Spiegel: Унгария - сигнал за нарастващия популизъм и национализъм в Източна Европа

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанИзбори 2022

На унгарския премиер Виктор Орбан му трябваха само няколко години за да обърне страната си с главата надолу. Гражданските права и свободната преса бяха подчинени, а демократичното разделение на властите анулирано, пише германското издание Spiegel.


Впечатляващо е как държава, която веднъж е била пример за подражание за останалите в региона, става обект на изолация чрез започнатите наказателни процедури на Европейската комисия, които застрашават исканата от Будапеща финансовата помощ за справяне с дълга й. Авторитетното издание допълва, че премиерът Орбан, който преди е бил уважаван политик, вече прилича на странна смесица от образите на Владимир Пути и Уго Чавес.


В сянката на дълговата криза в еврозоната всъщност се заформя опасна буря, предизвикана от разрушителните последици на  финансовата криза от 2008 г., от които Източна Европа все още не се е възстановила, от икономическия дисбаланс, нарастващия дълг, високия бюджетен дефицит, рецесиите и безработицата. Освен крехките икономики обаче в много източноевропейски държави липсва политическа и социална стабилност – в тези страни, вече преживели тежки реформи и строги антикризисни мерки през последните две десетилетия, хората са уморени, демокрацията – вяла, цари евроскептицизъм, нараства недоволството срещу някога възвеличавания Запад.
"Това е криза на източноевропейските демокрации", смята румънският политолог Кристиян Парволеску. "Високите очаквания на източноевропейците, обвързани с членството в ЕС, не намериха своя отговор на много нива. Наблюдаваме връщане към популизма и национализма. Затова развитията в Унгария трябва да бъдат предупредителен сигнал за Брюксел", смята той.Според Spiegel ЕС отдавна е изгубил ролята си на въдворител на реда в Източна Европа. От прибалтийските страни до България, никоя страна на стои категорично зад някой европейски проект.

За българския политолог Иван Кръстев политиките на Виктор Орбан представляват опит да разреши унгарската криза със средствата на национализма. Той обаче предупреждава, че Орбан не бива да бъде смятан за "ненормален". "Орбан и моделът му до голяма степен са подценени на Запад. Сега съседните страни гледат към Унгария с резервираност. Но какво ще стане, когато едно правителство вече няма какво да предложи освен подобен националистически модел? Ако четири или пет страни да направят същото като Орбан, тогава ЕС ще има сериозен проблем", смята Кръстев.


Според Spiegel вече има прогнози за подобен сценарий, тъй като ЕС отдавна е изгубил ролята си на въдворител на реда в Източна Европа. От прибалтийските страни до България, никоя страна на стои категорично зад някой европейски проект. В Чехия например Вацлав Клаус винаги е агитирал срещу ЕС и срещу еврото и по този начин предизвика политическа нестабилност в страната. Напоследък пък дебатът за фискалния пакт за еврото  водеше до политически кризи в редица страни. Единствено в Полша последните парламентарни избори бяха спечелени от прагматична, проевропейска партия ("Гражданска платформа").


В най-бедните членки на ЕС, България и Румъния, но също и в Полша, кризата на различни нива доведе и до високи нива на емиграция и то не само на неквалифицирани работници, но и на високообразовани специалисти – учени, инженери, лекари, пише Spiegel. Освен това правната несигурност и корупцията все още са широко разпространени в региона. Затова хората са загубили вяра в демокрацията и в държавните институции. "Много хора имат усещането, че живеят в демокрация без демократични принципи и без възможност да избираш", смята Иван Кръстев.

Избори 2022


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK