Учтива полиция или полицейска държава

Карикатура на Иван Кутузов от април 2009г.

© Иван Кутузов

Карикатура на Иван Кутузов от април 2009г.Публикуваме писмото на читателката ни Емилия Славова* - реакция на последните събития около разкриването на престъпления, полицейско насилие и атаки на МВР към съда.


Учтивостта е необходима във всяко цивилизовано общество, за да се регулират хармоничните отношения между хората, така както законите са необходими, за да се поддържа общественият ред. Може би няма да ви хрумне веднага, но в английския език думите за "полиция" (police) и "учтив" (polite) имат общ корен, който пък тръгва още от старогръцките думи за държавност (πολιτεία, politeia), град (πόλις, polis) и пазител на града (πολισσόος, polissoos).


Като се замислим обаче, в тайните връзки между думите има смисъл – полицаите наистина трябва да пазят града, хората, реда и хармоничното съжителство в обществото. За тази цел те разполагат с определен властови и силов ресурс, без който би било трудно да се осигури ред. От друга страна обаче, тази власт и сила трябва да се упражняват много внимателно и с мярка, именно защото е много лесно да се злоупотреби с тях и да се използват не в интерес на гражданите, а в нечий частен интерес.
В един по-добър свят


полицаите общуват с гражданите учтиво и проявяват уважение


(на английски респект), а не "всяват респект" (в българската трактовка – страх). Някои по-развити западни общества могат да дадат добър пример в това отношение: английските "бобита" например са добре известни с любезните си маниери към гражданите и готовността да помагат на улицата. Голяма част от тях дори не носят оръжие. Шведските полицаи пък преминават курс по арабски език с акцент върху учтивите фрази, за да могат да общуват по-лесно с имигрантите и да демонстрират нужното уважение. А у нас?


Темата за полицейското насилие набра скорост в последните дни след публично огласените случаи в Мировяне и Скравена. Към това се добавят няколко тежки и още неразкрити криминални престъпления от последните месеци (в Борисовата градина в София, в Перник), при които действията на полицията бяха поставени под съмнение. В желанието си непременно да осигурят обвиняеми, за да се отговори на общественото недоволство, се стигна до залавяне на заподозрени и бързото им обявяване за престъпници в медиите, без да има събрани убедителни доказателства и преди да се е изказал съдът. За доказателства пък често се използват главно личните признания на заподозрения, получени със силови методи или чрез подлагане на детектор на лъжата.


Опитът показва, че това е особено порочна практика. От една страна, заради опасността да бъдат набедени за престъпници и насилствено принудени да "признаят" вината си невинни граждани. От друга страна, защото дава възможност на реалните извършители впоследствие да се откажат от показания, изтръгнати с насилие, което компрометира ефективните им присъди. Прибързаното обявяване на задържаните за престъпници оказва сериозен натиск върху съда при вземането на обективни и справедливи решения. А в немалко от тези случаи в последните години се стига и до дела за нарушени човешки права в Страсбург, за които държавата плаща сериозни обезщетения.


Но да оставим за малко физическото насилие и да се върнем към учтивостта – появила се като част от цивилизацията и цивилизоваността. В природата учтивост няма – там цари законът на джунглата и силният побеждава слабия. При учтивостта – напротив – силният отстъпва на слабия, като жест на добра воля и като израз на способността си за самоконтрол над първичните страсти и егоцентризъм.


В основата на много от теориите за учтивостта е залегнала концепцията за "лицето" (face) на общуващите – т.е. публичният им имидж, авторитет и достойнство. Във всяко


демократично общество "лицето" на всеки е зависимо от "лицето" на останалите


Затова всички се стараят да поддържат взаимно позитивния си имидж, като си разменят уважение и учтивости и внимават да не застрашат "лицата" на другите с обиди и обвинения.


В тоталитарните общества това не е нужно: там "учтивостта" се разпределя според властовия ресурс. Нисшестоящите имат задължението да "уважават" висшестоящите и да поддържат имиджа им на всяка цена, често за сметка на своето достойнство; висшестоящите пък са свободни да потъпкват достойнството и дори свободата на всеки под тях, както намерят за добре, без да рискуват собствения си имидж и комфорт. Всъщност точно обратното - самият акт на потъпкване на чуждото достойнство е част от стратегията за "издигане на имиджа" на лидера, тъй като му дава усещане за превъзходство над другите.


"Лицето" на авторитарния водач се издига в култ и се поддържа за сметка на обикновените хора, а често и за сметка на истината и справедливостта. Ако не помните достатъчно случки от недалечното минало, спомнете си как съвсем наскоро корейците удивиха целия свят, като масово рониха сълзи при смъртта на техния партиен вожд и как се оказа, че тези, които не са плакали достатъчно, ги изпращат в лагер…


И в този контекст нека погледнем един друг нашумял наскоро скандал, в който самият министър на вътрешните работи влезе в нелицеприятен дуел с председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ). Накратко, министър Цветан Цветанов нападна съдия Мирослава Тодорова публично заради забавени дела през последните години и я обвини в сътрудничество с организираната престъпност. Това, разбира се, е сериозен удар по авторитета на наказателен съдия от Софийски градски съд с отлична репутация като професионалист.


Това е


и удар по "лицето" на цялата съдебна система, с който се разклаща доверието в нея


и в ефективността й в борбата с престъпността. Целта на подобен ход е ясна: издигане на собствения имидж на вътрешния министър и ръководеното от него министерство за сметка на съда, както и дискредитиране на явен опонент в дебата за съдебната реформа.


Въпросът, който сега си задаваме, е дали това обвинение почива на реални факти, каквито силовият министър лесно би могъл да притежава, при целия арсенал от средства за следене и наблюдение под негов контрол; или е атака от позицията на огромния властови ресурс, с който разполага, без да се притеснява от последствията. На този въпрос Цветанов отговаря така "Точно тази съдийка и този съюз бяха най-критични към дейността на МВР". Попитан за конкретни доказателства срещу съдия Тодорова, той отвръща с енигматичното: "Тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи."


След известен езиков анализ на казаното все пак прозира изводът, че реални доказателства няма; има голи обвинения. А цената на подобни обвинения е висока за цялото общество; те ненужно противопоставят изпълнителната на съдебната власт, когато те би следвало заедно да работят срещу престъпността и да осигуряват реда и справедливостта в обществото.


Оттук следват още въпроси: дали обвинения и присъди могат да се раздават без конкретни и убедителни доказателства, на базата на лични убеждения, подозрения или внушения, изказани на висок глас в медиите – независимо дали става дума за заподозрян престъпник или човек на отговорен държавен пост (както при зрелищното задържане на бившия министър Николай Цонев с думите "Вие сте си абсолютен престъпник"). И дали именно подходът "всеки е заподозрян до доказване на противното" не лежи в основата на добилите печална известност случаи с превишаване на полицейските правомощия.


Най-важният въпрос, на който трябва да си отговорим колективно, остава


в какъв тип общество (искаме да) живеем


и дали наистина сме готови да загърбим тоталитарните порядки, наследени от миналото, като на тяхно място приемем демократичните принципи в управлението и в общуването. Трябва да решим и доколко сме склонни да толерираме "полицейската" държава, където полицията е основният носител на властта и разпределя "справедливостта"; или сме решени да упражним гражданските си права и да се борим за правова държава, където властта е разпределена между институциите и в крайна сметка обслужва интересите на гражданите.


А полицаите, вместо да ни "респектират" силово, ни се усмихват на улицата и ни поздравяват учтиво. Ние пък отвръщаме със заслужено уважение и признателност.


* Емилия Славова е преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", катедра "Англицистика и американистика"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Като не работи съдебната система и никой не може да осъдиш в реално време вкл и полицаи, много ясно, че всички ще се рапашат. Контрола го няма.

  Кучето скача според тоягата и като пъдаря го няма... каква беше другата поговорка.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 2. 2 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Весело

  Ние първо трябва да превърнем нашия милиционер в полицай, и след това вече да го учим на учтивост.

  Думите militia и polite нямат общ корен

  Аналогичен случай беше и преименуването на БКП в БСП. Промяна - никава

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 3. 3 Профил на ttodora
  ttodora
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Хайде стига с тази учтивост! Гледайте риалити програми за полицията има особено много например за полицията в САЩ. Там като тръгнат да аристуват някой ама хич не си поплюват, жена мъж ли е черен ли е бял ли е. Няма учтиво арестуване никъде!!! Защото ето тези дето пропищяха света за така нар. "полицескси насилие" утре като ги насилят тях самите разни разбойници ще го търсят. И хич да не се правят на вода ненапита онези с пете кутии цигари без бандерол. Че това малко ли е?!!!! Притежават акцизна стока без акциз.. Ами ако бяха 500 а каква е разликата! Това си е престъпление. Имало е за какво да бъдат натръшкани. Дедо ми кзваше "Он знае защо го бият".

 4. 4 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#1] от "Distributed":

  СЪДЕБНАТА СИСТЕМА НЕ РАБОТИ, ЗАЩОТО Е НАГЛАСЕНА ДА НЕ ГО ПРАВИ, НАРОЧНО.

  НА НЕЯ И СЕ ДАДЕ НЕЗАВИСИМОСТ И ПЪЛНА САМОСТОЯТЕЛНОСТ ПРЕДИ ДА БЪДЕ РЕФОРМИРАНА ЗАКОНОВО.

  МИЛИЦИЯТА ПАК ТАКА СТАНА ПОЛИЦИЯ, ТА ЗАТОВА ТАКА.

  ДНЕС ПРЕДСТАВИЛИТЕ НАРОДА В ИНСТИТУЦИИТЕ НЕЗНАЯТ КАК, А И НЕМОГАТ ДА ИЗВЪРШАТ ТОВА.

  ГЕРБ ПРИМЕР ЗА НЕПРОМЕНИМОСТ, А НА ЗАПАЗВАНЕ НА СТАТУКВОТО.

 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Дълга и безсмислена статия. Бобитата в Англия не носели оръжие, отдавна не е така. Полицаите в Швеция учели учтиви арабски фрази, голям праз. Нямало доказателства, а имало думи. Хората ни го казаха по много поводи, че за българския съд достатъчно доказателства няма. Но има много съдии с по много имоти. Лесно е за се направи връзката, стига сте се опитвали да оправдаете съда.
  Този неадекватен и корумпиран съд е черната дупка, която ще погълне България.

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Проблемът на полицията е, че те все още се мислят за милиция.
  Милицията са въоръжени отреди, които пазят дадена политическа структура, партия, държавата... от народа, от гражданите. От този момент за милиционерът е нормално да ступа гражданина, той го смята за свой враг. Той гледа на хората като на евентуални нарушители, дебне ги с радари, и е готов да смотае всеки един превантивно.
  Полицията по своята идея и същност е градска институция, чиито служители подържат реда в града (за разлика от националната жандармерия, или вътрешните войски). Полицаят подържа реда, и е в услуга на гражданите.
  На първо време трябва да се обясни на полицаите, че те служат на хората, а не на правителството.

 7. 7 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Това че българският съд е прогнил из основи, никак, ама никак не оправдава трагичното състояние на милицията. Която, примерно, може да арестува и корумпирани съдии

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 8. 8 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#3] от "ttodora":

  Драга Тодорке,

  5 кутии без бандеролни цигари притежавам поне няколко пъти годишно ... напълно законно, като се прибирам от командировка почивка, фрийшопа и хоп, готово.

  Хайде да не даваме за пример за демокрация една явно полицейска държава, нека погледнем държави като Великобритания, Франция, Белгия, Холандия, Германия и т.н. в които полициейските служители се отнасят с ВСИЧКИ с уважение и презумпцията за невинност е неизменно и ненарушимо право на всеки!

  Дори и американските полицаи са много любезни и си имат правила при които да прилагат сила, просто трябва човек да е грамотен и да знае не само собствените си права но и какви реакции биха последвали при ежентуални негови действия взети като заплаха от правоохранителните органи.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 9. 9 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Весело

  Долу тайната полиция!
  Стига с тая юрисдикция!
  Съдии и прокурори
  да почиват по затвори!
  /песничка от митингите 1989/1990/

 10. 10 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За съжаление последните събития ни убеждават, че ние винаги/ от повече от 60 години/ сме и живеем в полицейско-милиционерска държава. При предишните правителства просто полицейщината беше малко рафинирана, но от две години насам тя е във вихъра си - дори не всява "респект", а смело и безотговорно потъпква конституционни права, защото в ядрото на бившата милиция и настояща полиция наистина чипът не е променен. Но какво да искаш от хора, чието разбиране работата им е да козируват и викат "слушам"!? Сега имат проблем, защото по тоталитарному считат, че е достатъчно да обвинят, за да има присъда. И тормозят публичното пространство с празнословието си.

  Sic transit..
 11. 11 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  Чудесна, балансирана и стилна статия.

  Разбира се - поздравления на автора; надявам се много хора да я прочетат, а привържениците на агресивното налагане на "справедливост" - да се замислят.

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#6] от "shumkar":

  Хм, аз пък знаех че исторически названието милиция /от милес - воин/ са въоръжени отряди на населението за самоотбрана или ред. Друг е въпросът, че идеята е изопачена,... както и за полицията...

 13. 13 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Преди няколко години доби известност и шумно бе рекламирана новата стратегия "Работа на полицията в бизост до обществото". Там се изискваше полицаят да е мил, учтив, професионално подготвен, адекватен за всяка ситуация и най-важното - да бъде премахнат като показател процентът на разриваемост (който е доста разтеглив като понятие, защото разкрито според МВР не означава разкрито според прокуратурата и съда). На негово място трябваше да бъде поставен показатал за степен на удовлетвореност на обществото. И тук нещата позатихнаха. Защото обществото иска реални действия в подкрепа именно на това общество, а не на мутри, доскорошни партньори в силовите структури, колеги милиционери или просот партийни спонсори. Е, изядоха се сума и пържоли, изпи се сума и алкохол и стратегията отиде в девета глуха.
  Странно как нито една медия не разчопли това!
  За сметка на това получихме публичните набеждавания от страна на един посредствен физкултурник, станал министър поради факта, че е носил няколкото папки на Бойко.
  не получихме и учтиви полицаи. Защото за да е учтив и адекватен един полицейски служител, то той трябва да бъде подготвен адекватно. Трябва да знае правата и задълженията си, да е защитен от политическа репресия или поръчкови дисциплинарни разследвания. А това за цецовците е страшно. Как така ще имат полицай, който си знае правата и задълженията? Нали тогава няма да се съобрази с оня списък и ще лепне актче на виден партиен спонсор? Ами другия? От пожарната - нали ще затвори нечие наше производство. Ето в това е целият проблем. Милиционерите на власт не искат полиция. Искат милиция. която да пази партията и нейните кадри. А обществото иска полиция. Да го защитава и пази. Тук въпросът е какъв е ресурсът за въздействие на структурите на ГЕРБ и докога ще устискат на власт.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 14. 14 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#7:"Dorian Gray"]Това че българският съд е прогнил из основи, никак, ама никак не оправдава трагичното състояние на милицията.[/quote]
  Не мога да разбера защо работата на полицията се свързва винаги със съда? Съдът се занимава с граждански, административни, криминални дела. Да не би всички полицаи да гонят убийци?

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Статия за полицията, ма герберчето си пише за съда. Де го чукаш, де се пука. Явно борбата - Герб - България се превръща в МВР - България.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 989 Неутрално

  относно полицейската държава, скивайте кво викат тука:

  "Владимира Янева учи Цветанов на трикове как да намали статистиката за СРС"

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/02/02/1758494_vladimira_ianeva_uchi_cvetanov_na_trikove_kak_da/

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Не очаквайте да се извинят на някой че са го арестували. Голяма работа че са сритали някой апаш. Виж като са объркали човека би трябвало да има някакво извинение. В много страни по време на арест ако се зъбиш на полицаите ще отнесеш някоя палка в главата. Какво очаквате, "господин престъпник, извинете че ви притисняваме но молим ви, подайте си меките ръчички да им сложим гривнички".

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 989 Неутрално

  [quote#17:"dragozow"]Голяма работа че са сритали някой апаш.[/quote]

  Голяма няма да бъде, га и теб наритат

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#17] от "dragozow":

  Аз засега очаквам да разбера защо свидетел е бил с белезници, и как точно е успял да зареди пистолета, с ръце в белезници. Щото лично за мен това е непосилно за човешкото тяло.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 792 Весело

  До коментар [#14] от "shumkar":

  [quote#14:"shumkar"]Не мога да разбера защо работата на полицията се свързва винаги със съда? [/quote]

  Много интересен въпрос задаваш Образно казано, по криминалните дела, полицията вдига високите топки, а съдът вкарва гол. Или не вкарва

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 21. 21 Профил на d24
  d24
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Наистина трябва да се замислим в какво общество искаме да живеем. На Цветанов му липсва елементарна правна култура за министър на МВР. Сипе безпочвени обвинения на килограм, а не му е това работата - затова си има прокурори. Не е нормално министърът на МВР да се изживява като прокурор, като съдия и какво ли още не.

 22. 22 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#3:"ttodora"]Няма учтиво арестуване никъде!!![/quote]

  Да бе, обикновено ги просват на капака на колата и не бият, дори като ги плюят. То с белезници на ръцете друго и не можеш. Само нашите са майстори та си оправят СОТ-а и после се самоубиват.
  Преди години едни полицаи бяха ритали арестуван с САЩ и по цял свят 1 месец показваха кадрите. А на полицаите им разказаха играта.
  А интересно Боби-тата как арестуват, даже и оръжие нямат

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 23. 23 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#5] от "daniel_defoe":

  Личности като теб са основна причина здравомислещите хора да гледат с неразбиране и лека погнуса политиците, които се борят за гласовете ви.

  Независимо колко пъти надълго и нашироко е обяснявано как съдът няма как да постанови присъда при негодни доказателства, как именно провалянето на досъдебното производство е основният начин да се измъкнеш от правосъдие, лумпените повтарят в транс след идола си - съдът е виновен.

  Не че няма корумпирани съдии. Само че е много по-лесно да разобличиш съдия, отколкото прокурор или полицай. Също така, в съда обжалването е значително по-лесно, отколкото дори процедурно да започнеш отначало събирането на доказателства (ако са оцелели след предишното събиране).

  А най-смешното е, че индивиди като теб даже не разбират как биват използвани и след това - захвърляни. За Цветанов ползата от теб е власт, впоследствие превърната в (най-грубо) - пари. За теб остава съмнителното удоволствие да си бил част от групата, ругала уважавани хора и нарушавала цивилизационните порядки. След което си оставаш на същото място, в същата мизерия, но - силно обичайки и мразейки.

  Пролетариат.

 24. 24 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  От космоса се познава.
  че сме полицейска
  държава!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 25. 25 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "..дали обвинения и присъди могат да се раздават без конкретни и убедителни доказателства, на базата на лични убеждения, подозрения или внушения, изказани на висок глас в медиите – независимо дали става дума за заподозрян престъпник или човек на отговорен държавен пост.."

  Явно може... а мен лично точно това ме дразни.. и точно заради това почнах да коментирам по-редовно в този форум..

  Хубава статия!

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 26. 26 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 968 Неутрално

  До коментар [#13] от "demonoid":

  +++++

  Само с едно уточнение - напоследък Цветанов изглежда по-скоро като глава на конкурентен (от гледна точка на Борисов) мафиотски клан, отколкото носител на папки.

  А може и да се е еманципирал, знае ли човек. Но - едва ли. Според мен двамата мъЖе са сключили сделка, която се е оказала не особено добра за всеобщия любимец.

  Подобни примери в родната им комунистическа партия има множество.

 27. 27 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#17] от "dragozow":

  Драги Драгозов,

  Очаквам, полицаят на който му изкарвам заплатата,

  (1) като ме спре да ми каже добър ден/ вечер Господине, Еди какво си звание, Еди кой си. Спираме ви за рутинна проверка/ по сигнал/за конкретно нарушение, бихте ли представили ...

  (2) Когато дойде, след като ми е разбита колата/апартамента/вилата не да ми чупи ръце и да ми става ясно, че нищо няма да се разкрие, а да се действа професионално и процесуално с криминалния контингент с резултат разкриваемост и сигурността/удовлетворени на гражданите, не само когато папата или някой президент са на визита в България.

  (3) очаквам работа проактивна в тежките социални среди като гета, затвори и т.н. с цел изваждане на хора от омагьосания кръг на престъпността, обучение на младите за опасностите от зависимостите във всеки един смисъл на думата.

  (4) Последно, очаквам тези, които имат властови ресурс за употреба на физическа сила и летална такава, да се възползват от нея само в краен случай, както и да разберат, че докато не се произнесе последната сезирана инстанция на съда жсеки един от нас е НЕВИНЕН.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 28. 28 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#12:"patsis"]Хм, аз пък знаех че исторически названието милиция /от милес - воин/ са въоръжени отряди[/quote]
  В Древна Гърция е имало някакъв си Милес - изобретател на мелницата.
  Но "полиция" е понятие свързано с "полис" - град. Полиция е имало и в античните градове (големите) и в средновековни, и т.н. Сигурността на губернатора, княза, императора е била поверена на преторианска гвардия, армия и т.н., докато полицията се изгражда като структура осигуряваща реда в града.
  А милициите винаги са защитавали дадена политическа сила, партия, лидерите й. Полицията употребява оръжие, когато някои започват да палят, да чупят витрини, да мародерстват.
  За разлика от нашите полицаи.

 29. 29 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  БРАВО на авторката! И да внимава, да не и спретнат една "разработка" за "респект"!
  Ясно е че става дума за сблъсък на ценности и ценностни системи - цивилизация против джугла!
  Е, като се погледне от началството на милицията и се премине през всички тулупи - изводът е ясен!
  Наистина - "най-важният въпрос, на който трябва да си отговорим колективно, остава в какъв тип общество (искаме да) живеем."
  Но много хора не се вълнуват от въпроси, а оцеляват.
  Което е и целта.
  Ако го допуснем да стане норма, това означава че прасетата окончателно са победили! Цвъки е просто диагноза, изкристализация на една болест! Ама иска ли пациянтът да се лекува?!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 30. 30 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#23] от "shristov":

  ++++++++++++++++++++

  Дай да не обиждаме пролетариата ... просто е тотален илитерат.

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 31. 31 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 789 Неутрално

  [quote#17:"dragozow"]В много страни по време на арест ако се зъбиш на полицаите ще отнесеш някоя палка в главата. [/quote]
  Кои страни? Иран, Венецуела, или Северна Корея?

 32. 32 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  "А полицаите, вместо да ни "респектират" силово, ни се усмихват на улицата и ни поздравяват учтиво. Ние пък отвръщаме със заслужено уважение и признателност."

  Разбира се за много хора, които не са видяли друго освен изкривената БГ действителност това звучи като научна фантастика. За тях е непонятно това един полицай да е об6тествен СЛУЖИТЕЛ (а не овластен мутант), който усмихнато, компетентно и ведро да "се отчита" и помага на работодателите си - човекът с въпрос от улицата, като олицетворение на данъкоплатците.
  Пусто в БГ дива6тината е норма, не знам кога и как 6те се промени...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 33. 33 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Благодаря за писмото!
  Заглавието можеше да бъде и по-остро - дали искаме "милиция" или "действаща полиция".
  Милицията си върши работата чрез насаждане на страх в населението, докато полицията печели респект-уважение чрез адекватна работа в полза на гражданите.

 34. 34 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 479 Гневно

  Не може с тези които са в системата на МВР (Болшинството), включвам и редовите полицаи да се постигне кардинална промяна. Необходима е масова подмяна със съвременно мислещи,
  и по интелигентни хора които ще бъдат в услуга на цялото общество което отделя не малко пари за издръжката им.. Сигурността на държавата и на всеки отделен гражданин да зависи от тях, а не на само определени структури. Действително трябва да са безкомпромисни, но към истински нарушители. Да не се замазва истината както сега иска да постъпи партията - власт! Особено в случая в Перник!

  yustal
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2547 Неутрално

  До коментар [#23] от "shristov":

  Браво!!! ++++++++
  Няма какво да се добави.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Mylène Jampanoï
  Mylène Jampanoï
  Рейтинг: 989 Неутрално

  До коментар [#23] от "shristov":


  +++

  The Man Who Mistook His Wife for a Hat
 37. 37 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А най-страшното в цялата ситуация е положението на редовия служител или ръководен състав. Защото в определени станали известни случаи, ситуацията се неглижира и не се предприемат адекватни мерки или разследване по отношение на провинилите се лица, а към други служители - върху тях се стоварва в цялата си сила Етичния кодекс и съответните проверки.
  Разликата е, че едните са "наши", а другите са "ваши".

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1131 Разстроено

  Имам дълбоко съмнение дали ЦвЦв и другите шефове от МВР ще разберат статията без превод
  Има прекалено много думи, които липсват във тяхното съзнание и речник.
  Дано обаче част от електората разбере за какво иде реч

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1323 Любопитно

  "...Тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи..."

  Когато човек е глупав, то е за дълго.
  А тоя май е много глупав, та ще е за много дълго...

 40. 40 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Не е лошо да се говори за малоумията ма МВР и Цецо, ама моля не ми защитавайте тая прогнила институция БГ съда..

 41. 41 Профил на ncuxonam
  ncuxonam
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#27] от "capricornicus": ++++

  току що спечелихте "преследване" в дневник (весело)

  Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек; но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е.
 42. 42 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Езиковият анализ не е верен /да включим тогава полица, полировка и т.н./. Прокурорът не е полицай. Явно правните анализи на англофонката куцат. Учтивостта е начин на общуване между културни и възпитани хора и далеч не се отнася само за полицаите. Да се спаси лицето значи да се съхрани достоинството в деликатни ситуации и не е в основата на теории за учтивостта. Не мисля, че нашите полицаи са по-малко учтиви от останалите граждани, че дори това да е предмет на цяла статия и то от самозвани капацитети. Май ставаме страна на съветите.

 43. 43 Профил на Hristo Genev
  Hristo Genev
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#38] от "skara":

  А не се коси, форумните отговорници все нещо ще докладват.
  Бедата е, че и да им го предадат с думи прости( иначе лошо Седларов, лошо) няма и не може да има каквато и да е сигурност, че лицата ще да смелят информацията. Тъй е тя, о мъка по цялата улиционерщина!
  Мечтата на улиционера е на път да се сбъдне - има си началник дето си ги пази и да бият и да псуват, скоро и гражданята ще да им правеят път отдалеч и с почтителен поклон - " Не ме гледай, бе боклук!"
  Та така, айде сега да поръчаме кафетата, може и по далече от стената...този виц се възражда!

 44. 44 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  РАЗВАЛЯНЕ НА ЧЕРНА МАГИЯ

  Преди два месеца домът ми бе ограбен чрез взлом и крадците взеха това, което са харесали. Дойде полиция, направи щателен оглед на стореното и извика свидетели от долните етажи. Единият свидетел имаше гости от чужбина, които напусна, за да присъства на огледа и да подпише протокола. Подписа го с особена досада. Другата свидетелка остави включен котлон и загоря попската яхния.

  Графитологът на разследващия екип пък покри всички врати и прозорци, долапи и чекмеджета с графит, за да снеме отпечатъци от пръстите на извършителите. Взе и мои отпечатъци, за да отличи чуждите. След като състави необходимия протокол, полицейският екип хукна да описва други обрани граждани из други райони на столицата.

  Платих двеста и петдесет лева на ключар, две надници по четиридесет лева на чистачка да приведе дома в ред и най-вече да изтрие графита от плоскостите, една тенджера с продукти на свидетелката и шише ментовка на свидетеля за причиненото безпокойство. Трябва да ви кажа, че за разлика от други години сега прокуратурата действа много бързо. Аз съм ограбван с взлом седем пъти и никога не съм получавал дори два реда за резултатите от разследването.

  Сега, два месеца след грабежа, получих писмо от Районната прокуратура в София. Когато вадих плика от пощенската кутия, сърцето ми щеше да се пръсне от вълнение. Окошарили са крадците, рекох си, докато внимателно късах плика. Нека сега търкат нара тия изроди, дето разбиват чужди домове. Извадих писмото на прокурорката и го прочетох пет пъти: на стълбите, на площадката на етажа, на фотьойла, на балкона и в градинката. Прокурорският български език е толкова специфичен, че нищо не можах да разбера, освен че държа в ръцете си постановление за спиране на наказателното производство.

  А ето и ключовото изречение: "След анализ на материалите по досъдебното производство намирам, че изразеното становище на разследващия орган може да бъде споделено и наказателното производство следва да бъде спряно срещу Неизвестен извършител." Хо-пааа! Че ако Неизвестният извършител се открие при друга кражба, няма ли да отговаря и за моя обир? Защо всичко в дома ми беше наклепано с графит, та едва се изми за два дни?

  Говорих с приятели какви мерки да взема и направих следното. По изпитан черногорски начин поставих приспособление, което се задейства при отваряне на външната врата от чужд човек - една кофа вода се излива върху него. Видите ли мокър човек на улицата, знайте, че е крадец. Ако кофата с вода не го стресне, при отварянето на вратата на вестибюла се задейства арбалет, който изстрелва стрела, насочена към сърцето. Ако стрелата не го улучи, има и трето тайно оръжие, което няма да издавам.

  Преди два дни по националната телевизия чух от устата на бившия министър-председател Иван Костов, че е обиран седем пъти. Има ли в Европа министър-председател, чийто дом е обиран седем пъти? Това е рекорд! Има ли кабинет в Министерския съвет, който е криминално разбит, както бе разбит кабинетът на съветника Теохаров по времето, когато премиер беше Беров? Едва ли.

  Гражданите на България гласуваха за Бойко Борисов и Цветан Цветанов най-вече с надеждата, че бидейки служители на МВР, ще се преборят с битовата престъпност. Сега гражданите могат да пият една студена вода и да направят поръчка при ключаря и железаря за нови обезопасителни мерки. И когато кражбите по домовете намалеят, това означава, че хората считат за безсмислено да тревожат полиция и прокуратура. Нека навъртат спокойно години за пенсия. А обраните нека ходят при ясновидки за разваляне на черна магия.

  Йордан ПОПОВ, вестник "Стършел", 27 януари 2012

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 45. 45 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#3] от "ttodora":

  Това което гледаш по филмите и това което е действителното поведение на американската полиция са 2 много различни неща.

  Американските полицай са изключително любезни и отзивчиви и ако спазваш правилата никога няма да имаш проблеми с тях.

 46. 46 Профил на dogeiv
  dogeiv
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#3] от "ttodora":
  Ама нямаш си на представа, как казваш нещата с истинските им имена.
  Нежна полиция ако искат да си пуснат песента на.... фолк певицата!!! Много са зависливите хора, дори са болшинство. По добре да приложат физическа сила от колкото да изпуснат ситуацията. Браво на днешната полиция. Аз лично съм доволен от отношението и на мен от София та до морето. Защо? Защото съм примерен и отговорен! А онези които скимтят, че им е криво МВР-то да отидат в Англия на футболен мач и после да посетят нашето А групе! Да видят тогава дали ние обикновените граждани се държим етично и по европейски и после да искаме и от полицията същото отношение. това важи за всяка сфера и ситуация в родната ни БГ. Бъдете живи и здрави полицаи и дано родното съдилище да работят поне малко, като Вас!

  "Което умът разбере устата не винаги трябва да изрича"
 47. 47 Профил на dogeiv
  dogeiv
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#44] от "Dehumanizer":

  Спокойно гражданино. аз знам, че тези следи ще ги вкарат е една система за отпечатъци и ако някъде излезе такъв отпечатък, като тези /ако са открити такива/ открити във Вашият дом, то автоматично би следвало ДП да се възобнови.

  "Което умът разбере устата не винаги трябва да изрича"
 48. 48 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  Като се има предвид културата и възпитанието на българите, не мисля, че полицаите са особено груби и неучтиви. Случвало се е да поискам информация и съм получавал любезен отговор. Достатъчно е да се държиш културно и да не си престъпник. По-скоро лошо отношение може да срещнеш при чиновници, продавачи, касиери. Но това е индивидуално.

 49. 49 Профил на noway
  noway
  Рейтинг: 531 Неутрално

  твърдо за полицейска държава, но по схема на Америка

 50. 50 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#47] от "dogeiv":

  А ако не излязат следите, хващат първия мангал и го респектират да си признае за извършените 10 кражби, като му втълпяват, че е извършил и още 110. След това се завеждат незаведените кражби, пишат се веднага разкрити, пускат се съответните отчетни карти в АИФ и хоп! - процентът разкриваемост скочил! Евала полицийо!

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 51. 51 Профил на Goebbels
  Goebbels
  Рейтинг: 426 Весело
 52. 52 Профил на ksmistu
  ksmistu
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Кога ще има разследване на Октоподите на Живков,Луканов и на Руснаците.Половин век тия измамници лъгаха народа,че 1980 година комунизЪма щял да дойде в НАРОДНА РЕПУБЛИКА България и на всекиго според потребностите...Обраха народната пара,милиарди долари,поделиха я между агентите на милицията и сега се правят първи борци за капитализъм,ни лук яли,ни лук мирисали.Бърсал задника на Живков години наред,сега банкер-мулти милионер и мин.-пръд.Преди това политкомисар при Живков продаде тихомълком и без пари Нефтохима с пристанището на руснаците.(Българи,може вече енергийно да се диверсифицирате колко си искате.) Всичките живяха наистина в техния комунизъм за сметка на народа,живяха обгрижвани от всякакви слугински служби-без пари ядене,пиене,автомобили,бенин,западно образование за децата им,пътувания,сафарита,модн облекла, имоти в цялата страна и в чужбина.Ширеха се безсрамно даже в заграбените дворци и имоти на три поколения български монарси,наричаха ги народни резиденции,ловни стопанства и т.н.Двайсет години вече след 89-та тия гадове изтезават хората,още и още.Отпадъкът на обществото- "работещ"като водещи милиционери,придружаващи върхушката придружители,снабдители и др.ители-получи откраднатите от народа пари и стана икономическата сила и управа на България-резултата го виждаме пред нас.Моралните изроди-травестити ще извеждат милата ни родина на полето на усърдния честен труд,на почтеността и благородството,на любовта към отечеството,на хуманността и милосърдието.НЯМА ДА СТАНЕ!!! Горко на изтерзаните души на братята българи,на смазаните надежди на българските мъже,на разбитите очаквания на българските жени.Има един роман на Стивън Кинг.Под град Дери живее древно, зло същество,което периодично, през няколко десетилетия се появява,за да се започне серия от убийства,време на омраза и извращения.През това време градската управа,полиция и обществената съвест на града са в кома.Под България живее от 70 години кръвожаден звяр.Вече на никой не прави впечатление ежедневните престъпления,убийства,изнасилвания,изчезнали хора,извращения на полиция и,и...И ако в романа детската чистота и вяра носят избавление,у нас само ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ могат да помогнат.ДЕМОКРАТИЧНИ ДРАКОНОВСКИ МЕРКИ! Първо: МВР-то!!! Второ: МВР-то!!! Трето:МВР-то!!! Без мисъл за юргана!

 53. 53 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  От НЯКОЛКО години ситуацията в България
  ВЪРВЕШЕ КЪМ НЕИЗБЕЖЕН ВОЕНЕН ПРЕВРАТ.
  Но преврат, с такава нищожна армия НЕ СТАВА.
  На помощ дойде, НАРОДНАТА не ощетена полиция.
  Извършен бе, ексцентричен полицейски преврат.
  Така се монополизираха медии, избори и партии,
  които бяха избутани в ъгъла. И Герб УСПЯ да постигне
  „СТАБИЛНОСТ” в България.
  ---
  Анекдоти от Елена Великова;
  Що е ДЕМОКРАЦИЯ?
  Той да има джи-ес-ем кола и вила
  а ти да нямаш даже своя риза.
  Що е ПАРЛАМЕНТ?
  Място за интриги, спорове и страсти,
  и... за чесане на лични красти.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 54. 54 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#11:"shristov"]привърженците на агресивното налагане на "справедливост" - да се замислят. [/quote]

  При все че привържениците на агресия не са най-силни в мисленето, пожеланието е прекрасно на място !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 55. 55 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#1:"Distributed"]каква беше другата поговорка[/quote]
  Те са доста, ето някои...
  "Преоблякъл се Илия, погледнал се- пак в тия"
  "Вълкът козината си мени, нравът- никога"
  "Дай на простака власт и му гледай сеира"

 56. 56 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  До коментар [#3] от "ttodora": По твоята логика полицаите трябва направо да извадят автоматите и да стрелят на месо по циганите ,дето продават по цял ден контрабандни цигари на Женски пазар.

 57. 57 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Замислете се като видите полицай кого виждате? Аз виждам поредният престъпник, дошъл да ме рекетира. Ще приема, че нещо в тази държава се е променило, ако при среща с българските полицаи, почна да изпитвам оня респект, уважение и благодарност, които изпитвам към полицаите в чужбина. Така като гледам, няма да е скоро!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 58. 58 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хубава статия браво на Дневника че я публикува.
  Малко в стил ранна Любослава Русева, ако разбирате намеците.
  Ако не - да питам как конкретно гражданското общество ще реши дали да има полицейска държава или учтива полиция, като на последните 4-5 демонстрации на тия дето искаха учтива полиция им казаха - "бе удри през краката и му е*и майката долу на земята бе".
  Тия не само си стоят още в полицията, ами самото туй общество отиде с пълното съзнание какво върши и избра гнетителите си на власт, дето икономист писа - избраха си от същото.
  Истината е че българина е много много лош материал за да състави държава и сам не е способен да изгражда такава.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 59. 59 Профил на ikt15696154
  ikt15696154
  Рейтинг: 479 Любопитно

  [quote#57:"zlatco33"]Така като гледам, няма да е скоро! [/quote]
  Никога няма да е, ако не престанат да ти се привиждат престъпници на всяка крачка!

  Никога не е късно да станеш за резил
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Авторката споменава на едно място за закона на джунглата .Оцелява силният ! Това е същността на пазарната икономика. Нататъък върви дълга верига от следствия. Заграбваш банка, купуваш медии ,журналисти, социолози. Натрапваш образ. Внушаваш, хипнотизираш, печелиш избори. Браниш спечеленото по всички начини. Сутрин едно, вечер -друго. Официални силови структури . Имитация на бурна дейност. БЪЛГАРИЯ !

 61. 61 Профил на radioham
  radioham
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "ttodora":

  Искам някой път и теб да те тръшнат на земята в калта без да си виновна и тогава ми се струва ,че друга песен ще запееш....
  Когато арестуват човек ,който видимо не застрашава с нищо полицаите ,не е необходимо да се правят панаири!
  Или не си съгласна? Ако е така пожелавам да ти се случи някога това ,което ти пожелах в първото изречение!

 62. 62 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "ttodora":

  присмяла се тодора че,я чули през три двора.прекален светец и БОГУ .ее драг.5 и 500 било все едно .ама я,се скрий.

 63. 63 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Освен да се подпиша под думите на автора - няма какво друго да допълня.

  Надявам се да не е далеч деня,когато написаното ще представлява позицията на преобладаващата част от обществото ни. Тогава случайни хора няма да са министри, още по малко силови такива.

  и най-умният си е малко прост....
 64. 64 Профил на mediator37
  mediator37
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#17] от "dragozow":

  Драгозов, а удрянето на два шамара в мола след като вече е с белезници преди или след обръщението "другарю престъпник" се прави?
  По коя точка от закона съпругата му трябва да бъде уведомена - Търси си друг да те "такова" , щото твоя влиза в затвора!

  Има ли живот след демокрацията ?
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ха, че то нашите не са полицаи, а милиционери. И са учтиви с бандитите, а са ербап с обикновения човек, е това е "нашата полиция". А милиция, пълна с изпилени гербаджийски мозъци, си е вече диагноза и там даже медицината е безпомощна.

 67. 67 Профил на radovel
  radovel
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Онзи ден ме спират полицаи за говорене по телефон. ОК сгрешил съм, да ми пише глобата. Той започва да ме пита, какво работя, каква е тази фирма, с какво се занимава ? Смотаняк, казвам му че се занимава с плащане на данъци за да има заплата за циреи като него. Пише ми 20 думи с 8 правописни грешки. Докато са такива там няма да изчезне милиционерското им мислене. Ама то като ги ръководят вифаджии така ще бъде.

 68. 68 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Истинска история отпреди 2-3 години от София. На поредния мач са докарали милиционерчета от провинцията да "пазат" реда. Две от тях стоят до хотел София (за тези, които не са от София той се намира бо театър Иван Вазов, тоест съвсем в центъра на града).

  Приближава се чужденец и на английски се опитва да ги попита как да стигне до някаква улица. Отговорът е:

  - Кво? - придружен с тъп поглед.

  Чужденеца си повтаря въпроса, след което схваща, че те явно не отбират от английски и си продължава напред.

  След това единия милиционер пита другия "-Абе кво искаше тоя?"

  За сравнение, когато преди десетина години в Белгия попитах един полицай на английски как да стигна до определена улица (обърнете внимание, английския НЕ Е ОФИЦИАЛНИЯТ ИМ ЕЗИК), човекът само каза един момент, бръкна в джоба, извади карта на Брюксел, намери улицата, ориентира се къде сме и ми обясни изкключително култирно как да стигна закъдето съм тръгнал.

  Учтива полиция казвате? В България все още вица за тъпия милиционер (спомнете си - Дядо Коледа и умния милиоционер с аизмислени герои) е единственото правилно нещо, за съжаление...

  Само за информация - според белгийците, Белгия Е полицейска държава.

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 69. 69 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Мисля, че има надежда самият премиер следи зорко действията на полицията и веднага ги коригира, дори ги нарича колеги.

 70. 70 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#59] от "Красимир Цветков":

  Ти просто не осъзнаваш, колко е трагична ситуацията!
  Простичък пример. Прибирам се от чужбина. За 2 хиляди и кусур километра не съм видял и една полицейска кола освен една в Сърбия. От Калотина до града в който живея срещам по-вече от 30 полицейски коли. И всеки се е скрил зад някакъв ЗЛОУМИШЛЕНО сложен знак, без никакъв смисъл и без всякакво значение за сигурността на движението. Узаконен рекет е това! И питам един глупак в униформа, какво майка си търси там? Дълбокомисленият отговор е "Ние сме тук, щот трябва да се пълни бюджета" ???? Ако се чака на това да се напълни бюджета, жална ни майка, да не говорим, че така не само не го пълнят но и дори го изпразва. Като ми напишат безсмислен или злоумишлен акт, ако си мисли някой, че няма да си го върна тъпкано, жестоко се лъже.
  В същото време кражби навсякъде, разбити къщи, обезлюдени села, обрана селскостопанска продукция и т.н.. Но там полиция няма, щот може и бой да ядат полицайчетата от циганите, а и няма джобни от по мекушавите шоф!ори.
  Докато не се сменят приоритетите на полицията /критерии, че си работил е броят на написаните актове, а не на колко граждани или шоф!ора си помогнал/, мисленето и поведението им, а това е свързано явно и с персонала, нещата няма да се оправят, а тъкмо обратното! Ще се влошават!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 71. 71 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#70] от "zlatco33":

  Напълно сте прав!
  1000+++++++++++++++++++++++++++

  А статията наистина е хубава и поставя въпроса върху тотално сбърканата представа за нашата полЮция!

  Хитростта пречи на мисълта!
 72. 72 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#65] от "lz2":

  Ти прочете ли статията преди да подкараш с "Цветущи български псувни"! Какво ме интересува лумпенското ти мисъл? И какво общо има твоят коментар със статията, освен евентуалното предположение, че си някой шапкар от полЮцията?

  Хитростта пречи на мисълта!
 73. 73 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Весело

  [quote#0:"Цветан Цветанов"]"Тя не е глупава, за да направи това, което може би тя очаква, че би трябвало да очакваме, че ще направи."[/quote]

  Неам думи. И веднага на акъла ми идват едни мисли, които е по-добре да не напиша, за да не се сдобия с поне едноседмичен бан.
  Изобщо, ако уважаемият Цв. Цв. не беше толкова глупав, никога нямаше да направи такова изказване, защо щеше да очаква, че ние логично би трябвало да очакваме да говори адекватно и да не се изказва с недомислици, които дори той самият не разбира.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 74. 74 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1316 Весело

  А ие , г-жо Славова, ЗАЩО се учудвате ??:))
  Имаме комуно традиции и те ...са трайни ...:))))))

  BIG AL
 75. 75 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  "Учтива полиция или полицейска държава"

  Полицията, както се казва, си има "контингент" и то криминален, даже може да се каже "работен контингент", чрез който си оправдава заплатите и трупа купища "документална хартия", описана, прошнурована, прономерована и "опапчена", прилежно и грижливо . Когато се случи нещо, Тя изключително учтиво и културно привиква някой от въпросния контингент и в приятна и задушевна среда, мебелирана семпло, провежда "дружеска беседа" с елементи на препитване и изненада, какво се знае или не знае, за нещо си или къде аджеба е бил "поканения" по това или онова време. Разговорът умело и професионално се води, към постигане на доброволно "взаимно разбирателство", "доверие", "съпричастност" и "съдействие". А ако "събеседника" е нещо отнесен и завеян, гледа тъпо и неразбиращо, в един момент изненадано осъзнава, че е закопчан за някоя тръба, а "препитващите" се поздравяват радостни и щастливи от добре свършената работа!

 76. 76 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Между българската полиция и полицаите в Западна Европа има съществена разлика. Навсякъде в Западна Европа, ако човек има някакъв проблем, от какъвто и да е характер, най-логичното е да се обърне към полицай. Дори да не става дума за полицейски проблем, ще му помогнат и ще се отнесат най-любезно. Пиша това от личен опит. В България е безмислено да се обърне човек към полицай. Няма да си разреши проблема, най-много да срещне грубо отношение.

 77. 77 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  Ни на милиция случихме,ни на мутри-и от двете страни най-много бой да ядеш,примесен с некултурно отношение.Разликата е че мутрата може да се оплаче и да си наеме мастит адвокат,а аз не.

 78. 78 Профил на Лилия Костова
  Лилия Костова
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#6] от "shumkar":

  Понеже тук всички са насмели полицаите, аз все пак ще ги защитя, за да не изпадаме в крайности.

  На протеста за шистовия газ един от охраняващите полицаи искаше да ме събере да ходя с колоната, защото тя вече тръгвала. Аз му казах, че чакам един приятел и няма да тръгвам още. Той се опита да ми обясни, че съм длъжна да тръгна, заради сигурността, аз му казах, че съм свободен гражданин и ако реша да тръгна - ще тръгна, ако реша да не тръгна - той не може да ме накара насила. Той помисли помисли - потисна желанието си да ми се развика, просто го видях - и ми каза, че заради такива като мен държавата била на този хал.

  Та моята теза е: разбира се, полицията ни е на ужасен хал, но... все пак имаме някакъв, макар и доста минимален напредък

  Бойко Борисов е тъп като г.з. Освен това е малоумен магистраладжия и има титла Негово Тиквочество.
 79. 79 Профил на vanessa_a
  vanessa_a
  Рейтинг: 217 Весело

  Много зависи на кой ще попаднеш. Скоро ми се наложи да ползвам техните услуги и мога да кажа, че съм очарована от отношението на униформения! Има и читави сред тях, не поставяйте всички под общ знаменател!

 80. 80 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Аплодисменти от мен за хубавата статия! Много харесвам подобен начин на излагане на позиция, съчетан с премерено количество думи, от които не намирам нито една за излишна:

  "В природата учтивост няма – там цари законът на джунглата и силният побеждава слабия. При учтивостта – напротив – силният отстъпва на слабия, като жест на добра воля и като израз на способността си за самоконтрол над първичните страсти и егоцентризъм".

  Човешкото/хуманно/ общество затова е и различно от животинския свят - защото се грижи за по-слабите. Малко странно ми се вижда лично на мен поведението в последните три години на българското общество. Забелязвам с все по-голяма сила въздействието на оня, познатия "закон на джунглата". Болните от рак са без средства за химиотерапия, болните от бъбреци са оставени без малките хемодиализни центрове, което отрано ги обезокуражава да се "емнат" на дълго пътуване до областния център, възрастните не могат да си купят лекарства, защото не им остават средства за препитание. Повечето предпочитат да си умрат тихо, далеч от хорските погледи, не пречещи никому в скръбта си..

  И все пак ни остава надеждата, че ако "лошите" са се оградили с големи стобори да ги вардят, ние имаме приятели, с които взимно се пазим. Зад големите стени те са обречени да си светят с "фенери", а ние имаме всичките звезди на небето)))))

 81. 81 Профил на 4arima
  4arima
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До №3'ttodora": Т"у"дорке,да вземеш да си оправиш правописа ,че да не срамиш хубавият форум...

 82. 82 Профил на 4arima
  4arima
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Съгласен съм с повечето от казаното в статията,вярно е .Но все пак,да си дадем сметка ,че става въпрос основно за държането-нагло,наистина-н няколко полицейски шефове.Мисля,че не трябва да се слага петно върху всички полицаи,голямата част от тях са хора,които си вършат добре(че и учтиво)работата.Системата ,в която работят наистина е все още тоталирна-за тях преди всичко.

 83. 83 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Тази статия е буламач!

  Искаме ли нормална държава, като в Германия,САЩ и т.н. или си искаме чалгарската държава, дето от 20 години всички псуваме?

  Всичко друго е тинтири-минтири! За 5 кутии цигари без бандерол трябва да ги смилат от бой на площада пред Народно събрание за назидание на всички останали андрешковци, решили на гърба на всички останали да печелят!!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 84. 84 Профил на iliander
  iliander
  Рейтинг: 490 Неутрално

  До коментар [#83] от "Курт Деликуртев":

  Проблемът е,че "Андрешковците" са на изчезване,а се поражда нова вълна от млади,недисциплинирани и агресивни хора без МПС-та,поради ценовите "шокове" върху най-необходимите стоки.

  В България,ако не те смачкат циганите ,психиатрите те правят на парцал!
 85. 85 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#83] от "Курт Деликуртев":

  Още един, който тъгува за Бай Тошо Освен публично набиване, може да им отрежат косите и да им ударят печати, ако са с къси поли, а?
  А оня дето също на наш гръб спира проверка във фабриката на Мишо Бирата по тая логика какво трябва да го направим? Айде де - нали ще мерим с един аршин? За 5 кутии със СТАР бандерол - не са без бандерол - бой на площада. А за "Ало, Ваньо"? Аутодафе?

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 86. 86 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#83] от "Курт Деликуртев":

  Мале колко злоба! И аз имам вино без бандерол. Имам и от 1962 година в мазата, както и 40 годишна ракия, останала от баща ми/ бог да го прости/. Като ходя по Европата и си нося по някое кашонче винце, за почерпка на приятели. Смяташ, че за това трябва да ме пребиват ли? И всеки го прави, за да види какви са чуждите вкусове и сравни нашето с чуждото качество. Значи трябва да пребиват и за парчето хляб преминало границата или салам?
  А в същото време тировете с цигари си минават границата, както и контейнерите, ама те са на наши хора и внасят в партийната касичка, затуй сакън не ги пипайте, а децата бой и по прашки на снега! Е тва е демагогия и простотия!
  Май някой плаче за калашник!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK