Франсис Фукуяма: Слабата средна класа и отчуждението на елитите заплашват демократичния модел

Франсис Фукуяма: Слабата средна класа и отчуждението на елитите заплашват демократичния модел

© (cc) apesphere via Flickr
В своята най-популярна творба "Краят на историята и последния човек" Франсис Фукуяма заявява, че след разпадането на Съветския съюз либералната демокрация ще се наложи като триумфиращ глобален модел. В последните си изследвания обаче той твърди, че грешките в капитализма и глобализацията може да застрашат демократичния модел. В интервю за германското списание Spiegel той обяснява своето виждане.

Комбинация от редица фактори започна да заплашва икономическия растеж и развитието на модерните икономически общества. В САЩ имаше голяма технологична промяна, която замести нискоквалифицираната работа и много хора в западните демокрации загубиха работата си.
"Без да се замисляме прегърнахме определена версия на глобализацията, според която трябваше много бързо да влезем в този постиндустриален, постпроизводствен свят. Икономическото неравенство в развитите държави сега е по-голямо от всякога и това не е никак добре за демокрацията", смята Фукуяма. Ако благата бяха сравнително равно разпределени между богати и бедни, щеше да има по-голямо чувство за общност, за доверие. Нямаше да има определени части от общността, които да имат по-високопоставен достъп до политическата система и да го използват за собствените си интереси.


Слабата средна класа
В една демокрация със слаба средна класа ще видите повече популизъм, повече вътрешни конфликти и невъзможност да се решат проблеми с разпределението на ресурсите по нормален начин. Сега в САЩ се наблюдава това връщане към популизма. То би трябвало да е в левия политически спектър, но всъщност идва от дясно. Ако говорите с някого от "Чаеното парти" за мнението му за правителството, той ще бъде много разпален в критиката си. Те мразят правителството. Те смятат, че са били предадени от елитите.


Бавно американците започват да осъзнават проблема за икономическото и социалното неравенство. Общественото внимание към тази тема и движението "Окупирай Уолстрийт" са предвестници на тази промяна. Проблемът е, че в САЩ е изключително трудно да мобилизираш хората около чисто класови проблеми. Президентът Барак Обама беше заклеймен като "европейски социалист", когато обяви идеята си за по-високи данъци за богатите.


Къде е недоволството от ляво?


Странно е, че в атмосферата на тази криза няма надигане от левите политически партии, особено при положение, че кризата тръгна от Уолстрийт и се коренеше именно в американския модел на либерализирани финанси. Тя силно засегна обикновените хора, а най-богатите извлякоха полза - финансовият сектор оцеля благодарение на правителствени средства. Затова беше логично да има повод за надигане на ляв популизъм – нещо като "Чаеното парти", само че от ляво.


"Не приемам движението "Окупирай Уолстрийт" сериозно, защото социалната му основа е прекалено тясна. То се състои предимно от същите хлапета - антикапиталисти, които протестираха през 1999 г. в Сиатъл срещу Световната търговска организация", казва Фукуяма. Според него големият проблем за лявото в САЩ е че бялата средна класа и по-ниските слоеве на средната класа, която в Европа би била по-социалдемократично настроена, е склонна да гласува за републиканците или много лесно може да бъде привлечена в лагерна на републиканците. Докато "Окупирай Уолстрийт" не се свърже с тази демографска общност, в САЩ няма да има голяма подкрепа за ляво популистко движение.


Пропиляната възможност за Обама


На въпроса на Spiegel дали кризата не е била достатъчно дълбока за да постигне това, Фукуяма обяснява, че тя не се е развила в голяма депресия, тъй като Федералният резерв е налял много средства във финансовия сектор. През 30-те години на миналия век президентът Рузвелт решава да преструктурира големите банки. "Вярвам, че единственото решение на настоящите проблеми е да се преструктурират всички тези големи банки - Goldman Sachs, Citigroup и Bank of America, да се превърнат в по-малки институции и тогава да могат да фалират", казва Фукуяма.


Обама имаше голяма възможност в разгара на кризата, когато Newsweek излезе със заглавие "Сега всички сме социалисти". Екипът на Обама можеше да национализира банките и след това да ги разпродаде парче по парче. Но тяхната визия за това какво е възможно и желателно все още зависи от нуждите на големите банки. Обама и неговите съветници като министъра на финансите Тимъти Гайтнър са част от онзи 1%, срещу който "Окупирай Уолстрийт" протестира.


Това обаче не означава, че републиканците не са далеч от Уолстрийт. Според Фукуяма те са направо купени от Уолстрийт. Истинският въпрос е защо работещата класа продължава да гласува за тях. Фукуяма си обяснява това с огромната липса на доверие в каквото и да е правителство. Днес това намира израз в политическите фигури като Сара Пейлин, която е настроена срещу Обама, просто защото той е учил в Харвард. Има известно популистко негодувание към това населението да бъде управлявано от елитите.


Германският икономически модел всъщност би трябвало да е много интересен от американска гледна точка, тъй като Германия все пак е вторият най-голям износител в света, но свърши много по-добра работа от САЩ при защитата на производствата и работните места. Някой трябва да представи стратегия в САЩ, в която да се казва, че целта ни не е да увеличим приходите, а да защитим средната класа. До сега нито един демократ не успя да направи това.


ЕС като проект на елитите


Що се отнася до Европа, проблемът с политическото лидерство идва не просто от натиска на пазарите. Всички модерни демокрации са в плен на една болест - окупирането на демокрациите от добре организираните групи, които обаче не представляват широката общественост. Това е целият проблем в Гърция – фармацевтите, лекарите, служителите в публичния сектор и архитектите, всяка група в тази страна се е превърнала в затворена корпорация, която контролира цените, като същевременно избягва данъчното облагане. Те правят цяло състояние, но държавният фалит е неизбежен.


"Ако трябва да залагам пари, бих заложил на това, че Гърция ще напусне еврозоната, тъй като каквато и да е външна намеса ще се приеме от гръцката общественост като недемократично налагане на политики, които те не искат. Гърците просто никога няма да се държат като германци, нали?", пита риторично авторът


На въпроса дали в опитите си да спаси еврото Европа все още може да бъде демократична, Фукуяма отговаря, че от самото начало Европейският проект е бил ръководен от елитите. Доказателство за това е фактът, че когато на референдум една страна гласува против поредната европейска регулация, референдумът се повтаря, докато хората не го одобрят. Елитите в ЕС казват: "О, вие просто не сте го разбрали и ще продължаваме да гласуваме, докато не го разберете". На практика се във всяка европейска страна има крайнодясна популистка партия. Те са анти-ЕС и антиимигрантски настроени и причината за това е същата – съществува схващане, че елитите в Европа не отговарят на проблемите.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (143)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на драган
  драган
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Браво на японеца! вижте как го е напипал точно - " Всички модерни демокрации са в плен на една болест - окупирането на демокрациите от добре организираните групи, които обаче не представляват широката общественост. Това е целият проблем в Гърция – фармацевтите, лекарите, служителите в публичния сектор и архитектите, всяка група в тази страна се е превърнала в затворена корпорация, която контролира цените, като същевременно избягва данъчното облагане. Те правят цяло състояние, но държавният фалит е неизбежен"
  Т. е. по-просто казано - ЛИПСВА ЕСТЕСТВЕН ПОДБОР!
  Без това едно общество не може да върви напред!
  Съчетано с материализма и бездуховността на наашия свят прогнозата наистина е лошо. Ние нямаме морални устои.

 2. 2 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Демек, сегашните демокрации не са точно демокрации...

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "...В една демокрация със слаба средна класа ще видите повече популизъм, повече вътрешни конфликти и невъзможност да се решат проблеми с разпределението на ресурсите по нормален начин..." Съгласна съм само с тази теза. Всички останали твърдения се опитват да дефинират явления и процеси, които са твърде динамични и се променят изключително бързо. Този, който даде модел как и колко променени ще излезем от глобалната криза, която е преди всичко криза на доверие, заслужава да получи Нобелова награда. Все още не мисля, че г-н Фукуяма дава отговор на тези два въпроса.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  До коментар [#1] от "drago62":

  Напротив, точно "естественият подбор", липсата на регулация е довела до това положение.
  Оцелели са най-хитрите, най-агресивните, най-безскрупулните. И те са започнали да налагат своите ценности и правила.
  Което изобщо не говори добре за зрелостта на човешкото съзнание обществото и човечеството като цяло, но това е горчивата истина. Прекалената свобода и липсата на регулация в икономиката води до самозабравяне и овълчване.
  Трябва да се търси баланса между обществени и частни интереси, защото на баланса се крепи светът.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 5. 5 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Най-голямата пропаст между "елита" и останалата част от обществото се получи при съветската система !!!
  Когато липсват нейните основни стълбове - диктатура и терор, нещата са сравнително лесни за регулация и саморегулация, и ще се получат ... все пак, сривът и изчезването на "съветите" естествено създаде вакуум, който разбърка света ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 6. 6 Профил на Daj Ribu
  Daj Ribu
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  С пълна сила това се отнася и за България.
  Нещата се изкриваха тотално, вървим само надолу ...
  Най-равните, стават непрекъснато все по-равни,
  докато народът изнемогва ...

  Рибу, рибу - дай рибу, рибу, рибу - дай
 7. 7 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #1, ти не си разбрал най-важното!
  Франсис Фукуяма не е японец, а чист американец. Това какво е потеклото му няма абсолютно никакво значение, важното е какво е в главата му. Ама хората по балканските ширини, с техния тесен провинциализъм, няма как да го разберат. Те ще продължават да твърдят, че Джон Атанасоф е българин, а не американец.

 8. 8 Профил на gench
  gench
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Тоя как не го е срам да се изказва... за справка - прочетете есето му "краят на историята", за да видите колко се е объркал

 9. 9 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Помня как като студент задъхано го четях и за мен той беше окончателен и безапелационен гуру. Пък после какво? Нещо се бил объркал в прогнозите, пък не било така, ама било иначе, щото, понеже, тъй като...
  Затова през последните две десетилетия вярвам само на доказали се и проверени от времето доктрини, най-вече християнството

 10. 10 Профил на goshogoshev
  goshogoshev
  Рейтинг: 564 Разстроено

  Каква бесна диктатура я чака Европаааа Това средновековието ще ни се види като образец на свободата

 11. 11 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Едва ли има някакво значение дали господина е японец или американец , важното е ,че това което твърди е вярно . Получава се така защото съветската система беше някакъв вид коректив на западния свят (независимо дали добър или лош) и те съществуваха като равновесие на една система .В съвременния свят това го няма ( Китай не може да е такъв ) и затова системата излиза извън равновесие . Просто нещата се променят и не може да съществува по стария начин . А на къде ще отиде , то вече започва да се вижда .

 12. 12 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "goshogoshev":
  Точно така. Само че не само Европа, а целия свят

 13. 13 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  Фукуяма разочарова. "Средна класа" е класификационно понятие от отминалия индустриален век. Любопитно ми е какво ли определение би дал за "средна класа" в момента за западните общества. Средна класа със сигурност има в Китай, но там все още са индустриалното общество. Но в Щатите, Зап Европа, дори и у нас да се говори за "средна класа" някак не ми се връзва.

 14. 14 Профил на ръмжо
  ръмжо
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Айде бе, нали беше краят на историята!

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  Интервюто е същото, което вчера бе публикувано във вестник "Сега". Забележете, че Фукуяма разсъждава базирайки се на американската действителност. Аз пък се опитах да сравня неговите заключения с нашата си (българската) действителност:
  "В една демокрация със слаба средна класа ще видите повече популизъм, повече вътрешни конфликти и невъзможност да се решат проблеми с разпределението на ресурсите по нормален начин. Сега в САЩ се наблюдава това връщане към популизма. То би трябвало да е в левия политически спектър, но всъщност идва от дясно.."
  В България популизмът също е на мода. Интересното при нас е, че до колкото БСП се опитват да обхванат левия вот техния популизъм (той се забелязва най-вече при тях) стои добре (що се отнася до техния политически профил), но е коренно противоречив във връзка с техния (така да се каже) икономически профил (БСП са родилно свързани с всички големи олигарси в България).

  "Според него големият проблем за лявото в САЩ е че бялата средна класа и по-ниските слоеве на средната класа, която в Европа би била по-социалдемократично настроена, е склонна да гласува за републиканците или много лесно може да бъде привлечена в лагерна на републиканците.."
  В България, по исторически и политически причини, ситуацията е коренно противоположна. Болшинството е ляво настроено. За БСП са склонни да гласуват не само работещата класа, но и (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ) най-богатите в страната ни - червените олигарси!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#9:"stokn"]Помня как като студент задъхано го четях и за мен той беше окончателен и безапелационен гуру[/quote]
  Аз помня как преди две години изобщо не обърнах сериозно внимание на думите на съпруга ми какво представлява глобалната криза.После изумях, когато той искаше да изхвърли всички свои учебници от OUBS, което ме втрещи- в къщи не изхвърляме книга или учебник или записки- съхраняваме ги и пазим. В отговор на въпроса ми, той отговори, че вече всички тези учебници не отразяват какво се случва в самата глобална криза от 2009г., защото представят теориите и бизнес моделите в една сравнително спокойна и незасегната от криза икономическа среда и нямат отговори на това кое работи и кое -не в глобалната криза. Чак сега - след 2 години започнах да проумявам тези неща.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Barionas
  Barionas
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#13] от "k_":

  Вярно е това . В България как да говорим за средна класа , като тук имаме политически капитализъм . Всички големи бизнесмени са бизнесмени докато определена партия е на власт . Това е все едно сега в Германия , ако сменят Меркел и Сименс да не може да вземе една поръчка и да затвори защото новите , които дойдат на власт да поръчват само на Бименс примерно.

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Неутрално

  [quote#4:"rapidfire"]Трябва да се търси баланса между обществени и частни интереси, защото на баланса се крепи светът. [/quote]
  Което е в основата на протеста срещу АКТА. Въпросът е до кога ще изхвърляме човешкото от нас и ще се превръщаме в машини за правене на пари.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на Гуано
  Гуано
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Когато Фукуяма обяви "краят на историята" с окончателната победа на американизма.... Голяма тупурдия беше. Всички се засямаха и се оттеглиха спокойно да поспят. Сега вероятно не си спомня за края на историята и спокойно може да обяви началото й.

  Грешката в цялото разсъждение е в аксиомата, че демокрацията е абсолютното добро. От там и противоречията. По–скоро демокрацията започва да клони към зло и ще трябва да бъде подменяна.

  Другото е пропаганда, тоест религия. Или вярваш и се присъединяваш към множеството, или не вярваш и се правиш, че вярваш.

  У нас не само смятат свестните за луди, но и лудите за свестни
 20. 20 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  Японеца е страшен, браво на него! Много добър и точен анализ. За първи път чета анализ без обичайните залитания на ляво или на дясно и без никакви политически внушения. Да, слабата средна класа е причина за всичко, а средната класа е слаба, защото говняният елит очевидно е забравил, че без средна класа няма и елит. Т.е., за да продължи да печели и богатее, елитът трябва да си отглежда читава и доволна средна класа. А точно това сега не се прави. Средната класа все повече и повече затяга колана и естествено на хората започват да им идват ненормални идеи - от комунизъм и революция до краен национализъм и омраза.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 21. 21 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  Провалилият се гуру на "края на историята и идеологиите" се се опитва с много безсмислени приказки да "открие" нещо, което е открито много, много преди него...""Хората от една и съща професия рядко се събират, но разговорите им все завършват със заговор срещу простолюдието или с някаква сплетня за повишаването на цените."
  Адам Смит, "Богатството на народите", 1776 г."

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 22. 22 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Не се излагайте, Фукуяма си е чист американец, а не японец. Да не би Франсис да ви звучи много японско?

  А иначе наистина е напипал точните теми, но ми се струва, че може още да поработи върху формулировката.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 23. 23 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Тоя японец е един от най-големите демагози и не виждам как смее да се показва и изказва мнения след издънката с "края на историята". Защо ни го пробутват е ясно - предполагам и той е любимец на мрежата от (без)мозъчни тръстове, достатъчно тъп е за да вижда дърветата но не и гората.
  Та статията му показва пълно неразбиране на западната система. Тя не е демокрация, а плутокрация и не е застрашена от нищо. Напротив успещно се развива и затова предизвиква и известно недоволство, което за момента е сляпо и безидейно. Демокрацията изисква информираност, а такава в момента няма. Всички информационни канали са в ръцете на частници и навсякъде се разпространява единствено демегогията зашитаваща интереса на едрич частен бизнес.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 24. 24 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  "Някой трябва да представи стратегия в САЩ, в която да се казва, че целта ни не е да увеличим приходите, а да защитим средната класа."
  Това е истината - голяма средна класа.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 25. 25 Профил на Amico
  Amico
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Обама и неговите съветници като министъра на финансите Тимъти Гайтнър са част от онзи 1%, срещу който "Окупирай Уолстрийт" протестира.
  Това обаче не означава, че републиканците не са далеч от Уолстрийт. Според Фукуяма те са направо купени от Уолстрийт"
  "Бавно американците започват да осъзнават проблема за икономическото и социалното неравенство. Общественото внимание към тази тема и движението "Окупирай Уолстрийт" са предвестници на тази промяна."
  "Всички модерни демокрации са в плен на една болест - окупирането на демокрациите от добре организираните групи, които обаче не представляват широката общественост."

  Елитите създават свръхрегулациите за да си запазят свръхбогатствата и да ги увеличат. Капитализъма и социализъма са форма на феодализъма т.е. хората са закрепостени чрез паричната система и собствеността. Днес банките и корпорациите назначават правителствата. И точно те са проблема!

  Технологиите трябва да вършат тежката работа, за да могат хората да вършат нещата, които ги правят най-щастливи. Лари Пейдж, Гугъл
 26. 26 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 684 Разстроено

  Слабата средна класа и отчуждението на елитите заплашват демократичния модел  До коментар [#14] от "ръмжо":

  Айде бе, нали беше краят на историята!
  ....................................................................................................
  Не се впрягай.Другаря Фукуяма е изложил в книжката си мечтата на американския елит.САЩ отгоре на пирамидата с цялото си технологично,военно и политическо превъзходство като едноличен владетел на планетата със всичките й ресурси(вкл.човешки),а останалите духат супата и са в ролята на колонии.Някои от тях по-богати,огромната част невероятно бедни и.....осъдени винаги да са на губещата страна.Кой колко има право да яде и как ще се развива и кой трябва да умира от глад,определят само и единствено гърбоносите от едно определено лоби.Е,малце я пообърка покрай китайците и руснаците(даже и ефропейците не са много съгласни),ама простено му е.И мен ми се иска да цуна зад ушите Наоми-то.........
  До коментар [#10] от "goshogoshev":
  Каква бесна диктатура я чака Европаааа Това средновековието ще ни се види като образец на свободата ...................................
  Бедна ти е фантазията ква бясна обсервация на де що има мислещи хора тече на Запад в момента.Мога да ти посоча поне няколко политици от интернационален калибър,които умряха при доста *интересни и неизяснени* обстоятелства и поне двама носители на Нобел,които са в *черния* списък за убежденията си......
  Та не бъди изненадан...
  ПП!Няма нищо по-страшно ,по-цинично, по- извратено и най-важното ПО-АНОНИМНО от диктатурата на парите.Не казвам капитала,щото сините братовчеди ще ме нарочат за комуне.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 27. 27 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#19:"Гуано"]Грешката в цялото разсъждение е в аксиомата, че демокрацията е абсолютното добро. От там и противоречията. По–скоро демокрацията започва да клони към зло и ще трябва да бъде подменяна. [/quote]

  -"Демокрацията е само един експеримент в управлението и тя има явния недостатък, че просто брои гласовете, вместо да ги претегля."/ Уилям Инге/

 28. 28 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#26:"xxxxl"]ПП!Няма нищо по-страшно ,по-цинично, по- извратено и най-важното ПО-АНОНИМНО от диктатурата на парите.Не казвам капитала,щото сините братовчеди ще ме нарочат за комуне..... [/quote]

  -Арогантното забавление на богатите на Уол Стрийт

  Капа Бета Фи, ексклузивно братство на Уол Стрийт, чиито членове включват големи имена в банкирането, хедж фондовете, милиардери, се срещнаха в хотел Сейнт Риджис в Манхатън четвъртък вечерта, за 80-годишнината от основаване то на братството. Както винаги, Тази година липсваха имена като Ричард Фулд, Джеймс Кейн, Джон Корзайн, които все още са част от групата.

  Програмата за вечерта беше разделена на две части: поставяне на отговорници за новата година и приемане на нови членове. Втората част включва носене на перуки, поли със златни пайети и прилепнали горнища. В тон с облеклото, са изисквани комедийни представления, за забава на "старите членове". Много от скечовете бяха свързани с протестите на Уол Стрийт Двама от "новобранците" направиха скеч, подигравайки се на Джон Корзайн и Стивън Коен (няколко негови бивши служители бяха обвинени в търговия с вътрешна информация наскоро), "Какво общо имат Стив Коен и Джон Корзайн?", продължава скечът. "Те са бъдещи съкилийници!"... Както е обичаят на празненствата на Капа, доста от членовете на братството, хвърлят предмети и храна по изпълнителите на сцената, включително петифури салфетки потопени във вино.

  Звуковото оформление включваше тематично променени песни за Уол Стрийт като "Don't Let Your Babies Grow Up to Be Traders", песента на Абба "Dancing Queen" бе променена на "Bailout King". За финал на вечерта използваха пародия на "I Believe" от шоуто на Бродуей "Книгата на Мормона", като грубия превод е "Аз вярвам, че Бог е създал Уол Стрийт. Аз вярвам, че е намерил работа в Goldman Sachs, за единствения си син. Аз работя на Уол Стрийт, и Уол Стрийт вярва."

 29. 29 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Чърчил е казал, че от демокрацията нищо по-добро не е измислено, но май ще ни се наложи да го поровергаем, по принуда.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 30. 30 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Капитализмът ще стигне новото си Историческо определение , след като реализира "Обществото на Гражданите за самите тях" . Макар и плахо , белези на този феномен , вече оформят неговия образец в скандинавските общества . Всяко друго , вече ще е и наистина , "загниващ" капитализъм ...

 31. 31 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#23:"kihano"]....западнат система. Тя не е демокрация, а плутокрация и не е застрашена от нищо. [/quote]

  -Съвременният човек е излъганият човек.Българите повярваха,че при капитализма всички са поне милионери,че в условията на пазара те ще бъдат само "продавачи" и никога "купувачи".Или поне повечето се надяваха,че те ща измежду богатите,а някакви си "други" ще бъдат измежду бедните и те ще им работят.Оправдава ги единствено липсата на достатъчно информация за "меда" и за "жилото" на тази система,към която "се втурнаха" с ентусиазъм след 1989 г.

 32. 32 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Фукуяма е един много добър разказвач на това, което вижда в момента и абсолютно некадърен визионер. Всеки, мислещ с главата си, вижда, че огромният проблем в момента е западането на средната класа. Така че бай Франсис не казва нищо оригинално в този смисъл.
  Виж, разсъжденията му за разбиване на монополите и за това, че гърците не са германци, са доста смели. Та точно това са двата кошмара на настоящите "владетели на света" - че корпоративните им империи ще се сринат или че роботите, работещи за тях, всъщност не са роботи, а хора. А хората са различни.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 33. 33 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Вижте, няма какво да се лъжем. Не може икономическите механизми да бъдат оставени без регулация. Икономиката е една от малкото специалности, от които пряко зависи живота, но не се регулира достатъчно. Не може за медицина и право да ни искат да спазваме етични норми, а моралните нарушения да се санкционират, докато в икономическите специалности няма предмет, показващ грижа за минималната икономическа справедливост. Реално, ако следваме чистите икономически механизми не виждам смисъл от съществуването на доста градове, а и държави. Въпросът е, че всички се притесняват да озаптят икономиката понеже не е правено никога, а и комунистическия провал е много скорошен. За мен измамата започва от фондовия пазар и от лицата, които оценяват активите там.

 34. 34 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#31] от "benkovski11":

  Какъв капитализъм те гони в България бе, байно? Ми нали твоите хора с червеното знаме са настоящите "капиталисти" бе? То в света вече няма капитализъм, ти за България обясняваш...

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 35. 35 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#33] от "grayeagle":

  Ти имаш ли представа какви са правомощията на СЕК?

  Не липсата на регулации, а алчността води съвременният свят надолу. А алчността е еднакво силна и при капитализма, и при капитализма, и при робовладелския строй. Така че това, което трябва да се промени са моралните ценности, а не регулациите. Има си прекрасен регулатор и той е пазара - Адам Смит го е обяснил много добре.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 36. 36 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Благодаря на Дневник за добрия коментар.

  Има обаче едно нещо, с което не съм съгласна. Абсолютно логично е от външна гледна точка Гърция да напусне Еврозоната, дори необходимо. Само че Европейският съюз не може да си позволи такива катаклизми в геополитиката, защото е достатъчно тромав. Гърците със сигурност, няма да се държат като европейци (както много други членки, разбира се, не изключвам и Българите), но това със сигурност не значи замразяване на членството - това е омагьосаният кръг, който тепърва ще се завърта, независимо от наливаните средства от фондове.

  http://antiideas.wordpress.com/
 37. 37 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#33:"grayeagle"]Не може икономическите механизми да бъдат оставени без регулация. Икономиката е една от малкото специалности, от които пряко зависи живота, но не се регулира достатъчно.[/quote]

  -Това е точно така.Икономическите отношения са най-важни за живота на хората.Ако те не се регулират от държавата,за какво е нужна държава изобщо? Нали не,за да регулира взаимоотношенията между тях "под юрганите"."Невидимата ръка" на пазара може и да "гали" някои,но може и да "стиска за гърлата" други.

 38. 38 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Всяка страна , стигнала до "преговори за спасяване" , трябва предварително да замрази своето членство в Обединението ...

 39. 39 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 840 Неутрално

  "...Без да се замисляме прегърнахме определена версия на глобализацията..."
  Смятам, че точно там е прпоблема. Движението на стоки трябва да почива на правила, гаранции за лоялна конкуренция и естествен подбор, които не допускат копиране на продукти и марки, дъмпинг, подмолни войни и манипулиране. Допусната беше тотална откровенна кражба на продуктите и технологиите на западните компании, в чиито цени са калкулирани пари за възвращаемост на разходите по създаването им. За тяхното създаване западната икономика е инвестирала огромни средства в образование, научни изследвания, конструиране и т.н. Тези пари поради кражбите няма как да се върнат и си остават нелогични в тази версия на глобализацията.

 40. 40 Профил на danailov
  danailov
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Това, че Фукояма коригира доста теорията си от времето на "Краят на историята...", в никакъв случай не го прави по - слаб анализатор. Напротив, той е един от малкото предлагащи ако не решения, поне смислени модели в политиката и икономиката, без да залита по стандартните схеми и мантрите на управляващия финансов елит. Защото ако някой си мисли, че политиците още определят дневния ред, то дълбоко греши - те са само инструментариум, машата, която вади кестените от огъня и от време на време опира пешкира, за да бъдат заменени от следващите гладни хиени. И лечението на обществото и кризите са поверени в ръцете на същите, които ги докараха, а реанимацията на популистки идеи, било леви, националистки, анархистични и др., не е решение на проблемите. Фукояма трябва да бъде четен внимателно, защото времето на края на историята може още да не е дошло, но на експериментите - определено.

 41. 41 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#34:"Master of puppets"]Какъв капитализъм те гони в България бе, байно? Ми нали твоите хора с червеното знаме са настоящите "капиталисти" бе? [/quote]

  -Мене не ме гони,но вече изгони 2 милиона в емиграция.А цветът на знамето,което някога може и да си развявал,а може и да ни развявал, не те прави капиталист или пролетарий.Кой "има право" да е капиталист и кой не,се определя от други фактори-не от произход,не и от бивши или настоящи/искрени или неискрени/ убеждения.

 42. 42 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Демократичните общества не могат да съществуват без закони! Може би бъркаш демокрацията с анархия!

 43. 43 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#41] от "benkovski11":

  Ми тези 2 милиона не се бяха изнесли преди 1989 просто защото ги очакваше разстрел, ако тръгнеха, а не защото са били фенове на комунизма.
  Освен това, да ти припомня, че в едно нормално общество хората имат право на свобода на придвижване и никой не може да ги принуди да стоят и да търпят някой глупендер с 4 клас да им заповядва какво да правят.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 44. 44 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#42] от "БамБам":

  И анархиите си имат закони. И при бай Тошо също. И ....

 45. 45 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  [quote#4:"rapidfire"]Прекаленаа свобода и липсата на регулация в икономиката води до самозабравяне и овълчване. [/quote]

  Не е това само, дори изобщо не е това основната причина. При социалистическите режими с тоталитарния им контрол върху всяка сфера от обществения и голяма част от личния живот защо имаше също голямо овълчаване и самозабравяне? Истината е, че ерозирането на християнството (по-скоро то бе ерозирано съзнателно от определени сили) доведе до крах на моралните ценности и до издигане в култ на принципа "веднъж се живее, дай да се налапам колкото мога днес и сега". Само че такива като ей тоя на снимката и другите либерастки анализатори, абонирани за изяви в медиите и без проблем издаващи книжките си, НИКОГА няма да признаят, че крахът на религиозния морал, който бе заместен от уолстрийтската алчност и от стремежа към бързооборотни печалби, ще докарат краха на Запада и западната цивилизация.

 46. 46 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  в бг никога не е имало демокрация във вида в който я има(колкото и недостатъци да има)в цивилизования свят,самия факт че те не мислят дори и в криза като тази за храната всеки ден и си плащат сметките само със заплатите си-можеш ли да си представиш,говори много,в бг е нещо като капитализъм,но диво,като за племената в минали векове,там при вас е толкова изкривен всичко че се превивам от смях като започнат едни сравнения с ....франция,германия,гърция и коя ли не държава която е на светлинни години от бг,нелепо е без да имаш идея как функционира една държава да пишеш така че все едно си живял там целия си живот и никога не забравяй че да четеш и информираш от бг медийте е едно и съвсем различно е да си бил и живял там,да почувстваш разликата,не говоря за гастърбайтери които и 2 живота да прекарат там без да се адаптираш,комуникираш с местните ежедневно пак няма и идея да имаш за тази държава,та в гърция масата от емигранти дори не знаят в коя държава са,а говорят какви ли не идйотщини за живота в тази държава,а за бг медийте,без коментар,те винаги не са знаели какво пишат,говорят така или иначе,просто как беше,материала не е добър там,добрия отдавна знае как се случват нещата тук,защото отдавна е забравил че има място като бг,просто е,само малко мисъл трябва,колко и да е обидно това са фактите ако можеш да ги видиш и разбереш!

 47. 47 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  Мдаа, виждам, че глупендърите с 4 клас са бързи - някой дори вече е успял да ми сложи минус

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 48. 48 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#45] от "Митридат":

  Напълно съгласен. Както казва една позната - откакто пред църквата се играе кючек, нещата се сговниха.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 49. 49 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 846 Неутрално

  [quote#43:"Master of puppets"]
  До коментар [#41] от "benkovski11":
  Ми тези 2 милиона не се бяха изнесли преди 1989 просто защото ги очакваше разстрел, ако тръгнеха, а не защото са били фенове на комунизма. [/quote]

  -Имаше достатъчно легални и полулегални начини.Мои приятели емигрираха единият в Западна Грмания/чрез брак с немкиня и то с официално становище на Държавния съвет/,другият,след екскурзия във Франия? в САЩ-беше после и журналист в СВ.Европа.А който искаше можеше да отиде в ГДР и от Източен Берлин да мине,без проблеми в Западен Берлин?тогава България имаше безвизов режим с тях.А това с разстрелите си е пълна глупост и сега може да те гръмнат,ако нелегално хукнеш през граничната бразда.Освен това,освен изходни визи имаше и има още входни визи.Първоначално,например западногерманското посолство давах виза за 2 часа на българи,после искаха и писмо-покана от близък там,оше по-късно то да бъде официално заверено от властите и че близките ти поемата разноските ти за пресоя и лечение и т.н.Постепенно след 1989 г. от БГ страна отпаднаха изходните визи,но "оттатъка" си запазиха входните.Защо ли?Заради "свободното движение" на хора ли?

 50. 50 Профил на woland
  woland
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  Слабата средна класа е пряко следствие от либерализма. Ако имаме система, в която част от хората отпадат от производствения процес по естествен път (индустриалната революция), комбинираме това с миграцията на бизнеса към места, където работната сила е по-евтина и с либерализма, става ясно не само защо е така, но и защо ще продължаваме да задълбаваме в тази посока.
  Голямата еволюция на средната класа е свързана преди всичко с държавни регулации на бизнес средата, определянето на честни правила, които по идея важат за всички (не винаги, но все пак ...). Отслабването на регулациите и отмяната им подрежда обществото по нов начин - тези, които са по-богати определят правилата, а всички останали лека-полека отпадат като значение от системата. И това е наистина голяма криза на демокрацията такава, каквато я познаваме от ХХ век. Това, което следва е някаква форма на олигархия, в която голямото неравенство ще е правило, икономическата неефективност - естествено следствие, а такива неща като АСТА ще са дреболии на фона на бъдещите ни неприятности.

 51. 51 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Браво на японеца. Човекът просто предупреждава до какво ще доведе увеличаването на броя на бедните.....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 52. 52 Профил на БамБам
  БамБам
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#44] от "Хи-хи":

  правова държава т.е върховенство на закона! Ти живееш в парламентарна република, което означава представителна демокрация! Дефинирай си малко терминологията, че се излагаш!

 53. 53 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#49] от "benkovski11":

  Интересно, тогава като е било толкова хубаво, защо са се изнесли толкова много хора за толкова малко време? И ако е било, защото ги е било страх от идващия капитализъм, защо не са се изнесли към бастионите на комунизма Куба, КНДР, Русия и Китай, ами баш към най-капиталистическите държави?????

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 54. 54 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#4:"rapidfire"]Напротив, точно "естественият подбор", липсата на регулация е довела до това положение.
  Оцелели са най-хитрите, най-агресивните, най-безскрупулните[/quote]
  И аз съм на това мнение, като че ли..

 55. 55 Профил на tatkoruso
  tatkoruso
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Помните ли как костинбродския циганин И.Костов призоваваше "Подкрепете българския бизнес" и "ние ще създаваме средна класа", а създаде олигархията.Колкото до статията изводите са верни Е, И.

 56. 56 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#52] от "БамБам":

  Чети малко между редовете, не го карай бамбашката...

 57. 57 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#50:"woland"]Голямата еволюция на средната класа е свързана преди всичко с държавни регулации на бизнес средата, определянето на честни правила, които по идея важат за всички (не винаги, но все пак ...). Отслабването на регулациите и отмяната им подрежда обществото по нов начин - тези, които са по-богати определят правилата, а всички останали лека-полека отпадат като значение от системата. [/quote]

  Това е заблуда, всяка демокрация рано или късно се трансформира в олигархия, от там всяка олигархия придобива лостовете върху управляване на регулациите и става така, че чрез регулации се задушава дори всяка възможност за създаване на конкуренция. Това е много добре видимо у нас и малко по прикрито на Запад. Който има пари купува политическо влияние - медии, финансиране на кампании и др.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 58. 58 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#9] от "stokn":Хайде да не изпадаме в крайности, т.е. от "осанна" до "разпни го"! В съвременния динамичен свят трудно една теория може да се превърне във вековен модел на подражание. Важното е, че Фукуяма признава неточностите на прогнозите си, не се пъне като магаре на мост. Пък и кой можеше в онези вече далечни години да прогнозира и бума и краха на борсите!?

  Sic transit..
 59. 59 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Гневно

  [quote#5:"deepdp"]
  Комунизмът е най-човеконенавистническаа теория и практика[/quote]
  Най-голямото престъпление на комунистите е че убиха дядото на Бойко Борисов, а сега му пречат да оправи България.

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2866 Неутрално

  На тия динамични и щурави времена да ви кажа не мога да си представя къв кеф е да си "средна класа". Ходиш на работа от 9 до 5. Блъскаш, чукаш там нещо или разнасяш папки, вещи от т. А до т.Б, шофираш или копаш и като минат 8-те часа висиш още един-два по задръствания или транспорти градски дорде се прибереш. Ракийка или там квото има, жената/мъжо и на другия ден пак.
  Лятоска плаж, зиме сняг и туй то.
  Един мой познат в ранните години след като си вдигна чукалата от БГ и стана почти веднага тамошна тогавашна "средна класа" казваше: "Всичко е ок, братче, обаче живота тук изтича като олио мазно-мазно. Един хубав ден просто пукнеш и толкоз."
  Е, те това вече свърши. Няма го. Ни тук, ни там.
  И който не е готов да приеме реалностите, толкоз по-зле за него. Мисля че Тофлър беше писал за тия неща още през 80-те на миналия век ама кой чел - чел.
  Ама имало организирани миноритарни групи и окупирали и задавили тон на властта, се тюхка Фукуяма.
  Ами има.
  Щом са се организирали в името на нещо си (може и да е 50кинта за глас, опънат палатка в парка на студа, протестират срещу шистов газ или Белене, или променят закон и правило ограничаващи ги да правят пари) значи това е важно за тях и управляващите трябва да ги чуват. Другите що не се организират?
  Щот не ги интересува, не искат да се ангажират, не искат да бъдат "политическо животно" защото "нямало смисъл".
  Предочитат да си кютят на топло в "средната класа" -на принципа "квото за другите, това и за нас".
  Или "Ами то толкоз върви." - цена на стока, услуга или труд.
  Е, те това свърши. Няма го.
  Човечеството се връща към нормланото си съществуване, когато всеки ще трябва да напряга мишци и ум за ежедневното си оцеляване до края на живота си. Докато е жив ще трябва да се занимава с нещо смислено за околните и обществото за да получи коматчето хляб и засити изначалния глад и късчета енергия за да поддържа телесната температура на все още мърдащото си тяло.
  Защото е жив. И благодарение на глобализацията е поставен в световна конкурентна среда.
  Пенсии, помощи - ала бала. Западният свят е в нова фаза от развитието си който не го осъзнава и се опитва да го върне в релсите на отминалата индустриална ера е обречен на провал.

 61. 61 Профил на greshite
  greshite
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Моля, ви кажете, че тоя не е социалист, щото съм съгласен с казаното от него

 62. 62 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Интересна ситуация - какъв ли ще е изходът?
  Ако не се лее кръв - нищо не се променя в краткосрочен план!
  Дори и да се лее кръв - пак се връща в дългосрочен план същата изходна картина!
  Изход "свише" - май натам вървят нещата...

 63. 63 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Фукуяма е умен човек, но мисли в сравнително тясни рамки.

  България е древна и заслужава много повече!
 64. 64 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#9] от "stokn":

  Всяко нещо се променя във времето. Човек има право да променя възгледите си. Особено като каже извинявайте, СБЪРКАХ. Така и така.
  На това се вика еволюция.

  България е древна и заслужава много повече!
 65. 65 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Икономическото неравенство в развитите държави сега е по-голямо от всякога и това не е никак добре за демокрацията", смята Фукуяма.
  ---------------
  Hm. А нима икономическото неравенство не е по необходимост резултат от демокрацията???

  =====================
  "Нямаше да има определени части от общността, които да имат по-високопоставен достъп до политическата система и да го използват за собствените си интереси."
  ------------
  Достъпът до политическаста система при пазарната икономика има своя цена, която трябва да се плати. Нископоставените нямат средства за това.
  ======================
  "Бавно американците започват да осъзнават проблема за икономическото и социалното неравенство."
  ---------------------------
  Ехеее, ние откога сме го осъзналиии! Те изглежда отиват натам,откъдето ние се връщаме !


  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 66. 66 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Прочетох всички коментари. Философия или икономика без психология и теория за държавно управление не върви. Повечето от вас мислят в рамки подобни на тези на Фукуяма.
  Не видях дори и една дума, която да подскаже, че този модел на управление е гнил и че може да се промени.
  Наложеният модел на управление на хора и ресурси на Римската империя, който и до сега функционира е ГНИЛ.
  Първият му огромен проблем е, че за близо 2500 години се движи само в грешната посока. Това на което историци, философи, прависти и икономисти наричат прогрес.
  А вторият проблем е, че при него се концентрира огромна власт в прекалено малко хора. Повечето ресурси се дислоцират в малък процент хора ( например Рим през 1-3 в. сл.н.е. ) или САЩ след ПСВ.
  Третият му фундаментален проблем е, че не му пука колко хора измират извън обетованите земи, наречени "цивилизовани".
  И не на последно място той резонира вътре в себе си с войни и екологични катастрофи.
  Това може и да прилича на Цайтгайст, но всъщност това, което сега критикувам е същото, което и Атила е критикувал преди 17 века ....

  България е древна и заслужава много повече!
 67. 67 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  ЕС като проект на елитите. Може би. Там е работата обаче, че в последно време има тотално размиване на понятието "елит" на различните национални нива. В него съжителстват като в
  тюрлю-гювеч политици, банкери, фолк-звезди и тореадори (напр. в Испания), обикновени кърлежи, издигнати до медийни звезди от вездесъщите ТВ. Редовият гражданин не иска да се идентифицира с тях. И слава Богу, иначе дори и надеждица вече нямаше да е останала.
  Връщайки се към "ЕС като проект на елитите", кого ли изненадва неефикасността на този кух проект...Започвам да си мисля, че трябва да се върви с бързи крачки към един истински общ проект на хората в него, ако щете, защо не и Европейски Съединени Щати, един вид реална равнопоставеност не толкова на банкерите и политиците, колкото на холандския наркоман и румънския клошар, например. И ако Фукуяма добре дефинира настоящето, би трябвало да не пропуска и факта, че Европа подсъзнателно търси лидери като Митеран и Кол. Ама няма.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 68. 68 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Мутиращия комунизъм РАЗБИ любовта, чувството и доверието на човек от човека. Това е и истината за неизличимо извратената Източно Европейска демокрация и ФАЛШИВАТА й доминация, както на местен така и на международен фронт. Без физическо отстраняване на враговете, НЕ МОЖЕ да се премахне тази дълга и коварна мозъчна война в която участва Свободна Европа. Без усет, без чувство, да се властва е НЕВЪЗМОЖНО. Чувството, ГРАДИ въображението! Г-н Франсис Фукуяма, прозрачно вижда това на което ние всички сме свидетели. Никой днес, НЕ ОБИЧА ДА БЪДЕ МАНИПУЛИРАН, особено младите, малко да ги настъпиш ги избива на поезия. Ако много ги настъпиш философстват. Ето защо, грешно е да кажем, "Човек се учи цял живот". Звучи унизително. Правилно е да кажем, "Човек се самообработва, докато практикува и трупа опит цял живот". Защото човешкото съзнание мисля е достатъчно узряло, както и никога не е късно за решаването на тези БОЛНИ ПРОБЛЕМИ.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 69. 69 Профил на aneta07
  aneta07
  Рейтинг: 458 Неутрално

  То всички прозряхме,че демокрация няма!Нито тук ,нито другаде!Не е проблема в средната класа,проблема е в неолиберализма.Той превръща света в джунгла,където оцелява само силния с най-големи зъби,мошеника,кариериста,длавераджията!Това е светът на печалбата на всяка цена и с всякакви средства,който под формата на лъжливата свобода убива всяка конкуренция!Защото само богатите мултинационални компании имат възможност да завземат пазари,да купуват политици и да мачкат националните фирми.Където банките вземат баснословни печалби, но убиват индивида,върху който паразитират.Обаче местенето на капитала им дава възможност да си търсят нови територии.За съжаление бедността прехвърли мярката и пропастта зейна.Териториите свършват..хората вече са недоволни и виждат истината.Този модел трябва да бъде сменен!Спешно!Иначе ще има бунтове и не се знае какво ще стане с капитализма.Всяка теория,всеки модел трябва да съществуват,докато от тях има полза и водят до развитие.Оттеглянето на държавите от икономиката и махането на всички регулации доведе до там,че самите държави започнаха да фалират и самото им съществуване се обезмисля като не могат да предоставят нищо на населението срещу неговите данъци.Получавайки данъци само от работещите бедни,защото мултинационалните компании изнасят печалбите си,те са обречени на мизерия.За това трябва да се върнат правилата,след като капитала не може да спре сам лакомията си и да предложи поносимо разпределение на доходите между онези,които произвеждат и собствениците на средствата за това.

  Няма много истини!Истината е една,но има много манипулации и липса на информация.
 70. 70 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1132 Разстроено

  До коментар [#41] от "benkovski11":


  [quote#41:"benkovski11"]вече изгони 2 милиона в емиграция.[/quote]
  А стига с тези 2 милиона в емиграция. Да не би да им е лошо, а Знаеш ли, че с топ не можеш да ги върнеш в България, след като веднаж "помирисиха" общество, в което не вилнял социализъм ?? Сина ми и много нетови приятели и съученици се праснаха по света, създадоха семейство и живея 20 пъти по добре отколкото в България. Защото тук продължават да ни управляват кадрите на ДС-то!!!!

 71. 71 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Проблемът винаги е бил в средната класа!!!!!

 72. 72 Профил на aei
  aei
  Рейтинг: 571 Любопитно

  "Странно е, че в атмосферата на тази криза няма надигане от левите политически партии"

  Голям наивник. Въобще не е странно. Заради имиграцията от третия свят хората завиват в дясно.
  Ако нямаше имиграционен проблем, реакцията срещу кризата щеше да е главно от ляво.

 73. 73 Профил на referat80
  referat80
  Рейтинг: 233 Неутрално


  ние човеците не комуникираме по между си
  липсата на нормален диалог води до 'аномалии' от долу до горе по веригата наречена общество
  никой не остава незасегнат
  интелектът не е единствено и достатъчно условие за 'хармония'
  дисбалансите са необходими за да има развитие, 'затворените' системи са гаранция за за системна грешка
  няма напълно черно и напълно бяло
  ама на кого му дреме?поршето,кинтите,живо колко може, нема да сме живи 100 години ))))..............

 74. 74 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#29] от "Мерилин":

  Всуе уважаема. Просто няма как.
  Проблемът е че има твърде много социализъм, наивизъм и утопии.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 75. 75 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#36] от "Теодора":

  А защо да не може да си го позволи? И какво ако фалира Гърция и напусне еврозоната? Светът ще свърши може би?
  Не, напротив, ще получи един урок, че не можеш да изядеш 5 ябълки, когато имаш само 3.
  Да ще фалират няколко банки, ще се сменят няколко правителства - и какво от това?
  Може би всички забравиха, че безотговорното поведение трябва да си получи заслуженото?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 76. 76 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#36] от "Теодора":

  И може би най-после ЕС ще резбере, че не може да мери с един аршин всичко и ще спре с безумните си напъни да регулира абсолютно всички, без да е извървял и една десета от пътя към политическо, икономическо и социално обединяване

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 77. 77 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 909 Неутрално

  #70, кадрите на ДС никога не са управлявали, нито преди 1989, нито след това. Това бе един от митовете, създадени от новоизлюпените "демократи" от всички бои на спектъра, за да пръскат дим в очите на хората и да замаскират собствените си провали и голямото крадене. Преди 1989 ДС бе 9-та дупка на кавала, слугуваща на ЦК на БКП, на Министерския съвет и на ОК ( оркъжните комитети ) на партията. Над всички тези структури пък бе Политбюро ( 15-16 човека) начело с Генералния секретар. Така че който говори за управлението на ДС "преди", е просто политически неграмоте. След 1989 ДС бързо-бързо беше разформирована и останаха само бивши служители на ДС, които се опитаха да си намерят нови, включително и в новосъздадените "антикомунистически" партии. Няма как едно нещо да е управлявало, след като не е съществувало. Кой е адреса на ДС, кой им е телефонния номер- бих перефразирал Хенри Кисинджър?! На Цветанов парите за 6-те апартамента не му ги раздадоха ДС, а корупционната среда, породена от липсата на гражданско общество и овчедушието на хората. Тия дето непрекъснато се оправдават с ДС, колко пъти са спретнали един митинг против съдебната система например? Или против апартаментите на Цветанов? По-удобно им е да се оправдават с митовете за ДС, отколкото да си мръднат задниците и да излязат на протести- това е цялата работа. И всяка власт подхранва тези митове за ДС, защото и на нея така е по-удобно, защото така се пренасочва вината от тях към някой друг, имагинерен субект.

 78. 78 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#31] от "benkovski11":

  Говорите все едно предлагате някаква алтернатива?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 79. 79 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  До коментар [#39] от "proizvoditel":

  Проблемът е, че така и никой не съумя да изобрети правила и регулации, които да са съвършени. Затова и непрекъснато има нужда от промяна.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 80. 80 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Бъдещият световен конфликт няма да е икономически, а расово-религиозен. Третият свят постепенно завладява първия, което гарантира пълен регрес. Смях се 10 минути, стана ми лошо, когато прочетох, че всички евреи във Франция на президентските избори ще подкрепят крайно дясната дъщеря на Льопен.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 81. 81 Профил на о. Павел
  о. Павел
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Допълнение:

  Сещате се защо ще я подкрепят - не само гласово, но и финансово. Защото очакват да внесе закони срещу ислямската емиграция, която наводни Франция.

  Прочетете:http://www.veren.org/product.php?b=3922
 82. 82 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  А средната класа е слаба поради алчността на богатите!

 83. 83 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2358 Любопитно

  [quote#9:"stokn"]Помня как като студент задъхано го четях и за мен той беше окончателен и безапелационен гуру. Пък после какво? Нещо се бил объркал в прогнозите, пък не било така, ама било иначе, щото, понеже, тъй като...
  Затова през последните две десетилетия вярвам само на доказали се и проверени от времето доктрини, най-вече християнството [/quote]

  Какво имаш предвид? Какво му се е доказало и проверило на християнството?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 84. 84 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 575 Неутрално

  У нас ГЕРБ е окупирал властта подобно на положението в Гърция.Съдбата ни ще е като на съседите - мащабен фалит!

 85. 85 Профил на proizvoditel
  proizvoditel
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#79] от "mapto":
  Съгласен съм с теб приятелю. Както във всяка човешка дейност, така и при глобализацията, натрупването на грешките ще доведе и до усавършенстване на правилата. Важно е дотогава границите да не са така широко отворени, а митниците стриктно да следят за далавери и дъмпинг. Защото сега за определени държави икономиката е превърната в оръжие и политика. Не бива да говорим за свободно движение на стоки, след като суровините се продават на цени според купувача, а не според международните цени. Различните държави принуждават бизнеса да спазва различни стандарти, които товарят бизнеса с различни разходи - нива на заплати, екологични изисквания, изисквания по условия на труд и т.н. Няма как да има свободно движение на капитали, докато има офшорни зони, чиято единствена функция е да крият следи, данъци, както информация и парите на престъпниците. Има още много съображения, но и тези са напълно достатъчни.

 86. 86 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Весело


  Тоя явно беше объркАл "краят на историята" с краят на капитализЪма!

  Как не се намери един седерунгел, който да не е зомбиран игнорант!

  Ма инак, като всички седераси, е нагъл и не му пука, че беше един от виновниците за сегашното състояние, с тъпите си теории.

  А сега седнал да дава акъли...

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 87. 87 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  последната му книга Origins of Political Order е нещо доста съблазнително.горещо я препоръчвам. аз лично никога не му бих му простил заигравките с неоконс в америка, макар че после през 2006 направи опит с America at the Crossroads да се дистанцира от тях. и донякъде успя.

 88. 88 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#9:"stokn"]Затова през последните две десетилетия вярвам само на доказали се и проверени от времето доктрини, най-вече християнството
  [/quote]
  Доказано и проверено- християнството?!? Единственото, което е "доказано и проверено" за него е, че е ЛЪЖА/ИЗМАМА!

  А, има и друго: Избиването тези, дето не са съгласни с него, както и насилственото му налагане, чрез огън и меч, по всички континенти, като по този начин е унищожило хиляди народи и култури.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 89. 89 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно

  [quote#11:"Barionas"]Получава се така защото съветската система беше някакъв вид коректив на западния свят (независимо дали добър или лош) и те съществуваха като равновесие на една система .В съвременния свят това го няма ( Китай не може да е такъв ) и затова системата излиза извън равновесие .[/quote]
  Да не би твърдиш, че капитализЪма има нужда от врагове, и ако го нямаше соца, щеше да се срути още преди 80 години?

  Това се нарича ЕРЕС!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 90. 90 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#16:"dqdomart"]Чак сега - след 2 години започнах да проумявам тези неща. [/quote]
  Браво, блонди! "По добре късно, отколкото никога."

  Световната революция има нужда и от печени юристи, за Народния съд 2.0, било то и реститути. Всичко зависи от теб, да запазиш нещо от реституираното.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 91. 91 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#22:"mapto"]Не се излагайте, Фукуяма си е чист американец, а не японец. Да не би Франсис да ви звучи много японско? [/quote]
  Да, американец е, но Франсис е ВТОРОТО му име. Првото е Йошихиро, но даже не знае да говори японски!

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 92. 92 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 458 Неутрално

  последната му книга Origins of Political Order е нещо доста съблазнително.горещо я препоръчвам. аз лично никога не му бих му простил заигравките с неоконс в америка, макар че после през 2006 направи опит с America at the Crossroads да се дистанцира от тях. и донякъде успя.

 93. 93 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Защо допуснахме банките да са too big to fail?
  Защо инвеститорите се втурнаха към възможно най-екзотични активи?
  Защо не се придържаме към здравият разум и умерена доза скептицизъм?

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 94. 94 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Неутрално

  [quote#92:"sheineman"]никога не му бих му простил заигравките с неоконс в америка[/quote]
  Той СИ беше неоКОН, но все пак му е останал малко разум, или е станал по- мъдър с годините, за да се дистанацира. Което пък противоречи на седерастката максима(дето я слагат в устата на Чърчил), че "ако на двайсе не си комунист, начи нямаш сърце, а на 35 консерва, начи нямаш ум".

  Което е точно обратното, освен за тия, които се възползват от идеологиите/париите само за келепир, и ФУКУяма е типичен пример.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 95. 95 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно

  [quote#93:"serafin"]Защо допуснахме банките да са too big to fail?
  Защо инвеститорите се втурнаха към възможно най-екзотични активи?
  Защо не се придържаме към здравият разум и умерена доза скептицизъм? [/quote]
  Заради пазарния фундаМЕНТАЛИЗЪМ, без който няма капитализъм?

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 96. 96 Профил на АБПФК
  АБПФК
  Рейтинг: 853 Любопитно

  [quote#30:"dimko"]Капитализмът ще стигне новото си Историческо определение , след като реализира "Обществото на Гражданите за самите тях" . Макар и плахо , белези на този феномен , вече оформят неговия образец в скандинавските общества . [/quote]
  Явно си нямаш представа, какво е капитализъм, и че е в ПРОТИВОРЕЧИЕ с "Обществото на Гражданите за самите тях", инак нямаше да ги дрънкаш такива.

  Това, което се опитват да правят в скандинавските страни ще рухне за нула време, при един по- голям трус, както почти рухна през 90- те в Швеция.

  ☭ Нас червеното знаме роди ни...☭ http://youtu.be/EC58ZjzejL0
 97. 97 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#2] от "Хи-хи":

  Сегашните "корпоративни демокрации", както и комунизма са дело на едни и същи ръце: The golden rule: this who holds the money makes the rules.
  Правят си експерименти с "източния блок" от 1917 година, после Куба, Китай и т. н. Извлякоха някои поуки "събориха" уж комунизма с някои изключения. Правят се обаче че комунизма върви в кибуците им с парите на американските данъкоплатци. Сега се опитват да въведат комунизъм от най-лошия тип: Сталинския. Новия световен ред всъщност ще бъде "комунизъм от Сталински и месиянски тип. Чакат си те още месията-дявола да ги оправи. Разпнаха Месията и сега чакат дявола сатанисти безбожни. Защото той ще дойде от свое име и него ще приемат.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 98. 98 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "В една демокрация със слаба средна класа ще видите повече популизъм, повече вътрешни конфликти и невъзможност да се решат проблеми с разпределението на ресурсите по нормален начин."

  Направо е описал България но съвсем дипломатично!

  Хитростта пречи на мисълта!
 99. 99 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#58] от "antropos":

  Маркс, как кой? Тази цикличност се знае отнеговите анализи отдааааавна, ама ей такива като Фукуяма толкова се опияниха след '89 , че забравиха да го прелистват от време на време за справка - примерно, докато си пият кафето сутрин

 100. 100 Профил на sheineman
  sheineman
  Рейтинг: 458 Неутрално


  До коментар [#8] от "gench":

  ами, по-скоро са се объркали ония които му преписаха грешно интерпретиране на циклите на хегел...но тава е друга тема.
  тезата му беше че след края на студената войнам моделът на западните демокрации до-уби комунизма,който вече беше колабирал. франсис искаше просто да каже, демокрацията като форма на управление няма алтернатива и всеки опит да се търси такава е обречен на провал. по-добре е да се работи върху отстраняването на дефицитите на демокрациите за да могат те да бъдат атрактивни за човечеството.с окончателното налагане на демокрациите историята би била завършена...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK