Сизифовият товар на Европа

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от септември 2011г.Наблюдавайте повече Атина, а не Standard & Poor’s. Най-големият източник на непосредствени проблеми за еврозоната може да е единствената страна, чиято оценка не беше преразгледана от рейтинговата агенция в акцията, която доведе до понижаването на рейтингите на Франция и още осем държави. Дори и ако краткосрочните спънки могат да бъдат управлявани, остатъкът от еврозоната няма да преживее Гърция лесно.


Причините, които S&P изтъкна, когато лиши Франция и Австрия от първокласните им ААА рейтинги и взе по две единици от Италия и Испания, бяха логични. Вярно е например, че политиците не могат да постигнат съгласие за начина, по който да разрешат дълговата криза, както и че "фискалната строгост рискува да се самоунищожи". Тези причини обаче, както и възможността за сваляне на рейтинги от страна на S&P, вече бяха известни на пазара.


Междувременно това, което Марио Драги каза миналата седмица за "предварителните знаци на стабилизиране", е истина. Самата Европейска централна банка (ЕЦБ), на която Драги е президент,  е отчасти отговорна за това стабилизиране, след като предостави 489 млрд. евро в тригодишни заеми на банките от еврозоната точно преди Коледа. Обещаващият старт на Марио Монти като премиер на Италия е другият основен фактор. "Братята Супер Марио" започнаха добре.
В Гърция обаче ситуацията отива от лошо към по-лошо


Credit Suisse и Goldman Sachs прогнозират, че икономиката на страната, която се сви с 6% през 2011 година, ще се свие с още 4% през 2012 – по-лошо дори и от очакванията на Международния валутен фонд през ноември 2011 г. Това означава, че данните, подкрепящи най-новия спасителен план и преструктуриране на дълга вероятно са остарели.


Непосредственият проблем е да се убедят притежателите на облигации от частния сектор да заменят гръцки държавни ценни книжа на стойност 206 млрд. евро за нови, които ще са номинално два пъти по-евтини. Всъщност проблемите са два: да се убедят преговарящите от страна на притежателите на облигации да приемат сделката, след което всички държатели поединично също да се съгласят.


Въпреки авантюризма, който накара преговарящите да напуснат залата за преговори в петък, най-вероятно решение ще има, макар и мърляво. Ако преговарящите се съгласят, притежателите, на които сделката не хареса, могат да бъдат обвързани чрез вкарване на клаузи с обратна сила за колективно действие в договорите им. Ако пък преговарящите не се съгласят, може да има формален фалит, който ще донесе наложени отгоре загуби за всички страни.


Непредвидената спънка е, че преструктурирането на дълга на частния сектор изобщо няма да приключи гръцката история, що се отнася до остатъка от еврозоната. Въпросът към съюза е дали да бъдат осигурени още 90 млрд. евро транш спасителни пари на Атина през март. Предишните траншове бяха значително по-малки: този през декември напр. беше само 8 млрд. евро. Преструктурирането на дълга обаче означава, че следващият транш трябва да бъде увеличен значително: до 40 млрд. евро са необходими за рекапитализиране на банките в страната, чиито баланси ще бъдат разкъсани на парчета заради големите им инвестиции в гръцки облигации; още 30 млрд. евро са необходими, за да бъдат убедени частните държатели на облигации да се съгласят на сделката.


Политиците извън Гърция няма лесно да напишат такъв мегачек на гърците


Дори и преди по-малките траншове имаше големи спорове, защото държавните финанси на страната винаги се оказваха по-зле от очакваното и Атина никога не изпълняваше обещанията си. Този път на карта са не само сериозни суми пари, но в Гърция скоро ще има и нови избори, които могат да доведат на премиерското място Антонис Самарас – находчивият лидер на консервативната партия "Нова демокрация". В момента той не желае да приеме програмата за реформи и затягане на икономиката, която еврозоната и МВФ искат да бъде изпълнена.


Заемането на такава огромна сума на Гърция, когато страната не изпълнява поставените цели и е в предизборна ситуация, ще е рисково. Алтернативата обаче е цялата програма да се разпадне. И въпреки скорошните знаци, показващи стабилизиране, за които Драги говори,


Другите страни от еврозоната все още не са готови за неконтролиран гръцки фалит


Затова те най-вероятно ще стиснат зъби и ще дадат парите.


Това обаче няма да донесе край на проблемите. Непрекъснатите спасявания означават, че публичният сектор вече ще има около 300 млрд. евро на карта в Гърция. Това са заеми от страните в еврозоната, заеми от МВФ, гръцки облигации, купени от ЕЦБ, заеми от ЕЦБ към гръцките банки и разрешение от ЕЦБ гръцката централна банка да даде още заеми на банките в страната.


Остатъкът от еврозоната не иска да види как Гърция не успява да си плати дълговете или как напуска единната валута, защото страните се притесняват от преливане на проблемите към тях. В бъдеще рискът от зараза може да бъде намален. Все пак, ако сегашното преструктуриране на дълга приключи успешно, частният сектор ще има по-малко изложение към страната и каквото и да е повторно преструктуриране ще предизвика по-малко сътресение.


Дори и рискът от зараза да е по-малък, еврозоната няма да може да каже "сбогом" на Гърция. В крайна сметка обратната страна на монетата са 300 млрд. евро експозиция на държавния сектор към страната. Политиците – като германския канцлер Ангела Меркел, която ще бъде на избори през есента на 2013г. – няма да искат да се оправдават за огромните загуби пред избирателите си.


В гръцката митология Сизиф бил накаран да търкаля огромна канара по стръмен склон само за да види как тя се изтъркулва надолу точно преди върха. Изглежда еврозоната ще носи Сизифовия си товар още дълго време.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 627 Неутрално

  може да се каже че Голдман Сакс са изцяло зад тази криза, защото те даваха заеми на Гърците знаейки че те са толкова зле и заради това и дриги банки им даваха заеми разчитайки на оценката на Голдман Сакс. както по късно се разбра тази банка е лъгала всички за всичко. А нейни бивши служители са на най отговорните постове в държавните институции на САЩ и има съмнения че имат силно влияние в кредитните агенции.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  ГЪРЦИЯ ВЪН ОТ ЕЗ,КАКВОТО И ДА СТРУВА ТОВА!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Това писание си е пълна боза.....

 4. 5 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Неутрално

  [quote#2:"lz2"]КАКВОТО И ДА СТРУВА ТОВА! [/quote]
  Има няма, 300 милиарда! така или иначе. Абе Италия е вътре с 2 трилиона!

 5. 6 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1100 Весело

  Фалиракис

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 6. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 7. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#5] от "ban":

  Италия ще се оправи.Гърция,НИКОГА НЯМА ДА ПЛАТИ И 50%!

  Ако в БАН прогнозите са като писанията ти,ДА Я ЗАКРИВАМЕ!Че то там от БКП активисти на втора пенЦия,май не остана място за редовни учени!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 9 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 700 Весело

  [quote#8:"lz2"]Ако в БАН прогнозите са като писанията ти[/quote]
  Ха, ха, ама ти май въобще не четеш, нещо против и БАН, май имаш! Точно това съм написал, че нищо няма да платят! И в БАН не правят прогнози, освен в метеорологията! А пък БСП-то какво общо има не знам!

 9. 10 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 675 Гневно

  Да наливаш вода в каца без дъно! Ще изпапкат всичко и пак ще фалират.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 10. 11 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1500 Весело

  До коментар [#9] от "ban":

  Не изложихте паметник на Слънцето във фоайето на ЦУ. И почетен академик не го избрахте, бе боклуци.
  А с Гърция да спрат да лъжат. Фалит, преговори за брейди и т.н. както си е установения ред.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 11. 12 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Гневно

  Така става като някой друг ти печата парите!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1085 Весело

  Мжеду другото, поздравления на г-н Кутузов за този "евротитаник".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 13. 14 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 525 Неутрално

  То е ясно накъде върви Гърция. Въпроса е кога на европейците ще им писне от гръцките номера и ще ги изритат от еврозоната и ще ги оставят да се оправят сами. Защото ще се стигне до момента, когато ще ти по-изгодно да изгубиш едни пари сега и да не се занимаваш повече с този проблем, отколкото още 20 години да трябва да им наливаш на тия пари и те все да са недоволни и да стачкуват.

 14. 15 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  "Ще оставя Сизиф в подножието на планината! Човек винаги намира отново своя товар. Но Сизиф проповядва висша вярност, която отрича боговете и повдига скали. Той също смята, че всичко е добре. Този свят, останал завинаги без господар, не му се вижда нито безплоден, нито жалък. Дори поотделно всяко зрънце от този камък, всяко парче материя от тази планина, изпълнена с мрак, представлява един свят. Самата борба на порива към върховете е достатъчна, за да изпълни човешкото сърце. Трябва да си представяме Сизиф щастлив. "

  Има и друг прочит на мита за Сизиф, Камю определено е по-обнадеждаващ.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 15. 16 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 820 Весело

  поздравления за кутуза!

 16. 17 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Поради лошия имидж на БГ гръцки неконтролиран фалит ще удари и по нашето финансово състояние. Така че ако западняците плащат на гърците, косвено плащат и на нас.

  Много косвено е положителното и много силно и пряко ни удря отрицателното.

 17. 18 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  До коментар [#1] от "jackdaniels":

  Който и да набедим от даващите назаем за виновен то сделка за дълг не би могла да се случи без подпис на гръцката власт! А гръцката власт щеше ли да тегли заеми ако имаха пари в излишък от собствената им икономика? Не. Следователно е много късогледо да обвиняваме някоя банка, че е правила това за което е създадена, а имено да раздава кредити вместо да обърнем внимание на състоянието на дадена икономика, което състояние е основния източник на всяка криза. А състоянието на икономиката пък е в пряка зависимост от всяка власт.
  Извода е, че основен виновник за кризата в Гърция е властта на Гърция.

  Отделете време навреме.
 18. 19 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  Нова драхма или нова дойче марка, изберете сами!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 20 Профил на john_law
  john_law
  Рейтинг: 482 Любопитно

  До коментар [#19] от "chichka":

  Германия няма интерес да се върне към марката - тя моментално ще поскъпне и ще затрудни износа и производството им...А Гърците да си въвеждат драхмата, да си я девалвират и ще са ОК. Проблема е в доверието към Еврото, ако Гърция напусне, пък и колко немски банки са се набълбукали там.....

 20. 21 Профил на batekure
  batekure
  Рейтинг: 213 Неутрално

  абе, Дневник, къде спите, ФТ публикува цял месец дискусия за "Капитализма в криза", вие все още ни занимавате с гърците.
  Пуснете Джефри Сакс или Робърт Райх поне.

 21. 22 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#1] от "jackdaniels":


  [quote#1:"jackdaniels"]може да се каже че Голдман Сакс са изцяло зад тази криза, защото те даваха заеми на Гърците знаейки че те са толкова зле и заради това и дриги банки им даваха заеми разчитайки на оценката на Голдман Сакс. както по късно се разбра тази банка е лъгала всички за всичко. А нейни бивши служители са на най отговорните постове в държавните институции на САЩ и има съмнения че имат силно влияние в кредитните агенции. [/quote]

  Да, да разбрахме: всички са невинни само Американците са виновни. Лошите американци обули гащите на гърците изсрали се в тях и след това обули с тях самите Гърци-да ти имам логиката. Ама некак си те нямат да взимат пари от Гърция, а
  " добрите европейци " имат да взимат няколко стотици милиарда евро. А би ли обяснил факта, как така държавните служители на САЩ дето имали влияние върху агенциите не можаха да предотвратят свалянето на собствения си рейтинг. Сигурно са били заети да влияят на агенциите да свалят рейтинга на Гърците вместо да влияят да не им свалят техния собствен рейтинг.

 22. 23 Профил на mr4i4o
  mr4i4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#13:"Bulgarische Motoren Werke"]Мжеду другото, поздравления на г-н Кутузов за този "евротитаник". [/quote]
  Това е стара карикатура, която са я слагали и друг път на тази тема, не помниш ли? Отминаха изборите, парите намаляха, анализите още повече и въртят едни и същи картинки.

 23. 24 Профил на mr4i4o
  mr4i4o
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#14:"ugi"]То е ясно накъде върви Гърция. Въпроса е кога на европейците ще им писне от гръцките номера и ще ги изритат от еврозоната[/quote]
  На всички им е ясно, но никой не ще да плати ояждането.

 24. 25 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Весело

  Това си го знаем

  и най-умният си е малко прост....
 25. 26 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2745 Неутрално

  В последно време стачкуващите по атинските площади взеха да ми стават симпатични.
  Тя работата е ясна - гръцката държава и гръцкият едър (особено банков бизнес) са във фалит.
  Гръцката държава и банкерите им не би трябвало в следващите деситилетия да се занимават с подобна дейност.
  Досега би трябвало кредиторите да ги принудят да продават, ама те се дърпат и офлянкват.
  Например клоновете на гръцките банки у нас (а и не само у нас) би трябвало да са извадени на тезгяха. Защото са в сравнително добро състояние, за разлика от банките майки и винаги би се намерил купувач.
  Ама не са.

 26. 27 Профил на drun_drun
  drun_drun
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Абе повече от ясно е, че гърчолята искат да излязат сухи от дълбоката вода, която са нагазили. Германия вече се видя в чудо с тях, продължаващите протести показват, че тоя народ ни се води, ни се кара. Да, може би обикновените гърци донякъде са прави, че управляващите им са ги докарали до сегашното положение, но фактите са налице и те трябва да ги приемат, а не да смятат, че други народи ще им плащат сметката още не се знае колко години. Да преглътнат горчивия хап, да се стегнат и да започнат да работят здраво и дисциплинирано. Най-справедливо е всеки да понесе загуби, пропорционални на богатството си, за да не стане така, че в тая криза някои да станат бая по-богати / което нищо чудно да се случва.../

 27. 28 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1354 Весело

  ...Изглежда еврозоната ще носи Сизифовия си товар още дълго време....
  Страхотно попадение със Сизиф, все пак легендата гласи, че той /Сизиф/ е един от малкото успели да измамят боговете. То и затова му е наказанието, така че наистина Гърция прекара всички, но дали някой ще се пробва пак ще видим.

 28. 29 Профил на Ivayloto бе
  Ivayloto бе
  Рейтинг: 758 Весело

  До коментар [#15] от "etty1":

  хахахах, и аз това обичам да цитирам - че Сизиф е бил щастлив според Камю...

  За едни благата, за други ла*ната
 29. 30 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Аман от глупости.
  Ако длъжникът притиска кредиторите да рефинансира 50% от дълга, а 50% да отпишат "доброволно" (хаха), това си е чист ФАЛИТ! Той вече си е факт.
  Аз не знам кой би заел пари на Гърция, пазарите не се състоят от идиоти.
  Плановете трябва да се правят за фалирала държава. Сори за гръцките банки, набълбукани с "безценни" облигации (и оттам за обикновените гърци). Ние вече тази студена вода я пихме, но смотаното управление до това води.
  Гърците - десетилетия на сиртаки и почивки, ние бяхме с "плавен преход". Щото да не се плаши електората...

 30. 31 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 675 Гневно

  Разпродавай! Гърция доказа, че всичко при тях се гради на лъжи.
  А Европа я е срам да ги признае.

  България е древна и заслужава много повече!
 31. 32 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Да, много е трудно да убиеш длъжника си

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 32. 33 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Това разделение на "добри и невинни европейци" и "лоши американски хищници" е особено популярно в Булгаристан тъй като Булгаристан е първа по затъпяване на населението.

  Марс е изконна Американска територия!
 33. 34 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#11] от "Цецо":

  Не мога да разбера.. Всички се държат на принципа "да изручаме жабетата". Сделка тип брейди трябва да има. Въпросът е как при наличието на обща валута? Кой ще застане по средата. Очевидно ЕС няма политически ресурс за това. МВФ? няма структуриран комитет на кредиторите. Не съм детайлно запознат със структурата на държателите на гръцки дълг, но (изказвам само предположение) май ЕЦБ е начело и .. гарантиран от други държави дълг? ..

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 34. 35 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#30] от "enterfornone":

  Нещо ми се мярна някъде, че гръцките банки май са издържали стес тестовете и нямат нужда от допълнителен капитал. Май гръцки дълг държат други банки.. не американски обаче

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 35. 36 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Неутрално

  3-та световна война , и преразпределение на капитала !

 36. 37 Профил на wnw04489661
  wnw04489661
  Рейтинг: 719 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK