Какво струва на Германия лидерската й роля в Европа

Ангела Меркел - дамата начело на най-голямата европейска икономика

© Reuters

Ангела Меркел - дамата начело на най-голямата европейска икономикаВ продължение на шест десетилетия Германия следваше съвета на Нобеловия лауреат Томас Ман да се стреми не към германска Европа, а към европейска Германия. Кризата в еврозоната обаче изглежда измести тази следвоенна предпазливост. Две години след избухване на дълговото бедствие Германия изглежда истински уверена в ролята си на икономическа суперсила, промотирайки модела си за фискална дисциплина в Европейския съюз, коментира агенция Reuters в свой анализ.


Но комбинацията между


новооткритото икономическо господство
и дръзката ръководна роля във външната политика и сигурността (към която САЩ тласкат Берлин) представлява деликатен момент за страна, която странеше от геополитическата сила заради нацисткото си минало. Министърът на отбраната Томас де Мезиер, който е един от най-доверените хора на Меркел, синтезира дилемата на годишната конференция по сигурността в Мюнхен: "Мнозина считат, че Германия има същите права и затова същите задължения като останалите големи сили. Но в Европа все още има хора, които повече се страхуват от голямото германско лидерство, а не от малкото германско лидерство", каза Де Мезиер.


Докато други големи икономики в ЕС изпитват сериозни трудности, Германия отбеляза икономически ръст от 3% две поредни години

От разразяването на кризата през 2009 г. влиянието на Германия нарасна неимоверно от страна, която неохотно отпуска спасителна помощ на закъсали държави до модел за бюджетна дисциплина и инициатор на сключването на фискалния пакт. Докато други големи икономики в ЕС изпитват сериозни трудности, Германия отбеляза икономически ръст от 3% две поредни години. Френският президент Никола Саркози в стремежа си да бъде преизбран вече открито споменава Германия като пример за подражание и му се наложи да разчита на подкрепата на Меркел, за да възвърне изгубеното доверие на избирателите.


Възходът на Германия обаче не беше без гафове, като например предложението за изпращане на комисар в Гърция, който да контролира бюджетната й дисциплина, или пък коментара на Фолкер Каудер, председател на парламентарната група на Християндемократическия съюз в Бундестага, че "Европа говори немски". Освен това Берлин беше обвинен, че не иска да плати цената на своята лидерска роля, тъй като отхвърля призивите да осигури повече средства в спасителния фонд за еврозоната. За Хедър Конъли от Центъра за стратегически и международни изследвания във Вашингтон беше "разочарование" от Германия, че не се присъедини в операцията на НАТО в Либия през 2011 г.


Не би било пресилено ако се каже, че германската политика до голяма степен е решаваща за съдбата на цяла Европа

© Reuters

Не би било пресилено ако се каже, че германската политика до голяма степен е решаваща за съдбата на цяла Европа


Новата столица на Европа


С редица посещения от световни лидери, които търсят рецептата за това как икономиката да преодолее кризата, Берлин се превърна в новата столица на Европа. Но Меркел отправя противоречиви послания. Първоначалното нежелание на Германия да играе доминираща роля и ограниченията в конституцията, заради които канцлерът не може да действа без да се консултира предварително, изнервяха финансовите пазари. С напредването на кризата обаче Германия беше окуражена да вземе по-решаваща роля. "Трябва да спасите еврозоната и по този начин да спасите Европейския съюз", смята британският историк Тимъти Гартън Аш. "Така че в този момент предизвикателството наистина опира до Германия", допълва той.


Германците обаче стават все по-скептични и негативно настроени към това парите на данъкоплатците да отиват за спасяването на закъсали държави като Гърция. В едно от последните социологически проучвания 46% твърдят, че Германия би била по-добре без ЕС, но и почти същият брой (45 на сто) смятат, че членството носи предимства.Германците обаче стават все по-скептични и негативно настроени към това парите на данъкоплатците да отиват за спасяването на закъсали държави като Гърция

Въпросът какво трябва да е влиянието на Германия в Европа и на глобалната сцена дълго време вълнуваше поствоенните лидери. Хенри Кисинджър например заяви, че Германия е прекалено голяма за Европа, но прекалено малка за света. Тежко наказана след агресията й през двете световни войни през 20 век, Германия е един от основателите на Европейската общност за въглища и стомана, предшественика на ЕС и сметна икономическата интеграция за най-добрия начин за избягване на евентуален бъдещ конфликт в Европа. Обединението на двете Германии поднови страховете на Франция, Великобритания и Русия, че новата федерална република може да стана прекалено голяма, но те се оказаха неоснователни, след като Берлин се посвети на европейското икономическо и монетарно единство.


Дори и сега, две години след разразяването на кризата в Европа, Меркел все още опитва да създаде впечатлението, че френско-германското партньорство все още е начело на Европа. "Германските дипломати твърдят, че е трябвало да се научат да "водят отзад", за да накарат останалите да подкрепят плановете им така, че да не изглежда, че всичко идва от Германия", твърди ръководител на американски изследователски институт, пожелал анонимност. "Но след като Франция загуби първокласния си кредитен рейтинг, вече е ясно кой ръководи", допълва той.


Федералната република поведе останалите държави в Европа към строга фискална дисциплина

© Reuters

Федералната република поведе останалите държави в Европа към строга фискална дисциплина


Квазихегемония в икономическата политика


След като образът на Меркел достигна до нещо, което медиите започнаха да наричат "свръхканцлера" (Die Überkanzlerin), Гартън Аш заяви, че доминирането й създаде "нещо, което много прилича на Германска Европа, не просто германско лидерство, а нещо като квази хегемония по отношение на икономическата политика".


"Това не е доминиране, това не е диктат, не е самосиндикално действие – донякъде това е начинът и смятам, че само германците го могат", разказва Робърт Зелик, президентът на Световната Банка. Според Джордж Сорос Европа е изправена пред строги антикризисни мерки и структурни реформи не за друго, а защото Германия настоява. "Берлин вярва, че това е проработило за Германия през 2005 г. и че ще проработи и за Европа през 2012 г.", допълва Сорос.Много чуждестранни лидери приветстват "германизацията" на европейските фискални навици

Някои държави, които заради историята си са традиционно враждебно настроени към Германия, реагират изненадващо позитивно за новата й роля. За Израел например няма съмнение, че Германия е новият европейски и световен лидер. "Чудя се обаче доколко тя има желание да изпълнява тази функция", казва израелският заместник външен министър Дани Аялон. Външният министър на Полша Радослав Шикорски окуражи Германия да обмисли позицията си в Европа на "най-голям акционер". Шикорски обаче предупреди, че Германия няма икономическото и военно влияние, за да се превърне в "добрия хегемон", ако има такива амбиции.


Много чуждестранни лидери, които приветстват "германизацията" на европейските фискални навици, като Зелик или премиера на Италия Марио Монти, предупреждават, че Берлин рискува да провокира негативни реакции заради прекалено тесния фискален фокус. Към Меркел има все повече призиви да излезе със стратегия за растеж, която да допълни фискалната дисциплина и да може Европа да върне надеждата си за трудова заетост и просперитет. "Ако в края на 2012 г. Германия се свързва само със строги антикризисни мерки, може да се превърне в обект на гняв", казва Зелик.


"Мнозина считат, че Германия има същите права и затова същите задължения като останалите големи сили. Но в Европа все още има хора, които повече се страхуват от голямото германско лидерство, а не от малкото германско лидерство", казва министърът на отбраната Томас де Мезиер.

© Reuters

"Мнозина считат, че Германия има същите права и затова същите задължения като останалите големи сили. Но в Европа все още има хора, които повече се страхуват от голямото германско лидерство, а не от малкото германско лидерство", казва министърът на отбраната Томас де Мезиер.


Сдържаност в отбраната


Германия рискува и да разочарова партньорите си, както се случи, когато се въздържа при вота в Съвета за сигурност на ООН за операцията в Либия. "Това показва нежелание да поеме отговорността на голямото световно икономическо влияние", казва Конли от Центъра за стратегически и международни изследвания. Германия, чиито войници не участваха и във войната в Ирак, твърди неофициално пред партньорите си, че решението за Либия е било аномалия и е било взето в атмосферата на голямо политическо напрежение заради завоя на 180 градуса в политиката за ядрената енергетика – след кризата в Япония Берлин реши да се откаже напълно от АЕЦ.


Германия има 7000 военни в миртворчески мисии в чужбина, а контингентът й в Афганистан е третият по големина. Министърът на отбраната Томас де Мезиер обаче призна, че обществената подкрепа за по-голяма роля в глобалната сигурност не е никак голяма.Сегашната безизходица с Русия и Китай заради Сирия, както и отдалечаването на Великобритания от ЕС, дават възможност на Берлин да упражни влиянието си в тези стратегически отношения.

Повечето държави разбират неохотата на Германия и я отдават на историята на страната, но Европа не иска фрагментарно лидерство, като Германия е специализирана в икономиката, а Франция – в сигурността и отбранителната политика, казва още Конли. Сегашната безизходица с Русия и Китай заради Сирия, както и отдалечаването на Великобритания от ЕС, дават възможност на Берлин да упражни влиянието си в тези стратегически отношения.


Американският историк от германски произход Фриц Щерн твърди, че след падането на Берлинската стена Германия е получила втори шанс да се превърне в забележителна европейска сила, след като пропиля тази възможност през 20-и век.


"Изпитанието дали Германия ще улови този втори шанс е тук и сега. Всеки, на когото му пука за Европа и за Европейската общност, би трябвало да му се иска германските лидери да имат визията и уменията да се изправят пред това изпитание", казва Тимъти Гартън Аш.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Немците не стават за политици, нямат въображението, на тях им дай да сглобяват Голфове.

 2. 2 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 605 Весело

  Царската корона тежи ...

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 3. 3 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Абе стават все по-противни. При други условия като нищо щяха да започнат трета световна...

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#3] от "Хи-хи":

  Защо им е война, немците получават на тепсия това, което искат от столетия и са водели много войни, а сега се дърпат.

 6. 6 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Доколкото четем, Германия е успешна благодарение на икономическия модел, прилаган в България - бюджетна дисциплина, един лидер, една партия, един народ. Браво на България!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 7. 7 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Фриц Щерн и Раймонд Арон са единодушни, 20 век трябваше да бъде векът на Германия.
  Шансът бе пропилян.
  До коментар [#1] от "normandy":
  Немците не стават за политици, нямат въображението
  ............
  Въображението не е национална, а индивидуална черта.
  Аз бих казал, че немците нямат такт. Като слон в магазин за фин порцелан са.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2798 Любопитно

  "Берлин се посвети на европейското икономическо и монетарно единство." - след историческите ПОУКИ от 2-те загубени войни, германците са наясно със себе си, дори не искат и да знаят за ОБЩА глобална сигурност. Затова и има икономически ръст от 3%. Остава останалите в ЕС да изяснят какво искат, а не само да очакват та да има поне малко „посвещаване” на европейското единство. Дисциплината на Германия не може да накара нерешителността и философстването НИ да изчезнат...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#1] от "normandy":

  На първо място германците са дисциплинирани (във всяко едно отношение) след това са технични и прецизни и най-накрая - добри финансисти които умеят да умножават парите си
  Липсва им въображениер но сглобяват най-хубавите голфове по всички земни кълбета!!!!

 10. 10 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#5] от "normandy":
  немците получават на тепсия това, което искат от столетия
  ..............
  От столетия?
  Германия съществува от 1871г. Явно с историята си на Вие.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 11. 11 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Възходът на Германия обаче не беше без гафове, като например предложението за изпращане на комисар в Гърция, който да контролира бюджетната й дисциплина

  Това не е никакъв гаф, в Гърция освен комисар по бюджетната дисциплина, трябва да бъде изпратен и немски полицейски корпус за подобряване и на уличната дисциплина защото с последните палежи гърците доказаха, че не са никакви елини, а най-обикновени пославянчени цигани.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 12. 12 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "RED MAFYA":

  На български е прието да се казва "немски език", а не германски език.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  А бе какви политики, какви 5 лв...
  Германките, германките, там е истината! Който е виждал знае за какво говоря.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Хенри Кисинджър например заяви, че Германия е прекалено голяма за Европа, но прекалено малка за света.

  Ако Хитлер не е нападнал СССР, днес Германия едва ли щеше да е прекалено малка за света, другият вариант днес е Европейско обединение с лидер Германия, само тя може да наложи дисциплина и икономически просперитет на изостаналите средиземноморски държави.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 15. 15 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#10] от "СДС":

  Свещената Римска империя се води за началото на Германия.

 16. 16 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Неприятно ми е да звуча като лош пророк, но тая работа не отива на добре.

  Германия не може да е пример за другите страни, защото там не живеят германци.

  Значи другите хем искат Германия да ги води, хем не са готови да правят това, което правят германците, да живеят , както живеят германците и да се смеят на това, на което се смеят германците.

  Е няма как да стане иначе.

  Затова и ще има много разочаровани, а Германия бива странно и насила поставена в ситуация да води, но без да налага принципите си.

  Ами това е идиотско изискване, съгласете се!

  "Контролирай ме, възпитавай ме, управлявай ме, само не искай от мене да се променям..."

  Хмм, това съм го чувал някъде...май вкъщи...

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 17. 17 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 823 Любопитно

  Това което Германия не постигна със световни войни го постигна с икономика!

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 18. 18 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  ДОбре дошли в чевъртия рай.......... ъъъ така де , в ЕС

  15.02.1989 - 07.02.2018
 19. 19 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Много тежи да си пръв.

 20. 20 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Германските дипломати твърдят, че е трябвало да се научат да "водят отзад", за да накарат останалите да подкрепят плановете им така, че да не изглежда, че всичко идва от Германия", твърди ръководител на американски изследователски институт, пожелал анонимност. "Но след като Франция загуби първокласния си кредитен рейтинг, вече е ясно кой ръководи"

  Няма друга държава в Европа, която да заслужава повече лидерската позиция от Германия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 21. 21 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#5] от "normandy":

  къде я видя пък тая тепсия, именно защото не получаваха нищо спретнаха две войни. И когато загубиха втората световна и англичаните, французите и американците ги караха да си разглобяват заводите като репарации, а германия трябваше да стане една аграрна страна, немските работници се бориха за правото си да работят и да не си разглобяват индустрията. Има снимки с плакати "оставете ни да работим, за да изградим европа отново" или нещо в тоя дух. Какъв ярък контраст с гърците, които ще си подпалят държавата, само и само да не си мръдна пръста и да не загубят скъпоценните 14 и 15та заплата. Може пък като ги удари хиперинфлацията, каквато е имало след войната в германия (пред която виденовата зима е нищо), ще им дойде акъла в главата.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 22. 22 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Хенри Кисинджър например заяви, че Германия е прекалено голяма за Европа, но прекалено малка за света. ..........................
  Хитрия еФреин както винаги е прав.В статията се пропуска обаче факта,че Германия е окупирана от пидосляка страна.И като такава винаги ще слушка кротко, ще изпълнява каквото й кажат големите батковци,ще си плаща на Ефрейската държава за холокоста и ще стои мирно.Германците са големи само в Прищина,Белград и София.Във Вашингтон,Масква,Ландон и Пекин(и особено в Тел-авив) се държат цивилизовано,мигат на парцали и не пускат газове на масата,както в родината си...
  Древните тевтонци отдавна и за чеп за зеле не стават.
  Мулти-култи,кво да прайш....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 23. 23 Профил на at.kaan
  at.kaan
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#4] от "RED MAFYA":


  [quote#4:"RED MAFYA"]До коментар [#1] от "normandy":
  Няма държава "Немция", а е Германия където живеят ГЕРМАНЦИ и говорят на ГЕРМАНСКИ език !
  Немци и немски произхожда от комунистическия интернационал на родоотстъпника Георги Димитров и е прието от совецките и български дроГари[/quote]

  Има Дойчланд, дойч, Алемания, Алмания, Тедеско ..
  Много тъпо антикомунистическо изказване. Но такива са от пещерния антикомунизъм ...

  http://youtu.be/yPsUxLLeV1E
 24. 24 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#17] от "be_free":

  Швабите отдавна искат да наложат нов ред на земята - но другите не им дават! До кога ли???

 25. 25 Профил на hard
  hard
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Каквото и да им дадете бъдете сигурни че ще го "сглобят" добре.

 26. 26 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#23] от "komat":
  България - български, Русия -руски, Франция - френски и т.н.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 27. 27 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 605 Весело

  Крайно време е на всички да стане ясно, че само с труд, дисциплина и постоянство се постигат целите. Германия боледува дълго време от присъединяването на ГДР.
  Това показва какви поражения ни е нанесъл социализма.
  Сега естествено за да защити своите пазари, трябва да се погрижи за Еврозоната.
  След загубата на 2 световни войни са си научили урока, да не пращат войници за щяло и нещяло.

 28. 28 Профил на Мерилин
  Мерилин
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Американският историк от германски произход Фриц Щерн твърди, че след падането на Берлинската стена Германия е получила втори шанс да се превърне в забележителна европейска сила, след като пропиля тази възможност през 20-и век.

  Германия винаги е била Европейски лидер, това че е загубила две световни войни, по никакъв начин не накърнява авторитета и, защото победителите не са постигнали нищо с победата си и пак са си останали кретащи държави, далеч зад Германия.

  Поддържането на АСТА е позор, независимо от партийната принадлежност.
 29. 29 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Всички тези недоразумения произлизат от липсата на контекст. Защото предполагаемият цитат на Карл Пети звучи така: "Говоря на испански с Бога, на италиански с жените, на френски с мъжете, а на немски с коня си." Предполагам, доколкото няма никакви исторически доказателства, че той изобщо е казал нещо подобно. Тъкмо обратното: според много историци цитатът е измислен едва през ХVІІ век в испанския двор с идеята, че божественият език е испански. А оттам насетне - е, италианският и френският са изискани за разговор с князе и дами, а пък немският звучи грубо и става единствено за взаимодействие с коне и войници.
  http://www.dnevnik.bg/analizi/2008/01/31/453690_karl_veliki_govorel_na_nemski_samo_s_konete_si/
  Александър Андреев е журналист, преводач и писател.

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 30. 30 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#21] от "DareDebil":

  В момента получиха диригентската палка на пълновластен хегемон във Европа без един изстрел, а те се дърпат. За гръцката криза са виновни немците, още в края на 2008а трябваше да им спрат помощите и да ги оставят да фалират.

 31. 31 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Германците въобще не са най-подходящи за лидер на Европа,ама за сега нямаме нищо по-добро!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 32. 32 Профил на RED MAFIA
  RED MAFIA
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Германия разби евро-трилион! /не е РФ със суровините, а за промишлено производство става дума/
  В разгара на дълговата криза в Германия, миналата година, постави нов рекорд за първи път и износ на стоки със стойност извън Евро-трлн. В действителност, е 1 060.1 млрд. евро, което е с 11,4% повече в сравнение с миналата година. Но вътрешното търсене нарасна силен внос се покачи с 13,2% до 902 милиарда евро. По този начин търговския излишък е от 158.1 млрд. евро.
  http://diepresse.com/home/wirtschaft/international/730726/Deutschland-knackt-die-EuroBillion?_vl_backlink=/home/index.do

  Когато стоиш достатъчно дълго до брега на реката и гледаш, ще видиш как пред теб по водата преминава трупът на врага ти
 33. 33 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#30] от "normandy":

  и ако ги бяха оставили да фалират нямаше да има гръцка криза, и гърция щеше да цъфти и връзва, нали така?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 34. 34 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#24] от "Дедо Либен":

  До много скоро

  15.02.1989 - 07.02.2018
 35. 35 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#26] от "RED MAFYA":

  Когато на български се каже "Германски език" се разбира език от групата на Германските езици, а немският е само един от тях.

 36. 36 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 877 Неутрално

  Който си мисли, че германците вечно ще плащат контрибуции и репарации, греши, нищо, че нямат въображение /дали пък/ ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 37. 37 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 768 Неутрално

  [quote#33:"DareDebil"]и ако ги бяха оставили да фалират нямаше да има гръцка криза, и гърция щеше да цъфти и връзва, нали така? [/quote]

  Кога съм казал това, че Гърция щеше да цъфти. Не просто нямаше нужда немците да удължават агонията на гърчулята, те така или иначе бяха неспасяеми, но немците се надяваха, че мазните гърци ще се поправят. Е 2012 вече се усетиха, а ние тук във България това го знаехме преди повече от 3 години. Да бяха питали.

 38. 38 Профил на Galata
  Galata
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#17] от "be_free":

  Все още нищо не е постигнала!

  "Büyük şeyleri yalnız büyük milletler yapar." K.Atatürk
 39. 39 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#37] от "normandy":

  Да им имам агонията на гърците, честно... Те въобще съкратиха ли един държавен служител тия три години? След като тепърва днеска гласуваха УЖ да махнат 13 и 14та заплата, за мен това означава че досега са ги плащали. Затова и германците реват, че вече не вярват на гърците, и искат да видят конкретни действия, щото досега само приказки. Гърците през това време обаче успяха да изврънкат още пари, да им опростят дълговете, и да продължат по старо му. Така че агония те не са видели и не знаят какво представлява туй нещо. Миналата година дали им се събира и един цял месец изработен на всичките, то не бяха стачки, не беше чудо, сега взеха и да палят пак.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 40. 40 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  До коментар [#34] от "Karelson":

  По време на 2-та Световна война у нас се създава Масова младежка фашистка организация “БРАННИК”. Тя е била създадена със закон през 1940 година по подобие на Хитлерюгенд в Германия. В нейния химн се е пеело:

  "Рим, Берлин и Токио,
  верни във борбата,
  може би те ще наложат
  нов ред на земята!!!!"

  Още тогава германците са ратували и са се надявали на НОВ РЕД НА ЗЕМЯТА!!!

 41. 41 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Клетвата, която всеки нов бранник дава, за да се присъедини в организацията гласяла:

  "Аз съм Бранник и моето сърце принадлежи на царя на българите и на моя народ. Обречен съм да бъда страж на Родината, борец за нейния живот и да я пазя всякога от всеки, който пречи на нейния възход. Заклех се!"

 42. 42 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#40] от "Дедо Либен":

  е то от 3000 години някой все се опитва да наложи някакъв нов ред на тая земя. А и не беше ли последния нов ред дето се опитват да го налагат американски, или еврейски? Или те са едно и също нещо, че не е ясно, сега пък съвсем, след като цайтгайст се борят уж и те за нов световен ред, в който няма монетарна система, корена на всичко зло. Сигурно ще се плаща със свирки, не знам дали са го премислили особено добре.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 43. 43 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1531 Весело

  До коментар [#40] от "Дедо Либен":

  Ами ........ аз ,а и повечето българи нямаме нищо против нов ред на земята , стига той да е немски. Така ,че с 2 ръце приветствам присъединяването ни към Четвъртия Райх

  15.02.1989 - 07.02.2018
 44. 44 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Рим, Берлин и Токио

  мога са се съглася на такъв нов ред в автомобилосторенето без никакъв проблем...

 45. 45 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Виждам,че във форума има големи специалисти по темата "Германия". Но се сещам и друго, че ако германците си отворят трудовия пазар, оттук поне 70% ще стегнат куфарите и айдеееее. Истината е, че германците работят, изнасят яко, печелят пари, дисциплинирани са, а ние след поредните избори, си избираме все по големи глупаци да ни управляват, после ореваваме орталъка и се чудим към кой край на Земята да емигрираме, ако може за постоянно.

 46. 46 Профил на pc_none
  pc_none
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Остава да реабилитират и Хитлер като политик...

 47. 47 Профил на Meister Eckhart
  Meister Eckhart
  Рейтинг: 914 Любопитно


  Според мен ,немците вместо да наливат само кеш ,трябва да вземат да инвестират в производство и услуги в ЕС и най-вече в дисциплинираната (във финансово бюджетен смисъл)България и да научат останалите как се лови рибата,а не само да им дават пари да си я купуват.Мда..

  the devil is in the data
 48. 48 Профил на Elan Morin
  Elan Morin
  Рейтинг: 792 Неутрално

  До коментар [#4] от "RED MAFYA":

  Славяните са наричали немци всички, които говорят език от групата на германските езици, а самия език са наричали немски.

  Подобен е и случая с власите.

 49. 49 Профил на Spand
  Spand
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#27] от "elevation04":

  В САЩ, Бразилия, Аржентина... какви езици говорят?

 50. 50 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  [quote#27:"elevation04"]Крайно време е на всички да стане ясно, че само с труд, дисциплина и постоянство се постигат целите. [/quote]
  През 2012г. е трудно да се преписват успехи на една страна. По-скоро може да се каже така : Германските концерни завладяват ЕС и техните акционери се радват на устойчив растеж на инвестициите.

  Както е казал в древните си писания Сун Дзъ :

  Мъдрият генерал се грижи войските му да се хранят за сметка на врага, защото една крина от провизиите на врага се равнява на двадесет от неговите; сто корита от фуража на врага се равнява на двадесет пъти по толкова от неговия.

  Чан Ю: "...В тази Имперска династия, когато Великият основател наредил на генералите си да нападнат Шу, той разпоредил: "Във всички завзети градове и провинции от мое име да се изпразнят хазните и обществените складове, за да са доволни офицерите и войниците. Държавата иска само земята."

  Следователно, когато в сражение с колесници плениш повече от десет, награди тези, които са пленили първата. Смени вражеските знамена с твои, разбъркай пленените колесници със своите и ги включи в боя.

  Отнасяй се с пленниците добре и се грижи за тях.
  Чан Ю: "Към всички пленени войници трябва да се отнасяме с великодушие и искреност, така че да могат да бъдат използвани от нас."
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 51. 51 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Запознайте се с едно образовано, информирано и дисциплинирано общество: )

  Понякога не е толкова важно каква е системата, а колко качествени хора има в нея.

 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  Не й трябва на Германия на баир лозе.....
  Но и не трябва да се ослушва, две години се мота да набие обръчите на спекулантите с държавни облигации и на корумпета политици, лакоми за преизбиране и власт, тук и там....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на zoroaster
  zoroaster
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#26] от "RED MAFYA":

  Иран - фарси, персийски
  Китай - мандарин
  Индия - хинди
  Афганистан - пущу
  и т.н и т.н.

 54. 54 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 870 Весело

  [quote#40:"Дедо Либен"]Още тогава германците са ратували и са се надявали на НОВ РЕД НА ЗЕМЯТА!!! [/quote]
  Хитлер беше по "скромен" искаше само "Нов ред в Европа".... само че в този нов ред място за източните народи поляци, руснаци, чехи, славяните въобще нямаше, за евреите сам знаеш....
  Така че аде няма нужда от "Нов ред в Европа"....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 55. 55 Профил на dakolan
  dakolan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#4] от "RED MAFYA":

  Самите немци наричат себе си Дойч, което произхожда от Теутон (Тевтобургската гора където възниква немската нация). ПРи заселването на славяните в Европа, първите народи които среща са немските. Поради голямата разлика в езиците и неразбирането на едни с други, славяните ги възприемат за неми и затова идва това понятие немци, това са поне 16 века преди комунистическия интернационал другарю.

 56. 56 Профил на Рачко Пръдлето
  Рачко Пръдлето
  Рейтинг: 551 Любопитно

  Всеки райх е обречен на провал и с №4 няма да е по-различно хахаха! Германия пак ще сгази лука и ще яде сопата!
  От УК са прави, от Швейцария - тоже!
  За да ти е добре, стой далеч от мъгляви, бюрократични съюзчета с неофашистки прифкускус!!!

  В сердце немца много злобы, ее хватит на всех.
 57. 57 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2287 Неутрално

  До коментар [#56] от "Рачко Пръдлето":
  Прочети 50
  Повярвай ми много ми се иска да ядат сопата, но за сега те държат гегата и тези народи който нямат акъл и се оправляват от сатрапи са станали ратай в собствените си къщи ще им играят по свирката !  Libertarianism is just anarchy for rich people
 58. 58 Профил на gauss
  gauss
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Светът е на работливите нации. Япония, Южна Корея, Германия, САЩ (вече не толкова), Китай (все повече). Другите колкото са по-мързеливи, толкова са по-злобни и завистливи към работливите.

 59. 59 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 762 Весело

  До коментар [#40] от "Дедо Либен":
  Дядо, обърни внимание "може би те ще наложат
  нов ред на земята!!!!" т.е. те се надяват. В друг химн обаче, разпространен по 1/5 от глобуса, пишеше: "...с Интернационала светът ЩЕ победим" (к. мой). И ти и аз сме го ревали, така че помниш. Това м/у другото. По темата:
  Умни глави пишат за европейската идея за "държава на благоденствието" - дето има изобилие от социални блага и голямо равенство. И за модела "САЩ" базиран на равен шанс за влизане и жестока конкуренция за успех. Разчиташ на себе си да си купиш социално благо. Оттук и неравенство - способните успяват, неспособните - по-малко (20 % нямат здр.осигуровки). Но САЩ водят света, а Европа - крета след Китай, Япония и пр. "тигри". Е - кой ли модел е по-добър?
  Отгоре на всичко някои в Европа взеха много буквално идеята - Гърция стана витрина - лъскаво летище, магистрали, коли на 2-3 години, автобуси и тролейбуси "Неоплан" (дето и на запад нямат масово такива), 13-15 заплати и пр. и пр. И сиртаки до малките часове. Демек имаме си "държава на благоденствието" - само дето е платена от богата Европа. Същото е и в Испания, Португалия и пр.
  Та - ако германците наложат модела "бачкай здраво, спестявай и в 22.30 - в леглото" току станем като тях - в Европа и у нас...

  Поздрави
 60. 60 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1040 Весело

  До коментар [#4] от "RED MAFYA":
  Пич, извинявай, ама си просто ...."немци" е ТРАДИЦИОННОТО име дадено на германците от 50-тината държави и държавички, населявани с немскоговорящи през 13-14 в. от слявяните /поляци,чехи,сърби,украинци, руснаци и т.н./, които не са им разбирали езика и иронично са ги наричали "немци" т.е. "неми хора"...
  Германия съществува като държава от 1871 г., когато "железния канцлер" Бисмар обединява 39 от немскоговорящите държави и държавички в единна страна....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 61. 61 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#57] от "comandante":

  и от кой ще я ядат тая сопа? Гърците ли ще се вдигнат до берлин? Или руснаците пак ще водят отечествена война, при положение че са първи дружки с германците в икономиката? Или сащ ще правят пак десант, дето не са си тръгвали въобще от там?

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 62. 62 Профил на sgasharov
  sgasharov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Германците са дисциплинирани, работливи и рационални, с това са все повече лидери в Европа и света, и без войни става. Турция прави същото, икономически и демографски постепенно ни завоюва, имат си и партия у нас. Но така е навсякъде - много философия, акъл и мързел, малко работа и следва упадък, примери са Германия, Япония, Китай и от другата страна Гърция, Русия, Италия, Б-я, ..

 63. 63 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Според мен ролята на Германия се преекспонира... просто журналистите да имат какво да пишат...

  Аз например от 1990 г. живеея постоянно в Германия и не виждам някаква хегемония или тем подобни.....

  Например (ако щете вярвайте) в момента най-важната тема е муфтаджията-президент Кристиян Вулф.... или вчера как махнаха кмета на Дуизбург... или неонациските терористи гедераци... това вълнува хорта тук...

  Просто чуждите медии умират за теми като 3-ти , 4-ти Райх и тем подобни простотии.... англичаните много си падат по Гестапо и СС... как са се барикадирали в стари замъци в Алпите... стара военна романтика ала Джеймс Бонд.

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 64. 64 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#47] от "Белый медведь":------------------------------------------

  "Според мен ,немците вместо да наливат само кеш ,трябва да вземат да инвестират в производство и услуги в ЕС и най-вече в дисциплинираната (във финансово бюджетен смисъл)България и да научат останалите как се лови рибата,а не само да им дават пари да си я купуват.Мда.."-------------------------

  Точно тук е и грешката на всички! Германците имат за цел, и я постигат, да развиват основно тяхната си държава и икономика. Това личи и от резултатите за миналата година. Те са най-добре за последните 20 години и са с най-ниската безработица за тези 20 години. Всички останали държави са просто един пазар за тях. Там си продават стоките, реализират си печалбите и си развиват икономиките. Дават по някое евро, но от хорски срам, а и да могат по този начин да си защитават интересите и да се чувстват другите държави длъжни да приемат тяхната водеща роля и политика, а не да им търсят кусури!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 65. 65 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  не съм си представял, че Ангела ще застане начело на 4 Райх...
  т.нар. "Поне Хилядолетен Райх"

  РЕФОРМИ !
 66. 66 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#64] от "zlatco33":

  В действителност германските фирми от 20 г. създават нови работни места предимно в чужбина... този така наречен износ само се осчетоводява в Германия.....

  Например: фирмата Аурубис - най-големият им завод е в Хамбург, вторият по големина е в Пирдоп (България)... следват други 15 държави... а преди 20 г. са имали само един завод.

  Така е и Континетал (гуми) - производството им е над 90% в чужбина... и много други фирми, които строят (или купуват) заводи на място в Китай, Русия, Бразилия, САЩ ...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 67. 67 Профил на xrp43572691
  xrp43572691
  Рейтинг: 1257 Весело

  [quote#5:"normandy"]Защо им е война, немците получават на тепсия това, което искат от столетия и са водели много войни, а сега се дърпат.[/quote]

  Малко трудно от столетия. До 1871 г. няма единна германска държава. Та хайде да не пишем наизуст.

 68. 68 Профил на Тишо
  Тишо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "СДС":

  Човекът говори за немци, не за Германия

 69. 69 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#55] от "dakolan":
  "Самите немци наричат себе си Дойч, което произхожда от Теутон (Тевтобургската гора където възниква немската нация). "
  ............
  Счупи лъжометъра.
  Дойч идва от латинското "diutisc" или " theodisk", което означава "говорещи на народен език" т.е. нелатински. С това наименование са били сумарно наричани не-романските племена в рамките на държавата на Карл Велики.
  "Индогерманский корень *teuta имеет значение «народ», «люди». Впервые слово появилось в IV столетии в готическом переводе Библии Вульфилы. Греческое слово ἐθνικός, которое означало «языческий», «принадлежащий к язычникам», он перевёл готским þiudisko. Слово diutisc было собирательным для всех народов (готов, франков и прочих), родство языков которых прослеживалось лучше всего. "

  nemo malus felix, minime corruptor.
 70. 70 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  До коментар [#12] от "normandy":
  До коментар [#60] от "appen13":
  "Правописна реформа е осъществена след преврата на 9 септември 1944 г. правителството на Отечествения фронт, доминирано от ПРОСЪВЕТСКИ политици, назначава голяма комисия от езиковеди и писатели, които да разгледат възможността за осъвременяване на българския правопис, подобно на РУСКИЯ.
  В началото на следващата година комисията внася своето предложение в Министерския съвет, то е прието в средата февруари и на 27 февруари 1945 г. е публикувано в Държавен вестник като Наредба-закон."
  http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D1%81%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B5%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8%D1%8F_%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BA_%D0%BE%D1%82_1945

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 71. 71 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1244 Весело

  Ако се вгледаме в статистиките, а не си пишеме каквото ни изнася, ще видим, че номер едно са англосаксонците! Германия има леко по- висок БВП в ЕС, който не им дава право да мечтаят за някакво господство, но натрупаните през вековете комплекси избиват.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 72. 72 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  Въпроса е поставен грешно ... Колко и къде би била Германия, без Европа ... никъде. Добрата им позиция сега се дължи на това че даваха заеми, без да спазват правилата, на останалите да им купуват продуктите на завишени цени, та в момента махалото се връща в баланс ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 73. 73 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#66] от "duduka":

  Абсолютно несъгласен! Този завод в Пирдоп е заради рудата. Ако я нямаше щеше ли да има там завод? Другото са изнесени мръсни производства, това е създаването на работни места в чужбина!
  Я по добре виж колко ПСЕВДО работни места са създали Лидъл и Кауфланд в цяла Европа. Там колко процента е немската стока?
  В Лидъл е над 90%. Това ги интересува германците и за това е целия този Евросъюз. Нежно завладяване на пазарите на цяла Европа и продаване на немски стоки, съответно, развитие на Германската икономика. Като не можаха с две световни войни, то по лесно стана да се превземе Европа икономически!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 74. 74 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Любопитно

  "А документите от този период показват едно - в българския език се осъществява инвазия от страна на идеологизирания руски език.
  Завземането на властта от Отечествения фронт на 9 септември 1944 г. прави България сателит на Съветския съюз до края на Студената война в края на 80-те години на 20 в. През този период като елемент на идеологизацията на всички обществено-политически отношения в българския език като цяло активно навлизат русизми и започва замяна на български думи с руски, включително и характерния “новговор” (по Оруел) - като напр. “партгрупорг”, “профсъюз”, “Учтехпром”, “ЗКПЧ” и др. Основната теза на тази разработка е, че това навлизане е едно от най-мощните оръжия на идеологическата асимилация. В резултат на този процес, българският език става изключително податлив към подобни субституции, които са налице и днес."
  http://liternet.bg/publish13/b_kutevski/rusizmi.htm

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 75. 75 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#72] от "ivanchoLA":

  Точно така е! Германия и Китай са силните на деня в момента,но в никакъв случай не са това което ги представят.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 76. 76 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 986 Неутрално

  До коментар [#73] от "zlatco33":
  Освен съвпадения на имената и франчайзинг нямат нищо общо с оригиналите в Германия.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 77. 77 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 651 Неутрално

  "Die Überkanzlerin"
  [quote#46:"pc_none"]Остава да реабилитират и Хитлер като политик... [/quote]

  Аз съм "За"!

  Проклета да е Русия!
 78. 78 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#75] от "Ventsislav Mirchev":

  Никакви сили не са, къде е работната ръка няма значение, knowhow е важно къде е базиран, щото там е 95% печалбата в САЩ, та и двете страни козируват на САЩ, щото гладни много,а пазари с пари малко.
  За Европа се още важат стимули за внос в САЩ(платени от Американските данъкоплатци) иначе наистина няма какво да предложат освен ако не са навити да работят за заплатите в Китай ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 79. 79 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1244 Весело

  До коментар [#78] от "ivanchoLA":

  Нещата не са точно така и толкова прости... Забелязъл съм обаче, че ти гледаш да провокираш другите и вероятно заради това си го написал по този начин

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 80. 80 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Любопитно

  Слушаите какво говори Кисинджър - той позна за рухването на комунизма в Изто4на Европа!!!!

  Бащиното име на Хенри Кисинджър е Хайнц Алфред Кисингер - американски политик, историк и политолог от немско-еврейски произход. Съветник по националната сигурност на САЩ (1969-1975), Държавен секретар на САЩ (1973–1977) и носител на Нобелова награда за мир за 1973 г. заедно с Ле Дък Тхо. Най големият му труд е "Дипломацията", който е преведен и на български.

 81. 81 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 714 Неутрално


  Днес , едва ли има по-пацифистко настроена голяма Европейска нация от немската. Който си е имал повече работа с Германия и немците и е живял в Германия, знае това.
  Прочее, за пореден път се убеждавам, че част от нас българите живее в края на 19 -ти век или в най-добрия случай - средата на 20-ти в.

 82. 82 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#79] от "Ventsislav Mirchev":

  Ами ние дето се занимаваме в точните (математически/практически) науки гледаме да разбиваме проблемите от: невъзможно>>сложното >>по-малко сложно>>просто>>по-прсто>>лесно и ги решаваме. Докато останалите (лалащи) науки, защото проблемите са им прости, в обратен ред оплитат нещата докато всички загубят края и началото на макарона ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 83. 83 Профил на dakolan
  dakolan
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#69] от "СДС":

  Да това е така. По същата логика можем да търсим произхода на думата Булгар, от латинското Вулгар (което значи народ) и както знаем гърците не правят разлика между в и б (пример Византия / Бизантиум)

 84. 84 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#73] от "zlatco33":

  Заводът в Пирдоп в момента е с три пъти по-голям капацитет от социализъма... и местната руда е едва 1/3 от инпута... останалото е внос (Аурубис имат най-голямата логистика в България и собствен влак) и рециклиране....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 85. 85 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  За последните 20 г. германските автомобилостроители са изградили десетки заводи в чужбина и само два в (Източна) Германия....

  БМВ имат ново производство в САЩ, Русия

  Мерцедес имат в САЩ, Франция, Южна Африка

  Фолксваген: Чехия, Испания, Унгария, Китай, Бразилия, Мексико, Южна Африка, Турция

  Да не говорим за Линде, Тюсен Круп, БАСФ....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 86. 86 Профил на handzhi
  handzhi
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  До коментар [#47] от "Белый медведь":
  Белый, много прав си. Германо-немците /четейки коментарите се обърках как да ги наричам/ ще инвестират в бившия си съюзник, ако продължим да ги слушаме. И ако продължат добрите отношения на немците с Россия. И ако англо-саксонците, от двете страни на океана, не се намесят. Абе мноого сложно, по добре да си сипем по още едно...

  "Не ни трябват умни. Нужни са ни верни." Борис Стругацки
 87. 87 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1232 Весело

  предложението за изпращане на комисар в Гърция, който да контролира бюджетната й дисциплина
  -----
  Това си показва че пост-нацистките стремежи за доминация не са напълно изчезнали.
  Лятото пътувах с автобус от Белгия за Мюнхен - полицията ни спира 4 пъти и караше всички германски граждани да слизат и ги претърсваха обстойно и им проверяваха багажа с кучета. Честно се почуствах че ще ме пращат в дахау.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 88. 88 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Дрън Дрън.
  Ройтерс са родили една еманация на англо-саксонското възприятие на немската реалност. Изпъстрено от грешки, материалчето изкривява картината твърде много за да бъде наречено обективно и като такова да бъде коментирано.
  Първо, висторически аскепт спорещите нагоре е редно да отбележат че индустриалното развитие на Германия и Франция е обусловено от два фактора - енергоресурси и метални руди, т.е. Рур и Саар. Без енергия и метални руди - индустриално развитие - нанайцик.
  Второ, пропуска се да се отбележи че Германия никога не е била колониална държава, може би заради интровертната си същност на фокусиране над собствените си вътрешни проблеми. Може би това доведе и до факта че въпреки че от плана Маршал Германия получи само $1,448 млн от общо $12.7 млрд. то Германия получи огромен тласък от САЩ чрез ноу-хау и технологии специално в металургията и тежкото машиностроене. За САЩ това беше огоромен риск и самите те знаеха че ще се стигне до момента в който ще се дискутира тая тема - за лидерството в ЕС и дали най-развития в индустриално отношение трябва да води ЕС.
  Забравя се и друго - Германия и германските икономически постижения са един статистически балон с горещ въздух.
  Германия в момента страда от една егоцентричност в икономически смисъл - нуждата да концентрира всичко в себе си за да покаже добър икономически ефект. Респективно може да се похвали и с добър рейтинг, да, но за способност да емитира дълг и да го възстановява впоследствие - надали.
  Германия търпи провал след провал на друг, много по-важен фронт от тоя на конкуренцията между обикновените ДЦК. Факт е че Германия декапитализира Еврозоната. Който разбира нещо от икономика сам знае какво имам предвид.
  И друго - никой не е питал Германия дали иска да е начело на каквото и да е. Бюргерите просто искат да бъдат оставени на мира да си произвеждат голфовете по 8 часа на дена, после да се насмучат с бира и вурстчета, да теглят по една на едрогърдата си тевтонска красавица и да легнат да спят до следващия ден, и така цяла седмица а в неделя да дзяпат Готшалк или някой друг слави-подобен индивид с плоско чувство за хумор. Тях ако ги питаш или ако има референдум сега дали искат водеща роля на Германия в ЕС - 80% поне ще кажат - данке, аба найн, битте.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 89. 89 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#80] от "Дедо Либен":

  Това което Кисинджър казва, е че в исторически план обединена Германия винаги е била прекалено слаба или прекалено силна за мирът в Европа. Нямам да я е определял като лидер на континента или бъдещ такъв. Рухването на комунизма не е някакво негово откритие или реализирало се предположение. В оня период официалната теза и на двете страни е че тяхната система е по - успешна, по - продуктивна, по - справедлива и каквото се сетиш " по ", а другата има непреодолими грешки заложени в нея и ще рухне. Още през 20 -те години на миналия век Чърчил говори, за недостатъците на плановото стопанство и комунизма, невъзможността тази система да се развива и обновява по естествен път и как изолирането и ще я обрече на смърт най - много до средата на века. Голяма депресия и индустриализацията на СССР при Сталин внасят друг нюанс в прогнозите. Близо половин век след него подобни прогнози има и Кисинджър, но през втората половина на 70 -те постигането на ядрен паритет и задминаването на САЩ по производството на основни промишлени стоки ( стомана, чугун, газ, нефт и достигането до производтвото на 2000 000 автомобила на година ) от СССР пак внасят сянка на съмнение. Мисълта ми, е че прогнозите и обещанията на политиците не означават нищо пред икономическите, демографските реалности и нагласите на хората.

 90. 90 Профил на power_decided
  power_decided
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#88] от "Десен":

  Точно пък, че САЩ са тези, които се облагодетелстват от немското ноу - хау. Цели фабрики демонтират и ги пренасят зад океана. Германия се развива икономически, благодарение на най - добрата в света система за развитие и управление на човешките ресурси. Само, че те избяха от изключителната си образователна система и развитие на практическата наука и се докараха до демографски колапс.

 91. 91 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#90] от "power_decided":

  Американците не са отвивали германски фабрики, а руснаци, англичани и французи, които и до ден днешен си работят със старите германски машини... все пак са си стабилна изработка...

  Американските фирми са имали по-добри средства за производство от Третия Райх (освен ракетната технология)... все едно сега да идат и да отвият някой "български" завод в Либия... просто е абсурдно...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 92. 92 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#90:"power_decided"]Цели фабрики демонтират и ги пренасят зад океана[/quote]
  И руснаците са изнасяли цели фабрики, ама какво са ги правили не знам.
  Американците спечелиха най-много от износ на учени

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 93. 93 Профил на 2384
  2384
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Какво струва на Германия лидерската й роля в Европа не знам. Виждам какво струва на Гърция.

 94. 94 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"Мерилин"]Германките дипломати твърдят, че е трябвало да се научат да "водят отзад", за да накарат останалите да подкрепят плановете им така, че да не изглежда, че всичко идва от Германия", [/quote]
  Има един лаф за стиловете на управление и мениджмънт и той е "да буташ спагети" и да "дърпаш спагети". Ако спагетите са меки и гъвкави, можеш да ги преместиш само с теглене отгоре. Ако са твърди можеш да ги буташ и отдолу.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 95. 95 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#46:"pc_none"]

  Остава да реабилитират и Хитлер като политик... [/quote]

  По голяма глупост не бях чувала. Явно просто искаш да се включиш в дебата

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 96. 96 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  [quote#49:"Spand"]В САЩ, Бразилия, Аржентина... какви езици говорят? [/quote]
  Сигурно не си чувал, че в САЩ за една бройка са щели да изберат немския за официален език

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 97. 97 Профил на nulew
  nulew
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#76] от "Gouverneur général":

  Имат, имат! Шварц груп, собствениците на Лидъл и Кауфланд, се обръщат за заем от 200 милиона евро, за да си изградят веригите магазини в България и Румъния. Това се нарича протекционизъм и по принцип е забранено в Евросъюза, но разбира се това не важи за тях. Защо смяташ, че държавата ги е подкрепила и агресията им на тези пазари е толкова голяма? Нали си продават немските стоки там, как няма да ги подкрепят! Иначе като функционалност и визия на магазините си прав!

  Липсва Закон за защита на РАБОТОДАТЕЛЯ
 98. 98 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1401 Любопитно

  И да щете и да не щете Германия ще властва !!! По- добрият ,способен , интелигентен и т.н. ще победи по - неможещи те ! Това е природен закон . Така че колкото и да не им се ще на всичките русофили тук , а и не само , немците винаги ще са по- напред !

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 99. 99 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  Немския шовинизъм сега е просто икономически но резултатите ще са същите !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 100. 100 Профил на Lm911
  Lm911
  Рейтинг: 442 Любопитно

  Досега беше Германия икономическия мотор на Европа,а Франция културния и тези два мотора дърпаха Европа.В бъдещето как ще е-ще видим.

  The power of accurate observation is commonly called cynicism by those who have not got it
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK