Бонуси на срочен депозит

Комикс създаден от потребителя Dr_Doolittle

© Dr_Doolittle

Комикс създаден от потребителя Dr_DoolittleДянков ако ми каже - аз съм постигнал 2,1% дефицит вместо 2,5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам?". Този странен икономически въпрос зададе министър- председателят Бойко Борисов  на работниците в мини "Марица – Изток" на 5 януари. Ядосаха го, защото обявиха стачна готовност за това, че не са получили предварително договорените си бонуси. Според синдикатите – по 1000 лв. еднократно. Според държавата - по-малко.  


За да спечели преднина в битката с миньорите от държавната компания, правителството спешно сведе до знанието на гражданите колко точно получава всеки от тях – перо по перо. От трибуната на парламента зам.-министърът на икономиката Делян Добрев представи на широката общественост прецизна справка. Според нея през 2011г. миньорите от "Марица – Изток" са получили по 1600 лв. брутна месечна заплата, коледен бонус от по 1000 лева, режийни за отпуск, 760 лева еднократна енергийна помощ. Всички са получили бонуси за деня на миньора. Жените - още един за 8 март. Освен това всеки е получил по 120 лева на месец за храна. А на всичко отгоре през първата половина на миналата година заплатите в мината са били увеличени с около 15%.


Така обществото вече знае , какво и защо получава всеки от миньорите. До стотинката! След дъжда от бонуси, който се оказа че е валял в държавната администрация от преизпълнение на приходите й, с подобна справка в парламента не се яви никой. А трябваше!
И се посипаха бонуси...


Скандално е, когато държавата позволява на чиновниците да се самооценяват, самохаресват и самонаграждават. По-скандално от това е само правото, което им е дала, да заделят от данъците, таксите и налозите, които събират, за да се самостимулират материално. Така е, защото гражданите се оказват поставени в унизителното положение да плащат два пъти за едно и също нещо без дори да са разбрали за това. Първо през данъците си - за издръжката на чиновничеството. Втори път, за да го поощрят да свърши същото, за което вече е получило заплата.


За всичко това Борисов внезапно се сети едва когато из министерства и ведомства издайнически се посипаха пари от бонуси, награди, допълнително материална стимулиране или както там някой в суматохата се е сетил да го нарече.


Няма как премиерът да не е знаел до сега, че текстовете не на един или два, а на 47 закона съдържат разпоредби, които позволяват процент от събраните глоби, такси и налози да бъдат използвани за материално стимулиране на служители в държавни ведомства. За това и заплахата, която се стовари върху министерски и чиновнически глави, че ще бъдат уволнени, ако не върнат бонусите си, прозвуча строго, но несериозно.


Първо, защото всеки лев взет по закон, може да бъде отстояван и защитен по същия този закон, независимо от етюдите на тема "принципен премиерски гняв".


Второ, защото точно тези етюди отнемат енергията за сериозен дебат върху системата за атестиране и мотивация на качествените държавни служители.


И трето, защото опитът до сега е показал, че всяка подобна пушилка отвлича вниманието от каналите за допълнително финансиране на политиците във високите етажи на властта. Така след края й те остават точно толкова неясни и тайни, колкото и преди това.


Байпас за източване на обществен ресурс


Прозрачността на заплащането в администрацията на държавата е въпрос на демократичност. Просто принцип. В страните, където той действа, отношенията между гражданите и чиновниците отдавна са приравнени с тези между работодателя и наемника. Там обществото има самочувствие, че управлява само качеството на живота си чрез данъците, които плаща и контрола, който упражнява върху харченето им. По тази причина гражданите се озовават на улицата всеки път, когато усетят, че нещо в системата не върви както трябва.


Тук, парите на хората във властта и в администрациите, които те командват, са тайна. Част от нея са и бонусите, превърнати в шмекерия, в байпас за източване на обществен ресурс, в някакъв трик за легално "присвояване". Той дава самочувствие, но компрометира авторитета. За това и обясненията на вече бившия директор на Здравната каса Нели Нешева, че е взела 12 хил. лв. над заплата си като доплащане за недооценени усилия , прозвучаха арогантно и неубедително, като оправдание.


Пак по същата причина уволненият началник на Агенцията по вписванията Виолета Николова затъна в нахалство, опитвайки се да обясни, срещу какво е получила 73 хил. лв. бонуси. "Не съм се корумпирала, работил съм честно и почтено по 18-20 часа всеки ден", каза тя.


Коригиране на огъня


С две думи – у нас тайната на доходите в машината на властта се оказва някаква взаимна измама. Ниският стандарт се превръща в индулгенция за отвратителния живот, за лошото качество на работата, за агресията в отношенията, за корупцията, за безотговорността, за наглостта и липсата на скрупули. Тази система на обществени отношения превръща, но и приема политиката не като мисия , а като размяна на жестове, като покупко-продажба. За това и Борисов се самокоригира само ден, след като строго вдигна пръст срещу всеки дръзнал да задържи бонуса си. В уточнението, долетяло чак от Брюксел, той доразпореди така: "Администрацията – хората, които са работили и на практика взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека си останат, защото действително би било елемент на популизъм да ги накараме и те да ги върнат". Истината зад тези думи обаче е различна.


Когато на 5 януари т.г. се опита да обясни на миньорите защо държавата няма да изплати премиите им, Борисов говореше така:


"Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите, с какво ще вдигнем пенсиите и всичко останало. Искам да кажа, че въглищата са на държавата, на всички българи. Тази година ние вдигаме пенсии, майчински, вдовишки, минимална заплата. Трябват пари за инфраструктура...Ако ръководството на мините е обещало нещо на своите служители, но не изпълнява уговорките, ще изпъдя мениджмънта".


Стачката продължи седем дни. В края й "мениджмънта" не бе изпъден, а държавата все пак плати на миньорите, макар и само част от парите, които искаха.


Сега на премиера бе необходимо по-малко от денонощие, за да коригира огъня на принципността си. И да се сети, че ако застави чиновниците в държавната администрация да върнат премиите си днес, нито един от тях няма да посегне към бюлетината на ГЕРБ утре. При това ще го направят със същото хладнокръвие, с което ще откажат да гласува за всяка партия, която им отнеме привилегията да не плащат осигуровките си.


Но Борисов знае и друго.


У нас получаването на пари продължава да е нещо от категорията на срамното. По тази причина то най-често се договаря тайно, случва се скришом, а "разкритията" за него имат силата на универсален компромат. За това и слушателите на дългото изречение за бонусите, разкритията, порицанията и заплахите, останаха със странното усещане за липсващ глагол. Останаха с чувството за експлоатация на контекста, за елиптичност с много емоция, но почти напълно изгубен смисъл.


Един комикс, създаден от читателите на "Дневник.bg", добави липсващите думи в дългото изречение така: Върху снимка на премиера, вдигнал наставнически ръка, е поставен следния текст: "Връщате бонусите, за да ги осребрим политически. После ще си ги вземете".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (135)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ages
  ages
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Значи заплатата си е даденост. Дали работя или не - получавам. Ама за да работя трябва да ме стимулират с бонуси. Браво! Какви закони ковем зад гърба на народа.

  Защо ако не да?!
 2. 2 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Бонуси от глоби са раздавани на данъчните напр. И това ако не е държавен рекет

 3. 3 Профил на astronavt
  astronavt
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Бонусите са ДМС.
  Освен бонусите обаче има и още:
  -допълнително възнаграждение за участие в работни групи;
  -допълнително възнаграждение за участие в комисии;
  -допълнително възнаграждение за работа с еврофондове;
  -допълнително възнаграждение за допълнителен граждански договор със същия работодател;
  Ха сега теглете чертата.
  Имайте предвид, че доста хора получават всичкото наведнъж, а почти всички поне едно от изброеното

 4. 4 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  От друг сайт
  "Получаването на бонуси от глоби е конфликт на интереси, а дори и корупция, защото създава интерес от злоупотреба с власт", коментира пред БНР адвокат Асен Дюлгеров. "Има няколко проблема - доколко има основание за получаване на бонус или допълнително материално стимулиране (ДМС), има ли система за измерване на ефективността на работата, може ли да има ДМС от приходи от глоби и санкции, които се налагат на гражданите и бизнеса. От Организацията за икономическо развитие и сътрудничество няколко пъти ни обърнаха внимание, че това е недопустимо", добави той.

  Дюлгеров даде пример с данъчната администрация, която е получавала бонуси от допълнителни приходи от глоби и актове. "До голяма степен се създава интерес за създаване на свръх събирателни упражнения. Още по-парадоксалното е, че може да съберете пари и да си раздадете бонуси, след което част от тези данъчни актове да паднат в съда", коментира адвокатът.

 5. 5 Профил на Øϰϰå Çҩßё
  Øϰϰå Çҩßё
  Рейтинг: 642 Весело

  .. аз нали казах вчера.. бонусите се правят дарение в сметка, титуляра на която е БиБи ))

  иронията е моята първа, втора и трета природа, аронията няма нищо общо
 6. 6 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  ''________ Сега на премиера бе необходимо по-малко от денонощие, за да коригира огъня на принципността си. И да се сети, че ако застави чиновниците в държавната администрация да върнат премиите си днес, нито един от тях няма да посегне към бюлетината на ГЕРБ утре. При това ще го направят със същото хладнокръвие, с което ще откажат да гласува за всяка партия, която им отнеме привилегията да не плащат осигуровките си.
  _______''

  Принципа у България е - за да получиш трябва да дадеш.......Ама пак е несправедливо де....на ромите им дават 20лв. за гласът си, а на чиновниците по 3-5-12-70 000 лв.........Въртим се вече 23г. в един скапан омагьосан лабиринт от който няма измъкване........Най-бедните....най-нещастните....най-бързо топящата се нация.....най-висока смъртност при децата....най....най....най.........

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 7. 7 Профил на николай
  николай
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Разбира се, че този който е властимащ злоупотребява с възможността да налага глоби, т.к. по този начин събира пари за бонуси.
  Типичен пример е Здравната Каса и нейните бабаит-инспектори, които си измислят невероятни правила и закони, които никой не знае къде са написани, за да глобяват лечебните заведения, за да си раздават бонуси.

  Например, на държавната бланка, издадена от министерство на здравеопазването ясно под права линия е написано - "подпис", а те налагат глоба като видят подпис, защото трябвало да си напишеш името. Е като Министерството е написало че иска подпис, а не е означено "име и подпис" защо глобяват леч. заведения, а не МЗ?
  Пълна подигравка!

 8. 8 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 696 Весело

  Евала, Спасе!

  Много силно! Браво!

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 9. 9 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Този комикс е доста тъпа илюстрация към трупаните лоши икономически навици в държавата от 70 години.

  А точно тук Спасов грешиш и то много.
  .........Сега на премиера бе необходимо по-малко от денонощие, за да коригира огъня на принципността си. И да се сети, че ако застави чиновниците в държавната администрация да върнат премиите си днес, нито един от тях няма да посегне към бюлетината на ГЕРБ утре.............

  Бюрократичната машина в България си работи независимо от което и да било правителство. Не се стряска въобще кой е на власт, защото ТОЙ е временен, а тя вечна.
  Тя има чудното свойство да се самовъзпроизвежда. Съкратиш ли 10 излишни от тях след 6 месеца максимум установяваш, че под друга форма на тяхно място има нови 15.

  Това далеч не е проблем на ББ или на ГЕРБ. Това е проблем на България и няма да се реши скоро.

  Виждам и малко противоречие -
  "Според синдикатите – по 1000 лв. еднократно. Според държавата - по-малко."
  "държавата все пак плати на миньорите, макар и само част от парите, които искаха."
  Тоест стана, както искаше държавата, но написано/коментирано в началото и края на статията се получава внушение, че държавата е клекнала. НЕ Е ТАКА.

  Не завиждам изобщо на миньорите и тежкия им труд. Ако можеше нека да получаваха и повече, но това е положението в момента.
  В следващите 2 години обещаното от предходната година никой не знае дали ще е възможно да бъде изпълнено през следващата година.
  Така е и в случая с миньорите и е все едно кой е на власт в момента.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 10. 10 Профил на moreto
  moreto
  Рейтинг: 638 Весело

  Дали шефът би ми плащал бонуси за да си върша работата, за която ми плаща заплата. Дали да опитам и да си поискам?

 11. 11 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#2] от "kr":
  [quote#2:"kr"]Бонуси от глоби са раздавани на данъчните напр. И това ако не е държавен рекет [/quote]
  Невероятно глупав пост и мисъл.
  А как иначе да бъдат истински мотивирани да работят повече същите тези данъчни замисляш ли се?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Поздравления за автора на комикса и автора на статията. Само с едно нещо не мога се съглася
  [quote#0:"Статията"]Няма как премиерът да не е знаел до сега, че текстовете не на един или два, а на 47 закона съдържат разпоредби, които позволяват процент от събраните глоби, такси и налози да бъдат използвани за материално стимулиране на служители в държавни ведомства.[/quote] Всъщност има как, той просто не се интересува от законите, а от егото си и това дали изглежда като добрия цар/тато в очите на поданиците си.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 13. 13 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreto":

  Логично е тук да даваме мнение тези, които ДАВАМЕ заплати и бонуси (проценти всъщност в частния бизнес).

  Но да, можеш да се спазариш. За всеки 1 000 лева в повече, които носиш на шефът си да искаш определен ПРОЦЕНТ.
  Няма луд, който да ти откаже това.

  1 000-та лева в + за фирмата не е задължително да са пряко видими, може да е идея за по-добра работа във фирмата. КПД иначе казано.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 14. 14 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Много добър материал! Браво!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 15. 15 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Умнико, работата на данъчните далеч не ене е да събират глоби. Работата на данъчните е да следят за спазването на законите и така да допринасят за ефективното функциониране на икономиката.
  Събирането на глоби е само част от дейността им и трябва да е следствие, а не изначална цел.
  Повече глоби - повече бонуси - ето защо търсят под вола теле и после актовете им падат в съда.
  Сега по-ясно ли е?

 16. 16 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  предният пост беше До коментар [#11] от "Росен":

 17. 17 Профил на Гръмотевичен
  Гръмотевичен
  Рейтинг: 638 Неутрално

  [quote#11:"Росен"]Невероято глупав пост и мисъл.
  А как иначе да бъдат истински мотивирани да работят повече същите тези данъчни замисляш ли се? [/quote]

  Изобщо не е глупав пост! Ти ако си данъчен няма ли да глобиш някоя фирмичка за да си докараш повече заплата. Това ще ти бъде и единствената цел мен ако питаш. Тук има конфликт на интереси дори при обвързване на глобите с премиите.

 18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#17] от "noxs":
  [quote#17:"noxs"]Тук има конфликт на интереси дори при обвързване на глобите с премиите. [/quote]
  Не е конфликт на интереси и ще се опитам да обясня защо.
  Чрез глоби данъчните ще могат да си докарват доста пари към заплата и така ще започнат да ценят работното си място повече.
  Буквалният ефект от това ще бъде, че няма да си позволяват да вземат подкупи, вместо да пишат актове. Рекапитулацията за годината ще им покаже бързо, че е по-добре да вземат реални и законни годишни пари, отколкото несигурния подкуп, който може да им струва работата, а много вероятно и затвор.

  От друга страна, ако се престарават с цел повече "поощрения" в парични знаци пак могат да загубят работата си, или поне парите в повече.
  Така ще дойде (може би) балансът.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Браво Спасе! Отлично изразена позиция. Евалата!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 20. 20 Профил на milena_82
  milena_82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Новите ''правоимащи" и да върнат,и да не върнат парите,по-важното е,че преди това са ги взели.В момент на криза "елитът" се оказа на светлинни години от народа,който затяга последната дупка на колана!

 21. 21 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Обърнете внимание на един друг аспект -как реагира зам.президентът Попва !Тя директно се издръвчи на ББ от позицията на вече недосегаема / ясно е че дори и на майка да го псува ,той по никакъв начин не може да я отстрани .... / Женицата беше ясна , че бонуси няма да се връщат ,защото просто така им е "благо " ... Един "обонусен" попита : " Еми като вече съм ги похарчил ,сега какво ,кредит ли да тегля ,за да угодя ? Ясно е ,че това е само популизъм ,кьорфишек който се опира на некви неясни / и незадължителни / морални изисквания .Просто започва ,макар и отдалече предизборната агитация с дърварски по изпълнение ,но близки до народната душа похвати .Те ще хванат дикиш ....

 22. 22 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreto":

  ако ти е шуролинка ,поискай си ,иначе -Трайко Китанчев ...

 23. 23 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#15] от "kr":

  Чети пост № 18. Оказва се, че е и за теб.

  За данъчните знам доста. Доста повече от теб.
  [quote#15:"kr"]Работата на данъчните е да следят за спазването на законите и така да допринасят за ефективното функциониране на икономиката. [/quote]
  Това е работата на министерството, а не на обикновения данъчен инспектор.
  Той има за задача да следи за нормалното и правилно отразяване на финансовата отчетност на фирмите.
  Хайде на български - да следи да не се крият обороти от фирмите като минимум.

  Сега стана ли ти ясно кой, къде е по стълбицата?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 24 Профил на rosko1306
  rosko1306
  Рейтинг: 703 Неутрално

  "Дянков ако ми каже - аз съм постигнал 2,1% дефицит вместо 2,5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам?"
  и после
  "Ако работниците във всяко предприятие, което е на печалба, кажат ние си искаме парите...."
  Миличкият, много се мъчи вече...... И хич и през ум не му минава, че дефицит значи загуба......
  Бокооо, фирмата ти е на загуба! А служителите и получават бонуси! Тикво празна изкуфяла.......

 25. 25 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Най накрая ще се окаже, че сега се гепи повече от преди. Естествено под маската на бонусите. А какви ли още неща ще изкочат до края на това мутренскомилиционерско управление.

 26. 26 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#25] от "jerry68":
  [quote#25:"jerry68"]Най накрая ще се окаже, че сега се гепи повече от преди. Естествено под маската на бонусите. [/quote]
  Нищо не си разбрал от статията.
  Блеенето в общия хор не носи дивидент, относно мисленето.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#23:"Росен"]Това е работата на министерството, а не на обикновения данъчен инспектор. [/quote]
  толкова е тъпо, че чак не ми се пише

 28. 28 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 527 Весело

  Затова нашите родители гледат на ДЪРЖАВАТА като една 3,5, 7 и.н. глава ЛАМЯ.
  Защото за ЛАМЯТА СПАСКА, няма криза.Има едни овце(балъци) които плащат данъци, и които незнаят дали тяхното работно място ще го има утре въобще.За бонуси в 90% от фирмите, които в последните 3 години се борят да оцелеят пък въобще неможе да се говори.
  За сметка на това ЛАМЯТА СПАСКА знае, че винаги ще си организира на хартия нещата така, че да има с какво да се награди САМА.

 29. 29 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар {26} "Росен" :А ти уважаеми ,как ще наречеш самооценяването на държавните служители и раздаването на държавни пари, на основата на въпросните самооценки,а? Но иначе оценявам милиционерското ти усърдие. Бъди здрав!

 30. 30 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#29] от "jerry68":
  [quote#29:"jerry68"]Но иначе оценявам милиционерското ти усърдие.[/quote]
  Като фалирам аз, шефът ти и други като нас и ти стоиш на тъмно и гладен ПАК се сети да ми дадеш лишена от смисъл квалификация.
  [quote#26:"Росен"]Блеенето в общия хор не носи дивидент, относно мисленето. [/quote]

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 31. 31
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 32. 32 Профил на petar_333
  petar_333
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Нашият т.нар."елит" предаде нацията ,г-н Премиер! И според мен,проблемът с бонусите е доста голям,но Вие твърде късно се сетихте за него!

 33. 33 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#32] от "petar_333":
  не са се сетили късно, те винаги са го знаели.
  Налице е чудовищно двуличие и гьонсуратлък да се говори едно и съвсем умишлено да се прави точно обратното.

 34. 34 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  Работата с бонусите в т.н. държавна администрация е много гнила и не е от сега. Лошото че всики който се докопа до кокала (бонуса) и забравя всичко, дори и за съществуването на морал! А приказваме че в съседна Гърция, вземали по 13-та, че и 14-та заплати, ами то у нас някои са вземали и по 24-та заплата (като тази от Агенцията по вписванията)! Посочвам нея като пример, защото като че ли ще се окаже, че невзелите бонуси се броят на пръсти! Борисов, много ама много мирише, чак не се трае, направо вони!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 35. 35 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  Спасе, поздравления за чудесната статия. Искаме още!

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1568 Любопитно

  БРАВО! Поредна добра статия!
  Диагноза:
  "Скандално е, когато държавата позволява на чиновниците да се самооценяват, самохаресват и самонаграждават."
  Аматьор-пожарникар "в дествие":
  Борисов се самокоригира само ден ....заплахата, която се стовари върху министерски и чиновнически глави, че ще бъдат уволнени, ако не върнат бонусите си, прозвуча строго, но несериозно.
  Възможно лечение:
  "обществото да има самочувствие, че управлява само качеството на живота си чрез данъците, които плаща и контрола, който упражнява върху харченето им. По тази причина гражданите се озовават на улицата всеки път, когато усетят, че нещо в системата не върви както трябва."

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 38. 38 Профил на merkel
  merkel
  Рейтинг: 874 Неутрално

  Не се ли чувствате унизени и обидени от нивото, манталитета и интелекта на управляващите в момента? Ето на тоя простичък въпрос искам всеки един български гражданин да си отговори!
  От глупостта, простотията, елементарните селски шегички, милиционерският манталитет и гордоста на премиера, че е прочел една книга в живота си и разбира се бруталният популизъм който ни докара до минус 6 милиарда лева. Толкова е дефицита при управлението на ГЕРБ до момента МИНУС 6 милиарда лева - 4 фискален резерв опоскан и 2 милирада взети дълг под формата на ДЦК! Всъщност това е дефицита който е 3 години вече в управлението на герберската мафия! Как стигнахме до тук? До най-некомпетентното некадърно и популистично правителство с елементи на милиционерски режим и никакъв интелект, знания, умения, качества. Всяка сутрин като се погледнете пред огледалото си отговорете честно не сте ли обидени и унизени? Да ви сравняват с кучетата на Винету. Да ви пращат да ставате овчари. Да ви обясняват че трябва да живеете в мизерия ибедност щото управляващите са прочели една книга през живота си. Да слушате как милиционерите са се самозаписали кака организират контрабандата в Б-я! Да четете от немската преса например Ди Цайт истината за Б-я но от българските журналисти не защото ще има последствия за тях!

 39. 39 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  Аз нямам спомен друг път и при друг премиер властта да връща бонуси!

  Пак ще кажа-това е политическо решение в унисон с политиката за споделяне на кризата.Висшата администрация ,която е политически обвързана с партия ГЕРБ трябва да се съобрази и го прави!

  Може и да не те съгласни с мен,ама кажете ми друг такъв случай,ако съм забравил!?

  Предишните дори не казваха какви бонуси получават!Нямаха очи да кажат!

 40. 40 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#39] от "faeton":

  Имаш наглостта да защитаваш ГЕРБ? Или си много наивен? Кое от двете?

  България е древна и заслужава много повече!
 41. 41 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4606 Неутрално

  До коментар [#40] от "flagellumdei":

  Имам наглостта да критикувам всеки и всичко,което смятам за неправилно,но и да не казвам на бялото черно!

 42. 42 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#41] от "faeton":

  ГЕРБ ли защитаваш? Или твърдиш, че има реформи?
  Или просто си говориш глупости.

  България е древна и заслужава много повече!
 43. 43 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1737 Весело

  Нашите политици се нуждаят от политически коректни коментари. Затова за разлика от гневните форумци аз ще коментирам политически коректно.
  НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА СМЕШНИЦИ. Съвсем политически коректно казано.
  Бойко Борисов и неговите депутати са смешници.
  Сергей Станишев и неговите депутати са смешници.
  Ахмед Доган и неговите депутати са смешници.
  Иван Костов и неговите депутати са смешници.
  Мартин Димитров и неговите депутати са смешници.
  Яне Янев и независимите и те са смешници.
  Президентът Росен Плевнелиев е смешник.
  Председателката на Народното събрание Цецка Цачева е смешник.
  Всички ТЕ са смешници защото ПОДЧИНЕНАТА ИМ АДМИНИСТРАЦИЯ ГИ НАПРАВИ НА ПАЛЯЧОВЦИ!
  Те са смешни ЗАЩОТО САМИ създадоха феодални ВЛАДЕНИЯ в държавата. ВСЯКА Дъжавна агенция, Изпълнителна агенция, министерство, комисия ... та чак до УЧИЛИЩЕ И ДЕТСКА ГРАДИНА се управляват от ФЕОДАЛ - Директор, Началник, Председател, ПОЛУЧИЛИ АБСОЛЮТНАТА ВЛАСТ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ ЕДНОЛИЧНО С ПАРИТЕ!!! БЕЗ КОНТРОЛНО!!!
  И те се разпореждат - сами си определят заплатите, бонусите, наградите, допълнителните стимули ....!!!!
  СПОРЕД ЛИЧНИТЕ СИ НУЖДИ!!! Съвсем политически коректно казано.
  А гореизброените политици СТАВАТ СМЕШНИ, докато ОБСЛУЖВАТ същите тези ФЕОДАЛИ с демагогията към народонаселението за икономиии и стягане на коланите!
  СМЕШНИЦИТЕ ПОЛИТИЦИ сега изведнъж установиха, че получавали по-малко заплати от УЖ ПОДЧИНЕНИТЕ ИМ ФЕОДАЛИ. СМЕШНИЦИ!
  А по заплатата си личи, КОЙ НА КОГО Е ПОДЧИНЕН!!!
  Политически коректно е да се каже, че гореизброените политици сами са се отстранили от власта. Следователно НЯМАТ НИКАКВО ВЛИЯНИЕ върху избирателите си. Следователно никой не бива да ги приема на сериозно.
  Смях, смях, смях .... И ЦИРК!!!
  ДА ЖИВЕЙ НОВАТА И ИСТИНСКА ВЛАСТ НА Директора, Началника, Председателя!!!!
  А политиците .... /смешно и нецензурно/! 44. 44 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#43] от "AzDebil":

  Що за простотия си написал? Дали гласуваш или не е все тая.
  Всички са ви криви, много сте умни.

  България е древна и заслужава много повече!
 45. 45 Профил на faeton.
  faeton.
  Рейтинг: 4606 Любопитно

  До коментар [#42] от "flagellumdei":

  А ти нещо като аргумент имаш ли?
  Това е форум,бре,не ти е РПУ-то?
  Кво си заразпитвал?

 46. 46 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#43] от "AzDebil":

  Ами как няма да са смешници, като им плащаме смешни заплати!
  Заплатата на премиера е 20 пъти по-ниска от заплатите на премиерите в другите държави, а заплатата на българския миньор е 4 пъти по-нсика от заплатата на американския миньор.

  Значи в България труда на политиците е 5 пъти по неплатен отколкото този на миньорите.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  [quote#28:"radoslavivanov"]За бонуси в 90% от фирмите, които в последните 3 години се борят да оцелеят пък въобще неможе да се говори.[/quote]

  Хайде бе!!! Ма ти сериозно ли! Това някаква статистическа информация ли е или сам си я измисли?

  Аз пък забелязвам друго. Забелязвам ръст от 15% в средните заплати през 2011-та година, като специално в добивната промишленост през декември имаме с около 30% повече доход, отколкото през януари.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  До коментар [#40] от "flagellumdei":

  А ти за какво ги обвиняваш? Че не членуват в по 10 борда, както беше по времето на Костов или че не получават по няколко стотин хиляди консултантски, както беше при тройната?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 49. 49 Профил на 5ar
  5ar
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Отлична статия. трябва да се сетим пак за нея като зпочне следващата предизборна кампания.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 3704 Неутрално

  [quote#38:"merkel"]Не се ли чувствате унизени и обидени от нивото, манталитета и интелекта [/quote]

  Ами кажи, ти би ли станал висш държавен чиновник с 1500 лева заплата и 30% бонуси не на тримесечие, а всеки месец!
  Оня ден една жена, която знам, че получава над 2 000 лева заплата се възмущаваше пред мен от това, колко големи били заплатите на държавните служители, при което на мен ченето ми увисна, като в анимационно филмче!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Пак Костов ви е виновен. Едни и същи дебилни разсъждения.
  Щом си ги харесвате да ви управляват.

  България е древна и заслужава много повече!
 52. 52 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Кой управлява сега? Кой ви обеща, че няма да прави като другите? Костов ли, БСП ли или бат би Бойко?
  Гледам че имате наглостта да говорите защо се плащали бонуси и по време на Костов. Искате си още една виденова/ борисова зима и това е.
  А дано измрете от глад, че България да има шанс.

  България е древна и заслужава много повече!
 53. 53 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#1] от "ages":

  Не. Просто ако работиш по-добре от другите, които получават същата заплата, получаваш бонус.

 54. 54 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Горчива истина-ако Бонусите се облагат като заплата и се внасят Осигуровките по закон, нямаме право на Спор. Излиза че Премиера не взима 3000лв заплата а 20 000лева,което не е стряскащо,обаче той твърди че взима 3000лева, а и Дянков потвърждава.Място за принципи няма и главните герои се сменят на всеки четири години.

 55. 55 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#52] от "flagellumdei":

  Откакто ГЕРБ направи правителство, прогнозирате виденова зима.

  Как върви съпоставката на прогнозите с реалността?

 56. 56 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Частните публични саморазправи с отделни чиновници, било те и супер нагли, не променят нещата.Практиката показва че управляващите нямат Воля да прекратят практиката /пример съседна Гърция/ и переодично ще се извършвта "жертвоприношения" в полза на Общественото мнение.

 57. 57 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#43] от "AzDebil":

  Е, власт все пак имат. Нищо не пречи на политиците да променят правилата така, че местните феодали да загубят суверинитета си.

  Всъщност именно заплахата да ги остранят от хранилката кара феодалите да отделят известна част от дохода си за нуждите на своите политически покровители. Срещу което политиците се срамуват, демагогстват, заплашват, позовават на международното положение и въобще - осигуряват средата, в която феодалите съществуват.

  С други думи, нещата наистина са весели, но тези, които трябва да сочим с пръст превивайки се от смях са не консумиращите баницата, а избирателите, които им я дават, след което геройски гладуват.

 58. 58 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1737 Весело

  [quote#57:"shristov"] които трябва да сочим с пръст превивайки се от смях са не консумиращите баницата, а избирателите, които им я дават, след което геройски гладуват. [/quote]

  Съгласен съм.
  И все пак политиците ВЕЧЕ нямат власт щом не могат да подредят заплащането в администрацията, примерно така - най-високо президента и председателя на НС, след него депутатът, след него министЕр-председателят, след него министрите, след тях шефовете на държавни агенции и т.н.
  То е ясно, че разните началстващи персони се отчитат в партийните каси с част от "бонусите" си. НО само толкова, колкото те решат да покажат. А могат да вземат неограничено.
  Смешното е, че политиците СА ДЛЪЖНИ да се отчитат пред народа /от кумова срама/, но протежетата им в бюрокрацията не са длъжни да се отчитат пред никого.
  Кой кого управлява е просто приказка.
  Егати политиците, егати и власта дето уж я имали, ако един бюджетен Началник може да ги строи в три редици и да им покаже, "от къде изгряват заплатите".

 59. 59 Профил на shristov
  shristov
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  [quote#55:"kaka_ginka"]Как върви съпоставката на прогнозите с реалността?[/quote]

  Имаше на времето един виц за скачане от високо. Хвърляш се значи от скалата и си летиш без да се притесняваш, докато стигнеш (да кажем) на един метър височина.

  - И после? - пита притеснен новобранец.
  - Е, не можеш ли да скочиш от един метър...

  Мога и по друг начин да го кажа. Удря се Титаник в айсберга, обаче в голямата зала е топло и светло, оркестърът свири... и на всички тези глупости, че корабът потъва може да не се обръща внимание. До момента, в който вълната нахлува в залата.

  Или (последен виц) - след като сто пъти се е опитал да предупреди господата, че се задава опустошително наводнение и всеки път е връщан поради протоколни грешки, икономът чука учтиво, изчаква да получи разрешение да влезе и обявява: Господа, Темза.

  При почти всяка историческа драма има представители на управляващите, които затваряйки си очите за реалността твърдят, че всичко е наред.

  В нашия случай, ГЕРБ наследиха дръжава с резерв, която се беше устремила надолу. Без да мислят за бъдещето, маймуните опукаха резерва, пеейки възторжени песни за ужасното минало и светлото бъдеще към което ни водят благодарение на величието си.

  Наистина, все още не сме се удавили. Но всички, които могат гледат по-далеч от носа си виждат къде сме се устремили. И удрят камбаните, които както всеки грамотен човек знае, бият за теб.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на paolo51
  paolo51
  Рейтинг: 528 Неутрално

  При всяко едно назначение се прави т.н. длъжностна характеристика. Тя определя обема и задълженията за които си се съгласил да получаваш заплата. Оная патка от вписванията излиза че се е трудила допълнително в повече със 700 % на месец ! Някой ще ми каже ли как става това, освен ако в длъжностната и характеристика не е било записано, че месечната и заплата е била за джобни. На всичкото отгоре същата госпожа поради така "заработената" заплата се е записала веднага (според закона) за безработна и ще получава за периода на безработица "социалните" хиляда и кусур лева на месец ! С този заработен доход спокойно може да не работи 10 години с месечните 1000 лв. Нагло, нагло до желание за саморазправа. А оня, който натоварихме (натоварихте с избора си) да изпълнява волята ни, нека да продължава и реже поредното трикольорче.

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 64. 64 Профил на jerry68
  jerry68
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар {30} "Росен": Първо,приятелю аз нямам шеф, второ едва ли някога ще остана гладен и на тъмно, трето, никога няма такъв като тебе да ми е шеф. Ама много сте особени феновете на тиквениците от ГЕРБ. Много мога да споря с тебе, но не смятам че има смисъл. Бъди здрав!

 65. 65 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#59] от "shristov":

  Много добре си го казал, но не си притесняваш поне мъничко, че тези, за които го пишеш, няма да разберат и думичка?

  България е древна и заслужава много повече!
 66. 66 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1443 Гневно

  "Дянков ако ми каже - аз съм постигнал 2,1% дефицит вместо 2,5%, т. е. 400 млн. разлика, дай ми 4 млн. бонус, съгласни ли сте да ги дам?". Този странен икономически въпрос зададе министър- председателят Бойко Борисов на работниците в мини "Марица – Изток" на 5 януари.

  Ехх, бат Бойко..
  Не знам как да ти отворя очите:
  - днес работниците от "Горубсо Мадан" излязоха с напуканите си ръце и насълзени очи, за да ти разкрият истината - 8 месеца не са получавали заплати..
  - работниците от Оловно-цинковия завод вече цяла година ходят на работа без да им е платена дори стотинка..
  - в същото време загубихме цяла седмица, за да спорим дали, аджеба Нешева и тем подобни недоразумения на природата е трябвало или не да си гласуват бонуси, чийто размер е ужасно срамен, като се има предвид колко семейства на работещи и достойни хора са гладували цяла зима..
  - Отвратително, жестоко и недостойно поведение на цяло едно правителство..

  Господ ще Ви съди всички...щегорите в ада, гаранция!

 67. 67 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Гневно

  До коментар [#52] от "flagellumdei":
  [quote#52:"flagellumdei"]А дано измрете от глад, че България да има шанс. [/quote]
  Ти ли си България бе?

  До коментар [#65] от "flagellumdei":

  Кое му е добрето на тоя? Че ще мрем без комуноиди ли?
  Каквото и да е без комуноиди е чудесно.

  Простотии се мъчите да внушите.
  В тоя форум не минават.
  Доказателства догодина на изборите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Весело

  До коментар [#64] от "jerry68":
  [quote#64:"jerry68"] аз нямам шеф, второ едва ли някога ще остана гладен и на тъмно, трето, никога няма такъв като тебе да ми е шеф.[/quote]
  Нека да позная сам? Може ли?
  Ти си млад, красив и преуспял с честен труд бизнесмен.

  Ох боже, колко такива са ми минали през ръчичките да знаеш.
  На челото ти пише направо, че не си и помирисвал бизнес.

  А що се отнася дали при мен ще работиш или при друг - сам знаеш, че НЕ ти решаваш това, а аз/ние.

  За всеки ще работиш 3 седмици след получаването на последната си заплата - вЕрвай ми. И този момент не е след сто години.
  И заплатката ще определена отново не от теб.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3258 Неутрално

  Много добър комикс и текст. Браво на автора.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 70. 70 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1443 Разстроено

  Абе "Дневник" що не махнете тези малоумни комикси за сериозни статии? Много е жълто!
  На какво разчитате? Бягате след събитията, и създавате измислени истории.
  Статия -да, оформление-не!
  Имате прекрасни фото журналисти! Една тяхна снимка би изразила нещата много по-добре!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 71. 71 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен":

  Държиш се като простаците с мото:
  Ти па кой си бе, че на мен ще ми кажеш.
  Този разговор сме го водили няколко пъти.
  Колко пъти трябва да ви се обясни едно и също нещо, за да може вие да си говорите същите дивотии?
  Под сурдинка ще ти кажа, че ако не бяха хората като мен, които да ви проглушат ушите, такива като тяб нямаше да си имат и представа що е то България.
  Псувай ме, не ми пука изобщо.

  България е древна и заслужава много повече!
 72. 72 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И още нещо, Росене, кое е "мръсното" внушение на мен и на колегата. Остана да ни обвиниш за комунисти или фашисти.
  Че живеем в най-бедната страна в Европа, че сме управлявани от лицемери, популисти и мутри ли? Че има убийства през няколко дни ли? Че се тресем от скандали всеки ден ли?
  Че вървим към още един фалит?
  Кое точно не е вярно?

  България е древна и заслужава много повече!
 73. 73 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#71] от "flagellumdei":

  А не така. Не псувам ... тук.
  Против съм внушенията ви, че общо взето всички са "маскари".
  Така комуноидите спечелиха властта - с негласуването на българите.
  Това няма повече да се случи, независимо от подобни внушения.
  Понял?

  До коментар [#72] от "flagellumdei":
  [quote#72:"flagellumdei"]Че живеем в най-бедната страна в Европа, че сме управлявани от лицемери, популисти и мутри ли? Че има убийства през няколко дни ли? Че се тресем от скандали всеки ден ли?
  Че вървим към още един фалит? [/quote]
  Ти на Марс ли беше през последните 12 години, та задаваш такива тъпи въпроси?
  Убийствата да започнем - с колко намаляха имаш ли идея?
  Ами показните такива?
  От лицемери, популити и тъпи мутри бяхме управлявани от 2001-ва до 2009-та юли. Назад от 1998-ма няма да се връщам щото тогава криза по света нямаше, но червените кратуни я докараха за да доограбят последните пари в България.

  Така че мярка имай. Не лъжи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 74. 74 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  [quote#67:"Росен"]

  До коментар [#52] от "flagellumdei":

  А дано измрете от глад, че България да има шанс. - цитат на коментар #52 от “flagellumdei”

  Ти ли си България бе? [/quote]

  Прав е човекът, всички родени през соца трябва да си отидем, за да има повече шанс за България!

  А популизмът с бонусите го пуснаха от твоята партия, която уж дясна, пък иска комунистически методи при заплащането на труда!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 75. 75 Профил на dekorator
  dekorator
  Рейтинг: 237 Неутрално

  МАНИФЕСТ НА НЕДОВОЛНИТЕ В БЪЛГАРИЯ!

  Манифест на недоволните в България !!!!!!!Ние сме обикновени хора. Ние сме като вас: хората, които се събуждат всеки ден, за да учат, работят или търсят работа, хора със семейства и приятели. Хората, които работят усилено всеки ден, за да се осигури по-добро бъдеще за всички, които са около нас.Някои от нас се смятат за свободни, а други за консервативни. Някои не са вярващи, други да Някои от нас са с ясни идеологии, а други са аполитични. Ние бяхме страна с развито селското стопанство, имахме работещи заводи имахме и малък и среден бизнес ....Днес Корупцията преобладава сред политици, бизнесмени, банкери, и ние все още не разполагаме с право на глас.Тази ситуация стана нормално, ежедневие страдание, без надежда. Но ако се обединят усилията ни, можем да го променим.Време е да се промени, всички заедно за по-добро общество. Затова ние твърдим, че:Приоритет на всяко развито общество трябва да бъде равенство, напредък, солидарност, свободата на културата, устойчивост и развитие, благосъстояние и щастие на всички хора;Право на жилище, трудова заетост, култура, здравеопазване, участие в политическия живот и свободно развитие на личността, защитата на правата на потребителите, стремящи се към здравословен и щастлив живот - това са неотменните истини, и в нашето общество трябва да се спазват.Правителството и икономическата система на днешния ден не зачитат тези права, и често се превръща в пречка за развитието на човека.Демокрацията принадлежи на народа (демо = хора, кратос = власт), а това означава, че правителството се прави от и за всеки от нас. Въпреки това, в България по-голямата част от политическата класа дори не чуват. Политиците трябваше да бъдат нашият глас в европейските институции, за улесняване на политическото участие на гражданите в преките канали, които могат да осигурят най-голяма полза за обществото като цяло, а ни използват, за да се обогатят и да просперират за наша сметка, запазвайки само диктатурата на силните икономически сили .Жаждата за власт и неговата концентрация в малък брой от неравенството, несправедливостта и напрежението, това води до насилие - не отричаме. Икономическият модел е остарял , изкуствените храни на социалната машина, във възходяща спирала, която се консумира сама по себе си, обогатяването е на няколко, което води до хвърляне на някой друг от бедност. До колапс .Целта на сегашната система е натрупване на пари, игнорирайки ефективност за благосъстоянието на обществото, прахосване на ресурси и унищожаването на планетата и производство на безработицата и недоволни потребители.Гражданите са двигателя на машината, предназначени за обогатяване на едно малцинство, което игнорира основните ни нужди. Ние сме анонимни, но без нас няма нищо. Ние сме двигателя на света.Ако в едно общество, ние се учим да не се поверява бъдещето на абстрактната икономика, която никога не се предава в замяна на обезщетения за по-голямата част от хората,няма да можем да изкореним злоупотребите, от които всички ние страдаме.Нуждаем се от Етична Революция. Вместо да се слагат парите над човешките същества, ние трябва да ги накараме да се използват в наша полза. Ние сме хора, а не продукти. Ние не сме продукт, който да закупите , нито защото се продаваме , нито пък искаме да ни купуват.Заради всичко това, ние се чувстваме възмутени.Смятаме, че можем да го променим.Смятаме, че можем да си помогнем.Ние знаем, че заедно ще успеем!!!!!!!!!!!! - това е оригинала не крадете имам всичко кой и как го написа и защо и с кого !!!!

 76. 76 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  До коментар [#72] от "flagellumdei":

  [quote#72:"flagellumdei"]Че живеем в най-бедната страна в Европа, че сме управлявани от лицемери, популисти и мутри ли? Че има убийства през няколко дни ли? Че се тресем от скандали всеки ден ли? [/quote]

  Нямам време да анализирам предишните ти постове за да преценя дали си червен чугун или си някой завършен анархо-недоволник. Всичко което си написал е вярно както за сега така и за преди. Това което обаче не си написал е че нещата имат видим напредък. Те все още са много далеч от там където трябва да бъдат, но се движат в правилната посока защото има воля да върват напред.

  Срещу движението в посока към законност и справедливост са се изправили не само тези чиито лични интереси са засегнати, но и тези които са вечно нереализирани и вечно недоволни, т.е. плачковците които искат нещата да се оправят като с магическа пръчка, а те чудодейно да се окажат на най-топлото и най-сухото местенце. Тия чиито интереси са засегнати дават мило и драго пак да объркат хората и пак да ги заблудят, а другите им припяват. Недей и ти припява в един глас с тях!

  Освен че както си написал сме най-бедната страна ние сме и най-мнителната, най-подозрителната и най-мърморещата страна. В България сигурно има 7 милиона различни мнения и по въпроса от коя страна изгрява слънцето. То и затова сме на тоя хал.

  Затова вземи се успокой, седни си на дънцето и върши някаква общополезна работа. Нещата щом са тръгнали ще станат, може да е бавно и със съпротива, но ще станат.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 77. 77 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#74] от "Курт Деликуртев":
  [quote#74:"Курт Деликуртев"]Прав е човекът, всички родени през соца трябва да си отидем, за да има повече шанс за България! [/quote]
  Нашето поколение трябва да изчезне, с това съм съгласен, но не и с това че ТОЙ е прав.
  Внушава апатия. Това е от полза само за червените подлеци от позитано - негласуване на изборите догодина и пак "преврат" в техен стил като през 2005-та ведно с дпс и цигани.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Глоба за една пропусната запетая.

 79. 79 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Крайностите в мненията по темата,ме карат да си мисля че, простащината е преобладаващата съпътстваща и неотменна болка на съвремието българско.
  Жалко..

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 80. 80 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#40] от "flagellumdei":

  Вместо да вдигаш лозунги, по-добре кажи при кое друго правителство са връщали бонуси.

 81. 81 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#10] от "moreto":

  Бонусите са стандартна практика във фирмите на запад.

 82. 82 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#79] от "From Bulgaristan":

  Два крайности сме - собственици и работници/служители.
  Познай кои са най-мразените?

  Чорбаджиите разбира се .
  Това е стар български обичай. Не гледаш как да станеш добре, а се чудиш другия защо е по-добре от теб и ако може да слезе до нивото ти, вместо да се опиташ да стигнеш неговото.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 83. 83 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Как точно съм бил внушавал апатия? Кога точно съм казвал, че всички са еднакви? Кога съм казвал, че няма никакъв шанс да се оправим.
  И кога съм лъгал? Случва да се заблуждавам, но е много рядко.
  А разликата между заблуда и лъжа е огромна.

  България е древна и заслужава много повече!
 84. 84 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#80] от "kaka_ginka":

  Гинче, га ние ви обяснявахме 89-та да съ рифърмиръмИ вие що бляхте?
  Айде, бягай от тука, че ги връщали. Приказки за малки деца и стари баби.

  България е древна и заслужава много повече!
 85. 85 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Прост съм. Чета и мисля прекалено много. Обичам да задълбавам. Обичам да споря. Рядко правя компромиси.
  Погледнах пак коментарите. И, о, чудо, абсолютно съм прав. Или може би така си мисля. Спорещите от другита страна нещо пак нямат аргументи.
  Били надушвали вятър на промяна. Това е воня от кенефа, драги.
  И аз се надявах малко, че ГЕРБ ще направи нещо ( не че гласувах за тях), но много преди днешния ден се видя, че нищо не могат да направят.
  И, о, чудо, такива като мен и Димо Гяуров са проблемът.
  Що биете негрите и що сестрите ви са кучку, а?

  България е древна и заслужава много повече!
 86. 86 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  [quote#74:"Курт Деликуртев"]Прав е човекът, всички родени през соца трябва да си отидем, за да има повече шанс за България! [/quote]
  =========
  Не казах това. Казах, че глупаците трябва да измрат от глада, който сам предизвикват.
  За смяната на поколенията и менталитета не искам да говоря. Не съм обективен при положение, че говоря над 5 чужди езика и съм живял над 10 години в чужбина.

  България е древна и заслужава много повече!
 87. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#85] от "flagellumdei":

  Прав си в шестък или на 30 февруари. Демагог си ти.

  Ето ти лъжите и внушенията.
  Затова сте вредни. Ти и такива като теБЕ.
  Понял уже?

  [quote#44:"flagellumdei"]Що за простотия си написал? Дали гласуваш или не е все тая. [/quote]

  [quote#40:"flagellumdei"]Имаш наглостта да защитаваш ГЕРБ? [/quote]

  [quote#52:"flagellumdei"]Кой управлява сега? Кой ви обеща, че няма да прави като другите? Костов ли, БСП ли или бат би Бойко? [/quote]

  [quote#52:"flagellumdei"]А дано измрете от глад, че България да има шанс. [/quote]

  [quote#72:"flagellumdei"] Че има убийства през няколко дни ли? Че се тресем от скандали всеки ден ли?
  Че вървим към още един фалит? [/quote]  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#85] от "flagellumdei":
  [quote#85:"flagellumdei"]Прост съм. [/quote]
  Разгеле най-сетне съм съгласен с теб.

  До коментар [#84] от "flagellumdei":
  [quote#84:"flagellumdei"]га ние ви обяснявахме 89-та да съ рифърмиръмИ вие що бляхте? [/quote]
  Кои вие и по кое време на 89-та?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 89. 89 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#84] от "flagellumdei":

  Не ми е ясно кои сте "вие" и кои сме "ние". Обаче няма да те питам, за да не се отклоняваме от основния въпрос - при кое друго правителство са връщани бонуси?

  (Нали знаеш, че още не си ми отговорил, щото ругатните не са отговор.)

 90. 90 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#87] от "Росен":

  Може и да съм демагог. Но ти не можеш да кажеш къде точно греша, нали?

  България е древна и заслужава много повече!
 91. 91 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#89] от "kaka_ginka":

  Виждаш ли думите върху картинката отгоре?
  Връщаме бонусите, за да ги осребрим политически, после ще си ги вземете?!
  Та в прав текст. Такова циркаджийско правителсво не е имало от бай Тошо насам. И никой сериозен човек няма да приеме, че ще ги върнат тези пари и няма да има рекомпенсаторни механизми.
  Иначе линията ние -вие е ясна. Вие сте овцете, ние сме лошите и гадните, които ви казват истината, която продължава да боли.

  България е древна и заслужава много повече!
 92. 92 Профил на flagellumdei
  flagellumdei
  Рейтинг: 753 Неутрално

  И, Росене, още нещо. Следващият път някой като ти каже:
  прост съм, чета и мисля много
  да знаеш, че иронизира всъщност опонента си.
  Но толкова тънко, че обикновено опонента му не го разбира.

  България е древна и заслужава много повече!
 93. 93 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#89] от "kaka_ginka":
  [quote#89:"kaka_ginka"]Не ми е ясно кои сте "вие" и кои сме "ние". [/quote]
  Що реши, че той знае?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 94. 94 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#90] от "flagellumdei":

  Веднага мога бе. Още днес ти казах. Да потретвам ли?
  Де ти е мечтаната виденова зима, де е инфлацията, де са заплатите колкото кило сирене, де са фалиралите 80% от големите фирми, де е хиперинфлацията.
  А?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":

  Иронията я владея по-добре от теб и скоро ще установиш.
  Просто ме дразнят такива червиви като тебе.
  Но всъщност вие затова сте тук. Няма лошо - "храня" всеотдайно.
  Изборите все някога ще дойдат и ще млъкнете завинаги.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 96. 96
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 97. 97 Профил на kaka_ginka
  kaka_ginka
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#92] от "flagellumdei":

  Ти може да си мислиш, че е ирония, но отсрещния човек като ти гледа акъла и ти крои шапката, може да го приема съвсем буквално.

  Та проблемът не е в иронията, а в разликата между това как се възприемаш ти и как те възприемат околните.

 98. 98 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2402 Весело

  До коментар [#97] от "kaka_ginka":

  Знаеш как е. Млад, красив и преуспял (не в България) бизнесмен, който е "над" нещата и отлично знае кое как да бъде в България.

  Иначе казано дървен философ - любимото ми ястие.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на hammer
  hammer
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ако държавата вървеше нагоре,ако бизнесът вървеше нагоре,ако щастието беше споходило хората,то тогава бих приел да се взимат бонуси,НО далеч не в такива размери.Но когато всеки ден ни обясняват ,че пари няма за нищо,когато хората гладуват,когато през януари са регистрирани нови 50425 безработни-бонусите са цинизъм.

  И левите,и десните фанатици са вредни.Но са безвредни в сравнение с гербаджиите.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK