Защо поскъпват яйцата и кои са лошите в тази драма?

архив

© Иван Кутузов

архивПубликуваме текста на Николай Вълканов от новия бюлетин на Института за пазарна икономика (ИПИ). 


Ако човек следи темата с растящите цени на яйцата в медиите, в някакъв момент неминуемо ще започнат да му се привиждат кожодерски настроени спекуланти на всяка крачка и един героичен министър на земеделието, който се опитва да овладее поскъпването. Реалността обаче е малко по-различна.


Факт е, че в момента българите купуват едни от най-скъпите яйца в ЕС (петите най-скъпи след Германия, Италия, Швеция и Румъния по данни на Европейската асоциация на преработвателите на яйца – ЕАПЯ, за 27.02.2012 – 04.03.2012). Не е вярно обаче, че поскъпването е с 40% за една седмица и със 100% за година, както твърдят медиите и министър Найденов. Ръстът на цените e с 28% за седмицата 27 февруари - 2 март спрямо предходната според Комисията по стоковите борси и тържища (КСБТ) и с 21% според ЕАПЯ, чиито данни са за 27 февруари – 4 март. За година поскъпването пък е с 60 на сто (тук данните и на двата източника са идентични). Странно е, че министър Найденов цитира грешни данни, при положение че самото Министерство на земеделието разпространява тези на КСБТ.
Както и да е, спорът за числата, макар и важен (доколкото данните не бива да се манипулират), не променя факта, че цените на яйцата са на рекордно високи нива. Каква е причината за това обаче и има ли "лоши" в тази ситуация?


Да започнем с обективните предпоставки за ръста на цените. Консумацията на яйца е в значителна степен повлияна от сезонни фактори. Това личи от резките промени в цените, видими с просто око на долната графика:


 

© Държавна комисия по стоковите борси и тържищата


Цените рязко спадат в средата и съответно се покачват в края на годината. Също така е видно, че сезонният ефект не може да обясни изцяло близо 50% покачване на цените в началото на тази година спрямо съответния период на предходната. В интерес на истината през януари цените са на абсолютно същото ниво както в началото на 2010 г. – 23 стотинки за брой. Нарастването е изцяло концентрирано от февруари до сега.


Какво се случва през това време?


От 1 януари 2012 г. най-накрая влиза в сила европейската директива за хуманно отношение при отглеждане на кокошки-носачки (приета още през 1998 г.). Документът повелява, че производителите, които отглеждат кокошки в клетки, трябва да инвестират в по-големи (с около 1/3-а) клетки, които да бъдат по-комфортни за птиците. Това на практика означава, че птицеферма с n-брой птици ще има 1/3-а по-малък капацитет след инвестицията.До каква степен това касае българските производители? По последни данни на Агенцията по безопасност на храните от 23 февруари т.г. 1.2 млн. птици (за сравнение кокошките-носачки в България са били към 4.3 млн. в края на 2010 г., по данни на Агростатистиката) се отглеждат в уголемени клетки, или около 28% от всички. Други 2.3 млн. или малко над 50% се отглеждат по алтернативни начини (напр. подово), и за тях не важат новите изисквания. Останалите птици (близо 20% от всички), чиито живот не отговаря на приетото от Европейската комисия понятие за кокошо щастие, би следвало да бъдат постепенно ликвидирани (над половин милион). Според същия регламент яйцата от тези кокошки не могат да бъдат продавани за консумация, а могат да отиват само за преработка. Т.е. пряк ефект от регламента е пониженото предлагане на яйца веднъж заради намаляване на капацитета на фермите, които отглеждат птици в клетки, и втори път заради изключването от пазара на яйцата на нещастни кокошки (било то български или вносни). С други думи имаме ограничена търговия и понижено предлагане при високо търсене.


Казусът далеч не е само български, както се опитва да внуши министър Найденов. Германия, която е нетен вносител на яйца, регистрира 69% ръст на цените от началото на годината досега, по данни на ЕАПЯ. Там са и най-скъпите яйца в целия ЕС според същият източник. В Румъния поскъпването е с 64 на сто, в Чехия с 46 на сто, в Полша с 42 на сто. Да сте чули германският или полският министър на земеделието да притиска производители или търговци да намаляват цените? Това просто няма как да се случи. Истината е, че проблемът е повсеместен и изобщо не идва изневиделица. На 24 октомври, 2011Foodnavigator пише: "Преработвателите на храни предвиждат увеличения на цените и недостиг в предлагането на яйца в цяла Европа през следващата година след въвеждането на ново законодателство за хуманно отношение (към кокошките – бел. авт)." Горе-долу по същото време белгийски производители алармират за опасността от дефицит на продукция през 2012 г.


Това обаче не дава пълната картина за драмата с цената на яйцата. През февруари (когато цените тръгнаха нагоре) Агенцията по безопасност на храните спря вноса на яйца от Полша по сигнал на български производители заради съмнения, че яйцата са от нещастни птици. Месец по-късно се оказа, че яйцата са били напълно редовни, но е достатъчно 2-3 пратки да бъдат спрени и унищожени с много шум от държавните органи, за да замре вносът. Какъв ли точно ефект е предполагал, че ще има тази мярка министър Найденов? И колко ли глупаво би се чувствал човек, звънейки на колегата си от Полша с молба (забележете, молба! Сякаш от един министър зависи коя фирма къде ще продава) полските птицевъди да възобновят износа си за България, който е бил спрян неправомерно?


Остава да разгледаме още една вероятност за рязкото поскъпване – търговските вериги. От данните (които отново са на МЗХ, но там явно никой не ги чете) за седемте дни до 7 март средната надценка на веригите за страната е била между 13% (при яйцата размер L) и 18% (при яйцата размер М). Дали това е много или малко е трудно да се каже, тъй като в отделни областни градове надценката варира между 0% и 29%, т.е. може да се приеме, че има места с по-слабо предлагане от производител, където транспортът оскъпява цената на дребно, или места с по-малка конкуренция на пазара на дребно. За сравнение, в началото на февруари надценката е варирала между 18% и 32% средно за страната и между 4% и 33% по места.Година по-рано (към април, за когато разполагаме с данни)  надценките са се движили между 16,6% и 23%, т.е. очевидно промяна в надценките трудно може да обясни скока в крайните цени.


Най-вероятно цените на яйцата ще спаднат в рамките на следващите месеци, стига държавата да спре да се меси в търговията. Първо, заради сезонните фактори, второ, заради това, че бизнесът в Европа вече ще се е пренастроил към новите изисквания и ще има повече възможности за внос и трето,защото производственият капацитет в България в момента е под потенциала си. Справка с регистъра на птицевъдните обекти на Агенцията по безопасност на храните показва, че към 23 февруари 2012 г. във фермите, отглеждащи птици в алтернативни (неклетъчни) системи, има свободен капацитет от около 500 000 кокошки.С други думи, пазарът ще се справи с временния ценови шок, стига да не му се пречи.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Вятър и мъгла. Искам независимо биологично изследване на яйца от нещастни и щастливи кокошки.
  На село кокошките са щастливи и яйцата им струват 20 ст.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Институт за пазарна икономика? Тези за "учени" ли се взимат , за гадатели ли ? Поне заключението им е такова - "Най-вероятно цените на яйцата ще спаднат в рамките на следващите месеци".
  Значи може да спаднат, ама може и да не спаднат. Е това е то "научно заключение".

 3. 3 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  По принцип хората не би трябвало да ядат много яйца... 4 на мес. стигат.... Трябва да се набляга на пресни зелен4уци... и бобови растения (ако ги готвите с индийски подправки като кукурма например - няма анусни газове) .....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Защото сме такава държава,
  дето, освен пенсиите,
  всичко се увеличава!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#2] от "Каишков":

  Яйцата на щастливи кокошки в Сърбия с най-добро качество и размер струват 14 ст. Даже нашите се втурнаха да ги доставят от там.

 6. 6 Профил на forumer
  forumer
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Цените на всичко се качват. Където не е имало картел и там се появи. За да се управлява и "скубе" лесно

 7. 7 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Авторът на статията е пропуснал още в началото да напише ,че това е платена публикация!!!
  В Германия яйцата са с непроменена цена от 22 години и в момента тя е 11 евроцента за бройка!!
  Онлайн справка на веригите Билла в Румъния ,която всеки средно грамотен може да направи ,ще покаже актуална цена към момента от 12 евроцента за бройка !!!
  В случая у нас в момента е 40стотинки за бройка !!
  Мафия има и това са големите търговски вериги!!

 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Абе важното е гюрултия да се вдига. И министърът да се чуди как да оправя нещата, щото плювачите изкарват "Миро Мършата" виновен.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Понякога Европейските директиви са каато Гьобелсова пропаганда. За да са щастливи кокошките, трябва да се изтрепят 1/3 от всички живи в момента!!!!!

 10. 10 Профил на ръпончо
  ръпончо
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  До коментар [#4] от "berbenkov":

  Е, все пак пенсиите се запазват. Защото заплатите падат.

  Много народ тук се е взел насериозно! :)
 11. 11 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Най-полезната храна е Мунго боб.... в него има вси4ко необходимо за хомо сапиенса.... храна за космонавти....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 12. 12 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Изуството е да си набавиш белтъ4ините от растениеята... а не животните... на там трябва да се насо4и акцента...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 13. 13 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Най-вероятно цените на яйцата ще спаднат в рамките на следващите месеци, стига държавата да спре да се меси в търговията".
  Аха, таман да повярвам! Гледам какво пише в БИЛЛА, примерно днес - 10 бр. яйца/на свободна "паша"/ - 4.99 лева
  А и не ми е съвесем ясно кой и защо ще ограничава свободното движение на стоките в рамките на ЕС, където ние заедно с Полша сме членове, до колкото ми е известно? Или нас ни смятат само за един обикновен.."член", май)))))

 14. 14 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1291 Весело

  Требе да има на пазара яйца от щастливи и нещастни кокошки, на съответните цени-щастливо яйце - 50 ст., нещастно яйце - 25ст. И всеки да си решава сам за себе си от кои яйца да яде. Точка.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 15. 15 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#4] от "berbenkov":

  В грешка си.Пенсиите ще намаляват трайно.Причината е решение на ГЕРБ те да се индексират само според инфлацията.

 16. 16 Профил на BGman1
  BGman1
  Рейтинг: 1291 Весело

  Аз ям яйца от нещастни кокошки и съм щастлив...

  الرجل الكبير
 17. 17 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Истина е, че Найденов надмина себе си в тази случка, а това с полските СПРЕНИ доставки май си е за прокурор ... няма някой да не си помисли, че един /едни/ български производители са смазали веригата, където трябва, за да се случи това ...
  А апела към Полша за подновяване на доставките е от времето на СИВ, жалка работа ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 18. 18 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  "Най-вероятно цените на яйцата ще спаднат"...

  ...

  Практиката показва, че в България цените никога не спадат. Просто остават същите докато не дойде време за следващото покачване.

  CONTADOR GRATUITO!
 19. 19 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"foster"]Просто остават същите докато не дойде време за следващото покачване.[/quote]
  Никой не може да го оспри това, наистина...

 20. 20 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1295 Неутрално

  автора е забравил и да спомене, че най-големия производител на яйца в България мнооооого отдавна ги произвежда от щастливи кокошки, така, че и инвестициите не минават метър. Спекула и картел. Така е в милата родна страна. А ние мълчим ли мълчим.

 21. 21 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#6] от "forumer":

  Цената на хляба скача с 20% . Решено. И яйцата скъпи,от което следва ,че и козунака ще струва мака си и татко. Щото се прави с яйца и брашно..

 22. 22 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Да бе да- яйцата вчера в Германия, зя десет "парчета":

  http://imageshack.us/photo/my-images/190/img0553cz.jpg/

 23. 23 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  [quote#21:"mapen"]че и козунака ще струва мака си и татко[/quote]
  Тортите също. Те ти българино Великден на Върбовден...

 24. 24 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Крайно време е българите да спрат да купуват продукти, чиято цена е нереално завишена. Не ги купувайте тези пусти яйца и накрая производителите и търговците не само ще свалят цените, ами ще почнат и да ви се молят да купувате. Това е начинът. Иначе, да се оплакваш по форуми и съседски сбирки, и да продължаваш да купуваш - файда няма.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 25. 25 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#24:"VеnRus 2008"]Не ги купувайте тези пусти яйца и накрая производителите и търговците не само ще свалят цените, ами ще почнат и да ви се молят [/quote]
  Абе..и аз уж се заричам всеки път да не обърна внимание на гаджето като ме ядоса за нещо..уж да се направя на интересен, ама..само докато се доближа на "една ръка" разстояние..))))

 26. 26 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Тъй като живея в къща двор,намерих решение на проблема.Купих си 10 кокошки,които са на свободна паша и ползувам яйца от щастливи кокошки без да съм заложник на мошинници и спекуланти.

 27. 27 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Общата тенденция е, че храните поскъпват в целия свят- Русия и Азия ядат все повече и плащат все повече. Европа просто реагира на цените на големите пазари. А България е едно мъничко пазарче, което е част от едно по-голямо пазарче. Проблемът на България е, че голяма част от храната се внася. А и да не се внася ако външните пазари плащат по-добре от местния, продукцията се изнася.
  Палячовските напъни на Найденов да регулира цените и да защитава родното производство като спира покупки от Полша са не само неефективни ами дори и вредни, да не говорим, че отстрани погледнато са жалки и смешни. Резултатът от спирането на вноса е, че за кратко време създаде недостиг на пазара. Опитите му да намали цените с административни мерки най-много да накара производителите да продават на външните пазари. В дългосроèн план цялото общество

 28. 28 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Глупости ето колко струват яйцата в момента в Барселона, мин. 1,25 евро за дузина, макс. 1,75 евро за дузина, на 3-4 стр. Там да не би да са извън Европа, че си купуват яйца по 0,10 евро (под 20 ст.). У нас цената на яйцата е резултат на спекулациите на Найденов.

  http://www.alcampo.es/viewer?p_p_id=brochuresViewer_WAR_alcampoportlets&p_p_lifecycle=0&p_p_state=exclusive&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_pos=1&p_p_col_count=5&_brochuresViewer_WAR_alcampoportlets_articleId=992822&_brochuresViewer_WAR_alcampoportlets_currentTime=1331375444016

 29. 29 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#24] от "VеnRus 2008":

  За бога ,братя, не купувайте!

  Този лаф ни е познат от над 20 г.

  "За бога, български помияри от Парламента увеличете заплатите!"
  никога не чухме.
  Защото както се вдига хляба с 20% сега,а яцата с близо 100 %,ако Дянков и Боко вдигнат заплатите и пенсиите с толкова БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ВЪВ ОФИЦИАЛЕН ФАЛИТ. Гърция ряпа да яде.

 30. 30 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#24] от "VеnRus 2008":

  Да бе ще се молят. По-скоро ще ги продадат навън. Накрая ние пак ще си мрънкаме по форумите, че нямаме производство.

 31. 31 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Една кора /maple/ - 30 яйца 17 песос = 3.89 долара = 5.80 BGL : 30 = 0.193 BGL за едно яйце.../Buenos Aires capital federal/
  Ако някой иска да се разходи на двадесетина километра извън града,ще ги вземе и по-евтино...
  Някой беше казал,че Аржентина е "бананова" република,но тук за храна давам не повече от 25% от заплатат ми...И тук политиците са крадливи,както в България...Но тук ИМА и ИМА,а в България май всичко е окрадено ОТДАВНАл

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 32. 32 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#28] от "teridan":

  Ами какво чакаш. Вкарай яйца от Испания. Ще направиш луди пари. Купуваш от Испания под 0.20 лв и ги продаваш тук по 0.50 лв.

 33. 33 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#29:"mapen"]ако Дянков и Боко вдигнат заплатите и пенсиите с толкова БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ВЪВ ОФИЦИАЛЕН ФАЛИТ.[/quote]
  Нищо подобно! Има си правила за съответствие на РЗ, според производството. Тези правила не сме ги измислили ние, а много умни хора преди нас. Прекаленото орязване на средствата за преживяване съсипва тотално икономиката. Никой не може да се смята за Господ и да си измиля нови правила. Затова сега, чак след третата година на безогледно харчене видяха, че хазната била празна Щели заем да вземат, а? Като успешен резултат от "разботата" им ли е това?

 34. 34 Профил на mrivanoff
  mrivanoff
  Рейтинг: 418 Весело

  До коментар [#31] от "yu22":

  Ти по-добре наблягай на говеждото, че там ви е направо без пари. Яйца може навсякъде да ядеш, няма да ти избягат.

 35. 35 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 811 Неутрално

  Не знам как става така, че цените, по които твърдят че купуват яйцата на едро от фермите са по-високи от цените на дребно в Европа. Това няма как да е истина. Да не говорим, че напоследък си купуваме ябълки от щастливи дървета, продават ни щастливи домати и чушки. На мен толкова щастие ми идва малко в повече.

 36. 36 Профил на teridan
  teridan
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#32:"mrivanoff"]Ами какво чакаш. Вкарай яйца от Испания. Ще направиш луди пари. Купуваш от Испания под 0.20 лв и ги продаваш тук по 0.50 лв.[/quote]
  Ако мислиш, че е толкова лесно всеки да вкара някакъв хранителен продукт, се заблуждаваш. Вече се интересувах за някои продукти. А и факта, че Ковачки при неговите възможности е уязвим и не успява да го направи, е съвсем красноречив.

 37. 37 Профил на mitcui1980
  mitcui1980
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Нещастно население и щастливи кокошки - няма по- западнал район на планетата от Европа............

 38. 38 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Аз искам само някой да ми каже по сигнал на кой български производител са изтеглени полските яйца от мрежата и на кои производители миналата година са им били одобрени и изплатени проектите за модернизация на клетките и на кои не! Тогава картинката за високите цени на яйцата май ще стане повече от ясна!
  А разходите за производство на яйце са горе долу следните 10лв. докато ярката пронесе при 330 снесени яйца (в най-лошия случай) за една година + 100 - 120 гр. фураж за яйце при цена 60ст. това прави себестойност от около 10ст. остава само да се добавят разходите за ток, вода, заплати, оборудване, сгради и т.н. с тях себестойността на яйцето не би трябвало да е повече от 15ст. или в магазина за краен клиент около 30ст.

 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Вълканов, докога ще праскате статии от това ИПИ едно към гъотере. То, че яйцата в Европа поскъпват е ясно, ама защо поне не проверите колко струват. Ето например, какви са цените на най-евтините яйца М във Франция:

  http://www.quiestlemoinscher.com/produits-frais-et-surgeles/laits-oeufs-et-beurres/ppx/oeufs-frais-moyen-x-10

  За 10 бройки, около 1 евро. Тоест, на пазара в България пречи не само министърът, но и манипулациите от страна на производители и търговци.

 40. 40 Профил на evmen
  evmen
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ТОЧНО ПРЕДИ ДВА ДНИ,КУПИХ 10 ЯИЦА ЗА 90 ЦЕНТА ОТ ВЕРИГАТА "NETO" В ГЕРМАНИЯ ! ЛЪЖЕ И МАЖЕ АВТОРА ПЪК И ДРУГИ ПОДМАЗНИЦИ-ЧЕРВЕНОГЪЗНИЦИ ! ОГРОМНА ГЛУПОСТ ! НИКОЙ НЕ ГОВОРИ ЗА "ЩАСТЛИВИ ИЛИ НЕЩАСТНИ" КОКОШКИ! ЦЕНАТА ЗАВИСИ ОТ РАЗМЕРА! ОТНОВО КАРТЕЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ! ЗНАЕ СЕ В ЧИИ РЪЦЕ СА КАРТЕЛИТЕ-ОЛИГАРСИ-НЕДОВОЛНИ ОТ ЗАТЯГАЩАТА СЕ ПРИМКА! НЕ ВЕДНЪЖ СЪМ ПРЕДУПРЕЖДАВАЛ:НЯМА ДА ПОДБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ДЕСТАБИЛИЗАЦИЯ НА ИКОНОМИКАТА , НА РЕДА В ДЪРЖАВАТА ,ДА ВСЯВАТ СТРАХОВЕ У ХОРАТА ОБЕДНЕЛИ ОТ ТЯХНИТЕ ПОЛУВЕКОВНИ КРАЖБИ И ЛАМТЕЖИ! И ВСИЧКО ТОВА НАСЛЕДСТВО ДА СТОВАРВАТ СЕГА НА СМЕТКАТА НА ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ! В САБОТАЖИТЕ ПРЕИМЕНУВАЛИТЕ СЕ МОМУНИСТИ ИМАТ НАД СТОГОДИШЕН ОПИТ ! НЕ СЕ ЗАБЛУЖДАВАЙТЕ ХОРА! ОЩЕ ЩЕ ИЗМИСЛЯТ !!!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на mapen
  mapen
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#33] от "aron25":

  Абе така си е. Христос да ме прощава но ще наблегна на агнешко на Великден. По ми е на сметка.

 42. 42 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 992 Неутрално

  [quote#38:"gadio"] това прави себестойност от около 10ст. остава само да се добавят разходите за ток, вода, заплати, оборудване, сгради и т.н. с тях себестойността на яйцето не би трябвало да е повече от 15ст. или в магазина за краен клиент около 30ст.[/quote]
  Е, не е много точно това. Не че защитавам производителите, където сигурно има някаква форма на държане на по-високи цени, но само клетка от новите е 75 евро на кокошка, което за примерно 2г ползване до амортизирането й вече става 6-7ст на яйце в себестойността. Ако сложим и лихви по банков заем за инвестицията, вече сметката съвсем отиде.
  Вече защо ни натискат да не произвеждаме яйца в дребни ферми, да не може баба да си гледа 50 кокошки на двора и да продава легално на пазара с кошничка, си е въпрос, на който знаем отговора- ЕС е място, което по всички начини с приказки за хуманност, права на потребителя и всякакъв род грижи за благоденствие реално е поле на корпорациите и се върви към пълна забрана на всяка форма на дребна инициатива не директно, но с вдигане на прага за започване и куп лицензионни режими.

 43. 43 Профил на Lubomir Alamanov
  Lubomir Alamanov
  Рейтинг: 1291 Гневно

  Уникално тъпа и лъжлива статия. Авторът или трябва да застреля преподавателите си, или да върне парите за това поръчково материалче. Тъпо! А и ми е странно, че уважавана медия като Дневник.бг дава трибуна за такива глупости. Не всичко, което излиза от този институт е добро.

 44. 44 Профил на yustal
  yustal
  Рейтинг: 470 Весело

  щастливи кокошки? А хората дали са щастливи? Или на всички вече им е безразлично?

  yustal
 45. 45 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 854 Любопитно

  Тук в Италия купувам яйца от пазара, от производител 6 бр. за 1.20-1.40 евро! В супермаркета са даже по-евтини - 1.10 за 10 бр! Този господин от ИПИ не знам къде какво чете, ама информира грешно читателя.
  Защото, и тук празнуват Великден, както и Коледа, но истерия с покачване на цени не виждам.... А италианците са смятани за мафиоти най-големи по правило...
  Струва ми се, че България се връща към онези славни дни на комунизма, когато в търговските обекти нямаше кой знае какви стоки и се налагаше домашно производство-яйца, месо, консерви. Сега се задава подобна мода, но по икономичеки причини и отново държавно регулиран пазар.
  Гледахте ли това вече? http://www.youtube.com/watch?v=ddkKI8PjG4A&list=UU-JIXoZuSUdTFB6jNo3mgXg&index=2&feature=plcp&fb_source=message
  Ако имаме пазарна икономика, то рязкото намаляване на търсенето би следвало да доведе до понижаване на цените. Да пробваме, а?

 46. 46 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  На господина Вълканова явно му пазарува и му готви майка му, а той не е влизал в магазин, защото е зает да си върти и суче статистиките

  Господинът Вълканов е пропуснал, явно вторачен главно в ценовите съотношения, да наблегне на динамиката на промяната на цените. А там е заровено кучето.
  Защото дружно и в рамките на няколко дена цените на всички! производители и магазини скочиха. При това - до практически едно и също ценово ниво за купувача.
  За това иде реч.
  И за порноспектакъла, който спретват по този повод на мат'ряла производители, министери и удобно отново успалата се КЗК

 47. 47 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1431 Любопитно

  Цената на яйцата зависи както от размера, така и от "начина на живот", т.е. щастието на кокошките. Обявените за екологични яйца също не са еднозначни. Има ги от щастливи кокошки, хранени с екохрана, а има и от щастливи кокошки, ядящи смесена храна.

  На самото яйце задължително има маркировка. Започващата с "0" (нула) е за най-добрите по горните критерии яйца, и логично те са с най-висока цена, минимум 40 цента за яйце (Испания). Смесено хранените кокошки снасят яйца, продавани с маркировка "1". Минимална цена - около 25 цента.

  Масовите яйца са с маркировка, започваща с "1", и цената им варира в зависимост от размера и магазина. Най-евтиното, което съм купувала тук, вероятно като оферта, е по мои спомени 1 евро за дузина, размер М, т.е. малко над 8 цента за бройка.

  Тази истерия в България е основателна, но не са само яйцата, чиято цена е деформирана, това важи и за голяма част от други основни храни. Невероятното е, че може общественото внимание да се ангажира с подобни казуси като яйчния. Лош министерски и/или експертен материал.
  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 48. 48 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Оставете ги производителите сами да си ядат яйцата!

 49. 49 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#48] от "gibi":

  А не - да ги оставим да се излюпят пиленца,защото тогава ще има пренасищане с пилешко на пазара и цената ще се срине

 50. 50 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Явно новият бюлетин на Института за пазарна икономика става само да си обършеш... клетката за щастлива кокошка. Има картелни споразумения между производителите, които този път се активизираха доста преди Великден. Това, което трябва да се направи е да се боядисат този път по 1-2 яйца на човек и толкова. От останалите яйца производителите могат да си направят маска за лице и да си намажат алчните мутри за утеха. А щом в ЕС една стока не пътува свободно, това значи, че родните министри-обесници и подчинената им сган от бонусчии са сложили бариери пред вноса.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 51. 51 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  [quote#48:"gibi"]Оставете ги производителите сами да си ядат яйцата! [/quote]

  То накрая,така и ще стане!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#52] от "Юко Сугимото":

  Ми статията е за яйца. Ако беше за машинациите на разбойниците от ул. "Позитано" №20 щяхме да пишем за тях. Квото тури "Дневник": яйца - яйца, Позитано - Позитано, мода - мода, магистрали - магистрали.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 54. 54 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2872 Весело

  До коментар [#52] от "Юко Сугимото":

  Айдее, още един, когото хранят мама и тате, а той ръси акъл насърбан от плакатите

  Момко, в коя дрЪжава дузината средна категория яйца са на цена почти колкото кило средна ръка месо?

 55. 55 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 572 Любопитно

  ЗА БОГА БРАТЯ И СЕСТРИ;НЕ КУПУВАЙТЕ ЯЙЦА,ЦЕНИТЕ САМИ ЩЕ ПАДНАТ.

 56. 56 Профил на Мартин Akakka
  Мартин Akakka
  Рейтинг: 572 Весело

  Aз си купувам яйца от една комшийка а тя ги носи от нейното село за 16ст .Така че могат да ме хванат за шнорхела че ще инвестирам в златни яйца хи-хи-хи

 57. 57 Профил на baraba555
  baraba555
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#54] от "xm...":

  И хранилката, и захранката на тази МОМА е друга...

 58. 58 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#47:"Мими"]Цената на яйцата зависи както от размера,[/quote]
  Правилно. Мисля, че цената на каквото и да е в България в този момент зависи от степента на махмурлука на мутрите, които са си разпасали пояса по тези географски ширини и дължини Ако някой ден някой успее да ги "изрине" като ненужен боклук от България, ще получи "Нобелова награда", струва ми се..

 59. 59 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Сравнението с Германия, никак, ама никак не е коректно! Достатъчно е само да се сравнят средните заплати у нас и в Германия, за да се види некоректността на сравнението!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 60. 60 Профил на Karla Hanneman
  Karla Hanneman
  Рейтинг: 932 Разстроено

  До коментар [#53] от "Dehumanizer":

  Така де , казват ви "скачай" и вие скачате , "носи" и вие носите , "плюй" и плюете.

  Виолетовите боклуци са по-големи боклуци от червените боклуци , на които служат! Гъз е тяхното знаме!
 61. 61 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1077 Гневно

  ГолЕми Яйца.
  На мен не ми пречи цената на яйцата, а цената на труда ми!

 62. 62 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#60] от "Юко Сугимото":

  Никой нищо не ми е казал. Все пак когато основна храна поскъпне рязко и с много, човек може да вземе отношение, та било то и във форум, и без някой да го е манипулирал да пише за или против нещо. Ясно е, че пишещите нямат начини да намалят цените на яйцата. Но поне могат да попитат къде остана свободното движение на стоки в ЕС, само в Полша ли има яйца в цяла Европа, че все за нея се пише. Защото по простата пазарна логика и при отворени граници, досега да са ни зарили с вносни яйца на половин цена (тоест предишната българска). Щом това не става значи има някакви сериозни пречки от наша страна: министри, мутри, картели и пр., за които почти нищо не се чува все още.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 63. 63 Профил на yu22
  yu22
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  До коментар [#61] от "ju.li":
  Прав си,най-важното е не колко струва едно яйце,а КОЛКО яйца можеш да купиш с едина надница...!!!

  мнoгoниковият турист, имам 3-4 акаунта и 22 НИКА...
 64. 64 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "daniel_defoe":Не,Миро няма никаква вина.Миро води титанична борба за защита интереса на хорицата.Но Миро спря вноса на полски яйца по сигнал на наши производители и не се обади тогава по телефона на своя полски колега.Миро се уплаши от гнева на всевишния/да се слави името МУ/ и затова сега се обади на полския си колега да го моли да възстановят вноса!!!Миро не знае,че полския му колега няма лична птицеферма,нито баща му има,нито леля му има.Миро не знае,че полския му колега няма как да възстанови вноса,както и Миро няма как да изнася нещо,което той лично не произвежда у нас.Миро просто не е в час.Но Миро не е виновен за това.Виновни са тези,които са го сложили на това място.

 65. 65 Профил на Kir4oKirov
  Kir4oKirov
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Цитат от статията:През февруари (когато цените тръгнаха нагоре) Агенцията по безопасност на храните спря вноса на яйца от Полша по сигнал на български производители заради съмнения, че яйцата са от нещастни птици. Месец по-късно се оказа, че яйцата са били напълно редовни, но е достатъчно 2-3 пратки да бъдат спрени и унищожени с много шум от държавните органи, за да замре вносът.
  Което доказва черно на бяло, че интересанти са спряли конкурентен внос. Извинявам се ако някой вече го е споменал, не съм прочел всички коментари.

  trol
 66. 66 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#42] от "атанас":

  Кой те излъга, че клетките се амортизират за 2 години? Ако беше така цената на яйцата сигурно щеше да гони левче!

 67. 67 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 875 Неутрално

  Егати, как майсторски медиите раздухаха въпроса с цената на яйцата, за да започне министъра да се върти и да се чуди отде идва проблема и след това хоп - същите тези медии го надцакват, като казват, че няма аномалии и всичко е редовно.

  "Спокойно хора, няма проблеми с цената на яйцата, министъра се е объркал малко."

 68. 68 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1234 Весело

  До коментар [#1] от "mapen":

  ето едно, което сравнява яйцата на кокошки при някои видове гледане
  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0377840197001806

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 69. 69 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 470 Гневно

  ЗАЩО ПОСКЪПВАЛИ ЦЕНИТЕ НА ЯЙЦАТА. И СЕГА РАЗНИ "УМНИ ГЛАВИ" СА СЕ ПОСТАРАЛИ ДА УБЕДЯТ ХОРАТА, В КАКВО ЛИ НЕ, ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ПОСКЪПВАНЕТО ИМ.

  ХОРА ПОМНЕТЕ ЕДНО ВСИЧКО КАЗАНО ОТ КОГОТО И ДА БИЛО С ЦЕЛ ОПРАВДАВАНЕТО НА ПОСКЪПВАНЕТО СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

  РАЗБЕРЕТЕ, ЧЕ СТАВА ВЪПРОС ЗА ПАРИ И НИЩО ДРУГО. АЛЧНИТЕ ТЪРГОВЦИ ДОВЕДОХА ДО ТОВА ПОСКЪПВАНЕ И НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА Е УБЕДИ В ПРОТИВОПОЛОЖНОТО. ЗАЩО ЗАБРАНИХА ВНОСА НА ЯЙЦА ОТ ПОЛША? АМИ МНОГО ПРОСТО, ЗАЩОТО ЩЕ ОБЪРКАТ ПЕЧАЛБАТА НА ЕДНА ШЕПА ХОРА, КОИТО ВЕЧЕ НАЙ ВЕРОЯТНО СА ИЗЧИСЛИЛИ ПЕЧАЛБИТЕ СИ И КОЙ КАКВО БЕНТЛИ ЩЕ КУПИ НА ЛЮБОВНИЦАТА СИ. ПЪК НИЕ ДА ИМ ПЛАЩАМЕ СКЪПИТЕ ЦЕНИ ЗА ЯЙЦАТА ОТ "ЩАСТЛИВИ КОКОШКИ" И ДА СМЕ ИМ СПОНСОРИ НА БЕНТЛИТАТА. А КЪДЕ Е ДЪРЖАВАТА? СЕТИЛ СЕ ОНЗИ НАЙДЕНОВ ЛИ БЕШЕ ДА СЕ ОПИТВА ДА НАМАЛЯВА ЦЕНИТЕ. АМА ЗАЩО СЕГА БЕ ГОСПОДИН НАЙДЕНОВ? ДО СЕГА КЪДЕ БЕШЕ? АРЕ НЕМА НУЖДА ДА СЕ ОПИТВАШ ДА СИ ВДИГАШ АКЦИЙТЕ.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3643 Неутрално

  Дано пак няма неразбрали, защото по ясно от това обяснение едва ли някой може да даде.
  намалено предлагане+увеличена себестойност

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на ObServer
  ObServer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Приятели, всичко е много просто. Силата да се променят нещата е във всички нас - но повечето не го осъзнават (това и е целта на "елита". Можем да разкажем играта на всеки нагъл монопол и грабител, и начина е бойкот. БОЙКОТ, БОЙКОТ и пак БОЙКОТ, докато всичките им яйца се вмиришат. Колкото и да са големи и богати, ще ги заболи - гарантирано. Така трябва да се действа с търговски вериги, GSM оператори, Лукойл и който още се сетите, решил да ви обере без да се усетите. Трябва да покажем, че ние караме влака, а не полуграмотни муцуни с бентлита и курви...

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  Така е котенца, брюкселските зелки са вредни за вашето здраве, то и българските министри също ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 895 Весело

  А защо поскъпват яйцата по време на най-строгия християнски пост-Великденския? Блажим ли,блажим ли дедо попе?Пазарна икономика за атеисти?
  Тя,природата си знае работата.Преди Великден кокошките(и щастливи и други)започват да снасят като бесни и няма как да не паднат цените.Друг въпрос е кой ще си припише заслугата?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 74. 74 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Данните от цитираната в статията асоциация ЕАПЯ са изключително съмнителни. Твърдението, че най-скъпи са яйцата в Германия не е вярно. Поне що се отнася до цените на дребно на суровите кокоши яйца в магазините в магазините.

 75. 75 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Уж независимият Институт по пазарна икономика (субсидиран и с обществени пари) и неговите учени защищава картелно споразумение! Само в България е възможен подобен цинизъм. Само в България е възможно правителството (в лицето на министъра си) да провежда открита политика в угода на монополите. Но мисля, че тези случаи ще се множат (сега ще расте и цената на хляба, както ни съобщиха). Парите в страната попривършват и мутренският манталитет на печеленето, а всъщност на заграбването на малкото останали финансови ресурси в населението се превръща в открита държавна политика

 76. 76 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Защо поскъпват яйцата и кои са лошите в тази драма?"

  Ами не може, в края на миналата година, да се унищожат 800 хил. носачки, за да се "ощастливят" останалите и цената да не скочи!

 77. 77 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 520 Весело

  [quote#7:"mitkobomb"]В Германия яйцата са с непроменена цена от 22 години и в момента тя е 11 евроцента за бройка!! [/quote]
  Това е просто абсурд Тези в какъв строй и на коя планета без инфлация живеят ?

 78. 78 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Браво! Чудесна статия.
  Сега на драгия електор му остава да се осузнае кой в крайна сметка ще плати обезщетенията за погиналата стока в митнически процедури, адвокатските хонорари и лихвите по разтакаването а после белким дружно и групово герберугите се извиняват на българския народ че натресоха тия некадърници за управляващи.
  Редно е Миро да подаде оставка защото е вижно че прави само гаф след гаф с тежки финансови последници за България!
  Оставка! Миро, иди си с добро за да не те вадим на кол, овалян в катран и перушина.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 79. 79 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 470 Весело

  Може и по-концентрирано да се опише съдържанието на статията:
  Тъпо, по-тъпо, най-тъпо - гласоподавател на ГЕРБ- потребител на яйца от щастливи кокошки!

 80. 80 Профил на Един Градинар
  Един Градинар
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Проблемът е повсеместен, затова дайте нищо да не правим! Великият свободен пазар ще оправи всичко. От финансовите деривати дето вкараха света в криза, до яйцата. Е*ати пазарния институт! Искам и аз да съм институт!...

  Small scale, decentralised, decriminalised, sustainable, responsible biz ASAP!
 81. 81 Профил на инж.Бъчваров , Казанлък
  инж.Бъчваров , Казанлък
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Проблемът с цената на яйцата не е в глупустите,които пишат за така наречените "щастливи кокошки".Проблемът е,че и при пазарната икономика Държавата е длъжна да планира Така своят бюджет,че да постигнат максимална оптимизация/ хармония между отделните Пропорции /Златно сечение/:параметри,пазари,суровини,енергии,трудов ресурс,финансови потоци и т.н. ....Има една Наука ,чужда на сегашните "Наши" "Управници",нарича се "ИКОНОМИЧЕСКА КИБЕРНЕТИКА".Основополаащо в Нея е решаването на МИНИ-МАКС-ЗАДАЧА:с минимални средства /ресурси,енергии,финасови потоци и др./,да се постигне максимален,предварително планиран икономически ефект....При Тези явни ДИСПРОПОРЦИИ в Българската икономика,Това с далаверата с измислената Функцията между "щастливите кокошки" и скъпите яйца /с пропагандна цел,защо??/ е само началото Тази година....Бедна Ви е фантазията,при Това некъдърно управление и безпределната лакомиян а "Нашите" "Олигарси",ако Някой не Ги спре,какво престои??????????????????????????????????????????

 82. 82 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  "....Справка с регистъра на птицевъдните обекти на Агенцията по безопасност на храните показва, че към 23 февруари 2012 г. във фермите, отглеждащи птици в алтернативни (неклетъчни) системи, има свободен капацитет от около 500 000 кокошки...."

  Хехе, ами това е основният начин за отглеждане на кокошки носачки в Мутроландия. Какво ми се правят на утрепани? Картел връз картела и мъжец до лъжеца, барабар с Мършата и рапоня. Спрял внос, по чисто мутренски, после се оказало, че имало грешка. Деа и мутролока. После защо цените изхвърчали до небето. Щото ни газят еничери... А яйцата в Германия са си 11 евроцента, колкото и да ви е мъчно...

 83. 83 Профил на confucius2
  confucius2
  Рейтинг: 418 Весело

  [quote#37:"mitcui1980"]Нещастно население и щастливи кокошки - няма по- западнал район на планетата от Европа...........[/quote]
  Ми как да е като районът се управлява от кокоши мозъци...

 84. 84 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#14] от "ARRI":

  Определено яйцата от "нещастни" кокошки ще бъдат на почит.

 85. 85 Профил на kikoni
  kikoni
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До Митко #7

  В другите страни има ли вериги магазини?
  Там има ли или няма картели и ЗАЩО?

  kikoni
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3586 Неутрално

  "..През февруари (когато цените тръгнаха нагоре) Агенцията по безопасност на храните спря вноса на яйца от Полша по сигнал на български производители заради съмнения, че яйцата са от нещастни птици. Месец по-късно се оказа, че яйцата са били напълно редовни, но е достатъчно 2-3 пратки да бъдат спрени и унищожени с много шум от държавните органи, за да замре вносът.."
  Горният цитат обяснява много добре защо цените на яйцата в България са доста по-високи от повечето страни в ЕС. Просто уплашени от повичаването на разходите за производство, нашенските производители са провокирали спирането на вносни яйца (главно от Полша), като по този начин са си гарантирали безпроблемно монополно поскъпване на яйцата.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2025 Весело

  Прогнозите? По Великден яйцето 1 лев, Миро кудкудяка като нещастна кокошка, а Боко - пак филия с мас.

 88. 88 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Гневно

  ЛЪЖИТЕ НА ИПИ-то.
  Лъжа №1."Не е вярно обаче, че поскъпването е с 40% за една седмица и със 100% за година, както твърдят медиите и министър Найденов. Ръстът на цените e с 28% за седмицата 27 февруари - 2 март спрямо предходната според Комисията по стоковите борси и тържища (КСБТ) и с 21% според ЕАПЯ, чиито данни са за 27 февруари – 4 март."
  Точно тук ви набарах бая неподготвени. Купувам яйца винаги с размер "L". Миналата година по това време за 6 броя от "Kaufland" ги взех за 1.19 лв, а от "Billa" 1.29. С била карта идват същите. Пазя касови бележки, имунизирайки се срещу мошеници. Вчера същите бяха по 2.39 лв.
  Лъжа №2. "Цените рязко спадат в средата и съответно се покачват в края на годината. Също така е видно, че сезонният ефект не може да обясни изцяло близо 50% покачване на цените в началото на тази година спрямо съответния период на предходната. В интерес на истината през януари цените са на абсолютно същото ниво както в началото на 2010 г. – 23 стотинки за брой. Нарастването е изцяло концентрирано от февруари до сега." - от първата буквичка до последната няма НИЩО ВЯРНО!!!!!!!!
  Лъжа №3."От 1 януари 2012 г. най-накрая влиза в сила европейската директива за хуманно отношение при отглеждане на кокошки-носачки (приета още през 1998 г.). Документът повелява, че производителите, които отглеждат кокошки в клетки, трябва да инвестират в по-големи (с около 1/3-а) клетки, които да бъдат по-комфортни за птиците." По-скоро полуистина. Тенденциите са изцяло към подово отглеждане, споменати по-долу.
  Лъжа №4. "Най-вероятно цените на яйцата ще спаднат в рамките на следващите месеци, стига държавата да спре да се меси в търговията. Първо, заради сезонните фактори, второ, заради това, че бизнесът в Европа вече ще се е пренастроил към новите изисквания и ще има повече възможности за внос и трето,защото производственият капацитет в България в момента е под потенциала си. Справка с регистъра на птицевъдните обекти на Агенцията по безопасност на храните показва, че към 23 февруари 2012 г. във фермите, отглеждащи птици в алтернативни (неклетъчни) системи, има свободен капацитет от около 500 000 кокошки.С други думи, пазарът ще се справи с временния ценови шок, стига да не му се пречи."
  Я ми обяснете, драги ми либерастки мислители, как става така, че въпросната държава ще се намесва във фуражната търговия, субсидирайки основните храни от типа на царевица и пшеницата, за силно белтъчни храни от растителен и животински произход съответно от сорта на соевия и слънчогледовия шрот, от една страна и месо-костните, трупното и рибното брашно, от друга има има сериозен контрол, а пазара щял да ми успокои.
  ЛЪЖЦИ И МОШЕНИЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ала, бала!
 89. 89 Профил на papadok
  papadok
  Рейтинг: 572 Неутрално
 90. 90 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Институт за пазарна икономика"?! Преливат от пусто в празно и като героя на Чудомир опипват дупетата на кокошките, за да разберат дали ще снесат ...

 91. 91 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#3] от "duduka": Дудук, терминът "анусни газове" в резултат от употребата на кукурма ли го съчини?! Обикновено се употребява думата "миазми", която асоциира с някои изпълнения във форума.

 92. 92 Профил на Postmodern Reality
  Postmodern Reality
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#75] от "pogled":

  Не е точно така! Всички кредитни агенции по света ползват нашите пари!
  Въпреки това++++++++++++

  Ала, бала!
 93. 93 Профил на aron25
  aron25
  Рейтинг: 1291 Весело

  "Факт е, че в момента българите купуват едни от най-скъпите яйца в ЕС"

  Ахъ, то да бяха само яйцата, с "мед да ги намажеш")))) От тук нататък сме в спиралата на високите цени. Няма друг изход. Трябва да се събира за бюджета.

 94. 94 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#36] от "teridan": По въпроса за цените на яйцата четете в Параграф 22 на Джоузеф Хелър за далаверите на Марлоу!

 95. 95 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Темата показва реално ситуацията. Българските власти са тези, които оплескаха цените защото нямат пазарно отношение към икономиката, не само на производството и търговията с яйца. А иначе директивата за щастливите кокошки не мога да я коментирам. На мен ми звучи абсурдно но аз не съм специалист. Принципната ми позиция е, че икономиката в ЕС ще продължава да страда заради подобни директиви, с които ЕС се намесва на пазара по държавнически. Това е и една от причините за дълговата криза в Европа - сериозната намеса на бюрокрацията в икономиката.

  Отделете време навреме.
 96. 96 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#81] от "инж.Бъчваров , Казанлък":

  Защо поскъпват яйцата и кои са лошите в тази драма?
  Когато една държава е средновековна и феодална,и липсват пазар и пазарни отношения,когато регулатор не е пазара а съответния феодал/министър/не само яйцата-всичко поскъпва!


  [quote#81:"инж.Бъчваров , Казанлък"]Проблемът е,че и при пазарната икономика Държавата е длъжна да планира ! [/quote]
  Забравил си обаче да напишеш "феодалната или комунистическата"държава е длъжна да планира,за другите това не се отнася....

 97. 98 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 573 Неутрално

  [quote#1:"mapen"]На село кокошките са щастливи и яйцата им струват 20 ст.[/quote]

  Именно! Разликата, е че на село не плащаш на ПР, прекупвачи и международни търговци.

  В момента, в който осъзнах това, реших да огранича пазаруването в големите магазини до минимум. Сега си купувам месо, млако и яйца директно от производители - така хем на мен ми е по ефтино, хем производителите получават много по-достойно заплащане за продукцията си. Системата работи без грешка и тази година смятам да включа лука и картофите в нея.

  Моралът не е порок!
 98. 99 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#1] от "mapen":

  Много глупав коментар. Яйцата, които произвеждат бабите ни на село са в количества, колкото да има за внуците. При тези яйца няма: транспортни разходи, надценка за търговеца, ДДС.
  В момента, в който сме решили да живеем в милионен град, сме приели да плащаме повечко.

 99. 100 Профил на Дамян
  Дамян
  Рейтинг: 1250 Неутрално

  До коментар [#46] от "xm...": Е, все пак г-н Вълканов е единственият, който съм видял да посочва големият гаф на земеделския министър с шумното спиране на вноса на полски яйца и който посочва връзката на тази ПР акция, с последвалия спад на вноса. А пък корелацията на скока на цените със спирането на вноса във времето е 100%
  Т.е. ако има (а и според мен има) дирижирана акция за повишаване на цените на яйцата, то в нея участва (от глупост или от интерес) и земеделския ни министър. Просто е подгптвил почвата за това.
  Ако вносът беше продължил, щеше да има вой, че се задушава местното производство. То този вой предстои, тъй като се очаква вносът да се отпуши.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK