Цената на един детски живот

Детски играчки С децата в почивните дни

© Анелия Николова

Детски играчки С децата в почивните дниТези дни лошите новини се сипят върху нас като снежинките преди месец. Затрупват се една друга. Много от тях остават незабелязани, а на нито една не ни остава достатъчно време да обърнем необходимото внимание.


Една снежинка ме разплака. За нея искам да ви разкажа. Казваше се Мерве. Беше при нас 195 дни. Отиде си от този тъжен, алчен свят, заради лимита на средствата за лечение на тежкоболни деца, въведен от Министерски съвет.


Накратко: на 15 юли 2011 год. в бр. 54 на Държавен вестник беше обнародвано Постановление № 195. То лимитира средствата, отпускани от Център "Фонд за лечение да деца" на болни българчета, за които изтъкнати национални специалисти са признали, че децата не могат да бъдат лекувани в България навреме и адекватно. Определената в Постановлението максимална сума за лечение е 180 хил. лв.
Още с въвеждането му стана ясно, че лимитът не е нито правно, нито медицински, нито финансово обоснован; и е въпрос на време да се стигне до трагични събития като днешните. Държавата в лицето на Министерския съвет и здравното министерство се позова на единствения аргумент, за който се сети – няма пари. "Лимитирането на средствата ще позволи на повече деца да се възползват от лечение в чужбина" - казаха те.


Дали за седемте месеца от въвеждането си лимитът помогна на повече деца е спорно и недоказуемо, но знаем от колко невръстни граждани спести – от трима.


Първа попадна под ударите му осеммесечната Силвия. За лечението й не достигаха 43 хил. лв., необходими за чернодробна трансплантация в Германия. Те бяха дарени от загрижени граждани за рекордните 2 работни дни и бебенцето замина да се лекува. Вече е у дома и да се благодарим, е добре.


Другият потърпевш от лимита е четиригодишният Владимир. Преди дни, пак благодарение на познати и непознати състрадателни хора той събра допълнително нужните 30 хил. лв. Изглежда, че за Влади събитията се подреждат благоприятно и в края на месеца той ще замине за костно-мозъчна трансплантация в Рим. Остава само да се молим за него.


Молим се и за Мерве. Но вече да е на едно по-добро място. Място, където няма постановления за цената на живота. Мъничкото момиченце имаше нужда от алогенна костно-мозъчна трансплантация, защото страдаше от тежък комбиниран имунен дефицит. Заради лимита, за лечението й не достигаха 30 хил. лв. Те бяха събрани само за 14 дни, но въпреки усилията на дарителите да изпреварят времето, лечението закъсня. Ужасно закъсня. Невинната душичка излетя към небето четири дни след пристигането си в Италия, без да успее да дочака да бъде трансплантирана.


А ние останахме тук, да се питаме – как е възможно?


Този въпрос ни преследва напоследък. Как е възможно, хем непрекъснато да ни се повтаря, че няма пари, хем големи суми да се раздават безогледно – с повод и без повод, с оправданието на закона или с неговото подминаване?


Да огледаме само безобразията в сферата на здравеопазването. Първото носеше името на Нели Нешева. Бившият директор на Националната здравноосигурителна каса обяви: "Получила съм 12 156 лв., 13 500 бруто. Няма да върна парите, тъй като съм ги заслужила". Но бързо разбра, че обществото не оценява труда й по нейните критерии и дари бонуса си.


Последва я вече също бившият зам.-министър на здравеопазването, Гергана Павлова. Отговорната за надзора на НЗОК Павлова е взела най-големия бонус в министерството. Така и не разбрахме какъв е точно размерът му, а сега сме в неведение дали ще бъде върнат в специално откритата сметка за връщане на бонуси в БНБ.


Разбрахме обаче, че двама зам.-министри на здравеопазването са върнали в нея общо около 19 хил. лв. Първоначално в министерството обмисляха да дарят парите на Фонда за лечение на деца, но явно в крайна сметка са размислили. Може би и те, в ролята си на човешки същества, намират лимита на Фонда за неприемлив. И не искат волята им на дарители, а именно да помогнат на тежкоболно дете, да бъде подменяна чрез ограничаване на средствата за лечение. Защото, ако на съответното лечебно заведение не се преведе пълната сума, детето не отива да се лекува.


Финалните смразяващи щрихи върху картината на прахосаните левове в сектор здравеопазване сложи информацията, че през миналата година НЗОК е плащала в пъти повече от министерството, година по-рано, за едни и същи лекарства.


Разликите са драстични. За лекарството "Золадекс" (за рак на гърдата) касата е платила два и половина пъти повече, за "Анастрозол" - четири пъти, за "Летрозол" - пет пъти. Всичко е законно, защото цените на министерството са били тръжни, а на касата са референтни.


На този фон лимитът за лечение на деца изглежда, меко казано, нелепо. Дискриминация, стигаща до геноцид. По сигнал на "Национална мрежа за децата", подаден още през есента на 2011 год., се очаква през април Комисия за защита от дискриминация да изрази своето мнение по казуса. Но и без нейното експертно становище ние виждаме какво се случва. Ясно разбираме, че държавата не мери всички свои граждани с един аршин. На едни тя прави подаръци, а на други орязва конституционни права, като правото "на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ" (чл. 52, ал. 1 от Конституция на Република България).


Ако бяхме нормална средностатистическа европейска страна, изобщо нямаше да има Фонд за лечение на деца, който все повече се превръща в своеобразна детска здравна каса. Нашето здравно осигуряване щеше да финансира всички здравни нужди на деца и възрастни. А тежките случаи, за които не може да се осигури лечение в страната, щеше да изпраща в големи специализирани центрове, финансирайки лечението чрез формуляр за планово лечение в ЕС (Е112/S2).


Това би се случило в една подредена страна, в каквато на нас непрестанно ни се напомня, че не живеем. Отдавна примирено приехме, че Здравната каса не може да изпълнява всички свои ангажименти, защото нивото на здравните осигуровки и цените на клиничните пътеки в страната ни са далеч под средното за Европа. Но няма как да приемем в жертва да падат и деца.


Затрупвани с години от скандални разкрития и несправедливост, ние се уморяваме. Съзнанието ни отказва да приеме, че това е възможно. Обзема ни апатия. И в крайна сметка се оттегляме във вътрешна емиграция. Вместо да гледаме телевизия, ходим на кино. Вместо да слушаме радио, пускаме собствена музика. Вместо да четем вестници, старателно подбираме само забавните новини от социалните мрежи.


Само че, скоро разбираме – бягството е невъзможно. Когато ние отстъпим, произволът настъпва към нас. Влиза в работата, в дома, в свободното ни време. Разбираме, че няма да получим заплата, защото някое ресорно министерство не се е разплатило някъде по веригата. Член на семейството ни се сблъсква с поредната пречка, породена от пенсионната, социалната или здравната система. Влизаме в кварталния магазин за хранителни стоки и се натъкваме на пластмасова прозрачна кутия, в която се събират дарения за болно дете.


Всеки ден изместваме границата на търпението по-далеч от нас. За да можем да фунционираме, за да не полудеем. Рано или късно обаче идва денят, в който границата е премината. Идва момент, когато съпротивата е единствената възможност за защита. Тази граница е смъртта на дете.


Според Достоевски нищо на този свят не струва колкото дори една сълза на измъчено дете. Ако и вие сте на това мнение подкрепете подписката-протест на инициативата "Спаси дари на...", която отдавна алармира за безчовечността на лимита за лечение на деца.


Изобщо, изразявайте позицията си по въпросите, които ви вълнуват и възмущават. Участвайте в протестите, които смятате за справедливи. От вас има нужда, не разчитайте на друг. Сами организирайте съпротива за други, непредставени все още каузи. Държавата – това сме ние.

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  ....изразявайте позицията си по въпросите, които ви вълнуват и възмущават...
  ---------------------------------

  Да,правя го.

  Подкрепям подписката.

 2. 2 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 557 Неутрално

  Жалко за детето. Но ако искаме да помогнем на повече деца трябва да има лимит, защото пари няма. И ако няма лимит сега ще помогнем на Мерве и на други деца, а после няма да можем да помогнем на десетки болни деца. Хубаво е да си състрадателен но трябва да се съобразяваме с реалностите , а не да си говорим възвишени и безполезни неща.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 3. 3 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1456 Неутрално

  [quote#2:"donchoquihote"]Хубаво е да си състрадателен но трябва да се съобразяваме с реалностите[/quote]

  Един недискретен въпрос: Каква е твоята реалност? Имаш ли деца?

 4. 4 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Разстроено

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Що за човек трябва да си - да погледнеш в очите на дете и да му кажеш : до тук си.свърши ти лимита.

 5. 5 Профил на osa
  osa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  За какъв лимит ми говориш.Детският живот е безценен и за никакви лимити не може да става дума.Винаги могат да се намерят пари , а мисля ,че все още имаме и добри специалисти.Всичко е въпрос на желание от страна на управляващите ,които и да са те.

 6. 6 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#5] от "osa":

  На безполезни приказки съм се наслушал.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 7. 7 Профил на Митко
  Митко
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Това е отношението към децата, а си представете какво е към възрастните.

  Тези дето са отговорни за детските убийства са буквално човекоядци. Не могат да извършват такива уродства съзнателно, освен ако не изпитват някаква извратена наслада от това.

  "горко ми! загинах! защото съм човек с нечисти уста, и живея сред народ с нечисти уста" Исая 6:5
 8. 8 Профил на osa
  osa
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  А какви са твоите полезни съвети. Да стоим със скръстени ръце и безучастно да гледаме.

 9. 9 Профил на bilbotorbins
  bilbotorbins
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  Нищо донкихотовско няма в тебе...нищо!

 10. 10 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 925 Неутрално

  #4: "Що за човек трябва да си - да погледнеш в очите на дете и да му кажеш : до тук си.свърши ти лимита."

  Абе вие не разбрахте ли още, че Дончо Кихота е гербаджия-милиционер, а не човек, та питате.....

 11. 11 Профил на chiishii
  chiishii
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Добра статия... Благодаря

 12. 12 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Аз ще подпиша петицията. Не мога да повярвам - как някои този фонд определя лимити и съответно кой ще живее и кой - не. Кой им дава това право - кой? Отговорът - един закон. И дори да има лимит, защо държавата не направи един гаранционен фонд и веднага да даде на заем нужните пари, а родителите да се подпишат, че ще ги върнат и детето да замине веднага. Пари ще се намерят, имоти могат да се продават, дарителска кампания и т.н., но животът на детето не може да се върне назад.

 13. 13 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1397 Разстроено

  43 хиляди лева не стигали... а строим вец-ове за милиарди, ядрени мощности за десетки милиарди... а не достигат едни мизерни 43 хиляди лева...

  Продължава да се потвърждава моята теория, че българската гилотина, ако изобщо някога я е имало трябва да заиграе, ако искаме поне малка промяна.

 14. 14 Профил на bbtzvtzv
  bbtzvtzv
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пожелавам ти от все сърце твоето дете да стане нуждаещо се от скъпоструващо лечение в чужбина , продажник долен.

  И тогава получаваните милиционерски стотинки няма да ти стигнат.

  Значи лимита от 2-3 бонуса (една взела 70К, щот много ги заслужавала) е нормален и за който не стигнат - да умира ? Е едно дете е умряло, защото за лечение пари няма, а за бонуси - има.

  Отново ти пожелавам - дано вижданията ти те застигнат.

  [quote#6:"donchoquihote"]На безполезни приказки съм се наслушал[/quote]

 15. 15 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Че откъде да има пари? Парите отиват за консултанти, мощи, милиция, подслушване, бонуси, асфалт, нови коли, за Цеко да прави състезания и други такива. Нали уж полученото от повишените акцизи на цигарите щяло да отива за здравеопазване? Е, не отива за здравеопазване.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 16. 16 Профил на vidra
  vidra
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Някак си ми става едно такова хубаво вътрешно, едно такова родно, като знам че парите които изкарвам с труд и давам за здравеопазване отиват за бонуси на милиционерите и туфлеците на властта вместо за болните деца... ех тази България...

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 18. 18 Профил на pepi1442
  pepi1442
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Ужасна работа - това си е жив геноцид бе хора - как така нямало пари бе - това е гавра с децата! Нямам думи направо - това е най-ужасното и тъжно нещо, което съм чел..

  dnevnik са част от статуквото!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  Тъпа нагла гербава шайка...
  За детенцето нямало, ама 10 млн лв ДМС (допълнително материално стимулиране) за МВР има, а? И за тях дума не обелват да връщат нещо, сакън милиционерин да върне...

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 21. 21 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  Ако бяхме нормална средностатистическа европейска страна, изобщо нямаше да има Фонд за лечение на деца
  -------------------------------
  Нямаше да избираме тези управляващи и да търпим всички тези нередности. Самите управляващи щяха да си подават оставката при тази лавина от скандали. Но за огромно съжаление не сме нормална държава.
  Дано невинната душица наистина е на едно по-добро място

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 22. 22 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  За да се финансира производството на жито за износ също бая пари отиват. Както и за тия, дето така и не се научиха да гледат друго освен тютюн.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 23. 23 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Напъните над Беленския кенеф също ни излизат през носа вече десетилетия.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 24. 24 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Неплащането и на стотинка за здравни осигуровки от огромна част от населението, което обаче ползва медицина, също не е хич евтино за плащащите.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 25. 25 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Гневно

  И ако нЕкой гербав крокодил тръгне да ме опровергава, ето линкче, където е скрийншот от сайта на самато МВР - 10 млн крокодилите до 30 септември допълнително са се стимулирали.
  http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/10.html
  А общо за миналата година - 21 млн.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на петър палчев
  петър палчев
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЕТО ТОВА Е КАТРАНА В КАЦАТА С МЕД.

 27. 27 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Жалко и скръбно за отиващите си деца,но и много срамно за лимитаджиите.
  Може ли да се сравни с каквото и да е било животът на едно дете?
  Нима една магистрала,спортна зала или каквото и да е, не може да се отложи и да се построи след време? Може!
  Но може ли след време да се върнат детските животи,техните усмивки и прегръдки? Нима има нещо толкова милно и затрогващо от тях,от невинно питащите детски очи:
  -Защо съм болен/болна?
  -Ще се излекувам ли/излекувате ли? Въпроси към обични родители,изпаднали в недоимък и финансова невъзможност да изцелят най-милото си.
  И индиректни въпроси към лимитиращите управници, които са ги отписали.
  Към същите тези управници,които на фона на умиращите деца на България от лимитите им, сами си раздават неприемливи безлимитни бонуси,раздават парите ни на олигарси, монополи и си пълнят банковите сметки.
  Може би и за тях ще има възмездие,но това не бива да е за сметка на детски животи.

 28. 28 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#19] от "be_google":

  Пожелавам ти успех.

 29. 29 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Да, нали, много е готино да туриш един лимит, че уж да помогнеш на повече деца. И какво се оказва накрая? Че точно заради лимита не можеш да помогнеш на тези, на които трябва. Е, с какво тогава малоумниците, гласували за лимита, са по-добри от предишния шеф на фонда, който правеше икономии и връщаше парите в бюджета?

  И къде са обещанията на мутрата, че всяко дете ще се лекува? Или такива неща се обещават само преди избори?

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
 30. 30 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#19] от "be_google":

  Нямам информация, но ти стискам палци и искрено пожелавам успех.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 31. 31 Профил на kras 059
  kras 059
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Тъжни истории. В трудното време в което живеем, немалко хора се нуждаят от съчувствие и подпомагане, но съм сигурен, че никой не би желал да се окаже в положението на родител, който да вижда, как с всеки изминал ден неговото болно дете се отдалечава от живота, и същевременно да осъзнава, че не е в състояние да осигури необходимите средства за успешното му лечение. Ето защо държавата и обществото трябва да действат заедно, а изпитващите състрадание и милосърдие към болката на другите хора, да им оказват помощ - всеки, според собствената си преценка и възможности.

 32. 32 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Гневно

  [quote#6:"donchoquihote"]На безполезни приказки съм се наслушал. [/quote]

  А аз се нагледах на безполезни хора!
  На хора, които не могат да си наредят приоритетите!
  На хора, които не могат да управляват парите ни!
  На хора до такава степен самозабравили се, че нито ги е грижа за здравето на хората, нито имат предства къде се намират, но за сметка на това си въобразяват, че могат да определят кой е "переспективен" да живее и кой не!
  Не те ли е страх от съдбата, бе?! Ами ако утре се случи на твое или на твой близък дете? Ще го удушиш ли да не се мъчи?!

  П.С. Чудесен слоган си си сложил, пасва ти перфектно!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 33. 33 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 951 Разстроено

  Истината е страшна. Живеем в страна, където се провежда целенасочен геноцид, мълчаливо подкрепян от гражданите на държавата....
  Тъжно, страшно, абсурдно. Мазохисти ли сме, какви сме? Защо търпим раздаването на бонуси, когато няма пари за физическото оцеляване на нацията? Защо търпим пълните извращения на парламент и държавна администрация? Защо се съгласяваме с приемането на ненормални закони, сътворени от болни мозъци? Кои са изродите, взели себе си за богове и присвоили си правото да решават кое дете ще живее и кое не?
  Май ние като държава и общество сме болни, щом позволяваме подобни абсурди. Дали една подписка ще помогне? Отивам да се подпиша....

 34. 34 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Благодаря Ви госпожо, или госпожице Иванчева! Сигурен съм, че сте, или ще бъдете една истинска майка! Господи, колко болка и доброта в една статия!? Тук в този форум постоянно се плюе- на ляво, на дясно, а всъщност всички ние, а още повече нашите деца са дискриминирани. Политически дискриминирани, от убийствената система за "здравеопазване"! Които от вас не са били родители, може да си плещите каквото си искате, като онези с бонусите, но другите!? Не пожелавам никому да изгуби детето си по един толкова престъпен начин! Или, както бе казал един голям човек- при капитализма, човек за човека е вълк. Хей, не забравяйте, че най напред сме човеци, а после всичко останало! Бог да я прости тази невинна душица! И проклети да са нейните убийци, защото по всеки човешки закон те са убийци!

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на nicoleta
  nicoleta
  Рейтинг: 1391 Разстроено

  Бойко ако беше пич ,щеше да задължи всички взели бонуси да дарят парите на децата .Но той не е пич!!!
  Жалко е за една държава която не може да отдели нужните пари за лечението на децата си.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#36] от "donchoquihote":

  Това е ненужен спор. По тази тема емоциите на хората са твърде възпалени, за да се привеждат аргументи от действителността, в която средствата, възможностите и уменията са ограничени.

  За съжаление политиките и управленските решения в нашата страна (и това се отнася и до въпроса до ограничените средства) винаги са били или премълчавани или поднасяни с арогантност и презрение към трагедията на отделния човек.

  А е факт, че да се изправиш пред едни хора, които страдат и да кажеш "До тука сме!" е наистина трудно. И за този, който го чува и за този, който го изрича. Тези, които трябва да го изрекат обаче винаги се крият зад наредбички, зад дебели врати и огромни бюра. И тези, които трябва да го чуят улавят отношението и не могат да повярват, че наистина всичко е било сторено.

  Според мен наистина проблемът не е в ограниченията, проблемът е в отношенията.

 40. 40 Профил на iordan_petrov
  iordan_petrov
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Драги господине, преди да говорим възвишени неща четем и се информираме. Та там пише, че фондът е върнал едни 25 милиона в бюджета през изминалите досега години. Там също пише, че по Закона за държавния бюджет тези пари са само и единствено за лечение на деца, защото част от тях са пари на дарители. Които са дарявали за лечение на деца, а не за нови депутатски мерцедеси. Та въпросът е - къде са тези пари и защо се слага лимит? Не, не е заради да се лекуват повече деца. Ако имате три деца, ще остави те ли по-тежко болното да умре?
  Четете, а не пишете глупости - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/11/23/819657_fondut_za_lechenie_na_deca_e_vurnal_v_bjudjeta_25_mln/

 41. 41 Профил на Пропаганда
  Пропаганда
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Всеки ден изместваме границата на търпението по-далеч от нас. За да можем да фунционираме, за да не полудеем. Рано или късно обаче идва денят, в който границата е премината. Идва момент, когато съпротивата е единствената възможност за защита. Тази граница е смъртта на дете."


  "Гражданското неподчинение става свещен дълг, когато държавата е станала беззаконна или корумпирана." Махатма Карамчанд Ганди

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#26:"петър палчев"]КАЦАТА С МЕД[/quote]
  Бъркащите в кацата през последните две и половина години изядоха меда. Сага вече "кацата не е с мед", а само "каца за мед" и в нея има само катран за народа.

 44. 44 Профил на tralala2010
  tralala2010
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#37:"nicoleta"]ако беше пич[/quote]
  С поведението си показва, че е само пичка...

 45. 45 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3104 Неутрално

  Винаги когато държавата се опитва да администрира и да се меси във всички сфери на човешкия живот се получават ужасии. Това е цената, която обществото плаща за да живее в социална държава. Въпрос на избор.

 46. 46 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  [quote#45:"Lemmy"]Това е цената, която обществото плаща за да живее в социална държава. [/quote]
  Не е така. Точно в Европа - където всички държави са социални, независимо дали ги управляват леви или десни правителство; дори и Великобритания - това е невъзможно. Но е напълно нормално срещано в САЩ, които не са социална държава.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 47. 47 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 478 Неутрално
 48. 48 Профил на tivoli
  tivoli
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#19] от "be_google":
  Информация нямам, но ти желая успех!

 49. 49 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3070 Разстроено

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Живота на едно дете, жертван в името на бюрокрацията не е нито възвишена, нито безполезна тема. Опразданието, че няма пари не става. Примери за грешно дадени пари колкото щеш. В случая става дума за живота на едно дете. И на неговите родители.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 50. 50 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Да трябва да има лимит ,но нека този лимит да се вдигне с още 50 бона ,за да покрива операцийте който са 90% от случайте ,а др.10% и с мобилните паратори ще се събират по лесно.

 51. 51 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#46] от "Вени Г.":

  А САЩ освен едно сборище на миязми, не са нищо друго! Няма да изброявам примери в подкрепа на думите си! Тук някои от незнание, или кой знае от какво бъркат социална със социалистическа. Да им се неначуди човек!???

 52. 52 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 3070 Разстроено

  Преди години със съученици и една учителка се връщаме от хижа. Вали дъжд и всички сме мокри до костите. Стигаме до една къщичка на "Пътно поддържане", където трябваше да чакаме автобус. Поискахме да влезем в къщичката, която беше и отоплена. Служителите ни казаха "Не може! Сградата е ведомствена". Тогава учителката попита: "Човечността ведомствена ли е?". Пуснаха ни и се стоплихме докато чакаме автобуса.
  За съжаление, оказва се, че не само човечността, но и живота на хората е станал ведомствен.....

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 53. 53 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Мноооого удобна позиция е да хленчиш за другите и да дрънкаш на струната на състраданието. По-разумната позиция е да помогнеш практично и полезно. Как да стане това? Ето как.

  Искат се помощи от дарители. Те дават. Има организации, които са посредници. Те събират и дават парите на нуждаещите се с -20% за разходи по организацията.
  На кого ги дават? Често на безнадеждни случаи, едва ли не, за бог да прости и успокоение на родителите. Файда йок.

  Преди години, покойният педиатър-хематолог проф. Драган Бобев(иначе кошмарен екзаминатор, превърнал в ад живота на много педиатри), се нае с инициативата за болница по хемотрансплантации у нас. Не толкова сложно нещо, костен мозъл лесно се взема, лесно се присажда.
  С един куршум - няколко заека. Дарените безмислено и изхарчени безмислено пари в чужбина, да идат за тая болница и да можем тука евтино и достъпно, без пари, да лекуваме сами всяко дете.
  Това не никак невъзможно, обучаваш два кадъра за няколко месеца, а апаратурата не струва милиарди. Все пак е от жички и платки.
  Това е пътя.

 54. 54 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 849 Неутрално

  "на 15 юли 2011 год. в бр. 54 на Държавен вестник беше обнародвано Постановление № 195. То лимитира средствата, отпускани от Център "Фонд за лечение да деца" на болни българчета"

  Това постановление-убиец на болни деца си има вносители, гласували за него на мин. съвет и подписали се под него. Министри-детеубийци! Убийци на болни деца! Дневник, направете възможното и публикувайте имената им! Стига сме се вайкали безадресно!

  Европейски ценности: слушкаш Шорош, папкаш грантове! (наръчник на българските либерални медии)
 55. 55 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#53] от "ooonufri":

  Много си прав, но за съжаление, винаги ще има невъзможни ситуации. И винаги отказът да се приеме загубата ще води до илюзията, че невъзможното е възможно, но някъде другаде или ако имаше пари, или ако нямаше корупция... А родителите, отчаяни, ще продължават да търсят възможности, без значение колко струва, без значение кого от какво лишават, баз значение какво страдание причиняват на собственото си болно дете, разрязвайки за пореден път телцето му... Нанасяйки му страховити травми, за да му осигурят един живот. Често - един болезнен живот.

  Никой никого не може да съди в случая.

  Скръбта е непредвидима.

 56. 56 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#53] от "ooonufri":

  Не знам какви спомени имаш ти от Драган Бобев, но точно ТОЙ ме научи докато още ходех по упражнения как НЕ ТРЯБВА да се държи едим лекар.
  И тогава имаше квоти за лечение на деца в чужбина. В отделението му лежеше детенце с тумор на Бъркит. Колегите знаят за какъв кошмар става въпрос. Родителите на детето, хора с връзки бяха намерили начин да му осигурят квота за лечение в Германия, въпреки, че туморът беше вече в доста напреднал стадий.
  Разбирайки това сутринта на визитация, професорът изпадна в праведна ярост и се развика:
  - Как е възможно! Вместо да се изпрати на лечение някое дете което е с переспектива, което има шанс, ще пращат тоя жив труп! Ей сега ще ида тая майка да я смачкам като дървеница!

  Не знам какво стана по нататък, защото цялата ми група като един напуснахме упражнението. Добре че не ни се падна той да ни изпитва.
  От тогава като чуя думите "квота" , "деца" и "лечение" в комбинация ми причернява. Знам, че има случаи, които са безнадеждни, че колкото и пари да се вложат, резултатът ще е един и същ, или ще се получи траен и тежък инвалид, но това е от гледната точка на медиците и икономистите, но не и от гледната точка на родителите. Слава богу, такива случаи не са масови и за тях пари трябва да има, след като има пари за стадиони, мощи и състезания. И не е редно да се търсят от частни дарители.
  Защото колко въщност струва човещината? И защо държавата, която е от хората и за хората отказва да я проявява? Не е ли тя създадена именно за да се гарантира тази човещина?
  И както каза един друг мой колега в зората на демокрацията (дано не се е променил)
  - Не може лекарят и медицината да се превръщат в машина за пари - трябва да има пари, но трябва да има и човещина.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 57. 57 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#54] от "Скакауец":

  Споко, вече ги съдят. Както и следва да бъде.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 58. 58 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#56] от "rapidfire":

  Държавата пари не създава. Тя харчи чужди. Да се иска от нея, означава, да се скубят данъкоплатци.
  Даренито от частни лица, не е по-различно. Човекът, който е дарил, го е направил, за да помогне. Тая сума не му е била излишна. И той има близки и приятели в нужда. Но ги е дарил, от съчувствие. А дали би го направил, ако знаеше, че сличаят е безнадежден?
  Имаме право да се умиляваме, само ако НИЕ ДАВАМЕ парите. Ако друг ги дава, на нас нищо няма да ни струва безкрай да се умиляваме и възторгваме, да хленчим и да призоваваме за помощ.

 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Гневно

  Значи държавата може да скубе данъкоплатците за стадиони, летища, които обслужват частни нужди, за МОЩИ?!, за състезания тип - "на гол тумбак чифте пищови", да спонсорира треторазрядни футболни клубчета, чиито шефове са дружки на управляващите, за подслушване, а за здраве не може?!
  Що тоя олигарх, на който не му е на таман на голф клуба, че Варненското летище е далече не пусне една шапка за подаяния, ами се бърка в бюджета?! Къде отидоха 1.4 милиарда от резерва на НЗОК, ако смея да запитам? Не бяха ли те ИМЕННО за такива нужди?
  И после ще имате наглостта да казвате, че нямало пари за здравето на децата?! От това "хленчат" хората, не от друго ,ако не си разбрал! И вече не "хленчене" ви трябва, ами една по-чепата гьостерица!
  Както писах по-горе - аман от безполезни хора, които искат да управляват чужди пари, ама не могат да си подредят приоритетите!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на sunlight
  sunlight
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Хората толкова са се изкривили емоционално, че са почнали да мислят не с ума си, а с калкулатори и да изразяват "чувствата" се с цифри... Много е грозно, че сме се превърнали в такива чудовища, че не ценим нещо толкова незаменио като човешкия живот, а всичко обръщаме в миризливи пари... А заради "хора", като изброените в статията, които за "си заслужили" баснословните бонуси, ме е срам че сме от една националност.

  Size the day, trust as little as possible in tomorrow.
 61. 61 Профил на hrige
  hrige
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#6] от "donchoquihote":

  Нещо си се объркал тотално, започвайки от ника си!
  Смени си ника, повече ти подхожда Санчо Парса!
  Явно средата ти е такава, това и слушаш!
  Нямало било пари??!
  Е как да има!
  Иам пари две поредни години да се излеят пшовече от 14 милиона в гушата на федерацията по ски за стартове на световни купи, има пари да се връчат на Р. Петков и сие за стартове на купи по мотокрос, им а пари да се откриват частни"училища по политика" в Тунис, има пари да се безмислени разходки до Афганистан, за това има пари , нали?!
  Ама иначе и милозливите депутати на ГЕРБ си прибраха едни пари от "независимите" депутати и не ги дадоха за лечение на деца?!
  Сбъркани са не само приоритетите, сбъркано е мисленето на хора, ценящи повече потупването по рамото от корпоративните си дружки, отколкото животът на едно дете!
  Жалко, безум,но и тъжно!
  а когато ви се каже в очите, сте готови и от "почистени" дерета вода да носите, сигурно да няма наводнения!
  Поогледай се няйъде вътре .ма многоо дълбоко , може да е останала някаква трохичка съвест!

 62. 62 Профил на fireball
  fireball
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Между другото, като се оглеждаме откъде да се вземат недостигащите средства, за да се премахне античовешкия лимит, не трябва да се ограничаваме само с бонусите.
  Да припомня ли, че за един безумен проект - Бургас-Александруполис, в течение на години бяха прахосвани огромни средства, "работеше" някакво измислено дружество състоящо се предимно от нищонеправещи скъпоплатени директори, най-накрая проектът беше закрит(дали??) и за закриването му бяха хвърлени още десет и нещо милиона. Колко детски живота са това? И то само от един прахоснически "проект"??
  Къде е гоце, храбрият шлемоносец, да каже???

 63. 63 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  През 2011г. бяха проведени 18 редовни и 7 извънредни заседания на Обществения съвет към Център „Фонд за лечение на деца“, на които бяха одобрени 387 деца за подпомагане на лечението им. 273 деца бяха изпратени за лечение в чужбина, а 114 бяха финансирани за осъществяване на лечението им в България. Общият размер на отпуснатите средства за лечението на тези деца е 8 889 620 лева. През 2011г. 93 деца получиха отказ за подпомагане, тъй като лечението им може да бъде проведено в България или заявеното подпомагане не попада в обхвата на дейност на Ц“ФЛД“.

  За сравнение през 2010 година Фондът подпомогна 270 деца, през 2009г. - 180 деца, а през 2008г. – 105.


  Псувайте правителството, псувайте. Поне даде възможност на 3 пъти повече деца да доживеят поне още един ден. Преди като връщаха по 10-12 млн излишни пари, а пращаха по 100 деца не псувахте, щото нямаше кой да пише сърцераздерателни статии. Псувайте, ваш'та мама.

 64. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#63] от "darkwing":

  за 2011 година по програми има стряскащи цифри за раздадено допълнително материално стимулиране (ДМС). "Министерство на финансите - 55 085 865 лева, Министерски съвет - 4 254 430 лева, Министерство на икономиката, енергетиката и туризма - 4 274 312 лева, МВР - 20 058 798, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията - 2 453 426 лева (към септември 2011 г.)
  Итого 83 673 405 лв. САМО БОНУСИ.
  И какво, с перо ли да ги галим?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 65. 65 Профил на darkwing
  darkwing
  Рейтинг: 395 Неутрално

  В МФ има 620 щатни бройки , ако са дадени 55 млн.лв ДМС това е 88 000 средно на човек. Откога вицовете станаха аргумент при спор?

  Това правителство има много кусури, повече отколкото позитиви. Едно от малкото неща, които наистина свършиха е именно, че преди тях ЦФЛД осигуряваше лечението на по 100 деца годишни и връщаше пари в бюджета щото били излишни, а Гоце правеше Български Коледи да помага .....
  Сега пращат по 300-400 деца. Преди да си изливате злобата е хубаво да ги осмислите тия неща. Или за тия 3 години поне 400-500 деца са получили шанс да живееят.
  Жалко за детето, дано да се измисли процедура, с която да се набавят средствата над лимита и да няма повече такива нещастия.

 66. 66 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  [quote#65:"darkwing"]дано да се измисли процедура, с която да се набавят средствата над лимита и да няма повече такива нещастия. [/quote]
  Процедурата е очевидна - 83 673 405 лв. във Фонда за лечение на деца, след като "това правителство има много кусури, повече отколкото позитиви."
  Докато се раздават бонуси за рабоат, която имат наглостта да наричат "добре свършена", докато пилеят пари за всевъзможни глупости и прищевки, никой от тях няма право да слага лимити за лечението на децата.
  Инак иде малко цинично и доста показано за изливане на злоба.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 67. 67 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#66] от "rapidfire":

  Колко човека у нас се нуждаят от трансплантация на караджигер, вледствие на цироза от пиене? Трябва ли да им помогнем или не?
  Да припомня, че много от тях са известни и заслужили личности, които в тоя вестник дълго оплакваха.

 68. 68 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#67] от "ooonufri":

  Говори се за деца.

 69. 69 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#2] от "donchoquihote":

  Много си прав ! Но хората се поддават на мелодрамата и популизма, уви.
  Предполагам, че някой го е писал вече (не четох всичко), но да попитам милозливите - като изхрачим ВСИЧКИ пари за три, пет или осем деца, какво правим със следващите ?

 70. 70 Профил на kalki
  kalki
  Рейтинг: 506 Неутрално

  [quote#68:"xmm"]Говори се за деца. [/quote]

  Що, възрастните да мрат, така ли ?

 71. 71 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#70] от "kalki":

  Ето : "Фонд за лечение да деца"

  Разбира се,че и на възрастните трябва да се помага.Просто статията е за горенаписаното.

 72. 72 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#69] от "kalki":

  Знаех, че ще ме оплюят и ще ме изкарат човекоядец, но не ми дреме особено. Трябва да име и трезви гласове. иначе е лесно да се борим за световен мир и да искаме всички хора да се обичат, да няма смърт, глад, войни и пр. Въпросът е какво можем да направим с наличните ресурси и как най-оптимално да ги оползотворим, а не да думнем всичко за два дена и после да гледаме гладно и да мигаме на парцали. И на деца и на възрастни трябва да се помага според възможностите естествено, а не от всеки отделен случай да правим трагедия. Трагедии се случват всеки ден с хиляди и е верно, че като ти дойде до главата е най-голямата трагедия, но трябва дасе гледат нещата в цялост.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 73. 73 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#72] от "donchoquihote":

  Всеки отделен случай Е трагедия. За семейството, в което се разиграва. Моли се да не се случи в твоето, че дяволът си няма работа и тогава ще те питам колко ще ти е трезв гласът.

  Колкото за рационалното използване на средства, направи с справка с написаното по-горе.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 74. 74 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#73] от "rapidfire":

  Казал съм същото.

  Край на спора. То аз и не споря.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 75. 75 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Неутрално

  До коментар [#67] от "ooonufri":

  Не ми се случвало да видя дете с алкохолна цироза, ама знае ли човек, светът е пълен с чудеса.
  Ако само за този аргумент си се сетил, по-добре замълчи.
  И се казва черен дроб. Джигери има в месарницата.
  Край на спора.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 76. 76 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Трезвите гласове по принцип са полезни, но бюджетът на фонда е 9 млн. лв., като тук става въпрос за наистина застрашен детски живот, а не някаква приумица. Ето каква нелепост може да причини сухата администрация, при положение, че въпреки лимита родителите на детето са положили всички усилия да достигнат до астрономическата сума от 100 603 евро и да не им достигат някакви си 30 хил. лв. Ето от това дребно "побутване" понякога се нуждаят нормалните хора в България, без да са увиснали на държавния бюджет.

  http://www.save-darina.org/content/view/732/1/

  CONTADOR GRATUITO!
 77. 77 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Важното е някой да си изпише бонус! А за детето има лимит!

  yustal
 78. 78 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Съгласен. Статията е добре написана, малко повече емоционално, но в случая е нормално.
  Е това не е от вчера. За това се говореше преди доста време.
  Ама е по-важно да се строят магистрали, сега след снеговете, пътищата в дупки... Да се вземат бонуси от държавни чиновници, основна тема на държавата!
  Че децата са бъдещето на нашата държава, подробност, те не гласуват, особено ако са болни!

  Нарочно пиша така за да провокирам мнения. Бил съм свидетел на такива случаи.

  "Ако и вие сте на това мнение подкрепете подписката-протест на инициативата "Спаси дари на..."

  П.С. Линка не работи! Оправете го.

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 79. 79 Профил на Sergey Yordanov
  Sergey Yordanov
  Рейтинг: 561 Гневно

  Към ком -2.
  Смърта на невинните малки ангелчета,би трябвало да тегне на съвеста на дебилите които ни докараха алчните герберски мутри на власт/подобни на теб/.Те обаче не знаят какво е съвест,те са научили единствено математическото действие/умножение/и вече три години не спирът да умножават богатсвото си под формата/боноси ДМС,дарения/а децата и внуците ни измирът мърцина,защото животът им зависи от лимит,който ненаситната герберска зган им е определила.Дано тези малки душички поне на онзи свят да получат мир и спокойствие от/ началникакакто казва вожда на републиката/.Трябва да се скъси лимита на глутницата,колкото по-рано ,толкова по-добре за децатани.
  Лека пръст и царство небесно на малките душички,и сили на родителите им да преодолеят поне малко мъката си.

 80. 80 Профил на vik7777
  vik7777
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#6] от "donchoquihote":Абе Дончо Кихотов,какво ще кажеш за едни 1,4 млрд. лева откраднати от резерва на касата,още 350 млн. прехвърлени от касата към МЗ незнайно за какво изхарчени,бонуси в здравеопазването за повече от 10 млн.?А иначе няма пари за децата на България!Нашите "управляващи" са престъпници,защото със своите действия сеят смърт сред сънародниците си.

 81. 81 Профил на StiffUpperLip
  StiffUpperLip
  Рейтинг: 557 Неутрално

  До коментар [#80] от "vik7777":

  Ще кажа, че пишеш и повтаряш глупости.

  "Демагогията е на върха на БСП", "партийната аристокрация е една от най-уродливите форми на обществото". Жан Виденов ви го каза.
 82. 82 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Докторке, излез на частна практика, без договор с касата, да те видим в пазарни условия. Не да чакааш на държавната баница и да даваш акъл как да се дели. Аз така правя. Нямам 2 месеца платен отпуск, нито 600 гарантирани. Някога стигам само до 200. Криза, борим се. За вас криза няма, вие чужди пари делите.
  До коментар [#75] от "rapidfire":

 83. 83 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 679 Неутрално

  защото здравната каса е една , трябва да има конкуренця иначе нищо не върви и само се краде

  BG e мини империя на злото.
 84. 84 Профил на ygeny
  ygeny
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Оказва се, че пострадалите при инциденти хора, които са безпомощни физически и се нуждаят от лечение било в БГили в чужбина, също са оставени на милостта на обстоятелствата и на финансовите възможности на своите близки. Лишени от пари, информация и помощ минават години без подходящо лечение, а семейството се заробва с дългове, грижи по 24 часа и напълно се откъсва от социалния живот.
  За децата измислиха фонд, който пак се оказва, че ги мори, а за възрастните в същото положение дори и не се прави такъв! Поредната група от обществото ни е изоставена, маргинализирана!
  Дами и господа журналисти, моля потърсете и покажете! Трябва да се направи нещо!
  Оказва се, че с властимащите се говори само и единствено чрез медиите!

 85. 85 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1474 Весело

  До коментар [#82] от "ooonufri":

  Опасявам се че ме бъркаш с някого

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 86. 86 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#85] от "rapidfire":

  Явно съм получил писмо от духа на Хамлет. И ако обичаш не ми намигай и не се изплъзвай, като........, защото държа неприличен език.

 87. 87 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Г-жа И. пише: "...Нашето здравно осигуряване щеше да финансира всички здравни нужди на деца и възрастни. А тежките случаи ... щеше да изпраща в големи специализирани центрове...". Звучи великолепно и 99 % от форумците го подкрепят. Емоционално и човешки са абсолютно прави.
  Само че И. не пише кое здравно осигуряване по света реализира тази утопия: немските/френските каси, английската държава или американските федерални фондове. Нека И. да провери и да докаже, че при тях няма никакви лимити - че там всеки се лекува където и за колкото пари поиска. И едва след това да лее сълзи за Мерве и да обвинява нашето осигуряване.
  И провокация към И. и към всички добри форумци: с магическа пръчка спрем всички известни злоупотреби и събираме примерно още по 2.5 млрд. лева годишно. Дали ще сме съгласни да ги даваме за лечение у нас и по света на децата ни, вместо да ги дадем за повече пенсии, за повишаване на заплатите или за детски надбавки например?
  Помагам - тези 2.5. млрд. лв. стигат: за 5000 деца - по 500 000 лв. за лечение в чужбина; или - за 2.5 мил. пенсионери - по 1000 лв. увеличение (83 лв. месечно); или - за 500 000 учители, лекари, артисти и др. - по 5000 лв. увеличение (420 лв. месечно); или - за детски за 1 млн. деца - по 2500 лв. (210 лв. месечно).
  Избирайте и пишете резултата. Ще бъде упражнение по човечност полезно за всички.

  Поздрави
 88. 88 Профил на DRAGOS
  DRAGOS
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Децата са нашите съкровища, те са нашето бъдеще ...
  Нека всички помогнем на нуждаещите се деца, а не само да разчитаме на държавата !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK