ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

"Обзървър": Гърция е на ръба на експлозия

В неделя пред парламента бе окачен плакат, изобразяващ как гърците стрелят по "хищните птици" Ангела Меркел и Кристин Лагард, управляващият директор на МВФ.

© Reuters

В неделя пред парламента бе окачен плакат, изобразяващ как гърците стрелят по "хищните птици" Ангела Меркел и Кристин Лагард, управляващият директор на МВФ.След повече от 20 години кореспонденции от Атина мога да заявя, че Гърция е на ръба на бездната, коментира от гръцката столица Хелена Смит от лондонския в."Обзървър". В статията се казва още:


В интерес на истината, колкото и да им е по вкуса на МВФ, ЕС и ЕЦБ – гръцката тройка кредитори – вместо да запълнят черните дупки в бюджета, дълбоките съкращения в името на намаляването на дефицита, тласкат страната към икономически и обществен колапс. Безкрайното намаляване на заплати и пенсии, вдигането на данъци и реформите за намаляване на разходи превърнаха Гърция в сянка на самата себе си.


В петата си поред година на рецесия това е куха версия на някогашната Гърция, разпадаща се с всеки изминал ден. Мъже и жени ровят нощно време из кофите за боклук. Миналата седмица "Евростат" съобщи, че бедността е превзела над една трета от населението, а само за един месец безработицата е надхвърлила 1 милион души и е скочила от 19% на 20.9%.
Отчаянието залива Гърция. В края на седмицата се разигра последното действие от драмата на една банкрутирала държава, която мнозина се опасяват, че ще свърши с катастрофа – финансова, социална и политическа.


Докато политиците обясняват на депутатите и населението, че болезнените условия за втория помощен пакет от 130 млрд. евро не е правилен или грешен, а единственият път към спасението и избягването на хаоса и катастрофата, пред парламента атмосферата е наелектризирана.


Без изключение политиците смятат, че ще бъдат прокълнати и ако го одобрят, и ако го отхвърлят. Пакетът съдържа мерки, които ще определят живота на гърците за десетилетия.


"Обзървър": Гърция е на ръба на експлозия

© Reuters


"Нищо не функционира. Никой не плаща на никого. Държавата замря и се разпада", казва политическият анализатор Георгиос Киртсос. "Тези от тройката трябва да бъдат уволнени. Всичките им сметки са погрешни. В петък полицейският синдикат призова те да бъдат арестувани. Може би са прави."


С подобни коментари, идващи от медиите и улицата, не е изненадващо, че политиците нямат кураж за повече мерки и страната не постига обещаните параметри за намаляване на дефицита.


"Не искаме да се превърнем в маргинализирана страна от третия свят, където хората са принудени да живеят с робски заплати. Ако приложим тези мерки, ще се случи точно това", казва депутат в Атина – един от мнозината народни представители, за които вече не е безопасно да се разхождат по улиците.


Ако се стигне до социална експлозия, много гърци казват, че това ще е, защото са били принудени да отидат твърде далеч. Условията за помощта не само ще доведат до съкращения на работни места, заплати и пенсии, но и с 22% (до 600 евро) ще падне минималната заплата.


На улиците отново кипи. Сблъсъците от последните дни се възприемат като прелюдия към нещо страховито. "Ще има огромно социално изригване", прогнозира Апосталия Кируди, безработен бижутер, протестираща пред парламента. "Политиците ни излъгаха. Никога не ни казаха истината и сега искат да прокарат политика, за която нямат мандат", казва тя и сочи плаката, носен от приятеля й: "Избираме да бъдем свободни. Задръжте си парите." И това е един от умерените призиви.


Докато преди две години по стените имаше графити "МВФ, махай се!" и "Отхвърлете икономиите", днес надписите са "Убийте банкерите!", "На въстание!" и "Никога няма да бъдем роби!". Духът на съпротивата не отслабва, а популярността на компартията расте с всеки изминал ден.


"Ще трябва да въведат извънредно положение, за да се приложат тези мерки", казва анализаторът Георгиос Киртсос. "В една демокрация това никога няма да мине, защото народът ще се съпротивлява. Кредитното споразумение може да бъде гласувано в парламента точно както искат нашите кредитори, но това ще е пирова победа." Според него на парламентарните избори през април политическият пейзаж на Гърция ще бъде променен изоснови.


"Отчаянието расте. Ако приложат тези мерки, скоро ще видим невероятни сцени и всички гърци, излезли да протестират по улиците. Някой трябва да отстъпи и на този етап това трябва да е Европа", завършва Киртсос.


"Обзървър": Гърция е на ръба на експлозия

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK