Какво трябва да направи ЕС, за да влияе на руската политика

Илюстрацията е от архива на Дневник. Публикувана е за първи път на 6 януари 2009г.

© Иван Кутузов

Илюстрацията е от архива на Дневник. Публикувана е за първи път на 6 януари 2009г.Владимир Путин успя да се върне в Кремъл въпреки няколко неспокойни месеца на антиправителствени протести, но управлението му вероятно навлиза в последния си етап. Така Бен Джуда от Европейския съвет за външна политика започва анализа си за EUObserver, посветен на отношенията между Русия и ЕС.


Много от опозиционерите разглеждат режима на Путин като нелегитимен заради измамите на изборите и ширещата се корупция. Протестиращите искат по-европейска Русия – чисти избори, край на путинския монопол над властта и спиране на незаконното забогатяване.


Въпреки това Западът няма почти никакви лостове, за да влияе на руската вътрешна политика. Всъщност шумните коментари на официални представители на САЩ само помагат на Путин да заклейми опозицията като финансирана от Запада, което е особено чувствително за дълбоко подозрителните към външна намеса руснаци.
Путин 3.0 или Путин 4.0 (ако приемем, че по време на премиерския му мандат той също е на върха на руската власт) обаче е много по-слаб от предишните си въплъщения. Заради това ЕС може да има истинско влияние над Москва благодарение на ролята си на най-голям търговски партньор на Русия, културен магнит и любима дестинация за пране на откраднати руски пари.


Владимир Путин обещава реформи за протестиращите и инвеститорите, но отслабената му власт ще го накара да разчита все повече и повече на корумпирани олигарси, отколкото да се бори с незаконното забогатяване. Така той би отслабил съюзниците си, а с тях и собствената си власт.


На повърхността изглежда, че ЕС не може да направи нищо. Огромните суми пари обаче, незаконно присвоени или откраднати,  често отиват много далече от Москва, прибрани на сигурно в Европейския съюз.


Това дава на съюза огромна скрита власт над изглеждащия недосегаем елит в Кремъл. Олигарсите и чиновниците инвестират парите си в Люксембург, изпращат децата си във Великобритания, притежават собственост на Френската ревиера и ценят високо шенгенските визи.


Алексей Навални е смятан за един от лидерите на руската опозиция и се прочу с проекта си за борба с корупцията "РосПил"

© Reuters

Алексей Навални е смятан за един от лидерите на руската опозиция и се прочу с проекта си за борба с корупцията "РосПил"


Много от протестиращите в Русия искат ЕС да действа. Бен Джуда пита защо тогава съюзът обаче си затваря очите за явно незаконно присвоените пари и не налага по-стриктни антикорупционни закони в общността, които може да променят поведението на "партията на мошениците и крадците", както протестиращите наричат "Единна Русия"?


Защо ЕС не е приел в европейския парламент резолюция за налагане на визови забрани и замразяване на финансовите активи на замесените в убийството на руския адвокат Сергей Магнитски? Опозицията в Русия е смаяна от липсата на действие. За тях е ясно, че антикорупционните закони и забраните за пътуване са едно от малкото неща, които плашат корумпираните чиновници в системата на Путин.


Провалът в приемане на по-строги антикорупционни практики и изпълняване на заплахата за въвеждане на европейски списък "Магнитски" кара опозицията и управляващите в Русия да споделя едно и също мнение за европейците: те са цинична, егоистична и западаща сила. Най-добри примери са бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега работи за един от проектите за газопроводи на Путин; Силвио Берлускони, който стана личен приятел на руския лидер и ходи с него на лов, или Тони Блеър, който съветва близкия и подобен на Путин казахстански лидер Нурсултан Назърбаев.


Само преди едно поколение обаче западното влияние в Русия помага за края на Съветския съюз. Днес по-шокиращото на протестите е, че въпреки западно изглеждащата тълпа тя не дискутира Запада и почти никой не говори за бъдещо сътрудничество.


Бен Джуда, присъствал на протести, казва, че, говорейки за това, какво може да направи Европа, отговорът най-често е: "Нищо. Променете собствените си антикорупционни закони, за да не могат елитите ни да си почиват с откраднатите пари в ЕС."


Какво трябва да направи ЕС, за да влияе на руската политика

© Reuters


Европейците могат да обърнат настроенията в Русия в своя полза. Първо, те трябва да започнат да говорят с руската опозиция, антикорупционните активисти и реформаторите в правителството, обсъждайки какви стъпки може да предприеме ЕС, за да затегне законите си и да промени поведението в Русия. На второ място, ЕС трябва да покани тези лидери в Брюксел и столиците на държавите членки, за да предложи тези идеи лично.


Този антикорупционен диалог между ЕС и Русия може да се превърне в политическа платформа, в която европейците да се запознаят с изгряващите нови руски политици.


Докато ЕС започне процеса за изготвяне на нови закони в партньорство с руснаците за ограничаване на корупцията, той трябва също така да спре европейските компании, включително големия брой притежавани от руснаци, но регистрирани в ЕС, да участват в злоупотреби.


ЕС трябва да приеме общоевропейски правила против даването на подкупи, подобно на приетите през 2010 г. във Великобритания, които ще променят поведението на европейски компании в Русия.


Европейците също така трябва да приемат списъка "Магнитски", забранявайки на убийците на адвоката да влизат в съюза.


Правейки тези принципни стъпки ЕС може да покаже, че иска да е играч в руските дела – готов да начертае червените линии за елита в Кремъл. Съюзът също така трябва да е готов да промени собствените си закони, както и да започне да работи с нарастващото движение в Русия, уморено от историите за лукс и разкош в европейските столици.


Ако европейците наистина искат да реформират "партията на мошениците и крадците", те трябва да престанат да правят живота им толкова лесен вътре в ЕС.


Бен Джуда е анализатор в Европейския съвет по външна политика.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (181)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  А за какво му е на ЕС да влияе на Русия?

  Що не си гледат в своята паница?
  Имперските си мераци не са им закърнели? Намерения да разкачат Русия и руските народи са легитимни? Та тези от ЕС за международно право чули ли са?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 2. 2 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Единственото което трябва да направи Европа е да спре купуването на руски газ и петрол ,както и други полезни изкопаеми ,само така би могла да въздейства на Путинска Русия !!
  Това обаче няма как да стане в близките 50 години !!!

 3. 3 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  [quote#0:"статия"] Докато ЕС започне процеса за изготвяне на нови закони в партньорство с руснаците за ограничаване на корупцията, той трябва също така да спре европейските компании, включително големия брой притежавани от руснаци, но регистрирани в ЕС, да участват в злоупотреби.
  [/quote]
  И ако си мислят, че Кремл ще седи и ще се съгласява с ЕС....

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 4. 4 Профил на КДС
  КДС
  Рейтинг: 640 Неутрално

  На кого му дреме?

  Проклета да е Русия!
 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 789 Весело

  GotzeLeaks:

  Уважаемый товарищ Гоце!
  Независимо от похарчените огромни суми за твоя нов политически триумф, спечелени от "Газпром" с пот и кръв при -50 градуса, засега не се въплъщава моята повеля за влияние на Русия върху политиката на ЕС. Затова товарищ Гоце трябва да удесеториш усилията за връщането ти на политическата сцена. За медийна подкрепа и пари не трябва да се притесняваш.
  Твой Владимир.

  Миша
 6. 6 Профил на bokko
  bokko
  Рейтинг: 541 Весело

  До коментар [#1] от "Ѡлегъ":

  Ззщото паницата на ЕС е празна много държавави са перед фалит блаГОДАРЕНИЕ НА УМНАТА ПОЛИТИКА НА ЕС в това число и България . За това трябва и Русия да е във фалит да ама не ...

 7. 7 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#2] от "mitkobomb":

  А дано стане сега точно сега на момента!

  От твоята клавиатура в oчите и ушите на Господа)))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 8. 8 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Весело

  Европа няма начин да постигне контрол над Русия!
  Питайте Хитлер и Наполеон

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 9. 9 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "Всъщност шумните коментари на официални представители на САЩ само помагат на Путин да заклейми опозицията като финансирана от Запада, което е особено чувствително за дълбоко подозрителните към външна намеса руснаци."

  Всъщност, самата идея за влияние го изключва това влияние. Този е доста тъп.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 10. 10 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ѡлегъ":Бог високо а царят е стъпил здраво на трона !!!

 11. 11 Профил на baxter
  baxter
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Дали незаконните руски капитали зависят от Европа или обратното, това ще покаже бъдещето. Но едно е сигурно ЕС няма лостове, с които да влияе на външната руска политика, както и "шумните" коментари на САЩ, правят само реклама на Путин.

 12. 12 Профил на Борислава (be_free)
  Борислава (be_free)
  Рейтинг: 808 Весело

  Огромните суми пари обаче, незаконно присвоени или откраднати, често отиват много далече от Москва, прибрани на сигурно в Европейския съюз.

  Я още кой имал пръст в корупцията в Русия

  Абсолютната свобода дава абсолютна власт, а власта покварява, а абсолютната власт абсолютно покварява!
 13. 13 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Том Лантос: "Шрьодер е политическа проститутка"
  http://epochtimes-bg.com/pix/Schroder_vd.jpg
  Лантос поясни, че смята Шрьодер за политическа проститутка, защото той “получава огромни пари от Путин”.
  През март 2006 година, скоро след напускането на канцлерския пост, Шрьодер застана начело на съвета на директорите на North European Gas Pipeline Company (NEGPC), която управлява строителството на подводната част от Северноевропейския газопровод. 51 % от акциите на NEGPC са собственост на Газпром.
  В речта си Лантос говори критично и по адрес на бившия френски президент Жак Ширак, който според него недостатъчно цени приноса на САЩ за освобождението на Франция от нацистите. Лантос посъветва Ширак да отиде на крайбрежието в Нормандия и да погледне безкрайните редици от бели мраморни кръстове и звезди на Давид, издигнати в памет на младите американци, отдали живота си за свободата на Франция.
  http://web.search.bg/export.php?id=15aa06+0

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 14. 14 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 600 Неутрално

  Ако се абстрахираме от глупавият си национализъм към Русия, ще разберем, че ЕС, няма инструмент с който да влия е на руснаците. И това е така, по простата причина, че всяка членка на ЕС си гледа собственият интерес. ЕС, не е държава, нито федерация, и поради това няма как да имат единна политика към руския мечок. Освен помпозност и празни приказки, не виждам как ЕС може да влияе пряко и да има резултат.

 15. 15 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 600 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitkobomb":

  И как предлагаш да стане това?

 16. 16 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#6] от "bokko":

  Ами да. Бретонууд достигна границите си. 15 трилиона дълг на САЩ и почти 10 трилиона на ЕС. Отчаяна работа.
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:Public_debt_percent_gdp_world_map_(2010).svg

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Някой пак не си пие редовно хапчетата ... Как може да се влияе на политиката на ВЕЛИКА СИЛА? По същата логика защо не се запитат как могат да повлияят на политиката на САЩ или на Китай? ... И да се запитат как Русия може да повлияе на тяхната политика, ако се почувства засегната ...
  За някои журналисти е по-добре да пишат за бездомните кучета и фондациите за хора с увреждания. (НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА САМИ У ДОМА, ОСТАВЕТЕ СЕРИОЗНАТА ПОЛИТИКА ЗА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ!)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#10] от "mitkobomb":

  ЕС не могат без Русия.
  Колкото по-ясно го заявят, толкова по-спокойно е се живве в ЕС.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 19. 19 Профил на appen13
  appen13
  Рейтинг: 1021 Весело

  До коментар [#2] от "mitkobomb":
  Вероятно си искал да напишеш 150-200 години, което е по-коректната цифра....

  „Не е важно каква е котката — черна или бяла, важното е да лови мишки.“
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  По време на студената война западът също се чудеше какво да прави с Русия, как да й влияе, как да я цивилизова...

  Русия ще се цивилизова, когато свърши нефтът, или когато Западът изобрети рентабилно алтернативно гориво. Тогава руската мужищина ще прояде танкове с нефтен сос.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  "Най-добри примери са бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който сега работи за един от проектите за газопроводи на Путин; Силвио Берлускони, който стана личен приятел на руския лидер и ходи с него на лов или Тони Блеър, който съветва близкия и подобен на Путин казахстански лидер Нурсултан Назърбаев."

  За да си лидер трябва да даваш пример, не просто да усвояваш средства... Нали така, Бойко?

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 22. 22 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 968 Любопитно

  Путин не му стигат петро доларите вече да корумпира световни лидери.
  " През 2007 г. Русия е в състояние да постигне с цена на петрола от 30 долара за барел, балансиран бюджет. Сега вече трябва да бъде повече от $ 120. Икономическия модела на Putinsche подкупи дойде до своите граници.
  Цар в Кремъл трябва да бъдат внимателен, че вече не е като насочената демокрация, направена веднага след като падна съветската империя"
  http://flatworld.welt.de/2012/03/05/putin-siegt-und-verlangert-russlands-stagnation/

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 23. 23 Профил на En route
  En route
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За съжаление парите навсякъде са добре дошли и никой не гледа от къде са, а само колочеството им.
  Когато пускаш гост в дома си той трябва да се съобразява с твоите и правила и вижда колко ти е подредена къщата ти. Ако му харесва прави същото и по-добре, ако ли не повече не се връща и си прави каквото си знае.
  Ако на обикновенните руснаци им харесва как е уредена Европа ще се стремят към това, ако ли не, май ние ще се нагаждаме според тях.

  Пътуващ
 24. 24 Профил на DrAvalanche
  DrAvalanche
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#14] от "greenman":
  Абсолютно вярно. Големите в ЕС по една или друга причина не могат да си позволят прекалено втвърдяване на тона към Русия. Освен това имат прекалено много проблеми за решаване вътре в съюза. Момента за влияние беше в началото на 90-те, но тогава те бяха прекалено заети кой да налапа повече от затоплянето на взаимоотношенията с Русия.

  Just get on stage AND FOOKING AVE IT
 25. 25 Профил на Ivan Geshev
  Ivan Geshev
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#8] от "be_free":

  Ще питам руската опозиция дет' събира по 50хил. на площадите щото е недоволна...

  Няма, няма да в вървя с наведена глава! Ще намеря смисъл да остана! Нали съм тук не съм избягал.
 26. 26 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  [quote#22:"Gouverneur général"]Путин не му стигат петро доларите вече [/quote]
  Да те светна чисто приятелски.
  Докато се рисуват пари от ЕЦБ, ФЕД и други централни банки на индустриални държави - цените на горивата се качват.
  Заради инфлацията, която се създава от непокрито печатане на хартийки.
  Така че на Путин парите от нефта скоро няма да свършат.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 27. 27 Профил на Павлин Марков
  Павлин Марков
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Европа може да влияе на Унгария, Гърция...за Русия май няма достатъчно гориво Даже Изтока и не само (БРИКС) натежава на кантара на който "нашата" половина поолеква напоследък...

  Paolo, Sao Paolo
 28. 28 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#25] от "Стефан А.":

  50 хиляди???????
  Ай стига)))))) В Питер където има тардиция да се прави революция -1825 декабристи -1917 большевики, не могат да съберат 5 хиляди, а ти чак 50 хиляди.
  Малко мярка при изхвърлянията

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 29. 29 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 600 Неутрално

  [quote#18:"Ѡлегъ"]ЕС не могат без Русия.
  Колкото по-ясно го заявят, толкова по-спокойно е се живве в ЕС.[/quote]

  Не съм сигурен, че ЕС не може без Русия, но трябва да спрат с опитите си да "демократизират" руснаците по Западен стил. Тогава наистина по-спокойно е се живве в ЕС.

 30. 30 Профил на Реконструктор
  Реконструктор
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#23] от "En route":

  Повярвай, руснаците изобщо не им харесва бюрокрацията, корупцията и анархията. На Путин, удивително, също. Той, обаче, все пак, се е доказал като човек на действието и конкретно работи за решаване на проблемите, докато опозицията му се занимава единствено с плюене по него и помежду си. Няма кой да ги вземе насериозно.
  Колкото до "уредената Европа", тя е затънала в дългове, социални проблеми и същата тая бюрокрация и анархия. Редовият руснак обича да пътува и има пари (о чудо!) да го прави. Той _вижда_ всичко със _собствените_ си очи. И когато "уредените" (които, на всичкото отгоре, са били брутално мачкани от руснаците в стотици войни в продължение на 10 века) започват да му мрънкат какво трябва да прави в _собствената_ си държава, руснакът вижда единствено отвратително лицемерие. То естествено подклажда войнстващия му национализъм. И той застава зад съответния лидер.

  И не правильно думать, что есть чьим-то богом обещанный рай
 31. 31 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  С две думи и по отношение на Русия и на Турция и на България и на Гърция, така наречената "Европа" е лицемерна и цинична. Не им дреме образно казано, стига да има далавера - няма лошо, това не е укоримо, но да се лицемерничи колко сме праведни демократи, загрижени за правата и свободите на хората по света и как всичко правим за човека.. Еееек товарищ Брежнев, еееех товарищ Ленин... тия ви удариха в земята

 32. 32 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#29] от "greenman":

  Това, че ЕС не може без Русия, е факт. Но е дълга тема. Свързана е и с географската действителност. Ние сме един континент.

  Но какво стои зад мераците за демокрация?
  ЕС не иска хората в Русия да живеят добре и богато, а искат да ги направят просяци, така както нас ни направиха просяци.
  Само че не са познали. Руснаците не са слаби и наивни българи, сърби, хървати или поляци. Те знаят, че чуждите добро не им мислят.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 33. 33 Профил на barabana
  barabana
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Европа може да повлияе на Русия като приеме Турция в ЕС като пълноправен член. Проблемът е как след това ще контролира Турция.

 34. 34 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#33] от "barabana":

  И като приеме Турция в ЕС, Путин ще си го премести от единия крачол...
  Боли го за Турция, какво дели с турците? Нищо.

 35. 35 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  ''__________Докато ЕС започне процеса за изготвяне на нови закони в партньорство с руснаците за ограничаване на корупцията, той трябва също така да спре европейските компании, включително големия брой притежавани от руснаци, но регистрирани в ЕС, да участват в злоупотреби. _________''

  Късно е чадо.........късно се усетихте да турите савака......руснаците изкупиха половин Европа.......Ся се увъртат усилено около гърчулята да им откупят външния дълг......Спяхте до като изкупуваха компании и бизнес......и до като се усетите те вече цели страни искат да си напазаруват......

  П.П.Ей тва е едната причина поради която се наеха да спасяват гърчулята.....Да не ги докопа ръшша.....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 36. 36 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#32] от "Ѡлегъ":

  Не Олег, не просяци а роби (малка, но важна поправка, доколкото просяка е много по-свободен от средната класа с 3 коли и 5 ипотеки). И не само руснака, а всеки- руснак, българин, африканец. Те вече са превърнали в роби собственото си население и сега се оглеждат настрани.
  А руснака... ами реално никой не го е грижа за руснака. Просто Русия е ненормално голяма, затова аналогии с всичко друго просто не вървят

 37. 37 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Аз ще ви кажа моето мнение.
  Преди няколко години започнах да презират ЕС.
  Създадена два фактора.
  Двойните стандарти на ЕС + финансовата криза.
  Двойни стандарти на ЕС за мен - критика на сегашното правителство в Русия, но радостно приемане на откраднатите пари. Издаването на визи на корумпирани служители и техните деца.
  Аз не съм сам. Повечето от руснаците мислят така.
  Ние виждаме, че ЕС - лъже, когато го критикуват руските държавници. В действителност - за ЕС най-важното - пари.
  Ако ЕС арестуват всички откраднати пари. Ако ЕС ще спре издаването на визи за корумпирани служители и техните деца - това ще добре.
  Не само аз, но друг руснаците отново ще се зачитат ЕС.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 38. 38 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#37] от "Vili":

  Само че на ЕС не му пука дали го зачиташ. Пука му дали го зачита този, който държи кранчето за газ и кинтата

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 484 Неутрално

  [quote#35:"ARRI"]П.П.Ей тва е едната причина поради която се наеха да спасяват гърчулята.....[/quote]

  Надявам се, не си мислиш, че другите "спасяват" Гърция от християнско милосърдие.
  Всеки спасява собствената си кожа.

 41. 41 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#38] от "gsb":
  Предмет на статията -
  "Какво трябва да направи ЕС, за да влияе на руската политика"

  Аз не знам как в ЕС, но нашите лидери се страхуват от техните хора.
  Нашите лидери не се страхуват от Гари Каспаров, Немцов и още 10 000 хора.
  Но Кремъл се страхува от руския народ.
  Ако ЕС иска да повлияят на Кремъл, то ЕС трябва да спечелят респект от Руския народ.
  Ако ЕС не искат да имат влияние в Кремъл - след това дава повече визи и съхранение на откраднатите пари.

  ЕС - важная краткосрочные результаты.
  За ЕС - важни краткосрочни резултати.
  За Франктинштейн (ЕС) - няма дългосрочна стратегия. Само фантазия.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 42. 42 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В Русия винаги е имало прозападно настроени интелектуалци и никой руски патриот не ги е тачел особено. Русия е била, е и ще си остане Империя още дълги години. Говорим за 500 000 протестиращи - я ги сравнете с населението на Русия и изчислете процента. Не симпатизирам на Путин, даже никак, но от всички съвременни руски лидери той се доближава най-много до лелеяния от руснаците Царь-батюшка. И друг път съм споделял тук, че Руската империя може да се възроди, да възкръсне само ако на трона й седне цар и той може да има само една фамилия - на династията, управлявала Империята повече от 300 години - Романов. Все още има живи наследници на династията, а монархическите настроения в Русия се засилват. Дал Господ да стане така и хич даже няма да им пука за ЕС.

 43. 43 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 950 Неутрално

  [quote#33:"barabana"]Европа може да повлияе на Русия като приеме Турция в ЕС като пълноправен член. [/quote]

  +Китай.
  За надеждност.
  П.С.
  Русия не се страхува от голям или малък.
  Това няма значение.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 44. 44 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 541 Любопитно

  Само, че руснаците трябва да се лишат от имотите си зад граница до 1.12.2012 г. съгласно федерален закон РФ.
  "В случай на продължаване на собствеността на такова имущество извън Руската федерация след изтичане на този период, военни и цивилни служители на Федералната служба за сигурност може да бъде освободен от служба или работа в съответствие със законите на Руската федерация."
  Опубликовано: в "РГ" - Федеральный выпуск №5535 22 июля 2011 г.
  Вступает в силу 2 августа 2011 г.
  Принят Государственной Думой 6 июля 2011 года
  Одобрен Советом Федерации 13 июля 2011 года
  http://www.rg.ru/2011/07/22/izmenenija-dok.html

  Да защитим животнитe !
 45. 45 Профил на да защитим животните
  да защитим животните
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#41] от "Vili":
  РОССИЙСКАЯ ФЕДЕРАЦИЯ
  ФЕДЕРАЛЬНЫЙ ЗАКОН
  О ВНЕСЕНИИ ИЗМЕНЕНИЙ
  В ОТДЕЛЬНЫЕ ЗАКОНОДАТЕЛЬНЫЕ АКТЫ РОССИЙСКОЙ ФЕДЕРАЦИИ

  Принят
  Государственной Думой
  6 июля 2011 года

  Одобрен
  Советом Федерации
  13 июля 2011 года
  http://www.consultant.ru/online/base/?req=doc;base=LAW;n=116982

  Да защитим животнитe !
 46. 46 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  Европейците първо трябва да са много по-обединени - за да им се чува по-добре думата и да избегнат мечешкото държане на Русия. И второ да спечелят Русия за своята кауза - за да имат повече ресурси, с което да имат още по-голямо вияние по света. Знанията и опита на Обединена Европа и расурсите на Русия биха имали много по-голямо влияние, от колкото двете - разделени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 47. 47 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3608 Неутрално

  До коментар [#41] от "Vili":
  Русия също я грози забвение, ако не се съобразява с Европа.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  Единственото нещо, което Европа внася от Русия, са суровини, колониални стоки. С европейските пари Русия криво-ляво свързва двата края.

  Същевременно Русия внася от Европа и останалия индустриализиран свят всичко, от което има нужда, за да живее, понеже руснаците не могат да сглобят една перална машина, камо ли сложни неща като леки коли и битова електроника. Русия внася пътнически самолети (нейните не се допускат да кацат по летищата в белия свят), автомобили (руските стават единствено за скрап и никой уважаващ себе си руснак не се вози на тях), ножчета за бръснене.

  Тук един русофил се беше похвалил преди време, че "някои съсловия" вече били на път да достигнат стандарта на гръцките домакинства - Гърция е най-бедната и на практика фалирала европейска страна. Но и това едва ли ще стане, защото Русия от няколко години е в икономическа стагнация:
  http://www.jamestown.org/single/?no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=38506

  Тъй че Русия, ще не ще, ще продава природните си изкопаеми на цивилизования свят, иначе ще си готви и яде, и ще се облича с тях, и ще си мие зъбите с тях.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Ордар Варвар, Дебил Дебылич now
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  [quote#42:"dimitar1961"]Не симпатизирам на Путин, даже никак, но от всички съвременни руски лидери той се доближава най-много до лелеяния от руснаците Царь-батюшка[/quote]

  Ей Дмитрий, давай потверждения, что Путин из Романових!

  През последните 4000 години не е опитомено нито едно ново животно.
 50. 50 Профил на b777
  b777
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#17:"bajtan"]Как може да се влияе на политиката на ВЕЛИКА СИЛА? [/quote]
  Раша ли е велика сила?
  Нигерия със сняг?
  Горна Волта с атомни бомби?
  Пък и с ГЛАВНИ БУКВИ.
  Хахахахахахаххахаха

  #ОСТАВКА #ИЗВИНИСЕБЕ
 51. 51 Профил на Vili
  Vili
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#48] от "dodge_ram":
  Ти забравих да кажа - Русия е изолирана от цивилизования свят.(как Северна Корея).
  И Путин - има малък ръст.
  Ти обикновено - винаги се каза.
  Ти мразиш хора кой е по-малко от 172 cm, а искате да видите Русия е свързана с КНДР.

  За вашето спокойствие, аз да потвърдите. Русия - като Северна Корея. Путин - е малък растеж.

  http://www.youtube.com/watch?v=0eph6AyB4c0
 52. 52 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  ЕС ще направи добре да не си навира гагата в руските дела, както руснаците не се навират във вътрешните дела на ЕС....

  Като ги гледам колко са некадърни брюкселските зелки (пример "щастливите кокошки" и квотите за Со2 на самолетите) а и колко не са в час лидерите, например Меркозето загубиха две години да разделят на две магарета сено (случаят Гърция) ако си наврат гагата в Русия още по големи бели ще направят....

  Както се казва, волът рие на врата му пада....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 53. 53 Профил на Предраг Джукич
  Предраг Джукич
  Рейтинг: 587 Весело

  [quote#48:"dodge_ram"]Гърция е най-бедната и на практика фалирала европейска страна.[/quote]
  България, Румъния, Чехия.... европейски страни ли са проред теб бре калъф или не са

  тенкю пийпъл! Да живей масонската ложа
 54. 54 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 560 Неутрално

  ЕС ще може да влияе на Русия само при взаимно/реципрочно отваряне на двете сили една към друга и нищо в добавка . Континентът само ще спечели от такъв начин на "общуване" ...

 55. 55 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#49] от "phh":Не е задължително да е от Романовых, важно е да знае правилата на правене на политика и управление на Русия..... за да е от полза на хората и на държавата ....

  Още повече че Романовы се компрометираха още 1905-1916 години......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  "Борбата с корупцията" е ялов лозунг не фела... за правене на политика....
  Корупция има по целият свят особено в САЩ, и страните от Западна Европа..... съвсем скоро "смениха" президента на Германия за далавери, за Ширак и Дик Чейни се знае от години ...

  Ако иска някой да успее в Русия трябва да отиде да прави търговия, да продава нещо полезно и да не опитва да будалка руснаците, ще има проблеми.....

  Случаят "Магницки" е може би неизвестен в България, но цяла Русия знае че момчето Магницки се опита да скрие данъци в интерес на западната фирма за която работеше....

  Западняците си биха шута, а завалията данъчен тарикат, го отнесе, както писаха поради слабо здраве....

  Така че и знамето "Магницки" не вървой....

  Пробвайте знамето "червена капия", в Русия и казват "болгарский перец"......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на the_sceptic
  the_sceptic
  Рейтинг: 754 Неутрално
 58. 58 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Весело

  Ой-ой-ой. Искам да напомня на руската пета колона във форума, че смехории от рода, "ЕС не може без Русия, все по трудно минават". Ако путинска Москва продължава да играе по нервите на света /а очевидно това е съзнателна политика/, ще минат без нея и още как. Така както допреди двадесет години минаваха , ще минат и сега. Нефт ще престане да се търси, даже преди да е свършил... Ще напомня и друга дреболия на петоколонците, че през 1990 не Европа стана болшевишка /въпреки 70 г напъни за "износ на революция"/ а Русия - капиталистическа. За да ви предпазя от плъзгане и в друга посока, ще ви кажа още, че Европа не е подражавала на Русия в културата, а почти винаги е било обратното.
  Още по-голяма е смехорията , че Русия може да разчита на Китай за натиск върху останалия свят.На това му се вика да блъфираш с несъществуващи карти... Но пред по-добри играчи не минава.

 59. 59 Профил на dimitar1961
  dimitar1961
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "boby1945":
  Боби, знаем какви са твоите убеждения. След като една династия е управлявала повече от 3 века, това означава, че е успешна. А е успешна защото е Богоизбрана. И не може да е успешна 300 години, а да се "компрометира" за 10. Твоите приятелчета жидо-болшевиките провалиха Русия, убиха Царя-Богоносец и цялото му семейство и превърнаха т. нар. СССР в затвор за народите. А после и цяла Източна Европа. Да вземем везните и да претеглим кой се е компрометирал.

 60. 60 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#48] от "dodge_ram":

  Наясно ли си, например, какъв огромен обем хранителни стоки внася Германия от Русия?

 61. 61 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  "ВЕЛИКА СИЛА"(с големи букви) употребих в смисъл всички велики сили (постоянни членове в Съвета за сигурност на ООН). Примера за Горна Волта с ракети го зная, зная и други "определения" за други велики сили, които са били казвани някога и от някой, а за времето си са били верни (като например: "страна на кравари", която не бива да се меси в Европейските работи и да се мери с колоси като Британия и Австроунгария - за онези времена е било вярно). Още помня и вицовете за Китай, но вече не са смешни...

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 62. 62 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  До коментар [#59] от "dimitar1961":Може готин, и то как може, ако знаеше малко по извътре историята на дома Романовы, сам щеше да се убедиш защо така бързо "залезе" 304 годишната империя (само за периода 1881-1917), прочети за Александър 3, историята на Ходынском поле, Руско-японската война, поп Гапон, Столипин, Плеве, Победоносцев, руските генерали от "немски" произход, барон Фредерикс, да не пропуснеш Распутин ......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 63. 63 Профил на xxxxxl
  xxxxxl
  Рейтинг: 648 Любопитно

  [quote#48:"dodge_ram"]Но и това едва ли ще стане, защото Русия от няколко години е в икономическа стагнация: [/quote]
  Лъжеш!
  Миналата година са на трето място по растеж между първите десет икономики с най-ниска инфлация от 20 години и най-голям растеж на стредна работна заплата и пенсия(в процентно отношение в света)...
  Недей лъга,щото господ те гледа.....

  Защо сме още член на ЕСССР?
 64. 64 Профил на Radoslav
  Radoslav
  Рейтинг: 434 Неутрално

  За болшинството русофили, които тръбят "Европа не може без Русия, Русия не е закъсала като ЕС..." ще ги помоля да помислят защо е така. Колкото и да превъзнасяте Русия и Китай, техният възход се гради върху едно - потребление на техните продукти. За Русия това са природните ресурси, за Китай евтините стоки. И колкото и да мрънкате колко са всесилни реалните потретибели са САЩ и ЕС. Те са тези, които купуват ресурсите на Русия и продуктите на Китай, и докато кризата в САЩ и ЕС се обяснява с дълговете то възхода в Русия и Китай е заради тази криза, а не въпреки нея. Китай е най-големият кредитор на САЩ, Русия е най-големият доставчик на суровини за ЕС, а трупаните години наред дългове на Западният свят са спомагали потреблението. Така че възхода на Русия последните 10 години не е плод на гениалното управление и саморазвитието, а на потреблението от страна на ЕС. Същото важи и за Китай. Така че да не гледаме с едноцветните очила. Русия и СССР са се крепили в години на възход върху потребление на техните ресурси било то СИВ или сега ЕС. Така че, макар ЕС да не може да определя политиката на Русия, така и обратното важи с пълна сила. И никакви симпатии към братушките няма да го променят.


  П.С. Да отбележа, че нямам нищо против Русия и руският народ, по никакъв начин не отнасям мнението си към темата Путин. Написаното от мен е просто отговор на ширещата се идея за всевластната Русия и глупавите западняци.

 65. 65 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#36] от "gsb":

  Роби на капитал са до време американците и тлъстите европейци. Докато рухне системата.
  За ЕС ние сме евтини просяци.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 66. 66 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#63:"xxxxxl"]Лъжеш! [/quote]

  Не лъжа - чета, а не си изсмуквам лозунги от пръстите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 854 Весело

  [quote#58:"Петър Иванов"]Така както допреди двадесет години минаваха , ще минат и сега. Нефт ще престане да се търси, даже преди да е свършил... [/quote]
  Хич и не минаваха драги, газопроводите чак до Франция, а и петролопроводите се построиха по времето на Брежнев и Помпиду в далечната 1974 година, целуваха се, прегръщаха се и ги построиха.....
  Само че Путин не дава да правят от Русия Нигерия и те ти мъка, мамо, мъка .......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#65] от "Ѡлегъ":

  Нямат полза да си просяк. Искат да си щастлива кокошка. Да имаш място да се разхождаш и папане да не умреш, за да снасяш колкото може повече

 69. 69 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#64] от "Radoslav":

  Помисли, системата която е установена след 1945, просто достигна своите граници. Запада загуби играта 2008.
  Затова РФ и Китай могат да съществуват в тая система като продават своите продукти (Русия своя нефт, а Китай безплтаната си работна ръка)
  Проблемът е, че Русия гради своя система, свое икономическо пространство. И това изнендващо пречи на американци и европейци Искат богатствата на РФ. Алчността им няма граници...

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 70. 70 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#68] от "gsb":

  Съгласен.
  Изкуствено поддържат потребление.
  Но след 2008 видяха, че няма какво повече да взимат от нас и започнаха да падат като круши една след друга.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 71. 71 Профил на WC_Окупатор
  WC_Окупатор
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Русия е част от Европа.
  Географски, исторически и културно.
  Русия не е част от политическата карта на континента и от това губят взаимно.
  Вече всеки вижда с просто око, Европа има проблеми.
  И те няма да намаляват, напротив - ще се засилват. Европа губи тежест, губи инерция и забавя ход, а развиващите се държави набират скорост предявяват все по-големи претенции.
  На 29 този месец държавите от БРИКС се събират на съдбоносна среща. Индонезия - поредният икономически тигър също изявява желание да се присъедини.
  Европа може да остане в играта в роля на лидер само, ако е напълно обединена, в т.ч. и с Русия.
  В противен случай, бавно, но неумолимо отстъпва .
  Тревожен е факта, че в последните две години Русия/а също и Турция/ губят интерес от присъединяване към нашата общност.
  Няма вечни врагове и приятели.
  Вървят много тежки залози , относно мястото за първата визита на новоизбрания руски Президент.
  Пекин / Берлин....?

 72. 72 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Весело

  ЕС не би могъл да влияе на хора, които са направили вожда си на Мумия, редили са се на огромна опашка да се кланят на Мумията. След това са имали Вожд който доста е изтребил, но те са ревали като магарета и са виели като линейки когато умрял. А сега се кланят на една комплексирана шушумига. На такива не може да се влияе. Те са неспасяеми. Както са неспасяеми ( за съжаление) българските руснаци, лочещи ненаситно руска храна втора употреба.

 73. 73 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Изобщо, има нещо нелепо в заглавието. "Какво може да направи ЕС...". Ами, нищо не може да направи, защото няма ЕС.

  Мисля, че май Кисинджър бе казал "Ако трябва да питам за нещо ЕС, то на кой трябва да се обадя?". Наистина, на кой?

  Какво е днес ЕС? Съюз от държави? Не, не е това. От големите европейски страни днес, Германия и Франция се опитват, буквално с всички средства, да спасят най-големия проект на ЕС, оказал се провал: еврото. Да, ще го спасят, но за целта се отричат от всичко онова, което уж беше светая светих при самото му създаване. Великобритания се отнася с ледено отчуждение към всичко, което идва от Брюксел и трудно може да бъде обивнена за това. Испания и Италия се изтересуват само от собствените си проблеми и от абсолютно нищо друго. Скандинавските страни, благоразумно запазили валутите си, трудно скриват безраличието си към ЕС. Франция и Холандия най-откровено искат да се премахне онова, заради което всъщност бе създаден ЕС: свободното движение на хора. Е, и какво остава? Кое е, всъщност, ЕС? България и Румъния, барабар с Гърция? Евроскептичната Чехия? Андора и Люксембург? Полша, много по-държаща на мнението на Вашингтон, отколкото на Брюксел? Кое е ЕС?

  Херман ван Ромпой ли олицетворява ЕС? Нали никой не мисли сериозно, че мнението на този човек, по който и да е въпрос, наистина интересува някого? Или ще се намерят хора, които са на мнение, че с Ромпой е редно човек да се съобрязява? Дали еврокомисарите олицетворяват ЕС? И външната политика на страните се определя по някакъв начин от баронеса Аштън, а от Кристалина Георгиева зависи каквото и да било?

  Да не би силата на ЕС да е в Европарламента? Да, и евроконституция си имаме, приета с референдуми и ратификации. Днес някой спомня ли си за нея? Хайде, нека се държим сериозно.

  Големите европейски страни винаги са се ръководели от собствените им интереси. Винаги! Понякога, не е често, интересите на няколко такива страни съвпадат по даден въпрос. Тогава всички с умиление говорят за ЕС. А в останалите случаи тази неудобна тема не се повдига. Малките страни в ЕС пък се съборазяват с интересите и диктата на големите. Това е.

  ЕС не успя да се наложи. Залезе още преди да изгрее. Не че това ще направи Европа по-слаба, но пък няма и да я усили.

 74. 74 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Любопитно

  До коментар [#66] от "dodge_ram":

  http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/319124_261200197261555_100001147317416_717809_790663887_n.jpg

  Да приемем, че си казала истината) Какво ще кажеш, за тази карта?

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 75. 75 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#73] от "Вишински":

  Това е друг момент. Не успяха да създада супранация, както е успял СССР. Расизъм и презиране към нас от Източна Европа е ежедневие в Запдана Европа.
  Изобщо стават жалки с подобни статии, които илюстрират безсрамно желанието им, да ограбят и заграбят Русия.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 76. 76 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 743 Весело

  Брюкселските седерасти алчно поглеждат към Русия.
  Но не би!!

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 77. 77 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#72:"blagoj"]ЕС не би могъл да влияе на хора, които са направили вожда си на Мумия, редили са се на огромна опашка да се кланят на Мумията.[/quote]

  И чиито социологически агенции откровено си признават, че в Русия няма подкрепа за либералната опозиция, понеже руснаците се "страхуват от либералните идеи".

  Ами нека се страхуват и не се пускат от ръчицата на господаря си - Ленин, Сталин, Хрушчов, Брежнев ...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 78. 78 Профил на ooonufri
  ooonufri
  Рейтинг: 634 Неутрално

  "Освен демократичните промени, Западът трябва да подкрепя И НОСИТЕЛИТЕ на тия промени." Ф. Димитров, преди 20 г.

  Това за което настоява сегашната опозиция в Русия. Или Буковски от 40 г насам.
  А трябва ли ЕС да им помага? Според мен - не! На нас помогна ли ни? Също не. Още сме зависими от Русия, управляват ни комунисти, а техен сталинистки рупор са западните ВАЦове и Мърдоковата ТВ.
  Ако ще помагат на някой, на нас да помогнат, а колкото до Русия, да я оставят да се оправя сама. Само ако ни се меши, да я поударят през пръстчетата, то стига.
  Ако ще още 2-3 века да живеят във феодализма, ако не ни се мешат, не ме интересуват тия.

 79. 79 Профил на vasiliyk
  vasiliyk
  Рейтинг: 543 Неутрално

  РУсия и Китай може да влияят скоро на ЕС, ако не серазпадне де. ЕС малко може да направи вече.

 80. 80 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Любопитно

  [quote#75:"Ѡлегъ"]да създада супранация, както е успял СССР[/quote]

  Е, не прекалявай все пак... Целокупното население на СССР можеше да се нарече по всякакъв друг начин, но не и "нация" или "супернация".

  CONTADOR GRATUITO!
 81. 81 Профил на Antikelesh
  Antikelesh
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#2] от "mitkobomb":

  и ще ги изкупи Китай- с радост и вероятно на по-ниски цени

 82. 82 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#78:"ooonufri"]Ако ще още 2-3 века да живеят във феодализма, ако не ни се мешат, не ме интересуват тия. [/quote]

  Държа да се отбележи, че от 4 март 2012 г. алкашите живеят във феодализма ПО СОБСТВЕН ИЗБОР! Феодализмът е нещо, което никой никога не може да им отнеме.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 83. 83 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#77] от "dodge_ram":

  А защо либералните идеи да са обезателно нещо добро?

  Една от причините за неуспеха на комунизма е в идиотския му принцип "От всекиго според способностите - на всекиго според потребностите". Целта на всяка една социалистическа държава (комунистически още никога и никъде не е имало, няма и да има) е да направи така, че да се работи все по-малко, а да се получва все повече. Това е невъзможно, без труд няма просперитет, като едното трябва да е пропорционално на другото. Задължително. И затова соц-държавите, като правило, залиняват и загиват.

  Е, същото ще постигне и онези страни, прегърнали либералните идеи. Гаранция! И причината е същата: и там този стремеж е на почит и култ. In Greed We Trust! Отново се проповядва, най-сериозно, че не е нужно човек да се труди за парите си. Днес в САЩ около 35 % от БВП се формира на финансовите пазари!!! Не може да се печелят пари от въздуха, това е химера. А цялата идея на либералните идеи е тази - да печеля на всяка цена, по възможност без да произвеждам. Тези идеи фалираха цяла една страна, Исландия. Гърция ще оцелее, защото там са се оказали по-благоразумни и тази страна произвежда реално, иначе и те щяха да са пътници.

  Е, няма как да се държиш като комунистите и да очакваш, че няма да свършиш като тях. Равните условия ще доведат и до равни резултати.

  От 1990 досега либералните идеи, дори най-налудничавите (като например тази, че формата на собственост предопределя резултатите на една фирма) шестват победоносно. Никой не им пречи, никой не ги оспорва, никой не води с тях идеологическа или друга борба. Либералните идеи намериха почва къде ли не и то именно по начина, по който искаха апологетите им.

  И резултатите не закъсняха. Виждат се с просто око, могат да се пипнат. Провалиха се. Все по-сериозно на Запад се говори за "visible hand" или за държавен капитализъм.

  Либерализмът се провали. Като комунизма.

 84. 84 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не разбирам защо ЕС тряб вада прави каквото и да е за да виляе на Русия? Как да влияе? Засега Русия прави всичко каквото иска Европа.
  Продава и суровините си, произвежда за Ес, изнася за ЕС, а после изнася и капиталите си. Русия прави всичко възможно за да не фалира и да се интегрира в ЕС.
  Е, вярно че може да се справи и по-добре, но едно е очевидно - че управляващите в Русия, а и най-вече руския народ са разбрали че нямат бъдеще извън Европа.
  А все пак това беше важната стъпка която Русия взе от времето на Горби насам - стъпка на запад.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 85. 85 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 701 Любопитно

  Ако имперска Русия е е успяла да промени нещо в българската народопсихология от времената на Петър Първи насам то е че накара група хорица тук да живеят според тютчевото "В Росия надо толька верит", което с други думи значи в и за Русия фактите не чинят пукната пара.
  На тези хорица просто бих препоръчал, за кой ли път, час по скоро да заминат "да живеят и работят" в обетования рай Русия.

 86. 86 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#79:"vasiliyk"]РУсия и Китай може да влияят скоро на ЕС, ако не серазпадне де. ЕС малко може да направи вече.[/quote]
  Страните от ЕС имат общ интерес във всички области - икономически, социални, политически, индустриуални.
  Русия и Китай нямат такива. Да не говорим че Русия не иска да продава енергоносители на Китай а не на Европа.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 87. 87 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  ЕС не може да "влияе" на Руската политика.
  Защото просто Русия е независима държава, а не банания от Африкански тип. Или държава от третия свят.

  Единствено може да се разговаря и/или преговаря с Русия с тон, отговарящ на практиките на световната дипломация.
  От там нататък, каквото сметне за добре, това ще прави Руската страна.

  От друга страна, потребяващите основно Руска газ в ЕС трябва много да внимават с изразите и поведението си. Защото, който хапе ръката, която храни, остава гладен.

 88. 88 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  ЕС няма много възможности, а и няма необходимост да влияе на вътрешната политика на Русия. Това си е руска работа.
  Но това, което е важно за нас като европейци е външната политика на Русия. Русия си е поставила стратегическа цел да разединява европейските държави, като отделя особено внимание на по-малките и скоро присъединилите се към съюза. В Кремъл смятат, че Русия има голяма полза от това. В това отношение ЕС трябва да води ефикасна политика за неутрализиране на руските домогвания.

 89. 89 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 754 Неутрално

  [quote#84:"Десен"]Русия прави всичко възможно за да не фалира и да се интегрира в ЕС. [/quote]
  Да не "фалира" ?? Кой? Русия? Русия днес е един от основните кредитори на капиталовите пазари, с един от най-ниските държавни дългове към БВП изобщо в света. Времето, когато Америкосите даваха "заеми" на Русия свърши. Също и времето, когато я крадяха.

  Русия НИКОГА не ще се интегрира в ЕС.
  Русия е Империя- такава си беше преди 1917, такава и ще си остане.

 90. 90 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#83:"Вишински"]А защо либералните идеи да са обезателно нещо добро? [/quote]

  Аз разбирам либералните идеи в техния най-широк политически смисъл, като вяра в, и привързаност към, свободата и човешките права. В либералните общества отделната личност има стойност, хората са равни пред законите, изборите са свободни и честни, гражданските права и свободи са гарантирани.

  Всичко, което русофилите в този и други форуми наричат "седерастия".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 91. 91 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  До коментар [#82] от "dodge_ram":

  Точно затова не трябва никой да се меси. Да си правят каквото искат, нали копат нефт и газ срещу хартийки, които после отново връщат на Запад. Е, залепнало им някое друго милионче по ръчичките, ама там това си е официална политика. Руснакът обича да краде, там е безаналогов.

 92. 92 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2831 Неутрално

  [quote#84:"Десен"]Засега Русия прави всичко каквото иска Европа. Продава и суровините си, произвежда за Ес, изнася за ЕС, а после изнася и капиталите си.[/quote]

  Русия е суровинен придатък на Европа и основен вносител на европейски индустриални стоки. Толкова по въпроса за "империята".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 93. 93 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  До коментар [#80] от "foster":
  Не ти е известно понятието супра-нация?
  Няма нищо общо с супернация.

  Не е възпитано да се коментира нещо което не знаеш. Но за вас в тоя форум - е простено)))

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 94. 94 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#89] от "panzerino":
  Няма никаква опасност Русия да фалира докато петрола е скъп и докато в Русия свърши петрола. Първото е неизвестно, но второто ще се случи до 20 години. Така че пред Русия има 2 възможности: Или да реформира икономиката си така че да не зависи от износа на петрол, или да се въоръжава, да води войни и да завоюва нови територии богати на природни ресурси.
  Кое е по изгодно за руснаците? А за нас европейците? Въпросите са реторични.

 95. 95 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  [quote#72:"blagoj"] вожда си на Мумия[/quote]
  Забележи, СССР, Китай и България имат мумии на вождовете си. Б-я не се съобрази с народната поговорка: "Земята само добрите прибира" и закопа своя вожд. А руснаци и китайци занят, че природата няма да им прости, ако закопат такива зли хора като Ленин и Мао. И затова просперират и двете.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 96. 96 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Аз нещо се обърках от този анализ! Хайде стъпчица по стъпчица да си подредим мислите:
  1. Кои са опонентите на Путин. Зюганов - комунист. Жириновски - ултрадесен нациоанлист. Прохоров - олигарх.
  В полза на кого от тези тримата ЕС би трябвало да влияе на Русия. Очевидно не на първите двама, но ако става въпрос за третия, то нещо сте объркали аргументите господа!
  Значи да подкрепим олигарх, за да пресече незаконното забогатяване и прането на мръсните пари!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 97. 97 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#92] от "dodge_ram":

  А какво внася от Б-я?
  Тебе богато ЕС не те грее въобще.

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 98. 98 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 504 Неутрално

  [quote#90:"dodge_ram"]В либералните общества отделната личност има стойност, хората са равни пред законите, изборите са свободни и честни, гражданските права и свободи са гарантирани.[/quote]

  Тогава, неправилно се изполват термините. Това е по-скоро вярно за "демократично", не за "либерално" общество. Казано по този начин, либералните идеи добиват незаслужено една привлекателна окраска.

  Например, либерално е да се смята, че няма нищо лошо в това, чрез борсови спекулации, да фалираш цял един отрасъл и да обречеш на трайна безработица работещите там, само и само за да забогатеят една шепа хора. Това е либерално, но дълбоко анти-демократично.

  Да не смесваме демокрация с либерализъм.

 99. 99 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1307 Весело

  До коментар [#93] от "Ѡлегъ":

  А, извинявай, подведох се от другите правописни грешки в поста ти... Не е учтиво в български форум да се пише така през куп за грош, нали?
  И все пак супранацията като термин не се използва в българския език. Нейният най-близък еквивалент е "наднационално обединение". И ако това определение е било толкова велико, защо дори по думите на самия Вова Путин то се разпадна под влиянието на националистичните течения?

  CONTADOR GRATUITO!
 100. 100 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1014 Весело

  Специално за Бабенцето, Додж Рам, и другите русофоби
  Много ми е приятно да чета русофобски коментари, но за съжаление трябва и да работя. Затова ви поздравявам с един виц на любимия ви обект на омраза -Путин:
  http://youtu.be/F2fg2HFY8Tw

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK