От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"В последната седмица харманлийското село Бисер  прикова вниманието на цяла България. Заради наводнението, което отне десет човешки живота. Заради тежката обстановка там. И заради струпването на министри, които в продължени на няколко дни координираха на място работата на спасителните екипи и информираха на живо чрез медиите какво вършат. 


Каква е ситуацията в населените места около Бисер, които също пострадаха от наводненията? За тях информацията тече по-скоро в телеграфен стил: обстановката е тежка, взимат се мерки, отводнява се...


"Дневник" публикува един свидетелски разказ за това какво се случва в Харманли. Автор е Янина Танева, а текстът е от блога  http://zaxarmanli.wordpress.com, направен от нея специално заради ситуацията в града.  
Очаквайте по-късно и реакцията на институциите, които търсим по казуса


Вчера отидох до Харманли.


Шест дни след като градът е залят от внезапно придошлата река. Отидох, защото ми се стори, че има нещо гнило. Когато толкова хора и медии се опитват да ме убедят, че всичко в района е наред и държавата-майка се грижи за всички, както трябва, значи трябва да се отиде на място. 


Поднасям искрените си съболезнования на близките на жертвите в с. Бисер и се чудя: Парички на дарителски номерца, комисия от журналисти, която ще разпределя средствата, и сълзички пред екрана: капитализирането на съчувствието в стотинки  ми идва в повече. Както и изявленията за ефективност, сработка, "всичко, което може се прави" и други клишета на политическата лингвистика.  Наводнение от циничен PR, което удави всички ни…


След 6 часа път заварвам Харманли в недоумение.  Повече от 30 души - в гумени ботуши, якета и ръкавици, четки, кофи. За времето от Пловдив до Харманли, когато успях да намеря контакт в града, те са се организирали, събрали са се и са в готовност. Да се срещнат с първия човек, дошъл да види щетите.  Първият. Ъ?


От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"


Всичко е мокро, наоколо сноват хора на всякакви възрасти, чиято основна мисия последните дни е изпомпването на водата, почистването на калта, спасяването на онова, което може да бъде спасено, и опис на онова, което не може, след като реката е заляла града в рамките на час и половина на 6 февруари. Единствения начин това да се случи според местните хора е изпускане на язовир "Тракиец".


Вече седмица няма община, няма комисия, няма държава, за да оцени щетите, а ако някога проима, ще дойде далеч след като всичко е почистено. Няма Бойко, няма БТР-и, няма хеликоптери. Няма бодигардове. Няма снимки. Значи и бедствие няма.


Има просто една вода, която е заляла центъра на един южен български град.


Човешки жертви няма, има човешка трагедия. Деца и възрастни хора, евакуирани от само себе си и от близките си, придвижване с лодки между балконите… Зима, в която домът ти прогизва и 30 часа нямаш ток. Ако имате малко дете и сте от Харманли, съчувствам ви и се надявам детето да е добре.

От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"


В една щедро напоена сграда, между кофите и калта, ме посрещат десетки хора  -  гледат на пришълец като мен малко с емоциите на изоставено дете, чиито родители са забравили да го вземат от детска градина. Ядосани са. Тъжни са. Заедно са, за да не се отчайват.


Наводнението в Харманли на 6 февруари, предизвикано най-вероятно от решение да се изпуска язовир "Тракиец", останало почти незабелязано за медиите на фона на ужасната трагедия в Бисер, е причинило всъщност аритмия в града, тъй като водата е поразила сърцето му.


Музеят, съдът и малкият бизнес на над 80 малки магазинчета (цветарници, хранителни стоки, барчета, баничарница, ресторант, тенис кортове, ресторанти, магазинче за риба, авточасти, счетоводна къща, земеделски площи… и още…), колите на десетки хора, всичко, което е било в гаражите им и на първите етажи, е за боклука, ако не е било водоустойчиво, е "чао". Сбогом на техниката. Дървата за зимата са мокри. Хоризонтите са далеч от светлите.

От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"


Щетите по грубите сметки на самоорганизиралите се пострадали в "Сдружение на пострадалите в Харманли" освен огромния стрес за съсипания шанс да имат достойна прехрана, а не помощи, възлизат на над 12 милиона лева материални загуби (по груби и първоначални изчисления и без пропуснатите ползи) и усещането, че има хора, градове и случки, които в България са с шапки-невидимки за властта, за медиите и за хората, които разчитат на тях да са обективни в решенията, които взимат, и информацията, която споделят.


За щастие във фрустрацията и негодуванието си хората са се обединили, организират се и търсят справедливост…  И е красиво да видиш как обединени се опитват да възстановят живота си.


Хората, с които се срещнах, ме посрещнаха сякаш бях онзи, който ги е предал, и онзи, който ще ги спаси, просто защото бях единственият човек, който ги попита как са.


Местните хора казват, че водата няма откъде другаде да е дошла освен от изпускане на язовир "Тракиец" над Хасково. Почти веднага след скъсването на стената на язовир "Иваново" някой превантивно е изпуснал и "Тракиец". Областната управа обаче отрича. Дори това да е била цената на спасяването от евентуално по-сериозно бедствие, кой решава кой ще плати тази цена? Ако е контролирано изпускане (а няма какво друго да наводни града в рамките на час и половина), защо хората не са били предупредени?


Съсипания бизнес и икономическа стабилност на един неголям град със сигурност  не са ‘"sexy" новина за националните медии. Просто съсипана прехрана за стотици, щети за милиони и малко кал. Кал, която оставя горчив вкус у стотици, че са сами в момент, в който тяхното нещастие е резултат от нечия неясна игра на отговорност.


Докато си купуваме индулгенции в медийни феерии с малко екшън, драма и риалити, щипките цинизъм започнаха да нагарчат в манджата, която заедно сме надробили.  Изкуството да даваш, където има нужда, а не единствено където са камерите, за да измиеш съвестта си, не се учи в училище. Явно и в МС не се учи.


От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"

 
Хората, които видях, нямат нужда от помощи, а нужда от връщане на ритъма - социален и икономически, за да възстановят работата си и така - града. За някои от тях и 2-3 хиляди лева ще са достатъчни за това. Някои от тях вероятно няма да могат да се съвземат скоро, понеже и щетите са огромни.


Те са жертви на нечие поредно "изпускане". Питам се защо аз от данъците си да плащам на един пожарникар да стигне, летейки вместо с кола, при изчистени пътища, на погребение, когато разходите му биха били достатъчни да вдигнат на крака най-малко 3-4 от тези малки фирмички в Харманли и съответно семействата им да имат препитание без повече от еднократна държавна помощ?


Помощи не се дават, за да се успокои човек, че е направил света по-добър. Помощи се дават, за да могат хората после да имат самостоятелен живот и да нямат повече нужда от помощи. Нямам усещането, че хората там и където и да е в България някой ги пита от какво имат действително нужда.


Какво правим, когато повече от едно събитие сполетят способността ни да сме солидарни?


Чух един добър въпрос на тръгване от Харманли. "Защо не ни отцепят към Турция. Поне ще знаем защо плащаме данъци." Според мен и да се отцепят, може и да не ги забележат. Понеже Харманли никой не го вижда. Твърде е близо до Бисер и твърде далеч от всичко останало.


Написах този текст, понеже усетих нетърпимост.  Когато не става дума за природно бедствие, а за човешка безотговорност на един българин спрямо стотици други българи, нямаме право да мълчим. Когато виждаме как една трагедия се превръща в медиен цирк – също.


Можем обаче да направим няколко конкретни и смислени неща:


1) Да разпространяваме това, че вече седмица никой не е отишъл в Харманли да види какво се случва и какви са последиците от наводнението, какви са щетите. Няма назначена комисия - нито държавна, нито общинска.


2) Да настояваме да научим имената на онзи, който е взел решение за изпускането на язовир "Тракиец" на 6 февруари сутринта и да настояваме за понасяне на съдебна отговорност.


3) Да се свържем със сдружението на пострадалите в Харманли, за да разберем има ли конкретни неща, от които се нуждаят и с които можем да бъдем полезни. Можете да пишете коментари с контактите си тук, за да се свържат хората с вас.


И подарявам този блог на хората от Сдружението, да качат всички документи и неща, които могат да бъдат полезни, да споделят и да не се чувстват сами поне тук – в интернет.


От блоговете: Държава на показ или наръчник за потопяване на сушата

© "Сдружение на пострадалите Харманли"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2250 Разстроено

  Много добър материал на фона на циничен ПР на правителство и някои близки до него "бизнесмени". Кураж на хората да се справят с последиците на рутинната безотговорност на институциите и някои от отговорните хора в тях.
  Питам след като трябва министри да ръководят спасителните работи, а не хората подготвени затова, какво ще правят ако наводнеията са в повече от едно населено място? Янина дава отговор.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 2. 2 Профил на demonoid - чао тирани!
  demonoid - чао тирани!
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Няма Бойко - няма наводнение. За властта реалността е това, което дават по телевизията. За нас остава останалото... За съжаление.

  http://whynot-reflect.blogspot.com/
 3. 3 Профил на jack_frances
  jack_frances
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Колко тъжно и колко вярно! Прекрасен материал, и браво за позицията на автора! Останалото е казано в текста...

  jack frances
 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Съчувствие за хората и презрение за тези местни дерибеи, които се гаврят с труда и живота на хората. Ако знаят имената им, да направят една грамада /по стихотворението на Вазов - ако не бъркам/. А прокуратурата да ги закара на подсъдимата скамейка с годни доказателства.

 5. 5 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  "Няма Бойко, няма БТР-и, няма хеликоптери. Няма бодигардове. Няма снимки.
  ……
  Хората, с които се срещнах, ме посрещнаха сякаш бях онзи, който ги е предал, и онзи, който ще ги спаси, просто защото бях единственият човек, който ги попита как са."
  Не знам какво да добавя към горното...нищо не мога да добавя, за съжаление. Типична, тъпа и гадна родна картинка...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 6. 6 Профил на Теодор
  Теодор
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Само не разбирам на автора защо ѝ пука за "провинцията". Нали в тая държава се интересувахме само от Столицата, Господ здраве да ѝ дава?
  А и ако се чудите каква е единствената причина още да не сме взривили АЕЦ-а - може да пострадат столичани. Затова трябва да направим Белене - по-далеч е от столицата, значи е по-безопасен.

 7. 7 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ох, още нещо, много вярно и много гадно:
  “Питам се защо аз от данъците си да плащам на един пожарникар да стигне, летейки вместо с кола, при изчистени пътища, на погребение, когато разходите му биха били достатъчни да вдигнат на крака най-малко 3-4 от тези малки фирмички в Харманли …"

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 8. 8 Профил на Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Буда Леевски / Опашката на свинята /
  Рейтинг: 479 Разстроено

  Къде са форумните амбразуристи , да защитават Тиквата ? Лиза4ка - къде си ? ...пак ли Костов е виновен ?

  Простщината победи с ИПОН
 9. 9 Профил на izumena
  izumena
  Рейтинг: 426 Неутрално

  на сайта на сдружението на общините в България има някакви дарителски сметки за пострадалите и в Свиленград и в Харманли (става въпрос за общините, не за самите градове). Може би трябва да се осъществи контакт със сдружението, за да се попита тези пари накъде се разпределят-само към село Бисер или към цялата община.
  http://www.namrb.org/?act=news&id=1443

 10. 10 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Ето още информация и видео по случая :
  Районната прокуратура Харманли започна досъдебно производство по обвинение в причиняване на наводнение по непредпазливост. Тепърва ще се изяснява виновник за тежкия инцидент. Наказанието предвижда затвор до пет години, съобщиха от държавното обвинение в Харманли.

  С оглед обществената значимост на досъдебното производство, то е взето на специален надзор от Окръжна прокуратура Хасково. Фактическата и правна сложност на случая, са повод разследването да бъде възложено на екип от следователи, уточниха още от прокуратурата.
  http://www.livenews.bg/Prokuraturata-v-Harmanli-tarsi-vinoven-za-navodnenieto-v-Biser-27197

  http://www.btv.bg/videos/archiv/video/1617033552-Az_reporterat_Navodnenie_v_Harmanli.html

  http://www.focus-news.net/?id=n1617948

 11. 11 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  И още информация по темата:

  Ядосани собственици търсят виновни за наводнените им имоти.

  „Така ли от общината един път не дойдоха при нас. Никой не обърна внимание на малкия и средния бизнес в Харманли. В общо взето този тон бяха изказванията.
  Някои казаха, че не са били предупредени навреме, да се евакуират, а други признаха, че 10 мин. преди да ги залее вълната дошли от общинска охрана и им казали да напускат веднага обектите. Според потърпевшите това е трябвало да стане много по-рано.
  http://sakarnews.info/news.1199.Iadosani_sobstvenici_tarsiat_vinovni_za_navodnenite_im_imoti.html

 12. 12 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 426 Неутрално

  статията и умението на автора да преразказва всичко, което е видял, чул - ме поставиха за миг там и за момент се почуствах гадно и макар и визуално преживях малко от ужаса сполетял хората в с. Бисер и околностите!!!

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 13. 13 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Разстроено

  До коментар [#12] от "kalcho":
  [quote#12:"kalcho"]малко от ужаса сполетял хората в с. Бисер и околностите!!![/quote]Първо това не статия, а разказ в един блог!

  Второ не се отнася за с. Бисер, а за наводнения център на град Харманли!

 14. 14 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "BlueWater":

  а самото село Бисер къде се намира, м?

  справка питай чичко Гугъл

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 15. 15 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1316 Весело

  А тия що не отнасят тия въпроси към застрахователя си, ако нямат застраховки да пият студена вода и следващия път да си знаят ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 16. 16 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#14] от "kalcho":
  [quote#14:"kalcho"]самото село Бисер къде се намира, м?

  справка питай чичко Гугъл [/quote]
  Според кака уикипедия с. Бисер, по-рано Инджерлии, е между Харманли и Любимец, а не в центъра на Харманли, който е бил наводнен!

 17. 17 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "BlueWater":

  хм ... а село Бисер не е наводнено ... само центъра на Харманли????

  ПС чети какво пиша и ако не разбираш какво искам да кажа може да го разтълкувам

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 18. 18 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Весело

  До коментар [#17] от "kalcho":
  [quote#17:"kalcho"]ПС чети какво пиша и ако не разбираш какво искам да кажа може да го разтълкувам[/quote]
  Няма нужда от повече излагации! Разказа и СНИМКИТЕ са от центъра на Харманли, а вие ги видяхте и
  [quote#12:"kalcho"]визуално преживях малко от ужаса сполетял хората в с. Бисер [/quote]
  [quote#12:"kalcho"]статията и умението на автора да преразказва всичко, което е видял, чул - ме поставиха за миг там[/quote]Къде там? В с.Бисер или в Харманли от където са снимките!

 19. 19 Профил на k@lcho
  [email protected]
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "BlueWater":

  не обичам да се повтарям  ПС брех прочел си все пак какво съм написал ...

  няма кой, значи – аз, няма кога, значи – сега! Control - C Control - V! DONT Control - ME! ... Просто е НАЛИ!
 20. 20 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Хубав репортаж. Дума да няма. Но Янина Танева, защо не погледна картата и не отиде и до селата Тракиец и Коуш, които са непосредствено до язовирната стена???

  kikoni
 21. 21 Профил на Васил Богданов
  Васил Богданов
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Изобщо не искам да защитавам повърхностните тв новини, но в интерес на истината магазинчето за риба и младите му собственици бяха показани по една телевизия (забравих коя) още на 7 или 8 февруари.
  Иначе браво на авторката за текста!

  Васил Богданов
 22. 22 Профил на kdr7
  kdr7
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Най-известния в света българин не беше ли от Харманли?Да вземе да помогне на своите съграждани.Или за него барцилона и байко са по-важни?!Все пак той е простак , но спостички неща не би се занимавал.

 23. 23 Профил на soave
  soave
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  Написаното ме потресе, тъжно и жалко. Споделям напълно изказаното от Янина, възмутен бях от скъпоструващото летене на Борисов с Фалкона и с Кугъра. Считам, че истинско съчувствие липсва, има много популизъм и пиар, неясна отговорност. Трябва да задаваме въпроси, трябва журналистите да се събудят, трябва да се преодолее страха. ГЕРБ не изпълнява собствената си предизборна програма - наводнения нямаше да има, ако бяха работили съгласно обещанията си. Не потърсиха отговорност и от ДПС - Емел Етем, която в две правителства управляваше.

  "Лъжата е обиколила половината свят преди истината да има възможност да си обуе гащите." Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Това е пример за журналистика, за разлика от останалите медии, които са основно платена пропаганда, или, като е по-модерно ПР.
  Ети и един прекрасен анализ на тази тема "Журналистите си отиват, посрещайте пиарите"
  http://www.segabg.com/article.php?id=588939

 25. 25 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Няма да свършат идиотите, нито по блоговете, нито по форумите.

  Няма шики-мики.
 26. 26 Профил на ivuzunov
  ivuzunov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ++++
  [quote#2:"demonoid"]За властта реалността е това, което дават по телевизията. За нас остава останалото[/quote]

  Това изречение изчерпва и обрисува цялостната картина в България.

 27. 27 Профил на gh19
  gh19
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Ужасно тъжно ! И е още по-ужасно чувството на безизходица !
  Аз съм в активна възраст и този т.н. преход ми показа , че освен на селе си не можеш да разчиташ на никой друг и най- малко на т.н. ни държава . Къде е тя ? Превърната е в срество за персонална употреба от шепа властимащи с едни и същи корени . Пристрастен съм , но се чувствах що годе сигурен и с надежда само в периода 97-2001 година. Период през който ни управлява човек , който в последствие според родните медии и политици е виновен за всичко слуващо се при следващите инфалтилни правителства . Моля ви идват избори , замислете се всички !

 28. 28 Профил на bezrabotna_52
  bezrabotna_52
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "gh19":

  "шепа властимащи с едни и същи корени " - повече не ми говорете нищо!

 29. 29 Профил на yzk
  yzk
  Рейтинг: 426 Разстроено

  Искам да обърна внимание на дарителската кампания “България е с вас”, стартирала по повод наводненията.

  Доколкото разбирам от 1.20 лв., които някой дарява:
  20 ст. отиват за ДДС
  55 ст. отиват за мобилния оператор
  45 ст. стигат до "нуждаещите се"

  Знае ли някой дали това наистина е така?
  http://www.capital.bg/blogove/arhiv/2009/04/16/706262_50_blagotvoritelnost/

  http://busylines.wordpress.com/2010/10/17/krivorazbrana/

 30. 30 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  От една страна, при катастрофалното положение, в което изпаднаха хиляди наши сънародници,би изглеждало нетактично да се говори за държавно управление, сиреч - политика. Тази теза е особено удобна за управляващите и обслужващия медиен слугинаж.
  От друга страна, нека да припомним - НИТО ТРАГЕДИЯТА В СЕЛО БИСЕР, НИТО НАВОДНЯВАНЕТО НА ХАРМАНЛИ И СЪСЕДНИТЕ СЕЛА, Е РЕЗУЛТАТ ОТ ПРИРОДНО БЕДСТВИЕ.
  Повредената язовирна стена не е природно бедствие.
  Неправилно осъщественото аварийно източване не е природно бедствие.
  Това са резултати от едно безумно безхаберно управление.
  И, много моля Мутрата, мутропоклонниците и мутролизачите да не ми се оправдават с Тройната, Костов и Международното положение. Партията на ченгетата-физкултурници управлява трета година и цялата отговорност за престъпленията е само нейна.

 31. 31 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#29] от "yzk":
  "Доколкото разбирам от 1.20 лв., които някой дарява:
  20 ст. отиват за ДДС
  55 ст. отиват за мобилния оператор
  45 ст. стигат до "нуждаещите се"
  -----------------------
  Доколкото знам, положението е точно такова.
  Използването на хорското нещастие за обогатяване на безскрупулната местна олигархия, не е чисто български патент. Под една или друга форма се среща особено често в най-мизерстващите африкански страни. Там определени прослойки трупат завидни богатства, присвоявайки лъвския пай от международните помощи.
  Но тук в България си имаме ББ! Той използва трагедията съвсем безкористно. Само ПиАр насред чума - и никакво сребролюбие...

 32. 32 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Разстроено

  До коментар [#23] от "soave":
  [quote#23:"soave"]възмутен бях от скъпоструващото летене на Борисов с Фалкона и с Кугъра. [/quote]
  Предполагам вие на негово място щяхте да отидете пеш, защото за вас времето на министър председателя не струва нищо и щяхте да имате цял ден на разположение, тъй като не можете да свършите никаква друга работа!

 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#30] от "fireball":
  [quote#30:"fireball"]Партията на ченгетата-физкултурници управлява трета година и цялата отговорност за престъпленията е само нейна.[/quote]
  Верно?!

  Преди 2009г. в България нямаше нито един язовир и предните правителства решиха всички наши проблеми. Сегашното правителство е престъпно, защото за тях остана само задължението да оправят новите 3000 язовира, пък те не го направиха!

 34. 34 Профил на baltoff
  baltoff
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Приятно е да прочетеш такъв добър материал!
  Ако в медиите всички следваха духът на този материал би се наложило и да накажат някого.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK