New York Times: Източна Европа се изправя срещу комунистическото си минало

Унгарци палят свещи в памет на свои близки, жертви на комунистическия режим

© Associated Press

Унгарци палят свещи в памет на свои близки, жертви на комунистическия режимВъпреки всичко, което постигна след падането на Желязната завеса, Полша дълго време не искаше да се изправи лице в лице с комунистическото си минало – репресиите, шпионирането, дори масовите убийства. Обществото предпочете да забрави и да продължи напред.


Може би изглежда изненадващо, че Полша и много други държави от Източна Европа са решили, че е време да приключат недовършената работа. Изведнъж се появи вълна от търсене на отговорност под формата на правителствени кампании и културни изследвания – някои с цел помирение, други – търсещи разплата, разказват Николас Кулиш и Йоана Берент в статия в New York Times.


Миналия месец полски съд постанови, че комунистическите лидери, въвели военното положение през декември 1981 г., са били част от "престъпна група". Българският президент се опитва да уволни посланиците, които са били агенти на старите тайни служби. Македонското правителство се е впуснало в лов на сътрудници на стария режим, а новата конституция на Унгария дава възможност за съдебно преследване на бивши комунисти.
В неделя германският канцлер Ангела Меркел номинира за нов президент бившият пастор и източногермански активист за демокрация Йоахим Гаук, който 10 години ръководи архива, събиращ, обработващ и анализиращ документите от Министерството на държавната сигурност, по-известно като ЩАЗИ.


Край на консенсуса за мълчание


"За да можем в бъдеще да се защитим от тоталитарни режими, трябва да разберем как са действали те в миналото, за да се ваксинираме", смята Лукаш Камински, президент на полския Институт за национална памет. Из Централна и Източна Европа изглежда е минало времето на обществения консенсус за мълчание, който никога не е спирал всички критики и дискусии за миналото, но заглушаваше гласовете, които призоваваха за дългоочаквана разплата.


Помирението с миналото е проблем, който от десетилетия тегне над посткомунистическа Европа. Днес той има по-широко глобално отражение и е предмет на обсъждане в арабския свят, където няколко дългогодишни диктатори бяха свалени с народни бунтове. По подобен начин събитията там повдигнаха неудобни въпроси за сътрудничеството на отделни хора  с автократичните режими.


Българският президент Росен Плевнелиев обеща, че бивши служители на ДС няма да бъдат изпращани за посланици.

© Ройтерс

Българският президент Росен Плевнелиев обеща, че бивши служители на ДС няма да бъдат изпращани за посланици.


Арабските страни са принудени да се справят със същите проблеми с вината и отговорността, в които Полша и останалата част от Източна Европа са се заровили с нов ентусиазъм. С времето миналото става по-лесно за приемане, по-незаплашително, но не по-малко важно за разкриване. Опитът тук обаче сочи, че докато обществата в арабския свят узреят до момента, в който ще са готови да погледнат назад и навътре, ще минат години, може би десетилетия.


Внезапният завой към миналото в Европа не намира израз само в сферата на политиката и правосъдието. Имаше дела и присъди, но имаше и драматични постановки, документални филми, трилъри и истории, все в търсене на помирение с миналото, което отказва да бъде забравено.


В Полша почти един милион души напълниха киносалоните за прожекциите на "Черния четвъртък" на Антони Краузе. Филмът отразява епизод от 1970 г., когато правителствени войски застрелват десетки демонстранти в Гдиня и други полски градове на брега на Балтийско море.


На Краузе са му били необходими четири десетилетия, за да направи този филм. Първоначално се е притеснявал от комунистическата цензура, после е бил обезкуражен от обществената апатия. Миналата година филмът стана хит именно заради смущаващите сцени – невъоръжени демонстранти и невинни минувачи са застрелвани на улицата или зверски пребивани в полицейските управления. "В началото на 90-те хората смятаха, че не е редно да се връщаме към тези времена", отбелязва 72-годишният Краузе на чаша кафе в оживен търговски център във Варшава.


Полша и другите


Полша се бори с миналото си на няколко фронта. След дългогодишни битки съдът, който разгледа делата на комунистическите лидери от 1981г., когато беше наложено военното положение, постанови само условна присъда от две години за тогавашния вътрешен министър ген. Чеслав Кишчак, а миналата година ген. Войчех Ярузелски, бившият комунистически лидер на Полша, който издаде заповедта за военното положение, беше обявен за неспособен за явяване пред съд по здравословни причини.


В България новоизбраният президент Росен Плевнелиев обеща да отстрани посланиците и дипломатите, които са работили за комунистическата Държавна сигурност...Наскоро стана ясно, че 11 от 15-те най-висши духовници в страната също са бивши агенти.


В Македония миналия месец конституционният съд временно прекъсна плановете на правителството да засили търсенето на бивши агенти и сътрудници на службите.


Румънски демонстранти държат плакат, оприличаващ президента Траян Бъсеску на комунистическия диктатор Николае Чаушеску

© Ройтерс

Румънски демонстранти държат плакат, оприличаващ президента Траян Бъсеску на комунистическия диктатор Николае Чаушеску


В събота в Латвия избирателите отхвърлиха предложението руският да бъде признат за втори официален език. Резултатът подчерта колко е трудно страната да се помири със съветското си наследство. При последните демонстрации в Румъния плакати и лозунги приравниха все по-непопулярния, а според критиците му и все по-авторитарен, президент Траян Бъсеску, със сваления комунистически диктатор Николае Чаушеску. Дори в Албания, една от най-бедните държави в Европа, в понеделник в националния музей беше открит нов павилион, посветен на жестокостите на комунистическия режим на Енвер Ходжа.


Изплуването на тези въпроси едно поколение по-късно, не минава без противоречия, често предизвиквани от твърдолинейни правителства, обвинявани в политически опортюнизъм и стремеж към разчистване на сметките. В Германия агенти на вътрешното разузнаване са следили десетки членове на парламента от Левицата, която включва елементи от някогашната Германска единна социалистическа партия, управлявала бившата ГДР. "Те наистина правят това през 2012 г., това наистина ме смайва", коментира Грегор Гизи, председател на парламентарната група на Левицата и един от следените политици. "Те все още мислят в категории от Студената война".


Без давност за престъпленията на комунизма


Новата унгарска конституция, която влезе в сила на 1 януари, изрично отменя валидността на комунистическия основен закон и отваря вратата за съдебно преследване на представители на стария режим. "Ние отменяме всякаква давност за нечовешките престъпления, извършени срещу унгарската нация и нейните граждани от национал-социалистическата и комунистическата диктатури", гласи текст в конституцията.


Унгарски граничари демонтират оградата по границата с Австрия на 2 май 1989 г.

© Associated Press

Унгарски граничари демонтират оградата по границата с Австрия на 2 май 1989 г.


Според Ищван Рев, директор на архивите на фондация "Отворено общество" в Будапеща, наследничката на комунистическата партия се е върнала твърде бързо на власт през 1994 г. "Те се върнаха твърде скоро, само четири години след промените и не чувстваха необходимост да се изправят сериозно срещу миналото", коментира той.


В повечето случаи революциите в Източна Европа не представляваха пълно сваляне на режимите, а премерено прехвърляне на властта. Комунистическите власти се оттеглиха, но с условия.


В Полша наследниците на комунистите се върнаха дори по-бързо, отколкото в Унгария. Демократичният ляв алианс спечели изборите през 1993 г. и задълбочи разцеплението в полското общество между тези, които бяха готови да продължат напред и онези, които търсеха възмездие.


Войчех Ярузелски

© Associated Press

Войчех Ярузелски


"Очаквах нещо като Нюрнбергски процес срещу комунизма", споделя Тадеуш Плужански, чийто баща е бил изтезаван от комунистическата тайна полиция. "Нямаше революция, само този процес на трансформация". През октомври Плужански публикува книга за преживяванията на баща си и други жертви на комунизма с провокативното заглавие "Зверове". Корицата е оплискана с червени петна като от кръв. За негова изненада първите два тиража от общо 6000 копия се разпродадоха и в момента се печата трети.


"Диктатурата носи мрачно наследство и след като тя си отиде, в началото никой не иска да се рови в него", обяснява Антони Дудек, член на борда на директорите на полския Институт за национална памет. "Обикновено с това се заема следващото поколение, което е готово да задава неудобни въпроси".


Зигмунт Милошевски е включил сюжетна линия с оцелели елементи от комунистическата тайна полиция в криминалния си роман "Оплитане" от 2007 г. Книгата стана бестселър, а миналата година по нея беше заснет филм. "Имам усещането, че понеже онези времена не бяха обяснени, основите, на които се крепи моята страна, са напукани", споделя Милошвески в интервю.


Значението на подкрепата


Както в романа, така и във филма, изследователи от Института за национална памет играят важна роля в разплитането на мистерията. Законът за създаването на института беше приет през 1998г., а работата в него започна през 2000 г. Днес в 11-те му клона и 7 по-малки офиса в страната се съхраняват документи, които ако се наредят по дължина, могат да достигнат 19 километра. Годишният бюджет на института е около 65 милиона долара. Той е организирал конференции и симпозиуми, и е публикувал над 800 труда за нацистката окупация и комунистическия период. Институтът помогна и за филма "Черният четвъртък" на Крауце (виж видеото).


Когато започнал да снима филма в Гдиня пез 2010 г., Краузе открил, че местното население силно подкрепя проекта. Доброволци се събирали спонтанно, за да ринат сняг, местните власти улеснявали снимките, като издавали бързо необходимите разрешения, а фирми предоставяли терени за снимки безвъзмездно. "Личеше си ясно, че хората искат тази история да бъде разказана", спомня си Краузе.


Миналия февруари, когато дошло време за премиерата на филма, той все още не бил сигурен какво да очаква. В киносалона присъствали не само полският премиер и председателят на парламента, но и вдовицата на един от загиналите в събитията, който играе централна роля в сюжета на филма. Когато започнали финалните надписи, публиката станала на крака и избухнала в аплодисменти.Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (298)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на victor troska
  victor troska
  Рейтинг: 648 Неутрално

  а тук съответно блокирахме издаването на другарите с картончета...

  Ако имате 5 лева, Костов може да открадне от вас 6 лева.Костов е откраднал целия свят 5 пъти, като два от тях от самия себе си.
 2. 2 Профил на Mayhem
  Mayhem
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Виц от соца по темата:

  Двама граничари пред Берлинската стена:
  - Какво мислиш за ГДР ?
  - Същото като тебе...
  - Тогава трябва да те арестувам !!

  - Защо СерГей говори толкова бавно ? - Защото превежда от руски !
 3. 3 Профил на _dan_
  _dan_
  Рейтинг: 541 Гневно

  Запада е изключително двуличен - всички западни медии и политици твърдят: "Комунистите са лоши", но не споменават, че: парите на комунистите са добри и са добре приети и изпрани в западните банки.

 4. 4 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ''_______
  Помирението с миналото е проблем, който от десетилетия тегне над посткомунистическа Европа. _______''

  A kakво да направим? Да заведем дело с/у чърч , че е харизал България на ръшша ли? Ми не става....мъртъв е......Поне лустрация да бяха направили у нас......но уви....Чевените чукундури не позволиха.......

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 5. 5 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Много е важно да не се забравя какъв цирей беше цоциализма и как този човеконенавистен строй е едно от най-големите трагедии в световната история.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 6. 6 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Кой се изправя, кой търпи бивши милиционери да му водят държавата.... Различно е, някак...

  Свобода за Надежда Савченко!
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1623 Гневно

  За съжаление това "комунистическото" още не е минало ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Tai Lung
  Tai Lung
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Изправяне срещу комунистическото минало има (потенциал) в Унгария - точно така трябва да се прави: "Новата унгарска конституция, която влезе в сила на 1 януари, изрично отменя валидността на комунистическия основен закон и отваря вратата за съдебно преследване на представители на стария режим. "

 9. 9 Профил на akostamosta
  akostamosta
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Лесно им е на Н.Йорк Таймс - от такова разстояние всеки знае да пише. Я да дойдат да поживеят малко в Ийстърн Юрап, че да видят как се бори с комунизъм.

 10. 10 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#6:"GogoPG"]Кой се изправя, кой търпи бивши милиционери да му водят държавата.... Различно е, някак...[/quote]

  Лошото е, че комунистите овладяха цялото политическо пространство - тяхно е и "лявото" (БСП), и "центърът" (ДПС, РЗС, НДСВ), и "дясното" (ГЕРБ), и "ултрадясното" (в лицето на ултралевичаря Сидеров).

  Накъдето и да се обърнеш, кадрите на Тодор Живковия инкубатор държат всички лостове.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 11. 11 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Комунистите преубразували се в капиталисти продължават да управляват в България.И така ще е докато няма закон за лустрацията.А той май няма да бъде приет скоро.

 12. 12 Профил на the Onion
  the Onion
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До редакторите: сори, не искам да издребнявам, но се пише The New York Times, а не просто New York Times

  Tu Stultus Es
 13. 13 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Дори в Албания, една от най-бедните държави в Европа, в понеделник в националния музей беше открит нов павилион, посветен на жестокостите на комунистическия режим на Енвер Ходжа.

  У нас Веждичката и Боко откриха музей за възхвала на комунистическото ни минало.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  [quote#13:"Само Левски"]У нас Веждичката и Боко откриха музей за възхвала на комунистическото ни минало.[/quote]

  Така е. Той бешезамислен като музей на "тоталитарното" изкуство, но работещите в него синекурни хоботници му викат музей на "социалистическото" изкуство. Щатът му е невероятен - канцеларии, секретарки, факсове, отдели... Вътре вони на мухъл, на оковани в букаи партизани, гуреливи ятачки, обесени прогресивни интелЕгенти и класово осъзнати ремсистки, налазили с букети Т34-ките...

  Добре поне, че всичките тия уродства ги махнаха от софийските градинки и си ги туриха в заградено пространство, да си ги гледат само онези, дето дължат всичко на комунизма и пияната червена армия-изнасилителка на половин Европа.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Тези дни,някой във форума каза,че не е важно,кой е докладвал,но и на кого го е правил...
  Необходима е лустрация,за да скъсаме с комунизма.Така на парче не става.

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  Преживяният комунизъм и преживаният нацизъм са полезни уроци за народите.
  Ако комунизнът не беше изпробван в толкова големи размери, то и днес Маркс щеше да има огромен брой последователи.

  подпис
 17. 17 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  Българският президент се опитва да уволни посланиците, които са били агенти на старите тайни служби.
  От статията!

  Ако превода е грешен - не стреляйте по пианиста.
  Но ако е верен?
  Статията олеква и не я четох по-натам!
  И без това са ми ясни съчиненията на левичарчетата

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 18. 18 Профил на Dollar Akbar
  Dollar Akbar
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  В Бълагария няма кой да се бори с комунистите, понеже си направиха синьо-червено-жълта мъгла, която ги пази като зеницата на окото си

  In debt we trust
 19. 19 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Ха, хитри са като видят, че нещо не вървят нещата, започват едни от рода, абе вие защо биете негрите, и докато не скъсате с комунистическото си минало, може и някой терорист от Ал Кайда да се окаже, че е живял с българка! А Западна Европа пред какво се изправя а, пред дълговото си минало и жълтото си бъдеще! А Руснаците като пазаруват английски отбори, техните пари не миришат ли на комунизъм! Ей, верно соца беше циничен, ама тия са върха!

 20. 20 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Весело

  [quote#9:"akostamosta"]Лесно им е на Н.Йорк Таймс [/quote]
  да вземат да си проверят кой им е собственика, да не се окаже и той комунист!

 21. 21 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Гневно

  "Личеше си ясно, че хората искат тази история да бъде разказана" и виновниците наказани до 9 то коляно.
  Лустрация и съд за геноцид и държавна измяна с конфискация на откраднатото.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 22. 22 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дежурните антикомунистически глупости. Пак ги изкараха плашилата, щото по кризата народа взе да се усеща и да олевява. Аман от антикомунистически лъжци!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#18:"Dollar Akbar"]В Бълагария няма кой да се бори с комунистите, понеже си направиха синьо-червено-жълта мъгла, която ги пази като зеницата на окото си[/quote]

  Ми нали по този начин хем имитират двуполюсен модел на управление или демокрация, и разделят нацията.....разделяй и владей.....Факт. А истината е, че чукундурите пак са си на власт, но от комунисти станаха капиталисти.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Още няколко десетилетия...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 25. 25 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че ще даде ход на жалби, подадени от полските граждани срещу руските власти по отношение на нередности при разследването на Москва в престъпление на Втората световна война Катин.
  http://www.thenews.pl/1/10/Artykul/51252,European-tribunal-to-reopen-Katyn-cases
  През февруари тази година, руският посланик във Варшава Александър Alekseyev заяви, че Москва ще реабилитира жертвите на Катин.
  Въпреки това, говорител на семействата на Катин заяви, че "нашият опит ни прави скептични и предпазливи по отношение на такава информация".

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 26. 26 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Весело

  Тези пък смешници от The New York Times. Нали не забравят, че точно западните либерални и социалдемократически партии реабилитираха комунистическите партии на Източна Европа като социалистически и ги приеха в редовете на международните си организации.

 27. 27 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#7:"nefertiti_egipt"]За съжаление това "комунистическото" още не е минало ....[/quote]

  От 22 години се опитваме да го изпратим в миналото, но не знам кога ще стане.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 28. 28 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Всички се изправят, само ние сме си в "партер"!
  И за отбелязване е, че доброволно, така са ни научили!
  От публиката ни освиркват, но напразно!
  Всички смениха треньорите, само ние си караме с един и същ вече повече от 60 г.

 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  "Ние отменяме всякаква давност за нечовешките престъпления, извършени срещу унгарската нация и нейните граждани от национал-социалистическат и комунистическата диктатури".
  .........................

  Такива идеи развиваше и Филип Димитров за България, но конформизмът на десни и леви при нас осъжда всякаква подобна инициатива на провал. Известна надежда носи Центърът за изучаване на близкото минало и неговите издания, но комунизмът е пуснал своите корени на най-сигурното място - в съзнанието на нискограмотната част от населението, чиито представители нямат никакво желание да разбират света извън плановата икономика, държавната субсидия и уравниловката. Тази слабост се използва от обиграните играчи, които използват всеки един повод за реабилитация на комунизма в България. Един наш професор историк обича да казва "Не знам, кога ще умре последният комунист, но със сигурност ще умре в България!"

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30 Профил на krasimiren
  krasimiren
  Рейтинг: 488 Неутрално

  трудно се реже пар4е месо от живо тяло.....

 31. 31 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Резолюция 1481 (2006) 1
  Необходимост от международно осъждане на престъпленията на тоталитарните комунистически режими
  1. Парламентарната асамблея се позовава на Резолюция 1096 (1996) относно мерките за разрушаване наследството на бившите комунистически тоталитарни системи.
  http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/AdoptedText/ta06/Eres1481.htm

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 32. 32 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2691 Разстроено

  "Без давност за престъпленията на комунизма..." - къде, ако не ТУК... Естествено, че в БГ сме били и ще си останем далече, далече от СВЕТА на свободата...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 33. 33 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#29:"foster"]но комунизмът е пуснал своите корени [/quote]
  Сега, дай да се разберем срещу кой комунизъм да се борим, значи според теб червените капиталисти, които владеят почти цяла европа, или убийствата на Сталин са нищо пред комунистическото съзнание на бедните, че имали някъде бедни, които да мислят капиталистически, и да се радват колко са добре шефовете на монополите, но те са добре защото работят много, много са учили и т.н., хм ами те и американците не вярват в това, дет не са помисрисвали комунизъм!

 34. 34 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 594 Неутрално

  89-та трябваше да се ликвидират всички управленски кадри поне до 2-ри братовчед... и света сега щеше да е по добър.Вярно международната общстност щеше да каже че сме варвари ама на кого му пука ...

 35. 35 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  "Източна Европа се изправя срещу комунистическото си минало"


  Да ме простят Маркс и Енгелс, че ще им отнема авторството, но май е дошло време да се напише:"Един призрак броди из Европа (източна) - призракът на антикомунизма".

 36. 36 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  като доидат арабските демократи с наркотиците и направиат европеиците наркомани ниама да има никакви спомени нито от сащ нито от европа ще има само наркотичен глад по лошо от комунисти и нацисти

 37. 37 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#4] от "ARRI":

  Чърчил не ни е харизал на русия. Когато на 5-ти септември сталин обявява война на България и след няколко дни червената армия ни окупира (за което наши продажници издигат години по-късно огромен паметник в центъра на София, а и не само там), нито англичаните, нито американците са имали ресурс да направят каквото и да е. Всъщност, тогава те са съюзници на сталин и биха могли да направят нещо само ако изпреварят. Но те просто не са били тук (на Балканите) тогава. Опитите към днешна дата да се вменява отговорност на Чърчил, за съдбата на България след ВСВ са жалък опит да се смъкне същата от сталин и нашите продажници.

 38. 38 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  България е спомената само веднъж.
  Отново България ще гледа отстрани и ще казва, че това не я засяга.
  Въпрос на манталитет, но си мисля вече, че и на умствена нагласа. С толкова червени и жълти медии е обяснимо.

 39. 39 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  В България няма никакви мрки взимани срещу бившите сатрапи.
  И затова е виновен никой друг освен самия електор.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 40. 40 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Весело

  [quote#37:"venci_kr"]България и след няколко дни червената армия ни окупира [/quote]
  Е защо да съжаляваме, на виждаш, че сега неокупираната от СА Гърция, е по-зле от нас!

 41. 41 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 478 Неутрално

  Фюрерът най-добре се е справял с комунистите,не може да му се отрече на човека.

 42. 42 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 478 Неутрално

  За съжаление източна Европа е подарена на западния съюзник-болшевишка Русия.

 43. 43 Профил на lot49
  lot49
  Рейтинг: 594 Неутрално

  А и много малко българи вече знаят какво е капитализъм и какъв е смисълът да се борят за него.

 44. 44 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  наи големиат наркотик е секса с бели хора от северното полукьлбо а белите хора са добре вьорьжени и затова се зарибиават с наркотици и нарко организации да им се развали боината готовност и да ниамат армии след време
  сега в финасовата криза на европа като доидат демократите араби с петродоларите и европеиците след неколко години ще забравиат и комунисти и нацисти и белиа цвиат на кожата си
  разбира се без номенклатурите които след ниаколко поколениа крьвосмешение ще се изродиат

 45. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#33:"ban"]срещу кой комунизъм да се борим[/quote]

  Не мисля, че има добър и лош комунизъм, така че борбата е срещу цялостната политическата доктрина на комунизма. Победилият комунизъм извършва масови убийства, борещият се комунизъм извършва терор. Комунизмът не е нито задължителна реакция на бедните срещу богатите, нито е панацея срещу бедността. Историята на борбата за социална справедливост започва с национално пробуждане и по-късно е възседната като основно кредо на комунизма. В България комунизмът не е имал бъдеще, докато не се създаде пролетариат, какъвто липсва до 09.09.44. Той е конструиран след трансформацията на българската нация и днес продължава да съществува с носталгията по своите създатели. Конформизмът се практикува именно, за да бъдат спечелени тези "загубени души".

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 46 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  сорос колко стотнки ви плати за тая гнусна демагогийка???
  комсомолская правда втори номер...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 47. 47 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#40] от "ban":

  Не знам, какво наричаш "гърците са по-зле от нас". Разходи се до което искаш село в Гърция. Отиди и до някое от добре уредените села в България. Как мислиш? Разликата, която ще видиш, в чия полза ще е? Иди в който искаш, среден по големина град в Гърция. После иди и в най-успешния среден по големина такъв в България. И пак същия въпрос.

  В последните години попътувах из части на Гърция, които в "една друга история", можеха да са български. Далече съм от мисълта, че гърците са постигнали някакви "германски или френски стандарти", но като гледам как са си подредили земите които ползват (но и отговарят за тях) и като сравнявам с тези земи, които останаха наша отговорност, не мисля, че бихме дали на въпросните територии по-добра съдба. За съжаление. И от това повече ме боли, отколкото от "загубата" им.

 48. 48 Профил на Yanni Dimitrov
  Yanni Dimitrov
  Рейтинг: 861 Любопитно

  До коментар [#40] от "ban":
  Ти изобщо бил ли си някога в Гърция ?! А, ушко ?! Гледам пенявиш се нещо, не ти харесва да критикуват комунизма. Да не си бил старшинка ?! Познах ли , опинец ?!

 49. 49 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#37] от "venci_kr":
  да ама борис трети е обиавил воина на сащ и великобританиа за да ни окупират американци и англичани без да обиавиава воина на ссср значи е било договорка в ялта и техеран какво да бьде разпределението на европа

 50. 50
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 51. 51 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Лошото е , Че се появиха нови сини партийни секретари.
  Със същото мислене, но с друга боя.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 52. 52
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 53. 53 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":Така. Като са толкова анти, защо приеха Елена Поптодорова, Миглена Кунева, Бокова ? Представителствата на западните фирми се напълниха с отрочета от второ и трето поколение на комунистическата номенклатура. Иначе и аз знам да давам акъл.

 54. 54 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#53] от "ahasver":

  В представителствата на запдните фирми могат да вземат, когото си поискат.
  Само с този си коментар показахте, Че не се разлиЧавате от комунетата.
  Нали тогава само "достойни" можеха да вършат определена работа.

  Нали това повтарям - и вие сте същите - без разлика, освен в боята.

  Дори неокон форумци обвиниха пастор Гаук в всиЧки грехове, само защото бе издигнат от опозицията за президент.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 55. 55 Профил на NWO
  NWO
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#51] от "bulgarinvstranstvo":
  именно, боята е като дъгата...

  http://www.blitz.bg/news/article/118884
 56. 56 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#3] от "_dan_":

  ИкономиЧеският възход на САЩ тръгва от ограбените от болшевиките руски богатства, вложени в американски банки.

  Това не е моя пропаганда, а коментар на статия на хърлд трибюн от 1923 година след изгонването на Мартенс от САЩ.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 57. 57 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#55] от "NWO":

  Сменете имената в коментарите им и ще се сетите за стари лозунги от късния соц.

  също като "Фашизмът" на Желю Желев.
  В коментар 54 съм обяснил едно такова проявление.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 58. 58 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Комунизмът и неговите поклонници имат най-големия паметник в столицата ни. НАЙ-ГОЛЕМИЯ ! Нищо друго няма значение.

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 59. 59 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  До коментар [#53] от "ahasver":
  Че нали със това купиха червената компрадорска буржоазия

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 60. 60 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иван К":Маркс няма нищо общо с това, което стана след 1917 година. Първо в Русия , а после и в Източна Европа на власт дойде една тарикатска прослойка ,която си служеше с Маркс и комунистическите лафове за да управлява . Те самите никога не са вярвали в това, което приказваха. Понеже сега пак управляват тарикатите, само че с приказки за демокрация, затова изглежда ,че не можем да се отървем от комунизма. А това е всъщност проява пак на същите , които са готови да бранят всяка идеология , стига да им носи далавера.

 61. 61 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#25] от "Gouverneur général":

  Историята за Катин е фалüификация. Медведев приънава руската вина по 3 документа. Единият, тоя дето споменавал броя убити е от 4 страници, като последната, тая с подписите е подменена, има само едно изречение и подписите. Всъщност, само тя е истинска. Дригите два документа са копия на една и съща записка, която обикновено се правела в три енкземпляра. От двата които са налични на единия няма никакви подписи и печати, а на дригата има печат на КПСС. А КПСС по време оно не е имало. Тогава партията е била БКП(б). Ама кой да разследва ... Катин е работа на германците. Това сочат доказателствата.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 62. 62 Профил на Руски трупове навсякъде
  Руски трупове навсякъде
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Само Първанов и едрия бизнес около него може да ни помогне да се преборим с комунистическото си минало.

 63. 63 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 815 Неутрално

  [quote#48:"newcastle"]Познах ли [/quote]
  Не позна ушко капитан от резерва съм, коментара за Гърция, е весел, тоест по-добре сме, ама друг път, но поне управяващите казва че сме по-добре от Гърция, иначе критикувам и комунизма, и капитализма! А основният проблем на повечето форумци, е че не разбират, че съвременният капитализъм и комунизма, са почти едно и също!

 64. 64 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#63] от "ban":

  да, поЧти едно и също.

  Следете парата. как болшевиките, от една никому неизвестна банда престъпници , които дори не са в Русия - Ленин е в Швейцария, Троцки в САЩ.
  с помощта на съответните правителства стигат до Русия.
  та как една такава банда взема властта.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 65. 65 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#37] от "venci_kr": Плондир ! Всичко е било уговорено предварително. Нали руснаците превзеха Австрия? Защо после се изтеглиха ? От България защо продължиха до Албания , а не свиха на юг да отупат Гърция ? Тогава руснаци и янки бяха приятели и съюзници. После се скараха.

 66. 66 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#65] от "ahasver":

  Дори има предложение на Лаврентий Берия след съмртта на Сталин Германия да бъде обединена и неутрална.
  Един вид буфер между Зпадна европа и Изтока - като Австрия.

  Предложението е отхвърлено от западните сили.
  Впоследствие се използва в процеса срешу Берия от кликата около Хрущев.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 67. 67 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#64] от "bulgarinvstranstvo":Ами чети, бе Иванчо.! Нали Германия е воювала по това време с Русия ? Е, и събрали верните ленинци в един вагон, дали и достатъчно парици и ги пратили да съсипят Русия отвътре, та да я извадят от войната, понеже имали и западен фронт по това време. И после са продължили да финансират болшевиките ,а те се отблагодарили с Брест-Литовския мирен дотовор.

 68. 68 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#52] от "SorryLol":

  [quote#52:"SorryLol"]Айде моля ви тези, дето са писали минуси на това мнение да се обосноват!!!! [/quote]
  ´´´´´´´´´´´´´´´´
  Те са в дълбока нелегалност и им е разрешено само един клик и в землянката!

 69. 69 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#67] от "ahasver":

  Нали написах - с помощта на съответните правителства - и правителството на САЩ има намеса тогава.
  те имат разлиЧна игра от германците, но също са облагодетлствани.
  До 1930-те руските богатства се раздават на концесии на килограм - мнозинството от фирмите са американски.
  Тази практика престава едва със Сталин.

  Отделно болшевиките изнасят капитали предимно в американски банки.
  Освен Ленин, който предпоЧитал Швейцарски.


  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  До коментар [#66] от "bulgarinvstranstvo":Берия е бил член на Политбюро две седмици след смърта на Сталин. Бил е министър на вътрешните работи. Никакви предложения не е правил и е бил никой за западната дипломация.

 71. 71 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  ДОЖИВЯХМЕ!!!

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 72. 72 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  ''Изведнъж се появи вълна от търсене на отговорност под формата на правителствени кампании и културни изследвания – някои с цел помирение, други – търсещи разплата, разказват Николас Кулиш и Йоана Берент в статия в New York Times.'' А КАКВО ОчАКВА ВЪПРОСНАТА ПО ВРЕМЕ НА КРИЗА ОСВЕН ГНЯВ НАСОчЕН СРЕшУ НЯКОГО- НЯКОЙ КОЙТО Е ВИНОВНИЯТ ЗА ЛОшИЯ ЖИВОТ, ТЕЖКОТО ПОЛОЖЕНИЕ...В САщ И ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ НАРОДИТЕ ПЪК ИЗВЕДНЪЖ СЕ ИЗПРАВИХА СРЕшУ КАПИТАЛИСТИчЕСКОТО СИ НАСТОЯщЕ!!! ОКУПИРАЙ УОЛСТРИЙТ заля света като вълна РИМ -ПАРИЖ- Н# ЙОРК-ТОКИО....................боже КОЛКО НАИВНИ И ПРОСТИ ПОНЯКОГА МОГАТ ДА БЪДАТ ЖУРНАЛИСТИТЕ И ОПРЕДЕЛЕНО ПЪЛНА НУЛА ПСИХОЛОЗИ!!!!

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Некоректна ивтерпретация на положението в Латвия. Отхвърлили руския език като втори. Гласували са само "чисти латвийци " . 380 000 души от смесен или руски произход въобще нямат документи и не са гласували.

 74. 74 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#70] от "ahasver":

  всъщност предложението е отпреди съмртта на Сталин , а след това се поддържа от Берия.
  Берия е в Берлин, където се среша със западните съюзници именно по този въпрос.
  След въстанието, то се използва като повод за свалянето му.

  демек, той бил амернглийски агент, който действал за прозападните инетереси. Това предложение било на англетата всъщност, той го пробутвал на Сталин.
  А сега видите ли въстанието е инспирирано от англоамериканците.

  Предложение е имало - това е факт - уЧи се в Германия в уЧебниците по история.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 75. 75 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#73:"ahasver"]380 000 души от смесен или руски произход въобще нямат документи и не са гласували. [/quote]
  320 000 са, но това не е от значение за резултата от референдума във Латвия.
  Дори ако всичките тези 380 000 бяха гласували "за" руския език, резултата щеше да бъде някъде около 55/45. Което пак не стига.
  Стига рива на чужди гробища. Олаби се малко

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 76. 76 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 494 Неутрално

  До коментар [#49] от "dearblue":

  Много си елементарен. Колкото ти е елементарен и българския. Вече ти препоръчах да смениш отдела. Направи го, докато не са те уволнили.

 77. 77 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#70] от "ahasver":

  Ето я известната Сталинска нота - от 1952 година.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Stalin_Note

  Берия е бил един от най-близките на Сталин - дори и възможен наследник.
  и се е занимавал с доста неща, неотговарящи на официалните му постове.  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 78. 78 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 727 Весело

  Ако не бяха комунистите(които са истински боклуци) 45 години на власт,седерастите щяха да умрат от глад,освен ако не продаваха съчиненията на Драгалевския за Коледа в Аляска, преведени на китайски.
  А да се дава за пример Полша,е направо нелепо.
  Всъщност,що за критерий е въпросният таблоид?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 79. 79 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Ето ви един стар полски филм на Анджей Вайда от 1981 година.

  http://www.youtube.com/watch?v=yoUmM20Qono&feature=related

  Филмът е излязъл действително в Полша преди въвеждане на военното положение.  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 80. 80 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2134 Неутрално

  [quote#22:"kihano"]Дежурните антикомунистически глупости. Пак ги изкараха плашилата, щото по кризата народа взе да се усеща и да олевява. Аман от антикомунистически лъжци! [/quote]
  Кога комунистите са били леви, десни или са заемали каквато и да била принципна позиция? Обикновени грабители-кокошкари.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 81. 81 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Комунистическата доктрина е създадена и формирана от евреи.
  Реализирането ѝ също.
  Да не забравяме това.

 82. 82 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  В горният филм играе и Лех Валенса - себе си.

  http://www.youtube.com/watch?v=yoUmM20Qono&feature=related

  На 19 минута.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 83. 83 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#75] от "skara":

  Добре де! И така да е! Защо тогава не ин дадоха да гласуват?

 84. 84 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#79] от "bulgarinvstranstvo": Благодарности за филма на Вайда. Поздрави от края на света!

 85. 85 Профил на Тъмносин вирусоносител
  Тъмносин вирусоносител
  Рейтинг: 754 Неутрално


  Така е ...

  Но кога американците ще се изправят срещу духа на маккартизма ?

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 86. 86 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 478 Неутрално

  До коментар [#81] от "windok":

  Не забравяме.От най-важните болшевишки длъжности в СССР 1918-1919г. от 556 члена 457 са били евреи.Знаем обаче и за ролята на масонството в "революциите".Затова никога няма да има сериозно осъждане,някоя цаца от време на време за публична консумация.

 87. 87 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 594 Весело

  "Ние отменяме всякаква давност за нечовешките престъпления, извършени срещу унгарската нация и нейните граждани от национал-социалистическат и комунистическата диктатури."

  Това е истината! Държава с достойнство, а не сбирщина от алчен слугинаж!

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 88. 88 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#81] от "windok":НАЦИСТКАТА ТОЖЕ..ИМПЕРИЯТА НА РОТШИЛД ОБАЧЕ ТОЖЕ.....И КВО ОТ ТОВА????БЪЛГАРИНЪТ ПЪК КАКВА ТЕОРИЯ Е СЪЗДАЛ- ШАМАР ДА Е , АВАНТА ДА Е и я не сакам на мен да ми е добре, ма сакам на Вуте да му е зле(може би)...ТА???????

 89. 89 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Я да видим кои партийни секретари са сложили минуст на коментарите ми 79 и 82.

  Бас държа, Че нито са гледали филма, нито знаят кой е Андржей вайда, но си слагат минуст по навик.

  (Вапцани) комунета.

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 90. 90 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1220 Весело

  [quote#83:"windok"]Добре де! И така да е! Защо тогава не ин дадоха да гласуват? [/quote]
  Няма да се занимавам със индивидуално обучение.
  Има търсачка на Дневник, има си статии по въпроса, има поне 1000 коментара.
  Върви чети, белким ти хареса някое обяснение защо аджеба.
  Другото е Вики на руски - там също е обяснено какво и що, и то относително правдиво, без излишно идеологизиране

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 91. 91 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Весело

  "Комунистическата доктрина е създадена и формирана от евреи.
  Реализирането ѝ също.
  Да не забравяме това. "

  Ех, мамини, сладки!!! Знаех си, че ще има "несъгласни с коментара!"

 92. 92 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#86] от "hyacinth":

  Абсолютно. "Цаците" са трагичните актьори в театъра на манипулациите. Понякога ги съжалявам...

 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#83:"windok"]Добре де! И така да е! Защо тогава не ин дадоха да гласуват? [/quote]
  Защото не са пожелали да станат латвийски граждани, а са предпочели да си останат руски! Защото са нахални (типична руска черта), и са искали да си живеят в чужбина, но да ги обслужват на руски. Разбираш ли, те са чужденци.

 94. 94 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#88] от "dol":

  Какъв ти е въпроса? - ТА??????? нещо не го разбирам...

 95. 95 Профил на windok
  windok
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#90] от "skara":

  Добре.

 96. 96 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#71] от "Ivan Petrov":КВО СИ ДОЖИВЯЛ БЕ БРАТЧЕД..У НАС ДА СИ ВИДЕЛ ОСЪДЕН КОМУНИСТ?????НЕМА И ДА ВИДИШ///ЩОТ КОМУНИСТ КОМУНИСТ НЕ СЪДИ...А ДА СЛЕЗНЕТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВИКАМ...И КОЙ ТИ ВИНОВЕН ПЪК СЕГА ЗА КРИЗАТА У НАС И ПОСВЕТА..У НАС ПАК КОМУНЕТАТА, А ПО СВЕТА БРАТЯТА ИМ КАПИТАЛЕТА...ТААААААААААААА....ПИЯНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ПРОСТО ДЪСКИТЕ СА СТАРИ И ХЛОПАТ ЛИ ХЛОПАТ...

 97. 97 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  КВО СИ ДОЖИВЯЛ БЕ БРАТЧЕД..У НАС ДА СИ ВИДЕЛ ОСЪДЕН КОМУНИСТ?????НЕМА И ДА ВИДИШ///ЩОТ КОМУНИСТ КОМУНИСТ НЕ СЪДИ...А ДА СЛЕЗНЕТЕ НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ ВИКАМ...И КОЙ ТИ ВИНОВЕН ПЪК СЕГА ЗА КРИЗАТА У НАС И ПО СВЕТА..У НАС ПАК КОМУНЕТАТА, А ПО СВЕТА БРАТЯТА ИМ КАПИТАЛЕТАТА ...ТААААААААААААА....ПИЯНИ ЛИ СТЕ ИЛИ ПРОСТО ДЪСКИТЕ СА СТАРИ И ХЛОПАТ ЛИ ХЛОПАТ...

 98. 98 Профил на bulgarinvstranstvo
  bulgarinvstranstvo
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#93] от "shumkar":

  Американците това не го желаят?
  Руснаците все пак са по-добре. В Лондон не искат да ги обслужват на руски например

  "Dubito, ergo sum vel quod idem est, cogito, ergo sum" René Descartes
 99. 99 Профил на БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  БОКУ И ЦВИНОКИО-ПЪТНИЦИ
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#94] от "windok":Точно ти нема как да го разбереш като те гледам каква либов питаеш към евреите...

 100. 100 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#81:"windok"]Комунистичската доктрина е създадена и формирана от евреи. [/quote]
  Да, и като основа са ползвали Талмуда.
  Точно от Талмуда идват комунистическите разсъждения: ако "другар" излъже, или открадне от "другар" е престъпление, но ако жертвата не е "другар" (безпартиен, другите) - не е фатално. Затова комунистът краде, като за световно.
  "Другарят" трябва да го защитим, другите - е.и им майката!
  Комунистът (другарят) е отговорен само пред партията, като евреинът пред нормите на Талмуда.
  Прочетете Талмуда, и ще видите, че същото се отнася и за мирогледа на червените уроди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK