психясали....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#3:"dedoliben"]На воина като на воина които не е бил там да не съди. [/quote]

  Именно! Разговарям съм много пъти с американци, служили в Афганистан и Ирак; практически всички са единодушни, че войната променя човешката психика по неподозирани начини. Няма по-страшно от това, да попаднеш в плен при талибаните - тогава ще се молиш някой да се изпикае върху теб, но по-вероятно е да те одерат жив, след като ти отрежат топките и избодат очите.

  Много моля кабинетните моралисти поне днес да помълчат, ако не знаят какво е да си на мисия.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Доста лицемерно материалче.

 15. 15 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Restrepo е един ужасно слаб филм. Иначе, всички тези "оправдания" които автора вкарва в сила, важат по същия начин и за младите талибани. И в този случай виждам двоен стандарт, когато американците се възмущават, че талибаните или терористите в Ирак използват пленени войници във видео послания...
  О да, знаем и за чутовното оправдание- талибаните и терористите не са войници и за тях правилата на Женевската конвенция не важат, а?

  Двойните стандарти, са тези които разкриват истинското лице на подобни войни. Те не са за демокрация, свободи и права. Те са за влияние, ресурси и контрол.

 16. 16 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Недейте да оправдавате извращението на американските т.нар. войници с поведението на Ахил над Хектор преди 3000 години ...нито със сомалииските идиоти влачили тялото на американско момче в Могадишу ..
  Стращното е , че американските войници са на около 19 години.Те не само са уринирали върху труповете , но и са фотографирали деянието сии са го разпространили ... Това не е просто поругаване , това е извращение .. И ако тези хлапета-войници сега на 19 години навършат 30 ...какво ли биха сътворили .. За тях вече границата добро и лошо е неясна ... Много лошо говори това и за велможите в Белия дом , които са пратили деца на война ...

  Свободата Санчо, ....
 17. 17 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#16] от "Радостина":

  +++++

 18. 18 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Много добра пропаганда статия! Евала!
  Защо авторът не каже, че така наречената война срещу терора е всъщност война за придобиване на повече ресурси за по-малко пари? А всъщност световните терористи от края на студената война са САЩ?

  България е древна и заслужава много повече!
 19. 19 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Войната е една от най-гадните измишльотини на човечеството, но въпреки всичко има свои особен морал, който не е никак без значение!
  "Той не ни е вече враг -
  живите от враговете
  бурна ги вълна помете
  нейде към отсрещний бряг.
  ...
  Кой е той и де е бил?
  Чий го зов при нас доведе,
  в ден на вихрени победи
  да умре непобедил?
  ...
  И нима под вражи стяг
  готвил е за нас пощада? -
  Не, той взе що му се пада,
  мъртвият не ни е враг!"

 20. 20 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Той не ни е вече враг -
  живите от враговете
  бурна ги вълна помете
  нейде към отсрещний бряг.

  Ето, в хлътналия слог
  легнал е спокойно бледен
  с примирена скръб загледан
  в свода ясен и дълбок.

  И по сивата земя,
  топлена от ласки южни,
  трепкат плахи и ненужни
  с кръв напръскани писма.

  Кой е той и де е бил?
  Чий го зов при нас доведе,
  в ден на вихрени победи
  да умре непобедил?

  Клета майчина ръка,
  ти ли го в неволя черна
  с думи на любов безмерна
  утеши и приласка?

  Смешна жал, нелепа жал,
  в грохотно, жестоко време!
  Не живот ли да отнеме
  той живота свой е дал?

  И нима под вражи стяг
  готвил е за нас пощада? -
  Не, той взе, що му се пада,
  мъртвият не ни е враг!

  Димчо Дебелянов

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 21. 21 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#15:"diegos"]Restrepo е един ужасно слаб филм. Иначе, всички тези "оправдания" които автора вкарва в сила, важат по същия начин и за младите талибани. И в този случай виждам двоен стандарт, когато американците се възмущават, че талибаните или терористите в Ирак използват пленени войници във видео послания[/quote]
  --------------------------
  +++++ Те бранят Родината си от тия! Пък може да са се поучили от тях. Много бързо забравиха клането на жени и деца в Сонг Ми!

 22. 22 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Заляхте ни с реклами за милосърдието, добротата, чистосърдечността на американските интервенции в централна Азия и за професионализма на американските войници пък то какво излезе ? Някой смешници се опитват да изкарат тия глезльовци отишли да пречукат някой фес както се ходи на сафари, че се спрели и да го препикаят, побъркани от ужасите на тежките сблъсаци с талибаните. Когато си стоиш в укрепената база, хранят те по 5 пъти на ден, имаш интернет, фитнес напълно си прикрит от артилерията и въздушните сили, безпилотните апарати ти осигуряват пълно покритие на местността на около, а противниците са разни парцаливи, полугладни, скотове с по половин пълнител какви тежки сражение, какви ужаси на войната какви глупости, бе ? Някой спомена Рестрепо има още един филм Армадило, в които ясно се видяха 2 неща:
  1. Пълно презрение към местните, липса на каквото и да е човешко отношение към тях.
  2. Огромна радост при ликвидирането на някой противник. Радост не от победата или от запазването на собствения живот, а радост, от това че са убили някого, което е престъпление в нормални времена но тук никой не може да ги съди за това. Те не се кефят, че са ликвидирали противник, те дори не възприемат парцаливите нещастници срешу тях като такъв, те се радват, че са имали възможността да убият безнаказано друго човеешко същество както се преследва и убива дивеч. Това е страшното.

 23. 23 Профил на Kaspar
  Kaspar
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Извинявам се, че дублирах "Един убит", но не погледнах поста над мен. Явно с колегата мислим в една посока. Великият български поет е казал много повече с няколко стиха от пространния анализ на американския журналист. При това, Дебелянов не само се е сражавал, но и е загинал на фронта.

  "I put a dollar in a change machine - nothing changed." George Carlin
 24. 24 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Великият демократичен амермахт смело защитава наркобизнеса.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 25. 25 Профил на Радостина
  Радостина
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#18] от "flagellumdei":
  До коментар [#21] от "mesa":
  +++++

  http://www.youtube.com/watch?v=ZpYDcfDpeQA

  Свободата Санчо, ....
 26. 26 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 910 Разстроено

  ето такива отвратителни и унизителни за човешкият род истории се случват там където насилието е издигнато в национална политика а на психопатите е дадена власт и са облечени в униформа

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#18] от "flagellumdei":

  [quote#18:"flagellumdei"]Защо авторът не каже, че така наречената война срещу терора е всъщност война за придобиване на повече ресурси за по-малко пари? [/quote]

  Защото тук става въпрос за обикновените войници на фронта. За начинът на мислене и битието им. Неща които нямат нищо общо с голямата политика. Не е ли съвсем очевидно това!?

 29. 29 Профил на moro
  moro
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Всеки нормален командир би наказал войниците си при такава случка. Само че, ако току що си се разминал със смъртта и си видял разкъсаното тяло на боен другар, едва ли ще ти пука много от това наказание. Едно от многото, до достигане на заветната цел - да се върнеш жив и здрав у дома. Пък и да не забравяме, че след 11-ти септември едва ли има американски войник, който поне малко да не приема тази война лично и всеки враг заплаха не само за него. Утре семейството му може да стане жертва на терористична атака в сърцето на Америка. Лошо е това, което правят тези войници, нормално е да има наказания, но съм съгласен, че не бива да се съди прекалено строго тази случка. В крайна сметка най-виновна за нея е самата война.

 30. 30 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#28] от "moro":

  Напротив, това е поредното оправдание за тези войни.

  България е древна и заслужава много повече!
 31. 31 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Всички сме виновни за обругаването на враговете си" - много точно заглавие. Такава е човешката психика. Докато има хора, все така ще е. И войни ще има, и всички "екстри" към тях.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 32. 32 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#28:"moro"]Защото тук става въпрос за обикновените войници на фронта. За начинът на мислене и битието им.[/quote]
  -------------------------------
  Защото тия изроди са си такива! Те са на ДОБРОВОЛНИ начàла. Знаят къде отиват! Както и нашите доброволци в Ирак, Афганистан! Защото не са могли да се реализират в нормално общество.

 33. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  ,,...Въпреки това нещата, които войници крещяха по време на битка, много добре разкриваха как войната променя начина на мислене на хората..."
  Какъв начин на мислене? Та тези ако въобще можеха да мислят нямаше да отидат там! Мислене! Глупости!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 34. 34 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Много важно.В еврейските фирми,у нас, ако не им се понравиш,т.е хванал си ги в гаф, те Благославят с това ВСЕКИ ДЕН,приживе.

 35. 35 Профил на Юлиян Арнаудов
  Юлиян Арнаудов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "Само мъртвите ще видят края на войната" - Платон

 36. 36 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#13] от "dodge_ram":

  Ти кога се върна от мисия, та призоваваш за каквото и да е? Колкото пъти съм влязъл във форума твоите постинги са под всяка статия! Май животът ти преминава зад компютъра или си нещастен инвалид, който няма какво друго да прави. Бас държа, че не си помирисвал партенка и едно копче не можеш да си зашиеш сам на шинела.

 37. 37 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Весело

  [quote#31:"Black_Hole"]"Всичк сме виновни за обругаването на враговете си" - много точно заглавие. Такава е човешката психика. Докато има хора, все така ще е. И войни ще има, и всички "екстри" към тях. [/quote]
  Аааа, не си прав! При капиталистите човек за човека е вълк, докато при прогресивните....(попълни многоточието) е ТОЧНО НАОПЪКИ! И войната ВИНАГИ е човечна, справедлива и т.н.

  За междуфирмените отношения да не говорим:
  [quote#34:"xalikarans"]В еврейските фирми,у нас, ако не им се понравиш,т.е хванал си ги в гаф, те Благославят с това ВСЕКИ ДЕН,приживе. [/quote]
  А как са нещата в немските, шведските, данските и ирландските фирми? А в гръцките, турските, арабските и чингистанските фирми? Обсипват те с подаръци като ги хванеш в гаф?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 38. 38 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#36:"windok"]Ти кога се върна от мисия, та призоваваш за каквото и да е? [/quote]
  Не мисля че той твърди това:
  [quote#13:"dodge_ram"]Разговарям съм много пъти с американци, служили в Афганистан и Ирак;[/quote]
  Май не ти се хареса завършека на поста му:
  [quote#13:"dodge_ram"]Много моля кабинетните моралисти поне днес да помълчат, ако не знаят какво е да си на мисия. [/quote]

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 39. 39 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Не , че нещо, но си спомних един видеозапис на убит американски войник на някаква улица в Ирак , на когото тълпата му разнасяше главата и крещеше дивашки .....На зла круша зъл....
  Като се абстрахирам от горе казаното , истината е , че войната отключва най-низките човешки страсти навсякъде.

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 40. 40 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#39] от "greg1":

  Ти колко иракски войници си виждал в САЩ!?

 41. 41 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1278 Гневно

  Не съм съгласна. Враговете трябва да се уважават. Няма значение дали са парцаливи талибани. Питайте източните култури, те знаят за какво става дума.
  А като умрат, вече минават в съвсем друга графа и никой няма НИКАКВО оправдание за гаврата с трупове!
  Съжалявам, но отказвам да съм виновна за обругаването на трупове и ако някой не разбира разликата между жив и мъртъв враг, проблемът е в него, не в мен!

 42. 42 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#40] от "diegos":

  Ти четеш ли постовете изобщо , или предварително си си записал въпросите, които да зададеш?

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 43. 43 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 960 Неутрално

  До коментар [#42] от "greg1":

  Чета, чета- а това, че не разбираш въпроса ми, говори зле за теб.
  Но да го преведа като за семплата ти особа. Какво търси американски войник в Ирак?! ОМП?
  Мислиш ли, че ако иракски войници се размотаваха из САЩ, техните отрязани глави нямаше да се подритват по улиците?

  Цялата статия с един два нюанси ми казва- тези момчета са невинни, защото са млади и възпитавани в отровна среда на насаждане на омраза. ОК, ама тогава не се възмущавайте, когато другата страна върши същото. Щото прилича на лицемерие...

 44. 44 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Платена статия ! но от кого !? и каква е цената !?

  Виждам че форума е с положителен настроен към статията /като цяло/ /а какво друго може да се очаква/ и оправдава изцепката на тези американчета .
  Ако бяха руски вройници то таквиз "правозащтиници"
  на демокрацията като" dodge_ram" щяха да са първа цигулка за против руснаците !!!!
  Тази постъпка на тези американчета , ще нагнети омразата на целият арабски свят срещу САЩ /НЕ Е ЧЕ МАЛКА / и войната ще продължи докато американците не подвият опашка като в Ирак и не напуснат Афганистан .
  Еми то тъй може И да се оправдаят и хитлеристите през ВСВ ЗА ВАРВАРСТВАТА им !

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 45. 45 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#41] от "luda_krava":

  +++++

 46. 46
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 47. 47 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Леле просълзих се , ужасите на войната , загинали другари , бедните кравари . Това с напикаването е и акт на безсилие , предполагам са имали моменти когато им се е случвало в гащите и затова са го направили да покажат че могат не само в гащите - нещастници - каквато политиката так и аскера .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 48. 48 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#44:"USSR"]Тази постъпка на тези американчета , ще нагнети омразата на целият арабски свят срещу САЩ /НЕ Е ЧЕ МАЛКА / и войната ще продължи докато американците не подвият опашка като в Ирак и не напуснат Афганистан .
  Еми то тъй може И да се оправдаят и хитлеристите през ВСВ ЗА ВАРВАРСТВАТА им !
  [/quote]
  Те го разбират, но не си признават

 49. 49 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И какво толкова са направили войниците че са се изпикали върху тези от които може да зависи животът им! На война няма правила!

 50. 50 Профил на с.н.с- з.м.с greg1
  с.н.с- з.м.с greg1
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#43] от "diegos":

  Семпла особа??Давай го по-спокойно с епитетите !

  "НИКОГА НЕ БЯХ СВОБОДЕН ДА БЪДА СЕБЕ СИ-ТОВА НАРИЧАМ НЕПРОСТИМО"-Metallica - Unforgiven
 51. 51 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Темата е Норвегия и исламистите. Ако не си разбрал мнението ми-препрочети отново коментар# 29.
  И ако обичаш спри да лъже* по мой адрес:[quote#46:"power_decided"]Т винаги си " ЗА " изтреблението и гаврата с арабите. Предполагам като образован, евреин ще ми споделиш защо така се мразите с брат'чедите си ?[/quote]
  Би ли ми посочил един мой коментар където съм се изказал ЗА изтреблението и гавра с арабите? Ай спри да лъже* бетер дърта ци*анка, или не можеш, то ти е в гените?
  [quote#46:"power_decided"]Лицемерието наистина няма граници. От българите се иска да търпят всякаква паплач, но израелците могат да ликвидират всеки, които не им харесва или изглежда подозрителен. МОСАД се грижи да има поводи преди всяка чистка. [/quote]
  Чие лицемерие имаш предвид? Или ти се харесват "купешки" думички. Израел прави това което счита за нужно. Не си спомням Израел да е изисквал от България да търпи някаква си "паплач".

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 52. 52 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#51:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]И ако обичаш спри да лъже* по мой адрес:[/quote]
  Първия цитат да се чете "ТИ винаги си " ЗА " изтреблението и гаврата с арабите...."

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 53. 53 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#51] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

  Ти пак не ми даде отговор що аджеба се мразите с брат'чедите си ? Лицемерието се състои в това че в България е пълно с неправителствени организицаии финансирани от евреи, които под предлог, че помагат за интеграцията на ромите или други малцинства всъщност им осигуряват привилегии и прикриват всичките им престъпления. Ако спрат тока им понеже не си го плащат цялото НПО войнство се надига да защитава " човешките права " на " дискриминираните " роми. Така те се ползват с правото на безнаказаност, а българите трябва да ги издържаме. Рушат се правовите и демократични устои на държавата, когато съдебната система и органите на реда са принудени да проявяват различно отношение към гражданите в зависимост от етническия им произход, защото иначе НПО-тата ще нададат вой и ще се започнат санкциите от европейски институции.
  [quote#51:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Израел прави това което счита за нужно[/quote] - и от какъв зор Израел има такива специални правомощия, а всяка друга държава е принудена да се съобразява в действията си към други страни с международната общност.

 54. 54 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#24:"Реконструктор"]еликият демократичен амермахт смело защитава наркобизнеса. [/quote]

  Всъщност, талибанските ти съпартийци са тези, които се препитават от търговия с нарк`отици. Според ООН, не според мен. Айде у лево.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 55. 55 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Къде пак намесихте Израел и евреите?
  Абе, защо на толкова много християни евреите им са трън в гъза, а една част от ултраортодоксалните протестанти за евреите се прави всичко?

  България е древна и заслужава много повече!
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 57. 57 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Оф, аман. От както това видео видя бял свят, ми писна да чета и слушам всякакви словоблудства на тема колко пропаднал е западния свят, как за него няма нищо свято и прочие дивотии. Страшна полемика, няма що. А всъщност, какво толкова е станало, та толкова се възмущават всички? Когато талибаните режат глави пред камери, убиват с камъни и после захвърлят телата в пустинята, да не би някой в мюсюлманското общество да се възмущава, да критикува действията ми, да не би да има полемики? Нищо подобно, дори им се възхищават и си сочат като примери за подражание. А ние тука сме седнали да се кахърим, че видите ли, поведението на войничетата била недопустимо! Пфу, чак да му призлее на човек от толкова толерастия.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 58. 58 Профил на Даниел Стойнев
  Даниел Стойнев
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Ако талибан напикае американски войник. Чудно ми е тоя палячо автора какво ще напише тогава. Вероятно : "Терористи се гаврят с американски войни загинали на освободителна мисия в Афганистан". Да ама не! Има правила във войната и обругаването на трупове не е сред тях. И се чудя защо дава за пример Ахил (който обругана трупове), а не апахите, които са по - близо до родината на автора.

  dietyc.com
 59. 59 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  [quote#53:"power_decided"]Ти пак не ми даде отговор що аджеба се мразите с брат'чедите си ?[/quote]
  Темата е Норвегия и исламистите. Ако не си разбрал мнението ми-препрочети отново коментар# 29. После препрочети, няколко пъти и на глас, което те попитах в началото на коментар #51. А именно:
  [quote#51:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Би ли ми посочил един мой коментар където съм се изказал ЗА изтреблението и гавра с арабите? [/quote]
  И се аргументирай с цитат и линк. Щото иначе излизаш пладнешки лъже*, а с такива ме е гнус да общувам.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 60. 60 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Иначе статията е издържана в типичния дух на американската либерална журналистика. Всички са потресени от невроятното зверство на няколко американски войника да уринират върху убит враг (като същите ще бъдат наказани по устав за това, което са направили), но никой не се сеща за направеното от въпросния враг: обезглавяването на американски военопленници, обесването на трупове с главата надолу, влаченето на мъртви американски войници с трупове в Сомалия (ОК, това е споменато с две думи от кумова срама). Проблемът ви бил в уринирането? Главорезите от ООП уринираха и дефекираха в християнските храмове в Ливан, където избиха 100 000 християни. С две думи - напълно прострастна, едностранчива статия, втренчена в това колко лоши сме ние и не споменаваща и дума за хилядократно по-големите зверства на врага. Но дори и това се е видяло недостатъчно на форумните фуражки, които я провидяха като платена и проамериканска.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 61. 61 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1366 Гневно

  BBC News описва сцената при клането в Ми Лай на 16 март 1968 г. от части на американската армия по време на Виетнамската война:
  „ Войниците изпаднали в безумие, разстрелвайки цивилни мъже, жени и деца. Цели семейства, които за по-сигурно се криели заедно в колибите или землянките, не получили никаква милост. Тези, които излизали с високо вдигнати ръце, били убити..... На други места в селото започнали нови зверства: жени били групово изнасилени; виетнамците, които излизали да се предадат на американците, били пребивани и измъчвани, налагани с приклади и промушвани с щикове. Някои трупове били белязани с надпис "C Company" (Рота Ч), изрязан върху гърдите. В късната сутрин дошла заповед от командирите, с която се нареждало продължаване на стрелбата. Положението в Ми Лай било като при масово клане".
  Светът не е от вчера. Ако търсим виновните, адресът винаги е на едно и също място - тези, които отстояват икономическите си интереси безогледно, незачитайки никакви човешки ценности. Всеки може да се сети кои са и къде се намират...Дежа ву.

 62. 62 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#53:"power_decided"]пак не ми даде отговор що аджеба се мразите с брат'чедите си ?[/quote]

  А, говорейки за форумни фуражки, един от щатните антисемити, прикриващ низостта си зад българското знаме, цъфна. Ами, другарю оберщурмбанфюрер, да ви отговоря на въпроса, без да съм евреин. В държавата израел арабите имат пълни граждански права, има арабин член на правителството, арабин член на Върховния съд на израел, араби в националния отбор по футбол и в армията (цяла бедуинска бригада, ако трябва да съм по-точен), арабка Мис Израел и т.н. и т.н. В Държавата Израел арабските жени не носят бурки и имат право да учат и работят, за разлика от повечето арабски държави. Виж, арабските страни отричат правото на Израел да съществува и искат да издавят всички евреи в морето (приблизителен цитат на президента на палестинската автономия). Та кой кого мрази всъщност?

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#36:"windok"]Бас държа, че не си помирисвал партенка и едно копче не можеш да си зашиеш сам на шинела.[/quote]

  Това е вярно - плащам на хора, които да ми вършат домакинската работа.

  Що се отнася до останалите ти бръщолевения, отдавам ги на слаби нерви и невъзможност да напишеш нищо умно като контрааргумент под мнението ми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#61] от "aron25":

  Дай сега за пълнота на изложението и описания на зверствата, извършени от виетнамската армия по време на офанзивата Тет.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 65. 65 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  [quote#53:"power_decided"]в България е пълно с неправителствени организицаии финансирани от евреи[/quote]

  Поименно, колега, поименно.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#38:"Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)"]Ти кога се върна от мисия, та призоваваш за каквото и да е? - цитат на коментар #36 от “windok”Не мисля че той твърди това: [/quote]

  Моше, аз и в концлагер не съм бил, което не ми пречи да съм познавал оцелели от концлагерите. Не съм участвал в Йом Кипурската война, но знам доста добре какво е било. Не съм плувал с експедициите на Магелан, но знам откъде е минал.

  И т.н., и т.н.

  Освен това днес и ти, и аз нарушихме едно желязно правило: не отговаряй на нападки на идиот, защото след втората реплика не знаеш кой от двама ви е идиотът.

  Бих желал някой от благочестиво възмутените другарчета тук да попадне - за половин ден, не повече - на мястото на американски войник, воюващ с талибаните. Много от тях, когато стана инцидентът в Катуница, бяха готови да режат глави и варят на сапун; предсктавям си на какво ще са готови, когато напълнят гащите под талибанския обстрел.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на omniam
  omniam
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Размазващ анализ. След като гледах Рестрепо, си помислих, че Себастиан Юнгер е поредният американски журналист с мисия да представи американските войници като спасители на света, които носят целия товар върху плещите си. Сега се убеждавам, че съм сбъркала в преценката си, а в думите на Юнгер има толкова болезнена, пареща дори, истина. И най-вече, че може да бъде подсъдимо единствено отношението към живия, защото на мъртвия вече му е отнето всичко.
  Жалко, че някои хора се "хванаха" само в това, че американците държат на висок военен морал (парадокс), а поведението им наподобява много това на враговете им.

 68. 68 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#58] от "Даниел Стойнев":

  Дава за пример етиопските лъжи, защото върху тях и римските извращения за гради не малка част от Европа, а от Европа се гради САЩ.
  Та, затова.

  България е древна и заслужава много повече!
 69. 69 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4174 Неутрално

  "Защо американски войници - и защо който и да е - би уринирал върху мъртво тяло?"

  Токова действие би направил само човек, който е изгубил напълно ума си! Тези американски войници от снимката не са много по-различни от талибаните!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 70. 70 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  [quote#62:"Zoon Politikon"]Ами, другарю оберщурмбанфюрер, да ви отговоря на въпроса, без да съм евреин. В държавата израел арабите имат пълни граждански права, има арабин член на правителството, арабин член на Върховния съд на Израел...[/quote]

  ... в Кнесета...

  Наскоро имаше скандал с някаква арабска депутатка, която правела публични изказвания, делегитимиращи израелската държава. Което не й пречи да получава заплата (далеч не малка) от същата тази държава, плюс пълни социални осигуровки, държавата да й плаща джиесема, пътуванията, нощувките в петзвездни хотели и пр.

  Виж, ако беше ПАЛЕСТИНСКА гражданка, някой палестинец щкеше да я млати като говедо, ако си открие главата на публично място (което едва ли щеше да се случи, защото щеше да е все бременна с поредния "борец за свобода на палестинския народ" ).

  Винаги съм казвал: Лицемери, не вземайте страната на оногова, когото не желаете за съсед.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 71. 71 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Анализът на автора е много добър и човешки, но е пропуснал една много биеща на очи подробност...
  Защо и кой е направил снимката....
  От историята на ВСВ се знае че германските войници (обикновените хора като нас, на фронта, не Химлер и Хитлер) са мрели да праят снимки на екзекуции и измъчване на пленници и гражданско население, което въобще не им е влизало в задълженията.
  Много от тези снимки са пращани дома в Германия на близките... така са узнали за историята на Зоя Космодемянская, от личните снимки на убит немски войник
  Даже Кайтел се е принудил да забрани със заповед правенето на снимки на фронта от войниците ....
  Какво кара един фронтовак да прави такива снимки?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#49:"БамБам"]На война няма правила![/quote]
  Има, Има... след хилядолетия войни и реки от приказки и пожелания, този казус го решихме на съдебните дела в Нюрнберг и Токио.....
  Който не спазва правилата увисва на бесилото от (манилско въже смазано със сапун)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1434 Весело

  [quote#70:"dodge_ram"]Наскоро имаше скандал с някаква арабска депутатка, която правела публични изказвания, делегитимиращи израелската държава[/quote]

  Май същата тази беше, дето защити турската флотилия преди две години. Голямо шоу стана тогава в Кнесета, по испанската телевизия показаха репортаж. Та въпросната арабка трябваше да обясни действията си пред останалите депутати, тя излезе и започна с палестинската пропаганда, тогава стана една друга депутатка - руска еврейка, руса, готина мадама и като си отвори устата, арабката не сварваше да мънка и да се оправдава. Наистина беше забавно.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Разстроено

  Как Дойранци погребваха своите противници*


  На 24 юни 1918 г. беше свален с артилерийски огън един наблюдателен английски аероплан, който падна в телените мрежи на главната позиция на 58-ми полк. Бяха извлечени из развалините на аероплана два трупа.

  На другия ден при полковите гробища, при вечните жилища на безсмъртните чада на България, бяха сложени два дървени ковчега, обсипани с цветя, а около тях построена команда от отбрани офицери и войници от всяка рота, обкичени с ордени. Музиката свиреше погребален марш и свещеникът, с кадилница и евангелие в ръце, подемаше своята тъжна песен. Възнасяха се горещи молитви за успокоение на душите на двамата покойници. Това бяха двамата смели авиатори на гордия Албион.

  Възвишена е човешката душа! Българският войник знае да уважава храбрите... Отечеството им го искаше и те го сториха. Те умряха достойно, далеч от татковината, баща, майка и своята любов.

  Пушките изплющаха в обгорелите ръце. Взе се „за почест“ и герои вдигнаха смъртните останки, за да ги сложат във вечното жилище. Музиката засвири „Кол славен“ и двата ковчега леко се спуснаха в изкопаните гробове. По обичая всеки вдигна бучка пръст, хвърли я над ковчега с думите „Бог да ги прости“ и „Вечна им памет“. В скоро време се издигнаха две купчини пръст и два кръста се изправиха. На единия войнишка ръка бе написала: "Поручикъ Кансъ Аустинсъ Жеакъ, авиаторъ отъ английската армия, загиналъ съ апарата си на 24 юни 1918", а на другия – същите последни слова, без името на загиналия, защото по нищо не можа да се узнае.

  Живите герои се дръпнаха с тихи стъпки, за да не събудят спящите вечен сън. И тук, недалеч от покоя на нашите родни гори, северно от с. Побрег, ще почиват вечно и други два живота; ще стоят два чужди гроба, около ще цъфтят пъстри цветя, два еднообразни скромни паметници ще стърчат и когато пътник мине край тях, неволно ще каже: „Благородно и хуманно е българ­ското сърце! “.

  Из дописка от полк. Личев, публикувана в сп. “Отечество” на 25 юни 1918 г.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 75. 75 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Гневно

  Изключително манипулативна статия, авторът говори от името на цялото американско общество, а и стината е че войните се водят за икономическите интереси на тесен кръг хора, наречен олигархия и точно този кръг е отговорен за всичко, а не обикновеният американец, от който не зависи нищо.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 76. 76 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Всеки окупатор трябва да бъде унищожаван, куро ми ли търси в онази държава.
  Някой интересува ли се за семейството на" терориста", дали наистина е терорист или само е определен за такъв от Буш и Клинтънката, дали защитава децата си и земята си? За да жертва живота си ,"терориста" сигурно има основателни причини, които едва ли ще разберат егоистите.

 77. 77 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#74] от "etty1":

  [quote#74:"etty1"]Из дописка от полк. Личев, публикувана в сп. “Отечество” на 25 юни 1918 г.
  [/quote]
  А ти какво очакваш да се напише в списанието...че са се изпикали на тях ли...официално така се говори...може в дадения случай да е точно така ...но истината не винаги е лицеприятна...
  Дядо ми беше участник в тия войни и ми е разправял далеч по брутални сцени...това е война... да не дава господ да има нови войни...защото те изкарват на повърхността най гадното и мрачно в човека...

  الرجل الكبير
 78. 78 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#22:"power_decided"] Когато си стоиш в укрепената база, хранят те по 5 пъти на ден, имаш интернет, фитнес напълно си прикрит от артилерията и въздушните сили, безпилотните апарати ти осигуряват пълно покритие на местността на около, а противниците са разни парцаливи, полугладни, скотове с по половин пълнител какви тежки сражение, какви ужаси на войната какви глупости, бе ? [/quote]

  Изключително точно казано!+++++++++++++++++++

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 79. 79 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Когато някой е загубил човешкото у себе си, не се нуждае от война, за да го покаже.
  Аз съм против войната и насилието, но тази история отпреди близо 100 години е илюстрация, че човешкият дух може да надделее над омразата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 80. 80 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#79:"etty1"]човешкият дух може да надделее над омразата. [/quote]

  Но не може да надделее над парите и затова има наемници убиващи на чужда територия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 81. 81 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Гневно

  До коментар [#74] от "etty1":

  Как може да се връзваш на тази демагогия? Дошел от хиляди километри на Дойран, в чужда държава, ида му отдаваме уважение? Хайде де.

 82. 82 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  До коментар [#81] от "BASCO":

  Има доста източници относно тази битка, включително английски. И още нещо: аз имам нужда да вярвам, че се е случило така, защото светът е ужасно място, ако загубиш вярата. С риск да изглеждам наивна.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 83. 83 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Убий или ще те убият. Постепенно свикваш и действителността руши моралните норми стъпка по стъпка. Особено ако не защитаваш земята си.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 84. 84 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#72] от "boby1945":

  Има бабина ти трънкина - само за победените има. Нещо не съм чул да има осъдени за Катинското клане, за 5-годишното бомбардиране на цивилни обекти в Германия или за атомните бомби в Япония.

 85. 85 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5622 Гневно

  До коментар [#32] от "mesa":

  Не позна, другарю! Тези войници са там, за да можеш ти да си кесиш на топло пред компютъра и да злословиш по техен адрес. Такива като теб заслужават да им се случи близка среща с талибаните, за да видят за какво става въпрос.

 86. 86 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#84] от "iron_cross":

  За бомбардировките - атомни или не - няма как да има осъдени, тъй като няма на лице престъпление. А за подобни изцепки като тази, визирана в статията, вече доста американски военни са били съдени и осъдени. Тези няма да направят изключение.

  Свобода за Надежда Савченко!
 87. 87 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#86:"GogoPG"]За бомбардировките - атомни или не - няма как да има осъдени, тъй като няма на лице престъпление.[/quote]
  ------------------------
  Ако бомбардират твоето населено място и да я изравнят, според тебе няма налице / на лице/ престъпление?! Аре у лево

 88. 88 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#85:"g_t"]Такива като теб заслужават да им се случи близка среща с талибаните, за да видят за какво става въпрос[/quote]
  -----------
  Аз не ходя по земите им въоръжен, не изнасилвам, не убивам жени и деца! Ти като си бабаит вземи се запиши доброволец, какво търсиш зад компа като мене?! И може би ще имаш удоволствието да имаш много близка среща с тях!

 89. 89 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#76:"BASCO"]За да жертва живота си ,"терориста" сигурно има основателни причини, които едва ли ще разберат егоистите. [/quote]

  Има, разбира се - в Корана има 109 (сто и девет) сури, призоваващи към насилие срещу друговерците, нежно наричани от чедата на Аллаха гяури. Доста отпреди американската "окупация" на Афганистан и Ирак:

  http://www.thereligionofpeace.com/Quran/023-violence.htm


  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 90. 90 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#88:"mesa"]Аз не ходя по земите им въоръжен, не изнасилвам, не убивам жени и деца! [/quote]

  Така е, ти само се кефиш на талибанците, които изнасилват и убиват жение и деца. И ги подкрепяш в интернет, с което стваш техен съучастник.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 91. 91 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#81:"BASCO"]Дошел от хиляди километри на Дойран, в чужда държава, ида му отдаваме уважение? Хайде де. [/quote]

  Ето, в това е разликата между Дебелянов и теб. Дебелянов е воювал в Македония срещу въпросните чужденци и накрая е загинал в бой срещу тях, но ги е уважавал. Което го прави велик човек и поет. Ти никога не си служил на страната си, но пък си много добър в партиотарстването и мразенето иззад компютъра. Което те прави... не, няма да кажа какъв, защото пак ще ме баннат. Но ти си го знаеш.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 92. 92 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  [quote#76:"BASCO"]Всеки окупатор трябва да бъде унищожаван[/quote]

  Сега остава да питаш преследваните малцинства в Ирак като кюрдите и шиитите как възприемат нашите войници, които спряха геноцида срещу тях и има дадоха възможност да имат свои представители в парламента и правителството - като окупатори или като освободители. Същото важи за афганистандските жени, които след натовската "окупация" отново се радват на привилегиите да ходят на училище и на работа, да излизат сами на улицата, да не носят бурки, ако не искат и - о, ужас - да се смеят на публично място, отнети им от талибаните, на които така неприкрито се възхищаваш.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 93. 93 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Абе за мъртвите или хубаво или нищо. Надвил си го, убил си го, ок, но гаврата с трупа не носи вече нищо, освен най-низко удовлетворение...

 94. 94 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#92] от "Zoon Politikon":
  Абре умнико, познаващ целия свят със всичките му разновидности и определящ начина на живот на народите, знаеш ли историята си? Как реагираш на окупацията и завладяването на България от Османската империя? Погледни снимките на бабите си с забрадките, сигурно са малтретирани за да ги носят.Ако Хитлеристите бяха окупирали България щяха ли да са носители на нова култура?
  Ти, ако не си платен ,си зомбирано политически животно.

 95. 95 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ей , докъде стигна американската любов на някой форумчета ,че да оправдават зверства и непочитание към мъртвите на америкашките . Това е да си зарибен и отрасъл голям шаран от кока-кола , пуканки пред американски сериали и филми .
  Докъде стигна човешката простащина на някои индивиди които се прекланят пред всичко американско . И тез "инвитро -американо" се считат за интелигентни люде .

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 96. 96
  zmii4e
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 97. 97 Профил на samir
  samir
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Тъп материал, опитващ се да оправдае пикльовците.
  А извода е много прост:
  Очевидно НЕ СТЕ по-цивилизовани от талибаните или от Саддам или от Кадафи или от кое да е индианско племе в амазонието.
  НЕ СТЕ.

 98. 98 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 442 Неутрално

  войната правила няма и едните и другите убиват

  Welthauptstadt Germania
 99. 99 Профил на mesa
  mesa
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#92:"Zoon Politikon"]Сега остава да питаш преследваните малцинства в Ирак като кюрдите и шиитите как възприемат нашите войници, които спряха геноцида срещу тях и има дадоха възможност да имат свои представители в парламента и правителството - като окупатори или като освободители[/quote]
  -----------------------
  Първо, те не отидоха като освободители а да открият тайното оръжие на Саддам! Забрави ли за какво започна войната? Не се учудвам, че си забравил! Никой даже не споменаваше за "освобождение". Спомняш ли си Сюлейман Паси какви ги редеше?
  Второ, хайде тия "освободители да се мерне в някоя иракска улица за да се наслади на любовта на освободените!

 100. 100 Профил на ко прайм ся?
  ко прайм ся?
  Рейтинг: 442 Неутрално

  От баба ми, бог да я прости, съм научил много неща и съм чул много мъдрости и сега, гледайки тия, пикаещите, се сещам за една - Грозотия и простотия както и да ги криеш, все някога избиват. Та за тия юнаци нямам идея колко са грозни, но простотията им е върховна, боец, който няма уважение към мъртвия си противник, не може да се нарече истински воин. Но тези момчета не са виновни, те дори не са пълнолетни, нямат право да консумират алкохол!!!!, вина носят командирите им, които през цялата им подготовка ги нахъсват да вършат подобни простотии и най-вече - да убиват.

  gstar
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK