Куп нарушения на закона в Седмицата за защита на личните данни

Карикатурата на Иван Кутузов е архивна. Публикувана е за първи път на 2 май 2006г.

© Дневник

Карикатурата на Иван Кутузов е архивна. Публикувана е за първи път на 2 май 2006г.Статията е от януарския брой на информационния бюлетин, издаван от "Програма Достъп до информация". Авторът - Фани Давидова, е от правния екип на програмата.

"Ама що идиот ходи по улицата ...", мърмори шофьорът на таксито, в което се вмъквам. "Мен ли имате предвид?!" – неловко се озъртам за други идиоти, но не – явно съм аз. "Аааа, не – любезничи шофьорът, - ти - горе-долу, ама какви возим ... не е истина! Ще взема да туря една скрита камера, па да снимам, да снимам, после ще го продам за мнооого пари, на който иска."


Хем ми става смешно, хем притеснено дали това са бъдещи планове или вече реализиран проект. Озъртам се боязливо, една икона се кандилка на предното огледало, очите й светят точно като червена лампичка на скрита камера. Изобщо подходящи места за скрита камера в едно такси - предостатъчно… 


Забравям за таксиста и продуцентските му планове, след като напускам бъдещата снимачна площадка.
Случката обаче ми припомня за себе си два часа по-късно, когато журналисти ме търсят за коментар. Казусът: сайт предлага онлайн продажби на "шпионско оборудване" - скрити камери, микрофони, записващи устройства. За доказателство колко страхотна стока предлагат собствениците на сайта, нека ги наричаме тук фирма ОЧЗ (ОЧЗ – Организация на чудовищата и злодеите в анимационния филм "Мечето Бамзе"- бел. авт.), предлагат още онлайн наблюдение на няколко "горещи" според тях точки в София.


Едно кликване с мишката ме води право на кръстовището на "Графа" и "Патриарха". Имам възможност от няколко ъгъла хубавичко да огледам оперативната обстановка, мога да приближа изображението колкото поискам, да надникна в преминаващия трамвай, да разгледам пътниците спокойно. Ако насоча камерата по-нагоре, а услужливите хора от ОЧЗ са помислили и за това, хоп – прозорци, кой ли живее там, не знам, но ако много ми се прииска, мога да разбера какво вечеря...


Не е ли нарушение това на личните данни, питат ме журналистите.  Цял чувал нарушения на закона е това, отговарям.
. . .
Видеонаблюдението е запис на изображения на физически лица и представлява обработване на лични данни според Закона за защита на личните данни (ЗЗЛД). Ето защо в описания случай


нарушенията са следните:


1. Гражданите, чиито данни се обработват, следва да знаят кой, кога и защо обработва информация за тях.


2. Гражданите трябва да са съгласни с обработването, а когато  камерата е на публично място, тя трябва да е означена и видима за преминаващите.


3. Обработването на данните следва да се извършва с точно определена и легитимна цел.


4. Администраторът – лицето, обработващо данните, трябва да е ясно идентифицирано.


5. Данните следва да се пазят за определен необходим срок, а след това да се унищожават.


6. Достъпът до данните на трети лица трябва да бъде ограничен.


Не зная по каква прищявка на съдбата горните два случая попадат при мен в периода, обявен от Комисията за защита на личните данни като


Седмица за защита на личните данни


в която се провеждат поредица инициативи за отбелязване на Европейския ден за защита на личните данни – 28 януари.


Да, Европа отбелязва за шести пореден път този ден, а на 28 януари 1981 е приета Конвенция № 108 на Съвета на Европа за защита на лицата при автоматизираната обработка на лични данни.


Да, в изминалите 10 години чувствителността на гражданите по отношение защитата на личното им пространство и личните им данни става все по-забележима. Съзнанието, че трябва да браним с цената на живота си единствено личната си карта, докато в същото време доброволно участваме с ЕГН-то си в телевизионни игри и публикуваме разнообразна лична информация в социалните мрежи, постепенно се променя. Гражданите все по-ясно си дават сметка, че имат права и че именно те са тези, които следва да ги предявят пред администраторите на данни.


Да, вече 10 години България има своето законодателство за защита на личните данни, което разглежда правото им на защита като част от общото  право на неприкосновеност на личния живот.


Гаранциите на правото на


неприкосновеност на личния живот


са залегнали в Конституцията на Република България и по-конкретно в чл. 32, чл. 33, чл. 34. Съгласно чл. 32 личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие, освен в предвидените от закона случаи. Чл. 33 регламентира неприкосновеността на жилището, а чл. 34 гарантира тайната на кореспонденцията и другите съобщения.


Да, за тези 10 години България ратифицира Конвенция № 108, през 2002 прие основния в тази област закон – ЗЗЛД, въвеждащ правилата на основната в тази област Директива 95/46/EC за защита на личността срещу обработка на лични данни и за свободно движение на тези данни. Органът по надзор на това законодателство – Комисията за защита на личните данни, упражнява своите правомощия от края на 2002.


За да отбележи подобаващо 10-годишнината от работата си, КЗЛД публикува специална секция на сайта си, в която гражданите могат да намерят отговори на най-често срещаните въпроси, свързани с прилагането на ЗЗЛД. Открит е и кол-център за връзка с гражданите, на който могат да бъдат задавани всякакви въпроси от компетентността на комисията.
. . .
Е, силно впечатлена от сполетялото ме в първия ден от обявената Седмица за защита на личните данни, се прибирам към вкъщи като Марлоу в опасен квартал – яката на палтото е вдигната и закопчана догоре, само очите ми се въртят над нея, търсейки някоя червена лампичка на поредната скрита камера...


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Бля, бля.
  Колкото да се намираме на работа.
  Ами колко телевизии снимат със скрити камери?
  Ако сложа инфрачервена камера да пазя колата, трябва ли да я обознача?

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 2. 2 Профил на Боно Нончев
  Боно Нончев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  [quote#1:"Captain Shakespeare"]Ами колко телевизии снимат със скрити камери? [/quote]
  За да покажат обаче лицата на хората или жилищата им трябва да получат писмено одобрение от тях. Което е адекватна защита според мен.

  [quote#1:"Captain Shakespeare"]Ако сложа инфрачервена камера да пазя колата, трябва ли да я обознача? [/quote]
  Ако е в частната ти собственост разбира се че не. Ако е на улицата пред вас разбира се че да.

 3. 3 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Мечето не беше ли Ръкспин?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 4. 4 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#2] от "pi314_":

  Извинявай,
  но понеже даваш компетентен отговор ,
  то би ли ми отговорил на следния въпрос :

  Както съм споменавал много пъти , аз съм домуващ в Дома за стари хора Сливен в стая 223 .
  Та мине се не мине някое време и по устна заповед на директорката на Дома Илиана Славова в стаята ми ( и на всички останали домуващи ) - нахлуват в буквалния смисъл на думата някъде около 5 човека от персонала на Дома без да вземат моето разрешение и също без да вземат такова разрешение за обиск -
  започват да тършуват и ровят из личните ми вещи примерно търсейки отоплителен уред или даже и някоя филийка хляб ! ? ! ? ! ?
  Не е ли това нарушение на неприкосновеността ми на личния ми живот ?
  Според мен това , че аз и ВСИЧКИ останали домуващи сме настанени в Дома по индивидуални договори между всеки един от нас с кмета на града НЕ дава право на никой да НИ нарушава личната неприкосновеност В личните стаи в които живеем без да е взето наше съгласие .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 5. 5 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Гневно

  До коментар [#4] от "Чардо":

  Това, което мога АЗ да те посъветвам е да вземеш да сложиш ТИ една скрита камера и след това да предоставиш добития материал на "Господари на ефира"!
  Ще го лапнат като топъл хляб.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 6. 6 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Практически нормативната уредба стартира на куц крак. Както знаем от теория на правото един закон е триединството на буквата, духа и практиката. Буквата беше зле скалъпена и набързо по стахановски приета в късна доба на царския парламент. Практиката досега е според зависи - зависи от това кой докъде е обжалвал. А духа. Ех духа.. Ако питаш един милиционер, опа, полицай дали имаш право да го снимаш - не. Ако питаш който и да е - нямаш, ако не питаш - можеш да правиш каквото си искаш.
  В резултат - съда не приема редица заснети видеоматериали за доказателства именно поради тия недомислици в закона сега.
  Инак най-смешно ми е в банка - отиваш и ония ти снимат картата на ксерокс и после ти я подават да се подпишеш. Даже ти викат - пиши и съгласен съм с копието. Абе викам девойче, ами ако не съм съгласен? Оная ме гледа като добиче и вика - ми гуспудине кат не си съгласен с процидурити на банкътъ - не подаваш молбъта и си намираш друга таквази с чийто процидури си съгласин.
  Та тъй драги ми Смехурко...

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 7. 7 Профил на pavkata2010
  pavkata2010
  Рейтинг: 427 Любопитно

  До коментар [#3] от "lazy_and_sleepy":
  Да, правилно - Ръкспин е мечето. Излишни са тези препратки, като не са верни.

 8. 8 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Егати тъпата статия.

  P.S. Мечето наистина е Ръкспин.

 9. 9 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 740 Неутрално

  ОЧЗ ( Monsters and Villains Organization M.A.V.O) e анимационния филм Мечето Ръкспин. Мечето Бамзе за което говори авторката се занимаваше със съвсем легитимни дейности. А ОЧЗ има химн ,който според мен е по-добър от Веселин Мариновата песен за полицията. Макар че ОЧЗ и полицията долу-горе правят едно и също. Ето го химна, започва на 10:24:
  http://www.youtube.com/watch?v=7I22kcBcEL4

 10. 10 Профил на gligi
  gligi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Най-големият нарушител на ЗЗЛД е държавата!

  Точно на "Попа" има и МВР-камера, но не за следене на автотрафика, а насочена към паметника! Ако през камерата на "ОЧЗ" може да погледне всеки - кой ли гледа през другата?

  Да не говорим за безсмисленото копиране на лични карти за какви ли не нужди от всякакви институции.

 11. 11 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 628 Любопитно

  След "Мечето Бамзе" всичко надолу губи смисъл - дали е вярно или пък съчинено

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 12. 12 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  http://www.bivol.bg/kzld.html
  Уверете се сами що за стока са КЗЛД. Тия ли ще ми пазят личните данни?

  Любомир
 13. 13 Профил на Tsvetomir Bogdanov
  Tsvetomir Bogdanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Те не записват видео, което в цял свят е измъкване от санкциите на закона, предават го в реално време, без звук. Ако някои реши да го запише - той ще наруши закона.

 14. 14 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#2:"pi314_"]За да покажат обаче лицата на хората или жилищата им трябва да получат писмено одобрение от тях. Което е адекватна защита според мен. [/quote]

  Господари на ефира снимат непрекъснато със скрити камери, пък нещо не мисля, че са оказвали досега документ на заснетите....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK