Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен

Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен

© ReutersПредизборната кампания на Путин ускори темпото си. Междувременно наблюдателите, без да се съмняват в резултата й, все по-често поглеждат към бъдещето - и най-близкото, и по-отдалеченото. Колкото по-стабилни изглеждат организираните и мащабни прояви в подкрепа на основния кандидат, толкова по-неспокоен е интернет, толкова по-изобретателни стават не тъй многолюдните, но ярки акции на опозицията.


Политикът Григорий Явлински заяви тези дни, че от 5 март партия "Яблоко" трябва да се готви за нови президентски избори, може би предсрочни. Подобни предположения правят днес мнозина политици и експерти. И не без основания.


Явлински изтъква, че политическите партии трябва да бъдат представени в (замислените от "Яблоко") комисии за политическа реформа независимо дали са регистрирани официално. Кой на първо място има интерес от промени?
Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен

© Reuters


Капан за елитите


След 5 март лагерът на победителите ще изпадне в еуфория, предрича Николай Петров от научния съвет на Московския център "Карнеги": "Ще им се стори, че всички проблеми са приключили, че няма особени причини за социални протести, затова може да секнат всички напъни за политическа реформа." И точно тогава според експерта пред Путин ще се извиси в цял ръст основният проблем. Който не е толкова в опасността страната да бъде залята с народни протести - по-скоро в това, че политическият елит ще признае за необходимо да се модернизира политическата система.


Днес Путин "е свой за всички, играе на всеки терен", но тук е не само силата, а и слабостта му, посочва Николай Злобин - директор на програмите за Русия и Азия към Института за световна сигурност в САЩ.


"След изборите Путин ще има проблем - да намери опора в най-различни социални групи. Днес го подкрепят и консерваторите, и националистите, и онези, които вярват в промените. А ще му се наложи да води политика в интерес само на част от неговия електорат. Лесно ще спечели изборите, но после част от привържениците му ще смятат, че ги е предал", обяснява Злобин. Русия е навлязла в стадий на трансформация, напомня той: "Когато страната започне да се цепи, Путин ще трябва да избира."


При това положение Путин може би ще има интерес от предсрочни парламентарни избори, допуска експертът: "Днес той се дистанцира от "Единна Русия". Което е негов плюс. Но сетне, щом стане президент, ще му потрябва административна опора. Дали ЕР ще може да играе тази роля? Ако стане ясно, че не, Путин ще има нужда от друга конфигурация на силите в парламента."


Президентът ще има алтернативи, подчертава Злобин - или да се върне към "Единна Русия", или да създаде нова структура, може би въз основа на Народния фронт, и да извоюва мнозинство в Думата.


Владимир Путин умее "да лавира и да схваща сигналите отвън", убеден е Игор Юргенс от управата на Института за съвременно развитие: "Според мен е по-изгодно парламентарните избори да са предсрочни, тъй като политическата ситуация в страната наистина се промени. Появиха се партии, непредставени в парламента, но действащи активно. Те имат нужда от реална политическа дейност и не желаят да чакат следващия изборен цикъл."


Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен

© Reuters


Готов ли е Путин да отговори на предизвикателствата на времето? Според Николай Петров засега премиерът "продължава да се държи тъй, сякаш все още е цар, но ситуацията вече е друга". Основна задача на сегашната политическа реформа е да формира механизъм за вземане на решения, какъвто в момента изобщо няма, убеден е нашият събеседник: "Той трябва да отчита позициите на основните кланове от елита и да съдейства за постигане на компромис."


Досега Владимир Путин градеше отношенията си с елитите "на двустранна основа, чрез договорки за нещо с всеки поотделно", но този механизъм не действа в контекста на бързи промени в живота на обществото, посочва Петров. До една година ще видим "от една страна - формиране на такъв механизъм, от друга - укрепване на институциите", прогнозира експертът и пояснява: "За да няма риск от пълно скъсване на всички договорености, когато Путин се оттегли."


Щом си поделят властта, елитите не бива да се страхуват да им бъде отнета на следния ден, казва Петров: "Тъкмо затова трябва да стават по-силни и съдът, и парламентът. А правителството трябва да отразява разположението на силите в този парламент. Не става дума задължително за партийна конфигурация, тя може да е и корпоративна, и кланова. При все това ще е някакъв баланс, който да гарантира на клановете и представителство, и запазване, и осъществяване на интересите им
при вземането на решения."


Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен

© Reuters


Отговорите на властта: встрани от мишената


Доколко е способна властта да отговаря на предизвикателствата на времето? Досегашната й структура изглежда вече "безумно архаична и примитивна", смята Николай Петров: "И не защото властта е глупава, а защото вертикалата бе изградена през годините на фантастично благополучие, когато сякаш имаше пари за всичко, сякаш нямаше нужда ни от парламент, ни от партии - даваш пари и ето че всичко тръгва."


Тандемът бетонира тази система, посочва събеседникът на "Независимая газета": "Би могло да се стигне до нормална политическа еволюция, когато с идването на криза системата се усложнява. Но тъй като имаше тандем, в който Путин държеше цялата власт, без обаче да е формален лидер, той блокира всички промени. Защото в една такава ситуация промените не благоприятстват реалния лидер, а формалния."


Липсата на гъвкавост във вертикалата очевидно става критична. Толкова ли греши Кремъл, отричайки реформите на Медведев да имат връзка с протестите през декември? Става ясно, че реформите не са толкова в полза на протестиращите, а главно на елитите - за тяхното самосъхранение. Въпросът е доколко властта разбира този проблем. На самия връх май невинаги осъзнават нуждата от политическа модернизация.


Може би гражданите не вярват на властта точно затова. Иначе радикалната опозиция изглежда неконструктивна - днес тя не предлага нищо друго, освен Путин да бъде махнат от властта. Която също не може конструктивно да отговори на своите опоненти. Тя реагира на протестите единствено по стария съветски начин: на митинга - с митинг, на шествията - с шествия, на гражданските присъствия - с граждански присъствия и праща "свои" наблюдатели като реакция на чуждите, "оранжевите". Гради паралелен свят, където всичко е наред, всичко тече по вода, но това не решава проблема с хорското недоверие към властта. Прикрита, болестта само се занемарява.


Младият политик от "Яблоко" Иля Яшин заяви за "Независимая газета", че управляващите могат да избират между два варианта: "Или да затегнат гайките, или да премахнат сегашния монопол върху властта. За Путин и двата варианта са от лоши по-лоши. Да ожесточи политическата система по беларуския сценарий ще е твърде болезнено. Пък и Путин е доста по-различен човек от Лукашенко."


Според Яшин новият президент трябва да положи усилия, за да си върне доверието на обществото: "Хората смятат, че са излъгани, откакто Путин и Медведев заявиха, че са решили още преди четири години кой да е следващият президент. А щом се разбра мащабът на фалшификациите по време на парламентарните избори, гражданите сметнаха, че са измамени съвсем грубо."


Същевременно социалният протест не само че няма да намалее след изборите, а ще нараства - и не заради самите избори, а доколкото ще влезе в сила пакет от крайно неприятни за хората, гласувани вече закони и законови поправки, предупреждава Николай Петров.


От 1 юли поскъпват комуналните услуги, започват реформи в бюджетната сфера, до края на годината предстои да бъде разработена концепция за пенсионна реформа. Властта обаче не разполага с никаква инфраструктура, която да канализира социалния протест, смята Петров - "това би могло да стане чрез партийно строителство", добавя той. Както личи, нуждата от политическа реформа произтича не толкова от опозиционните искания, колкото от потребностите на руския елит - в широкия смисъл на думата. Такава реформа е необходима и на главния му гарант в момента - кандидат-президента Владимир Путин.


Достъпната регистрация на нови партии, изборите на губернатори (реформи, предложени наскоро от Путин и Медведев) може да сложат начало на преобразования. Новородените политически структури, още по-малко пък техните спонсори, няма да искат да седят на сянка още 4-5 години. Дали Владимир Путин ще се вслуша в гласовете им?


Днес е ясно само едно: вариантът със следизборно затягане на гайките е опасен не толкова за опозицията, колкото за самата власт. Разковничето за нейното оцеляване е да бъде гъвкава. Да завоюва доверието на обществото. Днес виждаме центъра на тежестта на това доверие изместен към интернет и към улицата.


Защото една неработеща власт не е способна да отговаря честно, адекватно на предизвикателствата на времето. Безсилна е пред опозицията - дори и най-неконструктивната.


Преводът е на БТА.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  "Путин любит всех" - хе-хе, харесвам Путин, ама такива надписи и плакати по-скоро вредят, отколкото да помагат.
  Иначе, анализа ми хареса, авторката е напипала проблема - че една част от руснаците искат промяна на статуквото. Но, докато те са малцинство, такава промяна едва ли ще има.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 2. 2 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 1060 Весело

  "Народна демокрация"/Сталин/, "Лоша демокрация"/Елцин/ , "Управлявана демокрация" /Путин/ ... "Народна демокрация" /?/...

 3. 3 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#1] от "VеnRus 2008":

  Такава промяна ще има, но не сега. Наскоро четох един руски коментар, не помня къде, в който се твърдеше, че избирането на Путин е най-прекият път към предсрочни президентски избори. Общо взето горната статия е в този дух.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 4. 4 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Жалко за многото им интелигентни хора, ние най-добре знаем как се живее с простаци и бунаци. Те обаче ни бият с няколко обиколки.

 5. 5 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  От Путин се отдръпва дори и най-закоравелия мат'рял
  http://edition.cnn.com/video/?hpt=hp_c3#/video/world/2012/02/28/black-russia-election-mood.cnn

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 6. 6 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 531 Любопитно

  Русия ще падне през 2014 г.
  http://finance.rambler.ru/news/economics/103733076.html?utm_medium=adnews&utm_source=svpressa.ru&utm_campaign=adnews_campaign_159&utm_content=adnews_129407
  Растежа в Русия ще се забави драстично през 2014 г., казват икономистите Renaissance Capital, Иван и Наталия Suseeva Чакър. Тя, подобно на много други преди него, ще попадне в "капана на средните доходи" (със средни доходи в капан).

  Да защитим животнитe !
 7. 7 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#3] от "Гилгамеш":

  просто ще цитирам Кисинджър:

  Нито един ерфийски ръководител не си е отивал чрез "приемник"! всички са си отивали на "работното място"! И всички до един са "развенчавани" след смяната с новия "цар"!

  Факт!

  Капутин също ще си отиде на "работното място"!
  И след това ще се разбере, че е бил предател, самодържец, сатрап, убиец и т.н.
  Също както Сталин - докато беше на власт всички се страхуваха! Когато си "отиде" - много рев, много "непрежалима зафуба"! И по-сетне - 40 милиона жертви на секирата му!
  С Капутчо ще е същото! И най-вероятно неговите дъщери ще свършат като дъщерята Сталинова!

  Жалко за обикновените мужици! Пак ги чакат жълъди и шишарки!

 8. 8 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 726 Весело

  Смаляващият се Путин.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 9. 9 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#7] от "geysh_pozitanski":
  Още на 2 ят ден от смъртта на Сталин, номенклатурата се е разбесняла като отмъщение за тормоза. Нищо ново под совецкото солнце ?
  Сталин - Брежнев - Путин всичките OFF

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 10. 10 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3820 Весело

  Κамъни се хвърлят само по плодородните дървета !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 11. 11 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#7:"geysh_pozitanski"]И всички до един са "развенчавани" след смяната с новия "цар"! [/quote]
  Най-смешното нещо е, че всичките пропутинци сипят жупел и проклятия по Елцин, като все едно Путин не беше посаден на престола в Кремъл точно от същия Елцин.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Пути превърна Русия в една от най-корумпираните нации на планетата - на 143 място от 183, за които има данни, според доклад на Амнести Интърнашънъл.
  http://abcnews.go.com/International/wireStory/bribes-part-everyday-life-putins-russia-15781360

  На корупция се опира властта на тоя престъпен индивид - той просто е разрешил на многомилионната армия бюрократи да обират народа му, превръщайки Русия във феодална държава от най-чист вид.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Всеки народ си заслужава управниците ,ние нашите също !!!

 14. 14 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#6] от "да защитим животните":

  Истината е, че през 1999 г, ерфите постигнаха 10% растеж!
  Точно след тяхната криза от 98-ма и след 10-кратното обезценяване на "валутата" им (а от там и на суровините им!)
  Точно тогава създадоха и БРИК, като се "прилепиха" към Бразилия, Китай й Индия, които от десетилетие поддържат растеж по 10% годишно!

  Но след това се възцари Путя!
  И растежът се скапа, за да "достигне" през 2011 г едва 4%! И отлив на капитали от 84 милирда долара!
  За 2012 максималния растеж ще е около и под 4%

  Т.е. - никой в света вече не очаква нищо съществено от Путя като "икономист"!
  както казват икономистите - застой и обезличаване на икономиката!

  А за "програма 2025" е просто смешно да се говори!
  накратко казано - измиране на населението, спад на "социалността" в икономиката и почти нулев растеж при инфлация от 5-10% годишно!

 15. 15 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "geysh_pozitanski":

  Абе не мога да ти схвана точно мисълта, какво значи да си отиде на работното място - като Брежнев, или като Елцин?

  ––––––––––––

  Иначе въпросът за това как именно ще си отиде Путин е много съществен, но с много неясен отговор. Вероятността да си отиде в резултат на демократични промени и узряване на мисленето у масовия руснак е много малка, поне според мен, дори тези две обстоятелства да са налице. По-вероятно е КГБ, като види че се е изчерпал, да му бие шута и да назначи новия Бащица.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 16. 16 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 479 Весело

  До коментар [#12] от "dodge_ram":По корупция ние ги бием отвсякъде !!!

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  .... а силата му е, че е точният човек на точното място, в точното време!

 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  [quote#16:"mitkobomb"]По корупция ние ги бием отвсякъде !!!
  [/quote]

  Абсолютно не си прав. За моя остатъчен патриотизъм Русия е мощен стимул. Всеки път, като се замисля колко сме зле, се сещам за там и си викам: Може и мноооого по-зле.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#15] от "Гилгамеш":

  Ще си "отиде" като "цар на престола си"!
  Навярно с много байпаси и искуствени ченета! Но "цар"!

  А колкото до Елцин - никога няма да забравя - даваха го по телевизията:

  Преметнал през ръка лодена си (балтончето). Взел в ръка шапката си. Излизащ от Кремъл и отправящ се към колата, която завинаги го "отвози" от Кремъл. Обърна се и каза към камерите, които отразяваха "събитието":

  "Берегите Россию!"

  П р о р о к !

 20. 20 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 990 Неутрално

  Путин - това е ВОЖД!
  Остава да установим:
  кой е ВРАГ???
  и колко и къде са ТАНКОВЕТЕ?

 21. 21 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Путин е патриот и ще обедини Русия.Еврейските глобалисти олигарси и комунистите=опозицията хранят мечти в миналото ,когато както Чърчил се изрази Русия беше хваната за косите.,но не този път.
  http://en.rian.ru/russia/20120224/171504714.html

 22. 22 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#19] от "geysh_pozitanski":

  Разбирам, Елцин и Горбачов са изключения, които не обезсмислят правилото. Но динамиката на времето вече е съвсем различна. Мнозина надценяват силата на Путин. Да, той е по-силен от олигарсите, но не и от машината на КГБ. В този ред на мисли може да се очаква и друг развой на събитията.

  Има две сили, способни да свалят Путин от власт - народът и КГБ. На мен ми се струва по-вероятно второто. Иначе, поне чрез избори, докато има подкрепата на КГБ, Путин е несменяем.

  Именно затова и "нежната революция" в Русия трябва да бъде насочена не срещу Путин, както е в момента, но тъкмо срещу това, което той олицетворява.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 23. 23 Профил на lulumba
  lulumba
  Рейтинг: 426 Весело

  Щом народът иска тов. Путин за президент тъй да бъде. Глас народен ....и така нататък

 24. 24 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#20] от "Вели":

  Врагът е ясен - всички останали, с изключение на Сирия, Иран, Куба, Кимова Корея и отчасти Венесуела. Е, има и 1-2 работни партньори в конкретни ситуации - като Китай в случая с Асад, но именно в Китай в Кремъл виждат основна заплаха.

  Танковете са налични, повечето в една или друга степен ръждясали, ама стават за дрънчене на ламарини. Въпросът е, че трябва да е твърде луд този, който реши да ги използва.

  Наистина, забелязвам от време една прогресираща налудничавост в погледа на Путин, но не мисля, че ще го оставят да се възползва.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 25. 25 Профил на geysh_pozitanski
  geysh_pozitanski
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#22] от "Гилгамеш":

  Не може да има революция в ерфия! Та била тя и нежна!

  Там са необятни пространства, където "командват" назначени от
  "царя" лакеи!
  Това, че Москва и Питер са против капутчо не променя обстановката!
  Ето защо си прав, че е по-вероятно преврат!
  Който може да бъде осъществен едва след "отстраняването" на "царя"! А това предполага физическо отсраняване!
  С други думи след изборите и след 2-3 години ще се заговори за "здравословни проблеми" (путя вече ще е на 62 - за мащабите на ерфия това си е дядо с инфаркт!).
  И след това - ще мачкаме шапки и щъ ривем за "непрежалимата загуба"! И как "като един трябва да се сплотим за да претворим в дела заветите на Путя"!

  Но икономиката на ерфия ще е неспасяема вече!

  Или както в късния СеСере - всички се бият в гърдите да умрат за вожда, ама никой не ще да защитава целостта на сесерето!

  И сега ще е същото! Въпросът е колко ще "грабне" поднебесната! И кога!
  Всичко останало е цар-батюшка, цар-батюшка и цар-батюшка! До дупка! И то каква дупка - с венци, цветя и духова музика!

 26. 27 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#25] от "geysh_pozitanski":

  Не зная, не съм врачка, нито имам претенции, че умея да правя политически прогнози, в смисъл на сценарии. Ще видим, какво ще стане, то няма да ни избяга, да сме само живи и здрави - нещата няма да се проточат.

  Тази страна от проблема не ми се дискутира. За мен по важно е руснаците, или поне мислещата част от тя, да вземат, че да си преосмислят житието-битието, та неизбежните промени да не ги заварят неподготвени.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 27. 28 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#12:"dodge_ram"]Пути превърна Русия в една от най-корумпираните нации на планетата - на 143 място от 183[/quote]
  И му помагаха Берлускони, Ширак и Кол и разбира се, големия демократ Елцин.

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 30 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "hyacinth":

  Да, аз четох, че има секта, в която има икони на Путин и го смятат за преродения ап. Павел. То икони и на Сталин рисуваха... Стига с този месианизъм, бре, давайте да мислим разумно. Мистиката я оставете за там, където се молите.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 30. 31 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Интересна ситуация - тълпи от руски демократи, които явно мечтаят да свалят Путин по недемократичен начин.....
  Комедия!

  Не съм магаре;-)
 31. 32 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Весело

  Бърза анкета .....

  Кой ще спечели изборите в Русия ?

  + маймуткин(путин)
  - путин (маймуткин)

  Благодаря за вниманието

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 32. 33 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гилгамеш":

  Да ама това не е мистика,а е от Новия завет.

 33. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1522 Весело

  [quote#29:"hyacinth"]В Библията е казано,че нещо задържа(все още) Антихриста от разкриването му на световната сцена[/quote]

  И това "нещо" е Путин? Хиацинт, мила, кво пушиш? Щото, то и аз харесвам Путин, ама не го боготворя по начин, както го правиш ти, та затова ми се струва странно да ги пишеш такива неща на ясна глава?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 34. 35 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Между другото, ако имате време, и ако разбирате руски, вижте и чуйте какво казва големият руски режисьор Андрей Кончаловски:

  http://www.youtube.com/watch?v=630L1DCUBzI&feature=player_embedded

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 35. 36 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#25:"geysh_pozitanski"]путя вече ще е на 62 - за мащабите на ерфия това си е дядо с инфаркт![/quote]
  стига бе, според последните предизборни клипове той е страстен полов атлет и докторът го препоръчва на шестнайсетгодишните девойки. те вождовете в кремъл винаги са обичали народа си, но този изявява ясна претенция и да ги такова

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 36. 37 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "hyacinth":

  Да, от Новия завет е, от Откровението на Йоан. Ако това за теб не е мистика, то не знам кое е.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 37. 38 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#37] от "Гилгамеш":

  Това е истина,единствената в която не можем да се съмняваме,ето тук пише.

  http://www.wordplanet.org/bg/53/2.htm

 38. 39 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#38] от "hyacinth":

  Това означава ли, че не трябва първо да я разбереш, преди да я тълкуваш? И изобщо знаеш ли какво означава думата "мистика"? Защото ако знаеше, нямаше да изпадаш в подобна нелепа ситуация.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 39. 40 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#34] от "VеnRus 2008":

  Аз не боготворя Путин и никой човек,става дума за хаоса,беззаконието и революциите,които се представят за нещо хубаво но е лъжа,те носят смърт,терор,разрушения и се водят от враговете на кръста.

 40. 41 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Колкото и да затъва Русия, статуквото ще се запази. Само армията и службите (в съюз) могат да сменят Путин. Докато цените на енергоресурсите остават сравнително високи, натиск върху него няма да има, понеже към тях ще текат финансови потоци. Социалните протести ще оказват натиск, но са далеч от онази мащабност, която изисква нещо повече от козметика. Запада също ще оказва натиск върху Путин - но във формата на политика на сдържане, а не отстраняване.

 41. 42 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3907 Неутрално

  До коментар [#33] от "hyacinth":Вие ,национал-комунистите,кога станахте религиозни?!Че преди 23 години такива като тебе следяха кой влиза в църквата и пишехте доноси.Пък сега Библията цитирате.Путин ви пазел от Сатаната?!Офицер от КГБ се бори с Дявола?!Що за извратена литература четете?!То във "Властелинът на пръстена" има повеè истина от вашите болни фантазии!!

 42. 43 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "yanne":

  Даже преди изобщо да съм знаела нещо за политика съм вярвала ,че Исус е Месията на хората Израел и мой следователно.Тези,които са врагове на кръста са юдеоболшевиките.

 43. 44 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Весело

  [quote#24:"Гилгамеш"]но именно в Китай в Кремъл виждат основна заплаха. [/quote]
  Хем я виждат, хем не я виждат. Загадката на руската душа
  Хем се страхуват от китайците, хем се натискат да им продават нефт и газ. И да им дават земя на аренда. За пари кликата ще продаде и Масква! На този, който даде най-много
  Малко работата идва - хем сърби, хем боли, драго ми е
  Китай им диша вече във врата на рушняците. Следва усещане за две ръце на раменете и после болка във ....

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 45 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#39] от "Гилгамеш":

  Мистика е разтегливо понятие,един пример е мистичната сатанинска кабала.

 45. 46 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  Путин е 100%-ов фашист.
  Русия на Путин е фашистка държава.
  Ясно е за всички мислещи.
  Светът трябва да се отнася адекватно към този фашистки режим - пълна изолация!

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 46. 47 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "hyacinth":

  Драга, православието определя като мистични неща, като Боговъплъщението, Възкресението, Евхаристията, та до откровенията, получавани от пророците. Имаш ли възражения? Ако ги имаш, отправи ги на православния светец и патриарх на Константинопол Николай Мистик.

  Спирам да отговарям в тази връзка, но и ти се спри, че съвсем за смях ще станеш, дори в собствените си очи, един ден, като поразбереш и понаучиш туй онуй.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 47. 48 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#44] от "skara":

  Друже, разходи се из някой руски форум, ако не си го правил. Ще видиш, че там враг се привижда отвсякъде. На първо място са близки съседи като Прибалтика, Грузия, Украйна, Китай, Япония. Близки териториално и условно на първо място - просто са по-коментирани. Иначе основният враг както винаги е Западът - САЩ, НАТО, ЕС, демокрацията.

  Няма да забравя едно заглавие в руската преса: "Очередной триумф Сатаны". Под това заглавие се снасяше информацията за освобождаването на българските медици от Либия.

  Какво да се прави, зомбиран народ...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 48. 49 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#48] от "Гилгамеш":
  Явно за първи път четеш мои постове

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 49. 50 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#47] от "Гилгамеш":

  Вярата в Исус ,Месията на хората Израел не е нещо,което прави хората за смях.Руският духовник,също е изразил опасения,че ако се смени властта в Русия ще се повтори сценария ГУЛАГ,когато юдеоболшевишките заместници на Енох Гершевич Иехуда известен още като Генрик Ягода,един от най-големите юдеоболшевишки масови убийци на 20 -ти век установиха и обслужваха системата.

 50. 52 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#49] от "skara":

  Не, не ми е за първи път, надявам се да не е и за последно Но съгласи се, че има логика отговорът ми да бъде такъв - все пак във форума бъка с хора, които не са чели нито твоите, нито моите предишни изказвания - не под този текст, а по принцип. Така че не е лошо някои неща отново да им се кажат. Иначе в конкретния случай между мен и теб няма място за спор.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 51. 53 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Разстроено

  До коментар [#48] от "Гилгамеш":

  руже, разходи се из някой руски форум, ако не си го правил. Ще видиш, че там враг се привижда отвсякъде. На първо място са близки съседи като Прибалтика, Грузия, Украйна, Китай, Япония. Близки териториално и условно на първо място - просто са по-коментирани. Иначе основният враг както винаги е Западът - САЩ, НАТО, ЕС.....................................................................................
  Това просто е лъжа.Голяма,мазна,рунтава.
  Що ли ми припомняш за българската история във вековете.Има ли съсед,с който да не сме воювали или да не сме се карали?Питам се защо руснаците имат нормални отношения със Италия,Германия и Тунис например,Бразилия и Коста Рика.Айде холан.Човек(и произволна империя в историята)
  винаги се кара или със съседите,или с кварталните мутри....
  Русия винаги е била империя и доста е мачкала по-малките народи около нея(присъщо за всички империи),Но и доста им е помагала исторически(Грузия например)
  .Ще ти пратя една статия на най-големия комунист за всички времена с името Збигнев Бжежински,в която предрича много остра борба и противоречия между *демократичните* САЩ и.....ЕС ...и демократична Япония,които лесно могат да прерастнат във война в обозримо бъдеще..Геополитика,кво да прайш,бате.Цялата глутница лапа и като няма плячка,нарочат най-слабия за такава и бърже-бърже го изядат.Кви демокрации те гонят,кви 5 лева....
  ППНе е лошо да се влезе малко в библиотеката и се прочете нещичко,вместо да се търси цял ден оглозгана пуканка по кофите за боклук.Винаги ми е смешно когато някой СЕДЕРАСТ се напъне да си покаже простотията и бърка парите на Сорос и Ротшилд със загриженоста им за правото на баба Пена от село долно Уйно да избира между
  ВИС-1 и ВИС-2 и да стои ДЕМОКРАТИЧНО-гладна...

  Защо сме още член на ЕСССР?
 52. 54 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#53] от "xxxxl":

  И кое по-точно е лъжа? Че не разбираш руски или, че не риват срещу всички? Че да беше чел кви ги пишеха дори за Батьката.
  А за ЕС и НАТО тона си както през студената война. И за да се разкрие невероятната руска душевност не крият траха си от Китай. Поне голямата част. Не, че няма откачалки за които омразата към запада и думата комунизъм да не са най-важното.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 53. 55 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Путин се обвинява в спиране на демокрацията-това друго разтегливо понятие.Хората трябва да се замислят върху тази дума.Ето какво казва Менли Хол,един от най-известните окултисти:
  "Повече от 3000 години тайни общества са се трудили да създадат основата на знанието необходимо за установяване на просветлена ДЕМОКРАЦИЯ между нациите на земята"

 54. 56
  Марко
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 55. 57 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  "Би могло да се стигне до нормална политическа еволюция, когато с идването на криза системата се усложнява."

  Само това от статията е достатъчно за да стане ясно що за "анализ" е тя. Явно авторът й идея си няма от теория на системите, но смело говори за системи. Няма криза при която системите се усложняват, напротив, системите се опростяват: вторично (със запазване на своята функционалност - еволюция) или първично (със загуба на функционалност - системен разпад).
  Неграмотна статия играеща си с нежни струни на една част от читателите, а някога анализите и статиите не се пишеха заради публиката, а заради това, че автора искаше да покаже как самия той вижда нещата...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 56. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 59 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Весело

  путин играе на всички терени.
  Той е космонавт-аквалангист-пожарникар, дето вади Сириус-амфори от Морето на спокойствието откъм обратната страна на Марс Все още не гасил вулкан на Титан, но има време - 12 години са това

  Да си го избират рушняците вдруги ден и да се посмеем малко.
  То бива дебилизъм, но толкова всеобщ идва малко нанагорно дори за робско племе като рушняците

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 58. 60 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#59:"skara"]Той е космонавт-аквалангист-пожарникар, дето вади Сириус-амфори от Морето на спокойствието откъм обратната страна на Марс Все още не гасил вулкан на Титан, но има време - 12 години са това [/quote]
  той е като дядо Коледа, в нощта на събота срещу неделя ще се спусне през комина и лично ще обладае стотиците хиляди мамашки, на които ще им бъде за първи път.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 59. 61 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#58] от "xxxxl":

  Ауууу. Какви лоши независими страни. Били взимали сами решения. Много лоши. Да не слушат кви ги дрънкат азиатците. Как да не ги напляскаш.
  И като станахме членове на НАТО и ЕС освен душевен тормоз за предателите в нашите страни какво друго се случи с горките азиатци?
  ПП Национал-идиотчето, леко ша са задавиш в собствен сос. А такава примитивна душевност ще липсва.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 60. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 63 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "xxxxl":

  Е, кое му е лъжата? С кой съсед, освен Беларус, Казахстан и Монголия Русия не е враг? Т.е. кой от тези съседи не е привидян като враг от руснаците, подкрепящи Путин? Няма такъв. В същото време навсякъде им се привижда дългата ръка на това, коего те наричат госдеп или обком, т.е. на САЩ. Аре моля ти се, като обвиняваш някого в мазни лъжи, първо си избърши устата.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 62. 64 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#62] от "xxxxl":

  Не душко. Историята се пошегува с малцината червени кратуни. Болшинството хора и сега държат на НАТО и ЕС. И не щат и да чуят за Азия. Но понеже си бил от по-ограничените не си получил куфарче и останаха само спомените и злобата.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 63. 65 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1040 Весело

  [quote#29:"hyacinth"]Възможно е Путин да е последната пречка пред сатанинското световно правителство и тотолен световен терор.[/quote]
  Хахахаха, то само митологично божество не беше изкарван досега този дребосък. Очевидно ако нещо се случи с официалното му царуване и бъде изритан от Кремъл, явно ще може спокойно да направи секта, нещо като тази на Мун. Обсебени последователи ще се намерят достатъчно.

 64. 66 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#63:"Гилгамеш"]Аре моля ти се, като обвиняваш някого в мазни лъжи, първо си избърши устата. .........................................
  Тва го кажи на менторите си от ЦРУ.Да ти пусна някой линк с онея гигантски запаси от ОМП в Ирак.Намери ли ги,или още ги търсиш???
  Иди питай Колин Пауер.Питай и за Тонкин(виетнам),и за Гватемала,и за Пърл харбър(ВСВ)...и за Троцки питай,и за Руско-японската война
  Питай даже и за Исус Костов,да бъде свято името му....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 65. 67 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Весело

  [quote#65:"pterodaktil"]явно ще може спокойно да направи секта, нещо като тази на Мун. Обсебени последователи ще се намерят достатъчно. [/quote]
  Сектата вече я има, даже има плачеща икона
  newsru.com/religy/21jan2012/newputin.html
  И не плаче със обикновени сълзи, ами свето миро тече

  пп Връзката я копирате във командния ред на браузера - не ми се пишат кодове, понеже не съм бот

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 66. 68 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Весело

  Нека пишат писачите. И те трябва да се хранят. Като кучетата, които лаят, докато керванът си върви.

 67. 69 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Весело

  [quote#31:"Марко"]

  Интересна ситуация - тълпи от руски демократи, които явно мечтаят да свалят Путин по недемократичен начин.....
  Комедия! [/quote]

  Извинявай. Сложих ти минус по погрешка. Хубав коментар. +

 68. 70 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Весело

  До коментар [#68] от "zeer_streng":
  Трудно ми е да разбера твоето висене тук: мастит бизнесмен, виден западноевропейски експерт и се мъчиш тук сред платените писачи
  Болезнено чувство за справедливост? Надали. Даже апсурт. По-скоро допълване на бюджета и от твоя страна.
  Същият си като Тройной

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 69. 71 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  в този ред на мисли "ПУТИН ЛЮБИТ ВСЕХ" от първата снимка ми изглежда по-скоро като заплаха
  МЕРСИ казвам аз на такваз любов

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 70. 72 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#65:"pterodaktil"]Очевидно ако нещо се случи с официалното му царуване и бъде изритан от Кремъл, явно ще може спокойно да направи секта, нещо като тази на Мун.[/quote]
  не. обзалагам се, че в момента в който си замине от Кремъл, диригентите от КГБ ще подадат на тълпата новия химн за прослава на новия вожд. В раша от Осанна до Разпни го разстоянието е един партиен пленум.

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 71. 73 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#66:"xxxxl"]Тва го кажи на менторите си от ЦРУ.Да ти пусна някой линк с онея гигантски запаси от ОМП в Ирак[/quote]

  Нямам ментори. Що се отнася до иракското химическо оръжие, Саддам вече го беше употребявал http://en.wikipedia.org/wiki/Al-Anfal_Campaign. Съгласен съм, че към днешна дата обвиненията за притежание на такова изглеждат различно, но това едва ли дреме на някого от хилядите жертви на употребата на такова оръжие именно от Саддам.

  Анексирането на Кувейт малко ли ти се вижда? Но тогава грешкътъ беше на дъргия Буш, че го хвана шубе за втория мандат (до който така и не се докопа) и не доведе войната до край. Тогава целият арабски свят щеше да му ръкопляска и нямаше да се стигне до днешната ситуация, когато на черното му се вика бяло, и обратното.

  Но както и да е, другарю, темата е строго определена и такива лирически отклонения, както знаеш, не се толерират от модераторите.

  Понеже спомена Ирак. Къде беше любимата ти РФ, когато се гласуваха резолюциите в ООН? Беше въздържала се. А гласуването в ООН беше 7 дни след "очередная" среща без вратовръзки между Буш-бой и Путин. В резултат на което и двамата спечелиха - Буш - като лобист на петролтите компании, от вдигането на цената на петрола, Путин - от същото, но Буш-бой поне укрепи военния коплекс. Започна война, поръчваха се оръжия. Във предприятията на американския ВПК хората работеха и получаваха заплати.

  Зная, че звучи цинично, но от същата тая мазилка в любимата ти русия намазаха само олигарсите, които инвестираха печалбата в скъпи проститутки, "Челси" и яхти по моретата на страните от загниващия капитализъм.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 72. 74 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#65] от "pterodaktil":
  Коментарът ми не го прави божество нито някакъв идеален/идеализиран човек,просто на фона на историческата обстановка в света/в Русия...HE IS THE MAN !

 73. 75 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Весело

  До коментар [#70] от "skara":

  Не съм нито бизнесмен, нито експерт, нито си допълвам бюджета. Белгийски работник съм. Arbeider. Бях една седмица болнични. Грип. От утре няма да ме виждаш често тука.
  Защо те интересува мойта скромна личност?

 74. 76 Профил на zeer_streng
  zeer_streng
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Като видят "работник" и веднага цакат червено! В Белгия не е срамно да си работник. Обществото уважава работягите и плаща достойно.

 75. 77 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#73:"Гилгамеш"]Зная, че звучи цинично, но от същата тая мазилка в любимата ти русия намазаха само олигарсите, които инвестираха печалбата в скъпи проститутки, "Челси" и яхти по моретата на страните от загниващия капитализъм........................
  ..............................................................................................................
  Наистина звучи доста цинично,че само олигарсите в Русия са намазали.И американските работници..
  На кой кога му е пукало за американските работници през полседните 30 години?Минаха тия времена на Форд и сие,които строяха капитализЪм с *човешко лице* и имаха доста социална съвест.И в любимата ти Америка за съжаление дойде още преди десетилетия на власт утайката на човешкия генофонд и добрата стара,почтена,с много труд изградена Америка с англосаксонски традиции взе да се задъхва.Дааа,и тук може да ти пратя некой и друг линк от великия антикомунист Бежежински.....
  Що се отнася до Русия и това кой е спечелил най-много си позволявам плахо да възразя....
  И за да не бъда голословен ти пращам само малко статистика....**В последните 10 години Русия подържа голям икономически растеж — средно 7% на година след голямата криза през 1998. БВП (ППС) се изчислява на $2,225 трилиона за 2008 година, седмият най-голям в света. Преди Русия по този показател са само Великобритания, Германия, Индия, Япония, Китай и САЩ. Икономическият растеж се базира както на повишените цени на минерали, нефт и газ на световните пазари, така и на повишена вътрешна търговия с основни продукти. За 2011 средната работна заплата в Русия е около $709 на месец — осемкратно увеличение в сравнение с 2000 година, когато е била едва $80 на месец, за 2009 - $621, за 2010 - $700.**
  Руснаците никога не са живяли по-добре отколкото в момента.Със или без Путин....
  Забравих само,дето имат безвизов с над 100 държави в света(без ЕС,САЩ,Канада и Австралия) и паспорт може да получиш до три(3) дена.В големите им градове вече след поръчка по ел.пощта....
  Апропо-ЛЮБИМАТА ми страна е БГ.Само до протокола.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 76. 78 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#1] от "VеnRus 2008":
  "Но, докато те са малцинство, такава промяна едва ли ще има. "

  Именно това е грешката на всички, които със затворени очи ще докарат Русия до ситуациите в арабските страни, което аз, противникът на Путин, категорично не желая! Хората с подобно мислене в Русия вече са огромно болшинство, но те не са научени да мислят с категории, които да им позволят да осъзнаят това. Те още мислят на ниво как да оцелеят поотделно, като всеки от тях се надява бащицата- държава да му помогне в това. Оттук моментално възниква зависимостта от символа на държавата-Елцин, Путин, или който там е цар в момента. Тази зависимост е реална и , засега, непреодолима, защото държавата е монополист по отношение собствеността на природните богатства, които са единствения източник за оцеляване и просперитет на страната. Общо взето, ситуация като в арабските страни от Персийския залив. "Геният" (не зная, доколко е негов) на Путин е ,че е оценил навреме и правилно този факт и успешно го експлоатира вече повече от десетилетие. Събитията в Северна Африка показаха , докъде може да доведе това, като особено показателна е Либия.

 77. 79 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#77:"xxxxl"]Апропо-ЛЮБИАТА ми страна е БГ.Само до протокола.....[/quote]

  На мен също, ето едно нещо, в което мненията ни съвпадат. Но се различават визиите ни за добруването на БГ, както ти наричаш това, което аз наричам България. (Дано да говорим за едно и също). Моята визия е за свободно общество, с ясни правила, честни избори, общество, в което дори да има проблем, членовете на същото това общество се обединяват и ги решават, а не чакат на някакъв самозван "бащица". Разбираш ли къде е фундаменталното ни различие?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 78. 80 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#78:"Дон Кихот"]Тази зависимост е реална и , засега, непреодолима, защото държавата е монополист по отношение собствеността на природните богатства, които са единствения източник за оцеляване и просперитет на страната. [/quote]

  Като изключим Сомалия, Афганистан и други подобни "прекрасни" държави ми посочи коя друга държава не е монополист по отношение на собствеността върху природните й богатства. Не съм чувал някъде, освен в посочените страни, да няма концесии...

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 79. 81 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1452 Любопитно

  Има една прелюбопитна подробност около тавариш путин - не се е появявал със съпругата си от лятото на 2009г. Явно върви по стъпките на идола си - заточение на съпругата
  И закри един вестник, дето писа нещо за детето на Кабаева и него Синче има май, ама не го показва като Никалайчо Лукашенков. Всъщност има време

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 80. 82 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Слабостта на Путин е, че играе на всеки терен---И МЪКАТА НА ПРОТИВНИЦИТИ Е ЧЕ ПЕЧЕЛИ НА ПОВЕЧЕ ОТ ТЕРЕНИТЕ КЪДЕТО ИГРАЕ ---ИСКАТ ПРОМЯНА ТОВА МАЛЦИНСТВО С ПАРИТЕ НА КАРНЕГИ И ДРУГИ АМЕР. БАНКЕРИ ------ НО ТОВА Е ДЕМОКРАЦИЯТА ТЯБВА ДА БЪДАТ МНОЗИНСТВО .ИЛИ ДА СТАНАТ АКТИВНИ ТЕРОРИСТИ ЗА СВОБОДА---като в либия и сирия

 81. 83 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Каквото и да се говори още,фактът е един-Путин е най популярния политик и много силна личност,чиято популярност не идва с подкрепата от фалшивия бог на някои -парите,но с патриотизъм,смелост и идеи.,които са за независима Русия.
  http://www.buzzfeed.com/mjs538/the-24-cutest-pictures-of-vladimir-putin-with-anim

 82. 84 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#76:"zeer_streng"]

  Като видят "работник" и веднага цакат червено![/quote]

  Това е много специфично за България, където хора, получаващи заплата за някакъв свой труд, не се себевъзприемат като работници. Неосъзнат пролетариат, т.е. лумпенпролетариат.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 83. 85 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#80] от "petka":

  Веднага ти казвам - САЩ, Великобритания, Германия, Япония, Франция.... Да продължавам ли да ги изреждам? Да, държавата има известен контрол, но частното си е частно. Щом си плаща данъка, каков е проблемът?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 84. 86 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И клюките за личният живот на друг мъж-в случая Путин едва ли ще намалят популярността му.

 85. 87 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#85] от "Гилгамеш":

  Хахахахаха, "известен контрол", щом държавата (най вече изброените) трябва да ти даде концесия (правото да добиваш каквито и да е подземни богатства) за да извършваш някаква дейност, то за каква частна собственост става дума. Частна собственост означава да имаш пълното право да се разпореждаш с нещо си, а не да чакаш разрешение от някой (държавата) за това, да му доказваш по какъв начин, как и защо смяташ да извършваш тази дейност с "твоята" собственост. Аман от неграмотни изказвания.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 86. 88 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#86] от "hyacinth":

  Кълна се в Ниагарския водопад - точно след 2 години ти ще си в челните редици на плюещите по Путин и в челните редици на славещите новия бащица...

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 87. 89 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#87] от "petka":

  Кончесията е концесия, ДДС, корпоративен данък и т.н. са си отделна работа. Човече, чуваш ли се какво говориш? Контролът засяга националната сигурност и данъчните. Т.е. да не нарушаваи основни закони и подзаконови на тези закони актове. Оттам нататък - плащай си данъците и си ОК. Ама ти трудно ще го разбереш

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 88. 90 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#89] от "Гилгамеш":

  Хехехе, то така беше и през т.нар. комунизъм "плащай си данъците и си ОК". Пример: мой познат германец има извор в двора си, но не може да го използва за търговски цели, защото всичко под 5 см в Германия е собственост на държавата. Той трябва да иска разрешение от държавата си за да продава водата от двора си. Друг пример: ти имаш един молив, решаваш да го изгориш и го правиш, от което за теб от страна на държавата не произлизат никакви санкции, защото моливът е твоя частна собственост. Но ако имаш двор, в някоя развита държава и решиш да изкопаеш в него дупка, дълбока 10 метра, то тогава подлежиш на санкции от страна на държавата. Айде сега обясни ми дали дворът е твоя частна собственост.
  Лошото е, че явно разбирам повече от необходимото за да знам какви са разликите между частна, държавна и обществена собственост, разлики каквито повечето пишещи тук не схващат, но се изказват "компетентно". Между другото държавната също е частна собственост със собственик Държавата. Обществената собственост е нещо различно.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
 89. 91 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Любопитно

  [quote#79:"Гилгамеш"]Моята визия е за свободно общество, с ясни правила, честни избори, общество, в което дори да има проблем, членовете на същото това общество се обединяват и ги решават, а не чакат на някакъв самозван "бащица". Разбираш ли къде е фундаменталното ни различие? .........................................
  Абе аз всичко разбрах и дотук съм много(Не) съгласен.Само не съм съгласен с политиката на новите ни господари от НафТо и САЩ за това как трябва да е устроен света и какво е мястото и ролята на малките сателити от коалицията на *надупените*,вкл/БГ..
  Нещо не съм съгласен татковината МИ да бъде боксова круша на разни нагли мутри и полухора(ако и да са високо продуктивни и високо технологични и с по-високи заплати),които ежеминутно да определят съдбата на държавата ми и то обикновено(като по правило 100%) винаги в нейна вреда...
  Не съм съгласен например със отмяната на определен член от устава на Нафто,който предвижда военни действия в страна-нечленка,без да съобразява с нещото ,наречено ОНН.Еее,ако бяхме САЩ,иди-доди.Или ако пускаха поне по някоя мръвка.Ама понеже сме само територия-плацдрам,може само и единствено да бъдем сателит и член от коалицията на надупените.Не щото така ни харесва,а щото някой ИСКА така да бъде и ни е отредил тази роля....
  Апрапо-дори какъв ще бъде стандарта на живота НИ (говоря целокупно за БГ) не го определяме ние,а някакви полухора от другия край на океана....
  И само за теб,понеже знаеш И да четеш и да пишеш....
  В момента,в който ефразийския съюз дръпне поне малко,БГ ще има най-голяма полза.Не говоря за излизане от ЕС или Нафто.Говоря за нещо друго....
  За какво по-точно,оставям да се досетиш.......

  Защо сме още член на ЕСССР?
 90. 92 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#83] от "hyacinth":

  Момиче, защо го даваш този линк, нима не разбираш че той е заслужен бъзик с премиера с твоя идол? Не виждаш ли, не четеш ли?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 91. 93 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#91] от "xxxxl":

  Сега, първо да ти кажа как се цитира. Маркираш един текст, който искаш да цитираш. Задържаш курсора - вдясно ще ти се появят едни кавички. Кликаш върху тях и скриптът автоматично го праща в текстовото поле. Пишеш под него, след като искаш да коментираш. Поне за това ми сложи едно плюсче, а?

  Погледни как изглежда:


  [quote#91:"xxxxl"]В момента,в който ефразийския съюз дръпне поне малко,БГ ще има най-голяма полза.Не говоря за излизане от ЕС или Нафто.Говоря за нещо друго....[/quote]

  И ето тук аз коментирам. Разбираш ли?


  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 92. 94 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Не по-малко популярният президентски кандидат Жириновски (който има някои интересни идеи въпреки темпераментния си характер)категорично е против нов избор на Путин,като призива му е "Или Жириновски,или ще стане по-лошо!".В случай,че бъде избран той е обещал първото,което да направи е да "изчисти страната от петата колона",която била финансирана от чужди държави и
  организации.
  http://www.youtube.com/watch?v=uv_pAlgSP0M&feature=related

 93. 95 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 636 Весело

  [quote#81:"skara"]И закри един вестник, дето писа нещо за детето на Кабаева и него Синче има май, ама не го показва като Никалайчо Лукашенков. Всъщност има време.........................
  Стига завижда,бе Скара.Виж как изглеждаше девойчето преди 3-4 годинки.И ти да беше,и ти щеше да сбъркаш в крачката....
  Кол-40 години по-млада.
  Герхард газпрома-5 пъти женен
  Митеранд-извъбрачно от журналистка
  Берлускони и Клинтон саксофона-дъха ми спира....
  Ширак-5 минути с душа след това.
  Шаркошито-ох на дядя....
  Гоцко -л...а ми кипват
  Да продължавам ли,или сам ще довършиш списъка.....
  ПП!Човека си изглежда съвсем сносно за 60 годишен....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 94. 96 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#90:"petka"]Но ако имаш двор, в някоя развита държава и решиш да изкопаеш в него дупка, дълбока 10 метра, то тогава подлежиш на санкции от страна на държавата[/quote]
  В САЩ всички полезни изкопаеми са част от собствеността на земята. Оттам идва и изразът "да намериш нефт в задния си двор"

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 95. 97 Профил на hyacinth
  hyacinth
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#92] от "Гилгамеш":

  Харесват ми снимките,човекът обича животни,пък плявата да се отсява от семето.

 96. 98 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#95] от "xxxxl":

  Приятелю, излагаш ме, току що ти обясних как се цитира, ти едно такова елементарно действие да не можеш да направиш, пък ни даваш акъл по глобални въпроси?

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 97. 99 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Хайде, девежи и младойки, от мен - лека нощ. Пък ще гледаме изборния сеир в русия на 4 мартн и следващия, след година и половина-две. Чао.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 98. 100 Профил на Batko Mahno
  Batko Mahno
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#96] от "trippleseven":

  Не във всички щати, а в тези в които е позволено не е позволено за всичко.

  Вечно молодой - вечно пьяный!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK