Анонимните - това сме всички ние

Анонимните - това сме всички ние

© ReutersЛегендата за Робин Худ, който краде от богатите, за да помага на бедните, се ражда през ХІІ – ХІІІ век. По това време повечето жители на Англия вече не са крепостни. Те са свободни селяни, които искат да живеят достойно. Робин Худ и неговата дружина от разбойници по един спорен, направо незаконен начин им показват, че това е възможно, и се превръщат в мит.


Това напомня ли ви за някого? Те казват:


"Ние сме Анонимните" (Anonymous)
Напук на името си, те са най-известната онлайн общност в света, функционираща като анархичен, цифровизиран глобален мозък. Не са особено обичани, наричани са "хакери на стероиди", "домашни терористи", "колективна машина на интернет омраза", "група от скучаещи 15-годишни", "клоуни". От традиционните медии "Ал Джазира" е една от малкото, която се изказва в подкрепа на дейността им: "Това е бъдещето независимо дали го одобряваме или не. И докато правителствата и медиите отказват да го разберат... това движение е необходимо".


Какво ни засяга, че някъде "там" има някакви анонимни? Засяга ни, защото те са тук. "Те" – това сте вие, аз, колегите и познатите ни. Милиони хора по света са анонимни в класическия смисъл на думата, те "споделят ценностите и принципите на свободата", но през целия си живот остават незабележими за света извън най-близкото си обкръжение. В крайна сметка те плащат всички сметки, но никой не се интересува от тях.


Анонимните - това сме всички ние. А колко от нас принадлежат към интернет обществото на Анонимните е загадка. Едно е ясно: с всеки изминал ден то става все по-голямо.


"Ние сме легион"


Да си част от Анонимните е въпрос на самоопределение, а не на членство. На практика единственото условие да се присъединиш е да умееш да прикриваш самоличността си в мрежата. Няма йерархия или лидер. Всеки проект на Анонимните може да има съвсем различен набор от участници и организатори. Лидерството, когато има такова, е неформално в чат канали, форуми и чрез публични призиви за действие онлайн.


Те действат анонимно по координиран начин, за да изразяват несъгласието си с цензурата, ограничаването на правата и на свободата на словото и зависимостта на света от корпорациите.


Те отричат да са група и се възмущават, когато са наричани хакери. Описват себе си като живо онлайн съзнание (Online Living Consciousness) или като ято птици. Ятото пътува в една и съща посока и във всеки момент още птици могат да се присъединят или да отлетят встрани. Единственият начин, по който могат да бъдат идентицифирани като членове, е по това, което правят заедно.


"Ние не прощаваме"


Погледнато от птичи поглед, се оказва, че Анонимните са наследници на хилядолетна история. Те са съвременни четници, водещи борба за "справедливост и свобода". Те принуждават държавата да вземе страна – да пази корпорациите, монополите и големците си или да защити гражданите си от техния произвол.


През 2006 г. те не прощават на канадския педофил Крис Форканд. Изваждат на показ онлайн "подвизите" на Форканд и на други като него. С тази операция съществуващите от 2003 г. Анонимни, дотогава фокусирани предимно върху развлечения, се превръщат от банда пакостници в борци за каузи.


Следва битка със сциентоложката църква, която се опитва да предотврати разпространението на видеоинтервю с Том Круз (последовател на църквата). Според сциентолозите то било пиратско и ги представяло в лоша светлина. Започва проект "Сциентология", чиято цел е "спиране на цензурата и тормоза на експлоататорската църква". По този повод за първи път се организират улични протести, на които се появяват маските на V.


Като се има предвид, че с всяка своя акция Анонимните рискуват да бъдат арестувани, използването на маски изглежда разумно, но това не е единствената причина. Иконографията на Анонимните е продукт на киберкултурната естетика, базирана на различни форми като сюрреализма, шокиращия хумор, комиксовата култура. Независимо от коя част на света идват естетиката на посланията и клиповете им говори еднозначно за тях. Уникално е, че независимо дали ни напомнят за "Стар уорс", "Матрицата", "Бийтълс", Вагнер, хипи движението или ню-ейдж, образът, който изграждат, е разпознаваем за всички.


Маската комплексно изразява същността им. Тя показва, че са неразличими, но единни. Не толкова крие конкретните им черти, колкото показва общото им лице. От 2008 г. насам Анонимните използват маската на Гай Фокс, станала известна от филма по графичния роман на Алън Мур – "V като Вендета". В историята на Мур маската се носи от самотен борец за свобода срещу правителството - поредния Зоро, за съвремен вариант на когото се самоопределят Анонимните. Повечето от поддръжниците на идеята знаят, че маските на V са защитен с авторски права продукт (всяка купена маска носи приход на "Уорнър брос", които са направили филма) и нарушават за пореден път авторските права, като си я произвеждат сами.


По-голямата част от света научава за Анонимните покрай операциите им против цензурата и в подкрепа на правото ни да споделяме информация. Рязко повишават известността си с акцията в подкрепа на торент сайта Pirate Bay, който е обвинен в масово нарушение на авторските права. Анонимните реагират с т. нар. DdoS атака срещу Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFFI). В изявлението им четем: "Ние ще продължим да атакуваме онези, които прегръщат цензурата. Вие няма да скриете нелепите начини да ни контролирате".


И не спират. Операция Payback продължава в защита на на WikiLeaks и Джулиан Асандж. Акцията включва поредица от атаки: срещу швейцарската банка, затворила сметката на Асандж; интернет страницата на шведската прокуратура, поискала експулсирането му от Великобритания по обвинения в сексуални престъпления; срещу Mastercard, Visa и PayPal, които блокират плащанията, направени на сайта на WikiLeaks.


"Ние не искаме да откраднем вашата лична информация или номера на кредитната ви карта", твърдят Анонимните в съобщение до медиите. "Ние не се стремим да атакуваме критичната инфраструктура на компании като Mastercard, Visa, PayPal или Amazon. Сегашната ни цел е да се повиши осведомеността за WikiLeaks и за задкулисните методи, използвани от посочените дружества, за да навредят на способността на WikiLeaks да функционира".


Това изказване ясно илюстрира разликата между Анонимните и хакерите. Традиционните хакери имат две основни цели: да навредят, за да блеснат и евентуално впоследствие да бъдат поканени на работа в някоя високотехнологична компания; или да навредят, за да спечелят – най-често пари, разбира се. Всичко, което правят, е за лична слава и облагодетелстване. Анонимните са различни. Те имат кауза. Това е като разликата между партизаните, които, както знаем, предимно нападат мандри, и четниците, които действат в защита на гражданите от дерибеите и свързаната с тях държава.


В началото на тази година затварянето на сайта Megaupload стартира нова вълна от атаки, насочени срещу цензурата. Списъкът от цели е дълъг, а и поводите не са малко. Появиха се законопроектите PIPA, SOPA и АСТА, предизвикали основателния гняв на Анонимните.


"Ние не забравяме"


Анонимните се приемат за движеща сила на "хаотичното добро" и протестират по един високотехнологичен, модерен начин. Няма драматична разлика между тяхната кауза и тази на Робин Худ, Зоро, българските хайдути, четници и всички други борци за свобода и справедливост, за които можем да се сетим.


Легендата за Робин Худ ражда съвременните държави, чиято основна функция е да защитават гражданите си от местни дерибеи. Между раждането на легендата и раждането на този тип държава минават около 200 години. Същото, но под различна форма и за двойно по-кратко време се случва и в България – по-малко от сто години минават между появата на българските хайдути и създаването на независимата държава.


И в двата случая процесът е един и същ – става дума за преминаването от зависимо в независимо (гражданско) състояние чрез въоръжаване и съпротива. В Шеруудската гора това са свободните въоръжени сподвижници на Робин. В България въоръжаването става с одобрението на османската власт още в края на 18 век. Разбитите при Виена турски войски отказват да се приберат у дома и се превръщат в разбойници. Властта не може да се справи с тях и позволява на раята да се въоръжава, за да се пази сама. Придобили правото да носят оръжие и да яздят кон, българите придобиват всички признаци на свободни хора. Въпрос на време е да станат такива.


Така се е родил светът, в който живеем днес. Залязвайки, той се връща към лошите си навици. Да се надяваме, че изкореняването им в днешните динамични времена няма да отнеме сто или двеста години. Държавата инстинктивно се опитва да превърне свободния гражданин в крепостен.


"Автомобилът... беше издигнат в култ. Това беше през 70-те години, сега няма как всеки да си купи автомобил и да се придвижва." Тази неотдавнашна констатация на Радослав Тошев (председател на комисията по транспорт в Софийска община), по повод предстоящата промяна на правилата за паркиране в София е невинен пример в това отношение. Иска му се на г-н Тошев да ни отнеме правото да яздим съвременните коне. "Интернет е последният бастион на свободата", репликират Анонимните. И добавят: "Интернет е в състояние да свърже всички нас. Когато сме свързани, ние сме силни. Когато сме силни, имаме власт. Когато имаме власт, ние сме в състояние да направим невъзможното."


Единственият начин съюзът между държавата, корпорациите и монополите да победи е да няма свободни граждани. За радост случаят не е такъв. А и за разлика от историческото ни минало, за разлика от Либия, Египет, Сирия и т.н. днес ние имаме лукса да водим войната за свободата си без конвенционално оръжие, чрез мирни, макар и понякога не напълно законни способи.


"Очаквайте ни"


Анонимните имат "Планът". Той обхваща 2012 и включва три фази: фаза първа "Събиране" – споделяне на информация и оформяне на нови идеи за света; фаза втора "Организация" – продължаващо разпространение на идеята и обединяване около общности; фаза трета "Мобилизация" – масови протести, бойкот и други мирни мерки срещу съвременната система на робство.


Планът вече започна с атаката срещу сайта на ЦРУ. Обявен е и следващият голям удар, "Operation World Blackout" – хакването на цялата световна мрежа като протест против правителствата и поддържаните от тях корпорации. Знаем и датата – 31 март. Битката е открита, целите и действията са ясни, участниците са предупредени. Дълго предизвестяваната кибервойна като че ли започва, но честно, без шумкарски изпълнения. Дори да няма удар в уречения ден, самата заплаха е действие.


Не бързайте да казвате, че каузата им е обречена. Спомнете си, че 300 свободни гръцки граждани спряха милион крепостни наемници. Свободните граждани, отстояващи свободата си с оръжие в ръка, като правило винаги побеждават. Анонимните отстояват ценности, които светът отдавна е признал за легитимни, те просто искат да си върнем загубеното: загубеното достойнство, загубената вяра, загубената свобода.


Никой обаче не е казвал, че ще стане лесно. Имаме и пресен пример. Въпреки обещанията проблемът с АСТА в България все още не е решен окончателно. Някак между другото Народното събрание прие на първо четене чл. 22, ал. 1, т. 13 от законопроекта за хазарта, който на практика въвежда правилата на АСТА по отношение на контрола на интернет и филтрирането на информация. А депутатите отхвърлиха предложението на "Атака" за оттегляне на подписа на страната от споразумението АСТА.


Въпреки че правителствата по света няма да се откажат от идеята да контролират мрежата, света и живота ни, има кой да им се противопостави – Анонимните, движенията "Окупирай", а и всеки със свободен дух.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (153)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Весело

  Чудесен материал! Браво!

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 2. 2 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 616 Гневно
 3. 3 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Е, може и без прикриване, но не трябва да забравяме, защото свободата не трябва да се контролира...

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 4. 4 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Хм, материалът е интересен, но ....
  Вижте, аз се притеснявам толкова от властта, колкото и от анонимните, които нито ги знаеш кои са, нито какво правят, нито какво точно искат. Твърдят, че защитават моите права - защо? Аз не съм го искал от тях защита.
  Предпочитам да си имам работа с хора с лица, на които доброволно съм делегирал някакви права. И утре, щом им свърши мандата, мога да делегирам правата си на други.
  При анонимните това го няма, там договорът е бесрочен и не доброволен. Граничи с рекета.
  Не, не искам да съм под властта на Анонимните, дори те да ме уверяват, че е за мое добро. Предпочитам да остана свободен.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 5. 5 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Добър ден , Неоанархизъм ...

 6. 6 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  Дневник, това е най-добрата статия която съм чел от вас. Благодаря!

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  Подкрепям ги! Властта в демократичният свят взе да се самозабравя и има нужда от мощен коректив. Съвременният човек в развитите общества не разполага с време, желание и възможност да ходи по протести и за това тази форма на протест е някаква алтернатива.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на simeonov_
  simeonov_
  Рейтинг: 506 Весело

  Страхотна статия,поздравления!!! Да се надяваме,че романтичния ореол,който започват да придобиват Анонимните след всяка тяхна акция,ще запали още много хора по тяхната кауза! Те наистина са едни от нас и наистина само обединени сме силни и можем да постигнем всичко! "За кого бие камбаната" на Хемингуей,започва така : "Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен,Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго,отмъкне ли морето буца Пръст, по-малка става територията на Европа, както ако откъсне Полуостров цял или събори Замък на твой приятел или твоя собствен Замък,всяка човешка смърт ме намалява, аз съм част от цялото човечество и затова недей да питаш за кого бие камбаната,камбаната бие за теб..."

 9. 9 Профил на Heisenberg
  Heisenberg
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#4] от "antonydelarea":

  Мислиш ли че си свободен в прегръдката на правителството? Където ти диктуват дали ще имаш по-висока заплата, където не та питат дали искаш горивото да поскъпне. Правителството е пряко свързано с корпорациите, а корпорациите се интересуват не от твоето здраве и качествен живот а се интересуват единствено от парите ти.
  Анонимните не печелят нищо от тебе, те просто се опитват да защитят това което правителството и корпорациите ти искат да отнемат, анонимните не могат да те контролират и управляват, за разлика от банките например.
  Така че ти прецени на кого ще кажеш "Здравей". Банките, политиците и корпорациите които биха те изтискали или комшията, младежът в автобуса, или колегата от работата които са на същото „дереже“ на което си и ти

 10. 10 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Много добра статия! Браво на автора!

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 11. 11 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#9] от "Heisenberg":

  Правителството мога да го сменя, Анонимната власт - не.
  Срещу едните може да се протестира, срещу другите - не.
  Затова предпочитам легалната, легитимна власт, която сам съм си избрал пред тази, която не познавам.
  Анонимните са като електричеството - добър слуга, но лош господар.
  Как да сме сигурни, че те самите не са нечия маша? Нали виждаш, че един от основните им активисти се оказа, че работи за ФБР? Не, благодаря, не искам.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 12. 12 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Весело

  Моля , не замятайте безпросветно минусчета по постинга ми под №5 . Той е поздрав към начинаещите анархисти в днешното ни време ...

 13. 13 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Е да си анонимен е забавно ,но всичко свършва един ден.

 14. 14 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Любопитно

  Браво на Дневник и на Ал Джазира!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 15. 15 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#12] от "dimko":

  Свободата ни чака...да я извоюваме!!!

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 16. 16 Профил на  
   
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Евала, един журналист да си направи труда и проучването! Много добре!

  КОГАТО СПОРИШ С ИДИОТ - увери се че и той не прави същото!
 17. 17 Профил на leko_uchuden
  leko_uchuden
  Рейтинг: 506 Неутрално

  не всички сме "анонимните" , не сме и "легион". само да напомня, че "легион" е бил изгонен от исус и е пратен в свинско стадо, което след това се е удавило.

  колко чудесно се връзва библейската притча с описанието на "движението". много свободно време води до това, липсата на семейство също, особено на бащата. нещастна работа !

 18. 18 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Анонимните са поредното изобретение на едни служби, които от следващата година ще имат одобрен огромен бюджет за борба с нещо си. Идеално измислено. Да подлъгваш млади хора да се присъединяват към теб без да знаят, че ти си агент, а и да измъкваш огромни средства от бюджетите за защита на интернет пространството. Който се хване значи не е много умен. И откога всички хакери са идеалисти- повечето работят за тоя, който даде повече. А при нас "идеалистите" са замунда и арена, които изобщо не са на мутрите от сик и изобщо не правят отчисления за политиците, и изобщо, ама изобщо не печелят от реклами...

 19. 19 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#18] от "grayeagle":

  Дали няма да си изиграят лош номер...иначе съм съгласен, че има политическа игра зад анонимните.

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 20. 20 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1614 Весело

  Много готино! Факт е ,че са единствените на нож и с "Наши"-истите и с ЦРУ. Малко ме притеснява в един момент да не ги слети един видоизменен "виетнамски синдром" , но ще видим , за сега това е прекрасна аморфна и неконтролируема организация

  15.02.1989 - 07.02.2018
 21. 21 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хубава статия, поздравления! Повече такива статии трябва да се публикуват - за ценностите на съвременното общество и връзките, които съществуват между всеки един от членовете му. Трябва да се говори за това какво е правилно, кой го заплашва и кой го защитава.

  Искам да чета какви са ценностите на хората в България, в Европа, в целия свят и да се види, че интелегентните хора имат еднакви идеи и виждания. Искам да се знае, че има хора, които заемат ясни позиции -правилни или неправилни- по въпроси, които изискват реакцията на обществото и на държавата.

  Всеки млад човек в страните, в които Интернет се използва свободно, знае кои са Анонимните и припознава в действията им това, в което се надява. Освен това всеки човек по света може да ги подкрепи или да ги разкритикува, а именно това ни позволява свободата, която ни дава Интернет. Колкото и зловещо да изглежда идеята за неясна и ширяща се група от хора, която е в състояние да спре който и да е сайт в света, тя всъщност ни позволява да видим, че има хора по света, които имат същите проблеми, същото чувство за хумор, същите ценности, същата визия за бъдещето като мен. И като всеки един.

  Тази свобода ни позволява днес да съберем 5000 човека, които утре ще протестират срещу корупцията в правителството. И още 500 000 човека в Румъния, Полша, Словакия, Прибалтика, Бразилия и Индонезия, които ще подкрепят идеята.

  За жалост не всеки потребител си дава сметка за това, защото в реалния живот не ни се позволява, но чрез Интернет милиони хора, които вярват в една хубава идея могат да вземат конкретни мерки за нейното реализиране. Постепенно, страна по страна, но ефективно, без насилие, а с ясна споделена позиция.

 22. 22 Профил на  
   
  Рейтинг: 470 Неутрално

  а то било по ройтерс.....
  както и да е пак добре - един от стълбовете на медйната обсада на света се пропуква? или класическата ревърс психология? този път нищо няма да помогне ... мисля че доста от "елитистите" им е ясно че загубиха играта - като на добър шахматист... твърде много информация има в обикновения човек, изпуснаха интернета, най-голямата им сила - алчността - е най-голямата им слабост - интернет позволи да максимизират печалбите си като нищо друго, но позволи свободно движение на информацията и в резултат загубиха войната на информационният фронт, информацията която поемаме ни формира - формира съзнанията ни, а това е битка която се води за съзнанията ни, на нас - всички, колективният вектор на съзнанията!- условието за победа

  КОГАТО СПОРИШ С ИДИОТ - увери се че и той не прави същото!
 23. 23 Профил на Georgisim
  Georgisim
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#21:"Felix"]Тази свобода ни позволява днес да съберем 5000 човека, които утре ще протестират срещу корупцията в правителството. И още 500 000 човека в Румъния, Полша, Словакия, Прибалтика, Бразилия и Индонезия, които ще подкрепят идеята. [/quote]


  Именно за това правителствата не харесват Интернет.
  Всъщност Интернет е творение на военните, доразвито от няколко щатски университета .... и може би "най-демократичните" правителства вече съжаляват за тази си грешка. Но за щастие духа от бутилката вече е вън и няма спирка

  ---------------✂ ---------------------&013 ваучер за еднократен хейт&013
 24. 24 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Весело

  [quote#4:"antonydelarea"]Предпочтам да си имам работа с хора с лица, на които доброволно съм делегирал някакви права. [/quote]

  По същия начин е бил избран Хитлер...

  А е и време хората малко да почнем пак да мислим, напоследък само гледаме, станахме изглупели воайори.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 25. 25 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#21] от "Felix":

  Харесвам коментара ти и съм съгласен с повечето неща, които пишеш, но... Това за което говориш - свободата на общуването и споделянето на общи ценности от много хора по едно и също време на различни места - се дължи на самия Нет, не на Анонимните.
  Ако аз, ти, ние, имаме общ проблем, нека да се организираме (по интернет) и да излезем да протестираме (реално, на улицата). Това наричам общестено мнение, е не мнението на група хакери, които не си показват лицата.
  За да се подобри живота ни, трябва да се подобрят условията за личностна реализация на всеки индивид в държавата. Само че държавата - свободна или не - е копие, продукт на общесвтото, което я създава. Каквото ние е обществото, такава ни е държавата, каквито са ни хората, такива са ни политиците. Няма нищо общо с Анонимните и с маската на подпалвача Гай Фокс.
  Ако искаш/ме да променим държавата, трябва да променим, да въздействаме на обществото, на хората около нас, но това не става с криене зад маски, а с даване на личен пример. Ето затова има Фейсбук - искаш с нещо да промениш обществото, да промениш общественото мнение - създай група, намери съмишленици, организирай протест. Но граждански протест от хора с лица, които застават с името си зад идеята, а не се крият за маска на измислени герои.

  Та, така - Не, не всички сме Анонимните, а това са само хора, които пишат по форумите зад измислени никове...

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 26. 26 Профил на bette
  bette
  Рейтинг: 782 Любопитно

  До коментар [#25] от "antonydelarea":

  е, понякога действията на анонимните са и действия за личен пример мен лично някои техни неща ме кефят, а и не можеш да имаш интернет без хакери, освен всичко друго те са и субкултура, освен това в горния текст са забравили да споменат, че едно време хакер е значело и компютърен специалист наистина доста отдавна, но...

 27. 27 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Поредната простотия.. Лумпенизация на масите..

  Марс е изконна Американска територия!
 28. 28 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#26] от "bette":

  Проблемът е, че са пример за безотговорни действия - скрит съм зад маска или зад никнейм в нета и мога да правя каквото си искам, защото няма как да бъда наказан, ако другите не одобрят моето деяние.
  Нали разбираш, че ако съм Анонимен, аз стават и съдия и екзекутир, никой не ме контролира. Къде тук остава свободата на другите? Няма я, аз съм им я отнел, под претекста, че го правя за тяхно добро...

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 29. 29 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 450 Любопитно

  "Ако нещо е твърде хубаво, за да е истина - то най-вероятно не е!"
  Такъв порив на надежда и свободомислие в този алчен, корумпиран и покварен свят...
  Анонимните застъпват антиглобалистични идеи и права като свобода на словото, достъп до информация, защита на личните данни и т.н., а станаха твърде популярни именно чрез масмедиите, които са основното средство на корпорациите за потискане и манипулация на точно на тези права и идеи.
  Това е твърде съмнително и обезпокоително.
  Засега подкрепям идеите и каузите на Анонимните, но трябва да подхождаме със съмнение и да бъдем много внимателни когато корпорациите, властите и медиите се домогват до ги представят като радетели за свобода...
  "Не вярвай на нищо докато не бъде официално отречено!"

 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Любопитно

  "През 2006 г. те не прощават на канадския педофил Крис Форканд. Изваждат на показ онлайн "подвизите" на Форканд и на други като него. С тази операция съществуващите от 2003 г. Анонимни,"

  Тая глупост откъде си я изсмукахте от пръстите?

  Дайте линк за такава операция през 2006, моля? И за такъв Крис Форканд?

  Иначе оставам с впечатление, че сте оплескали нещата с Christopher Poole и имбиджборда, който той създаде - 4chan -
  от чиято операция Project Chanology в крайна сметка тръгнаха Anonymous

  Pedobear е интернет мем, който тръгна от 4chan
  http://en.wikipedia.org/wiki/Pedobear

  Крис Пул, създателят на 4chan
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christopher_Poole

  4chan
  http://en.wikipedia.org/wiki/4chan

  Project Chanology - първата голямап операция
  http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Chanology

  Хайде пак да си плрочете статията от Уикипедия за Anonymous и да си подредите нещата първо в главата, после да си оправите текста.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Anonymous_%28group%29

  Моля.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Еми хайдутлука под турско не е ли, по тая логика да ограбим банките, па кой ще ни кредитира тогаз...?!

 32. 32 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#30] от "Вени Г.":

  Вени, фактите явно не са важни, важното е да публикуваш някакъв материал, с текст, който да получи всеобщо одобрение (от анонимните писачи в форума), и статията да бъде обявена за най-добрата в изданието...
  Тъжно е, но ние хората обичаме да бъдем лъгани...

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 33. 33 Профил на trakiika
  trakiika
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#6:"Heisenberg"]Дневник, това е най-добрата статия която съм чел от вас. Благодаря! [/quote]
  Абсолютно съгласна!
  Свободата принадлежи на обществото и никой манимулативна медия, лицемерен политик или сивите кардинали дърпащи нишките на световната икономика НЕ МОЖЕ да го СПРЕ!
  Нашият ден ще дойде хора имайте вяра.

 34. 34 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#24] от "Master of puppets":

  Това не е ли точно благодарение на интернет? Тук всеки може да си воайорства доста анонимно. Една от най-обикновените и масови човешки черти. Като се замислим, не сме ли всъщност просто една електронна тълпа?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 35. 35 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Разстроено

  Това съответно е и една от малкото положителни статии относно Анонимните.

  Също така е важно да се има предвид, че това не са само група от хакери дето искат да пакостят. Някои от Анонимните нямат нищо общо с компютрите дори.

  Говорим за ценности. Тези които бяха толкова размити от капитализма Искрено ще се радвам ако всеки вникне какво всъщност преследват Anonymous и Occupy !

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 36. 36 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1691 Любопитно

  Прекрасна статия. Накои неточности не развалят общото впечатление.
  Кризата на демократичните общества неизбежно поражда порив за отстояване на есенциалното разбиране за свобода. Носителите на този порив неизбежно се третират като нарушители от официализираната власт. Следват повече или по-малко революционни промени. И бившите властоопределящи стават низвергнати престъпници, а бившите нарушители стават новото статукво.
  И колелото на историята се върти ...
  Успех!

 37. 37 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#35] от "Dorian Gray":

  Искрено ще се радвам ако всеки вникне какво всъщност преследват Anonymous и Occupy !

  Добре, напиши ги сега тук - какви са ценностите на Анонимните, какво всъщност преследват те и защо това трябва да го одобрявам, без да ги познвам?

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 38. 38 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Любопитно

  До коментар [#37] от "antonydelarea":

  Occupy тръгна като протест срещу поляризацията в социалната сфера предизвикана от кризата. Протестираха и срещу банките, които излязоха сухи от кризата с парите на данъкоплатците, а самите данъкоплатци сега носят последиците от кризата която банките предизвикаха.

  И като за капак... огромни заплати и бонуси на банкерите и т.н.

  По-нататък оствам на теб да дириш в нета материали и да решиш дали имат право тези хора.

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 39. 39 Профил на Master of puppets
  Master of puppets
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#34:"chichi"]Това не е ли точно благодарение на интернет?[/quote]

  Тц. Воайорството е в резултат най-вече на телевизията - гледаш каката с големите или пата-кюта и така минава живота ти - като зрител.

  Докато интернет дава и възможност за себеизява, т.е. има елемент на мислене. То и затова го подгониха толкова напоследък.

  Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams...
 40. 40 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#38] от "Dorian Gray":

  Е ти пък сега - какво е това? Копи пейст от някъде и бягаш от въпроса...
  Пак питам, три простои неща - какви са ценностите на Ананимните, какво всъщност преследват те и защо това трябва да го одобрявам, без да ги познвам?

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 41. 41 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#35:"Dorian Gray"]Това съответно е и една от малкото положителни статии относно Анонимните. [/quote]

  Това е така, но също така е вярно, че статиите и репортажите, в които Анонимните се представят като борци срещу глобализацията, финансовата и банковата система, за свобода на словото, достъпа и обмяната на информация и т.н. в съзнанието на хората също предизвикват асоциацията с положителни герои!
  Трябва да имате предвид, че дезинформацията и манипулацията са основните похвати на медиите и затова трябва да бъдете много внимателни и да обмисляте критично всяка информация, която е поднесена от подобни източници и не само...Спомнете си Асандж и Уикилийкс, които твърдяха, че ей така с ровене в нета може да се натъкнеш на дипломатическа кореспонденция, както и че кадрите с хеликоптера са били предоставени от някаква пияна американска фуражка Не бъдете оФци - мислете с главите си и подлагайте на съмнение и анализ всяка информация!

 42. 42 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Прекрасна статия за добра кауза

 43. 43 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Разстроено

  [quote#36:"AzDebil"]Накои неточности не развалят общото впечатление. [/quote]

  "Някои неточности"?

  Освен това, че няма никакъв канадски педофил Крис Форканд, например. И никаква операция срещу него, а интернет мем Pedobear
  Първата операция беше срещу църквата на сциентолозите и се наричаше Project Chanology
  Не съм велика, но идеята, че всеки от нас е Anonymous, а изказах по-коректно към истината преди месец - http://semkiibonbonki.blogspot.com/2012/02/anonymous.html

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 44. 44 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#30] от "Вени Г.":

  Не че съм от Дневник, но все пак потърсих по въпроса:

  "Members of Anonymous were identified as responsible for the arrest of suspected pedophile Chris Forcand"

  http://en.wikipedia.org/wiki/Anti-pedophile_activism

 45. 45 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#44] от "ju":

  Ама може и да те вземят, защоато дори не си погледнал кекво има в линка, който ми даваш, а в него има следното:

  "See also

  Anti-pornography movement
  Chris Forcand
  Ephebophilia
  Hebephilia
  To Catch a Predator - An NBC Dateline series that collaborated with Perverted-Justice
  John Wojnowski"

  И като кликнеш върху предполагаемото име на предполагаемия педофил Chris Forcand те редиректва към статията

  "Anonymous (group)

  "From Wikipedia, the free encyclopedia
  (Redirected from Chris Forcand)"

  Сега ще пробваш ли пак с линкчета да ми покажеш какъв е и къде го има тоя Крис Форканд?

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 46. 46 Профил на Хипчо
  Хипчо
  Рейтинг: 1391 Весело

  Анонимен Хипопотам съм и аз също!

  ВОДА, ПОВЕЧЕ ВОДА!
 47. 47 Профил на Felix
  Felix
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#25] от "antonydelarea":

  Съгласен съм, че принципно не са нужни Анонимните, за да може това, което съм описал, да се случва. Но също така е факт, че има хора, които са по-готови от други да действат и имат повече познание как да действат. А лошият интернет имидж е нещо, от което всяка организация се страхува неимуверно много. Представи си Османската империя да имаше лош интернет имидж и българите да имаха на разположение интернет - тогава нямаше да има по една изолирана бойна чета във всяка планина и няколко революционерски центъра в Северна България, ами синхронизирани действия на четници, революционери и мирно население по цялото българско землище от периода.

  Иначе и аз искам да застана с името си и лицето си зад инициативите, които поддържам, и да изразя вижданията си или да дам личен пример. Но мнозинството има смелост да го направи само ако запази анонимността си. Както пише в статията един човек съществува само за ограничения кръг от негови познати и до някъде е анонимен така или иначе. Ти например нямаше да съществуваш за мен и тази дискусия нямаше да се реализира, ако Интернет не беше толкова свободен. Друг е въпроса дали от този обмен на мнения ще последва нещо хубаво, нещо лошо или абсолютно нищо. Но не е за подценяване самия факт, че ти под формата на antonydelarea и аз под формата на Felix имаме какво да си кажем по въпроса.

  Освен това аз, а и много мои познати, които искрено се интересуват от обществените настроения в България, живеем извън страната и единствения начин да вземем участие е през интернет. Да си признаем - протестирането пред нашето посолство няма да доведе до никакъв ефект, а медиите не са сигурен канал за предаване на идеи и визия.

  А ако беше вярно, че държавата отговаря на обществото, нямаше да се налага обществото да протестира. Може би то е изградило държавността, но за управлението на държавата се грижат влиятелните. Затова и има разминавания между дейността на държавата и исканията на обществото. Може би изглаждането на тези различия не би трябвало да стават чрез Анонимните, но не можеш да отречеш, че са мощен инструмент за въздействие. И ще останат мощен инструмент за въздействие, докато управлението на една държава не включи по някакъв начин обществените настоения в Интернет. Тогава ще се обезмислят, докато не се намери друга форма на балансиране между общество и власт. Просто взаимодействието между власт-имащите и хората, които разполагат с повече познания в една сфера с много потенциал, но пренебрегната от държавата, винаги е било такова. И когато хората са почнали да получават права и свободи, и когато буржоазията е започнала да трупа повече богатства от аристокрацията, и когато интернет потребителите са добили повече поле за изява отколкото публичните и частните институции.

 48. 48 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Авторката е "открила" несъществуващия педофил Крис Форканд, защото е попаднала случайно в http://encyclopediadramatica.ch

  без да знае, че Енциклопедиа Драматика е като нашия сайт невероятно.ком, където се бълват псевдоновини.

  ето статията за измисления канадски педофил Крис Форканд в Енциклопедия Драматика
  http://encyclopediadramatica.ch/Chris_Forcand

  Ама хайде сега да прочете какъв е този сайт http://encyclopediadramatica.ch и дали може така да се преписва, без да се мисли.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ако са пуснали тази преписня в хартиения вестник, утре ще си го купя и цяла седмица ще гавря на воля в блога си.
  Обещавам да давам линкове и тук.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 50. 50 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#47] от "Felix":

  Пак съм съгласен е повечето неща, писани от теб. И аз бях в чужбина, но се върнах преди време, с идеята да променя обществото. И повярвай ми, успявам повече с личен пример, отколко да се крия зад анонимен ник.
  Щом и ти се в чужбина, ето това е за теб - работи за обща полза, гарантирано е, и няма анонимници. http://www.facebook.com/#!/groups/212803200303/

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 51. 51 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#40] от "antonydelarea":

  Къф копи пейст бе?

  Обясних ти за Occupy. Те например не са много анонимни. Събират се и отиват да протестират срещу неправдите. Съвсем реално. Едно лице на анонимността им е, че няма лидери гонещи власт. Всеки е анонимен а силата идва от единността и големия брой привърженици.

  Аз пък иначе изобщо не пропагандирам. Ако искаш ги уважавай. Но щом питаш защо да ги уважаваш, без да си направиш труда да разбереш повече, значи не си за тази общност

  Искаш ценности:

  Свобода, Равенство, Братство

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 52. 52 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Ето какво пише на главната страница на сайта, който е "източник" на авторката на Дневник:

  Welcome to
  Encyclopedia Dramatica
  "In lulz we trust."
  Serving over 10,187 articles since April 15th, 2011

  http://encyclopediadramatica.ch/Main_Page

  А само на този сайт "съществува" Крис Форканд. "Съществува" във вид на статия:
  http://encyclopediadramatica.ch/Chris_Forcand

  В другите реалности - извън гавраджийската на Еннциклопедия Драматика и преписваческата на Юлия Иванчева - такова лице не същуствува. Поне не в реалната реалност и в интернет реалността на сайтовете, които имат по-голяма достоверност от http://neverojatno.com/

  Тия пичове от Дневник утре ще почнат да преписватн и от Бъзикилийкс
  http://neverojatno.wordpress.com/

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 53. 53 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  Дориан, не смесвай нещата на Окупаторите и на Анонимните! Има огромна разлика, и ти и аз знаем. Кой е казал, че са едно и също нещо, че се борят за едно и също?
  Каква им е каузата на Анонимните за трети път те питам, но ти, както и аз, не знаеш нито кои са всъщност те, нито за какво се борят. Разликата че, че ти им вярваш безрезервно, а аз - не.

  Що се отнася за Свободата, Равенството и Братството - това за мен не са ценности на индивид, а на една диктатура. На мен ми стига Свободата, равенство и братство няма.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 54. 54 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  "In lulz we trust." е гавра с изписанато върху долара "In God we trust"

  "lulz" на жаргона на хакерите и хактивистите значи нещо като "майтап", "ташак"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 55. 55 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 667 Неутрално

  "Те имат кауза. Това е като разликата между партизаните, които, както знаем, предимно нападат мандри, и четниците, които действат в защита на гражданите от дерибеите и свързаната с тях държава."

  ++++++

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 56. 56 Профил на Dorian Gray
  Dorian Gray
  Рейтинг: 837 Любопитно

  До коментар [#53] от "antonydelarea":

  Ами да, имаш право за Анонимъс и Окюпай. Различни са.

  Но мисля, че каузата им е почти една и съща - нов световен ред. Ако трябва да ги разгранича, бих казал че Окюпай действат чрез протест срещу съществуващи неправди, а Анонимъс са против налагането на нови такива.

  Искам да уточня, че не им вярвам сляпо. Нито съм член, нито активист, нито тайно ги финансирам Но съм склонен. Стига да видя, че си струва. Времето ще покаже. Защото големите неща не стават бързо.

  Не мога да го твърдя за Анонимъс, но Окюпай например са против наличието на пари. Искат някой ден всички да направят така както героите в "In Time" накрая. Утопично, разбирам. Но знае ли човек до каква идея може да се развие..

  МОЛЯ, ИЗИСКВАЙТЕ ФИСКАЛЕН БОН !!!
 57. 57 Профил на Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Св. влкмч.Тамихнет Вагнеревич
  Рейтинг: 1614 Весело

  [quote#11:"antonydelarea"] един от основните им активисти се оказа, че работи за ФБР?[/quote]

  Няма основни активисти. За да сътрудничат "анонимните" на ФБР , означава ти да сътрудничиш на ФБР и аз , и всеки един. Така че - да , ако искаме - можеМ да станем сътрудници на ФБР. Но точно за да не бъде дискредитирана организацията от 1 или 2-ма , понеже службите могат да се разправят с всеки , тя има този формат - а именно - всички са равни , никой не познава никого , всички са анонимни. Продавача на хляб в магазина , бензиджията , дядото от градинката , тийнейджъра от градинката.

  15.02.1989 - 07.02.2018
 58. 58 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#56] от "Dorian Gray":

  А, ето че се разбрахме или поне - сме на много сходни мнения.
  + ти е от мен

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 59. 59
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 60. 60 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#57] от "Karelson":
  Разбирам каква е структурата, но нали знаеш - винаги има "активисти" и "пасивисти" в една организация, която и да е тя. Така че при една "хоризонтална структура", все пак се налага на едно ядро от хора да обощават информацията и да планират нещата. Още повече, в една "неформална" структура, и лидерите и са такива - "неформални" (т.е. не формални, назначени, а истински, естествено изпъкнали с качества и способности).
  И когато една подобна "неформална" и "хоризонтална" структура съществува с години, тя неизменно започва да се "вертикализира", да има мозъчен център и изпълнители, да има информационни канали, по които текат съобщения, било като заповеди, било като отчет.
  И така с времето се оформят някои по-първи членове от равните. Затова и когато от ФБР го арестуваха този пуерториканец, се оказа, че не само могат да достигнат и до други хора, но дори и да спрат конкретна атака на Анонимните, като тази срещу ЦРУ. От тук насетне вече елементарно да я държат под контрол.

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 61. 61 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Бей оттука ва, язе имам баш три имена и още неколко прякора !

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 62. 62 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 727 Неутрално

  На който не му е ясно, че anonymous са honeypot govnerment shills, да пие една студена вода, като му се изЯсни.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 63. 63 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  И за всичките гении на алтерглобализма:

  Преди да осъждете Сабу и изобщо да си мърдате задниците на мозъка, що не се поапитате ако вас ви наебе ФБР отс3екъде и както то си5 знае, дали ще сте толко отворковци?!

  Аре аман от новопосветени.

  Не знаете какво е правил Сабу в последните месеци. Но вярвате на това което фбр ви казва. Давайте пичове давайте така.

  Давчера не знаехте сабу, днес го съдите. аре обратно и кошарата у фейсбука.

  К/ойто разбрал, разбрал.

  Ние сме никой.
  Ние сме легион.
  Няма да забравим.
  Няма да простим.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 64. 64 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 1004 Весело

  На крак о парии презреени
  на крак о роби на трудаааа
  подтиснати и унижеени
  възставайте срещу врагаа

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 65. 65 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Крайно време е Anoymous да се насочат срещу истинския враг на човечеството - ЛИХВАТА.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg

 66. 66 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#64] от "Karla Bann'd":

  Ти се бъзикаш ама матряла пак няма да разбере, че се бъзикаш

  Няма шики-мики.
 67. 67 Профил на trenkov
  trenkov
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Анонимните са бандити, а народът е тъп !

 68. 68 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Много добре написана статия. Браво!

 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на edainov
  edainov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вени Г. Не така. Омразата убива - най-вече мразещия и хората около него. Не си вземай грях на душата, че винаги близките ти плащат сметката. Не трупай лоша карма, че Вишну води днвеник. Ом мани падме хум

 71. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 72. 72 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  ау, сетих се авторката не знае май какво значи

  лулз

  пиша ю го на аенглез. да знае как да го търси в интернет щото в речника на стюд3ентите го няьма
  lulz

  епик фейл - може да й напиша като намери лулз.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 74. 74 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 775 Весело

  Не липсват телета.
  Похвално!
  Всъщност каквото и да си говорим,важното е, кой е председател на Федералният резерв на Щатите.Президентите не ги броя,имената нямат значение.
  Останалото е баластра мохабет.

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 75. 75 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Е , нека добавим и Анонимният фактор , който диктува общия ни живот в Територията . Защото не забравяйте , че другото в живота на хората е , "личното самозадоволяване" . За разлика от други народи , нашата Задача е значително по-лека , защото и просто , Трябва "от вътре" да се Приобщим . Иначе , ставаме абсолютна плячка за хиените и лешоядите , които ни дебнат ...

 76. 76 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  До коментар [#75] от "dimko":

  У територията всичко е джастфурлулз

  П.С. Тва тук се нарича "територия"

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 77. 77 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1484 Любопитно

  "Те са съвременни четници, водещи борба за "справедливост и свобода".
  -----------------------------------------------------------------------------
  По нашенски, хайдути. Те пък кога се превърнаха в лошите за някои, та сега са между "Осанна" и "Разпни го"?

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  Чудесна статия! Поздрави на автора!
  Абе той е женаЧестит празник, ако го празнува.
  "Интернет е в състояние да свърже всички нас. Когато сме свързани, ние сме силни. Когато сме силни, имаме власт. Когато имаме власт, ние сме в състояние да направим невъзможното."

  Що ли ми се струва, че това ще е новата демокрация с която трябва да се съобразяват досегашните световни конспиратори
  Не случайно АКТА, СОПА и кво бе другото недоразумение, бяха лансирани...
  Сега да чакам ЛАКТА/известна марка бонбони от близкото минало!/

  Anonymous....forever....


  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 80. 80 Профил на hyram1
  hyram1
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Демокрацията е в криза. Гуантамо Буда, Исус Христос, нашия Левски са рожби на времена на социална несправедливост . Тяхната реакция е била форма на протест . И забележете никой от тримата не проповядва насилие. Без насилие със мощен граждански протест срещо олигарсите и монополите и банките който са се превъртали в алчни лихвари няма да се получу нещо . Трябва да се тръгне организирано с нещо . Защо това нещо да не са анонимните.Важното е да не се допусне това движение да бъде обсебено от определени кръгове нямащи си нищо общо с идеологията на първоначалния и замисъл .Идеята за либерално демократичната държава, като последна идеология на човечеството се срути ,Дошло е време за нови обществени договори . Демокрацията се компроментира.В края на крайщата не маже едно човешко същество да получава 50 евро на месец за съществуване а друо 500000 евро и двамата да живеят в общност претендираща за солидарност и справедливост.

 81. 81 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#11:"antonydelarea"]Правителството мога да го сменя, Анонимната власт - не. [/quote]

  Извини ме,но това си е противоречие!Правителстваа са проводник на анонимни властници.Нищо не можеш да смениш.Прономерован,прошнурован и подпечатан си.Абсолютно програмиран и предначертан.
  И ти личи!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 82. 82 Профил на ju
  ju
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малко по темата: Avunit от LilzSec: Всичко което ме уличава е изгорено http://jul1an.github.com/blog/2012/03/08/avunit-everything-incriminating-has-been-burned/

 83. 83 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#52] от "Вени Г.":

  http://techland.time.com/2011/10/24/anonymous-takes-down-40-child-pornography-sites/

  Ето ти нещо малко по-реално. U mad? : P

 84. 84 Профил на Антони Де ла Реа
  Антони Де ла Реа
  Рейтинг: 704 Любопитно

  До коментар [#81] от "sandman":

  Извинявам те, ама не съм съгласен.
  И защо да е противоречие? Всяко правителство е под натиск - на фирми, на лобисти, на синдикалисти, на всякакви интереси, включително и граждански. Но не всяко правителство се поддава на корупционен натиск. И обратно - всяка легитимна власт по някакъв начин се влияе от общесвеното мнение, от одобрението или неодобрението на масите, на електората. Дори и нашето, това в момента. Така че, пак твърдя - недоверчив съм към всяка власт и искам да мога да я контролирам, колкото се може повече. В момента мога да го правя, малко или много - има си стотина абсолютно законни начина за това и сега. Няма нужда да съм анонимен за да протестирам, ако нещо не ми харесва в страната.
  И освен това - не вярвам в теорията за Световната конспирация. Не вярвам и на Анонимните, това е...

  Кой, ако не аз, кога, ако не сега
 85. 85 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  [quote#84:"antonydelarea"]Световната конспирация. Не вярвам и на Анонимните, това е... [/quote]
  Кой каквото и да ти говори,да знаеш,че става въпрос за пари.Конспирация няма!Има нестихваща човешка алчност,подплатена с глупостта,че сме безсмъртни.Всеки който се докопа до власт,икономическа или политическа,се самозабравя.
  Маймунска му работа.
  Например,двадесет и кусур години ги сменяме нашите управляващи,те все същите!

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 86. 86 Профил на soregashi
  soregashi
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "antonydelarea":

  Грешка - Анонимните не търсят влас, те търсят промяна и отстояване на ценностите, които властта се прави, че има. Така че няма нужда от притеснение .

 87. 87 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  На мен окюпай не ми харесват, защото те наистина не знаят какво искат. За пример - в последните дни на лондонския лагер е царяла мизерия, нервност, заплахи на едни членове да "отскубнат растите на други" и пр. Но това са волните ездачи - 99-те процента. Лично аз съм за 1-ият процент, но не съставен от богати, а от хора идеални и идеалисти, умни и смели мечтатели, които работят дъното на кочината, за да отворят поне една цепка и да пуснат малко светлина.... И виждам Анонимъс като такива хора - все пак имайте предвид, че трябват повече познания и въображение, отколкото едно 15-годишно хакерче има... Не виждам нищо лошо в дейността им. А радващото е, че все повече добри компютърни специалисти - и хора - ще се пробват в тяхното поприще.

 88. 88 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Този материал за "Анонимните" ,не е лош, но и добър не е. Прилича ми на предварително идеологическа поръчка,с цел да бъде разцепено ,асимилирано на части и унищожено движението на "Анонимните" в България,още в зародиш....Защото Вишата масонска Ложа на "Розенкройзерите" се чустват застрашени при безпределната им жажда към Световно господство над цялата Планетата Земя /хората,ресурсите,енергиит и др./. Особенно,след като вече има признаци, "новите" човешки Генерации /ДЕЦАТА "ИНДИГО" и КРИСТАЛНИТЕ ДЕЦА/ че,са напъпили като пъпки от бъдещ "плод", и е въпрос само на време Те да се "родят" на Земята и да сменят сегашната посредствена Световна олигархическа система за "управление", която "Някои"/???/ Ни я пробутват като "Демокрация"...При прочета,личи непознаване в детайли целите,проблемите и действията на така нареченото "ИТ-Поколение":"Анонимните"и "Хакерите" са обеденени в стремежът им да се борят и да оцелеят в "сегашният крайно посредствен и агресивен свят" .Хакерите не са лоши хора:"да хакнеш дадена техническа Машина,Апарат,Програма ,Система и др.,означава: вкарвайки в Нея добавъчна стойност от НОУ-ХАО /интелектоална собственост/,по принципа:"умен съм--сетил съм се",да им намериш други приложения ,различни от първоначално зададените ,конструираните/ .Когато "хакват",например Базата от данни на ЦРУ,ФБР,Пентагонът,Банката ,и др. стратегически институции,Хакерите никога не причиняват щети Там,чустват се горди ако "влязат и излязат "незабелязани" от Техните Колеги,които поддържат "Защитните стени в софтуера и хардуера"....Тези ,които правят поразии,като вкарват кумпютърни вируси,например, с цел да ограбят /информация,пари и др./ се наричат КРАКЕРИ и са "нещо"съвсем различно и като манталитет,идеология и др. ,Те са престъпници още от самотоначало на замисълът им да разбият защите и паролите ,с цел престъпление /умисъл!/..Знаете ли,уважаема Госпожо ,че аз се гордея че съм ХАКЕР и до сега никуму не съм навредил /нама констатирана щета!!!/....И занаете ли,кое ми беше първото "хакване":като студент,с моята приятелка,излязохме да се поразходим с автомобила "Москвич",и по пътя ремъка на двигаля /за охлаждането/се скъса,и Аз накарах приятелката ми да си събуе чорапогашника си ,хакнах го , приспособих го, и сложих вместо ремъка в автомобила ми ,и така успешно стигнахме до първият Автосервиз,беше на около 40 км. разстояние!..И от Тогава ,като ми тръгна на поредица от "хаквания",че и до сега :на компютри,програми,процеси,ашини,апарати и т.н. ....В някои по-цивилизовани Общества/Държави,на Това Му казват "дейност по Рационализации и Изобретения" и Такива специалисти са високо платени и уважавани /включително и в САЩ !/,но извинете Ме,забравих,че в "Държавата"на "Бат Бойко" , бицепсите и бойните "умения" на българските граждани ,се ценят по-вече от "ИНТЕЛЕКТА НА ХАКЕРИТЕ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 89. 89 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Чуйте и вижте... Ако не сте...
  http://www.youtube.com/watch?v=ruVAoauWkF0&feature=related

  Припомнете си, че не всички стени са паднали....
  http://www.vbox7.com/play:ff937226

  Има много кирпич за бутане...

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 90. 90 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#88] от "инж.Бъчваров , Казанлък":


  [quote#88:"инж.Бъчваров , Казанлък"]Аз накарах приятелката ми да си събуе чорапогашника си ,хакнах го , приспособих го, и сложих вместо ремъка в автомобила ми ,и така успешно стигнахме до първият Автосервиз,беше на около 40 км. разстояние!..[/quote]
  Хи-хи-хи... Те това е българския гений... Познато... Като идея...
  Клещи, тел, и да строим социализма с подръчни средства!

  П.С. Много си прав за разликата между хакер и кракер. Дано го разберат...Ама...
  Майтап: нещо като корсар и пират на частна практика...
  Поздрави! Искрено ме развесели!

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 91. 91 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Love your country, fuck the government !!!

 92. 92 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Статията е добра, но не и за българите, защото ние сме особен социофеномен, със супер конфиденциални нагласи.

  Така както изведнъж след 9-9-1944 всички станаха за 1 ден КОМУНИСТИ /над 1 милион редови членове/.

  Така и същата тази членска маса изведнъж влезнаха в низвергнатите божихрамове и църкви, които бяха взривявани, опожарявани и рушени.

  А най-показателно е и съвсем прясно как всички тези и техните наследници вече по 2-ро и 3-то коляно влезнаха във обособена конформистка група наречена "формация ГЕРБ", Като без да си дават сметка никога както тогава така и сега напълно какво вършат.

  Така всички тези хора, както се казва в заглавието, могат и да бъдат АНОНИМОС както и защо не да бъдем озаглавени:

  Всички ние сме АNONIMOS.

 93. 93 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Така както е исторически подкрепено всичко, защо ли е пропусната въоръжената борба на българските партизани срещу монархофашизма, в която деен участник е лицето Т. Живков, последващ 38 годишното му управление, дало основа и вдъхновило съвременика ни Бойко Борисов да поведе нанякъде един народ, който е дезориентиран географски поначало.

  Как не е включе доаена Кастро ръководил 40 годиниедна островна държава без особенефект и т.н....

  Всички те са започнали като анонимни герои...

 94. 94 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 229 Весело

  Ще поумнеете. Ама и на политиците ще им дойде акъла в главата. За да има анонимни, значи много напрежение се събира от репресии в различни области и ширеща се корупция, интриганство и живот воден срещу нормалните порядки.

 95. 95 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  "Това е като разликата между партизаните, които, както знаем, предимно нападат мандри, и четниците, които действат в защита на гражданите от дерибеите и свързаната с тях държава."

  Един доказано по-умен човек е казал: "то е като разликата между терористите и борците за независимост."

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 97. 97 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Да напомним на пърхащата от щастие гусойца, че лумпенимусуте с атаките срещу Sony Pictures, Fox Broadcasting, PBS, Stratfor, Visa, MasterCard, PayPal и др. са вече зад решетките. Много още нет-папараци са на път към местата за лишаване от кво-беше-там. Наказанията за подобен род дейност в Щатите излизат извън представите на глобалното дигитално съзнание, а в такива случаи сблъсъкът с физическата реалност е жесток. Зрителите да си приготвят по 2 кг. носни кърпички за сълзи и сополи.

 98. 98 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  В масата на самотните виртуалисти неспособни на някъква "друга" съпротива, трябва да даде съзнателно усещането за възможна полезност, за да не им се даде възможност за "други" по-притеснителни изяви.

  САМО ИДЕАЛЪТ ЗА СВОБОДАТА ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЪРЖА, НО НИКОГА САМАТА ТЯ!

 99. 99 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#88] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  БЪЧВАРОВ, това за чорапогащите е препоръка от наръчника за автомобилисти в бедствено положение. Не си го измислил ти.

  Ей, за това сме такива вярваме си на собствените желания, но не и на реалните ни възможности.

 100. 100 Профил на селянин
  селянин
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#4] от "antonydelarea": аз съм малко по-стар и си спомням навремето движението на хипитата в САЩ, а то беше насочено против системата. После, след време се оказа и го има документирано, че ръководителите на движението са информатори и манупулирани по една или друга причина от ЦРУ. Та и сега да не се окаже нещо такова !!!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK