Петролни неволи

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 852 Гневно

  Тази опасна иранска ядрена програма е като неродената мома. Всички знаем за нея, па никой не я е виждал.

  Както и оръжията за масово унищожение в Ирак, което САЩ сигурно още търси...

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на Nyama Znachenie
  Nyama Znachenie
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Невероятно!

  За пръв път да видим съвсем разумен анализ от
  еднокнижните наемници от ИПИ!

  Искрени поздравления за автора Явор Алексиев!

 3. 3 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  Много добре написана статия, поздравления! Спорните качества на настоящите европейски лидери (хм, сравнете ги с Татчър, Кол или Митеран!) и неадекватните им реакции по отношение на Иран, а и по отношение на кризата въобще, продължават да "закопават" страните от ЕС, уви...

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 4. 4 Профил на theWho
  theWho
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "наложения (!) през миналата година от ГЕРБ едномесечен мораториум върху цените на горивата..."

  Е хайде да не им приписваме твърдост, каквато са доказали че нямат. Чак пък наложен? По-скоро изпросен с цел трупане на евтини политически дивиденти за Бойко, и даден от Златев с цел трупане на услуги за връщане.

  Друг е въпросът дали въпросният мораториум реално доведе до някакво облекчение, защото после всичко беше компенсирано с доволно високи цени.

 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Мда в случая САЩ насади ЕС на пачи яйца....

  Но така си спечели подкрепата му в случай на военна намеса.

  Сега ЕС няма как да не подкрепи военна намеса на САЩ в Иран, защото вече е на хорото.

  От друга страна ЕС не може да си позволи да се гушка с Русия и Китай, така, че избора не е толкова лош.

 6. 6 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Каквото и да става, обикновено ние в България го издухваме най яко. А нескопосаното ни правителство може поне да свали ДДС, и да се опънат малко на ЕС за акциза. Иначе едно шоково повишение ще удари и без това едва крепящата се на крака родна икономика.

 7. 7 Профил на кинти
  кинти
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Иран, ембарго,... а напечатаните към $7 трилиона от 2008 насам нямат никакво значение.
  Май точно това е играта. Хора и пари трябва да изгорят, и какво по-лесно от това да цента на основния енергоносите да стане двойна или тройна. Това веднага ще се просмуче надолу по веригата под формата на постоянно растящи цени.

  http://www.youtube.com/watch?v=hx16a72j__8
 8. 8 Профил на Рубиконан от Балъкимерия
  Рубиконан от Балъкимерия
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  [quote#0:"статията"]До голяма степен лишена от собствена акцизна, митническа и дори търговска политика, България ще трябва да изиграе европейското хоро докрай[/quote]
  Истински неприятното е, че едни играят, а други плащаме...

  И все пак "българинът има нрав корав" (както се казваше в едно идеологически позабравено стихотворение за нива, залп, за-свободата-пада-прав)! Със сигурност ни предстои да разберем малко по-добре колко точно ни е прагът на (не)търпимост...

 9. 9 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Анализът е отличен, но се изпуска важен момент. Предстояща война изглежда все по-вероятна. Затова не става въпрос за петролно ембарго, макар че се представя така. Това си е подготовка за последиците от военни действия, когато Иран ще спре износа на петрол.

 10. 10 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1420 Весело

  Европа така се простреля в крака, че ще има да куцука бая време.
  Как па европейските политици не се научиха та вечно се оставят чичо Сам да ги води за носа.
  Много ясно, че Иран няма ядрена програма, или поне не за бомби и много ясно, че има на кой да продава... защото нито руснаци, нито индийци, нито китайци ги боли за позицията на Белия дом... щото той няма да ги нахрани.

  Жената е покана за щастие
 11. 11 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dorian Gray":

  Бе то и по-добре да не я виждаме, че може и да е последното нещо , което ще видим.
  А иначе Иран се опитва да "подкупи" съседите си и те хладнокръвно извличат дивидентите от тази работа. Но факт е , че съседите му, са в същото време и явни конкуренти. Индия, Китай и Русия са атомни сили, за разлика от Иран, за момента, и диалога им не се води на равна нога в случай на разногласия. А никой не иска на пътя на собствената си експанзия и интереси да има противник въоражен с атомно оръжие. Никой в региона, няма интерес от това Иран да е атомна сила. Евентуално придобиване на такова, ще доведе да разместване на гео-политически пластове и нова надпревара в атомното въоражаване. Ще последват Саудитска Арабия, Турция, верятно и други прогресиращи държави като Бразилия, ще се замислят за такова. Така, че всеки има материален интерес от ресурсите на Иран. Но накрая като седнат на маста и резделят баницата Иран, последният ще изяде яко сопата.

 12. 12 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#7] от "кинти":

  Неизбежно е - иначе ръст йок.
  Някога със 100 лева можеше да си купиш нещо, сега с 1000 надали ще успееш и половината, ама на число изглежда повече.
  Хиляда звучи направо гордо.

  Жената е покана за щастие
 13. 13 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Алабала. Иран са наши геополитически врагове. И това не е само наше решение. Нашите ценности са несъвместими с тези на Иран. Ние ще сме трън в очите на иранските молли, докато у нас (на Запад) жените са равноправни човешки същества (а не полудобитък, както е в консервативния ислям) и докато имаме светско общество, в което човек ако иска, може да си рисува карикатури на пророкмехмед на воля.

  Да бъдем енергийно зависими от религиозни средновековни фанатици е изключително опасно. Иранските молли са доказвали, че не са прагматични консуматори, а напротив, готови са да идат много далече заради идиотските си идеи и вярвания. Всеки път, когато Европа наложи някаква (съвсем правилна мярка) срещу плзящата ислямизация, забрана за бурките, ограничения върху тормоза, който чалмите се опитват да налагат да цялата общност-гостоприемник, Иран се зъби. Това Дневник не го пише, но е така. Колкото повече лостове за влияние имат малоумните молли, толкова в по-неизгодно положение сме. Ако утре някоя европейска държава наложи ограничения на пълзящата ислямизация и в отговор Иран наложи ембарго? Или размаха атомно оръжие? Поне срещу иранското петролно ембарго можем да сме имунизирани, ако просто не купуваме петрол оттам така или иначе.

 14. 14 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 699 Разстроено

  До коментар [#12] от "Bgpainter":Никак не се гордея с онези 3400 лева за долар...

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  [quote#8:"Twinston Myth"]Със сигурност ни предстои да разберем малко по-добре колко точно ни е прагът на (не)търпимост... [/quote]
  Щом българина изтърпя 23 години преход и с радост приема гаврите на не българските медии,търговци и политици значи ,че генетично му е заложено да не иска да бъде свободен и се радва да бъде ратай в своята плевня!
  Българина може да търпи всичко и освен тихо мрънкане други реакции на нетърпимост няма , пише го и в много корпоративни доклади!
  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1420 Весело

  До коментар [#14] от "arnautsky":

  За онези 3400 лева за долар може да попиташ тогавашните бели якички които определяха цената на долар-лев сякаш я мереха на кило - Днеска 1400 беше рекъл Любомир Филипов, утре ще е 1600, в петъка - 2000. Това е положението.

  Жената е покана за щастие
 17. 17 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Ай сега по-горните да ми обяснят откъде стана ясно, че иранската програма е мирна. Сами си признават за 20% обогатен уран. А той за мирни нужди не става. Там е около 5%.
  И към авторите. След безкрайния поток от приказки някой велик анализатор ще посмее ли да каже какъв е правилния според него подход? Защото да кажеш, че нещо не е правилно е нищо ако не кажеш какво трябва да се направи. С аргументи.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 18. 18 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#1:"Dorian Gray"]Както и оръжията за масово унищожение в Ирак, което САЩ сигурно още търси...[/quote] не отказаха се и си вдигнаха партакешите......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 19. 19 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Не схванах смисъла на написаното по- горе.
  Как трябва да реагира ЕС в тази ситуация?
  И какви ще са последиците, ако реагира по друг (засега неизвестен) начин?

  Вероятно авторът, както и ние, виждаме само част от пъзела, затова и е по- благоразумно да не се изказваме толкова категорично.

  В БГ имаме ниски доходи и монополен пазар.
  За първото се искат реформи и активна икономическа политика, а за второто - воля и адекватни мерки.
  И двете са в ръцете на правителството и парламента, контролирани от г-н Борисов.

 20. 20 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  "ЕС и САЩ имат основателни причини да се съмняват в мирния характер на иранската ядрена програма"....

  И децата са наясно, че Иран не е заплаха за когото и да е. Главната и "тежка" вина е, че има "нафта" След като го "демократизират", ще видите как ще започнат обходни маневри около Русия. Рано или късно ще има война, но се надявам дотогава никой от нас да не е жив, за да гледа - след като отсега има изказвания на "възмутени" сенатори, че е несправедливо 140 милиона човека да притежават такова колосално земно богатство....

 21. 21 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#17] от "Цецо":Правилният ход е известен от времето на Нахудоносор, преведен на християнски гласи: :В чужд манастир със свой устав не се ходи......"

  Не ви харесва Иран не си играйкайте с него, играйкайте си с тези деца дето ви харесват.....

  Още повече че Иран не заплашва и не напада никого, обратно САЩ чрез Садам нападнаха Иран 1980 с благата мисъл да върнат шаха.....

  Проблемът, по същество, не е в Иран, а в ционетата дето управляват Израел днес..... те се нуждаят от вкарване в час.....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 22. 22 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#20:"aron25"]след като отсега има изказвания на "възмутени" сенатори, че е несправедливо 140 милиона човека да притежават такова колосално земно богатство....[/quote]
  Предците на тези сенатори бяха на същото мнение и през 1920 и пратиха войски да си вземат "тяхното", ама нещо се разсъхна цялата работа....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 23. 23 Профил на Eisbär
  Eisbär
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Най-накрая нещо смислено по темата. ЕС трябва спешно да пеосмисли приоритетите си. Само с икономиките на Гермнаия и Франция не става. Дори една Италия е в дълбка криза.
  Крайно време е държавите да се управляват от технократи а не от лалджии.

 24. 24 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Весело

  До коментар [#2] от "petrov9":
  Прав си наистина се случва нещо крайно необичайно, интересно написан, аргументиран, аналитичен и логически свързан и обърнат към реалните проблеми анализ, и което наистина е невероятно, че е дело на един от ИПИ, чиито графомански опити винаги са толкова комични, абсурдни и мъгливи, че текста на Явор силно се различава от досегашната им статии...
  За материала и автора 10+

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 25. 25 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1528 Весело

  Русия, Индия и Китай, които с нетърпение очакват 20 март 2012 г., когато по план иранският петрол ще започне свободно да се търгува на иранската нефтена борса във всички валути, освен в долари и евро. - е те това ЧИЧО САМ не може да ПРОСТИ.....!!!!????....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#21] от "boby1945":

  Ма ти си велик стратег. Викаш щатите командвали социалиста в Ирак? Да имаш някакви неприятни симптоми? Температура, гадене?
  А сега пробвай пак с анализа. Пък прочети и какво мислят по въпроса съседните арабски страни.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#21] от "boby1945":

  Той не напада, щото още му са слаби ръчичките. Но по-време на шаха, са имали претенций да са полицай на близкият и среден изток. Така, че не си мисли, че някой не напада, щото е много миролюбив, а просто защото не му стигат силиците.
  Вярно е че Ирак са го използвали за маша, за да върнат шаха. Но в Ирак живеят 60% шиити, най големите притегателни религиозни центрове на шиизма са в Ирак. В Кербала е погребан имам Хюсеин, в Наджаф е погребан Али. А центърана шиизма е Иран, така че е съвсем логично Ирак, да се страхува от Иран. Още повече, че 45% са арабски шиити.
  Целият процес на "ретроградна ислямизация" на близко-източните общества е получил голяма акселерация от ислямската революция в Иран.
  Един от поводите на СССР да влезе в Афганстан през 1979 е иммено страха им от разастване на тези настроения и обхващането на някогашните мисюлмански съветски републики. Афганистан е трябвало да бъде буфер между СССР и Иран.
  Историята е наука, която се развива линейно и никога не може да се разглежда в краткотрайна перспектива и така, че да ни подкрепя личните симпатий и настроения. Винаги Русия е искала да има достъп Персийският залив. Затова Иран предствлява интерес за Русия.
  Но след изборите и след като чичо Путя пак стане президент, позицията срещу Иран вероятно ще се втвърди. Иначе имперските му интереси отиват да се къпят в Черно море.

 28. 28 Профил на zogorsone
  zogorsone
  Рейтинг: 627 Неутрално

  ЕС си остава политическо джудже, с което САЩ си играе както си поиска.

  Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.
 29. 29 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Всички войни,който се водят,всъщност са заради енергийните ресурси.Миналото,настоящето и бъдещето е на петродоларите.

 30. 30 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#26] от "Цецо": Не плещи глупости! Точно, САЩ подкокоросаха Садамчо да нападне уж слабия тогава Иран (1980 след падането на щатският човек шахът)
  А и ние му помагахме, български тирове с месеци трампеха оръжие от Кувейт до Ирак и обратно....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 31. 31 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#27] от "bai_ui": свободни съчинения на тема шахското управление на Иран....
  Шахът не бил и никога не е искал да е полицай....
  Виждаше се като вторият шах Аббас първи....
  Освен това Шахът искаше да закрепи династията и в същото време да вкара западни салтанати от протестантската ценностна система в Иран... играеше си на европеец .... с негови пари почна строежът на любимите на ББ магистралки в България...
  Това му изяде главата, протестантската демосрация не върви на изток от Земун.....
  Като прибавиш и неумелите действия на президента- производител на фастъци (1976-1980) и кашата стана пълна....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2903 Неутрално

  Иран е държава, където решенията се вземат емоционално от няколко човека. Какво ще решат не може да се предвиди.
  Но едно може да се предвиди със сигурност - това е разстоянието от Иран до Европа, което е по-малко от разстоянието Иран - САЩ.

  подпис
 33. 33 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#31] от "boby1945":

  По-времето на шаха Иран е най-големият купувач на оръжие в света и то през целият период между 70-80 година. Първите индикациий за конфликт с Ирак са още през 69. Иран имат намеса в гражданската война в Оман, през 73-76, като последните войници се изтеглят от Оман през 1978.
  Вярно е, че тогава Иран е "светска" държава, макар и абсолютна монархия, но това не и пречи да има амбиций за лидер и полицай в региона. Има потенциала за такъв.
  После обаче се запитай и нека всички се запитат, защо Садам го въоражаваха държави и то двете страни на "желязната завсеса" и то по време "Студента война"??? А Иран въпреки емгарго имаше ресурси и запаси да води война цели 8 години.
  Никой не е искал и до ден днешен няма интерес от режим на аятоласите.Като казвам никой, има впредвид абсолютно всички. От Европа, през САЩ,Русия, Индия, Китай, Пакистан, Саудитска Арабия и Турция. И ако познаваш историята на Азия, ще ти стане ясно защо?

 34. 34 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 902 Весело

  [quote#33:"bai_ui"]
  Никой не е искал и до ден днешен няма интерес от режим на аятоласите.[/quote]
  Това никой не включва самите иранци нали?

  А и режимът на аятоласите е естетвена реакция на режима на ционетата в държавицата Израел, нито повече нито по малко....

  В тази връзка и интересите на Китай, Индия, Русия в Близкият изток, са по близки до тези на Иран, отколкото на САЩ и послушковчетата от ЕС....
  Последните, както става ясно от статията и неумело боравещи с оръжия....

  Бизнесът с нефт отделна опера.....

  А даже имайки А-бомба Иран, едва ли ще нападне Китай, Индия, Пакистан или Русия.... нали?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 35. 35 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#3:"Станислав"]и неадекватните им реакции по отношение на Иран, [/quote]
  А според теб какви щяха да са адекватните рекации на ЕС?
  Статията ми е малко странна, особено обясненията за поскъпването на петрола. Преди известно време един друг пишман анализатор отсъди, че тъй като нямало много кандидати за иранския петрол, това довело до общо поскъпване на суровината.

 36. 36 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  До коментар [#31] от "boby1945":
  С негови пари също се изгради и уникалния мост над Босфора, като типичен британски възпитаник, той не криеше мечтата си да свърже със скоростна магистрала Техеран и Лондон, но неговата "Бяла революция" си беше провал от самото начало, защото изобщо не отчиташе религиозните и националните особености на персите и срещна яростна съпротива от 99% от иранците и на практика доведе на власт аятоласите....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 37. 37 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Обаче, как нежно е измислено всичко!

  "Петролът се търгува на капиталовите пазари във вид на фючърси, опции и други деривативни инструменти..."

  И като резултат имаме днешните цени на петрола, нямащи нищо общо нито с баладата за търсенето и предлагането, нито със "свободния пазар", нито с нищо от онова, с което децата се приспиват за лека нощ.

  Помните ли ценовите нива, до които падна нефта, когато се спука ценовия балон през 2008? (Апропо, същият този балон докара тогавашната криза.). Нивата бяха 35-45 $ за варел. Толкова. Това са реалните цени, между 30$ и 50$, плюс - минус. Всичко друго е спекула, генерирана от шепа хора, обединени под мотото "Измрете вие, за да живеем ние". Една шепа хора, нямащи каквото и да било общо с добив, пласмент и преработка на петрол, които са виждали нефтен кладенец, танкер и рафинерия само на телевизор, диктуват по своя воля цени, които засягат милиарди хора. И ги засягат тежко. Фино, а?

  Така ще бъде, докато цените не започнат да се договарят директно между участниците на пазара за нефт и нефтопродукти. Всичко друго е престъпление.

 38. 38 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Това с ембаргото на Иран беше толкова тъпа постъпка от страна на ЕС, че просто край си няма. Не стига, че икономиките са слаби, не стига, че всъщност са зависими от тоя петрол и пак играят по свирката на САЩ, които като проиводители на петрол и газ в крайна сметка няма да загубят толкова от високите цени, а и няма да се чудят откъде да си намерят петрол за разлика от доста страни от ЕС. Така или иначе е ясно, че за да спрат ядрената програма на Иран ще трябва да има военна намеса - поне това да бяха направили, та поне да се стимулира военната промишленост.

 39. 39 Профил на Ла Кока вНоздра
  Ла Кока вНоздра
  Рейтинг: 571 Любопитно

  Струва ми се ,че цялата история с Иран е един театър.
  В момента руснаци,американци и иранци протриват доволно ръчички заради високите цени на петрола.А Европа която е вносител да го д*ха...

 40. 40 Профил на bai_ui
  bai_ui
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#34] от "boby1945":

  Повечето в Иран не искат режима на аятоласите, щото е рестриктивен и ги изолира. Но е режим и няма социален механизъм, който да премахне една доктрината легитимирана по мнение на съвета на революцията от Бог, освен с друга революция. Официиалният държаен глава на Иран е 12 имам. Махди, а аятоласите са му наместници, докато той чака момента да се яви отново. Този имам е изчезнал, някъде 12 век и всеки шиит вярва и чака неговото завърщане, с което щяло да възтаржествува справедливостта и да настъпе рая на земята. Горе-долу в същата ментално-логическа заблуда тънем и ние българите, като открай време чакаме да дойде този, който "ще ни оправи". Но това е тема на друг разговор и няма да я зачеквам.
  Иран е втората или третата държава, след Турция, която официално признава Израел след обявяването на неговата независимост.И до ислямската революция са били много гъсти.
  Интересите на Иран са си само негови. Тези на Близкият изток, който е сунитски доминиран, са далече от тези на Иран, който е шиитски. Поради факта, че в цялата история на исляма, делението е било по оста сунити-шиити и тази разлика е по-непреодолима в исторически и социален план от тази между католици,протестанти и източно-православни.
  Интересите на Пакистан,който е сунитски и който се интересува много от Афганистан съвпадат с тези на Саудитска Арабия, която днес е притегателният център на всички мисюлмани. Ако Иран стане атомна сила, този център ще се измести. Пакистан няма да има вече толкова влиянието над Афганистан, понеже Афганистан, макар сунитски говори официално на Дари, който е фарси в старата му форма. Ето ти един следващ конфликт. Афганистан граничи с бивши съветски републики, а от там фундаментализма от Иран ще влиза и в Русия. Предполагам знаеш за Чечня и Дагестан и проблемите които имат братушките там. Азерите и те ще попаднат в полезрението на Аятоласите, а те са шиити, макар да не говорят на фарси. Турция няма да има там конак вече.
  И. тн и тн....просто още един играч с голям потенциал като Иран, ще им дойде в повече на всички в Азия. Ще отеснее континета.
  Така, че в едно си прав, петрола и доставките му в момента възспират всички да нападнат Иран, не геополитическите им интересите, а моментните материални.Но в дълготрайна перспектива на всички им е ясно, че няма да им е изгодно Иран да е атомен. Чичо Путя играе сега двойна игра, щото на него му е изгодно да е висок петрола и Иран да не изнася газ. На Китай не му е изгодно, щото му е голяма глътката.Но и на него ще му е по-добре да има алтернатива на Газпром.Което пък чичо Путя не ще. А Иран газопровод през Пакистан за Индия няма да прокара никога. Но в момета, в който трапезата е разпределена, а това тече в момента. Аяатоласите ще си идат. Капацитета им не позволява да се мерят, нито с Русия, нито с Китай, нито с ЕС, нито със САЩ. Всяка от тези държави обаче е лакома, но пък им е ясно че ако се чекпат още време, ще останат с пръст в уста.И всяка от тях ще е повече губещ отколкото печеливш.
  А това, което е най-сигурно е, че ти и аз ще я платим войната на бензиновата колонка.

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Автора се опитва да бъде добър като за нивото на ИПИ, ама ей на - на соростутки не се удава да правят друго освен политикономически анализи за ширпотреба.
  Както и да е - никой не се е родил научен. Важно е че автора има завидното желание да се усъвършенства.
  Значи ето какви са минусите от моята гледна точка - на статията и липсва баланс, на анализа му липсва околичествяване на показателите. Оставя огромната питанка у читателя - защо аджеба Иран ще напуска богатия западноевропейски и американски пазар за да продава на по-ниска цена на Китай. Индия? Че с какво ще плати Индия тоя петрол? ОМВ е компания която е на Иран и е един от основния донор на НАБУКО. Не е ли така, авторе?
  Нататък, защо и кое те кара да мислиш че ако САЩ и ЕС нямат достъп до иранския петрол биха се поколебали дори и за секунда преди да направят един блицкриг като в Ирак?
  Според мен автора порпуска нещо много важно - участието на ЕС в ембарго е с друг адресат - Вашингтон на който дипломатично му казват - вие поемете военния разход като по-енергозависими от петрола, пък ние ще подкрепим долара чрез еврото.
  Тоя хленч че сме се били отказали от данъчна и акцизна автономия отеква като един изстрел в мъглата. Може би според автора е по-добре да се отделим от ЕС и да водим собствена енергийна политика, фискална и монетарна също?
  А? Това ли предлага като алтернатива че не става ясно от статията?
  Ама моля ви се, дръжте се сериозно.
  Инак статията е добър опит и автора има голями заложби, просто трябва да се научи да пише на няколко нива - за ширпотеба, за специалисти и за политици. Всичко това в една статия. Щом това го научи и задоволи собствените си стандарти за аргументираност - тогава аз бих казал - да ок е, мерси за статията.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 42. 42 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#39] от "Ла Кока вНоздра": САЩ са сред най-големите нетни вносители на нефт. Не съм сигурен, че доволно потриват ръце.
  Ще бъде истинско постижение, ако в резултат на тази и предишната (Либия) и следващите петролни кризи в ЕС се сетят да намалят облаганет на горивата. В това отношение в ЕС са облагодетелствани, защото имат от къде да свалят.
  Лошото е, че това няма как да стане без повишаване на дела на преките данъци в бюджета и намаляваме на преразпределението чрез бюджета. (англосаксонския модел)
  Смешното в "социалната икономика" на ЕС е че не се преразпределя само от богати към бедни - взема се от средна класа и се връща към средна класа, което е абсурд. Единственият смисъл на това "социално" е да се поддържа значимостта на държавата като разпределител.

 43. 43 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Добре, че е ИПИ да даде малко къл на западните политиц! Също, кат бат Бойко са бре, пращят, прящят, ум море-глава шамандура! Ама, като не отбират завалиите, кво да ги правии човек! У нас акъл да искаш! Затова сме на това дередже!

 44. 44 Профил на Bira
  Bira
  Рейтинг: 729 Весело

  ако продължим логиката на автора, "Европа" би трябвало да подкрепи всички аспекти на политиката на Иран, независимо за какво става дума.

  Щото парадигмата на тази политика се явява единствено петролът и цената му, които пък от своя страна се влияят и определят предимно от Иран.

  а бе, този автор има много странно чуство за хумор.

 45. 45 Профил на xxxxxl
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Като ще прави анализ авторът, да го направи докрая. Къде е ролята на саудитите, които казаха, че могат да си увеличат добива и да парират нуждите, оттам цената да не расте?
  Няма в статията нищо по въпроса. Говорим за 16% от иранския петрол, насочен към ЕС. И преди ембаргото си беше ясно, че 16 не е 30 или 40. Това няма как да събори Иран. Но пък 16=16. Все е нещо. За СА е +16, за Иран е -16.

 47. 47 Профил на Мазен чех
  Мазен чех
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Да се надяваме, че Иран най-после ще сглоби тая А бомба и ще престане цялото това ходене по мъките. ЕС ще си седне на дирника и ще продължи да купува петрол нормално. Очевидно е че Иран ще сглоби бомба, прекалено голяма и силна страна е за да я спрат. Целия този цирк и истерия е в изгода на Саудитската деспотия и диващина, която използва наивността и подкупността на запада да притиска Иран, а после под претекст че Иран я заплашва ще си сглоби сама атомна бомба. а това значи директно атомно оръжие в ръцете на уахабити и всякакви други диваци, много по-зле от иранските попове. Аз за иранец самоубиец не съм чул, но за саудитци и свързани с тях атентатори е пълно по вестниците.

  икономист - неграмотник с диплома
 48. 48 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Смешен анализ, естествено, че цената ще се вдигне като от пазара се махне основен износител на петрол. Но света има опции да задържи цената и дори да я намали. Саудитска Арабия има достатъчно свободен капацитет за да компенсира иранският износ, либийският и иракският износ растат. САЩ и останалите развити икономики имат достатъчно стратегически резерви. Цената се вдигна последните дни основно заради спекулации, не заради диспропорция между търсенето и предлагането. А такива растежи на цената абсолютно закономерно водят и до стабилна корекция надолу след не чак толкова дълго време.

  Санкции или луд сдобил се с атомно оръжие изберете сами. Аз избирам първото.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 49. 49 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#45:"xxxxl"]Тука ли сте бе костоваци.Айде излизайте от шистовите дупки.За всеки ше има поне по една-две пуканки. [/quote]
  Относно шистовите дупки в момента в Добруджа усилено дълбаят много сонди, до 5000м и вкарват всякакви химически канцеригенни химикали. Не са на Шеврон, а на руски фирми, регистрирани в БГ.
  А относно горивата:
  цената на нафтата във Франция е 2.77лв. (1,42 евро при акциз 630 евро),
  а в БГ 2.70 лв при акциз 630 лв.
  Ако на човек му се смята, цената у нас трябва да е точно със 72 ст. по-евтина

 50. 50 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Нищо ново под слънцето на ИПИ.
  Не само Европа, но и САЩ и всяка уважаваща себе си страна трябваше отдавна да спре да финансира престъпни и терористични режими по света, които съществуват единствено заради богатите си фосилни ресурси. Трябваше отдавна да са започнали да си осигуряват енергийна независимост разработвайки възобновяеми енергийни технологии.
  Добре че най-после се усетиха. Ако зависеше от ИПИ щяхме да финансираме дикатури и тероризъм, включително и екологичен, докато се затрием. Лошото е, че светът зависеше много от хора на техния акъл. Хубавото е, че напоследък зависи все по-малко.

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 51. 51 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  "Едно по-нататъшно покачване на цената на ценната суровина ще предизвика свиване на обема на международната търговия и ще намали икономическата активност. При сегашните условия, именно цената на петрола е ключовият показател от значение за световния икономически растеж. Колкото по-висока е цената, толкова по-бавен ще е растежът и обратно. "

  А какъв е смисълът от растеж базиран на петрол искам да попитам ИПИ? Ако икономическата активност значи всичко живо да се накачули по коли и джипове 4x4, които горят като змейове, ако значи производство на хиляди ненужни пластмасови боклуци безконтролно изхвърляни след това и покупката на нови и нови, то може би ограничената икономическа активност не е нещо чак толкова лошо. Уважаеми колеги от ИПИ...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 52. 52 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#51:"Един Градинар"]А какъв е смисълът от растеж базиран на петрол искам да попитам ИПИ? Ако икономическата активност значи всичко живо да се накачули по коли и джипове 4x4, които горят като змейове, ако значи производство на хиляди ненужни пластмасови боклуци безконтролно изхвърляни след това и покупката на нови и нови, то може би ограничената икономическа активност не е нещо чак толкова лошо. Уважаеми колеги от ИПИ... [/quote]

  Смисълът е в: 1. Евтини и достъпни храни, добивани чрез интензивно земеделие (трактори и комбайни на нафта), с използването на изкуствени торове (пак петрол) с евтин транспорт до консуматорите.
  2. Евтин и достъпен транспорт на всички останали суровини и стоки (евтини и достъпни стоки изобщо).
  3. Евтин транспорт на хора, заедно с високата им мобилност (включително и за да ходят по разни зелени конференции из цял свят).
  4. Пълно телекомуникационно покритие в развитите страни (много от мобилните клетки разчитат на захранване от дизелови агрегати из пущинацие и в планините).
  ...
  Има и още, но смятам и това за достатъчно.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 53. 53 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Анализът в статията е чудесен, не съм очаквал от ИПИ подобен. Изложени са факти, които показват това, че в случая Иран държи повечето инструменти за влияние, поне повече от тези с които разполага Запада. Последното не е свързано само с геополитика (възможността на Иран да блокира Ормуздкия проток при изостряне на противоречиата му със Запада), а много повече с погрешната вътрешна политика на самите западни държави и по специално тези от ЕС, през последните няколко десетилетия. Има няколко ирационални политически решения на Запада, които се оказаха прагови (такива след които развитието тръгва в посока, от която много трудно може да се отклони). Ирационален отказ от развитие на ядрена енергетика, от няколко десетилетия не са строени никакви нови ядрени мощности, което ни поставя в ситуация да използваме козметично променени ядрени съоръжения, конструирани през 70-те години на 20-ти век, въпреки, че на чертожните дъски мухлясват по икономични, по чисти и по надеждни конструкции ядрени реактори те няма как да търпят развитие без практика. Ирационално ограничаване на употребата на въглища, което доведе до това технологията за производство на нефтени заместители (бензин, дизел, парафин, масла, церезин, полимери и др.) да се развие само в ЮАР, Китай и съвсем слабо в САЩ. Днес няма възможност подобна технология да бъде прилагана в Европа, освен ако сериозно не бъде променена правната рамка на ред документи касаещи въпроса. Ако последното би станало все пак, то би означавало бюрокрацията в Брюксел и всички национални политици да признаят, че са направили огромна грешка с пагубни последици за управляваните от тях...
  Да, режимът в Иран може да бъде сменен, но най безболезнено за западните народи това би станало, ако първо се сменят "режимите" на ЕС и САЩ...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 54. 54 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Хващам се на бас, че Явор Алексиев е бил на три ракии като си е писал памфлета.

  Любомир
 55. 55 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#52] от "petka":

  Абе ти май много си падаш по безплатните обяди. Да не си раждан в Саудитска Арабия? Горките швейцарци, като нямат петрол, сигурно тънат в мизерия.

  Любомир
 56. 56 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#44] от "Bira":

  "а бе, този автор има много странно чуство за хумор."

  Точно. Удивителното е, колко много хора взеха статията насериозно.

  Любомир
 57. 57 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "Любомир Гаврилов":

  Ти пък как реши, че швейцарците нямат петрол? Мислиш ли, че не си купуват? А слад като си купят петрол, последния не става ли техен? С какво си карат колите? Техните трактори и комбайни да не използват някаква магична задвижваща ги субстанция?

  ПП: Ако имаш акъл ще имаш и безплатен обяд, а този който се плаща просто е различна форма на проституция.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 58. 58 Профил на shaman
  shaman
  Рейтинг: 13 Неутрално

  ценовите нива при нефта са само потенциален фактор за рецесия, като рискът от рецесия е отдавна задържащ ценови фактор на нефтения пазар ... има икономически растеж при покачващи се цени,а рецесия при задържащи се.
  сега рискът от инфлация и обезценката на валутите, капиталовите пазари и самият риск от война са доста по значим и пряк фактор върху ценовите нива на нефта...
  не в ембаргото следва да се търси причината за сегашните или бъдещи ценови нива. то пренасочва потоците на доставки, но има сравнително малък ценови ефект. при риск от война - срив във физическите доставки, е по-добре е да го признаеш навреме отколкото да се оставиш зависим от несигурен спот пазар - промпт или дългосрочен. последствията могат да бъдат разрушителни в краткосрочен план. затова се подава политически сигнал-това е по-скоро предупредителен изстрел във въздуха,отколкото прострелване в крака
  между другото: нефтените пазари не са капиталови,а стокови ,
  а деривати са суоповете и опциите,но не и фютчърсите

 59. 59 Профил на м
  м
  Рейтинг: 571 Неутрално

  По-скоро ЕС иска част от питата, така че в перспектива от 4-5 години не е никак неразумен ход заставането от страна на САЩ. Минахме вече върха на кривата, при която фосилните горива се извличат от земята най-бързо и евтино, оттук нататък все повече ще се караме за трохите, тъй като паралелно с това потреблението нараства и всички искат да плюскат енергия на поразия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK