Читателски Дневник: Такса търпимост, или за изобретателния абсурд на българските митници

Междувременно снимам. Снимам празните столове зад гишетата и бърборещите за кола маска служители. Снимам натрупаните по пода до кофата за боклук (а и навсякъде) документи, заради които ни разкарват от гише на гише. <br />

© Зорница Христова

Междувременно снимам. Снимам празните столове зад гишетата и бърборещите за кола маска служители. Снимам натрупаните по пода до кофата за боклук (а и навсякъде) документи, заради които ни разкарват от гише на гише. Зорница Христова ни изпрати своя история с митницата от този месец. Звучи като много други подобни истории. Публикуваме я, за да напомним, че въпреки някои промени, които бяха направени, след като в началото на януари 2010 г.  "Дневник" пусна писмото "Евала бе, митница" на Еленко Еленков, все още има какво да се реформира.

Смисълът на митото е да пази българското производство, дори когато то не съществува.


Отправяйки се да освобождава от митница някой от хилядите видове стоки, които в България не се произвеждат, човек вече е готов за голяма доза безсмислие. Също както читателите на настоящата статия вече знаят какво ще се случи нататък, тръгвам към митницата на столичната аерогара готова за повечко бюрокрация, попълване на безброй формуляри, пари, дължими неясно за какво, и опашки – тъпо, да, но банално. Това, което намирам обаче, се оказва


дяволски изобретателно в безсмислието си
За да подадеш митническа декларация, да речем, не може просто да попълниш бланка: такава не се предлага, защото декларациите се приемали само в електронен вид – само по себе си абсурдно, след като се подават на място. В интернет страницата на митниците, разбира се, не може да се изтегли нищо подобно.


За да бъде максимално затруднено подаването на такъв прост документ и за да бъдат принудени гражданите да плащат за него, декларации се подават само на разпечатка от матричен принтер плюс допотопна дискета. За целта митническият служител ви упътва към двете частни бюра вляво и вдясно от входа, които срещу 18 лева попълват името и ЕГН-то ви на машини от зората на компютърната техника.


След като сте се снабдили със заветната дискета, трябва да платите самото мито. Банков клон има вътре в митницата. Плащате, получавате документ с печат и заставате на опашка на гишето насреща… за да научите, когато дойте редът ви, че документът за платената сума не е достатъчен; трябва да се изчака час и половина, за да може да пристигне съобщението за превода.


Не мога да сдържа възхищението си –


кой казва, че бюрократите са лишени от въображение 


Не е лесно да използваш интернет, за да забавиш нещо. Разбира се, смисълът от забавянето убягва само на онези, които търсят поне привидна полза за гражданите. Иначе е очевиден за всички, които виждат излезлите служители да приемат документи на ръка и да се уговарят за "обяд", т.е. подкуп. Тъй като упорствам да изчакам въпросните час и половина пред гишето, виждам много "обядващи".

Снимам неработещите табла за поредни номера.

Снимам неработещите табла за поредни номера.


Междувременно снимам. Снимам неработещите табла за поредни номера. Снимам празните столове зад гишетата и бърборещите за кола маска служители. Снимам натрупаните по пода до кофата за боклук (а и навсякъде) документи, заради които ни разкарват от гише на гише. Снимам чувалите с подобни документи, влачени по стълбищата и нахвърляни до входа. Те са вече ненужни, свършили са си работата – генерирали са фрустрация и съответно корупция. Снимам скъсания документ за правата на гражданите.


Докато снимам, едър неуниформен мъж се приближава до мен и се опитва да ме сплаши. В държавни институции не било разрешено. Вадя журналистическата си карта. Само с предварително предизвестие, уведомяват ме. Казвам нещо за смисъла на репортажа и се нареждам отново на опашката.


Разсъждавам за другите не толкова очевидни, но може би по-сериозни абсурди – като задължително попълваната молба за EORI номер, с който държавата води на отчет – защо, с какво право и с какви цели – всички пазаруващи по този начин. Като наличието на фирми посредници, занимаващи се специално с освобождаване от митница, за които ми разказва съседът от опашката. За допустимите и недопустимите нива на законовия абсурд. За статията на Еленко Еленков и видимата нечувствителност на институцията към общественото мнение.

Снимам чувалите с подобни документи, влачени по стълбищата и нахвърляни до входа.

Снимам чувалите с подобни документи, влачени по стълбищата и нахвърляни до входа.


Междувременно едрият мъж се връща. Зам.-шефът ме викал, казва ми; той бил проверил по гишетата, за никъде не съм била чакала. После ми вика полиция заради фотоапарата. Изведнъж служителката се оживява и разписва документа за освобождаване, без да чака банковият ми превод да докрета по електронен път от съседното гише.


Трагикомедията на бюрократичния абсурд е наистина стар жанр – и публиката е привикнала с него. Водевилната глупост обаче не е атракция, която човек би желал да преживее два пъти, а тенденцията за нарастване на търговията през интернет означава, че ако държавата би искала да има приходи от нея под формата на мито, тя трябва да внесе по-прости и смислени правила за неговото заплащане.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1717 Гневно

  Изглежда Дянков е започнал да взема пример от Цветанов. Последния не прави никаква реформа в МВР, а другия имитира такава в Митниците. Срам за големите хвалби на БОйко Борисов. След като не могат да променят елементарно нещо в полза на гражданите. Нещо което не иска никакви пари. Но и никакви оправдания.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  за съжаление в такава кочина живеем в 21ви век

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 3. 3 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1081 Разстроено

  НЕОБХОДИМО Е УВАЖЕНИЕ КЪМ ПЛАЩАШТИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ ПОДАНИЦИ В ДЪРЖАВАТА ОТ СТРАНА НА ДЪРЖАВАТА!!!!!

  ТАКАВА ЛИПСВА ПОВСЕМЕСТНО!!!

 4. 4 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 929 Весело

  Евала ,бе Митница -евала БЕ Държавност.
  Още една Любовна история м/у народ и държава.
  Има ли развръзка тази история?
  Или ще си пеем 'Контрол" "-но ето идва най-щастливият сен когато ти ще си далеч от мен!!! ""и така хиляди пъти този рефрен

 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2372 Неутрално

  Ето защо в България работят само радикалните решения!

  - Пример 1: валутния борд! Нищо, че в бибилотеките на БАН и библиотеката на УНСС има по една цяла стена с доцентури, професури и др. разработки на тема "успешно управление на лихвения процент" или "стохастични модели за изчисляване на справедлив валутен курс"

  - Пример 2: ЕС. Край на митницата, включително чрез изрязване и предаване за скрап на минтическата барака

  Затова им казвам и на моите познати по банките, вместо да се чудят каква прИмоция да измислят, да се ориентират към електронното портомне. Няма по-смотано нещо от българската касиерка (най-често съкратена учителка, еколог или социална педагожка без работа). Нито може да брои, нито да работи с ръцете бързо, а шефът - за да не я окраде случайно- и дава за начало на деня само 10 лева в дребни. С електронно портмоне, в стола на Сименс пускат 4000 работника едновременно на обяд и всичките минават през 8-те каси на столовата за 10 минути.

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 6. 6 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Абе при царя нали аглийската "Краун Ейджънс" ни обучаваше и надзираваше - това ли е резултата от тяхната дейност!!!

 7. 7 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  Едно допълнение - изчакването на потвърждение за плащане е всъщност много смилено и предотвратява една много честа измама а именно фалшифициране на платежно нареждане.
  Друг въпрос е защо тогава се изисква хартиено платежно и много крано съм спорил лично с бюроктатките но без успех.
  Същото е и с митническта декларациа - това че се приема само електронна е допустимо но защо не приемат по електронната поща, подписана с електронен подпис, както е по закон ?.
  И защо попълването на декларацията трабва да е толкова сложно - за по-простоте случай като частно лице който си пазарува електроника или дрехи от китай са достатъчни няколко шаблона на сайта на митницата и край.

 8. 8 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Единствения начин да не загубиш много време е да ползваш услугите на някой от чичковците, седящи пред митницата. Естествено добре платени. След като минах веднъж през този ад и загубих 2 дни, вече ползвам посредник. Колкото и да ми е тъпо...

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#5] от "cinik":

  Недейте, хич не е лесно. Аз се пробвам да ползвам пеи-пасс карта напоследък, досега от 10 места се наложи на 8 аз клиента да обяснявам как се ползва устройството, вече си имам песничка "еф четири и два пъти жълтото, после сумата" .

 10. 10 Профил на baihui42
  baihui42
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Ех Дянков, Танов, чепове за зеле не става от вас...

 11. 11 Профил на jackdaniels
  jackdaniels
  Рейтинг: 672 Неутрално

  недейте така да ги плюете хората, те наистина имат въображение и винаги създават чувство за уникалност.
  на мен багажа ми веднъж беше объркан нещо и го нямаше, но на другия ден беше дошъл и отидох на летището да си го взимам. отидох до вратата bagage claim обаче беше заключена. отидох на информацията и питам от къде да си взема багажа и тя ми вика отиди и застани до онази врата отсреща и някой ще те види от вътре и ще дойдат. и аз застанах до вратата и чакам от вътре някой да ме види. чаках чаках и долепих глава до стъклото да видя дали се вижда през него. и видях как вътре жена стои зад бюро а на бюрото седнал някакъв и си говорят. като ме видяха че гледам тя стана и дойде, отвори вратата и ме гледа изпитателно. искам да си взема багажа, викам и тя ми сочи къде е и пак седна да си говори. накара ме да се чувствам кофти дето ги занимавам.

 12. 12 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Весело

  "декларации се подават само на разпечатка от матричен принтер плюс допотопна дискета"

  Бреййй, ама те много напреднали митниците, бе! Пак добре, че не карат хората да изчукват декларацията на камък!

 13. 13 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  За съжаление това е точно така, но при стоки под 150 евро (т.е. за които не се плаща мито, а само ДДС) има сериозно подобрение в Пощенска митница.

  Дано репортажът предизвика реформа и при митата, които всъщност са нищожни приходи в сравнение с 20% ДДС, но за които разходите за преводи, данъчна декларация и т.н. са по-високи от събраното за бюджета.

 14. 14 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  След като държавата иска да събира мито, толкова ли е сложно да се направи една наистина електронна система, чрез която с ел. подпис да се попълнят всички долкументи, платят всички такси, и пощите да доставят на адрес ???
  Няма нужда да питам, аз си знам отговора.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gopeто":

  Хич не елементарно особенно в България. Проблема е че повечето модели от западна европа тук не работят поради крадливата и измамна натура на средностатистическия българин.
  Например защо не е направено плащане на мито и ддс след получаване на стоката, както е в западна европа.
  Ами много просто, защото един човек няма да си плати, всички ще се изкарат социално слаби, бедни и т.н. А не може всички да гониш със съдия изпълнител.

 16. 16 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  За това - бой по каските на така описаните прасета от администрацията - било то митническа, данъчна, об6тинска или друга!
  Те с добро няма да се научат, значи следва да боли, да квичат - та барем разберат, че работата им е да ОБСЛУЖВАТ гражданите!
  Че не следва да се вживяват да си упражняват "властта", ами че заплатите им се пла6тат именно от тези тяхни "клиенти".
  И ... и... и...
  Но пораженията са толкова здрави, че не знам колко поколения и уволнения следва да минат, така че да си дойдат на мястото не6тата.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дедо Либен":

  Резултата от тяхната дейност е, че всички митничари /те нямат цвят/ се обединиха, за да ги изгонят, че да си карат пак така ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Всички тези "документи" могат да бъдат попълвани, подписвани с електронен подпис, такси и мита - платени по електронен път, и НОРМАЛНИЯ човек отива само да предаде документите и да получи пратката си.
  Нооо! Какво ще правят тогава купищата служители, които са некомпетентни и не биха могли да работят никъде другаде?!? А наште фирмички, дето са в ляво и в дясно, и ни попълват "документите", и които не биха оцелели и два месеца в нормална пазарна среда, защото всъщност не предлагат необходима услуга, а изнудват гражданите? А камарата "началници на водопада", дето получават заплати, за да ни късат нервите и да се правят на важни?

  Нека е ясно - безумието на тая жалка система е очевидно за всички.

  Сори, но трябва да бъдат направени основни промени, и този целия цирк от служители, началници,фирмички, матрични принтери и дискети да бъде закрит. БЪРЗО. Вече никой не може да ви търпи.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  Премиерът-слънце обеща електронно правителство до края на този година, най-късно до края на мандата догодина.

  Ако действително това се случи, митниците ще изживеят културен шок.

 20. 20 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Браво на Днивник! Някой трябва да пише за всичко това.

 21. 21 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател":

  Електронно правителство в България може би ще има към 2100 година, но и за тогава не съм сигурен. Държавната администрация е най-големия и на места единствен работодател в страната. Терминал 2, тояга, търпение ?!?

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#21] от "кинти":

  Това, че е работодател, не означава, че ефективността й трябва да е социалистическа. Света вече отива на екскурзии в Космоса, ние се тупаме в гърдите като еврочленове, и същевременно сме на последния косъм на опашката. При такива условия, няма как да дойдат продуктивни за икономиката инвеститори.

 23. 23 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 506 Весело

  кво ревете.. едно време имаше монопол на 1 фирма взимаща 30 кинта да нацъка заветното документче има прогрес,, браво

 24. 24 Профил на acb16
  acb16
  Рейтинг: 893 Весело

  Дрън дрън дрън.. Данкофф си пафка цигарката и не му дреме.

 25. 25 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  До коментар [#21] от "кинти":

  На въпроса ти - бих заложил на тоягата (будно гражданско общество), като втори вариант - Терминал 2 на летището, и последен - търпение. Защото вече 22 години чакаме прехода да свърши, а той се точи и края му не се вижда.

 26. 26 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Добре е че пишат ама ще има ли кой от управляващите да прочете или да си мръдне пръста?

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#7] от "m17":
  Глупости на търкалета!
  Откъде ти хрумна, че фалишифицирането на платежно било "честа измама"?
  И последния баламурник не би се опитал, защото лесно се хваща и за фалшив документ, хеле пък банков одма те одрусват в панделата. Дори и да има някой толкоз глупав, опитите биха била много под 1%.
  И въобще философията - дай да вчерним живота на 99.999% защото някой луд може да опита нещо е сбъркана.


 28. 28 Профил на nemoest
  nemoest
  Рейтинг: 450 Неутрално

  АПСУРДИСТАН

  Maxime crudelis of Dominus castigati peccatum est stultitia. Res sacra est miser stultus
 29. 29 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Ми трябва един протест да се организира. Тук в бг така само могат да се решат нещата.

  Любов и светлина!
 30. 30 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 462 Разстроено

  Ей Бокоооо добър екип си събрал...
  То не са КАТ.та ДАЙ,та Митници.Та здравеопазване,та съд,та
  "Милиция" аБе кой от кои по-голями РЕКЕТьОРИ

 31. 31 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  [quote#14:"кинти"]толкова ли е сложно да се направи една наистина електронна система[/quote]
  Дори и да го направят, най-вероятно да работи като таблата за ред от снимката горе.

 32. 32 Профил на мОДИ ти си........ши....к
  мОДИ ти си........ши....к
  Рейтинг: 462 Неутрално

  И се оплакваме, че инвеститорите напускат България

 33. 33 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Каква реформа, какви 5 лева, когато говорейки за митниците говорим за стотици милиони левове от контрабанда, които отиват в джоба на овластените!

  БГ митницата е Мишо Бирата, работещия без лиценз Лукойл, ритащи с бойко митничари телкаджии, застроени чашки на язовири ...

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 34. 34 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#27] от "k_":

  Идея си нямате за какво говорите. Едно изтиснко платежно няма да има ако не се прави насрещна проверка. И хич не се хваща лесно, всяка банка си печата някакви хвърчащи листа за платежни, праска изсъхнал печат и готово. И като оня си вземе стоката ходи го гони че да го вкарваш в панделата.

  Защо си мислите че света почва с ВАС и вашите идей споделени в анонимен форум ?. Всяка една процедура е направената след години борби със всякакви мошеници.
  Но разбира се, процедурите могат и трябва да се оптимизират съобразно развитие на технологиите.

 35. 35 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ако ви успокоява, така е във всички митници. По-големите фирми, които търгуват с чужбина, си имат нарочни хора, дето само с митници се занимават всеки ден. А като трябва да се изнесе нещо извън ЕС, се ходи и по посолствата в София. Фирмите даже подържат квартири в СФ за такива служители. Голяма веселба пада.

 36. 36 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  МВР, митниците, съда и НАП - това са авгиевите обори, които докато стоят непочистени ще предизвикват в държавата остър дефицит на справедливост, ред и финанси.

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 37. 37 Профил на Stoyan Deckoff
  Stoyan Deckoff
  Рейтинг: 443 Неутрално

  ebay UK, ebay Germany и така нататък. Митото и ДДС отива за друга държава, а за БГ митници - пожелание за орален коитус с мен от мен

 38. 38 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 765 Весело

  Слава Богу, от как сме в ЕС, забравих какво е това българска митница! Няма сила и печалба, дето да ме накара да купувам нещо извън ЕС и да трябва да мазохирам пред щандовете на въпросното абсурдно учреждение!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 39. 39 Профил на debil
  debil
  Рейтинг: 450 Весело

  Наистина този "държавен" рекет се нуждае от драстични реформи. Като оставим настрана, че е генератор на корупция и ощетява хазната т.е нас е и една изключително масивна бюрократична система която храни безброй некадърни и излишни служители и обръчи от частни фирми. Така е навсякъде , не само в София. Това "недоразумение" се лекува с пълно закриване и изграждане нанова , с песронална отговорност на всеки служител. Всичко друго е замазване на положението, популизъм и лицемерие.

 40. 40 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 893 Весело

  До коментар [#28] от "nemoest": +++++++++++++

  Колко пъти е нужно да се пише по въпроса,че НЕКОЙ да вдене?

  и най-умният си е малко прост....
 41. 41 Профил на Stoyan Deckoff
  Stoyan Deckoff
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":
  Обсни идеята зад процедурата - частна фирма ми попълва документите в електронен вариант на дискета за 15 лв?
  Аз лично ще купя за 45лв 3USB слота за 3те гишета, които работят там и ще ги монтирам, ако проблема са парите

 42. 42 Профил на bono_vox
  bono_vox
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Браво, браво. Електронно правителство а???? Тъпанари.
  Ние Ви плащаме заплатите. Срамота

 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#41] от "deckoff":

  Обясних нуждата от проверка на реалното плащане, не съм твърдял че дискетата и подобни дивотий останали от едно време имат смисъл.
  Междо другото, попълването на декларация не е сложно, научавате кодовете на няколко продукта и ги праскате навсякъде . Но притежанието на работещо флопи си е голям проблем.

 44. 44 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Би трябвало, да се говори за административно-управленса компетентност и професионализъм, които поголовно липсват или са от зората на 20-ти век, защото служителите работят по правила, практики и с оборудване, наложени им "Отгоре"!

 45. 45 Профил на bojidar67
  bojidar67
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#25] от "Читател":
  "Защото вече 22 години чакаме прехода да свърши, а той се точи и края му не се вижда."

  Че аз дори НАЧАЛОТО му не виждам?!
  Псевдо "преход" от пусто в празно ...

  Само слабите се стремят към порядък ... силните владеят хаоса!
 46. 46 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":

  Човеко, в кой век живееш?!? Нямало да има едно истинско платежно... Абе аланкоолу, ако има система за предварително плащане и уреждане на документите, докато човека Х дойде до митницата, то и плащането ще е отразено..."насрещна проверка"...боже, търкалям се от смях )))) Като научите един начин на работа, с бой не могат ви накарат да помислите и да приемете друг, по-ефективен. Това ни е ясноооо.

  Не, света не започва с нас. Ние просто знаем как е по света - в нормалния свят.

 47. 47 Профил на myth
  myth
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Изпратете поздрави на Дянков и на майка му - той е зад всичко това! Понеже е много образован и голям специалист1

 48. 48 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  До коментар [#15] от "m17":Ако наистина искат да администрацията да работи за хората, колкото и сложна да е процедурата, би могла да се направи така, че да пести време и нерви на хората. Само, че това трябва да го искат министрите, техните преки подчинени истински. И да го внушават надолу.
  Какво пречи вместо някакви фирми да попълват документите, това да го направи служител, който да ти обясни какво е нужно и след като го прочетеш да ти дадат стоката. Чакането час и половина е пълна глупост, защото банката обслужва сметките на бюрто и парите постъпват веднага. Няма какво да се чака. А и документа от банката е повече от достатъчен за да се придвижи процедурата.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 49. 49 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#46] от "tily_lily":

  Може да се търкаляте колкото си искате, но ако тръгнете да вършите каквато и да е реална работа ще разберет че морето не е до колене.
  И пак ви повтярям че не защитавам безумните практики нито бездействието и мързела в администрацията. Просто ви обяснявам че всяко нещо си има причина и следствия. Особенно когато става дума за много пари.

 50. 50 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#48] от "Gopeто":

  Стига с тоя документ от банката, няма такова понятие. Има квитанция за внесена сума но приемането и си е на юнашко доверие. Като става дума за сериозни неща си трябва проверка за постъпили суми.
  Иначе за останалото съм напълно съгласен.

 51. 51 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 395 Гневно

  До коментар [#34] от "m17":

  иЗтината говори чрез теб, идеЙта ти е добра.

  Див, селски, тъпак неграмотен, на всички държавни хрантутници интеУекта ви е като на шимпанзетата.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 52. 52 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Няма ли някой журналист да зададе въпрос на Дянков и Борисов за случая?

 53. 53 Профил на Stoyan Deckoff
  Stoyan Deckoff
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Истината е, че системата е направена за да петкова към корупция и нергламетирани вземания.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 54. 54 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ще ви разкажа на бързо как става освобождаване на практа от САЩ до Англия.

  1. Получаваш известие, че имаш пратка.
  2. В известието е посочена сумата която дължиш и начина по който да я платиш - кредитна карта, банкове превод, PayPal.
  3. Известието съдържа код който трябва да посочиш.
  4. Плащаш.
  5. На другият ден пратката е при теб.
  Няма излишни разправии.
  Ама тук нали трябва да храним бюрократите, че да ни е ниска безработицата!

 55. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1912 Неутрално

  До коментар [#51] от "toffeetwr":

  Е добре е че вие поне сте грамотен и вашия интелект е на по-високо ниво че да можете да водите нас, шимпанзетата по свелия път на хейтинка и правописа.
  Само да не забравите да си изразите мнението като дойдете на някое гише

 56. 56 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Леко извън темата - още по-голям абсурд е, когато се подава молба за получаване на помощи при раждане на деца. Най-напред се сдобиваш със свидетелство за раждане от съответната община. Още там също, базирайки се на въпросното свидетелство, попълваш и молба до социалните служби за изплащането, като попълваш своите лични данни и данните на новороденото. След което отиваш до съответната социална служба, по правило тя е на няколко километра. Там, на една врата, се вие опашка за всичко. За винетки, за промяна на статуса за пенсии, за еднократни и многократни помощи за какво ли не, в т.ч. и за помощи при раждане. Преобладават циганките, тяхната грамотност и бързина при попълването на документите превръщат чакането в кармично пречистване. Накрая, когато най-после ти дойде ред, научаваш, че не могат да приемат документите ти, защото липсва удостоверение от общината, че такова раждане е имало. Ти не вярваш на ушите и очите си - защо, кое е нужно повече, ето моята лична карта, а ето и свидетелството за раждане. Там аз съм посочен като родител, а моите данни могат да се удостоверят от личната карта. Кое липсва? Служителите са глухи, не възприемат нито тази, нито друга логика. И след няколко часа чакане, без да си постигнал нищо, се връщаш в общината за въпросния документ. Таксата за издаването му е 15 лв., аха - ясно - ето я логиката. С него се връщаш при социалните, пак чакаш заедно с циганките 3-4 часа, накрая задържат оригинала на свидетелството за раждане за месец и и полвина (!) и ти казват да дойдеш след този срок, от тогава вече можеш да получаваш помощите...

  На няколко пъти мислех да махна с ръка, не съм примрял нито за еднократната им помощ (цели 600 лв!), нито за месечните надбавки (цели 70 лв!!!). Майната им, не ми трябват, да се задавят с тях дано. После ме обзе бяс - а защо трябва да подарявам каквото и да било на тази враждебна към мен държава? Държава, която ме рекетира постоянно, която взема повече от една трета от доходите ми, а накрая, когато трябва да ми даде онова, което ми се полага по право, ще създава всяаккви пречки, та дано да не ми го даде? И затова човек се озлобява: стои до дупка, за да вземе полагащите му се стотинки, след което се зарича повече да плаща данъци и такси само при крайна неизбежност.

  И се стреми да спазва клетвата си. На зла държава - зли поданници.

 57. 57 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Важното е рушвета да не свършва-това е водещо в нашата бюрократична държавица....

 58. 58 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Неутрално

  До коментар [#49] от "m17":

  Е как да не се търкалям от смях, като аз върша реална работа, защото от моята (на фирмата ми) работа се събират данъци, за да има заплати за тия тикви! Реалната работа я върши бизнеса, пък администрацията се чуди как да се пречка. Айде стига толкоз.
  Нали не си въобразяваш, че реалната работа е на тези герои от гишетата?!?? Моля те, тогава си за едно друго място....

 59. 59 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#55] от "m17":
  " Само да не забравите да си изразите мнението като дойдете на някое гише"

  Самозабравил се бюрократ. В едно изречение - еманацията на статията.

  И за бога, научете се да пишете грамотно.

 60. 60 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Накратко, след 2 години нищо не се е променило...

 61. 61 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3498 Неутрално

  До коментар [#34] от "m17":
  Продължаваш с глупостите си.
  Ти си прави проверките колкото искаш, ама защо ще ме караш да те чакам?
  И защо мислиш, че тръгна да ти фалшифицирам платежно за 50-100лв. мито?
  Ако е за стотици хиляди или милиони, аз сам ще се погрижа парите да са ти в сметката и би трябвало да са ти излязли на компа. Айде, и дори да нямаш баш такава система поне можеш да сложиш някъв лимит от който нагоре да чакат хората докато се натуткат и направят проверките.
  А пък дори и някой да е толкоз шантав да фалшифицира патежни що го търсиш разбира се. Тва си е сериозно престъпление по закона и си длъжен да информираш тези на които им е работа да го търсят - нали му имате всичките данни.
  Ако наистина си вярваш, че хората не фалшифицират платежни щото с "насрещните проверки" ще ги изловите на гишето по бели гащи, наистина си уникум.
  Аман от превъртяли деловодители като почнат да се правят на ченгета!
  И пълната трагедия настъпва когато деловодител стане началник в някоя държавна служба (при частниците това няма как да стане).
  Побъркава клиенти и служители.

 62. 62 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Държавната администрация се е утепала от реформи

 63. 63 Профил на titina
  titina
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Слаба статия, липса на всякакво проучване по въпроса. Иначе въпросната авторка на писмото щеше да е разбрала, че изискванията за ЕОРИ номер, електронно деклариране и др не са патент на България. Жалко, че вестници като този си позволяват да публикуват статии с такова ниско професионално ниво. Иначе въпросната авторка може да се снабди със софтуер срещу 1-20000 лв. Проблем ще и е попълването на документите ( гледайки какво е нивото на знанията и за това което е учила а и работи).

 64. 64 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 443 Неутрално

  До коментар [#3] от "Вели":Вели,ти си поданик,аз не съм! И защото си поданик,ще търпиш!Не се звери на текста,а просто прочети,какво е ПОДАНИК!

 65. 65 Профил на Мерудийкова
  Мерудийкова
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Някой тук спомена Пощенски митници... големи главоболия имам с пощенските си пратки, ей - що закон, кодекси и правилници изчетох, та накрая ми светна как да си опазя получателите от рекет......... АЛА НИЩО НЕ ПОМАГА, ЗАЩОТО НОМЕНКЛАТУРАТА ГОВОРИ САМО РУСКИ, НЕ АНГЛИЙСКИ (попълвам декларациите оттук на английски). Пиша им например описание на пратката "столове и маси", отварят, тарашат като кокошки, взимат на получателя 10 лв такса ТРУД (да, събират такса, когато са ровили като кокошки - по закон имат), а получателят се разписва в квитанцията, че е получил чрез тях "неща"! Неща, моля ви се - и*аааааааа некадърното племе, некадърното семе... Че като намерят в пратката бонбони и бисквити, ядат от тях - бетер румънски митничари, егати!! ЖИВИ ПРОСЯЦИ! Некадърни и непоклатими.

 66. 66 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1391 Весело

  "Не е лесно да използваш интернет, за да забавиш нещо. Разбира се, смисълът от забавянето убягва само на онези, които търсят поне привидна полза за гражданите".
  Да, даже и интернетът е безсилен пред изобретателността на нашите бюрократи. Намерили са му и на него цаката, браус, български юнаци!

 67. 67 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Трагедия!

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 68. 68 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#13:"chevyvolt"]За съжаление това е точно така, но при стоки под 150 евро (т.е. за които не се плаща мито, а само ДДС) има сериозно подобрение в Пощенска митница.
  [/quote]
  Всъщност далеч не си прав - необлгаемият минимум е 15 евро (както Еленко каза преди - напълно достатъчно за чифт чорапи)

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 69. 69 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#63] от "titina":

  Ха-ха-ха, уважаема, да не би да работите в български митници?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 70. 70 Профил на Златин Златев
  Златин Златев
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като допълнение към статията да разкажа моят доста скорошен опит с български митници.
  1. Поръчвам си стока от Амазон САЩ, тъй като имах ваучер за определена сума, който беше валиден само на техния сайт (не важеше за британския Амазон например)
  Амазон САЩ имат чудесна услуга да си платиш митото и данъците при поръчката, предварително според тарифите и митническата уредба на държавата получател. Т.нар. Delivery Duty Paid статус на пратките
  2. До тук добре, обаче при пристигнате на стоката получавам един наръч документи от българския представител на фирмата превозвач (UPS) - Интайм.
  В един от тези документи (озаглавен "цесия" ми се обяснява как трябва да си освободя пратката до 5 дни, иначе започвам да плащам такса съхранение дневно (доста прилична сума).
  В друг от тези документи ми се обяснява как понеже те не са представител/официален вносител на продавача (Амазон) не могат да ме представят пред митническите власти. Съответно трябва
  - или да им представя нотариално заверено пълномощно + EORI номер
  - или да си уредя сам митническата декларация и да им я занеса, а те да преведат мито и ДДС от мое име (а след това да си възстановят разходите от Амазон)
  - или да си уредя сам митническа декларация, мито и ДДС, а след това да искам от Амазон да ми възстановят раходите (?!?!)
  Всяко от горните до голяма степен обезсмисля услугата на Амазон, смисълът на която, поне както аз я разбирам е да ти доставят стоката до дома, за да не се занимаваш с митнически формалности.
  Понеже не разполагам с EORI номер, реших че така или иначе ще се наложи да ходя до митницата, така че по-добре да се възползвам от втория вариант.
  3. Оказа се, че не съм разбрал от обясненията на служител на Интайм, че сградата на митниците е различна от тази на летището. А също се установи, че няма абсолютно никакъв проблем да влезеш в деловодството на летището, само ако звучиш достатъчно убедително, че знаеш къде отиваш (от Интайм ми бяха казали че трябва да отида на етаж 2 в стая 12 за да ми се издаде EORI номер)
  4. 10 минути по-късно, вече в митницата, се качвам на втори етаж. Рецепция/информация - няма нито на 1ви, нито на 2ри етаж. След намирането на стая 12, която имаше поне още 3-4 номера (номерата на стаите на втория етаж изглеждаха произолно разбъркани), се оказа, че не мога да си издам постоянен EORI номер, тъй като постоянния ми адрес е във Варна (не в София). Това в контекста на таксата за съхранение, и факта че трябва да си пусна поне още един ден отпуск (което не винаги е възможно), за да отида до митницата във Варна някак си ме убедиха в нуждата да си издам еднократен.
  5. Оказа се, че според един от служителите на гише еднократен EORI номер означава такъв който се издава веднъж в живота, т.е. веднъж като са ми издали такъв, аз никога повече не мога да ползвам еднократен номер. Това ми прозвуча доста странно, както и изискването му да напиша ръкописно върху бланката за AdHoc EORI номер, декларация че при последващ внос ще представя постоянен такъв.

  Справка: НАРЕДБА № Н-4 от 03.06.2009 г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ (ЕORI-BG РЕГИСТЪР) ЗА МИТНИЧЕСКИ ЦЕЛИ Чл. 8. В изключителни случаи лицето може да получи от компетентното митническо учреждение еднократен номер (Ad-hoc номер ), който е валиден само за конкретната митническа декларация.

  Не видях къде в този член се упоменава че такъв номер се издава веднъж в живота, но както и да е.

  Като питам за химикал с който да попълня бланката за EORI ме препраща до гишетата на банката отсреща. В крайна сметка неговия колега, макар с известна неохота, все пак ми даде химикал. Попълвам чинно и надлеждно постоянен адрес и адрес за контакт. В крайна сметка в разпечатката която получавам след около 20 минути чакане, виждам само постоянния ми адрес, при това непълен.
  Решавам че той знае по-добре, и питам къде мога да си попълня митническата декларация.
  Казва ми "отвън, вдясно."
  6. Госпожата в будката отвън вдясно ми казва че попълването на декларация ще ми струва допълнително 25 лв.
  Пита ме супер подробно какъв софтуер получавам (версия и т.н.) но в декларацията попълва софтуер върху DVD. В последствие, при обработката на декларацията, митническия служител ме накара да допълня с химикал какъв е софтуера и каква му е версията.
  В крайна сметка ми струва 25.20 лв за които получавам два попълнени формуляра на матричен принтер и дискета, очевидно поне 3-та или 4-та употреба, съдейки по надписите по нея.
  7. 30 минути по-късно, отново в офиса на Интайм, давам попълнената декларация и ми казват че трябва да изчакам да мине превода и да бъде потвърден. В последствие трябва отново да отида до митницата за да ми обработят документите. Час по-късно, отново с автобус 84 (добре че имам карта за градски транспорт) отивам към митницата.
  8. Обработката на документите ми отнема около 30 минути, при положение че съм единствения клиент който обслужваха на това гише. В крайна сметка получавам заветните червени печати върху митническата декларация и се връщам отново до офиса на Интайм.
  9. Служителката на Интайм след около 5 минути търсене ми даде пратката, която очевидно си е била там.

  Чудя се защо трябва да е толкова сложно и едва ли съм първия човек който си задава този въпрос? Защо няма вариант да си попълня сам митническата декларация, или поне да я подготвя сам? Защо трябва да разнасям дискета напред-назад?
  При положение че съм си платил и мито и ддс при самата покупка, защо трябва да се занимавам с митнически формалности? За какво се ползва този EORI номер, и не могат ли бг митници да ползват ЕГН/ЕНЧ/Булстат за тази цел?

  "Ние не наследяваме земята на нашите предци, ние я взимаме назаем от децата ни." Индианска поговорка
 71. 71 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Гневно

  До коментар [#56] от "newraven":

  Като чете човек тук, да му стане жал за: чакащите в митниците, чакащите в общината за детски, винетки и всякакви други докумнети, чакащите в НОИ за уреждане на пенсионни въпроси, чакащите в ....където си поискате. Вярно, че има някаква промяна от годините непосредствено след 10.11, но мноооого бавно се случва, убийствено бавно и очевидно не навсякъде.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 72. 72 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#70] от "Златин Златев":

  Направо сърцето ме заболя, след като прочетох Вашата "Одисея", това безумие трябва да престане вече!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 73. 73 Профил на totovelev
  totovelev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моят личен опит беше 4-ри часово чакане точно на това място.
  Бях поръчал нещо под 150 евро и се надявах да мина лесно
  с плащане само на ДДС , но не би . Моето било внос ,а не пощенска пратка. Много ми е интересно кое определя дали е внос или пощенска пратка . Моята пратка беше с DHL ,но с безплатен транспорт. Въобще не се сещам защо като пратката ти е под 150 евро трябва да подаваш митническа декларация. Нали смисълът е да се подава такава ,когато има мито. Това безумие трябва да се премахне. Иначе с електронен подпис лесно се вади ЕОРИ-номер и дори може да се подаде и самата декларация (аз не успях да я подам тъй като не знаех в коя категория попада стоката ). Но тактично ми беше подсказано от служителите ,че дори да бях подал по електронен път декларацията съм нямал да имам късмет да мина метър (щели да ми намерят кусур и да я върнат ). Те ме върнаха 3 пъти при момичето от фирмата за попълване на декларации точно за категорията ,в която попада стоката. На гишето за въвеждане програмата винаги започваше да дава съобщение в червено ,че нещо не е наред. Последният път пак беше така ,но съобщението бе игнорирано и ми приеха декларацията. След този случай предпочетох да пазарувам от евросъюза.

 74. 74 Профил на nattallli
  nattallli
  Рейтинг: 5 Неутрално


  До коментар [#70] от "Златин Златев":

  Т.нар. Delivery Duty Paid е към тази (UPS) - Интайм.Амазон няма правомощия да те предствлява пред митниците.UPS имат това право, но им трябва ЕОРИ регистрацията ти , ако им беше предоставил такава те щяха да свършат всичко, само незнам дали ще те таксуват допълнително или не.
  Конкретната ЕОРИ регистрация е задължително европейско изискване от 2009г.
  [quote#70:"Златин Златев"]Справка: НАРЕДБА № Н-4 от 03.06.2009 г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪЗДАВАНЕ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА РЕГИСТРАЦИЯ И ИДЕНТИФИКАЦИЯ (ЕORI-BG РЕГИСТЪР) ЗА МИТНИЧЕСКИ ЦЕЛИ Чл. 8. В изключителни случаи лицето може да получи от компетентното митническо учреждение еднократен номер (Ad-hoc номер ), който е валиден само за конкретната митническа декларация.

  Не видях къде в този член се упоменава че такъв номер се издава веднъж в живота, но както и да е. [/quote]

  Това значи , че можеш да използваш еднократният номер само веднъж,само еднократния , а не ЕОРИ номера като цяло.В смисъл при следващата ти доставка няма да можеш да си направиш еднократен номер в София , а ще трябва да скокнеш до Варна и да си направиш постоянен след което няма да имаш никога проблеми с него .

  [quote#70:"Златин Златев"]Защо няма вариант да си попълня сам митническата декларация, или поне да я подготвя сам? Защо трябва да разнасям дискета напред-назад? [/quote]

  Отиваш в една друга агенцийка , моташ се и там да си извадиш електронене подпис , после сядаш на компютъра изучаваш как се попълва декларацийката и как да си тарифираш стоката и в коя категория попада и я пращаш през сайта на агенция "Митници " и ако направиш всичко правилно никой неможе да ти каже копче.Пак трябва да имаш ЕОРИ регистрация .С номерчето което получиш от сайта отиваш на летището заверяват ти декларацийката ,плащаш и си готов.Отиваш в UPS и си взимаш стоката, те имат една таксичка от 50 лв за тази цесийка , която са ти дали и за престоя на стоката дори без 5-те дни , които явно амазон са ти платили.

  [quote#70:"Златин Златев"]За какво се ползва този EORI номер, и не могат ли бг митници да ползват ЕГН/ЕНЧ/Булстат за тази цел? [/quote]
  Митниците немогат да използват ЕГН и тн , тъй както вече споменах ЕОРИ регистрацията е задължително митническо, европейско изискване.
  отделно итниците вече немогат да попълват декларации както преди , като антикорупционна мярка, затова ги има онези агенциийки отдясно на сградата, които би трябвало да могат и да знаят всичко, което не винаги е така.За да си направиш всичко сам вече ти казах процедурата , която пък е в следствие на европейските изисквания , а не е българска бюрократщина, както е според авторката на статията.

  Следващия път просто проучвай първо какво се изисква от теб и ще си спестиш доста главоболия .


  А що се отнася до коментара на titina[#63] , не е нужно да е митничарка за да е запозната с нещата и аз не съм , но е напълно права относно статията.Както ти , така и авторката трябваше първо да проучите нещата , а не да попаднете в небрано лозе и да се чудите от къде ви е дошъл този шамар.

  Иначе бюрократщината в митниците вече не е чак толкова голяма, проблема е човешкия фактор , който всъщтност е проблем навсякъде.Всички служители във всички агенция и учреждения се държат все едно си им задължен и не им се работи . Лош БГ манталитет, но факт. Въпреки че за 400-500 лв сигурно и на мен в даден момент ще спре да ми се занимава .........

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK