Речта на Петър Стоянов след полагането на клетва като президент - 19 януари 1997 г.

Най-често използвани думи в речта на Петър Стоянов. Анализът е направен с програмата Wordle. Изключени са най-повтарящите се съюзи и местоимения.

© Дневник

Най-често използвани думи в речта на Петър Стоянов. Анализът е направен с програмата Wordle. Изключени са най-повтарящите се съюзи и местоимения.Росен Плевнелиев и Маргарита Попова ще положат днес пред Народното събрание клетва като президент и вицепрезидент. Веднага след това Плевнелиев ще произнесе първата си реч като държавен глава. "Дневник" публикува речите на предшествениците му - Петър Стоянов и Георги Първанов.  


Петър Стоянов пред Народното събрание при полагането на клетва като президент на 19 януари 1997г.:


Уважаеми господин президент, уважаеми господин министър-председател в оставка, уважаеми господа министри в оставка (правителството на Жан Виденов - бел.ред.), уважаеми госпожи и господа народни представители, ваши превъзходителства, скъпи мои съотечественици! Заклехме се в Конституцията на Република България, защото спечелихме изборите по волята на 2,5 милиона български граждани. Те гласуваха за нас, Аз им благодаря от сърце. Сега обаче, произнесъл клетвените думи, аз имам по-голямо основание от всякога да заявя това, което повтарях през цялата предизборна кампания: президентът е на всички българи, президентът е на България!
Преди 10 месеца, когато взех решението да се кандидатирам за президент бях изправен пред много въпроси. Трябваше да намеря техния отговор, защото преди да посочиш пътя на другите, трябва да си го намерил сам.


Онова, което ми даде кураж да се кандидатирам, бе убеждението ми, че съм свободен и същевременно ангажиран човек. Свободен от предразсъдъците на миналото и ангажиран с проблемите на днешния и утрешния ден. Това ми дава право да кажа, че ще положа усилия политиката да се прави така, че хората в България да се чувстват уверени и достойни.


Аз зная колко важно е днес това за всеки един от нас. Ние можем да го постигнем, ако обединим своите усилия с усилията на всички европейски народи, ако осигурим на българското стопанство развитие съобразно европейските и световни стандарти, ако гарантираме върховенството на закона над всякакви частни и групови интереси. Защото народът е силен там, където е силен законът.


През последните дни законодателният орган на България е в центъра на общественото внимание. Всички видяха и осъзнаха, че в паметната нощ на 10 срещу 11 януари беше наранена сградата на Народното събрание. Но сякаш малцина си спомниха, че през последните години за съжаление беше нараняван неведнъж и духът на българския парламентаризъм.

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.

© Надежда Чипева

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.


Парламентът на една държава не се гради от тухли и вар, а от съгласието между управляващи и управлявани. Именно това съгласие беше разрушено. Последните дни ни помогнаха да видим още нещо, което усетих и по време на предизборната кампания. То е, че в България има една нова воля - волята за промяна. Тя изведа хората на улицата. Българският народ беше достатъчно търпелив, за да поиска тази промяна едва сега. Но я поиска особено категорично. Въпросът е: готови ли сме ние, българските политици, да осъществим такава промяна. Сега хората искат това, което не получиха през 1990 г. Първо, истински пазарни реформи и възможности за индивидуално развитие и мотивация за труд тук, в България.


Второ, отговорни политици, които да управляват страната. А това означава, че онези, които я ограбват, които злоупотребяват с властта, трябва да бъдат наказани. И трето, ясна идея за това къде сме, накъде искаме да върви България сега, догодина, след десет години, през следващия век,


Ние, уважаеми госпожи и господа, днес трябва да изберем, веднага, незабавно между илюзиите на миналото и предизвикателствата на бъдещето. Убеден съм, че занапред българското общество и българските политици трябва да водят открит и честен диалог по всички важни въпроси. За мен е неприемливо съдбата на България да се решава на кръгли маси или среднощни заседания с неясна легитимност. Важните проблеми на България трябва да се решават от Народното събрание, от правителството на страната, от президента на републиката пред очите на целия народ. Това е почтената и националноотговорна политика. Другото, уважаеми госпожи и господа, е политическо хитруване. А политическото хитруване е като днешната българска петолевка - с нея вече не може да се купи нищо.

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.


Нямаме време! Трябва да направим верния избор - да изберем европейския тип цивилизация, да изразим волята си и да изградим предпоставките за интегрирането чи в Европейския съюз и НАТО. Не ще се уморя да повтарям: погледнете страните, в които емигрират децата ни. И ако всичко друго изглежда на мнозина доста абстрактно, то бъдещето на децата винаги е било основна грижа на нас, българите, А те, децата ни вече посочиха каква да бъде България. Ако искаме децата ни да останат при нас и да работят за страната ни, трябва да им предложим общество, в което те мечтаят, в което те искат да живеят. Трябва да им помогнем да изберат България!


Днес се обръщам към вас, убеден че страната има нужда от предсрочни парламентарни избори и нов обществен договор. Избори, които ще донесат повече съгласие в обществото. Избори, които ще позволят на новите управляващи, заедно с хората залели улиците и тези, които са по домовете си, да осъществим болезнените, но спасителни икономически реформи,


Убеден съм, че преди това обаче е необходимо национално съгласие между основните политически сили за пазарни реформи и излизане от кризата. Съгласие по въпросите за въвеждане на валутен борд, на финансовата стабилизация и реалната структурна реформа. Хората по улиците подсказаха на нас, политиците какво трябва да се прави. Те са там, защото са отчайващо бедни. А са отчайващо бедни, защото през последните години в България има само имитация на реформи, съчетана с корупция и високомерно незачитане на общественото мнение. Хората ще се прибесат по домовете си тогава, когато ние, политиците покажем, че сме ги разбрали.


Две неща вече не са възможни след последните събития в България; да не забелязваме какво става около нас и да вземаме решения единствено на основата на договаряния сред политическия елит. Общественият договор, който трябва да се сключи днес, не е дори между една партия и друга партия; той трябва да бъде между управляващите и гражданите на България.


България иска избори час по-скоро. България трябва да получи тези избори, Ние повече нямаме право да пропиляваме гигантската човешка енергия. Аз съм сигурен, че хората няма да ни позволят каузата на България да се провали отново. И ако сега сме свидетепи на упадъка на българската икономика, новината, уважаеми госпожи и господа е, че моралът на българския народ днес е във възход. И ние няма да намерим по-добър повод за ново начало на изтерзаната българска демокрация. И тогава с нас ще бъдат всички български граждани, защото всички те искат по-добър живот. Вижте новото мнозинство. Лицето му е младо, мисълта му е чиста, желанието му за промяна е неистово.


Нека ние, българските политици, се вслушаме в неговия глас. Всеки може да сгреши, но да упорства и да не призназа своите грешки е привилегия само на безотговорния или недобросъвестния политик. А аз вярвам в разума и политическата отговорност на всички в тази зала.

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.

© Надежда Чипева, Капитал

Президентът Петър Стоянов - архивна снимка.


Убеден съм, че всеки един от народните представители поставя бъдещето на България над собствения си и партийния си интерес. Странно е защо тогава този български парламент не успя да открие цели две години спасителната за България формула. Ако са верни думите на древния оратор " Сенаторес бони хоминес. Сенатос мала бестия" - "Сенаторите са добри хора, защо Сенатът е лош звяр", нека следващият български "Сенат" надвие лошото в себе си. България влиза в новата история на Европа и на света с голямо закъснение. Защо тогава се суетим пред входа? Защо всички не извикаме "Тук сме!", както ни съветват младите? Защо не захвърлим ръждясалите като старо желязо предубеждения? Всяко изчакване вече оскърбява националната воля за по-добър живот.


Когато почти преди година поех пътя към президентския пост признавам, бях изпълнен с много вътрешни съмнения. Днес, в условията на дълбоката икономическа и политическа криза би трябзало да съм разколебан още повече. Ще ви кажа честно сега се чувствам като никога сигурен, защото се убедих в силата на нашия народ, а следователно и в доброто бъдеще на България.


Аз вярвам, че ще бъда президент на една нова България - с ново мислене и с нова воля, България на ХХI век, в който искам да прекрачим заедно.


Благодаря ви.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  евала това е ПРЕЗИДЕНТА

 2. 2 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално
 3. 3 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално
 4. 4 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Единствения досега президент, от който не ме е било срам, че е лицето на държавата пред останалия свят.

  Accelerates Under Demonic Influence
 5. 5 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Бат Петьо беше най-отракания президент в новата история. Просто с Богомил Бонев подариха на агент Гоце два мандата.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 6. 6 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Жельо беше умен, но не беше отракан. Малко беше отнесен от вихъра. За Гоце какво да си говорим, бих казал ама ще го изтрият.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 7. 7 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 887 Неутрално

  Бих се съгласил с всички, ако не помня, че той, по един неподражаем начин, натресе на обществото и държавата този, дето най-после си отива ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 8. 8 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Петър Стоянов се беше доказал като президент още преди да стъпи в длъжност - по време на протестите пред парламента и когато предотврати гражданска война заради упорството на лидерите на БСП Първанов и Добрев да управляват. Чудя се на българите, които на следващите избори избраха Първанов вместо Петър Стоянов. Къса памет и неадекватност. Разбира се, за идването на Първанов заслуга имат и политическите тарикатлъци на Симеон и Костов.

 9. 9 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Петър Стоянов е най-достойният президент на България. Пожелавам на Росен Плевналиев да го надмине, яъпреки че ще муе много трудно.

 10. 10 Профил на gallnare
  gallnare
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Помня едно негово идване в Париж, свой сред свои българи, най-после горди със своя президент. Добра отправна точка за Плевнелиев.

 11. 11 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 2780 Любопитно

  Какво се случи,та бе избран Гоце?!

 12. 12 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Достойно есть!

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 13. 13 Профил на hristogd
  hristogd
  Рейтинг: 375 Неутрално

  До коментар [#11] от "popovski31":

  "Лош материал".Както беше казал един за народа.

 14. 14 Профил на pavelsilistra
  pavelsilistra
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Много хубава инициатива на "Дневник" да публикува встъпителните речи на българските президенти

 15. 15 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 965 Гневно

  Да виждате на снимката някъде назначения от Политбюро на ЦК на БКП "патриарх Максим"??? Не, нали!!! Друго си е при събратята си да стоиш!!! Скапана, шибана църква от комунисти и доносници на ДС!!!!

 16. 16 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#11] от "popovski31":

  На власт в Русия вече на беше Елцин, а Путин!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 17. 17 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#8] от "gpatton":

  не се 4утеде на тъпанарите , няма рационално обяснение, както и за това 4е само българите си избраха отново тези които ги подтискаха през първите свободни избори през 1990 , срамота

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Не мога да си обясня изборите, които прави нацията. Както и да го гледам, не виждам логично обяснение да бъде избран Гоце пред Стоянов. Не виждам и логично обяснение да бъде избран Гоце пред Неделчо. Но фактите са, че Гоце изкара два мандата, а това легитимира комунистите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 420 Неутрално

  До коментар [#8] от "gpatton":

  да, но как стана това, си е загадка.каква е тази папка и как тя може да обърка нещата. за кои сметки говориш? дай малко инфо ор бекстейджа че наистина ми и е интерсно как стоянов загуби тези избори.има ли нещо което не се споменава.мерси.

 20. 20 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2270 Неутрално

  Каква ирония - президентът, който избрах с удоволствие и единствен не беше безличен, не успя да спечели втори мандат. Това е много показателно какви хора сме.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 21. 21 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Речта е едно, а фактите са друго. За мен П. Стоянов е един от демагозите на нашия "преход" и нищо повече.

 22. 22 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1278 Разстроено

  "Онова, което ми даде кураж да се кандидатирам, бе убеждението ми, че съм свободен и същевременно ангажиран човек. Свободен от предразсъдъците на миналото и ангажиран с проблемите на днешния и утрешния ден. Това ми дава право да кажа, че ще положа усилия политиката да се прави така, че хората в България да се чувстват уверени и достойни"
  "Хората по улиците подсказаха на нас, политиците какво трябва да се прави. Те са там, защото са отчайващо бедни. А са отчайващо бедни, защото през последните години в България има само имитация на реформи, съчетана с корупция и високомерно незачитане на общественото мнение. "
  "Ние можем да го постигнем, ако обединим своите усилия с усилията на всички европейски народи, ако осигурим на българското стопанство развитие съобразно европейските и световни стандарти, ако гарантираме върховенството на закона над всякакви частни и групови интереси. Защото народът е силен там, където е силен законът."
  ..А "мъдрият"български народ си избра Гоце и то два пъти..Дано Плевнелиев има поне половината кураж на Президента Стоянов!

 23. 23 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 752 Весело


  Бла,бла,бла...

  После "Кажи си, Иване"...

  И най-накрая - "Мисия Лондон"...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 24. 24 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Горд бях докато Петър Стоянов ни беше Президент.
  Засега е единствения български Президент, който служеше на България, останалите служеха предимно на чужди сили.

  Отделете време навреме.
 25. 25 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1276 Разстроено

  Ама и ние се изморихме.
  Сега с умиление се палим ,даже тръпнем отново от тия думи,но вяра си не хващаме, и на себе си все по-трудно дори.

 26. 26 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1329 Разстроено

  С лека тъга си спомням какво изпуснахме в онези години, когато България беше тръгнала по правилния път, а простата средно статистическа електорална единица натресе онзи брокер на недвижими имоти.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 27. 27 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 419 Неутрално

  И аз не мога да се начуда кое провали втория му мандат.Обяснението с показване на списъка просто не го разбирам.Сигурно има безотказна пропагандна подмолна машино която успешно манипурила общественото мнение.Факири в това отношене е ДС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK