Най-големите предизвикателства пред президента Плевнелиев според политолози

Новоизбраният президент Росен Плевнелиев

© Красимир Юскеселиев

Новоизбраният президент Росен ПлевнелиевЩе успее ли новият президент Росен Плевнелиев да се еманципира от премиера Бойко Борисов и от изпълнителната власт? Това ще е най-сериозното предизвикателство пред него по мнението на политолози и социолози, потърсени от "Дневник". Те коментираха как виждат бъдещето на Плевнелиев, който положи клетва пред парламента вчера и ще встъпи в длъжност в неделя.


Ето отговорите на въпроса кои ще бъдат най-големите предизвикателства пред Плевнелиев до и след парламентарните избори?


Евгений Дайнов

© Цветелина Николаева

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов: Предизвикателството е новият президент да използва идващите напрежения с правителството за общото благо


Конституцията на България е така построена, че на практика единственото реално разделение на властите е между Правителство и Президент. Гарантирано е, следователно, "еманципирането" на Плевнелиев от Борисов – самата структура на властта ще произведе този ефект, независимо дали Плевнелиев иска това или не. Оттам насетне предизвикателството е новият президент да използва идващите напрежения с правителството за общото благо на нацията.


Рисковете в първите месеци от мандата вече са налице. Плевнелиев не е политик и още не знае, че всяка дума, казана от политик, формира негов ангажимент – за който впоследствие той бива съден от общественото мнение. Други обаче знаят това, което Плевнелиев не знае – и вече го "опаковат" да поема ангажименти. Пример са "феодалните старци" на БАН, които вече бяха при него и изтръгнаха ангажимент за увеличаване бюджета на академията. Тези примери ще продължат, докато Плевнелиев не се научи на правилата на играта.


Въпросът е, докато различни заинтересовани среди го "опаковат", той да не поеме някакъв ангажимент, който ще навреди на националния интерес.


Кольо Колев: Президентската институция ще се обезличи и обезвласти


Кольо Колев

© Красимир Юскеселиев

Кольо Колев


Няма да има предизвикателства пред Плевнелиев! Ще ходи където трябва и ще говори каквото трябва. А "какво трябва" ще се определя от Бойко Борисов. Президентската институция ще се обезличи и обезвласти.


След парламентарните избори ще бъде същото. Веднъж загубил ресурсите, механизмите на упражняването на власт не можеш да ги върнеш в ръцете си. Ще имаме симпатичен, усмихващ се президент  без значима политическа тежест. Но може би това не е малко – ако е прав Борисов, че който и да беше посочил е щял да бъде избран!


На фона на ред други спрягани лица, Плевнелиев е направо прекрасен. А ако си спомним и склонността на премиера да открива самородни бисери на разклона за тук и там, Плевнелиев дава възможност на мнозина да въздъхнат с облекчение – няма да се излагаме пред чужденците! Или поне има шанс.


Огнян Минчев: Плевнелиев осъзнава, че пътят към дългосрочния политически успех в България преминава през синтезирането на нови и ефективни обществени елити


Огнян Минчев,

© Асен Тонев

Огнян Минчев,


Плевнелиев е интелигентен човек с изясняващи се амбиции в политиката. Ще му бъдат необходими две неща. Първо, да развие политическа опитност, която засега не притежава поради краткия си стаж в политиката.


Второ, да се еманципира от своите политически ментори, които ще продължават да говорят от негово име докато самият той не направи това неизгодно и невъзможно за тях. Гъвкавият интелект на Плевнелиев и принадлежността му към едно ново политическо поколение ще направят възможна неговата еманципация не през конфликт или фронтален сблъсък, а през откриване и формиране на нови измерения в политиката.


Очаквам той да се опита да представлява широки граждански среди, но най-вече тези обществени слоеве, които притежават концентрирани финансови, интелектуални и организационни ресурси (извън олигархичния връх), които надхвърлят като потенциал малкия им относителен дял от населението на страната. Плевнелиев осъзнава – или ще осъзнае, че пътят към дългосрочния политически успех в България преминава през синтезирането на нови и ефективни обществени елити – стопански, интелектуални и политически – и ще насочи усилията си в тази посока.


Ще бъде допълнително мотивиран да направи това в ежедневния си ангажимент да балансира една изпълнителна власт, основана върху пряка популистка харизма.


Всеки български президент се сблъсква с предизвикателството на ограничените пълномощия. Конфликтът между високия статус и ограниченото пространство за действие трябва внимателно да се менажира психологически за да не се изпада в две крайности – непримирим конфликт на президента с изпълнителната власт или безпомощна маргинализация. Българската държава и българските политици вършат една малка част от това, което може да се направи за благоденствието на един европейски народ и от тази гледна точка за президента Плевнелиев има широки възможности за ефективно действие не само на националната, но и на европейската политическа сцена.


Съществена част от тези възможности е създаването на стратегическа рамка на българското национално развитие – нещо, което за предходните 20 години почти не е правено. Днес, когато приоритетите на 90-те години – членство в НАТО и ЕС – са реалност, създаването на ефективни стратегии за национално развитие в тази нова рамка на българските партньорства става все по-наложително.


Геновева Петрова: Най-непосредствена задача на Плевнелиев е да опровергае подозренията, че ще бъде функция на изпълнителната власт


Геновева Петрова

© Асен Тонев

Геновева Петрова


Сред най-важните предизвикателства пред Росен Плевнелиев е да изгради стабилен авторитет на президентската институция както в страната, така и в международен план. Във вътрешно-политически аспект най-непосредствена задача е опровергае често отправяните от негови критици подозрения, че ще бъде функция на изпълнителната власт.


Същевременно важно е  да не допуска и грешката на предшественика си да се превръща в евентуален неин "строител" след парламентарните избори. Предлагането на политики за устойчиво, дългосрочно развитие на страната също е сред важните предизвикателства пред новия президент, особено в условията на икономическа криза, с която се сблъсква Европа.


Татяна Буруджиева: Най-вероятно ще оправдае очакванията да е елемент от нещо, което не разбира


Татяна Буруджиева

© Красимир Юскеселиев

Татяна Буруджиева


Огромният проблем пред новия президент е неговата еманципация. Плевнелиев има всички шансове да покаже кой е прав – дали онези, които смятат, че президентската институция е един апендикс (досега периодично загноясвал и възпаляващ се, т.е. пречещ на нормалния ход на политическите процеси) или онези, които възприемат президентството като институцията на овластения пряко от гражданите.


По правомощия Президентството има два плана: видим – олицетворявайки българския народ, и – невидим – с огромна индиректна власт върху политиката. Та, предизвикателството до изборите пред Плевналиев е как "сдава" тази невидима власт на Борисов до изборите.


А след тях, как "сдава" и видимата. Но, всъщност, това си е предизвикателство пред премиера – президентът най-вероятно ще оправдае очакванията да е елемент от нещо, което не разбира.


Юрий Асланов: Продължава да се държи като министър


Юрий Асланов

© Георги Кожухаров

Юрий Асланов


Пред Плевнелиев има само едно предизвикателство: дали ще събере кураж да се еманципира от Бойко Борисов. В противен случай има опасност през целия си мандат да бъде обект на подигравки, както е в момента, което ще обезличи президентската институция. До този момент с нищо не е подсказал, че е готов да бъде държавен глава, продължава да се държи като министър, който се интересува повече от икономиката, отколкото от държавните и обществените дела.


Петър Щурм Константинов: Трябва твърда позиция за геополитическата ориентация


Съдейки по избраните от него приоритети, Плевнелиев иска да участва активно в две направления - изпълнението на закъснели реформи, като административната например, и подобряването на бизнес средата, включително и чрез иновации. Това са възхитителни приоритети, но е необходимо президентът да има твърда позиция по въпросите на геополитическата ориентация на страната.


Ако Росен Плевнелиев се справи добре с тези предизвикателства, той ще е в добра позиция без значение какво ще се случи на изборите през 2013 г. Той умее да поддържа завиден рейтинг, така че не би било неочаквано, ако бъде най-одобряваният политик през мандата си. Това, обаче, не бива да се случва с антиреформистки и популистки позиции.


Юлия Иванчева: Плевнелиев се самопредизвика с обещанието за прагматично президенство


Тъй като президентската институция не предполага ярки изблици на дейност, именно премиерът ще осигури и най-големите предизборни предизвикателства пред Плевнелиев. Най-малкото, което ще се изисква от него, е послушание. А ако станем свидетели на парламентарна криза, предизвикана или естествена, това без съмнение ще е важен президентски тест, който (били сме свидетели) трудно се взима с отличен.


Предизвикателството, което Плевнелиев сам си отправи, без да разбира какво точно се очаква от него, е да превърне Президентството в прагматично работеща институция. Каквото и да означава това, ще наблюдаваме с интерес случването му.


Една идея за прагматичност е следващата "Българска Коледа" да бъде организирана в полза на Фонда за лечение на деца, което ще изчисти негативната репутация на кампанията, ще премахне съмненията за непрозрачно или неразумно изразходване на средствата и ще подпомогне чувствително работата на фонда.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Ееееее той още в длъжност не е встъпил тея, започнаха да го оплакват. Спрете се малко.

 2. 2 Профил на СТОЛОТРИЕЦ
  СТОЛОТРИЕЦ
  Рейтинг: 477 Весело

  Плевнелиев ще построи комунизма в 1980, пардон 2020....
  (какво ли са някакви 40 години за костенурката)

 3. 3 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1424 Весело

  Хм, мисля да запазя тези упражнения на родните влъхви, и да се върна към тях в края на президентския мандат.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 4. 4 Профил на Кур Деликуртев
  Кур Деликуртев
  Рейтинг: 374 Любопитно

  Качеството на мат,ряла в БГ ,ще му е най-голямото предизвикателство.

  c
 5. 5 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Всеки ден някоя тиква
  ще го предизвиква!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 6. 6 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Оставете го човека.
  След 100 дена ще правим оценка

 7. 7 Профил на ivailo sergiev
  ivailo sergiev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Едва ли има човек, който да е изслушал внимателно речта на новия президент, но за сметка на това, веднага след нея се появиха дежурните анализатори, които започнаха да правят дълбок анализ на думите на президента. Все едно в тях има някакъв смисъл.

  IVONIV
 8. 8 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 577 Неутрално

  Ама това ли е най-важният въпрос "Ще успее ли новият президент Росен Плевнелиев да се еманципира от премиера Бойко Борисов и от изпълнителната власт? "
  Той да не би да е застаряваща мома-любовница на Б.Б. или на изпълнителната власт? Еманципацията е термин, натоварен с женско съдържание. Държавните длъжности са в мъжки род - президент, премиер, председател на..., директор на... Може ли в толкова сенилни рамки да се поставя президентската институция? Еманципация ли е ключовото понятие? От първото изявление на новия президент не чух такива цели, но за сметка на това чух /за първи път от доста време насам/ нещо като национални приоритети. Всички власт имащи трябва да работят за това в рамките на поверената им власт.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Разстроено

  ЯВНО ЩЕ ОБЕЗСМИСЛИ ОКОНЧАТЕЛНО ИНСТИТУЦИЯТА !!! С УСМИВКА И КОМСОМОЛСКО ДРЪЗНОВЕНИЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  ПРИЗНАНИЕ
  Ще му сваля шапка,
  ако сложи Б. Б.
  в папка!

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Дай боже двете власти да се сработят,, тогава наистина ще тръгнем напред и на горе.

 14. 14 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#6] от "gesch18":

  точно така нека да видим и тогава да коментираме.

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  Ха-хааа!

  На мен ми е изключително смешно, но и безкрайно показателно, че всички, от всичи политически крила и аспекти та чак до "неговите си хора", говорят все за "еманципацията" на Плевнелиев.
  Т.е. казано в прав текст - всички, дори неговите, го виждат и знаят, че е пионка на Боце и гадаят и се надат дали би могъл да възмъжее.

  Лично аз смятам, че с тази си "програмна реч", която четох и препрочетох подробно, Плевнелиев се заявява като нещо като "президент-министър".
  Няма лошо, особено във външнополитически план. Че там, особено на Запад, Гоце остави голяма дупка.
  В България - очаквам да си остане на ниво "просто министър".
  И - до тук!

  Напълно съгласен съм с Буруджиева, че ... Най-вероятно ще оправдае очакванията да е елемент от нещо, което не разбира ...

 16. 16 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Всички червени политолози си повтарят мантрите, които повтаряха през цялото време.

  Плевнелиев ще е най-успешния ни президент.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 17. 17 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#5:"berbenkov"]Всеки ден някоя тиква
  ще го предизвиква!!! [/quote]

  Всеки ден някоя тиква
  ще го предизвиква!!!
  Затова е хубаво да свиква
  насаме да ги привиква
  и с усмивка да ги сритва.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 18. 18 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Както се вижда с изключение на Огнян Минчев всички специалисти отбелязват зависимостта на Плевнелиев от самодържеца Борисов. Мисля, че всичко е ясно - имаме марионетка с нелепо поведение и насилена усмивка за президент!

 19. 19 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#15:"xm..."]Т.е. казано в прав текст - всички, дори неговите, го виждат и знаят, че е пионка на Боце и гадаят и се надат дали би могъл да възмъжее. [/quote]

  Доколкото съм запозната, той и Тодор Живков в началото е бил пионка в ръцете на Вълко Червенков и никой не го е схващал насериозно, Хинденбург е мислел, че Хитлер идва за малко, а Троцки е бил по-популярен от Сталин, след смъртта на Ленин, та в шахмата на политиката, пионката често пъти се оказва преоблечена царица.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 20. 20 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Весело

  [quote#12:"berbenkov"]ПРИЗНАНИЕ
  Ще му сваля шапка,
  ако сложи Б. Б.
  в папка! [/quote]

  Ще му сваля шапка,
  ако сложи Б. Б.
  в папка!
  Поетичната ни патка
  сън един такъв сънува
  докато в легена плува.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  До коментар [#19] от "Мерилин":

  Твоето са си по-скоро вяра и надежди, особено като ти гледам "аргументацията".
  Дано, ама надали ...

  И Тошо, и Хитлер, и Сталин, които даваш за пример, не скачат в тези "битки" голи като соколи, а с бекграунд и организирани поддръжници зад гърба си.
  Докато Плевнелиев е бос и гол. В политически смисъл.
  Ресурсите му са изцяло "дадени назаем", при това с конкретна цел от Вожда. Както партийните и организационните, така и медийните. И той много добре го знае. И усеща. както усети оня чембер, дето Боце му го наби на "победната пресконференция"

  Пример:
  Ако утре Плевнелиев се "дръпне" напреки волята на Вожда ... според теб колко телевизии и вестника ще отразят "събитието"?
  Дали мат'рялът ще разбере? И какво ще разбере точно?

 23. 23 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#22:"xm..."]не скачат в тези "битки" голи като соколи, а с бекграунд и организирани поддръжници зад гърба си. [/quote]

  Господине, ще ви кажа една простичка истина, там където има извоювана вече властова позиция, подръжници винаги са се намирали, други аргументи нямам.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 24. 24 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 942 Весело

  До коментар [#20] от "Мерилин":

  От раз Росенчо премери
  нашата красива Мери.
  И не искаме само стих
  а истински триптих.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 25. 25 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мерилин":

  Уважаема госпожо, харесва ми, че давате примери все с авторитарни режими! Това е признание, че Борисов управлява авторитарно, нали? Е, тогава какво може да се очаква от Плевнелиев, който излъчва неподправена липса на характер и болезнено угодническо поведение. Разбирам пристрастията Ви, но... тежко на България.

 26. 26 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#24] от "glupcho68":

  +++++++++++С вашия стих
  вече става триптих.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 27. 27 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#25] от "myth":

  Уважавам мнението ви, не може всички да харесват господин Плевнелиев, чувала съм че човек дори да е 100 доларова банкнота, пак няма да се хареса на всички, на богаташите ще им се види прекалено дребна.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#18:"myth"]Както се вижда с изключение на Огнян Минчев всички специалисти отбелязват зависимостта на Плевнелиев от самодържеца Борисов. [/quote]

  Ами!

  Цитат от казаното от Минчев в статията:
  ...Второ, да се еманципира от своите политически ментори...

  Както виждате - всички в един глас ...

 29. 29 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  [quote#23:"Мерилин"]една простичка истина, там където има извоювана вече властова позиция, подръжници винаги са се намирали[/quote]

  Вярно, не споря.

  Само че:
  1. Само позиция не стига. Трябва и реален властови ресурс.
  А на Президента хем е ограничен по принцип, хем в сегашния случай мощно контролиран.
  2. С такива "поддръжници" ... беля работа.
  Огнян Минчев препоръчва същото - да си сбере и издигне "негов си", при това "нов" елит. По същество - нещо като партия, но по-скоро като негова си кохорта. Ама пак ги няма ресурсите Плевнелиев ...
  Пък и време няма. От днес за утре не става. А и никой няма да го чака ... Пък и да го остави ....

 30. 30 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#24] от "glupcho68":

  Не може то така, я колко ревнив милия - ще си скрие първата дама като собственото си мнение пред Баце!
  Инач , ако има вакантни места в детските градини или в радиото за разказване на приказки, вече има кой , че бюджет си има и обществени съвети ще си навъди, да има кой да подава приказките и да ги слуша след това.
  Иначе , искрено му желая да вземе да направи нещо, пък било то и да докаже безмислието на тази институция!

 31. 31 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 583 Весело

  С този комсомолски плам в очите - далеч ще стигнем!

 32. 32 Профил на dzmey
  dzmey
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-добре ще е да се показва и Говори само по Нова Година.

 33. 33 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всички старателно и много успешно се опитват да заобиколят или да неглижират ключовите думи в програмата на Плевнелиев:

  Енергийна ефективност, енергиен пазар, енергийна независимост.

  и непрекъснато се мъчат да насочват вниманието към теми като неопитност, еманципация, правомощия и т.н.

  Истината е, че една от широко отворените врати за прокарване на руски и български мафиотски енергийни интереси се затваря. Това обяснява в голяма степен приглушеното съскане сред платените политолози и социолози и истеричното хулене и бездарни опити за подгравки на платените форумни писачи.

 34. 34 Профил на dimither ganev
  dimither ganev
  Рейтинг: 217 Неутрално

  На пръв поглед нещата като че ли са ясни но винаги има още нещо „behind the corner”.
  Най-глупавото нещо би било президенството да се превърне в поредния тиловашки екип на Дондуков Първи или в негов говорител или някякъв вид PR. ББ може и да е прост но не е толкова глупав, колкото изглежда (или колкото им се иска на някои). ГЕРБ е 60% пътник с непоследователната си и половинчата политика, та ако ще да изгради всички възможни магистрали, мостове, метро, ж.п линии и т.н. Те са необходими за държавата, но мат’рялът трябва и да яде – и то всеки ден.
  За да остане на власт на Борисов са нужни врагове и съюзници, но врагове и съюзници които той да посочи. Врагът е ясен – БСП (с присъдружното ДПС), другите отидоха в небитието. И тъй като Станишев очевидно не вдява или по-скоро не желае да играе „аз на тебе – ти на мене” още след изборите ББ конституира като единствен възможен опонент Първанов. И наистина, ако Станишев пристане окончателно на ПЕС (което си е стъпка нагоре), Първанов за нула време ще превърне БСП такава ретроградна партия, че електоратът ще – не ще, „ще поиска пак от същото” т.е по-малката злина - ГЕРБ.
  От друга страна някой Независим Авторитет трябва да подкрепя правителствените начинания и ако може и да поизвади някой горещ кестен. Например: крайно належащи са промените в две жестоко вкостенени системи: съдебната и на вътрешните служби (без да фиксирам само МВР) – и двете генериращи ако не директно престъпност, то поне среда в която вирее същата, понеже те се хранят от нея. Неефективността на тези структури внушава чувство за липса на справедливост и защита, души бизнеса, злепоставя ни пред EU и най-важното – руши доверието на гражданите в управлението на ГЕРБ. За първата система дотук стана ясно че Властта не е в състояние да я промени, за втората – че няма смелост и желание. Някой трябва да помага с авторитета на съответната институция. И да не е слон в стъкларски магазин.
  Ако ГЕРБ (ББ) обезличи Президента губи единствено ГЕРБ. Ако Плевнелиев съзнателно се обезличи - губи пак ГЕРБ. Президентът може да няма много власт, но позицията му е на човек на върха – с много влияние и възможности за участие в управлението (ако сам си ги отвоюва). Друг е въпросът на какво е способен един новоизлюпен политик, който на всичкото отгоре до последно се кълнеше, че няма амбиции за Глава на държавата. Ако се съди по речта му – в последното има кардинална промяна – с много амбиция, и интересно – с конкретни визия за развитие и просперитет по твърде много въпроси.
  Но...едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто – да го направиш. Засега – да му пожелаем успех!

 35. 35 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Прочетох внимателно речта на Плевнелиев и считам, че не са му ясни възможностите, които има Президента. Това е програма на правителство, а той не е премиер. Освен това не знае следващото правителство какви "приоритети" ще има. Огнян Минчев има най-високи изисквания към Плевнелиев, но не мисля, че ще се оправдаят. Нито е толкова интелигентен, нито е толкова независим, като се имат предвид някои компрометиращи го сделки и договори.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Най-големите предизвикателства пред президента Плевнелиев според политолози"

  Ами същото е, като да се качиш в автомобил за първи път и се хванеш за волана, без да знаеш за какво служи, даже не знаеш, че ти трябва и "шофьорска книжка"! Гледаш, че има разни "джаджи" пред теб и отдолу, но нямаш и най-малка идея за какво са! А когато ръчкайки из тях, той тръгне на някъде, нито можеш да слезеш, нито да го спреш, докато не се нахендриш в нещо и не започнеш да "проглеждаш", че или ти не си за него или той за тебе!

 37. 37 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Весело

  [quote#35:"soave"]Огнян Минчев има най-високи изисквания към Плевнелиев[/quote]

  Ами!
  Точно той явно смята Плевнелиев за глупак.
  Защото какво е в същност предложението на Минчев президентът да си създаде и издигне "негов" си елит, който бил на разположение все още необхванат, освен себепредлагане в доста гьонсуратски вариант?

  Мисля, че трябва да имаш доста ниско мнение за човека отсреща си, за да му правиш такива прозрачни и елементарни намеци. Та чак и пред медиите...

 38. 38 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  Тия с досиетата ги отпишете от списъка с експерти. Освен ако списъка не е за българо-руското военно сътрудничество.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 39. 39 Профил на heavymetal
  heavymetal
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "edo_52":
  Подкрепям коментара. Внимателния анализ на речта на президента показва много нови неща.
  1. Очевидно противопоставяне на ББ (това, което мъчи всички "анализатори";
  2. Заявка за активност (пълна противоположност на Първановия застой);
  3. Непозната досега конкретика. Не знам защо толкова хора не я одобряват - била за премиер, за министър. Айде всички други да си мълчим. Напротив. Президентът може и да няма правомощия, но ако желае, може да тормози тези, които имат такива, да си вършат работата. Ако Плевнелиев наистина, заедно с екипа си, успее да направи това, ще бъде много успешен президент.

  Who Is John Galt?
 40. 40 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Президентът на България има по-скоро представителна роля. Главната задача на Плевнелиев ще бъде президентът от представителна фигура да не се превърне в декоративна, защото с ментор като Бойко такава опасност съществува и повечето коментатори я виждат.

 41. 41 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 688 Любопитно

  Не знам какво ще стане с Плевненлиев, но толкова примитивна злоба събрана на едно място, имам предвид горното изказване на Колю Колев, трудно се среща.
  Другарю Колев, до вчера каканижехте, как да уважаваме Първанов, щото той бил институция /?/. А Плевнелиев днес какъв е ?

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на Марин Мидилев
  Марин Мидилев
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Президента има екип и този екип също чете електронни издания и форуми! И се правят анализи!
  Това което бе казано вчера в доклада не е случайно от г-н Плевнелиев! Той е президент на Република България!
  Целите са постижими! Колкото по рано се постигнат толкова по добре!
  Очакванията са високи! Ще успее да ги постигне! Достатъчно е да лансира интелектуалният елит в науката и новите технологии, но не феодалните старци от БАН!....

 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  [quote#43:"Марин Мидилев"]Това което бе казано вчера в доклада не е случайно от г-н Плевнелиев! [/quote]

  Благодаря, г-н Мидилев, че се обаждате и заставате лице в лице. Това е ново и е за приветстване.
  А и в тон с обещанието на Плевнелиев.
  Че другите четяха, ама скрито

  Мерси и за това, че нарекохте изявлението му "доклад".
  Дано не е лапсус, а наистина президентът да се е чувствал все едно "докладва" на депутати и избиратели.

 45. 45 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#33] от "gauss":

  Грешите, много сериозно грешите. Докато Гоце се опита да играе соло и си превиши правомощиятя, за което според мен трябва да бъде съден, на този младеж много бързо ще му бъде показано, че е никой, нула, нищо ... Политическият му "баща" по никакъв начин няма да допусне да се случи, това, което стори Гоц, та дори настоящият президент да сключи супер изгоден договор с RWE, General Dynamics или др.п. Просто няма как да се случи! Така, че този юнак ще произведе няколко кръгли маси, дискусии или тама както му казват, от които ще произлезе едно гигантско нищо

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 46. 46 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1316 Весело


  БеСеПарските Мутри

  Асланов & Колю
  са си съгласували позициите ... само са изпуснати мутрите Райчев & Стойчо .....

  Дойнов е най-точен и премерен.

  P'S
  НЕ палете цигара в клозета.
  Тази газ, която уринирате ще Ви самозапали.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 47. 47 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Добре са се поупражнили в красноречие...и празнодумие

 48. 48 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Весело

  Не съм гласувал за него, но се надявам, да стане Президент в истинския смисъл на думата! Да се еманципира от партията коята го номинира.

  yustal
 49. 49 Профил на laundromat
  laundromat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "...няма да се излагаме пред чужденците!"
  Какви чужденци?! Оня поне го канеха в "бившите републики". Тоя и там няма да го канят!

 50. 50 Профил на Стоян Петров
  Стоян Петров
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#43:"Марин Мидилев"]Президента има екип и този екип също чете електронни издания и форуми! И се правят анализи! [/quote]

  ше е убаво, ако екипот не са органичи в електрониката

  Ма, женско ли сам са писала? бах са в тъпанарката1
 51. 51 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Съществува шанс и "технологии" за мобилизиране на истинско гражданско общество ( не става дума за подобните на антишистови и синдикални общества днес ) и и ако му създаде условия да се изказва и агира ще подобри обществената и икономическата производителност

 52. 52 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Президента няма нужда от кабинета, а кабинета има нужда от него. Ако беше напуснал разсърден и се явил като независим

  кандитат би спечелил на първи тур. Обратното е с еманципацията. Цялата им партия се крепи на заблудата, че е

  техен както и еврокомисарката ни. Те са надпартийни, а управляващите го играят като техни фенове за разлика от искреността на хората.


  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 53. 53 Профил на Starsky
  Starsky
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мислех да се изкажа саркастично по въпроса, но виждам, че Кольо Колев вече е свършил тази работа...

  Who looks outside dreams. Who looks inside awakens. Carl Jung
 54. 54 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#53] от "Starsky":

  Да, Кольо е елитен глас на рубладжиите.

 55. 55 Профил на laicos
  laicos
  Рейтинг: 389 Неутрално

  Всеки си преценява дали ще си позволи да спекулира с евентуални сценарии, представяйки ги като "перспективи" (като Огнян Минчев например, който небрежно въвежда допускането, че "Плевнелиев е амбициозен политик" и всичко следва от това), или ще се придържа към реално видимите стъпки (като Геновева Петрова и не само - ще ли е Плевнелиев независим, или не). Всъщност не знаем как ще се ориентира Росен Плевнелиев като президент - той е да, нов политик, но и нов изобщо за домашната сцена, облечен в бизнес успех и добър имидж на министър. И толкова. Не е ясно какво точно значи "прагматичният президент", така че остава да видим как ще се справя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK