Wall Street Journal: Елитът в Русия се готви за времето след ерата "Путин"

Wall Street Journal: Елитът в Русия се готви за времето след ерата "Путин"

© ReutersПротестите срещу управлението на Владимир Путин, които набраха скорост след изборите за Държавната дума на 4 декември 2011 г., са само видимите пукнатини, под които се крие много по-големият разпад в подкрепата за дългогодишния лидер на Русия, пише Wall Street Journal. Руснаците на самия връх на властовата система, която Путин изгради, започват да се подготвят за някога немислимото – животът след Путин.


На 13 февруари Андрей Костин, изпълнителен директор на една от най-големите руски банки ВТБ, публикува коментар в голям бизнес всекидневник. Редом със задължителните похвали за управлението на Путин обаче се появи необичайният призив към премиера - след като спечели изборите, да не се кандидатира отново.


"Про-Путин мнозинството или вече го няма, или е на път да изчезне", казва Михаил Дмитриев, директор на Московския център за стратегически изследвания, създаден от правителството, за да подготви първата президентска програма на Путин. Дмитриев предупреждава, че той вероятно няма да изкара докрай шестгодишния си мандат и трябва да намери надежден наследник възможно най-бързо, "както направи Борис Елцин, когато намери Путин в края на 1999 г.".

Засега Кремъл сякаш е успял да спре срива в популярността на Путин.

Путин и поддръжниците му отхвърлят тази идея като налудничава. "Путин може да действа при каквото и да е ниво на подкрепа. Всичко, което му е необходимо, е увереност и подкрепата на няколко ключови хора около него", твърди източник от предизборната кампания на премиера. Според него неуспехът на "Единна Русия" през декември се дължи на лошо организирана кампания и е трябвало да има по-добра пропаганда. А обещаните реформи би трябвало да укротят протестите.


Много вътрешни хора обаче не са такива оптимисти.


"Случват се големи промени. Системата бавно се разпада", казва ключов бизнесмен, пожелал анонимност. Засега Кремъл сякаш е успял да спре срива в популярността на Путин. Държавната телевизия излъчва почти всеки ден документални филми за въдворяването на ред, възстановяването на икономиката и отстраняването на всякакви противници. Посланието на ясно: Все още няма алтернатива, отбелязва Wall Street Journal.


"Той разчита на мнозинството, а до този ден мнозинството в Русия зависеше от правителството", казва социологът Наталия Зубаревич. Но с ръста на икономиката този дял намалява и все повече хора се присъединяват към редиците на средната класа, надраснала системата, която им е осигурила просперитет. По-бедните руснаци също започват да губят увереност.


На 13 февруари Андрей Костин, изпълнителен директор на една от най-големите руски банки ВТБ, публикува коментар в голям бизнес всекидневник. Наред съд задължителните похвали за управлението на Путин обаче се появи необичайният призив към премиера - след като спечели изборите, да не се кандидатира отново.

© Reuters

На 13 февруари Андрей Костин, изпълнителен директор на една от най-големите руски банки ВТБ, публикува коментар в голям бизнес всекидневник. Наред съд задължителните похвали за управлението на Путин обаче се появи необичайният призив към премиера - след като спечели изборите, да не се кандидатира отново.


Заслепени от богатство


Когато Путин дойде на власт през 2000 г., много от днешните му критици прегърнаха управлението му заради обещанията да спаси Русия от финансова криза и да спре ислямистките бунтове в южната част на страната. Путин започна своята постепенна офанзива срещу потенциалните си врагове – независимите меди, местните магнати. Тези, които оказваха съпротива, в крайна сметка отиваха в затвора или в доброволно изгнание. "Нямаше как да знаем, че пристигането на Путин ще съвпадне с несъвършената демокрация от ерата на Борис Елцин", казва Дмитриев, който е бил и заместник-министър на Герман Греф по време на първия мандат на Путин.


Кремъл премахва преките избори на губернатори и местни парламенти, репресира опозиционните партии и неправителствените организации, а новите закони, насочени срещу екстремизма, превърнаха критиката срещу правителството в престъпление. Полицията смазваше опозиционните демонстрации, а законодателството на практики ликвидира десетки партии. Политиците имаха избор – или да бъдат лоялни, или да бъдат опозиция, което означаваше да попаднат в черния списък на основните държавни медии и да бъдат изключени от политическия процес.Руснаците забогатяха и елитите в Москва и Санкт Петербург прегърнаха имиджа на Путин на "корав тип" или "крутой" на руски, нещо средно между готин и корав.

Но за голяма част от руснаците политиката е нещо странично. Растящите цени на петрола, газа, металите и големият им износ трансформираха икономиката. БВП на глава от населението се увеличи с близо четири пъти от 2003 до 2008 г. Пенсиите, социалните помощи и други бонуси също се увеличиха. Руснаците забогатяха и елитите в Москва и Санкт Петербург прегърнаха имиджа на Путин на "корав тип" или "крутой" на руски, нещо средно между готин и корав.


Световната финансова криза обаче сложи край на този купон. Бедстващите магнати се втурнаха към правителството за пари и Кремъл, опасявайки се от нестабилност, призова големите компании да не съкращават хора. Вместо това те намалиха драстично заплатите. Рублата се срина. Субсидиите, които Москва отпускаше, както и бързото поскъпване на петрола и газа намалиха ефектите от кризата, но възстановяването беше все още далеч. Редица икономисти изразиха съмнения, че Русия никога повече няма да види такъв взрив на забогатяване като от първия мандат на Путин.


"Про-Путин мнозинството или вече го няма, или е на път да изчезне", казва Михаил Дмитриев, директор на Московския център за стратегически изследвания, създаден от правителството, за да подготви първата президентска програма на Путин.

© Reuters

"Про-Путин мнозинството или вече го няма, или е на път да изчезне", казва Михаил Дмитриев, директор на Московския център за стратегически изследвания, създаден от правителството, за да подготви първата президентска програма на Путин.


Политически театър


След като Медведев зае президентския пост през 2008 г., Путин продължи с политическия театър, който му беше от ползва през годините. Когато избухнаха пожари в региона на Москва през 2010 г., той пое контрола на спасителната операция от самолет и това беше излъчвано по националната телевизия. По-късно през лятото той потегли с кола от тихоокеанското крайбрежие през Сибир, за да инспектира качеството на пътищата.


Но руското общество вече беше започнало да се променя. Появиха се влиятелни блогъри, а Русия стана един от най-бързо разрастващите се интернет пазари в Европа с повече от 45 милиона потребители. Новините и политическият дебат онлайн стана напълно отворен за разлика от този в традиционните медии.


Дори и по-възрастните - традиционните гласоподаватели, които дълго време бяха ядрото на електората на Путин, започнаха да се съмняват в някогашния герой. Сергей Белановски от Московския център за стратегически изследвания разказва, че е бил шокиран, когато фокус групите в индустриалните региони показали много гневни емоции към Кремъл, дори от страна на твърдия електорат.


Политиците около Путин обаче не са счели това за притеснително. Дмитриев и неговите колеги не са били изненадани от тази реакция. Те съставили доклад миналата пролет, в който предупреждават, че намаляващата подкрепа за Кремъл може да предизвика политически трусове още през декември, ако властите не предприемат радикални стъпки да "отворят" системата.


Поредната рокада


Истинският катализатор на обществения гняв обаче беше обявяването на кандидатурата на Путин за президент през септември 2011 г. Тандемът Путин-Медведев заяви, че решението е било взето няколко години по-рано и това още повече подразни руснаците, а черешката на тортата бяха злоупотребите на изборите за Държавна дума. Тогава вече не беше модерно да се твърди, че Путин е "крутой".Политическите съветници се мъчат да предложат на Кремъл стратегии да спечелят протестиращите

Първоначалната реакция на Кремъл беше шизофренична, коментира Wall Street Journal. Путин обвини демонстрантите, че са агенти на Държавния департамент на САЩ, а същевременно хората около него заявиха, че те представляват най-добрата част от руското общество и трябва да бъдат третирани с уважение. В началото на 2012 г. обаче по-грубият тон на Путин надделя. Ръководителят на предизборния щаб Станислав Говорухин цитира Ленин и заяви, че либералната интелигенция не е мозъка, а говното на нацията.


Политическите съветници се мъчат да предложат на Кремъл стратегии да спечелят протестиращите, правителството обещава да възстанови някои демократични реформи, които Путин отне. "Те очакват средната класа отново да се върне при тях. Хората имат къса памет", казва източник от кампанията.


Михаил Дмитриев обаче е по-скептичен. Въпреки че като цяло средната класа остава малцинство, тя е политически доминираща в Москва, Санкт Петербург и други големи градове, където според социологическите проучвания Путин може и да не спечели повечето гласове. "Тенденцията е необратима", казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Боли,сърби,сърби,боли..... баш тези дето предизвикаха световната криза да дават мнение ...баси наглостта.

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 2. 2 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#1] от "Дива селянка":

  Те пък руснаците как ще се съобразят тяхното мнение...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 3. 3 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Неутрално

  От най-тиражният жълт таблоид - какво очаквате. ... То е авторитетно издание, само когато съобщава лъжите на Министерството на финансите.
  http://yesterday.actualno.com/news_307917.html

 4. 4 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Прекалено тънки анализи. Нещата са прости. Путлер не се поколеба да изтреби четвърт от чеченския народ. Да зарази с радиация цял Лондон, за да убие съперника си Литвиненко. Да избие руснаците в московския театър и децата в Беслан. Да изпрати терористи в Катар. Да осъди на вечна каторга Ходорковски, въпреки световните протести. Да се подхожда към него като към човек, който зависи от популярност и избори, е тъп.

 5. 5 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Весело

  Хо-хо-хо от сега го молят да не се кандидатира за 4 път .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 6. 6 Профил на Diva
  Diva
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#2] от "Six feet under":

  Абе кофти им е. Хем не могат да се развършеят както им се иска по руския двор. Хем пари си имат руснаците,хем и бая голямо пар4е държат от американския външен дълг....срам си е за евреите от Уолстрийт така да ги пързалят по бръснарски нож4ета някви си "мужици"

  Изчезващ вид под опеката на БКХ. Гледаш и не бараш :)
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1193 Весело

  [quote#6:"Дива селянка"]хем и бая голямо пар4е държат от американския външен дълг[/quote] .... WTF?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 9. 9 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  [quote#4:"gpatton"]Путлер не се поколеба да изтреби четвърт от чеченския народ. Да зарази с радиация цял Лондон, за да убие съперника си Литвиненко. Да избие руснаците в московския театър и децата в Беслан[/quote]
  Не Путин се беше опасал с бомби в московския театър и не Путин беше взел децата в Беслан за заложници, а любимите ти чеченци , освен ако не съм пропуснал някоя информация.

 10. 10 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 873 Весело

  Ако до лятото няма война срещу Иран, преполагам балона с петрола ще се спука с гръм и трясък.
  Всеизвестно е, че цени на петрола под 70 $ за барел ще доведат до дефицит в бюджета на Русия.


  Нормалните цени на петрола са между 50 и 70 $ за барел.

  След последните изявления на ФЕД, че май ще се откажат от трето вливане на пари в икономиката (т.е. печатане на хартийки), но неминуемо пазара на суровини ще тръгне надолу !

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 11. 11 Профил на pitonchef
  pitonchef
  Рейтинг: 509 Весело

  Ако не друго то поне подготовката им трябва да е безупречна все пак имат 12 години на разположение да се готвят

  www.futbolnizalozi.com
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на jorkatatenev
  jorkatatenev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някои слагат тигана, без изобщо да са хванали рибата

 14. 14 Профил на Quo Vadis
  Quo Vadis
  Рейтинг: 808 Весело

  "Путин започна своята постепенна офанзива срещу потенциалните си врагове – независимите меди, местните магнати"

  "Независимите " медии бяха една от Гусински другата на Березовски и" пееха" по цял ден за интересите на тези двама олигарха !!!
  Местните магнати -вкара Ходровски в "панделата" и другите започнаха да делят печалбите с данаците и народа на Русия !!?

  Егати и независимите медии където бяха , по цял ден гонеха своите интереси и изливаха помия един на друг тези двама олигарха , сега единият легна на дъното в Изораел , другшият точи слюни ,че бил излъган !!! а тоцй колко народ беше излъгал !!?

  Информационата война е открита срещу Путин !!!

  Да живеят "независимите" медии !?

  Кога Европа ще стане НЕЗАВИСИМА ? (от американската политика )Кога европейските "независимите и свободни" медии ще станат действително свободни ?
 15. 15 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#9] от "teridan":

  Да ама не онези с бомбите (сред които имаше агенти на КГБ) избиха заложниците, а Путлер и путлеристите. В Беслан също путлеристите избиха учениците по заповед от Москва.

 16. 16 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Wall Street Journal: Елитът в Русия се готви за времето след ерата "Путин"
  Елитът на учащите се в четвърти клас в Русия да се готви за времето след ерата "Путин"....

 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3290 Неутрално

  Руските алкаши имат избор: да се вземат в ръце - доста трудно за човек, никога неживял в демокрация и не познаващ усещането да си свободен - и да свалят тоя гном от трона (дето му висят краката от него и не достигат пода), или да останат трайно периферия на индустриалния свят, с африкански тип олигархичен "капитализъм" и равнище на социално развитие някъде между Гвинея и Камерун.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 701 Весело

  Понякога истината боли, но това не означава, че лъжата на Wall Street Journal лекува.

 19. 19 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Как се създаде новата „държава КГБ“ „Аристокрацията на КГБ“ или Спецслужби като олигарси.
  През нощта на 22 август 1991 г., генералът от КГБ Алексей Кандуров, без да включва лампите, стоеше до прозореца на своя московски кабинет и гледаше как тържествуващата тълпа се движи към щабквартирата на Комитета на Любянка. Кандуров, който работеше в Комитета от 1972 г., усети, че са го предали и „Горбачов, и Елцин, и бездарните лидери на пуча“. У него се прокрадна мисълта: „Аз ще докажа, че вашата победа е временна“.
  Такова чувство на унижение, същото усещане, че са ги предали, изпитваха тогава всичките 500 000 сътрудници на КГБ в различните градове на Русия и зад граница, в това число и подполковникът Владимир Путин, чиято молба за оставка бе удовлетворена само ден по-рано. Чак след осем години за „кагебейците“ настъпи часът за мъст. През 1999 г., малко след като зае поста на президент, Путин, изказвайки се пред своите бивши колеги от Федералната служба за безопасност (ФСБ), шеговито подхвърли: „Искам да доложа, че групата от сътрудници на ФСБ, пратена в командировка да работи под прикритие в правителството, се справи с първия етап от своята работа“.
  Главният въпрос – носят ли спецслужбите полза на страната? „Хората, служили в КГБ, винаги са били тактици, а не стратези. Ние никога не сме били обучавани да решаваме стратегически задачи“, признава Кандуров. По думите му, а и според много други негови колеги, главният проблем на ФСБ е снижаване на професионализма на сътрудниците. При напомнянето за лондонската „полониева работа“, той почервенява и казва с въздишка: „Никога преди не сме падали толкова низко. Какъв удар по репутацията на страната!“.
  http://meto76.blog.bg/drugi/2007/09/21/kak-se-syzdade-novata-dyrjava-kgb.112761

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Бил Тамусен
  Бил Тамусен
  Рейтинг: 541 Весело

  WSJ, идете си измийте очите и се научете на честност. И се запитайте за какво се готви „елита“ в САЩ след „ерата“ Обама.

 22. 22 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Аман от манипулации. Путин действително помогна на Русия да укрепне. Ако някой отрича това, явно живее в сериозна заблуда.

  И да - руснаците не са свикнали на западен тип демокрация, ние също не сме. Едва ли някога ще свикнем. Това според мен се дължи на исторически причини и най-вече, че директно след монархията, сме минали към друг тоталитарен режим. Западният тип демокрация е протестантска идеализация.

 23. 23 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#15] от "gpatton":

  Най-новата информация е, че агенти на КГБ по нареждане на Путин са отсекли палмите покрай Невски проспект, показани от Фокс нюз покрай митингите на опозицията...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 24. 24 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#15] от "gpatton":

  Глупости! Направиха каквото можеше да се направи да спасят хората. Ако не бяха го направили оттам нямаше жив човек да излезе. Омразата ви е заслепила и ви пречи на мисленето.

 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Любопитно

  При съвременната продължителност на живота /за 60-годишен мъж с висок социален статус в Русия/ и системата на подставени президенти Путин има реалната възможност да управлява още 20 години до смъртта си /трети и четвърти мандат като президент, втори като премиер, пети и шести мандат презисдент/!

 26. 26 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Такъв един дребничък на ръст този Путин, а ги е рзпорил, като Иля Муромец с боздугана, уолстрийтските гниди!? Да му се неначуди и да му се ненарадва човек!

 27. 27 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  Какъв напън на рубладжийте ..) Сероводород се носи в България ..
  Каква деградация -да се възхищаваш на двама циркаджиий , клоуни ..
  Отваряйте си очите -за ТОВА си мечтаят мухлясалите руски агенти -двама от ДС- КГБ - да ви управляват 40 години и те нефелните фуражки - БКП- мутантите - да са им надзирателите ...
  Има ли граници на човешкото падение за тези ??
  Какво ви предлагат тези боклуци ?? Руска губерния с ДС- мутант начело ..))
  Алооооо, руските подлоги - минахме го този период..Не цвилете толкова, няма да стане ...:

  BIG AL
 28. 28 Профил на Polusa
  Polusa
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ХРАНИ КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ?
  Запада в същност СТОПИ грешките на Комунизма! Днеска Русия е П-СПЛОТЕНА и ОКУРАЖЕНА, от времето преди прехода. Путю напомни на Американците, за новото си оръжие в Мексиканския Залив, което и Американците го ЗНАЯТ, но той КАЗА, че след 3-4 години ще се „сетите”. Руснаците пътуват и контактуват, за тях света не е повече фронт от Втората Световна Война. Путю, може да се окаже МНОГО ПО-ВЕЛИК от кораба Потемкин и Фюрер на Новата Болшевишка Революция.

  Истина, Енергия и Мотивация на Сила, която Градим за България, не е Материя и не е Емоция!
 29. 29 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Руснаците са тези, които трябва да решават какво да се случва в страната им. Нали това всъщност е демокрацията. Другите трябва да уважават избора им. А няма съмнение, че Путин е руският избор. Заема президентския пост с одобрението на мнозинството от хората, след избори в които хората му дават ясен мандат. Целият вой срещу Путин е израз на злоба и безпомощност.

 30. 30 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  "...Елитът в Русия се готви ..."
  Да де, само дето е сбъркана принадлежността на "елита"!
  Както се казва, след разширение от Волга до Аляска, да върнем Русия до Урал! Мечтите на руския елит? Хе-хе! Друга беше страната с мечтата!

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1341 Весело

  Е, какво ще дойде след ерата Путин? Ще дойде ерата на някой нов Путин. След него на трети Путин. И съответно големите на деня в Русия ще се сменят заедно с тях.
  Ако някой продължава да твърди, че такава огромна площ, население и разнороден етнически състав не могат да се управляват иначе, освен с твърда ръка и диктатура, да погледне презрените САЩ. Жокер - там пък бият негрите.

 33. 33 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ех, такива думи- Путлер, Путя, джудже и вицове за него може да бъдат измислени в някой безмозъчен център, каквито наспорил Бог по Запада и техните филиали в България! Сатанизирането на един достоен човек, който защитава родината си от мръсните , долни , скверни мераци на уолстрийтската пасмина не е нищо повече от болка по неосъществените мечти за разграбване на Русия! Днес се навършват 59г. от смъртта на един велик грузинец, който остави промишленост и ядрено оръжие на иначе изостаналата преди 1917 Руска империя! Дано и Путя- Путлер да направи за Русия, толкова, колкото и "сатрапина " Сталин! А вие форумни американофилски слагачи да го......!

 34. 34 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  'Ерата" , "величието , на КГБ -джуджето - да си е на изток -по-далече от нас ..
  Никакви КГБ- капитали у нас , никави стрини и пенсионирани фуржаки от КГБ- да не купуват български имоти , никакви смесени фирми с КГБ , никакви "инвестиции" на нови агенти - имаме си достъчно ..
  Никакви АЕЦ-и и сие форми за изнудване на малка България..Още не са се отказали от 16- тата...
  Ако знаете САМО какво има в една глава- "кагебистка" - ФЕОДАЛИЗЪМ от 'съвременен" вид :))

  BIG AL
 35. 35 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#33:"Гражданин"]Днес се навършват 59г. от смъртта на един велик грузинец, който остави промишленост и ядрено оръжие на иначе изостаналата преди 1917 Руска империя![/quote]

  Също така умори няколко милиона от глад, затри още толкова по лагерите, за руската промишленост и до днес се говори като за крайно неефективна...
  Но това са дреболии в сравнение с факта, че размахваш ядрено оръжие.

 36. 36 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  'Советский цирк - политическиййи- НАМ не нужен ..)))
  Яли сме им попарата...
  Алооооо, петата колона , няма да се върне феодализма на Тошо ..
  Забравете ..))
  А до нормалните - НЕ забравяйте - крайбрежието на Империята на ЗЛОТО - на Черно море , е по-КЪСО и от нашето ...
  160 милиона са - няма къде да се окъпят мужиците на топло море ..Затова са се вгледали ПАК на България ))) Смръдльовците..)

  BIG AL
 37. 37 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Русляците, защо така подскачате от радост, че Пусин е избран? Съмнявахте ли се, че ще го изберат? За всеки нормален човек беше повече от ясно, че той ще е отново президент. Погрижил се е да няма реални конкуренти. Избирането му дори не е новина. Новина са само процентите.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 38. 38 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#33] от "Гражданин":
  Има един филм с Джерард Бътлър - "Опасен противник". Та, асоциирането на Путин с героя от този филм винаги ще предизвиква страхова невроза в определени кръгове. Нормално си е.. Твърдата му позиция и стоманен поглед винаги докарва неочаквана "загуба на апетит" и проблеми в перисталтиката у противниците му))) САЩ искат послушковци. Да вършат това, което им се нареди. После могат да "папкат" на спокойствие от копанката. Тяхната. Това е съвременната демокрация. Иначе - война. Затова се страхувам и аз от Путин. Искам спокойствие, а не конфронтация. Която е неизбежна, когато начело на Русия застане истински потомък на силно раздразнителна и уверена в собствената си непобедимост "северна мечка".

 39. 39 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#23] от "Six feet under":

  А най-старата информация е, че първото, което научават в КГБ, е: " И за оная работа да те хванат, ще викаш не е мой."

 40. 40 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "teridan":

  Да, Путлер направи каквото можа. В московския театър отрови 130 души, а в Беслан изби 385 деца, като не броим ранените близо 800.

 41. 41 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1169 Неутрално

  Wall Street Journal просто отразява действията на инсайдърите в русия.Тези,които го четат,знаят как да използват тази информоция.Едва ли избирателите на путин го четат,още по малко може да им повлияе.

 42. 42 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#39] от "gpatton":

  Грешка...

  Так ги учат в центровете за подготовка на кадри за ЦРУ...

  "Фермата" нали си го гледал...  А за Путин мисля, че с него е по-добре да се търси сътрудничество, отколкото конфронтация...

  Меркел отдавна го е осъзнала...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 43. 43 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  Дали намекът в заглавието е, че Путин и руският елит са различни неща? Този анализ малко прилича на холивудски филм по Чехов.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 44. 44 Профил на КОНПИ
  КОНПИ
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#40] от "gpatton":

  И тъй като Путин не можа да изяде всички, си ги затвори в консерви за зимата...

  Запаси се с тушонка...

  Иво Инджев - вербуван на 8.07.83г. от ст.л-т Иван Димовски. Регистриран на 12.11.83г.
 45. 45 Профил на gpatton
  gpatton
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#42] от "Six feet under":

  Сътрудничество с Путлер и КГБ? Това можеш да го пробутваш на западните наивници, които бяха сътрудници първо с Хитлер, после със Сталин.

 46. 46 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2253 Неутрално

  Обратното също е вярно : Путин готви Русия за времето след ерата на елита !( поне в същата тази статия подробно се описва къде отива елита, ако не е в хармония с Кремъл ! ) При Путин въпроса не е "кой кого", а "кой кога"!

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 47. 47 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 594 Весело

  [quote#46:"bajtan"]При Путин въпроса не е "кой кого", а "кой кога"![/quote]

  Или " кого кога ".

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 48. 48 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Уолстрийт жърнъл - гладна кокошка просо сънува. Всичко им е на опаки. Пропаганда правят. Ако сега има средна класа в Русия, в което малко се съмнявам, то това е заслуга точно на "затворената система". Само че се съмнявам, че путиновата система е достатъчно "затворена", щом се мъчат да вкарат Русия в СТО.
  Но, за запада и САЩ една система става "отворена" и "демократична", ако се управлява от тяхно протеже или от лоялен на запада глупак, комуто са шибнали в екипа свои протежета. Русия не е нито едното нито другото. Затова са и тия перманентни плачове на волстрийт и сие, как видите ли Путин набил момченцата на които те плащат да мътят водата в Русия.
  А недоволни и протестиращи винаги ще има. Тази ситема никога няма да донесе на болшинството руснаци благоденствието което имаха по времето на СССР. Не случайно втората партия след путиновата е на комунистите. Американските НПО и (без)мозъчни тръстове се надяват пак да яхнат недоволството и да преметнат руснаците както по времето на Горбачов и Елцин и естествено да докарат още по-голяма мизерия, сякаш тая е малко. Няма по-голямо зло от пълзящото зло на запада!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 49. 49 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Що се отнася до руския "елит" - това са л...а като нашите, че вероятно и по-големи. Оср.ха остатъците на СССР не по-лошо отколкото нашите от НРБ. На такъв "елит" Ленин и Сталин му бяха намерили мястото и тогава руснаците просперираха.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 50. 50 Профил на Ежко
  Ежко
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#49:"kihano"] На такъв "елит" Ленин и Сталин му бяха намерили мястото и тогава руснаците просперираха.[/quote]

  Би ли ме осведомил как просперираха руснаците? Щото аз се сещам за панелните апартаменти, за чакането с години за морално остарял автомобил, с разделянето с поне две месечни заплати за телевизор, с който имаш богат избор между два или три канала, с разрешението да напуснеш страната и с непрестанното следене да не кажеш каквото не трябва...
  Иначе, да. СССР просто цъфтеше.

  Много им се ще на някои да се върне времето, когато неудобните можеха да бъдат набедени в подривна дейност и заточени или ликвидирани. Е, изглежда в Русия това се връща.

 51. 51 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 861 Весело

  Гладна кокошка, просо сънува, работата на Wall Street Journal....

  Ще им се да направят Русия Нигерия, както бяха тръгнали работите при Елцин...... намериха си майстора......

  Но вие си се гответе за "времето след ерата "Путин"" и 2024, ако е рекъл Господ, заповядайте пак на избори.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 52. 52 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Така са решили руснаците, така са гласували. Не мисля, че ако искаха друг президент щеше да е проблем, да си го изберат. Ние малко от далече си дращим по форумите, ама я си представете, че останалите кандидати са по-кофти пичове от Путин и имайте предвид, че човекът от КПСС е на второ място.

 53. 53 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 861 Весело

  До коментар [#47] от "a...": ++++++++++++++

  Проблемът не е само за Путин, но и за Русия.

  и най-умният си е малко прост....
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#10] от "ironhorse":

  Сладки сънища ти пожелавам за цената на петрола.

 56. 56 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 724 Неутрално

  моля ченгетата вън от този форум- русия си е една тоталитарна ,слабо развита държава и Путин едно посредствено ченге

  BG e мини империя на злото.
 57. 57 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#4] от "gpatton":

  Пич, спра да пишеш глупости за Чечения и за (двойният агент) Литвиненко. Вземи се образовай малко а не само да ближеш гъза на чичо Сам и лъжите, които пишат.


  Тва мога да го правя до откат Дневник :0

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 59. 59 Профил на d3si
  d3si
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Все едно гледам избори в Севена Корея, всичко е ясно като 2 и 2 мистерия няма, династията Путинови ще царува още доста време. Очаквам 20 години по-късно щерките му да го наследят
  Оправдания от сорта "Ама друг по-добър няма", не са от най-коректните, защото дори и да има, Цар Путин да го е пратил да копае в Сибир. Те руснаците са като нас - пълни мазохисти, най-обичат да са под чехъл и да ги мачкат, като хлебарки Аре Вива Пути

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 61. 61 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хошел на пуй !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 62. 62 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 488 Весело

  Всеки народ си заслужава лидера, упс Путина!

 63. 63 Профил на Голям Праз
  Голям Праз
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "voltaire":

  Каква война на Запада с Русия? Вие кой набор сте въобще, ако мога да ви попитам? Откакто германците пращат Ленин в Русия, не е имало някаква интрига в отношенията между двете части на континента, дори и да броим касапницата наречена Втора Световна война.

 64. 64 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Честито на Путин !
  Заслужена победа . На фона на "националист" Жириновски , който бил ЕВРЕИН . Ха, ха... - оксиморон ! Дървено желязо .

  "Тази нощ в предизборния си щаб Путин рецитира дълъг откъс от поема на Есенин, защото на митинга в "Лужники" някой поискал след Лермонтов да им декламира Есенин."
  Искам да видя как нашият премиер рецитира наизуст цялата "Нощ" на Явров.
  Впрочем този критерий не е за пренебрегване при избора на управници .

 65. 65 Профил на Dante
  Dante
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#25] от "patsis":
  Като се вземат предвид " културните" особености на руско-съветската политика, абсолютно възможно е Путин да управлява четири мандата след смъртта си. От някой мавзолей.

 66. 66 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Трябва да е ясно, че Запада му дреме за Русия много по-малко, отколкото ние на изток обичаме да си въобразяваме.
  "искали да вилнеят в двора на Русия", "да слагат ръце на богатствата", "подкупвали", "сънували просо"... ще умра от смях!!!

 67. 67 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Любопитно

  Много са ми любопитни американските анализи за Русия )))
  Звучат ми по същият начин като руските анализи за САЩ DD

 68. 68 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#66] от "iazdakaja":

  Аре бе ))) А сондирал ли си мнението на Шел, Бритиш петролиум и Шеврон? Дали не искат някоя концесийка?

 69. 69 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Рублата се срина."
  Егати наглата лъжа ! За 10 години рублата варира към долара с не повече от 10% !

 70. 70 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 488 Весело

  [quote#66:"iazdakaja"]

  Трябва да е ясно, че Запада му дреме за Русия много по-малко, отколкото ние на изток обичаме да си въобразяваме. [/quote]

  Ти това сериозно ли ?

 71. 71 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#69] от "kalki":

  Срина се, вярно е! с 0.02% от изборния ден
  http://www.vedomosti.ru/quotes/currency.shtml

 72. 72 Профил на досю
  досю
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Русия винаги е била база за суровини за обслужване на западния свят.През последните 12 години наследника на Елцин я държи яко закотвена към предназначението се .Забелижително е че през този период тя не създава нищо друго и като икономика върви все по надолу.Запада е много доволен че за 6 години бетонира марионетката си и ще натиска руснаците с ръцете на КГБ в миши дупки.При невъзможност ще го подмени с удобен олигарх от обрязания елит.

  особен
 73. 73 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 888 Любопитно

  [quote#72:"досю"]Забелижитлно е че през този период тя не създава нищо друго и като икономика върви все по надолу.[/quote]

  Тц тц тц тц, и затова от 1997-ма върви постоянно нагоре. Никакъв спад. Дай боже всеки му такова вървене надолу
  РОССТАТ отваряш ли го някога?
  http://www.gks.ru/wps/wcm/connect/rosstat/rosstatsite/main/account/#

 74. 74 Профил на chvor_s
  chvor_s
  Рейтинг: 447 Гневно

  До коментар [#40] от "gpatton":
  Алооо-Басаевци и сичката друга брадата ислямистка мърша сигурно не беше нито в Беслан ,нито в московския театър?И същите тия брадати вмирисани на овча лой и с промити от ходжите мозъци изобщо не бяха направили от ЧЕчня роботърговска плантация и вообще не разпространяваха наркотици из целия свят!Малко подкастри Путлер-малкооо-тепърва ще ги кастри скотовете...а такива като тебе дето от топличкото столче редят групости с пръстенца по клавиатурите, по добре да мислят преди да се развонят из интернет пространството...

 75. 75 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#43:"etty1"]Дали намекът в заглавието е, че Путин и руският елит са различни неща?[/quote]
  Заглавието визира известния на всеки аналитик в Русия, а и навън факт, че руският пропутински елит никога не е бил единен. Ясно оформени са две крула - партия крови/бункера и партия бабла. Първите са силоваците (те вече са и милиардери в зелено), по произход почти всички авери на Путин от питерския му кагебешен периодз. Второто крпило може да се преведе като "партия на далаверата" - олигарсите и крупните държавни чиновници. Аще в началото на 2011 се проявип нарастващато противоречие между двете крила:
  "Партията на далаверата" показа, че е склонна да жертва Путин като му натресе отговорността за какво ли не, сама и само те, далайвераджиите да останат целите в бяло. "Партията на кръвта", или чекистите категорично се противопоставиха. Тази засилваща се диференциация в пропутинския елит в крайна сметка резултира в декемврийските избори и последвали събития. И процесът ще се засилва. Вече Путин ще трябва все повече да се оглежда зад гърба си - в тая държава им е навик да си свалят така вождовете.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 76. 76 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 944 Весело

  Милите...Къде сте тръгнали бе таваришчи? Чакан ви 6 г първи мандат + 6 г втори мандат + 4 г министър председател + още два мандата - 12 г , та = общо 28 г., след което /вероятно/ ще свърши ерата на Путин.

  Сещам се за "Марша на оптимистите от Дунаевски"

 77. 77 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#68] от "Федор Венедиктович Езерский":


  [quote#68:"Федор Венедиктович Езерский"]Шел, Бритиш петролиум и Шеврон? Дали не искат някоя концесийка?[/quote]

  Както и във всяка друга точка на света - на тях това им е работата.
  Комплексарска работа пък е нашата... Понеже ние сме 5та глуха на световната сцена, дай поне за "братушките" да помечтаем, че са център на внимание.

 78. 78 Профил на bolgaroliub
  bolgaroliub
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тия пък са е гаси и жалките смешници от западните централи дето при 65% на изборите за Путин говорят за края на Путин.Няма да има никакви раздори и разногласия а дълъг и стабилен период на съзидание и икономически и военен просперитет за Русия както и духовно православно възраждане на руския народ!

 79. 79 Профил на smolian
  smolian
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Wall Street Journal е авторитетно издание.Било е такова и по времето на Великата октомврийска.Да си припомним рецептата.Вкарване на Русия във война и докато се редуват революций, следва изпращане на Троцки/Лев Давидович Бронщайн/.Идиот като Ленин винаги ще се намери...Я да видим,къде може да палнем една хубава война...

 80. 80 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аз лично бих се готвил за война на тяхно място!
  Може би Путин, ако в геополитически мащаб се наложи пряка намеса на Русия в предизвикан конфликт, ще бъде най-подходящият за външнополитическата им и военна доктрина, но иначе във вътрешно-държавен аспект, никак не им завиждам на руснаците...
  ...но както се казва: выбор есть, богатыри нет....

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 81. 81 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 741 Неутрално

  До коментар [#78] от "bolgaroliub":


  [quote#78:"bolgaroliub"]при 65% на изборите за Путин говорят за края на Путин.[/quote]

  В Москва 45% (то останалата Русия си е в средновековието)


  [quote#78:"bolgaroliub"]военен просперитет[/quote]

  Хаха, това виц ли е?
  Единственото, което Русия постигна, е по-справедливо разпределение на германските и сие пари от газа. Иначе въпреки тях, пак умират с 15 години по-рано от в белите държави, от болести, алкохолизъм и мизерия.
  Толкова за "просперитета".

 82. 82 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Иска им се ....

  Предразсъдъците са за ограничените.
 83. 83 Профил на desjardinseli
  desjardinseli
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#28] от "Polusa": Успех на Русия с Президента Путин. Путин върна честта на руснаците, за разлика от Горби и Елцин, мамещи руснаците за интересите на САЩ, помпащи петрол на авант. А ти се замисли, че ние нямаме такъв, че нашия Плевенлиев е избран от Вашингтон, имащ икономически интереси в България и за да защитят тяхната енергийна сигурност унищожиха нашата. САЩ прекарва през България петрол от солда от съветските "демократизирани" от САЩ каспийски републики, постави бази и армия, така както у нас, за да пазят петролопроводите за САЩ. Е, плащат ли ти за американската пропаганда ?

 84. 84 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Информация за размишление:Ето Ви един студенски,руски виц:"Планирайки бъдещето си,руският гражданин ,съответно:песимистът се преквалифицира в нова професия и изучава чужди езици /може би и европейски??/,песимистът изучава само китайски език ,а реалистът се учи да стреля с "Калашников" ". Как мислите,уважаеми ,когато се очаква около 2085 г. ,стратегическите енергийни суровини на Земята, наистина да се изчерпят и Цивилизацията ни има опасност да се срине и върне в "Каменната ера",тъй като е кръвно свързана с производството на електро енергия и транспортното ма шиностроене, с което пък е свързано и селското стопанство и здравеопазването /производството на храни,лекарства стоки от първа необходимост/ ,..,и така нататък по веригата, кое ще се окаже най-важното за оцеляване на видът "ХОМО САПИЕС" ,по единично или в "колективната глутница": дали притежаването на някаква соларна или вятърна "елекроцентрала" или притежанието на някое мощтно "ПУШКАЛО", в ръцете ни, което ще ни доведе и до останалите тук-там "благинки" по света???..Разбира се само, ако Човечеството успее да стигне живо и здраво до Тази дата и живо и здраво да премине поредният кармичен Рубиком...Тревожният въпрос, който си зададох по Тези руски избори за Президент,е :защо Му е на Путин Този фиксиран период да бъде Президент на Русия,че Му се наложи дори и да променя и Конституцията ? Едва ли е само жажда за власт?...Очевидно Той и Неговите Анализатори са разбрали "нещо" /в исторически,технологичен или /??/ ,..,аспект/ ,което би могло да измъкне Русия от един бъдещ "Армегадом" , а руските граждани, Му демонстрираха на Тези избори ,че са готови дори живота си да защитават малкото останали петролни и газови находища на тяхната територия. Затова и жертват Демокрацията и приемат сегашното авторитарно управление...А Ние, българските граждани, какво ли още ще ни се наложи /принудят??/да жертваме за своето "оцеляване",до сакралната 2085 година?????????????????????????????????????????

 85. 85 Профил на Ivan Petrov
  Ivan Petrov
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#84] от "инж.Бъчваров , Казанлък":
  Мислиш в перспектива, а такава не е стояла никога пред ЦК на БКП на дневен ред, там държавните работи се ограничаваха в петилетки?!
  Аз лично не вярвам България да доживее до твоя далечен Армагедом с този отрицателен прираст и онаследени крадливи политици, които част от тях дори и Русия ни ги върна обратно, след като ги издундуркаха, докато студентстваха по пиянска линия на Интернационала!!
  Не искам да ти казвам каква пиянска песничка научих без да искам от елита на България, учил в Русия - беше за едно магаре рунтаво, някакво пумпало - а 'бе отчаяна работа, направо обречена, не ги мъчи с далечни Армагедони и русофилски настроения, те себе си не могат да оправят...

  "Ако истината, която съм казал, Ви изглежда шега, а всъщност Ви накърти - означава, че съм уцелил шегата - за непросветените: шегувал съм се!" Vankata
 86. 86 Профил на nonameno
  nonameno
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Честита победа на Владимир Путин и на демокрацията в Русия! Щом е предпочитан от мнозинството избиратели, трябва да управлява. Не е редно да се леят сълзи че някой прозападен "демократ" не е спечелил. Да уважаваме демократичните избори, демократи!

  проф. д-р Боян Дуранкев
 87. 87 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 756 Весело

  Леле, колко много рубладжии!

 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#14] от "USSR":
  Това, че няма независими медии, съвсем не прави Путин по-добър. Нещо повече! Именно благодарение на дългогодишното негово властване такива медии не съществуват. В момента мислещите различно от Путин използват единствено Интернет ( най-вече блогове). Това е показателно за пагубното действие на путиновци. Руснаците трябва да осъзнаят, че един мисли добре, но двама и повече мислят по-добре. Това беше и основния проблем на болшевизма. Незачитането на различното мнение.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  До коментар [#86] от "Боян Дуранкев":
  Истинската демокрация се изразява не само по време на изборите. Основата и се крепи на възможността да бъде чуто и малцинството и чак тогава да се мисли кое е по-добро за всички. Когато в Русия започнат да излизат вестници изразяващи друго и различно мнение освен това на властващите, тогава може да се говори за наченки на демокрацията.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 90. 90 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3847 Неутрално

  [quote#73:"Федор Венедиктович Езерский"]от 1997-ма върви постоянно нагоре[/quote]
  А може ли да ни обясниш така, като какво имаш предвид с цитираната част по-горе?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 91. 91 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#86] от "Боян Дуранкев":

  Дуранкев , ти този вид 'демокрация ' ли ни пробутваш , тук и сега ?? В 21- ви век - путинскии модел ?? :)
  Вестник СЕГА до тази висша мисъл и заключние ли стигна ?? Перестройчиците , до каква степен на развитие сте застинали ??
  1988 година ?? :)) Продевци , копринките червенкови , вагенщайнци и сие ?? :))

  BIG AL
 92. 92 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Весело

  А иначе : "
  "Слава на водача на "прогресивното" човечество , на лидера на световния прогрес и т.н...
  Генеральнийй секретар - ченгето от КГБ :))

  BIG AL
 93. 93 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тези дни рубладжийте , със славословията си към 'вечното' джудже, ви пробутват , 'подсъзнателно" , внушават ви - "величието" на един елементарен диктатор , неговият "модел " на управление, неговия "демократичен" авторитаризъм , "светлия" съветски опит в управлението на една 'крепостна " империя ..))
  Отваряйте си очите и мислете..: Империята на ЗЛОТО не се отказала от България ..
  Искат отново да ви направят крепостни ..))

  BIG AL
 94. 94 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 758 Неутрално

  [quote#21:"Balkanson"]И се запитайте за какво се готви „елита“ в САЩ след „ерата“ Обама. [/quote]
  По горе един хамериколюб твърди ,че скоро щели да спрат печатницата на хартийки и ограбването на целия свят ,барабар с американския народ. Ти вЕрваш ли? А Путин е трън в очите на "елита " на Елцинова Русия отдавна.Откакто им спря кранчето. Е не на всички ,ама и на тия ,дето им го остави ,намали дебита. Затова руснаците гласуваха за него. Да не говорим ,че руското разбиране за демокрация е по-различно от това на западноевропейците.

 95. 95 Профил на ivanbaraban
  ivanbaraban
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Елитът в Русия се готви за времето след ерата "Путин" МНОГО НОСТАЛГИЯ ОТ ЕРАТА ЕЛЦИН Протестите срещу управлението на Владимир Путин, които набраха скорост 100 ХИЛЯДИ ЗА ПУТИН ---10 ХИЛЯДИ ПРОТИВ ПУТИН--много страшно съотношение и голяма скорост някои експерти взимат мечтите си за реалност

 96. 96 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#88] от "Храбър":

  Какво означава "независими медии"? Частни медии които утвърждават интереса на на някой богат чичко, в случая с Русия наричан олигарх, а в случай на САЩ - уважаван бизнесмен. Това не е независима медия и не изразява независимо мнение. Това е класова медия която отразява доста тесен класов интерес.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 97. 97 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 758 Весело

  [quote#92:"BIG AL"]Генеральнийй секретар - ченгето от КГБ ) [/quote]
  Дручко си е да станеш президент след като си бил в ЦРУ. Това е връхта на демокрацията.

 98. 98 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Големите играчи в Световната политика все не сещат, че нямат интерес да се "набутват" във вътрешния живот на Русия и го променят по своите мерки . Консерватизма на руснаците е здрав и дълбоко вкоренен , а те са последните "инженери" , които биха могли да го променят . Само ще си навлекат трайна и дълбока неприязън ...

 99. 99 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#41] от "slonsco":

  "..Wall Street Journal просто отразява действията на инсайдърите в русия..."
  Този вестник и аз го чета .
  Отразява той много инасйдърски действия и то не само в "русия".
  Във вчерашния брой например освен снимка на просълзения Путин и голяма статия имаше и друга за срещата в неделя на Обама и трима от републиканските кандидати с влятелното произраелско лоби (AIPAC).
  13,000 човека са присъствали, което е повече от антипутинска демонстрация.Ще прибавим, че на срещата е бил израелският политически елит, представен от президента Перес, ястреба Нетаняху , Ехуд Барак.
  Къде е тази информация питам ...и не чакам да ми се отговори

 100. 100 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#81] от "iazdakaja":

  "...Единственото, което Русия постигна, е по-справедливо разпределение на германските и сие пари от газа. .."
  Постигна го Путин и хората зад него, за да бъдем точни.
  Не мога да разбера защо ли едва ли не го обвиняват, че е станало за сметка на нарасналите цени на нефта и газ?
  Ами ако погледнем разните нефтени корпорации на Запад, дали това нарастване е довело до значително и пропорционално нарастване на благополучието на средния гражданин като в Русия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK