Георги Ангелов,"Отворено общество": Икономическата визия на президента е умерено амбициозна

Георги Ангелов

© Красимир Юскеселиев

Георги АнгеловСлед като положи клетва пред парламента тази сутрин, Росен Плевнелиев произнесе и първата си реч като президент. В 37-минутното слово той припомни какви ще са приоритети му през мандата и постави силен фокус върху икономически проблеми и цели.


"Дневник" потърси икономисти да коментират речта на президента. Ето мнението на Георги Ангелов, старши икономист в Институт "Отворено общество":


Струва ми се, че икономическата визия на президента е умерено амбициозна. Росен Плевнелиев поставя като цел доходът на човек от населението да се увеличи от 43% през 2010 на 60% през 2020 г. За да се постигне тази цел, трябва да се постигне икономически растеж от поне 5.5% средногодишно до 2020 г. Без съмнение това е солиден растеж - на фона на кризата, но в сравнение с темповете на растеж преди кризата всъщност няма увеличение.   
Целта за постигане на 60% от средния доход през 2020 г. едно към едно повтаря целта на правителствената програма за развитие до 2020 г. Росен Плевнелиев като бивш министър, участвал в създаването на програма 2020, може би все още се чувства обвързан със заложените в нея цели. Обаче цел за 60% среден доход през 2020 г. противоречи на другия му приоритет, а именно България да стане средно богата европейска страна. 


С такава цел България няма да бъде икономическо чудо, а през 2020 г. отново ще бъде сред най-бедните страни в ЕС. С доход от 60% от средния няма да станем средноевропейска страна, тъй като дори в момента 23 от 27 страни в ЕС имат по-висок доход от 60% от средното в ЕС; новоприетата Хърватия също вече е преминала границата от 60%. Нужна ни е по-висока цел и по-амбициозни темпове на растеж и точно президентската институция би могла да убеди обществото и политическите партии, че подобна цел си заслужава да се преследва и е възможно да се постигне.


Целите - образование, бизнес среда, институции, инфраструктура, инвестиции, икономически растеж - са насочени в правилната посока. Специално внимание е обърнато на бюрократичните пречки, гишетата, процедурите и съответно на електронното правителство като решение на тези проблеми на бизнес средата. Особено важно е, че се подчертава целта на електронното правителство да доставя качествени услуги, а не просто да се купят компютри и да се вържат в мрежа. Един важен детайл, който администрацията често пропуска.


Изненада ме тезата, че през 2020 ще имаме добро здравеопазване без корупция в здравната каса. По-скоро бих очаквал по-визионерско изказване - например визия, че през 2020 въобще няма да има монополна здравна каса или нещо подобно, което да концентрира общественото внимание върху дългосрочна и реформаторска цел, а не върху злободневни проблеми.


На въпроса какви са възможностите на президента да влияе на икономическата политика Ангелов коментира:


Президентът е пряко избран, но без преки възможности да прави икономическа политика. Това не е недостатък - всъщност това му дава възможност да влияе много повече, но индиректно, чрез обществото и обществения дебат (нещо, което в България се пренебрегва).


Президентът може да подкрепя нови идеи, да фокусира общественото внимание към реформаторски инициативи, да популяризира нови подходи, да насърчава иновативността и реформаторския дух в администрацията и обществото, да се гледа визионерски и да се надскача конюнктурата. Чрез обсъждания, доклади, изказвания, посещения, срещи, дори чрез политиката по връчване на ордени - всичко това може да се насочи в една посока и да подпомага модернизацията на страната. В този смисъл президентът има потенциал като институция, въпросът е този потенциал да се използва.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1443 Весело

  Икономическата визия -
  за хумористична телевизия!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на jetchev
  jetchev
  Рейтинг: 409 Неутрално

  зна4и е реална и това е добре , но по важно е каква е визията на българите : ракия и шопска или европейска .

 3. 3 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1443 Весело

  Нямаше как да пропуснем включване от сороската фабрика за лъжи и манипулации "Отровено общество". Сега чакам по ред на номерата да се появят и останалите зловредни лъжци от организации, комитети, центрове и пр., със странни имена и незапомнящи се абревиатури.

  Днес е едва клетвата на новия президент и вече се започна с манипулативните и непоискани от никого коментари и анализи на тези, които се представят за гражданско общество, без гражданите да са ги признали и оторизирали за това.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1443 Весело

  Иска, ама няма и идея как ще ги осъществи позитивните пожелания ......... Ама важното е да иска. Той и патрона му искаше да раира догЪн и 300 мутри които тормозели Нацията.....ама само с предизборно говорене си остана.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на plamitus
  plamitus
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Обещания се дават лесно, особено, когато от институцията, която представлява Плевнелиев, нищо не зависи. Просто се изказал човекът, а и визира време извън своя мандат, така че винаги може после да се оправдава я с ББ, с кризата, с това че не саго разбрали правилно и т.н. Засега е само един посатвеник на ББ, а дали се промени нещата и ще се изяви като истински президент, това вече зависи от него. Да му пожелаем успех и по-малко да се поддава на натиск.

 6. 6 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Ясно е че визията е горе-долу следната, взимаме ви 50% от доходите, срещу обещания и спортни зали! За здравеопазване, наука и образование не питайте, сигурността .. а да тя е гарантирана, но само за някои!

 7. 7 Профил на TheJ0kerr
  TheJ0kerr
  Рейтинг: 524 Весело

  По време на комунизма слогана беше "дела, дела и пак дела". Сега, по времето на ГЕРБ е "популизъм, популизъм и пак популизъм". И ето тази част : "Целта за постигане на 60% от средния доход през 2020г. едно към едно повтаря целта на правителствената програма за развитие до 2020г.. Росен Плевнелиев, като бивш министър участвал в създаването на програма 2020 може би все още се чувства обвързан със заложените в нея цели" ми е много интересна, ако се постави до изявлението му че ще е "президент на всички българи" и че "ще брани надпартийността на президентската институция"...изобщо - гледаш Роската, слушаш Боце...гарантирано от ГЕРБ!

  Способността да се прави зло се оказа най-благодатният талант на комунистическата епоха, тъй като това ЗЛО се оказваше ДОБРО за политиката на партията Г. Марков
 8. 8 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Не разбирам злобата насочена към Плевнелиев. Ако се провали като глава на институцията за която е избран, най-големият губещ сме ние.

  Именно за това, независимо дали ми е симпатичен или не, му желая искрено УСПЕХ.

 9. 9 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1055 Неутрално

  [quote#8:"keipax"]Не разбирам злобата насочена към Плевнелиев.[/quote]

  след изборите, такива, каквито бяха проведени ли?

  колкото до тнр "визия", кво, заменихме 800 дни с 8 години ли?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 10. 10 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#8:"keipax"]Не разбирам злобата насочена към Плевнелиев.[/quote]
  Ами като не разбираш следиш фатите - не се яви на един дебат, нищо не казва съществено по реформите на страната, интернет не ползва, биографията му е изпъстрена с бели петна, бивш комсомолски секретар, мина на манипулирани избори с подкрепата на държавни органи като МВР.
  Още ли не разбираш? АЗ пък разбирам че вие герберугите си много обичате да се правите на умрели лисици, ама не всички са такива балъци като вашите избиратели.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 11. 11 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 1055 Любопитно

  може би, защото цифрата осем напомня символа за безкрайност?

  или пък, щото политическите имиджмейкъри в България смятат, че електората, обливан в чалга и риалити шоу в риалити шоуто, кълве на всякакви нумероложки?

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 12. 12 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 494 Любопитно

  Жоре, остави Росенчо настрана - той само с визията ще си остане, ами ни кажи Сорос как ги вижда нещата и какво са замислили за България и за Балканите твоите шефчета...

 13. 13 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Приказва си ги Роската колкото да не заспи. За да имаме някакво развитие първо трябва да изхвърлим "патрона "му от властта. Останат ли ГЕРБ на власт, развитие на кукуво лято, ще сме най бедните не в ЕС, ами и сред страните от четвъртия свят.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 15. 15 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  по-добре умерени и изпълнени цели, отколкото прекалено амбициозни и неизпълнени....

 16. 16 Профил на trifon74
  trifon74
  Рейтинг: 753 Неутрално


  Изглежда, соростутите ги избират със конкурс.
  Ако се вгледа човек в лицата на тези от БХК, Отвор.Общ., Хюм. РайтУоч и т.н.
  веднага разбира, защо винаги така активно лобират за каузата на хомосексуалистите.

 17. 17 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1069 Весело

  До коментар [#13] от "jerry68":

  Да , ама ша оглъвим класациите у петио свет....

 18. 18 Профил на newmind
  newmind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Казана дума хвърлен камък. А когато си казал океан от думи дали ще оцелеем като след бомбардировка, дали няма да се удавим в каменно море?

  Този път много ни се ще да ви повярваме, защото се заклехте....но Бойко ни учи все да поглеждаме назад....

  "Кълна се в името на народа и на Народна Република България, че ще им служа предано и всеотдайно, че ще пазя свято и ненарушимо Конституцията"

  "И във всичките си действия да се водя от интересите на народа! Заклех се!" 19.01.2012г.

  Но като се обърнем назад какво виждаме, едно конкретно обещание и много неспазвания на речената дума.... например

  ОБЕЩАНИЕТО ! Дадено в предавенето на Дарик „Годината“ на 18 Дек.2010г. /Двехиляди и десета година/

  http://www.mrrb.government.bg/index.php?lang=bg&do=interview&id=2702

  Водещ: И за балконите какво… кой ви пита, всички са незаконни остъклявания.
  Р. Плевнелиев: Вие бяхте първият, който ме пита. И това е удоволствието човек да идва в „Дарик“ радио, защото…

  Водещ: Какво ще правим с незаконните остъклявания?
  Р. Плевнелиев: Винаги се адресират теми тук…

  Водещ: Да, и вие дадохте заден по тази тема. Значи, ако ще е, трябва да се мине и във всички квартали да се махнат остъкляванията.
  Р. Плевнелиев: Не съм дал заден, просто казах, че това не е приоритет, но този проблем се решава.

  Водещ: Тоест ще се махнат.
  Р. Плевнелиев: Проблемът се решава, в момента експертна група от най-различни институции бистри казуса. !!! ? ? ? ....още ли тази експертна работна група получава заплата и няма решение, до кога?

  Водещ: То нали не може със задна дата вече да се узаконява, защото, ако кажем, че ще може да узакониш балконите…
  Р. Плевнелиев: Точно така.

  Водещ: …то ще може тогава и някоя барачка да узакониш.
  Р. Плевнелиев: Но, вижте, не трябва пък на сто процента в момента да си мислим, че всеки балкон е незаконен, защото има различни правила, които се интегрират. По темата с балконите…

  Водещ: Честно да ви кажа, не познавам някой, който да е ходил за строително…
  Р. Плевнелиев: След две седмици. Срок: 1.1.2011 !!!!

  Водещ: След две седмици ще кажете какво ще правим с незаконните остъклявания.
  Р. Плевнелиев: Ще имаме, ще имаме, да, ще имаме… СРОК: 01.01.2011г.

  Водещ: Прочетох някъде в интернет въпроса ще се бута ли и правителствената почивна станция край язовир Искър. Защото, нали, ако кажем – край язовири няма да има, защото там има вода, която се пие, значи няма да има и Министерският съвет почивна база.
  Р. Плевнелиев: Обещавам да отговоря на 31 януари, когато ще направим пресконференция с министър Караджова. В момента 14 лъча проверяват 50-те най-големи питейни язовира на България. Абсолютно съм убеден, че и там вървят проверки, не се прави разлика между държавни и частни. Задайте ми този въпрос на 31 януари, ще имам отговор.

  Водещ: Добре, значи ще се видим в края на януари – началото на февруари.
  Р. Плевнелиев: Обещавам.

  ОБЕЩА И ЗАБРАВИ! НИТО ЗА ОСТЪКЛЕНИТЕ БАЛКОНИ СИ ИЗПЪЛНИ ОБЕЩАНИЕТО НИТО ПЪК КАЗА КАКВО ЩЕ ПРАВИ С НЕЗАКОННИТЕ СГРАДИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ. И до ден днешен мълчи и само отклонява вниманието на медиите в грешните посоки. В този период обаче беше узаконена пистата на Юлен в Банско,беше нарочен за разрушаване като незаконен строеж приюта на отец Иван, беше обаче забравена незаконната сграда на Министерски съвет в чашката на яз.Искър, забравен беше незаконния Хаинбоаз...хиляди незаконни сгради на общината и държавата? Беше забравен да се изготви Публичния регистър на незаконните държавни/общински сгради? Обаче беше изготвен Публичния регистър на незаконните сгради на Народа на Ботев и Левски? Започнахте да разрушавате дори незаконните остъклени балкони на народа на Ботев и Левски?

  Народът на Ботев и Левски очаква от вас да започнете с това което не изпълнихте (излъгахте) като министър на РРБ, както и нека вашата съпруга да бъде така добра да ви помага т.к. е свързано с Вас лице и излезе от всички търговски фирми в които участва това повелява Конституцията! Чл.95 (2) от Конституцията.

  Чл.95 (2) Президентът и вицепрезидентът не могат да бъдат народни представители, да изпълняват други държавни, обществени и стопански дейности и да участвуват в ръководството на политически партии.

  Успех г-н Плевнелиев! Помислете за програма 20-12 ! На 20-20 и Европа не вярва Не разтягайте хоризонта, защото в Програма (двайсет сто) 20100 г. на Земята в това число и в България ще има само милионери но няма да има кокичета и минзухарчета

  Благоденствието на нацията преминава през нужния "Аз ще съм Мъдрия Президент"

 19. 19 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Че защо пък да не останем най-бедните и да не си поставим за цел, да сме още по-бедни??? Например да гоним не 60% от техния доход, а 10%? Всеки българин с гумени галоши. По половин хляб дневно с лук и толкоз. Мазна чорба само в неделя.
  Нали 22 г за това гласуваме и твърдо отхвърляме възможността да станем богати? Избираме клоуни и манекени, дето не могат да съберат две и две! Начи постигаме исканото - да сме бедни.

 20. 20 Профил на 1000
  1000
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#16] от "trifon74":

  ++++++++++++++++

  So wenig eine Hyäne vom Aase läßt, so wenig ein Marxist vom Vaterlandsverrat!
 21. 21 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 1099 Неутрално

  До коментар [#14] от "newmind":

  На твоя копи-пейст на коментар по друга статия, прилагам копи-пейст на отговора ми до теб:

  ТНТ
  Рейтинг: 550
  Весело
  17
  17:21
  19 яну, 2012
  До коментар [#9] от "newmind":

  Бе твоя комантар нещо много ми мяза на: "Смърт на капитализма, свобода на народа"...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 22. 22 Профил на keipax
  keipax
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#10] от "Десен":

  Коментарът ти ли трябва да ми обясни сляпата ти злоба?

  Пак питам, неуспехът на президентската институция ли трябва да ни радва и това ли е към което трябва да се стремим, за да сме щастливи?

 23. 23 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Плевналиев не е идеологически работник като досегашния червенотиквеник. Идва от бизнеса - може да даде някои предложения за подобряване на работата на правителството? Но без реформи, разтеж от 5.5% няма как да се случи! За миналата година растежа ще беше мижав - 1-2%, за тази година - още по зле?...Как ще ги стигнем тези 60%?????

 24. 24 Профил на Мустафанка
  Мустафанка
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  [quote#16:"trifon74"]Изглежда, соростутите ги избират със конкурс.
  Ако се вгледа човек в лицата на тези от БХК, Отвор.Общ., Хюм. РайтУоч и т.н.
  веднага разбира, защо винаги така активно лобират за каузата на хомосексуалистите. [/quote]

  Сигурен съм, че те ще лобират също толкова активно и против тази кауза (тоест против себе си), ако така им се нареди и ако има кинти в тая работа. Тук става въпрос за неморални сребролюбци, готови да продадат и майка си, че и да се самобичуват, ако идеологията, на която са подвластни - либералният фашизъм, го изисква от тях.

  Равни права за всички: това е най-крещящата неправда, защото онеправдава най-даровитите хора. Ницше.
 25. 25 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Скрийте го, моля този велик анализатор Ангелов...ОСвен да дърдори щуротии, друго не може...

 26. 26 Профил на kkk_20
  kkk_20
  Рейтинг: 1441 Весело

  Умерено оптимистичен е ръст от 5.5% годишно до 2020? Ангелов, да не би да сте объркали държавата? Може би говорите за Китай?

  Единственият начин да постигнем 60 % е не толкова нашите доходи да се увеличат, а средно европейските да се намалят.
  Толкова за икономическите прогнози.
  Няма ли някой да разясни на Плевнелиев какви са функциите на президента? И да му напише една подходяща реч, а не да повтаря "мъдри" мисли от програма 2020? Те може и да са ОК за бюрократите от Брюксел, но са смешни в обръщение към народа.

 27. 27 Профил на spasovden
  spasovden
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Браво, Жоро, той има нужда от подкрепата ти!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK